SKOLAN MÖTER VÄRLDEN Stockholm 3-4 maj 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SKOLAN MÖTER VÄRLDEN Stockholm 3-4 maj 2012"

Transkript

1 SKOLAN MÖTER VÄRLDEN Stockholm 3-4 maj 2012

2 Konferensen Skolan möter världen har, med sina fyra år på nacken, blivit en viktig samlingspunkt för lärare, skolledare och andra med anknytning till skolan. Att lära för global hållbar utveckling står inskrivet i läroplanen och därför är det numera nödvändigt för skolan att arbeta med såväl internationalisering som hållbarhet i alla bemärkelser. Årets upplaga av konferensen kretsade kring frågan hur man som pedagog ska kunna ge sina elever en rättvisande bild av världen utifrån de millenniemål för hållbar utveckling som dikterats av FN. Det omväxlande och omfattande programmet bjöd den engagerade publiken i Oasen och kringliggande salar på Sida i Stockholm på nya insikter och infallsvinklar, inspiration och nya bekantskaper. Stort tack till alla deltagare och föreläsare! Först ut var elever från Rinkebyskolan som framförde ett Tranströmer-program. I höstas träffade de nobelpristagaren och såväl inför som efter det mötet har eleverna arbetat med dikter av Tomas Tranströmer och andra. De har även skrivit själva, vilket de visade några exempel på, bland annat en gemensam dikt om Rinkeby som rappades till trumma. Därefter invigningstalade Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör, Sida och Ulf Melin, generaldirektör Internationella programkontoret på temat internationalisering. Vårt Rinkeby Rinkeby. Rinkeby är vårt hem. En livfull, liten mörk plats där många trivs och vissa känner sig trygga. En by där man arbetar och träffar sina vänner. En fotbollsplan, en bra skola, ett hem, fina minnen, en plats vi alltid kommer att gilla. Rinkeby, en förort som är lite stökig med stökiga personer Och folk från olika länder; somalier, turkar syrianer, kurder, romer, greker. Ett ställe där vi har enats, där vi är som syskon. Vi som är byfolket, vi som känner oss hemma här. Klass 8b på Rinkebyskolan Utöver programmet kunde deltagarna bland annat besöka ett stort vitt tält fullt av orangeröda kuddar. Det var Forum för levande historia som visade upp en del av sitt skolmaterial Den livsfarliga historien och i tältet kunde man lyssna till berättelser om kärlek som övervinner allt.

3 Changing is what it s all about! Som första utomstående föreläsare kunde vi höra en av personerna bakom FN:s millenniemål för hållbar utveckling, belgaren Jan Vandemoortele. Han är oberoende forskare och doktor i ekonomi och poängterade att arbetet för att nå målen fortsätter och att det bara finns en väg dit förändring. Eller som han själv uttryckte det: Changing is what it s all about. Efter sitt anförande fick Jan Vandemoortele svara på flera frågor från publiken. Det handlade bland annat om hur man själv kan arbeta för förändring och hur man tar upp ämnet i skolan. Också näste talare Jesper Bengtsson, chefredaktör för OmVärlden och ordförande i Reportrar utan gränser, fick svara på frågor publikens frågor. Jesper Bengtsson talade om källkritik och pressfrihet och tog bland annat upp det faktum att det idag, med internet, mobiltelefoni och många direktrapporter från stora händelser, är svårare att avgöra vad som är opartiska journalistiska bilder av världen och vad som är personligt färgade vittnesmål. Lotta Elf utbildningsledare, motivationscoach och internationellt ansvarig på Smedshagsskolan, Hässelby I början av 2000-talet fick vi många barn med internationell bakgrund till vår skola. Det fick oss att fundera mer på frågor om kultur, internationalisering och utveckling och vi reste en del utomlands för att försöka förstå bättre. Det här arbetet har hållit i sig och vi arrangerar återkommande temaveckor och försöker integrera det internationella perspektivet och hållbar utveckling i undervisningen. Vi har tidigare haft internationella utbyten genom Atlas partnerskap och inför 2013 har vi planer på att söka till Den globala resan till Uganda. Jag har också rest en del själv, främst till Västafrika där jag engagerat mig så mycket att jag startat en ideell förening som arbetar med bistånd i Sierra Leone. Jag åker även med våra åttondeklassare till Gambia för att lära mer om hållbar utveckling. Mitt intresse för Afrika började tidigt upptäckte jag när för ett tag sedan städade källaren och hittade en blå pärm med titeln Mitt Afrika, som jag helt glömt bort. Den innehöll ett arbete jag gjorde i skolan som tioåring och var full av bilder på lejon och hyddor. Ett typexempel på den tidens syn på Afrika, en syn som det tagit tid att komma ifrån och som man verkligen inte vill förmedla idag. Längst bak hade jag skrivit: Jag hoppas att jag en gång får jobba i Afrika. Till Skolan möter världen har jag kommit för att man ständigt behöver ny input. Saker förändras snabbt och det gäller att hålla sig uppdaterad, även om man redan känner till en hel del. Det är också jättekul att träffa kollegor på andra skolor. Lyxigt att få vara med.

4 Per Agne Eklund vikarierande gymnasielärare i religion och historia, Gävle Jag tycker det är kanon att de här frågorna etablerats och etableras i skolan. Själv är jag sedan länge engagerad i biståndsfrågor och har gått en utbildning i bistånd i Kramfors, i Sidas regi. Det är viktigt att vara medveten om hur det ser ut i världen, kolonialism och förtryck existerar än idag. När jag undervisar har jag alltid som mål att föra in hållbarhetsperspektivet i mina ämnen. En av de saker jag tar med mig härifrån är workshopen med Andrea Bullivant och hennes kollegor från Liverpool. De lär lärare hållbar utveckling och pratade bland annat om hur saker och ting hör samman och hur man kan integrera hållbarhet i skolan. När man till exempel sparkar fotboll i Sverige kan man fråga sig vem som tillverkat bollen och var, hur den kom hit, vem som tjänat mest på den och varför. Och precis så är det: allt hänger ihop. Under torsdagseftermiddagens två olika grupp-pass fanns fyra delseminarier att välja mellan: EDUCATION FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT IN TEACHER TRAINING med Andrea Bullivant och hennes kollegor från Liverpool Hope University, handlade om hur man lär sig lära ut hållbar utveckling. HUR MÄTER VI UTVECKLING? Frågor och svar med Monica Lorensson från FN:s utvecklingsprogram UNDP och Staffan Landin, huvudförfattare till boken Blir världen bättre? VÅR BILD AV VÄRLDEN, fördjupning med bland andra Jesper Bengtsson. LEARNING BY LEAVING THE VALUE OF GLOBAL JOURNEYS, där representanter för Den Globala Skolans partners i Bangladesh, Uganda och Sydafrika tillsammans med Internationella programkontoret, diskuterade internationella utbyten. Obligatoriskt för samtliga deltagare var ett pass i hörsalen där det först handlade om speeddating, sedan om gruppdiskussion. Under speeddatingen fick deltagarna, uppställda på två led, presentera sig för den som stod mittemot och samtidigt berätta bland annat varför man blev lärare och något bra knep man använder i undervisningen. Efterföljande diskussioner rörde sig kring givna frågor om hållbar utveckling, globalitet och internationalisering. Speeddating!

5 Gruppdiskussion Presentera er! Diskutera frågan på bordet i 10 min. Vi signalerar när det är 3 min kvar, se till att alla får uttrycka sig. När tiden är ute går ni till ett nytt bord med nya deltagare och ny fråga. Maria Evert förskollärare på Vittra, Halmstad Jag har bott i USA i tjugo år och utbildat mig till förskollärare. När jag kom hem för några år sedan hade jag svårt att få jobb eftersom jag saknade den svenska kompetensen. Inte förrän Vittra sökte engelsktalande pedagoger fick jag chansen. På Vittra har man sedan 2011 jobbat med ett internationellt perspektiv för att förbereda barnen på internationalisering och ett led i det arbetet är att ha pedagoger som jobbar på engelska. Det är intressant och inspirerande att se hur barnen tar till sig ett främmande språk redan som mycket små. Jag hoppas att det förbereder dem för internationella möten och gör dem öppna, nyfikna och respektfulla. Det är viktigt att börja tidigt och när jag släpper dem finns det kollegor som tar över. Anledningen till att jag är här idag är att jag läst om målen för förskolan i rapporten från Internationella programkontoret om internationalisering i skolans styrdokument och bestämt mig för att söka mer information om hur vi skulle kunna utnyttja Den Globala Skolan eller andra av Internationella programkontorets program. Jag jobbar redan med hållbar utveckling men vill gärna lära mig mer och blev väldigt inspirerad av en kollega som jag träffade under speedatingen.

6 Efter middagen i Sidas restaurang Karavan presenterade Utbildningsradions vd Erik Fichtelius sin verksamhet och det stora material i form av dokumentärer, reportage och program som finns i UR:s arkiv och som lärare fritt kan använda sig av. Ett exempel är den Oscarsnominerade Helvetet tur och retur, om amerikanske soldaten Nathan Harris och hans erfarenheter av kriget i Afghanistan, som fick avsluta dagen. Kristin Persson högstadielärare i matematik och no på Ronnaskolan, Södertälje I mitt ämneslag har vi pratat mycket om att flera av våra elever har dåliga studieresultat och låg allmänbildning och funderat på vad vi kan göra åt det. Skolan ligger i ett segregerat område där känslan av utanförskap har en lång tradition. Många har bott i Sverige i flera generationer utan att komma in i det svenska samhället och samtidigt tappat den gamla kulturtillhörigheten. De har hamnat mittemellan, i en inskränkthet som skapar problem. Att jag deltar i Skolan möter världen är ett led i att försöka hitta vägar att vidga de här elevernas vyer. En av höjdpunkterna idag var att lyssna på en av personerna bakom millenniemålen, Jan Vandemoortele. Jag är engagerad i miljöfrågor och hållbar utveckling och vill vara med om att förmedla en rättvisande bild. Men det jag framförallt fått med mig är vilka möjligheter som finns för vår skola. Eller snarare - att det finns möjligheter överhuvudtaget. FOTO: DANFUNG DENNIS, ROAST BEEF PRODUCTIONS/UR Afghanistan stod också i fokus under andra dagens första punkt då Sidas expert i barnrättsfrågor, Birgitta Jansson, med erfarenhet från bland annat Afghanistan, pratade om att stödja barn i krig och konflikt. Hon avlöstes av fotografen Tuhin Islam från Bangladesh som visade bilder från hemlandet i syfte att nyansera bilden av utvecklingsländer i allmänhet och Bangladesh i synnerhet. Andrea Bullivant, Helen Gadsby och Alison Clark från Liverpool Hope University och Liverpool World Centre arbetar med utbildning av lärare i hållbar utveckling. Tillsammans höll de en föreläsning som bland annat handlade om hur utbildning som sätter in lärandet i ett globalt sammanhang skapar ett kritiskt och kreativt tänkande, en öppenhet inför det främmande, förståelse för globala frågor och vilja att engagera sig och agera för att förbättra världen. Blir då världen bättre? Ja, hävdade Staffan Landin, som tillsammans med UNDP och Den Globala Skolan utvecklat ett läromedel med övningar i syfte att möta den negativa framtidsbild som media ofta målar upp. Att få barn och unga att känna hopp inför framtiden är grundläggande för att väcka ett intresse för att vara med och göra världen bättre.

7 Leif Thylin arbetar för att främja intresset för naturvetenskap och teknik inom skolan i Umeå I Umeå jobbar alla med hållbar utveckling, men det globala perspektivet är lite eftersatt. Det vill jag ändra på. Ungdomar idag tar del av massor av information och reser mycket, men det innebär inte alltid att de skaffar sig en nyanserad bild. Den bilden och kunskapen behöver vi i skolan ge dem för att göra dem handlingskraftiga och villiga att aktivt vara med och förbättra läget i världen. Första steget är att ge pedagoger en opartisk bild av världens tillstånd som de kan förmedla vidare. Idag finns en uppsjö av bra pedagogiskt material att använda, svårigheten ligger snarare i att synliggöra det. En internetplattform för globalt lärande där allt finns samlat tror jag är en bra idé. Konferenser om hur man når ut med globala frågor är också jätteviktiga, men det gäller att man inte bara får med sig de redan frälsta. Här har skolledare och rektorer en betydelsefull roll för att möjliggöra den här typen av mötesplatser för erfarenhetsutbyte och nya insikter. I höst är vi en grupp från Umeå som åker med Den globala resan till Kina. Under knappt tre veckor ska vi bo i familjer i stan och på landsbygden och lära oss om deras vardag och livsvillkor. Då hoppas vi på att få kontakter som vi sedan kan använda för ett utvecklingsarbete kring globala frågor på hemmaplan. Skolan möter världen 2012 avslutades med fotografen och filmaren Jens Assur. Han återknöt till Jan Vandemoorteles tal om förändring när han, efter att ha talat om värdegrunder och bildens betydelse, visade ett foto av en tiggare med en skylt med texten: I don t want your money I want change och förtydligade att det är här, hos oss, som förändringarna måste börja. Snart börjar planeringen inför nästa års konferens. Om du har synpunkter eller förslag på hur man kan förbättra innehåll eller form, eller vill veta mer om Den Globala Skolan eller något annat av Internationella programkontorets program, är du välkommen att höra av dig till: Lars Nordahl Det är här förändringarna måste börja! Åsa Häger rektor på Skärgårdsstadsskolan, Åkersberga Alla skolor måste arbeta med globala frågor, det är inget vi kan välja bort. På min skola har jag lärare som brinner för hållbar utveckling och internationella frågor och därför är vi med under de här två dagarna. Den nya läroplanen har fört med sig att man tvingas intressera sig för de här frågorna och vi har nu kommit så långt att vi precis ska söka till Den globala resan till Uganda. Vår skola ligger i ett homogent villaområde. Våra eleverna är studiemotiverade och relativt vana att resa utomlands. Men de flesta resor går nog till typiska semesterorter. Vi känner därför att vi behöver öppna upp skolan mot världen och visa dem en annan sida. Vi arbetar just nu på att ta fram en ny inriktning på vår skola och vi kommer bl.a att satsa lärande med globalt perspektiv, bland annat genom språk och medmänsklighet. Det här med källkritik, som Jesper Bengtsson pratade om, tycker jag alltid är intressant. Och viktigt att föra vidare till sina elever. Annars är det alla möten med kollegor som gett mig mest. Jag har fått många bra tips och även fått ta del av erfarenheter från dem som tidigare följt med på Den globala resan. Tack till: Länkar till följande talares presentationer finns på: Rinkebyskolan Jan Vandemoortele Birgitta Jansson Andrea Bullivant, Helen Gadsby & Alison Clark Staffan Landin Jens Assur

8

Vad blir det av eleverna? En uppföljning av gymnasieskolors samarbetsprojekt med länder i Afrika, Asien och Latinamerika

Vad blir det av eleverna? En uppföljning av gymnasieskolors samarbetsprojekt med länder i Afrika, Asien och Latinamerika Vad blir det av eleverna? En uppföljning av gymnasieskolors samarbetsprojekt med länder i Afrika, Asien och Latinamerika INTERNATIONELLA PROGRAMKONTORETS RAPPORTSERIE NR 38 Vad blir det av eleverna? Internationella

Läs mer

Barns och ungas egna perspektiv

Barns och ungas egna perspektiv Barns och ungas egna perspektiv Rapport från barn- och ungdomshearingen 20 november 2008 Nätverket för Barnkonventionen NGO Network for the Rights of the Child Innehåll Inledning... 3 Nätverket för Barnkonventionen

Läs mer

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7 Innehållsförteckning Introduktion 2 Varför inflytande för barn och unga? 3 Barnkonventionen 5 Definition av begrepp 7 Deltagande/delaktighet 7 Inflytande 8 Normer 8 Makt 9 Åldersmaktsordning 10 Olika nivåer

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

..den fortsatta tiden

..den fortsatta tiden Verksamhetsrapport från 2007..den fortsatta tiden Om engagemang efter ett år på Röda Korsets folkhögskola. Innehåll Förord 3 Statistik 4 Sammanfattning 8 Intervjuer 10 Emilia Erixon Bodil Markendahl Lisa

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser 14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser Ett stort TACK till alla er som varit med och delat med er av era erfarenheter från Ellen,

Läs mer

Vad kan kreativitet och konst göra för unga personer?

Vad kan kreativitet och konst göra för unga personer? Vad kan kreativitet och konst göra för unga personer? Med utgångspunkt från Moderna Museets utställning Konstplaneten Bild: Moderna Museet, Stockholm 1 Rapport i Konstpedagogik, Stockholms Universitet

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

Det respektfulla mötet

Det respektfulla mötet Det respektfulla mötet 1 Att få använda hela sitt jag är en demokratisk rättighet Att forma mottagarkapacitet och organisera kreativa mötesplatser i sin verksamhet är en utmaning. Aktiva processer som

Läs mer

JAG ÄR MED! Om personlig assistans och barns delaktighet i familjeaktiviteter

JAG ÄR MED! Om personlig assistans och barns delaktighet i familjeaktiviteter JAG ÄR MED! Om personlig assistans och barns delaktighet i familjeaktiviteter 1 2013 Wilder J. och Axelsson AK., Högskolan i Jönköping samt Föreningen JAG Föreningen JAG Tel: 08-789 30 00 E-post: foreningen@jag.se

Läs mer

Hur ska Nacka leva sin. och mångfald?

Hur ska Nacka leva sin. och mångfald? SLUTRAPPORt Hur ska Nacka leva sin vision, öppenhet och mångfald Ungt inflytande 2014 SLUTRAPPORT Hur ska Nacka leva sin vision, öppenhet och mångfald? 1 Innehåll FÖRORD...2 BAKGRUND - EN LEVANDE STAD

Läs mer

Dags att fylla digitaliseringen med innehåll. En miljardsatsning som snabbt kan lyfta skolan

Dags att fylla digitaliseringen med innehåll. En miljardsatsning som snabbt kan lyfta skolan Dags att fylla digitaliseringen med innehåll En miljardsatsning som snabbt kan lyfta skolan 1 Skolan måste digitaliseras Ingen har kunnat undgå att skolan har problem. Ingen har kunnat missa att den svenska

Läs mer

STöDMATERIAL. Vi lämnar till skolan det käraste vi har. Om samarbete med föräldrar en relation som utmanar

STöDMATERIAL. Vi lämnar till skolan det käraste vi har. Om samarbete med föräldrar en relation som utmanar STöDMATERIAL Vi lämnar till skolan det käraste vi har Om samarbete med föräldrar en relation som utmanar Vi lämnar till skolan det käraste vi har Om samarbete med föräldrar en relation som utmanar 1 beställningsadress:

Läs mer

Så här har vi tänkt om materialet Sverige och Kina

Så här har vi tänkt om materialet Sverige och Kina LÄRARHANDLEDNING Så här har vi tänkt om materialet Sverige och Kina Sverige och Kina är ett inspirationsmaterial för gymnasieskolan i tre delar. Det har tagits fram av Svenskt Näringsliv tillsammans med

Läs mer

Handlingsplaner med handlingskraft! Så skapar vi världens bästa skola! En som gör! Kattdagis eller idoljuryn? Ta barnens framtidsplaner på allvar!

Handlingsplaner med handlingskraft! Så skapar vi världens bästa skola! En som gör! Kattdagis eller idoljuryn? Ta barnens framtidsplaner på allvar! December 2007 kap 1. Entreprenör - en som gör! En som gör! Så skapar vi världens bästa skola! Läs mer om entreprenörskap i skolan på www.uestockholm.se Sveriges framtid och konkurrenskraft är beroende

Läs mer

Pia Williams & Niklas Pramling

Pia Williams & Niklas Pramling Att bli en berättande person: Samverkan mellan bibliotek och förskola i syfte att främja barns språkutveckling Pia Williams & Niklas Pramling Innehåll Förord... 4 Inledning... 5 Rapportens disposition...

Läs mer

VÄXANDE KUNSKAP MED PEDAGOGISKT LEDARSKAP

VÄXANDE KUNSKAP MED PEDAGOGISKT LEDARSKAP VÄXANDE KUNSKAP MED PEDAGOGISKT LEDARSKAP EN RAPPORT INNEHÅLL Förord...3 Från synvända till handling...4 En satsning på det pedagogiska ledarskapet...6 Strategisk planering för varje verksamhet...16 Lärarengagemang

Läs mer

Tre Bilder. Bilder på elever när de gör framtidsjakten

Tre Bilder. Bilder på elever när de gör framtidsjakten Hej jag heter Per Kléen, jag arbetar som lärare på Nicolaiskolan. Jag undervisar i ämnen som Formgivning, Design, skulptur och Grafisk illustration. Det står miljö och Hållbar utveckling i pannan på mig.

Läs mer

anna olofsson & michaela neumann JAG ÄR MoDIGARE NU En kreativ handbok i drama

anna olofsson & michaela neumann JAG ÄR MoDIGARE NU En kreativ handbok i drama anna olofsson & michaela neumann JAG ÄR MoDIGARE NU En kreativ handbok i drama Kontakta oss gärna! Anna: anna.olofsson.dramapedagog@gmail.com Michaela: mikkan.neumann@gmail.com Du kan beställa Jag är modigare

Läs mer

Då nu sedan? Lärarnas tolkning av historiemedvetande

Då nu sedan? Lärarnas tolkning av historiemedvetande UPPSALA UNIVERSITET Rapport 2011vt4874 Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier Examensarbete VT2011 15 hp Då nu sedan? Lärarnas tolkning av historiemedvetande En kvalitativ undersökning

Läs mer

Dialog i stadsbyggandet. Sammanfattningar av seminarium och workshop i Göteborg 26 mars 2013

Dialog i stadsbyggandet. Sammanfattningar av seminarium och workshop i Göteborg 26 mars 2013 Dialog i stadsbyggandet Sammanfattningar av seminarium och workshop i Göteborg 26 mars 2013 Dialog i stadsbyggandet Sammanfattning... 3 Introduktion Ann- Louise Hohlfält, Mistra Urban Futures... 5 Makt,

Läs mer

Kapitel 2 Utbytets pedagogiska innehåll

Kapitel 2 Utbytets pedagogiska innehåll Jannika Hedblom Utbytesdeltagare 2002»Jag har lärt mig otroligt mycket. Framför allt har jag lärt mig att det aldrig blir som man har tänkt sig men också att det viktigaste för respekt mellan människor

Läs mer

Internationalisering och jag

Internationalisering och jag Internationalisering och jag Med hjälp av uppgifterna i den här delen kan du testa dina egna attityder till internationalisering och fundera på om det skulle passa dig att ge dig ut i världen. Bra, bättre,

Läs mer

Havana Marcus. Det ska fungera både socialt och språkligt

Havana Marcus. Det ska fungera både socialt och språkligt Linköpings universitet Lärarprogrammet Havana Marcus Det ska fungera både socialt och språkligt - Några lärares syn om modersmålsundervisning och andraspråksinlärning Examensarbete 15 hp LIU-LÄR-L-A--12/95--SE

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Rörlig Bild och andra medier som en kunskapsform

Rörlig Bild och andra medier som en kunskapsform DELRAPPORT ht07/vt08 Rörlig Bild och andra medier som en kunskapsform Magnus Engvall och Maria Stam DELRAPPORT ht07/vt08 Rörlig Bild och andra medier som en kunskapsform Magnus Engvall och Maria Stam

Läs mer

DET DE BERÄTTADE OM VAR JU FAKTISKT BRA! En utvärdering av metodmaterialet Ses offline?

DET DE BERÄTTADE OM VAR JU FAKTISKT BRA! En utvärdering av metodmaterialet Ses offline? DET DE BERÄTTADE OM VAR JU FAKTISKT BRA! En utvärdering av metodmaterialet Ses offline? DET DE BERÄTTADE OM internet VAR JU FAKTISKT BRA! En utvärdering av metodmaterialet Ses offline? Innehåll Studie

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer