ÄRENDEN 1. Val av justerande ledamot och ersättare (Förslag: Bo Unosson med Birgitta Bergman som ersättare, justeringsdatum: torsdag 29 oktober).

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ÄRENDEN 1. Val av justerande ledamot och ersättare (Förslag: Bo Unosson med Birgitta Bergman som ersättare, justeringsdatum: torsdag 29 oktober)."

Transkript

1 1 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA Tid: Tisdag kl Plats: Österlånggatan 72 Sammanträdet är öppet för allmänheten. ARBETSLIVSNÄMNDEN Lars-Åke Johansson Dag Forsström Gruppsammanträden för politisk beredning i partigrupperna sker före sammanträdet enligt följande: Rödgröna måndagen den 19 oktober kl Alliansen måndagen den 26 oktober kl Sverigedemokraterna tisdagen den 27 oktober kl ÄRENDEN 1. Val av justerande ledamot och ersättare (Förslag: Bo Unosson med Birgitta Bergman som ersättare, justeringsdatum: torsdag 29 oktober). 2. Information Substral, Linda Rudenwall Studieförbundet Vuxenskolan 3. Information Jobb Borås, Eva Möller 4. Information DUA-överenskommelse, Hans Johansson 5. Information från förvaltningschefen 6. Information kontaktpolitiker 7. Program för ett integrerat samhälle Bilaga 8. Budgetuppföljning efter september 2015 Bilaga

2 2 9. Delegationsordning för Arbetslivsnämnden Bilaga 10. Remiss - Parkeringsnorm för Borås Stad Bilaga 11. Ny fördelningsmodell av statlig schablonersättning till nyanlända 12. ANMÄLNINGSÄRENDEN a) Protokoll Boråsregionens etableringsråd b) Arbetslivsförvaltningen protokoll FSG av c) Avslutad rekrytering Arbetslivsförvaltningen DELEGATIONSÄRENDEN a) Socialutskott Försörjningsenhetens Protokoll av ÖVRIGA FRÅGOR

3 Arbetslivsnämnden Dzenan Ganic Sida 1(1) Dnr 2015/ALN0111 Arbetslivsnämnden Program för ett integrerat samhälle Arbetslivsnämnden har uppdraget och ansvaret för att följa upp hur samtliga nämnder och bolag arbetar med Program för ett integrerat samhälle. Fokus under 2015 är på fyra av programmets sju programområden: arbete, utbildning, boende samt delaktighet. Ett antal frågor skickas ut till samtliga nämnder och styrelser. Frågorna berör på vilket sätt man har arbetat eller har för avsikt att arbeta med de fyra programområdena; arbete, utbildning, boende samt delaktighet. Förslag till beslut Arbetslivsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att översända frågorna till samtliga nämnder och bolag och sammanställa resultatet. ARBETSLIVSFÖRVALTNINGEN Dag Forsström Förvaltningschef Hans Johansson Verksamhetschef Bilaga

4 Bilaga Borås Stad vill motverka främlingsfientlighet och förbättra integrationen. Arbetet med dessa frågor utgår från programmet för ett integrerat samhälle, som fastställdes i kommunfullmäktige och gäller fram till Programmet för ett integrerat samhälle pekar ut den politiska viljeinriktningen och hur Borås Stad förväntas agera och gäller för alla nämnder och styrelser. Arbetslivsnämnden har uppdraget och ansvaret för att följa upp hur samtliga nämnder/förvaltningar och styrelser/bolag arbetar med dessa programområden utifrån sina respektive ansvarsområden. Fokus under 2015 är på fyra av programmets sju programområden: arbete, utbildning, boende samt delaktighet. Ett antal frågor skickas ut till samtliga nämnder och styrelser under första veckan i november 2015 och svaren skickas sedan till Arbetslivsnämnden senast Frågorna berör på vilket sätt man har arbetat eller har för avsikt att arbeta med de fyra programområdena; arbete, utbildning, boende samt delaktighet. De fyra programområdena finns inom olika ansvarsområden. Vilken nämnd och/eller styrelse som berörs framkommer under varje programområde. Målgruppen för programmet är boråsare som är födda utomlands, och boråsare födda i Sverige vars båda föräldrar är födda utomlands. Detta är ca 27 procent av kommunens invånare.

5 Arbete I programmet för ett integrerat samhälle står det att Arbete är en nyckel till integration. Borås Stad prioriterar åtgärder som leder till egen försörjning, genom anställning eller eget företagande. Vi ska samverka med andra myndigheter och näringslivet för att alla nyanlända ska få praktisera på arbetsplatser så snart det är möjligt. Det står även att Borås Stad ska vara ett föredöme i att anställa personal av annan etnisk bakgrund. Kunskap hos personalen om andra kulturer ökar möjligheten att ge fler invånare likvärdig service. Flerspråkighet och interkulturell kunskap ska vara en merit vid rekrytering. Fråga 1 Gäller för: Samtliga nämnder och styrelser På vilket sätt har ni arbetat eller har för avsikt att arbeta för att fler nyanlända så snart det är möjligt ska komma ut på praktik inom er nämnd/styrelse? Fråga 2 Gäller för: Samtliga nämnder och styrelser På vilket sätt har ni arbetat eller har för avsikt att arbeta för att öka antalet anställda av annan etnisk bakgrund inom er nämnd/styrelse?

6 Boende I programmet för ett integrerat samhälle står det att Borås Stad ska motverka diskriminering och segregation på bostadsmarknaden. Fråga 1 Gäller för: Kommunala bostadsbolag På vilket sätt har ni arbetat eller har för avsikt att arbeta för att motverka segregationen på bostadsmarknaden idag? I programmet för ett integrerat samhället står det att Borås Stad ska stötta nätverk som erbjuder aktiviteter för boende och bidrar till socialt hållbar stadsutveckling. Fråga 2 Gäller för: Kommunala bostadsbolag På vilket sätt har ni arbetat eller har för avsikt att arbeta för att bidra till en socialt hållbar stadsutveckling för de boende? I programmet för ett integrerat samhälle står det att planering av bostadsområden ska skapa naturliga mötesplatser för de boende. Fråga 3 Gäller för: Samhällsbyggnadsnämnden På vilket sätt har ni arbetat eller har för avsikt att arbeta för att skapa ännu fler naturliga mötesplatser för de boende?

7 Utbildning I programmet för ett integrerat samhälle står det att varje kommunal skola ska verka för en särprägel som lockar elever från hela kommunen att välja den skolan. Därigenom får skolorna naturligt en kulturell mångfald. Fråga 1 Gäller för: Stadsdelsnämnderna samt utbildningsnämnden På vilket sätt har ni arbetat eller har för avsikt att arbeta för att verka för en särprägel som lockar elever från hela kommunen att välja den skolan? I programmet för ett integrerat samhälle står det att Elever med annat modersmål ska erbjudas undervisning i detta. Fråga 2 Gäller för: Stadsdelsnämnderna och utbildningsnämnden På vilket sätt har ni arbetat eller har för avsikt att arbeta för att erbjuda elever med annat modersmål möjlighet till modersmålsundervisning? I programmet för ett integrerat samhället står det att Modersmålslärarnas kompetens ska användas även i skolans arbete med interkulturella frågor. Fråga 3 Gäller för: Stadsdelsnämnderna och utbildningsnämnden På vilket sätt har ni arbetat eller har för avsikt att arbeta för att ta tillvara på modersmålslärarnas kompetens och använda den kompetensen i skolans arbete med interkulturella frågor?

8 Delaktighet I programmet för ett integrerat samhälle står det att Borås Stad verkar för att stärka förmågan och möjligheten till demokratisk delaktighet samt socialt och kulturellt deltagarna. Alla medborgare i Borås ska känna sig behövda och ta del i samhällsutvecklingen och En förutsättning för att kunna ta del i samhällsutvecklingen är kunskap om hur samhället i vid bemärkelse fungerar. Fråga 1 Gäller för: Samtliga nämnder och styrelser På vilket sätt har ni arbetat eller har för avsikt att arbeta för att öka kunskapen bland samtliga medborgare oavsett bakgrund, om hur samhället i vid bemärkelse fungerar? I programmet för ett integrerat samhälle står det att Föreningslivet fostrar i demokrati och dess spelregler, vilket ger möjligheter att vara delaktig i samhällsutvecklingen. Föreningar är också mötesplatser där personer med olika bakgrund knyter kontakter. Bland åtgärder för mera delaktighet för våra medborgare ingår naturligt de förutsättningar vi ger våra föreningar. Fråga 2 Gäller för: Fritids- och folkhälsonämnden På vilket sätt har ni arbetat eller har för avsikt att arbeta för att utveckla möjligheten för målgruppen i programmet för ett integrerat samhälle att inkluderas i föreningarnas mötesplatser? I programmet för ett integrerat samhälle står det att Fritidsgårdarnas arbete för hållbarhet, delaktighet och jämställdhet är en förutsättning för att verksamheten ska inkludera alla ungdomar. Fråga 3 Gäller för: Stadsdelsnämnderna På vilket sätt har ni arbetat eller har för avsikt att arbeta för att möjliggöra för fritidsgårdarnas arbete för hållbarhet, delaktighet och jämställdhet?

9 Arbetslivsnämnden Per-Olof Jinnegård Sida 1(1) Dnr 2015/ALN0029 Arbetslivsnämnden Budgetuppföljning efter september 2015 Arbetslivsnämnden upprättar budgetuppföljning med helårsprognos efter varje månad och redovisar denna för nämnden. Förslag till beslut Arbetslivsnämnden godkänner budgetuppföljningen januari-september 2015 med helårsprognos. ARBETSLIVSFÖRVALTNINGEN Dag Forsström Förvaltningschef Per-Olof Jinnegård Chef för ekonomifunktionen Bilaga: Månadsuppföljning september 2015 Arbetslivsnämnden

10 Månadsuppföljning September 2015 Arbetslivsnämnden

11 Innehållsförteckning 1 Inledning Nämndens verksamhet Resultat Budgetavvikelse och verksamhetsanalys Verksamhetsmått Funktionshinderverksamhet Socialpsykiatri Individ- och familjeomsorg Arbetsmarknadsinsatser Arbetslivsnämnden, Månadsuppföljning September (12)

12 1 Inledning Arbetslivsnämndens huvuduppgift är att fullgöra kommunens arbetsmarknads- och sysselsättningspolitiska insatser. Nämnden ansvarar för att bidra till att motverka arbetslösheten i kommunen genom att verksamheten svarar mot arbetsmarknaden och den enskildes behov. Insatser som leder till att individen kan försörja sig själv skall prioriteras. Nämnden samverkar med externa utförare inom sitt verksamhetsområde. Nämnden ansvarar för försörjningsstödet och för att nå syftet med att den enskilde ska nå egen försörjning arbetar nämnden med utredande, aktiverande och arbetsförberedande åtgärder. Arbetslivsnämnden ansvarar för kommunens insatser och åtgärder vid flyktingmottagning och invandring, samt integration i samhället och på arbetsmarknaden. Inom integrationsområdet ligger också invandrarservice och insatser för nationella minoriteter och finsk förvaltningsområde. Nämnden har utföraransvar för daglig verksamhet LSS och socialpsykiatri. Sociala omsorgsnämnden är beställare av insatserna. Nämnden ansvarar för Borås Stads del i Sjuhärads samordningsförbund, där övriga parter är Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen. Samordningsförbundet beslutar om mål och inriktning för den finansiella samordningen och stödjer samverkan mellan parterna. Arbetslivsnämnden administrerar och finansierar alla Borås Stads feriearbeten. Till nämndens uppgifter hör också ansvaret för personliga ombud samt representera Borås Stads när det gäller tolkförmedlingen Väst. 2 Nämndens verksamhet Resultat Ekonomiskt sammandrag Tkr Sålda platser Statsbidra g Avgifter och övriga intäkter Summa intäkter Utfall Budget 2015 Budget Utfall Prognos 2015 Avvikelse Personal Lokaler Försörjnin gsstöd Övrigt Kapitalko Arbetslivsnämnden, Månadsuppföljning September (12)

13 Tkr stnader Summa kostnade r Buffert (endast i budget) Nettokos tnad Kommun bidrag Resultat efter kommun bidrag Godkänt ianspråkt aget ackumul erat resultat Resultat jfr med tillgängli ga medel Ackumul erat resultat Utfall Budget 2015 Budget Utfall Prognos 2015 Avvikelse Resultatanalys Arbetslivsnämnden beräknar göra ett underskott med tkr, varav daglig verksamhet LSS tkr, arbetsmarknadsinsatser tkr, feriearbeten tkr, försörjningsstöd tkr, samt buffert tkr. Intäkterna beräknas gå plus med tkr, varav fler sålda platser inom Boråsregionens etableringscenter tkr, feriearbeten sålda platser till andra kommuner sommarlovsentreprenörer tkr, statsbidrag från Arbetsförmedlingen tkr, statsbidrag försörjningsstöd tkr samt Pul-handläggare tkr. Sålda platser består av sålda platser till andra kommuner när det gäller Boråsregionens etableringscenter och till Sociala omsorgsförvaltningen när det gäller Daglig verksamhet LSS och socialpsykiatri. Statsbidragen består av bidrag från migrationsverket för Boråsregionens etableringscenter och bidrag från Arbetsförmedlingen för arbetsmarknadsanställningar. De största posterna inom avgifter och övriga intäkter är, intäkter för övergångsbostäder, intäkter från Samordningsförbundet, matavgifter inom LSS och försäljning inom LSS, socialpsykiatrin och Återbruk. Kostnaderna beräknas gå back med tkr. Personalkostnaderna minus med , varav daglig verksamhet LSS tkr, arbetsmarknadsinsatser tkr, Boråsregionens etableringscenter tkr, feriearbeten samt Pul-handläggare tkr, försörjningsstöd samt buffert tkr. Lokaler beräknas gå plus minus noll, detsamma gäller övrigt. De större posterna inom övrigt är, kostnader för övergångsbostäder, livsmedelsinköp, köp av platser av Boråsregionens Etableringscenter, köp av verksamhet från Studieförbundet Vuxenskolan samt köp av SFI-platser från Utbildningsnämnden. Arbetslivsnämnden, Månadsuppföljning September (12)

14 Utveckling av försörjningsstödet, tkr Utfall tkr Utfall tkr Utfall tkr Jan-Juni Jan-juni Jan-juni Juli Juli Juli Augusti Augusti Augusti September September September S:A Jan-Sept S:A Jan-Sept S:A Jan-Sept Prog.Bokslut Bokslut Bokslut Budgetavvikelse och verksamhetsanalys Verksamheternas nettokostnader Tkr Administr ation, nämnd IFO ekonomis kt bistånd exkl. försörjnin gsstöd Försörjnin gsstöd Daglig verksamh et LSS Daglig verksamh et psykiatri Integratio n Arbetsma rknadsins atser Feriearbet en Utfall Budget2015 Budget Utfall Prognos 2015 Avvikelse Övrigt Buffert Summa Arbetslivsnämnden beräknar att göra ett underskott med tkr, varav daglig verksamhet LSS tkr, arbetsmarknadsinsatser tkr, feriearbeten tkr, försörjningsstöd tkr, samt buffert tkr. Arbetslivsnämnden, Månadsuppföljning September (12)

15 Administration Administrationen som består av nämndverksamhet, förvaltningsledning, ekonomifunktion och personalfunktion. Administrationen tillsammans med verksamheten prioriterar förbättring och kvalitetsarbete med hjälp av metoder och verktyg som Borås Stad har valt att arbeta med, Lean och Sixsigma. Administrationen beräknas göra ett nollresultat. Tjänsten som PUL-ansvarig för Borås Stad är överflyttad till Arbetslivsnämnden IFO (Individ och familjeomsorg) Försörjningsstödet är samhällets yttersta försäkringssystem och tillämpas när alla andra resurser har undersökt och uttömts. Genom att hantera försörjningsstödet på ett aktivt och effektivt sätt är det möjligt att omvandla ett passivt försörjningsstöd till aktiva lönemedel. Arbetet sker i nära samverkan med med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Försörjningsstödet ska vara så lågt som möjligt och så få hushåll som möjligt ska vara beroende av långvarigt försörjningsstöd. Rätt till ekonomiskt bistånd, prövas individuellt. Det skall finnas kompetent personal, med sådan utbildning att detta kan bedömas på ett rättssäkert sätt enligt gällande lagstiftning och regelverk. Alla rutiner ska vara skriftliga för att skapa rättsäkerhet, vilket också underlättar för personalen på försörjningsenheten. Nettokostnaden för försörjningsstödet är t.o.m. september 2015, tkr. Budgeten för samma period är tkr, nettokostnaden är lägre jämfört med budget med tkr. Jämfört med 2014 är resultatet bättre med, tkr och jämfört med år 2013 är resultatet bättre med tkr. Nettokostnaden för försörjningsstödet beräknas till tkr, verksamheten beräknas göra ett plusresultat med tkr. Förutsättningar för försörjningsenheten är att det finns tillräckligt med socialsekreterare, en del av personalen är ung och oerfaren och personalomsättningen är emellanåt hög. I Borås Stad är de en normal arbetslöshet, en låg utbildningsnivå och många nyanlända. Grundinställningen för både personal och klienter är tydlighet och att målet ska vara egen försörjning. Klienten ska veta vad som förväntas av honom/henne och känna en trygghet vid besök hos försörjningsenheten som i normal fallet är en gång i månaden. Ansökan av ekonomiskt bistånd ska vara skriftlig och rättssäker och det ska finnas möjligheter för klienten att förstå sin egen ekonomi och möjlighet att ta kontroll över sin egen situation. Inom försörjningsstödet ska det finnas tydlig dokumentation för att både socialsekreteraren och klienten ska veta aktuell planering samt uppföljning. Tydlig dokumentation underlättar alltid vid handläggarbyten. Framgångarna inom försörjningsenheten består också av de små detaljerna som gör skillnaden, små saker får stora saker att hända. Inom försörjningsstödet läggs det ner mycket arbete på att ha ett så lågt försörjningsstöd som möjligt. Redan vid ansökan av försörjningsstöd försöker socialsekreteraren att hitta andra alternativ av försörjning än försörjningsstöd. Det finns olika metoder för att ha ett så lågt försörjningsstöd som möjligt. En metod är att det arbetas med rutiner som bland annat innebär tydliga och standardiserade arbetsprocesser som bidrar till en tydlighet i socialsekreterarens ansvar, graden av krav och kontroll är höga och strukturerade. Det innebär att ledningen har insyn i hur arbetet bedrivs, begränsningarna i handlingsfriheten ökar rättsäkerheten för klienter och handläggare. En annan metod är att ansvara för hela processen när det gäller försörjningsstödet. I jämförelse med andra kommuner i Borås Stads storlek har försörjningsstödet inte valt att dela upp arbetsmomenten motivation och ekonomisk handledning. Socialsekreteraren ansvarar för hela processen och får en helhetskunskap och en relation till klienten, vilket bidrar till att det finns möjligheter att följa upp klientens ekonomi och förhindra felutbetalningar. Arbetslivsnämnden har även två FUT-utredare som arbetar med felaktiga utbetalningar, de avlastar också socialsekreterarna i syfte att inte hamna i dubbla roller. Det är FUT-utredarna som återkräver bistånd och verksamheten har framför allt en förebyggande effekt. Växla bidrag mot lön är en annan metod som går ut på att hålla nere kostnaden för försörjningsstöd. Metoden bygger på att personer som befinner sig i ett passivt bidragsberoende får en möjlighet till ett lönearbete i syfte att nå egen försörjning. Vinsten för individerna är att få en egen lön, prova på ett Arbetslivsnämnden, Månadsuppföljning September (12)

16 arbete, komma in i ett socialt sammanhang och få nyttig erfarenhet på väg ut mot egen försörjning. Till och med augusti har personalkostnaden varit kr, arbetsmarknadsstödet har varit kr, personalkostnaden minus arbetsmarknadsstödet har då varit kr. Under samma period har minskningen av utbetalning av försörjningsstöd varit kr, på helår beräknas att försörjningsstödet minskas med tkr. Antalet personer som växlat bidrag mot lön i augusti har varit 64 st varav 34 män och 30 kvinnor. Antal hushåll med försörjningsstöd var , 1017 hushåll jämfört med , 1092 hushåll och , 1160 hushåll. Antal hushåll som får försörjningsstöd i mer än tio månader under kalenderåret var , 579 hushåll jämfört med , 606 hushåll och , 607 hushåll. Andel barn och unga som inte lever i hushåll med försörjningsstöd % var , 96,80 % jämfört med , 96,80 % och , 96,80 %. Övrigt IFO administration beräknas klara sin budget. Arbetslivsnämnden ska ställa krav på utbildning, arbete eller annan planerad verksamhet för personer som erhåller försörjningsstöd, så kallad motprestation. Det som kan göras enligt lagstiftningen görs idag. Daglig verksamhet LSS I juni 2010 infördes lov, lagen om valfrihet inom daglig verksamhet LSS. De deltagare som finns i Borås Stad kan välja mellan att göra sin dagliga verksamhet inom Borås Stad eller välja ett externt alternativ. Inom Arbetslivsnämndens daglig verksamhet LSS som under 2012 gjorde ett underskott med tkr, för år 2013 ett underskott med tkr, för år 2014 ett underskott med tkr. För år 2015 finns det ett budgeterat underskott med tkr. Resultatet för år 2014 beräknas till minus tkr. Skillnaden mellan tkr och tkr som är 515 tkr, beror på vikariekostnader vid sjukfrånvaro inom LSS, då det betalas ut dubbla löner. Verksamheten har också utökade kostnader i samband med branden på Hultaåsen. Arbetslivsnämnden har utföraransvar för funktionshindrade inom målgruppen LSS daglig verksamhet. Verksamheten erbjuder arbetsliknande sysselsättning för funktionsnedsatta personer inom LSS. Arbetslivsnämnden har både egna arbetsplatser och arbetsplatser som är integrerade på olika företag och föreningar. Arbetsplatser i egen regi är bland annat caféverksamhet, bageri, skog och trädgårdsarbete samt legoarbete. För de deltagare som står längst ifrån arbetsmarknaden erbjuds aktivitet/upplevelse av dagen. Denna verksamhet bedriva i egna lokaler, aktiviteterna är bland annat gymnastik, musik, promenader och skapande verksamhet. Verksamheten försöker att få fler LSS deltagare till den ordinarie arbetsmarknaden. Antal personer med daglig verksamhet LSS var , 304, jämfört med , 320. Daglig verksamhet socialpsykiatri Arbetslivsnämnden har utföraransvar för daglig verksamhet inom socialpsykiatrins målgrupper. Verksamheten finns ute på olika företag och inom Borås Stad. Arbetslivsnämndens är caféverksamhet, butik, legoarbete och öppen verksamhet i form av aktivitetshus. Det finns ca 200 deltagare i verksamheten. Verksamheten beräknas klara sin budget. Integration Som övergripande ansvarig för kommunens integrationsarbete ska nämnden fungera som ett kunskapscenter som sprider information kring integrations och mångfaldsfrågor. Integrationsarbete bedrivs utifrån programmet för ett integrerat samhälle. Huvudmålgruppen för integrationsarbetet är Boråsare som är födda utomlands och Boråsare som är födda i Sverige vars båda föräldrar är födda utomlands. Integrationsarbetet bedrivs mot tre målgrupper. invånare i Borås Stad, anställda och politiker i Borås Stad. Arbetslivsnämnden, Månadsuppföljning September (12)

17 Boråsregionens etableringscenter som startade där Borås Stad tillsammans med 5 andra kommuner, Bollebygd, Mark, Tranemo, Ulricehamn och Vårgårda bedriver etableringen för de nyanlända. Verksamheten beräknas klara sin budget. De olika kommunerna betalar för sina respektive invånare. Verksamheten består av administration, samhällsinformation samt köp av tolkservice. Det budgeterade antalet flyktinghandläggare är 9 st som administrerar verksamheten, i dagsläget är det 14 st flyktinghandläggare som administrerar verksamheten, antalet flyktinghandläggare är fler beroende på att det är fler nyanlända flyktingar i kommunerna som ingår i Boråsregionens etableringscenter jämför med budget. Länsstyrelsen i Västra Götaland har beviljat Boråsregionens etableringscenter kr för insatsen interkommunal samverkan om ett mer spritt mottagande av nyanlända. Boråsregionens etableringscenter ska arbeta för ett jämnare geografiskt mottagande mellan de sex medlemskommunerna, samt undersöka och ge förslag på åtgärder om orsakerna till att nyanlända flyttar ut från mottagande kommuner. Verksamheten beräknas klara sin budget. För perioden januariseptember 2015 ligger Boråsregionens etableringscenter med ett överskott på 946 tkr. Ett kommunbidrag på 400 tkr har Arbetslivsnämnden fått för samhällsorientering för alla nyanlända. Övriga delar under integration där kommunbidraget används är invandrarservice. Under integration ingår också finskt förvaltningsområde som finansieras med statliga medel. Alla verksamheter inom integration beräknas göra ett nollresultat. Många nyanlända saknar utbildning för svensk arbetsmarknad. Arbetslivsnämnden och Utbildningsnämnden samverkar om vägar till utbildning och arbete för denna grupp. Arbetslivsnämnden har fått ett bidrag för verksamheten flyktingguider/fadderfamilj från Länsstyrelsen med kr. Under år 2015 finns det en person som arbetar med verksamheten. Satsningar under integrationsområdet för år 2015 Romsk inkludering, fortsatt stöd för Romani kulturförening, utställning VI är romer hösten Samråd Nationella minoriteter, föra in minoritetsfrågan i mångfaldsinformationen. Integrationsråd, 4 st under Dialogmöten, inbjuda samtliga invandrarföreningar samt ideella (idéburna) organisationer. Invandrarservice, uppföljning av medborgarkontorens service, stöd för utveckling. Mångfaldsinformation, arbete mot rasism och främlingsfientlighet, inriktning mot målgrupperna årskurs 6 på grundskolan till årskurs 3 på gymnasiet samt mångfaldsinformation för nämnder, förvaltningar och kommunala bolag. Integrationsdag , med fokus på barnperspektivet och andra aktuella frågor. Vinnova, vara en samverkande part som driver hållbarhetsfrågorna med fokus på sociala frågor i Vinnova gruppen. Under perioden januari-september har Arbetslivsnämnden överfört kr till Stadsdel Norr, CFL, för mottagna flyktingar i åldern 1-5 år, som kommit under perioden januari-september år 2015 sammanlagt 68 st. Under perioden januari-september har Arbetslivsnämnden överfört kr till Stadsdel Norr, CFL, för mottagna flyktingar i åldern 6-15 år, som kommit under perioden januari-september år 2015 och 2014 sammanlagt 226 st. Arbetslivsnämnden har överfört tkr tkr sammanlagt tkr av den statliga etableringsersättningen till Stadsdel Norr, CFL. Under perioden januari-september har Arbetslivsnämnden överfört tkr till Utbildningsförvaltningen för nyanlända som går i gymnasieskolan. Arbetslivsnämnden har överfört 500 tkr av den statliga etableringsersättningen till Utbildningsförvaltningen för de nyanlända som går i gymnasiet. Under perioden januari-september har Arbetslivsnämnden överfört tkr till Utbildningsförvaltningen för nyanlända som går i SFI-Utbildning (Svenska för invandrare). Arbetslivsnämnden, Månadsuppföljning September (12)

18 Antalet mottagna flyktingar var , 628 st jämfört med , 349 st. Utav de 628 mottagna flyktingarna kommer 52 % från Syrien, 16 % från Somalia, 8 % från Eritrea, 8% från Afghanistan, 3 % från Iran, 1 % från Irak, 1 % från Yemen, 1 % från Ukraina, 1 % från Pakistan, 1 % från Libanon samt 8 % statslösa. Åldersmässigt är det 42 % i åldern år, 22 % 7-15 år, 14 % år, 10 % 2-5 år, 7 % år, 2 % 6 år, 2 % 60 -, 1 % 0-1 år. Utbildningsmässigt för vuxna som är över 21 år 328 personer, utav de 328 personerna är det 33 % som gått i skola över 12 år, 28 % som gått i skola år, 19 % som gått i skola mellan 7-9 år, 9 % som gått i skola 4-6 år, 5 % som gått i skola 1-3 år samt 6 % som ej är läs och skriv kunniga. Jobb Borås Arbetslivsnämnden ansvarar för Borås Stads arbetsmarknads- och sysselsättningspolitiska insatser. Nämndens arbetsmarknads- och sysselsättningspolitiska insatser är organiserade under Jobb Borås. Med en väg in, skapas förutsättningar för att förenkla och förtydliga ingången till de olika arbetsmarknadspolitiska verksamheterna. Ansvaret består av utveckling, samordning, genomförande och uppföljning, för kommuninvånare som av försörjningsskäl är i behov av sådana insatser. Verksamheten ska svara mot arbetsmarknaden och den enskildes behov, samt prioritera insatser som leder till att individen kan försörja sig själv. De grupper Arbetslivsnämnden arbetar med är funktionsnedsatta, långtidsarbetslösa, nyanlända och ungdomar. Samverkan sker internt, men också med externa aktörer framförallt Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan finns också och fortsätter under Arbetslivsnämndens arbetsmarknadsinsatser är organiserade under Jobb Borås. Utgångspunkten för Jobb Borås är en samlad ingång till Borås Stads arbetsmarknadsinsatser, fokus på att åstadkomma resultat genom samlade och aktiva åtgärder istället för passiva bidrag och strukturera resurserna kring deltagaren så de blir så effektiva som möjligt. Verksamheten är uppdelad i två delar, Jobb Borås vuxna år och Jobb Borås unga år. Ca deltagare finns inom Jobb Borås. En individuell kartläggning tillsammans med alla deltagare, kartläggningen ska leda till en personlig genomförandeplan. Jobb Borås ska erbjuda ett varierat utbud av arbetsförberedande verksamheter. Exempelvis på arbetsförberedande verksamheter är arbetsprövning, arbetsträning, utbildning, olika former av arbetsmarknadsanställningar. Verksamheten ska kunna möta deltagarnas olika behov och förutsättningar. Verksamheten består av: Administrera och handlägga alla Borås Stads arbetsmarknadsanställningar. Antal personer i arbetsmarknadsinsatser var , 337 personer jämfört med , 414 personer. Administrera och handlägga arbetsmarknadsanställningar inom Växla bidrag mot lön Varav växla bidrag mot lön var , 64 personer jämfört med , 83 personer. Administrera och handlägga alla arbetsmarknadsanställningar inom urbant utvecklingsarbete och satsning på kortutbildade för en social hållbar stad. Att ge människor möjlighet att leva på lön istället för bidrag, är Arbetslivsnämndens grundläggande uppdrag. Genom att även satsa på att utbilda personerna gör nämnden personerna långsiktigt attraktiva och anställningsbara på den ordinarie arbetsmarknaden. Genom det urbana arbetet på Hässleholmen och Norrby under år 2014 har många positiva effekter uppnåtts. Arbetslivsnämnden vill fortsätta med de positiva effekterna även inom det urbana utvecklingsarbetet och satsningen på de kortutbildade. I Samverkan med andra aktörer utveckla en välfungerande modell där alla Boråsare ska ha möjlighet att delta i kompetenshöjande insatser som ger grundskolekompetens. Vid behov kan dessa individer parallellt med kompetenshöjande insatser delta i arbetsförberedande insatser för att optimera och på snabbast sätt stödja målgruppens väg mot egenförsörjning. 27 personer har Arbetslivsnämnden, Månadsuppföljning September (12)

19 haft en anställning inom det urbana utvecklingsarbetet under augusti månad. Administrera och handlägga unga med funktionsnedsättning som har en svår arbetsmarknad att möta, höga krav ställs på arbetsprestation och flexibilitet i näringslivet, något som är svårt att möta upp om det finns en funktionsnedsättning. Inom Borås Stad har Arbetslivsnämnden ett särskilt ansvar att stödja denna grupp. För år 2015 finns en budget på tkr, under augusti månad har det varit 10 personer från denna grupp som har haft en anställning. Ansvara för de projektmedel som samordningsförbundet bidrar med till Jobb Borås unga. Ungdomslöner KRUT där Arbetslivsnämnden har satsat 500 tkr budget för år 2015, har det varit under augusti har det varit 3 ungdomar. Lokalt kunskapslyft, där under augusti månad har varit 11 st anställningar. Arbetslivsnämnden arbetar ihop med Utbildningsnämnden i det lokala kunskapslyftet. Handläggarna inom Jobb Borås gör en individuell kartläggning tillsammans med sina deltagare. Kartläggningen ska leda fram till en personlig genomförandeplan för deltagaren. För alla unga i åldern år ska alltid möjligheten att ta del av det lokala kunskapslyftet undersökas. Krami - vägen till arbete. Krami är ett samverkansprojekt mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och Borås Stad. Krami i Borås Stad är nystartad och erbjuder stöd för personer som på grund av sin kriminella eller sociala bakgrund har svårt att komma ut i arbete eller utbildning. Krami är ett vägledningsprogram som hjälper till att finna, få och behålla ett arbete eller utbildning. Inom Jobb Borås ingår också verksamheten FAS 3. Ersättningen från Arbetsförmedlingen för FAS 3 ska användas för sysselsättning och arbete för de personer som ingår i FAS 3. En översyn av alla nämndens arbetsmarknadsanställningar kommer att göras under Verksamheten Jobb Borås beräknas göra ett underskott med tkr. Främsta anledningen fler arbetsmarknadsanställningar jämfört med budget. Feriearbeten Arbetslivsnämnden administrerar och finansierar alla Borås Stads feriearbeten. Alla ungdomar som gått ut årskurs 9 och gymnasiets årskurser 1 och 2 erbjuds feriearbete. Nämnden arbetar ihop med kommunens förvaltningar, kommunala bolag, idrottsföreningar och övriga föreningar i arbetet med att placera ut och hitta lämpliga arbeten för feriearbetarna, de som vill kan bli sommarlovsentreprenörer. Ungdomarna får då en möjlighet att tjäna egna pengar och ta ett steg in i vuxenlivet. För Borås Stad innebär det en möjlighet att marknadsföra sig som en attraktiv arbetsgivare, med tanke på framtida personalbehov. Verksamheten ansvarar också för att följa upp de platser som erbjudits att de håller en god kvalitet. Detta görs via enkäter som feriearbetarna får besvara. Under feriearbeten finns en budget för feriearbeten personer har sökt feriearbete för år 2015 jämfört med år 2014 då det var personer. För år 2015 har erbjudits en plats som feriearbetare. Verksamheten beräknas göra ett minusresultat med 750 tkr beroende på högre avgifter för sociala avgifter. I arbetat med feriearbetare ska nämnden öppna för näringslivet och föreningslivet att annonsera på Borås Stads hemsida. Arbetslivsnämnden har skickat ut brev till alla företagsföreningar och de 50 största företagen i Borås Stad att de har möjlighet att annonsera sina sommarjobb på Borås Stads hemsida och även få en kontaktperson. Alternativa arbetsmarknaden Den alternativa arbetsmarknaden avser skapade platser och anpassade uppgifter för personer med funktionsnedsättningar, som har en begränsad arbetsförmåga men är inte beviljade insatser inom LSS eller socialpsykiatrin. Det finns inget självändamål i att ha en alternativ arbetsmarknad, utan att verksamheten i sig syftar till att utveckla arbetsförmåga, färdigheter och motivation att ta sig in på den ordinarie arbetsmarknaden. Arbetslivsnämndens egen verksamhet Återbruk syftar till att vara ett steg i att pröva och bygga upp Arbetslivsnämnden, Månadsuppföljning September (12)

20 arbetsförmåga, samt rusta individen att gå vidare till den ordinarie arbetsmarknaden, ca 110 personer har olika former av arbetsmarknadsanställningar och praktikplatser på Återbruk. De olika verksamheter son finns på Återbruk är: Fixartjänst Fastighetsservice, som hjälper olika förvaltningar med diverse olika saker inom fastighetsförvaltning, samt sköter den egna fastigheten Åter i bruk, secondhandbutik Transporttjänst, interna och externa transporter Snickeri Restaurang Biltvätt för i första hand Borås Stads leasingbilar Cykelverkstad, renoverar och säljer begagnade cyklar Däckverkstad, tar emot däck från återvinningscentralerna Data och elektronikgrupp, lagar, återanvänder och källsorterar datorer och elektronik Återvinning returen, samarbete med Borås Energi och Miljö, demontering, städning vid återvinningscentraler och källsorteringshjälp. Mobile info center, Mobile info centers huvuduppgift är att informera om avfallshantering vid återvinningscentraler och på platser där det bor mycket folk, främst i AB Bostäders stora områden på Norrby och Hässleholmen, informationen kan omfatta många olika språk. Städorganisation som städar bland annat kvarteren Vulcanus 15 och Vulcanus 16. Inom Återbruk finns även en materialbank som kan utnyttjas av förskolor, skolor mm. Zäntrumprojektet som togs över från LO-facken i Borås och Bollebygd, verksamhetens målgrupp är år med psykisk ohälsa. Deltagarna befinner sig långt ifrån den ordinarie arbetsmarknaden och behöver mycket stöd och lång tid för att bli redo för den ordinarie arbetsmarknaden. Zäntrumprojektet är inriktat mot textilverksamhet, med verksamheter såsom sömnad, broderi, stickning och virkning. Arbetslivsnämnden ger också bidrag till den alternativa arbetsmarknaden, där verksamheten inte bedrivs av nämnden. Samverkan med studieförbundet Vuxenskolan fortsätter under Bidraget till Studieförbundet Vuxenskolan består av medel för språkstöd. Arbetslivsnämnden ger också till Stiftelsen Vitryssland. Verksamheterna under den alternativa arbetsmarknaden beräknas gå plus minus noll. Övrigt Övrigt som består av personliga ombud, bidrag till Samordningsförbundet, bidrag till Dagfolkhögskolan på Hässleholmen och bidrag till Föreningen Guldkanten. Verksamheten beräknas göra ett nollresultat. Arbetslivsnämnden, Månadsuppföljning September (12)

21 3 Verksamhetsmått 3.1 Funktionshinderverksamhet LSS-verksamhet Verksamhetsmått Utfall Sep 2014 Budget 2015 Utfall Sep 2015 Antal personer med daglig verksamhet LSS Socialpsykiatri Verksamhetsmått Utfall Sep 2014 Budget 2015 Utfall Sep 2015 Antal personer med daglig verksamhet Psykiatri Individ- och familjeomsorg Ekonomiskt bistånd Verksamhetsmått Utfall Sep 2014 Budget 2015 Utfall Sep 2015 Antal hushåll med försörjningsstöd Flyktingmottagning Verksamhetsmått Utfall Sep 2014 Budget 2015 Utfall Sep 2015 Mottagna flyktingar Arbetsmarknadsinsatser Verksamhetsmått Utfall Sep 2014 Budget 2015 Utfall Sep 2015 Antal personer i arbetsmarknadsinsatse r Antal växla bidrag mot lön Arbetslivsnämnden, Månadsuppföljning September (12)

22 Arbetslivsförvaltningen Lennart Gustavsson /ALN0140 Arbetslivsnämnden Sida 1(1) Delegationsordning för Arbetslivsnämnden Justeringar har gjorts i Arbetslivsnämndens delegationsordning för individ och familjeomsorgen. Se bilaga. Förslag till beslut Arbetslivsnämnden fastställer delegationsordning enligt upprättat förslag från och med och ersätter tidigare beslut. ARBETSLIVSFÖRVALTNINGEN Dag Forsström Förvaltningschef Lennart Gustavsson Verksamhetschef Bilagor: Arbetslivsnämnden Delegationsordning Individ och familjeomsorgen

23 Arbetslivsnämnden Delegationsordning Individ och familjeomsorgen Fastställt av: Arbetslivsnämnden Datum: Gäller from: Reviderad den: För revidering ansvarar: Arbetslivsnämnden Dokumentet gäller för: Arbetslivsförvaltningen

24 Förkortningar: Brottsbalken (BrB) Förvaltningslagen (FL) Föräldrabalken (FB) Lagen om mottagande av asylsökande (LMA) Lagen om stöd och service (LSS) Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) Skadeståndslag (SkL) Socialförsäkringsbalken (SFB) Socialtjänstförordningen (SoF) Socialtjänstlagen (SoL) Ärvdabalk (ÄB) Beslutsnivåer: Socialassistent Socialsekreterare Socialsekreterare på sociala jouren 1:e socialsekreterare Enhetschef Stf Förvaltningschef Förvaltningschef Ordförande (Vice ordförande, 2:e vice ordförande) Utskott 2

25 Innehållsförteckning Övergripande anvisningar Ärendehandläggning försörjningsenheten... 5 Ekonomiskt bistånd Ekonomiskt bistånd, specifikt ändamål... 5 Tandvård... 6 Skulder... 6 Begravningskostnader a )Rådrum b) Fritidspeng c) Återkrav, eftergifter d) Ersättningar för uppehälle för vuxna Insatser enligt SoL Lagen om mottagande av asylsökande Överflyttning till och mottagande av ärenden från annan kommun Överklaganden, yttranden m.m Lämna ut handling Anmälningar, yttranden och underrättelser till andra myndigheter och verksamheter a) Socialförsäkringsbalken Anmälningar m.m. till polismyndighet Utlänningslagen Dödsboanmälan Smittskyddslagen Tillsynsärenden Lex Sarah och skadestånd

26 Övergripande anvisningar Bistånd ska prövas enligt 4 kap 1 SoL i första hand. Delegation för socialassistent och socialsekreterare enligt beslut av nämnden gäller efter att vederbörande erhållit delegation av enhetschef bekräftad genom namnunderskrift av båda parter. I avvaktan på egen delegation fattar mentor, 1:e socialsekreterare eller enhetschef beslut. Delegation för socialassistent och socialsekreterare gäller under förutsättning att det inom ramen för vederbörandes tjänst ingår i arbetsuppgifterna. Delegationen för socialsekreterare på sociala jouren gäller under icke kontorstid. Observera att erhållen delegation för beslut i vissa typer av ärenden bortfaller enligt 6 kap 34 p 3 kommunallagen när ett ärende som rör myndighetsövning mot enskilda är av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt. Beslut ska utformas i enlighet med rutiner och riktlinjer som finns på Försörjningsenheten/Relationsvåldsenheten. 4

27 Ärende Lagrum Lägsta beslutsnivå Anvisningar 1. Ärendehandläggning försörjningsenheten Inleda utredning 11 kap 1 SoL Socialassistent Avvisa ansökan Socialsekreterare Avskriva ärende Socialsekreterare Ekonomiskt bistånd Bifalla/avslå ansökan om försörjningsstöd enligt 4 kap 3 SoL Bifalla/avslå ansökan om ekonomiskt bistånd på högre nivå än riksnormen 4 kap 1 SoL 4 kap 2 SoL 4 kap 1 SoL 4 kap 2 SoL Socialsekreterare Socialsekreterare på sociala jouren 1:e socialsekreterare Bifalla/avslå ansökan om ekonomiskt bistånd på lägre nivå än riksnormen Bifalla ansökan om ekonomiskt bistånd, livsföring i övrigt 4 kap 1 SoL 4 kap 2 SoL 4 kap 1 SoL 4 kap 2 SoL Socialsekreterare 1:e socialsekreterare Under förutsättning att delegationsrätten inte regleras i stycke 2 i delegationen. Avslag rörande ekonomiskt bistånd där 4 kap 1 SoL 1:e socialsekreterare bifallsbeslut är delegerat till utskott Avslag rörande ekonomiskt bistånd där 4 kap 1 SoL Socialsekreterare bifallsbeslut är delegerat till 1:e socialsekreterare Ärende Lagrum Lägsta beslutsnivå Anvisningar 2. Ekonomiskt bistånd, specifikt ändamål Bifalla/avslå ansökan om ekonomiskt bistånd till: Läkemedel Sjukvård Sjukresor Sjukhusvård Umgängeskostnader/resor Barnomsorgsavgift 4 kap 1 SoL Socialsekreterare 5

28 Hemutrustning upp till 3000 kr Glasögon Kosttillägg Id-kort Spädbarnsutrustning Tandvård Bifalla/avslå ansökan om ekonomiskt bistånd till: Akut tandvård Årlig undersökning avseende tandvård Bifalla/avslå ansökan om ekonomiskt bistånd till nödvändig tandvård: Upp till 25 % av prisbasbeloppet Upp till 50 % av prisbasbeloppet Över 50 % av prisbasbeloppet Skulder Bifalla/avslå ansökan om ekonomiskt bistånd till hyresskulder: Upp till tre månader Upp till fem månader Över fem månader Bifalla/avslå ansökan om ekonomiskt bistånd till skuld: Upp till 25 % av prisbasbeloppet Upp till 50 % av prisbasbeloppet Över 50 % av prisbasbeloppet Begravningskostnader Bifalla/avslå ansökan om ekonomiskt bistånd till begravningskostnader och utgifter i samband därmed eller i omedelbar anslutning till dödsfallet 4 kap 1 SoL Socialsekreterare 4 kap 1 SoL 4 kap 2 SoL 4 kap 1 SoL 4 kap 2 SoL 4 kap 1 SoL 4 kap 2 SoL 4 kap 1 SoL 4 kap 2 SoL 1:e socialsekreterare Enhetschef Utskott 1:e socialsekreterare Enhetschef Utskott 1:e socialsekreterare Enhetschef Utskott Socialassistent 6

29 2.a) Rådrum Rådrum byta bostad 1:e socialsekreterare Bifoga besvärshänvisning Rådrum avyttra tillgång 1:e socialsekreterare Bifoga besvärshänvisning Ärende Lagrum Lägsta beslutsnivå Anvisningar 2.b) Fritidspeng Bifalla/avslå ansökan om fritidspeng 4 a kap 1 SoL Socialsekreterare 2.c) Återkrav, eftergifter Beslut om att återkräva ekonomiskt bistånd enligt 4 kap 1 SoL Upp till 25 % av prisbasbeloppet 9 kap 1 SoL 1:e socialsekreterare Över 25 % av prisbasbeloppet Beslut om att återkräva ekonomiskt bistånd enligt 4 kap 1 SoL Beslut om att återkräva ekonomiskt bistånd som beviljats utöver 4 kap 1 SoL Beslut om att föra talan vid domstol i ärenden om återkrav enligt 9 kap 1 och 2 SoL Beslut om eftergift av ersättningsskyldighet 2.d) Ersättningar för uppehälle för vuxna Beslut om att ta ut ersättning (avgift) för uppehälle vid vård i familjehem eller i hem för vård och boende/öppenvård eller andra biståndsbedömnda boenden Utskott 9 kap 2 1 st SoL 1:e socialsekreterare 9 kap 2 2 st SoL. 1:e socialsekreterare 9 kap 3 SoL Utskott 9 kap 4 SoL Utskott 8 kap 1 1 st SoL 6 kap 1 SOF Socialsekrererare Avser placeringar inom Relationsvåldsenheten Ärende Lagrum Lägsta beslutsnivå Anvisningar 3. Insatser enligt SoL Bifalla/avslå ansökan om bistånd i form av socialt kontrakt 4 kap 1 SoL 4 kap 2 SoL Enhetschef 7

30 Ompröva beslut om socialt kontrakt Beslut om upphörande av bistånd i from av socialt kontrakt Bifalla/avslå ansökan om insats i form av jourlägenhet 4 kap 1 SoL 4 kap 2 SoL 4 kap 1 SoL 4 kap 2 SoL 4 kap 1 SoL 4 kap 2 SoL 1:e socialsekreterare Socialsekreterare Socialsekreterare vid sociala jouren Enhetschef Om biståndet avslutas i samförstånd med klienten. Om inte, ska klienten få ett avslagsbeslut. Delegationen för socialsekreterare på sociala jouren gäller under icke kontorstid omfattande längst en vecka. Ompröva insats i from av jourlägenhet 4 kap 1 SoL 4 kap 2 SoL 1:e socialsekreterare Beslut om upphörande av insats i from av jourlägenhet Bifalla/avslå ansökan om insats i form av skyddat boende/familjehem/hem för vård och boende eller motsvarande 4 kap 1 SoL 4 kap 2 SoL Socialsekreterare 4 kap 1 SoL Socialskreterare Socialsekreterare på sociala jouren Enhetschef Om biståndet avslutas i samförstånd med klienten. Om inte, ska klienten få ett avslagsbeslut. Delegationen för socialsekreterare på sociala jouren gäller under icke kontorstid omfattande längst en vecka. Ärenden avseende skyddat boende/familjehem/hem för vård och boende eller motsvarande handläggs på Relationsvåldsenheten. Ompröva beslut om insats i form av skyddat boende/familjehem/hem för vård och boende eller motsvarande Beslut om upphörande av bistånd i from av skyddat boende/familjehem/hem för vård och boende eller motsvarande 4 kap 1 SoL Enhetschef Beslut omfattande max en vecka kan fattas av socialsekreterare på Relationsvåldsenheten. 4 kap 1 SoL Socialsekreterare Om biståndet avslutas i samförstånd med klienten. Om inte, ska klienten få ett avslagsbeslut. 8

31 Bifalla/avslå ansökan om insats i form av intern/extern öppenvårdsinsats 4 kap 1 SoL 1:e socialsekreterare Ärenden avseende intern/extern öppenvård handläggs på Relationsvåldsenheten. Ompröva beslut om insats i form av intern/extern öppenvårdsinsats Beslut om upphörande av bistånd i from av intern/extern öppenvård Bifalla/avslå ansökan om insats i form av kontaktperson/kontaktfamilj Ompröva beslut i form av kontaktperson/kontaktfamilj Beslut om upphörande av bistånd i form av kontaktperson/kontaktfamilj Bifalla/avslå ansökan om bistånd i form av förmedling av egna medel Ompröva beslut om förmedling av egna medel Beslut om upphörande av bistånd i from av förmedling av egna medel 4 kap 1 SoL 1:e socialsekreterare 4 kap 1 SoL Socialsekreterare Om biståndet avslutas i samförstånd med klienten. Om inte, ska klienten få ett avslagsbeslut. 4 kap 1 SoL Socialsekreterare Ärenden avseende kontaktperson/kontaktfamilj handläggs på Relationsvåldsenheten. 4 kap 1 SoL Socialsekreterare 4 kap 1 SoL Socialsekreterare Om biståndet avslutas i samförstånd med klienten. Om inte, ska klienten få ett avslagsbeslut. 4 kap 1 SoL 1:e socialsekreterare 4 kap 1 SoL 1:e socialsekreterare 4 kap 1 SoL Socialassistent Om biståndet avslutas i samförstånd med klienten. Om inte, ska klienten få ett avslagsbeslut. Ärende Lagrum Lägsta beslutsnivå Anvisningar 4. Lagen om mottagande av asylsökande Bifall/avslag om bistånd till asylsökande avseende dagersättning och särskilt bidrag 1 p 3, 3,17 och 18 LMA 1:e socialsekreterare Bistånd prövas först enligt 4 kap 1 SoL. Försörjningsstöd enligt 4 kap 1 SoL är inte aktuellt. Bistånd utbetalas med särskilda belopp. Ärende Lagrum Lägsta beslutsnivå Anvisningar 9

32 5. Överflyttning till och mottagande av ärenden från annan kommun Beslut om framställan om överflyttning av ärende till annan kommun Beslut om att ta alternativt inte ta emot ärende från en annan kommun Beslut att ansöka hos inspektionen för vård och omsorg om överflyttning av ärende till annan socialnämnd 2 a kap 10 SoL Enhetschef 2 a kap 10 Enhetschef SoL 2 a kap 11 SoL Utskott Ärende Lagrum Lägsta beslutsnivå Anvisningar 6. Överklaganden, yttranden m.m. Beslut att ompröva ett beslut 27 FL Delegat i ursprungsbeslutet Beslut att avvisa överklagande som har 24 FL Delegat i ursprungsbeslutet kommit in för sent Avvisande av ombud 9 FL Socialassistent Beslut om att avge yttrande till förvaltningsrätten 10 kap 2 SoL 1:e socialsekreterare Delegat över den som är delegat i ursprungsbeslutet. Beslut att överklaga och begära prövningstillstånd hos kammarrätt eller högsta förvaltningsdomstol med yrkande om inhibition samt avgivande av yttrande 22, 22 a och 29 FL Enhetschef Utskottet är delegat i de fall utskottet har fattat ursprungsbeslutet. Beslut att överklaga Inspektionen för vård och omsorgs beslut om överflyttning av ärende till annan socialnämnd Beslut att överklaga och begära prövningstillstånd hos hovrätten eller högsta domstol samt avgivande av yttrande Yttrande till tingsrätt avseende god man eller förvaltare Lämna upplysningar och förslag på åtgärder till domstol, åklagare och 16 kap 4 5 p Utskott Enhetschef 11 kap 16 FB Socialsekreterare 6 lag om särskild personutredning i Socialassistent Kontakt bör tas med åklagare innan överklagan Socialassistents delegation gäller endast lämna upplysningar. 10

ÄRENDEN 1. Val av justerande ledamot och ersättare (Förslag: Jan Nilsson med Marie Samuelsson som ersättare, justeringsdatum: måndag 21 december).

ÄRENDEN 1. Val av justerande ledamot och ersättare (Förslag: Jan Nilsson med Marie Samuelsson som ersättare, justeringsdatum: måndag 21 december). 1 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 2015-12-09 Tid: Torsdag 2015-12-17 kl. 17.00 Plats: Österlånggatan 72 Sammanträdet är öppet för allmänheten. ARBETSLIVSNÄMNDEN Lars-Åke Johansson Dag Forsström Gruppsammanträden

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

Josefine Nyman verksamhetsutvecklare Linda Rudenwall studieförbundet vuxenskolan Eva Möller enhetschef

Josefine Nyman verksamhetsutvecklare Linda Rudenwall studieförbundet vuxenskolan Eva Möller enhetschef PROTOKOLL 1 (5) Tid och plats 17.00 19.20 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Omfattning 110 123 Närvarande Lars-Åke Johansson (S) Marie Samuelsson (S) Lotta Preijde (FP) Birgitta

Läs mer

Sammanträdet är öppet för allmänheten.

Sammanträdet är öppet för allmänheten. 1 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA Tid: Tisdag 2016-12-13 kl. 17.00 2016-12-09 Plats: Österlånggatan 72 Sammanträdet är öppet för allmänheten. ARBETSLIVSNÄMNDEN Lars-Åke Johansson Dag Forsström Gruppsammanträden

Läs mer

2015-01-20. Sammanträdet är öppet för allmänheten.

2015-01-20. Sammanträdet är öppet för allmänheten. 1 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 2015-01-20 Tid: Måndag 2015-01-26 kl. 18.00 Plats: Österlånggatan 72 Sammanträdet är öppet för allmänheten. ARBETSLIVSNÄMNDEN Lars-Åke Johansson Dag Forsström Gruppsammanträden

Läs mer

Budget 2017:2. Arbetslivsnämnden

Budget 2017:2. Arbetslivsnämnden Budget 2017:2 Arbetslivsnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Omvärldsanalys... 4 2.1 Förändring i budget 2017:2 jämfört med budget 2017:1... 6 3 Indikatorer och uppdrag... 7 3.1 Människor möts

Läs mer

2015-09-15. Sammanträdet är öppet för allmänheten.

2015-09-15. Sammanträdet är öppet för allmänheten. 1 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA -09-15 Tid: Tisdag -09-22 kl. 17.00 Plats: Österlånggatan 72 Sammanträdet är öppet för allmänheten. ARBETSLIVSNÄMNDEN Lars-Åke Johansson Dag Forsström Gruppsammanträden för

Läs mer

Årsredovisning facknämnder 2013. Arbetslivsnämnden

Årsredovisning facknämnder 2013. Arbetslivsnämnden Årsredovisning facknämnder Arbetslivsnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Kommunfullmäktiges övergripande verksamhets- och kvalitetsmål... 4 2.1 Individ- och familjeomsorg... 4 2.2 Egen organisation...

Läs mer

2015-05-11. Sammanträdet är öppet för allmänheten.

2015-05-11. Sammanträdet är öppet för allmänheten. 1 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA -05-11 Tid: Tisdag -05-19 kl. 17.00 Plats: Österlånggatan 72 Sammanträdet är öppet för allmänheten. ARBETSLIVSNÄMNDEN Lars-Åke Johansson Dag Forsström Gruppsammanträden för

Läs mer

Årsredovisning facknämnder Arbetslivsnämnden

Årsredovisning facknämnder Arbetslivsnämnden Årsredovisning facknämnder Arbetslivsnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 4 2.1 Människor möts i Borås... 4 2.2 Vi tar gemensamt ansvar för

Läs mer

Vårt uppdrag. Program för ett integrerat samhälle. Fastställt av Kommunfullmäktige 2002. Reviderad 2011. Dokumentet gäller till och med 2014

Vårt uppdrag. Program för ett integrerat samhälle. Fastställt av Kommunfullmäktige 2002. Reviderad 2011. Dokumentet gäller till och med 2014 Integration Vårt uppdrag Program för ett integrerat samhälle Fastställt av Kommunfullmäktige 2002 Reviderad 2011 Dokumentet gäller till och med 2014 är motor i integrationsarbetet samt lyfter upp programmets

Läs mer

2015-02-16. Sammanträdet är öppet för allmänheten.

2015-02-16. Sammanträdet är öppet för allmänheten. 1 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 2015-02-16 Tid: Tisdag 2015-02-24 kl. 17.00, (Beslutsmöte startar kl. 18.00) Plats: Österlånggatan 72 Sammanträdet är öppet för allmänheten. ARBETSLIVSNÄMNDEN Lars-Åke Johansson

Läs mer

KALLELSE. Datum

KALLELSE. Datum KALLELSE Datum 2019-08-13 Instans Arbetslivsnämnden Sida 1(2) Arbetslivsnämndens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72, tisdagen den 20 augusti

Läs mer

2015-11-13. Sammanträdet är öppet för allmänheten.

2015-11-13. Sammanträdet är öppet för allmänheten. 1 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 2015-11-13 Tid: Tisdag 2015-11-24 kl. 17.00 Plats: Österlånggatan 72 Sammanträdet är öppet för allmänheten. ARBETSLIVSNÄMNDEN Lars-Åke Johansson Dag Forsström Gruppsammanträden

Läs mer

Budgetuppföljning efter april 2019, tertial 1

Budgetuppföljning efter april 2019, tertial 1 Per-Olof Jinnegård Handläggare 033-35 38 85 SKRIVELSE Datum -05-14 Instans Arbetslivsnämnden Dnr ALN -00056 1.2.4.1 Sida 1(1) Budgetuppföljning efter april, tertial 1 Arbetslivsnämndens beslut Arbetslivsnämnden

Läs mer

Årsredovisning facknämnder Arbetslivsnämnden

Årsredovisning facknämnder Arbetslivsnämnden Årsredovisning facknämnder Arbetslivsnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Kommunfullmäktiges och nämndens indikatorer... 4 2.1 Människor möts i Borås... 4 2.2 Vi tar gemensamt ansvar för barn

Läs mer

Program för ett Integrerat samhälle

Program för ett Integrerat samhälle Hans Johansson Handläggare 033-35 85 73 SKRIVELSE Datum 2019-05-14 Instans Arbetslivsnämnden Dnr ALN 2019-00055 1.1.3.0 Sida 1(1) Program för ett Integrerat samhälle Arbetslivsnämndens beslut Arbetslivsnämnden

Läs mer

Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde

Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde PROTOKOLL 1 (5) Tid och plats 17.00 18.06 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Omfattning 28-39 Närvarande Lotta Preijde (L) Marie Samuelsson (S) Tobias Edin (V) Birgitta Bergman

Läs mer

Budgetuppföljning efter augusti 2018, tertial 2

Budgetuppföljning efter augusti 2018, tertial 2 Per-Olof Jinnegård Handläggare 033-35 38 85 SKRIVELSE Datum -09-25 Instans Arbetslivsnämnden Dnr ALN -00082 1.2.4.1 Sida 1(1) Budgetuppföljning efter augusti, tertial 2 Arbetslivsnämndens beslut Arbetslivsnämnden

Läs mer

Årsredovisning facknämnder 2012. Arbetslivsnämnden

Årsredovisning facknämnder 2012. Arbetslivsnämnden Årsredovisning facknämnder Arbetslivsnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Kommunfullmäktiges övergripande verksamhets- och kvalitetsmål... 4 2.1 Individ- och familjeomsorg... 4 2.2 Egen organisation...

Läs mer

Budgetuppföljning efter april 2018, tertial 1

Budgetuppföljning efter april 2018, tertial 1 Per-Olof Jinnegård Handläggare 033-35 SKRIVELSE Datum -05-14 Instans Arbetslivsnämnden Dnr ALN -00051 1.2.4.1 Sida 1(1) Budgetuppföljning efter april, tertial 1 Arbetslivsnämndens beslut Arbetslivsnämnden

Läs mer

2014-12-10. Sammanträdet är öppet för allmänheten.

2014-12-10. Sammanträdet är öppet för allmänheten. 1 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 2014-12-10 Tid: Måndag 2014-12-15 kl. 18.00 OBS! Tiden Plats: Österlånggatan 72 Sammanträdet är öppet för allmänheten. ARBETSLIVSNÄMNDEN Lars-Åke Johansson Dag Forsström Gruppsammanträden

Läs mer

Årsredovisning 2016 Arbetslivsnämnden ska inge årsredovisning till Kommunstyrelsen. I bifogade handlingar presenteras nämndens årsredovisning.

Årsredovisning 2016 Arbetslivsnämnden ska inge årsredovisning till Kommunstyrelsen. I bifogade handlingar presenteras nämndens årsredovisning. Arbetslivsförvaltningen Per-Olof Jinnegård 033-35 38 85 Sida 1(1) 2017-02-20 2017/ALN0026 Kommunstyrelsen Årsredovisning 2016 Arbetslivsnämnden ska inge årsredovisning till Kommunstyrelsen. I bifogade

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5) Sammanträdesdag Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde

PROTOKOLL 1 (5) Sammanträdesdag Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde PROTOKOLL 1 (5) Tid och plats 16.00 17.57 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Omfattning 44 55 Närvarande Lars-Åke Johansson (S) Anethe Tolfsson (S) Ida Legnemark (V) Ellie Blickfors

Läs mer

28 April 2011 handlingar separat bilaga. Nr 34 Program för ett integrerat samhälle och handlingsplan

28 April 2011 handlingar separat bilaga. Nr 34 Program för ett integrerat samhälle och handlingsplan 28 April 2011 handlingar separat bilaga Nr 34 Program för ett integrerat samhälle och handlingsplan Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: Reviderad den: xxxxx För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen

Läs mer

Sammanträdet är öppet för allmänheten.

Sammanträdet är öppet för allmänheten. 1 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 2017-05-09 Tid: Måndag 2017-05-15 kl. 17.00 Plats: Österlånggatan 72 Sammanträdet är öppet för allmänheten. ARBETSLIVSNÄMNDEN Lars-Åke Johansson Dag Forsström Gruppsammanträden

Läs mer

KALLELSE. Datum

KALLELSE. Datum KALLELSE Datum 2019-05-06 Instans Arbetslivsnämnden Sida 1(3) Arbetslivsnämndens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72, tisdagen den 14 maj

Läs mer

Årsredovisning Arbetslivsnämnden

Årsredovisning Arbetslivsnämnden Årsredovisning Arbetslivsnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Viktiga händelser under året... 5 3 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 6 3.1 Människor möts i Borås... 6 3.2 Vi

Läs mer

KALLELSE. Datum

KALLELSE. Datum KALLELSE Datum 2019-09-09 Instans Arbetslivsnämnden Sida 1(2) Arbetslivsnämndens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72, tisdagen den 17 september

Läs mer

Sammanträdet är öppet för allmänheten.

Sammanträdet är öppet för allmänheten. 1 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 2014-01-09 Tid: Måndag 2014-01-13 kl. 18.00 OBS tiden! Plats: Österlånggatan 72 Sammanträdet är öppet för allmänheten. ARBETSLIVSNÄMNDEN Lars-Åke Johansson Dag Forsström Gruppsammanträden

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5) Sammanträdesdag Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde

PROTOKOLL 1 (5) Sammanträdesdag Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde PROTOKOLL 1 (5) Tid och plats 16.00 18.05 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Omfattning 87 100 Närvarande Lars-Åke Johansson (S) ordförande Anethe Tolfsson (S) 89-100 Ida Legnemark

Läs mer

ÄRENDEN 1. Val av justerande ledamot och ersättare (Förslag: Jan Nilsson med Bo Unosson som ersättare, justeringsdatum: torsdagen 27 oktober).

ÄRENDEN 1. Val av justerande ledamot och ersättare (Förslag: Jan Nilsson med Bo Unosson som ersättare, justeringsdatum: torsdagen 27 oktober). 1 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 2016-10-17 Tid: Tisdag 2016-10-25 kl. 17.00 Plats: Österlånggatan 72 Sammanträdet är öppet för allmänheten. ARBETSLIVSNÄMNDEN Lars-Åke Johansson Dag Forsström Gruppsammanträden

Läs mer

Tid och plats 16.00 17.05 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde

Tid och plats 16.00 17.05 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde PROTOKOLL 1 (5) Tid och plats 16.00 17.05 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Omfattning 45-55 Närvarande Marie Sjöhem (S) Anethe Tolfsson (S) Ida Legnemark (V) Lasse Jutemar (MP)

Läs mer

Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Information

Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Information PROTOKOLL 1 (5) Tid och plats 17.00 18.55 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Information 17.00 18.50 Omfattning 85-96 Närvarande Lars-Åke Johansson (S) Marie Samuelsson (S) Lotta

Läs mer

Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde

Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde PROTOKOLL 1 (5) Tid och plats 17.00 18.45 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Omfattning 13-27 Närvarande Lars-Åke Johansson (S) Marie Samuelsson (S) Lotta Preijde(L) Birgitta Bergman

Läs mer

Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Information

Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Information PROTOKOLL 1 (5) Tid och plats 17.00 18.30 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Information 17.00-18.15 Omfattning 40-49 Närvarande Lars-Åke Johansson (S) ordförande Marie Samuelsson

Läs mer

Delegationsordning 2008-01-31

Delegationsordning 2008-01-31 Delegationsordning 2008-01-31 2015-10-15 Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens delegationsordning för arbetsmarknadskontoret AVN 2015/0107-2 002 Antagen av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden

Läs mer

Joakim Cannerfors kommungemensam skola/förskola 44 Stefan Eriksson kommungemensam skola/förskola 44

Joakim Cannerfors kommungemensam skola/förskola 44 Stefan Eriksson kommungemensam skola/förskola 44 PROTOKOLL 1 (6) Tid och plats 17.00 20.25 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Omfattning 43 53 Närvarande Lars-Åke Johansson (S) Tobias Edin (V) Lotta Samuelsson (FP) Birgitta Bergman

Läs mer

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdag 2013-10-29. Tid och plats 16.00 19.20 Arbetslivsförvaltningen Hässlehus, Våglängdsgatan 5 Öppet sammanträde

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdag 2013-10-29. Tid och plats 16.00 19.20 Arbetslivsförvaltningen Hässlehus, Våglängdsgatan 5 Öppet sammanträde PROTOKOLL 1 (6) Tid och plats 16.00 19.20 Arbetslivsförvaltningen Hässlehus, Våglängdsgatan 5 Öppet sammanträde Omfattning 101 115 Närvarande Lars-Åke Johansson (S) Anethe Tolfsson (S) Ida Legnemark (V)

Läs mer

Årsredovisning Arbetslivsnämnden

Årsredovisning Arbetslivsnämnden Årsredovisning 2018 Arbetslivsnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Viktiga händelser under året... 5 3 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 6 3.1 Människor möts i Borås... 6 3.2

Läs mer

DELEGATIONSORDNING. Delegationsordning för arbets- och

DELEGATIONSORDNING. Delegationsordning för arbets- och DELEGATIONSORDNING Delegationsordning för arbets- och företagsnämnden Dokumentets syfte En delegationsordning anger vilka frågor en nämnd delegerat och vem som får rätt att besluta på delegation av nämnden

Läs mer

Delegeringsbestämmelser socialnämnden revidering p.g.a. ny lag om tobak och andra produkter

Delegeringsbestämmelser socialnämnden revidering p.g.a. ny lag om tobak och andra produkter TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Johnny Lesseur 018-1-06 SN 017/0794.11.01 0480-450000 Socialnämnden Delegeringsbestämmelser socialnämnden 018 - revidering p.g.a. ny lag om tobak och

Läs mer

Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde

Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde PROTOKOLL 1 (7) Tid och plats 16.00 17.20 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Omfattning 120-131 Närvarande Lars-Åke Johansson (S) Anethe Tolfsson (S) Ida Legnemark (V) Lasse Jutemar

Läs mer

Tid och plats 16.00 17.25 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde

Tid och plats 16.00 17.25 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde PROTOKOLL 1 (6) Tid och plats 16.00 17.25 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Omfattning 94-107 Närvarande Lars-Åke Johansson (S) Anethe Tolfsson (S) Ida Legnemark (V) Lasse Jutemar

Läs mer

Delegationsordning. Delegationsordning för arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden. Arbetsmarknadskontoret AVN

Delegationsordning. Delegationsordning för arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden. Arbetsmarknadskontoret AVN Delegationsordning Delegationsordning för arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Arbetsmarknadskontoret AVN- 2014.0127 Antagen av Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 5 2014-05-15 1 Allmänna

Läs mer

Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde

Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde PROTOKOLL 1 (6) Tid och plats 10.00 11.45 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Ajournering 10.52-11.40 Omfattning 1-10 Närvarande Lars-Åke Johansson (S) Marie Sjöhem (S) Lotta Samuelsson

Läs mer

Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde

Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde PROTOKOLL 1 (6) Tid och plats 17.00 18.55 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Omfattning 1-12 Närvarande Lars-Åke Johansson (S) Marie Samuelsson (S) Lotta Preijde(L) Birgitta Bergman

Läs mer

Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde

Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde PROTOKOLL 1 (7) Tid och plats 18.00 19.25 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Omfattning 1-10 Närvarande Lars-Åke Johansson (S) Marie Sjöhem (S) Anethe Tolfsson (S) Ida Legnemark

Läs mer

Tid och plats 16.00 18.10 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde

Tid och plats 16.00 18.10 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde PROTOKOLL 1 (6) Tid och plats 16.00 18.10 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Omfattning 80-93 Närvarande Lars-Åke Johansson (S) ordförande Anethe Tolfsson (S) 82-93, kl. 16.08-18.10

Läs mer

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens delegationsordning för arbetsmarknadskontoret

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens delegationsordning för arbetsmarknadskontoret Delegationsordning 2016-02-18 Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens delegationsordning för arbetsmarknadskontoret AVN 2016/0022 Antagen av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden den 18 februari

Läs mer

Valdemarsviks kommun Delegationsordning Sektor Stöd och omsorg Stöd och omsorg

Valdemarsviks kommun Delegationsordning Sektor Stöd och omsorg Stöd och omsorg Valdemarsviks kommun Delegationsordning Sektor Stöd och omsorg Stöd och omsorg Beslutad av kommunstyrelsen 2017-08-14 Senast reviderad: Giltig från och med 2017-09-01 Dokumentansvarig: Sektorschefen KOMMENTARER

Läs mer

12 Socialtjänst försörjningsstöd och arbetsmarknad

12 Socialtjänst försörjningsstöd och arbetsmarknad 12 Socialtjänst försörjningsstöd och arbetsmarknad 12.1 Beslut om att inleda utredning 11 kap 1 12.2 Beslut om att inte inleda utredning 11 kap 1 12.3 Försörjningsstöd enligt riksnorm och riktlinjer 12.4

Läs mer

Linköpings kommuns riktlinjer för arbetsmarknad och integration

Linköpings kommuns riktlinjer för arbetsmarknad och integration Arbetsmarknad och integration Linköpings kommuns riktlinjer för arbetsmarknad och integration Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen 2018-11-13 414, bildningsnämnd Status: 2018-08-28 Giltighetstid:

Läs mer

Valdemarsviks kommun Delegationsordning Sektor Stöd och omsorg Vård och omsorg

Valdemarsviks kommun Delegationsordning Sektor Stöd och omsorg Vård och omsorg Valdemarsviks kommun Delegationsordning Sektor Stöd och omsorg Vård och omsorg Att gälla from 2011-08-18 Reviderad 2015-05-28 KOMMENTARER Delegeringsordningen innehåller fem kolumner: Kol 1 Kol 2 Kol 3

Läs mer

Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Information

Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Information PROTOKOLL 1 (6) Tid och plats 15.00 16.15 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Information 15.00 16.00 Omfattning 66-75 Närvarande Lars-Åke Johansson (S) ordförande Marie Samuelsson

Läs mer

Mohammad Saadoun projektledare 11-12 Ingwer Kliche assistent 11-12

Mohammad Saadoun projektledare 11-12 Ingwer Kliche assistent 11-12 PROTOKOLL 1 (5) Tid och plats 18.00 20.25 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Omfattning 11 23 Närvarande Lars-Åke Johansson (S) Marie Sjöhem (S) Annika Andersson (MP) Tobias Edin

Läs mer

Jonny Köhler personligt ombud Veronica Krondal personligt ombud Sandra Hanson personligt ombud 86-88

Jonny Köhler personligt ombud Veronica Krondal personligt ombud Sandra Hanson personligt ombud 86-88 PROTOKOLL 1 (6) Tid och plats 15.00 16.50 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Omfattning 86 98 Närvarande Lars-Åke Johansson (S) Marie Sjöhem (S) Lotta Samuelsson (FP) Birgitta

Läs mer

Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde

Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde PROTOKOLL 1 (7) Tid och plats 17.00 19.15 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Ajournering 18.45 19.05 Omfattning 117-130 Närvarande Lars-Åke Johansson (S) Marie Samuelsson (S) Lotta

Läs mer

Delegationsordning. Omsorgsnämnden

Delegationsordning. Omsorgsnämnden Delegationsordning Omsorgsnämnden Delegationsordning antagen av omsorgsnämnden 2016-06-15 85. Ersätter delegationsordningen beslutad 2015-06-10. Delegationsordningen reglerar vem eller vilka som har rätt

Läs mer

Justeringens plats och tid Arbetslivsförvaltningen,

Justeringens plats och tid Arbetslivsförvaltningen, Instans 1(21) Plats och tid Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72, tisdagen den 14 maj 2019 klockan 17:00 18:55 (information 17:00 18:45, beslutsmöte 18:45 18:55). Beslutande Ledamöter Lars-Åke Johansson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdag Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdag Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde PROTOKOLL 1 (8) Tid och plats 18.00 20.40 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Omfattning 74 86 Närvarande Lars-Åke Johansson (S) Marie Sjöhem (S) Ida Legnemark (V) Ingegerd Nyborg

Läs mer

Tid och plats Introduktionscentrum Österlånggatan 74 Öppet sammanträde

Tid och plats Introduktionscentrum Österlånggatan 74 Öppet sammanträde Tid och plats 16.00 18.52 Introduktionscentrum Österlånggatan 74 Öppet sammanträde Omfattning 11 25 PROTOKOLL 1 (5) Närvarande Lars-Åke Johansson (S) Marie Sjöhem (S) Benny Sjöhem (S) Ida Legnemark (V)

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden

Reglemente för Socialnämnden Nummer: 50:1 Blad: (1) Reglemente för Socialnämnden A Socialnämndens uppgifter Verksamhetsområde 1 Socialnämnden har att enligt gällande lagstiftning fullgöra kommunens uppgifter vad avser individ- och

Läs mer

Riktlinjer för Arbetsmarknadsenhetens insatser

Riktlinjer för Arbetsmarknadsenhetens insatser Riktlinjer för Arbetsmarknadsenhetens insatser i Nordanstigs kommun Dokumentnamn Riktlinjer för arbetsmarknadsenhetens insatser Reviderad datum Dokumentansvarig Verksamhetschef Social omsorg Fastställd

Läs mer

Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Information

Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Information PROTOKOLL 1 (5) Tid och plats 16.00 16.35 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Information 16.00 16-25 Omfattning 108-119 Närvarande Anethe Tolfsson (S) Ida Legnemark (V) Lasse Jutemar

Läs mer

Information om ekonomiskt bistånd

Information om ekonomiskt bistånd Information om ekonomiskt bistånd Du är välkommen Till Datum.Kl Om du får förhinder ring återbud, tfn 0144-350 03 eller skicka e-post till ifo@odeshog.se Postadress Besöksadress Ödeshögs kommun Storgatan

Läs mer

KALLELSE. Datum

KALLELSE. Datum KALLELSE 2019-05-29 Instans Arbetslivsnämnden 1(2) Arbetslivsnämndens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72, tisdagen den 11 juni 2019 kl. 17:00.

Läs mer

Presentation av. Vägen från passiv bidragstagare till aktiv boråsare. Arbetslivsförvaltningen

Presentation av. Vägen från passiv bidragstagare till aktiv boråsare. Arbetslivsförvaltningen Presentation av Vägen från passiv bidragstagare till aktiv boråsare Fakta om Borås Stad Folkmängd : 109 880 invånare (2016-12-31) Folkökning: 1 392 (2016) Utrikes födda: 23 290 (2016) Kort om Jobb Borås

Läs mer

Delegationsordning. Antagen av Vård- och omsorgsnämnden 2012-11-29, 94. Diarienummer VON12/112. Reviderad 2013-01-24 VON 7. Diarienummer VON14/79

Delegationsordning. Antagen av Vård- och omsorgsnämnden 2012-11-29, 94. Diarienummer VON12/112. Reviderad 2013-01-24 VON 7. Diarienummer VON14/79 ionsordning, 94 Diarienummer VON12/112 Reviderad 201-01-24 VON 7 Diarienummer VON14/79 Reviderad 2014-09-04 VON 59 2 Använda förkortningar i delegationslistan KL Kommunallagen (1991:900) OoS Offentlighets-

Läs mer

Antagen av Vård och omsorgsnämnden: VON 45 Dnr 09:68/002 hnr 2009:148

Antagen av Vård och omsorgsnämnden: VON 45 Dnr 09:68/002 hnr 2009:148 Sida 1 av 9 Antagen av Vård och omsorgsnämnden: 2009-03-20 VON 45 hnr 2009:148 Reviderad: 2010-03-19 VON 30 hnr 2010:93 (dessa revideringar syns i röd text) Sida 2 av 9 1.Socialtjänstlagen SoL Vård- och

Läs mer

Delegationsordning Stöd och omsorg

Delegationsordning Stöd och omsorg Delegationsordning Stöd och omsorg Antagen av kommunstyrelsen:2015-06-08 Senast reviderad: 2018-10-08 KS 143 Giltig från och med: 2018-10-15 Dokumentansvarig: Sektorschef KOMMENTARER Delegeringsordningen

Läs mer

Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde

Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde PROTOKOLL 1 (7) Tid och plats 17.00 19.16 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Omfattning 24 42 Närvarande Lars-Åke Johansson (S) Marie Sjöhem (S) Annika Andersson (MP) Tobias Edin

Läs mer

99-105, 107-109 Dzenan Ganic enhetschef 99-102 Linda Harju integrationssamordnare 99-101

99-105, 107-109 Dzenan Ganic enhetschef 99-102 Linda Harju integrationssamordnare 99-101 PROTOKOLL 1 (5) Tid och plats 17.00 18.45 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Omfattning 99 109 Närvarande Lars-Åke Johansson (S) Marie Samuelsson (S) Lotta Preijde (FP) Birgitta

Läs mer

Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde. Marie Sjöhem (S) Anethe Tolfsson (S) 12-28

Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde. Marie Sjöhem (S) Anethe Tolfsson (S) 12-28 PROTOKOLL 1 (9) Tid och plats 16.00 18.17 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Omfattning 11-28 Närvarande Lars-Åke Johansson (S) ordförande Marie Sjöhem (S) Anethe Tolfsson (S)

Läs mer

Delegering av ärenden inom omsorgsförvaltningen

Delegering av ärenden inom omsorgsförvaltningen 2017-06-02 1 (5) Gäller fr.o.m. 2017-07-01 Ersätter 2015-10-01 Utarbetad av Omsorgschef, Carina Leijon Utvecklingsstrateg, Susanne Vergou Fastställd i Omsorgsnämnden 2017-06-13 xx Delegering av ärenden

Läs mer

Delegationsförteckning

Delegationsförteckning Delegationsförteckning För vård- och omsorgsnämnden i Håbo kommun Gäller från och med 2016-04-15 Delegationsförteckning daterad 2016-03-09 Antagen av vård- och omsorgsnämnden 2016-04-05 28. Dokumentägare:

Läs mer

7.1 Socialtjänst vuxna (SoL, LVM, m.m.)

7.1 Socialtjänst vuxna (SoL, LVM, m.m.) 1 7.1 Socialtjänst vuxna (,, m.m.) Missbruk och våld i nära relationer Ärendegrupp Lagrum Lägsta delegat Kommentarer m.fl. lagar 7.1. Beslut om bistånd till vård i hem för vård eller boende, vård i familjehem.,

Läs mer

Integrationsplan

Integrationsplan 2018-04-09 Integrationsplan 2018-2020 Munkedals kommun KS 2018-143 Antagen av nämnd datum för beslut, paragrafnr. Reviderad datum för beslut, paragrafnr. Sida 2 av 5 1. Inledning Under den stora flyktingvågen

Läs mer

Gruppmöten för politikisk beredning i partigrupperna sker enligt följande:

Gruppmöten för politikisk beredning i partigrupperna sker enligt följande: KALLELSE Datum 2019-01-15 Instans Arbetslivsnämnden Sida 1(2) Arbetslivsnämndens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72, tisdagen den 22 januari

Läs mer

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Nämnd, förvaltning 2016-02-29 Socialnämnden Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Beslutad av socialnämnden 2010-06-22 Reviderad 2014-05-20, 55 Reviderad

Läs mer

Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde

Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde PROTOKOLL 1 (6) Tid och plats 17.00 18.45 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Omfattning 64 75 Närvarande Lars-Åke Johansson (S) ordförande Marie Sjöhem (S) Tobias Edin (V) andre

Läs mer

6.2. Socialtjänst enheten för ensamkommande

6.2. Socialtjänst enheten för ensamkommande 1 6.2. Socialtjänst enheten för ensamkommande Gemensam enhet för Kungsholmen, Norrmalm och Östermalms stadsdelsnämnd. (SoL, LVU, LuL, FB m.m.) Ärendegrupp Lagrum Lägsta delegat Kommentarer SoL m.fl. lagar

Läs mer

5. Individ och familjeomsorg för barn och unga enskilda ärenden SoL

5. Individ och familjeomsorg för barn och unga enskilda ärenden SoL 5. Individ och familjeomsorg för barn och unga enskilda ärenden För de fall beslutsnivån ligger på socialsekreterare, bidragshandläggare, familjerättssekreterare, familjevårdsinspektör eller kontaktsekreterare

Läs mer

KALLELSE. Datum

KALLELSE. Datum KALLELSE Datum 2019-04-03 Instans Arbetslivsnämnden Sida 1(2) Arbetslivsnämndens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72, tisdagen den 16 april

Läs mer

Politiska inriktningsmål för integration

Politiska inriktningsmål för integration Dnr 2016KS524 078 Politiska inriktningsmål för integration Förord Kommunen har enligt lag det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver. I detta ansvar ryms att förhålla

Läs mer

Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Information 17:

Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Information 17: PROTOKOLL 1 (6) Tid och plats 17.00 18.35 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Information 17:00-18.30 Omfattning 106-116 Närvarande Lars-Åke Johansson (S) Marie Samuelsson (S) Birgitta

Läs mer

Plats och tid Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72, tisdagen den 11 juni 2019 klockan 17:00-19:47 (information 17:00-19:43).

Plats och tid Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72, tisdagen den 11 juni 2019 klockan 17:00-19:47 (information 17:00-19:43). Instans 1(17) Plats och tid Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72, tisdagen den 11 juni 2019 klockan 17:00-19:47 (information 17:00-19:43). Beslutande Ledamöter Lars-Åke Johansson (S), Ordförande Birgitta

Läs mer

Ett jämställt mottagande i Järfälla, motion från Emma Feldman (M) och Dan Engstrand (M) yttrande till kommunstyrelsen

Ett jämställt mottagande i Järfälla, motion från Emma Feldman (M) och Dan Engstrand (M) yttrande till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-10-05 Socialnämnden Dnr Son 2017/308 Kst 2016/599 Ett jämställt mottagande i Järfälla, motion från Emma Feldman (M) och Dan Engstrand (M) yttrande till kommunstyrelsen Förslag

Läs mer

1(8) Riktlinjer för arbetsmarknadspolitiska insatser. Styrdokument

1(8) Riktlinjer för arbetsmarknadspolitiska insatser. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Sektionschef AME Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning...4 Inledning...4 Lagstiftning

Läs mer

Delegationsförteckning

Delegationsförteckning Delegationsförteckning För vård- och omsorgsnämnden i Håbo kommun Gäller från och med 2019-01-22 Antagen av Vård- och omsorgsnämnden, 2019-01-22 14 Diarienummer VON 2019/00005 nr 3553 Giltighetstid Från

Läs mer

KALLELSE. Datum

KALLELSE. Datum KALLELSE Datum 2019-03-12 Instans Arbetslivsnämnden Sida 1(2) Arbetslivsnämndens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde onsdagen den 20 mars 2019 kl. 17:00 Arbetslivsnämndens sammanträde

Läs mer

Policy för integration och social sammanhållning. Antagen av kommunfullmäktige KS-2013/1073

Policy för integration och social sammanhållning. Antagen av kommunfullmäktige KS-2013/1073 Policy för integration och social sammanhållning Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-18 KS-2013/1073 1 Inledning Denna policy är resultatet av ett brett samarbete mellan de politiska partier som är företrädda

Läs mer

Svar interpellation från Mohamad Hassan (L) om försörjningsstöd

Svar interpellation från Mohamad Hassan (L) om försörjningsstöd ARBETSMARKNADSNÄMNDEN Svar interpellation från Mohamad Hassan (L) om försörjningsstöd Mohamad Hassan (L) har väckt en interpellation om försörjningsstödet i kommunen mot bakgrund av att utbetalt ekonomiskt

Läs mer

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Avdelningen beställare äldreomsorg, funktionsnedsättning, individ och familj inklusive socialpsykiatri Sida 1 (5) 2017-07-31 Handläggare: Joakim Olsson 08 508 19 207 Till Farsta stadsdelsnämnd 2017-08-24

Läs mer

Revidering BON:s delegationsordning

Revidering BON:s delegationsordning 2017-08-16 1 (6) Dnr :BON2016/67-19 Bildnings- och omsorgsförvaltningen Teresia Granlund Utredare 033-430 58 63 teresia.granlund@bollebygd.se Bildnings- och omsorgsnämnden Revidering BON:s delegationsordning

Läs mer

Beslutsunderlag inför eventuellt utträde ur samarbetet inom Boråsregionens etableringscenter

Beslutsunderlag inför eventuellt utträde ur samarbetet inom Boråsregionens etableringscenter Beslutsunderlag inför eventuellt utträde ur samarbetet inom Boråsregionens etableringscenter Ärendet Bollebygds kommuns kommunfullmäktige beslutade 2012-04-26 81 att ansluta sig till den gemensamma flyktingmottagningen,

Läs mer

Måldokument. för utskottet för Arbete och Försörjning,

Måldokument. för utskottet för Arbete och Försörjning, Måldokument för utskottet för Arbete och Försörjning, 2007 2010 Kommunfullmäktige antog 2006-12-18 Mål för Eslövs kommun 2007 2010. Dessa skall, som en grund, vara styrande för såväl utskottet som förvaltningen

Läs mer

Besluts- och delegationsordning

Besluts- och delegationsordning Förkortningar SL = Skollagen Vuxf = Vuxenutbildningsförordningen Delegationsförbud Enligt kommunallagen 6 kap 34 är det inte möjligt att delegera ärenden som gäller verksamhetens mål, inriktning, omfattning,

Läs mer

Delegationsbestämmelser för Nämnden för arbetsmarknadsfrågor och vuxenutbildning

Delegationsbestämmelser för Nämnden för arbetsmarknadsfrågor och vuxenutbildning Delegationsbestämmelser för Nämnden för arbetsmarknadsfrågor och Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Delegationsbestämmelser för Nämnden för arbetsmarknadsfrågor och Riktlinjer

Läs mer

2015-01-02. Det öppna sammanträdet inleds med allmänhetens frågestund ca kl. 10.00-10.30.

2015-01-02. Det öppna sammanträdet inleds med allmänhetens frågestund ca kl. 10.00-10.30. KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 2015-01-02 Sociala s ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Säven, Sociala omsorgsförvaltningen, Bryggaregatan 15, plan 6, fredagen den 2 januari, kl. 10.00.

Läs mer