Uppropet från framsidan Sjöräddningssällskapet Box Västra Frölunda

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppropet från framsidan Sjöräddningssällskapet Box 5025 426 05 Västra Frölunda 077-579 00 90 info@ssrs.se 90 05 00-0 900-5000"

Transkript

1 Blif medlem! Uppropet från framsidan är från vår föreningsstart Och behovet av medlemmar i föreningen Sjöräddningssällskapet har inte minskat, tvärtom! Båt- och sjöliv är en folkrörelse, och med fler människor på och vid vatten ökar risken för olyckor och tillbud. Att vara medlem i Sjöräddningssällskapet innebär att man vill att det ska finnas en fungerande sjöräddning i Sverige. Sjöräddningssällskapet gör 70 procent av all sjöräddning utan en enda krona från staten. Det är medlemmars och givares förtjänst att alla som vistas på våra vatten får hjälp när det är fara för liv. Vi är redo att rycka ut dygnet runt, året om, alla årets dagar. Många vet fortfarande inte att sjöräddning i Sverige vilar på frivillighet. Både frivilligt arbete och frivilliga bidrag. Därför behövs du extra mycket. Berätta om oss för andra så att vi blir ännu fler. Vi vet att många skulle vilja stötta vår verksamhet, om de bara visste att det behövdes. Tack för att du är Sjöräddningssällskapets ambassadör i din närhet. Sjöräddningssällskapet Box Västra Frölunda Telefon: E-post: Plusgiro: Bankgiro:

2 Sjöräddning i Sverige är gratis för alla.

3

4 våra frivilliga sjöräddare VD hälsar välkommen

5 våra frivilliga sjöräddare Frivilligheten när den är som allra bäst Dagarna innan julafton för några år sedan havererade motorn på vår räddningsbåt i Räfsnäs. Sverige hade bokstavligen stängt för jul, och jag och alla andra pysslade som bäst med kluriga julklappsrim och väntade på att få smaka den första ljumma skinkmackan. Alla andra utom några frivilliga sjöräddare i Räfsnäs. De tänkte i stället att en havererad räddningsbåt gör ingen nytta, vilket till varje pris måste fixas. Bara en eldsjäl tänker så. Genom mycket ringande lyckades de jaga fram reservdelar, som både hämtades med egen bil och sattes in i båten samma dag. Skruvandet höll på till långt in på natten. När de nöjda till slut kom hem, så fick de omgående vända tillbaka till räddningsbåten larm om ett sjunkande handelsfartyg som gått på en fyr. Elva man räddades till livet den natten, tack vare några enstaka människors enorma engagemang och vilja. Detta är Sjöräddningssällskapet i ett nötskal. Frivilligheten kan inte ersättas. En avlönad beredskap längs med hela vår långa kust och i alla större insjöar dygnet runt, året om är inte möjlig. De skattepengarna finns helt enkelt inte. När samhällets resurser inte räcker till, så är det alltid det frivilliga och mycket osjälviska engagemanget som uträttar stordåd. Frivilliga sjöräddare sedan 1907, det är Sjöräddningssällskapet. Och om du som frivillig medlem och givare vill, så fortsätter vi att rädda liv till sjöss, även i framtiden. Tillsammans gör vi hela skillnaden. Välkommen ombord! rolf westerström, vd sjöräddningssällskapet

6 våra frivilliga sjöräddare detta är sjöräddningssällskapet Vi räddar liv till sjöss Sjöräddning är ett samspel i Sverige, men det är bara Sjöräddningssällskapet som har sjöräddning som huvuduppgift. Och vi gör mycket nytta. I sju av tio larm är räddaren i nöden en frivillig och oavlönad sjöräddare. Utan gåvor kan vi inget göra. Vi får inga bidrag från staten. Att samla in pengar genom många medlemmar och givare är vår ekonomiska förutsättning. Och så har det varit sedan föreningens start den 1 juni Ingen ska omkomma till sjöss. Vår vision har inga gränser. Oavsett vatten och oavsett geografi, genom förebyggande arbete, forskning och utveckling, samt medverkan på de internationella arenorna, driver vi frågan om sjöräddning i Sverige och hela världen, aktivt och medvetet. Medmänsklighet är vår värdegrund. Sjöräddningssällskapet kännetecknas av en ödmjuk och hjälpsam attityd, där omdöme, skicklighet och erfarenhet kommer till uttryck i varje handling och möte. 16 m/s och en våghöjd på fyra meter. I det vädret driver en ensamseglare utan kontroll med roderhaveri på Ålands hav. Fyra minuter efter larm är frivilliga sjöräddare på väg. Tre timmar senare är haveristen i trygghet och räddningsstationen redo för nya uppdrag.

7 våra frivilliga sjöräddare innehåll VD hälsar välkommen 4 Detta är Sjöräddningssällskapet i korthet 8 Sjöräddning idag 10 Medlemsutveckling 14 Så samlar vi in våra pengar 20 Så använder vi våra pengar 30 Kunskapsspridning 46 Årsredovisning 52 Våra frivilliga sjöräddare 84 Föreningsinformation 92 Sjöräddningssällskapets årsbok 2013 Ansvarig utgivare: Sjöräddningssällskapet Foto: Sjöräddningssällskapet där inget annat anges Grafisk form: Spoon Tryckeri: Göteborgstryckeriet

8 2012 i korthet 365 dagar på 2783 tecken Intäkterna från medlemsavgifter uppgick till 49 miljoner kronor och 62 miljoner kronor skänktes till oss i form av gåvor. Det kan låta och se ut som om Sjöräddningssällskapet är en förening som redan har allt, men det kostar mycket pengar att hålla en 15-minuters beredskap och göra 70 % av all sjöräddning i Sverige. Varje år måste vi samla in lika mycket pengar igen, för att kunna rädda liv på nytt. De frivilliga sjöräddarna lämnade kaj gånger I snitt är det 20 gånger per dag. Tänk att vi har över eldsjälar, som lägger sin egen fria tid på att rädda dig och mig och alla andra, utan ersättning. Och tänk att deras familjer, vänner och arbetsgivare ställer upp i sin tur! Vi driftsatte 2012 den första båten ur Postkod- Lotteriklassen, Rescue Lennart Wallenstam. Vår nya räddningsbåt är modernare och miljövänligare än någonsin. Ytterligare nio nya räddningsbåtar har tagits i drift under året, tack vare generösa donationer från företag och privatpersoner. Vi fortsätter oförtrutet vårt förebyggande informationsarbete. Under 2012 gav vi ut medlemstidningen Trossen och barntidningen Trossen Junior i sammanlagt över exemplar. Samtidigt intensifierade vi arbetet med pressbearbetning, aktiva nyhetsflöden och viral spridning av vårt arbete och budskap.

9 Sjöräddningssällskapet genomför och driver många projekt, bland annat frågan om massräddning. Trots att det nu gått 100 år sedan Titanic sjönk har inte mycket hänt på den fronten. Att inte fler förolyckades när Costa Concordia sjönk i början av 2012 handlar mer om omständigheterna snarare än goda massräddningsmetoder. Därför är massräddning en fråga vi medvetet och aktivt driver. Vi stod värdar för en massräddningskonferens i Göteborg i juni. 128 delegater från 62 internationella organisationer, säger också en del om frågans tyngd och angelägenhet. Under året tog vi det första spadtaget för ett nytt stationshus i Dalarö. Sjöräddarna i Kalmar och Hjälmaren flyttade in i sina nya lokaler. Sjöräddningssällskapet bytte ekonomisystem. En inköpsansvarig och en resurs för personal- och medarbetarfrågor anställdes. Vår medlems- och givarservice flyttade till Östersund för att säkerställa en anpassad bemanning i såväl hög- som lågsäsong. Rakel, det nya systemet för kommunikation inom den samlade räddningstjänsten, togs i drift på Sjöräddningssällskapets samtliga båtar. Vi tecknade två nya avtal med landsting gällande IVPA, i väntan på ambulans. Vi drog igång ett helt nytt givarvårdsprogram, startade upp ett arbete kring stora gåvor och lanserade vår folder om att testamentera till Sjöräddningssällskapet. Vi deltog i den årligt återkommande samövningen Baltic SAR på Bornholm och vi medverkade även på Insamlingsforum i Stockholm och vid konferensen ICE-SAR på Island. Bland annat.

10 sjöräddning idag

11 Foto: henrik trygg

12 sjöräddning idag 60 miljoner passagerare på svenska vatten Sverige är nästan en ö och vi har en näst intill oslagbar skärgård, värd att avundas. Det är inte konstigt att Sverige är ett av världens mest fritidsbåttäta land. Det är heller inte konstigt att många färjor och fartyg färdas inom och anlöper till och från Sverige årligen. Men att 60 miljoner passagerare transporteras på svenska vatten under ett år är, om inte konstigt, så i alla fall hissnande. Men även om båtfolken är mest frekventa på våra vatten, så inbjuder vår vackra sjönatur till så mycket mer. Att paddla, simma, fiska och skrinna känner de flesta till, men nya vattensporter tillkommer år från år. Sammantaget så är vatten en källa till en aktiv fritid. Och därmed en källa till olyckor. Personer med fritidsbåt är mest utsatta Totalt omkom 97 personer i drunkningsolyckor under Av dem var 7 barn under 19 år. 14 av de förolyckade omkom i samband med fiske och 10 vid isolycka. 40 procent av olycksfallen hände under juni till augusti och de flesta badolyckorna inträffade i mindre sjöar eller vattendrag. En förklaring till det skulle kunna vara att man känner sig säkrare på mindre vatten och då omedvetet tar större risker. Detta gäller inte minst vid färd i fritidsbåt. Många personer, främst äldre, tycker fortfarande att det är onödigt med flytväst och att det absolut inte är ett problem att vistas ensamma på sjön. 87 procent av de som omkom i fjol genom drunkning var män. Och medelålders män är kraftigt överrepresenterade. Antalet omkomna har nära nog halverats under det gångna året, men det är för tidigt att tala om en bestående trend. Sämre sommarväder och andra faktorer kan så klart ha påverkat siffran. Men, det är ändå mycket glädjande att se en lägre siffra, även om varje drunkningsolycka är ett misslyckande och en tragedi i sig. Sjöräddningslarm som olika aktörer medverkat i under 2012 Källa: Sjöfartsverket Sjöräddningssällskapet 673 Sjöfartsverket 94 Övriga 41 Polisen 26 Försvarsmakten 14 Kommun/landsting 45 Kustbevakningen 176 Utöver sjöräddningslarmen har Sjöräddningssällskapet medverkat i larm på kommunalt räddningsområde. Sjöräddning i Sverige 2012 Sammanlagt gjordes 825 sjöräddningsinsatser under föregående år på svenskt sjöräddningsområde. Den mest förekommande anledningen till ett larm är maskin- eller propellerhaveri, tätt följt av grundstötning. Sammantaget pekar mycket på att enklare haverier tillsammans med hård vind leder till situationer där det är fara för liv. Att Sjöräddningssällskapets medlemmar kan ringa och få förebyggande hjälp, innan situationen utvecklats till skarpt läge har en positiv effekt och liv räddas. Sjöfartsverket ansvarar för svensk sjöräddning Sjöräddning i Sverige drivs enligt den modell som FN rekommenderar. Modellen är tredelad; en ansvarig myndighet (Sjöfartsverket), en larmcentral (JRCC, Sjö- och flygräddningscentralen Sweden Rescue, som är en del av Sjöfartsverket) och sjö- och flyggående räddningsenheter som larmas ut (från 12 SJÖRÄDDNINGSSÄLLSKAPETS ÅRSBOK 2013

13 sjöräddning idag Sjöräddning i Sverige är ett samarbete, som fungerar tack vare att samhällets samtliga resurser samspelar. Sjöräddningssällskapet och andra aktörer). Det svenska sjöräddningsområdet är i kustområden (som mest 70 NM ut från kusten) och i Vänern, Vättern och Mälaren. (Räddning i hamnområden, insjöar och vattendrag är den kommunala räddningstjänstens ansvar. Sjöräddningssällskapet har två räddningsstationer på kommunalt vatten, i Hjälmaren och i Kronoberg.) Sjöräddning (på svenskt sjöräddningsområde enligt ovan) ska utföras dygnet runt i det område som LSO (Lagen om skydd mot olyckor) och internationella överenskommelser anger. Sjöfartsverkets målsättning under 2012 har varit att till 90 procent kunna undsätta den nödställde inom 90 minuter, under förutsättning att det varit på svenskt sjöräddningsområde och att den nödställdes position varit känd. Sjöräddningssällskapet är partipolitiskt obundet och genom att vi inte får några statliga bidrag har vi en särställning och kan agera långsiktigt och oberoende. Men vi samverkar så klart både med Sjöfartverket och med andra aktörer. Sjöräddning i Sverige är ett samarbete, som fungerar tack vare att samhällets samtliga resurser samspelar. Vi ställer våra resurser till förfogande utan kostnad för Sjöfartsverket, och vår 15-minutersberedskap dygnet runt, året om, landet runt, är en stor del i Sjöfartsverkets måluppfyllelse. Oroande förslag i statlig utredning I juli 2012 presenterades en statlig utredning (SOU 2012:48 Maritim samverkan) som föreslår att ansvaret för sjöräddning ska flyttas från det civila Sjöfartsverket till Kustbevakningen, som ska slås ihop med Marinen. Ett militärt huvudmannaskap för civil räddningstjänst anser Sjöräddningssällskapet som djupt oroväckande. Först och främst är vi angelägna om den nödställdes situation när räddningstjänsten också har polisiära befogenheter. Kritik riktas också mot utredningen, som helt förbisett frivillighetens drivkraft och avgörande roll, värd över 2 miljarder kronor i sparade utgifter för staten varje år. Utöver frivilligheten ifrågasätter vi beredskapen, utrustningen och kapaciteten för civil sjöräddning när den enligt förslaget också behövs för annan verksamhet, exempelvis militära insatser och övningar utomlands. Vilken prioriteringsordning kommer då att gälla? En annan ytterst viktig fråga är hur Sjöräddningssällskapets många donatorer ställer sig till förslaget. I skrivande stund, april 2013, har inget ytterligare besked i utredningen framkommit. SJÖRÄDDNINGSSÄLLSKAPETS ÅRSBOK

14 medlemsutveckling

15

16 medlemsutveckling Tillsammans är vi starka Allt sedan starten 1907 har förutsättningen för Sjöräddningssällskapets verksamhet varit frivilliga gåvor. Ändå uppfattas inte Sjöräddningssällskapet som en insamlingsorganisation i traditionell bemärkelse. Både medlemmar och potentiella medlemmar har svårt att placera in Sjöräddningssällskapet bland de stora välgörenhetsorganisationerna. Kanske beror det till stor del på att vår verksamhet fokuserar på det lokala arbetet i Sverige, istället för ett globalt Medlemsutveckling Vilka är våra medlemmar? 16 % Fritidsbåtarna ökade på 1970-talet medlemmar* Tydligare kommunikation Förebyggande utryckning en del av medlemskapet 9 % (*31 juli) Män Kvinnor fokus, som driver många av de stora insamlingsorganisationerna. Men faktum kvarstår; hur mycket vi kan göra beror helt och hållet på hur mycket pengar vi lyckas samla in. Det finns inga andra inkomster; ingen försäljning, inga statliga bidrag, inga pengar från EU eller SIDA att luta sig mot. Ändå har vi ansvar för en stor del av en livräddande samhällsfunktion och förvaltar dyrbara resurser i form av båtar, utrustning och frivilliga sjöräddares kompetens och tid. Inkomsterna från medlemmar är helt enkelt avgörande för Sjöräddningssällskapets finansiering och framtid. Från till Antalet medlemmar var fram till mitten av 60- talet. Då kan man se en ökning som troligtvis beror på det växande antalet fritidsbåtar. Vi ser nästa tydliga ökning under 90-talet från till medlemmar. Detta beror på den förebyggande utryckning vi då började erbjuda våra medlemmar. Under 2000-talet satsar Sjöräddningssällskapet för första gången på kommunikation, vi berättar enhetligt och konsekvent att vi finns och varför man ska stötta oss. Detta resulterar i en kraftig ökning av antalet medlemmar. I slutet av 2012 är vi medlemmar. Men samtidigt är ökningstakten efter 2009 inte lika stor. 12 % 8 % 4 % 0 91 % 19 år år år år år år år år år år år år år år år 90+ år Hur går vi vidare? För att undersöka vad avstanningen beror på genomförde vi under 2012 två medlemsundersökningar. I början av året utfördes en kvalitativ studie i form av två fokusgrupper med befintliga respektive potentiella medlemmar. Resultaten från fokusgrupperna följdes i slutet av 2012 upp av en kvantitativ studie bland 500 potentiella medlemmar och drygt 100 medlemmar. Syftet med studierna har varit att förbättra kunskapen om och förståelsen för Sjöräddningssällskapets 16 SJÖRÄDDNINGSSÄLLSKAPETS ÅRSBOK 2013

17 Nya målgrupper för Sjöräddningssällskapet är bland annat sportfiskare och paddlare. medlemsutveckling Foto: johan jeppsson SJÖRÄDDNINGSSÄLLSKAPETS ÅRSBOK

18 medlemsutveckling befintliga och potentiella medlemmar. Genom ökade insikter varför man blir medlem och varför man väljer att stanna kvar kan Sjöräddningssällskapet bli bättre på att rekrytera nya medlemmar, och stärka lojaliteten bland befintliga. Kunskap är vägen framåt I våra genomförda studier framgår det tydligt att Sjöräddningssällskapet har ett kunskapsproblem snarare än ett kännedoms- eller attitydproblem. Ökad kunskap kan både skapa intresse för medlemskap och lojalitet bland befintliga medlemmar så att de stannar kvar. Många potentiella medlemmar har egentligen ingen bra förklaring till varför de inte är medlemmar. De har helt enkelt inte tänkt på det eller så har det inte blivit av. Men de känner till och gillar Sjöräddningssällskapet. Trots att samhällsnyttan och idealitet/frivillighet är relevant och intressant för samtliga personer i undersökningarna tyder resultatet på att det är den egna nyttan (förebyggande utryckning) som är det starkaste argumentet vid rekrytering av nya medlemmar det är därför man gör slag i saken och går med. Samhällsnyttan och idealiteten/ frivilligheten verkar däremot bekräfta nuvarande medlemmar och bidra till en ökad lojalitet och förståelse. Ju mer man känner till om oss, ju större är sannolikheten att man väljer att stanna kvar även om det egna båtlivet upphör. Långfärdsskrinnare är också medlemmar i Sjöräddningssällskapet! Förnyad och fokuserad satsning på ökad kännedom Undersökningarna visar också att kännedomen om Sjöräddningssällskapet fortfarande är förhållandevis låg i Stockholmsområdet och längs Norrlandskusten, Sveriges båttätaste områden. Här finns en stor potential av nya medlemmar, vilket handlar om sjösäkerheten för alla som vistas vid dessa kuster. Dagspressannonsering har framgångsrikt bidragit till det starka varumärke Sjöräddningssällskapet är idag. För att förvalta varumärket, fördjupa kännedomen och nå nya målgrupper krävs nu en utökad satsning. Idag har Sjöräddningssällskapet många kanaler till sitt förfogande. Hemsidan, facebook, pressbearbetning, nyhetsbrev, film för TV och viral spridning finns med i kommunikationsplanen för att värva fler medlemmar, men också nya annonser, brev till befintliga medlemmar och verktyg för att uppmuntra medlemmar att värva en kompis. Fler medlemmar ökar säkerheten till sjöss Våra medlemmar är viktiga ambassadörer för att rekrytera nya medlemmar. Undersökningarna berättar detta tydligt; man blir gärna medlem när någon man känner redan är det och berättar om det. Tänk om du som medlem kunde rekrytera ännu en. Och tänk vilken nytta det skulle göra för säkerheten till sjöss. Ökade intäkter till Sjöräddningssällskapet ger oss givetvis än bättre resurser att både utveckla, förvalta och förnya vårt arbete men än viktigare; det räddar direkt fler liv. Vår statistik är tydlig, där vi har många medlemmar, där sjunker antalet skarpa larm. Oss kan man ringa i tid, innan läget hunnit bli akut och livshotande. Foto: Torbjörn Albért 18 SJÖRÄDDNINGSSÄLLSKAPETS ÅRSBOK 2013

19 medlemsutveckling» Sjöräddningssällskapet skapar trygghet för alla på sjön. En samhällsinsats, utförd med engagemang, väl värd att stödja.«anders Eriksson, medlem Åkersberga» Lika självklart att vara med i Sjöräddningssällskapet som att ha flytväst!«vanadis Falconer, medlem och vän på facebook»sjöräddningssällskapet fyller en viktig uppgift för ett levande båtliv genom att skapa förutsättningar för trygghet och säkerhet på sjön.«magnus Tenberg,medlem Torslanda» Har varit med länge, ni är ju tryggheten på sjön. Skulle aldrig vilja åka ut utan att vara medlem hos er. Jag fattar inte att inte alla är det!«monica Karlsson, medlem och vän på facebook» Jag är sommarboende i Fjällbacka sedan mer än 60 år och kan från mitt fönster följa sjöräddningens hjälparbete och beundra deras insatser i stort och smått.«kristina Mossberg,medlem Djursholm 59 Ett medlemskap i Sjöräddningssällskapet kostar 59 kr i månaden. (Eller 42 kr om du är ungdom eller pensionär.) Så många medlemmar betalar via autogiro per månad. Eftersom vi slipper kostnader för fakturahantering går mer pengar till att rädda liv till sjöss. 91 Även om ett medlemskap är en familjeangelägenhet, så är de allra flesta medlemskapen tecknade på män hela 91 %. SJÖRÄDDNINGSSÄLLSKAPETS ÅRSBOK

20 så samlar vi in våra pengar så samlar vi in våra pengar Foto: Svenska PostkodLotteriet 20 SJÖRÄDDNINGSSÄLLSKAPETS ÅRSBOK 2013

21 så samlar vi in våra pengar Sjöräddningssällskapet är en av 40 stolta förmånstagare i Svenska PostkodLotteriet. Lotteriets vision är att bidra till en bättre värld för människor, djur och natur. Vid senaste utdelningen, i mars 2013, delade förmånstagarna på en miljard kronor. Det gör Svenska PostkodLotteriet till den största privata givaren till välgörande ändamål på årlig bas i Sverige. SJÖRÄDDNINGSSÄLLSKAPETS ÅRSBOK

22 så samlar vi in våra pengar En miljard tack till Svenska PostkodLotteriet En miljard kronor. Så stor var den totala gåvan från PostkodLotteriet för 2012 till de 40 förmånstagarorganisationerna. Våra donationer gör det möjligt för våra fantastiska förmånstagare att göra världen lite bättre, säger PostkodLotteriets välgörenhetschef Stina Götbrink. Och vi kan inte annat än hålla med. Årets gåva till Sjöräddningssällskapet uppgår till 26 miljoner kronor. Det går inte att beskriva hur glada vi är och hur mycket nytta gåvan faktiskt gör, säger Sjöräddningssällskapets vd Rolf Westerström. Att vi får denna hjälp betyder att vi kan fortsätta att både förfina och utveckla vårt arbete med sikte på vår vision noll omkomna på sjön. För att närma oss vår nollvision krävs informationsarbete och attitydpåverkan, vilket är en del av Sjöräddningssällskapets ändamål. PostkodLotteriet har gjort det möjligt för oss att satsa på målgruppen barn och vi har under året kunnat ge ut ytterligare ett nummer av vår populära barntidning Trossen Junior. Tidningen är gratis och beställs av skolklasser, seglarskolor, scoutkårer m fl. Och Sjöräddningssällskapets frivilliga sjöräddare använder den flitigt i sitt lokala informationsarbete. På sju år har antalet frivilliga sjöräddare mer än fördubblats. Behovet av utbildning och övning är därmed större än någonsin. Att den frivilliga sjöräddaren idag oftare är sjuksköterska eller datatekniker istället för sjöbefäl eller fiskare ställer också nya krav på hur utbildningen utformas. Tack vare medel från Svenska PostkodLotteriet kan Sjöräddningssällskapet bygga en utbildningsorganisation som svarar upp mot dessa krav. Sjöräddningssällskapet har över 190 räddningsbåtar i tjänst. Varje båt som vi bygger ska vara verksam i 25 år. För att kunna säkerställa detta sker löpande underhåll som till stor del sköts av de frivilliga sjöräddarna på den lokala räddningsstationen. Men när båten är halvvägs i sin livslängd genomförs en större uppgradering av hela båten, och detta år har vi kunnat uppgradera ett stort antal båtar, tack vare PostkodLotteriet och alla lottköpare. Ett av Svenska PostkodLotteriets specialprojekt är att hjärtsäkra Sverige under tre år. Sjöräddningssällskapet har tillsammans med Hjärtlung-fonden fått medel för att placera ut över 200 hjärtstartare på våra räddningsstationer, i våra räddningsbåtar och på andra strategiska ställen i Sverige. Projektet, som avslutas sommaren 2013, innehåller också utbildning av hjärt-lunginstruktörer samt prova-på-aktiviteter för allmänheten. Spara med hjärtat Fondsparare i Swedbank Roburs ideella fonder ger 2 % av sitt sparkapital till välgörande ändamål. På hjärtedagen, den 14 februari, fick Sjöräddningssällskapet ta emot 2012 års gåva på kr. Tack alla fondsparare. Ni har hjärtat på det rätta stället! När du sparar i Swedbank Roburs ideella fonder väljer du själv vilken organisation du vill stödja. Att spara till sig själv och samtidigt göra en god gärning är ett lätt sätt att verka för ett långsiktigt hållbart samhälle. 22 SJÖRÄDDNINGSSÄLLSKAPETS ÅRSBOK 2013

23 så samlar vi in våra pengar Köp något dyrt! Handlar gör vi allihop. Men några har valt att handla rött, sjöräddningsrött och det är vi väldigt glada och tacksamma för! Idag har personer Sjöräddningssällskapets MasterCard i sin plånbok och varje gång de använder kortet går 0,5 % av inköpet till att rädda liv till sjöss. Kan det bli enklare att göra en livräddande insats, som dessutom inte kostar dig själv en enda krona? Att kortinnehavarna ofta får frågor om den röda färgen på kortet är en härlig bonus. Vi vet att mun-mot-mun-metoden är det absolut bästa sättet att få fler att känna till att sjöräddning i Sverige bygger på frivillighet, både vad gäller arbete och finansiering. Tack alla shoppare för årets gåva på kr. Och tack för att du påverkar andra att gilla och stötta Sjöräddningssällskapet!»Jag har gjort ett aktivt val att stötta Sjöräddningssällskapet genom att använda deras MasterCard. Att tanka bensin Efter maten passar det utmärkt att rädda folk i sjönöd. Visst känns det bra att göra lite nytta efter maten? Särskilt när det är så enkelt som att bara använda Sjöräddningssällskapets MasterCard när du betalar. Då går 0,5% direkt till Sjöräddningssällskapet, utan att det kostar dig något extra. Prova kortet 12 månader utan kostnad, så bjuder Handelsbanken Finans på ett vattentätt mobilfodral värt 250 kr. Läs mer på sjöräddning.se. Eller ring så skickar vi information om hur du kan rädda liv genom att satsa på rätt kort. Dina pengar kommer fram! Vi har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. är ett nödvändigt ont. Men med Sjöräddningssällskapets MasterCard känns det i alla fall lite roligare, eftersom jag vet att jag inte bara fyller min egen tank, jag hjälper till att fylla tanken för en räddningsbåt också! Dessutom, den röda färgen på kortet gör att det lätt går att hitta i plånboken en anledning i sig till att jag använder kortet ofta!«, säger Ann Roosaar, Älvsjö Så många burkar utan svenskt pantmärke pantades sommaren Returpack skänkte 10 öre per burk, som nu blivit Rescue Pantamera, en ny räddningsbåt i Stockholm. SJÖRÄDDNINGSSÄLLSKAPETS ÅRSBOK

24 så samlar vi in våra pengar Räddningsstationen på Rörö jobbar aktivt med att samla in pant, som en del av det viktiga lokala insamlingsarbetet gav det kr till driften av stationen. 24 SJÖRÄDDNINGSSÄLLSKAPETS ÅRSBOK 2013

25 så samlar vi in våra pengar Foto: Viktor Fremling Från burk till båt Samarbetet med Returpack är speciellt. Att så påtagligt kunna göra en god insats för miljön, som på samma gång leder till att fler liv kan räddas på sjön, känns extra gott. Sommaren 2012 skänkte Returpack 10 öre per importerad burk utan svenskt pantmärke, som lämnades in i en svensk pantautomat. 18 miljoner burkar kom in och det har resulterat i en ny räddningsbåt till Stockholm, Rescue Pantamera, en sjöräddningsbåt ur Sjöräddningssällskapets 8-metersklass. Parallellt med kampanjen, har många av Sjöräddningssällskapets räddningsstationer valt att jobba aktivt med att samla in pant, som en del av den viktiga och helt nödvändiga insamlingen till stationens drift. Att de frivilliga sjöräddarna arbetar gratis betyder ju inte att räddningsarbetet är kostnadsfritt. Tvärtom, så kostar det stora pengar att hålla var och en av våra 67 stationer med dugliga och välutrustade båtar och med dugliga och välutbildade sjöräddare. Bara bränslekostnaden för en enda utryckning motsvarar pantade burkar. Och vi lämnar kajen över gånger på ett år. En räddningsstation som lyckats riktigt bra är Rörö års pantinsamling uppgår till kr tack vare ovärderlig hjälp från lokala handlare och gästhamnar. När gästhamnarna har för många säckar stående brukar de ropa upp oss på radion, säger Jesper Jensen på RS Rörö. Då passar vi på att hämta säckarna när vi är ute på annat uppdrag. Det är viktigt för oss att inte köra en extra tur, som i så fall skulle äta upp en del av miljöoch pengavinsten. Och vart vi än kommer så får vi idel positiva reaktioner nytta och nöje i en härlig kombination! 43 Med så många procent ökar värdet av en gåva som ges i form av aktieutdelning. Den populäraste prylen i Sjöräddningssällskapets butik är ett vattentätt mobiltelefonfodral Så många vattentäta fodral till mobiltelefonen såldes i vår butik under Det glädjer oss, eftersom vi vet att det räddar liv till sjöss. Den som själv kan larma har helt enkelt störst chans att bli räddad om olyckan skulle vara framme. Glädjande är också att överskottet från butiken 2012 var kronor. RS Stockholms Helene van den Berg och namngivare Ola Skinnarmo på Rescue Pantameras premiärtur den 18 april Så många personer besökte Sjöräddningssällskapets gåvoshop under SJÖRÄDDNINGSSÄLLSKAPETS ÅRSBOK

26 så samlar vi in våra pengar Tack för gåvor Vad vore Sjöräddningssällskapet utan sina givare? Faktum är att utan givare och medlemmar skulle Sjöräddningssällskapet inte finnas. Det allmännyttiga arbete Sjöräddningssällskapet gör längs hela vår kust och i de stora sjöarna skulle kosta samhället över 2 miljarder kronor varje år. Pengar som nu kan användas till något annat. Sjöräddningssällskapet har idag månadsgivare, som ger regelbundet. Ofta är månadsgåvan riktad till en station som ligger givaren extra varmt om hjärtat.»jag har varit på sjön sedan jag var tre år. Jag vet vilka faror som lurar. För mig är det självklart att bidra jag är oändligt tacksam för att Sjöräddningssällskapet finns«, säger Conny Ahlin från Hölö, medlem och månadsgivare via autogiro. Under 2012 har vi tagit emot minnesoch hyllningsgåvor. Att hedra någons minne och hylla en person eller organisation är ett fint sätt att visa sin omtanke inte bara i sin närhet, utan för samhället i stort personer har besökt vår gåvoshop. Där handlar du livräddande utrustning direkt till Sjöräddningssällskapets verksamhet. Du skriver själv ut ett personligt gåvobevis som blir en fin present att ge bort.»vi har vårt sommarställe på Dyngö utanför Fjällbacka och har sett på nära håll allt det fina de frivilliga sjöräddarna gör. Jag har själv varit med om en brand på ön, den utsatthet man känner och den tacksamhet man sedan känner när sjöräddarna kommer inom några minuter 26 SJÖRÄDDNINGSSÄLLSKAPETS ÅRSBOK 2013

Vi räddar liv till sjöss. Om att testamentera till Sjöräddningssällskapet.

Vi räddar liv till sjöss. Om att testamentera till Sjöräddningssällskapet. Vi räddar liv till sjöss. Om att testamentera till Sjöräddningssällskapet. S jöräddningssällskapet är en ideell förening som är helt beroende av medlemsavgifter, gåvor och donationer. Vår uppgift är att

Läs mer

Antalet drunkningsolyckor ökade under året. 95 människor drunknade

Antalet drunkningsolyckor ökade under året. 95 människor drunknade Drunkningsolyckor Antalet drunkningsolyckor ökade under året 95 människor drunknade Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning har 95 personer omkommit i drunkningsolyckor under. Det

Läs mer

Behövs det en lag om flytväst. 135 människor drunknade 350 - 300 - 250 - 200 - 150 - 100 - 50 -

Behövs det en lag om flytväst. 135 människor drunknade 350 - 300 - 250 - 200 - 150 - 100 - 50 - Drunkningsolyckor 200 Behövs det en lag om flytväst 35 människor drunknade Enligt Svenska Livräddningssällskapets sammanställning har 35 personer omkommit i vatten- och isolyckor under 200. Det är 2 fler

Läs mer

SJÖRÄDDNINGSCENTRALEN MRCC GÖTEBORG

SJÖRÄDDNINGSCENTRALEN MRCC GÖTEBORG SJÖRÄDDNINGSCENTRALEN MRCC GÖTEBORG - Sweden Rescue, lyssnar på kanal 16... Först en definition: Sjöräddningscentralen förkortas MRCC. Det betyder Maritime Rescue Co-ordination Centre. Sweden Rescue är

Läs mer

137 människor drunknade 2014

137 människor drunknade 2014 ANTAL OMKOMNA TILL FÖLJD AV DRUNKNING UNDER MÅNGA BADOLYCKOR BLAND ÄLDRE 137 människor drunknade Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning har 137 personer omkommit i drunkningsolyckor

Läs mer

ANTAL OMKOMNA TILL FÖLJD AV DRUNKNING UNDER 2015

ANTAL OMKOMNA TILL FÖLJD AV DRUNKNING UNDER 2015 ANTAL OMKOMNA TILL FÖLJD AV DRUNKNING UNDER 122 människor drunknade Många barnolyckor, flest sedan 2002 Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning har 122 personer omkommit i drunkningsolyckor

Läs mer

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp.

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp. Nödnumret 112 När man blir äldre ökar risken för akut sjukdom och olyckor i hemmet. Det finns många hot från att man faller och slår sig till att drabbas av allvarliga tillstånd som stroke eller hjärtinfarkt.

Läs mer

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp.

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp. Nödnumret 112 När man blir äldre ökar risken för akut sjukdom och olyckor i hemmet. Det finns många hot från att man faller och slår sig till att drabbas av allvarliga tillstånd som stroke eller hjärtinfarkt.

Läs mer

Ännu inte under delmålet 100. 107 människor drunknade 2008 Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning 350 - 300 - 250 - 200 - 150 -

Ännu inte under delmålet 100. 107 människor drunknade 2008 Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning 350 - 300 - 250 - 200 - 150 - Drunkningsolyckor Ännu inte under delmålet 100 107 människor drunknade Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning har 107 personer omkommit i vattenoch isolyckor under. Det är fyra fler

Läs mer

129 människor drunknade 2013

129 människor drunknade 2013 ANTAL OMKOMNA TILL FÖLJD AV DRUNKNING UNDER FIN SOMMAR - MÅNGA BADOLYCKOR 129 människor drunknade Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning har 129 personer omkommit i drunkningsolyckor

Läs mer

Ronald McDonald Barnfond Effektrapport

Ronald McDonald Barnfond Effektrapport Ronald McDonald Barnfond Effektrapport 1. Vad vill er organisation uppnå? Vilken nytta/förändring vill ni åstadkomma? Beskriv för vem ni är till. Vilka är det som ni vill åstadkomma en förbättring för?

Läs mer

Lägsta antalet någonsin. 103 människor drunknade 2007 Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning

Lägsta antalet någonsin. 103 människor drunknade 2007 Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning Drunkningsolyckor Lägsta antalet någonsin 0 människor drunknade Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning har 0 personer omkommit i vattenoch isolyckor under. Det är 2 färre än under

Läs mer

För första gången under människor drunknade 2009 Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning

För första gången under människor drunknade 2009 Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning Drunkningsolyckor 200 För första gången under 100 2 människor drunknade 200 Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning har 2 personer omkommit i drunkningsolyckor under 200. Det är 25

Läs mer

VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR!

VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR! VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR! I varje givet ögonblick gör varje människa så gott hon kan, efter sin bästa förmåga, just då. Inte nödvändigtvis det bästa hon vet, utan det bästa hon kan, efter sin bästa förmåga,

Läs mer

Sjöräddningssällskapets Årsbok 2012 Ansvarig utgivare: Sjöräddningssällskapet Postadress: Box 5025, 426 05 Västra Frölunda Besöksadress: Talattagatan

Sjöräddningssällskapets Årsbok 2012 Ansvarig utgivare: Sjöräddningssällskapet Postadress: Box 5025, 426 05 Västra Frölunda Besöksadress: Talattagatan Sjöräddningssällskapets Årsbok 2012 Ansvarig utgivare: Sjöräddningssällskapet Postadress: Box 5025, 426 05 Västra Frölunda Besöksadress: Talattagatan 24 Växel: 077-579 00 90 E-post: info@ssrs.se Hemsida:

Läs mer

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen Insamlingsguide Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen TÄNK OM DIABETES KUNDE BOTAS Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi en framtid

Läs mer

Insamlingspolicy. Hjärt-Lungfonden. Beslutad av styrelsen 2014-06-13. Dokumentägare: Staffan Josephson Dokumentansvarig: Kristina Sparreljung

Insamlingspolicy. Hjärt-Lungfonden. Beslutad av styrelsen 2014-06-13. Dokumentägare: Staffan Josephson Dokumentansvarig: Kristina Sparreljung Insamlingspolicy Hjärt-Lungfonden Beslutad av styrelsen 2014-06-13 Dokumentägare: Staffan Josephson Dokumentansvarig: Kristina Sparreljung Innehåll 1 Övergripande information... 1 1.1 Ändamålet med insamlingen...

Läs mer

Sjöräddningen i Sverige. Administration Insatsledning Mobila resurser

Sjöräddningen i Sverige. Administration Insatsledning Mobila resurser Sjöräddningen i Sverige Administration Insatsledning Mobila resurser Administration Organization and Management Sjöräddningsorganisationen i Sverige Sjöfart och Samhälle Sjöräddnings- och Beredskapsenheten

Läs mer

DITT AVTRYCK I VÄRLDEN. Om att testamentera till Hoppets Stjärna

DITT AVTRYCK I VÄRLDEN. Om att testamentera till Hoppets Stjärna DITT AVTRYCK I VÄRLDEN Om att testamentera till Hoppets Stjärna Ditt avtryck i världen Det vi gör i våra liv lämnar ett avtryck. För de flesta av oss handlar det kanske inte om historiska saker som nobelpris

Läs mer

Tillsammans räddar vi liv!

Tillsammans räddar vi liv! Tillsammans räddar vi liv! TACK FÖR ATT du är en av oss. Tillsammans räddar vi liv till sjöss. Berätta gärna om oss för någon annan här är våra viktigaste fakta. Sjöräddningssällskapet är en ideell förening

Läs mer

»Sjöräddningssällskapet Årsbok 2011» Verksamhetsberättelse Årsredovisning 2010

»Sjöräddningssällskapet Årsbok 2011» Verksamhetsberättelse Årsredovisning 2010 årsbok 2011 »Sjöräddningssällskapet Årsbok 2011» Verksamhetsberättelse Årsredovisning 2010 Sjöräddningssällskapet Postadress: Box 5025, 426 05 Västra Frölunda Besöksadress: Talattagatan 24 Växel: 077-579

Läs mer

FRIVILLIGA SJÖRÄDDARE FÖR TRYGGARE VATTEN

FRIVILLIGA SJÖRÄDDARE FÖR TRYGGARE VATTEN FRIVILLIGA SJÖRÄDDARE FÖR TRYGGARE VATTEN text: Erik Gustafsson foto: Peter Gunnars 44 TRANSPORTMAGASINET 02 2016 Dag som natt vinter som sommar. När som helst står Sjöräddningssällskapet redo att rädda

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

HANDBOK FÖR SJÖRÄDDARE OCH SÄKERHETSORGANISATIONEN Kapitel: 4 Version: 4 Datum: Ansvarig: AA Ersätter version: 3 Sida: 1 av 10

HANDBOK FÖR SJÖRÄDDARE OCH SÄKERHETSORGANISATIONEN Kapitel: 4 Version: 4 Datum: Ansvarig: AA Ersätter version: 3 Sida: 1 av 10 Ansvarig: AA Ersätter version: 3 Sida: 1 av 10 Innehållsförteckning 4 Organisation, operativ jour, ansvar och befogenheter... 2 Sjöräddningssällskapets organisation... 2 Operativa gruppen... 3 Distriktssamordare

Läs mer

Sjöfartsverket. Sjö- och flygräddningstjänsten i Sverige Projekt Sjöräddningshund. Noomi Eriksson, CSAR

Sjöfartsverket. Sjö- och flygräddningstjänsten i Sverige Projekt Sjöräddningshund. Noomi Eriksson, CSAR Sjöfartsverket Sjö- och flygräddningstjänsten i Sverige Projekt Sjöräddningshund Noomi Eriksson, CSAR Vi ska leverera hållbara sjövägar. LOTSNING FARLEDER SJÖGEOGRAFISK INFORMATION MÖJLIGGÖRA VINTERSJÖFART

Läs mer

Insamlingspolicy. Hjärt-Lungfonden. Beslutad av styrelsen 2015-06-12. Dokumentägare: Karolina Sjöstedt Dokumentansvarig: Kristina Sparreljung

Insamlingspolicy. Hjärt-Lungfonden. Beslutad av styrelsen 2015-06-12. Dokumentägare: Karolina Sjöstedt Dokumentansvarig: Kristina Sparreljung Insamlingspolicy Hjärt-Lungfonden Beslutad av styrelsen 2015-06-12 Dokumentägare: Karolina Sjöstedt Dokumentansvarig: Kristina Sparreljung Innehåll 1 Övergripande information... 1 1.1 Ändamålet med insamlingen...

Läs mer

Svenska Brukshundklubben. Räddningshund

Svenska Brukshundklubben. Räddningshund Svenska Brukshundklubben Räddningshund Tjänstehundsverksamhet Brukshundklubben är en frivillig försvarsorganisation med uppdrag att rekrytera och utbilda hundar och personal till Myndigheten för Samhällsskydd

Läs mer

Cancer- och Trafikskadades Riksförbund. Årsskrift 2012. Plusgiro 90 02 06-4 Bankgiro 900-2064

Cancer- och Trafikskadades Riksförbund. Årsskrift 2012. Plusgiro 90 02 06-4 Bankgiro 900-2064 Cancer- och Trafikskadades Riksförbund Årsskrift 2012 Plusgiro 90 02 06-4 Bankgiro 900-2064 Ett stort och varmt tack till...... alla givare, sponsorer, medlemmar, medarbetare och samarbetspartners som

Läs mer

Insamlingspolicy Beslutad vid Erikshjälpens styrelsemöte 22 maj 2014

Insamlingspolicy Beslutad vid Erikshjälpens styrelsemöte 22 maj 2014 Insamlingspolicy Beslutad vid Erikshjälpens styrelsemöte 22 maj 2014 Erikshjälpen vill förändra världen genom att ge liv åt barns drömmar! För att kunna göra det behöver vi samla in pengar. Så här tänker

Läs mer

INSAMLINGSGUIDE. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

INSAMLINGSGUIDE. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen INSAMLINGSGUIDE Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen 13 Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi - en framtid där diabetes kan botas och

Läs mer

STRATEGI. Säkrare båtliv 2020

STRATEGI. Säkrare båtliv 2020 STRATEGI Säkrare båtliv 2020 Antalet omkomna i fritidsbåtlivet ska minska fortlöpande och antalet allvarligt skadade halveras till 2020. Det målet har regeringen fastlagt. Transportstyrelsen har fått i

Läs mer

GÖTEBORGS HJÄRT-LUNGRÄDDNINGSUTBILDNING

GÖTEBORGS HJÄRT-LUNGRÄDDNINGSUTBILDNING NI N G GÖTEBORG SH LD TBI SU GRÄD D -LUN NI NG RT JÄ WW E W.GBG-HLR.S GÖTEBORGS HJÄRT-LUNGRÄDDNINGSUTBILDNING Det händer plötsligt men med rätt kunskap kan du rädda liv! Du eller Jag? Presentation Syftet

Läs mer

TEAM. Manus presentationen

TEAM. Manus presentationen 4 TEAM Manus presentationen Nu är chansen är din! 1 Ni startar upp er verksamhet med 1.000 p. Det ger er först och främst rätt till att kvalificera ert företagande i Nu Skin. Dessutom får ni ett stort

Läs mer

BADA SÄKERT. Sjöräddningssällskapet undsätter. i Göteborg som simmat för långt ut och fått kramp.

BADA SÄKERT. Sjöräddningssällskapet undsätter. i Göteborg som simmat för långt ut och fått kramp. BADA SÄKERT Sjöräddningssällskapet undsätter en badare vid Lillebybadet i Göteborg som simmat för långt ut och fått kramp. VI BEHÖVER DIN HJÄLP! Vi på Sjöräddningssällskapet har som huvuduppgift att rädda

Läs mer

Olycksundersökning. Enligt Lag (2003:778) om skydd mot olyckor.

Olycksundersökning. Enligt Lag (2003:778) om skydd mot olyckor. Olycksundersökning Enligt Lag (2003:778) om skydd mot olyckor. Händelse Plats Drunkningstillbud Dekarsön 2 (10) Dokumentinformation Diarienummer SOS ärendeummer: 11-273744-2 Insatsrapportnummer 2012A00488

Läs mer

En bad- och vattensäker kommun

En bad- och vattensäker kommun En bad- och vattensäker kommun s handlingsprogram för en bad- och vattensäker kommun inom ramen för lagen om skydd mot olyckor. Antagen i Kommunstyrelsen den 10 april 2013 Reviderat 2015-12-10 Hallindenvägen

Läs mer

Rapport från isövning Greger den 13 mars 2011

Rapport från isövning Greger den 13 mars 2011 Rapport från isövning Greger den 13 mars 2011 Sammanställd av Mikael Lager(text, layout, foto), Sjöfartsverket Helge Skärlén(text), SSRS Carl-Gunnar Franzén(foto), Friluftsfrämjandet Stockholm den 16 oktober

Läs mer

och skär Arkö kursgård

och skär Arkö kursgård mellan kobbar och skär Arkö kursgård 1 2 arkö kursgård Välkommen. Att resa ut i skärgården är något alldeles speciellt. Årstiderna sätter sin prägel både på själva resan och på vistelsen. På Arkö kursgård

Läs mer

Administration Insatsledning Mobila resurser

Administration Insatsledning Mobila resurser Sjö- och Flygräddningen i Sverige Administration Insatsledning Mobila resurser Administration Samordning och ledning Sjö- och Flygräddningsorganisationen i Sjöfartsverket Beställare Sjöfart och Samhälle

Läs mer

Hjärtstartare räddar liv du kan bidra!

Hjärtstartare räddar liv du kan bidra! Hjärtstartare räddar liv du kan bidra! 10 000 personer i Sverige drabbas årligen av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. Drygt 93 procent avlider. Hjärtstopp inträffar ofta på platser dit det tar minst

Läs mer

Slysavarnafélagið Landsbjörg är en frivilligorganisation på Island med uppdrag att förhindra olyckor samt rädda liv och ägodelar på land och till

Slysavarnafélagið Landsbjörg är en frivilligorganisation på Island med uppdrag att förhindra olyckor samt rädda liv och ägodelar på land och till Slysavarnafélagið Landsbjörg är en frivilligorganisation på Island med uppdrag att förhindra olyckor samt rädda liv och ägodelar på land och till sjöss. De måste ha kläder som klarar hårt arbete i tuffa

Läs mer

VI VET VAD SOM KRÄVS.

VI VET VAD SOM KRÄVS. VI VET VAD SOM KRÄVS. Vi ger varje båtägare rätt skydd och rätt hjälp till rätt pris. Vid en olycka vet våra kunder att de kan lita på oss. Vi lämnar ingen på landbacken. För oss är varje enskild båt den

Läs mer

Rapport sjösäkerhetskurs

Rapport sjösäkerhetskurs Arkösund 2015-05- 10 Rapport sjösäkerhetskurs 2015-05- 10 Östergötlands båtförbunds sjösäkerhetskurs som är den 8 ordningen sedan 2007 genomfördes söndagen den 10 maj 2015 i Arkösund. Tillsammans med de

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Uttern är sjösatt! Nästa steg är att kontrollera familjens flytvästar. För Kennet och familjen är det viktigt att färdas tryggt och säkert på havet.

Uttern är sjösatt! Nästa steg är att kontrollera familjens flytvästar. För Kennet och familjen är det viktigt att färdas tryggt och säkert på havet. Uttern är sjösatt! Nästa steg är att kontrollera familjens flytvästar. För Kennet och familjen är det viktigt att färdas tryggt och säkert på havet. 40 TROSSEN 3 2012 jag och min båt kennet andersson allt

Läs mer

SAFE AT SEA AB (PUBL)

SAFE AT SEA AB (PUBL) SAFE AT SEA AB (PUBL) Org.nr 556713-7947 DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN JANUARI-JUNI 2017 Jämförelser i rapporten har, om inte annat angetts, skett mot närmast motsvarande period år 2016. Safe at Sea AB:s

Läs mer

Vad omfattar begreppet skyddad plats och MAS? Helsingborg 2015-09-02 Tomas Åström, Transportstyrelsen

Vad omfattar begreppet skyddad plats och MAS? Helsingborg 2015-09-02 Tomas Åström, Transportstyrelsen Vad omfattar begreppet skyddad plats och MAS? Helsingborg 2015-09-02 Tomas Åström, Transportstyrelsen Skyddade platser : definition "En skyddad plats är" en plats där ett fartyg i behov av assistans kan

Läs mer

Safe at Sea AB (publ) Org.nr 556713-7947

Safe at Sea AB (publ) Org.nr 556713-7947 Safe at Sea AB (publ) Org.nr 556713-7947 Delårsrapport för perioden september 2011 maj 2012 Jämförelser i rapporten har, om inte annat angetts, skett med motsvarande period år 2010/2011. Safe at Sea AB:s

Läs mer

Åkersberga Tennisklubb hjälper båtflyktingar på Samos

Åkersberga Tennisklubb hjälper båtflyktingar på Samos Åkersberga Tennisklubb hjälper båtflyktingar på Samos Bästa klubbmedlemmar, Naturligtvis är tennis något av det bästa och viktigaste i världen. Detta dock under förutsättning att man har mat att äta, torra

Läs mer

Räddningstjänst i Sverige

Räddningstjänst i Sverige Räddningstjänst i Sverige Räddningstjänst i Sverige Det moderna samhällets snabba teknikutveckling har lett till ett allt sårbarare samhälle och ökat kraven på skydd mot olyckor och skador på människor,

Läs mer

KÄNNEDOMSMÄTNING Välgörenhetsorganisationer

KÄNNEDOMSMÄTNING Välgörenhetsorganisationer KÄNNEDOMSMÄTNING Välgörenhetsorganisationer Välgörenhetsbarometern är ett samarbete mellan: Är du nyfiken på hur svenskarna ser på välgörenhet? Vi har förstått att många funderar på hur vi svenskar ser

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

BARN, BAD OCH VAtten.

BARN, BAD OCH VAtten. BARN, BAD OCH VAtten. ingen ska drunkna Varje år drunknar nio barn i Sverige. Många av olyckorna i vatten händer nära barnens hem. Alla vuxna tänker inte på att det kan finnas farliga platser för barn

Läs mer

»Sjöräddningssällskapet Årsbok 2010» Verksamhetsberättelse Årsredovisning 2009

»Sjöräddningssällskapet Årsbok 2010» Verksamhetsberättelse Årsredovisning 2009 årsbok 2010 »Sjöräddningssällskapet Årsbok 2010» Verksamhetsberättelse Årsredovisning 2009 Sjöräddningssällskapet Postadress: Box 5025, 426 05 Västra Frölunda Besöksadress: Talattagatan 24 Växel: 077-579

Läs mer

Utrustning för vattenlivräddning

Utrustning för vattenlivräddning Utrustning för vattenlivräddning 1 Säkerhet vid vatten I december 2007 publicerade Statens Räddningsverk, SRV, allmänna råd och kommentarer om utrustning för vattenlivräddning vid hamnar, kajer, badplatser

Läs mer

CSR Lyx eller nödvändighet? Gun Rudeberg 2013-03-19

CSR Lyx eller nödvändighet? Gun Rudeberg 2013-03-19 CSR Lyx eller nödvändighet? Gun Rudeberg 2013-03-19 Stockholms Hamnars hamnar Stockholms Hamnar i siffror 2012 Över 12 miljoner passagerare 8,6 miljoner ton gods 661 mkr omsättning 140 medarbetare Vision

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Höjdpunkter 2014 Uppdaterad grafisk profil Den nya moderna loggan visar även vår samhörighet med Svenska Diabetesförbundet. Armband för forskningen I vårt fortsatta samarbete

Läs mer

Sjöräddningstjänst Insatser 2014

Sjöräddningstjänst Insatser 2014 Sjöräddningstjänst Insatser Innehåll Sjöfartsverkets Sjöräddningstjänst... Uppdrag... Övergripande målsättning... Sammanfattning av sjöräddningsinsatser... Årsöversikt för insatser... Totalt antal insatser

Läs mer

NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR

NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR Årgång 9 Nr 9 December 2006 BILDER FRÅN HALLOWEEN BASTUN ÄR ÖPPEN BASAR PÅ SKOLAN JULMARKNAD I UR OCH SKUR INVIGNING AV SKOLAN 0-12ÅR NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR Sida 1 MANUSSTOPP DEN 20:E I VARJE MÅNAD

Läs mer

Insatsutvärdering RITS insats Pearl of Scandinavia 2010-11-17

Insatsutvärdering RITS insats Pearl of Scandinavia 2010-11-17 HELSINGBORG Insatsutvärdering RITS insats Pearl of Scandinavia 2010-11-17 Bild från kompetensutvecklingsavdelningen Anledning till utredningen: Insats med RITS styrka vid brand ombord på passagerarefärjan

Läs mer

Från fotbollsplan till affärsplan

Från fotbollsplan till affärsplan Från fotbollsplan till affärsplan Berättelsen om Newbody PRODUKTION Newbody AB, Göteborg 2011 Telefon 031-709 56 50 TEXT Dahn Renholm ILLUSTRATIONER och GRAFISK FORM Ulf Swerin Tryckt på miljövänligt papper

Läs mer

Fördrink, någon? Introduktion till hur vi jobbar på Åkestam.Holst

Fördrink, någon? Introduktion till hur vi jobbar på Åkestam.Holst Fördrink, någon? Introduktion till hur vi jobbar på Åkestam.Holst Vadå hur vi jobbar? Som reklambyrå och inte minst reklambyråkund rör man sig i en värld där en spade inte alltid är en spade. Där ord som

Läs mer

Insamlingspolicy. Bilaga 1, styrelseprotokoll Alzheimerfonden. Dokumentägare: Kicki Aldrin Dokumentansvarig: Liselotte Jansson

Insamlingspolicy. Bilaga 1, styrelseprotokoll Alzheimerfonden. Dokumentägare: Kicki Aldrin Dokumentansvarig: Liselotte Jansson Insamlingspolicy Alzheimerfonden Dokumentägare: Kicki Aldrin Dokumentansvarig: Liselotte Jansson Datum: 2015-10-29 1 Innehåll Övergripande information... 3 Ändamål med insamlingen... 3 Syftet med en insamlingspolicy...

Läs mer

Samarbetsplan för sjöräddning. Del III, IV, V och VI

Samarbetsplan för sjöräddning. Del III, IV, V och VI Samarbetsplan för sjöräddning Del III, IV, V och VI Innehållsförteckning Planer för samarbete mellan sjöräddningstjänsten och passagerarfartyg... 1 1. Inledning... 1 2. Beskrivning av samarbetsplan...

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

Kostnader för räddningsaktioner inom Europa.

Kostnader för räddningsaktioner inom Europa. Kostnader för räddningsaktioner inom Europa. Sammanställning av svar från 29 European Consumer Centres Konsument Europa Land 1. Måste en turist betala när han eller hon har blivit räddad ur en farlig situation

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

Projektrapport Vision For All

Projektrapport Vision For All Projektrapport Vision For All Jeanette Blom, Stephanie Korolija Folkungaskolan Linköping 2007-03-01 Innehållsförteckning INLEDNING 3 SYFTE OCH FRÅGESTÄLLNINGAR 3 METOD OCH VAL AV KÄLLOR 3 RESULTAT 4 VAD

Läs mer

SVENSKA LIVRÄDDNINGSSÄLLSKAPET

SVENSKA LIVRÄDDNINGSSÄLLSKAPET SVENSKA LIVRÄDDNINGSSÄLLSKAPET 1898 Detta är Svenska Livräddningssällskapet Vi består av 24 länsförbund samt lokala föreningar inom länsförbunden. Ett fåtal länsförbund har anställd personal men de flesta

Läs mer

Arbetslös men inte värdelös

Arbetslös men inte värdelös Nina Jansdotter & Beate Möller Arbetslös men inte värdelös Så behåller du din självkänsla som arbetssökande Karavan förlag Box 1206 221 05 Lund info@karavanforlag.se www.karavanforlag.se Karavan förlag

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:24 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2005:23 av Åke Holmström och Sara Frykman (kd) om kombinerad räddnings- och ambulanshelikopter Föredragande landstingsråd: Inger Ros

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

Det här står vi för. Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar 1 (7) Ur Elevers tankar i ord och bild

Det här står vi för. Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar 1 (7) Ur Elevers tankar i ord och bild Det här står vi för Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar Ur Elevers tankar i ord och bild 1 (7) Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst. Nog finns det mål och

Läs mer

Sjöräddningstjänst Insatser 2015

Sjöräddningstjänst Insatser 2015 Sjöräddningstjänst Insatser Innehåll Sjöfartsverkets Sjöräddningstjänst... Uppdrag... Övergripande målsättning... Sammanfattning av sjöräddningsinsatser... Årsöversikt för insatser... Totalt antal insatser

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

Din förlängda arm på vägarna

Din förlängda arm på vägarna > Din förlängda arm på vägarna Vår främsta uppgift är att erbjuda transporter som löper lätt och smidigt. På så vis slipper du onödiga problem som hindrar och försvårar ditt arbete. Att ha pålitliga leveranser

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

OM VÄRDSKAP. konsten att få människor att känna sig välkomna

OM VÄRDSKAP. konsten att få människor att känna sig välkomna OM VÄRDSKAP konsten att få människor att känna sig välkomna 1 Tänk dig en värld där alla känner sig väntade och välkomna. En värld där barn, vänner, främlingar, gäster, kunder och medarbetare vågar och

Läs mer

Frågor till dig som söker arbete hos oss

Frågor till dig som söker arbete hos oss Frågor till dig som söker arbete hos oss För att vi ska få en mer utförlig bild av dig och dina förväntningar på oss, samtidigt som du får en bild av oss och våra förväntningar, vill jag be dig läsa igenom

Läs mer

Testamentera. till förmån för djuren

Testamentera. till förmån för djuren Testamentera till förmån för djuren 3 En insats för kommande djur Testamenterade gåvor utgör en viktig del av alla de gåvor som Djurskyddet Sverige har förmånen att ta emot. Att ge en testamentsgåva till

Läs mer

Tal av vd Lars-Erik Aaro på LKAB:s årsstämma den 27 april 2011 på Luleå tekniska universitet

Tal av vd Lars-Erik Aaro på LKAB:s årsstämma den 27 april 2011 på Luleå tekniska universitet Tal av vd Lars-Erik Aaro på LKAB:s årsstämma den 27 april 2011 på Luleå tekniska universitet 2010 fyllde LKAB 120 år. Det är i sig fantastiskt. Nästan svårt att förstå... 120 år. Man måste stanna upp lite

Läs mer

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden.

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden. Inspirationsboken Du är källan till glädje. Låt dig inspireras av dig själv. Gör ditt välmående till ett medvetet val och bli skapare av ditt eget liv. För att du kan och för att du är värd det! Kompromissa

Läs mer

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY Vår verksamhetsidé Vi är många som jobbar på Eksjö kommun ungefär 1600 medarbetare och vår främsta uppgift är att tillhandahålla den service som alla behöver för att leva ett

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTENS UTBILDNINGAR

RÄDDNINGSTJÄNSTENS UTBILDNINGAR RÄDDNINGSTJÄNSTENS UTBILDNINGAR Brandskyddsutbildning (BKA) Kursen vänder sig till företag, organisationer och föreningar som vill öka sitt brandskydd. Kursdeltagaren får en grundläggande utbildning i

Läs mer

Då vill jag även å SKL:s vägnar hälsa er alla varmt välkomna till arbetsmarknads- och näringslivsdagarna 2016!

Då vill jag även å SKL:s vägnar hälsa er alla varmt välkomna till arbetsmarknads- och näringslivsdagarna 2016! 1 Anförande Lena Micko SKL:s arbetsmarknads- och näringslivsdagar i Uppsala, 17 mars 2016 Plats: Uppsala Konsert och Kongress Tid: ca kl 10.10-10.35 (inkl Marlenes välkomsthälsning) ca 15 min Tack för

Läs mer

Frågor & svar om Operation Smile Sverige

Frågor & svar om Operation Smile Sverige Frågor & svar om Operation Smile Sverige Vad är Operation Smile? Insamlingsstiftelsen Operation Smile Sverige grundades 2010 och är en politiskt och religiöst obunden hjälporganisation. Operation Smile

Läs mer

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan'

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' 1 'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' På ett möte i Västervik den 19 juni 2001 bestämde vi i centerpartiet

Läs mer

Våga fråga! Välkommen som värvare! Johnny Mostacero Förbundsordförande

Våga fråga! Välkommen som värvare! Johnny Mostacero Förbundsordförande Värvarmanual Våga fråga! Tillsammans ska vi värva många nya medlemmar tilll IOGT-NTO. En tuff utmaning som är möjlig att nå om vi alla drar vårt strå till stacken. Du och jag kan bidra till målet genom

Läs mer

SJÖRÄDDNING INSATSER

SJÖRÄDDNING INSATSER SJÖRÄDDNING INSATSER www.sjofartsverket.se STATISTIKEN ÅR ÄR FRÅN SJÖFARTSVERKETS SAR-LOGGAR, FRAMTAGEN AV SJÖRÄDDNINGSTJÄNSTEN OCH SJÖSÄKERHETSRÅDET YTTERLIGARE INFORMATION PER TELEFON -9 Sammanfattning

Läs mer

HÄVSTÅNGSEFFEKTEN 10 STEG Till ETT rikare liv Niklas Forser, 2012

HÄVSTÅNGSEFFEKTEN 10 STEG Till ETT rikare liv Niklas Forser, 2012 HÄVSTÅNGSEFFEKTEN 10 steg till ett rikare liv Niklas Forser, 2012 Hävstångseffekten Copyright 2012, Niklas Forser Ansvarig utgivare: Niklas Forser Illustration: Mats Forser Omslag: Frida Forser Framställt

Läs mer

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja?

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Vi lever i en värld där mycket handlar om ägande och prestationer. Definitionen på att ha lyckats i sitt liv är att haft och gjort mycket,

Läs mer

Testamentera till Diabetesfonden -en gåva för framtiden

Testamentera till Diabetesfonden -en gåva för framtiden Testamentera till Diabetesfonden -en gåva för framtiden Varför skriva testamente? Du vill säkert själv bestämma hur dina tillgångar ska användas när du gått bort. Det gör du genom att skriva ditt testamente.

Läs mer

HELSINGFORS MARIEHAMN STOCKHOLM GÖTEBORG MALMÖ

HELSINGFORS MARIEHAMN STOCKHOLM GÖTEBORG MALMÖ Välj båtförsäkring med omsorg Vi vet vad som krävs HELSINGFORS MARIEHAMN STOCKHOLM GÖTEBORG MALMÖ Robert Rostedt Dags att lära gammal hund sitta Så fort det ges tillfälle till lite ledighet beger jag mig

Läs mer

Var finns din närmaste hjärtstartare?

Var finns din närmaste hjärtstartare? Var finns din närmaste hjärtstartare? Det kan hända vem som helst, var som helst och när du minst anar det! Plötsligt händer det. Någon drabbas av ett plötsligt hjärtstopp mitt framför dig. Det kan hända

Läs mer

Om man googlar på coachande

Om man googlar på coachande Coachande ledarskap Låt medarbetaren Att coacha sina medarbetare är inte alltid lätt. Men det allra viktigaste är att låta medarbetaren finna lösningen själv, att inte ta över och utföra den åt denne.

Läs mer

Våga fråga! Välkommen som värvare! Anna Carlstedt Förbundsordförande

Våga fråga! Välkommen som värvare! Anna Carlstedt Förbundsordförande Värvarmanual 2 Våga fråga! Tillsammans ska vi värva många nya medlemmar tilll IOGT-NTO. En tuff utmaning som är möjlig att nå om vi alla drar vårt strå till stacken. Du och jag kan bidra till målet genom

Läs mer