Uppropet från framsidan Sjöräddningssällskapet Box Västra Frölunda

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppropet från framsidan Sjöräddningssällskapet Box 5025 426 05 Västra Frölunda 077-579 00 90 info@ssrs.se 90 05 00-0 900-5000"

Transkript

1 Blif medlem! Uppropet från framsidan är från vår föreningsstart Och behovet av medlemmar i föreningen Sjöräddningssällskapet har inte minskat, tvärtom! Båt- och sjöliv är en folkrörelse, och med fler människor på och vid vatten ökar risken för olyckor och tillbud. Att vara medlem i Sjöräddningssällskapet innebär att man vill att det ska finnas en fungerande sjöräddning i Sverige. Sjöräddningssällskapet gör 70 procent av all sjöräddning utan en enda krona från staten. Det är medlemmars och givares förtjänst att alla som vistas på våra vatten får hjälp när det är fara för liv. Vi är redo att rycka ut dygnet runt, året om, alla årets dagar. Många vet fortfarande inte att sjöräddning i Sverige vilar på frivillighet. Både frivilligt arbete och frivilliga bidrag. Därför behövs du extra mycket. Berätta om oss för andra så att vi blir ännu fler. Vi vet att många skulle vilja stötta vår verksamhet, om de bara visste att det behövdes. Tack för att du är Sjöräddningssällskapets ambassadör i din närhet. Sjöräddningssällskapet Box Västra Frölunda Telefon: E-post: Plusgiro: Bankgiro:

2 Sjöräddning i Sverige är gratis för alla.

3

4 våra frivilliga sjöräddare VD hälsar välkommen

5 våra frivilliga sjöräddare Frivilligheten när den är som allra bäst Dagarna innan julafton för några år sedan havererade motorn på vår räddningsbåt i Räfsnäs. Sverige hade bokstavligen stängt för jul, och jag och alla andra pysslade som bäst med kluriga julklappsrim och väntade på att få smaka den första ljumma skinkmackan. Alla andra utom några frivilliga sjöräddare i Räfsnäs. De tänkte i stället att en havererad räddningsbåt gör ingen nytta, vilket till varje pris måste fixas. Bara en eldsjäl tänker så. Genom mycket ringande lyckades de jaga fram reservdelar, som både hämtades med egen bil och sattes in i båten samma dag. Skruvandet höll på till långt in på natten. När de nöjda till slut kom hem, så fick de omgående vända tillbaka till räddningsbåten larm om ett sjunkande handelsfartyg som gått på en fyr. Elva man räddades till livet den natten, tack vare några enstaka människors enorma engagemang och vilja. Detta är Sjöräddningssällskapet i ett nötskal. Frivilligheten kan inte ersättas. En avlönad beredskap längs med hela vår långa kust och i alla större insjöar dygnet runt, året om är inte möjlig. De skattepengarna finns helt enkelt inte. När samhällets resurser inte räcker till, så är det alltid det frivilliga och mycket osjälviska engagemanget som uträttar stordåd. Frivilliga sjöräddare sedan 1907, det är Sjöräddningssällskapet. Och om du som frivillig medlem och givare vill, så fortsätter vi att rädda liv till sjöss, även i framtiden. Tillsammans gör vi hela skillnaden. Välkommen ombord! rolf westerström, vd sjöräddningssällskapet

6 våra frivilliga sjöräddare detta är sjöräddningssällskapet Vi räddar liv till sjöss Sjöräddning är ett samspel i Sverige, men det är bara Sjöräddningssällskapet som har sjöräddning som huvuduppgift. Och vi gör mycket nytta. I sju av tio larm är räddaren i nöden en frivillig och oavlönad sjöräddare. Utan gåvor kan vi inget göra. Vi får inga bidrag från staten. Att samla in pengar genom många medlemmar och givare är vår ekonomiska förutsättning. Och så har det varit sedan föreningens start den 1 juni Ingen ska omkomma till sjöss. Vår vision har inga gränser. Oavsett vatten och oavsett geografi, genom förebyggande arbete, forskning och utveckling, samt medverkan på de internationella arenorna, driver vi frågan om sjöräddning i Sverige och hela världen, aktivt och medvetet. Medmänsklighet är vår värdegrund. Sjöräddningssällskapet kännetecknas av en ödmjuk och hjälpsam attityd, där omdöme, skicklighet och erfarenhet kommer till uttryck i varje handling och möte. 16 m/s och en våghöjd på fyra meter. I det vädret driver en ensamseglare utan kontroll med roderhaveri på Ålands hav. Fyra minuter efter larm är frivilliga sjöräddare på väg. Tre timmar senare är haveristen i trygghet och räddningsstationen redo för nya uppdrag.

7 våra frivilliga sjöräddare innehåll VD hälsar välkommen 4 Detta är Sjöräddningssällskapet i korthet 8 Sjöräddning idag 10 Medlemsutveckling 14 Så samlar vi in våra pengar 20 Så använder vi våra pengar 30 Kunskapsspridning 46 Årsredovisning 52 Våra frivilliga sjöräddare 84 Föreningsinformation 92 Sjöräddningssällskapets årsbok 2013 Ansvarig utgivare: Sjöräddningssällskapet Foto: Sjöräddningssällskapet där inget annat anges Grafisk form: Spoon Tryckeri: Göteborgstryckeriet

8 2012 i korthet 365 dagar på 2783 tecken Intäkterna från medlemsavgifter uppgick till 49 miljoner kronor och 62 miljoner kronor skänktes till oss i form av gåvor. Det kan låta och se ut som om Sjöräddningssällskapet är en förening som redan har allt, men det kostar mycket pengar att hålla en 15-minuters beredskap och göra 70 % av all sjöräddning i Sverige. Varje år måste vi samla in lika mycket pengar igen, för att kunna rädda liv på nytt. De frivilliga sjöräddarna lämnade kaj gånger I snitt är det 20 gånger per dag. Tänk att vi har över eldsjälar, som lägger sin egen fria tid på att rädda dig och mig och alla andra, utan ersättning. Och tänk att deras familjer, vänner och arbetsgivare ställer upp i sin tur! Vi driftsatte 2012 den första båten ur Postkod- Lotteriklassen, Rescue Lennart Wallenstam. Vår nya räddningsbåt är modernare och miljövänligare än någonsin. Ytterligare nio nya räddningsbåtar har tagits i drift under året, tack vare generösa donationer från företag och privatpersoner. Vi fortsätter oförtrutet vårt förebyggande informationsarbete. Under 2012 gav vi ut medlemstidningen Trossen och barntidningen Trossen Junior i sammanlagt över exemplar. Samtidigt intensifierade vi arbetet med pressbearbetning, aktiva nyhetsflöden och viral spridning av vårt arbete och budskap.

9 Sjöräddningssällskapet genomför och driver många projekt, bland annat frågan om massräddning. Trots att det nu gått 100 år sedan Titanic sjönk har inte mycket hänt på den fronten. Att inte fler förolyckades när Costa Concordia sjönk i början av 2012 handlar mer om omständigheterna snarare än goda massräddningsmetoder. Därför är massräddning en fråga vi medvetet och aktivt driver. Vi stod värdar för en massräddningskonferens i Göteborg i juni. 128 delegater från 62 internationella organisationer, säger också en del om frågans tyngd och angelägenhet. Under året tog vi det första spadtaget för ett nytt stationshus i Dalarö. Sjöräddarna i Kalmar och Hjälmaren flyttade in i sina nya lokaler. Sjöräddningssällskapet bytte ekonomisystem. En inköpsansvarig och en resurs för personal- och medarbetarfrågor anställdes. Vår medlems- och givarservice flyttade till Östersund för att säkerställa en anpassad bemanning i såväl hög- som lågsäsong. Rakel, det nya systemet för kommunikation inom den samlade räddningstjänsten, togs i drift på Sjöräddningssällskapets samtliga båtar. Vi tecknade två nya avtal med landsting gällande IVPA, i väntan på ambulans. Vi drog igång ett helt nytt givarvårdsprogram, startade upp ett arbete kring stora gåvor och lanserade vår folder om att testamentera till Sjöräddningssällskapet. Vi deltog i den årligt återkommande samövningen Baltic SAR på Bornholm och vi medverkade även på Insamlingsforum i Stockholm och vid konferensen ICE-SAR på Island. Bland annat.

10 sjöräddning idag

11 Foto: henrik trygg

12 sjöräddning idag 60 miljoner passagerare på svenska vatten Sverige är nästan en ö och vi har en näst intill oslagbar skärgård, värd att avundas. Det är inte konstigt att Sverige är ett av världens mest fritidsbåttäta land. Det är heller inte konstigt att många färjor och fartyg färdas inom och anlöper till och från Sverige årligen. Men att 60 miljoner passagerare transporteras på svenska vatten under ett år är, om inte konstigt, så i alla fall hissnande. Men även om båtfolken är mest frekventa på våra vatten, så inbjuder vår vackra sjönatur till så mycket mer. Att paddla, simma, fiska och skrinna känner de flesta till, men nya vattensporter tillkommer år från år. Sammantaget så är vatten en källa till en aktiv fritid. Och därmed en källa till olyckor. Personer med fritidsbåt är mest utsatta Totalt omkom 97 personer i drunkningsolyckor under Av dem var 7 barn under 19 år. 14 av de förolyckade omkom i samband med fiske och 10 vid isolycka. 40 procent av olycksfallen hände under juni till augusti och de flesta badolyckorna inträffade i mindre sjöar eller vattendrag. En förklaring till det skulle kunna vara att man känner sig säkrare på mindre vatten och då omedvetet tar större risker. Detta gäller inte minst vid färd i fritidsbåt. Många personer, främst äldre, tycker fortfarande att det är onödigt med flytväst och att det absolut inte är ett problem att vistas ensamma på sjön. 87 procent av de som omkom i fjol genom drunkning var män. Och medelålders män är kraftigt överrepresenterade. Antalet omkomna har nära nog halverats under det gångna året, men det är för tidigt att tala om en bestående trend. Sämre sommarväder och andra faktorer kan så klart ha påverkat siffran. Men, det är ändå mycket glädjande att se en lägre siffra, även om varje drunkningsolycka är ett misslyckande och en tragedi i sig. Sjöräddningslarm som olika aktörer medverkat i under 2012 Källa: Sjöfartsverket Sjöräddningssällskapet 673 Sjöfartsverket 94 Övriga 41 Polisen 26 Försvarsmakten 14 Kommun/landsting 45 Kustbevakningen 176 Utöver sjöräddningslarmen har Sjöräddningssällskapet medverkat i larm på kommunalt räddningsområde. Sjöräddning i Sverige 2012 Sammanlagt gjordes 825 sjöräddningsinsatser under föregående år på svenskt sjöräddningsområde. Den mest förekommande anledningen till ett larm är maskin- eller propellerhaveri, tätt följt av grundstötning. Sammantaget pekar mycket på att enklare haverier tillsammans med hård vind leder till situationer där det är fara för liv. Att Sjöräddningssällskapets medlemmar kan ringa och få förebyggande hjälp, innan situationen utvecklats till skarpt läge har en positiv effekt och liv räddas. Sjöfartsverket ansvarar för svensk sjöräddning Sjöräddning i Sverige drivs enligt den modell som FN rekommenderar. Modellen är tredelad; en ansvarig myndighet (Sjöfartsverket), en larmcentral (JRCC, Sjö- och flygräddningscentralen Sweden Rescue, som är en del av Sjöfartsverket) och sjö- och flyggående räddningsenheter som larmas ut (från 12 SJÖRÄDDNINGSSÄLLSKAPETS ÅRSBOK 2013

13 sjöräddning idag Sjöräddning i Sverige är ett samarbete, som fungerar tack vare att samhällets samtliga resurser samspelar. Sjöräddningssällskapet och andra aktörer). Det svenska sjöräddningsområdet är i kustområden (som mest 70 NM ut från kusten) och i Vänern, Vättern och Mälaren. (Räddning i hamnområden, insjöar och vattendrag är den kommunala räddningstjänstens ansvar. Sjöräddningssällskapet har två räddningsstationer på kommunalt vatten, i Hjälmaren och i Kronoberg.) Sjöräddning (på svenskt sjöräddningsområde enligt ovan) ska utföras dygnet runt i det område som LSO (Lagen om skydd mot olyckor) och internationella överenskommelser anger. Sjöfartsverkets målsättning under 2012 har varit att till 90 procent kunna undsätta den nödställde inom 90 minuter, under förutsättning att det varit på svenskt sjöräddningsområde och att den nödställdes position varit känd. Sjöräddningssällskapet är partipolitiskt obundet och genom att vi inte får några statliga bidrag har vi en särställning och kan agera långsiktigt och oberoende. Men vi samverkar så klart både med Sjöfartverket och med andra aktörer. Sjöräddning i Sverige är ett samarbete, som fungerar tack vare att samhällets samtliga resurser samspelar. Vi ställer våra resurser till förfogande utan kostnad för Sjöfartsverket, och vår 15-minutersberedskap dygnet runt, året om, landet runt, är en stor del i Sjöfartsverkets måluppfyllelse. Oroande förslag i statlig utredning I juli 2012 presenterades en statlig utredning (SOU 2012:48 Maritim samverkan) som föreslår att ansvaret för sjöräddning ska flyttas från det civila Sjöfartsverket till Kustbevakningen, som ska slås ihop med Marinen. Ett militärt huvudmannaskap för civil räddningstjänst anser Sjöräddningssällskapet som djupt oroväckande. Först och främst är vi angelägna om den nödställdes situation när räddningstjänsten också har polisiära befogenheter. Kritik riktas också mot utredningen, som helt förbisett frivillighetens drivkraft och avgörande roll, värd över 2 miljarder kronor i sparade utgifter för staten varje år. Utöver frivilligheten ifrågasätter vi beredskapen, utrustningen och kapaciteten för civil sjöräddning när den enligt förslaget också behövs för annan verksamhet, exempelvis militära insatser och övningar utomlands. Vilken prioriteringsordning kommer då att gälla? En annan ytterst viktig fråga är hur Sjöräddningssällskapets många donatorer ställer sig till förslaget. I skrivande stund, april 2013, har inget ytterligare besked i utredningen framkommit. SJÖRÄDDNINGSSÄLLSKAPETS ÅRSBOK

14 medlemsutveckling

15

16 medlemsutveckling Tillsammans är vi starka Allt sedan starten 1907 har förutsättningen för Sjöräddningssällskapets verksamhet varit frivilliga gåvor. Ändå uppfattas inte Sjöräddningssällskapet som en insamlingsorganisation i traditionell bemärkelse. Både medlemmar och potentiella medlemmar har svårt att placera in Sjöräddningssällskapet bland de stora välgörenhetsorganisationerna. Kanske beror det till stor del på att vår verksamhet fokuserar på det lokala arbetet i Sverige, istället för ett globalt Medlemsutveckling Vilka är våra medlemmar? 16 % Fritidsbåtarna ökade på 1970-talet medlemmar* Tydligare kommunikation Förebyggande utryckning en del av medlemskapet 9 % (*31 juli) Män Kvinnor fokus, som driver många av de stora insamlingsorganisationerna. Men faktum kvarstår; hur mycket vi kan göra beror helt och hållet på hur mycket pengar vi lyckas samla in. Det finns inga andra inkomster; ingen försäljning, inga statliga bidrag, inga pengar från EU eller SIDA att luta sig mot. Ändå har vi ansvar för en stor del av en livräddande samhällsfunktion och förvaltar dyrbara resurser i form av båtar, utrustning och frivilliga sjöräddares kompetens och tid. Inkomsterna från medlemmar är helt enkelt avgörande för Sjöräddningssällskapets finansiering och framtid. Från till Antalet medlemmar var fram till mitten av 60- talet. Då kan man se en ökning som troligtvis beror på det växande antalet fritidsbåtar. Vi ser nästa tydliga ökning under 90-talet från till medlemmar. Detta beror på den förebyggande utryckning vi då började erbjuda våra medlemmar. Under 2000-talet satsar Sjöräddningssällskapet för första gången på kommunikation, vi berättar enhetligt och konsekvent att vi finns och varför man ska stötta oss. Detta resulterar i en kraftig ökning av antalet medlemmar. I slutet av 2012 är vi medlemmar. Men samtidigt är ökningstakten efter 2009 inte lika stor. 12 % 8 % 4 % 0 91 % 19 år år år år år år år år år år år år år år år 90+ år Hur går vi vidare? För att undersöka vad avstanningen beror på genomförde vi under 2012 två medlemsundersökningar. I början av året utfördes en kvalitativ studie i form av två fokusgrupper med befintliga respektive potentiella medlemmar. Resultaten från fokusgrupperna följdes i slutet av 2012 upp av en kvantitativ studie bland 500 potentiella medlemmar och drygt 100 medlemmar. Syftet med studierna har varit att förbättra kunskapen om och förståelsen för Sjöräddningssällskapets 16 SJÖRÄDDNINGSSÄLLSKAPETS ÅRSBOK 2013

17 Nya målgrupper för Sjöräddningssällskapet är bland annat sportfiskare och paddlare. medlemsutveckling Foto: johan jeppsson SJÖRÄDDNINGSSÄLLSKAPETS ÅRSBOK

18 medlemsutveckling befintliga och potentiella medlemmar. Genom ökade insikter varför man blir medlem och varför man väljer att stanna kvar kan Sjöräddningssällskapet bli bättre på att rekrytera nya medlemmar, och stärka lojaliteten bland befintliga. Kunskap är vägen framåt I våra genomförda studier framgår det tydligt att Sjöräddningssällskapet har ett kunskapsproblem snarare än ett kännedoms- eller attitydproblem. Ökad kunskap kan både skapa intresse för medlemskap och lojalitet bland befintliga medlemmar så att de stannar kvar. Många potentiella medlemmar har egentligen ingen bra förklaring till varför de inte är medlemmar. De har helt enkelt inte tänkt på det eller så har det inte blivit av. Men de känner till och gillar Sjöräddningssällskapet. Trots att samhällsnyttan och idealitet/frivillighet är relevant och intressant för samtliga personer i undersökningarna tyder resultatet på att det är den egna nyttan (förebyggande utryckning) som är det starkaste argumentet vid rekrytering av nya medlemmar det är därför man gör slag i saken och går med. Samhällsnyttan och idealiteten/ frivilligheten verkar däremot bekräfta nuvarande medlemmar och bidra till en ökad lojalitet och förståelse. Ju mer man känner till om oss, ju större är sannolikheten att man väljer att stanna kvar även om det egna båtlivet upphör. Långfärdsskrinnare är också medlemmar i Sjöräddningssällskapet! Förnyad och fokuserad satsning på ökad kännedom Undersökningarna visar också att kännedomen om Sjöräddningssällskapet fortfarande är förhållandevis låg i Stockholmsområdet och längs Norrlandskusten, Sveriges båttätaste områden. Här finns en stor potential av nya medlemmar, vilket handlar om sjösäkerheten för alla som vistas vid dessa kuster. Dagspressannonsering har framgångsrikt bidragit till det starka varumärke Sjöräddningssällskapet är idag. För att förvalta varumärket, fördjupa kännedomen och nå nya målgrupper krävs nu en utökad satsning. Idag har Sjöräddningssällskapet många kanaler till sitt förfogande. Hemsidan, facebook, pressbearbetning, nyhetsbrev, film för TV och viral spridning finns med i kommunikationsplanen för att värva fler medlemmar, men också nya annonser, brev till befintliga medlemmar och verktyg för att uppmuntra medlemmar att värva en kompis. Fler medlemmar ökar säkerheten till sjöss Våra medlemmar är viktiga ambassadörer för att rekrytera nya medlemmar. Undersökningarna berättar detta tydligt; man blir gärna medlem när någon man känner redan är det och berättar om det. Tänk om du som medlem kunde rekrytera ännu en. Och tänk vilken nytta det skulle göra för säkerheten till sjöss. Ökade intäkter till Sjöräddningssällskapet ger oss givetvis än bättre resurser att både utveckla, förvalta och förnya vårt arbete men än viktigare; det räddar direkt fler liv. Vår statistik är tydlig, där vi har många medlemmar, där sjunker antalet skarpa larm. Oss kan man ringa i tid, innan läget hunnit bli akut och livshotande. Foto: Torbjörn Albért 18 SJÖRÄDDNINGSSÄLLSKAPETS ÅRSBOK 2013

19 medlemsutveckling» Sjöräddningssällskapet skapar trygghet för alla på sjön. En samhällsinsats, utförd med engagemang, väl värd att stödja.«anders Eriksson, medlem Åkersberga» Lika självklart att vara med i Sjöräddningssällskapet som att ha flytväst!«vanadis Falconer, medlem och vän på facebook»sjöräddningssällskapet fyller en viktig uppgift för ett levande båtliv genom att skapa förutsättningar för trygghet och säkerhet på sjön.«magnus Tenberg,medlem Torslanda» Har varit med länge, ni är ju tryggheten på sjön. Skulle aldrig vilja åka ut utan att vara medlem hos er. Jag fattar inte att inte alla är det!«monica Karlsson, medlem och vän på facebook» Jag är sommarboende i Fjällbacka sedan mer än 60 år och kan från mitt fönster följa sjöräddningens hjälparbete och beundra deras insatser i stort och smått.«kristina Mossberg,medlem Djursholm 59 Ett medlemskap i Sjöräddningssällskapet kostar 59 kr i månaden. (Eller 42 kr om du är ungdom eller pensionär.) Så många medlemmar betalar via autogiro per månad. Eftersom vi slipper kostnader för fakturahantering går mer pengar till att rädda liv till sjöss. 91 Även om ett medlemskap är en familjeangelägenhet, så är de allra flesta medlemskapen tecknade på män hela 91 %. SJÖRÄDDNINGSSÄLLSKAPETS ÅRSBOK

20 så samlar vi in våra pengar så samlar vi in våra pengar Foto: Svenska PostkodLotteriet 20 SJÖRÄDDNINGSSÄLLSKAPETS ÅRSBOK 2013

21 så samlar vi in våra pengar Sjöräddningssällskapet är en av 40 stolta förmånstagare i Svenska PostkodLotteriet. Lotteriets vision är att bidra till en bättre värld för människor, djur och natur. Vid senaste utdelningen, i mars 2013, delade förmånstagarna på en miljard kronor. Det gör Svenska PostkodLotteriet till den största privata givaren till välgörande ändamål på årlig bas i Sverige. SJÖRÄDDNINGSSÄLLSKAPETS ÅRSBOK

22 så samlar vi in våra pengar En miljard tack till Svenska PostkodLotteriet En miljard kronor. Så stor var den totala gåvan från PostkodLotteriet för 2012 till de 40 förmånstagarorganisationerna. Våra donationer gör det möjligt för våra fantastiska förmånstagare att göra världen lite bättre, säger PostkodLotteriets välgörenhetschef Stina Götbrink. Och vi kan inte annat än hålla med. Årets gåva till Sjöräddningssällskapet uppgår till 26 miljoner kronor. Det går inte att beskriva hur glada vi är och hur mycket nytta gåvan faktiskt gör, säger Sjöräddningssällskapets vd Rolf Westerström. Att vi får denna hjälp betyder att vi kan fortsätta att både förfina och utveckla vårt arbete med sikte på vår vision noll omkomna på sjön. För att närma oss vår nollvision krävs informationsarbete och attitydpåverkan, vilket är en del av Sjöräddningssällskapets ändamål. PostkodLotteriet har gjort det möjligt för oss att satsa på målgruppen barn och vi har under året kunnat ge ut ytterligare ett nummer av vår populära barntidning Trossen Junior. Tidningen är gratis och beställs av skolklasser, seglarskolor, scoutkårer m fl. Och Sjöräddningssällskapets frivilliga sjöräddare använder den flitigt i sitt lokala informationsarbete. På sju år har antalet frivilliga sjöräddare mer än fördubblats. Behovet av utbildning och övning är därmed större än någonsin. Att den frivilliga sjöräddaren idag oftare är sjuksköterska eller datatekniker istället för sjöbefäl eller fiskare ställer också nya krav på hur utbildningen utformas. Tack vare medel från Svenska PostkodLotteriet kan Sjöräddningssällskapet bygga en utbildningsorganisation som svarar upp mot dessa krav. Sjöräddningssällskapet har över 190 räddningsbåtar i tjänst. Varje båt som vi bygger ska vara verksam i 25 år. För att kunna säkerställa detta sker löpande underhåll som till stor del sköts av de frivilliga sjöräddarna på den lokala räddningsstationen. Men när båten är halvvägs i sin livslängd genomförs en större uppgradering av hela båten, och detta år har vi kunnat uppgradera ett stort antal båtar, tack vare PostkodLotteriet och alla lottköpare. Ett av Svenska PostkodLotteriets specialprojekt är att hjärtsäkra Sverige under tre år. Sjöräddningssällskapet har tillsammans med Hjärtlung-fonden fått medel för att placera ut över 200 hjärtstartare på våra räddningsstationer, i våra räddningsbåtar och på andra strategiska ställen i Sverige. Projektet, som avslutas sommaren 2013, innehåller också utbildning av hjärt-lunginstruktörer samt prova-på-aktiviteter för allmänheten. Spara med hjärtat Fondsparare i Swedbank Roburs ideella fonder ger 2 % av sitt sparkapital till välgörande ändamål. På hjärtedagen, den 14 februari, fick Sjöräddningssällskapet ta emot 2012 års gåva på kr. Tack alla fondsparare. Ni har hjärtat på det rätta stället! När du sparar i Swedbank Roburs ideella fonder väljer du själv vilken organisation du vill stödja. Att spara till sig själv och samtidigt göra en god gärning är ett lätt sätt att verka för ett långsiktigt hållbart samhälle. 22 SJÖRÄDDNINGSSÄLLSKAPETS ÅRSBOK 2013

23 så samlar vi in våra pengar Köp något dyrt! Handlar gör vi allihop. Men några har valt att handla rött, sjöräddningsrött och det är vi väldigt glada och tacksamma för! Idag har personer Sjöräddningssällskapets MasterCard i sin plånbok och varje gång de använder kortet går 0,5 % av inköpet till att rädda liv till sjöss. Kan det bli enklare att göra en livräddande insats, som dessutom inte kostar dig själv en enda krona? Att kortinnehavarna ofta får frågor om den röda färgen på kortet är en härlig bonus. Vi vet att mun-mot-mun-metoden är det absolut bästa sättet att få fler att känna till att sjöräddning i Sverige bygger på frivillighet, både vad gäller arbete och finansiering. Tack alla shoppare för årets gåva på kr. Och tack för att du påverkar andra att gilla och stötta Sjöräddningssällskapet!»Jag har gjort ett aktivt val att stötta Sjöräddningssällskapet genom att använda deras MasterCard. Att tanka bensin Efter maten passar det utmärkt att rädda folk i sjönöd. Visst känns det bra att göra lite nytta efter maten? Särskilt när det är så enkelt som att bara använda Sjöräddningssällskapets MasterCard när du betalar. Då går 0,5% direkt till Sjöräddningssällskapet, utan att det kostar dig något extra. Prova kortet 12 månader utan kostnad, så bjuder Handelsbanken Finans på ett vattentätt mobilfodral värt 250 kr. Läs mer på sjöräddning.se. Eller ring så skickar vi information om hur du kan rädda liv genom att satsa på rätt kort. Dina pengar kommer fram! Vi har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. är ett nödvändigt ont. Men med Sjöräddningssällskapets MasterCard känns det i alla fall lite roligare, eftersom jag vet att jag inte bara fyller min egen tank, jag hjälper till att fylla tanken för en räddningsbåt också! Dessutom, den röda färgen på kortet gör att det lätt går att hitta i plånboken en anledning i sig till att jag använder kortet ofta!«, säger Ann Roosaar, Älvsjö Så många burkar utan svenskt pantmärke pantades sommaren Returpack skänkte 10 öre per burk, som nu blivit Rescue Pantamera, en ny räddningsbåt i Stockholm. SJÖRÄDDNINGSSÄLLSKAPETS ÅRSBOK

24 så samlar vi in våra pengar Räddningsstationen på Rörö jobbar aktivt med att samla in pant, som en del av det viktiga lokala insamlingsarbetet gav det kr till driften av stationen. 24 SJÖRÄDDNINGSSÄLLSKAPETS ÅRSBOK 2013

25 så samlar vi in våra pengar Foto: Viktor Fremling Från burk till båt Samarbetet med Returpack är speciellt. Att så påtagligt kunna göra en god insats för miljön, som på samma gång leder till att fler liv kan räddas på sjön, känns extra gott. Sommaren 2012 skänkte Returpack 10 öre per importerad burk utan svenskt pantmärke, som lämnades in i en svensk pantautomat. 18 miljoner burkar kom in och det har resulterat i en ny räddningsbåt till Stockholm, Rescue Pantamera, en sjöräddningsbåt ur Sjöräddningssällskapets 8-metersklass. Parallellt med kampanjen, har många av Sjöräddningssällskapets räddningsstationer valt att jobba aktivt med att samla in pant, som en del av den viktiga och helt nödvändiga insamlingen till stationens drift. Att de frivilliga sjöräddarna arbetar gratis betyder ju inte att räddningsarbetet är kostnadsfritt. Tvärtom, så kostar det stora pengar att hålla var och en av våra 67 stationer med dugliga och välutrustade båtar och med dugliga och välutbildade sjöräddare. Bara bränslekostnaden för en enda utryckning motsvarar pantade burkar. Och vi lämnar kajen över gånger på ett år. En räddningsstation som lyckats riktigt bra är Rörö års pantinsamling uppgår till kr tack vare ovärderlig hjälp från lokala handlare och gästhamnar. När gästhamnarna har för många säckar stående brukar de ropa upp oss på radion, säger Jesper Jensen på RS Rörö. Då passar vi på att hämta säckarna när vi är ute på annat uppdrag. Det är viktigt för oss att inte köra en extra tur, som i så fall skulle äta upp en del av miljöoch pengavinsten. Och vart vi än kommer så får vi idel positiva reaktioner nytta och nöje i en härlig kombination! 43 Med så många procent ökar värdet av en gåva som ges i form av aktieutdelning. Den populäraste prylen i Sjöräddningssällskapets butik är ett vattentätt mobiltelefonfodral Så många vattentäta fodral till mobiltelefonen såldes i vår butik under Det glädjer oss, eftersom vi vet att det räddar liv till sjöss. Den som själv kan larma har helt enkelt störst chans att bli räddad om olyckan skulle vara framme. Glädjande är också att överskottet från butiken 2012 var kronor. RS Stockholms Helene van den Berg och namngivare Ola Skinnarmo på Rescue Pantameras premiärtur den 18 april Så många personer besökte Sjöräddningssällskapets gåvoshop under SJÖRÄDDNINGSSÄLLSKAPETS ÅRSBOK

26 så samlar vi in våra pengar Tack för gåvor Vad vore Sjöräddningssällskapet utan sina givare? Faktum är att utan givare och medlemmar skulle Sjöräddningssällskapet inte finnas. Det allmännyttiga arbete Sjöräddningssällskapet gör längs hela vår kust och i de stora sjöarna skulle kosta samhället över 2 miljarder kronor varje år. Pengar som nu kan användas till något annat. Sjöräddningssällskapet har idag månadsgivare, som ger regelbundet. Ofta är månadsgåvan riktad till en station som ligger givaren extra varmt om hjärtat.»jag har varit på sjön sedan jag var tre år. Jag vet vilka faror som lurar. För mig är det självklart att bidra jag är oändligt tacksam för att Sjöräddningssällskapet finns«, säger Conny Ahlin från Hölö, medlem och månadsgivare via autogiro. Under 2012 har vi tagit emot minnesoch hyllningsgåvor. Att hedra någons minne och hylla en person eller organisation är ett fint sätt att visa sin omtanke inte bara i sin närhet, utan för samhället i stort personer har besökt vår gåvoshop. Där handlar du livräddande utrustning direkt till Sjöräddningssällskapets verksamhet. Du skriver själv ut ett personligt gåvobevis som blir en fin present att ge bort.»vi har vårt sommarställe på Dyngö utanför Fjällbacka och har sett på nära håll allt det fina de frivilliga sjöräddarna gör. Jag har själv varit med om en brand på ön, den utsatthet man känner och den tacksamhet man sedan känner när sjöräddarna kommer inom några minuter 26 SJÖRÄDDNINGSSÄLLSKAPETS ÅRSBOK 2013

Vi räddar liv till sjöss. Om att testamentera till Sjöräddningssällskapet.

Vi räddar liv till sjöss. Om att testamentera till Sjöräddningssällskapet. Vi räddar liv till sjöss. Om att testamentera till Sjöräddningssällskapet. S jöräddningssällskapet är en ideell förening som är helt beroende av medlemsavgifter, gåvor och donationer. Vår uppgift är att

Läs mer

Ännu inte under delmålet 100. 107 människor drunknade 2008 Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning 350 - 300 - 250 - 200 - 150 -

Ännu inte under delmålet 100. 107 människor drunknade 2008 Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning 350 - 300 - 250 - 200 - 150 - Drunkningsolyckor Ännu inte under delmålet 100 107 människor drunknade Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning har 107 personer omkommit i vattenoch isolyckor under. Det är fyra fler

Läs mer

SJÖRÄDDNINGSCENTRALEN MRCC GÖTEBORG

SJÖRÄDDNINGSCENTRALEN MRCC GÖTEBORG SJÖRÄDDNINGSCENTRALEN MRCC GÖTEBORG - Sweden Rescue, lyssnar på kanal 16... Först en definition: Sjöräddningscentralen förkortas MRCC. Det betyder Maritime Rescue Co-ordination Centre. Sweden Rescue är

Läs mer

Sjöräddningssällskapets Årsbok 2012 Ansvarig utgivare: Sjöräddningssällskapet Postadress: Box 5025, 426 05 Västra Frölunda Besöksadress: Talattagatan

Sjöräddningssällskapets Årsbok 2012 Ansvarig utgivare: Sjöräddningssällskapet Postadress: Box 5025, 426 05 Västra Frölunda Besöksadress: Talattagatan Sjöräddningssällskapets Årsbok 2012 Ansvarig utgivare: Sjöräddningssällskapet Postadress: Box 5025, 426 05 Västra Frölunda Besöksadress: Talattagatan 24 Växel: 077-579 00 90 E-post: info@ssrs.se Hemsida:

Läs mer

»Sjöräddningssällskapet Årsbok 2011» Verksamhetsberättelse Årsredovisning 2010

»Sjöräddningssällskapet Årsbok 2011» Verksamhetsberättelse Årsredovisning 2010 årsbok 2011 »Sjöräddningssällskapet Årsbok 2011» Verksamhetsberättelse Årsredovisning 2010 Sjöräddningssällskapet Postadress: Box 5025, 426 05 Västra Frölunda Besöksadress: Talattagatan 24 Växel: 077-579

Läs mer

Tillsammans räddar vi liv!

Tillsammans räddar vi liv! Tillsammans räddar vi liv! TACK FÖR ATT du är en av oss. Tillsammans räddar vi liv till sjöss. Berätta gärna om oss för någon annan här är våra viktigaste fakta. Sjöräddningssällskapet är en ideell förening

Läs mer

Administration Insatsledning Mobila resurser

Administration Insatsledning Mobila resurser Sjö- och Flygräddningen i Sverige Administration Insatsledning Mobila resurser Administration Samordning och ledning Sjö- och Flygräddningsorganisationen i Sjöfartsverket Beställare Sjöfart och Samhälle

Läs mer

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp.

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp. Nödnumret 112 När man blir äldre ökar risken för akut sjukdom och olyckor i hemmet. Det finns många hot från att man faller och slår sig till att drabbas av allvarliga tillstånd som stroke eller hjärtinfarkt.

Läs mer

Sjöfartsverket. Sjö- och flygräddningstjänsten i Sverige Projekt Sjöräddningshund. Noomi Eriksson, CSAR

Sjöfartsverket. Sjö- och flygräddningstjänsten i Sverige Projekt Sjöräddningshund. Noomi Eriksson, CSAR Sjöfartsverket Sjö- och flygräddningstjänsten i Sverige Projekt Sjöräddningshund Noomi Eriksson, CSAR Vi ska leverera hållbara sjövägar. LOTSNING FARLEDER SJÖGEOGRAFISK INFORMATION MÖJLIGGÖRA VINTERSJÖFART

Läs mer

Sjöräddningen i Sverige. Administration Insatsledning Mobila resurser

Sjöräddningen i Sverige. Administration Insatsledning Mobila resurser Sjöräddningen i Sverige Administration Insatsledning Mobila resurser Administration Organization and Management Sjöräddningsorganisationen i Sverige Sjöfart och Samhälle Sjöräddnings- och Beredskapsenheten

Läs mer

Insamlingspolicy. Hjärt-Lungfonden. Beslutad av styrelsen 2014-06-13. Dokumentägare: Staffan Josephson Dokumentansvarig: Kristina Sparreljung

Insamlingspolicy. Hjärt-Lungfonden. Beslutad av styrelsen 2014-06-13. Dokumentägare: Staffan Josephson Dokumentansvarig: Kristina Sparreljung Insamlingspolicy Hjärt-Lungfonden Beslutad av styrelsen 2014-06-13 Dokumentägare: Staffan Josephson Dokumentansvarig: Kristina Sparreljung Innehåll 1 Övergripande information... 1 1.1 Ändamålet med insamlingen...

Läs mer

Cancer- och Trafikskadades Riksförbund. Årsskrift 2012. Plusgiro 90 02 06-4 Bankgiro 900-2064

Cancer- och Trafikskadades Riksförbund. Årsskrift 2012. Plusgiro 90 02 06-4 Bankgiro 900-2064 Cancer- och Trafikskadades Riksförbund Årsskrift 2012 Plusgiro 90 02 06-4 Bankgiro 900-2064 Ett stort och varmt tack till...... alla givare, sponsorer, medlemmar, medarbetare och samarbetspartners som

Läs mer

»Sjöräddningssällskapet Årsbok 2010» Verksamhetsberättelse Årsredovisning 2009

»Sjöräddningssällskapet Årsbok 2010» Verksamhetsberättelse Årsredovisning 2009 årsbok 2010 »Sjöräddningssällskapet Årsbok 2010» Verksamhetsberättelse Årsredovisning 2009 Sjöräddningssällskapet Postadress: Box 5025, 426 05 Västra Frölunda Besöksadress: Talattagatan 24 Växel: 077-579

Läs mer

Insatsutvärdering RITS insats Pearl of Scandinavia 2010-11-17

Insatsutvärdering RITS insats Pearl of Scandinavia 2010-11-17 HELSINGBORG Insatsutvärdering RITS insats Pearl of Scandinavia 2010-11-17 Bild från kompetensutvecklingsavdelningen Anledning till utredningen: Insats med RITS styrka vid brand ombord på passagerarefärjan

Läs mer

Insamlingspolicy. Hjärt-Lungfonden. Beslutad av styrelsen 2015-06-12. Dokumentägare: Karolina Sjöstedt Dokumentansvarig: Kristina Sparreljung

Insamlingspolicy. Hjärt-Lungfonden. Beslutad av styrelsen 2015-06-12. Dokumentägare: Karolina Sjöstedt Dokumentansvarig: Kristina Sparreljung Insamlingspolicy Hjärt-Lungfonden Beslutad av styrelsen 2015-06-12 Dokumentägare: Karolina Sjöstedt Dokumentansvarig: Kristina Sparreljung Innehåll 1 Övergripande information... 1 1.1 Ändamålet med insamlingen...

Läs mer

Ronald McDonald Barnfond Effektrapport

Ronald McDonald Barnfond Effektrapport Ronald McDonald Barnfond Effektrapport 1. Vad vill er organisation uppnå? Vilken nytta/förändring vill ni åstadkomma? Beskriv för vem ni är till. Vilka är det som ni vill åstadkomma en förbättring för?

Läs mer

VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR!

VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR! VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR! I varje givet ögonblick gör varje människa så gott hon kan, efter sin bästa förmåga, just då. Inte nödvändigtvis det bästa hon vet, utan det bästa hon kan, efter sin bästa förmåga,

Läs mer

Bojen Nr 2 2012 Utgiven 2012-08-01 Stegeborgs båtklubbs medlemsblad

Bojen Nr 2 2012 Utgiven 2012-08-01 Stegeborgs båtklubbs medlemsblad Sommarfest 2012 Årets sommarfest kom av sig totalt, trots att flertalet båtar letat sig ut till klubbholmen redan på fredagskvällen. På lördagsförmiddagen fick vi flytta på oss p.g.a. SMHI utlovade ogynnsamma

Läs mer

VI VET VAD SOM KRÄVS.

VI VET VAD SOM KRÄVS. VI VET VAD SOM KRÄVS. Vi ger varje båtägare rätt skydd och rätt hjälp till rätt pris. Vid en olycka vet våra kunder att de kan lita på oss. Vi lämnar ingen på landbacken. För oss är varje enskild båt den

Läs mer

Insamlingspolicy Beslutad vid Erikshjälpens styrelsemöte 22 maj 2014

Insamlingspolicy Beslutad vid Erikshjälpens styrelsemöte 22 maj 2014 Insamlingspolicy Beslutad vid Erikshjälpens styrelsemöte 22 maj 2014 Erikshjälpen vill förändra världen genom att ge liv åt barns drömmar! För att kunna göra det behöver vi samla in pengar. Så här tänker

Läs mer

Svenska Brukshundklubben. Räddningshund

Svenska Brukshundklubben. Räddningshund Svenska Brukshundklubben Räddningshund Tjänstehundsverksamhet Brukshundklubben är en frivillig försvarsorganisation med uppdrag att rekrytera och utbilda hundar och personal till Myndigheten för Samhällsskydd

Läs mer

Insamlingspolicy. Antagen av styrelsen 26 september 2014

Insamlingspolicy. Antagen av styrelsen 26 september 2014 Insamlingspolicy Antagen av styrelsen 26 september 2014 Författare: Marie-Louise Schöldtz 1(6) 1. Bakgrund... 2 2. Insamling... 2 3. Extern granskning... 2 4. Givare... 3 5. Kommunikation med givare...

Läs mer

och skär Arkö kursgård

och skär Arkö kursgård mellan kobbar och skär Arkö kursgård 1 2 arkö kursgård Välkommen. Att resa ut i skärgården är något alldeles speciellt. Årstiderna sätter sin prägel både på själva resan och på vistelsen. På Arkö kursgård

Läs mer

Vad omfattar begreppet skyddad plats och MAS? Helsingborg 2015-09-02 Tomas Åström, Transportstyrelsen

Vad omfattar begreppet skyddad plats och MAS? Helsingborg 2015-09-02 Tomas Åström, Transportstyrelsen Vad omfattar begreppet skyddad plats och MAS? Helsingborg 2015-09-02 Tomas Åström, Transportstyrelsen Skyddade platser : definition "En skyddad plats är" en plats där ett fartyg i behov av assistans kan

Läs mer

Hjälp oss skapa framtidstro för barn och unga i Sverige stöd Polstjärna

Hjälp oss skapa framtidstro för barn och unga i Sverige stöd Polstjärna Polstjärna Hjälp oss skapa framtidstro för barn och unga i Sverige stöd Polstjärna Vi stödjer eldsjälar som brinner för ett medmänskligare samhälle Allt för många svenska barn och ungdomar växer upp i

Läs mer

Uttern är sjösatt! Nästa steg är att kontrollera familjens flytvästar. För Kennet och familjen är det viktigt att färdas tryggt och säkert på havet.

Uttern är sjösatt! Nästa steg är att kontrollera familjens flytvästar. För Kennet och familjen är det viktigt att färdas tryggt och säkert på havet. Uttern är sjösatt! Nästa steg är att kontrollera familjens flytvästar. För Kennet och familjen är det viktigt att färdas tryggt och säkert på havet. 40 TROSSEN 3 2012 jag och min båt kennet andersson allt

Läs mer

DITT AVTRYCK I VÄRLDEN. Om att testamentera till Hoppets Stjärna

DITT AVTRYCK I VÄRLDEN. Om att testamentera till Hoppets Stjärna DITT AVTRYCK I VÄRLDEN Om att testamentera till Hoppets Stjärna Ditt avtryck i världen Det vi gör i våra liv lämnar ett avtryck. För de flesta av oss handlar det kanske inte om historiska saker som nobelpris

Läs mer

Safe at Sea AB (publ) Org.nr 556713-7947

Safe at Sea AB (publ) Org.nr 556713-7947 Safe at Sea AB (publ) Org.nr 556713-7947 Delårsrapport för perioden september 2011 maj 2012 Jämförelser i rapporten har, om inte annat angetts, skett med motsvarande period år 2010/2011. Safe at Sea AB:s

Läs mer

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja?

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Vi lever i en värld där mycket handlar om ägande och prestationer. Definitionen på att ha lyckats i sitt liv är att haft och gjort mycket,

Läs mer

SVENSKA LIVRÄDDNINGSSÄLLSKAPET

SVENSKA LIVRÄDDNINGSSÄLLSKAPET SVENSKA LIVRÄDDNINGSSÄLLSKAPET 1898 Detta är Svenska Livräddningssällskapet Vi består av 24 länsförbund samt lokala föreningar inom länsförbunden. Ett fåtal länsförbund har anställd personal men de flesta

Läs mer

Testamentera till Diabetesfonden -en gåva för framtiden

Testamentera till Diabetesfonden -en gåva för framtiden Testamentera till Diabetesfonden -en gåva för framtiden Varför skriva testamente? Du vill säkert själv bestämma hur dina tillgångar ska användas när du gått bort. Det gör du genom att skriva ditt testamente.

Läs mer

Testamentera. till förmån för djuren

Testamentera. till förmån för djuren Testamentera till förmån för djuren 3 En insats för kommande djur Testamenterade gåvor utgör en viktig del av alla de gåvor som Djurskyddet Sverige har förmånen att ta emot. Att ge en testamentsgåva till

Läs mer

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen Insamlingsguide Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen TÄNK OM DIABETES KUNDE BOTAS Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi en framtid

Läs mer

BARN, BAD OCH VAtten.

BARN, BAD OCH VAtten. BARN, BAD OCH VAtten. ingen ska drunkna Varje år drunknar nio barn i Sverige. Många av olyckorna i vatten händer nära barnens hem. Alla vuxna tänker inte på att det kan finnas farliga platser för barn

Läs mer

För några Vi fortsätter att kämpa Socialstyrelsen SMS:a willefonden 100 till 72 970 Nytt för företag - bli Företagsvän

För några Vi fortsätter att kämpa Socialstyrelsen SMS:a willefonden 100 till 72 970 Nytt för företag - bli Företagsvän För några Allting är normalt under graviditeten, alla prover man kan ta är bra, inga sjukdomar som drabbar barn finns i familjen, förlossningen är helt utan komplikationer och den lilla babyn är frisk.

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

UTLARMNING AV RITS-STYRKA MASKINRUMSBRAND OMBORD I MALTAREGISTRERADE FARTYGET MELTEMI

UTLARMNING AV RITS-STYRKA MASKINRUMSBRAND OMBORD I MALTAREGISTRERADE FARTYGET MELTEMI UTLARMNING AV RITS-STYRKA MASKINRUMSBRAND OMBORD I MALTAREGISTRERADE FARTYGET MELTEMI UTLARMNING AV RITS-STYRKA MASKINRUMSBRAND OMBORD I MALTAREGISTRERADE FARTYGET MELTEMI 1998-03-21 Sjötrafikavdelningen

Läs mer

De frivilliga försvarsorganisationerna. En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering

De frivilliga försvarsorganisationerna. En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering De frivilliga försvarsorganisationerna En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering Frivillighetens samhällsbetydelse Det civila samhällets många ideella organisationer har länge haft en

Läs mer

Frågor & Svar om Operation Smile

Frågor & Svar om Operation Smile Frågor & Svar om Operation Smile Varför Autogiro? Att skänka via autogiro är enkelt och bekvämt för dig och det hjälper även Operation Smile att hålla nere de administrativa kostnaderna. Dessutom möjliggör

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Bojen Nr 1 2014 Utgiven 204-05-20 Stegeborgs båtklubbs medlemsblad Ansluten till Östergötlands båtförbund

Bojen Nr 1 2014 Utgiven 204-05-20 Stegeborgs båtklubbs medlemsblad Ansluten till Östergötlands båtförbund Årsmöte Stegeborgs båtklubb Den 30 mars 2014 genomfördes Stegeborg båtklubbs årsmöte. Mötet hölls i Rambobergets bostadsrättförenings samlingslokal närmare bestämt Rambogatan 401. Till möte hade det samlas

Läs mer

Insamling och gåvopolicy

Insamling och gåvopolicy Insamling och gåvopolicy Antagen 2014-08-12 Kalmar Stadsmission är medlem i Frivilligorganisationernas insamlingsråd (FRII). Vi har 90-konto (90 11 38-8) vilket kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.

Läs mer

Pirjo - Norrmalms egen moder Theresa

Pirjo - Norrmalms egen moder Theresa Pirjo - Norrmalms egen moder Theresa Spåkulan är det enda som saknas. Det är vår första tanke när Pirjo Olander, med svart kajal runt ögonen och brokig sjalett på huvudet, välkomnar oss in i sitt mörka

Läs mer

Tillsammans räddar vi liv!

Tillsammans räddar vi liv! Tillsammans räddar vi liv! TACK FÖR ATT du är en av oss. Tillsammans räddar vi liv till sjöss. Berätta gärna om oss för någon annan här är våra viktigaste fakta. Sjöräddningssällskapet är en ideell förening

Läs mer

Fördrink, någon? Introduktion till hur vi jobbar på Åkestam.Holst

Fördrink, någon? Introduktion till hur vi jobbar på Åkestam.Holst Fördrink, någon? Introduktion till hur vi jobbar på Åkestam.Holst Vadå hur vi jobbar? Som reklambyrå och inte minst reklambyråkund rör man sig i en värld där en spade inte alltid är en spade. Där ord som

Läs mer

HELSINGFORS MARIEHAMN STOCKHOLM GÖTEBORG MALMÖ

HELSINGFORS MARIEHAMN STOCKHOLM GÖTEBORG MALMÖ Välj båtförsäkring med omsorg Vi vet vad som krävs HELSINGFORS MARIEHAMN STOCKHOLM GÖTEBORG MALMÖ Robert Rostedt Dags att lära gammal hund sitta Så fort det ges tillfälle till lite ledighet beger jag mig

Läs mer

Pärlan vid Asundens strand

Pärlan vid Asundens strand Pärlan vid Asundens strand KO N F E R E N S L Å T D I G I N S P I R E R A S AV G O D M AT O C H VA C K R A V Y E R Där Östergötland är som skönast, vid sjön Åsunden, ligger Rimforsa Strand den perfekta

Läs mer

Så stärker du barnets självkänsla

Så stärker du barnets självkänsla Så stärker du barnets självkänsla Ett barn med god självkänsla har större chans att lyckas i livet. Vi berättar hur du stärker ditt barns självkänsla. Missa inte den här artikeln! Självkänsla är det värde

Läs mer

Hemligheterna med att kontakta kvinnor via nätet

Hemligheterna med att kontakta kvinnor via nätet Hemligheterna med att kontakta kvinnor via nätet Jonathan Jensen Dejtinghandboken.com Innehåll Inledning... 3 Tips 1: Varför?... 4 Tips 2: Våga fråga... 6 Tips 3: Visa inte allt (på en gång)... 7 Tips

Läs mer

Hjärtstartare räddar liv du kan bidra!

Hjärtstartare räddar liv du kan bidra! Hjärtstartare räddar liv du kan bidra! 10 000 personer i Sverige drabbas årligen av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. Drygt 93 procent avlider. Hjärtstopp inträffar ofta på platser dit det tar minst

Läs mer

Insamlingspolicy för WaterAid Sverige

Insamlingspolicy för WaterAid Sverige Insamlingspolicy för WaterAid Sverige WaterAid Sverige samlar in pengar och bidrar till WaterAids globala verksamhet för att kunna säkerställa att människor i världens fattigaste delar får tillgång till

Läs mer

Säkerhet vid bad med barngrupp

Säkerhet vid bad med barngrupp Säkerhet vid bad med barngrupp Ta med till badet! Bada ofta och säkert Att bada är bra för barns utveckling. Det ger inte bara nyttig träning av kondition, motorik och sociala färdigheter, det är också

Läs mer

Från Grossenbrode till Väsbyviken

Från Grossenbrode till Väsbyviken Från Grossenbrode till Väsbyviken Lördagen den 17 april kl. 06:00 klev vi av båten i Rostock Tyskland. Från början var tanken att vi skulle flyga ner från Nyköping till Lübeck under fredagseftermiddagen

Läs mer

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden.

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden. Inspirationsboken Du är källan till glädje. Låt dig inspireras av dig själv. Gör ditt välmående till ett medvetet val och bli skapare av ditt eget liv. För att du kan och för att du är värd det! Kompromissa

Läs mer

Trygg och säker. Mellansveriges ledande saneringsföretag! Jour dygnet runt 0709-81 49 70

Trygg och säker. Mellansveriges ledande saneringsföretag! Jour dygnet runt 0709-81 49 70 Mer än en brandkår Trygg och säker Räddningstjänsten i Strängnäs arbetar med säkerhet och trygg het för alla som bor eller vistas i Strängnäs kommun. Genom samarbete med andra organisationer verkar vi

Läs mer

Kommunikationsplan Blå öp och maritim näringslivsstrategi. Blå översiktsplan och maritim näringslivsstrategi 2013-2016

Kommunikationsplan Blå öp och maritim näringslivsstrategi. Blå översiktsplan och maritim näringslivsstrategi 2013-2016 Blå öp och maritim näringslivsstrategi Kommunikationsplan Blå översiktsplan och maritim näringslivsstrategi 2013-2016 Blå öp och maritim näringslivsstrategi Mål - Ansats Målgrupper Kanaler Budskap - essensen

Läs mer

Curo Riksföreningen för Cancersjuka

Curo Riksföreningen för Cancersjuka Curo Riksföreningen för Cancersjuka Adam & Julia sep -07 Curo är en allmännyttig, ideell förening med uppgift att göra livet lättare för cancerdrabbade, anhöriga och vårdpersonal Tack! Många vet inte att

Läs mer

SKRIV IN JORDENS ALLA BARN I DITT TESTAMENTE

SKRIV IN JORDENS ALLA BARN I DITT TESTAMENTE Bild: UNICEF SKRIV IN JORDENS ALLA BARN I DITT TESTAMENTE Bild: UNICEF/Estey LIVET är en GÅVA som du kan ge vidare Vi vet att det går att skapa en bättre värld för alla barn. En värld där alla barn i alla

Läs mer

Uddevalla Motorbåtsklubb

Uddevalla Motorbåtsklubb Här hittar du oss Klubblokalen ligger på Föreningsgatan 7 451 52 Uddevalla Telefon: 0727 22 23 23 E-Post: umk@uamotorbatsklubb.com MIDSOMMAR PÅ HOLMEN AktiviteterSkapad av Annika 2011-06-30 21:15:05 Midsommar

Läs mer

JOBBA I NORGE. Anita Johansson bläddrar i stämningsansökan. tingsrätt. "Att bli anklagad för att ha gjort fel är hemskt."

JOBBA I NORGE. Anita Johansson bläddrar i stämningsansökan. tingsrätt. Att bli anklagad för att ha gjort fel är hemskt. Anita Johansson bläddrar i stämningsansökan från Bergens tingsrätt. "Att bli anklagad för att ha gjort fel är hemskt." 8 VÅRDFOKUS. NUMMER ELVA 2013 Anklagad. Anita Johansson klarade sig med ett nödrop

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTENS UTBILDNINGAR

RÄDDNINGSTJÄNSTENS UTBILDNINGAR RÄDDNINGSTJÄNSTENS UTBILDNINGAR Brandskyddsutbildning (BKA) Kursen vänder sig till företag, organisationer och föreningar som vill öka sitt brandskydd. Kursdeltagaren får en grundläggande utbildning i

Läs mer

Elva simmade 800 meter till räddningen på ödeskär

Elva simmade 800 meter till räddningen på ödeskär Stockholms-Tidningen Onsdagen den 30 augusti 1950 MILITÄRBÅT I DJUPET Elva simmade 800 meter till räddningen på ödeskär GÖTEBORG 29 aug. - (ST) Nio,unga kustartillerister från KA 4, i Göteborg är borta

Läs mer

Foto: Sofia Denzler. Låt din sista vilja leva vidare Att testamentera till Erikshjälpen

Foto: Sofia Denzler. Låt din sista vilja leva vidare Att testamentera till Erikshjälpen Foto: Sofia Denzler Låt din sista vilja leva vidare Att testamentera till Erikshjälpen Foto: Åsa Dahlgren Ett barns dröm är dyrbar Ett barns dröm är vacker En längtan till något nytt, något mer Ett barns

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Willefonden. Wilhelm Foundation

Willefonden. Wilhelm Foundation Wilhelm Foundation Willefonden Utomlands kallar vi Willefonden för Wilhelm Foundation För att Willefonden ska kunna hjälpa barnen med odiagnostiserade hjärnsjukdomar behöver vi visa upp och berätta om

Läs mer

SJÖFARTSVERKET. CSSF nr 112 PROTOKOLL. Deltagarförteckning sist. Tid 2014-12-16. Sjöfartsverket, Rosenvik, Stockholm

SJÖFARTSVERKET. CSSF nr 112 PROTOKOLL. Deltagarförteckning sist. Tid 2014-12-16. Sjöfartsverket, Rosenvik, Stockholm SJÖFARTSVERKET Handläggam. direkuelefon Lena Gunnarsson, 010-478 62 19 Deltagarförteckning sist CSSF nr 112 Tid 2014-12-16 Plats Sjöfartsverket, Rosenvik, Stockholm 1. Mötets öppnande Lars Widell hälsade

Läs mer

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan'

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' 1 'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' På ett möte i Västervik den 19 juni 2001 bestämde vi i centerpartiet

Läs mer

Projekt Bygdens Marknad

Projekt Bygdens Marknad Projekt Bygdens Marknad Ett litet bildspel om vad vi åstadkommit hittills. Första träffen 4 mars - Bygdens Vecka 20-25 augusti 2012. Monika Hulthe Projektet har 12 delmål 1. Att få ihop en grupp producenter

Läs mer

Trond Kristensen konsistent prestera lära

Trond Kristensen konsistent prestera lära 15 januari 2009, kl 18.30 ordnade Svenska Havskappseglingsförbundet årets första Go For Speed på KTH. Patrick Lindblom har skrivit en bra rapport nedan. 2009 års första upplaga av Svenska Havskappseglingsförbundets

Läs mer

Göteborgs scoutdistrikt

Göteborgs scoutdistrikt Göteborgs scoutdistrikt Arrangemang 2014 Introduktion 2 Hej 2014 kommer sprudla av aktiviteter för dig som scout i Göteborgs scoutdistrikt! Här i arrangemangsfoldern finns de datum som redan är satta inför

Läs mer

VERKSAMHET & REDOVISNING

VERKSAMHET & REDOVISNING VERKSAMHET & REDOVISNING 2014 Cancerhjälpen Pg 900437-5 Bg 900-4375 Bakom varje cancerdiagnos finns en människa, bakom varje människa en familj ETT VARMT TACK TILL GIVARE, MEDLEMMAR OCH ANSTÄLLDA SOM HAR

Läs mer

Roligt och intensivt år Volontärer Willefonden letar aktivt efter barn med okända hjärnsjukdomar

Roligt och intensivt år Volontärer Willefonden letar aktivt efter barn med okända hjärnsjukdomar Roligt och intensivt år 2010 har varit ett roligt och framgångsrikt år för, mycket tror vi att det beror på reportaget som Malou von Sivers gjorde för Eftertio i TV4, länk finns på www.willefondens.se.

Läs mer

Nyhetsbrev denna gång som en resumé över året som gått

Nyhetsbrev denna gång som en resumé över året som gått Nyhetsbrev denna gång som en resumé över året som gått Välkommen till nyhetsbrev för RSA! Risk- och sårbarhetsarbetet är ett spännande arbete som kommer att beröra alla verksamheter, och fortlöpande information

Läs mer

Från fotbollsplan till affärsplan

Från fotbollsplan till affärsplan Från fotbollsplan till affärsplan Berättelsen om Newbody PRODUKTION Newbody AB, Göteborg 2011 Telefon 031-709 56 50 TEXT Dahn Renholm ILLUSTRATIONER och GRAFISK FORM Ulf Swerin Tryckt på miljövänligt papper

Läs mer

Projektrapport Vision For All

Projektrapport Vision For All Projektrapport Vision For All Jeanette Blom, Stephanie Korolija Folkungaskolan Linköping 2007-03-01 Innehållsförteckning INLEDNING 3 SYFTE OCH FRÅGESTÄLLNINGAR 3 METOD OCH VAL AV KÄLLOR 3 RESULTAT 4 VAD

Läs mer

SLÅ LÅT. Att synas. Seminarium HLF Låt Hjärtat Slå Onsdagen den 5 november 2008, Malmö Ansvarig/utbildare Jan Linné.

SLÅ LÅT. Att synas. Seminarium HLF Låt Hjärtat Slå Onsdagen den 5 november 2008, Malmö Ansvarig/utbildare Jan Linné. LÅT SLÅ LÅT SLÅ Kompetensprojekt På det mänskliga planet Projektledning: Jan Linné Ornella Nettelhed Nils Joelsson Administration: Susanne Kruuse Att synas Seminarium HLF Låt Hjärtat Slå Onsdagen den 5

Läs mer

INSAMLINGSGUIDE. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

INSAMLINGSGUIDE. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen INSAMLINGSGUIDE Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen 13 Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi - en framtid där diabetes kan botas och

Läs mer

Åkersberga Tennisklubb hjälper båtflyktingar på Samos

Åkersberga Tennisklubb hjälper båtflyktingar på Samos Åkersberga Tennisklubb hjälper båtflyktingar på Samos Bästa klubbmedlemmar, Naturligtvis är tennis något av det bästa och viktigaste i världen. Detta dock under förutsättning att man har mat att äta, torra

Läs mer

Beredskapskretsen i Stockholms län www.beredskapskretsen-sthlm.nu info@beredskapskretsen-sthlm.nu

Beredskapskretsen i Stockholms län www.beredskapskretsen-sthlm.nu info@beredskapskretsen-sthlm.nu Beredskapskretsen i Stockholms län www.beredskapskretsen-sthlm.nu info@beredskapskretsen-sthlm.nu Röda Korset Beredskapskretsen i Stockholms län c/o Kupan Södermalm Beredskapskretsen Östgötagatan 67 C

Läs mer

Var finns din närmaste hjärtstartare?

Var finns din närmaste hjärtstartare? Var finns din närmaste hjärtstartare? Det kan hända vem som helst, var som helst och när du minst anar det! Plötsligt händer det. Någon drabbas av ett plötsligt hjärtstopp mitt framför dig. Det kan hända

Läs mer

Kommunal säkerhetsutbildning i Nyköpings kommun. internkurs.indd 1 08-06-12 09.40.01

Kommunal säkerhetsutbildning i Nyköpings kommun. internkurs.indd 1 08-06-12 09.40.01 Kommunal säkerhetsutbildning i Nyköpings kommun internkurs.indd 1 08-06-12 09.40.01 Kommunstyrelsen beslutade i augusti 2000 om en säkerhetsutbildning för kommunens anställda. Syftet med säkerhetsutbildningen

Läs mer

Utbildning 20 21 maj 2015

Utbildning 20 21 maj 2015 Utbildning 20 21 maj 2015 Johan Wennström Charlotte Rydh Brakeley Nordic Att bygga relationer som ger stora gåvor 21 maj 2015 Charlotte Rydh Agenda Reflektioner från gårdagen & frågor Sju steg till en

Läs mer

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor.

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Efter att Elin o Larsa lämnat oss så tog vi en seglig

Läs mer

PROGRAM VÄLKOMMEN TILL VOLVO CITY SAILING. 23 augusti operan göteborg. www.volvocars.se/citysailing

PROGRAM VÄLKOMMEN TILL VOLVO CITY SAILING. 23 augusti operan göteborg. www.volvocars.se/citysailing VÄLKOMMEN TILL VOLVO CITY SAILING PROGRAM 23 augusti operan göteborg www.volvocars.se/citysailing I samarbete med Svenska Seglarförbundet och Sjöräddningssällskapet Välkommen till Operan 23 augusti för

Läs mer

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY Vår verksamhetsidé Vi är många som jobbar på Eksjö kommun ungefär 1600 medarbetare och vår främsta uppgift är att tillhandahålla den service som alla behöver för att leva ett

Läs mer

Effektrapport 2014. Antagen av styrelsen 26 september 2014

Effektrapport 2014. Antagen av styrelsen 26 september 2014 Effektrapport 2014 Antagen av styrelsen 26 september 2014 Författare: Hélène Benno 1(5) 1. Vad vill er organisation uppnå?... 2 2. I vilket organisatoriskt sammanhang verkar er organisation?... 2 3. Vilka

Läs mer

INSAMLINGSPOLICY STRATEGI PROCESS PLAN POLICY RIKTLINJE RUTIN

INSAMLINGSPOLICY STRATEGI PROCESS PLAN POLICY RIKTLINJE RUTIN STRATEGI PROCESS PLAN POLICY RIKTLINJE RUTIN INSAMLINGSPOLICY Fastställda av: Styrelsen Datum: 2014-06-11 För revidering ansvarar: Biträdande avdelningschef Kommunikation & Insamling Policyn ska uppdateras:

Läs mer

Forshaga - en attraktiv kommun

Forshaga - en attraktiv kommun Forshaga - en attraktiv kommun Strategi för tillväxt Fastställd av kommunfullmäktige 2013-08- 27, 82 Att öka attraktionskraften En kommun där medborgare och företag trivs och vill skapa sin framtid. En

Läs mer

LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf

LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf Vi älskar golf! Välkommen att dela vår passion för världens roligaste spel. Elitspelare, nybörjare, barnfamilj, pensionär kom precis som du är. För oss är det viktigt

Läs mer

En ledare är tydlig.

En ledare är tydlig. En ledare är tydlig. Först. Handen på hjärtat. Om du för en stund beskriver den bästa chef du någonsin haft, så kommer du beskriva en person som är tydlig. Den bästa chefen blandar inte ihop det, den motiverande

Läs mer

- om barn till missbrukare. Verksamhetsberättelse

- om barn till missbrukare. Verksamhetsberättelse - om barn till missbrukare Verksamhetsberättelse 2 0 1 1 innehåll 1. Bakgrund 2. om De hemliga barnen 3. Om Våga Börja Prata 4. året som gått 2011 5. året som kommer 2012 6. finansiärer 7. Resultaträkning

Läs mer

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Under denna period har vi hunnit besöka Gran Canaria, Teneriffa;

Läs mer

Efter Förintelsen nytt hopp för judisk framtid i Baltikum

Efter Förintelsen nytt hopp för judisk framtid i Baltikum Efter Förintelsen nytt hopp för judisk framtid i Baltikum Östersjöjudiskt Forum en organisation som hjälper och stöder judar i de baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen och ger dem en bättre tillvaro.

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

Effektrapport 2014. Namn: CancerRehabFonden Organisationsnummer:802008-3534 Jurdisk form: Medlemsorganisation

Effektrapport 2014. Namn: CancerRehabFonden Organisationsnummer:802008-3534 Jurdisk form: Medlemsorganisation Effektrapport 2014 Namn: CancerRehabFonden Organisationsnummer:802008-3534 Jurdisk form: Medlemsorganisation 1. Vad vill er organisation uppnå? Vilken nytta/förändring vill ni åstadkomma? Beskriv för vem

Läs mer

Arbetslös men inte värdelös

Arbetslös men inte värdelös Nina Jansdotter & Beate Möller Arbetslös men inte värdelös Så behåller du din självkänsla som arbetssökande Karavan förlag Box 1206 221 05 Lund info@karavanforlag.se www.karavanforlag.se Karavan förlag

Läs mer