VARA I FRED FREDSÅRET 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VARA I FRED FREDSÅRET 2014"

Transkript

1 VARA I FRED FREDSÅRET 2014 Läs mer på varaifred.se

2 200 UNIKA ÅR AV FRED 14 augusti 1814 ingick Sverige och Norge konventionen i Moss. Den medförde vapenvila och därmed blev 15 augusti den första dagen utan krig är därför ett år som markerar 200 år av fred i Sverige. Ur ett internationellt perspektiv är det unikt. Professor Peter Wallensteen vid Uppsala universitet menar att det är ett resultat av lyckliga omständigheter, skicklig diplomati, god ekonomisk politik och en rimlig försvarspolitik. Uppsala har en stark koppling till den svenska freden med vår fredsoch konfliktforskning, våra många fredsorganisationer och vår roll som fristad för förföljda författare. Dessutom har flera av Sveriges största fredsprofiler en stark koppling till staden och fyra av fem svenska mottagare av Nobels fredspris har bott i Uppsala. Dessa är Hjalmar Branting, Nathan Söderblom, Dag Hammarskjöld och Alva Myrdal. Samtidigt som Uppsala firar 200 år utan krig är situationen en annan i världen. Dagens konflikter är inte helt olika de som funnits i vår egen historia, de pågår hela tiden och verkar ofta olösliga. Under Fredsåret har vi velat ta reda på vad fred är. Därför har olika månader haft olika teman. Genom evenemang och aktiviteter har vi velat påminna om att fred inte är självklart. Tillsammans med Uppsalas kulturoch föreningsliv och med stöd av näringslivet, har vi skapat stolthet och gemenskap. Vi har lyft frågor som är svåra, obegripliga och som ibland verkar hopplösa. Med målet att bidra till en bättre värld. Sten Bernhardsson Kulturdirektör, Uppsala kommun

3 ATT VARA I FRED Foto: Stewen Quigley ARRANGÖR: VAR MED DU OCKSÅ: Fred är ett komplext ämne. Det är politiskt laddat och alla har sin egen bild av vad det innebär. Vi har valt att lyfta hur det är att vara i fred. Vårt mål har varit att öka kunskapen och medvetenheten bland Uppsalaborna om vad det har inneburit för oss att svenskarna har levt med fred i 200 år. Hur hade det sett ut om vi inte hade fått göra det? En viktig del har varit att bredda perspektivet på vad fred faktiskt är, att det är mer än icke-krig. För att uppnå målet har vi delat upp årets månader i olika teman. Utifrån dessa har vi skapat aktiviteter och information som är lätt att förstå, trots att ämnena är svåra. VÄLJA FRAMTID EN SÖNDAG. DET ÄR FRED. Efter 200 år i fred är det inte konstigt om vi tar den för given. Därför kommer vi under året att ta reda på vad fred faktiskt är. I september fokuserar vi på demokrati och den grundläggande rättigheten att alla röster räknas. För att det gör Läs mer på varaifred.se VI STÖDJER: Uppsala. I fred. Varje dag sedan Exempel på annons.

4 TEMAN JANUARI FRIHET FEBRUARI YTTRANDEFRIHET MARS HÅLLBARHET APRIL FLYKT STILLHET. DET ÄR FRED. Efter 200 år i fred är det inte konstigt om vi tar den för given. I april fokuserade vi på flykt och rätten till en plats där vi kan andas ut. För att alla inte föds där.

5 TEMAN MAJ TILLHÖRIGHET JUNI STOLTHET JULI FÖREBILDER AUGUSTI GLÄDJE PAPPA VABBAR. DET ÄR FRED. Efter 200 år i fred är det inte konstigt om vi tar den för given. I juli fokuserade vi på förebilder och att vi lever i ett land som förstår vikten av att värdera kvinnor och män lika. För att vi vill och för att vi ska.

6 TEMAN SEPTEMBER DEMOKRATI OKTOBER MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER NOVEMBER IDENTITET DECEMBER FÖRSTÅELSE ORÄDD. DET ÄR FRED. Efter 200 år i fred är det inte konstigt om vi tar den för given. I oktober fokuserade vi på mänskliga rättigheter och att vi lever i ett land som inte accepterar fördomar och hat. För att du alltid ska våga vara du.

7 KONST SOM FÖRÄNDRAR VÄRLDEN Konstnären Andreas Hammar fick uppgiften att gestalta fred, vilket han gjorde på sitt egna sätt. I Rosénparken skapade han en skulpturgrupp i plåt som under ett år skulle röra på sig, utvecklas och enligt honom försöka lösa stora problem. Skulpturen bestod av en professor och sakerna i labbet symboliserade ämnen som man kunde koppla till just fred. Andreas syfte var att se hur mycket han själv kunde förändra världen under ett år. I samband med invigningen av skulpturen i januari invigdes även Fredsåret Konstnären Andreas Hammar och Eva Edwardsson, ordförande i kulturnämnden, invigde Fredslabbet och Fredsåret i Rosénparken i januari.

8 LÄMNA YTTRANDE- FRIHETEN I FRED På initiativ av Uppsala kommuns fristadsförfattare Sedigheh Vasmaghi, hölls en yttrandefrihetskonferens på Uppsala Konsert & Kongress i februari. Deltagare från hela världen bjöds in till Uppsala. Anledningen var att Uppsala ansågs vara en perfekt plats tack vare forskning kring freds- och konfliktfrågor och att Uppsala har varit, och fortfarande är, en naturlig mötesplats för personer som arbetat för fred. Under konferensen handlade samtalet om yttrandefrihet, och alla deltagare blev uppmuntrade att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Därmed skapade alla deltagare tillsammans en plattform för en intressant diskussion om yttrandefrihet och hur det går hand i hand med begreppet fred. Författare Sedigheh Vasmaghi, initiativtagare till yttrandefrihetskonferensen.

9 NÄR KRIG BLIR VARDAG Under hela sommaren fanns det möjlighet att uppleva den prisbelönte fotografen Joachim Lundgrens skildringar från Afghanistan och Nordkorea på Uppsala Konsert & Kongress. De två länderna har en viktig sak gemensamt, de har båda varit hårt utsatta för krig och de konsekvenser som ett krig för med sig. I sina fotografier visar Joachim människor som har påverkats av kriget på olika sätt och hur de hanterar detta i sin vardag. Under utställningen var bilderna till salu, och alla pengar gick oavkortat till Röda korsets verksamhet i de båda länderna. Livet i Afghanistan och Nordkorea fångat på bild.

10 TRYGGHET INTE BARA EN FASAD Redan som 20-åring var Carolina Falkholt samhällsengagerad. Känslorna gav hon uttryck för i graffitin och i dag är hon en erkänd konstnär. Hennes konst debatteras ofta och väcker känslor. Därför bjöd vi in henne till Fredsåret, så att hon kunde illustrera vad fred betyder för henne. Detta resulterade i ett konstverk i tre delar, en så kallad triptyk. Konsten var orden techno, techne och teckna som hon målade på tre husfasader i Eriksberg och Gottsunda. Med sin konstform vill Carolina skapa ett tryggt rum och hon hoppas att illustrationerna i Uppsala ska bidra till just det. Graffiti som uttrycksfull konst.

11 FESTIVAL MED INSLAG AV PROPAGANDA Regissören, dramatikern, författaren och samhällsdebattören Stina Oscarson arrangerade en fredsteaterfestival på FN-dagen på Uppsala slott tillsammans med Fredens Hus. Med sitt konstnärliga uttryck tolkade hon fredsbegreppet i tre olika föreställningar. Bland annat bjöd hon åskådarna på en lektion i propaganda och ställde frågan: Vem var egentligen Dag Hammarskjöld? Stina Oscarsons föreställningar är skrivna för att utbilda, därför kommer gymnasieelever i Sverige kunna ta del av föreställningarna under hela Publiken fick sig en lektion i propaganda under fredsteaterfestivalen.

12 STOR FESTIVAL PÅ ÅRSDAGEN 15 augusti 2014 var årsdagen för 200 år av fred. Då anordnade Uppsala kommun Uppsala Peace Party i Botaniska trädgården. Festivalen var gratis och blev en stor folkfest där besökare kom för att tillsammans uppmärksamma freden. Tillsammans med artister som Movits!, Ison & Fille, Frida Sundemo och Rebecca & Fiona blev kvällen oförglömlig besökare slöt upp på Uppsala Peace Party.

13 ETT FRITT SAMTAL OM FRED Vi drog igång Fredsåret i januari med att diskutera och samtala om frihet. Bland annat anordnades ett seminarium på Fredens Hus med några av vinnarfilmerna från Uppsala internationella kortfilmsfestival. Alla filmer behandlade fred på olika sätt. Efter filmerna öppnade de inbjudna gästerna upp för ett samtal med publiken om vad frihet är och kan vara. Några av de inbjudna gästerna var Doreen Månsson, Fayek Saleh, Gina Gustavsson, Zinat Pirzadeh, Daniel Öhman, Staffan Lindberg, Joost Lakmaker och Ester Roxberg. Joost Lakmaker berättar om sin flykt från dödens marsch 1945.

14 FRED SOM KONST, DANS OCH TEATER Under året har Uppsala kommun i samarbete med Fredens Hus gett ett ekonomiskt stöd till föreningar. Det gjorde vi för att kultur- och föreningslivet skulle ha möjlighet att arrangera egna evenemang kring just fred. Kraven var att evenemangen skulle äga rum i Uppsala kommun, vända sig till allmänheten och ha en koppling till Fredsårets teman eller behandla ämnet fred. Många ansökningar med spännande projektbeskrivningar kom in. Några som fick vårt stöd var Uppsala författarsällskap, Gottsunda Dans & Teater, Teatergruppen Tio fötter, Utrikespolitiska föreningen, Uppsala konstnärsklubb och Svenska freds. Nyårskonsert med Uppsala Akademiska Kammarkör inledde Fredsåret Gäster under konserten var FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson och sopranen Barbara Hendricks.

15 KULTURKARNEVAL MED FÄRGSPRAKANDE FRED I år var Kulturernas Karneval en färgsprudlande festival med fred som tema. Karnevalen ägde rum i Botaniska trädgården för att skapa en mötesplats för kulturella uttrycksformer som finns i Sverige i dag. Fredstemat genomsyrade allt från dekorationen till den stora scenen som fick namnet Fredsmaskinen. Resultatet blev en enorm uppslutning med personer i karnevalståget och personer på festplatsen. DATORFESTIVAL KROSSADE FÖRDOMAR Under fyra dagar genomfördes datorfestivalen och mässan Birdie på Fyrishov. Syftet var att belysa att onlinespel inte behöver bygga på våldsamheter, krig och en glorifiering av detta. Därför ville Birdiefestivalen vara med under Fredsåret. Istället anordnades olika e-sportturneringar där flera lag var med och tävlade mot varandra. Arrangörerna skapade på så sätt en chans för alla att utbyta erfarenheter och skapa en ökad förståelse för varandras olikheter.

16 KONSTENS BETYDELSE FÖR ETT FRIARE SAMHÄLLE Friktioner är en internationell performancekonstfestival där årets tema var Freedom of Action. Konstformen performance ifrågasätter dagens samhälle, dagens normer och undersöker hur mycket som egentligen är fritt i det offentliga rummet. I samband med festivalen arrangerades ett seminarium på Uppsala slott. På seminariet ställdes frågorna: Hur används den fria konsten i kampen för yttrandefrihet, demokrati och mänskliga rättigheter? Och kan en konstnärlig handling öppna upp för ett friare samhälle? Några som medverkade under seminariet var bland andra Oleg Kulik, konstnär, och Peter Wallensteen, professor i Freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet. Konstnären Andrey Kuzkin, The Phenomenon of Nature 99 landscapes with trees.

17 INGEN UPPDIKTAD POESI FÖR FRED Samarbetspartners I årets poesifestival Ordsprak låg fokus på att hitta poeter som berörde fred och hur fred hänger samman med poesi. Därför bjöds poeter med personlig erfarenhet av krig in, några var Athena Farrokhzad (Sverige), Khaled Harara (Gaza), Agnė Žagrakalytė (Litauen), Andrea Gibson (USA) och Yahya Hassan (Danmark/Palestina). Poesikonsten estradpoesi fick ett stort utrymme på festivalen. Insikten blev att poesi är kopplad till demokrati och tillsammans med ord, rytm, kroppsspråk och direkthet kan poeten belysa orättvisor och hur positiva förändringar kan skapas i samhället. Fredens Hus Uppsala Konsert & Kongress Uppsalahem Uppsala kommuns fastighets AB

18 SÄRSKILT TACK TILL! Projektledare: Sofie Blomgren med kollegor på Destination Uppsala och Andreas Haesert, Teknik & service Uppsala kommun. Alla samarbetspartners som stöttat projektet. Uppsalas kultur- och föreningsliv som har varit delaktiga under året. Andreas Hammar Brink & Berger Carolina Falkholt Fredens Hus Joachim Lundgren Oasia Peter Wallensteen Sedigheh Vasmaghi Scenteknik Stina Oscarsson Uppsala kommuns verksamheter och bolag Uppsala universitets linneanska trädgårdar Uppsala 86 ers Zellout. Fotografer: Ana Vera Burin Batarra, Gunnar H Stening, Sirkka Möller, Sofia Larsson och Stewen Quigley. Fredsåret har kommunicerats på olika sätt under året, bland annat på bussar, kommunens bilar, en jättevepa på Åhléns, storstadstavlor, radio och i sociala medier.

19

Utvärdering av Kultur för utveckling och Fredsåret 2014

Utvärdering av Kultur för utveckling och Fredsåret 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Kajsa Bergdahl Datum 2015-04-09 Diarienummer KSN-2013-0358 Kommunstyrelsen Utvärdering av Kultur för utveckling och Fredsåret 2014 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

KF JUNI Nr 122. Motion av Ulrik Wärnsberg m fl (alla S) att uppmärksamma Uppsalas fredspristagare KSN

KF JUNI Nr 122. Motion av Ulrik Wärnsberg m fl (alla S) att uppmärksamma Uppsalas fredspristagare KSN KF 122 10 JUNI 2013 Nr 122. Motion av Ulrik Wärnsberg m fl (alla S) att uppmärksamma Uppsalas fredspristagare KSN-2012-1127 Kommunfullmäktige Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

SÄNDNINGSMATERIAL FÖR V-34. Vecka 34 201208 25/26. RIU 98,90 FM Samarbetsorganisationen för Invandrarföreningar i Uppsala SIU

SÄNDNINGSMATERIAL FÖR V-34. Vecka 34 201208 25/26. RIU 98,90 FM Samarbetsorganisationen för Invandrarföreningar i Uppsala SIU 1 SÄNDNINGSMATERIAL FÖR V-34 Vecka 34 201208 25/26 RIU 98,90 FM Samarbetsorganisationen för Invandrarföreningar i Uppsala SIU Skolgatan 18 753 16 UPPSALA Telefon: 018-69 45 80 http://www.siuppsala.se/radio

Läs mer

Hur kan vi alla som bor här, i Sverige ta del av våra rättigheter? Hur ser våra rättigheter ut?

Hur kan vi alla som bor här, i Sverige ta del av våra rättigheter? Hur ser våra rättigheter ut? Det finns många sätt att påverka. Att göra sin röst hörd är ett av dem. RÖST vill öppna för diskussion om vilken roll var och en av oss kan spela i demokratin. RÖST är en spegel av nutiden som visar det

Läs mer

Globala veckans tipspromenad 2014 Helig fred - tro som fredsskapare

Globala veckans tipspromenad 2014 Helig fred - tro som fredsskapare Globala veckans tipspromenad 2014 Helig fred - tro som fredsskapare Frågorna i denna tipspromenad är gjorda på temat för Kyrkornas globala vecka 2014: Helig fred - tro som fredsskapare Frågorna har varierande

Läs mer

"L'Afrique du renouveau et de la renaissance" Revolution.

L'Afrique du renouveau et de la renaissance  Revolution. Afrika har precis upplevt en av de största festivalerna i sin historia under temat "L'Afrique du renouveau et de la renaissance". 53 länder deltog och festivalen hölls i Algeriet under två veckor, mellan

Läs mer

Rättvisa i konflikt. Folkrätten

Rättvisa i konflikt. Folkrätten Rättvisa i konflikt Folkrätten Studiematerialet Rättvisa i konflikt Bildas studiematerial Rättvisa i konflikt finns tillgängligt att hämta fritt från Bildas hemsida. Materialet är upplagt för tre träffar

Läs mer

Estetik, kultur och skapande i undervisningen demokrati, normer och värden. Ett diskussionsunderlag

Estetik, kultur och skapande i undervisningen demokrati, normer och värden. Ett diskussionsunderlag Estetik, kultur och skapande i undervisningen demokrati, normer och värden Ett diskussionsunderlag 1 Film och skapande ger Barnkonventionen liv Lärare, elever, skolledning, författare, konstnärer och kommunens

Läs mer

Hej. Den här presentationen handlar om att vi ska försöka reda ut begreppen Konst och Kultur och svara på frågan: Vad står orden för egentligen?

Hej. Den här presentationen handlar om att vi ska försöka reda ut begreppen Konst och Kultur och svara på frågan: Vad står orden för egentligen? Hej Den här presentationen handlar om att vi ska försöka reda ut begreppen Konst och Kultur och svara på frågan: Vad står orden för egentligen? Vad är kultur? enligt EST14 & ESM14 Länders kultur Främmande

Läs mer

SÄNDNINGSMATERIAL FÖR V11

SÄNDNINGSMATERIAL FÖR V11 1 SÄNDNINGSMATERIAL FÖR V11 Vecka 11 201303 16-17 RIU 98,90 FM Samarbetsorganisationen för Invandrarföreningar i Uppsala SIU Skolgatan 18 753 16 UPPSALA Telefon: 018-69 45 80 http://www.siuppsala.se/radio

Läs mer

200 år av fred i Sverige

200 år av fred i Sverige U N I T E D N A T I O N S N A T I O N S U N I E S 200 år av fred i Sverige -- Anförande av FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson vid firandet av Sveriges Nationaldag Skansen, Stockholm, 6 juni 2014

Läs mer

Konstepidemin utökar!

Konstepidemin utökar! Konstepidemin utökar! Konstepidemin i Göteborg har nu existerat i 20 år. Förutom att vara en arbetsplats för 100-talet konstnärer som verkar lokalt, regionalt, nationellt och internationellt, drivs också

Läs mer

MELLANDAGSREA PÅ KONST

MELLANDAGSREA PÅ KONST Lördag 28/12 Program 12.00 Arrangörerna Sanni Breisch och Emma Weidenhielm hälsar välkomna Bo Nils Sebastian Lindén / Bildkonst DYSTOPI/UTOPI/DJUR/SKOGEN/MÖRKER/ LYCKA/GLÄDJE/SKRÄCK/ HUMOR/VÅLD/ MYSTIK/MÄNNISKOR/MAGI/RÄDSLA/

Läs mer

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Kulturnämnden har ansvar för kommunens kulturpolitik och verksamheter inom kultur och fritid. Nämnden vill visa att kultur är mer än det som ryms i detta

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/FOLKTRO NÄCKENS POLSKA [1 besök. Visningar och skulpturverkstad] Ett av Bror Hjorths mest kända konstverk är Näckens Polska, som står framför tågstationen i Uppsala. Skulpturen kom på plats 1967,

Läs mer

Vår åsikt om den övergripande prioriteringen av dans och konst.

Vår åsikt om den övergripande prioriteringen av dans och konst. Vår åsikt om den övergripande prioriteringen av dans och konst. Grupp 1 Det är bra att det läggs vikt på dans och konst, men det flesta ungdomar vill ha mer musiksatsningar. Konst och dans är förmodligen

Läs mer

Navbladet. Nr:3 juni 2006. Kontaktperson. Maximian Muwuluzi Bäverbäcksgränd 17 124 62 Bandhagen

Navbladet. Nr:3 juni 2006. Kontaktperson. Maximian Muwuluzi Bäverbäcksgränd 17 124 62 Bandhagen Kontaktperson Maximian Muwuluzi Bäverbäcksgränd 17 124 62 Bandhagen Nätverk för Afrikaner i Vantör Telefon 08 647 99 47 Mobil 070 527 99 47 Epost info@navs.se Hemsida www.navs.se NAV-nätverk för afrikaner

Läs mer

README. En konferens om läsandet, Malmö 13 april Läsandets många sidor

README. En konferens om läsandet, Malmö 13 april Läsandets många sidor README En konferens om läsandet, Malmö 13 april 2016 Läsandets många sidor Readme är en återkommande konferens om läsandet med ett anslag som inte direkt är bibliotekiskt, angelägen och viktig. Kanske

Läs mer

KONST OCH KULTUR. Ämnets syfte

KONST OCH KULTUR. Ämnets syfte KONST OCH KULTUR Ämnet konst och kultur är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det har sin bas inom estetik, idéhistoria, historia, arkitektur samt dans-, film-, konst-, musik- och teatervetenskap. I

Läs mer

Svenska Afghanistankommittén Göteborg

Svenska Afghanistankommittén Göteborg Svenska Afghanistankommittén Göteborg Verksamhetsberättelse- verksamhetsåret 2012 Styrelsens ordinarie ledamöter: Linnéa Larsson (ordförande), Harald Holst (vice ordförande), Thomas Jansson (Kassör), Ramia

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

DÄR ORDÖRONEN FÅR VILA. om dans konst och kunskap

DÄR ORDÖRONEN FÅR VILA. om dans konst och kunskap DÄR ORDÖRONEN FÅR VILA om dans konst och kunskap Ord och meningar omgärdar oss dagligen. Dans är kroppens rörelsespråk och kan ta oss till en plats där ordöronen får vila. Kultur i Väst 2014 Text: Madeleine

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA 1.1 VERKSAMHETSIDÉ Fyrisgården är en ideell förening som anordnar fritidsaktiviteter med mera för alla åldrar. Verksamheten

Läs mer

Sommarakademin 2014. TORS 4/9 Stora salen Nedan 1. Tältet Gården Ovan.1 Ovan.2 14-14.45 Invigning Behrang Miri. 15-17 Hatad av alla överallt

Sommarakademin 2014. TORS 4/9 Stora salen Nedan 1. Tältet Gården Ovan.1 Ovan.2 14-14.45 Invigning Behrang Miri. 15-17 Hatad av alla överallt Sommarakademin 2014 TORS 4/9 Stora salen Nedan 1. Tältet Gården Ovan.1 Ovan.2 14-14.45 Invigning Behrang Miri Café och Aina Gagliardo 15-17 Hatad av alla överallt alltid RIKC 17.15-18.30 Läget med båten

Läs mer

PRINCIPPROGRAM FÖR SVERIGES UNGDOMSRÅD

PRINCIPPROGRAM FÖR SVERIGES UNGDOMSRÅD PRINCIPPROGRAM FÖR SVERIGES UNGDOMSRÅD 1. INLEDNING På s årsmöte 2009 valdes en styrelse på ett mandat att se över hur ungdomsråden i landet kunde utvecklas och bli starkare. För att komma dit behövde

Läs mer

FEMINISTISK STADSVANDRING

FEMINISTISK STADSVANDRING FEMINISTISK STADSVANDRING Betydelsefulla årtal för Uppsala 1477 Universitetet grundas. 1872 Som första kvinnliga student skrivs Betty Pettersson in vid universitetet. 1883 Ellen Fries blir Sveriges första

Läs mer

EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN

EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN Anteckningar från gruppdiskussioner FrukostForum, 2014-01-23 Den 23/1 samlades ett 70-tal personer för att delta i FrukostForum för Vänersborgs näringsliv.

Läs mer

Du läser ämnen som ger grundläggande

Du läser ämnen som ger grundläggande Allmän kurs Allmän kurs med extra svenska 2012/2013 Allmän kurs På Allmän kurs på Sigtuna folkhögskola gäller samarbete och du arbetar nära dina lärare och kurskompisar. Den här kursen är ett bra alternativ

Läs mer

MIND THE GAP. Program. 14 15 december 2015 Uppsala Konsert & Kongresshus. Moderatorer: Matilda Amundsson Mikael Andersson Stina Wollter

MIND THE GAP. Program. 14 15 december 2015 Uppsala Konsert & Kongresshus. Moderatorer: Matilda Amundsson Mikael Andersson Stina Wollter Seminarium om makt, attityder, konst, demokrati och mänskliga rättigheter MIND THE GAP Program 14 15 december 2015 Uppsala Konsert & Kongresshus Moderatorer: Matilda Amundsson Mikael Andersson Stina Wollter

Läs mer

I utställningen berättar ett tiotal antal aktivister utifrån tre teman: vardag i konflikt, makt över kroppen och rörelsefriheten, samt förändring.

I utställningen berättar ett tiotal antal aktivister utifrån tre teman: vardag i konflikt, makt över kroppen och rörelsefriheten, samt förändring. Att kunna fatta beslut om sitt eget liv och våga ta plats är en förutsättning för att kunna påverka samhället. I Pushing the Limits berättar unga och engagerade aktivister från Georgien, Israel och Palestina

Läs mer

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

En dokumentär av Anna Klara Åhrén, Charlotta Copcutt & Anna Weitz

En dokumentär av Anna Klara Åhrén, Charlotta Copcutt & Anna Weitz En dokumentär av Anna Klara Åhrén, Charlotta Copcutt & Anna Weitz I en klass kan man t.ex. dela upp eleverna i fyra grupper och låta varje grupp diskutera kring ett barn och därefter be dem redovisa lite

Läs mer

Kulturstrategi för Finspångs kommun

Kulturstrategi för Finspångs kommun Kulturstrategi för Finspångs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-01-29 11 Kulturstrategi Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se Webbplats:

Läs mer

UTSTÄLLNINGAR FREDENS VÄV. textilkonstnär katrin bawah

UTSTÄLLNINGAR FREDENS VÄV. textilkonstnär katrin bawah Textila bilder om fred och ofred i vår tid. Samlingsutställning anordnad av Frikyrkliga studieförbundet. Utställningsturne under 1982-1985 FREDSMARSCHEN 11 deltagande textilkonstnärer FREDSMARSCHEN FREDSMARSCHEN

Läs mer

Barn- och ungdomsbokslut 2015 Kulturnämnden

Barn- och ungdomsbokslut 2015 Kulturnämnden Barn- och ungdomsbokslut 2015 Kulturnämnden Kulturnämnden Kulturnämnden ska i sin verksamhet prioritera barn och ungdomar. Flera av nämndens verksamheter riktar sig direkt till barn och ungdomar, medan

Läs mer

KOP nätverket för konst och publikfrågor

KOP nätverket för konst och publikfrågor KOP nätverket för konst och publikfrågor På uppdrag av Kultur Skåne, Region Skånes kulturnämnd Utförd under år 2012 Anna Lönnquist, Ystads konstmuseum Innehåll Bakgrund... 1 KOP- nätverket för konst och

Läs mer

Gävle Kulturhus

Gävle Kulturhus 2015-02-04 Gävle Kulturhus Syfte och mål Gävle Kulturhus ska vara en plats där samverkan är grunden. Gävle Kulturhus ska vara en plats för fler genom att bredda både deltagande och publik som ska spegla

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

SÄNDNINGSMATERIAL FÖR V09

SÄNDNINGSMATERIAL FÖR V09 1 SÄNDNINGSMATERIAL FÖR V09 Vecka 09 201403-01-02- RIU 98,90 FM Samarbetsorganisationen för Invandrarföreningar i Uppsala SIU Skolgatan 18 753 16 UPPSALA Telefon: 018-69 45 80 http://www.siuppsala.se/radio

Läs mer

Centralt innehåll Centralt innehåll för årskurserna 1-3 Kommunikation Texter

Centralt innehåll Centralt innehåll för årskurserna 1-3 Kommunikation Texter 1 Under rubriken Kunskapskrav kommer det så småningom finnas en inledande text. Den ska ge en övergripande beskrivning av hur kunskapsprogressionen ser ut genom årskurserna och mellan de olika betygsstegen.

Läs mer

ASTRID LINDGRENS NÄS STUDIEMATERIAL FÖR MELLANSTADIET. Skapat av Åsa Loven, BARNinitiativet

ASTRID LINDGRENS NÄS STUDIEMATERIAL FÖR MELLANSTADIET. Skapat av Åsa Loven, BARNinitiativet ASTRID LINDGRENS NÄS STUDIEMATERIAL FÖR MELLANSTADIET Skapat av Åsa Loven, BARNinitiativet Lektionsprogram Märk världen, Astrid Lindgrens krigsdagböcker än en personlig skildring av hur dramatiska världshändelser

Läs mer

Hur kom det sig att folket litade på Hitler?

Hur kom det sig att folket litade på Hitler? Hur kom det sig att folket litade på Hitler? Ämne: Historia om media Namn: Carolin Zethelius Handledare: Anna Eriksson Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning INLEDNING... 2 BAKGRUND... 2 SYFTE, FRÅGESTÄLLNING,

Läs mer

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik 1 (8) 8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik Sammanfattning av förslaget om att bygga ett nytt kulturhus 2 (8) Den här rapporten är ett förslag på hur ett nytt kulturhus i Örnsköldsvik kan se ut. Det ska vara Sveriges

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Fil 3:17-4:7 Gläd er i Herren

Eva Andreas Tunadalskyrkan Fil 3:17-4:7 Gläd er i Herren 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan 181125 Fil 3:17-4:7 Gläd er i Herren Paulus uppmanar gång på gång i sitt brev till Filipperna att de ska vara glada: Gläd er. Ibland kan man känna att det är så mycket som

Läs mer

En vecka om Barnkonventionen 19-23 oktober

En vecka om Barnkonventionen 19-23 oktober En vecka om Barnkonventionen 19-23 oktober Barnkonventionens 54 artiklar slår fast att alla barn och ungdomar upp till 18 år har samma rättigheter. Så snart man gör något som på något sätt berör barn,

Läs mer

STADGAR Scen och Bio Nordret - en förening inom Riksteatern

STADGAR Scen och Bio Nordret - en förening inom Riksteatern STADGAR Scen och Bio Nordret - en förening inom Riksteatern Inledande bestämmelser 1 Föreningen "Scen och Bio Nordret en förening inom Riksteatern" är en ideell förening och är medlem i Riksteatern genom

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum funderingsfrågor och uppgifter inom svenska, samhälle och bild

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum funderingsfrågor och uppgifter inom svenska, samhälle och bild en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Graffitins historia funderingsfrågor och uppgifter inom svenska, samhälle och bild Ämne: Svenska, SVA, SFI, Bild, Samhällskunskap, Media

Läs mer

ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst

ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst Vad är ung scen/öst? Ung scen/öst är en satellitverksamhet till Östgötateatern med eget teaterhus i Linköping och har sedan starten 2001 varit en

Läs mer

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Inledning Med det här dokumentet vill vi visa på kulturens 1 - kulturarvens 2 och konstarternas 3 - betydelse för ett samhälle som blickar framåt och vill växa.

Läs mer

FREDSKVARTETTEN FYRA VIKTIGA PJÄSER OM FRED

FREDSKVARTETTEN FYRA VIKTIGA PJÄSER OM FRED FREDSKVARTETTEN FYRA VIKTIGA PJÄSER OM FRED 1 2 Föreningen Fredens Hus på Uppsala Slott, 2015 Vi är oroade över den utveckling med ökade klyftor både vad gäller utbildning, kultur och ekonomi, som sker

Läs mer

SECRET LOVE LÄRARHANDLEDNING

SECRET LOVE LÄRARHANDLEDNING SECRET LOVE LÄRARHANDLEDNING OM UTSTÄLLNINGEN Secret Love är en unik konstutställning om tabubelagd kärlek. Utställningen vill berätta och utmana våra föreställningar både om kärlek och om Kina. Ett land

Läs mer

Jag skriver till mina systrar och bröder är ett projekt som vill lyfta frågor om det Sverige och den verklighet vi lever i, om vårt samhälle och

Jag skriver till mina systrar och bröder är ett projekt som vill lyfta frågor om det Sverige och den verklighet vi lever i, om vårt samhälle och 1 Jag skriver till mina systrar och bröder är ett projekt som vill lyfta frågor om det Sverige och den verklighet vi lever i, om vårt samhälle och varför det ser ut och fungerar som det gör. Det vill lyfta

Läs mer

Illustration & From: ROLFCARLWERNER 2011

Illustration & From: ROLFCARLWERNER 2011 UTVÄRDERING o c h R ed o vi s ning Illustration & From: ROLFCARLWERNER 2011 Drivs av Musik GävleborG i samarbete med Destination Gävle kultur & FritiD Gävle kommun länsmuseet GävleborG idka-kulturkiosken

Läs mer

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Socialdepartementet Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt i konventionen finns med. FN betyder Förenta Nationerna.

Läs mer

Välkommen till. Det blir allt från föreläsningar, utställningar och föreställningar till föreningstorg, mingel, inspiration och mycket annat.

Välkommen till. Det blir allt från föreläsningar, utställningar och föreställningar till föreningstorg, mingel, inspiration och mycket annat. Välkommen till TÄNK GLOBALT AGERA LOKALT Hard Rain - Av Mark Edwards Den 25 september blir Sundsvalls kommun Globala Sundsvall. Då går startskottet för en dryg vecka med fokus på globala frågor i ett lokalt

Läs mer

projektkatalog KULTURSKOLAN

projektkatalog KULTURSKOLAN KULTURSKOLAN projektkatalog 2015 Korta och långa projekt eller enstaka tillfällen Samtliga projekt är kopplade till ett eller flera mål i Lgr 11 Erfarna pedagoger inom respektive konstart Skräddarsydd

Läs mer

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009 Kulturpolitiskt program för 2008 2020 Kommunfullmäktige 14 april 2009 1 2 Förord Tänk er ett torg en fredagseftermiddag i maj som myllrar av liv. Människor möts och skiljs, hittar nya vägar eller stannar

Läs mer

Alla dessa viktiga frågor ställer Amos Oz sina läsare i boken "Kära fanatiker".

Alla dessa viktiga frågor ställer Amos Oz sina läsare i boken Kära fanatiker. En lärarguide från Inledning. Vad skapar fanatism i vår tid? Hur kan fanatism bemötas och bekämpas? Vilka möjligheter till kompromisser finns det? Vilket är kollektivets ansvar och vad är individens eget

Läs mer

Rudbeckianska gymnasiet, Västerås Goda exempel vt 2009. Global klass

Rudbeckianska gymnasiet, Västerås Goda exempel vt 2009. Global klass Global klass Arbetet med Global klass under tio år, där två andra gymnasieskolor i Västerås också är involverade, har inneburit ett systematiskt utvecklingsarbete vad gäller fältstudiemetodik och ämnesövergripande

Läs mer

Språklösheten har ett djävla ölsinne Bo Strömstedt

Språklösheten har ett djävla ölsinne Bo Strömstedt Språklösheten har ett djävla ölsinne Bo Strömstedt Education is the most powerful weapon we can use to change the world Nelson Mandela Att äga kunskapen och makten över språket skapar insikt och förmåga

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

STREETSTAR - GIRL ACADEMY. Tid: 15 mars december 2016

STREETSTAR - GIRL ACADEMY. Tid: 15 mars december 2016 STREETSTAR - GIRL ACADEMY Tid: 15 mars 2014-15 december 2016 Bakgrund: STREETSTAR - FOR URBAN STREETCULTURE Streetstar är en ideell förening som skapar och producerar ungdomskommunikation och kultur. Som

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

11 februari är IKFF medarrangör av workshopen EU, Civilian Crisis Management and the role of civil society på Försvarshögskolan i Stockholm.

11 februari är IKFF medarrangör av workshopen EU, Civilian Crisis Management and the role of civil society på Försvarshögskolan i Stockholm. Hej IKFF: are! Ett nytt år är här och fredsarbetet går vidare. Med tanke på den katastrofala början på året (våra tankar går naturligtvis till alla civila offer för krig i världen bl a i Gaza och på Sri

Läs mer

Kulturskolan i storstan minskat utanförskap genom samverkan 3 (12)

Kulturskolan i storstan minskat utanförskap genom samverkan 3 (12) 3 (12) Detta dokument är en projektplan avseende Stockholms delprojekt inom - minskat utanförskap genom samverkan. Projektägare är Kulturskolerådet, riksföreningen för Sveriges musik- och kulturskolor,

Läs mer

Kulturförvaltningen El Sistema Stockholm

Kulturförvaltningen El Sistema Stockholm Kulturförvaltningen El Sistema Stockholm Nybörjare erövrar nya världar Musik är El Sistemas verktyg, vårt gyllene nav. Det är musiken som bidrar till att ge barn, ungdomar och familjer energi, styrka,

Läs mer

Bli platschef på West Pride 2014

Bli platschef på West Pride 2014 Bli platschef på West Pride 2014 Foto: Daniel Castro/Regnbågsredaktionen 2 Foto: OLA GUSTAFSSON, HAMPUS HAARA, DANIEL CASTRO, EBBA BRUCE, HAMPUS HAARA, SANNA LINDéN/Regnbågsredaktionen Bli en del av West

Läs mer

Handlingsplan Skapande skola 15-16

Handlingsplan Skapande skola 15-16 Handlingsplan Skapande skola 15-16 1 Culture is the widening of the mind and of the spirit. Jawaharlal Nehru Barnens rätt till kultur globalt Barn har rätt till kultur enligt FNs deklaration om barnets

Läs mer

Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker

Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker Det är helt knäppt att vårt samhälle är så segregerat. Blanda mer! Den åsikten uttryckte nästan alla de drygt 130 ungdomar som intervjuades i projektet RÖST.

Läs mer

Resultatet av Flest röster på 20 minuter

Resultatet av Flest röster på 20 minuter i Avesta den 26 november 2011 Resultatet av Flest röster på 20 minuter Det här är sammanställning av svaren som kom in under deltagarnas insamling av åsikter från personer 14-26 år som tillfrågades på

Läs mer

Strategi. Kulturstrategi

Strategi. Kulturstrategi Strategi Kulturstrategi 1 Styrdokument Handlingstyp: Kulturstrategi Diarienummer: KS/2016:443 Beslutas av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2017-10-30, 118 Dokumentansvarig: Lärandesektionen Revideras:

Läs mer

Hej studerandemedlem i FUF

Hej studerandemedlem i FUF 1 Hej studerandemedlem i FUF Nu är det dags att söka till vårens arbetsgrupper - i världens bästa förening! Våren 2011 Filmgruppen FUF-bladet Biståndsdebatten Seminariegruppen Projektgruppen Vem kan söka

Läs mer

VERKTYGSLÅDA - PAPPAS BIL us/ö 2017 HEJ LÄRARE!

VERKTYGSLÅDA - PAPPAS BIL us/ö 2017 HEJ LÄRARE! VERKTYGSLÅDA - PAPPAS BIL us/ö 2017 HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att ni kommer och ser föreställningen Pappas bil hos oss. Föreställningen utspelar sig i början på 1990-talet och

Läs mer

Lärarmaterial. Resan hem av Bodil Malmberg. VästmanlandsTeater

Lärarmaterial. Resan hem av Bodil Malmberg. VästmanlandsTeater Slottsgatan 11 722 11 Västerås Tel 021-470 41 00 skola@vastmanlandsteater.se vastmanlandsteater.se Lärarmaterial Resan hem av Bodil Malmberg Foto: Magnus Kaplan Lärarmaterialet vänder sig till dig som

Läs mer

Teckenspråkets dag maj 2018

Teckenspråkets dag maj 2018 Teckenspråksforum Teckenspråkets dag 13 15 maj 2018 www.goteborg.se/teckenspraksforum Teckenspråkets dag 13 15 maj 2018 14 maj 1981 var en historisk dag då Sveriges riksdag erkände teckenspråket som dövas

Läs mer

INTRODUKTION HÄLSOENKÄT HUR GÅR DET FÖR VÅR OMSTÄLLNINGSGRUPP?

INTRODUKTION HÄLSOENKÄT HUR GÅR DET FÖR VÅR OMSTÄLLNINGSGRUPP? INTRODUKTION Deltagare: Tid: Ni behöver: HÄLSOENKÄT HUR GÅR DET FÖR VÅR OMSTÄLLNINGSGRUPP? Helst alla i gruppen 1 till 3 timmar Det här aktivitetsbladet, en plats att träffas på Varför ska vi göra det

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM Denna handledning är framtagen med förhoppning att ge pedagogiska ingångar till våra tillfälliga utställningar. Handledningen finns tillgänglig på eskilstuna.se/konstmuseet

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL. - Ungdomar

INSPIRATIONSMATERIAL. - Ungdomar INSPIRATIONSMATERIAL - Ungdomar Hej! Det du nu har framför dig är Ung NU- projektets inspirationsmaterial Ett material som du kan använda för att påverka något du tycker är fel eller försöka genomföra

Läs mer

EN UTSTÄLLNING OM BISTÅND, RIKEDOM, FATTIGDOM, VI OCH DOM.

EN UTSTÄLLNING OM BISTÅND, RIKEDOM, FATTIGDOM, VI OCH DOM. vandringsutställning utgångspunkter/syften/mål: Utställningen väjer inte för de stora orsakerna till fattigdom och orättvisa: klimatförändringar, skatteflykt, brott mot mänskliga rättigheter, krig I slutändan

Läs mer

Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun

Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun Bildningsnämndens handling 9-2011 Inledning Katrineholms kommun har flera aktörer som påverkar barns och ungas kulturliv. Inte bara det traditionella

Läs mer

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan'

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' 1 'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' På ett möte i Västervik den 19 juni 2001 bestämde vi i centerpartiet

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

DINKYTOWN. en kreativ fristad

DINKYTOWN. en kreativ fristad DINKYTOWN en kreativ fristad Dinkytown är en nyskapande och konstöverskridande samlingsplats där musik, poesi, konst och foto möts på en och samma plats för att framföras och visas i en gemytlig atmosfär

Läs mer

Sammanfattning Information Välkomstceremoni nya svenska medborgare Länsstyrelsen, Uppsala

Sammanfattning Information Välkomstceremoni nya svenska medborgare Länsstyrelsen, Uppsala Sammanfattning Information Välkomstceremoni nya svenska medborgare Länsstyrelsen, Uppsala 2015-03-02 Projektledare: Christer Öjdeby och Ulrika Rosvall Den nya medborgarskapslagen som börjar gälla from

Läs mer

Handbok för. En snabb slant. En praktisk guide för dig som vill söka eller redan har beviljats stipendiet

Handbok för. En snabb slant. En praktisk guide för dig som vill söka eller redan har beviljats stipendiet Handbok för En snabb slant En praktisk guide för dig som vill söka eller redan har beviljats stipendiet Innehållsförteckning Om en snabb slant 3 Vem kan söka en snabb slant? 3 Vad kan man söka för? 3 Hur

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Svar på remiss från kommunstyrelsen

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Svar på remiss från kommunstyrelsen Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-08 Handläggare Eva Stenstam Telefon: 08 508 31 989 Till Kulturnämnden 2017-09-19 Program för barnets rättigheter och inflytande

Läs mer

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN YSTADS KOMMUNS VISION Ystad är porten till framtiden och omvärlden. Här finns en god miljö för kreativa idéer. Företagen verkar såväl lokalt som globalt. Mångfald av fritid

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

Ansökan om delfinansiering av evenemanget Kulturfestival 2014

Ansökan om delfinansiering av evenemanget Kulturfestival 2014 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Annette Andersson 2014-03-19 KS 2014/0177 Kommunstyrelsen Ansökan om delfinansiering av evenemanget Kulturfestival 2014 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Förstudie Ljusne vid Ljusnans mynning. Ljusne Kultur och konstcentrum - skapar mervärden! Konstföreningen Ljusnan 2011-03-30

Förstudie Ljusne vid Ljusnans mynning. Ljusne Kultur och konstcentrum - skapar mervärden! Konstföreningen Ljusnan 2011-03-30 Förstudie Ljusne vid Ljusnans mynning Ljusne Kultur och konstcentrum - skapar mervärden! Konstföreningen Ljusnan 2011-03-30 2 INNEHÅLL Sid Inledning 4 Kulturen skapar mervärden 5 Kultur- o konstcentrum

Läs mer

Innehåll. Förord 7 Jag, Judas 9 Ståthållerskans dröm 35 Efter passionen 61

Innehåll. Förord 7 Jag, Judas 9 Ståthållerskans dröm 35 Efter passionen 61 Innehåll Förord 7 Jag, Judas 9 Ståthållerskans dröm 35 Efter passionen 61 FÖRORD Påskveckan infaller någon gång i mars eller i april. Det är en intensiv tid på många sätt, också i naturen då vinter möter

Läs mer

Vilken värld! Om demokrati i kläm. Om hotade mänskliga rättigheter. Om din möjlighet att förändra världen.

Vilken värld! Om demokrati i kläm. Om hotade mänskliga rättigheter. Om din möjlighet att förändra världen. Vilken värld! Om demokrati i kläm. Om hotade mänskliga rättigheter. Om din möjlighet att förändra världen. Stå upp för mänskliga rättigheter under valåret Nästa år är det val i Sverige. Det sker i en tid

Läs mer

Uppdrags- beskrivning

Uppdrags- beskrivning Uppdrags- beskrivning Kultur och utveckling 2018 2020 REGION JÖNKÖPINGS LÄN Uppdragsbeskrivning 2018 2020 Kultur och utveckling Följande uppdragsbeskrivning har tagits fram för kultur och utvecklings regionala

Läs mer

Inledning Väcker intresse och introducerar ämnet

Inledning Väcker intresse och introducerar ämnet En muntlig informerande presentation presenterar något eller illustrerar hur något fungerar. Huvudsyftet är alltid att informera, till skillnad från en argumenterande presentation där huvudsyftet är att

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

Sammanställning bolagsmål, underbilaga till Verksamhetsplan 2016

Sammanställning bolagsmål, underbilaga till Verksamhetsplan 2016 Stadens mål Bolagsmål Mål nivå 1 Mål nivå 2 Helsingborg ska Bolaget ska erbjuda Konserthuset ska genom HSO: Konserthuset/HSO: vara en öppen ett pulserande, - Erbjuda symfoniska konserter på hög - 75 produktioner

Läs mer

PROJEKTBESKRIVNING: SHOW EUROPE SHOW BELARUS

PROJEKTBESKRIVNING: SHOW EUROPE SHOW BELARUS PROJEKTBESKRIVNING: SHOW EUROPE SHOW BELARUS Denna ansökan avser en begränsad del av projektet Show Europe Show Belarus som Culture Clinic tillsammans med fem andra organisationer har fått beviljat stöd

Läs mer

Hej! Pär Johansson Grundare- och Verksamhetsledare. Peter Hallberg Projektledare. För tredje året genomför vi ett omtyckt projekt som vi vet fungerar!

Hej! Pär Johansson Grundare- och Verksamhetsledare. Peter Hallberg Projektledare. För tredje året genomför vi ett omtyckt projekt som vi vet fungerar! ARBETSMATERIAL 2.0 Hej! För tredje året genomför vi ett omtyckt projekt som vi vet fungerar! Vad roligt att ni vill vara med! Projektet Barn föds inte med fördomar har sin utgångspunkt i Glada Hudik-teaterns

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE Andreas Eriksson Runt omkring 29 januari - 23 mars 2014 Sharon Lockhart Milena, Milena 16 april - 29 juni 2014 Information Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en

Läs mer

Becoming by Recalling

Becoming by Recalling ACSIS C/O KONSTHALLEN PASSAGEN LINKÖPING Becoming by Recalling ETT SEMINARIUM OM ALTERNATIVA SPELPLATSER FÖR KONST OCH KULTURARV Becoming by Recalling Den 23 maj öppnar utställningen Becoming by Recalling

Läs mer