Innehåll. Sammanfattning 3. 1 Inledning Bakgrund Syfte Omfattning Organisation 6

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Innehåll. Sammanfattning 3. 1 Inledning 4 1.1 Bakgrund 4 1.2 Syfte 5 1.3 Omfattning 5 1.4 Organisation 6"

Transkript

1

2 Innehåll Sammanfattning 3 1 Inledning akgrund Syfte Omfattning Organisation 6 2 eskrivning av området samt tidigare utförda saneringsåtgärder och undersökningar Nuvarande förhållanden Verksamhet under T Kemi-perioden Utförda saneringsåtgärder Undersökningar utförda efter utförd sanering 12 3 Genomförande Provtagningsplan Jordprovtagning Installation av provtagningsrör Avvägning och inmätning Grundvattenprovtagning Undersökning av ledningar och brunnar Provgropsgrävning Fältanalyser Provhantering Laboratorieanalyser Datalagring Utvärdering 23 4 Resultat edömningskriterier Jordanalyser Grundvattenanalyser runnar och ledningsnät Avrinningsförhållanden Kompletterande analyser 39 5 edömning Generella förhållanden Området vid betsvämmorna Området vid den tidigare huvudbyggnaden Området med betrännor etkulverten Övriga områden Sammanfattande bedömning 54 T Kemi Efterbehandling 1 (57)

3 Referenser 56 ilagor 1 orrprotokoll 2 Provtagningspunkter, jord och grundvatten. 3 Grundvattennivåer, ledningar, brunnar. 4 Klassning med hänsyn till föroreningsinnehåll i jord. 5 Klassning med hänsyn till föroreningsinnehåll i grundvatten. T Kemi Efterbehandling 2 (57)

4 Sammanfattning Som ett led i planeringen av efterbehandlingsarbetena vid T Kemi, Teckomatorp har kompletterande undersökningar utförts inom den södra delen av T Kemi- området under sommaren Undersökningarna har utförts med syfte att klarlägga behovet av saneringsinsatser i byggnader och övriga delar av området. Resultaten redovisas i två rapporter: En avseende de yttre delarna av området inklusive byggnader (denna rapport) och en avseende Lans Mekaniska Verkstad (SWECO VIAK, 2007b). Undersökningarna har omfattat provtagning av jord genom skruvprovtagning och provgropsgrävning, installation av grundvattenrör och provtagning i dessa, undersökning av avlopps- och dagvattenledningar samt analys av jord- och grundvattenprov. Jord- och grundvattenanalyserna jämförs mot bedömningskriterier, som utgår från de platsspecifika riktvärden som framtagits under projektets huvudstudie. Vid bedömning av föroreningssituationen nyttjas även analysresultat från tidigare utförda provtagningar. Undersökningarna visar att föroreningar som härrör från T Kemiperioden förekommer i betydande halter inom i huvudsak fyra områden, nämligen området vid betsvämmorna, området vid den tidigare huvudbyggnaden, området med betrännor samt betkulverten. Föroreningarna är av sådan omfattning att saneringsåtgärder bedöms som erforderliga om uppställda åtgärdsmål ska uppnås. Vidare har föroreningar påvisats på några ytterligare platser, men i väsentligt mindre omfattning. Saneringsåtgärder bör utföras vid i första hand en av dessa, nämligen vid en mindre betsvämma belägen vid järnvägen. T Kemi Efterbehandling 3 (57)

5 1 Inledning 1.1 akgrund Som ett led i den planerade efterbehandlingen av T Kemiområdet i Teckomatorp har det södra området, där T Kemis produktions- och lagerlokaler var belägna, undersökts för bedömning av föroreningsförhållanden och som underlag för beslut om saneringsåtgärder. Läget för det södra undersökningsområdet framgår av Figur 1. Figur 1. Översiktskarta över T Kemi-området med områdesindelning. Undersökningarna som redovisas i denna rapport har utförts inom det som benämns yttre området. Parallellt med dessa undersökningar har undersökningar även utförts i Lans Mekaniska Verkstad A, som är belägen inom det södra området. Undersökningarna i verkstadslokalerna redovisas i separat rapport (SWECO VIAK, 2007b). Det bör framhållas att de i figuren angivna områdena (södra och norra) avviker i omfattning i förhållande till det undersökningsområde som anges i huvudstudierapporten. Det senare omfattade även områden framför allt väster om södra och norra området, som enligt senare bedömningar inte anses vara påverkade av föroreningar från T Kemi. Viss utökning av det södra undersökningsområdet har dock gjorts mot öster för att inkludera möjliga lagerytor, som kan ha använts av T Kemi. T Kemi Efterbehandling 4 (57)

6 Det södra området hyste, som nämnts ovan, produktions- och lagerlokaler för T Kemi. Omfattande undersökningar och saneringsåtgärder utfördes under slutet av 1970-talet, men senare undersökningar har visat att rester av föroreningar förekommer på olika platser inom området. I huvudstudien för efterbehandlingsprojektet (SWECO VIAK, 2004) konstaterades att kvarvarande föroreningar finns ställvis inom södra området, men att påverkan generellt sett är låg. I utredningen framhölls att det är angeläget att kontroller av föroreningssituationen utförs mot bakgrund av att området nyttjas för olika typer av verksamheter, och att dessa kontroller utförs som ett led i den efterföljande genomförandefasen. 1.2 Syfte Syftet med undersökningen har varit att klarlägga behovet av åtgärder genom att komplettera tidigare utförda undersökningar inom området med ytterligare provtagning av jord och grundvatten. 1.3 Omfattning Undersökningarna har omfattat följande moment: etongprovtagning genom kärnhålsborrning i 3 punkter Jordprovtagning genom skruvborrning i 91 punkter Provgropsgrävning (11 provgropar), med jordprovtagning Laboratorieanalys av utvalda jordprov (115 st) Installation av provtagningsrör för grundvattenprovtagning i 33 punkter Provtagning av grundvatten (32 punkter) inkl nivåmätning Fältanalyser av grundvatten (syre, ph, redox, konduktivitet) Undersökning av brunnar och filmning av ledningssystem Vattenprov från provgropar, brunnar och ledningar (4 st) Redovisning och bedömning av erhållna resultat (inklusive resultat från tidigare undersökningar) i föreliggande rapport Som nämnts ovan har provtagning och analyser av jord och grundvatten utförts även i byggnader inom Lans Mekaniska Verkstad. Dessa resultat redovisas i särskild rapport (SWECO VIAK, 2007b), men resultaten beaktas i relevanta delar i den totala bedömningen av T Kemi Efterbehandling 5 (57)

7 flödesförhållanden och föroreningssituationen inom övriga delar av det södra området. 1.4 Organisation Personal från SWECO VIAK, Malmö har ansvarat för framtagning av provtagningsplan samt provtagning, sammanställning av analysresultat samt redovisning. Personal från Ramböll Sverige A har ansvarat för borrningar, installation av grundvattenrör samt inmätning av provtagningspunkter. Vägverket Produktion, som ansvarar för saneringsentreprenaden inom det södra området, har utfört kärnborrning i betonggolv samt återställning av borrpunkter där grundvattenrör inte har installerats. De har även medverkat vid skruvborrning med handburen utrusning när extrapersonal behövts. De har dessutom tillhandahållit skyddsutrustning såsom kemikaliebeständiga engångsoveraller, handskar och filter till gasmask. Videofilmning och rensspolning av spill- och dagvattenledningar har utförts av Puls A. Kemiska analyser har utförts av ALS Scandinavia A. T Kemi Efterbehandling 6 (57)

8 2 eskrivning av området samt tidigare utförda saneringsåtgärder och undersökningar 2.1 Nuvarande förhållanden Det södra området (undersökningsområdet) omfattar de områden där T Kemi bedrev produktion och lagerhållning (se Figur 1). Områdets yta uppgår till ca m 2. Inom området bedrivs idag olika typer av verksamheter. Dominerande verksamhet är den mekaniska verkstad (Lans Mekaniska Verkstad), som är belägen inom den centrala och östra delen av området. Vidare bedrivs bilskrotnings-, handels- och lagerverksamhet inom området. Nuvarande fastighetsgränser och verksamheter framgår av Figur 2. Norra området Teckomatorps Taktäckning A JTF Markentreprenad H Teckomatorps ilskrot Södra området Lans Mekaniska Verkstad A meter Figur 2. Översiktskarta över nuvarande verksamheter inom T Kemi-området. I samband med saneringen av T Kemiområdet revs stora delar av byggnadsbeståndet, men vissa lämnades kvar efter det att byggnaderna hade rengjorts. Nya byggnader har tillkommit som tillbyggnader till äldre byggnader vid Lans Mekaniska Verkstad och vid Teckomatorps ilskrot. De nuvarande verksamhetsutövarna bedriver verksamhet i byggnader, som under T Kemiperioden användes för de ändamål som anges i Tabell 1. T Kemi Efterbehandling 7 (57)

9 Tabell 1. yggnader som finns kvar från T Kemi-perioden samt deras tidigare och nuvarande funktion. Verksamhetsutövare Lans Mekaniska Verkstad JTF Markentreprenad Teckomatorps ilskrot Teckomatorps Taktäckning yggnadens funktion under T Kemiperioden Tapp- och formuleringslokaler (utgör del av verkstaden) Klorlager Färdigvaru- och emballagelager Pulverlager Den södra delen av undersökningsområdet genomkorsas av den kommunala spillvattenledningen som avleder spillvatten från Teckomatorp. Ledningens läge framgår av ilaga 3. Stora delar av området är gräsbevuxna. Sammanhängande större gräsytor finns i den södra delen samt längst österut. Även området närmast järnvägen är i huvudsak gräsbevuxet. I den norra delen av undersökningsområdet, kring befintliga verksamheter, är ytorna i huvudsak hårdgjorda (grus- eller asfaltsbelagda). På flera ställen finns olika typer av anläggningskonstruktioner kvarlämnade under mark. I främst de centrala delarna förekommer ställvis betongkonstruktioner (härrörande från gamla betsvämmor) och ledningar samt gatsten och bärlager från äldre vägar under markytan. Inom det gräsbevuxna området söder om bilskroten och verkstaden finns rester av kvarlämnade av betrännor. Även en betongplatta har påträffats direkt under matjordslagret, troligen rester från tidigare lagerlokal (byggnad 12 enligt Figur 3). 2.2 Verksamhet under T Kemi-perioden Under T Kemi-perioden användes byggnaderna för den funktion som anges i Figur 3. Produktionen bedrevs huvudsakligen i den stora huvudbyggnaden, som dessförinnan varit produktionslokal för betsaft. yggnaden revs under år Tillverkningen av dinoseb uppges inte ha skett i huvudbyggnaden utan på den västra delen av betbryggan, där reaktionskärl hade placerats för ändamålet. T Kemi Efterbehandling 8 (57)

10 Figur 3. Översikt av byggnaderna under T Kemi-tiden (SWECO VIAK 2004). T Kemi nyttjade delar av det befintliga ledningssystemet från den tidigare saftstationen, men ledningsnätet kompletterades och byggdes ut efterhand. De två betsvämmorna, som anges på Figur 3, användes för magasinering och behandling av avloppsvatten. 2.3 Utförda saneringsåtgärder Omfattande saneringsåtgärder utfördes inom det södra området, framför allt under perioden Nedanstående beskrivning av utförda åtgärder utgör en sammanfattning av den beskrivning som ges i huvudstudierapporten (SWECO VIAK, 2004). Källhänvisningar ges i huvudstudierapporten. En omfattande kartering och identifiering av kemikalier och processavfall inom fabriksbyggnaderna utfördes av IVL under slutet av 1977 och början av I samband med karteringen av fabriken påträffades stora mängder kemikalieavfall på olika platser inom anläggningen. Även en underjordisk kulvert, som var fylld med ca 150 m 3 förorenat slam, påträffades mellan betsvämmorna och huvudbyggnaden. Den påföljande saneringen av fabriken utfördes i flera steg. Flytande avfall samlades i iordningställda tankar och fast avfall överfördes till fat. Avfallet mellanlagrades inom området i avvaktan på omhändertagande. T Kemi Efterbehandling 9 (57)

11 Förorenat vatten och slam fanns i betsvämmor, brunnar, bassänger, pumpstationer och ledningar. Slam och förorenat vatten sögs upp och omhändertogs, varefter anläggningskonstruktionerna renspolades. Efter kemikaliesaneringen dammsögs huvudbyggnaden och formuleringsbyggnaden invändigt. Huvudbyggnaden (6), formuleringsbyggnaden (5) och en byggnad under betbryggans västra del, där dinoseb hade förvarats, tvättades invändigt genom högtrycksspolning med varmvatten med tillsats av kaustiksoda. Även tankgården tvättades genom högtrycksspolning. Tvättvattnet samlades upp och renades i kolfilter. De byggnader, som inte var förorenade, revs, såldes eller lämnades kvar efter städning. Huvudbyggnaden, skorstenen och betbryggan revs, vilket skedde under februari-mars etbryggan samt vissa tillbyggnader till huvudbyggnaden revs med hjälp av grävmaskin, medan skorstenen och huvuddelen av byggnaden revs genom sprängning. Innan betbryggan revs utfördes håltagning i mellanväggar i betsvämmorna. etbryggan och betsvämmorna revs därefter ner till marknivå. etsvämmorna fylldes med rivningsmassor bestående av betong och järnskrot samt slutligen med schaktmassor. Även källare och kulvertar under fabriken revs och fylldes med schaktmassor, medan övriga kulvertar tömdes på eventuellt innehåll av processavfall och lämnades kvar. Tegel och betong från den rivna huvudbyggnaden deponerades inom ett avgränsat område norr om järnvägen. Mängden rivningsavfall som deponerades norr om järnvägen uppges ha uppgått till ca ton. Efter sprängning och bortforsling av huvudbyggnadens överbyggnad visade det sig att jordlagren under bottenplattan var förorenade av bl.a. dinoseb. Den förorenade jordmassorna under och i anslutning till fabriksbyggnaden grävdes därför upp och placerades inom norra området. Totalt rörde det sig om m 3. I schaktgropen placerades en s.k. sänkbrunn för pumpning av förorenat grundvatten. I samband med sanering av jordlagren under fabriksbyggnaden väcktes att misstanke att jordlagren under och i anslutning till två förrådsbyggnader (byggnad 7 och 12 enligt Figur 3) kunde vara förorenade. Misstanken bekräftades vid kontrollgrävningar. orttransport ombesörjdes av den förorenade jorden, som placerades inom norra området. T Kemi Efterbehandling 10 (57)

12 Fynd av kemikalier gjordes även inom områdets västra del i anslutning till betsvämmorna vid plats där tillverkning av dinoseb hade ägt rum. En mindre mängd förorenad jord (uppskattningsvis 10 m 3 ) jord schaktades upp och transporterades till norra området. Deponiområdet enligt Figur 3 grävdes ur och massorna placerades på norra området. Mängden uppges ha varit m 3. Inom det urschaktade området anordnades en sänkbrunn och återfyllnad skedde på samma sätt som under byggnaden. Kontrollgrävningar utfördes inom stora delar av det södra området för att lokalisera förorenade massor. Enligt IVL (1985) kontrollerades det område som redovisas i Figur 4. Tillgängliga handlingar ger dock ingen närmare information till vilka djup urschaktning utfördes eller vilka kriterier, t.ex. resthalter, som gällde för saneringen. Enligt uppgift utfördes grävningar normalt ner till orörda jordlager. Kontroll utfördes visuellt samt genom lukt. Stickprovtagning för kemisk analys uppges också ha utförts, men resultaten av dessa analyser har dock inte kunnat spåras. Samlingsbrunn S7 ( ( S5 S6 ( S4 ( S8 ( S3 ( S1 ( S2 ( meter Förklaring Områden som 1985 genomgrävts ned till orörd marknivå och där de förorenade jordmassornahar förflyttats till området norr om järnvägen. Nya jordmassor har anförskaffats för återfyllning. Förorenade markområden där de starkast förorenade jordmassorna har destruerats (IVL 1985). # Sänkbrunnar Figur 4. Genomgrävda jordlager och sänkbrunnar inom det södra området. Sammanlagt ca m 3 förorenade jordmassor transporterades från det södra till det norra området för slutdeponering. Som nämnts ovan anordnades s.k. sänkbrunnar för att samla upp förorenat grundvatten inom det södra området. Sammanlagt 8 T Kemi Efterbehandling 11 (57)

13 brunnar anordnades inklusive de två ovan nämnda (se Figur 4). runnarna sammanbands till en samlingsbrunn belägen intill brunn 7, varifrån det pumpades till den lilla dammen norr om järnvägen. Pumpningen från brunnarna styrdes av nivåvippor i varje brunn. Efterhand som föroreningshalterna i brunnarna inom det södra området sjönk togs brunnarna ur drift och under andra halvåret 1984 var endast brunn 4, 7 och 8 i drift. runn 8 hade då kopplats till det kommunala dagvattensystemet, eftersom det uppfordrade vattnet betecknades som rent. Syftet med brunnen var att torrlägga en källare i den intilliggande verkstadsbyggnaden.. Under de påföljande åren stängdes även brunn 4 och 7. Under 1986 påvisades förekomst av dinoseb, fenoxisyror och klorfenoler inom delar av nuvarande Lans Mekaniska Verkstad, vilket föranledde saneringsåtgärder inne i två av byggnadskropparna. De utförda saneringsåtgärderna redovisas i SWECO VIAK (2007b). 2.4 Undersökningar utförda efter utförd sanering Efter det att ovan beskrivna saneringsåtgärder genomfördes i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet har undersökningar av föroreningssituationen utförts inom södra området vid några tillfällen. De viktigaste undersökningarna (vid sidan om de nedan redovisade undersökningarna) framgår av Tabell 2. Tabell 2. Undersökningar utförda under perioden Undersökning (referens) Omfattning J&W, 1998 Provtagning av jord genom skruvprovtagning i 4 punkter samt grundvatten i 3 av dessa SCC, 2000 Provtagning av jord genom provgropsgrävning i 2 punkter och skruvborrning i 12 punkter samt provtagning av grundvatten i 4 av dessa punkter och i 3 befintliga provtagningsrör SWECO VIAK, 2003 Provtagning av jord genom provgropsgrävning i 10 punkter och genom skruvborrning i 6 punkter, varav 5 i byggnader.inventering av provtagningsrör, brunnar och ledningar. Undersökningarna som utfördes av J&W under 1998 fokuserades på det norra området, varför endast översiktlig provtagning utfördes inom det södra området. Scandiaconsults utredning 2000 syftade till att T Kemi Efterbehandling 12 (57)

14 komplettera J&W s undersökning inom båda delområdena, men framför allt att ge en mer heltäckande bild av föroreningsförhållandena inom det södra området. SWECO VIAK s undersökningar under 2003 var ämnade att komplettera föroreningsbilden inom delar som inte undersökts vid de två tidigare undersökningarna, men också att komplettera bilden där föroreningar påvisats. Resultat av jordanalyser från de utförda undersökningarna redovisas nedan. Vidare har kvarlämnade och intakta provtagningsrör för grundvatten nyttjas för förnyad provtagning. T Kemi Efterbehandling 13 (57)

15 3 Genomförande 3.1 Provtagningsplan Innan provtagningen påbörjades, upprättades en detaljerad provtagningsplan med utgångspunkt från ett underlag för provtagningsplan framtaget av SWECO VIAK (SWECO VIAK, 2007a). Detta underlag omfattar en sammanställning av tidigare utförda saneringsåtgärder och undersökningar inom det södra området. Provtagningsplanen bygger således på information från tidigare undersökningar. Där det har funnits information om förekomst av föroreningar har förtätningar gjorts för säkrare bedömning av föroreningarnas utbredning. Där det saknats information har nya provtagningspunkter fördelats mer eller mindre jämnt över ytan för att ge en bättre översikt över föroreningssituationen. Den ursprungligen upprättade provtagningsplanen har i allt väsentligt följts, men kompletteringar har gjorts efterhand som ny information tillkommit. 3.2 Jordprovtagning Jordprovtagning utfördes genom skruvborrning med geoteknisk borrutrustning i dimension 100 mm. Vid provuttagningen skrapades det yttersta skiktet av jorden bort innan jordprovet togs ut, för att undvika kontaminering från högre liggande jordlager som kan inträffa när skruven dras upp. Jordprov togs heller inte ifrån det material som låg närmast an mot skruven. Proven togs med ren provtagningskniv. Skruven rengjordes mekaniskt mellan varje borrhål. Prov uttogs som samlingsprov från lagerenheter med varierande mäktighet. Vid provtagningen har jordarter, färg och lukt dokumenterats. Tre inomhusborrningar har utförts med hjälp av borrbandvagn (två i bilskrotsbyggnad, en i kolfilterbyggnad). Eftersom byggnaderna är försedda med betonggolv har håltagning utförts genom kärnborrning i dimension 150 mm innan fortsatt borrning i underliggande jordlager kunnat utföras. En kompletterande borrning utfördes vid ett senare tillfälle och håltagning utfördes då genom kärnborrning i dimension 135 mm. Jordlagerföljderna redovisas i ilaga 1. Provtagningspunkternas läge framgår av ilaga 2. T Kemi Efterbehandling 14 (57)

16 orrningsarbetet utfördes under juni-juli v och 28, Kompletterande provtagning utfördes och Installation av provtagningsrör I 33 punkter har provtagningsrör för grundvatten installerats. Rören är utförda i PEH med dimension 40/50 mm. De är i botten försedda med filter med en längd av 2 m, som kringfyllts med filtersand. Ovanför filtret har återfyllning skett med bentonitblandad sand så att tätning erhållits mot kringliggande jordlager. Rören har inom körytor avslutats under markplan och försetts med lock eller körbar betäckning. Inom övriga ytor har rören avslutats ca 1 m ovan mark och försetts med lock. Provtagningsrörens lägen framgår av ilaga Avvägning och inmätning Provtagningspunkterna för jord och grundvatten samt provgroparna har mätts in med GPS i höjdsystem RH70 med bedömd noggrannhet i plan på ca 10 cm och i höjd på 2-3 cm. Inmätning av de övriga provgroparnas lägen har gjorts med hjälp av mätning från närmaste byggnadshörn eller övriga fasta installationer med en noggrannhet av 0,5-1,0 m. Innan grundvattenprovtagningen utfördes, mättes vattennivåerna i rören med kabelljuslod. Mätnoggrannheten bedöms uppgå till 1 cm. 3.5 Grundvattenprovtagning Grundvattenprov har tagits i 32 punkter. Före provtagning renspumpades rören noga med dränkbar batteridriven pump typ Gigant. Efter renspumpningen nedfördes en ny provtagningsslang i röret och via en slangpump kopplades till en flödescell (se avsnitt 3.8). Prov på vattnet uttogs efter det att stabila värden av fältparametrarna erhållits. Den dränkbara pumpen som användes vid renspumpningen sköljdes noga före användning. Vattenproven överfördes direkt till provtagningskärl av glas eller plast enligt laboratoriets anvisningar. 3.6 Undersökning av ledningar och brunnar Inom området finns ett stort antal markförlagda ledningar och brunnar. Flera av dessa har tagits ur bruk. Som underlag för under- T Kemi Efterbehandling 15 (57)

17 sökningarna, som redovisas nedan, har kommunens ledningskarta använts samt den rapport om ledningsnätet som togs fram av IVL i samband med de stora undersökningar som utfördes under av T Kemiområdet (IVL, 1978b). Vid inventering 2003 (SWECO VIAK, 2003) mättes nivå och konduktivitet i ett flertal brunnar och ledningar inom området. I december 2007 utfördes provtagning på flera ställen i dagvattensystemet (SWECO VIAK, 2007c). Undersökningar och provtagningar har utförts i följande omfattning. Inventering av ledningar och brunnar i fält med utgångspunkt från genomgång av befintliga ritningar och annan information, inklusive framgrävning av brunnslock (se Figur 5) Videofilmning (totalt ca 430 m) samt vid behov spolning av utvalda ledningar Provtagning av utvalda brunnar och ledningar (3 st) Figur 5. Framgrävning av brunnar 28 (i förgrunden) och Samlingsbrunnen (i bakgrunden). T Kemi Efterbehandling 16 (57)

18 För videofilmning valdes de ledningsavsnitt ut som bedömdes som mest intressanta för beskrivning av avrinningsförhållandena. De ledningar som videofilmades var en spillvattenledning och en dagvattenledning vid Lans Mekaniska Verkstad fram till anslutningen till de kommunala ledningarna samt en tryckledning mellan kolfilterhuset och den kommunala spillvattenledningen. Syftet var att undersöka ledningarnas skick och funktion, samt kontrollera kommunens ledningskarta. Varje ledning dokumenterades genom videofilmning och undersökningsprotokoll (Puls 2007a, 2007b), och utvärderades av SWECO VIAK. Alla ledningar fick spolas inför filmningen på grund av förekomst av slam i ledningarna. Vattenprov kunde därför inte tas i samband med filmningen. Det slam som förekom i ledningarna var inte åtkomligt för provtagning I Tabell 3 redovisas vilka objekt som undersökts. Objektens lägen framgår av ilaga 4. Vattenprovtagning inriktades på brunnar och ledningar som tidigare inte undersökts. Vattenprovtagning utfördes efter noggrann omsättning av vatten i brunnen eller ledningen, med en eldriven, dränkbar pump. Efter renspumpningen uttogs vattenprov med en batteridriven, dränkbar pump typ Gigant på samma sätt som vid grundvattenprovtagningen (se avsnitt 3.5). Tabell 3. Identifierade och undersökta objekt. Objektens lägen framgår av bilaga 3. Objekt efintlig avloppsledning efintlig dagvattenledning F d tryckavloppsledning Videofilmning (sträcka, m) Ja (195) Ja (195) Ja (38) Renspumpning / ledningsspolning Ja Vattenprovtagning Nej Nej Nej *) runn P1 Nej Ja Ja runn 28 Nej Ja Ja Samlingsbrunn Nej Nej (torrt) Nej runn S8 Nej Ja Nej Ledningar mynnande i 28 Dränledning mynnande i S8 Ja Saxåledningen bedöms utgöra brunnens huvudtillflöde Noggrann vattenomsättning i samband med brunnens avsänkning *) Vattenprovtagning december 2006, redovisades i SWECO VIAK (2007c). Nej Nej Ja T Kemi Efterbehandling 17 (57)

19 3.7 Provgropsgrävning Provgropsgrävning utfördes som komplement till tidigare utförd skruvprovtagning. Inom två delområden, området vid betsvämmorna och området strax nordost om byggnaderna på bilskrotsfastigheten, har totalt 11 provgropar grävts. Provgroparnas placering framgår av Figur 6. Jordlagerföljderna redovisas i ilaga 1. Fd. ets väm ma PG0701 PG0703 PG0702 Fd. etsvämm a PG0706 SN1 SN2 SN3 PG705 PG0704 SS1 SS2 SS3 SS4 SS5 SN4 SS6 SN5 PG0707 PG0708 PG0709 PG0710 SS7 SS8 SN6 SS9 PG0711 SS10 Figur 6. Provgroparnas (PG ) lägen. Syftet med provgropsgrävningen var att få en bättre överblick av föroreningsbilden vid betsvämmorna samt att få ökad kunskap om deras konstruktion och fyllnadsmassorna i svämmorna inför kommande saneringsåtgärder. På bilskrotsfastigheten var syftet att kunna avgränsa föroreningsutbredningen kring provpunkt Provgropsgrävningen utfördes med hjälp av grävmaskin. Massor som bedömdes som förorenade/kraftigt förorenade användes inte för återfyllnad. Dessa transporterades till norra T Kemi-området för lagring i väntan på omhändertagande. Inom bilskrotsfastigheten ersattes förorenade massor med externa rena massor. Jordprov togs med hjälp av provtagningsspade antingen ur grävskopan eller direkt ur provgropen efter det att yttersta skiktet av jorden skrapats bort före provuttagningen. Spaden rengjordes mekaniskt mellan varje provtagning. Prov uttogs som samlingsprov. Vid provtagningen dokumenterades jordarter, färg och lukt. Inom bilskrotfastigheten utfördes tre provgropar, PG (se Figur 7). Grävningen utfördes under augusti vecka 34-35, Då provgrop PG 0701 fylldes med inläckande dräneringsvatten, pumpades vatten upp före återfyllnad. Vattnet pumpades upp till en mobil T Kemi Efterbehandling 18 (57)

20 tank som placerades i anslutning till provgroparna, och undersöktes med avseende på klorfenoler, klorkresoler, fenoxisyror, dinoseb, petroleumkolväten och PAH. Då analysresultaten visade att vattnet var endast lågförorenat (jfr Tabell 11) släpptes det ut i dagvattennätet. Figur 7. Provgrop PG0702. Inom och i anslutning till betsvämmorna har åtta provgropar utförts, PG Grävningen utfördes under september vecka 36-37, Tre av provgroparna placerades i den västra delen av betsvämmorna (PG , se Figur 8). T Kemi Efterbehandling 19 (57)

21 Figur 8. Provgrop PG0706. I den mellersta delen utfördes fyra provgropar (PG ) och i den östra delen en provgrop (PG 0711, se Figur 9). Figur 9. Provgrop PG0711. T Kemi Efterbehandling 20 (57)

22 3.8 Fältanalyser Fältanalyser av grundvatten utfördes med en kombinationsinstrument typ Multiline P4 (WTW) vars mätelektroder monterades i en flödescell. Flödescellen kopplades direkt (utan kontakt med atmosfärisk luft) till provtagningspumpen. Instrumentet mäter vattnets konduktivitet, redoxpotential, syrehalt, ph och temperatur. Mätvärdena avlästes var 5:e minut, tills stabila värden erhölls. 3.9 Provhantering Uttagna jordprov förvarades i diffusionstäta påsar av nylon. Efter provtagning förvarades samtliga jordprov i frys fram till dess att proven skickades för analys. Jordproven transporterades i väskor med frysklampar, som tillhandhållits av laboratoriet. Grundvattenproven skickades för analys samma dag som de tagits. Proven transporterades i kartonger försedda med frysklampar. Provförpackningarna hämtades i Teckomatorp av ox Delivery, som även svarade för den vidare transporten till laboratoriets mottagningsställe i Täby. Proven transporterades under natten och ankom påföljande morgon till laboratoriet Laboratorieanalyser Generell strategi för urval av prov baserades på lukt- och synintryck, d.v.s. indikationer på föroreningsförekomst var styrande. Då indikationer saknades, valdes i första hand relativt ytliga prov (ca 1 m djup) ut för analys. I några punkter valdes även prov ut från större djup, för att bedöma vertikal utbredning. Vid kompletterande jordprovtagning, som gjordes i syfte att bedöma horisontell utbredning av påträffade föroreningar, valdes prov ut från ungefär samma nivå som vid den tidigare undersökningen. Vid provgropsgrävningen i området för betsvämmorna uttogs jordprov för analys på material från olika nivåer i, under och i anslutning till betsvämmorna för att få kunskap om föroreningsförekomsten i och kring dessa. I provgroparna på bilskrotsfastigheten uttogs jordprov som samlingsprov (avslutningsprov) i schaktväggar och schaktbotten. Grundvattenprov uttogs i samtliga nyinstallerade provtagningsrör (med undantag av ett rör, 0780, som inte gav tillräckligt med vatten). Ingen provtagning skedde i de äldre provtagningsrören. T Kemi Efterbehandling 21 (57)

23 Totalt analyserades 115 jordprov (inklusive jordprov från borrning och provgropsgrävning), 32 grundvattenprov och 4 vattenprov från brunnar, provgropar och dräneringsvatten. Samtliga prov analyserades med avseende på fenoxisyror, klorfenoler, klorkresoler och dinoseb. Analyserna av fenoxisyror omfattade följande ämnen: 2 (4-klofenoxy)propionsyra (4-CPP), 2,4,5-T, 2,4-D, 2,4-D, 2,4-DP (diklorprop), MCPA, MCPP (mekoprop). Klorfenolanalyserna omfattade olika klorfenoler med alla grader av klorering från mono- till pentaklorfenol. Klorkresolanalyserna omfattade 4- klor-2-metylfenol och 2-klor-6-metylfenol. Tretton prov har analyserats med avseende på dioxiner. Ett antal prov har valts ut från de yttre delarna av området, uttagna på mindre djup än 1 m under markytan, i syfte att kontrollera dioxinhalterna i ytliga jordlager i de perifera delarna av undersökningsområdet. Även fyra jordprov uttagna från provtagningspunkter där höga halter av klorfenoler, klorkresoler, dinoseb och/eller fenoxisyror har påvisats, har analyserats med avseende på dioxiner med anledning av kommande efterbehandlingsåtgärder (omhändertagande av massor). Ytterligare två prov har valts ut för dioxinanalys där övriga typer av föroreningar påvisats i halter som klassats som möjligtvis i behov av åtgärder enligt framtagna bedömningskriterier (gulmarkerade i ilaga 4) med syfte att klarlägga efterbehandlingsbehov i dessa områden. Några prov (3 jordprov och 4 vattenprov) har analyserats med avseende på alifatiska och aromatiska kolväten samt PAH, där indikationer på förekomst av olja noterats. Vidare har ett jordprov analyserats med avseende på tungmetaller. De tillämpade analysmetoderna redovisas i Tabell 4. Tabell 4. Tillämpade analysmetoder (ALS Analytica A, 2007). Ämne Metod Fenoxisyror 2 (4-klofenoxy)propionsyra och dinoseb Klorfenoler Metod baserad på DIN F14 Prov homogeniseras, behandlas i ultraljusbad med bl. a. hexan och derivatiseras med svavelsyra Mätning genomförs med GC-MS Mätning genomförs med HPLC Prov homogeniseras, behandlas i ultraljusbad T Kemi Efterbehandling 22 (57)

24 Klorkresoler Ämne Dioxiner och furaner Alifatiska och aromatiska kolväten samt PAH Metaller Metod med KOH/n-hexan, derivatisering med ättiksyraanhydrid Mätning genomförs med GC-MS Mätning genomförs med GC-ECD alternativt med GC-MS vid behov Soxhletextraktion med toluen samt ett flertal uppreningssteg. Mätning genomförs med GC-MS Extraktion med n-hexan för alifater >C10-C35, aromater >C10-C35 samt PAH Mätning genomförs med GC-MS, samt med head-space GC-MS för övriga parametrar Upplösning med mikrovågsugn i slutna teflonbehållare med salpetersyra och väteperoxid Mätning genomförs med ICP-AES och ICP- MS 3.11 Datalagring Information från tidigare och nya undersökningar har lagrats i T Kemi-projektets geo- och miljödatabas, som bl.a. omfattar en projektanpassad MS Access databas. Denna innehåller information om bl.a. provtagningspunkternas läge, jordlagerföljder, grundvattennivåer och analysresultat Utvärdering Uppgifter av geologi- och grundvattenförhållanden har kvalitetsgranskats och därefter förts in i geo- och miljödatabasen. De geologiska förhållandena överensstämmer i allt väsentligt med vad som beskrivits i huvudstudierapporten (SWECO VIAK, 2004). Jordlagerförhållandena har sammanställt i tabellform och redovisas i ilaga 1. Genom de utförda undersökningarna (med ett stort antal observationsrör för grundvatten) har en förhållandevis detaljerad bild av grundvattnets flödesförhållanden kunnat upprättas. Denna flödesbild redovisas i ilaga 4. T Kemi Efterbehandling 23 (57)

25 I denna rapport redovisas och kommenteras av de erhållna analysresultaten. Redovisningen innehåller dock bara uppgifter om summahalter av fenoxisyror, klorfenoler, klorkresoler och dioxiner. För uppgifter om fördelningen av olika ämnen i respektive ämnesgrupp hänvisas till geo- och miljödatabasen. De uppmätta halterna i jord och grundvatten jämförs nedan mot bedömningskriterier som beskrivs i kapitel 3.1. T Kemi Efterbehandling 24 (57)

26 4 Resultat 4.1 edömningskriterier I huvudstudien redovisas dels platsspecifika riktvärden som underlag för riskbedömning dels mätbara åtgärdsmål. De platsspecifika riktvärdena för industrimark, d.v.s. södra området, framgår av Tabell 5. Tabell 5. Platsspecifika riktvärden för industrimark inom T Kemiområdet (SWECO VIAK, 2004). Ämne Platsspecifika riktvärden mg/kg TS (dioxin ng/kg TS) 0-1 m 1-2 m > 2 m Summa klorfenoler Summa klorkresoler Summa fenoxisyror 0,3 0,5 1 Dinoseb 0,06 0,06 0,06 Dioxin (ng/kg TS) Åtgärdsmålen är identiska med de platsspecifika riktvärdena för jorddjup <1 m och 1-2 m. För jorddjup >2 m anges att reduktionen av föroreningen ska vara ca 80% samt summahalten i dräneringsvatten av klorfenoler, klorkresoler och fenoxisyror ska vara max 100 µg/l. I underlaget för provtagningsplan (SWECO VIAK, 2007a) redovisas ett förslag till kriterier för inledande bedömning av undersökningsresultaten baserat på halter enligt Tabell 6. Med utgångspunkt från påvisade halter görs en klassning av jord- och grundvattenproven i tre grupper (A, och C), vilka står för följande: A Sannolikt inte behov av åtgärder Möjligtvis behov av åtgärder C Sannolikt behov av åtgärder De åtgärdsbehov som åsyftas kan vara fördjupad undersökning eller saneringsåtgärd. T Kemi Efterbehandling 25 (57)

27 Tabell 6. Kriterier för inledande bedömning av påvisade halter. Djup (m u my) <1 >1 Grundvatten Ämne edömningskriterier. För jord halter i mg/kg TS (dioxin ng/kg TS). För grundvatten halter i µg/l. A C Summa klorfenoler < >10 Summa klorkresoler < >10 Summa fenoxisyror <0,2 0,2-0,6 >0,6 Dinoseb <0,05 0,05-0,1 >0,1 Dioxin (ng/kg TS) < >300 Summa klorfenoler < >10 Summa klorkresoler < >10 Summa fenoxisyror <0,3 0,3-1,0 >1,0 Dinoseb <0,05 0,05-0,1 >0,1 Dioxin (ng/kg TS) < >500 Klorfenoler + klorkresoler < >100 Fenoxisyror < >500 Dinoseb <0,1 0,1-1,0 >1,0 edömningskriterierna för jord grupp A utgår från de platsspecifika riktvärdena och är satta strax under dessa (max 50% under). Halterna för grupp C är 2- ca 3 gånger högre än A-värdena. För dinoseb har den lägre gränsen satts så att den motsvarar vanligt förekommande detektionsgräns. De platsspecifika riktvärdena för jord är uppdelade på tre olika djupintervall, men bedömningskriterierna omfattar endast två djupintervall, där samma kriterier gäller jordlager under 1 m djup. edömningskriterierna utgår från de platsspecifika riktvärdena för 1-2 m djup, vilket innebär strängare bedömningskriterier för klorkresoler och fenoxisyror i jordlager under 2 m djup än vad de platsspecifika riktvärdena anger. Ett av motiven för detta är att förenkla bedömningsförfarandet. Ett annat är att öka sannolikheten att dioxinhalterna inte överskrider de platsspecifika riktvärdena. Dioxiner samvarierar tämligen väl med klorfenoler och klorkresoler, Vid de valda bedömningskriterierna för klorfenoler och klorkresoler är sannolikheten hög att de platsspecifika riktvärdena för dioxiner innehålls. T Kemi Efterbehandling 26 (57)

28 Platsspecifika riktvärden för grundvatten redovisas inte i huvudstudien (frånsett den ovan angivna summahalten för dräneringsvatten som avser det norra området). Haltgränserna för grundvatten baseras således inte på någon fördjupad riskbedömning utan ska ses som indikativa värden på förorening i jordlagren. Klorfenolhalterna har som framgår av tabellen satts lägre än fenoxisyrehalterna. Klorfenoler och klorkresol har väsentlig lägre rörlighet i grundvatten, vilket innebär att en källförorening i jordlagren behöver vara väsentligt större för klorfenol/klorkresol än för fenoxisyror för att en viss påverkan i grundvattnet ska uppnås. 4.2 Jordanalyser Resultaten från samtliga analyser av jord redovisas nedan i tabeller, dels för tidigare undersökningar dels för nu utförda undersökningar. De enskilda analysresultaten har klassats enligt bedömningskriterierna som framgår av Tabell 6. I ilaga 4 redovisas dessutom klassningen av provtagningspunkterna med hänsyn till föroreningsinnehållet. Vid klassningen har högsta värdet varit styrande om analyser utförts på mer än en nivå. Dessutom har den högsta klassen för de enskilda ämnena varit styrande vid klassning av borrpunkterna. Prov från punkter belägna i Lans Mekaniska Verkstad behandlas inte i denna rapport utan i SWECO VIAK (2007b) Tidigare undersökningar Tidigare undersökningar inom undersökningsområdet har utförts av J&W (1998), SCC (2000) samt SWECO VIAK (2003). Analysresultaten från nämnda undersökningar redovisas i Tabell 7. Punkternas placering framgår av ilaga 2. Det bör framhållas att de angivna summahalterna inte i alla delar omfattar samtliga av de ämnen som analyserats vid den senaste provtagningen. Detta bedöms dock inte medföra någon avgörande förändring i klassningen av proven. Vidare bör framhållas att nedbrytning och avgång av föroreningar kan ha skett sedan de tidigare provtagningarna utfördes. Särskilt gäller det de äldsta undersökningarna från T Kemi Efterbehandling 27 (57)

29 Tabell 7. Påvisade halter i jord vid tidigare utförda undersökningar. Halter i mg/kg (1986) och mg/kg TS (övriga). Färgmarkeringar enligt bedömningskriterier i Tabell 6. Klassning av <-värden utgår från angiven rapporteringsgräns. - ej analyserat. Provpunkt År Djup (m) Klorfenoler Klorkresoler Fenoxisyror Dinoseb JW ,0-0,15 0, JW ,5-0,5 <0, JW27A ,0-2,0 0, JW27A ,0-3,0 0, JW ,0-1,0 <0, JW ,0-2,0 1, JW ,0-1,0 - - <0,2 - JW ,5-1,5 <0, JW ,5-2,5 9, PGNORR ,3-1,3 <0, PGNORR ,3-2,3 0, PGOST ,25-0,25 <0,23-0,14 - Provgrop ,5-1,5 0,11 0, S ,5-1,9 0, S ,9-2,9 <0, S ,9-1,9 0, S ,2-2,2 0, S ,8-2,8 0, S ,9-1,9 1,2 - - <0,05 S ,9-2, <0,05 S ,9-4,9 0,95-0,58 - S ,4-3,5 0, S ,4-4,4 <0,23-0,17 - S ,9-0,9 0, S ,9-2,9 0,08-0,085 - S ,4-3,4 0, S ,9-1,5 <0, S ,9-2,9 <0, S ,5-1,5 <0, S ,5-2,5 <0, S ,5-2,5 0, S ,5-2,5 - - <0,04 - T Kemi Efterbehandling 28 (57)

30 Provpunkt År Djup (m) Klorfenoler Klorkresoler Fenoxisyror Dinoseb S ,5-3,5 <0, ,8-2,4 3,9 4,5 <0,04 <0, ,5-1,0 <0,4 0,11 <0,04 <0, ,4-2,4 2,8 4,9 0,017 0, ,0-1,7 <0,4 <0,075 <0,04 <0, ,0-0,5 <0,43 <0,075 <0,04 <0, ,55-1,0 <0,43 <0,075 <0,04 <0, Skruvprovtagning utförd under 2007 Påvisade halter i jord från skruvprovtagning utförd under 2007 redovisas i Tabell 8. Tabell 8. Påvisade halter i jord vid undersökningar utförda Halter i mg/kg TS utom för dioxiner som anges i ng/kg TS (TCDD-ekvivalenter). Färgmarkeringar enligt bedömningskriterier i Tabell 6. - ej analyserat, e.d. ej detekterat. Provpunkt Djup (m) Klorfenoler Klorkresoler Fenoxisyror Dinoseb Dioxiner ,0-0,5 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,9-1,3 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,2-0,5 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,25-0,5 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,5-1,0 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,5-2,0 <0,9 4,4 0,07 <0,05 e.d ,5-1,0 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,5-1,0 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,1-0,5 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,15-0,5 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,2-0,45 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,0-1,6 <0,9 <100 <0,15 <0,05 3, ,6-0,9 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,3-1,6 <0,9 1,1 <0,6 <0, ,0-1,6 4,3 0,4 2,6 0, ,2-0,4 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,6-1,0 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,8-5, ,1 <0,05 - T Kemi Efterbehandling 29 (57)

31 Provpunkt Djup (m) Klorfenoler Klorkresoler Fenoxisyror Dinoseb Dioxiner ,2-3,4 13 3,0 2,8 <0, ,0-2, ,35 <0,05 0, ,3-2,0 0,25 1,8 0,07 <0, ,0-0,5 <0,9 0,1 <0,15 <0, ,0-3,0 6,4 2,5 1,6 <0, ,0-3, <0,15 <0, ,0-2,8 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,0-0,8 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,0-0,5 <0,9 0,1 <0,3 <0, ,0-0,5 <0,9 <0,1 <0,15 <0,05 3, ,3-0,5 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,5-3,0 8,1 4,7 1,4 <0, ,0-0,9 <0,9 <0,1 <0,15 <0,05 e.d ,0-0,25 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,1-0,4 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,5-1,0 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,5-1,0 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,6-1,0 <0,9 <0,1 <0,15 <0,05 e.d ,2-1,4 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,0-1,5 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,0-1, ,9 1,5 <0,05 3, ,5-0,7 1,4 0,3 <0,15 <0,05 e.d ,0-2,2 <0,9 0,7 <0,3 <0, ,0-0,5 1,8 0,47 4,2 <0, ,0-1,2 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,5-2,0 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,0-1,2 <0,9 0,29 <0,15 <0, ,8-1,8 <0,9 0,15 <0,15 <0, ,0-0,8 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,5-1,0 0,11 1,1 <0,15 <0, ,0-2,0 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,0-2,0 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,0-2,0 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,0-2,0 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,4-2,0 <0,9 <0,1 <0,15 <0,05 - T Kemi Efterbehandling 30 (57)

32 Provpunkt Djup (m) Klorfenoler Klorkresoler Fenoxisyror Dinoseb Dioxiner ,9-3,0 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,0-1,5 0,13 1,4 5,4 <0, ,0-1,6 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,2-2,0 0,44 <0,1 <0,15 <0, ,5-2,0 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,0-3,0 <0,9 <0,1 0,43 <0, ,0-2,7 <0,9 0,6 0,12 <0, ,8-2,0 0,22 0,4 3,8 <0, ,0-1,5 <0,9 0,4 <0,15 <0, ,5-1,0 <0,9 <0,1 0,14 <0, ,4-2,0 4 3,9 0,75 <0, ,0-2,0 1 0,6 11 <0, ,8-3,4 4,4 3,4 1,2 <0, ,0-3, ,5 <0,05 e.d ,5-3,0 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,0-3,0 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,8-3,0 <0,9 <0,1 <0,15 <0, ,5-3,0 <0,9 <0,1 0,1 <0, ,3-2,0 <0,9 <0,1 0,08 <0, ,0-5,0 <0,9 <0,1 0,2 <0, ,5-2,0 <0,9 0,8 0,3 <0, ,0-2,6 <0,9 <0,1 0,1 <0, ,6-3,0 <0,9 <0,1 0,4 <0, ,6-3,0 <0,9 1,8 0,06 <0, ,3-2,0 <0,9 0,2 <0,15 <0, ,8-2,0 <0,9 0,1 <0,15 <0, ,0-0,5 <0,9 <0,1 <0,33 <0, ,0-0,5 <0,9 <0,1 <0,23 <0, ,0-0,6 <0,9 <0,1 <0,33 <0, ,0-0,7 <0,9 <0,1 <0,5 <0, ,0-0,8 <0,9 <0,1 <0,38 <0, ,0-0,5 <0,9 <0,1 <0,4 <0, ,6-3,0 <0,9 <0,1 <0,4 <0, ,0-0,5 <0,9 0,96 <0,4 <0, ,0-0,5 <0,9 <0,1 <0,3 <0,05 32 T Kemi Efterbehandling 31 (57)

33 Provpunkt Djup (m) Klorfenoler Klorkresoler Fenoxisyror Dinoseb Dioxiner ,0-0,5 <0,9 0,36 <0,35 <0, Provgropsgrävning utförd under 2007 Påvisade halter i jord vid provgropsgrävning utförd under 2007 redovisas i Tabell 9. Tabell 9. Påvisade halter i jord vid provgropsgrävning utförd Halter i mg/kg TS. Färgmarkeringar enligt bedömningskriterier i Tabell 6. - ej analyserat Provpunkt Djup (m) Klorfenoler Klorkresoler Fenoxisyror Dinoseb 0,0-1,7, vägg N <1 0,25 <0,15 <0,05 PG0701 PG0702 PG0703 PG0704 söder 0,0-1,7, vägg S 1,70, botten 0,8-1,0, botten 0,0-0,5, vägg V 0,50, botten <1 <0,2 <0,15 <0,05 <1 0,44 <0,15 0,077 1,9 1,7 0,25 <0,05 0,16 0,16 0,59 <0,05 <1 <0,2 <0,15 <0,05 1,0-1, ,4 <0,05 1,6-1,8 18 8,7 2,0 <0,05 PG0704 1,0-1,4 2,6 3,1 1,6 <0,05 norr 2,0 9,5 4,9 1,1 <0,05 PG0705 1,0-2,0 1,0 1,0 1,0 <0,05 3,0-3, ,55 0,066 PG0706 mitt 1,5-1,9 0,27 1,4 0,06 <0,05 PG0706 mitt-söder PG0707 söder 1,5-2,0 6,9 23 0,90 <0,05 2,0 <1 0,2 0,95 <0,05 PG0708 1,7 <1 <0,2 0,11 <0,05 PG0709 norr 1,7 2,7 0,23 1,71 <0,05 PG0709 söder PG0710 2,0-2,3 0,68 0,34 0,73 <0,05 0,0-2,0, <1 0,23 2,7 <0,05 T Kemi Efterbehandling 32 (57)

34 Provpunkt Djup (m) Klorfenoler Klorkresoler Fenoxisyror Dinoseb vägg S 1,0 <1 0,23 0,41 <0,05 2,0 0,29 0,89 <0,2 <0,05 PG0711 norr 1,4 <1 <0,10 <0,2 <0,05 PG0711 nordost 0,5 5,8 0,53 0,08 <0,05 1,3 <1 <0,10 0,37 <0,05 PG0711 mitt 1,2 <1 <0,10 <0,2 <0,05 PG0711 söder 2,6 <1 <0,10 <0,2 <0, Grundvattenanalyser Resultaten från samtliga analyser av grundvatten från tidigare och nu utförda undersökningar redovisas nedan. De enskilda analysresultaten har klassats enligt bedömningskriterierna som framgår av Tabell 6. I Tabell 10 har en sammanställning gjorts av uppmätta fältparametrar vid vattenprovtagning. Tabell 10. Sammanställning över fältparametrar som uppmätts vid vattenprovtagning i observationsrör och brunnar. I ilaga 5 redovisas dessutom klassningen av provtagningspunkterna med hänsyn till föroreningsinnehållet. Vid klassningen har den högsta klassen för de enskilda ämnena varit styrande vid klassning av provtagningspunkterna. Provpunkt Datum Syre (mg/l) Redox (mv) Kond (ms/m) ph Temp ( C) 0710*) , ,9 7,5 18,1 0715*) , ,0 7,8 14, , ,4 8,5 15, ,0 6,1 4, ,0 12, ,3 6,7 11, ,0 6,9 11, ,6 3 46,5 6,8 15, ,5 7 52,4 6,8 13,0 Anmärkning T Kemi Efterbehandling 33 (57)

35 Provpunkt Datum Syre (mg/l) Redox (mv) Kond (ms/m) ph Temp ( C) , ,2 6,9 15, , ,0 8,5 12, , ,0 11,6 12, , ,0 7 15, , ,0 7,2 15, , ,4 7,1 14, , ,6 8,5 13,8 Anmärkning För lite vatten , ,2 6,8 12, , ,6 7,1 11, , ,0 6,7 11, , ,2 6,9 13, , ,8 6,9 14, , ,6 7,7 14, , ,6 Lite vatten , ,9 13, , ,8 15, , ,4 16 Lite vatten , ,9 15, , ,7 7,9 15, ,7-3 56,2 7,7 16, ,4-6 53,8 7,5 17, , ,8 7,4 15, , ,7 14, , ,4 7,2 17,7 Lite vatten, mkt sand , ,2 7,3 10,2 runn , ,4 7,1 14,5 runn , ,2 6,9 15,2 runn P , ,4 7,0 15,4 *) Provtagningsrör inom Lans Mekaniska (enl SWECO VIAK 2007b) Efter 2 tömningar (ca 10 timmar, 1000 l/h) I Tabell 11 redovisas påvisade halter i grundvatten vid tidigare och nu utförda undersökningar. T Kemi Efterbehandling 34 (57)

36 Tabell 11. Påvisade halter i grundvatten vid undersökningar utförda tidigare och under Halter i µg/l. Färgmarkeringar enligt bedömningskriterier i Tabell 6. Provpunkt År Klorfenoler Klorkresoler Fenoxisyror Dinoseb S <0,01 S , S , JW JW ,16 - <3,3 - JW *) ,8 3,1 0,96 <0, *) <0, <0, ,23 2,3 18 <0, ,15 7,7 29 <0, ,48 3,2 42 <0, ,26 2,7 17 <0, ,3 2,9 0,93 <0, <0,9 1,2 8,5 <0, ,45 0,33 1,6 <0, <0, ,3 3,8 13 <0, <0,9 1,2 0,5 <0, <0,9 0,21 6 <0, <0, ,85 <0, ,9 1,9 17 <0, ,1 1,2 1,2 <0, ,2 1,9 2,8 0, , <0, <0,9 0,33 0,16 <0, <0,9 <0,1 0,37 <0, ,72 3,3 35 <0, <0, > <0, <0,9 <0,1 2,6 <0,05 T Kemi Efterbehandling 35 (57)

37 Provpunkt År Klorfenoler Klorkresoler Fenoxisyror Dinoseb <0,9 <0,1 0,4 <0, ,22 0,16 0,8 <0, <0,9 0,59 33 <0, , <0, , <0, ,38 7,8 18 <0, <0,9 <0,1 <0,43 <0,05 Pg ,4 1,0 4,9 <0,05 *) Provtagningsrör inom Lans Mekaniska (enl SWECO VIAK 2007b) 4.4 runnar och ledningsnät Vid ledningsundersökningen konstaterades en del mindre avvikelser jämfört med den kommunala ledningskartan. Spill- och dagvattenledningarna fortsätter en bit uppströms (ca 15 m kunde filmas) in på bilskrotsfastigheten, och den tryckledning som tidigare använts för överföring av dammvatten till Landskrona mynnar i kommunens spillvattenledning i punkt S3, och inte i S4 enligt kommunens karta. Samtliga undersökta ledningssträckor har ställvis otillräcklig lutning, med ansamling av slam och stillastående vatten som följd. På flera ställen noterades mindre sprickor och längsförskjutningar, samt olika främmande föremål (tegel, sten, jfr Figur 10), främst i den dagvattenledning som går från Lans Mekaniska Verkstad till angatan. T Kemi Efterbehandling 36 (57)

2 Beskrivning av byggnaderna och utförda saneringsåtgärder 6

2 Beskrivning av byggnaderna och utförda saneringsåtgärder 6 Innehåll Sammanfattning 2 1 Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 4 1.3 Omfattning 4 1.4 Organisation 5 2 Beskrivning av byggnaderna och utförda saneringsåtgärder 6 3 Genomförande 11 3.1 Provtagningsplan

Läs mer

3 Åtgärdsmål och bedömningsgrunder 16 3.1 Jord 16 3.2 Grundvatten 16 3.3 Tillståndsklasser 17 3.4 Betong 17

3 Åtgärdsmål och bedömningsgrunder 16 3.1 Jord 16 3.2 Grundvatten 16 3.3 Tillståndsklasser 17 3.4 Betong 17 Innehåll Sammanfattning 1 1 Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Områdesbeskrivning 5 1.3 Tidigare undersökningar av jord- och grundvatten 5 1.4 Syfte 6 1.5 Omfattning och tidplan 6 1.6 Anmälan och beslut 7

Läs mer

Sweco Environment AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Bayer CropScience UPPDRAGSNUMMER 1275544 Avgränsning av förorenat område E SLUTGILTIG MALMÖ 1 (30) Sweco Hans Michelsensgatan 2 Box 286, 201 22 Malmö Telefon 040-16 70 00 Telefax 040-15 43 47 www.sweco.se

Läs mer

RAPPORT. Majavallen, Lindsdal Uppdragsnummer 2292867000 KALMAR KOMMUN. Översiktlig geoteknisk undersökning. Sweco Infrastructure AB.

RAPPORT. Majavallen, Lindsdal Uppdragsnummer 2292867000 KALMAR KOMMUN. Översiktlig geoteknisk undersökning. Sweco Infrastructure AB. KALMAR KOMMUN Majavallen, Lindsdal Uppdragsnummer 2292867000 Översiktlig geoteknisk undersökning Växjö 2011-09-19 Sweco Infrastructure AB Växjö Markbyggnad Anders Petersson Tommy Ivarsson 1 (5) Sweco Sweco

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Sida 1 (9) Nyköping 170315 Uppdrag: 8662 Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell,

Läs mer

Helgonagården 7:10, Lund Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning

Helgonagården 7:10, Lund Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning Lunds kommun Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning Slutversion Malmö 2014-12-08 Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning Datum 2014-12-08 Uppdragsnummer 1320010938 Utgåva/Status Slutversion

Läs mer

Stora Sköndal - Konsekvensbeskrivning av föroreningar

Stora Sköndal - Konsekvensbeskrivning av föroreningar Handläggare Joakim Andersson Tel +46 10 505 40 51 Mobil +46 70 65 264 45 E-post Joakim.andersson@afconsult.com Mottagare Stiftelsen Stora Sköndal Datum 2016-12-08 Rev 2019-03-12 Projekt-ID 735558 Stora

Läs mer

Rapport miljöteknisk markundersökning. Lebela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö

Rapport miljöteknisk markundersökning. Lebela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö Rapport miljöteknisk markundersökning Lebela Förvaltnings AB Phylatterion 31 Malmö 20091214 Phylatterion 31 Rapport miljöteknisk markundersökning Datum 20091214 Uppdragsnummer 61670936043000 Elisabet Hammarlund

Läs mer

Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28

Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28 Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28 Grontmij AB Karlstad Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress,

Läs mer

EFTERBEHANDLING AV SNICKAREN 3 OCH ÖSTANÅ 3:1

EFTERBEHANDLING AV SNICKAREN 3 OCH ÖSTANÅ 3:1 EFTERBEHANDLING AV SNICKAREN 3 OCH ÖSTANÅ 3:1 Vetlanda kommun Redovisning av efterbehandling av fastigheterna Snickaren 3 och Östanå 3:1 Vetlanda 2003-12-01 Diarienummer 2002/TK0260.353 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

BT KEMI Huvudstudie. Dinoseb. Summa fenoxisyror FÖRKLARINGAR. Påverkan i jord före hittills genomförda åtgärder. Kartbilaga 4

BT KEMI Huvudstudie. Dinoseb. Summa fenoxisyror FÖRKLARINGAR. Påverkan i jord före hittills genomförda åtgärder. Kartbilaga 4 Kartbilaga 4 Summa fenoxisyror Dinoseb FÖRKLARINGAR Ämnen Låg Måttlig Hög Mycket_hög Summa fenoxisyror 2 Dinoseb 5, Summa klorfenoler 5 Summa klorkresoler

Läs mer

Sammanställning över erhållna resultat från pågående grundvattensanering inom fastigheten Svarvaren 14, Karlstad kommun.

Sammanställning över erhållna resultat från pågående grundvattensanering inom fastigheten Svarvaren 14, Karlstad kommun. PM (5) Handläggare Björn Oscarsson Gardbring Tel +46 55 32 25 Mobil +46 7 995 2 54 Fax +46 55 3 9 bjorn.o.gardbring@afconsult.com Datum 24-8-29 Karlstad Kommun Miljöförvaltningen Jan Andersson Uppdragsnr

Läs mer

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö Labela Förvaltnings AB Malmö 2009-12-14 Datum 2009-12-14 Uppdragsnummer 61670936043 Förhandskopia Elisabet Hammarlund Mathias Persson Anna Fjelkestam Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige

Läs mer

Miljöteknisk provtagning av grund och ytvatten samt jord vid brandövningsområde i Vallentuna

Miljöteknisk provtagning av grund och ytvatten samt jord vid brandövningsområde i Vallentuna 2013-05-24, s 1 (5) Miljöteknisk provtagning av grund och ytvatten samt jord vid brandövningsområde i Vallentuna 1 Bakgrund och syfte Structor Miljöbyrån har på uppdrag av utfört miljöteknisk utredning

Läs mer

PROVTAGNINGSPLAN-KOMPLETTERING

PROVTAGNINGSPLAN-KOMPLETTERING UPPDRAGSNAMN MMU Kungsladugård FÖRFATTARE Johan Burman UPPDRAGSNUMMER DATUM 10270750 2018-11-27 PROVTAGNINGSPLAN-KOMPLETTERING 1 FÖRUTSÄTTNINGAR Inför upprättande av ny förskola och studentbostäder i området

Läs mer

Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation

Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation PM Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation Inledning Gullkajen 5 AB planerar en utbyggnad inom fastigheten Axel 1 i Karlskrona. Fastigheten har historiskt

Läs mer

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm.

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Sida 1 (11) Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskare: Mats Dorell Structor Nyköping AB Sida 2 (11)

Läs mer

GENOMFÖRANDE AV PROVTAGNING I FÖRORENADE OMRÅDEN

GENOMFÖRANDE AV PROVTAGNING I FÖRORENADE OMRÅDEN Skede: Förberedelse GENOMFÖRANDE AV PROVTAGNING I FÖRORENADE OMRÅDEN Malmö Handläggare FB ENGINEERING AB Malmö Postadress: Södra Förstadsgatan 26, 211 43 Malmö Telefon: 040-660 25 46 Telefax: 040-660 25

Läs mer

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen RAPPORT Karlstads kommun SEDIMENTPROVTAGNING, GRUNDVIKEN UPPDRAGSNUMMER 1331177100 Miljöteknisk markprovtagning av sediment i Grundviken KARLSTAD 2010-06-16 Sweco Infrastructure AB Sara Häller 1 (11) ra04s

Läs mer

RAPPORT. Ljungbyholm 30:1 m.fl. UPPDRAGSNUMMER 2293032000 KALMAR KOMMUN SWECO INFRASTRUCTURE AB VÄXJÖ MARK OCH PLANERING GEOTEKNISK UNDERSÖKNING

RAPPORT. Ljungbyholm 30:1 m.fl. UPPDRAGSNUMMER 2293032000 KALMAR KOMMUN SWECO INFRASTRUCTURE AB VÄXJÖ MARK OCH PLANERING GEOTEKNISK UNDERSÖKNING RAPPORT KALMAR KOMMUN Ljungbyholm 30:1 m.fl. UPPDRAGSNUMMER 2293032000 GEOTEKNISK UNDERSÖKNING SWECO INFRASTRUCTURE AB VÄXJÖ MARK OCH PLANERING ANDERS PETERSSON HENRIK MALMBERG repo001.docx 2012-03-2914

Läs mer

PM KOMPLETERANDE MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VID F.D. FLYGFLOTTILJEN F8

PM KOMPLETERANDE MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VID F.D. FLYGFLOTTILJEN F8 PM KOMPLETERANDE MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VID F.D. FLYGFLOTTILJEN F8 Uppdrag och syfte WSP Sverige AB har på uppdrag av Järfälla kommun utfört en kompletterande miljöteknisk markundersökning i anslutning

Läs mer

Handlingsplan avseende miljöteknisk markundersökning Utbyggnad av Marstrands Havshotell

Handlingsplan avseende miljöteknisk markundersökning Utbyggnad av Marstrands Havshotell Handläggare Marcus Johansson Tel +46 10 505 47 79 Mobil +46 76 789 94 44 E-post marcus.p.johansson@afconsult.com Mottagare Barson co AB Kjell Ottosson Malepertsvägen 7 442 66 Marstrand Datum 2015-09-28

Läs mer

Rambergsvallen - Översiktlig miljöteknisk markundersökning

Rambergsvallen - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Rambergsvallen - Översiktlig miljöteknisk markundersökning SLUTRAPPORT 2013-07-23 Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 1 1.1 BAKGRUND... 1 1.2 SYFTE OCH AVGRÄNSNING... 1 1.3 GENOMFÖRANDE... 2 1.4 HISTORIA...

Läs mer

PM Sammanställning av utförda undersökningar och åtgärder av askförorening

PM Sammanställning av utförda undersökningar och åtgärder av askförorening 13U23042 PM Sammanställning av utförda undersökningar och åtgärder av askförorening Jakobsberg 2:926 m.fl. Järfälla kommun Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun Uppdrag Miljöteknisk byggnads- och markundersökning Beställare Kronetorp Park AB Från Nicklas Lindgren, Ramböll Sverige AB Till Mats Widerdal,

Läs mer

PM Markföroreningar inom Forsåker

PM Markföroreningar inom Forsåker PM Markföroreningar inom Forsåker Göteborg 6-- Bakgrund Mölndala Fastighets AB har gett i uppdrag att sammanfatta föroreningssituationen i mark inom Forsåker, bedöma vilka risker som föreligger och principerna

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND repo001.docx 2015-10-05 UPPDRAGSNUMMER 2112132000 MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND REV 2018-08-28 UPPRÄTTAD AV: SIRI AXELSON GRANSKAD AV: ANNA AHLGREN MÅRTENSSON SWECO ENVIRONMENT AB Innehållsförteckning

Läs mer

Förrådet 4, Sundsvalls kommun. Provtagningsplan. Sundsvall 2013-05-06. Mark- och exploateringsavdelningen. Astrid Göthe. Dnr SBN 2013-00107

Förrådet 4, Sundsvalls kommun. Provtagningsplan. Sundsvall 2013-05-06. Mark- och exploateringsavdelningen. Astrid Göthe. Dnr SBN 2013-00107 Förrådet 4, Sundsvalls kommun Sundsvall 2013-05-06 Mark- och exploateringsavdelningen Astrid Göthe Dnr SBN 2013-00107 Dnr SBN-2013-00107 Sida 2 (5) 1 Bakgrund och syfte Mitthem AB har begärt detaljplaneändring

Läs mer

Lägesrapport avseende förorenad mark Kallebäck 3:3, Göteborgs Stad

Lägesrapport avseende förorenad mark Kallebäck 3:3, Göteborgs Stad PM 1. Bakgrund och syfte Inom fastigheten Kallebäck 3:3 i Göteborgs Stad pågår ett planarbete i syfte att möjliggöra byggnation av bostäder i området. På fastigheten har Arla sedan 1956 bedrivit ett mejeri.

Läs mer

Länsstyrelsens erfarenheter av förelägganden och undersökningar vad är rimligt att kräva inledningsvis?

Länsstyrelsens erfarenheter av förelägganden och undersökningar vad är rimligt att kräva inledningsvis? Seminariedag 7 mars 2014 Länsstyrelsens erfarenheter av förelägganden och undersökningar vad är rimligt att kräva inledningsvis? Tillsyn förorenad mark: David Lalloo och Jessica Ewald En översiktlig miljöteknisk

Läs mer

RAPPORT. Järnbrottsmotet, Västra Frölunda FASTIGHETSKONTORET GÖTEBORGS STAD ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Järnbrottsmotet, Västra Frölunda FASTIGHETSKONTORET GÖTEBORGS STAD ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING UPPDRAGSNUMMER FASTIGHETSKONTORET GÖTEBORGS STAD Järnbrottsmotet, Västra Frölunda UPPDRAGSNUMMER 13004398.000 ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING SWECO ENVIRONMENT AB FÖRORENADE OMRÅDEN OCH KEMIKALIER, GÖTEBORG

Läs mer

Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta

Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta Sediment-, vatten och jordprovtagning Datum: 2012-06-28 Rev. Datum: Uppdragsnummer: M&P 5867 01069 Upprättad av: Johan Ericsson Sign. JE Granskad av: Peter

Läs mer

RAPPORT. Kv. Mjölner 5 och 6 samt Ymer 7, Växjö UPPDRAGSNUMMER 2293147000 LBE ARKITEKT AB SWECO CIVIL AB VÄXJÖ ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING

RAPPORT. Kv. Mjölner 5 och 6 samt Ymer 7, Växjö UPPDRAGSNUMMER 2293147000 LBE ARKITEKT AB SWECO CIVIL AB VÄXJÖ ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING LBE ARKITEKT AB Kv. Mjölner 5 och 6 samt Ymer 7, Växjö UPPDRAGSNUMMER 2293147000 ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING SWECO CIVIL AB VÄXJÖ ANDERS PETERSSON HENRIK MALMBERG repo001.docx 2012-03-2914 repo001.docx

Läs mer

Underlag till schaktplan

Underlag till schaktplan Datum 2015-02-10 Uppdrag Beställare Från Till nummer Komplettering avseende anmälan om efterbehandling, Karlholms strand Karlholm Utveckling KB Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan 21 104 62 Stockholm

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun Uppdragsnr: 10171588 1 (5) PM Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun I detta PM beskrivs kortfattat den provtagning som utförts av WSP på uppdrag av Skanska Sverige

Läs mer

Fastigheten Väster 1:43, Nyköping Program för fördjupad miljöteknisk undersökning

Fastigheten Väster 1:43, Nyköping Program för fördjupad miljöteknisk undersökning Fastigheten, Nyköping Program för fördjupad miljöteknisk undersökning På uppdrag av Statoil har SWECO VIAK utarbetat ett program för en fördjupad miljöteknisk undersökning på fastigheten, Nyköping. Nedanstående

Läs mer

ÖSTERSUNDS KOMMUN STORSJÖSTRAND MILJÖTEKNISK M ARKUND ERSÖKNING. Undersökningsområde. Östersund 2008-01-10 SWECO VIAK.

ÖSTERSUNDS KOMMUN STORSJÖSTRAND MILJÖTEKNISK M ARKUND ERSÖKNING. Undersökningsområde. Östersund 2008-01-10 SWECO VIAK. ÖSTERSUNDS KOMMUN STORSJÖSTRAND MILJÖTEKNISK M ARKUND ERSÖKNING Undersökningsområde Östersund 2008-01-10 SWECO VIAK AB Norra regionen Uppdragsnummer 1644249000 ra02s 2000-03-30 SWECO VIAK Ringvägen 2,

Läs mer

Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun

Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun Upprättat: Mikael Pyyny, Hifab AB Granskat: Åsa Sand, Hifab AB Datum: 2006-08-21 Uppdragsnummer: 310 893 Envipro

Läs mer

RAPPORT MILJÖTEKNIK, GRANSKNINGSVERSION

RAPPORT MILJÖTEKNIK, GRANSKNINGSVERSION RAPPORT MILJÖTEKNIK, WILLHEM AB Glasberget 23_Willhem UPPDRAGSNUMMER 13004195 ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERÖSKNING, GLASBERGET 23 KARLSTAD MILJÖ Sweco Environment AB Cecilia Millner] Ändringsförteckning

Läs mer

PM Markföroreningar inom detaljplaneområde 1 (DP1), Västerport Varbergs kommun. Kompletterande undersökning syfte och omfattning

PM Markföroreningar inom detaljplaneområde 1 (DP1), Västerport Varbergs kommun. Kompletterande undersökning syfte och omfattning PM Markföroreningar inom detaljplaneområde 1 (DP1), Västerport Varbergs kommun Kompletterande undersökning syfte och omfattning För: Varbergs kommun Samhälsutvecklingskontoret Uppdrag: 1318-233 Upprättad:

Läs mer

Teknisk PM Miljö och Geoteknik. Staffanstorps kommun. Åttevägen Hjärup. Malmö 2011-12-02

Teknisk PM Miljö och Geoteknik. Staffanstorps kommun. Åttevägen Hjärup. Malmö 2011-12-02 Staffanstorps kommun Malmö 2011-12-02 Datum 2011-12-02 Uppdragsnummer 61671148440 Anna Fjelkestam Sofia Bergström (Miljö) Anna Fjelkestam Anders Dahlberg (Geo) Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

Rappod Miljöteknisk markundersökning

Rappod Miljöteknisk markundersökning I I 1 Arkitekter Ingenjörer ocluio stadsbyggnads kontoret Inkom 2014-09- 0 3 Reg. Dnr: 2014-0 2 ij ;)C-515 Rappod Miljöteknisk markundersökning Blommenbergs bollplan Vinterviken, Stockholms stad www.bjerking.se

Läs mer

BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD:

BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD: BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av Ylva Vård Per-Håkan Sandström

Läs mer

Klargörande gällande potentiellt förorenade markområden inom detaljplan 4 på f.d. F18 i Tullinge.

Klargörande gällande potentiellt förorenade markområden inom detaljplan 4 på f.d. F18 i Tullinge. Sida 1 av 5 Samhällsbyggnadsförvaltningen Botkyrka kommun Att: David Arvidsson Munkhättevägen 45 147 85 Tumba PM Klargörande gällande potentiellt förorenade markområden inom detaljplan 4 på f.d. F18 i

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping

Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping Sida 1 (12) Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping Författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2 (12) Sammanfattning Structor Nyköping

Läs mer

Resultatrapport. Miljöteknisk markundersökning av mark och grundvatten inom projekt Västerport område A, Varbergs kommun. För:

Resultatrapport. Miljöteknisk markundersökning av mark och grundvatten inom projekt Västerport område A, Varbergs kommun. För: Resultatrapport Miljöteknisk markundersökning av mark och grundvatten inom projekt Västerport område A, Varbergs kommun För: Varbergs kommun Samhällsutvecklingskontoret Upprättad: 2017-05-17 Uppdrag: 1116-133

Läs mer

PM - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun

PM - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun PM Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun Grapnummer Uppdragsnummer 820 Uppdragsledare Sara Lydmark Utfärdat av Sara Lydmark Granskat av Anders Högström Sidor 6 Datum 208-06-2

Läs mer

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING FÖR FASTIGHET ÅRSTA 85:1. Rapport

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING FÖR FASTIGHET ÅRSTA 85:1. Rapport ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING FÖR FASTIGHET ÅRSTA 85:1 Rapport 2015-03-26 Rev 2015-04-01 Upprättad av: Caroline Gärdsback Granskad av : Nina Andersson ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

Läs mer

Anmälan-enligt 28 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan-enligt 28 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan-enligt 28 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Datum 2017-09-27 Ramböll Sverige AB Efterbehandling av förorenat område inom Hospitalsgatan 20 fastigheten Nikolai 3:311 m.fl., Örebro

Läs mer

AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VIGGBYHOLM 15:1, TÄBY KOMMUN Stockholm 2016-01-26 Uppdragsansvarig: Beställare: TOMMY KRŰGER Thomas Hollaus Aros Bostad AB HIFAB AB Box 3291 Sveavägen

Läs mer

RAPPORT. Kv Fabriken Växjö VÖFAB VÄXJÖ GEOTEKNISKT UTLÅTANDE UPPDRAGSNUMMER MARTIN HOLMBERG HENRIK MALMBERG

RAPPORT. Kv Fabriken Växjö VÖFAB VÄXJÖ GEOTEKNISKT UTLÅTANDE UPPDRAGSNUMMER MARTIN HOLMBERG HENRIK MALMBERG VÖFAB Kv Fabriken Växjö UPPDRAGSNUMMER 11002737 GEOTEKNISKT UTLÅTANDE VÄXJÖ HENRIK MALMBERG MARTIN HOLMBERG Sweco Lineborgsplan 3 SE 352 33 Växjö, Sverige Telefon +46 (0)470 73 51 00 Fax +46 (0) 470 73

Läs mer

MARKTEKNISK UNDERSÖKNINGSRAPPORT (MUR)

MARKTEKNISK UNDERSÖKNINGSRAPPORT (MUR) MARKTEKNISK UNDERSÖKNINGSRAPPORT (MUR) AVESTA VA OCH AVFALL AB KARLSLUNDS DEPONI, ÅKER NORR OM DEPONI UPPDRAGSNUMMER 152927 RAPPORT FALUN 213-6-1 SWECO INFRASTRUCTURE AB FALUN GEOTEKNIK 1 (5) repo1.docx

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet Rapport Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet Jönköpings kommun 2016-11-14 Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet 2016-11-14 Önskemålet Miljötekn undersökn

Läs mer

VASSARA 10, GÄLLIVARE. Markteknisk undersökningsrapport (MUR)

VASSARA 10, GÄLLIVARE. Markteknisk undersökningsrapport (MUR) VASSARA 10, GÄLLIVARE Markteknisk undersökningsrapport (MUR) 2017-01-23 VASSARA 10, GÄLLIVARE Markteknisk undersökningsrapport (MUR) KUND Gällivare kommun KONSULT WSP Samhällsbyggnad Smedjegatan 24 972

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV. Ingela Forssman

UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV. Ingela Forssman UPPDRAG Centrala Älvstaden, kartläggning av förorenad mark UPPDRAGSNUMMER 1311521000 UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV Ingela Forssman DATUM Kville bangård Avgränsningar Kville bangård är belägen på Hisningen,

Läs mer

Antal sidor: 5 Helsingborg 2013-09-16

Antal sidor: 5 Helsingborg 2013-09-16 VVS Energi & Miljö Styr & Övervakning Brand & Risk Teknisk Förvaltning Bostadsbolaget Åbyängskolan Katedern 11 Västerviks Kommun PCB utredning mark inför byggnation Antal sidor: 5 Helsingborg : Bengt Dahlgren

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING. Utredningen avser del av fastigheten Norrstrand 1:1, Karlstad. Grontmij AB Karlstad

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING. Utredningen avser del av fastigheten Norrstrand 1:1, Karlstad. Grontmij AB Karlstad MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Utredningen avser del av fastigheten Norrstrand 1:1, Karlstad Grontmij AB Karlstad Markundersökning Norrstrand 1:1 Datum 2014-11-07 Uppdragsnr 10015508 Innehållsförteckning

Läs mer

1 Bakgrund och syfte. Memory Hotel AB, via Structor Geoteknik AB Bo Jacobsson

1 Bakgrund och syfte. Memory Hotel AB, via Structor Geoteknik AB Bo Jacobsson 2018-12-13, s 1 (6) Memory Hotel AB, via Structor Geoteknik AB Bo Jacobsson Del av Hornafjord 3 Kista 1 Bakgrund och syfte Structor Miljöbyrån har på uppdrag av Memory Hotel AB (genom Structor Geoteknik

Läs mer

Gamla Mejeriet i Klippan Miljöteknisk markundersökning

Gamla Mejeriet i Klippan Miljöteknisk markundersökning Golder Associates AB Mårtenstorget 7 223 51 Lund Tel: [+46] 46 400 49 00 Fax: [+46] 46 400 49 01 http://www.golder.se PM Gamla Mejeriet i Klippan Miljöteknisk markundersökning Bryggeriet 5, Klippans kommun

Läs mer

Provtagning och analyser

Provtagning och analyser Provtagning och analyser Maria Carling, SGI På säker grund för hållbar utveckling Vad ska provtas och hur? Utgå från den konceptuella modellen - Avfall - Ytvatten - Jord - Sediment - Grundvatten - Deponigas

Läs mer

1 Uppdrag 2. 1.1 Syfte och begränsningar 2. 2 Underlag för undersökningen 2. 3 Befintliga förhållanden 2. 4 Utförda undersökningar 2

1 Uppdrag 2. 1.1 Syfte och begränsningar 2. 2 Underlag för undersökningen 2. 3 Befintliga förhållanden 2. 4 Utförda undersökningar 2 repo001.docx 2012-03-2914 Innehållsförteckning 1 Uppdrag 2 1.1 Syfte och begränsningar 2 2 Underlag för undersökningen 2 3 Befintliga förhållanden 2 4 Utförda undersökningar 2 5 Geotekniska och geohydrologiska

Läs mer

Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5. Referensprovtagning 2009. 1 Sammanfattning. 2 Bakgrund. 3 Syfte. 4 Utförda provtagningar

Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5. Referensprovtagning 2009. 1 Sammanfattning. 2 Bakgrund. 3 Syfte. 4 Utförda provtagningar Uppdragsnr: 10106430 1 (4) PM Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5. Referensprovtagning 2009 1 Sammanfattning Halmstads kommun planerar för en ny deponi på Kistinge söder om Halmstad. I samband med detta har

Läs mer

BT Kemi Efterbehandling

BT Kemi Efterbehandling Beskrivning av föroreningsförhållanden för Södra området SVALÖVS KOMMUN Malmö 2015-05-11, reviderad 2015-05-27 Beskrivning av föroreningsförhållanden för Södra området Datum 2015-05-11, reviderad 2015-05-27

Läs mer

Stadsdel Norr Deponi SV om Arena Östersund

Stadsdel Norr Deponi SV om Arena Östersund PM 2007-10-24, rev 2008-04-18 Deponi I5 Stadsdel Norr Deponi SV om Arena Östersund Orientering För närvarande pågår detaljplanearbeten rörande Stadsdel Norr, f.d. I5- området, i Östersund. I området finns

Läs mer

Geoteknisk undersökning avseende ny detaljplan samt grundläggning av servicebyggnader, projekteringsunderlag. Sweco Infrastructure AB

Geoteknisk undersökning avseende ny detaljplan samt grundläggning av servicebyggnader, projekteringsunderlag. Sweco Infrastructure AB Branäs Fritidscenter AB Branäs 4:22, 4:113 m fl Uppdragsnummer 233.5412 Geoteknisk undersökning avseende ny detaljplan samt grundläggning av servicebyggnader, projekteringsunderlag. Karlstad 2011-11-21

Läs mer

Fältundersökning för att avgränsa föroreningen genomfördes den 30 april 2013. Provgropar grävdes i totalt 19 punkter med grävmaskin (Fig. 2).

Fältundersökning för att avgränsa föroreningen genomfördes den 30 april 2013. Provgropar grävdes i totalt 19 punkter med grävmaskin (Fig. 2). Motala kommun, Motala Datum: Bakgrund I området Hällalund/Olivehult i Borensberg, Motala kommun, håller Stadsbyggnadsenheten på att ta fram ett planförslag för nytt bostadsområde. Vid de geotekniska borrningar

Läs mer

GEO- OCH MILJÖUNDERSÖKNINGAR FASTIGHETEN NYPONET 1

GEO- OCH MILJÖUNDERSÖKNINGAR FASTIGHETEN NYPONET 1 GEO- OCH MILJÖUNDERSÖKNINGAR FASTIGHETEN NYPONET 1 ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING RAPPORT UMEÅ 2016-08-24 Uppdragsansvarig: THOMAS BANDLING Beställare Samhällsbyggnad Skellefteå kommun HIFAB AB Trädgårdsgatan

Läs mer

TEKNISK PM GEOTEKNIK OCH MILJÖTEKNIK Utredning inför detaljplan

TEKNISK PM GEOTEKNIK OCH MILJÖTEKNIK Utredning inför detaljplan VARBERGS KOMMUN FALKENBÄCK 25 TEKNISK PM GEOTEKNIK OCH MILJÖTEKNIK Utredning inför detaljplan 2015-01-16 ÅF-Infrastructure AB Grafiska vägen 2, Box 1551 SE-401 51 Göteborg Telefon +46 10 505 00 00. Fax

Läs mer

Blankett C Föroreningsnivå (fas 2) Sid 1(4)

Blankett C Föroreningsnivå (fas 2) Sid 1(4) Blankett C Föroreningsnivå (fas 2) Sid 1(4) Objekt Gamla Slottsbrons sågverk ID nr F1764-0023 Kommun Grums Upprättad Björn Nilsson 2006-01-23 Senast reviderad Björn Nilsson 2006-03-08 Mark Antal prov 16*

Läs mer

Historisk inventering samt förslag till provtagningsplan för Mullvaden 1 m.fl., Mölndals stad. Reviderad

Historisk inventering samt förslag till provtagningsplan för Mullvaden 1 m.fl., Mölndals stad. Reviderad Historisk inventering samt förslag till provtagningsplan för Mullvaden 1 m.fl., Mölndals stad Reviderad 2017-09-07 1 Bakgrund Stadsbyggnadsförvaltningen i Mölndals stad har påbörjat ett detaljplanearbete

Läs mer

UNDERLAG FÖR INDIKATIVT PRISUPPGIFT FÖR MOTTAGNING AV FÖRORENADE MASSOR (FAST AVFALL) VID MARKSANERING KLIPPANS LÄDERFABRIK, KLIPPANS KOMMUN

UNDERLAG FÖR INDIKATIVT PRISUPPGIFT FÖR MOTTAGNING AV FÖRORENADE MASSOR (FAST AVFALL) VID MARKSANERING KLIPPANS LÄDERFABRIK, KLIPPANS KOMMUN UNDERLAG FÖR INDIKATIVT PRISUPPGIFT FÖR MOTTAGNING AV FÖRORENADE MASSOR (FAST AVFALL) VID MARKSANERING KLIPPANS LÄDERFABRIK, KLIPPANS KOMMUN Bakgrund och syfte I centrala Klippan, Klippans kommun, låg

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad UPPDRAG Plinten 1 Kompletterande MU UPPDRAGSNUMMER 1331623000 UPPDRAGSLEDARE Annika Niklasson UPPRÄTTAD AV Annika Niklasson DATUM Härtill hör Bilaga 1 Bilaga 2 Fältrapport (15 sid) Analysresultat jord

Läs mer

Avveckla koppargjuteriverksamhet

Avveckla koppargjuteriverksamhet Avveckla koppargjuteriverksamhet Inom Kopparlunden Västerås Jenny Seppas 2014-02-05 Vi avvecklar vårt koppargjuteri Vi tar ansvar för de föroreningar vi orsakat. Vi vill ha en nöjd miljömyndighet och nöjd

Läs mer

Porgasmätning och analys av grundvatten med avseende på klorerade alifatiska kolväten

Porgasmätning och analys av grundvatten med avseende på klorerade alifatiska kolväten 2013-06-14 Uppdrag Porgasmätning och analys av grundvatten med avseende på klorerade alifatiska kolväten Uppdragsledare Anna Sorelius Datum 2014-12-15 Uppdragsnummer 1210188100 Upprättad av Anna Sorelius

Läs mer

FÖRBEREDELSER FÖR SANERING AV VILLATRÄDGÅRDAR

FÖRBEREDELSER FÖR SANERING AV VILLATRÄDGÅRDAR KLIPPANS KOMMUN FÖRBEREDELSER FÖR SANERING AV VILLATRÄDGÅRDAR Miljöteknisk markundersökning Resultatrapport Malmö 2010-12-08 Sweco Environment AB Södra regionen Uppdragsnummer 1270355 ra02s 2008-06-03

Läs mer

PM GEOTEKNIK. DP Brandberget, Haninge HANINGE KOMMUN SWECO CIVIL AB LINKÖPING GEOTEKNIK UPPDRAGSNUMMER

PM GEOTEKNIK. DP Brandberget, Haninge HANINGE KOMMUN SWECO CIVIL AB LINKÖPING GEOTEKNIK UPPDRAGSNUMMER HANINGE KOMMUN DP Brandberget, Haninge UPPDRAGSNUMMER 2180985 2016-11-18 SWECO CIVIL AB LINKÖPING GEOTEKNIK HANDLÄGGARE: TOMMY OLAUSSON GRANSKARE: PÄR AXELSSON 1 (7) Sweco Repslagaregatan 4 581 04 LINKÖPING

Läs mer

G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING. Tingstorget, Botkyrka kommun

G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING. Tingstorget, Botkyrka kommun G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING Tingstorget, Botkyrka kommun 2015-04-29 Upprättad av: Sanna Uimonen Granskad av: Inger Johansson Godkänd av: Maria Lindberg G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING, TINGSTORGET, BOTKYRKA

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING DATUM: 2018-07-17 KUND: SANNA NORBERG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING TOMTMARK, VÄRSTAGÅRDSVÄGEN, SPÅNGA, SANNA NORBERG Per Samuelsson Tel. 0768-640464 per.samuelsson@mrm.se MRM Konsult AB Tavastgatan 34

Läs mer

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT 21 DECEMBER 2012 Uppdrag: 244 238, Brunna Översiktlig markundersökning Titel på rapport: Status: Miljöteknisk

Läs mer

GEOTEKNISKT UTLÅTANDE

GEOTEKNISKT UTLÅTANDE UPPDRAG Ronneby, Risatorp UPPDRAGSNUMMER 2293241 UPPDRAGSLEDARE Martin Holmberg UPPRÄTTAD AV Martin Holmberg DATUM RONNEBY KOMMUN RISATORP, BLIVANDE VILLAOMRÅDE Översiktlig geoteknisk utredning Granskad

Läs mer

BT Kemi Problemställning kring cocktaileffekter. Peter Englöv, BT Kemi Efterbehandling

BT Kemi Problemställning kring cocktaileffekter. Peter Englöv, BT Kemi Efterbehandling BT Kemi Problemställning kring cocktaileffekter Peter Englöv, BT Kemi Efterbehandling BT Kemi En lång historia 1965 1977: Produktion och formulering av bekämpningsmedel, främst fenoxisyror 1975 1978: Miljöundersökningar

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun Sida 1 (11) Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2

Läs mer

BT Kemi efterbehandling Skede: Förberedelser. Luktundersökning nov. 2005. Delrapport över utförda luftundersökningar

BT Kemi efterbehandling Skede: Förberedelser. Luktundersökning nov. 2005. Delrapport över utförda luftundersökningar BT Kemi efterbehandling Skede: Förberedelser Luktundersökning nov. 2005 Delrapport över utförda luftundersökningar Göteborg 2005-12-12 SWECO VIAK AB Luftvård Uppdragsnummer 1270093500 SWECO VIAK Gullbergs

Läs mer

Rapport Geoteknisk undersökning, RGeo

Rapport Geoteknisk undersökning, RGeo Klippans kommun Rapport Geoteknisk undersökning, RGeo Del av Östra Ljungby 3:2, Klippans kommun Översiktlig geoteknisk undersökning Malmö 2009-10-05 Anders Dahlberg Malena Thomé FB ENGINEERING AB Postadress:

Läs mer

RAPPORT. Brunnsäng 1:1 SÖDERTÄLJE KOMMUN STOCKHOLM/GEOTEKNIK TEKNISKT PM GEOTEKNIK UPPDRAGSNUMMER PROJEKTERINGSUNDERLAG

RAPPORT. Brunnsäng 1:1 SÖDERTÄLJE KOMMUN STOCKHOLM/GEOTEKNIK TEKNISKT PM GEOTEKNIK UPPDRAGSNUMMER PROJEKTERINGSUNDERLAG SÖDERTÄLJE KOMMUN Brunnsäng 1:1 UPPDRAGSNUMMER 2177001000 TEKNISKT PM GEOTEKNIK STOCKHOLM/GEOTEKNIK VICTOR STENBERG Innehållsförteckning 1 Uppdrag och syfte 2 2 Underlag 2 3 Objekt 2 3.1 Befintliga förhållanden

Läs mer

PROVTAGNINGSPLAN INFÖR MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING INOM DEL AV FASTIGHETEN RITAREN

PROVTAGNINGSPLAN INFÖR MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING INOM DEL AV FASTIGHETEN RITAREN BLUE WALL CONSTRUCTION AB UPPDRAGSNUMMER 300006 PROVTAGNINGSPLAN INFÖR MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING INOM DEL AV FASTIGHETEN VERSION.0 205-02-03 SWECO ENVIRONMENT AB JÖNKÖPING VATTEN OCH MILJÖ ANDREAS

Läs mer

RAPPORT. Planområde för ny spårvagnshall m m på Ringön ÖVERSIKTLIG RISKBEDÖMNING AVSEENDE MARKFÖRORENINGAR UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Planområde för ny spårvagnshall m m på Ringön ÖVERSIKTLIG RISKBEDÖMNING AVSEENDE MARKFÖRORENINGAR UPPDRAGSNUMMER Planområde för ny spårvagnshall m m på Ringön UPPDRAGSNUMMER 1312376 ÖVERSIKTLIG RISKBEDÖMNING AVSEENDE MARKFÖRORENINGAR Bild från samrådshandlingen, april 2014 FÖRORENADE OMRÅDEN GÖTEBORG SWECO ENVIRONMENT

Läs mer

PLANERINGSUNDERLAG SJUKHUSKVARTERET 18 OCH 19, LANDSKRONA, FASTIGHETSBOLAGET KRONAN 2 LANDSKRONA AB UPPRÄTTAD:

PLANERINGSUNDERLAG SJUKHUSKVARTERET 18 OCH 19, LANDSKRONA, FASTIGHETSBOLAGET KRONAN 2 LANDSKRONA AB UPPRÄTTAD: PLANERINGSUNDERLAG SJUKHUSKVARTERET 18 OCH 19, LANDSKRONA, FASTIGHETSBOLAGET KRONAN 2 LANDSKRONA AB UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av Elisabeth Lindvall Fredrik Griwell Fredrik Griwell Innehållsförteckning

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Krukmakargatan/Västra gatans bakgårdar, Kungälv

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Krukmakargatan/Västra gatans bakgårdar, Kungälv Översiktlig miljöteknisk markundersökning Beställare: Kungälvs kommun Planering, Samhällsbyggnad 442 81 Kungälv Beställarens representant: Mikaela Ranweg Konsult: Teknikansvarig Handläggare Norconsult

Läs mer

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING FÖR DAGGKÅPAN 2 M.FL. YSTAD KOMMUN. PM GEOTEKNIK

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING FÖR DAGGKÅPAN 2 M.FL. YSTAD KOMMUN. PM GEOTEKNIK ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING FÖR DAGGKÅPAN 2 M.FL. YSTAD KOMMUN. PM GEOTEKNIK 2 APRIL 2015 Upprättad av: Granskad av: Magnus Palm Fredrik Griwell Innehållsförteckning 1 Objekt... 3 2 Utförda undersökningar

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV. Ingela Forssman

UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV. Ingela Forssman UPPDRAG Centrala Älvstaden, kartläggning av förorenad mark UPPDRAGSNUMMER 131151000 UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV Ingela Forssman DATUM 011-06-01 Backaplan Backaplan ligger på södra Hisingen och avgränsas

Läs mer

Geo och miljö för 7 delområden Härnösands kommun

Geo och miljö för 7 delområden Härnösands kommun HÄRNÖSANDS KOMMUN Geo och miljö för 7 delområden Härnösands kommun FÖRHANDSKOPIA Sundsvall 2012-12-21 8. Lövudden 8.1 Allmän områdesbeskrivning, tidigare bebyggelse Det undersökta området är beläget längs

Läs mer

Kompletterande provtagning Futuraskolan Danderyd

Kompletterande provtagning Futuraskolan Danderyd Kompletterande provtagning och riskbedömning Fastighets AB Sökvabäck Kompletterande provtagning Futuraskolan Danderyd Stockholm 2014-05-14 Kompletterande provtagning Futuraskolan Danderyd Kompletterande

Läs mer

Beskrivning av geologiska och hydrologiska förhållanden samt föroreningsförhållanden

Beskrivning av geologiska och hydrologiska förhållanden samt föroreningsförhållanden Svalövs kommun BT KEMI EFTERBEHANDLING UPPDRAGSNUMMER 1270092700 Beskrivning av geologiska och hydrologiska förhållanden samt föroreningsförhållanden MALMÖ Sweco Environment AB Förorenade områden och avfall

Läs mer

Övre Bangården, Östersund - sammanfattning av miljöstatus samt rekommendation av fortsatt arbetsgång inkl. kostnader för dessa

Övre Bangården, Östersund - sammanfattning av miljöstatus samt rekommendation av fortsatt arbetsgång inkl. kostnader för dessa PM Sida: 1 (5) Affärsområde Vårt datum Vår beteckning Miljö och Vatten 2012-10-17 602817 Handläggare Ert datum Er beteckning Sofie Lücke PM Övre Bangården, Östersund - sammanfattning av miljöstatus samt

Läs mer

Bilaga 1. Provtagningsplan

Bilaga 1. Provtagningsplan Bilaga 1. Provtagningsplan PROVTAGNINGSPLAN MED HISTORISK INVENTERING ÅNGBRYGGERIET ÅNGBRYGGERIET- DAGVATTEN OCH MARKMILJÖ, ÖSTERSUNDS KOMMUN UPPRÄTTAD: 2017-11-10 REVIDERAD: Upprättad av Granskad av Godkänd

Läs mer

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT 21 DECEMBER 2012 Uppdrag: 244 238, Brunna Översiktlig markundersökning Titel på rapport: Status: Miljöteknisk

Läs mer

PM Åtgärdsplan inför efterbehandling av förorenad mark

PM Åtgärdsplan inför efterbehandling av förorenad mark PM Åtgärdsplan inför efterbehandling av förorenad mark SGU PROJEKTNR: 181121 RAPPHÖNAN 4 OCH TURABYGGET 1:14, ÖRKELLJUNGA KOMMUN 2018-11-15 Orbicon AB Telefon Internet Org. Nummer Exportgatan 38 C, 422

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Eskilshem 4:7 och 4:8

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Eskilshem 4:7 och 4:8 Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Eskilshem 4:7 och 4:8 2014-10-30 2014-10-30 Beställare: Eskilstuna Kommun 631 86 Eskilstuna Beställarens representant: Hans Ollman Konsult: Uppdragsledare Handläggare

Läs mer

MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING

MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING AUGUSTI 2013 VOPAK HOLDING BV OCH SWEDEGAS AB MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING GO4LNG - LNG-TERMINAL GÖTEBORGS HAMN BILAGA B9 GÖTEBORG, VÄSTRA GÖTALAND ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402

Läs mer