Datum Lena Sahrblom, kommunchef Sune Ekman, revisor Melker Renström, revisor Hans Eriksson, revisor Gunnel Rundqvist, kanslichef

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Datum 2011-06-14. Lena Sahrblom, kommunchef Sune Ekman, revisor Melker Renström, revisor Hans Eriksson, revisor Gunnel Rundqvist, kanslichef"

Transkript

1 1(105) Plats och tid Folkets Hus, Hällefors, kl Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Emil Gustafsson (GL) beviljas permission fr.o.m. klockan 16.00, 131 Mats Runqvist (HOB) beviljas permission fr.o.m. klockan 16.45, 132 Madeleine Hautamäki (C) beviljas permission fr.o.m. klockan 17.15, 138 Allan Myrtenkvist beviljas permission fr.o.m. klockan 17.40, 142 Övriga närvarande Lena Sahrblom, kommunchef Sune Ekman, revisor Melker Renström, revisor Hans Eriksson, revisor Gunnel Rundqvist, kanslichef Justerare Annalena Järnberg och Barbro Stein Justeringens plats och tid Kommunkontoret tisdag 21/ kl Underskrifter Sekreterare Paragrafer Gunnel Rundqvist Ordförande Siv Sander Justerare Annalena Järnberg Barbro Stein ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Organ Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum då anslaget sätts upp då anslaget tas ned , 154, 160 Förvaringsplats för protokollet Kommunförvaltningen Underskrift Gunnel Rundqvist

2 2(105) Beslutande Tjänstgörande ersättare Ritha Sörling S Allan Myrtenkvist S Mats Runqvist HOB Christina Johansson M Stefan Backius V Lars-Göran Zetterlund C Barbro Stein GL Annalena Järnberg S Kari Paavonen S Tommy Kvarnström HOB Göran Strömqvist M Samuel Ericson V Mats Kuurne S Ulrika Mellkvist C Emil Gustafsson GL Erkki Vuorijärvi, Daniel Frisk S Martin Eklund Marguerite Wase HOB Monica Eriksson S Sören Hillbom M Joakim Waern V Thomas Eklund Birger Antonsson S Madeleine Hautamäki C Maria Jansson Andersson GL Lasse Eriksson SD Anne Horneman S Sören Jansson HOB Torbjörn Jansson Silke Krips M Torbjörn Saxin S Maria Gustafsson V Siv Sander S Arne Rubin KD

3 3(105) 98 Godkännande av kallelsen till sammanträdet Ordföranden meddelar att dagens fullmäktigesammanträde varit kungjort på följande sätt: 1 Genom annons i NA Bergslagsposten och i ETC Hällefors Genom anslag på kommunens anslagstavla av kallelsen jämte föredragningslistan Genom personlig kallelse till var och en av fullmäktiges ledamöter och ersättare Kommunfullmäktige förklarar sig i behörig ordning kallade.

4 4(105) 99 Fastställande av föredragningslista Till dagens sammanträde har utsänts en föredragningslista upptagande punkterna En tilläggslista med punkterna har lagts på fullmäktiges bord. Ordföranden meddelar att punkterna 57, 59 och 65 kommer att justeras omedelbart. - Föredragningslistan fastställs i enlighet med ovanstående.

5 5(105) 100 Information om AB Måltidsupplevelsers årsredovisning 2010, dnr /107 Kommunstyrelsen godkände på sammanträde , 170, AB Måltidsupplevelser i Grythyttans årsredovisning för Årsredovisningen har överlämnats till kommunfullmäktige för information års resultat blev en förlust på kronor. Den balanserade vinsten på kronor och årets förlust, tillsammans en förlust på kronor, föreslås i förvaltningsberättelsen överföras i ny räkning. Revisor Torbjörn Evaldsson, Grant Thornton, har granskat årsredovisningen och bokföringen samt styrelsens förvaltning för räkenskapsåret Revisionen har utförts i enlighet med god revisionssed i Sverige. Årsredovisningen har upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och ger en rättvisande bild av bolagets resultat och ställning i enlighet med god redovisningssed i Sverige. Revisorn tillstyrker att årsstämman fastställer resultaträkningen och balansräkningen, behandlar förlusten enligt förslaget i förvaltningsberättelsen och beviljar styrelsens ledamöter ansvarsfrihet för räkenskapsåret. Bolagets balansräkning utvisar att aktiekapitalet är förbrukat till mer än hälften och revisorn har i särskild skrivelse till styrelsen erinrat om dess skyldigheter enligt aktiebolagslagen 25 kap 13. I 13 står att styrelsen genast ska upprätta och låta bolagets revisor granska en kontrollbalansräkning. Kontrollbalansräkning behöver inte göras eftersom bolagets styrelse har beslutat begära bolaget i frivillig likvidation från och med 1 januari Sven- Olof Skoglund har av Bolagsverket utsetts till likvidator. Likvidationsförfarandet pågår och beräknas vara färdig under andra halvåret Under kommunfullmäktiges sammanträde informerar bolagets styrelseordförande Ritha Sörling (S) om bolagets årsredovisning. Lasse Eriksson (SD) ställer en fråga som besvaras av Ritha Sörling.

6 6(105) 101 Rapport från Grythyttan 56:2 Förvaltnings AB, dnr /253 Fastigheten Grythyttan 56:2 är nu försåld till Swedecote AB. I samband med diskussioner om kontraktsvillkoren för köpet ställde köparen av fastigheten krav på att bolaget skulle ordna med staket för att avskärma mot den avstyckade, nybildade fastigheten Grythyttan 56:3 och förhindra tillträde mellan fastigheterna. Parterna kom då överens om att köparen skulle infordra anbud från minst två entreprenörer för att kunna bestämma skälig kostnad för detta. Anbud inhämtades och de visade sig ligga mycket nära varandra prismässigt. Total kostnad för staket inklusive uppsättning av detta uppgick till ca 80 tkr. Denna kostnad reglerades i köpeskillingen för fastigheten och frågan är nu utagerad. Bolagsstyrelsen har påbörjat arbetet med en likvidering av bolaget så att denna ska kunna ske så snart som möjligt. Kommunfullmäktige har mottagit rapporten för information. Christina Johansson (M) ställer en fråga om kostnaden för staket mot avstyckad tomt, vilken besvaras av Ritha Sörling (S) och kommunchef Lena Sahrblom. Kostnaden är reglerad i köpeskillingen.

7 7(105) 102 Revisionsrapport över granskning av årsredovisning och bokslut 2010 för Bergslagens Räddningstjänst (BRT), dnr /170 Revisionen för Bergslagens Räddningstjänst har granskat förbundets årsredovisning och bokslut för De har i granskningsarbetet biträtts av KPMG. Utifrån granskningen kan revisorerna konstatera att årsredovisningen i allt väsentligt ger en rättvisande bild av förbundets finansiella resultat och ekonomiska ställning. Revisorerna konstaterar att 2010 års resultat uppgår till + 1,7 Mkr. Resultatet innebär att man även år 2010 klarar kommunallagens krav på en ekonomi i balans samt att den positiva trenden kring förbundets resultat håller i sig. Revisorerna anser också att det skett en positiv utveckling gällande innehåll och utformning av årsredovisningen och att det skett ett fortsatt utvecklingsarbete i förbundet kring de verksamhetsmässiga målen där analysen av måluppfyllelsen har utökats. Kommunfullmäktige har fått rapporten för information.

8 8(105) 103 Revisionsrapport över granskning av den interna kontrollen avseende avgifter och andra intäkter, Bergslagens Räddningstjänst, dnr 78.11/170 Revisorerna i Bergslagens Räddningstjänstförbund har genomfört en granskning av hur den interna kontrollen och en rättvisande redovisning av fakturerade avgifter och andra intäkter säkerställs. I granskningsarbetet har revisorerna biträtts av konsulter från KPMG. Revisorernas övergripande bedömning är att förbundet har ändamålsenliga rutiner för att fakturera och ha kontroll över sina intäkter. Inom några områden anser dock revisorerna att den interna kontrollen kan förbättras. Det är avseende utbildningstjänster samt ersättning för egen personal som deltar i utbildningar hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Revisorerna vill att direktionen inkommer med kommentarer till den genomförda granskningen senast Kommunfullmäktige har mottagit rapporten för information

9 9(105) 104 Revisionsrapport om övergripande granskning av nämnder och styrelse år 2010, dnr 92.11/007 Sammanfattning För att kunna ge underlag till kommunfullmäktiges ansvarsprövning granskar revisorerna årligen all verksamhet som bedrivs inom nämnder och styrelser. Granskningen har genomförts genom dialog mellan revisorer, tillsammans med sakkunnigt biträde, och nämnderna. Revisorernas sammanfattande bedömning är att det återstår ett betydande arbete för att ansvariga nämnder och kommunstyrelsen ska ha kontroll på ekonomin och de verksamheter och processer som finns i kommunen. Man ser dock positivt på att detta arbete har påbörjats. Beslutsunderlag Revisionsrapporten Övergripande granskning 2010, inkommen Ärendet Syftet med den övergripande granskningen har bl.a. varit att bedöma om kommunstyrelsen och nämnderna har skapat förutsättningar för en ändamålsenlig styrning och uppföljning, om verksamheten efterlever och lever upp till fullmäktiges mål, beslut och riktlinjer samt de föreskrifter som gäller för verksamheten, om verksamhetens resultat och resurser står i ett rimligt förhållande till varandra m.m. Genomförda möten har i huvudsak fokuserat på kommunens ekonomi och hur nämnderna och kommunstyrelsen har för avsikt att agera för att klara den mycket besvärliga ekonomiska situationen. De samlade intryck som den information som övergripande granskningen gett revisorerna kommer att användas som ett underlag i det fortsatta revisionsarbetet och är ett betydelsefullt underlag för revisorerna vid utformandet av 2011 års revisionsplan med prioriteringar av fördjupade granskningar.

10 10(105) Den övergripande granskningen har även betydelse vid granskningen av årsredovisning och bokslut för år 2010 och inför revisorernas bedömning av ansvarsfrihet för styrelse, nämnder och förtroendevalda. Revisorerna vill att kommunstyrelsen senast inkommer med kommentarer till de iakttagelser och intryck som gjorts i den övergripande granskningen. Kommunstyrelsen beslutade på sammanträde , 128 att svaret till revisorerna ska vara att kommunstyrelsen har tagit del av innehållet i rapporten och att man arbetar vidare på den inslagna vägen. Kommunfullmäktige har mottagit revisionsrapporten för information.

11 11(105) 105 Revisionsrapport över granskning av årsredovisning och årsbokslut 2010 för Bergslagens Kommunalteknik (BKT), dnr /301 Revisorerna för Bergslagens Kommunalteknik (BKT) har granskat förbundets årsredovisning för år De har i granskningsarbetet biträtts av KPMG. Revisorerna bedömer att årsbokslutet och årsredovisningen för år 2010 har upprättats enligt lagen om kommunal redovisning och i enlighet med de rekommendationer och andra uttalanden som lämnats från Rådet för kommunal redovisning. Årsredovisningen ger enligt revisorerna en i allt rättvisande bild av förbundets resultat och ställning. Inom de avgiftsfinansierade verksamheterna redovisas ett överskott på 7,6 mkr. Enligt samma princip som förra året hanteras överskottet som en skuld till respektive medlemskommun. För de skattefinansierade verksamheterna redovisas ett negativt resultat på 3,2 mkr. Det betyder att förbundet inte klarar kommunallagens krav på balans mellan intäkter och kostnader. Resultatet innebär ett krav på medlemskommunerna att återställa underskottet senast inom 3 år. Revisorerna vill att direktionen senast inkommer med kommentarer till de synpunkter som framförs i rapporten. Kommunfullmäktige har mottagit revisionsrapporten för information.

12 12(105) 106 Allmänhetens frågestund, dnr 41.11/101 Elisabeth Strand Gustavsson informerar om en namninsamling som pågått på Grythyttans bibliotek om att man inte vill att biblioteket ska flyttas till annan byggnad i Grythyttan. Namnlistorna överlämnas till kommunstyrelsens ordförande Ritha Sörling (S). Ritha Sörling svarar att hon ska ta med sig namnlistorna och de åsikter som framförts. För kommunens förtroendevalda är det dock viktigt att se helheten och att Grythyttan kan utvecklas på många sätt. Tackar för engagemanget. Elisabeth Strand Gustavsson framför också åsikter om Sörgården och den flytt av boende som skett. Hon anser att beslutet avseende Sörgården ska rivas upp. Sture Beckman har ställt följande fråga till Stefan Backius (V). Frågan har inkommit via kommunens hemsida. Ordföranden läser upp frågan. Gör Grythyttans torg till en konsthall! Förslaget är att göra Grythyttans torg till en konsthall för konstnärer som arbetar med utomhuskonst av olika slag. Att kulturen och konsten kan ha positiva effekter och på många olika sätt bidra till utvecklingen av ett samhälle och en kommun är numera allmänt känt och knappast kontroversiellt längre. Många kommuner har också i praktiken satsat på olika kulturprojekt. Örebro Universitet har också föreslagit att vi bör göra Grythyttan mera attraktivt. Detta kan vara ett sätt. Grythyttan är ett varumärke som är väl känt i hela Sverige och även utomlands. Detta kan vara ett sätt att bli mera känt i andra kretsar och i andra sammanhang. Kontakter kan tas med olika konstutbildningar i Sverige för att hitta lämpliga utställare. Utställningarna bör vara begränsade i tid och inte permanenta. Man kan ordna med utställningar/uppställningar under begränsad tid, kanske ett halvt eller ett år. Börja med att ställa upp den italienske konstnären och läraren i design i Milano, Duilo Fortes Sleipner som blev refuserad från sin uppställningsplats vid Spikhyttan i Grythyttans socken och finns omedelbart tillgänglig. Fråga till bildningsnämndens ordförande: Är du beredd och villig att stödja och arbeta för ovanstående förslag? I så fall på vilket sätt?

13 13(105) Stefan Backius (V) svarar: Nej, inte i det här läget. Det är ingen bra idé att ställa upp konstverket Sleipner på Grythyttans torg med den speciella miljö som finns där. En uppställning av verket där kan skapa motsättningar i Grythyttan. Det finns andra ställen i kommunen som i så fall kan passa bättre. Inga flera frågor finns att besvara och ordföranden förklarar frågestunden avslutad.

14 14(105) 107 Ledamöternas frågestund, dnr 42.11/101 Lasse Eriksson (SD) ställer följande fråga till kommunstyrelsens ordförande Ritha Sörling (S): Hur är läget i förhandlingarna mellan kommunen och Spendrups (Hellefors Bryggeri) angående bolaget Svartälvstorps Förvaltnings AB? Ritha Sörling svarar att hon själv tillsammans med Barbro Stein (GL) fört förhandlingar med Spendrups. Förhandlingarna går framåt och man har identifierat vart man vill komma. Det är viktigt att komma till en lösning som är så fördelaktig som möjligt för kommunen. På torsdag denna vecka ska styrelsemöte, stämma och ägarmöte äga rum. Från kommunfullmäktiges sammanträde finns följande frågor kvar att besvara: Ulrika Mellkvists (C) fråga till Grythyttelistans gruppledare Barbro Stein: Vilka siffror bygger det på att ha en fjärdedel av vårdplatserna i Grythyttan? Hur ska ni komma ner till 80 platser om ni vill följa detta mål? Barbro Stein svarar: Grythyttans andel av befolkningen i kommunen Grythyttans befolkning år 2010 är 24 % av Hällefors totala befolkning. Under perioden har dessutom andelen ökat med 1 %. Av kommunens totala invånarantal på år 2010 är 27,2 % över 65 år, dvs st. Det finns ingen anledning att inte anta att 24 % av dessa äldre bor i Grythyttan. Det är skälet till att vi vill ha en fjärdedel av vård- och omsorgsboendet (VOB) i Grythyttan. Om Grythyttan skall ha 20 av de 80 platserna så skall de andra 60 platserna naturligtvis anordnas i Hällefors tätort. Vi ser inga större problem med det. Kommunen skall ha Sveriges bästa äldreomsorg första kriteriet borde vara att äldreomsorgen finns där medborgarna bor! De Grythyttebor som behöver VOB nu och i framtiden har sina anhöriga och sitt nätverk i Grythyttan och de har rätt att behålla det. Det är människor som vi pratar om och inte flyttpaket som skall inrätta sig i en logistisk flyttkarusell efter kommunens direktiv och inte heller skall de bara förvandlas till statistik.

15 15(105) Här bor och arbetar familjer med flera generationer. De gamla har anhöriga och bekanta för att inte tala om barnbarn som de vill behålla kontakten med så länge de lever. Vad är det som ger kommunen rätt att bryta detta kontaktnät? Kommunen skall ge medborgarna service Kommunen skall ge service till dem som behöver bistånd av olika slag i sin vardag. Detta ska ske precis som omsorgsnämnden nu planerar att all biståndsverksamhet utgår från hemtjänstorganisationen oavsett vilken typ av boende man har. Bostadsbolaget skall förse medborgarna med bostad Vårt bostadsbolag BOAB har uppgiften att förse våra medborgare med bostäder. Det skall även gälla de äldre. Det är ett föråldrat tänkande att kommunen skall hålla med speciella bostadsformer för äldre och handikappade. Därför anser vi att alla lokaler som innehåller boende i olika former för äldre och handikappade skall ägas och förvaltas av BOAB. De gemensamhetslokaler som finns för de boende skall fördelas in i bostadsytan för respektive lägenhet precis som det är i vanliga hyreshus. BOAB kan ha gruppboenden för t.ex. senildementa som enbart de som har ett biståndsbeslut får tillgång till. Behöver kommunen några lokaler för sin personal eller för öppen allmän verksamhet så hyr man det direkt av BOAB. Likaså gör måltidsorganisationen för sin verksamhet. Avveckla blockhyresavtal och andrahandsuthyrningar! Christina Johanssons (M) fråga till kommunstyrelsens ordförande Ritha Sörling (S): Hur har Hällefors kommun agerat för att säkerställa att driftstoppen i industrin och bland övriga företag t.ex. restaurangerna, skolorna etc. minimeras genom påverkan på Fortum, där vi dessutom är delägare i ett av deras dotterföretag Hällefors Värme AB? Ritha Sörling svarar att hon inte riktigt fått svar än men arbetar vidare för att kunna få ett svar. Christina Johansson hoppas att frågan lever kvar och att kommunen agerar. Inga fler frågor har inlämnats till presidiet och ordföranden förklarar frågestunden avslutad.

16 16(105) 108 Avtackning av revisorer De förtroendevalda revisorerna Hans Eriksson och Sinikka Börjel har i och med fullmäktiges godkännande av Hällefors kommuns årsredovisning och revisionsberättelsen för 2010, fullgjort sina revisorsuppdrag. Ordförande Siv Sander tackar de avgående revisorerna för de år de tjänstgjort. Hon överlämnar blommor till Hans Eriksson, som närvarar på sammanträdet. Revisor Sune Ekman framför också ett tack till Hans Eriksson för alla år de tjänstgjort tillsammans som revisorer. Sinikka Börjel har förhinder att närvara och kommer att få blommor hemsända till bostaden.

17 17(105) 109 Revisionsberättelse för Hällefors kommun avseende verksamheten år 2010, dnr /007 Revisorerna har granskat kommunens styrelsers och nämnders verksamhet för år 2010 och i rollen som utsedda lekmannarevisorer och förtroendevalda revisorer även verksamheten i Hällefors Bostads AB, Grythyttan 56:2 Förvaltnings AB, Svartälvstorps Förvaltnings AB samt AB Måltidsupplevelser i Grythyttan. Granskningen har utförts enligt kommunallagen, god revisionssed i kommunal verksamhet och kommunens revisionsreglemente. Revisorerna har löpande tagit del av styrelsens och nämndernas verksamhet via protokoll och andra beslutsunderlag samt genom samtal med förtroendevalda och tjänstemän. Man har även genom dialog med kommunstyrelsens och kommunfullmäktiges presidium fått insikt i på vilket sätt kommunen styrs. Revisorerna har tillstyrkt att kommunstyrelsen och de olika nämnderna och deras förtroendevalda beviljas ansvarfrihet för år De har även tillstyrkt att årsredovisningen godkänns. De av fullmäktiges ledamöter som tillika är ledamot i KS/nämnd deltar inte vid fullmäktiges beslut om ansvarsfrihet i den nämnden. avseende kommunstyrelsen Ledamöter och ersättare i kommunstyrelsen 2010 deltar inte i beslutet. - Kommunstyrelsen och dess förtroendevalda beviljas ansvarsfrihet för år avseende omsorgsnämnden Ledamöter och ersättare i omsorgsnämnden 2010 deltar inte i beslutet. - Omsorgsnämnden och dess förtroendevalda beviljas ansvarsfrihet för år 2010.

18 18(105) avseende bildningsnämnden Ledamöter och ersättare i bildningsnämnden 2010 deltar inte i beslutet. - Bildningsnämnden och dess förtroendevalda beviljas ansvarsfrihet för år avseende Bergslagens Miljö- och Byggnämnd Hällefors kommuns ledamöter och ersättare i Bergslagens Miljö- och Byggnämnd 2010 deltar inte i beslutet. - Ledamöter och ersättare för Hällefors kommun i Bergslagens Miljöoch Byggnämnd beviljas ansvarsfrihet för år avseende valnämnden Valnämndens ledamöter och ersättare 2010 deltar inte i beslutet. - Valnämnden och dess förtroendevalda beviljas ansvarsfrihet för år 2010.

19 19(105) 110 Revisionsberättelse för Bergslagens Kommunalteknik för år 2010, för beviljande av ansvarsfrihet, dnr /301 Allan Myrtenkvist (S), Christina Johansson (M) och Lars-Göran Zetterlund (C) meddelar jäv och deltar inte i beslutet. Revisorerna för Bergslagens Kommunalteknik, för Hällefors kommun Sune Ekman, har granskat förbundets verksamhet för Granskningen har utförts enligt kommunallagen, god revisionssed i kommunal verksamhet och förbundets revisionsreglemente. Förbundet redovisar för 2010 ett negativt resultat för den skattefinansierade verksamheten på 3,2 Mkr. Det innebär att förbundet 2010 inte klarar kommunallagens krav på balans mellan intäkter och kostnader. Resultatet innebär ett krav på medlemskommunerna att återställa underskottet senast inom 3 år. Revisorerna tillstyrker att förbundsdirektionen beviljas ansvarsfrihet för år Man tillstyrker också att kommunalförbundets årsredovisning godkänns. - Förbundsdirektionen för Bergslagens Kommunalteknik beviljas ansvarsfrihet för år 2010.

20 20(105) 111 Revisionsberättelse för Bergslagens Räddningstjänst för år 2010, för beviljande av ansvarsfrihet, dnr /170 Ritha Sörling (S) samt Lars-Göran Zetterlund och Ulrika Mellkvist, båda(c) meddelar jäv och deltar inte i beslutet. Revisorerna för Bergslagens Räddningstjänst, för Hällefors kommun Hans Eriksson, har granskat kommunalförbundets verksamhet för år Granskningen har utförts enligt kommunallagen, god revisionssed i kommunal verksamhet och förbundets revisionsreglemente. Kommunalförbundet redovisar för år 2010 ett positivt resultat på 1,7 miljoner kronor. Detta innebär att förbundet klarar kommunallagens krav på balans mellan kostnader och intäkter. Revisorerna tillstyrker att förbundsdirektionen beviljas ansvarsfrihet för Man tillstyrker även att kommunalförbundets årsredovisning godkänns. - Förbundsdirektionen för Bergslagens Räddningstjänst beviljas ansvarsfrihet för 2010.

21 21(105) 112 Hällefors kommuns årsredovisning för 2010, dnr /042 Bokslutet redovisar ett positivt resultat på 12,5 miljoner kronor, vilket jämfört med den antagna årsbudgeten är 10,7 miljoner kronor bättre. Detta beror främst på det tillfälliga konjunkturstödet på 7,2 miljoner kronor, men även den positiva slutavräkningen angående skatteintäkter på 3,5 miljoner kronor. Kommunen har bokfört en befarad förlust i samband med att två kommunala bolag kommer att likvideras under år Kostnaden beräknas uppgå till 7,0 miljoner kronor. Det egna kapitalet förändrades positivt med årets resultat, dvs. plus 12,5 miljoner kronor till totalt 61,2 miljoner kronor. Nämnderna och styrelsen uppvisar tillsammans ett negativt resultat på totalt - 4,5 miljoner kronor. Underskottet kan härledas till omsorgsnämnden som uppvisar ett underskott på -7,3 miljoner kronor, kommunstyrelsen ett underskott på -1,0 miljoner kronor och överförmyndaren ett underskott på - 0,3 miljoner kronor. Bildningsnämnden redovisar ett positivt resultat på 4,1 miljoner kronor och revisionen redovisade ett nollresultat. Under år 2010 har kommunens totalt använt 13,6 miljoner kronor av de 22,0 miljoner kronor som var speciellt budgeterade till att justera verksamheten under år Kommunen har investerat totalt 19,2 miljoner kronor under Av dessa investeringar avser 11,5 miljoner kronor ombyggnaden av Klockarhagsskolan, Skola 2010, som beräknas vara färdigställd under våren ,7 miljoner kronor av dessa 11,5 miljoner kronor har tagits som en nedskrivningskostnad i bokslut 2010 enligt kommunstyrelsebeslut 260/10. Låneskulden avseende långfristiga lån per den 31 december 2010 uppgick till 111,8 miljoner kronor. Kommunens tillgångar ökade under året med totalt 22,6 miljoner kronor, varav omsättningstillgångarna ökade med 19,3 miljoner kronor. Anläggningstillgångarna ökade med 3,3 miljoner kronor.

22 22(105) Likviditeten har ökat för varje månad med undantag för mars, vilket beror på att utbetalningarna av den avgiftsbestämda ålderspensionen ägde rum denna månad. Stora borgensåtaganden kan betyda en finansiell risk för kommunen i form av övertagande av lån, alternativt att ge ägartillskott. Totalt har kommunen ett borgensåtagande på 248,1 miljoner kronor vid årets slut. Det största åtagandet har kommunen till Hällefors Bostads AB som uppgår till 160,3 miljoner kronor. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet meddelar Anna-Lena Woll (GL) att hon inte deltar i beslutet. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige - Hällefors kommuns årsredovisning för år 2010 inklusive bilagor godkänns. Kommunfullmäktige har behandlat revisionsberättelsen och däri tillstyrker revisorerna att årsredovisningen godkänns. Ritha Sörling (S) och Christina Johansson (M) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag, vilket bifalls. - Hällefors kommuns årsredovisning för år 2010 inklusive bilagor godkänns.

23 23(105) 113 Finanspolicy för Hällefors kommun, dnr /040 Kommunförvaltningen har arbetat fram en ny finanspolicy för Hällefors kommun i samarbete med alla förvaltningar. Den största förändringen mot den nu gällande finanspolicyn, som antogs av kommunfullmäktige , 7, är att den tidigare policyn nu delats upp i policy och riktlinjer i enlighet med kommunstyrelsens beslut i ärendet om kommunens styrdokument. I förslaget till policy finns det ett förslag på att kommunfullmäktige fastställer en särskild borgensprovision som ska utgå för den som får ett kommunalt borgensbeslut. Anledningen till förslag att införa en borgensprovision är att åtagandet innebär administrativa kostnader av olika slag. Förvaltningens förslag till borgensprovision är kronor för år Dessutom finns det inlagt ett avsnitt om de kommunala bolagens ansvars- och befogenhetsfördelning för att få med koncernperspektivet. Kommunförvaltningen har parallellt med revidering av finanspolicyn upprättat riktlinjer till finanspolicyn, som kommer att beslutas av kommunens övergripande ledningsgrupp efter att kommunfullmäktige fastställt policyn. I dessa riktlinjer ingår hanteringen av den borgensavgift som kommunförvaltningen fick i uppdrag att arbeta fram för kommunens bostadsbolag. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige 1 Förslag till ny finanspolicy antas. 2 Tidigare antagen Finanspolicy i Hällefors kommun från 2008 upphör att gälla. 3 Särskilda avgiften, borgensprovisionen, ska uppgå till kronor under år Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Christina Johansson (M) att ordet stiftelser stryks under punkt 3.2, fjärde stycket, sista meningen i Finanspolicyn. Ritha Sörling (S) bifaller Christina Johanssons yrkande.

24 24(105) Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag och Christina Johanssons ändringsyrkande, vilka båda bifalls. 1 Förslag till ny finanspolicy antas. Under punkt 3.2, fjärde stycket, sista meningen ska ordet stiftelser strykas. 2 Tidigare antagen Finanspolicy i Hällefors kommun från 2008 upphör att gälla. 3 Särskilda avgiften, borgensprovisionen, ska uppgå till kronor under år 2011.

25 25(105) 114 Uppföljning av Hällefors kommuns åtgärdsplan , dnr /042 Kommunförvaltningen har tillsammans med förvaltningarna gjort en uppföljning av de åtgärder som fanns med i kommunens åtgärdsplan för år Totalt har kommunen genomfört åtgärder motsvarande 4,9 miljoner kronor under I åtgärderna finns det även upptaget de eventuella avvecklingskostnader som uppstått som ska tas med enligt reglerna. I och med denna uppföljning har kommunen åtgärdat det underskott som uppstod år 2008 och inget återstår att åtgärda under verksamhetsåret Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige - Den ekonomiska rapporten avseende 2010 års utfall av åtgärdsplanen godkänns. Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yttrar sig Barbro Stein (GL) och Ulrika Mellkvist (C) utan att yrka. - I enlighet med kommunstyrelsens förslag.

26 26(105) 115 Hantering av interna hyror, dnr /280 Kommunen har ringa erfarenhet av att verksamhetslokaler inom kommunen byggts om på initiativ av en hyresgäst, dvs. verksamheten, i sådan omfattning att verksamheten inte kan vara kvar under ombyggnaden. Nuvarande ombyggnad av Klockarhagsskolan är ett exempel på detta. Under år 2010 har fastighetsenheten hanterat tomhyran när bildningsförvaltningen hyrt andra lokaler under ombyggnadstiden. Bildningsförvaltningen har bekostat de tillfälliga lokalerna i Godtemplargården. Enligt praxis ska hyresgästen stå för både den tomma lokalens hyra och den tillfälliga, då initiativet för ombyggnaden kommer av verksamhetens behov. Utifrån det önskar kommunförvaltningen att från och med verksamhetsåret 2011 börja tillämpa denna praxis. Totalt uppgår tomhyrorna sammanlagt till 1,4 miljoner kronor, den kostnad som uppstår under år För dessa prognostiserade kostnader har kommunstyrelsen tilldelats en budget på 0,5 miljoner kronor, ett belopp som flyttas över till bildningsnämnden om denna praxis ska tillämpas. För att kommunens kostnader för grundskolan inte ska bli missvisande i SCB:s årliga statistik så är det viktigt att dessa tomhyror redovisas under en specifik verksamhet för tomhyror och inte under grundskolans verksamhet. Det är samma princip som för tomhyror som uppstår i externa hyresavtal. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige 1 Respektive förvaltning, som har ett internt hyresavtal, ska bekosta tomhyror som uppstår i samband med en ombyggnation som sker på initiativ av hyresgästen. 2 Fastighetsenheten ska bekosta tomhyror som uppstår i samband med en ombyggnation som sker på initiativ av hyresvärden. 3 Hanteringen av interna hyror ska ändras och gälla från och med år 2011.

27 27(105) 4 Budgeterad kostnad avseende Skola 2010 på 0,5 miljoner kronor, flyttas över från fastighetsenheten till bildningsnämnden. 5 Kommunförvaltningen får i uppdrag att korrigera så att bildningsförvaltningen står för Klockarhagsskolans tomhyror som uppstår i samband med ombyggnationen på sammanlagt 1,4 miljoner kronor år I enlighet med kommunstyrelsens förslag.

28 28(105) 116 Hantering av externa hyror, dnr /280 Kommunfullmäktige fattade , 52, beslut om att kommunförvaltningen skulle ta över ansvaret för lokaler som inte behövs i verksamheten från och med Beslutet innebär att det ekonomiska ansvaret övergår till kommunförvaltningen tre månader efter att förvaltningen anmält att lokalen inte behövs i verksamheten. Under ett flertal år har kommunen tillämpat detta, men det har hanterats olika för driftsnämnderna. Inom bildningsförvaltningen har kommunstyrelsen tagit över hyreskostnaden så fort verksamheten lämnat lokalen medan det inom omsorgsförvaltningen har skett vid kommande årsskifte. Ett argument till att det har hanterats på det här sättet har varit att ge driftnämnderna ett incitament att lämna externa lokaler och därmed minska sina kostnader snabbt. Dessutom har argumenten varit att kommunstyrelsen har haft helhetssynen och har i sitt uppdrag att finna lösningar för de lokaler som blir tomma. Enligt den nya styrningen i kommunen så arbetar alla förvaltningar med en helhetssyn. Dessutom påverkar de s.k. tomhyrorna kommunens totala resultat oberoende var de kostnadsförs i kommunen. Kommunstyrelsen har inte någon annan beredskap eller planering för de tomhyror som uppstår i andra förvaltningar än förvaltningarna själva. Kommunförvaltningens förslag är att varje förvaltning står för sina egna tomhyror under uppsägningstiden. Detta innebär att förvaltningen får planera så att uppsägning görs i tid och att det planeras tillsammans med övriga kommunens förvaltningar. Varje verksamhet måste i sina åtgärder räkna med de uppsägningstider som avtalen har. Enligt SCB och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kan en kommun bokföra tomhyror som uppstår under en specifik verksamhet, så att det inte påverkar kostnaden för den verksamhet som bedrivs. 215 Fysisk och teknisk planering och bostadsförbättring Fysisk planering, bygglovsverksamhet, teknisk verksamhet och markförsörjning inklusive reglerings- och saneringsfastigheter. Även kostnader för tomma lokaler som följd av bland annat omstruktureringar i kommunen och

29 29(105) delar av kostnader för exploatering av mark ska redovisas här. Som bostadsförbättring räknas sanering och upprustning av befintliga områden samt stöd till bostadsföretag. Här redovisas även bredbandsutbyggnad. I dag redovisar kommunstyrelsen alla tomhyror under en verksamhet som heter tomhyror och redovisas under verksamhetsbenämningen. Här ska kommunen speciellt redovisa exempelvis tomhyror som uppstår där verksamhet lämnar lokaler i blockhyresavtal. Dessa hyreskostnader ska inte läggas in i t.ex. äldreomsorgen då det inte finns någon verksamhet där det står tomt. Så länge det bedrivs verksamhet i en verksamhetslokal under uppsägningstiden ska det redovisas under en huvudverksamhet, men så fort det står helt tomt ska det flyttas över till en verksamhet för tomhyror. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige 1 Respektive förvaltning som har externa hyresavtal ska bekosta hyran under hela uppsägningstiden. Vid blockhyresavtal ska respektive förvaltning som äger hyresavtalet stå för hyreskostnaden. 2 Hanteringen av externa hyror ska ändras och gälla från och med år Kommunförvaltningen får i uppdrag att korrigera redan betalda hyreskostnader till respektive förvaltning med nya verksamhetskoder för tomhyror enligt SCB och SKL. 4 Tidigare antaget beslut av kommunfullmäktige , 52, beslutspunkt 1 vad gäller hanteringen av tomhyror, upphör att gälla - I enlighet med kommunstyrelsens förslag.

30 30(105) 117 Hantering av hyresnivåer, dnr /280 Kommunförvaltningen fick i uppdrag att justera nuvarande hyresnivåer på samtliga interna fastigheter inom fastighetsenheten så att de stämmer med vad fastigheten verkligen kostar. Det viktigaste argumentet är att verksamheten som bedrivs i de interna lokalerna ska betala för vad lokalen kostar för att få en rättvisande kostnadsbild i SCB:s statistik. Enligt kommunförvaltningens beräkningar ska fastigheterna förändras från andra kolumnen till tredje kolumnen vad gäller de interna hyresavtalen på följande vis: Nuvarande Nytt förslag (tkr) (tkr) Klockarhagsskolan Pihlskolan Kronhagsskolan Snäckeskolan Grythyttans skola Masken Kommunhuset Norrgården Sporthallen Centralköket TOTALT I kostnaderna ovan, i kolumn Nytt förslag, ingår de direkta kostnader som beräknas per fastighet tillsammans med den administration och den driftskostnad fastigheterna har. I Klockarhagsskolan ingår kronor som avser ombyggnaden av Klockarhagsskolan, skola 2010, och ska inte kompenseras genom tilläggsbudgetering, utan ska hanteras inom beslutad budgetram. Totalt handlar det om en obalans på kronor. Enligt senaste prognosen för skatter och bidrag redovisar kommunen ett överskott på 1,3 miljoner kronor och av dem ligger beslut att tilläggsbudgetera val- och demokratinämnden kronor och förslag på tilläggsbudgetering på kronor till bildningsnämnden. Kvar att fördela ut på verksamheten är 1,0 miljoner kronor. Det innebär att obalansen på 1,8 miljoner kronor inte

31 31(105) kan tilläggsbudgeteras fullt ut. Tilläggsbudgetering kan ske med 56 procent. Resterande kostnad som finns får respektive hyresgäst hantera inom beslutad budgetram. Förslaget på förändringar som redovisas ovan fördelar sig på nämnder/styrelse enligt nedan: Nuvarande Nytt förslag Differens 56 % (tkr) (tkr) (tkr) Kommunstyrelsen Kommunhuset (64 %) Norrgården (18 %) Sporthallen (56 %) Kronhagsskolan (idrott 10 %) Snäckeskolan (idrott 10 %) Grythyttans skola (idrott 8 %) Delsumma Bildningsnämnden Klockarhagsskolan Centralköket Pihlskolan Kronhagsskolan (90 %) Snäckeskolan (90 %) Grythyttans skola (92 %) Masken Kommunhuset (18 %) Sporthallen (44 %) Delsumma Omsorgsnämnden Kommunhuset (18 %) Norrgården (82 %) Delsumma TOTALT Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige 1 Hyresnivåerna ändras enligt förslaget. 2 Hyreshöjningen totalt ska tilläggsbudgeteras med motsvarande summa på kommunens generella statsbidrag 2011, dvs. årets resultat påverkas inte.

32 32(105) 3 Kommunstyrelsens budgetram 2011 utökas med kronor. 4 Bildningsnämndens budgetram 2011 utökas med kronor. 5 Omsorgsnämndens budgetram 2011 utökas med kronor. - I enlighet med kommunstyrelsens förslag.

33 33(105) 118 Utredning av hyra för vissa föreningar, dnr /805 Kommunförvaltningen har uppmärksammat att kommunen står för hyreskostnader för vissa föreningars klubblokaler och liknande. Det finns enligt förvaltningens kännedom inget politiskt beslut som stöder detta utan ska av uppgift förekomma på grund av tidigare muntliga löften. Det finns heller inga skriftliga kontrakt med kommunen som kontraktspart i något av fallen. Föreningarna som får sina lokaler betalda av kommunen är Släktforskarklubben, Grythyttans IF samt Motorklubben till en total kostnad om ca 75 tkr för år Frågan har aktualiserats i och med att Släktforskarklubben framfört krav på nya lokaler eftersom klubben måste flytta från nuvarande lokal på Klockarvägen 14 i samband med att kommunens avtal för lokalen upphör att gälla För att uppnå en likvärdig behandling av samtliga föreningar i kommunen borde dessa tre föreningar ges samma möjlighet att söka bidrag till sin verksamhet utifrån de fastställda kriterier som kommunstyrelsen beslutade om , 38. Detta innebär att från halvårsskiftet 2011 får Släktforskarklubben ordna egna lokaler och söka bidrag av kommunen för den hyra som uppstår. Vad gäller Grythyttans IF och Motorklubbens lokaler, får de söka bidrag av kommunen för den hyreskostnad som de har från och med årsskiftet 2011/2012. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet yrkar Allan Myrtenkvist (S) att man bör meddela berörda föreningar i förväg innan handlingar görs offentliga. Föreningarnas namn ska strykas ur beslutet och andra beslutssatsen ska strykas helt. Ordföranden ställer proposition på yrkandet, vilket bifalls. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige - Kommunförvaltningen får i uppdrag att meddela föreningarna att de själva får söka lämplig lokal, teckna hyresavtal och söka bidrag för hyran av kommunen från och med

34 34(105) Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Christina Johansson (M) att datum ändras från till på grund av att fullmäktiges beslut ska vinna laga kraft. Ritha Sörling (S) bifaller Christina Johanssons yrkande. Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag och Christina Johanssons ändringsyrkande, vilka båda bifalls. - Kommunförvaltningen får i uppdrag att meddela föreningarna att de själva får söka lämplig lokal, teckna hyresavtal och söka bidrag för hyran av kommunen från och med

35 35(105) 119 Omsättning av lån 2011, dnr /045 Enligt beslutad delegationsordning har ekonomichefen rätt att omsätta lån under året. Enligt kommunfullmäktiges beslut får kommunförvaltningen omsätta de lån som förfaller till betalning under år förföll ett lån till betalning, där ekonomichefen valde att avstå omsättning. Orsaken var att kommunen hade bra likviditet vid tillfället och för att minska räntekostnaderna betalades lånet, för att vid en senare tidpunkt kunna uppta lånet igen när behov uppstår under året. I och med att beslutet säger att delegationen ligger i att omsätta ett lån och låneinstitutet Kommuninvest ser varje lån som en nyupplåning, så anser ekonomichefen att det inte finns något beslut på att ta upp detta lån på nytt under året. Därför behöver kommunförvaltningen ett beslut på att lånet som förföll till betalning på totalt 5 miljoner kronor, får upptas igen under år Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige - Kommunförvaltningen får låna upp 5 miljoner kronor under år 2011, med anledning av lånet som förföll I enlighet med kommunstyrelsens förslag.

36 36(105) 120 Årsredovisning för Bergslagens Räddningstjänst för år 2010, dnr /170 Bergslagens Räddningstjänst (BRT) har upprättat en årsredovisning för verksamhetsåret 2010, vilken behandlats av direktionen , 14. Förbundet redovisar ett överskott på tkr, vilket i bokslutet föreslås tillföras eget kapital. Man föreslår också att outnyttjade investeringsmedel på tkr överförs till 2011 års investeringsbudget. Kommunalförbundets revisorer, från Hällefors kommun Hans Eriksson, har granskat förbundets verksamhet för Årsredovisningen ger en i allt väsentligt en rättvisande bild av förbundets finansiella resultat och ekonomiska ställning samt har upprättats i enlighet med kommunala redovisningslagen och enligt god revisionssed. Revisorerna tillstyrker att årsredovisningen godkänns och att förbundsdirektionen beviljas ansvarsfrihet. Revisionsberättelsen 2010 för BRT överlämnas direkt till kommunfullmäktige för beviljande av ansvarsfrihet. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige - Bergslagens Räddningstjänsts årsredovisning för år 2010 godkänns. - I enlighet med kommunstyrelsens förslag.

37 37(105) 121 Välfärdsbokslut för Hällefors kommun 2010, dnr /773 Folkhälsostrateg Linnéa Hedkvist har arbetat fram ett välfärdsbokslut för I välfärdsbokslutet är det kommuninvånarnas välfärd och hälsa som står i centrum. Syftet med välfärdsbokslutet är att få ett kommunalt uppslagsverk och planeringsunderlag som ger vägledning för prioriteringar i kommunens fortsatta utvecklingsarbete samt vid uppföljning av kommunens kort- och långsiktiga mål. Välfärdsbokslutet är ett viktigt underlag för styrelsernas, nämndernas och bolagens arbete med budget, verksamhetsmål och verksamhetsplanering samt vid planering av kommunens fortsatta folkhälsoarbete. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige - Välfärdsbokslutet godkänns och översänds till kommunens samtliga styrelser, nämnder och bolag som underlag för arbetet med budget, verksamhetsmål och verksamhetsplanering. Folkhälsostrateg Linnéa Hedkvist närvarar på sammanträdet och informerar om välfärdsbokslutet. - Välfärdsbokslutet godkänns och översänds till kommunens samtliga styrelser, nämnder och bolag som underlag för arbetet med budget, verksamhetsmål och verksamhetsplanering.

38 38(105) 122 Bildningsnämndens begäran om utökad budgetram 2011, dnr 81.11/043 Bildningsnämnden har , 11 beslutat om att begära utökad budgetram för verksamhetsåret I beslutet finns det två beslutspunkter: 1. Bildningsnämnden begär utökad budgetram för verksamhetsåret 2011 med 0,3 miljoner kronor på grund av Skolverkets avslag om riksrekrytering. 2. Bildningsnämnden begär utökad budgetram för verksamhetsåret 2011 med 1,6 miljoner kronor på grund av minskat antal elever från annan kommun. Den första beslutspunkten är föranledd av en uppgift som inte var känd vid kommunfullmäktiges beslut till budgetram för år 2011, antagen , 164. Det innebär att förutsättningarna har ändrats. I och med att Skolverket avslog riksrekryteringen för programmen Restaurang- och livsmedel respektive Hotell- och turism så påverkade det direkt kommunens ekonomi, då antalet sökande från annan kommun minskade. Totalt handlar det om en minskad intäkt på 0,3 miljoner kronor. Den andra punkten bygger på att intäkterna för hela gymnasieskolan minskar för verksamhetsåret I budgetramen för år 2011 har kommunfullmäktige tagit hänsyn till att antalet gymnasieelever minskar och det innebär att bildningsnämnden inte ska få utökad ram för detta. Bildningsnämndens uppgift blir att omprioritera inom ram. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet yrkar Birger Antonsson (S) och Ulrika Mellkvist (C) bifall till förvaltningens förslag. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige 1 Bildningsnämnden beviljas ett tilläggsanslag i 2011 års budget med kronor. 2 Medlen ska tas från kommunens utökade intäkter för skatter och bidrag och därmed inte påverka kommunens budgeterade resultat för år Bildningsnämndens begäran om utökad budgetram för år 2011 med 1,6 miljoner kronor avslås.

39 39(105) Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yttrar sig Stefan Backius (V) utan att yrka. - I enlighet med kommunstyrelsens förslag.

40 40(105) 123 Yttrande över Theresia Johanssons medborgarförslag om byggande av en fullstor bollhall, dnr /821 Kommunfullmäktige beslutade på sammanträde , 127, att överlämna rubricerade medborgarförslag till kommunstyrelsen för beredning. Medborgarförslaget lyder: Föreningslivet i Hällefors kommun är djupt oroade över tankegången att bygga en liten bollhall inför nya skolan Kommunen förfogar över tre gymnastikhallar som alla är fullbelagda kvällstid och på dagtid schemalagda av skolan. Teori- och samlingslokaler samt förrådsutrymmen saknas helt. Varför inte satsa på en fullstor bollhall där sporter som fotboll och innebandy har tillgång till sin spelyta och där skolan och föreningar får de utrymmen som de saknar i dag. I en stor hall kan salen delas av med en ridåvägg så att flera aktiviteter får plats samtidigt, det kan inte göras i en liten hall. Exempelvis får inte innebandysargen plats i en liten hall och därmed kan inte föreningen bedriva verksamhet i ändamålsenlig lokal. Kommunstyrelsen beslutade på sammanträde , 178, att överlämna Theresia Johanssons medborgarförslag till bildningsnämnden för beredning. Beslutsunderlag Theresia Johanssons medborgarförslag inkommet Kommunfullmäktige , 127 Kommunstyrelsen , 178 Kommunfullmäktige , 168 lyder: Bollhall ska inte ingå i investeringsbeloppet. Byggande av ev. bollhall ska beaktas i framtida investeringsbudget. Yttrande från bildningsnämnden Bildningsnämnden har på sammanträde , 9 beslutat att återsända medborgarförslaget till kommunstyrelsen och hänvisa till kommunfullmäktiges beslut , 168 där det beslutades att: 1 Ingen ny budget för Skola 2010 ska antas. 2 Bollhall ska inte ingå i investeringsbeloppet. 3 Byggande av bollhall ska beaktas i framtida investeringsbudget.

41 41(105) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige - Med yttrande från bildningsnämnden enligt ovan ska medborgarförslaget anses besvarat. - I enlighet med kommunstyrelsens förslag.

42 42(105) 124 Kommunstyrelsens förslag beträffande Örjan Fredrikssons (V) m.fl:s motion angående ökad kontroll av skogsbruket, dnr /433 Kommunfullmäktige beslutade på sammanträde , 160, att överlämna rubricerad motion till kommunstyrelsen för beredning. Motionärerna föreslår: För att öka kontrollen på att lagar, förordningar och certifieringar följs av skogsbruket inom kommunens gränser förslår Vänsterpartiet tillsättandet av en arbetsgrupp som arbetar för att: Upprätta ett kommunalt policydokument som anger hur kommunen ska agera då skogsbolagen bryter mot FSC-certifieringen och de lagar och förordningar skogsbruket lyder under. Möjliggöra medborgarrapportering till kommunen angående ovan nämnda överträdelser. - Öka den kommunala dialogen med länsstyrelsen och skogsbolagen för att öka kontrollen av skogsbolagen och skogsbruket vad det gäller att skydda miljön, skogen och dess kulturvärden. Kommunstyrelsen beslutade på sammanträde , 219, att överlämna motionen till ekoberedningen för beredning. Ekoberedningen har nu upphört. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet yrkar Anna Eriksson (V) att motionen ska anses besvarad med följande yttrande: - att Länsstyrelsen är ansvarig myndighet för att bevaka överträdelser inom skogsbruket och alla medborgare har rätt att vända sig dit, - att kommunfullmäktige tillsatt en miljögrupp som utan att utpeka någon speciell näring ska ser över helheten med kommunens miljöarbete, - att det antagna måldokumentet prioriterar hållbar tillväxt ur social, ekologisk och ekonomisk dimension och dessa utgångspunkter är gällande i arbetet med framtida översiktsplanering. Ordföranden ställer bifall mot avslag på yrkandet, vilket bifalls.

43 43(105) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige - Med följande yttrande ska motionen anses besvarad: - att Länsstyrelsen är ansvarig myndighet för att bevaka överträdelser inom skogsbruket och alla medborgare har rätt att vända sig dit, - att kommunfullmäktige tillsatt en miljögrupp som utan att utpeka någon speciell näring ska ser över helheten med kommunens miljöarbete, - att det antagna måldokumentet prioriterar hållbar tillväxt ur social, ekologisk och ekonomisk dimension och dessa utgångspunkter är gällande i arbetet med framtida översiktsplanering. Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Samuel Ericson (V) bifall till kommunstyrelsens förslag. Ordföranden ställer proposition på förslaget, vilket bifalls. - I enlighet med kommunstyrelsens förslag.

44 44(105) 125 Kommunstyrelsens förslag beträffande Elisabeth Strand Gustavssons medborgarförslag om behov av högtalaranläggning i plenisalen, dnr /006 Kommunfullmäktige beslutade på sammanträde , 96 att överlämna rubricerade medborgarförslag till kommunstyrelsen för beredning. Medborgarförslaget lyder: En högtalaranläggning i plenisalen behövs för åhörare och även för sammanträdesmedlemmar liknande den i Folkets Hus. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet yrkar Ulrika Mellkvist (C) att medborgarförslaget ska anses besvarat med att en högtalaranläggning redan finns i plenisalen. IT-enheten är anlitad för att kontrollera funktionen. Ordföranden ställer proposition på yrkandet, vilket bifalls. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige - En högtalaranläggning finns redan i plenisalen och med detta ska medborgarförslaget anses besvarat. Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Ulrika Mellkvist (C) bifall till kommunstyrelsens förslag. Ordföranden ställer proposition på förslaget, vilket bifalls. - I enlighet med kommunstyrelsens förslag.

Christina Johansson och Allan Myrtenkvist

Christina Johansson och Allan Myrtenkvist 1(5) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 10.30 12.20 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Övriga närvarande Se bilagd förteckning Justerare Christina Johansson och Allan Myrtenkvist Justeringens

Läs mer

Christina Johansson och Lars-Göran Zetterlund

Christina Johansson och Lars-Göran Zetterlund AMMANTRÄDEPROTOKOLL ida 1(6) Plats och tid Plenisalen, kommunhuset, Hällefors, kl. 18.00-18.15 Beslutande Ledamöter e bilagd förteckning Övriga närvarande e bilagd förteckning Justerare Christina Johansson

Läs mer

Jessica Jansson, ekonomichef. Hans-Otto Pohlman, Lars-Göran Zetterlund

Jessica Jansson, ekonomichef. Hans-Otto Pohlman, Lars-Göran Zetterlund 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 15.30-16.00 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Ersättare Se bilagd förteckning Övriga närvarande Jessica Jansson, ekonomichef Justerare Justeringens

Läs mer

"[Skriv övriga närvarande här]"

[Skriv övriga närvarande här] 1(6) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 11.00 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Ersättare Se bilagd förteckning Övriga närvarande "[Skriv övriga närvarande här]" Justerare Justeringens

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämnden (11)

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämnden (11) Bildningsnämnden 2009-02-17 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen kl 08.30-12.00 Beslutande Kenth W Johansson, (m), ordförande Birger Antonsson, (s) ers R Sörling Allan Myrtenkvist, (s) Anna Hult

Läs mer

Christina Johansson och Allan Myrtenkvist. Kommunsekreterarens rum måndag 2008-06-25

Christina Johansson och Allan Myrtenkvist. Kommunsekreterarens rum måndag 2008-06-25 Kommunstyrelsen 2008-06-23 1 (8) Plats och tid Kommunhuset, Hällefors, kl. 13.00 15.15 Beslutande Se bilagd förteckning Övriga deltagande Se bilagd förteckning Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

Riitta Löfström och Birger Antonsson. Kanslichefens rum måndag

Riitta Löfström och Birger Antonsson. Kanslichefens rum måndag Kommunstyrelsen 2009-12-17 1 (5) Plats och tid Kommunkontoret, Hällefors, kl. 14.00 17.10 Beslutande Se bilagd förteckning Övriga deltagande Se bilagd förteckning Utses att justera Riitta Löfström och

Läs mer

Göran Strömqvist och Lilian Stenqvist. Kommunsekreterarens rum torsdag

Göran Strömqvist och Lilian Stenqvist. Kommunsekreterarens rum torsdag Kommunstyrelsen 2009-02-24 1 (6) Plats och tid Folkets Hus, Hällefors, kl. 12.30 12.45 Beslutande Se bilagd förteckning Övriga deltagande Se bilagd förteckning Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

Ritha Sörling och Riitta Löfström. Kommunsekreterarens rum onsdag 2008-04-23

Ritha Sörling och Riitta Löfström. Kommunsekreterarens rum onsdag 2008-04-23 Kommunstyrelsen 2008-04-22 1 (7) Plats och tid Kommunhuset, Hällefors, kl. 10.00 10.40 Beslutande Se bilagd förteckning Övriga deltagande Se bilagd förteckning Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

Val- och demokratinämnden

Val- och demokratinämnden 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, Kl. 13.00-15.30 Beslutande Ledamöter Susanne Grundström (S) Jan Svärd (S) Samuel Eriksson (V) Robin Pleines (C) Bo Hedlund (C) Erkki Vuorijärvi (GL) Göran Strömqvist

Läs mer

Maria Gustafsson (V), gruppledare Jessica Jansson, ekonomichef, del av mötet Hans Karlsson, kommunchef Mathias Brandt, kommunsekreterare

Maria Gustafsson (V), gruppledare Jessica Jansson, ekonomichef, del av mötet Hans Karlsson, kommunchef Mathias Brandt, kommunsekreterare 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00-14.40 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Ersättare Marjo Pruuki (S), ej tjänstgörande Vivianne Pettersson (M), ej tjänstgörande Ulla Werdin

Läs mer

Datum Ritha Sörling, gruppledare (S) Samuel Ericsson, gruppledare (V) Kenth Adamsson, förvaltningschef

Datum Ritha Sörling, gruppledare (S) Samuel Ericsson, gruppledare (V) Kenth Adamsson, förvaltningschef 1(4) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 18.00 19.00 Beslutande Ledamöter Ulrika Mellkvist (C), vice ordförande Kerstin Skogdalen (S) Mikael Eriksson (S) Christina Wilhelmsson (S) Sven-Åke Lundh

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2011-04-26 2 KF 25 Allmänhetens frågestund Under allmänhetens frågestund har närvarande åhörare möjlighet att ställa frågor till kommunfullmäktiges ledamöter och tjänstgörande ersättare.

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

Tommy Henningsson kommunchef Jessica Jansson ekonomichef Malin Bergkvist nämnd- och utredningssekreterare. Kommunkontoret tisdag 5/ kl.08.

Tommy Henningsson kommunchef Jessica Jansson ekonomichef Malin Bergkvist nämnd- och utredningssekreterare. Kommunkontoret tisdag 5/ kl.08. 1(12) Allmänna utskottet Plats och tid Kommunhuset, Rektangeln, kl. 09.00-09.40 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Ersättare, ej tjänstgörande Johan Stolpen (V) Övriga närvarande Tommy Henningsson

Läs mer

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40 1(14) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-22.05 Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Christer Pålsson,

Läs mer

Ritha Sörling och Örjan Fredriksson. Sekreterarens rum tisdag 2008-09-30

Ritha Sörling och Örjan Fredriksson. Sekreterarens rum tisdag 2008-09-30 Kommunstyrelsen 2008-09-23 1 (16) Plats och tid Kommunhuset, Hällefors, kl. 13.00 15.40 Beslutande Se bilagd förteckning Övriga deltagande Se bilagd förteckning Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

Datum 2015-05-25. Per Jonsson (c) och Anna-Greta Strömberg (kd) Underskrifter Sekreterare Paragrafer 145-156 Ulrika Thorell

Datum 2015-05-25. Per Jonsson (c) och Anna-Greta Strömberg (kd) Underskrifter Sekreterare Paragrafer 145-156 Ulrika Thorell 1(15) Plats och tid Sammanträdesrum Majberget, kommunkontoret i Bengtsfors, klockan 13.00 14.10 Beslutande Övriga närvarande Justerare Ledamöter Per Eriksson (s) ordförande ej 146 Per Jonsson (c) 1:e vice

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn 11 oktober 2011 Granskning av delårsrapport 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Vi bedömer att räkenskaperna i allt väsentligt är rättvisande.

Vi bedömer att räkenskaperna i allt väsentligt är rättvisande. Revisorerna Till Fullmäktige i Ragunda kommun Organisationsnummer 212000-2452 Revisionsberättelse för år 2016 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer, har granskat den verksamhet som bedrivits i styrelse

Läs mer

Hans Karlsson, kommunchef Mathias Brandt, kommunsekreterare

Hans Karlsson, kommunchef Mathias Brandt, kommunsekreterare 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 10.30 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Ersättare Erkki Vuorijärvi (GL), ej tjänstgörande Ulla Werdin (GL), ej tjänstgörande Madeleine Hautamäki

Läs mer

Anna-Lena Woll och Anne Horneman

Anna-Lena Woll och Anne Horneman 1(56) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 16.35 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Övriga närvarande Se bilagd förteckning Justerare Anna-Lena Woll och Anne Horneman Justeringens plats

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott 2014-04-15 Ärendelista Sid nr Justering... 2 62 Mål och resursplan 2015-2018 - kompletterande information. 3 63 Information om framtida hantering av pensionsåtaganden...

Läs mer

Enligt bilagda förteckning. Torbjörn Brännlund, kommunchef Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, ekonomichef 24-25

Enligt bilagda förteckning. Torbjörn Brännlund, kommunchef Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, ekonomichef 24-25 LJUSNARSBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Tingshuset, Kopparberg Tid: 19.00 20.25 Beslutande Enligt bilagda förteckning Övriga deltagande Torbjörn Brännlund, kommunchef Anders Andersson,

Läs mer

Ulrika Mellkvist och Birger Antonsson

Ulrika Mellkvist och Birger Antonsson 1 (6) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 13.15 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Övriga närvarande Se bilagd förteckning Justerare Ulrika Mellkvist och Birger Antonsson Justeringens

Läs mer

Val- och demokratinämnden

Val- och demokratinämnden 1(6) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, Kl. 13.00-14.25 Beslutande Ledamöter Susanne Grundström (S) Jan Svärd (S) Samuel Ericson (V), ordförande Robin Pleines, (C) Jonas Domnauer (HOB), Erkki Vuorijärvi

Läs mer

Kommunkontoret torsdag 2 juni kl Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret torsdag 2 juni kl Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 13.00 16.30 Beslutande Leif Nilsson (S), ordförande Ulf Fahlstad (LP) Maire Lautakoski (S) Pär Rickman (S) Sven Erik Eriksson (KD) Jan

Läs mer

Närvarande 25 ordinarie ledamöter och 4 tjänstgörande ersättare, summa 29 beslutande, enligt bifogad närvarolista.

Närvarande 25 ordinarie ledamöter och 4 tjänstgörande ersättare, summa 29 beslutande, enligt bifogad närvarolista. DALS-EDS KOMMUN Kommunfullmäktige 2006-04-19 Plats och tid Utsiktens Aula, Ed onsdag den 19 april, 2006 klockan 19.00 19.45 Beslutande Närvarande 25 ordinarie ledamöter och 4 tjänstgörande ersättare, summa

Läs mer

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista Protokoll 1 Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-17.50 ande Övriga närvarande Se bifogad uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Sten Ekström, revisionens ordförande, 22 Utses att justera Benny Eriksson

Läs mer

GoBiGas AB Årsredovisning 2014

GoBiGas AB Årsredovisning 2014 GoBiGas AB Årsredovisning 2014 Innehåll Förvaltningsberättelse 3 Finansiella rapporter 4 Resultaträkningar 4 Balansräkningar 5 Rapport över förändring i eget kapital 6 Noter 7 Revisionsberättelse 9 Granskningsrapport

Läs mer

Rapport avseende granskning av delårsrapport Timrå kommun

Rapport avseende granskning av delårsrapport Timrå kommun Rapport avseende granskning av delårsrapport 2014-08-31. Timrå kommun Oktober 2014 Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND... 3 1.2 SYFTE... 3 1.3 REVISIONSMETOD... 4 2. IAKTTAGELSER... 4 2.1 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE...

Läs mer

Kansli- och utvecklingsenheten

Kansli- och utvecklingsenheten 1(13) Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 10.30 Beslutande Ledamöter Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) Tjänstgörande ersättare Kay

Läs mer

Rapport avseende granskning av delårsrapport 2012-08-31.

Rapport avseende granskning av delårsrapport 2012-08-31. Rapport avseende granskning av delårsrapport 2012-08-31. Östersunds kommun Oktober 2012 Marianne Harr, certifierad kommunal revisor Jenny Eklund, godkänd revisor 1 Innehåll Sammanfattning och kommentarer

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Anna Carlénius Revisionskonsult September 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och revisionsfrågor...

Läs mer

Kommunal ag (2017:725) 12 kap. Revision 12

Kommunal ag (2017:725) 12 kap. Revision 12 Kommunallag (2017:725) 12 kap. Revision 12 Revisorerna ska varje år till fullmäktige lämna en berättelse med redogörelse för resultatet av den revision som avser verksamheten under det föregående budgetåret.

Läs mer

Granskning av delårsrapport Vilhelmina kommun

Granskning av delårsrapport Vilhelmina kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund... 4 2.2. Syfte och

Läs mer

Datum Kenth Adamsson Samuel Ericson, gruppledare (V) Sune Ekman, revisor. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Eija Kilpala

Datum Kenth Adamsson Samuel Ericson, gruppledare (V) Sune Ekman, revisor. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Eija Kilpala 1(23) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 16.20 ande Ledamöter Lilian Stenqvist (S) ordförande Christina Wilhelmsson (S) Kerstin Skogdalen (S) Elin Zetterlund (C) Sven-Åke Lundh (M) Mariam

Läs mer

RÄTTVISANDE RÄKENSKAPER...2

RÄTTVISANDE RÄKENSKAPER...2 Rapport Åtvidabergs kommun Granskning delårsrapport 2006-08-31 2006-10-17 Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Åtvidabergs kommun Susanne Svensson Lars Rydvall Innehåll 1 SAMMANFATTNING...1

Läs mer

Reglemente för Älvsbyns kommuns revisorer

Reglemente för Älvsbyns kommuns revisorer Reglemente för Älvsbyns kommuns revisorer Antaget av kommunfullmäktige, KF 86/06-11-27. 5 reviderad av kommunfullmäktige, KF 15/08-06-16. Revisionens roll 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Sammanträdesdatum KOMMUNFULLMÄK TIGES REVISORER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 15.00 17.45 Beslutande Leif Nilsson (S), ordföran de Stig Johansson (M) Anders Eriksson (C) Maire Lautakoski

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats B-salen, kl. 08:30-11:05 Beslutande Ledamöter Örjan Mossberg (V), Ordförande Nils Fransson (L), 1:e vice ordförande Valon Rama (S) Lars Edqvist (MP) Bahtije Breznica (S) Kennerth Sjögren

Läs mer

ALE ENERGI AB ÅRSREDOVISNING 2012

ALE ENERGI AB ÅRSREDOVISNING 2012 Ale Energi AB ägs till 9 procent av Ale kommun och till 91 procent av Göteborg Energi AB. Företaget är moderföretag till Ale Fjärrvärme AB som ägs till 100 procent. ALE ENERGI AB ÅRSREDOVISNING 2012 Innehåll

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-08-31 Smedjebackens kommun Malin Liljeblad Godkänd revisor Fredrik Winter Revisor Oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Siv Ighe (v), ej tjänstg. ers. Lars-Göran Loré, kommunchef Gunnel Rundqvist, kanslichef. Örjan Fredriksson och Benny Jansson

Siv Ighe (v), ej tjänstg. ers. Lars-Göran Loré, kommunchef Gunnel Rundqvist, kanslichef. Örjan Fredriksson och Benny Jansson Kommunfullmäktige 2008-09-16 1 (31) Plats och tid Folkets Hus, Hällefors, klockan 13.00 14.15 Beslutande Se bilagd förteckning Övriga deltagande Siv Ighe (v), ej tjänstg. ers. Lars-Göran Loré, kommunchef

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen Harmånger. Tid: Tisdag 7 juni 2005 kl. 19:00. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och

Läs mer

Datum Mathias Brandt, kommunsekreterare Birgitta Berggren, sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Birgitta Berggren

Datum Mathias Brandt, kommunsekreterare Birgitta Berggren, sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Birgitta Berggren 1(8) Plats och tid Kommunhuset, Valsverket, Kl. 14.00-16:10 Beslutande Ledamöter Susanne Grundström (S), ordförande Erkki Vuorijärvi (GL) Wilhelm Tham ersätter Arne Rubin (KD) Göran Strömqvist (M) Tommy

Läs mer

Kommunkontoret Djurås , kl. 17:

Kommunkontoret Djurås , kl. 17: Kommunstyrelsen 2018-06-14 1 (6) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 17:00-17:36 Beslutande Ledamöter Irené Homman (S), ordförande Tomas Fredén (S) Lars-Erik Granholm (KOSA) Svante Hanses (KOSA) Fredrik

Läs mer

Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen, torsdagen den 18 oktober 2018 kl

Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen, torsdagen den 18 oktober 2018 kl Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen, torsdagen den 18 oktober 2018 kl. 18.15 Sammanträdet inleds med Allmänhetens frågestund som pågår under ca 30 minuter.

Läs mer

12% 1% Fastighetsbeståndet 87% Revisionsberättelse Till bolagsstämman i Uppsala Kommun Sport- och Rekreationsfastigheter AB, org.nr 556911-0744 Rapport om årsredovisningen Uttalanden

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Knivsta kommun Antaget av Kommunfullmäktige 57,

Reglemente för revisorerna i Knivsta kommun Antaget av Kommunfullmäktige 57, Datum Diarienummer 2010-04-29 KS-2009/1033 Reglemente för revisorerna i Knivsta kommun Antaget av Kommunfullmäktige 57, 2010-04-29 Reglemente för revisorerna i Knivsta kommun I anslutning till allt som

Läs mer

Granskning av årsredovisning

Granskning av årsredovisning Diskussionsunderlaget redogör för hur granskning av kommunala årsredovisningar kan utföras. Förutom en redogörelse för hur granskningen genomförs finns förlag på vilka uttalanden som bör göras och hur

Läs mer

Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Se bifogad närvarolista. Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Se bifogad närvarolista. Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, Skoghall, kl 18.30-18:55 Beslutande Se bifogad närvarolista Övriga närvarande Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline

Läs mer

Förbundsordningen i kommunalförbund och regionförbund ger de grundläggande förutsättningarna i det aktuella förbundet.

Förbundsordningen i kommunalförbund och regionförbund ger de grundläggande förutsättningarna i det aktuella förbundet. BRÄCKE KOMMUN 2007-08-28 1(5) Reglemente för Bräcke kommuns revisorer Revisionens roll 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders, styrelsers och fullmäktigeberedningars

Läs mer

Årsredovisning för Finsam Kävlinge Lomma 2017 Ärende 10 KS 2018/225

Årsredovisning för Finsam Kävlinge Lomma 2017 Ärende 10 KS 2018/225 Årsredovisning för Finsam Kävlinge Lomma 2017 Ärende 10 KS 2018/225 Sida 125 av 458 Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-05-28 Dnr: KS 2018/225 Kommunstyrelsen Årsredovisning för Finsam Kävlinge Lomma 2017 Förslag

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Gävle kommun

Reglemente för revisorerna i Gävle kommun 1 Reglemente för revisorerna i Gävle kommun Utöver det som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Revisorernas uppgifter Verksamheter 1 Revisorerna skall 2 1. självständigt,

Läs mer

Granskning av bokslut och årsredovisning per

Granskning av bokslut och årsredovisning per Granskning av bokslut och årsredovisning per 2017-12-31 Revisionsrapport 2018-03-23 2018 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) - KOMMUNFULLMÄKTIGES REVISORER - ANSLAG/BEVIS

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) - KOMMUNFULLMÄKTIGES REVISORER - ANSLAG/BEVIS Plats och tid Heby kommunkontor, stora sammanträdesrummet torsdag kl. 15.00-17.00 Beslutande Leif Nilsson (S), ordförande Sven Erik Eriksson (KD) Maire Lautakoski (S) Pär Rickman (S) Ulf Fahlstad (LP)

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2018

Granskning av delårsrapport 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Rebecca Lindström Certifierad kommunal revisor Sydarkivera Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3

Läs mer

Granskning av delårsrapport Mönsterås kommun

Granskning av delårsrapport Mönsterås kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Maria Schönbeck Alexander Arbman Jörn Wahlroth Oktober 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte

Läs mer

Revisionsrapport Översiktlig granskning av delårsrapport per

Revisionsrapport Översiktlig granskning av delårsrapport per Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Översiktlig granskning av delårsrapport per 2017-08-31 KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer

Läs mer

Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad

Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad Antagen 2019-04-24 Revisionsplan 2019 1. Uppdrag Revisionens uppdrag är att granska all verksamhet i kommunen. Det innebär att revisorerna prövar om verksamheten sköts

Läs mer

Kommunstyrelsen. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-09-10. Underskrifter ANSLAG/BEVIS

Kommunstyrelsen. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-09-10. Underskrifter ANSLAG/BEVIS Plats och tid Sammanträdesrummet Mästaren, kl 14.00-16.45 ande Claes Jägevall (FP) ordf Laila Gröhn (FP) ersätter Alda Daniel (FP) Claes-Gunnar Almestål (FP) Ann-Britt Danielsson (M) Peo Andersson (M)

Läs mer

GOBIGAS AB ÅRSREDOVISNING 2015 FEL LAYOUT! SKRIV UT PDF-VERSION!

GOBIGAS AB ÅRSREDOVISNING 2015 FEL LAYOUT! SKRIV UT PDF-VERSION! ÅRSREDOVISNING 2015 FEL LAYOUT! SKRIV UT PDF-VERSION! GoBiGas AB Årsredovisning 2015 Innehåll Förvaltningsberättelse 3 Finansiella rapporter 4 Resultaträkningar 4 Balansräkningar 5 Rapport över förändring

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Regionförbundet Västerbottens län

Reglemente för revisorerna i Regionförbundet Västerbottens län Reglemente för revisorerna i Regionförbundet Västerbottens län Antagen av Förbundsfullmäktige 2012-11-28, 52 Dnr: 12RV0269 Inledning Revisorerna är förbundsfullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska

Läs mer

UTKAST! Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2008 Ljusdals kommun

UTKAST! Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2008 Ljusdals kommun Revisionsrapport* UTKAST! Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2008 Ljusdals kommun September 2008 Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Lena Sörell Godkänd revisor *connectedthinking Innehållsförteckning

Läs mer

Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A.

Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. 1 Sessionssalen, kommunhuset, kl. 18:30 20:35 44-52 Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. Plats och tid Paragrafer

Läs mer

Revisionsrapport: Översiktlig granskning av delårsrapport per

Revisionsrapport: Översiktlig granskning av delårsrapport per Revisorerna 1 (1) Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport: Översiktlig granskning av delårsrapport per 2018-08-31 Revisorerna har uppdragit till KPMG att genomföra en

Läs mer

Revisionsrapport. Räddningstjänsten Östra Blekinge. Granskning av årsredovisning 2011. Yvonne Lundin. Mars 2012

Revisionsrapport. Räddningstjänsten Östra Blekinge. Granskning av årsredovisning 2011. Yvonne Lundin. Mars 2012 Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2011 Yvonne Lundin Räddningstjänsten Östra Blekinge Mars 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 1 2.1 Bakgrund 1 2.2 Revisionsfråga och metod

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum KOMMUNFULLMÄK TIGES REVISORER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 13.15 17.00 Beslutande Leif Nilsson (S), ordföran de Stig Johansson (M) Anders Eriksson (C) Maire Lautakoski

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING HÖGANÄS KOMMUN Ersätter KFS 2001:06 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Dnr 07:06 2007:16 REVISIONSREGLEMENTE Reglemente för revisorerna i Höganäs kommun Revisionens roll 1 Revisorernas uppgift är att varje år

Läs mer

Richard Brown Bo Pettersson (S) Lisbeth Svensson (L) sekreterare ordförande justerare

Richard Brown Bo Pettersson (S) Lisbeth Svensson (L) sekreterare ordförande justerare KOMMUNSTYRELSEN Tid: 08:35 09.00 Plats: Kulturhuset Fregatten konferensrum Fyren Beslutande Bo Pettersson (S), ordförande Linda-Maria Hermansson (C), vice ordförande Sofia Westergren (M) Gunnar Pettersson

Läs mer

Datum Anna Engström, kommunchef. Gunnie Davidsson (C) och Annie Fredriksen (S)

Datum Anna Engström, kommunchef. Gunnie Davidsson (C) och Annie Fredriksen (S) 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Lokal: Gnosjösalen, kl. 18.30-19.40 Beslutande Ledamöter Sture Jonsson (M), ordf Lizbeth Johansson (C), 1:e vice ordf Stig Axelsson (S), 2:e vice ordf Ingmar Johansson

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sammanträdesdatum PROTOKOLL Plats och tid: Ugglehallen kl. 18:00-19:25, 19:55-20:45 Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Ulf Bengtsson, kommundirektör Cecilia Håkansson, kommunsekreterare Anders Ottosson, ekonomichef

Läs mer

Revisionsberättelse för Södertörns brandförsvarsförbund avseende verksamhetsåret Prövning av ansvarsfrihet

Revisionsberättelse för Södertörns brandförsvarsförbund avseende verksamhetsåret Prövning av ansvarsfrihet 2016-04-15 KS-2016/788.912 1 (5) HANDLÄGGARE Björkbacka, Per-Erik Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Kommunstyrelsen Revisionsberättelse för Södertörns brandförsvarsförbund avseende verksamhetsåret 2015 -

Läs mer

Protokoll 1. Se bilagd uppropslista

Protokoll 1. Se bilagd uppropslista Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-18.20 Protokoll 1 Beslutande Övriga närvarande Se bilagd uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Yvonne Westerlund, ekonomichef Sten Ekström, revisionens ordförande

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2009-11-10 1 (60)

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2009-11-10 1 (60) Kommunfullmäktige 2009-11-10 1 (60) Plats och tid Folkets Hus, Hällefors, klockan 13.00 18.45 Beslutande Se bilagd förteckning Beviljade permissioner: Joakim Waern kl. 16.50, Riitta Löfström kl. 16.50,

Läs mer

Datum Ersättare Maria Gustafsson (V) kl Birgitta Berggren, sekreterare

Datum Ersättare Maria Gustafsson (V) kl Birgitta Berggren, sekreterare 1(8) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, Kl. 14.00-17.00 Beslutande Ledamöter Susanne Grundström (S), ordförande Siv Sander ersätter Torbjörn Saxin (S) Erkki Vuorijärvi (GL) Wilhelm Tham ersätter Arne

Läs mer

OMMUN PROTOKOLL ÅRSSTÄMMA 1(14)

OMMUN PROTOKOLL ÅRSSTÄMMA 1(14) OMMUN PROTOKOLL ÅRSSTÄMMA 1(14) Paragrafer 1-13 Plats och tid Stadshuset, Trätäljarummet, kl. 14:00 15:05 ande Övriga deltagare Björn Dillner, ombud Dag Rogne, styrelseordförande Jörgen Sundin, vice styrelseordförande

Läs mer

Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun

Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun Revisionsrapport Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun September 2009 Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Lena Sörell Godkänd revisor 2009-09-15 Namnförtydligande Namnförtydligande

Läs mer

Raija Sundin, nämndsekreterare. Ewa Stålberg (M), Ritha Sörling (V)

Raija Sundin, nämndsekreterare. Ewa Stålberg (M), Ritha Sörling (V) 1(13) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 16.00 16.15 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Ersättare Abdel Majid Elmoussauoui (S) Ronnie Faltin (S) Per Karlsson (M) Vivianne Pettersson (M)

Läs mer

Kommunfullmäktige. Ärendenr: KS 2014/335 Fastställd: Reviderad senast: FÖRFATTNINGSSAMLING. Revisionsreglemente

Kommunfullmäktige. Ärendenr: KS 2014/335 Fastställd: Reviderad senast: FÖRFATTNINGSSAMLING. Revisionsreglemente Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2014/335 Fastställd: 2006-11-27 Reviderad senast: 2016-10-31 FÖRFATTNINGSSAMLING Revisionsreglemente 2/8 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Revisionens roll...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats B-salen, kl. 08:30 12.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Tjänstepersoner Carl-Olof Bengtsson (S), ordförande Carl Geijer (M) Magnus Jisborg (M) Marita Bengtsson (MP) Eva Ericsson (L)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats B-salen, kl. 08:30 12:30 Beslutande Ledamöter Carl-Olof Bengtsson (S), Ordförande Sven Pehrson (C), 1:e vice ordförande Johnny Werlöv (V) Marita Bengtsson (MP) Eva Ericsson (L) Peter Bengtsson

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-04-30 Landstinget Dalarna Emil Forsling Auktoriserad revisor Fredrik Winter Revisor 25 maj 2012 Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning 1 1 Inledning

Läs mer

Ola Ström, kommunchef Ingrid Holmgren, socialchef Ann-Louise Eriksson, MAS Mathias Brandt, kommunsekreterare

Ola Ström, kommunchef Ingrid Holmgren, socialchef Ann-Louise Eriksson, MAS Mathias Brandt, kommunsekreterare 1(10) Plats och tid Formens hus, kl. 15.00-15.50 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Ersättare Thomas Lönn (S), ej tjänstgörande Ronnie Faltin (S), ej tjänstgörande Vivianne Pettersson (M), ej tjänstgörande

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 Granskningsrapport Daniel Brandt Jonas Axelsson Remmi Gimborn Granskning av delårsrapport 2017 Melleruds kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av bokslut och årsredovisning per

Granskning av bokslut och årsredovisning per Granskning av bokslut och årsredovisning per 2016-12-31 Revisionsrapport Markaryds kommun 2017-04-10 2017 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn Granskning av delårsrapport 2014 Emmaboda kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Förslag till kommentarer, revisionsrapport för granskning av bokslut och årsredovisning 2015

Förslag till kommentarer, revisionsrapport för granskning av bokslut och årsredovisning 2015 Tjänsteskrivelse 2016-05-27 Dnr: BKT2016-148-11 1 (3) Handläggare Anders Hansson Förslag till kommentarer, revisionsrapport för granskning av bokslut och årsredovisning 2015 Förslag till beslut Direktionen

Läs mer

Granskning av delårsrapport Emmaboda kommun

Granskning av delårsrapport Emmaboda kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor Annie Wang Revisionskonsult 11 oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 2 2.

Läs mer

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD)

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD) 1(16) Plats och tid Riddarsalen i Ödeshög, kl 19:00 20:50 Beslutande Ledamöter Se särskild närvarolista. Ersättare Se särskild närvarolista. Övriga närvarande Se särskild närvarolista. Justerare Justeringens

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1. Inledning 2 1.1 Bakgrund

Läs mer

Underskrifter Sekreterare... Paragrafer Ordförande... Anslags uppsättande Anslags nedtagande

Underskrifter Sekreterare... Paragrafer Ordförande... Anslags uppsättande Anslags nedtagande Sida 1 Plats och tid Konferensrum, Corneliusgatan 15, kl 16,15 18,20 Beslutande Anders Eriksson Rune Berg Roy Uppgård med till klockan 18,00 Kalle Hedin Kurt Kvarnström, Ordförande Ruth Johansson Leif

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 29 april, 2013 kl

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 29 april, 2013 kl 2013-04-29 Plats och tid Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 29 april, 2013 kl. 13.00 13.45 Beslutande Britt-Inger Fröberg (S) ordförande Tobias Nordlander (S) Patrik Boström (S) Christina Waster Jansson

Läs mer

Samuel Ericsson, gruppledare (v) Lilian Stenqvist, ers. gruppledare (s) Kenth Adamsson, förvaltningschef

Samuel Ericsson, gruppledare (v) Lilian Stenqvist, ers. gruppledare (s) Kenth Adamsson, förvaltningschef 1(26) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 16.30 Beslutande Ledamöter Barbro Stein (S) ordförande Mikael Eriksson (S) Christina Wilhelmsson (S) Ulrika Mellkvist (C) Sven-Åke Lundh (M) Mats

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats C-salen, kl. 08.30 11.40 Beslutande Ledamöter Örjan Mossberg (V), Ordförande Nils Fransson (L), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP) Kennerth Sjögren (S) Magnus Jisborg (M) Sture Andersson

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Finspångs kommun

Reglemente för revisorerna i Finspångs kommun 2007-04-16 1(6) Reglemente för revisorerna i Finspångs kommun Fastställt av Kommunfullmäktige 2007-01-31 18 och gäller från och med 2007-02-01. Ersätter Kommunfullmäktige beslut 2003-03-26 106. Revisionens

Läs mer

Thomas Carlsson (S) Lena Åberg, (L) Sekreterare Paragrafer Josefin Karlsson. Rolf Eriksson (S) Lena Åberg (L) ANSLAG/BEVIS

Thomas Carlsson (S) Lena Åberg, (L) Sekreterare Paragrafer Josefin Karlsson. Rolf Eriksson (S) Lena Åberg (L) ANSLAG/BEVIS Sida 1 (17) Plats och tid Svarvaren, tisdagen den 9 april 2019 kl 14:00-17:10, ajournering kl. 16:48-16:57 ande Rolf Eriksson (S), Ordförande Rasmus Hägg (S) Lina Dahm (S) Andreas Dahlborg (L), ersätter

Läs mer