L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö och Upplands-Bro. Käppala förskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö och Upplands-Bro. Käppala förskola"

Transkript

1 L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö och Upplands-Bro Käppala förskola Rapport Juni 2015

2 2 (10) Innehållsförteckning Inledning 3 1. Utvärderingens genomförande Utvärderingsgrupp Genomförande 3 2. Iakttagelser Normer och värden Utveckling och lärande Systematiskt kvalitetsarbete/uppföljning, utvärdering och utveckling Kommunens utvärderingsområde barn i behov av särskilt stöd 6 3. Bedömning och sammanfattande slutsatser 8 4. Utvecklingsområden Lärande exempel 10

3 3 (10) Inledning LJUS på kvalitet är ett samarbete mellan Lidingö och Upplands-Bro kommuner. Syftet med det kommunala samarbetet är att stimulera en aktiv dialog på och mellan alla nivåer i verksamheterna kring hur kvaliteten kan utvecklas i enlighet med gällande styrdokument. Ett av målen för denna samverkan är att bidra till att resultaten förbättras och måluppfyllelsen ökar. För ytterligare information hänvisas till. Käppala förskola ligger i området Käppala i Lidingö stad. Förskolan har totalt 106 inskrivna barn fördelade på sex avdelningar två för barn 1-3 år, två för barn 3-4 år och två för barn 4-5 år. Upptagningsområdet är heterogent med avseende på socioekonomisk bakgrund och etnisk härkomst. 1. Utvärderingens genomförande 1.1 Utvärderingsgrupp Utvärderingen har genomförts av utvärderingsledare Niklas Mörk (utredare) och utvärderarna Cecilia Löhr (biträdande förskolechef, Upplands-Bro), Annelie Ottosson (förskollärare, Upplands-Bro) och Eva Jansson (förskollärare, Upplands- Bro). 1.2 Genomförande Utvärderingen inleddes med att ett urval av dokument studerades och enheten besöktes av utvärderingsgruppen till och med Under besöket genomfördes samtal med enhetschef, pedagoger samt vårdnadshavare. Vidare har utvärderingsgruppen observerat den dagliga verksamheten inom enheten. Ett utkast av denna rapport har skickats till förskolechef en vecka före den muntliga återrapporteringen. En muntlig återrapportering av utvärderingsgruppens iakttagelser genomfördes den Vid denna deltog utvärderingsledare (Niklas Mörk) och utvärderare (Eva Jansson), enhetens chef (Jessica Feldt) samt (Maria Trennestam) (förskollärare), (Kristin Olausson) (förskollärare) och (Mia Skog) (barnskötare) från enheten. I samband med den muntliga avrapporteringen överlämnades även denna skriftliga rapport till enhetschefen.

4 4 (10) 2. Iakttagelser 2.1 Normer och värden Utvärderingsgruppen har i sammandrag gjort följande iakttagelser På förskolan pågår ett omfattande och varierat värdegrundsarbete som omfattar både barn och personal. Vårdnadshavare uppger att värdegrundsarbetet har varit mer intensivt under de senaste två åren. Utvärderingsgruppen observerade få konflikter mellan barn och en trygg miljö. Förskolan arbetar förebyggande mot konflikter på flera sätt med barn i olika åldrar. Förskolan arbetar med att ge barnen verktyg att hantera konflikter, bland annat genom att lära yngre barn att använda stopphanden. På en av förskolans avdelningar har värdegrundsarbetet inriktat sig på att ge barnen möjlighet att erövra utvalda begrepp som samarbete och empati. På flera av förskolans avdelningar har EQ-dockor och olika former av rollspel använts i värdegrundsarbetet med barnen. Avdelningar låter barn skriva kontrakt om att vara en bra kompis. På en avdelning har barnen gjort ett träd av sin händer med egna beskrivningar av hur en bra kompis är. Förskolan har goda rutiner för att förhindra köbildningar, trängsel och andra situationer där barn kan uppleva frustration och där konflikter kan uppstå. På flera av förskolans avdelningar används ett system med valtavlor enligt vilket barn anmäler sig till den aktivitet de vill ägna sig åt. Systemet motverkar trängsel, men begränsar samtidigt barns inflytande. En avdelning använder stundtals en snurra tillsammans med sin valtavla för att fördela barnen slumpvis. Snurran används för att bryta grupperingar och ge förutsättningar för barn att få nya vänner, men begränsar samtidigt barns inflytande. Pedagoger lägger fokus vid att barn ska lära sig att hjälpa varandra i vardagen. Sång och rollspel används för att motverka blyghet och lära barn att våga. En avdelning har genomfört ett projekt med fokus på FNs barnkonvention. Ett aktivt värdegrundsarbete bland personalen har bland annat inneburit ett arbete med att personalen identifierat centrala värdeord att utgå ifrån i sitt dagliga arbete. På förskolans gård har ett system med en valtavla för personalen implementerats där personalen markerar vilket område på gården de ansvarar för. Systemet syftar bland annat till att förebygga konflikter mellan barn genom att förbättra bevakningen av gården samt till att öka aktiviteten på gården. I sitt likabehandlingsarbete och i arbetet med sin likabehandlingsplan använder förskolan material och arbetssätt från distriktsombudsmannen (DO). Pedagoger följer upp vad barnen gör hemma. Barn visar bilder för varandra på hur det ser ut där de bor och efter sommarledigheten visar barn saker för varandra som de tagit med hemifrån. Pedagoger uppfattar att detta ger barn en känsla av trygghet på förskolan.

5 5 (10) 2.2 Utveckling och lärande Utvärderingsgruppen har i sammandrag gjort följande iakttagelser En betydande del av barnens tid ägnas åt fri lek. Organiserade aktiviteter förekommer, men i lägre utsträckning. Förskolan organiserar aktivitetsdagar på gården. Under dessa kan barn till exempel utforska såpbubblor eller vattenfall. Organiserade aktiviteter utgår ibland ifrån barns intressen. Ett exempel är aktiviteter på temat frost som genomfördes på en avdelning för barn i åldrarna 1-3 år. Musik är en välintegrerad del i förskolan. Barnen sjunger dagligen. Andra språk än svenska används dagligen i verksamheten. Bland annat sjunger barnen sånger på engelska. Förskolan har en tvärgrupp för barn med annat modersmål än svenska. Gruppen träffas en gång i veckan och syftar till att utveckla barnens svenskkunskaper. Vårdnadshavare uppfattar att barnen förbereds väl för skolan. Vårdnadshavare uppfattar att barnen ägnar sig åt en rad olika projekt och aktiviteter på förskolan, däribland att läsa, skriva och filma sagor, människokroppen och natur. På förskolan gör pedagoger tankekartor med barnen utifrån teman som träd eller Lassa-Majas detektivbyrå. Förskolans material är välorganiserat. Utvärderarna observerade emellertid att förskolans böcker inte presenteras på ett inbjudande sätt. Förskolan har tagit fram idélådor som kan användas av pedagogerna för att snabbt sätta igång aktiviteter med barnen. Dessa ses emellertid över och används inte aktivt för tillfället. På avdelningarna har hörnor skapats där barnen kan ägna sig åt olika aktiviteter (t.ex. bygga, läsa, måla, osv.) På en av avdelningarna för barn i åldrarna 1-3 är hörnorna utplacerade i ett stort öppet rum. Pedagoger berättar att de då får bättre uppsikt över barnen. På förskolan görs utflykter en gång i veckan förutom när det är inskolning. Förskolans barn samlas för sång och dans en gång i månaden. Varje avdelning på förskolan har en dator och på förskolan finns totalt två lärplattor. Lärplattorna är populära bland barnen. På en avdelning används en kölista och en tidsgräns om tio minuter per barn. Användningen av IT varierar mellan olika avdelningar och är på vissa avdelningar mycket begränsad. Vissa pedagoger uttrycker att de inte har börjat använda lärplattor alls. Gruppen kunde iaktta att barn använder lärplattor både enskilt och tillsammans. Ensamlek med appar förefaller vanligare än annat användande. En digitalkamera används flitigt av barnen.

6 6 (10) 2.3 Systematiskt kvalitetsarbete/uppföljning, utvärdering och utveckling Utvärderingsgruppen har i sammandrag gjort följande iakttagelser På förskolan dokumenteras inte varje barns utveckling och lärande kontinuerligt och systematiskt. På förskolans väggar dokumenteras att antal av förskolans projekt. Vårdnadshavare uttrycker att de önskar portfoliopärmar för varje barn, men uppskattar dokumentationen på förskolans väggar. Förskolan visar viss dokumentation (ett par bilder eller ett videoklipp) för vårdnadshavare i samband med utvecklingssamtal. Viss dokumentation kan på förfrågan ges vårdnadshavare på ett USB-minne när barnet slutar på förskolan. Pedagoger uttrycker att det är svårt att hinna med dokumentation. Den projektstruktur som förskolor i Lidingö stad använder sig av uttrycker flera pedagoger att de ännu inte har börjat använda. I utvärderingen framkom att en avdelning arbetar aktivt med projektstrukturen. På förskolan sker det ingen systematisk utvärdering av processer som hämtning, lämning, valtavlor, måltider, men vissa processer har förbättrats med utgångspunkt i observationer som personalen har genomfört. Vårdnadshavare upplever att pedagogerna är stressade och att detta i synnerhet blir märkbart vid hämtning. Många rutiner på förskolan, till exempel rutiner vid barnens lunchtid, förefaller genomtänkta och välfungerade. Vårdnadshavare uppger att förskolan har utvecklats positivt inom flera områden, däribland värdegrundsarbetet och arbetet med barnens utveckling och lärande. Förskolan serverar mat av hög kvalitet. Förskolan strävar aktivt mot stadens krav på 30 % ekologiska råvaror, men har ännu uppfyllt kravet. Vårdnadshavare uttrycker att barnen är stressade på förskolan. Bland tänkbara förklaringar nämns hög sjukfrånvaro hos personalen och stora barngrupper. Vårdnadshavare uttrycker att de har bra kontakt med förskolan. Förskolan arrangerar regelbundna föräldrafika. Förskolans personal arbetar i grupper med åtaganden som följs upp regelbundet vid varje arbetsplatsmöte. Förskolechefen skriver en årlig kvalitetsrapport till vilken personalen bidrar med underlag. Utvecklingsdag i början av hösten. 2.4 Kommunens utvärderingsområde barn i behov av särskilt stöd Utvärderingsgruppen har i sammandrag gjort följande iakttagelser Pedagoger har fått handledning av psykolog från staden, vilket var mycket uppskattat. Vissa pedagoger uppger att de saknar utbildning för att veta hur de ska agera när barn är i behov av särskilt stöd och uttrycker att de vill ha stöd från staden. Vissa pedagoger ifrågasätter inkludering av autistiska barn i barngrupperna.

7 7 (10) Pedagoger ifrågasätter att resurspersoner för barn i behov av särskilt stöd stundtals används som vikarier. Det innebär en belastning för övrig personal.

8 8 (10) 3. Bedömning och sammanfattande slutsatser I utvärderingen har framkommit att Käppala förskola erbjuder förskolebarnen en trygg miljö där de ges möjlighet att utveckla sin förmåga till socialt samspel och samarbete. Under tre dagar på förskolan observerade utvärderingsgruppen få konflikter mellan barn. Det kan även konstateras att förskolan har ett välutvecklat och mångfacetterat värdegrundsarbete riktat till både barn och personal. Med barnens värdegrund arbetar förskolan på en rad olika sätt pedagogerna diskuterar känslor och samspel med hjälp av EQ-dockor, låter barnen formulera hur en bra kompis är, förankrar begrepp som empati och samarbete, driver projekt utifrån FN:s barnkonvention, m.m. Pedagogerna lägger även fokus vid att vägleda barnen till att hjälpa varandra i vardagen. Pedagogerna har även arbetat aktivt med värdegrunden i den egna gruppen, bland annat genom att identifiera och diskutera centrala värdeord att utgå ifrån i sitt dagliga arbete. Vidare har arbetet med en trygg och trivsam miljö bedrivits på organisatorisk nivå. Förskolan har goda rutiner för att begränsa köbildning, trängsel och andra situationer där konflikter kan uppstå. På Käppala förskola använder både barn och pedagoger valtavlor. På flera av förskolans avdelningar finns valtavlor uppsatta som barn använder för att anmäla sig till den aktivitet de vill ägna sig åt. Systemet används för att motverka trängsel, som kan vara ett hinder i barns utveckling och lärande eller ge upphov till konflikter mellan barn. Samtidigt begränsar systemet barns inflytande då det innebär att barn inte alltid kan välja den aktivitet de vill, samt att barn har begränsade möjligheter att spontant byta aktivitet. Pedagoger tillämpar emellertid detta system med viss flexibilitet och tar hänsyn till barngruppens och de enskilda barnens behov. Pedagogernas valtavla är uppsatt på gården. Där markerar pedagoger vilket område av gården som de övervakar. Systemet syftar bland annat till att förebygga konflikter mellan barn genom att förbättra bevakningen samt till att öka aktiviteten på gården. Det ger också pedagoger goda möjligheter att se barns intressen och behov och utgå från dessa i verksamheten. Införandet av pedagogernas valtavla har sin grund i intervjuer med barnen där det framkom att barnen hade behov av att pedagogerna arbetade mer aktivt med barnen över hela gården. Kontakten mellan förskolan och vårdnadshavare är god och vårdnadshavare är nöjda med hur de bemöts när de är i kontakt med förskolan. Förskolan för en tydlig kommunikation bland annat genom välutformade månadsbrev. Utöver föräldramöten bjuder förskolan in till uppskattade föräldrafika. Vårdnadshavare uppger att de är nöjda med hur barnen förbereds kunskapsmässigt för skolan. Förskolan lägger fokus på språklig utveckling. Musik och sång är en viktig del i att stimulera barnens språkliga utveckling. Barn med annat modersmål än svenska träffas en gång i veckan i en tvärgrupp för träning i det svenska språket. Förskolan brister i sin dokumentation av varje barns utveckling och lärande. Viss dokumentation presenteras på förskolans väggar och vid utvecklingssamtal visas viss dokumentation för vårdnadshavare, men förskolan dokumenterar inte kontinuerligt och systematiskt. Pedagoger uttrycker att de saknar tid till dokumentation.

9 9 (10) Ett annat område som lämnar utrymme för förbättring är förskolans tillgång till, användning av och kompetens inom IT. Varje avdelning på förskolan har en dator och på förskolan finns totalt två lärplattor. Lärplattorna är populära bland barnen och barnen får ofta vänta på att få använda en lärplatta. Vidare varierar användningen av IT mellan olika avdelningar och det finns skillnader i kompetens hos personalen. På vissa avdelningar är användningen av IT mycket begränsad och vissa pedagoger uttrycker att de inte har börjat använda lärplattor alls. Lärplattorna tycks också vanligen användas till ensamlek med appar. Kunskaper om andra användningsområden finns hos vissa i personalen, men det finns ett generellt behov av kompetensutveckling inom området. I arbetet med särskilt stöd efterfrågar pedagoger ytterligare vägledning och kompetensutveckling. Pedagogerna betonar också vikten av att resurspersoner inte används som vikarier, då detta innebär en ytterligare arbetsbelastning för ordinarie personal. Käppala förskola ger intrycket av att genomgå en positiv utveckling. Vårdnadshavare uttrycker att förskolan har genomgått positiva förändringar inom flera områden, däribland arbetet med normer och värden och med barnens utveckling och lärande. Även flera pedagoger berättar om en utveckling till det bättre på förskolan.

10 10 (10) 4. Utvecklingsområden För att höja verksamhetens kvalitet rekommenderar utvärderingsgruppen följande utvecklingsområden: Kontinuerlig och systematisk dokumentation, uppföljning och analys av varje barns utveckling och lärande. Tillgång till, användning av och kompetens inom IT. Arbetet med barn i behov av särskilt stöd. 5. Lärande exempel Utvärderingsgruppen vill lyfta fram följande exempel på utvecklingsarbete som kan vara av särskilt intresse för andra enheter: Välutvecklat och mångfacetterat värdegrundsarbete hos barn och personal Valtavlor för barn och pedagoger För ytterligare information kontakta: Jessica Feldt, förskolechef jessica.feldt@lidingo.se

Kvalitetsrapport. Käppala förskola Jessica Feldt. Förskolechef Käppala förskola

Kvalitetsrapport. Käppala förskola Jessica Feldt. Förskolechef Käppala förskola Kvalitetsrapport Käppala förskola 2014-2015 Jessica Feldt Förskolechef Käppala förskola Juni 2015 1. Förutsättningar för genomförande 1.1 Kort presentation I maj 2013 tillträdde jag som förskolechef på

Läs mer

Vår vision är att ha en förskolemiljö där alla känner sig trygga.

Vår vision är att ha en förskolemiljö där alla känner sig trygga. Förskolan Hjortens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter: Ansvariga för planen: Förskolechef Joanna Maculewicz Pedagogisk utvecklare Anna Christiansen Förskolans förskollärare

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Kvalitetsrapport för. Rinnebäcks förskola

Kvalitetsrapport för. Rinnebäcks förskola Kvalitetsrapport för Rinnebäcks förskola 2012-2013 Sid. Innehållsförteckning 2 1. Kvalitetsrapport för Rinnebäcks förskola läsåret 2012/2013 3 2. Grundfakta om Rinnebäcks förskola läsåret 2012/2013 3 3.

Läs mer

Futura International Pre-school. Danderyd

Futura International Pre-school. Danderyd Futura International Pre-school Danderyd Observationen genomfördes av: Helena Aldén, Upplands Väsby Susanne Arvidsson Stridsman, Nacka Veckorna 12, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Toftagården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Toftagården Plan mot diskriminering och kränkande behandling Toftagården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017

Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017 Förskoleavdelningen Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017 Varje förskoleenhet arbetar enligt skollagen systematiskt och kontinuerligt med att följa upp verksamheten,

Läs mer

LOKALL ARBETSPLAN. Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo

LOKALL ARBETSPLAN. Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo LOKALL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg Dala-Järna Vansbro Äppelbo 2011-2012 Innehåll 1. Presentation 2. Organisation 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 4.1 Leken 4.2 Språket 4.3 Natur och miljö

Läs mer

Annikas BarnOmsorg AB Rev Verksamhetsplan/arbetsplan för verksamhetsåret

Annikas BarnOmsorg AB Rev Verksamhetsplan/arbetsplan för verksamhetsåret Verksamhetsplan/arbetsplan för verksamhetsåret 2015-2016 Sid 1 av 6 Organisation och ledning Den pedagogiska omsorgen (Familjedaghemmet) har sex personal. Två av dessa leder även verksamheten, varav en

Läs mer

Broslätts förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Broslätts förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Skolförvaltningen Broslätts förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2014-2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Regnbågen Röd. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Regnbågen Röd. Plan mot diskriminering och kränkande behandling BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Regnbågen Röd Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2017/2018 KIL1000, v1.1, 2014-01-31

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Strålarnas förskola. Rapport September Innehållsförteckning

Strålarnas förskola. Rapport September Innehållsförteckning Strålarnas förskola Rapport September 2008 Innehållsförteckning INLEDNING.. 3 1. Utvärderingens genomförande...3 1.1 Utvärderingsgrupp...3 1.2 Genomförande...3 2. Iakttagelser...4 2.1 Kunskaper, utveckling

Läs mer

Lokal arbetsplan för förskolan

Lokal arbetsplan för förskolan Lokal arbetsplan för förskolan Gäller för verksamhetsåret 2013-2014 Förskola/avdelning Gunghästens förskola Ort Skellefteå Ansvarig förskolechef Elisabeth Westerlund Kontaktinformation Kundtjänst 0910

Läs mer

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 1. FÖRSKOLEENHETERNAS RESULTATREDOVISNING I SAMMANDRAG 1 1. NÄMNDMÅL:... 1 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling. Kvarnarps förskola

Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling. Kvarnarps förskola Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling Kvarnarps förskola Läsåret 2018/2019 1 Uppdrag och planering för att främja likabehandling och förebygga kränkande behandling Huvudmannen ska se

Läs mer

Förskolan Björkstugans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Björkstugans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Björkstugans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter: Ansvariga för planen: Förskolechef Joanna Maculewicz Pedagogisk utvecklare Anna Christiansen Förskolans förskollärare

Läs mer

Gårdby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Gårdby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Gårdby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskola 1-5 år Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockarskogsgården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockarskogsgården Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2019 Klockarskogsgården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 5 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 5 Vår vision... 5 Planen gäller från och med...

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Vångens förskola 2014-2015 1 Innehållsförteckning 1 Vision 2 Bakgrund och syfte 3 Likabehandling 4 Diskrimineringslagen 5 Kommunikation

Läs mer

Förskolan Lövholmens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Lövholmens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Lövholmens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter: Ansvariga för planen: Förskolechef Joanna Maculewicz Pedagogisk utvecklare Anna Christiansen Förskolans förskollärare

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet. a för planen Arbetsgruppen består av Emma Dahlberg,

Läs mer

Trollskogens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Trollskogens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollskogens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2018-2019 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Förskolechef Åsa Iversen Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Snickarbarnens förskola. Sollentuna kommun. Regina Bergendahl Nacka kommun Gertrud Eklund Danderyds kommun Vecka

Snickarbarnens förskola. Sollentuna kommun. Regina Bergendahl Nacka kommun Gertrud Eklund Danderyds kommun Vecka Snickarbarnens förskola Sollentuna kommun Regina Bergendahl Nacka kommun Gertrud Eklund Danderyds kommun Vecka 14 2017 2017-04-08 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området NORMER OCH VÄRDEN Varje enhet har ett väl fungerande och förebyggande likabehandlingsarbete och en väl dokumenterad likabehandlingsplan

Läs mer

Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling Gimo skolområde Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsår 2015 Bakgrund Bestämmelser i diskrimineringslagen

Läs mer

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Borgens förskola, avdelning Draken 2015-2016 Enhet Borgens förskola Draken 1-5 år Förutsättningar 23 barn

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Oluff Nilssons vägs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Oluff Nilssons vägs plan mot diskriminering och kränkande behandling Oluff Nilssons vägs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Solhaga fo rskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Hedhamre förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hedhamre förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hedhamre förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret Arbetsplan för förskolan Slottet Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg Dala-Järna Vansbro Äppelbo 2010/11 1 Innehåll 1. Presentation 2. Organisation 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 4.1 Leken 4.2 Språket 4.3 Natur och miljö

Läs mer

L J U S p å k v a l i t e t

L J U S p å k v a l i t e t L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna Brunna förskolor Rapport Mars - 2014 2 (8) Innehållsförteckning Inledning 3 1. Utvärderingens genomförande 3 1.1 Utvärderingsgrupp

Läs mer

Förskolebarns framtidstro - vår utmaning. Vi vänder oss till alla barn och föräldrar. Vi skapar en brygga för barnen

Förskolebarns framtidstro - vår utmaning. Vi vänder oss till alla barn och föräldrar. Vi skapar en brygga för barnen Sid 1 (5) Rågens Förskolor Förskolebarns framtidstro - vår utmaning Vi vänder oss till alla barn och föräldrar Vi skapar en brygga för barnen Vi är kreativa pedagoger Vi möter barnen utifrån deras behov

Läs mer

Hedhamre förskolas Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hedhamre förskolas Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (10) 2017-09-01 Hedhamre förskolas Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Kvalitetsrapport för Kyrkbyns förskola verksamhetsåret 2014/2015

Kvalitetsrapport för Kyrkbyns förskola verksamhetsåret 2014/2015 2015/08/14 Kvalitetsrapport för Kyrkbyns förskola verksamhetsåret 2014/2015 Sammanställd av: Anna-Lena Elfsberg, bitr. förskolechef Planer mot diskriminering och kränkande behandling Varje avdelning arbetade

Läs mer

Gläntans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Gläntans plan mot diskriminering och kränkande behandling Gläntans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Förskolechef

Läs mer

Siljansnäs förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling

Siljansnäs förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling Siljansnäs förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Kvalitetsrapport för

Kvalitetsrapport för Kvalitetsrapport för 2011-2012 Sid. Innehållsförteckning 2 1. Kvalitetsrapport för Rinnebäcks förskola läsåret 2011/2012 3 2. Grundfakta om Rinnebäcks förskola läsåret 2011/2012 3 3. Underlag och rutiner

Läs mer

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Augusti juni Kartläggning av barngruppen Under året skolas nya barn in och vi får en ny barn- och föräldragrupp. Kartläggningen sker genom inskolningssamtal, föräldrasamtal,

Läs mer

Abborrens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Abborrens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Abborrens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2014/2015 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Korallens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Korallens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Korallens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2014-2015 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Skogsbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Skogsbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Skogsbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 14-15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B Kvalitetsrapport läsåret 15/16 Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B 2 Innehåll NORMER OCH VÄRDEN... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Analys...

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Föräldrakooperativet Sagolunden ordforande@sagolunden.se Dnr 400-2016:209 Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Föräldrakooperativet Sagolunden beläget i Göteborgs

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Änggårdens förskola

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Änggårdens förskola Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Änggårdens förskola Läsår 2017-2018 Innehåll Innehåll... 1 Grunduppgifter... 3 Utvärdering... 4 Främjande insatser... 4 Kartläggning...

Läs mer

Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Ansvariga för planen: Förskolechef Pedagogisk utvecklare/pedagogista Förskolans förskollärare Vår vision Att visa respekt

Läs mer

Tuppens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tuppens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Tuppens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012 Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Fridhemsenheten omfattar förskolorna Fridhem och Fridhemskullen. Planen gäller från och med 2017-11-01. Vår vision På våra förskolor ska barnen känna sig

Läs mer

NAMN TITEL DATUM Jessica Feldt Förskolechef Kvalitetsrapport. Käppala förskola

NAMN TITEL DATUM Jessica Feldt Förskolechef Kvalitetsrapport. Käppala förskola NAMN TITEL DATUM Jessica Feldt Förskolechef 2016-06-28 Kvalitetsrapport Käppala förskola Innehållsförteckning 1 Förutsättningar för genomförande... 3 2 Metoder och verktyg som har använts för uppföljning

Läs mer

Östra förskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Östra förskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bildningsförvaltningen Område Öst/Tingdal Östra förskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 16/17 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Förskolans namn Planen gäller Tallbackens förskola Från ht 2017 till ht 2018. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Ansvariga

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Pelikanen

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Pelikanen Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Pelikanen Om kvalitetsarbetet Verksamheter inom skolväsendet ska systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla verksamheten. Förskolans

Läs mer

Verksamhetsplan för förskolan. Skee förskola

Verksamhetsplan för förskolan. Skee förskola Verksamhetsplan för förskolan Skee förskola 2016-2017 2017 Verksamhetsplan för förskolorna i Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé Förskolorna

Läs mer

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11 Arbetsplan för Östra Fäladens förskola Läsår 10/11 Förskolan har ett pedagogiskt uppdrag och är en del av skolväsendet. Läroplanen för förskolan, Lpfö 98, är ett styrdokument som ligger till grund för

Läs mer

Lustigkulles plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lustigkulles plan mot diskriminering och kränkande behandling Lustigkulles plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Treklöverns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsår: 2016/2017

Treklöverns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsår: 2016/2017 Treklöverns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolechef Pär-Johan Emanuelsson

Läs mer

Käppala förskola. Arbetsplan Nyckelpigan Fjärilen Myran Ekorren Räven Lodjuret

Käppala förskola. Arbetsplan Nyckelpigan Fjärilen Myran Ekorren Räven Lodjuret Käppala förskola Arbetsplan 2016-2017 Nyckelpigan Fjärilen Myran Ekorren Räven Lodjuret Välkommen till Käppala förskola! Vi ger barnen möjlighet att upptäcka och utveckla sin fantasi och kreativitet genom

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Barnens förskola 2016-2017 Innehållsförteckning 1 Vision 2 Bakgrund och syfte 3 Likabehandling 4 Diskrimineringslagen 5 Kommunikation

Läs mer

L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö och Upplands-Bro. Östra Bro förskolor

L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö och Upplands-Bro. Östra Bro förskolor L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö och Upplands-Bro Östra Bro förskolor Rapport Maj 2015 2 (8) Innehållsförteckning Inledning 3 1. Utvärderingens genomförande 3 1.1 Utvärderingsgrupp

Läs mer

Verksamhetsplan Killingens förskola

Verksamhetsplan Killingens förskola Verksamhetsplan Killingens förskola 2014-2015 Innehållsförteckning Sida 1. Inledning 3 2. Sammanfattning av Brukarundersökning (Markör) 2013-2014 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5

Läs mer

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning Kvalitetsredovisning för Snickargårdens förskola läsåret 2009/2010 Inledning Enligt förordning skall varje förskola årligen upprätta en kvalitetsredovisning. Den skall bland annat innehålla en bedömning

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2017-2018 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 833 41 Hammerdal 0644-320

Läs mer

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utveckling och lärande Nulägesanalys Måluppfyllelsen har enligt resultat från helhetsanalysen varit god. Dock har vi valt att behålla samma mål från Lpfö

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kompassen avdelning Blåbäret Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2010) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens

Läs mer

SÄTERS KOMMUN

SÄTERS KOMMUN Likabehandlingsplan Förskolan Storhaga Gäller 2016-02-01 2017-09-30 2016-2017 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Rutiner och förhållningssätt hur

Läs mer

Hedhamre förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hedhamre förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hedhamre förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Blackebergs förskolor

Blackebergs förskolor K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (6) Blackebergs förskolor Ing re ss Övergripande bild av verksamheten. Vår verksamhet är till för barn mellan 1-5 år och deras familjer i Blackeberg och Södra Ängby.

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Solna kommun kontakt@solna.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Augustendals förskola, Solna kommun Beslut 1 (4) Inledning Skolinspektionen genomför under

Läs mer

Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4

Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4 Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4 Krokofantens fristående förskola Hemmingsmark 2018-04-10 Krokofantens förskola är ett personalkooperativ som startade 2009-01-01. Förskolan

Läs mer

Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Arbetsplan Skogssidan 2017/2018

Arbetsplan Skogssidan 2017/2018 Orrvikens förskola Avd. Skogssidan Förskolechef Thomas Edström Upprättad:170908 1. NORMER OCH VÄRDEN Vi strävar efter att varje barn får sina behov respekterade, blir tillgodosedda och får uppleva att

Läs mer

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Kvalitetsrapport Fristående förskola Läsåret 2015/2016 (1 juli juni 2016)

Kvalitetsrapport Fristående förskola Läsåret 2015/2016 (1 juli juni 2016) Kvalitetsrapport Fristående förskola Läsåret 2015/2016 (1 juli 2015 30 juni 2016) Förskolans namn. Huvudman. 1. Beskrivning av verksamheten En presentation av förskolan. Beskriv kortfattat organisation:

Läs mer

Gimo Skolområde. Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Förskolan Rubinen

Gimo Skolområde. Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Förskolan Rubinen Gimo Skolområde Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Förskolan Rubinen Verksamhetsår 2016 Bakgrund Bestämmelser i diskrimineringslagen (2008:567) och skollagen (2010:800 6 kap. 6-10 ) förbjuder

Läs mer

Solgårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Solgårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Solgårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Ansvarig för planen: Förskolechef Erja Svensson Vår vision:

Läs mer

Likabehandlingsplan. Källbystugans/Väderlekens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Likabehandlingsplan. Källbystugans/Väderlekens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Skolområdet Järnåkra/Klostergården Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Källbystugans/Väderlekens förskola 2015 Innehåll Grunduppgifter... Fel! Bokmärket är

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut 1 (3) Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Norrskenet i Kalix kommun med Pysslingen förskolor och skolor AB som huvudman Beslut 2 (3) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

Förskolan Ängen. Årlig plan för likabehandling mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Ängen. Årlig plan för likabehandling mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Ängen Årlig plan för likabehandling mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola avd Humlan, Nyckelpigan och Fjärilen.

Läs mer

NAMN TITEL DATUM Annika Björkholm Förskolechef Kvalitetsrapport. Baggeby gårds förskola

NAMN TITEL DATUM Annika Björkholm Förskolechef Kvalitetsrapport. Baggeby gårds förskola NAMN TITEL DATUM Annika Björkholm Förskolechef 2016-07-06 Kvalitetsrapport Baggeby gårds förskola Innehållsförteckning 1 Förutsättningar för genomförande... 3 2 Metoder och verktyg som har använts för

Läs mer

Kvarnens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kvarnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvarnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga

Läs mer

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Verksamhetsplan för förskolan Tångens förskola Verksamhetsplan för förskolorna i Systematiskt kvalitetsarbete Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé

Läs mer

Plan för - att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för - att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Plan för - att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Näsby förskola 2016/2017 Näsbys vision Näsbys förskola ska vara trygg för alla barn och all personal,

Läs mer

Plan för. Skogsdungens förskola. 2017/2018 Skogsdungens vision

Plan för. Skogsdungens förskola. 2017/2018 Skogsdungens vision Plan för - att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Skogsdungens förskola 2017/2018 Skogsdungens vision Skogsdungens förskola ska vara trygg för alla

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Regnbågen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Regnbågen Plan mot diskriminering och kränkande behandling Regnbågen Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Verksamhetsplan Solhaga förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande

Verksamhetsplan Solhaga förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande Verksamhetsplan Solhaga förskola 2016-2017 Förutsättningar 35 platser Två avdelningar, Solen 1 3 år, Månen 3 5 år 7 pedagoger (4 förskollärare, tre barnskötare

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/ Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/ Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/11 1. Redovisning för läsåret 2010/11 2. Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson 3. Hustomtens förskola är en verksamhet som drivs

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid. Hagnäs förskola

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid. Hagnäs förskola Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid Hagnäs förskola 2014 Bakgrund och syfte Den 1 april 2006 fick Sverige en ny lag vars syfte är att främja barns/elevers lika rättigheter i alla skolformer

Läs mer

Verksamhetsplan. Solfjäderns specialförskola 2012/2013

Verksamhetsplan. Solfjäderns specialförskola 2012/2013 Verksamhetsplan Solfjäderns specialförskola 2012/2013 1 Innehåll Inriktning / Verksamhetsidé Organisation Styrdokument Normer och värden Utveckling och lärande Barn inflytande Förskola och hem Samverkan

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Lilltorpet 2014/2015 På Lilltorpet arbetar vi aktivt med; Att varje barn ska känna trygghet och vistas i en trygg miljö Ett empatiskt

Läs mer