Recept och inspiration

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Recept och inspiration"

Transkript

1 Recept och inspiration Fest med skaldjur Carl Jans vintips!

2 Martin Hansen receptet på god mat Ingen måltid utan ost lyder ett klassiskt citat, som vi som utvecklar Allerum gärna ställer oss bakom. Och nog stämmer det, inte minst så här i skaldjurstider. För nu på sensommaren och hösten är många skaldjur som bäst. Den klassiska kräftskivan är ju självklar, men det finns så många andra goda skaldjur och så många tillfällen att fira. Allerum är en perfekt följeslagare till kräftorna. Men prova den också som ostcrème, i pesto eller varför inte som hemgjorda chips? Välkomna till bords! Martin Hansen är en av våra främsta kockar och har ständigt många järn i elden. Martin lagar skånsk världsmat och jobbar gärna med lokala färskvaror. Med inspiration från Skånes åkrar och trädgårdar tar han det klassiska nordiska köket till nya höjder. Martin leder numera köket på Grand Hotel i Lund gick han till final i Årets Kock och i november 2010 tävlar han i VM (Culinary World Cup). Vi önskar honom lycka till! Martin har skapat åtta underbara recept med Allerum där säsongens finaste skaldjur spelar huvudrollen. Låt dig väl smaka. Carl Jan Granqvist Carl Jan Granqvist är välkänd som en av Nordens ledande måltidsprofiler, vinkännare och gastronom. Han är professor i måltidskunskap och var verksam på Grythyttans Gästgiveri i över 35 år. Carl Jan tog initiativet till Restauranghögskolan, Måltidens Hus och Kokboksmuseet i Grythyttan och är välkänd från TV och som författare. Att gott vin hör ihop med god mat skriver Carl Jan gärna under på. I den här broschyren tipsar han om sina favoriter till Martins fina recept med Allerums lagrade ostar.

3 På besök bland Fiskehoddorna i Malmö I den smala gränden nere vid Malmöhus ligger Malmös Fiskehoddor. Detta är klassisk mark där färsk fisk och skaldjur hanterats i många generationer. Till den här unika miljön nära Malmö centrum, åker jag för att botanisera i dagens fångst. Här saluförs fisk från lokala fiskare och skaldjur från hamnen i Göteborg. Jag stannar till hos Hans på Blå Hoddans fisk. Han berättar att de bedriver småskaligt kustnära fiske och är med i nätverket Närfiskat, för svenskt, godkänt och spårbart fiske. Här finns torsk, skrubba, rödspätta och piggvar. I säsong fiskas också stenbit, horngädda, multe, havsöring och abborre. I dag vill jag köpa havskräftor att gratinera med ost hemma i köket. Jag hittar fina havskräftor fiskade i Kattegatt. Härligt! Hanteringen av varorna är A och O, och i en obruten kylkedja transporteras fisken och skaldjuren från havet till kyldisken i hoddan. Vissa sorter till exempel makrill och vitling är bäst färska medan andra som plattfiskar mår bra av att ligga till sig, precis som kött. Skaldjur är bäst när de är färska och det märks direkt om de varit frysta. När jag kontrollerar färskheten hos fisken är det främst tre saker jag tittar på: ögon, gälar och slemmet på skinnet. Men främst litar jag på mitt luktsinne och sunda förnuft. Om fisken doftar gott är den färsk! Efter en trevlig pratstund och nöjd med dagens fångst, beger jag mig hemåt mot köket. Och jag vet att mina matgäster kommer att bli lika nöjda som jag. Martin Hansen

4 En god start på middagen. Överraska med havskräftor eller blåmusslor. Havskräftor gratinerade med Allerum Präst och jalapeno 12 havskräftor (helst råa, men kokta går också bra) 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 dl finhackad persilja 1 inlagd grön jalapeno 250 g smör 1,5 dl riven Allerum Präst 1 citron Peppar från kvarn Dela kräftorna på längden och lägg dem i en ugnsfast form. Skala och hacka lök och vitlök. Hacka persilja och jalapeno. Hetta upp lite smör i stekpanna på medel värme. Fräs lök, vitlök och jalapeno ett par minuter utan att det bränns. Smält resten av smöret i pannan. Häll lökoch jalapenosmöret över kräftorna och strö över osten, lite citronsaft och persilja. Gratinera i ugn, 275, i cirka 5 minuter. Vid servering, smaksätt kräftorna med peppar från kvarn. Varma blåmusslor fyllda med lök, Allerum Grevé och persilja 1 kg färska musslor 6 schalottenlökar 2 finhackade vitlöksklyftor 2 msk smör 2,5 dl torrt vitt vin 1 tsk mjöl 1 dl riven Allerum Grevé 1 liten bukett färsk timjan 1 nypa finhackad färsk rosmarin 1 dl hackad persilja Fräs lök och vitlök i en stor kastrull tillsammans med timjan och rosmarin i några minuter, strö sedan i mjölet och rör om. Tillsätt vin och låt koka upp. Lägg i musslorna och låt dem stormkoka tills de öppnat sig (4 5 minuter). Lägg upp dem på ett fat och dela dem så att en skalsida är kvar. Fyll dem med den rivna osten och den brässerade löken. Gratinera musslorna i ugn, 275, i 4 5 minuter. Garnera med persiljan.

5 Skaldjursklassiker! Smakrik soppa med mustigt bröd. Fisk- och skaldjurssoppa med Allerum Präst 18 mån 2 gula lökar 250 g rotselleri 2 3 morötter 5 potatisar 1 fänkål 2 vitlöksklyftor 1 paket saffran 2 lagerblad Olja 3 msk tomatpuré 4 dl torrt vitt vin 2 l fiskbuljong Salt och peppar Garnityr: 400 g räkor med skal 400 g kokta blåmusslor med skal (kokning, se sid 6) 300 g Allerum Präst 18 mån 6 mogna tomater 400 g fisk, t ex kolja Skala och skär lök, rotselleri, morot och potatis i mindre bitar. Ansa och strimla fänkålen. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Fräs grönsakerna tillsammans med saffran och lagerblad i lite olja. Tillsätt tomatpuré, vin och buljong. Låt sjuda i cirka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Skala räkorna och skär osten i små tärningar. Skär tomater och fisk i grova bitar och lägg ner i soppan. Låt sjuda tills fisken är klar, 3 5 minuter. Lägg i räkorna och de kokta musslorna. Fördela osten i sopptallrikarna, häll på soppan och servera. Grovt bröd med Allerum Herrgård 2 bröd 2 l filmjölk 1 dl brödkrydda (alt. lika delar mald fänkål, anis och kummin) 1 dl bikarbonat 1 dl bakpulver 2 dl riven Allerum Herrgård 5 dl mörk sirap 250 g rågmjöl 1,3 kg vetemjöl 0,6 dl vetekross Blanda alla ingredienser och häll upp smeten i två smörade brödformar. Grädda i ugn, 180, i 1,5 timme.

6 Kräftkalas! Komplettera med paj och en fräsch musselsallad. Ostpaj på Allerum Präst med räkor Pajdeg: 2 dl vetemjöl 1,5 tsk salt 75 g rumstempererat smör 2 msk vatten Fyllning: 200 g handskalade räkor 5 rödlökar 2 msk smör 1 msk strösocker Salt och peppar 4 dl mjölk 4 ägg 0,5 tsk salt 1 krm peppar 200 g Allerum Präst 50 g dill Blanda mjöl och salt i en bunke, tillsätt smör och vatten. Arbeta ihop till en fast deg. Tryck ut den i en stor eller flera små pajformar och låt vila i 20 minuter i kyl (eller i 10 minuter i frys). Förgrädda pajskalet i ugn, 175, i cirka 10 minuter. Skala och skär löken i mindre bitar. Stek i smör på svag värme tills löken blir mjuk. Krydda med socker, salt och peppar. Vispa ihop mjölk, ägg, salt och peppar. Riv osten. Lägg ner lök, räkor, ost och plockad dill i det förgräddade pajskalet och häll på äggstanningen. Grädda pajen i ugnen tills fyllningen har stelnat, minuter i 175. Sallad på hjärtmusslor med ostchips av Allerum Herrgård 1 nät hjärtmusslor (eller ca 1 kg blåmusslor) 2 3 vitlöksklyftor 1 röd chili, t ex spansk peppar 1 msk olivolja 100 g Allerum Herrgård 2 dl torrt vitt vin 2 krm salt 1 krm nymald vitpeppar 1 fänkål 1 huvud lollo rosso-sallad 1 citron 0,5 dl hackad gräslök Riv osten och lägg i högar på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugn, 150, tills osten har blivit gyllenbrun. Låt svalna. Lägg musslorna i en bunke med vatten i 5 minuter, så att eventuell sand försvinner. Skala och finhacka vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Fräs vitlök och chili i olivolja i en kastrull tills det fått lite färg. Tillsätt musslorna, vinet och saften av en halv citron och låt koka upp. Låt musslorna koka under lock i 2 3 minuter, tills de öppnat sig. Släng dem som inte öppnat sig. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp på ett fat och blanda i den hyvlade fän kålen, salladen och ostchipsen. Servera musslorna med citronklyftor, hackad gräslök och gärna en bit av det grova brödet på föregående uppslag.

7 Skaldjurstapas...med en bit Allerum XO och ett glas vitt. Underbart. Rostad mandelpotatis, blåmusslor och crème på Allerum Grevé 8-10 mandelpotatisar 1/2 msk rapsolja 2 finhackade schalottenlökar 2 röda äpplen 400 g blåmusslor 2 dl torrt vitt vin 100 g Allerum Grevé 2 dl matlagningsyoghurt 1 msk honung 1 vitlöksklyfta 1/2 citron 4 msk hackad persilja Salt och svartpeppar Borsta potatisarna, torka och dela dem på längden. Lägg halvorna med snittytan upp i en stor ugnsform. Droppa över rapsolja och strö över salt. Rosta potatisen i ugn, 225, i ca 20 minuter. Koka blåmusslorna i vinet tillsammans med 1 finhackad schalottenlök och 1/2 riven vitlöksklyfta i några minuter så att alla musslor öppnar sig. Plocka musslorna ur skalet. Ostcrème: Riv osten grovt på rivjärn och blanda med yoghurt, honung, 1/2 riven vitlöksklyfta och saften från 1/2 citron. Smaka av med salt och peppar. Servera varje potatis med en mussla och ostcrème. Garnera med tunt skivat äpple, finhackad schalottenlök och persiljan. Rökta räkor med pesto på Allerum Präst 400 g rökta räkor 100 g Allerum Präst 75 g skållad mandel 200 g bladpersilja 1/2 vitlöksklyfta 2 dl kallpressad mild olivolja Salt Riv osten fint. Rosta mandeln i en torr stekpanna. Lägg mandel, persilja och vitlök i en matberedare och mixa. Tillsätt oljan i fin stråle och smaka av med salt. Vänd sist ner osten. Låt gärna peston mogna ett par timmar före servering. Skala räkorna, men låt huvudet sitta kvar på dem. Fyll snapsglas till hälften med pesto och lägg räkor ovanpå. Tips: Peston är även perfekt som dippa till brödet och till det mesta.

8 Hej mina vänner! Carl Jans vintips Att god mat och gott vin hör ihop är för mig en självklarhet. Skaldjur och vin kan vara lite klurigt ibland, men oj, så underbart när smakerna gifter sig. Tycker du som jag, så har jag några goda dryckestips till dig. Havskräftor och blåmusslor: Man vill gärna börja middagen med ett riktigt friskt vin för att reta smaklökarna. Denna riesling från Pfalz i Tyskland bjuder på en rik mineralkaraktär och har fruktiga inslag av persika, honung och citrus som matchar den lite söta smaken i havskräftorna och väger upp den lilla hettan från jalapenon riktigt fint. Gaul Riesling Asselheimer St. Stephan 2009 (nr 5348) 149 kr Skaldjurssoppa: Till en mustig fisksoppa som denna behöver man ett vin med mycket smak men även en bra syra. Ett medelkraftigt rosévin från Bordeaux med både en stor fruktighet samt inslag av örter passar utmärkt till denna soppa med fänkål och tomat. Réserve de Bonnet Rosé Merlot Cabernet Franc (nr 3181) 89 kr Kräftkalaset: Pajen med en framträdande smak av prästost passar mycket bra till kräftorna och även till ett gott glas chablis. Vinet är gjort på chardonnaydruvan och bjuder på mineraltoner och en äpplighet som går fint ihop med salladen på hjärtmusslor. Chablis Saint Martin (nr 7143) 147 kr Skaldjurstapas: De rökta räkorna med den persilje- och vitlökssmakande peston smakar ljuvligt med en frisk sauvignon blanc från Nya Zeeland med inslag av nässlor, svartvinbärsblad och lime i smaken. Saint Clair Sauvignon Blanc (nr 6382) 99 kr

9 En liten smakexplosion stenmark & co Allerum XO Präst är extra lagrad, i hela 24 månader. Styrkan, den kraftfulla karaktären och långa eftersmaken ger en enkel väg till njutning. En Allerum XO, en kniv och ett glas vin. Perfekt.

Ingredienserna i våra recept är i första hand ekologiska råvaror med lokala producenter som leverantörer. Aioli på palsternacka 10 portioner

Ingredienserna i våra recept är i första hand ekologiska råvaror med lokala producenter som leverantörer. Aioli på palsternacka 10 portioner Aioli på palsternacka 700 g palsternacka 250 g potatis 1 st röd chili 2 st vitlöksklyftor 1 st citron(saften) 1 dl matolja 1 l grönsaksbuljong örtsalt,vitpeppar socker 1. Skala och skär palsternackan och

Läs mer

Recept OCh X inspiration W ... ost och skaldjur. Allerums långlagrade och havets goda

Recept OCh X inspiration W ... ost och skaldjur. Allerums långlagrade och havets goda Recept OCh X inspiration W ost och skaldjur...... Allerums långlagrade och havets goda receptet på god mat............ På sensommaren och hösten är många skaldjur som bäst. Den klassiska kräftskivan är

Läs mer

RECEPT FINA FISKEN. 14 februari 2016 SANDER G JOHANSSON MATMÄSTARE ABROTOS EKOLOGISK MAT- OCH VINKULTUR

RECEPT FINA FISKEN. 14 februari 2016 SANDER G JOHANSSON MATMÄSTARE ABROTOS EKOLOGISK MAT- OCH VINKULTUR MATGLÄDJE MED ABROTOS RECEPT FINA FISKEN 14 februari 2016 SANDER G JOHANSSON MATMÄSTARE ABROTOS EKOLOGISK MAT- OCH VINKULTUR ABROTOS KOOPERATIV EKONOMISK FÖRENING UPPLANDS VÄSBY Sötpotatischips med Pilgrimsmussla

Läs mer

Koka upp citronsaft, salt och socker, reducera till hälften. Rör ner citronskal och olja, mixa slät med stavmixer.

Koka upp citronsaft, salt och socker, reducera till hälften. Rör ner citronskal och olja, mixa slät med stavmixer. Viktor Westerlind, Årets Kock 2009 Tävlingsuppgift 2: Naturlighet möter teknik, 4 portioner Havsvattenrimmad mjölkbakad sejrygg med citronette, knaperstekt slag och krispigt skinn. Mörkokt fänkålshjärta

Läs mer

smaker från grekland 17 februari 2019 ABROTOS Ekologisk mat- och vinkultur ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening

smaker från grekland 17 februari 2019 ABROTOS Ekologisk mat- och vinkultur ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening Matglädje MED ABROTOS RECEPT 17 februari 2019 Sander g johansson matmästare ABROTOS Ekologisk mat- och vinkultur ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening Oliver med ouzo 3 dl kalamataoliver 1 röd chilifrukt,

Läs mer

MENY. Tomatdrink. Röd coleslaw Tzatziki. Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås. Ugnsrostade grönsaker

MENY. Tomatdrink. Röd coleslaw Tzatziki. Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås. Ugnsrostade grönsaker MENY Tomatdrink Röd coleslaw Tzatziki Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås Ugnsrostade grönsaker Äppelkaka Cheesecake m. karamelliserade körsbärstomater

Läs mer

Spätta med rödlöksgremolata. vecka 24

Spätta med rödlöksgremolata. vecka 24 Spätta med rödlöksgremolata vecka 24 inspiration Spätta med rödlöksgremolata Ett utsökt fiskrecept där rödlöksgremolata serveras som tillbehör. Den fräscha gremolatan får smak av persilja, citron och lök

Läs mer

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se Gott med BÖNOR BÖNOR & LINSER Bönor och linser är lätta att använda och passar bra i både kalla och varma rätter. Snabbt kan du göra en härlig bönsallad, en het salsa eller piffa upp grytan lite extra

Läs mer

Adventsgourmet med lite höstligt vilt Lördagen den 29 november 2008 kl

Adventsgourmet med lite höstligt vilt Lördagen den 29 november 2008 kl Adventsgourmet med lite höstligt vilt Lördagen den 29 november 2008 kl. 18.00 Starter Ost- och pepparkaksstubbe med glögg Förrätt Jordärtskockssoppa med grissini Huvudrätt Marinerad älgstek med rotfruktspaj

Läs mer

Ingredienserna i våra recept är i första hand ekologiska råvaror med lokala producenter som leverantörer. Asiatisk kål- och morotssallad 4 portioner

Ingredienserna i våra recept är i första hand ekologiska råvaror med lokala producenter som leverantörer. Asiatisk kål- och morotssallad 4 portioner Asiatisk kål- och morotssallad 4 portioner 1 st vitkålhuvud (riven) 5 st morot 1 st chili (finhackad) 1 st paprika(finhackad) färsk koriander (finhackad) 4 st limefrukter marinad: 0,5 l ättika 1 dl limejuice

Läs mer

Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter

Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter Norrländsk veckomeny - Måndag Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter 4 port (tillagningstid ca 50-60 min) Ugnsbakade rotfrukter 2 morötter 4 potatisar 1 palsternacka

Läs mer

Recept NORSK FJORDÖRRET

Recept NORSK FJORDÖRRET Recept Carpaccio av med äggsås Prova detta recept på carpaccio där tunna skivor fjordörret kryddat med salt, peppar och körvel serveras med äggsås, citrongelé och knäckebröd. En perfekt förrätt. Dela fjordörretfilén

Läs mer

Fleximenyn v Recept och planering för fyra av veckans middagar.

Fleximenyn v Recept och planering för fyra av veckans middagar. Fleximenyn v. 40 42 Recept och planering för fyra av veckans middagar. 40 Recept 1 Tofu tikka 4 portioner *3 dl jasris 250 g naturell tofu neutral olja, till stekning *1 gul lök, hackad *2 vitlöksklyftor,

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta Grönsaker gul lök vitlök chilipeppar äpplen avokado 400 gram grönkål 500 gram morötter purjolök salladshuvud 50 gram cocktailtomater broccolihuvuden,,,,

Läs mer

umlax swedish lapland form www.typiskt.se maritha mörtzell foto jakob fridholm

umlax swedish lapland form www.typiskt.se maritha mörtzell foto jakob fridholm RÖDING REGNBÅGE umlax swedish lapland form www.typiskt.se maritha mörtzell foto jakob fridholm Varsågod! Umlax vill tillsammans med kocken Markus Löfgren ge dig en god och enkel anledning att tillaga och

Läs mer

Kryddigt bröd. Det här brödet är superenkelt att baka. Du rör bara ihop degen och lägger den i en form. Sedan in i ugnen! 2 BRÖD GÖR SÅ HÄR:

Kryddigt bröd. Det här brödet är superenkelt att baka. Du rör bara ihop degen och lägger den i en form. Sedan in i ugnen! 2 BRÖD GÖR SÅ HÄR: Kryddigt bröd Det här brödet är superenkelt att baka. Du rör bara ihop degen och lägger den i en form. Sedan in i ugnen! 2 BRÖD 4 dl mörk sirap 4 dl naturell yoghurt 6 dl vetemjöl 1 dl linfö eller krossat

Läs mer

Kryddigt bröd. Det här brödet är superenkelt att baka. Du rör bara ihop degen och lägger den i en form. Sedan in i ugnen! 1 bröd.

Kryddigt bröd. Det här brödet är superenkelt att baka. Du rör bara ihop degen och lägger den i en form. Sedan in i ugnen! 1 bröd. Kryddigt bröd Det här brödet är superenkelt att baka. Du rör bara ihop degen och lägger den i en form. Sedan in i ugnen! 1 bröd 1 dl mörk sirap 2 dl naturell yoghurt 3 dl vetemjöl ½ dl linfö eller krossat

Läs mer

BON APPÉTIT! Enkla rätter på franska.

BON APPÉTIT! Enkla rätter på franska. BON APPÉTIT! Enkla rätter på franska. Det franska köket förknippas ofta med tidskrävande metoder och svårfunna råvaror. Så behöver det inte alls vara. På bistron och brasseriet i Frankrike serveras ofta

Läs mer

Crêpes, Pajer. Fridrik Andersen

Crêpes, Pajer. Fridrik Andersen Crêpes, Pajer Fridrik Andersen Steinerskolan, 13.02.2019 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Squash pirog... 3 Paj med lax och citron... 4 Getostpaj med tomat och rostade frön... 6 Crêpes med champinjoner och sojabönor...

Läs mer

Ingredienser. Gör så här

Ingredienser. Gör så här Banan- och currysoppa 10 g lök 20 g purjolök 1 msk solrosolja 100 g (ca 1 st) banan 30 g ananas på burk 100 ml köttbuljong 50 g (ca 1 st) potatis 10 g (1 msk) mandlar 2 msk mellangrädde salt, curry, vitpeppar

Läs mer

KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK

KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK 1 portion 100 g kycklingfilé i långa strimlor 1 tsk majsolja 1 liten lök, finhackad 1/2 finhackad röd paprika 1-2 ansjovisfiléer, 30 g 1/2 dl kycklingbuljong salt och peppar

Läs mer

Tomatgalette med örtsallad

Tomatgalette med örtsallad Tomatgalette med örtsallad 4 PORT 1 rund, kyld smördeg på rulle 4-6 svenska kvisttomater (antalet beror på tomaternas storlek) 1 ägg 3 krukor bladpersilja 3 krukor mynta 2 dl olivolja 2 vitlöksklyftor

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Potatis/ris/pasta kg potatis, Grönsaker rödlök gul lök vitlök paprika blomkål chilipeppar citron kruka dill knippe rädisor ask babyspenat kg morötter,,,, Hej! Välkomna till

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 35. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 35. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 35. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 35. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 5 Recept Kött/fisk Ca 500 gram laxfilé Ca 600 gram kycklingfilé pkt salami Potatis/ris/pasta kg potatis förp quinoa Hej! Vi har en helt fantastisk vecka framför oss med otroligt mycket goda smaker

Läs mer

30 oktober 2016 ABROTOS. Ekologisk mat- och vinkultur. ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening

30 oktober 2016 ABROTOS. Ekologisk mat- och vinkultur. ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening Matglädje MED ABROTOS RECEPT smaker från cuba 30 oktober 2016 Sander g johansson matmästare ABROTOS Ekologisk mat- och vinkultur ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening Daiquiri 1 drink 5 cl ljus rom 1 tsk

Läs mer

Krämig papardelle med portabello. vecka 43

Krämig papardelle med portabello. vecka 43 Krämig papardelle med portabello vecka 43 inspiration Krämig papardelle med portabello Avnjut en krämig papardelle med portabello. Svampen ansas, skivas och steks tillsammans med lök. Koka upp grädden,

Läs mer

Vegetariska receptfrån Paul Svensson. var smart! servera vegetariskt

Vegetariska receptfrån Paul Svensson. var smart! servera vegetariskt Vegetariska receptfrån Paul Svensson Couscous tagine med ugnsrostade grönsaker, yoghurt och saffran fullkornscouscous grönsaksbuljong 9 dl 7,5 dl lagerblad 2 gurkmeja saffran y msk 1 g tomater 3 aubergine

Läs mer

Vecka 1,4 port. Matnyttigt! Monikas 3 dagarskasse! Recept. Ingredienser. Bra att ha hemma!

Vecka 1,4 port. Matnyttigt! Monikas 3 dagarskasse! Recept. Ingredienser. Bra att ha hemma! Vecka,4 port Ingredienser Kött/fisk 400 g lammfärs pkt bacon bit kassler, ca 600 g 400 g torskfilé burk räkor Potatis/ris/pasta mm bröd pkt rigatoni Monikas dagarskasse! Välkomna till en vecka som är fylld

Läs mer

5 populära matpajer. Gör en enkel lunchpaj och njut med en fräsch sallad till. Foto: Ulf Svensson

5 populära matpajer. Gör en enkel lunchpaj och njut med en fräsch sallad till. Foto: Ulf Svensson 1 5 populära matpajer Gör en enkel lunchpaj och njut med en fräsch sallad till. Foto: Ulf Svensson Långpannepaj med färs och fetaost Ingredienser 12 personer 6 dl vetemjöl, (300 g) 2 dl grahamsmjöl 250

Läs mer

Soppa är läcker smalmat som värmer gott i vinterkylan.

Soppa är läcker smalmat som värmer gott i vinterkylan. 1 Fem smala soppor Soppa är läcker smalmat som värmer gott i vinterkylan. 5 Recept Foto: Lars Paulsson Nudelsoppa med kycklingwok Wok 1 st kycklingfilé 0,5 st purjolök, liten strimlad 1 st paprika, strimlad

Läs mer

Grekiskt. Jukka Karhunen & Co

Grekiskt. Jukka Karhunen & Co Grekiskt Jukka Karhunen & Co Steinerskolan, 8.11.2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Grekisk torsk allt-i-ett... 3 Fylld gratinerad aubergine... 4 Ugnsbakad fetaost med oregano, citron och tomat... 5 Tomatsoppa

Läs mer

Pannkaka i ugn med örtig chilifärs

Pannkaka i ugn med örtig chilifärs Pannkaka i ugn med örtig chilifärs 2 msk smör bakplåtspapper 6 dl mjölk 4 dl mjöl 5 ägg 1 tsk salt ca 600 g köttfärs 0,25 vitlök 1 msk olja 0,5 tsk svartpeppar 1 pkt krossad tomat med chili 1 msk tomatpure

Läs mer

Vecka 41,4 port. Monikas 3 dagarskasse! Ingredienser. Recept. Bra att ha hemma! 1 1 1 2 2,3 1 1 3. Välkomna till en av mina riktiga favoritveckor!

Vecka 41,4 port. Monikas 3 dagarskasse! Ingredienser. Recept. Bra att ha hemma! 1 1 1 2 2,3 1 1 3. Välkomna till en av mina riktiga favoritveckor! Vecka 4,4 port Monikas dagarskasse! Välkomna till en av mina riktiga favoritveckor! Här finns både välkända och klassiska goda smaker samt mindre kända smaker i nytänkande rätt. Min personliga favorit

Läs mer

LEVAIN BRÖD. Surdegs grund av vete. 1 stort levain bröd

LEVAIN BRÖD. Surdegs grund av vete. 1 stort levain bröd LEVAIN BRÖD 1 stort levain bröd 10 g färsk jäst 6 dl ljummet vatten 14 15 dl vetemjöl special 4 dl surdeg av vete (se nedan) 1 1/2 msk salt 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Smula jästen i en bunke och lös upp den

Läs mer

Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest!

Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest! Matinspiration & Recept från Coop Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest! Låt Coop planera veckans middagar! Matlådan Vår Middag hjälper dig att äta mer varierat utan att du behöver lägga

Läs mer

En riktigt smakrik vinter

En riktigt smakrik vinter En riktigt smakrik vinter Vinterkvällsmat Har du provat allerums senaste? Allerum Whisky Kraftfull karaktär och distinkt smak med tydlig ton av ekfatslagrad Mackmyra Whisky....... Allerum Skotsk cheddar

Läs mer

Kallt och gott på buffén. (5 recept).

Kallt och gott på buffén. (5 recept). 1 Kallt och gott på buffén. (5 recept). Sill, sikröra och lax i alla former går bra att förbereda till festen. Matjes i glas Ingredienser 8 personer 2 burk hela matjesfiléer, (200 g) 8 st potatisar, kokta

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 8. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 8. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 8. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 8. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 8 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 600 gram rödspätta Ca 600 gram fläskytterfilé 2 Potatis/ris/pasta pkt pasta 2 kg potatis 2, Hej! Välkomna till en ny vecka men nya goda vardagsrätter.

Läs mer

Metoder, planering, organisera, hygien, rengöring, redskap mm

Metoder, planering, organisera, hygien, rengöring, redskap mm Vad gör vi idag? Vad händer idag och varför? Genomgång av: Metoder, planering, organisera, hygien, rengöring, redskap mm Matlagningsprov kommer, vad ska man tänka på? Vi tittar på receptet samt protokollet

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 41 Recept Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé 700 gram tunnskivad kycklingfilé 1 Potatis/ris/pasta 900 gram potatis 1 Hej! Vi inleder denna oktobervecka med vår gästkock Fredrik Jonssons

Läs mer

Halloumisallad, 2-4 portioner

Halloumisallad, 2-4 portioner vego l l i t t e vin HALLOUMI SALLAD! Halloumisallad, 2-4 portioner 200 g halloumi 1/2 citron 1 paket romansallad 1/2 rödlök 1 st pitabröd 2 tomater 1 knippe färsk bladpersilja 1/2 zucchini 1 gul paprika

Läs mer

Vecka 33. Pastaskruvar med tonfisk. Öppen moussaka. Lotta Lundgren Huevos Rancheros. Vesuvio-pizza

Vecka 33. Pastaskruvar med tonfisk. Öppen moussaka. Lotta Lundgren Huevos Rancheros. Vesuvio-pizza Vecka 33 Pastaskruvar med tonfisk Öppen moussaka Lotta Lundgren Huevos Rancheros Vesuvio-pizza Ekologiska kassen är för dig som känner precis som vi, att det är viktigt med smak, gärna i en skapligt hälsosam

Läs mer

Meny. Trosa Marmiterna 25 jan Köksmästare: Torbjörn Widemar Peter Wickberg. Kalvcarpaccio med äpplen i balsamico, olivolja och permesan

Meny. Trosa Marmiterna 25 jan Köksmästare: Torbjörn Widemar Peter Wickberg. Kalvcarpaccio med äpplen i balsamico, olivolja och permesan Meny Trosa Marmiterna 25 jan 2015 Köksmästare: Torbjörn Widemar Peter Wickberg Förrätt: Kalvcarpaccio med äpplen i balsamico, olivolja och permesan Hunter's Sauvignon Blanc Varmrätt: Pontus fisk och skaldjursgryta

Läs mer

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 40. Måltid 1 Fisk i paket. Måltid 2 Tacopaj. Måltid 3 Kyckling och bacon med pasta

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 40. Måltid 1 Fisk i paket. Måltid 2 Tacopaj. Måltid 3 Kyckling och bacon med pasta HUSMANS- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya barnvänliga maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 6 pers. Vecka 40 Måltid

Läs mer

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 46. Måltid 1. Kyckling i pitabröd. Måltid 2. Grillad korv med raggmunkar. Måltid 3. Ost och skinkpaj.

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 46. Måltid 1. Kyckling i pitabröd. Måltid 2. Grillad korv med raggmunkar. Måltid 3. Ost och skinkpaj. Äkta matglädje BARNKASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya barnvänliga maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 6 pers. Vecka

Läs mer

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 37. Måltid 1 Kyckling i pitabröd. Måltid 2 Grillad korv med raggmunkar. Måltid 3 Ost och skinkpaj

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 37. Måltid 1 Kyckling i pitabröd. Måltid 2 Grillad korv med raggmunkar. Måltid 3 Ost och skinkpaj HUSMANS- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya barnvänliga maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 2 pers. Vecka 37 Måltid

Läs mer

Klimatsmart vardag antar du utmaningen?

Klimatsmart vardag antar du utmaningen? Klimatsmart vardag antar du utmaningen? Var med och bidra till ett mer hållbart Örebro! Klimatsmart vardag hjälper dig att leva ett smartare liv. Ny klimatutmaning varje månad. Gröna veckan Hur klimatsmart

Läs mer

med smak av vilt 5 november 2014 ABROTOS Ekologisk mat- och vinkultur ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening

med smak av vilt 5 november 2014 ABROTOS Ekologisk mat- och vinkultur ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening Matglädje MED ABROTOS RECEPT JÄMTland med smak av vilt 5 november 2014 Sander g johansson matmästare ABROTOS Ekologisk mat- och vinkultur ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening UPPLANDS VÄSBY Tartar på

Läs mer

Foto: Barilla. 2 Häll olivoljan i en medelvarm stekpanna. Lägg lite lax åt sidan som du sparar till garnering.

Foto: Barilla. 2 Häll olivoljan i en medelvarm stekpanna. Lägg lite lax åt sidan som du sparar till garnering. 1 Vardagslyxa med lax Lax är lättlagat och ändå lite festligt. Prova våra enkla recept! 5 Recept Farfalle med lax och rosésallad Ingredienser 4 portioner 400 g pastafjärilar 400 g kallrökt lax, i bit 1

Läs mer

Löjrom på Knäcke Vin: Louis Roederer Champagne

Löjrom på Knäcke Vin: Louis Roederer Champagne Löjrom på Knäcke Vin: Louis Roederer Champagne SVÅRIGHETSGRAD: Lättlagat TILLAGNINGSTID: Under 15 min PORTIONER: 10 st knäckebröd 1 tsk crème fraiche per bit en klick löjrom per bit (beräkna ca 100 g för

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 23 MÅNDAG Kycklingcurry

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 11. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 11. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 11. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 11. Köp gärna med fler matvaror! dagar v Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 800 gram torskfilé pkt bacon Potatis/ris/pasta 900 gram potatis Hej! Ulrika Brydling är kocken som brinner för ekologiskt och närproducerat med hållbar mat

Läs mer

Risotto med Parmesan. Krämig svamprisotto. Till 8 personer behövs:

Risotto med Parmesan. Krämig svamprisotto. Till 8 personer behövs: Risotto med Parmesan 1 finhackad lök 4 matskedar olivolja 2 hela vitlökar 200 gr risottoris 1 glas vitt vin buljong 1 näve färsk timjan 100 gr smör 2 nävar riven parmesan Sätt in vitlökarna i ugnen ca

Läs mer

22 april 2018 ABROTOS. Ekologisk mat- och vinkultur. ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening

22 april 2018 ABROTOS. Ekologisk mat- och vinkultur. ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening Matglädje MED ABROTOS RECEPT smaker från peru 22 april 2018 Sander g johansson matmästare ABROTOS Ekologisk mat- och vinkultur ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening Pisco Sour 6 drinkar 3 dl Pisco 2 dl

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 5 MÅNDAG Panerad

Läs mer

Janssons frestelse 1 burk (150 g) skinn- och benfri ansjovis 8 medelstora kokta potatisar 2 gula lökar 2 ½ msk margarin 2 dl grädde 1 ½ msk skorpmjöl

Janssons frestelse 1 burk (150 g) skinn- och benfri ansjovis 8 medelstora kokta potatisar 2 gula lökar 2 ½ msk margarin 2 dl grädde 1 ½ msk skorpmjöl Janssons frestelse 1 burk (150 g) skinn- och benfri ansjovis 8 medelstora kokta potatisar 2 gula lökar 2 ½ msk margarin 2 dl grädde 1 ½ msk skorpmjöl Skala löken, skär den i skivor och fräs den i stekpanna

Läs mer

Risotto med sojabönor och gremolata. vecka 42

Risotto med sojabönor och gremolata. vecka 42 Risotto med sojabönor och gremolata vecka 42 inspiration Risotto med sojabönor och gremolata Ta smaklökarna till Italien med den här underbart krämiga risotton med gremolata. Den lena risotton tar smak

Läs mer

Vecka 47,4 port. Monikas 3-dagarskasse! Recept. Ingredienser. Bra att ha hemma! 1 2,3 1 1 1,3 2 2 1

Vecka 47,4 port. Monikas 3-dagarskasse! Recept. Ingredienser. Bra att ha hemma! 1 2,3 1 1 1,3 2 2 1 Vecka 47,4 port Monikas -dagarskasse! Varmt välkomna till en riktigt god, lättlagad och spännande vecka! Här finns vardagsfavoriter som kyckling, färsbiffar och fisk fast på lite annorlunda vis. De baconlindade

Läs mer

Surprise Middag Avec Lönkan, 12.9 2012

Surprise Middag Avec Lönkan, 12.9 2012 Surprise Middag Avec Lönkan, 12.9 2012 Innehållsförteckning Kräftströmming... 3 Chevice på sik... 4 Jordärtskockssoppa... 5 Beef Wellington... 6 Duxelles... 7 Rödvinssås... 8 Grönsaker... 9 Stuvad potatis...

Läs mer

Matinspiration & Recept från Coop. recept med råvaror i säsong!

Matinspiration & Recept från Coop. recept med råvaror i säsong! Matinspiration & Recept från Coop recept med råvaror i säsong! Njut av säsongens grönsaker! INNEHÅLL 3 Rotselleriplättar med löjrom 4 Fröpanerad squash och aubergine med yoghurtsås 5 Morots- och rödbetspaj

Läs mer

7 recept. #laxkorv #godarematfrånhavet

7 recept. #laxkorv #godarematfrånhavet 7 recept #laxkorv #godarematfrånhavet Laxkorv, sparris & ljummen tomatvinegrette 20 min Förrätt: 2 portioner, huvudrätt: 4 portioner Lätt 2 stora kvisttomater 50 g lagrad parmesan 1-2 msk hackade färska

Läs mer

Varmrökt lax med ljummen potatissallad. vecka 33

Varmrökt lax med ljummen potatissallad. vecka 33 Varmrökt lax med ljummen potatissallad vecka 33 inspiration Varmrökt lax med ljummen potatissallad Potatissalladen får smak av saften och skalet från citron och pepparrot. Det syrliga möter det riviga

Läs mer

Grillad fläskkotlett med currywok

Grillad fläskkotlett med currywok Grillad fläskkotlett med currywok 4 fläskkotletter Olivolja Salt Chiliflagor 8 skivor Halloumi 2 tomater ½ blomkål ½ zucchini 1 lök 1 paprika 1 äpple ¼ purjo 4 dl grädde 2 dl crème fraiche 4 msk japansk

Läs mer

Tsatsiki (4 portioner) 1 gurka 1 tsk salt 2 dl turkisk yoghurt 2 vitlöksklyftor 2 krm svartpeppar. Grekisk sallad (4 portioner)

Tsatsiki (4 portioner) 1 gurka 1 tsk salt 2 dl turkisk yoghurt 2 vitlöksklyftor 2 krm svartpeppar. Grekisk sallad (4 portioner) Moussaka (4 portioner) 2 st auberginer 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 400 gr köttfärs eller kycklingfärs 4 msk smör 1 burk krossade tomater 1 dl vispgrädde Svartpeppar Örtsalt SÅS 2 tsk kanel 2 dl grädde

Läs mer

5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret

5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret 5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret Ugnsbakad lax med råris och pestosås 4 portioner, ca 30 min, 684 kcal Laxfilé 600 g Råris 4 portioner Rödlök 1 st Babyspenat 80 g Citron ½ st Grönsaksbuljongtärning

Läs mer

TOUCH SMAKGLÄDJE RECEPT FÖR DIG I STORKÖK

TOUCH SMAKGLÄDJE RECEPT FÖR DIG I STORKÖK TOUCH SMAKGLÄDJE RECEPT FÖR DIG I STORKÖK KYCKLINGGRYTA GREKLAND Denna mustiga gryta sprider härliga dofter av citron och medelhav. FÄRSBIFFAR MED FETAOST Den enkla goda klassiska pannbiffen når högre

Läs mer

Vintermeny med vårsmak

Vintermeny med vårsmak Ryds Vin- och Gourmetklubb Vintermeny med vårsmak 2013-02-02 Starter: Förrätt: Varmrätt: Dessert: Spröda knäckepinnar Wontonknyten med krabba Lamm med salt och örtblandning Fruktfinal Välkomna på efterträff

Läs mer

MUMSIGA MELLANMÅL FÖR MURRIGA HÖSTDAGAR

MUMSIGA MELLANMÅL FÖR MURRIGA HÖSTDAGAR MUMSIGA MELLANMÅL FÖR MURRIGA HÖSTDAGAR Mättande Äpplesmoothie portioner potatisskalare skärbräda kniv kanna stavmixer måttsats glas eller skålar för servering äpplen dl äppeljuice dl vaniljyoghurt tsk

Läs mer

RECEPT OCH INSPIRATION

RECEPT OCH INSPIRATION RECEPT OCH INSPIRATION Allerum.com EN LITEN SMAKEXPLOSION Allerum XO är extra lagrad, i hela 24 månader. Styrkan, den kraftfulla karaktären och långa eftersmaken ger en enkel väg till njutning. En Allerum

Läs mer

Ingredienser v 25. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 25. Gluten- och laktosfri. Familjekasse. Allergenförteckning!

Ingredienser v 25. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 25. Gluten- och laktosfri. Familjekasse. Allergenförteckning! GRILLAD FLÄSKKARRÉ med melon- och fänkålscarpaccio Ca 30 min Kött Ca 1 kg fläskkarré 3 msk olivolja* 1 msk röd balsamvinäger* 1 msk japansk soja* 1 tsk honung* 1 vitlöksklyfta Olivolja och laktosfritt

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror! 3 dagar Ingredienser v 7 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 650 gram kycklingfilé Ca 800 gram torskrygg 3 Hej! Den här veckan hittar du en spännande rätt med raw currysås och grönsakspasta på menyn.

Läs mer

Hjort Hencca Vilén & Sten Petrell Lönkan, 13.2.2013

Hjort Hencca Vilén & Sten Petrell Lönkan, 13.2.2013 Hjort Hencca Vilén & Sten Petrell Lönkan, 13.2.2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Hjortgryta med hasselnötter... 3 Hjortrulader med lingongräddsås... 4 Fyllda färsbiffar med dragonpepparsås... 6 Viltjärpar med

Läs mer

Krämig papardelle med portabello. vecka 43

Krämig papardelle med portabello. vecka 43 Krämig papardelle med portabello vecka 43 inspiration Krämig papardelle med portabello Avnjut en krämig papardelle med portabello. Svampen ansas, skivas och steks tillsammans med lök. Koka upp grädden,

Läs mer

Ingredienser v.45. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.45. Köp gärna med fler matvaror!

Ingredienser v.45. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.45. Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v.45 Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram minutfilé förp rökt makrill Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta Grönsaker gul lök vitlök 500 gram vitkål ask cocktailtomater

Läs mer

Vegetarisk meny ABROTOS. Ekologisk mat- och vinkultur. ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening

Vegetarisk meny ABROTOS. Ekologisk mat- och vinkultur. ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening Matglädje MED ABROTOS RECEPT Vegetarisk meny 7 oktober 2018 Sander g johansson matmästare ABROTOS Ekologisk mat- och vinkultur ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening Sötpotatis- och Äppelsoppa 6 portioner

Läs mer

Välkomna till en vegetarisk, inspirerande eftermiddag!

Välkomna till en vegetarisk, inspirerande eftermiddag! Välkomna till en vegetarisk, inspirerande eftermiddag! Nygårdsskolan, Askim, juni 2011 Buffé: Vegetarisk chili med smak från Indien Quorn Stroganoff med senap från Dijón Marinerade kikärtor med apelsin,

Läs mer

Turkisk, grekisk, rysk? BRA ATT VETA OM VÅRA OLIKA SORTERS YOGHURT

Turkisk, grekisk, rysk? BRA ATT VETA OM VÅRA OLIKA SORTERS YOGHURT Turkisk, grekisk, rysk? BRA ATT VETA OM VÅRA OLIKA SORTERS YOGHURT Turkisk yoghurt Omelett 13 ägg 250 g Lindahls Turkisk Yoghurt färska örter Turkisk yoghurt har en mild smak med en behaglig syra och krämig

Läs mer

Sex lättlagade laxar. 6 Recept. Tillagning

Sex lättlagade laxar. 6 Recept. Tillagning 1 Sex lättlagade laxar Lata sommarmaten på gravad, rökt eller stekt laxfilé. 6 Recept Västerbottenslax med kräftor Ingredienser 4 portioner 4 st laxfilé, portionsbitar à 150 g 1 tsk salt 50 g löjrom dill

Läs mer

Recept. Ingredienser v.19. Veckans meny: Bra att ha hemma v.19. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Recept. Ingredienser v.19. Veckans meny: Bra att ha hemma v.19. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.19 Recept Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 1000 gram kycklingfilé 1 pkt bratwurst Ca 400 gram lövbiff 1 2 3,4 4 5 Potatis/ris/pasta mm 2 kg fast potatis 1 pkt pasta 1,2,4 3 Grönsaker

Läs mer

CHILI CON CARNE. 7 goda matlåderecept

CHILI CON CARNE. 7 goda matlåderecept 1 7 goda matlåderecept Här är Sara Begners matlådor för under 20 kr per portion. CHILI CON CARNE ca 400 g nötfärs 2 msk smör eller margarin 2 gula lökar, skalade, finhackade 2 vitlöksklyftor, skalade,

Läs mer

Biffcurry med lime och cashewnötter. vecka 15

Biffcurry med lime och cashewnötter. vecka 15 Biffcurry med lime och cashewnötter vecka 15 inspiration Biffcurry med lime och cashewnötter En lätt måltid att tillaga, som för smaklökarna till Asien, där ingefära, currypasta och kokosmjölk bidrar till

Läs mer

FLEXITARIAN. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi laga en blandning av klassiska och nya smaker. Smaklig måltid!

FLEXITARIAN. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi laga en blandning av klassiska och nya smaker. Smaklig måltid! FLEXITARIAN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi laga en blandning av klassiska och nya smaker. Smaklig måltid! VECKANS MENY 4 pers. Vecka 40 Måltid 1 Sojabakad fisk med

Läs mer

Lax med tomatsallad och saffransris. vecka 39

Lax med tomatsallad och saffransris. vecka 39 Lax med tomatsallad och saffransris vecka 39 inspiration Lax med tomatsallad och saffransris Lax gör att vardagsmiddagen känns lyxig. Här får den sällskap av saffransris och tomatsallad. De paprikakryddade

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE HUSMANS- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE HUSMANS- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE HUSMANS- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka så kommer vi laga några av Sveriges mest uppskattade klassiska rätter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 46 MÅNDAG

Läs mer

12 smaskiga enkla recept på Findus Grönsaker Perfekta till

12 smaskiga enkla recept på Findus Grönsaker Perfekta till 12 smaskiga enkla recept på Findus Grönsaker Perfekta till Grönsaker perfekta till fisk är en härlig blandning gjord på grillad aubergine, svarta bönor, sugar snap peas och tomater. FISK I FOLIE 1 portion

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v.35. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.35. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v.35. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.35. Köp gärna med fler matvaror! dagar v.3 Recept Kött/fisk 00 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé Ca 800 gram fläskkarre 2 pkt bacon 400 gram torskfilé 400 gram lax 2 3 4 Potatis/ris/pasta mm 2 kg potatis pkt pasta 3, Hej! Vi har en

Läs mer

Gott & lättlagat. Blädderex. saltå kvarn AB I 153 91 Järna I Tel 08 551 508 00

Gott & lättlagat. Blädderex. saltå kvarn AB I 153 91 Järna I Tel 08 551 508 00 Gott & lättlagat Blädderex saltå kvarn AB I 153 91 Järna I Tel 08 551 508 00 Gott & lättlagat Här har vi samlat några av våra favoritrecept till dig. De är både läckra och hälsosamma men framförallt goda

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 19 MÅNDAG Laxfilé

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 3. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 3. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 3. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 3. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé 500 gram nötfärs 500 gram hönsfärs Recept Potatis/ris/pasta 900 gram potatis förp risnudlar Hej! Välkomna till en ny vintervecka med flera goda smaker

Läs mer

Ingredienser v 24. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 24. Köp gärna med fler matvaror! Vegetarisk Matkasse

Ingredienser v 24. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 24. Köp gärna med fler matvaror! Vegetarisk Matkasse Vegetarisk Matkasse Ingredienser v 4 Recept Potatis/pasta/ris 500 gram potatis förp couscous Hej! Vi har en härlig vecka framför oss här i matkassen. Först ut har vi en ljuvlig sallad med godsaker som

Läs mer

Festmeny i glada höstfärger

Festmeny i glada höstfärger Festmeny i glada höstfärger Vackra färger och goda dofter är den bästa aptitretaren. Här bjuder vi på en generös festmeny, där varje rätt är en fest för både öga och gom. Börja middagen med en färgglad

Läs mer

Vecka 19. Medeldelhavsfisk. Lotta Lundgren - Huevos Rancheros. Pasta med bacon och blomkål. Fläskytterfilé med koreansk rissallad

Vecka 19. Medeldelhavsfisk. Lotta Lundgren - Huevos Rancheros. Pasta med bacon och blomkål. Fläskytterfilé med koreansk rissallad Vecka 19 Medeldelhavsfisk Lotta Lundgren - Huevos Rancheros Pasta med bacon och blomkål Fläskytterfilé med koreansk rissallad Familjekassen är för dig som känner precis som vi, att det är viktigt med smak,

Läs mer

GOTT MED BÖNOR. I Saltå Kvarns sortiment hittar du både färdigkokta bönor i burk och torra bönor som du blötlägger och kokar själv.

GOTT MED BÖNOR. I Saltå Kvarns sortiment hittar du både färdigkokta bönor i burk och torra bönor som du blötlägger och kokar själv. Gott med bönor GOTT MED BÖNOR Bönor och linser är så härlig mat. Man blir mätt på ett skönt sätt och man står sig länge efter måltiden. Det är också prisvärt, miljösmart och gott! Dessutom är det nyttigt

Läs mer

Klimatsmart vardag antar du utmaningen?

Klimatsmart vardag antar du utmaningen? Klimatsmart vardag antar du utmaningen? Var med och bidra till ett mer hållbart Örebro! Klimatsmart vardag hjälper dig att leva ett smartare liv. Ny klimatutmaning varje månad. Gröna veckan Hur klimatsmart

Läs mer

3 DAGAR VECKA 25 VECKANS MENY. Hej! Vi har en härlig midsommarvecka

3 DAGAR VECKA 25 VECKANS MENY. Hej! Vi har en härlig midsommarvecka DAGAR VECKA 5 Hej! Vi har en härlig midsommarvecka framför oss med rätter som verkligen andas sommar och sol. En fräsch och färgglad salsa med avokado, mango och äpple passar perfekt till en enkel kyckling

Läs mer

Pumpasoppa med kavringkrutonger och dragonkräm (ca 12 personer)

Pumpasoppa med kavringkrutonger och dragonkräm (ca 12 personer) Pumpasoppa med kavringkrutonger och dragonkräm (ca 12 personer) Olivolja 3 gula lökar 3 stjälkar blekselleri 3 vitlöksklyftor Ca 2 msk riven färsk ingefära Ca 3 dl vitt vin Ca 6 dl kyckling eller grönsaksbuljong,

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 19 MÅNDAG Thaigryta

Läs mer

Egyptierna använder sig ofta av ingredienser som lamm, kyckling, duva, bönor och örter.

Egyptierna använder sig ofta av ingredienser som lamm, kyckling, duva, bönor och örter. Här kan du testa att göra maträtter som är vanliga i Egypten. Kanske vill du använda menyn på ett kalas med egyptiskt tema eller bara prova på hur deras favoriter smakade. Fråga en vuxen om hjälp och börja

Läs mer

Krämig räkpasta med körvel. Vecka 7

Krämig räkpasta med körvel. Vecka 7 Krämig räkpasta med körvel A Vecka 7 Krämig räkpasta med körvel Här är ett läckert och enkelt recept på krämig räkpasta med körvel. Den snabblagade såsen innehåller tomat, lök och grädde och blandas tillsammans

Läs mer

Recept MATGLÄDJE I KONSUMHUSET. 28 oktober Vilt/Höstbuffé med Matmästare Sander Johansson. Arrangör:

Recept MATGLÄDJE I KONSUMHUSET. 28 oktober Vilt/Höstbuffé med Matmästare Sander Johansson. Arrangör: Recept MATGLÄDJE I KONSUMHUSET 28 oktober 2009 Vilt/Höstbuffé med Matmästare Sander Johansson Arrangör: Konsumentföreningen Norrort Optimusvägen 21 194 34 Upplands Väsby www.kf.se/norrort Carpaccio på

Läs mer