Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods på järnväg samt närhet till bensinstation Kungsängen 35:4, Uppsala

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods på järnväg samt närhet till bensinstation Kungsängen 35:4, Uppsala 2014-03-12"

Transkript

1 Detaljerad riskbedömning för detaljplan Transport av farligt gods på järnväg samt närhet till bensinstation Kungsängen 35:4, Uppsala

2 Uppdragsgivare Lars Åke Strandgren Sh Bygg Fastighetsutveckling AB Sofielundsgatan 7, Uppsala Tel: WSP kontaktperson Joakim Almén Jessica Fälth WSP Sverige AB Stockholm-Globen Tel: Fax: Dokumenthistorik och kvalitetskontroll Utgåva/revidering Utgåva 1 Revision 1 Revision 2 Revision 3 Handläggare Jessica Fälth Jessica Fälth Granskare Katarina Herrström Katarina Herrström Godkänd av Joakim Almén Joakim Almén Uppdragsnummer Datum:

3 Sammanfattning Ny detaljplan är under utveckling för Kungsängen 35:4 i Uppsala, med syfte att uppföra en 7 våningar hög byggnad för kontor, handel och centrumverksamhet inom planområdet. Nordöst om planområdet löper järnväg, som är transportled för farligt gods. Kortaste avstånd mellan planerad bebyggelse och järnvägen är cirka 40 meter. På fastigheten söder om planområdet ligger en bensinstation, cirka 5 meter från den planerade byggnaden. Med anledning av planområdets närhet till järnvägen och bensinstationen upprättas denna riskbedömning. Risknivån för Kungsängen 35:4 med avseende på närheten till järnvägen och bensinstationens lossningsplats har beräknats. Risknivån med avseende på järnvägen bedöms ligga på en acceptabel nivå och inga riskreducerande åtgärder behöver vidtas med hänsyn till denna. Risknivån med avseende på bensinstationens lossningsplats bedöms ligga på en oacceptabelt hög nivå. För att det ur risksynpunkt ska finnas möjlighet att uppföra planerad byggnad behöver riskreducerande åtgärder vidtas. Förslag på åtgärder som kan användas för att sänka risknivån är: Brandklassade fönster. Fönster som uppfyller brandteknisk klass EW30 eller EW60 monteras på den fasad som vetter mot lossningsplatsen. Det förutsätts att fasaden i övrigt håller brandteknisk klass EI30. Skyddsmur. En skyddsmur kan uppföras längs med den fasad som vetter mot lossningsplatsen. Murens dimensioner och utformning behöver utredas vidare för att säkerställa att denna utgör ett fullgott skydd. Någon av ovan föreslagna åtgärder behöver vidtas under förutsättning att bensinstationens lossningsplats behåller den nuvarande placeringen vid fastighetsgränsen. Vid en eventuell flytt av lossningsplatsen ska ett skyddsavstånd på 17 meter upprättas. Datum:

4 Innehållsförteckning 1 Inledning Bakgrund Syfte och mål Avgränsningar Styrande dokument Underlagsmaterial Internkontroll Områdesbeskrivning Omgivning Bensinstationen Planområdet Infrastruktur Omfattning av riskhantering och metod Begrepp och definitioner Metod för riskinventering Metod för riskuppskattning Järnvägen Bensinstationen Individrisk Samhällsrisk Metod för riskvärdering Riskkriterier, individ- och samhällsrisk Metod för identifiering av riskreducerande åtgärder Riskidentifiering Transportleder för farligt gods Transport av farligt gods på järnvägen utmed planområdet Bensinstation Riskuppskattning och riskvärdering Bensinstationen Individrisk med avseende på lossning vid bensinstation Samhällsrisk med avseende på lossning vid bensinstation Järnvägen Individrisknivå med avseende på transport av farligt gods på järnvägen Samhällsrisk med avseende på transport av farligt gods på järnvägen Riskreducerande åtgärder Brandklassade fönster och fasad Skyddsmur Skyddsavstånd Diskussion Datum:

5 8 Slutsatser Bilaga A. Frekvensberäkningar järnvägsolycka Bilaga B. Konsekvensberäkningar järnvägsolycka Bilaga C. Olycka vid lossningsplats Bilaga D. Referenser Datum:

6 1 Inledning WSP har av Sh Bygg Fastighetsutveckling AB fått i uppdrag att göra en riskbedömning i samband med upprättande av detaljplan Kungsängen 35:4 i Uppsala. Riskbedömningen avser beskriva riskbilden för planområdet, och därmed utgöra en grund för att bedöma lämpligheten med detaljplanen, samt vid behov ge förslag på riskreducerande åtgärder. 1.1 Bakgrund Ny detaljplan är under utveckling för Kungsängen 35:4 i Uppsala, med syfte att uppföra en 7 våningar hög byggnad för kontor, handel och centrumverksamhet inom planområdet. Nordöst om planområdet löper järnväg, som är transportled för farligt gods (1). Kortaste avstånd mellan planerad bebyggelse och järnvägen är cirka 40 meter. På fastigheten söder om planområdet ligger en bensinstation. Med anledning av planområdets närhet till järnvägen och bensinstationen upprättas denna riskbedömning. 1.2 Syfte och mål Syftet med denna riskbedömning är att bemöta plan- och byggnadsnämnden i Uppsala kommuns efterfrågan på riskanalys för fastigheten uttryckt i planbesked upprättat Riskbedömningen upprättas som ett underlag för fattande av beslut om lämpligheten med planerad markanvändning, med avseende på närhet till järnvägen och bensinstationen. Målet med riskbedömningen är utreda lämpligheten med planerad markanvändning utifrån riskpåverkan. I ovanstående ingår att efter behov ge förslag på åtgärder. 1.3 Avgränsningar I riskbedömningen belyses risker förknippade med urspårning och transport av farligt gods på järnvägen samt olyckor förknippade med hantering av brandfarlig vara på bensinstationen. De risker som har beaktats är plötsligt inträffade skadehändelser (olyckor) med livshotande konsekvenser för tredje man, d.v.s. risker som påverkar personers liv och hälsa. Egendomsskador, eventuella skador på naturmiljön eller skador orsakade av långvarig exponering för avgaser eller buller har inte beaktats. Resultatet av riskbedömningen gäller under angivna förutsättningar. Vid förändring av förutsättningarna behöver riskbedömningen uppdateras. 1.4 Styrande dokument Plan- och Bygglagen (2010:900) anger följande: Vid planläggning och i ärenden om bygglov eller förhandsbesked enligt denna lag ska bebyggelse och byggnadsverk lokaliseras till mark som är lämpad för ändamålet med hänsyn till: 1. människors hälsa och säkerhet, (2 kap. 5 ) Vid planläggning och i ärenden om bygglov enligt denna lag ska bebyggelse och byggnadsverk utformas och placeras på den avsedda marken på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till: 2. skydd mot uppkomst och spridning av brand och mot trafikolyckor och andra olyckshändelser, (2 kap. 6 ). Länsstyrelsernas i Skånes, Stockholms samt Västra Götalands län gemensamma dokument Riskhantering i detaljplaneprocessen (2) anger att riskhanteringsprocessen ska beaktas vid markanvändning inom 150 meter från en transportled för farligt gods. I Figur 1 illustreras lämplig markanvändning i anslutning till transportleder för farligt gods. Zonerna har inga fasta gränser, utan Datum:

7 riskbilden för det aktuella planområdet är avgörande för markanvändningens placering. En och samma markanvändning kan därmed tillhöra olika zoner. Figur 1. Zonindelning för riskhanteringsavstånd. Zonerna representerar lämplig markanvändning i förhållande till transportled för farligt gods (2). Länsstyrelsen i Stockholms län har gett ut rekommendationer som stöd i arbetet med att ta hänsyn till risker i planprocessen, till exempel: Riktlinjer för riskanalyser som beslutsunderlag (3). Riskhantering i detaljplaneprocessen (2). Dessa dokument utgör generella rekommendationer beträffande vilka krav som bör ställas på riskanalyser i bl.a. planärenden. De skyddsavstånd och hänsynsregler som finns i dessa rekommendationer har beaktats vid genomförandet av denna riskbedömning. Beträffande ny bebyggelse har Länsstyrelsen i Stockholms län gett ut rekommendationer för hur nära transportleder för farligt gods samt bensinstationer som ny bebyggelse kan planeras (4) Rekommendationerna innebär kortfattat att området 25 meter från vägar med farligt gods ska lämnas bebyggelsefritt, Figur 2. Avståndet till kontorsbebyggelse bör vara 40 meter medan avståndet till bostadsbebyggelse bör vara 75 meter. För bensinstationer gäller att ambitionen vid nyplanering alltid bör vara att hålla ett avstånd på minst 100 meter från bensinstation till bostäder, daghem, ålderdomshem och sjukhus. Datum:

8 Figur 2. Illustration av rekommendationer till olika typer av bebyggelse (4). 1.5 Underlagsmaterial Arbetet baseras på följande underlag: Planbesked för Kungsängen 35:4 inom kv Vimpeln, Grundkarta upprättad av Uppsala kommun januari 2014 Situationsplan Uppsala Kungsängen 35:7, Kontorsutredning Kungsängen 35:4 Uppsala, Situationsplan upprättad av Södra Gröna (arbetsmaterial) Internkontroll Rapporten är utförd av Jessica Fälth (Civilingenjör Riskhantering) med Joakim Almén (Brandingenjör/ Civilingenjör Riskhantering) som uppdragsansvarig. I enlighet med WSP:s miljö- och kvalitetsledningssystem, certifierat enligt ISO 9001 och ISO 14001, omfattas denna handling av krav på internkontroll. Detta innebär bland annat att en från projektet fristående person granskar förutsättningar och resultat i rapporten. Ansvarig för denna granskning har varit Katarina Herrström (Brandingenjör/ Civilingenjör Riskhantering). Datum:

9 2 Områdesbeskrivning I detta kapitel ges en översiktlig beskrivning av planområdet med omgivning. 2.1 Omgivning På intilliggande fastighet 35:7 ligger en OKQ8 bensinstation och fastighet 35:3 är planlagd för småindustri, kontor och handel 1-3 våningar. 35:3 järnväg 35:7 bensinstation Figur 3. Fastighet 35:4 är markerad i rött Bensinstationen På fastighet 36:7 ligger en OKQ8 bensinstation, vilken har tillstånd för hantering av liter bensin, liter etanol E85, liter diesel samt 3000 liter spillolja. I Figur 4 ses placering av stationshus, tvätthall, pumpar och centralpåfyllningsplats. Centralpåfyllningsplatsen, fortsättningsvis kallad lossningsplats, ligger precis utmed fastighetsgränsen. Datum:

10 Figur 4. Lossningsplats markerad med rött. 2.2 Planområdet Planområdet omfattar fastigheten 35:4 som ligger inom kvarteret Vimpeln i södra Uppsala. Fastigheten ligger mellan Kungsgatan och Vimpelgatan. Gällande detaljplan för fastigheten tillåter småindustri och handel, med en högsta byggnadshöjd på 8 meter. I dagsläget ligger en butik som säljer yrkeskläder på fastigheten. Sh Bygg Fastighetsutveckling AB planerar att riva befintlig byggnad på fastigheten och upprätta en 7 våningar hög byggnad. Exakt verksamhet är inte fastslagen men det kommer bli kontor, handel eller centrumverksamhet som exempelvis gym, service etc. Verksamheter vilka innebär sovande inom byggnaden, exempelvis hotell, planeras ej. Byggnaden föreslås ligga med sina fasader 5 meter från fastighetsgränserna. I Figur 5 ses den planerade byggnadens utformning med entréer mot både Vimpelgatan och Kungsgatan. Datum:

11 Figur 5. Situationsplan över den planerade byggnaden. 2.3 Infrastruktur Planområdet omges av Vimpelgatan och Kungsgatan. Öster om området, cirka 40 meter från den planerade byggnaden, går järnvägen vilken är transportled för farligt gods. Datum:

12 3 Omfattning av riskhantering och metod Detta kapitel innehåller en beskrivning av begrepp och definitioner, arbetsgång och omfattning av riskhantering i projektet samt de metoder som använts. 3.1 Begrepp och definitioner Begreppet risk avser kombinationen av sannolikheten för en händelse och dess konsekvenser. Sannolikheten anger hur troligt det är att en viss händelse kommer att inträffa och kan beräknas om frekvensen, d.v.s. hur ofta något inträffar under en viss tidsperiod, är känd. Riskanalys omfattar, i enlighet med de internationella standarder som beaktar riskanalyser i tekniska system (5) (6), riskidentifiering och riskuppskattning, se Figur 6. Riskidentifieringen är en inventering av händelseförlopp (scenarier) som kan medföra oönskade konsekvenser, medan riskuppskattningen omfattar en kvalitativ eller kvantitativ uppskattning av sannolikhet och konsekvens för respektive scenario. Sannolikhet och frekvens används ofta synonymt, trots att det finns en skillnad mellan begreppen. Frekvensen uttrycker hur ofta något inträffar under en viss tidsperiod, t.ex. antalet bränder per år, och kan därigenom anta värden som är både större och mindre än 1. Sannolikheten anger istället hur troligt det är att en viss händelse kommer att inträffa och anges som ett värde mellan 0 och 1. Kopplingen mellan frekvens och sannolikhet utgörs av att den senare kan beräknas om den första är känd. Riskhantering Riskbedömning Riskanalys Avgränsning Identifiera risker Riskuppskatting Riskvärdering Acceptabel risk Analys av alternativ Riskreduktion/ -kontroll Beslutsfattande Genomförande Övervaking Figur 6. Riskhanteringsprocessen. Efter att riskerna analyserats görs en riskvärdering för att avgöra om riskerna kan accepteras eller ej. Som en del av riskvärderingen kan det även ingå förslag till riskreducerande åtgärder och verifiering av olika alternativ. Det sista steget i en systematisk hantering av riskerna kallas riskreduktion/- kontroll. I det skedet fattas beslut mot bakgrund av den värdering som har gjorts av vilka riskreducerande åtgärder som ska vidtas. Riskhantering avser hela den process som innehåller analys, värdering och reduktion/-kontroll, medan riskbedömning enbart avser analys och värdering av riskerna. 3.2 Metod för riskinventering Riskinventeringen genomfördes i detta projekt genom kartstudier. Datum:

13 3.3 Metod för riskuppskattning Järnvägen Med hjälp av Banverkets (nuvarande Trafikverket) rapport (7) beräknas frekvensen för att en järnvägsolycka, med eller utan farligt gods, inträffar på den aktuella sträckningen. För beräkning av frekvenser/sannolikheter för respektive skadescenario används händelseträdsanalys. Frekvensberäkningarna redovisas i Bilaga A. Konsekvenserna av olika skadescenarier uppskattas utifrån litteraturstudier, datorsimuleringar och handberäkningar. Konsekvensuppskattningar redovisas mer omfattande i Bilaga B. I denna detaljerade riskbedömning har riskmåtten individrisk och samhällsrisk använts för att uppskatta risknivån med avseende på identifierade risker förknippade med farligt gods-transporter. Det är nödvändigt att använda sig av båda riskmåtten, individrisk och samhällsrisk, vid uppskattning av risknivån i ett område så att risknivån för den enskilde individen tas i beaktande (individperspektiv), samtidigt som hänsyn tas till hur stora konsekvenserna kan bli med avseende på antalet personer som samtidigt påverkas (samhällsperspektiv) Bensinstationen Beräkningarna av frekvensen för en olycka vid bensinstationens lossningsplats bygger på Guideline for quantitative risk assessment (8) och beskrivs i Bilaga C. Konsekvenserna för en olycka vid bensinstationens lossningsplats uppskattas med handberäkningar utförda enligt metodik baserad på FOA handboken (9) och redogörs för i Bilaga C Individrisk Individrisken är sannolikheten att omkomma för en person som kontinuerligt vistas på en specifik plats, t.ex. på ett visst avstånd från en industri eller transportled, oftast utomhus (10). Individrisken är platsspecifik och är oberoende av hur många personer som vistas i det givna området. Syftet med riskmåttet är att se till att enskilda individer inte utsätts för oacceptabla risknivåer. Individrisken kan redovisas i form av en individriskprofil, som visar frekvensen att omkomma per år som funktion av avståndet från riskkällan, se Figur 7. Figur 7. Exempel på individriskprofil. Datum:

14 3.3.4 Samhällsrisk Riskmåttet samhällsrisk beaktar även hur stora konsekvenserna kan bli med avseende på antalet personer som påverkas vid olika skadescenarier. Hänsyn kan därmed tas till befolkningssituationen inom det aktuella området, i form av befolkningsmängd och persontäthet. Hänsyn tas även till eventuella tidsvariationer, som t.ex. att persontätheten i området kan vara hög under en begränsad tid på dygnet eller året och låg under andra tider. Samhällsrisken redovisas ofta med en F/N-kurva (Frequency/Number), se Figur 8, som visar den ackumulerade frekvensen för N eller fler omkomna till följd av de antagna olycksscenarierna. Figur 8. Exempel på F/N-kurva för beskrivning av samhällsrisk. I F/N-kurvan illustreras hur ofta olyckor sker med ett givet antal omkomna personer, och det går således att särskilja på frekvensen av olyckor med en liten konsekvens och olyckor med stor konsekvens. Eftersom axlarna i grafen är logaritmiska är det svårt att avgöra hur stor skillnaden mellan två (eller flera) givna kurvor är. Därför kan samhällsrisken även presenteras som ett förväntat antal omkomna per år. Detta tal kan ses som ett medelvärde av hur många som förväntas omkomma per år, och utgör ett mått på farligheten ur ett samhällsperspektiv. 3.4 Metod för riskvärdering Både individrisk och samhällsrisk används vid uppskattning av risknivån i ett område, så att risknivån för den enskilde individen beaktas samtidigt som hänsyn tas till hur stora konsekvenserna kan bli med avseende på antalet personer som påverkas Riskkriterier, individ- och samhällsrisk I Sverige finns inget nationellt beslut om vilket tillvägagångssätt eller vilka kriterier som ska tillämpas vid riskvärdering inom planprocessen. Praxis vid riskvärderingen är att använda Det Norske Veritas (DNV) förslag på riskkriterier (10) gällande individ- och samhällsrisk. Risker kan kategoriskt indelas i tre grupper; acceptabla, acceptabla med restriktioner eller oacceptabla, se Figur 9. Datum:

15 Figur 9. Princip för värdering av risk vid fysisk planering. Följande förslag till tolkning rekommenderas (10): Risker som klassificeras som oacceptabla värderas som oacceptabelt höga och tolereras ej. Dessa risker kan vara möjliga att reducera genom att åtgärder vidtas. De risker som bedöms tillhöra den andra kategorin värderas som acceptabla om alla rimliga åtgärder är vidtagna. Risker i denna kategori ska behandlas med ALARP-principen (As Low As Reasonably Practicable). Risker som ligger i den övre delen, nära gränsen för oacceptabla risker, accepteras endast om nyttan med verksamheten anses mycket stor, och det är praktiskt omöjligt att vidta riskreducerande åtgärder. I den nedre delen av området bör inte lika hårda krav ställas på riskreduktion, men möjliga åtgärder till riskreduktion ska beaktas. Ett kvantitativt mått på vad som är rimliga åtgärder kan erhållas genom kostnads-nyttoanalys. De risker som kategoriseras som låga kan värderas som acceptabla. Dock ska möjligheter för ytterligare riskreduktion undersökas. Riskreducerande åtgärder, som med hänsyn till kostnad kan anses rimliga att genomföra, ska genomföras. För individrisk föreslog DNV (10) följande kriterier: Övre gräns för område där risker, under vissa förutsättningar, kan accepteras: 10-5 per år Övre gräns för område där risker kan kategoriseras som låga: 10-7 per år För samhällsrisk föreslog DNV (10) följande kriterier: Övre gräns för område där risker under vissa förutsättningar kan tolereras: F=10-4 per år för N=1 med lutning på F/N-kurva: -1 Övre gräns för område där risker kan kategoriseras som låga: F=10-6 per år för N=1 med lutning på F/N-kurva: -1 Ovanstående kriterier återfinns i riskvärderingen för bedömning av huruvida risknivån år acceptabel eller ej. Den övre gränsen markeras med röd streckad linje, och den undre med grön, se Figur 10. Datum:

16 Figur 10. Föreslagna kriterier på individrisk samt samhällsrisk enligt DNV (10). 3.5 Metod för identifiering av riskreducerande åtgärder Om risknivån bedöms som ej acceptabel ska riskreducerande åtgärder identifieras och föreslås. Exempel på vanligt förekommande riskreducerande åtgärder anges i Boverkets och Räddningsverkets (nuvarande Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) rapport Säkerhetshöjande åtgärder i detaljplaner (11), vilken är lämplig att använda som utgångspunkt. Åtgärder redovisas som kan eliminera eller begränsa effekterna av de identifierade scenarier som bedöms ge störst bidrag till risknivån utifrån de lokala förutsättningarna. För att rangordna och värdera åtgärders effekt kan med fördel kostnads-effekt- eller kostnads-nyttoanalys användas. Riskbilden efter de valda åtgärdernas genomförande bör verifieras. Datum:

17 4 Riskidentifiering I detta kapitel redovisas riskidentifieringen. 4.1 Transportleder för farligt gods Farligt gods är ett samlingsbegrepp för farliga ämnen och produkter som har sådana egenskaper att de kan skada människor, miljö och egendom om det inte hanteras rätt under transport. Transport av farligt gods omfattas av regelsamlingar (12) som tagits fram i internationell samverkan. Farligt gods delas in i nio olika klasser enligt de så kallade RID-S -systemet som baseras på den dominerande risken som finns med att transportera ett visst ämne eller produkt. I Tabell 1 nedan redovisas klassindelningen av farligt gods och en beskrivning av vilka konsekvenser som kan uppstå vid olycka. Tabell 1. Kortfattad beskrivning av respektive farligt gods-klass samt konsekvensbeskrivning. RID-S Klass Kategori Beskrivning Konsekvenser 1 Explosiva ämnen och föremål Sprängämnen, tändmedel, ammunition, etc. 2 Gaser Inerta gaser (kväve, argon etc.) oxiderande gaser (syre, ozon, etc.), brandfarliga gaser (acetylen, gasol etc.) och giftiga gaser (klor, svaveldioxid etc.). 3 Brandfarliga vätskor 4 Brandfarliga fasta ämnen 5 Oxiderande ämnen, organiska peroxider 6 Giftiga och smittförande ämnen Bensin och diesel (majoriteten av klass 3) transporteras i tankar rymmandes upp till 50 ton. Kiseljärn (metallpulver) karbid och vit fosfor. Natriumklorat, väteperoxider och kaliumklorat. Arsenik-, bly- och kvicksilversalter, bekämpningsmedel, etc. Tryckpåverkan och brännskador. Stor mängd massexplosiva ämnen ger skadeområde med uppemot 250 m radie (orsakat av tryckvåg). Personer kan omkomma båda inomhus och utomhus. Övriga explosiva ämnen och mindre mängder massexplosiva ämnen ger enbart lokala konsekvensområden. Splitter och annat kan vid stora explosioner ge skadeområden med uppemot 700 m radie. Förgiftning, brännskador och i vissa fall tryckpåverkan till följd av giftigt gasmoln, jetflamma, brinnande gasmoln eller BLEVE. Konsekvensområden över 100-tals m. Omkomna både inomhus och utomhus. Brännskador och rökskador till följd av pölbrand, strålningseffekt eller giftig rök. Konsekvensområden vanligtvis inte större än 40 m för brännskador. Rök kan spridas över betydligt större område. Bildandet av vätskepöl beror på vägutformning, underlagsmaterial och diken etc. Brand, strålning, giftig rök. Konsekvenserna vanligtvis begränsade till närområdet kring olyckan. Tryckpåverkan och brännskador. Självantändning, explosionsartade brandförlopp om väteperoxidslösningar med koncentrationer > 60 % eller organiska peroxider kommer i kontakt med brännbart, organiskt material. Konsekvensområden för tryckvågor uppemot 250 m. Giftigt utsläpp. Konsekvenserna vanligtvis begränsade till närområdet. Datum:

18 7 Radioaktiva ämnen 8 Frätande ämnen 9 Övriga farliga ämnen och föremål Medicinska preparat. Vanligtvis små mängder. Saltsyra, svavelsyra, salpetersyra, natriumoch kaliumhydroxid (lut). Transporteras ofta som bulkvara. Gödningsämnen, asbest, magnetiska material etc. Utsläpp radioaktivt ämne, kroniska effekter, mm. Konsekvenserna begränsas till närområdet. Utsläpp av frätande ämne. Dödliga konsekvenser begränsade till närområdet (LC 50 ). Personskador kan uppkomma på längre avstånd (IDLH). Utsläpp. Konsekvenser begränsade till närområdet Transport av farligt gods på järnvägen utmed planområdet Information om farligt gods-transporter på järnvägen utmed planområdet har erhållits från Trafikverket (1). Dessa är konfidentiella och har använts som underlag för riskberäkningarna, men får ej redovisas här. 4.2 Bensinstation Den intilliggande bensinstationens lossningsplats ligger vid fastighetsgränsen cirka 5 meter från den planerade fastigheten. Enligt MSB:s riktlinjer (13) ska ett skyddsavstånd på 25 meter hållas mellan lossningsplats och byggnad där människor som inte kan förväntas känna till riskerna förknippade med bensinstationens verksamhet vistas. Med anledning av att detta rekommenderade skyddsavstånd ej upprätthålls behöver riskpåverkan från lossningsplatsen analyseras. Det bedöms att risken för olycka är störst under lossningstillfället då tankbilen är uppställd vid lossningsplatsen. Läckage kan ske exempelvis genom att anslutning mellan bilen och cisternen lossnar eller går sönder. Detta kan leda till att en bränslepöl kan bildas vilken kan antändas, trots att lossningen hela tiden ska övervakas av kunnig personal. De konsekvenser som kommer utredas vidare är de som följer av brand i bränslepöl. Datum:

19 5 Riskuppskattning och riskvärdering I detta kapitel redovisas individrisknivån och samhällsrisknivån för området med avseende på identifierade riskscenarier förknippade med transport av farligt gods på järnvägen samt lossning vid bensinstationen. Individ- och samhällsrisknivå värderas sedan med hjälp av de acceptanskriterier som angivits i avsnitt Bensinstationen Individrisk med avseende på lossning vid bensinstation Figur 11. Individrisknivå med avseende på lossningsplats. I Figur 11 kan individrisken med avseende på lossningsplatsen avläsas. Inom 10 meter är individrisken oacceptabel enligt valda kriterier, mellan 10 och 17 meter ligger individrisken inom det så kallade ALARP-området och efter 17 meter ligger den på en acceptabel nivå. Detta innebär att individrisken vid den planerade byggnaden 5 meter från lossningsplatsen bedöms som oacceptabel. Datum:

20 5.1.2 Samhällsrisk med avseende på lossning vid bensinstation Figur 12. Samhällsrisk med avseende på lossning vid bensinstation. I Figur 12 kan utläsas att samhällsrisken ligger i ALARP-området för risker med lågt förväntat antal omkomna. Betydelsen av ALARP redogörs för i avsnitt Järnvägen Individrisknivå med avseende på transport av farligt gods på järnvägen Figur 13. Individrisknivå med avseende på farligt gods-transporter på järnvägen. Datum:

21 I Figur 13 illustreras individrisknivån för aktuellt område längs järnvägen. De vågräta linjerna markerar övre och undre gräns för ALARP-området, se avsnitt Det kan utläsas att individrisknivån efter 30 meter från järnvägen ligger på en acceptabel nivå. Då det planerade bostadshuset ligger drygt 40 meter från järnvägen bedöms individrisknivån där som acceptabel Samhällsrisk med avseende på transport av farligt gods på järnvägen Figur 14. Samhällsrisknivå med avseende på farligt gods-transporter på järnvägen. Det kan ur Figur 14 utläsas att samhällsrisken med avseende på järnvägen ligger på en acceptabel nivå. Datum:

22 6 Riskreducerande åtgärder Eftersom risknivån med avseende på bensinstationen ligger på en oacceptabel nivå behöver riskreducerande åtgärder vidtas. Riskreducerande åtgärder kan antingen vara sannolikhetsreducerande eller konsekvensbegränsande. I samband med fysisk planering är det utifrån Plan- och bygglagen svårt att reglera sannolikhetsreducerande åtgärder, eftersom riskkällorna och åtgärderna i regel är lokaliserade utanför området, eller regleras med andra lagstiftningar. De åtgärder som föreslås kommer därför i första hand vara av konsekvensbegränsande art. Åtgärdernas lämplighet och riskreducerande effekt baserar sig i huvudsak på bedömningar gjorda i Säkerhetshöjande åtgärder i detaljplaner (11). De åtgärder som bedöms kunna reducera riskerna utgörs av nedanstående förslag. Förslagen kan kombineras eller användas var för sig. Det bedöms att ett av förslagen räcker för att erhålla en acceptabel risknivå förutsatt att det implementeras på ett korrekt sätt. 6.1 Brandklassade fönster och fasad Fasader utförda i brandteknisk klass ska förhindra brandspridning genom väggen under en viss tid, beroende på brandens intensitet. Denna åtgärd betyder dock inte att fasaden inte kan antändas eller att brandspridning inte kan ske via fasaden till vind eller liknande. Därför kan åtgärden behöva kompletteras med krav på svårantändlighet, och därmed krav på fasadmaterial. Brandskyddad fasad fördröjer således brandspridning vidare in i en byggnad. Då den planerade byggnaden är 7 våningar hög ställs redan krav på fasadens material och det förutsätts att denna håller minst brandteknisk klass EI30. Detta medför att fönstren utgör den största svagheten. För att säkerställa att dessa står emot strålning vid en eventuell olycka tillräckligt länge för att säkra en utrymning bör dessa uppfylla brandteknisk klass EW30 eller EW60. W-klassning innebär att fönstret ej släpper igenom en strålning som överstiger 15 kw/m 2, mätt på insidan en meter från ytan (14). Detta innebär att utrymmet inom en meter från fönsterytorna i ytterst möjliga mån ska hållas fria från brännbart material. Eftersom individrisken är acceptabel efter 17 meter från lossningsplatsen ska fönster inom detta avstånd vara brandklassade. 6.2 Skyddsmur Som ett alternativ till brandklassade fönster kan en skyddsmur upprättas. En mur skyddar mot strålning vid eventuell brand. Exakt utformning på mur behöver utredas vidare. 6.3 Skyddsavstånd Åtgärden innebär att skyddsvärt objekt inte får placeras inom ett visst avstånd från en riskkälla. Skyddsavstånd som riskreducerande åtgärd har hög tillförlitlighet och fungerar oberoende av andra åtgärder. Åtgärden är mest effektiv på korta avstånd, och effektiviteten avtar med avståndet. För att riskpåverkan från lossningsplatsen ska bedömas som acceptabel behövs ett skyddsavstånd på 17 meter lämnas mellan lossningsplats och byggnad. Placeringen av bensinstationens lossningsplats är ofördelaktig då denna ligger precis vid fastighetsgränsen, 5 meter från både nuvarande och planerad byggnad. Ett alternativ är därför att flytta denna till en mer fördelaktig placering för att erhålla ett tillfredsställande skyddsavstånd. Beslut om detta fattas av OK Q8 och kommer därför inte utredas vidare i denna analys. Datum:

23 7 Diskussion Riskbedömningar av detta slag är alltid förknippade med osäkerheter, om än i olika stor utsträckning. Osäkerheter som kan påverka resultatet kan vara förknippade med bl.a. det underlagsmaterial och de beräkningsmodeller som analysens resultat är baserat på. De antaganden som har gjorts har varit konservativt gjorda så att risknivån inom området inte ska underskattas. Vid analyser av detta slag råder ibland brist på relevanta data, behov av att göra antaganden och förenklingar och svårigheter att få fram tillförlitliga uppgifter som dessutom är mer eller mindre osäkra. Dessa svårigheter innebär att olika riskanalyser/riskanalytiker ibland kan komma fram till motstridiga resultat på grund av skillnader i antaganden, metoder och/eller ingångsdata. (15) Risknivån med avseende på bensinstationens lossningsplats bedöms som oacceptabel. Detta gäller även för den yrkesklädesbutik som för närvarande finns på planområdet, då också denna ligger cirka 5 meter från lossningsplatsen. Datum:

24 8 Slutsatser Risknivån för Kungsängen 35:4 med avseende på närheten till järnvägen, vilken är transportled för farligt gods, och bensinstationens lossningsplats har beräknats. Risknivån med avseende på järnvägen bedöms ligga på en acceptabel nivå och inga riskreducerande åtgärder behöver vidtas med hänsyn till denna. Risknivån med avseende på bensinstationens lossningsplats bedöms ligga på en oacceptabelt hög nivå. För att det ur risksynpunkt ska finnas möjlighet att uppföra planerad byggnad behöver riskreducerande åtgärder vidtas. Förslag på åtgärder som kan användas för att sänka risknivån är: Brandklassade fönster. Fönster som uppfyller brandteknisk klass EW30 eller EW60 uppförs på den fasad som vetter mot lossningsplatsen. Det förutsätts i att fasaden i övrigt är utförd i brandteknisk klass EI30. Skyddsmur. En skyddsmur kan uppföras längs med den fasad som vetter mot lossningsplatsen. Murens dimensioner och utformning behöver utredas vidare för att säkerställa att denna utgör ett fullgott skydd. Någon av ovan föreslagna åtgärder behöver vidtas under förutsättning att bensinstationens lossningsplats behåller den nuvarande placeringen vid fastighetsgränsen. Vid en eventuell flytt av lossningsplatsen ska ett skyddsavstånd på 17 meter upprättas. Datum:

25 Bilaga A. Frekvensberäkningar järnvägsolycka A.1. Sannolikhet för urspårning De indata som krävs för att kunna skatta frekvensen för urspårning är: Totalt antal tåg (persontåg och godståg) som passerar den studerade sträckan under den tidsperiod som skattningen avser (tåg/år). I den aktuella analysen har prognos för antalet tåg (persontåg och godståg) år 2030 använts (1). Totalt antal vagnar som passerar den studerade sträckan under den tidsperiod som skattningen avser (vagnar/år). Antalet vagnar per godståg är inte känt och uppskattas till 25 st. Antalet vagnar per persontåg uppskattas till 10 stycken. Antal vagnaxlar per vagn, vilket har antagits till 4 st. Antalet spår (2 st.). Antal växlar på sträckan, 0. A.1.1 Urspårning Frekvenser för beräkning av sannolikhet för urspårning av tåg redovisas i Tabell 2: Tabell 2. Ingående parametrar vid beräkning av sannolikhet för urspårning. Identifierade olyckstyper för urspårning Frekvens (per år) Enhet Rälsbrott 5, vagnaxelkm Solkurvor 1, spårkm Spårlägesfel 4, vagnaxelkm Växel sliten, trasig 5, antal tågpassager Växel ur kontroll 7, antal tågpassager Vagnfel Persontåg 5, vagnaxelkm Godståg 3, vagnaxelkm Lastförskjutning 4, vagnaxelkm (godståg, annat) Annan orsak 5, tågkm Okänd orsak 1, tågkm A.1.2 Sammanstötningar/kollisioner I denna grupp innefattas sammanstötningar mellan rälsburna fordon, som t.ex. sammanstötning mellan två tåg, mellan tåg och arbetsfordon etc. Sannolikheten för en sammanstötning med tåg på en linje antas vara så låg att den inte är signifikant och kommer därför inte att beaktas i de fortsatta beräkningarna. Datum:

26 A.1.3 Plankorsningsolyckor Längs studerad sträcka finns inga plankorsningar. A.1.4 Växling/rangering Längs studerad sträcka sker ingen rangering. Inga uppgifter om växlar finns. A.1.5 Resultat Den totala frekvensen för en urspårning (godståg eller persontåg) på sträckan är 3,75*10-2 per år. Frekvensen för en olycka med godståg är 1,32*10-3 per år. A.1.6 Avstånd från spår för urspårade vagnar Hur omfattande de skador som uppstår vid en urspårning blir beror på hur långt ifrån rälsen en vagn hamnar. I Tabell 3 nedan redovisas fördelningen för avstånd från spår som vagnar förväntas hamna efter urspårning. Tabell 3. Avstånd från spår (m) för urspårade vagnar. Avstånd från spår 0-1 m 1-5 m 5-15 m m >25 m Resandetåg 77,53% 17,98% 2,25% 2,25% 0,00% Godståg 70,33% 19,78% 5,49% 2,20% 2,20% Medel 73,93% 18,88% 3,87% 2,22% 1,10% En sammanvägning (viktning) av dessa sannolikheter används tillsammans med den totala urspårningsfrekvensen för godståg för att beräkna riskbidraget från urspårande tåg. Ett händelseträd som beskriver detta presenteras i Figur 13. Avstånd från spår < 5 m 92,8% 1,7E-02 Urspårning mot område 3,9% 7,3E-04 Ja 5-15 m Urspårning 50% m m 2,2% 4,2E-04 1,1% 2,1E-04 Nej 3,8E-02 50% 1,9E-02 Figur 13. Händelseträd med sannolikheter för urspårningar. Datum:

27 A.2. RID-S Klass 1 Explosiva ämnen och föremål RID-S klass 1 omfattar explosiva ämnen, pyrotekniska satser och explosiva föremål (12). Dessa inkluderar exempelvis sprängämnen, tändmedel, ammunition, krut och fyrverkerier. Samtliga dessa varor kan genom kemisk reaktion alstra sådan temperatur och sådant tryck att de kan skada eller påverka omgivningen genom värme, ljus, ljud, gas, dimma eller rök. För att en sådan reaktion ska initieras krävs att tillräcklig energi tillförs ämnet. Vid ett olyckstillfälle kan en kraftig stöt eller en brand tillföra sådan energi till explosivämnet att det detonerar. Transporterad mängd är avgörande för explosionsverkan. A.2.1 Händelseträd med sannolikheter Figur 15 redovisar sannolikheterna givet att en olycka skett involverande ett fordon lastat med explosiva ämnen. Figur 15. Händelseträd med sannolikheter för RID-S klass 1. A.3. RID-S Klass 2 Gaser RID-S klass 2 omfattar rena gaser, gasblandningar och blandningar av en eller flera gaser med ett eller flera andra ämnen samt föremål innehållande sådana ämnen. Störst skadeverkan vid vådautsläpp orsakar kondenserade gaser (i flytande form vid förhöjt tryck), brandfarliga gaser eller giftiga gaser. Datum:

28 A.3.1 Brandfarliga gaser För brandfarliga gaser utgör brand den huvudsakliga faran, och gaserna är vanligtvis inte giftiga. Brandfarliga gaser är ofta luktfria (16). För brandfarliga gaser bedöms konsekvenserna för människor bli påtagliga först sedan utsläppet antänts. Tre scenarier kan antas uppstå beroende av typen av antändning. Om den, under tryck, läckande gasen antänds omedelbart uppstår en jetflamma. Om gasen inte antänds direkt kan det uppstå ett brännbart gasmoln som sprids med hjälp av vinden och kan antändas senare. Det tredje scenariot är en så kallad BLEVE (Boiling Liquid Expanding Vapor Explosion). Gasol antas utgöra ett representativt ämne att basera beräkningarna på, eftersom gasol på grund av dess låga brännbarhetsgräns och det faktum att den ofta transporteras tryckkondenserad gör den till ett konservativt val. A.3.2 Giftiga gaser Exempel på giftiga gaser är ammoniak, fluorväte, kolmonoxid, klor, klorväte, svaveldioxid, svavelväte, cyanväte och kvävedioxid. Valet av representativ giftig gas som beaktas vidare i analysen baseras på IDLH-värdet (Immediately Dangerous to Life and Health), vilket avser den koncentration som vid exponering innebär omedelbar fara för människors liv eller som ger upphov till irreversibla skador. Svaveldioxid är ett mycket toxiskt ämne och fortsättningsvis beaktas konsekvenser av en olycka med svaveldioxid. Vindhastighet över 4 m/s betecknas i denna analys som hög och vindhastighet lägre än 4 m/s betecknas som låg. A.3.3 Händelseträd med sannolikheter Datum:

29 Figur 16. Händelseträd med sannolikheter för RID-S klass 2. A.4. Brandfarliga vätskor Brandfarliga vätskor omfattar exempelvis bensin, E85, diesel- och eldningsoljor, lösningsmedel etc. De flesta transporter av farligt gods utgörs av brandfarliga vätskor. A.4.1 Händelseträd med sannolikheter Datum:

30 Figur 17. Händelseträd med sannolikheter för RID-S klass 3. A.5. Oxiderande ämnen och organiska peroxider RID-S klass 5 är indelad i två riskgrupper; oxiderande ämnen och organiska peroxider. A.5.1 Oxiderande ämnen Oxiderande ämnen är brandbefrämjande ämnen som vid avgivande av syre (oxidation) kan initiera eller understödja brand i andra ämnen, samt i vissa fall detonera (12). Ett vanligt förekommande ämne är ammoniumnitrat (AN) som ingår i många gödningsmedel. Ammoniumnitrat kan i samband med vissa omständigheter sönderfalla explosivt genom detonation. Detta kan ske genom ett brandförlopp där ämnet är inneslutet och värms upp under tryckuppbyggnad, eller om det blandas med organiskt material (17). Baserat på uppgifter från Yara i Köping (18) och FOI (19) kan en detonation uppstå om ammoniumnitrat blandas med ett flytande organiskt material såsom diesel, bensin, vegetabiliska oljor, eller om ett annat explosivämne detonerar i eller i kontakt med ammoniumnitratmassan. För att en blandning mellan ammoniumnitrat och organiskt material ska detonera krävs en homogen blandning samt tillförsel av tillräckligt stor energi. Natriumklorat är ett annat oxiderande ämne som har liknande egenskaper (20). A.5.2 Organiska peroxider Organiska peroxider karakteriseras av föreningar med instabila peroxidbindningar. Till följd av den kemiska strukturen är organiska peroxider mycket reaktiva, och dess termiska instabilitet kan medföra att ämnet sönderfaller, i vissa fall explosionsartat. Sönderfallet kan initieras av så väl värme och friktion som kontakt med främmande ämne (16). I de fall peroxiden är innesluten i behållare kan explosion med tryckvåg och splitter uppstå, men detta gäller endast för en av de sex typer av ämnen som finns i riskgruppen. De övriga fem typerna av ämnen bedöms inte kunna leda till ett explosionsartat förlopp. A.5.3 Transporterade mängder och representativt ämne Enligt rekommendationer från Holländska myndigheter (21), bedöms ammoniumnitrat vara ett representativt ämne för hela RID-S klass 5. Det är ett av de oxiderande ämnen som har störst oxiderande effekt och som transporteras mest frekvent och i störst mängd. Datum:

31 A.5.4 Händelseträd med sannolikheter Figur 18. Händelseträd med sannolikheter för RID-S klass 5. Datum:

32 Bilaga B. Konsekvensberäkningar järnvägsolycka Tabell 4 visar samtliga identifierade scenarier som kan ge upphov till konsekvenser i form av omkomna. Kriterier och avstånd för respektive scenario presenteras i följande textavsnitt för respektive RID-S klass. Tabell 4. Samtliga scenarier som kan ge upphov till dödliga konsekvenser. RID-S Klass Scenario 1 Liten explosion Mellanstor explosion Stor explosion 2 BLEVE Liten jetflamma Gasmolnsexplosion Mellanstor jetflamma Stor jetflamma Litet läckage låg vindstyrka Litet läckage hög vindstyrka Mellanstort läckage låg vindstyrka Mellanstort läckage hög vindstyrka Stort läckage låg vindstyrka Stort läckage hög vindstyrka 3 Liten pölbrand Mellanstor pölbrand Stor pölbrand 5 Explosion Brand B.1. Persontäthet I samhällsriskberäkningar uppskattas hur många personer som kan antas uppehålla sig i området kring vägen, vilket gjorts genom att ansätta en persontäthet per kvadratkilometer. Persontätheten i Uppsala är 2880 personer/km 2 enligt Statistiska Centralbyrån (22). Eftersom det aktuella området främst innehåller handel och industrier antas en persontäthet på 2000 personer/km 2 dagtid och 500 personer/km 2 nattetid. Det antas att 10 timmar om dygnet räknas som dag och resten som natt. Grundantagandet är att personer uppehåller sig jämnt utspridda över hela ytan. Detta antagande är grovt, och i aktuellt fall utgör cirka 40 meter ett befolkningsfritt avstånd från järnvägen. Därför subtraheras personantalet inom detta område från resultatet för varje olycksscenario i samhällsrisken. Datum:

33 Hur stort detta avstånd är anges i respektive undersökt alternativ. För individrisken är detta avstånd oväsentligt, eftersom riskmåttet anger hur stor frekvensen är att en fiktiv person som uppehåller sig på ett givet avstånd under ett års tid omkommer. B.2. Mekanisk skada vid urspårning I samband med urspårningar antas dödlig påverkan uppstå på alla människor som befinner sig inom det avstånd på vilket tåget hamnar. B.3. Uppskattade konsekvenser för olyckor med farligt gods Eftersom egenskaperna hos ämnena i de olika farligt gods-klasserna skiljer sig mycket från varandra har olika metoder använts för att uppskatta konsekvenserna för de scenarier som beskrivs i bilaga A. Litteraturstudier, simuleringsprogram och handberäkningar är exempel på olika metoder som har använts. Följande kriterier för bedömning av konsekvensområde där personer antas omkomma har använts: Explosion: Gränsen för direkt dödliga skador går vid 180 kpa tryck. Giftig gas: Gränsvärde för dödliga skador (LC 50 ) för klor är 250 ppm. Värmestrålning: Nivåer över 15 kw/m 2 orsakar outhärdlig smärta efter kort exponering. Vid bedömning av antalet omkomna har personantalet enligt avsnitt B.1 använts, tillsammans med konsekvensavsnitten i detta avsnitt för de olika ämnena. Tabell 5. Konsekvensavstånd för olika scenarier vid olycka med farligt gods. Scenario Konsekvensavstånd (meter) Explosiva ämnen, 25 ton 250 Explosiva ämnen,100 kg 25 BLEVE 200 Jetflamma, punktering 18 Jetflamma, stort hål 91 Gasmoln, punktering 50 Gasmoln, stort hål 50 Punktering giftig gas, svag vind 2 m /s 38 Punktering giftig gas, stark vind 8 m/s 34 Stort hål giftig gas, svag vind 2m/s 755 Stort hål giftig gas, stark vind 8 m/s 880 Liten pölbrand 17 Stor pölbrand 23 Explosion oxiderande ämnen 25 ton 250 Datum:

34 Brand oxiderande ämnen 23 B.4. RID-S klass 1 Explosiva ämnen Den påverkan som kan uppkomma på människor till följd av tryckvågor kan delas in i direkta och indirekta skador. Vanliga direkta skador är spräckt trumhinna eller lungskador. De indirekta skadorna kan uppstå antingen då människor kastas iväg av explosionen (tertiära), eller då föremål (splitter) kastas mot människor (sekundära) (23). Sannolikheten för en individ att träffas av splitter är låg, och antalet omkomna till följd av splitterverkan bedöms därför bli litet. Sammantaget bedöms riskbidraget från splitterverkan vara försumbart. Vad gäller trycknivåer, och de direkta skador som de ger upphov till, går gränsen för lungskador vid omkring 70 kpa och direkt dödliga skador kan uppkomma vid 180 kpa (9). B.5. RID-S klass 2 Gaser En viktig faktor för spridningen av en gas vid ett läckage är påverkan av vinden, både för scenarier med brandfarliga och giftiga gaser. De huvudsakliga konsekvenserna uppkommer i vindriktningen från utsläppet. Eftersom konsekvenserna drabbar ett mindre område reduceras frekvensen för respektive scenario med hänsyn till vilken ungefärlig spridningsvinkel som konsekvensområdet får. Samtliga vindriktningar antas ha samma sannolikhet, vilket innebär att konsekvensområdets utbredning har samma sannolikhet i alla riktningar från läckaget. B.5.1 Brandfarliga gaser Vid beräkning av konsekvenserna av en farligt gods-olycka med utsläpp av brandfarlig gas (gasol) uppskattas det grovt att samtliga transporter utgörs av tankbilar, och att mängden gas i en tankbil är 25 ton. Programvaran Spridning Luft har används för spridningsberäkningarna. Tabell 6. Framräknad läckagestorlek för gasol. Läckagestorlek Massflöde, Q [kg/s] Läckagestorlek, diameter [cm] Litet 17,9 0,32 0,08 Mellanstort 0,9 1,03 0,83 Stort 0,09 4,56 16,37 Läckagestorlek, area [cm 2 ] Vid beräkningarna har följande antaganden gjorts: Gasen antas vara propan (gasol). Hålet antas vara intryckt utifrån. En jetflamma antas vara horisontell. B BLEVE Konsekvenserna av en BLEVE beräknas enligt exempel i Vådautsläpp av brandfarliga och giftiga gaser och vätskor (9). Antagen mängd gasol är satt till 25 ton i en lastbil. Avståndet inom vilket man antas omkomma är beräknat till 170 m. Datum:

35 B Jetflamma En jetflamma kan uppstå om ett utsläpp av en brännbar gas antänds och förbränns direkt i anslutning till själva läckaget. En mycket kraftig stående flamma uppstår då när gasen trycks ut från kärlet. Konsekvenserna av en jetflamma har beräknats utifrån exempel i Vådautsläpp av brandfarliga och giftiga gaser och vätskor, där flammans längd och bredd beräknas. Beräkningsgång i Guidelines for Chemical Process Quantitative Risk Analysis (24) används sedan för att beräkna ett riskavstånd dit 50 % antas få dödliga skador av strålningen inom tiden t = 10 s. För frekvensreducering med hänsyn till att en jetflammas konsekvensområde inte är cirkulärt används en metod med en representativ del av en cirkel, enligt Figur 17. Figur 17. Förhållandet mellan konsekvensområde och en representativ del av en cirkel för frekvensreducering i samband med jetflamma. B Gasmolnsexplosion En gasmolnsexplosion kan uppstå vid en fördröjd antändning av en utsläppt gasmassa som hunnit sprida sig och inte längre befinner sig under tryck. Konsekvensområdet beror på hur gasen sprids i omgivningen, vilket i sin tur beror på en mängd faktorer som vind, stabilitetsförhållanden, hinder, utströmmande flöde och densitet, med mera. Vid en antändning förbränns hela den gasvolym som befinner sig inom brännbarhetsområdet. I det fysiska område där detta sker blir konsekvenserna mycket allvarliga med dödliga förhållanden. Utanför detta område förväntas dock konsekvenserna bli lindriga, men strålningspåverkan kan uppkomma. Programvaran Spridning Luft används för spridningsberäkningarna där avståndet till halva den undre brännbarhetsgränsen beräknas. Detta avstånd beräknas är för att på ett konservativt sätt ta hänsyn till strålningspåverkan, som kan ske även utanför den gasvolym som förbränns. Gasmolnsexplosionen beräknas utifrån ett stort läckage. Beräknat konsekvensområde approximeras med en cirkelsektor. B.5.2 Giftiga gaser Spridningsberäkningar har gjorts i programmet Spridning Luft. Följande indata har använts: Tankbil med 24 ton svaveldioxid, omgivningstemperatur 15 C, packningsläckage eller hål på tank, tät skog/stad (ytråhet 1m), stabilitetsklass B. För låg vindstyrka används vindhastigheten 2 m/s och för hög vindstyrka 6 m/s. Konsekvensområdet approximeras sedan med en cirkelsektor. B.6. ADR-S klass 3 För brandfarliga vätskor gäller att skadliga konsekvenser för omgivningen kan uppkomma när vätskan läcker ut och antänds. Det avstånd, inom vilket personer förväntas omkomma direkt alternativt till följd av brandspridning till byggnader, antas vara där värmestrålningsnivån överstiger 15 kw/m2. Det är en strålningsnivå som orsakar outhärdlig smärta efter kort exponering (cirka 2-3 sekunder) samt den Datum:

36 strålningsnivå som bör understigas i minst 30 minuter utan att särskilda åtgärder vidtas i form av brandklassad fasad. De pölstorlekar som antas kunna bildas vid läckage av brandfarlig vätska har för olycka på väg antagits till 50 m2 (litet), 200 m2 (mellanstort) respektive 400 m2 (stort). All brandfarlig vätska (bensin, diesel och E85) antas i beräkningarna utgöras av bensin, vilket bedöms vara konservativt. B.7. ADR-S klass 5 Två typer av olycksscenarier med påverkan på omgivningen har identifierats i samband med olyckor med oxiderande ämnen och organiska peroxider: Explosion och brand. B.7.1 Explosion Konsekvenserna av en explosion i en last med ammoniumnitrat beror till stor del på mängden som deltar i explosionen. I de flesta fall kan man anta att det är tillgången på organiskt material (exempelvis fordonsbränsle) som är den begränsande faktorn. En normal lastbil antas medföra 400 liter diesel i tanken, vilket leder till att en ammoniumnitrat/dieselblandning kan bildas, som motsvarar upp till 4,1 ton trotyl. Utifrån detta används sedan 4,1 ton trotyl som dimensionerande explosion för dessa scenarier, med samma beräkningsmetod som används för explosioner i klass 1. Resultaten visar att personer i omgivningen omkommer inom drygt 30 meter, medan byggnader skadas inom drygt 120 meter. B.7.2 Brand En brand som inkluderar ämnen i ADR-S klass 5 är mycket intensiv, eftersom dessa ämnen är brandunderstödjande. Grovt antas en sådan brand motsvara en stor pölbrand så som den beaktas inom ADR-S klass 3 ovan. Konsekvensavståndet blir därmed 30 meter. Datum:

Riskbedömning för Norrköpings resecentrum. Järnvägstrafik och transport av farligt gods på väg 2015-02-04

Riskbedömning för Norrköpings resecentrum. Järnvägstrafik och transport av farligt gods på väg 2015-02-04 Riskbedömning för Norrköpings resecentrum Järnvägstrafik och transport av farligt gods på väg 2015-02-04 Uppdragsgivare Norrköpings kommun Stadsbyggnadskontoret 601 81 Norrköping WSP kontaktperson Henrik

Läs mer

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Lokstallet 1 m.fl. Sölvesborg 2013-03-20

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Lokstallet 1 m.fl. Sölvesborg 2013-03-20 Detaljerad riskbedömning för detaljplan Lokstallet 1 m.fl. Sölvesborg 2013-03-20 Uppdragsgivare Eskil Arnoldsson Solixx Utvecklings AB Ringaregatan 2 294 34 Sölvesborg WSP Kontaktperson Martin Sandberg

Läs mer

BILAGA C KONSEKVENSBERÄKNINGAR

BILAGA C KONSEKVENSBERÄKNINGAR BILAGA C SIDA 1 (5) BILAGA C KONSEKVENSBERÄKNINGAR De riskmått som används i denna riskbedömning är individrisk och samhällsrisk. Indata till beräkningar är bl.a. avståndet inom vilka personer antas omkomma,

Läs mer

BILAGA A FARLIGT GODS-KLASSER

BILAGA A FARLIGT GODS-KLASSER BILAGA A SIDA 1 (6) BILAGA A FARLIGT GODS-KLASSER I bilaga A görs en övergripande beskrivning av möjliga konsekvenser för människa, miljö samt samhällsviktiga funktioner i händelse av olycka med olika

Läs mer

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR. Detaljerad riskanalys Lokstallet 6 1 (7) Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR. Detaljerad riskanalys Lokstallet 6 1 (7) Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr 1 (7) Detaljerad riskanalys Lokstallet 6 BILAGA C RISKBERÄKNINGAR 2 (7) C.1 BERÄKNING AV INDIVIDRISK För bebyggelse inom planområdet presenteras risken genom att beräkna den platsspecifika individrisken.

Läs mer

Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods. Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m.

Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods. Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m. 1 (10) Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m. Kristineberg, Stockholm BILAGA C RISKBERÄKNINGAR 2 (10) C.1 BERÄKNING

Läs mer

Detaljerad riskbedömning för kvarteret Kilen. Transport av farligt gods på järnväg Kvarteret Kilen, Ronneby 2013-10-08

Detaljerad riskbedömning för kvarteret Kilen. Transport av farligt gods på järnväg Kvarteret Kilen, Ronneby 2013-10-08 Detaljerad riskbedömning för kvarteret Kilen Transport av farligt gods på järnväg Kvarteret Kilen, Ronneby 2013-10-08 Uppdragsgivare Ronneby Kommun 372 80 Ronneby Tel: 0457-61 80 00 WSP kontaktpersoner

Läs mer

Kvantitativ riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods och bensinstation Brottkär Närcentrum, Göteborg Slutgiltig handling

Kvantitativ riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods och bensinstation Brottkär Närcentrum, Göteborg Slutgiltig handling Kvantitativ riskbedömning för detaljplan Transport av farligt gods och bensinstation Brottkär Närcentrum, Göteborg 2012-08-13 1 (13) Dokumentinformation Process: Skede Uppdragsgivare: Fysisk planering

Läs mer

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR Väsby Entré Upplands Väsby kommun Datum

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR Väsby Entré Upplands Väsby kommun Datum Dokumenttyp BILAGA C RISKBERÄKNINGAR Väsby Entré Upplands Väsby kommun Datum 2013 10 17 Status SLUTRAPPORT Handläggare Rosie Kvål & Erik Hall Midholm Tel: 08 588 188 00 E post: rosie.kval@brandskyddslaget.se

Läs mer

RAPPORT. Fördjupad riskbedömning för detaljplan Väppeby, Bålsta. 2011-08-30 Slutgiltig handling

RAPPORT. Fördjupad riskbedömning för detaljplan Väppeby, Bålsta. 2011-08-30 Slutgiltig handling RAPPORT Väppeby, Bålsta 2011-08-30 Slutgiltig handling Upprättad av: Wilhelm Sunesson Granskad av: Göran Nygren Godkänd av: Henrik Selin RAPPORT Kund Håbo Kommun Miljö och teknikförvaltningen Konsult WSP

Läs mer

DETALJERAD RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Avseende transporter av farligt gods och urspårning på Ostkustbanan

DETALJERAD RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Avseende transporter av farligt gods och urspårning på Ostkustbanan DETALJERAD RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Avseende transporter av farligt gods och urspårning på Ostkustbanan Gävle Söder 66:6, 66:7 och 66:8 Granskningshandling 2011-07-07 Upprättad av: Henrik Mistander

Läs mer

[Titel] Transport av farligt gods på väg Mellby 1:115, Mellbystrand 2015-08-13. Rev 2015-11-16

[Titel] Transport av farligt gods på väg Mellby 1:115, Mellbystrand 2015-08-13. Rev 2015-11-16 [Titel] Transport av farligt gods på väg Mellby 1:115, Mellbystrand 2015-08-13 Rev 2015-11-16 Uppdragsgivare Jonas Gustavsson Eurocommercial Properties WSP kontaktperson Fredrik Larsson WSP Sverige AB

Läs mer

Riktlinjer. Skyddsavstånd till transportleder för farligt gods

Riktlinjer. Skyddsavstånd till transportleder för farligt gods Riktlinjer Skyddsavstånd till transportleder för farligt gods Titel Författare: Omslagsbild: Kontaktperson: Riktlinjer för skyddsavstånd till transportleder för farligt gods. Länsstyrelsen Norrbotten.

Läs mer

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar)

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar) 1 RISKANALYS INFÖR OMRÅDET SÖDRA CENTRUM, FALU KOMMUN BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar) 2 INLEDNING I denna bilaga beräknas frekvensen

Läs mer

ÅVS Helsingborg Risk: Nulägesanalys avseende vägtransport av farligt gods

ÅVS Helsingborg Risk: Nulägesanalys avseende vägtransport av farligt gods Ramböll AB Att: Erik Hedman ÅVS Helsingborg Risk: Nulägesanalys avseende vägtransport av farligt gods Farligt gods är ett samlingsbegrepp för ämnen och föremål som på grund av sina kemiska eller fysikaliska

Läs mer

BILAGA B1 -SANNOLIKHETSBERÄKNINGAR

BILAGA B1 -SANNOLIKHETSBERÄKNINGAR UPPDRAGSNUMMER 1321526000 RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLANER FÖR INDUSTRI I HOVA, GULLSPÅNGS KOMMUN Sweco Environment AB Mikaela Ljungqvist Martin Bjarke Granskad av Johan Nimmermark Sweco Innehållsförteckning

Läs mer

Fördjupad riskbedömning för bensinstation/farligt gods Brottkärr Närcentrum

Fördjupad riskbedömning för bensinstation/farligt gods Brottkärr Närcentrum Uppdragsnr: 10153637 1 (6) Fördjupad riskbedömning för bensinstation/farligt gods Brottkärr Närcentrum Bakgrund WSP Brand & Risk har tidigare gjort en kvalitativ riskbedömning (1) i samband med förstudie

Läs mer

Riskbedömning. Transport av farligt gods på väg 28 (Österleden) Kv. Karlskrona 5:53, Krutviken, Karlskrona 2016-01-25

Riskbedömning. Transport av farligt gods på väg 28 (Österleden) Kv. Karlskrona 5:53, Krutviken, Karlskrona 2016-01-25 Riskbedömning Transport av farligt gods på väg 28 (Österleden) Kv. Karlskrona 5:53, Krutviken, Karlskrona 2016-01-25 Uppdragsgivare Svensk Bostadsutveckling AB WSP kontaktperson Katarina Herrström WSP

Läs mer

Övergripande riskbedömning för ändring i detaljplan

Övergripande riskbedömning för ändring i detaljplan Övergripande riskbedömning för ändring i detaljplan Förändrad verksamhet vid församlingen Fristaden, Sankt Örjans Kapell Främby 8:1, Falun 2015-08-25 Uppdragsgivare Paul John Församlingen Fristaden Falun

Läs mer

Riskanalys avseende förändringar av detaljplan för Sandbyhov 30 (södra)

Riskanalys avseende förändringar av detaljplan för Sandbyhov 30 (södra) 1 (9) PM Riskanalys avseende förändringar av detaljplan för Sandbyhov 30 (södra) 2016-05-13 Kund Arkitektgruppen GKAK AB Dalsgatan 14, Norrköping Kontaktperson: Lena Josefsson Konsult WSP Brand & Risk

Läs mer

DETALJERAD RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Farligt gods på järnväg och Alvesta rangerbangård

DETALJERAD RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Farligt gods på järnväg och Alvesta rangerbangård DETALJERAD RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Farligt gods på järnväg och Alvesta rangerbangård Sjöparken, Alvesta 2011-09-20 Slutgiltig handling Upprättad av: Maria Cucas Kontrollerad av: Fredrik Larsson Godkänd

Läs mer

PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5

PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5 s.1 PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5 1 Inledning Denna PM upprättas på uppdrag av Fastighets AB Nävekvarn i samband med planarbete för detaljplan Nävekvarn 3:5 i Nyköpings kommun. Planförslaget

Läs mer

DETALJERAD RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN, STEG 2 Farligt gods på järnväg och Alvesta rangerbangård

DETALJERAD RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN, STEG 2 Farligt gods på järnväg och Alvesta rangerbangård DETALJERAD RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN, STEG 2 Farligt gods på järnväg och Alvesta rangerbangård Sjöparken, Alvesta 2012-03-20 Slutgiltig handling Upprättad av: Maria Cucas/Katarina Malmkvist Kontrollerad

Läs mer

ÖVERGRIPANDE RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN

ÖVERGRIPANDE RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN ÖVERGRIPANDE RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Dalen 16, Danderyd Slutgiltig handling 2009-01-26 Upprättad av: Joakim Almén Granskad av: Johan Lundin Godkänd av: Ulrika Lindblad ÖVERGRIPANDE RISKBEDÖMNING FÖR

Läs mer

KOMPLETTERING RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN

KOMPLETTERING RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN ÖSTERSUNDS KOMMUN Östersunds kommun, Riskutredning Ångbryggeriet UPPDRAGSNUMMER 13002950 RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ HELENA FUREMAN UPPDRAGSLEDARE DAVID RANSTRÖM

Läs mer

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods på väg Samariten 2 och 3 m.fl., Karlshamn 2014-11-21

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods på väg Samariten 2 och 3 m.fl., Karlshamn 2014-11-21 Detaljerad riskbedömning för detaljplan Transport av farligt gods på väg Samariten 2 och 3 m.fl., Karlshamn 2014-11-21 Uppdragsgivare Johan Larsson Landstinget Blekinge Tel: +46 455-73 61 16 johan.larsson@ltblekinge.se

Läs mer

Rapport Riskbedömning med avseende på närhet till järnväg Missionen 1, Tranås kommun

Rapport Riskbedömning med avseende på närhet till järnväg Missionen 1, Tranås kommun Rapport Riskbedömning med avseende på närhet till järnväg Missionen 1, Tranås kommun Upprättad: 2017-12-22 Upprättad av: Sandra Sydbom, White arkitekter AB Martin Henriksson, Infrapartner AB Sammanfattning

Läs mer

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods på E16 Del av fastigheterna Hofors 13:161 och 5:25, Hofors 2013-07-11

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods på E16 Del av fastigheterna Hofors 13:161 och 5:25, Hofors 2013-07-11 Detaljerad riskbedömning för detaljplan Transport av farligt gods på E16 Del av fastigheterna Hofors 13:161 och 5:25, Hofors 2013-07-11 Uppdragsgivare Hofors kommun, Anna Hagljung WSP kontaktperson Katarina

Läs mer

RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN HARSTENSLYCKE

RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN HARSTENSLYCKE UPPDRAGSNUMMER: 3840149000 RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN HARSTENSLYCKE 1:17 SWECO ENVIRONMENT AB Handläggare: Martin Bjarke Linda Hallberg Uppdragsledare: Erik Mejer Sweco Innehållsförteckning

Läs mer

Tabell 1. Frekvens för dimensionerande läckage. Läckage leder till antändning i 3,3 % av fallen [2].

Tabell 1. Frekvens för dimensionerande läckage. Läckage leder till antändning i 3,3 % av fallen [2]. Uppdragsnr: 10194801 1 (5) STRÅLNINGSBERÄKNING Riskreducering med skyddsmur, Kungsängen 35:4 Denna PM är upprättad på uppdrag av SH bygg, sten och anläggning AB och ämnar utreda möjligheten att reducera

Läs mer

RAPPORT. Fördjupad riskbedömning för översiktsplan Svartå Strand, Mjölby. 2012-06-21 Leverans. Upprättad av: Wilhelm Sunesson, Jan-Ove Ragnarsson

RAPPORT. Fördjupad riskbedömning för översiktsplan Svartå Strand, Mjölby. 2012-06-21 Leverans. Upprättad av: Wilhelm Sunesson, Jan-Ove Ragnarsson RAPPORT 2012-06-21 Leverans Upprättad av: Wilhelm Sunesson, Jan-Ove Ragnarsson RAPPORT Kund Mjölby Kommun Tekniska kontoret 595 80 Mjölby Konsult WSP Box 71 581 02 Linköping Besök: S:t Larsgatan 3 Tel:

Läs mer

Riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods på järnväg Kv. Mjölner 5 och 6 samt Ymer 7, Växjö 2015-05-19

Riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods på järnväg Kv. Mjölner 5 och 6 samt Ymer 7, Växjö 2015-05-19 Riskbedömning för detaljplan Transport av farligt gods på järnväg Kv. Mjölner 5 och 6 samt Ymer 7, Växjö 2015-05-19 Uppdragsgivare LBE Arkitekt AB Anna Harju Södra Järnvägsgatan 5 352 34 Växjö WSP kontaktperson

Läs mer

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar)

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar) 1 RISKANALYS INFÖR DETALJPLAN KRISTINEBERSOMRÅDET, VALLENTUNA KOMMUN RISKANALYS MED AVSEENDE PÅ HANTERING OCH TRANSPORT AV FARLIGA ÄMNEN KRING DETALJPLANEOMRÅDET BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka

Läs mer

2 Beskrivning av ändrade förutsättningar

2 Beskrivning av ändrade förutsättningar Author Fredrik Zachrisson Phone +46 10 505 47 41 Mobile + 46 (0)76-772 43 53 E-mail fredrik.zachrisson@afconsult.com Recipient Håbo Kommun Plan- och utvecklingsavdelningen Märit Olofsson Nääs 746 80 Bålsta

Läs mer

Riskbedömning för Del av Hamnen 2:3 m.fl. (stationsområdet) Avseende transport av farligt gods Ystadbanan, Ystad Granskningshandling 2012-08-23

Riskbedömning för Del av Hamnen 2:3 m.fl. (stationsområdet) Avseende transport av farligt gods Ystadbanan, Ystad Granskningshandling 2012-08-23 Riskbedömning för Del av Hamnen 2:3 m.fl. (stationsområdet) Avseende transport av farligt gods Ystadbanan, Ystad 2012-08-23 Uppdragsnummer: 10166041 Riskbedömning för Del av Hamnen 2:3 m.fl. Datum: 2012-08-23

Läs mer

RAPPORT. Detaljerad riskbedömning för detaljplaner Ranten 1:8 och Tåstorp 7:7, Falköping 2013-02-28. Emelie Karlsson & Wilhelm Sunesson

RAPPORT. Detaljerad riskbedömning för detaljplaner Ranten 1:8 och Tåstorp 7:7, Falköping 2013-02-28. Emelie Karlsson & Wilhelm Sunesson RAPPORT er 2013-02-28 Upprättad av: Granskad av: Godkänd av: Emelie Karlsson & Wilhelm Sunesson Katarina Herrström Henrik Selin RAPPORT Kund Falköpings kommun Stadsbyggnadsavdelningen 521 81 Falköping

Läs mer

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods på väg Stäkets verksamhetsområde 2015-01-27

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods på väg Stäkets verksamhetsområde 2015-01-27 Detaljerad riskbedömning för detaljplan Transport av farligt gods på väg Stäkets verksamhetsområde 2015-01-27 Uppdragsgivare Elenor Lennartsson Järfälla Kommun 08-850 285 00 WSP kontaktperson Joakim Almén

Läs mer

DETALJERAD RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Transport av farligt gods på väg samt bensinstationer

DETALJERAD RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Transport av farligt gods på väg samt bensinstationer DETALJERAD RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN 2012-12-14 WSP Brand & Risk Box 574 201 25 Malmö Tel: +46 40 35 42 00 WSP Sverige AB 556057-4880 Stockholm www.wspgroup.se Process: Skede/lagrum: Uppdragsgivare:

Läs mer

TIMOTEJEN 17 STOCKHOLM RISKANALYS AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS. Komplettering Hus B

TIMOTEJEN 17 STOCKHOLM RISKANALYS AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS. Komplettering Hus B TIMOTEJEN 17 STOCKHOLM RISKANALYS AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS Komplettering Hus B 2011-02-09 Peter Nilsson peter.nilsson@briab.se 08-410 102 59 Briab - Brand & Riskingenjörerna AB Rosenlundsgatan

Läs mer

PM RISKINVENTERING. Daftö Feriecenter. Strömstad kommun. Uppdragsnummer: Uppdragsnr: 1006 9530. Datum: 2006-09-01. Antal sidor: 8.

PM RISKINVENTERING. Daftö Feriecenter. Strömstad kommun. Uppdragsnummer: Uppdragsnr: 1006 9530. Datum: 2006-09-01. Antal sidor: 8. PM RISKINVENTERING Daftö Feriecenter Strömstad kommun Uppdragsnummer: Uppdragsnr: 1006 9530 Datum: 2006-09-01 Antal sidor: 8 Upprättad av: Kontrollerad av: Erik Midholm Hanna Langéen Innehållsförteckning

Läs mer

RAPPORT Detaljerad riskbedömning för detaljplan Friggeråker 25:8 m.fl. (Marjarp etapp 2) Falköping 2014-11-18

RAPPORT Detaljerad riskbedömning för detaljplan Friggeråker 25:8 m.fl. (Marjarp etapp 2) Falköping 2014-11-18 RAPPORT Detaljerad riskbedömning för detaljplan Friggeråker 25:8 m.fl. (Marjarp etapp 2) Falköping 2014-11-18 Uppdragsgivare Alexander Kouzmine Falköpings kommun Stadsbyggnadsavdelningen 521 81 Falköping

Läs mer

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Transporter av farligt gods på Dalabanan Strömsborg, fastighet Avesta 2:46, Avesta Slutgiltig handling

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Transporter av farligt gods på Dalabanan Strömsborg, fastighet Avesta 2:46, Avesta Slutgiltig handling Detaljerad riskbedömning för detaljplan Transporter av farligt gods på Dalabanan Strömsborg, fastighet Avesta 2:46, Avesta 2012-06-05 Dokumentinformation Process: Skede/Lagrum: Uppdragsgivare: Fysisk planering

Läs mer

Lantmannen 7, Falköpings kommun. PM - Olycksrisker. Structor Riskbyrån AB, Solnavägen 4, 113 65 Stockholm, Org.nr. 556872-1251

Lantmannen 7, Falköpings kommun. PM - Olycksrisker. Structor Riskbyrån AB, Solnavägen 4, 113 65 Stockholm, Org.nr. 556872-1251 Lantmannen 7, Falköpings kommun PM - Olycksrisker Structor Riskbyrån AB, Solnavägen 4, 113 65 Stockholm, Org.nr. 556872-1251 Projektledning och administration Beställare Falköpings kommun Datum 2014-12-19

Läs mer

PM-RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER VID SKÅRSVÄGEN I ALINGSÅS

PM-RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER VID SKÅRSVÄGEN I ALINGSÅS PM-RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER VID SKÅRSVÄGEN I ALINGSÅS ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se PM RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER

Läs mer

Riskanalys. Del av Sandås 2:7, Kalmar kommun. Preliminär handling. Uppdragsnummer Kalmar Norra Långgatan 1 Tel:

Riskanalys. Del av Sandås 2:7, Kalmar kommun. Preliminär handling. Uppdragsnummer Kalmar Norra Långgatan 1 Tel: Upprättad 2017-09-15 (rev. 2018-05-17), Riskanalys med avseende på transporter av farligt gods och närliggande industriverksamhet Preliminär handling Uppdragsnummer 17177 Kalmar Norra Långgatan 1 Tel:

Läs mer

DETALJERAD RISKBEDÖMNING FÖR DEL AV DETALJPLAN Farligt gods på järnväg och Borlänge rangerbangård. Kontorsbebyggelse i Stationsområdet, Borlänge

DETALJERAD RISKBEDÖMNING FÖR DEL AV DETALJPLAN Farligt gods på järnväg och Borlänge rangerbangård. Kontorsbebyggelse i Stationsområdet, Borlänge DETALJERAD RISKBEDÖMNING FÖR DEL AV DETALJPLAN Farligt gods på järnväg och Borlänge rangerbangård Kontorsbebyggelse i Stationsområdet, Borlänge Slutgiltig handling - 2010-01-18, rev. 2010-11-10 Dokumentinformation

Läs mer

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Avseende farligt gods-transporter förbi fastigheten Silvret 3 Vällingby, Stockholm

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Avseende farligt gods-transporter förbi fastigheten Silvret 3 Vällingby, Stockholm Detaljerad riskbedömning för detaljplan Avseende farligt gods-transporter förbi fastigheten Silvret 3 Vällingby, Stockholm 2014-05-08 Dokumentinformation Process: Detaljerad riskbedömning inför bygglovsansökan

Läs mer

Riskutredning gällande olyckor med farligt gods på väg 76 samt Ostkustbanan i höjd med Gävle Furuvik 14:2

Riskutredning gällande olyckor med farligt gods på väg 76 samt Ostkustbanan i höjd med Gävle Furuvik 14:2 Riskutredning gällande olyckor med farligt gods på väg 76 samt Ostkustbanan i höjd med Gävle Furuvik 14:2 Gävle, den 2 januari 2013 Bill Håkansson 1 Sammanfattning Ägarna till fastigheten Gävle Furuvik

Läs mer

Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av

Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av UTLÅTANDE 2012-11-21 barbro.malmlof@jarfalla.se Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av Viksjö 3:11 m fl, Järfälla kommun Bakgrund

Läs mer

KV. GASVERKET 1, KRISTIANSTAD KOMMUN

KV. GASVERKET 1, KRISTIANSTAD KOMMUN Riskutredning avseende transport av farligt gods KV. GASVERKET 1, KRISTIANSTAD KOMMUN PROJEKTNUMMER: 262684 2015-06-26 Uppdrag: 262684, Riskhänsyn detaljplan Gasverket 1, Kristianstad Titel på rapport:

Läs mer

PM DETALJPLAN KUMLA 9:401 M.FL

PM DETALJPLAN KUMLA 9:401 M.FL Uppdragsnr: 1024 6975 1 (7) PM DETALJPLAN KUMLA 9:401 M.FL Kvalitativ riskbedömning WSP Brand & Risk har fått i uppdrag av Kumla kommun att bedöma vad som är erforderliga riskreducerande åtgärder i samband

Läs mer

RISKUTREDNING - FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN Avseende transporter av farligt gods

RISKUTREDNING - FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN Avseende transporter av farligt gods RISKUTREDNING - FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN Avseende transporter av farligt gods HAJOM Årjängs kommun Slutgiltig handling 2009-10-13 Upprättad av: Kim Wikberg Kontrollerad av: Fredrik Larsson Godkänd av: Kim

Läs mer

PM RISK KOMPLETTERANDE UTREDNING URSPÅRNING

PM RISK KOMPLETTERANDE UTREDNING URSPÅRNING Projekt Projektnummer Lokstallet 6, Stockholm 106015 Handläggare Datum Erik Hall Midholm 2013-07-11 Internkontroll Datum Rosie Kvål 2013-07-11 PM RISK KOMPLETTERANDE UTREDNING URSPÅRNING Bakgrund och syfte

Läs mer

Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 m.fl. närhet till järnväg

Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 m.fl. närhet till järnväg UPPDRAG DP Mörviken Åre UPPDRAGSNUMMER 1331390000 UPPDRAGSLEDARE UPPRÄTTAD AV DATUM Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 m.fl. närhet till järnväg En ny detaljplan som omfattar Mörviken 1:61, 1:62,

Läs mer

Riskutredning Ekhagen

Riskutredning Ekhagen Jönköpings Kommun Slutgiltig Malmö 2017-09-28 Datum 2017-09-28 Uppdragsnummer 1320030058 Version Slutgiltig Joakim Martikainen Björn Andersson Joakim Martikainen Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

Detaljerad riskbedömning för detaljplan

Detaljerad riskbedömning för detaljplan Detaljerad riskbedömning för detaljplan Transport av farligt gods på väg samt hantering av brandfarlig vara vid drivmedelstation Del av Knäm 2015-03-02 Uppdragsgivare Magnus Andersson Uddevalla Entreprenad

Läs mer

Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr

Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr Karlstad Kommun Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr Slutrapport Malmö 2018-06-14 Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr Datum 2018-06-14 Uppdragsnummer 1320035129 Utgåva/Status Slutrapport Olle

Läs mer

Storumans kommun. Riskbedömning för detaljplan kv Rönnen med avseende på farligt godstransporter på E12/E45, Storuman

Storumans kommun. Riskbedömning för detaljplan kv Rönnen med avseende på farligt godstransporter på E12/E45, Storuman Storumans kommun Riskbedömning för detaljplan kv Rönnen med avseende på farligt godstransporter på E12/E45, Storuman 2016-10-24 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Omfattning och avgränsning...

Läs mer

BILAGA 3 Underlag för beräkning av individrisk och samhällsrisk (riskberäkningar)

BILAGA 3 Underlag för beräkning av individrisk och samhällsrisk (riskberäkningar) 1 RISKANALYS INFÖR DETALJPLAN KRISTINEBERSOMRÅDET, VALLENTUNA KOMMUN RISKANALYS MED AVSEENDE PÅ HANTERING OCH TRANSPORT AV FARLIGA ÄMNEN KRING DETALJPLANEOMRÅDET BILAGA 3 Underlag för beräkning av individrisk

Läs mer

PM - Skyddsåtgärder Arninge Resecentrum. Avseende transport av farligt gods på E18

PM - Skyddsåtgärder Arninge Resecentrum. Avseende transport av farligt gods på E18 Uppdragsnr: 10146483 1 (5) PM - Skyddsåtgärder Arninge Resecentrum Avseende transport av farligt gods på E18 Inledning Denna PM utgör en beskrivning av vilka effekter de riskreducerande åtgärderna skyddsavstånd,

Läs mer

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods på järnväg Yllestad 1:21 m.fl., Kättilstorp

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods på järnväg Yllestad 1:21 m.fl., Kättilstorp Detaljerad riskbedömning för detaljplan Transport av farligt gods på järnväg Yllestad 1:21 m.fl., Kättilstorp Slutgiltig handling 2014-06-11 Reviderad 2014-11-12 Uppdragsgivare Kalle Gyllensvaan AB Gyllensvaans

Läs mer

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods på järnväg och väg Sundsvik 10:10, Sunne

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods på järnväg och väg Sundsvik 10:10, Sunne Detaljerad riskbedömning för detaljplan Transport av farligt gods på järnväg och väg Sundsvik 10:10, Sunne 2014-11-07 Uppdragsgivare Sunne kommun WSP kontaktperson Fredrik Larsson WSP Sverige AB Box 13033

Läs mer

Riskutredning för planområde

Riskutredning för planområde Briab Brand & Riskingenjörerna AB Magnus Ladulåsgatan 65 118 27 Stockholm Org nr 556630-7657 0 av 13 Kungsängens Kyrkby 2:164, Upplands-Bro Briab Brand & Riskingenjörerna AB Magnus Ladulåsgatan 65 118

Läs mer

PM risk "Dallashuset"

PM risk Dallashuset Uppdragsnamn Kv Lagern, Dallashuset Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum Fabege 109963 2017-02-01 Handläggare Egenkontroll Internkontroll Rosie Kvål RKL 2017-02-01 LSS/EMM 2017-02-01 PM risk "Dallashuset"

Läs mer

PM RISKUTREDNING VÄXJÖ

PM RISKUTREDNING VÄXJÖ -14 UPPDRAG Riskanalys UPPDRAGSNUMMER 11004878-001 UPPDRAGSLEDARE Johan Gustavsson UPPRÄTTAD AV Egzon Haliti DATUM Inledning Syftet med detta PM är att bedöma vilka risker som transporter av farligt gods

Läs mer

Uppdragsgivare. WSP kontaktperson. Dokumenthistorik och kvalitetskontroll LKAB

Uppdragsgivare. WSP kontaktperson. Dokumenthistorik och kvalitetskontroll LKAB Riskbedömning för detaljplan Transport av farligt gods på väg och verksamhet vid bensinstation Kv. Hasseln 10, 11, 12 samt del av Hasseln 9, 2016-11-02 Uppdragsgivare LKAB WSP kontaktperson Marcus Sundberg

Läs mer

Riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods på järnväg Skålen övre 16, Jönköping

Riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods på järnväg Skålen övre 16, Jönköping Riskbedömning för detaljplan Transport av farligt gods på järnväg Skålen övre 16, Jönköping 2017-02-06 Uppdragsgivare HP Boendeutveckling AB Carolina Axelsson Box 115 551 13 Jönköping WSP kontaktperson

Läs mer

PM Riskanalys för kv Åran och Nätet

PM Riskanalys för kv Åran och Nätet PM Riskanalys för kv Åran och Nätet Haparanda kommun 2007-03-12 WSP Brand- och Riskteknik PM KOMPLETTERING AV RISKANALYS KV PATAN MED AVSEENDE PÅ BEBYGGELSE I KV ÅRAN OCH NÄTET Bakgrund Haparanda kommun

Läs mer

Dok.nr /10/01/pm_001 Utfärdare: Helena Norin

Dok.nr /10/01/pm_001 Utfärdare: Helena Norin Påverkan på risknivån på Kongahällatomten om skyddsvall förkortas Inledning I Kungälv planeras en ny stadsdel i direkt anslutning till E6 på den så kallade Kongahälla-tomten. Den nya stadsdelen är tänkt

Läs mer

Uppdragsnamn Sicklaön 362:2, Enspännarvägen Uppdragsnummer

Uppdragsnamn Sicklaön 362:2, Enspännarvägen Uppdragsnummer Uppdragsnamn Sicklaön 362:2, Enspännarvägen Uppdragsnummer 108790 Handläggare Rosie Kvål Internkontroll Pierre Wahlqvist, 20160324 Uppdragsgivare JM AB, Lars Borgman Datum 2017-01-30 Utlåtande risk Bakgrund

Läs mer

Hur arbetar konsulten?

Hur arbetar konsulten? Hur arbetar konsulten? En konsults erfarenheter från arbete med riskhantering ur ett samhällsplaneringsperspektiv Fredrik Nystedt Upplägg Varför visa riskhänsyn? Viktiga begrepp Konsultens roll Metoder

Läs mer

PM RISK Detaljplan Repisbacken Del av Repisvaara inom del av Gällivare 12: Reviderad

PM RISK Detaljplan Repisbacken Del av Repisvaara inom del av Gällivare 12: Reviderad Del av Repisvaara inom del av Gällivare 12:74 2012-08-22 Reviderad 2013-05-03 Upprättad av: Niclas Nordström Granskad av: Katarina Malmkvist Godkänd av: Lars Antonsson Del av Repisvaara inom del av Gällivare

Läs mer

Riskbedömning transporter farligt gods

Riskbedömning transporter farligt gods PM Riskbedömning transporter farligt gods Detaljplan för Moviken 3:1 m.fl., Mariestads kommun Sektor samhällsbyggnad Planenheten reviderad 2019-05-07 Datum: 2019-05-07 Dnr: KS 2017/00375 Sida: 2 (10) Bakgrund

Läs mer

Övergripande riskbedömning med avseende på farligt gods

Övergripande riskbedömning med avseende på farligt gods Övergripande riskbedömning med avseende på farligt gods Årstastråket Slutgiltig handling 2010-05-27 Upprättad av: Joakim Almén, André Boman Granskad av: Daniel Sirensjö Godkänd av: Martin Uulas Övergripande

Läs mer

Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum. AB Familjebostäder Handläggare Egenkontroll Internkontroll. Rosie Kvål RKL LSS

Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum. AB Familjebostäder Handläggare Egenkontroll Internkontroll. Rosie Kvål RKL LSS Uppdragsnamn Lådkameran Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum AB Familjebostäder 109589 2016-10-13 Handläggare Egenkontroll Internkontroll Rosie Kvål RKL 161013 LSS 161013 PM Risk - Lådkameran Bakgrund och

Läs mer

Riskbedömning transporter farligt gods

Riskbedömning transporter farligt gods PM Riskbedömning transporter farligt gods Detaljplan för Moviken 3:1 m.fl., Mariestads kommun Sektor samhällsbyggnad Planenheten 2018-11-06 Datum: 2018-11-06 Dnr: KS 2017/00375 Sida: 2 (10) Bakgrund Kommunstyrelsens

Läs mer

PM Farligt gods. Skövde Slakteri. Tillbyggnad vid farligt godsled. Aspelundsvägen Skövde kommun 2015-01-21

PM Farligt gods. Skövde Slakteri. Tillbyggnad vid farligt godsled. Aspelundsvägen Skövde kommun 2015-01-21 Skövde Slakteri Tillbyggnad vid farligt godsled Aspelundsvägen Skövde kommun PM Farligt gods 2015-01-21 FAST Engineering AB Civilingenjör 2 Dokumentinformation Uppdragsnummer (internt): 2015-044 Dokumenttitel:

Läs mer

RISKBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN

RISKBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN 2013-12-10 RISKBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN TIMOTEJEN 19 & 28, STOCKHOLM - BILAGA 1 - FREKVENSBERÄKNING Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Rosenlundsgatan 60. 118 63 Stockholm. Telefon:

Läs mer

Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen)

Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen) Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen) bilaga till Detaljplan för KLIPPAN 3:8, del av INDUSTRIOMRÅDE I KLIPPAN, vid

Läs mer

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Lindebo, Hoby 1:73 och 1:26 Bräkne-Hoby, Ronneby kommun

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Lindebo, Hoby 1:73 och 1:26 Bräkne-Hoby, Ronneby kommun Detaljerad riskbedömning för detaljplan Lindebo, Hoby 1:73 och 1:26 Bräkne-Hoby, Ronneby kommun 2017-03-06 Uppdragsgivare Ronneby kommun Peter Robertsson peter.robertsson@ronneby.se WSP kontaktperson Fredrik

Läs mer

PM RISK - DETALJPLAN HORNAFJORD 3, KISTA

PM RISK - DETALJPLAN HORNAFJORD 3, KISTA s.1 PM RISK - DETALJPLAN HORNAFJORD 3, KISTA 1. Inledning Denna PM upprättas på uppdrag av Memory Hotel AB i samband med planarbete för Hornafjord 3 i Kista. Planområdet består av fastigheten Hornafjord

Läs mer

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods på väg Viared 1:5, Borås 2014-11-13

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods på väg Viared 1:5, Borås 2014-11-13 Detaljerad riskbedömning för detaljplan Transport av farligt gods på väg Viared 1:5, Borås 2014-11-13 Uppdragsgivare Andreas Klingström Planavdelningen Samhällsbyggnadsförvaltningen 501 80 Borås Tel: +46

Läs mer

UTREDNING GÄLLANDE UTFORMNING AV RISKREDUCERANDE ÅTGÄRD, DETALJPLAN HÖGVRETEN NIBBLE

UTREDNING GÄLLANDE UTFORMNING AV RISKREDUCERANDE ÅTGÄRD, DETALJPLAN HÖGVRETEN NIBBLE UPPLANDS VÄSBY KOMMUN UPPDRAGSNUMMER UTREDNING GÄLLANDE UTFORMNING AV RISKREDUCERANDE ÅTGÄRD, DETALJPLAN HÖGVRETEN NIBBLE VERSION 1.2 SWECO SOFIA PERSSON JOHAN NIMMERMARK 1 (8) 2013-06-14 S w e co E n

Läs mer

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Myren, Strömstad kommun. 2013-07-05 Reviderad: 2015-05-12

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Myren, Strömstad kommun. 2013-07-05 Reviderad: 2015-05-12 Detaljerad riskbedömning för detaljplan Myren, Strömstad kommun 2013-07-05 Reviderad: 2015-05-12 Uppdragsgivare Startsidan i Strömstad AB WSP kontaktperson Wilhelm Sunesson WSP Sverige AB Box 71 581 02

Läs mer

PM Risk - Elevhem Karlberg

PM Risk - Elevhem Karlberg Uppdragsnamn Karlberg, elevhem Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum CF Møller 109416 2016-07-19 Handläggare Egenkontroll Internkontroll Rosie Kvål RKL 160719 PWt 160715 PM Risk - Elevhem Karlberg Bakgrund

Läs mer

RISKUTREDNING AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS OCH FARLIGA VERKSAMHETER Kvastbruket Västerås stad Datum

RISKUTREDNING AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS OCH FARLIGA VERKSAMHETER Kvastbruket Västerås stad Datum Dokumenttyp RISKUTREDNING AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS OCH FARLIGA VERKSAMHETER Kvastbruket Västerås stad Datum 2015 09 16 Status Underlag för detaljplan 1836 Handläggare Erik Hall Midholm Tel:

Läs mer

DETALJERAD RISKBEDÖMNING, Pottholmen, Karlskrona STEG 3. Transporter av farligt gods på Infartsleden samt Karlskrona C. Rapport 2015-02-12

DETALJERAD RISKBEDÖMNING, Pottholmen, Karlskrona STEG 3. Transporter av farligt gods på Infartsleden samt Karlskrona C. Rapport 2015-02-12 DETALJERAD RISKBEDÖMNING, Pottholmen, Karlskrona STEG 3 Transporter av farligt gods på Infartsleden samt Karlskrona C Rapport 2015-02-12 Dokumentinformation Process: Skede: Uppdragsgivare: Fysisk planering

Läs mer

Kv. Bonden 1 i Trångsund, Huddinge kommun

Kv. Bonden 1 i Trångsund, Huddinge kommun Kv. Bonden 1 i Trångsund, Huddinge kommun Riskanalys avseende närheten till Nynäsbanan Underlag till detaljplan Maj 2013 Stockholm Karlstad Falun Gävle Örebro Brandskyddslaget AB Box 9196 Långholmsgatan

Läs mer

ÖVERGRIPANDE RISKBEDÖMNING FÖR FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN. Avseende transport av farligt gods på ny sträckning av E18 i Eriksberg

ÖVERGRIPANDE RISKBEDÖMNING FÖR FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN. Avseende transport av farligt gods på ny sträckning av E18 i Eriksberg ÖVERGRIPANDE RISKBEDÖMNING FÖR FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN Avseende transport av farligt gods på ny sträckning av E18 i Eriksberg Karlstad kommun Slutgiltig handling 2008-11-10 Upprättad av: Katarina Malmkvist

Läs mer

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods på Ostkustbanan Ångloket, Ängby 1:1, Knivsta

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods på Ostkustbanan Ångloket, Ängby 1:1, Knivsta Detaljerad riskbedömning för detaljplan Transport av farligt gods på Ostkustbanan Ångloket, Ängby 1:1, Knivsta 2016-12-09 Uppdragsgivare Magnolia Bostad AB WSP kontaktperson Jenny Axelsson 121 88 Stockholm-Globen

Läs mer

Kv Banken Underlag för detaljplanearbete

Kv Banken Underlag för detaljplanearbete Kv Banken Underlag för detaljplanearbete 2017-05-08 Dokumenttyp: Riskanalys Uppdragsnamn: Kv Banken Solna Centrum Uppdragsnummer: 109846 Datum: 2017-05-08 Status: Underlag för detaljplanearbete Uppdragsledare:

Läs mer

PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18

PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18 PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18 Uppdrag: 230078, Västra Svarte, Ystad Titel på rapport: PM Riskanalys - Västra Svarte, Ystad Status: PM Datum: 2012-09-18 Medverkande Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Riskanalys för ny bebyggelse intill bensinstation och farligt gods-led.

Riskanalys för ny bebyggelse intill bensinstation och farligt gods-led. www.sakerhetspartner.se Riskanalys Riskanalys för ny bebyggelse intill bensinstation och farligt gods-led. Alkoven Huddinge kommun Dokumentstatus: Riskanalys Version nummer: Datum aktuell version: 017-08-08

Läs mer

Mönsterås kommun Utredning av bensinmacks riskpåverkan mot Kv. Musseronen 1 m.fl. Mönsterås kommun

Mönsterås kommun Utredning av bensinmacks riskpåverkan mot Kv. Musseronen 1 m.fl. Mönsterås kommun Riskbedömning Mönsterås kommun Utredning av bensinmacks riskpåverkan mot Kv. Musseronen 1 m.fl. Mönsterås kommun Uppdragsgivare: Mönsterås kommun Kontaktperson: Henrik Eriksson Uppdragsnummer: 14-054 Datum:

Läs mer

PM - Olycksrisker detaljplan Vitsippan 12

PM - Olycksrisker detaljplan Vitsippan 12 PM - Olycksrisker detaljplan Vitsippan 12 1 Inledning Denna PM upprättas på uppdrag av Katrineholms Fastighets AB (KFAB) i samband med planarbete för Vitsippan 12 i Katrineholm. Planområdet utgörs i dagsläget

Läs mer

Inledande riskanalys för ny detaljplan Ekhagen- Adolfsberg i Storvreta norr om Uppsala - avseende närheten till Ostkustbanan

Inledande riskanalys för ny detaljplan Ekhagen- Adolfsberg i Storvreta norr om Uppsala - avseende närheten till Ostkustbanan Inledande riskanalys för ny detaljplan Ekhagen- Adolfsberg i Storvreta norr om Uppsala - avseende närheten till Ostkustbanan April 2013 Stockholm Karlstad Falun Gävle Örebro Malmö Brandskyddslaget AB Box

Läs mer

Riskbedömning Fröfjärden och Fredspipan, Sundbypark

Riskbedömning Fröfjärden och Fredspipan, Sundbypark Uppdragsnamn Fröfjärden och Fredspipan, Sundbybark Uppdragsnummer 108743 Handläggare Lisa Smas Internkontroll Rosie Kvål Uppdragsgivare Skanska Sverige AB, Nya Hem Stockholm Datum 2015-12-15 Riskbedömning

Läs mer

BILAGA A FREKVENSBERÄKNINGAR Gästhamnen Kristinehamn Datum

BILAGA A FREKVENSBERÄKNINGAR Gästhamnen Kristinehamn Datum Dokumenttyp BILAGA A FREKVENSBERÄKNINGAR Gästhamnen Kristinehamn Datum 2015-02-20 Status Granskningshandling Handläggare Rosie Kvål Tel: 08-588 188 84 E-post: rosie.kval@brandskyddslaget.se Internkontroll

Läs mer

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods på väg Gavlehov Södra, Gävle

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods på väg Gavlehov Södra, Gävle Detaljerad riskbedömning för detaljplan Transport av farligt gods på väg Gavlehov Södra, Gävle 2016-12-13 Uppdragsgivare Camilla Persson camilla.1.persson@gavle.se Gävle Kommun 801 84 GÄVLE WSP kontaktperson

Läs mer

Riskutredning stationsområdet, Västerås

Riskutredning stationsområdet, Västerås Dnr: 2012/258-MBR-191 Riskutredning stationsområdet, Västerås avseende risk för urspårning samt transporter av farligt gods Delrapport 2 Sammanfattning Sammanfattning Västerås stad har som mål att ta ett

Läs mer