Brf Bjäre VÄLKOMMEN TILL BRF BJÄRE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Brf Bjäre 2015-03-23 VÄLKOMMEN TILL BRF BJÄRE"

Transkript

1 VÄLKOMMEN TILL BRF BJÄRE

2 Innehållsförteckning 1. Första information till nyinflyttad Nycklar Namnskylt porttelefon och dörr Källarförråd Kabel-tv och internet Hemsida 2. Husets historia 3. Bostadsrättsförening så funkar det Föreningsstämma Styrelsen Valberedning Gemensamma begivenheter: Städdagar, mingel 3.1 Lägenheten - eget ansvarsområde Hemförsäkring Renovering Ventilation Badrummet Lägenhetsdörr Eldstad Brandvarnare Värme och vädring Balkongen El-centraler 4. Vårt hus en gemensam angelägenhet Fastighetsförvaltning Tvättstugor Bibliotek Anslagstavla Snickarboa Takterrass Trädgården Barnvagnsförråd Cykelgarage Garage Soprum och sophantering God grannsämja

3 Varmt välkommen till bostadsrättsföreningen Bjäre! Välkommen till ett fantastiskt hus med både historia och framtidsplaner, och en aktiv förening som målmedvetet verkar för att främja medlemmarnas intressen och välbefinnande. Som ny boende i vårt vackra funkishus på Östra Kristinelundsvägen 27 A-F hoppas vi att du kommer att trivas. Nycklar För nycklar till din lägenhet ansvarar du själv, föreningen har inte några extra nycklar. Det är praktiskt att förvara en nycklel hos någon du litar på. Ifall något skulle inträffa och föreningen behöver få tillgång till din lägenhet när du inte är tillgänglig t.ex. om du är bortrest kan du kontakta denna person som kan komma och öppna. Entrényckeln passar även dörrarna på baksidan, de brandsäkra dörrarna i källargången, till tvättstugorna, till snickarboa, till cykelförrådet, till soprummet och till takterrassen. Till garaget är det separat nyckel som du kan kvittera ut om du hyr garageplats eller vill förvara lådcykel eller liknande. Namnskyltar, porttelefon och portkod När du flyttar in ordnar styrelsen så att ditt namn sätts upp vid porttelefonen utanför din entré samt på tavlan i trapphuset. Föreningen kan hjälpa till med bokstäver till ditt namn på brevinkastet till din lägenhetsdörr. Alternativt kan ni köpa bokstäver hos en välsorterad låssmed om du har en modern säkerhetsdörr, eller på Byggfabriken om du har originaldörr. Huset har portkod. För närvarande är koden: Var rädd om koden och lämna inte ut den till för många. Hänvisa till porttelefonen i stället. Källarförråd Till varje lägenhet finns källarförråd. Ettorna har ett, alla andra lägenheter har två. Varje förråd är märkt med respektive lägenhetsnummer, se till att märka det/dem med ditt namn också. Förrådet låser du med ett hänglås. Tänk på att hålla källargångarna och trappuppgångarna fria från privategendom och skräp detta av brandsäkerhetsskäl och för att föreningens försäkringar ska gälla när de som bäst behövs! Kabel-tv och internet Föreningen har avtal med Canal Digital. I månadsavgiften ingår ett relativt stort antal analoga kanaler, inklusive danska DR1 och DR2. Vid problem med tv-mottagningen ring Canal Digital, tel Om ytterligare kanaler önskas kan Tele2 erbjuda detta via bredband. Huset är anslutet till fibernät via Tele2 med hastighet 100Mbit/s i båda riktningarna. Anslutning till internet ingår i månadsavgiften men du måste själv kontakta Tele2 för att teckna ett avtal. Vid problem med bredband ring Tele2, tel Hemsida Om du inte visste det innan: Brf Bjäre har en egen hemsida! Adressen är Här kan du läsa föreningens stadgar, nyheter från styrelsen, mer om huset, om genomförda renoveringar och mycket mer.

4 Husets historia Vårt vackra hus och grannhuset i vinkel ritades av arkitekt Mogens Mogensen och byggdes 1938 av byggmästaren Frans Bergquist. Rönneholm som fastigheterna kallades, lanserades stolt i en tidstypisk reklambroschyr; här gjorde man en insats att förena konstnärlig smak och hantverksmässigt arbete med tidens teknik. Redan från början fanns bil- och cykelgarage, med plats för 44 bilar vilken framsynthet! Vårt hus är ett praktexempel på den tidstypiska funktionalismen. På senare år har Kristinelundsvägen stängts av för genomfart, gång- och cykelbanor anlagts och lekplatsen rustats upp, vilket ytterligare bidragit till denna sköna oas mitt i Malmö. Trots att staden vuxit upp runt omkring oss, kan vi än idag lyda uppmaningen i reklambroschyren från 1938 att gå ut på våra balkonger och se, vilket panorama som utbreder sig för Edra blickar! Rönneholm drevs i nära sex decennier som hyreshus, med varierande intresse från dess olika ägare. För att se till att huset sköttes på ett bra sätt och bevara dess fina egenskaper, bildade hyresgästerna 1986 Bostadsrättsföreningen Bjäre. Sedan tog det ytterligare elva år av förhandlingar innan föreningen äntligen kunde förvärva huset den 15 december Huset består av 54 lägenheter. Av olika anledningar gick inte alla in och köpte sin lägenhet när huset förvärvades. Under tiden som gått har föreningen sålt de flesta hyresrätterna, men vi har fortfarande (dec 2014) tre hyresrätter, vilka representerar ett viktigt reservkapital. Bostadsrättsförening så funkar det! Brf Bjäre har som ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen. Det betyder att ta hand om och underhålla vart hus och våra lägenheter, så att de behåller och helst ökar sitt värde. Lika viktigt, trots att det inte står i stadgarna, är att främja medlemmarnas välbefinnande att ta hand om varandra och se till att alla som bor här har de bra. En bostadsrättsförening bygger på demokratiska principer som reglerar medlemmarnas rättigheter och skyldigheter, men det är medlemmarnas delaktighet och engagemang som levandegör dessa principer!

5 Föreningsstämma Varje år på våren håller föreningen sin ordinarie föreningsstämma. Detta är föreningens högsta beslutande organ och det är viktigt att alla känner att de har en rättighet, men också en skyldighet att närvara. På stämman rapporterar styrelsen om det gångna året och begär ansvarsfrihet för sitt arbete. Medlemmarna väljer då en ny styrelse för det kommande året och diskuterar hur vi kan göra vårt hus ännu trevligare. Varje bostadsrätt har en röst. Motion till stämman skall anmälas till styrelsen senast den 31 januari om inte styrelsen har medelat något annat. I föreningens stadgar kan du läsa mer om reglerna för föreningens verksamhet. Styrelsen Namnen på styrelsemedlemmarna hittar du på hemsidan och anslagstavlan i entrén till varje trappa. Det går alltid att lämna synpunkter, rapportera om skador med mera, antingen genom att använda kontaktformuläret på hemsidan eller genom att lägga en lapp i föreningens brevlåda i trappa F. Styrelsen är skyldig att upprätta ett medlemsregister med namn på alla som bor i huset. Vid uthyrning i andrahand krävs tillstånd av styrelsen, blankett för ansökan finns på föreningens hemsida. Styrelsen för också en förteckning över förråd och garageplatser. Förutom de formella uppdragen att sitta i styrelsen, finns det även många uppgifter som du själv kan ta tag i, allt efter lust och kompetens. Om du vill göra en insats för föreningen, hör av dig till styrelsen! Valberedningen Om du är intresserad av styrelsearbete, eller vill tipsa om någon annan medlem som du tycker skulle kunna platsa i styrelsen, hör i så fall av dig till valberedningen! Namnen på personer i valberedningen hittar du på hemsidan och anslagstavlan i entrén till varje trappa. De kan nås på e-postadressen: Gemensamma begivenheter: städdagar, mingel på takterrassen Två gånger om året hjälps vi åt att göra huset extra fint. Vi putsar och fejar i trappor och gångar, snyggar upp på gården och taket, ställer ut (eller in) trädgårdsmöblerna och tar en första (eller sista) gemensam fika för säsongen. Här igen är det både plikt och nöje att vara med! Till vårstädningen hyr föreningen in en container där vi alla kan passa på att slänga blandat grovavfall, inklusive elektronik, (men inte färg eller kemikalier). I slutet av sommaren är det tradition med ett mingelparty på vår underbara takterrass. Ett ypperligt tillfälle att lära känna dina grannar under trevliga former!

6 Lägenheten eget ansvarsområde Innanför våra lägenheters väggar slutar föreningens ansvar. Elektriciteten, toaletterna, vattenledningarna, elementen, golvet, väggarna, taket och fönstren allt ska vi hålla ordning på själva. Är du osäker på ansvarsfördelningen, var god kontakta styrelsen innan du beställer något arbete! Hemförsäkring med bostadsrättstillägg Från och med januari 2015 byter föreningen försäkringsbolag till Folksam. I denna försäkring inkluderas bostadsrättstillägg för alla medlemmar. Om ni är nöjda med Folksams försäkringsvillkor för bostadsrättstillägg finns med andra ord ingen anledning att ha bostadsrättstillägg i er privata hemförsäkring. Fördelen med ett kollektivt bostadsrättstillägg är att föreningen garanterat har ett försäkringsskydd för alla bostadsrätter. En annan styrka är att skadan regleras av ett och samma försäkringsbolag, oavsett om skadan uppstår i gemensamma utrymmen eller i respektive lägenhet. Renoveringar Skriftligt tillstånd från styrelsen krävs: Vid utbyte av entrédörr, värmeelement, ändring i bärande väggar, förändringar i elcentral, vvs-system och renovering av våtrum. Blankett finns på föreningens hemsida. Ritning samt uppgifter om entreprenör ska bifogas ansökan. Intyg att renovering följer gällande normer ska också medfölja. Skriftlig anmälan till styrelsen krävs: Vid förändringar i lägenhetens el-system och förändring av planlösning (dvs ingrepp i ej bärande väggar). Ritning och uppgift om hantverkare ska bifogas anmälan. Avrinning från taket sker via interna stuprör som är belägna i väggarna mellan lägenheterna. Tänk på detta om ni ska borra i dessa väggar. Ventilation Huset ventileras genom självdrag. I några av lägenhetens fönster finns en ventilationsspalt som alltid kan stå mer eller mindre öppen för tillförsel av frisk luft. I kök och badrum finns ventilationsöppningar där luften går ut. För att öka utsuget där t ex vid matlagning öppna ett fönster på motsatt sida av lägenheten. Det är förbjudet att koppla fläktar till ventilationsöppningarna utan tillstånd från styrelsen. En kolfilterfläkt ovanför spisen är att rekommendera! Låt badrumsdörren stå öppen en stund efter bad eller dusch, så att fukten torkas upp. Badrumsdörren ska ha en luftspalt längst ned. Badrummet De inbyggda badkaren har sitt avlopp under ett galler i golvet. Det krökta röret från kar till brunn måste vara i gott skick. För att komma åt och ersätta röret brukar man plocka bort ett par kakelplattor i den murade sidan av badkaret och sätta in en inspektionslucka. Det är viktigt att se till att vattenlåset inte blockeras av hårstrån, tvålrester och annat, annars är det risk att vattnet stiger under badkaret och läcker ner till lägenheten under. Om detta händer, blir du ansvarig för eventuella fuktskador som uppstår Vill du renovera ditt badrum, ta kontakt med styrelsen först! Ändras rördragning eller väggar vill vi dessutom ha en ritning över hur badrummet ska utformas och namn på hantverkaren som måste vara auktoriserad för arbeten i våtrum enligt BBV eller GVKs branschregler. Auktoriseringen krävs för att din hemförsäkring ska kunna täcka en eventuell vattenskada som

7 annars kan bli mycket kostsam för dig personligen (detta har hänt). Ett absolut krav enligt våtrumsreglerna är att du byter golvbrunn och vi rekommenderar PURUS golvbrunn ODEN som både är säker och lättstädad. Efter byte av golvbrunn går det att ansöka om bidrag av föreningen men detta skall ha anmälts till styrelsen innan renoveringen. Eftersom föreningens avloppsrör är relinade (ett nytt plaströr är gjutet inuti de gamla järnrören) får inte vinkelslip eller annan varm metod användas för att kapa avloppsrören när ny golvbrunn installeras (då smälter plaströret). Vid stopp i avlopp ring Spolarna, tel Lägenhetsdörr Utsidan av dörren till lägenheten är en del av husets gemensamma miljö. Dörrarnas utseende ska inte ändras mer än nödvändigt. Om du vill installera en säkerhetsdörr, ta först kontakt med styrelsen, som har utarbetat riktlinjer för detta. En säkerhetsdörr ökar även brandskyddet och ljudisolerar från trapphuset. Eldstad Det är den boendes ansvar att underhålla eldstaden. När du flyttar in, kontrollera hur det ligger till med just din spis. Finns det ett aktuellt och giltigt ett utlåtande från sotarna efter godkänd provtryckning, går det bra att elda. Annars råder eldningsförbud! Om eldningsförbud föreligger måste du låta utföra en inspektion samt eventuella nödvändiga åtgärder innan braskvällarna kan fullbordas! När du eldar bör du tänka på att våra moderna fönster är så täta att du bör öppna ett fönster i lägenheten för att det inte ska uppstå ett undertryck som gör att det ryker in. För att installera kassett eller liknande i eldstaden krävs godkännande av stadsbyggnadskontoret samt av styrelsen. Brandvarnare Enligt lag ska varje lägenhet vara försedd med lämpligt antal fungerande brandvarnare. Var och en ansvarar för detta! Värme och vädring När du inte eldar i spisen, vill du ha lagom varmt i elementen! Vårt värmesystem reglerar värmen på så sätt att termostaterna på elementen stryper värmen när den nått 21. Om ett element känns kallt, trots att du vridit upp termostaten till maxläget, kolla rumstemperaturen på din termometer. Det ska vara 21 ± 1. När du vädrar, var god stäng av elementen, annars ökar värmeförbrukningen på ett onödigt sätt. Lämna inte lägenheten med fönster eller balkongdörren öppna! Värmen är föreningens i särklass dyraste driftspost, som vi alla kan påverka. Balkongen På din balkong kan du njuta av söderläget och med fördel odla soltåliga växter. Det ser härligt ut på framsidan med prunkande balkonglådor och hängväxter utmed fasaden! Se bara till att lådorna är väl förankrade och att inga föremål kan falla ner från balkongen. Det är inte tillåtet att göra hål i räcket eller i fasaden. Det är viktigt att balkongen och dräneringshålen i golvet hålls rena från löv och snö, så att regnvattnet kan rinna bort. El-centraler I källarplanet i varje trapphus finns en el-central, där mätare och huvudsäkring till din lägenhet finns. Huvudsäkringen är av den gamla sorten, dvs. en propp på 16 A. Om din huvudsäkring gått, måste du själv byta den.

8 Dörren till el-centralen är låst med ett kombinationslås. Koden är: Vårt hus en gemensam angelägenhet Vitsen med en bostadsrättsförening är att huset tillhör dem som bor där. Det gula huset vid parken är vårt hus och det kräver och förtjänar vår kärlek och omsorg. Föreningen betalar en fast kostnad till en fastighetsförvaltare för trappstädning, gräsklippning, sophantering och en viss allmän tillsyn. För andra reparationer och åtgärder anlitar styrelsen olika företag som känner huset väl och som är specialister inom sina områden. För detta betalar vi varje gång någonting ska fixas och ju mer vi själva kan hålla ordning, undvika skador och snabbt rapportera problem desto trevligare och billigare blir det att bo här! Är du osäker, prata med någon i styrelsen. Vårt hus är ett gemensamt projekt där många olika intressen måste sammanvägas, därmed kan huset inte vara statisk, utan lever och utvecklas. Styrelsen uppmuntrar för att boende ska komma med initiativ för att förbättra boendet för alla i huset. Fastighetsförvaltare Felanmälan och fastighetsjour sköts av vår tekniska förvaltare Severins. Felanmälan dagtid (8:00 17:00) Tel Akuta problem jourtid Tel Det är Severins som avgör om ärendet kan vänta till veckoronden eller om det behöver åtgärdas omgående. De avgör även om de kan lösa problemet själva eller behöver kontakta någon av de entreprenörer som föreningen har serviceavtal med. Severins debiterar per egen utryckning och bedömning av vem som skall betala åtgärden sker i enlighet med föreningens stadgar. Tvättstugor I källaren finns två tvättstugor, vardera utrustad med två tvättmaskiner, torktumlare och torkrum. Tvättstuga 2 är belägen mellan trappa D och E. Utanför tättstuga 1, mellan C och D, finns en bokningstavla där man bokar tvättid med en låsbar kolv som följer med lägenheten. Om ett bokat tvättpass inte har påbörjats inom en timme från starttiden får vem som helst använda det. Tänk på att elen stängs av automatiskt över natten. Tumlare och torkrum får man använda upp till en timmes tid efter avslutat tvättpass. Tvättstugorna är det gemensamma utrymme vi delar mest med varandra. Några enkla trivselregler: Tvätta inte BH med bygel löst i tvättmaskinen eftersom byglarna kan lossna och åstadkomma stopp och skador i tvättmaskinen (dyrt!) använd alltid tvättpåse. Tvätta inte mattor i maskinerna Färga inte kläder i maskinerna, färgrester kan förstöra för nästa person Städa efter dig och glöm inte att rengöra luddfiltret i torktumlaren eller gallret i rännan bakom tvättmaskinerna Slå inte av strömmen till maskinerna, det görs automatiskt på kvällen. Malmö har medelhårt vatten, använd rätt dosering för miljöns skull! Anmäl alltid direkt till fastighetskötaren om någon av tvättmaskinerna eller något annat är trasigt i tvättstugan!

9 Ett speciellt mangelrum med en varm- och kallmangel finns i samma korridor som tvättstuga 1. Bibliotek I mangelrummet finns ett litet bibliotek där man kan hämta och lämna böcker. Tänk på att hålla ordning och lämna det gärna i bättre skick än när ni kom. Anslagstavla Det finns en anslagstavla vid bokningen av tvättstugorna mellan trappa C och D. På denna anslår styrelsen information t.ex. årsberättelsen och protokollet från föreningsstämman. Det går även bra att sätta upp privata lappar som t.ex. säljes/sökes men glöm inte att datera lapparna. Varje städdag kommer alla lappar att tas bort. Snickarboa Mittemot tvättstuga 1 finns vår snickarboa. Här kan du pyssla och fixa utan att behöva ta din egen lägenhet i anspråk. Det finns en rejäl arbetsbänk, men verktyg tar du själv med. Glöm inte att städa efter dig och tänk på att det bor personer ovanför så för inte oväsen för sent på kvällarna. Om ni målar skall ni använda ventilationsfläkten. Takterrassen På femte våningen mellan trappa C och D finns en dörr på gårdssidan som leder ut till en takterrass. Använd samma nyckel som till entrédörrarna. Den plattbelagda terrassen med utemöbler på sommaren är en ljuvlig plats för solbadande, måltider och fester! Det finns en almanacka vid dörren där man kan göra reservationer. Respektera varandras bokningar men vi ser gärna att alla kan umgås på terrassen. Grillning med öppen eld är inte tillåten här (elgrill finns!). Resten av taket är än så länge förbjudet område: det är belagt med Derbigum, vilket inte är avsett att gå på. Då det saknas räcke måste taket vara lås och det är förbjudet att vistats där utan tillstånd. Trädgården Består av taket till garaget! Här ställer vi ut trädgårdsmöbler på sommaren och grillar när vädret tillåter! Det finns två piskställningar, en vid trappa A och en vid F. Gräset klipps av fastighetsskötaren. Odling av blommor uppmuntras men använd de befintliga krukorna, kontakta gärna styrelsen om ni har idéer. Barnvagnsförråd I varje entré finns ett barnvagnsförråd bakom skjutluckor. Det är i första hand avsett för barnvagnar, men i mån av plats kan det också användas för barncyklar. Cykelgarage Dörren till vårt stora låsbara cykelgarage finns i nedfarten till bilgaraget använd samma nyckel som till entrédörrarna. Garage Brf Bjäre har ett garage med 41 platser för bilar och motorcyklar. Garaget renoverades 2004 och har tillgång till spolplatta med kall- och varmvatten. För att minska risken för spridning av brand får endast följande förvaras i samband med garageplatsen: En uppsättning däck Cykel, moped, motorcykel eller liknande En hink med bilvådsprodukter Inget annat får förvaras i garaget utan tillstånd av styrelsen. Brandfarliga vätskor är

10 förbjudet att förvara i garaget. Tänk på stöldrisken när du förvara saker i garaget. Föreningen tar inte ansvar för dessa. Priser Bilplats: 400 kr/månad för boende i huset. 600 kr/månad för externa hyresgäster. MC/mopedplats: 300 kr/månad för boende i huset. 350 kr/månad för externa hyresgäster. I samtliga fall gäller tre månaders uppsägningstid och att boende i huset har företräde till lediga platser. Externa hyresgäster kan komma att sägas upp om det skulle uppstå en intern kö. Garageplatser är inte bundna till en viss lägenhet, det vill säga om en bostadsrätt säljs går platsen till nästa person i kön, inte till köparen. Om det finns möjlighet går det att hyra två platser men hushåll utan plats har förtur. Är du intresserad av en garageplats? Använd kontaktformuläret på hemsidan eller posta en intresseanmälan i föreningens brevlåda i trappa F! Felanmälan av garageporten ring: KONE, tel Soprum och sophantering Hushållsavfall slänger vi fortfarande i sopnedkasten, men pappkartong och papper, tidningar, glas, metall, plast, glödlampor, lysrör och batterier sorterar vi och slänger i soprummet bredvid garageporten. Kemikalier, färgburkar, elektronikskrot och andra grovsopor får man köra iväg till SYSAV:s återvinningsstation. Styrelsen jobbar med nytt miljörum beläget på marknivå. Detta ska även inrymma kärl för matavfall. God grannsämja Den goda grannsämjan vi har i huset har vi uppnått genom att visa varandra hänsyn och tala med varandra om det skulle vara något. Huset är ganska lyhört, så det är en god idé att inte ägna sig åt högljudda aktiviteter på olämpliga tider. Några riktlinjer: Borra och spika gör vi inte efter kl 20 på kvällen, innan kl 07 på vardagar och innan kl 09 på helger. Tänk på att inte gå med hårda skor på inomhus vartenda steg hörs ner till grannen inunder! Skulle du störas av en granne, tveka inte att ringa på och tala med honom eller henne.

Innehållsförteckning. 1. Föreningen och fastigheten - Att vara bostadsrättsinnehavare - Bostadsrättsföreningen Bildhuggaren 25-29

Innehållsförteckning. 1. Föreningen och fastigheten - Att vara bostadsrättsinnehavare - Bostadsrättsföreningen Bildhuggaren 25-29 Oktober 2007 1 Innehållsförteckning 1. Föreningen och fastigheten - Att vara bostadsrättsinnehavare - Bostadsrättsföreningen Bildhuggaren 25-29 2. Praktisk information - Elektricitet - Flyttstädning -

Läs mer

Information om att bo i bostadsrättsföreningen. Entitan

Information om att bo i bostadsrättsföreningen. Entitan Information om att bo i bostadsrättsföreningen Entitan Innehåll Kort information om Brf Entitan sidan 3 Karta över fastigheterna och lokalerna sidan 4-5 Om att äga en bostadsrätt sidan 6 Tv-kanaler, Renovering,

Läs mer

Detta dokument innehåller information som kan vara till nytta för dig som är boende eller hyr lokal i de fastigheter som ägs av

Detta dokument innehåller information som kan vara till nytta för dig som är boende eller hyr lokal i de fastigheter som ägs av Detta dokument innehåller information som kan vara till nytta för dig som är boende eller hyr lokal i de fastigheter som ägs av Bostadsrättsföreningen Fredriksberg Malmö. För synpunkter eller förslag kontakta

Läs mer

Anmäl fel i din lägenhet eller gemensamma utrymmen via felanmälan på www.hasselbyhem.se

Anmäl fel i din lägenhet eller gemensamma utrymmen via felanmälan på www.hasselbyhem.se Värt att veta 1 SERVICE OCH FELANMÄLAN Anmäl fel i din lägenhet eller gemensamma utrymmen via felanmälan på www.hasselbyhem.se Du hittar även kontaktuppgifter till felanmälan på anslagstavlan i din port.

Läs mer

Medlemsinformation för boende i Bostadsrättsföreningen Ordspråket 2

Medlemsinformation för boende i Bostadsrättsföreningen Ordspråket 2 Medlemsinformation för boende i Bostadsrättsföreningen Ordspråket 2 Från A till Ö Den här informationen är för dig som redan bor i Ordspråket 2 eller är nyinflyttad. Du kan använda informationen som ett

Läs mer

BF Ansgarius upa. Styrelsen rekommenderar också att du även läser stadgarna.

BF Ansgarius upa. Styrelsen rekommenderar också att du även läser stadgarna. Du som är medlem i bostadsföreningen Ansgarius har säkert ibland känt ett behov av att få en kortfattad beskrivning av föreningen och information om vart man ska vända sig i olika situationer. Vi har därför

Läs mer

BRF Valhallavägen 22

BRF Valhallavägen 22 BRF Valhallavägen 22 Information och trivselregler Innehåll BRF Valhallavägen 22... 1 Husets och föreningens historia... 3 Generellt om att bo i bostadsrätt... 3 Inflytt... 3 Årsavgift... 3 Stadgar...

Läs mer

Välkommen till Kopparslanten. Information och regler för boende.

Välkommen till Kopparslanten. Information och regler för boende. Välkommen till Kopparslanten Information och regler för boende. 2007 1 2 Brf. Kopparslanten, Kallhäll Det finns en mobiltelefon som vandrar mellan oss i styrelsen. Vi skall försöka ha den bemannad i annat

Läs mer

Information från A Ö. För oss som bor i. Brf. Gumshornet

Information från A Ö. För oss som bor i. Brf. Gumshornet Information från A Ö För oss som bor i Brf. Gumshornet Andrahandsuthyrning Anticimex Avgift Avlopp Balkonger Du måste ha styrelsens tillstånd för att hyra ut din lägenhet. Tillstånd till andrahandsuthyrning

Läs mer

Trivselregler för. BRF Sten Sture d.y.

Trivselregler för. BRF Sten Sture d.y. Trivselregler för BRF Sten Sture d.y. Innehåll Trivselregler- varför det?... 3 Andrahandsuthyrning... 4 Brandsäkerhet... 4 Fastighetsskötsel... 5 Försäkring... 5 Förvaltare... 5 Garageplatser... 5 Gården...

Läs mer

Trivselregler för BRF Källängsmården Källängsvägen 6, Lidingö. Vårt hus och hur vi ser till att alla trivs

Trivselregler för BRF Källängsmården Källängsvägen 6, Lidingö. Vårt hus och hur vi ser till att alla trivs Trivselregler för BRF Källängsmården Källängsvägen 6, Lidingö Vårt hus och hur vi ser till att alla trivs Innehåll Trivselregler - Varför det? 2 Andrahandsuthyrning 3 Balkong 3 Barnvagnar & Cyklar 3 Brandvarnare

Läs mer

HSB Bostadsrättsförening Taffelberget i Stockholm TAFFELBERGAREN A Ö

HSB Bostadsrättsförening Taffelberget i Stockholm TAFFELBERGAREN A Ö TAFFELBERGAREN A Ö OBS Uppgifter, t.ex. telefonnummer och entreprenörer, i denna skrift kan ändras efter hand. Senaste uppgifter finns alltid på www.taffelberget.se eller på anslagstavlorna i portarna.

Läs mer

Riksbyggens bostadsrättsförening Stockholmshus nr 7

Riksbyggens bostadsrättsförening Stockholmshus nr 7 Riksbyggens bostadsrättsförening Stockholmshus nr 7 En sammanfattning av den viktigaste information du bör känna till som boende i föreningen Uppdaterat informationsmaterial mars 2006 Innehåll: Bostadsrätt

Läs mer

Sunt Förnuft i Brf. Fagotten

Sunt Förnuft i Brf. Fagotten Sunt förnuft i bostadsrättsföreningen Fagotten i Lund. Org- nr 716406-8129 www.fagotten.org Här följer en alfabetiskt ordnad sammanställning av det mesta man behöver veta för att bo i bostadsrättsföreningen

Läs mer

Brf Skålen 18, Norra Stationsgatan 115, 113 64 Stockholm

Brf Skålen 18, Norra Stationsgatan 115, 113 64 Stockholm Brf Skålen 18 Bostadsrättsföreningen Skålen 18 Välkommen Välkommen till bostadsrättsföreningen Skålen 18! Nedan följer lite information om föreningen, dina rättigheter och skyldigheter. Tillägg eller förändringar

Läs mer

BRF VÄDUREN II FRÅN A - Ö

BRF VÄDUREN II FRÅN A - Ö BRF VÄDUREN II FRÅN A - Ö Andrahandsuthyrning Om du vill hyra ut din lägenhet, fyll i blanketten: Ansökan om andrahandsuthyrning och lägg i föreningens brevlåda Roslagsgatan 22 i god tid före uthyrningen.

Läs mer

Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16

Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16 Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16 Att bo i bostadsrätt innebär att vi ingår i en gemenskap. Vår målsättning är att alla skall ha det så trivsamt som möjligt och att boendet ska kosta

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Hyreskontrakt och hemförsäkring. 2. Besiktningsprotokoll. 3. Områdeskarta. 4. Före din inflyttning. 5. Dags för inflyttning

Innehållsförteckning. 1. Hyreskontrakt och hemförsäkring. 2. Besiktningsprotokoll. 3. Områdeskarta. 4. Före din inflyttning. 5. Dags för inflyttning Välkommen...till din nya lägenhet och som hyresgäst hos Vänersborgsbostäder. Vi är glada för att du har valt oss som hyresvärd och vi hoppas att du kommer trivas i din lägenhet! Vi har en vision att vara

Läs mer

Välkommen. Inreda sid 16-17 Borra och spika. Flytta in sid 4-5 Inflyttningsdags. Städa och vårda sid 18-21. Kontakt sid 6-7.

Välkommen. Inreda sid 16-17 Borra och spika. Flytta in sid 4-5 Inflyttningsdags. Städa och vårda sid 18-21. Kontakt sid 6-7. Välkommen Flytta in sid 4-5 Inflyttningsdags BESIKTNING STÄDNING ADRESSÄNDRING TILLVAL Kontakt sid 6-7 Kundcenter Bovärdar Hemsidan Felanmälan JOUR/Akuta fel Störningsjour Låsöppning Säkerhet sid 8-9 Hemförsäkring

Läs mer

Tänk på att inte förvara stöldbegärlig egendom i ditt lägenhetsförråd i källaren!

Tänk på att inte förvara stöldbegärlig egendom i ditt lägenhetsförråd i källaren! Hemförsäkring Vid inflyttningen är det viktigt att du har tecknat en hemförsäkring för ditt nya boende. I hemförsäkringen ingår en ansvarsdel som ersätter skador som du av vårdslöshet orsakar på annans

Läs mer

Brf Tegelladan 1 praktisk information och trivselregler

Brf Tegelladan 1 praktisk information och trivselregler Brf Tegelladan 1 praktisk information och trivselregler 1 Brf Tegelladan 1 praktisk information och trivselregler Föreningens hemsida: www.tegelladan.com E-post till styrelsen: styrelsen@tegelladan.com

Läs mer

Livet i en skogsglänta

Livet i en skogsglänta Livet i en skogsglänta Information till gamla, nya och blivande boende! (Uppdaterad Juli 2014) BRF Skogsgläntans hemsida: http://www.skogsglantanumea.se På, heter vi BRF Skogsgläntan. Anders Kohkoinen,

Läs mer

Välkommen som hyresgäst!

Välkommen som hyresgäst! Välkommen som hyresgäst! Trevliga grannar God service Trivsamma miljöer Bra standard Vi hoppas att du ska trivas i ditt nya hem! Välkommen som hyresgäst hos oss! Fördelen med hyresrätt är att service ingår

Läs mer

Bergsundsbladet. Nr 1 2002 Utgivare: Styrelsen för Brf Bergsund 40. Redaktör: Nils Larsson

Bergsundsbladet. Nr 1 2002 Utgivare: Styrelsen för Brf Bergsund 40. Redaktör: Nils Larsson Bergsundsbladet Nr 1 2002 Utgivare: Styrelsen för Brf Bergsund 40. Redaktör: Nils Larsson I en tid då vädret verkar ha lite svårt att bestämma sig kommer årets första nummer av Bergsundsbladet. Bladet

Läs mer

Att bo hos Bygg Göta. Tips och regler för dig som bor hos oss.

Att bo hos Bygg Göta. Tips och regler för dig som bor hos oss. Att bo hos Bygg Göta Tips och regler för dig som bor hos oss. 1 Innehållsförteckning 1. Hyreskontraktet... 3 2. Att flytta in och ut... 4 3. Trivselregler för alla... 6 4. Sophanteringen... 7 5. Tips om

Läs mer

Välkommen! Vi är glada att se dig som hyresgäst hos oss.

Välkommen! Vi är glada att se dig som hyresgäst hos oss. Välkommen! Vi är glada att se dig som hyresgäst hos oss. Det är vår förhoppning att du ska trivas i din nya miljö. Vi försöker göra huset och de närmaste omgivningarna så trivsamma som möjligt och hoppas

Läs mer

Reviderad 2013-02-21. Information om Brf. Muraren 1 Nybodagatan 7 171 42 Solna

Reviderad 2013-02-21. Information om Brf. Muraren 1 Nybodagatan 7 171 42 Solna Information om Brf. Muraren 1 Nybodagatan 7 171 42 Solna 1 Innehållsförteckning 1. Allmänt om BRF Muraren 1 3 1.1. Organisation 3 1.2. Förvaltning 3 1.3. Vad är en bostadsrätt 3 1.4. Vad är en bostadsrättsförening

Läs mer

INFO-GUIDE 2006. För bostadsrättsägare i Solvädersbyn och våra hyresgäster. www.brfsolvadersbyn.dinstudio.se. Uppdaterad 2011-03-14

INFO-GUIDE 2006. För bostadsrättsägare i Solvädersbyn och våra hyresgäster. www.brfsolvadersbyn.dinstudio.se. Uppdaterad 2011-03-14 INFO-GUIDE 2006 För bostadsrättsägare i Solvädersbyn och våra hyresgäster www.brfsolvadersbyn.dinstudio.se Uppdaterad 2011-03-14 OBS! Tillhör fastigheten! Innehållsförteckning Välkommen till Brf Solvädersbyn

Läs mer

VÄLKOMMEN. till Bostadsrättsföreningen Göteborgshus 65 www.antenngatan.se

VÄLKOMMEN. till Bostadsrättsföreningen Göteborgshus 65 www.antenngatan.se VÄLKOMMEN till Bostadsrättsföreningen Göteborgshus 65 www.antenngatan.se ~ 1 ~ Innehåll Vårt område... 2 Om att bo i bostadsrätt... 2 A-Ö, praktiska frågor om vår förening... 3 Områdeskarta... 11 Rabattkuponger

Läs mer

För synpunkter eller förslag kontakta styrelsen.

För synpunkter eller förslag kontakta styrelsen. Detta häfte innehåller information som kan vara till nytta för dig som är boende eller hyr lokal i de fastigheter som ägs av Bostadsrättsföreningen Fredriksberg Malmö. För synpunkter eller förslag kontakta

Läs mer