VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009"

Transkript

1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE jan: Startade vi terminen med två Planeringsdagar på Smultronstället. Dag ett gick vi gemensamt igenom upplägget för vårterminen och varje avdelning lade gemensamt upp delmål för sin avdelning. Vi arbetade vidare med våra prioriterade mål Utvärdering av 2008 års mål gjordes och nya mål inför 2009 lades upp. 10 jan: Julgransplundring: Vi dansade ut julen utomhus med långdans runt hela Smultronstället. 5 febr: V-gruppen börjar sitt skolförberedande arbete i största hemlighet. Vi jobbade hela våren tillsammans och avslutade med en fantastisk cirkusföreställning där föräldrar och släkt inbjudits. 29 jan: Traktorn hade sångsamling med alla barnen. Sara spelade gitarr och barnen sjöng av hjärtans lust. 19 febr: Utflykt hem till Barbro och Zerny för att titta på de söta kalvarna. Det är ju nödvändigt att prova traktorerna och de barn som ville fick åka en liten tur för att känna på hur det är att vara bonne på riktigt. Att titta på maskinerna är också uppskattat. Efter detta är det gott med lite fika i halmen. 23 febr: Forumteater Hur skall vi göra när vi vill kasta snöboll så att man inte skadar varandra! 24 feb: På fettisdagen Ida och Kia kom på besök som ett par äldre herrar, de festade loss riktigt på semlor med grädde. Mycket skratt och kladd var det men alla hade jätteroligt. 13 feb: Alla hjärtan dag med alla hjärtans dags kort och ett hjärtligt mellanmål som A-C hade ordnat. 26 mars: Brandövning 5 mars: Vi åkte buss till Näsby bibliotek och tittade på föreställningen Vilda djur för alla 04. Det var en spännande teater där det hände mycket. Dagen avslutades med en god glass. 5 mars: Skolgruppen åker till museet. 10 mars: Vi åkte med några barn till Ishallen med buss. Alla fick prova på att köra skidskor och för att hålla balansen hade man koner till sin hjälp. Det är fantastiskt vad barnen lär sig fort. 10 mars: Föräldramöte för V-gruppens föräldrar Kia och Camilla informerade om arbetet med V-gruppen och det fanns tid för frågor inför skolan. En mysig kväll med fika som avslutning. 12 mars: Personalen gick på Lou Rossling och Stefan Einhorns föreläsning om att vara en god medmänniska.

2 16 mars: Annika provade på att dansa danssagor med barnen. Ett nytt material. 19mars: De största barnen på Traktorn var uppe i det mysiga rummet och gav varandra massage. 21 mars: Den årliga Föräldrafesten. Lika trevlig som vanligt med sång, teater och god mat. Tack Festinggruppen. 24 mars: Årsmöte i Smultronställets Ek.för. med ärende enligt stadgarna. Efter årsmötet fikade vi tillsammans och därefter konstituerade styrelsen sig. 25 mars: Våffeldagen Mums med goda våfflor och sylt. Vi måste hålla på traditionen. 2 april: Vårutflykt/ utemiddag som alltid är lika uppskattad av både barn och personal. 9 april: Skärtorsdagen. Annika och Anna spelade en teater om Prinsessan på ägget. De var påskkärringar och funderade över om det var ett riktigt ägg som låg där och om det kunde bli en kyckling månde? Sen åt vi en god påskbuffé på våra avdelningar och tittade på påskfilm. 15 april: Fixargruppens möte inför vårröjningen. Allt planerades och delades upp inför den stora dagen. I april-maj: Fick vi flera besök från Österslövs skola, Kulltorps skola och Hammars skola inför våra barns skolstart. Vid ett tillfälle åkte 6 åringarna till sin skol på besök med sina föräldrar. Detta är en viktig del för både barn och fröknar att lära känna varandra inför det nya som väntar efter sommaren. 24 april: Skräpplockardag där barnen var indelade i grupper med en gruppledare där ett äldre barn var ledare. De fick olika uppgifter att leta skräp, t ex ett visst antal kapsyler, plastpåsar mm. 16 april: Vi åkte på utflykt till Fjälkinge backe. Evelina och Annika hade delat in barnen i olika grupper där man fick i uppdrag att samla olika saker ifrån naturen med syfte att utveckla samarbetet mellan barnen. 26 april: Vårröjardax. Sedvanligt tömdes gödselhögen och gårdsplan och övriga ytor fick en uppfräschning. Vi målade kaninhus, fårhus, macken och förråd, sågade upp ved, servade cyklar, lade plattor utanför lekförrådet m m. Alla jobbade på och vår förskola sken som solen. 29 april: Fårklipparen Kjell var här och klippte alla fåren. Oj vad mycket päls de hade och så lite det blev kvar!? Alla barnen var med och tittade och det var så spännande. 30 april: Valborgsfirande då vi grillade korv ute i vår trädgård. 5 maj: Två barn, Helene och Sara åkte till Klippan för att köpa två nya grisar till vår bondgård. Barnen döpte de nya kompisarna till Kungen och Lisa.

3 8 maj: Idag kom fotografen till Balsby. Barnen blev fotograferade både ute tillsammans och sen inne enskilt. Det är nog den mest stressade dagen på året för att man är rädd att glömma någon. Men vi lyckades ännu ett år, Phu! 14 maj: Förskolans dag firade vi med att städa, räfsa, tvätta och förbereda till vårt 20 årsjubileum. Alla barnen var engagerade och det blev så fint på förskolan. 16 maj: 20 års jubileum, tänk vad tiden går. Vi bjöd in alla som var intresserade genom en annons i tidningen samt en del utskick via mail till kommunfolk, politiker mfl. Vi gjorde även speciell inbjudan till några gamla barn som skulle medverka under dagen. Det blev Älvdans, servering av rulltårtsbakelser (som vid invigningen 1989), sång och musik på scenen samt utställning i hemvärnshuset från starten och fram till idag. En underbar dag med mycket besök och nostalgi för alla som deltog. Tack alla gamla barn för att ni ställde upp för himmet. 29 maj: V-gruppens cirkusavslutning i Österslövs Bygdegård. Hit var släkt och vänner Välkomna och cirkusarenan var fullsatt. Barnen visade prov på enorm koncentration och ett gott samarbete. Allt var lyckat och eftermiddagen avslutades med presenter, blomma och barnens portfolio samt kaffe och kaka. 5 juni: Trivselkväll i Barbro och Zernys stuga nere vid Råbelövssjön. Vi grillade tillsammans och hade en trevlig kväll. 8 och 9 juni: Hade Traktorn sin sista utvärdering på Barbacka med fika och Tröskan hade sin sista utvärdering på Bajonetten i stan med härliga baguetter. 9 juni: Idag är det den stora utflyktsdagen. Barnens gård Dagen blev som vanligt en höjdpunkt för alla med korvgrillning och mycket lek. Alla de andra barnen åkte buss med föräldrar och personal till 18 juni: Var det dags för midsommarfest på himmet. Alla hjälptes åt att förbereda inför den trevliga festen genom att plocka blommor, klä stången och duka utomhus. När föräldrarna kommit kunde dansen börja och Barbro spelade dragspel och alla sjöng och dansade och hade roligt. Efter dansen fick alla smaka av den goda midsommarmaten. Vi städade undan och pustade ut med en kopp kaffe och en tårtbit. 22 juni: Utflykt till Balsberget där vi promenerade och letade vildsvinsspår. 23 juni: Emilia, Ludwig K och Ida körde och hämtade 8 st nya kycklingar i Ignaberga. De var såå söta. 1 juli: Till det första spadtaget fick barnen hjälm, väst och varsin spade från Skanska Direkt sen startade bygget. Vi hade fått besök av Pierre Månsson, Kent Olsson från BUN och Göran Bengtsson mfl från C4 teknik, Sten Hermansson samt representanter från Skanska Direkt. Alla bjöds på kaffe och tårta i trädgården augusti Planeringsdagar: Den 13 aug var vi på Humlalyckan i Rickarum. Det var en varm solig dag med god mat och pedagogiska nyheter inför höstterminen. Den 14 arbetade vi tillsammans på Smultronstället där vi gick igenom mål och utvärderade vårterminen.

4 V 34: Inskolning av de nya barnen börjar. 16 sept: Pedagogträff på Päronets förskola. 10 sept: Ishallen. Vi kämpade vidare på isen efter förra besöket i våras. Det var en härlig kämparglöd hos alla barnen och hade en härlig isdag tillsammans. 22 sept: Då vi har som mål att ta tillvara på gamla traditioner ville vi passa på tillfället att ställa till med Resegille. Personal och barn gjorde en krans som Byggarna Johan, Fredrik, Patrik och Håkan satte upp. De berättade för barnen varför man skulle sätta upp kransen på taket. Några barn bjöd in killarna och övriga på teater, Max bygger en koja sen avslutade vi med en gemensam måltid, kaffe och tårta. Tillsammans tittade vi på bilder från byggtiden. 23 sept: Vilse började med att Kia och Camilla åkte med 6 årsbarnen till Balsberget där det tränades stopptecken och hänga julgran, som ingår i utbildningen Hitta Vilse. Såklart hade barnen en liten fika med sig som smakade gott efter alla upptåg. 25 september var det dags för Höstvandring på Fjälkinge backe. 1 okt: Vilse gruppen åkte till Barnens skog i Sibbhult och gick Hitta Vilse stigen. Sen grillade vi korv och myste. 5 oktober: Kanelbullens dag firades med att Malin och Ida visade oss alla vilka ingredienser man behöver för att få till nåt så gott som en kanelbulle. 5 okt: Föräldramöte för alla föräldrar med bildspel och teater. Personalen informerade om verksamheten. Vi avslutade kvällen med kaffe, smörgåsbulle. 8 okt: Brandövning! 12 oktober var vi på Tacksägelse i Österslövs kyrka. Barbro tog emot oss i kyrkan och pratade med barnen om hur mycket vi har att vara tacksamma över. Barnen fick tala om vad för slags frukter, grönsaker och sädeslag som fanns i kyrkan. Vi tog även en sväng i Gamla Prästgården och tittade på hur en gammal prästgård såg ut på 1600 talet. 14 okt: En Hälsodag i oktober där barnen hjälpte till att hacka grönsaker som Ann-Christin och Anna fixade en god soppa på ute. Camilla och Malin hade ordnat olika stationer som tex hinderbana, stafett, kast med liten boll m.m. 18 okt: Höströjning där barn, föräldrar och personal hjälptes åt att räfsa, städa, skruva lekstugekök, fräsa i sandlådan, snickra nya grillbänkar, lägga på ny sand i sandlådorna m.m. 21 okt: Utbildning för all personal i Hjärt och lungräddning. 23 oktober: FN dagen då Sara delade in barnen i kompispar där de fick måla av varandra, ta hand om och hjälpa varandra, som avslutning fick man äta tillsammans med sin nya kompis. Alla barn är viktiga! 26 okt: Åkte 5 personal till Stockholm på skolmässan.

5 27 oktober: På Nalledagen kom Helene med sin nalle Kent och ordnade disco för oss. Vi sjöng, rockade loss och avslutade festen med en go fika. 2 nov: Vi fick höra Barbro berätta om varför vi firar alla helgons dag. 10 nov: Vi firade Mårtens Afton med god gåsamiddag som serverades på verandan. Anna och Ida spelade en teater om Nils Holgersson och avslutade med filmen Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. 17 nov: Glöggkväll kl bjöds föräldrarna in till en glögg och pysselkväll. Kia och Evelina höll i aktiviteterna. Vi målade disktrasor, änglar och tomtar och annat smått och gott. En mysig kväll med julen i sikte. 19 nov: Några barn fick göra ett besök på kretsloppsparken i Snårarp för att se vart man kastar sitt skräp. Vi sorterade och kastade det skräp som vi hade med oss, vilket är lärorikt för både barn och personal. 20 nov: Nu var det dags för avslutning för Hitta Vilse barnen. Barn och Vilse föräldrar inbjöds till hagen där det utdelades diplom och visselpipor till alla barnen. 30 nov-16 dec: Adventssamling Anna och Helene spelade Alfons Åberg där han bakade pepparkakor, lussade för pappa och gick på skyltsöndag och träffade den riktiga tomten. 9 och 10 dec: Lussebak på traktorn och tröskan. Traktorn bagade på verandan med julmusik och mjöl upp över öronen. Tröskan bagade inne på sin avdelning. December Julbak: Det bakades lussekatter och pepparkakor i långa banor. Med Ann- Christins ord klingande i öronen, Inte för tjocka pepparkakor så bakade vi som aldrig förr. 3 dec: Vi åkte till Tomtemor Besök hos Tomtemor i Olastorp. Vi åkte med buss för att göra vårt årliga besök hos Tomtemor. För att komma till stugan åkte vi traktor och vagn. Det skumpade och hoppade, men det var bara roligt. Tomtemor tog emot oss med öppna armar och hon visade oss till sin eldstad där vi fick varm chokladmjölk och bulle. Tomtemor delade ut julklappar till alla barnen och därefter fick vi leka en stund i skogen och mata fåglarna med bröd som vi fick av Tomtemor. Tack Sara för alla förberedelser som du ordnat! 4 dec: Vi åkte med några barn och köpte julgran. 11 dec: Våra byggjobbare överraskade med ett luciatåg som vi sent kommer att glömma. 11 december Luciafest: På Smultronstället firades lucia just vid mörkrets inbrott på vår utescen. Föräldrar, släkt och vänner kom för att uppleva det fina Luciatåget som barnen tränat in. Vi sålde grillad korv, men hade även försäljning av glögg, pepparkakor och lussekatter. I hemvärnshuset var det försäljning av saker som tillverkats på Smultronstället eller skänkts hit. Man kunde även prova lyckan och ta lotter på fina lotterier som var skänkta inför dagen. Barnen provade lyckan i fiskdammen där det var vinst varje gång. I Tomtegrottan satt tomtefar (Josefins pappa). och tog emot önskelistor från barnen. Det fanns även möjlighet att köpa en liten julklapp. Tack till alla som gjorde luciadagen till en underbar dag. Utav

6 pengarna som kom in skänkte barnen 1000 kronor till arbetet med att stoppa barnpornografi på nätet. Resten av pengarna kommer barnen tillgodo under året! Tack Tomtefar! 11 dec: Personal och Styrelse blev bjudna på Bra Vibrationer, en mycket uppskattad festkväll som ett tack för det gångna året. 14 dec: Lucia på Allögården för de äldre. Så roligt att få glädja andra människor och särskilt de äldre som blev så glada att få se och höra våra barn sjunga lite julsånger. Kanske detta blir en tradition?! 17 december Julmiddag: Barn, föräldrar och personal dansade runt vår lilla julgran som i år var placerad i hagen. Efter dansen kom som traditionen bjuder jultomten med varsin godispåse till barnen. Det traditionella julbordet stod uppdukat och barn, föräldrar, byggjobbare och personal lät sig väl smaka av den goda julmaten som Ann-Christin hade tillagat. Personalen avslutade med en julsång. Tack till Tomtefar och Ann-Christin! ÖVRIG VERKSAMHET: Våra djur: Under året har följande hänt bland djuren: Våra två getter Beata och Skrållan mår bra. Grisarna Ebbe och Nellie fick avlivas pga ålder och sjukdom. Vi köpte två nya som heter Kungen och Lisa. Fåren Kajsa och Agnes fick två små söta lamm var, Brasse var en stolt far. Vår kanin Tiffy fick vi avliva pga sjukdom men Blixten är kvar och har nu hela buren för sig själv. Nya kycklingar kom också till under hösten som nu är fullvuxna tuppar och hönor. Under året har vi haft 10 personalmöten. Under året har vi haft 1 årsmöte. Under året har vi haft 4 planeringsdagar. Under året har vi haft 4 lärarstuderande Under året har vi haft 6 praoelever Under året har vi haft: Personalvård/Trivseldagar: Små presenter vid terminernas slut och vid andra små tillfällen då vi vill visa vår uppskattning till personalen. Vi ordnade möhippa för Kia och Ida som skulle gifta sig. Anna och Camilla ordnade trivselkväll med bowling, bad och god mat. Bokcirklar hemma hos varandra. Trivselkväll med Bra Vibrationer och julbord på Yllan. Grillkväll hos Barbro och Zerny med mat och dricka. Fortbildning för personalen: Gemensamma utbildningar med Lou Rossling och Stefan Einhorn samt Hjärt och lung räddning och Naturskolan om Hållbar utveckling. Individuella föreläsningar enligt önskemål har genomförts som Vilda djur (teater), Autism och Aspergers syndrom, Aha jämnställdhet, Ute och inne/miljöns betydelse, Nåkkve Balldin(språkutveckling), Lou Rosslings videoutbildning. Pedagogträffar på olika kooperativa förskolor. Föreståndarträffar på olika kooperativa förskolor. Handledning av specialpedagog. Anna handleder personalen på traktorn i teckenspråk.

7 Ann-Christin har deltagit i kooperativens nätverk för kokerskor. Carina medverkar i en utvecklingsgrupp om Lärandet i fokus på Näsby, Nätverksträff neuropsykiatriska funktionshinder, Nätverksträffar med kooperativa förskolor, samt i den gemensamma konferens för förskola - barnskola där Smultronstället, Kämpastället samt Österslövs skola medverkar. Carina och Barbro har medverkat i ett leaderprojekt om att utveckla Balsbygden. Besök: En personal från Solhällans förskola besökte en heldag. Forturum CC studenter som läser på högskolan. Pedagogföreningen Delta Kappa Gamma. Bokbussen har gjort sina månadsbesök som vi är väldigt tacksamma över. Personal från Smultronstället har besökt: Möllekullens förskola i Maglehem, Päronets förskola och Sallys simförskola. Tillsynsbesök: Vi har haft tillsynsbesök från Miljö och hälsa, Arbetsmiljöverket, Kommunals skyddsombud och från vår kontaktperson på Kristianstads kommun. Vi har fått köket godkänt för den utvidgade verksamheten av Miljö och Hälsa i Kristianstad Kommun. Byggtiden: Under året har Carina och Barbro deltagit i ca 2 byggmöten i månaden. Förutom detta har det varit många kontakter med C4 teknik och andra inblandade för att få ombyggnaden så optimal som möjligt. Mycket tid har gått åt för att hitta bra lösningar för att minimera störmomenten för barnen. Vi har också försökt att bevaka våra intressen för verksamhetens bästa. Tack vare en duktig och flexibel personal så har den pedagogiska verksamheten kunnat fortskrida och man har sett byggarbetet som en möjlighet istället för en svårighet i det pedagogiska vardagliga arbetet. Tack all personal och föräldrar för all positivitet. AVSLUTNINGSVIS VILL VI TACKA PERSONAL, BARN OCH FÖRÄLDRAR FÖR DET GÅNGNA ÅRET!

8

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008 2-3 jan: Startade vi terminen med två Planeringsdagar på Smultronstället. Dag ett gick vi gemensamt igenom upplägget för vårterminen och varje avdelning lade gemensamt upp delmål

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011 SMULTRONSTÄLLETS FÖRSKOLA BALSBY

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011 SMULTRONSTÄLLETS FÖRSKOLA BALSBY VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011 SMULTRONSTÄLLETS FÖRSKOLA BALSBY 3-4 jan: Startade vi terminen med två Planeringsdagar på Smultronstället. Dag ett gick vi gemensamt igenom verksamhetsplanen för vårterminen

Läs mer

I BALSBY KVALITETSREDOVISNING FÖR SMULTRONSTÄLLETS FÖRSKOLA I BALSBY ÅR 2009

I BALSBY KVALITETSREDOVISNING FÖR SMULTRONSTÄLLETS FÖRSKOLA I BALSBY ÅR 2009 I BALSBY KVALITETSREDOVISNING FÖR SMULTRONSTÄLLETS FÖRSKOLA I BALSBY ÅR 2009 Kvalitetsredovisning för Smultronställets förskola år 2009 Smultronstället är en blandkooperativ förskola som drivs som en ekonomisk

Läs mer

Tranbärets månadsbrev november

Tranbärets månadsbrev november 2013-12-04 Tranbärets månadsbrev november Snart kommer han med skägget! Det ligger längtan och förväntan i luften. Vi myser, pysslar och firar jul här på förskolan. Julen är också en tid att rå om varandra

Läs mer

Månadsbrev december-januari-13

Månadsbrev december-januari-13 Månadsbrev december-januari-13 Det har nu hunnit bli nytt år och ny termin på förskolan. Vi har inte skrivit något månadsbrev sen november men här kommer en sammanfattning av vad vi gjort under december

Läs mer

När luciatåget tågar ut från Lila så fikar vi på respektive avdelning, på lussebullar och pepparkakor som era barn bakat tillsammans!

När luciatåget tågar ut från Lila så fikar vi på respektive avdelning, på lussebullar och pepparkakor som era barn bakat tillsammans! Nu väntar Lucia och julen står för vår dörr! Ni är varmt välkomna att fira lucia hos med oss fredagen den 12 dec. Vi tänker att alla som vill får vara luciaklädda (lämna kläderna redan på morgonen märkta)

Läs mer

ÖPPEN FÖRSKOLA Vårterminen 2014

ÖPPEN FÖRSKOLA Vårterminen 2014 ÖPPEN FÖRSKOLA Vårterminen 2014 Kontakt: Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38 Hemsida: www.lund.se/kulan E-post: kulansoppnaforskola@live.se Blogg : www.kulanbloggen.se

Läs mer

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt!

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Tänk ändå vad fort ett verksamhetsår går och vad mycket som hänt på förskolan. Vi har haft två pedagoger iväg till Italien på fortbildning

Läs mer

Förskoleklass Bubblan

Förskoleklass Bubblan Sida 1 av 5 Skarpnäcks skola Förskoleklass Bubblan Bulleribock telenr: 0761291067 Bubblan telenr: 0761294382 Öppning och stängningsfritids telenr: 50815626 Veckobrev 30 mars 2012 för vecka 14, 16 och 17

Läs mer

Årsberättelse Björke förskola

Årsberättelse Björke förskola Årsberättelse Björke förskola 2016-2017 Temaboken Under året har mycket av arbetet utgått från temaboken Hugo, elak, blodtörstig och jättefarlig. Boken handlar om krokodilen Hugo som mot sin vilja blivit

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan skall lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten skall vara trygg, rolig och lärorik. Alla barn skall känna en tillhörighet, gemenskap och

Läs mer

Ni som är nyinflyttade och era närstående är hjärtligt välkomna till oss.

Ni som är nyinflyttade och era närstående är hjärtligt välkomna till oss. 2017-12-11 Information till boende och närstående december 2017 Hej! Här är lite information för er som bor hos oss eller är närstående till någon av våra boende på Söndasgården om vad som händer hos oss

Läs mer

Grovplanering HT 2014

Grovplanering HT 2014 Grovplanering HT 2014 Viktigt!!! Detta är en preliminär planering och inget som är huggit i sten vi kan ibland behöva ändra lite i planeringen. Vi tänker gå på sagostunder men programmet är inte klart

Läs mer

Flaskposten juni. -15

Flaskposten juni. -15 Flaskposten juni. -15 Sommar, sol och fågelkvitter...då var det åter dags för en förhoppningsvis härlig sommar framför oss. Med lite framförhållning vill vi passa på att tala om att den 7 september har

Läs mer

ÖPPEN FÖRSKOLA. Kontakt : Email : Blogg : www.kulanbloggen.se. Facebook: www.facebook.com/kulansoppnaforskola

ÖPPEN FÖRSKOLA. Kontakt : Email : Blogg : www.kulanbloggen.se. Facebook: www.facebook.com/kulansoppnaforskola ÖPPEN FÖRSKOLA Kontakt : Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38 www.lund.se/kulan Email : kulansoppnaforskola@live.se Blogg : www.kulanbloggen.se Facebook: www.facebook.com/kulansoppnaforskola

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Nu hade vi tänkt att vi skulle ha en må bra kväll, men tyvärr så var intresset för dåligt så det blev inställt.

Nu hade vi tänkt att vi skulle ha en må bra kväll, men tyvärr så var intresset för dåligt så det blev inställt. Kvarnberget/Viken är ett Plusboende där det finns ca 650 lägenheter. Vi har ansvar för att det är rent och snyggt i 54 trapphus. Vi anordnar även aktiviteter och vi kan ge stöd och hjälp om du tillfälligt

Läs mer

Tallens utvärdering Våren 2013

Tallens utvärdering Våren 2013 Tallens utvärdering Våren 2013 Vårens mål på Tallen som följer LpFö98 /10 : Trygghet: - att barnet ska känna förtroende för oss. - att barnet ska känna värme och glädje i gemenskap med varandra. - att

Läs mer

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013. Aktuella datum

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013. Aktuella datum 33333333333333333333333333 Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013 Aktuella datum 4-5/6 Storströvarläger 11/6 Linsboloppet kl 10 11/6 Skabersjöloppet

Läs mer

Nu ser vi fram emot en härlig höst med sprakande färger i naturen och förhoppningsvis

Nu ser vi fram emot en härlig höst med sprakande färger i naturen och förhoppningsvis Aug sept 2017 Inledning Då har även denna sommar passerat eller i alla fall de flesta av oss har haft semester och är åter igen i tjänst. Vi får hoppas att vi får en fin augusti och september så att vi

Läs mer

Planeringsdagar för pedagogerna. Förskolan stängd. Inskolning Sigge.

Planeringsdagar för pedagogerna. Förskolan stängd. Inskolning Sigge. Grovplanering HT 15 Varje jämn torsdag har vi planering 16.00-19.00, barnen hämtas då senast 15.45. Varje ojämn torsdag går Kottarna på heldagsutflykt med matsäck. Vi tänker att barnen har med sig ryggsäck

Läs mer

Detta utskick innehåller följande:

Detta utskick innehåller följande: Detta utskick innehåller följande: Resor- och lägerprogrammet Bli sponsor - Stöd vår verksamhet - Inbjudan till FUB:s Årsmöte Talldungen, Haverdal 2019 Vandring med FUB Lärvux -Är du sugen på att läsa?-

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete för Förskolan Kohagen med avd Kohagen och Kalvdansen. Läsåret 2011 2012

Systematiskt kvalitetsarbete för Förskolan Kohagen med avd Kohagen och Kalvdansen. Läsåret 2011 2012 Systematiskt kvalitetsarbete för Förskolan Kohagen med avd Kohagen och Kalvdansen Läsåret 2011 2012 Arbetslaget som omfattas Kvalitetsarbetet omfattar arbetslaget vid Förskolan Kohagen och Kalvdansen.

Läs mer

Lilla föräldraboken. Bra att veta som förälder på Örebro Waldorfskola

Lilla föräldraboken. Bra att veta som förälder på Örebro Waldorfskola Lilla föräldraboken Bra att veta som förälder på Örebro Waldorfskola Välkommen som ny förälder till Örebro Waldorfskola! Den här skriften är tänkt att vara en vägledning för dig som ny förälder. Här får

Läs mer

Öppen förskola. Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38. kulansoppnaforskola@live.se

Öppen förskola. Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38. kulansoppnaforskola@live.se Öppen förskola Höstterminen 2014 Kontakt : Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38 E-mail : kulansoppnaforskola@live.se Hemsida: www.lund.se/kulan Facebook: www.facebook.com/kulansoppnaforskola

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång. IUS Förskolan Granen

Samhälle, samverkan & övergång. IUS Förskolan Granen Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 IUS Förskolan Granen www.forskolangranen.se Läroplanens riktlinjer Förskolan ska komplettera hemmet

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Tara är barnskötare YLVA HEROU ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Tara är barnskötare YLVA HEROU ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN Omslaget Titta på bilden på omslaget och berätta vad du ser. Svara på frågorna: 1. Vad ser du på bilden? 2. Var är de? 3. Vilket yrke har kvinnan? 4. Vilken årstid är det på bilden?

Läs mer

Böda hembygdsförening verksamhetsberättelse 2014

Böda hembygdsförening verksamhetsberättelse 2014 Böda hembygdsförening verksamhetsberättelse 2014 Styrelsen under 2014: Ordförande: Alrik Nilsson Vice ordförande: Rolf Jakobsson Sekreterare: Kerstin Svensson Kassör: Gugge Björstad Ledamöter: Paul Olofsson,

Läs mer

Trivsel som motivation Gemenskap skapar trygghet och ger makt att påverka Bergagården Plan Blå

Trivsel som motivation Gemenskap skapar trygghet och ger makt att påverka Bergagården Plan Blå Trivsel som motivation Gemenskap skapar trygghet och ger makt att påverka Bergagården Plan Blå Fredrik, Julio, Jasmina, Viola, Betty, Ardiana och Malin samt alla andra som arbetat här under året som gått.

Läs mer

TallgårdenNytt. I huvudet på Linda. Alla vi på Tallgården

TallgårdenNytt. I huvudet på Linda. Alla vi på Tallgården TallgårdenNytt Månadsbrev mars-april månad 2012. Finns även att hämta på förskolans hemsida, www.mjolby.se Redaktör Pia Adlertz, pia.adlertz@mjolby.se I huvudet på Linda Hej alla föräldrar Äntligen börjar

Läs mer

Årsberättelse Ht 13- Vt 14. Sörby förskoleområde Andersbergsgårdens förskola. Ansvarig förskolechef Margareta Kärlin

Årsberättelse Ht 13- Vt 14. Sörby förskoleområde Andersbergsgårdens förskola. Ansvarig förskolechef Margareta Kärlin Årsberättelse Ht 13- Vt 14 Sörby förskoleområde Andersbergsgårdens förskola Ansvarig förskolechef Margareta Kärlin Biträdande förskolechef Mio Iller Givell Årsberättelse Andersbergsgårdens förskola 2014

Läs mer

Lilla föräldraboken. Bra att veta som förälder på Örebro Waldorfskola

Lilla föräldraboken. Bra att veta som förälder på Örebro Waldorfskola Lilla föräldraboken Bra att veta som förälder på Örebro Waldorfskola Välkommen som ny förälder till Örebro Waldorfskola! Den här skriften är tänkt att vara en vägledning för dig som ny förälder. Här får

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017 Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017 Gruppens sammansättning Vi har 10 barn, 8 flickor och 2 pojkar 1 barn födda 15 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12 1 barn födda 11

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Gruppens sammansättning Vi har 8 barn. 7 flickor och 1 pojke 3 barn födda 12 1 barn födda 11 3 barn födda 10 1 barn födda 09 Personal Liselott Karlsson

Läs mer

Vecka 50. Vi har bakat pepparkakor. Här gör vi samarbetsjulgran

Vecka 50. Vi har bakat pepparkakor. Här gör vi samarbetsjulgran Vecka 50 Vi har bakat pepparkakor Här gör vi samarbetsjulgran Så här fin blev den när vi samarbetade. Här har tomten råkat klippa sönder alla julorden men eleverna hjälpte honom och fixade till det. Vecka

Läs mer

Tranbärets månadsbrev september 2015

Tranbärets månadsbrev september 2015 Tranbärets månadsbrev september 2015 Vilken höst vi har! Sol och värme växlas med regn och rusk, men september ser ut att avslutas med sol och det gillar vi. Naturen bjuder på underbara färgkombinationer

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång. IUS Förskolan Granen

Samhälle, samverkan & övergång. IUS Förskolan Granen Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 IUS Förskolan Granen www.forskolangranen.se Läroplanens riktlinjer Förskolan ska komplettera hemmet

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

Inspiration till Bamses må bra tidning

Inspiration till Bamses må bra tidning Inspiration till Bamses må bra tidning Inspirationen är sammanställd av personal vid Förskolorna i Dals-Eds kommun. Förslag till arbetsgång Informera föräldrar om projektet och Bamses må bra tidning och

Läs mer

Tranbärets månadsbrev maj 2015

Tranbärets månadsbrev maj 2015 Tranbärets månadsbrev maj 2015 Maj månad försvann med en hiskelig fart och även om vi haft en del dagar med sol och värme, så har den ändå varit ganska kall. Vi får trösta oss med att vårblommorna har

Läs mer

Nu gäller det att öva flitigt på sångtexterna som skickades hem förra veckan! :)

Nu gäller det att öva flitigt på sångtexterna som skickades hem förra veckan! :) Hej på er alla! Sista veckan med utvecklingssamtal går av stapeln. Om ni har glömt vilken tid ni har bokat är det bara att gå in på Doodle och dubbelkolla! Tack till er som redan har varit på samtal och

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 Presentation Lilla Solen, pedagogisk omsorg, kommer att erbjuda barn från 1-5 år en flexibel och stimulerande verksamhet. Lilla Solens hemvist är en lokal på Domarvägen i Huddinge

Läs mer

Veckobrev för Kristallens Förskoleklass v.45

Veckobrev för Kristallens Förskoleklass v.45 Veckobrev för Kristallens Förskoleklass v.45 Hej på er alla barn och föräldrar i Kristallens Förskoleklass Ååå vad kul det är att vara tillbaka Så roligt att träffa alla igen, har saknat er alla massor/annika

Läs mer

Nr 7 Juli 2011 www.sanda-gotland.net

Nr 7 Juli 2011 www.sanda-gotland.net Sandpappret Nr 7 Juli 2011 www.sanda-gotland.net SENSOMMARDANS I SANDA PARKEN Lördagen den 13 Augusti Gammeldans 15:00-18:00 till Kalle Jacobsson kvartett Grillbuffè ca 19:00 Dans 20:30-01:00 till DEAL

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Kommentar från Håll Sverige Rent 2013-02-06 11:43: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat

Läs mer

21 dec 2015. Hej! God jul och Gott Nytt År till er alla. Yvonne Haldrup Förskolechef

21 dec 2015. Hej! God jul och Gott Nytt År till er alla. Yvonne Haldrup Förskolechef Hej! Nu är det snart dags att avsluta det här året på Fårdala Simmets förskolor Båten, Gunghästen, Pusslet och Sagan för att fira jul och nyår. Jag önskar att ni alla får umgås med era barn, nära och kära

Läs mer

Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner

Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner Avdelningen Rosa avdelning har barn i åldern 1-3 år och ca:18-20 barn. Arbetslaget består av Eivor som är avdelningsansvarig, Melek,

Läs mer

Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014

Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014 Skara-Götene FUB Verksamhetsberättelse 2014 Sid 1 (5) Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014 Styrelsen för FUB, Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning i Skara-Götene får härmed

Läs mer

Protokoll från föräldraföreningens möte 2010-09-29

Protokoll från föräldraföreningens möte 2010-09-29 Protokoll från föräldraföreningens möte 2010-09-29 Närvarande: Birgitta Thorell, Kerstin Åberg, Barbro Helgesson, Maria Rapp, Malin Johansson, Malin Arvidsson, Sandra Oskarsson, Maja Bednarcuk, Nina Björk-Jakobsson,

Läs mer

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa!

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! Celiakinytt NUMMER 2 2014 Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! INNEHÅLL/ NUMMER 1 Innehåll 3 KOMMANDE AKTIVITET ICA veteranernas handelsbod 4 KOMMANDE AKTIVITET Julbak för hela familjen 5 AKTUELL

Läs mer

Då har det blivit dags för terminens sista månadsbrev. Ett stort tack för uppslutningen på uppspelet och vilka duktiga barn ni har!!!

Då har det blivit dags för terminens sista månadsbrev. Ett stort tack för uppslutningen på uppspelet och vilka duktiga barn ni har!!! Hej alla! Då har det blivit dags för terminens sista månadsbrev. Ett stort tack för uppslutningen på uppspelet och vilka duktiga barn ni har!!! Solkräm Värmen har slagit till och vi hoppas att den stannar

Läs mer

Öppen förskola. Kontakt : Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38. E-mail : kulansoppnaforskola@live.

Öppen förskola. Kontakt : Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38. E-mail : kulansoppnaforskola@live. Öppen förskola Kontakt : Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38 E-mail : kulansoppnaforskola@live.se Blogg : www.kulanbloggen.se Facebook: www.facebook.com/kulansoppnaforskola

Läs mer

Hösten 2015. Dans. Bowling. Musikcafé. Simning. Disco. Grillning vid Glänninge. Och annat kul

Hösten 2015. Dans. Bowling. Musikcafé. Simning. Disco. Grillning vid Glänninge. Och annat kul Hösten 2015 Dans Bowling Musikcafé Simning Disco Grillning vid Glänninge Och annat kul I Samarbete med bl a Fub Laholm, Höks Hi, Fritid Halmstad, m fl. Hej! Från och med den 1:e januari 2015 finns fritidsprogrammet

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2012

Kvalitetsredovisning 2012 Kvalitetsredovisning 2012 Läsåret 2011/2012 Klöverträsk förskola Ansvarig rektor: 2:1 Normer och värden Kvalitetsredovisning 2011-2012 Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar respekt för att

Läs mer

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN:

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: 978-91-47-11782-6 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni samma

Läs mer

December 2018 Mötesplatsen Kristallen på Flintebro

December 2018 Mötesplatsen Kristallen på Flintebro Månadsprogram December 2018 Mötesplatsen Kristallen på Flintebro Öppet för alla seniorer i Skurups Kommun Kristallen En del av julen! December Vecka 49 Måndag 3 Julgymnastik kl. 10.00 11.00 Bingo kl. 14.00

Läs mer

Välkommen till Grodan, våren 2009

Välkommen till Grodan, våren 2009 Välkommen till Grodan, våren 2009 Ett nytt år och en ny termin står framför oss med massor av nya utmaningar och spännande lärande. Vi planerar för fullt vad våren ska innehålla men vi tänker också ta

Läs mer

Finjasjöns strand vid Skyrup. Nära naturen vid ås & sjö. www.matterodsbyalag.se. Byabladet 2014 Nr 2

Finjasjöns strand vid Skyrup. Nära naturen vid ås & sjö. www.matterodsbyalag.se. Byabladet 2014 Nr 2 Finjasjöns strand vid Skyrup Nära naturen vid ås & sjö www.matterodsbyalag.se Byabladet 2014 Nr 2 Aktiviteter 2014 12 maj Trivselkväll vid Agdas stuga kl 18,00. Vårstädning av stugan och i trädgården.

Läs mer

julkalender 2012 fredag den 30 november 2012

julkalender 2012 fredag den 30 november 2012 julkalender 2012 22 20 5 4 18 11 6 21 23 15 9 12 19 7 8 14 24 17 3 10 16 13 1 2 1 Tänd ljus i mörkret Stäng av mobiltelefon, TV tänd ljus och bara njut av tystnad. Mys och ha det bra med årets första varma

Läs mer

Humlans månadsbrev maj 2014

Humlans månadsbrev maj 2014 Humlans månadsbrev maj 2014 Maj månad har som vanligt bjudit på en hel del! Vi har träffat alla er förälder i enskilda avslutningssamtal. Det känns lite vemodigt att tänka på att släppa iväg våra barn

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Gnistan

VERKSAMHETSPLAN Gnistan VERKSAMHETSPLAN Gnistan Hösten -09 Våren -10 Sanna Alvén Anna Stengard Ann-Kristin Lilja Marianne Fredriksson En dag på Gnistan 6:30 Förskolan öppnar, öppningsavdelning Gnistan 8:00 Frukost 8:30 lek ute/inne

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem Gruppens sammansättning Vi har 12 barn, 10 flickor och 2 pojkar 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12 1 barn födda 11 3 barn födda 10 Personal

Läs mer

Kom ihåg ombyteskläder.

Kom ihåg ombyteskläder. Hej v48 Nu har vi börjat med massage, med tända ljus och skön musik masserade barnen varandra medan jag visade i luften vilka rörelser de skulle göra. Först var det lite fnissigt och de hade lite svårt

Läs mer

Adventstid När vi har som mörkast känns det fint att tända första ljuset i adventsljusstaken och räkna ner till jul.

Adventstid När vi har som mörkast känns det fint att tända första ljuset i adventsljusstaken och räkna ner till jul. Adventstid När vi har som mörkast känns det fint att tända första ljuset i adventsljusstaken och räkna ner till jul. V 48 Planeringsdag Tor 15/1 januari Då är förskolan stängd! Tänk på kläder efter väder!

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013

UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger

Läs mer

Tranbärets månadsbrev november/december 2015

Tranbärets månadsbrev november/december 2015 Tranbärets månadsbrev november/december 2015 Nu är vi inne i väntans tider. Det ligger längtan och förväntan i luften. Vi myser, pysslar och förbereder oss för jul och Lucia här på förskolan. Julen är

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2013/2014

Kvalitetsredovisning Läsåret 2013/2014 Kvalitetsredovisning Läsåret 2013/2014 Vilans öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Vilans öppna förskola finns på andra våningen i Vilans gamla skola. Vi delar

Läs mer

Vi börjar med att välkomna åter våra nya kompisar på Mumindalen och Trollskogen.

Vi börjar med att välkomna åter våra nya kompisar på Mumindalen och Trollskogen. Vi börjar med att välkomna åter våra nya kompisar på Mumindalen och Trollskogen. Namn på nya kompisar Det har önskats från föräldrarådet att vi ska skriva ut namnen på den nya barnen i månadsbreven detta

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 24 november, 2014 - onsdag 21 januari, 2015

barnhemmet i muang mai måndag 24 november, 2014 - onsdag 21 januari, 2015 barnhemmet i muang mai måndag 24 november, 2014 - onsdag 21 januari, 2015 Sedan vi skrev sist har det gått i ett, det har inte bara varit högsäsong i Thailand utan även för barnhemmet. Det är först nu

Läs mer

Minnesanteckning från Förskolan Gläntans föräldramöte 20140317

Minnesanteckning från Förskolan Gläntans föräldramöte 20140317 Minnesanteckning från Förskolan Gläntans föräldramöte 20140317 Malin hälsar alla välkomna och personalen presenterar sig. Vi nämner också Annika vår lokalvårdare, Jonny som är vaktmästare och kommer med

Läs mer

Verksamhetsberättelse läsåret 2012 2013

Verksamhetsberättelse läsåret 2012 2013 Verksamhetsberättelse läsåret 2012 2013 Allmänt Vi har för närvarande 85 familjer som är medlemmar i föreningen. Under höstterminen 2012 hade vi 92 barn som deltog i undervisningen. Vi fick statsbidrag

Läs mer

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken 1 Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken En huvudsats kan ensam bilda en mening Flera huvudsatser kan bilda en mening En huvudsats + en bisats kan bilda en mening

Läs mer

Trevlig helg Monika och Helene

Trevlig helg Monika och Helene Hej! v.47 Den här veckan har vi börjat tänka lite matte, vi har tex 6 kulor i handen och "gömmer" 3 i andra handen hur många finns då kvar? jo 3, vi har också 6 små fyrkanter till hjälp som ligger framför

Läs mer

BJÄLBOTULLNYTT Nyhetsbrev juni 2014 Redaktör Nina Engelke

BJÄLBOTULLNYTT Nyhetsbrev juni 2014 Redaktör Nina Engelke BJÄLBOTULLNYTT Nyhetsbrev juni 2014 Redaktör Nina Engelke I huvudet på Linda Hej igen, Det är med stor förundran jag inser att det redan nalkas sommar och terminsavslut. Ett tydligt tecken är att det snart

Läs mer

Fritidsnytt. Nr 2/2013

Fritidsnytt. Nr 2/2013 Fritidsnytt Nr 2/2013 Här kommer höstens program! Här kommer en del av de aktiviteter som erbjuds denna termin. Det finns aktiviteter som du känner igen sedan innan, och vi erbjuder nya cirklar som vi

Läs mer

Foto: Per-Arne Andersson

Foto: Per-Arne Andersson Foto: Per-Arne Andersson Föreningsbladet Program våren 2018 I Motala kommun finns en arbetsgrupp som arbetar inom LSS för att du ska få en bra och meningsfull fritid. Detta häfte är ett exempel på vad

Läs mer

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn:

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna rak ordföljd. Subjektet är först. Verbet är alltid på andra plats. Subjekt Verb Objekt Zlatan spelar fotboll.

Läs mer

Våra tre huvudmål för vår verksamhet med fokus på hållbarhet utveckling Vi personal ställde oss frågan; Vad är det viktigaste att ge våra barn i dag

Våra tre huvudmål för vår verksamhet med fokus på hållbarhet utveckling Vi personal ställde oss frågan; Vad är det viktigaste att ge våra barn i dag Våra tre huvudmål för vår verksamhet med fokus på hållbarhet utveckling Vi personal ställde oss frågan; Vad är det viktigaste att ge våra barn i dag i den värld vi lever med miljöförstöring, stress, konflikter

Läs mer

Arbetsplan för. Furans Förskola. En förskola för hållbar utveckling med bra miljö. för lek och lärande

Arbetsplan för. Furans Förskola. En förskola för hållbar utveckling med bra miljö. för lek och lärande Arbetsplan 2016- för Furans Förskola En förskola för hållbar utveckling med bra miljö för lek och lärande Adress: Gundbogatan 13 82231 Alfta Tel nr: Blå avd. 0271-57487, 0702796330, Gul avd. 027157488,

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 5 december - torsdag 4 januari

barnhemmet i muang mai tisdag 5 december - torsdag 4 januari barnhemmet i muang mai tisdag 5 december - torsdag 4 januari tdet har varit full rulle sedan sist. Därför har detta brev dröjt och nu vet vi knappt hur vi ska få plats med allt som har hänt. Vi ska ju

Läs mer

Tranbärets månadsbrev november 2016

Tranbärets månadsbrev november 2016 Tranbärets månadsbrev november 2016 Nu börjar julen närma sig. I söndags gick vi in i adventstiden och vi tänder lite mer ljus än annars. Mer ljus, är något vi alla behöver när dagarna är gråa, solen inte

Läs mer

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla i Sverige att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare

Läs mer

Nu har turen kommit till Trollet Sture som skickat oss en julhälsning. Jo, det är sant. Även trollen firar Jul minsann.

Nu har turen kommit till Trollet Sture som skickat oss en julhälsning. Jo, det är sant. Även trollen firar Jul minsann. Värdparet in Nu har turen kommit till Trollet Sture som skickat oss en julhälsning. Jo, det är sant. Även trollen firar Jul minsann. Musikintro Sture är hemma, trollampa, hattmajor m.m bemannas av skådespelare

Läs mer

Å rsberä ttelse 2015/2016

Å rsberä ttelse 2015/2016 Å rsberä ttelse 2015/2016 Bomhus förskoleområde Masurgården Masurgården har under året haft 57-60 glada härliga barn i åldrarna 1-6 och 10 personal varav en resurs samt en egen kock i köket. Vi har tre

Läs mer

Datum Mål: Att stärka barnen i språket och i deras självkänsla och självbild, att jobba med olikheter.

Datum Mål: Att stärka barnen i språket och i deras självkänsla och självbild, att jobba med olikheter. Datum 2018-06-15 Barn- och utbildningsförvaltningen Systematiskt kvalitetsarbete läsåret 2017/208 Avdelning: pedagogisk omsorg STIDSVIG Dagbarnvårdare Susanne Berg och Ing-Britt Juul Beskrivning av verksamheten:

Läs mer

Välkommen. till Förskolan Rubinen

Välkommen. till Förskolan Rubinen Välkommen till Förskolan Rubinen Inskolnig Inskolningen tar ca.2 veckor och i samråd med föräldrarna görs ett inskolningsschema. Under inskolningen lär vi känna varandra, samtidigt som barn och föräldrar

Läs mer

Veckobrev för Opalen 1 v 18-20

Veckobrev för Opalen 1 v 18-20 Veckobrev för Opalen 1 v 18-20!!! Hej alla barn och föräldrar! 7 maj 2015 Tänk vad fort tiden går! Det gäller att stanna upp nu och njuta av det långa, ljusa och härliga dagarna. Vi startar inte upp så

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 för Adelöv/Linderås kyrkokör

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 för Adelöv/Linderås kyrkokör VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 för Adelöv/Linderås kyrkokör Efter ett litet juluppehåll startade kören igen den 21/1 i Linderås. Helgen efter var det dags för Sångartinget, som den här gången hölls i Gripenbergs

Läs mer

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll.

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll. Vårt tema När vi planerar det aktuella temat följer vi Läroplanen för förskolan 2010. De mål som vi på förskolan ska sträva mot kan sammanfattas i följande punkter: Värdegrundsfrågor Under en dag på förskolan

Läs mer

Familjedaghemmet Delfinen

Familjedaghemmet Delfinen Verksamhetsberättelse 2013 Familjedaghemmet Delfinen Presentation Familjedaghemmet har bedrivits i egen villa i bostadsområdet Mälarhöjden. Verksamheten har en egen ingång där barnen har varsin krok/hylla

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 Presentation Lilla Bruket, pedagogisk omsorg, erbjuder barn från 1-5 år en flexibel och stimulerande verksamhet. Lilla Brukets hemvist är en lokal i området Tumba

Läs mer

Utvärdering blåbäret hösten 2009

Utvärdering blåbäret hösten 2009 Utvärdering blåbäret hösten 2009 Höstterminen 2009 har Blåbäret bestått utav pedagogerna Ann-Christine, Sofia, Viorica och Eva. Eva började den 14 september efter sin föräldraledighet. Under höstterminen

Läs mer

Kvalitetsarbete Myran

Kvalitetsarbete Myran Kvalitetsarbete Myran Kungshöjdens förskola Smultronet 2014 Förskolor Syd Munkedals kommun Helene Hellgren Mia Johanson Marina Jorqvist Innehåll Grundfakta och förutsättningar... 3 Kartläggning av barnens

Läs mer

Verksamhetsberättelse Hammarbackens hembygdsförening 2015

Verksamhetsberättelse Hammarbackens hembygdsförening 2015 Verksamhetsberättelse Hammarbackens hembygdsförening 2015 Året startade med att undertecknad efter förfrågan från jägarna om att hålla Skogskaféet/ kontoret öppet under vargjakten i januari. Det var full

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012 Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-05-30 11:12:15: Ni har tagit er an tema Livsstil och hälsa från många olika håll och

Läs mer

Grovplanering för Strålsnäs förskola. Hösten 2011

Grovplanering för Strålsnäs förskola. Hösten 2011 Grovplanering för Strålsnäs förskola Utifrån Läroplan för förskolan Lpfö 98 (reviderad 2010) Hösten 2011 Oktober 2011; Anna Bratz, Britt Thudén, Helené Svanström, Maria Lööke, Anita Andersson, Åsa Holm,

Läs mer

21/11 2015 Kl. 11-15

21/11 2015 Kl. 11-15 21/11 2015 Kl. 11-15 BASARHÄFTE Waldorfbasar Lördag den 21 november 2015 kl. 11 15. Basaren är en fest för att sprida glädje och gemenskap. Välkommen med ditt bidrag! SYFTE Huvudsyftet med basaren är

Läs mer