NYEDAL SOLENERGI. Katalog 2014 Solceller. Version 3.0 (vänligen ha överseende med eventuella stavfel eller felskrivningar)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NYEDAL SOLENERGI. www.nyedalsolenergi.se. Katalog 2014 Solceller. Version 3.0 (vänligen ha överseende med eventuella stavfel eller felskrivningar)"

Transkript

1 Katalog 2014 Solceller Version 3.0 (vänligen ha överseende med eventuella stavfel eller felskrivningar)

2 Index 1. Introduktion 2. SMA SmartHome 2013 (maximera solenergin) 3. Solceller 4. Växelriktare 5. Tillbehör 6. Montering 7. Installation 8. Exempelkalkyler 9. Prisexempel 10. Att tänka på (info om vad vi behöver för att ge en bra offert) 1. Introduktion Nyedal Solenergi startades 2008 i Halmstad och har under 2011 och 2012 verkligen tagit plats i Sverige som leverantör samt installatör av både Solvärme och Solceller till villaägare samt företag. Vi har identifierat produkter som borgar för en enkel installation men som framförallt ger de bästa förutsättningarna för ett ekonomiskt hållbart system vilket långt ifrån alla aktörer på marknaden strävar efter, och vilket inte var möjligt för några år sen. När ni handlar av Nyedal Solenergi så handlar ni av ett familjedrivet företag med över 30års erfarenhet inom Bygg, Utveckling, VVS och nu också snart 5år inom Solenergi. När ni handlar av oss får ni kompletta system som är enkla att förstå och jämföra!

3 2. SMA SmartHome 2013 Maximera Solenergin SMA SmartHome är ett steg närmre för hushåll att bli självständiga från el-leverantörer. Genom ett system framtaget specifikt för att maximera solenergin i åtanke kan hushållet spara mer. I ett standardsystem går majoriteten av den producerade elen tillbaks till el-leverantören till deras fördel, med SMA SmartHome kan man ta kontroll själv! Bild illustrerar ett hushåll som har de vanliga komponenterna för ett solcellsystem, paneler sam växelriktare. Speciellt med ett SmartHome system är en backup växelriktare, batteribank samt en HomeManager kontroller. Systemet maximerar vart och när konsumptionen äger rum (se graf nedan) vilket innebär att hushållet nyttjar maximalt energin från solen. Systemet är till skillnad från tidigare liknande system specifikt framtagen för detta ändamål och alla enheter fungerar i harmoni. Sunny Island backup växelriktare Batteribank Sunny Home Manager kontrollerar delar av hushållets förbrukning för att maximera användning av solenergin. Maximera solenergin Överst har ni hushållskonsumption med ett standard solcellsystem på en helgdag, vecko dag hade haft ännu mer konsumption på kvällen. Typisk hushållskonsumtion med ett 5kWp system Nederst har ni en SmartHome lösning där konsumtion startar när solen är framme, samt att batterier laddas upp före elproducenterna får din el. När solen är borta tas i vanliga fall strömmen från elproducenten, men i SmartHome lösningen från den lagrade energin i batterierna. Konsumtionsmodell med Sunny Home Manager och Island Solenergi levererat till el-nätet El köpt från el-nätet El använt direkt från solen El använt från batterierna Solenergi lagrat i batterierna

4 3. Solcellspaneler Val av solcellspaneler är från person till person väldigt olika och av vår erfarenhet styrs det av två saker, ekonomisk kalkyl slåss mot välkänt varumärke och utseende. Därför har Nyedal Solenergi valt att jobba med främst tre stycken tillverkare. Vi använvder oss främst utav tre märken när det gäller solceller, Q-Cell, LG samt JA Solar, samtliga är kända världen över och använts i små till stora projekt. Nyedal Solenergi anser att dessa paneler håller en otroligt hög kvalité då vi arbetar mycket med samtliga. Då vi jobbar nära två av Tysklands största distributörer på solenergiprodukter har vi ett ständigt förnyande lager. Detta innebär att ni som kund alltid får de senaste produkterna när de blir bäst i pris, vi ligger inte på gamla lager och säljer gårdagens teknologi när det finns nya generationer till bättre pris. I år förväntas 250W paneler vara standard, men snabbt kommer 260W dominerna marknaden för mest prisvärda paneler och vi hör mycket positiva vibbar att W paneler kommer få en bra prisbild i år. När vi väljer våra produkter så har vi som utgångspunkt att alltid leverera produkter som har garanti som går att använda sig av, samt att vi har bra avtal med våra leverantör. T.ex. så har Nyedal Solenergi alltid minst 10års garanti på solcellspaneler. Vi vet att det finns många aktörer på den Svenska marknaden i dagsläget som säljer allt inom solenergi, ibland till väldigt låga priser. Vad man ska fråga sig är om det finns en rimlig chans att garantin går att åberopa och om en panel faller under garantin, ännu viktigare för en växelriktare, vem kostar det pengar... svaret ska aldrig vara er som kund! Som en av våra tyska leverantörer sa till oss: Om du köper det för billigt köper du det ofta två gånger - tänk på att anläggingen ska sitta upp i 25-35år. Prisbilden på panelerna varierar men paneler från Kina har länge varit betydligt billigare. I dagsläget skiljer det dock ej mycket i pris på en kvalitétspanel från Kina och en som är tillverkad i Europa. LG har slått sig in på marknaden med kvalité och hög verkningsgrad. (Tyskland) (Sydkorea)

5 4. Växelriktare Då alla komponenter i en solcellsanläggning är viktig så är nog växelriktaren ändå den viktigaste. Denna komponent är per enhet klart dyrast och skulle denna gå sönder kan systemet snabbt gå från en lönsam investering till en kostsam. En växelriktare från Nyedal Solenergi har garantier från några av världens största tillverkare, samtliga med tysk precision. Faktum är att vi har inte de billigaste växelriktarna på marknaden, men vi har de bästa, och till ett konkurrenskraftigt pris. Om det är någon del av ett system man ej ska chansa med så är de den dyraste och hjärtat i systemet. Inte nog med att vi har säkra växelriktare, vi har också avtal med tillverkarna som gör att vi kan byta ut dem utan kostnad till varken oss eller er. Garanti 5år i skrivandets stund på samtliga märken nedan, garantitiden kan förlängas

6 5. Tillbehör Här listar vi några av de produkter man kan välja till sina paket. Vissa produkter är specifika för vissa märken av växelriktare. Mer information och tillbehör hittar ni på vår hemsida. SMA Sunny Beam Bluetooth bordsdisplay för enklare lokal övervakning av solcellsystem med SMA växelriktare SMA WebBox Avancerad loggning av solcellsanläggning med SMA växelriktare. Möjlighet till uppkoppling mot SMAs Sunny Portal Fronius Personal Display Kombinerar visning av data med loggningsfunktion. KOSTAL PIKO Data Communicator Kommunikation samt loggning för KOSTAL växelriktare. SMA Home Manager Inegrerad lösning för att maximera nyttjandet av solens energi. SMA Sunny Backup Växelriktare för kontroll av batteribank och SMA Smart Home Kontakta oss för mer information.

7 6. Montering Vi har produkter för montering av våra solcellspaneler för i princip allt, hör av er till oss så hjälper vi er gärna. Våran huvudleverantör för monteringssytem är Tyska Schletter och Renusol. 1. Montering utefter takets lutning 2. Montering på ställbara stativ 3. Montering större system med dubbla paneler och en fästpunkt Annan vinkel på figur 3 4. Montering på fasad 5. Två fästpunkter för montering på plana ytor

8 7. Installation Vi har sen 2008 jobbat med flertalet olika leverantörer och system, vissa vädligt komplicerade och andra helt omöjliga. Med denna kunskap har vi valt en av Tysklands största tillverkare av monteringsprodukter, tre av de marknadsledande tillverkare av växelriktare och tre märken kända för sin kvalité och support för våra solcellspaneler. Vi utför installationer över hela Sverige. Projektering / Dimensionering Steg ett för en lyckad installation börjar i vårt fall framför en dator med avancerade kalkylprogram som baserar uträkingar efter många olika variabler och tar hänsyn till solstrålningen för just det omdrådet där anläggningen ska uppföras. Programmen ställs in för våra produkter och ger ut systemförslag som är funktionella och säkra. Offert / Ekonomisk hållbarhet Ni kommer märka att våra offerter är transparenta med vad vi erbjuder er som slutprodukt. Ingen kan garantera hur länge systemet kommer hålla eller hur många kwh det kommer generera, men vad vi har gjort är att säkerställa kvalitén på de produkter vi sätter ihop, att de fungerar tillsammans och att historiskt sett kommer de ge en lång livlängd med bra resultat. Nyedal Solenergi besitter kunskapen för att räkna på systemens ekonomiska potential och detta delar vi med oss till er som kund, och förklarar hur vi har räknat. Återigen så kan ingen garantera hur det ser ut om 15år, men vi har mycket god historisk data för våra produkter och tillvägagångsätt. Vi hjälper er gärna med ansökan om statligt bidrag som i skrivandes stund är 45% av hela beloppet. Platsbesök / Order / Kontrakt Då vi vet ungefär vad en standardinstallation kostar så kan vi lämna offert utifrån den information och bilder ni ger oss. När ni är nöjd med vår offert så kommer vi ut för att bekräfta eller justera installationspriset. Nu tar vi fram ett kontrakt som ska skrivas på innan installationen påbörjas. Kontraktet kommer förklara våra skyldigheter samt rättigheter mot varandra, vad som ingår i det offererade priset, och om det finns några omständigheter som kan ändra på slutpriset. När kontraket är signerat så ordnar vi med föranmälan till ert elbolag så de vid behov kostnadsfritt gör er elcentral redo för Solenergi. Installation / Driftsättning I vissa fall skickar vi upp material dagen innan installationsdatumet, men i de flesta fall kommer vi upp tillsammans med materialet. Vi går igenom hur installationen kommer gå till, vad ni bör tänka på under tiden och vilka tider på dygnet vi är där. När allt är monterat och kablar är dragna så återstår bara en sak, men en väldigt viktig sådan. Driftsättningen av systemet får ENDAST utföras utav en auktoriserad elektriker, men självklart så har vi redan en på igång och ert system är igång! Jippie!

9 8. Exempelkalkyler Nyedal Solenergi investerar alltid i den senaste mjukvaran och simulerar varje system innan vi rekommenderar det till en kund eller lämnar en offert. Såhär kan en kalkyl från oss se ut: En kort rapport som visar er som kund storlek på system, hur mycket yta som krävs och det förväntade årliga utbytet från systemet baserat på historisk data för just det området. Här kan man se det förväntade utbytet per månad, större bild nedan. I programmet får vi också ut ekonomiska kalkyler som vi gärna går igenom med er där vi kan räkna med bidrag, inflation, räntor om ni tar lån och en massa andra variabler så vi tillsammans ger er en hållbar lösning.

10 9. Prisexempel Efter att ha läst de tidigare punkterna har ni säkert förstått att krävs en del planering för att få ett väl dimensionerat och ekonomiskt system. Information som vi behöver från er som kund för att kunna ge en någorlunda exakt offert ser ni på nästa sida. Regeringen gav ytterligare 210 miljoner kronor fram till 31 december 2015 i bidrag genom 35% av totala konstnaden. Ni ansöker för bidraget på Energimyndighetens hemsida. Med en offert samt kalkyl av Nyedal Solenergi har ni all den information som krävs för att fylla i en ansökan. Nedan har ni ett prisexempel på en 10,02kW anläggning: Samtliga produkter i detta prisexmpel är tillverkade i Europa 10,02kW Solcellsanläggning 13,4000kr per kw 13,40kr per Wt ~ 64m 2 Installerad yta ~ 9,800kWh beräknad produktion per år 38st Q-Cell Q.Pro G3 265Wt - Tyska paneler producerade i Europa Takinfästning ingår på tegel, plåt eller ytpapp 1st Steca StecaGrid m UV-beständig solcellskabel 1st Kopplingsbox för solceller (ABB brytare, AC-brytare samt jordfelsbrytare) Paketpris: 134,000kr inkl moms! Installation tillkommer, beräknad kostnad 26,000kr inkl moms* Tillval till paket är bland annat: förlängd garanti, avancerad loggning, uppgradering av paneler, monteringsalternativ, extra kwh mätare * Beräknad kostnad för installation är baserad på vår erfarenhet av standardinstallationer och kan komma justeras efter besök på plats

11 10. Att tänka på För att vi ska kunna ge er en offert behöver vi veta vad ni har för installationsmöjligheter samt vad ni är ute efter att uppnå som resultat. Vi får in allt för många förfrågningar där väldigt lite information tillhandahålls. Solceller verkar bäst i Söderlig riktning mellan graders lutning utan skuggning. Vi behöver veta följande för en bra offert: Längd x Bredd på ert tak samt lutning? Vad har ni för takbeklädnad, Tegel, Betong, Plåt...? Några hinder på denna yta, skorsten, fönster...? Hur många plan är ert hus på? Vad för årsutbyte vill ni uppnå? Skicka gärna med en bild på taket, det underlättar för oss. Nu är det upp till er att välja den leverantör samt installatör ni känner er säker med. Ert system ska troligen vara i drift över 30år så välj produkter ni kan lita på, välj Nyedal Solenergi! scan me NYEDAL Nyedal Solenergi Stora Nydala Allé Halmstad t Med förbehåll för felskrivningar. Informationen i denna broschyr är enbart i informativt syfte. Nyedal Solenergi tar inget ansvar för beslut tagna av individer eller företag med denna broschyr som grund.

Solelserbjudande från Södra. Egen solel

Solelserbjudande från Södra. Egen solel Solelserbjudande från Södra Egen solel Så här tillverkas solel Solelserbjudande från Södra För att producera din egen el från solens energi behöver du ett tak eller en markyta utan skuggor. Se över hur

Läs mer

Förutsättningar för en lyckad solcellsanläggning. SVEA Renewable Solar AB. Per-Göran Andersson

Förutsättningar för en lyckad solcellsanläggning. SVEA Renewable Solar AB. Per-Göran Andersson Förutsättningar för en lyckad solcellsanläggning SVEA Renewable Solar AB Per-Göran Andersson Kan vi täcka energibehovet med solceller? Solenenergins utveckling Ca 0,1% av elen i Sverige kommer från solceller

Läs mer

Snabbkurs i solceller!

Snabbkurs i solceller! Snabbkurs i solceller! En solcellsanläggning saknar helt rörliga delar som slits, kärvar eller går sönder. Detta gör att anläggningen behöver minimalt med service samtidigt som driftsäkerheten är oslagbar.

Läs mer

Solceller. Producera egen el - en lysande idé!

Solceller. Producera egen el - en lysande idé! Solceller Producera egen el - en lysande idé! Tyst, ren och oändlig Rakt ovanför ditt huvud finns en fantastisk energikälla solen. Ren, tyst, miljövänlig och oändlig. Och gratis. För alla. Solenergin kan

Läs mer

Förstudie Solceller på villa

Förstudie Solceller på villa Förstudie Solceller på villa Förutsättningar Villa Solhem ligger i Beddingestrand, mellan Trelleborg och Ystad. Den är uppförd 1914 med en total boarea på ca 240 m 2. Den tänkta placeringen för solcellsmodulerna

Läs mer

Investera i solceller. och gör din egen solel

Investera i solceller. och gör din egen solel Investera i solceller och gör din egen solel 1 Omvandla solljus till förnybar el Solens energi ger egen klimatsmart el och en lägre elkostnad. Och du bidrar till ett hållbart energisystem. Vi erbjuder

Läs mer

Så här går det till att installera solel.

Så här går det till att installera solel. Så här går det till att installera solel. 1 KOMPLETT Vi producerar vår egen el och säljer överskottet. 2 Solenergi - som framtiden älskar! Solenergi är en del av framtidens energiproduktion och Svesol

Läs mer

Välkommen till informationsmöte om solel

Välkommen till informationsmöte om solel Välkommen till informationsmöte om solel Pauline Saers Staffan Lindberg Staffan Gunnarsson Uppsala Konsert & Kongress 2017-11-28 Kvällens agenda Kort om den kommunala energi- och klimatrådgivningen Pauline

Läs mer

EGENPRODUKTION. Solceller. Varberg 28 mars 2017 Lars Ejeklint

EGENPRODUKTION. Solceller. Varberg 28 mars 2017 Lars Ejeklint EGENPRODUKTION Solceller Varberg 28 mars 2017 Lars Ejeklint 1 SOL I SINNET På stark framväxt Åtta av tio svenskar skulle förändra sitt hem för att göra det mer miljövänligt 57 procent säger att solceller

Läs mer

SOLCELLER EGENPRODUKTION AV EL Välkomna. Nyköping 14 mars 2017

SOLCELLER EGENPRODUKTION AV EL Välkomna. Nyköping 14 mars 2017 SOLCELLER EGENPRODUKTION AV EL Välkomna Nyköping 14 mars 2017 1 VAD HÄNDER I KVÄLL? Värmeverksamheten Nyköping; Fredrik Wettervik, Vattenfall Värme Solenergi; Nicholas Etherden, Vattenfall Research & Development

Läs mer

Investera i solceller. och gör din egen solel

Investera i solceller. och gör din egen solel Investera i solceller och gör din egen solel Omvandla solljus till förnybar el Solens energi ger egen klimatsmart el och en lägre elkostnad. Och du bidrar till ett hållbart energisystem. Vi erbjuder nyckelfärdiga

Läs mer

Solel för & av privatpersoner.

Solel för & av privatpersoner. Solel för & av privatpersoner www.solpaneler.nu Agenda Hur fungerar solceller? Användningsområden Utveckling i Sverige Vilka möjligheter finns det som privatperson.och är det lönsamt? (Produktion just

Läs mer

EGENPRODUKTION. Solceller. Linköping 13 juni 2017 Lars Ejeklint

EGENPRODUKTION. Solceller. Linköping 13 juni 2017 Lars Ejeklint EGENPRODUKTION Solceller Linköping 13 juni 2017 Lars Ejeklint 1 MYTER, REALITET OCH UTMANINGAR Myt: Det är mörkt och kallt i Norden Inte kan väl solenergi vara något för oss? Realitet: Delar av Skandinavien

Läs mer

EGENPRODUKTION. Solceller. Umeå 9 augusti 2017 Lars Ejeklint

EGENPRODUKTION. Solceller. Umeå 9 augusti 2017 Lars Ejeklint EGENPRODUKTION Solceller Umeå 9 augusti 2017 Lars Ejeklint 1 MYTER, REALITET OCH UTMANINGAR Myt: Det är mörkt och kallt i Norden Inte kan väl solenergi vara något för oss? Realitet: Delar av Skandinavien

Läs mer

Solceller för egen elproduktion Är det lönsamt?

Solceller för egen elproduktion Är det lönsamt? Högskolan på Gotland Solceller för egen elproduktion Är det lönsamt? Kursdeltagare Marianne Lindeborg Oktober, 2011 Examinator: Göran Wall Högskolan på Gotland Kurs: Energi och miljö Höstterminen 2011

Läs mer

Välkommen till informationsmöte om solel. Staffan Gunnarsson Daniel Boström. Enköping

Välkommen till informationsmöte om solel. Staffan Gunnarsson Daniel Boström. Enköping Välkommen till informationsmöte om solel Staffan Gunnarsson Daniel Boström Enköping Kvällens agenda: Kort om den kommunala energi- och klimatrådgivningen Utveckling av solceller i världen, Sverige och

Läs mer

Solceller Snabbguide och anbudsformulär

Solceller Snabbguide och anbudsformulär Solceller Snabbguide och anbudsformulär Maj 211 Detta dokument har tagits fram inom ramen för SolEl-programmet, mer info finns på www.solelprogrammet.se. Projektet har kallats "Underlag för anbudsförfrågan

Läs mer

Producera din egen el

Producera din egen el E.ON Elnät Producera din egen el Information om hur du blir mikroproducent Med mikroproduktion menar vi en elproduktion som kräver en säkringsstorlek på högst 63 ampere och en produktionseffekt upp till

Läs mer

Investera i solceller. och gör din egen solel

Investera i solceller. och gör din egen solel Investera i solceller och gör din egen solel Omvandla solljus till förnybar el Solens energi ger egen klimatsmart el och en lägre elkostnad. Och du bidrar till ett hållbart energisystem. Vi erbjuder nyckelfärdiga

Läs mer

Solpaneler - för nätanslutning

Solpaneler - för nätanslutning Solpaneler - för nätanslutning Söker du en pålitlig leverantör av solpaneler, som kan ge dig professionell betjäning och den bästa och mest pålitliga teknologin? Solpaketet innehåller allt du behöver för

Läs mer

Nu kommer solen 2014-03-31

Nu kommer solen 2014-03-31 Nu kommer solen 2014-03-31 Dagen har nu blivit längre än natten Solenergisäsongen har börjat och varar till och med oktober. Det är nu dags att installera solceller! Uppmätt energi från 5 kw solcellsanläggning

Läs mer

En nytänkande kraft SOLKRAFT. med GARO Futuresmart S Kompletta paket för grön elproduktion

En nytänkande kraft SOLKRAFT. med GARO Futuresmart S Kompletta paket för grön elproduktion En nytänkande kraft SOLKRAFT. med GARO Futuresmart S 18-03 Kompletta paket för grön elproduktion ELCERTIFIKAT Som elproducent har du möjlighet att ansöka om elcertifikat för den el du levererar ut på nätet.

Läs mer

Kompletta solcellslösningar

Kompletta solcellslösningar Kompletta solcellslösningar Tryggt, lokalt och enkelt. Låt solen värma dig. I närmare 150 år har vi försett Uddevalla med energi. Mycket har hänt under åren, men vårt mål har alltid varit detsamma att

Läs mer

En nytänkande kraft SOLKRAFT. med GARO Futuresmart S Kompletta paket för grön elproduktion

En nytänkande kraft SOLKRAFT. med GARO Futuresmart S Kompletta paket för grön elproduktion En nytänkande kraft SOLKRAFT. med GARO Futuresmart S 18-09 Kompletta paket för grön elproduktion PRODUCERA EGEN GRÖN EL ENKELT, MILJÖVÄNLIGT OCH LÖNSAMT Med GAROs kompletta paket med solpaneler, med växelriktare

Läs mer

EGENPRODUKTION. Solceller. Norrköping 1 juni 2017 Lars Ejeklint

EGENPRODUKTION. Solceller. Norrköping 1 juni 2017 Lars Ejeklint EGENPRODUKTION Solceller Norrköping 1 juni 2017 Lars Ejeklint 1 VÄLKOMNA Per Sjöström Norrköpings kommun Nicholas Etherden Vattenfall Lasse Ejeklint Vattenfall Jörgen Eriksson Vattenfall 2 MYTER, REALITET

Läs mer

Investera i solceller. och gör din egen solel

Investera i solceller. och gör din egen solel Investera i solceller och gör din egen solel Omvandla solljus till förnybar el Solens energi ger egen klimatsmart el och en lägre elkostnad. Och du bidrar till ett hållbart energisystem. Vi erbjuder nyckelfärdiga

Läs mer

EGENPRODUKTION. Solceller. Motala 30 maj 2017 Lars Ejeklint

EGENPRODUKTION. Solceller. Motala 30 maj 2017 Lars Ejeklint EGENPRODUKTION Solceller Motala 30 maj 2017 Lars Ejeklint 1 VÄLKOMNA Ulrika Hållstedt Motala Kommun Energi- och Klimatrådgivare Lasse Ejeklint Vattenfall Åke Fransson Vattenfall Jörgen Eriksson Vattenfall

Läs mer

INFORMATION FÖR ER SOM SKALL INSTALLERA SOLCELLER

INFORMATION FÖR ER SOM SKALL INSTALLERA SOLCELLER INFORMATION FÖR ER SOM SKALL INSTALLERA SOLCELLER Vi på SVEA Solar är glada för att ni är intresserade av att installera solceller och satsa på solel. Marknaden för solceller växer kraftig i Sverige och

Läs mer

Kort introduktion till solcellsanläggningar

Kort introduktion till solcellsanläggningar Kort introduktion till solcellsanläggningar En solcellsanläggning saknar helt rörliga delar som slits, kärvar eller går sönder. Detta gör att anläggningen behöver minimalt med service samtidigt som driftsäkerheten

Läs mer

Detta är en annons från EgenEl. solceller. Ann väljer. solceller. Solcells paket. steg för steg

Detta är en annons från EgenEl. solceller. Ann väljer. solceller. Solcells paket. steg för steg solceller Ann väljer solceller 3 Solcells paket InstalLationen steg för steg Allt fler väljer solceller Vi kan nästan tala om en solcellsrevolution Under 2012 installerades det dubbelt så mycket solel

Läs mer

Energirevolutionen börjar här

Energirevolutionen börjar här Energirevolutionen börjar här Rexel har gjort ett aktivt val att ta täten inom förnybar energi, miljövänliga och smarta lösningar som energieffektiviserar Sverige Rexel Energy Solutions Vi tillhandahåller

Läs mer

Elektroskandias lösningar inom solenergi. Solpaneler. tryggt och hållbart

Elektroskandias lösningar inom solenergi. Solpaneler. tryggt och hållbart Elektroskandias lösningar inom solenergi Solpaneler tryggt och hållbart Smarta lösningar som håller vad de lovar. Vårt fokus är att du känner dig trygg med våra lösningar för solenergi. Därför handplockar

Läs mer

KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION PRODUCERA DIN EGEN EL

KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION PRODUCERA DIN EGEN EL KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION PRODUCERA DIN EGEN EL Höganäs Energi KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION Allt fler privatpersoner blir mikroproducenter och börjar producera sin egen el från sol, vind eller vatten.

Läs mer

SOLENERGI. Hur funkar det? Norrköping 1 juni 2017 Dr Nicholas Etherden, Vattenfall Research & Development

SOLENERGI. Hur funkar det? Norrköping 1 juni 2017 Dr Nicholas Etherden, Vattenfall Research & Development SOLENERGI Hur funkar det? Norrköping 1 juni 2017 Dr Nicholas Etherden, Vattenfall Research & Development INNEHÅLL Hur fungerar en solcellsanläggning Är det tillräckligt soligt i Sverige? Den internationella

Läs mer

EGENPRODUKTION. Solceller. Uppsala 28 februari 2017 Lars Ejeklint

EGENPRODUKTION. Solceller. Uppsala 28 februari 2017 Lars Ejeklint EGENPRODUKTION Solceller Uppsala 28 februari 2017 Lars Ejeklint 1 SOL I SINNET På stark framväxt Åtta av tio svenskar skulle förändra sitt hem för att göra det mer miljövänligt 57 procent säger att solceller

Läs mer

Solen som energikälla. Solen som energikälla

Solen som energikälla. Solen som energikälla Solen som energikälla Solen som energikälla Så här fungerar solcellssystem Energi från solen Solen är en gratis energikälla, i form av naturligt ljus och värme, som dessutom finns i överflöd. Det är möjligt

Läs mer

Kvalité till rätt pris

Kvalité till rätt pris 2015 Innehåll Kvalité till rätt pris... 3 10 anledningar till varför jag inte kan vara utan en solcellsanläggning.... 4 Varför är det lönsamt?... 4 Om jag inte får någon ersättning alls då?... 5 Innosund

Läs mer

Solceller i dag och i framtiden

Solceller i dag och i framtiden Solceller i dag och i framtiden Solfångare Varmt vatten Solceller El Stabila Tysta Inga rörliga delar Lång livslängd 30 år Liten miljöpåverkan 20-40g CO2/kWh inkl. framställning. Hur fungerar solceller?

Läs mer

Solkraft. Solceller och värmepump ger noll värmekostnad. Projekt i partnerskap:

Solkraft. Solceller och värmepump ger noll värmekostnad. Projekt i partnerskap: Solkraft Solceller och värmepump ger noll värmekostnad Projekt i partnerskap: Glöm alla värmekostnader Låt solen ge energi till värme och varmvatten Solceller producerar den el du behöver för värme och

Läs mer

Solelanläggning vid Fläckebo kyrka

Solelanläggning vid Fläckebo kyrka Välkomna! Program Repetition och omvärldsbevakning Nytt sedan sist Granegården, produktion och konsumtion Elprisutvecklingen Vad kostar solel? Brf:er berättar Grilla Janne www.stunsenergi.se Solelanläggning

Läs mer

Kort introduktion till solcellsanläggningar

Kort introduktion till solcellsanläggningar Kort introduktion till solcellsanläggningar En solcellsanläggning saknar helt rörliga delar som slits, kärvar eller går sönder. Detta gör att anläggningen behöver minimalt med service samtidigt som driftsäkerheten

Läs mer

Var lyser solen bäst?

Var lyser solen bäst? Var lyser solen bäst? Bild: Institute för Environment and sustainability- European Commission Det strålar årligen in ca 10 000 gånger mer solenergi än den energi som används på jorden! Solceller (ger el)

Läs mer

Producera din egen el med solceller

Producera din egen el med solceller Producera din egen el med solceller Producera din egen el med solceller De senaste åren har priset på solcellssystem minskat kraftigt och idag kan en solcellsanläggning för ett villatak vara en god investering

Läs mer

SOLCELLER - TAKARBETEN

SOLCELLER - TAKARBETEN SOLCELLER - TAKARBETEN SAMMA LEVERANTÖR MgAlpha AB är ett byggbolag med bred kompetens inom energieffektivisering för småhus, takbyggnationer samt solceller. Vi har för avsikt att tillsammans med de bästa

Läs mer

Information om dina solceller På följande sidor hittar du information kring hur det fungerar att ha solceller på taket.

Information om dina solceller På följande sidor hittar du information kring hur det fungerar att ha solceller på taket. Information om dina solceller På följande sidor hittar du information kring hur det fungerar att ha solceller på taket. Innehållsförteckning - Intro - Så fungerar en solcellsanläggning - Försäljning och

Läs mer

Så här jämför du olika system och produkter

Så här jämför du olika system och produkter Så här jämför du olika system och produkter Det är komplicerat att jämföra olika system och lösningar. Det finns ingen lösning som är bäst i alla lägen. Dels finns det många avvägningar att göra, exempelvis

Läs mer

BESKRIVNING AV SOLENERGISYSTEMET PÅ AUGUSTENBORGSVÄGEN 26 MALMÖ

BESKRIVNING AV SOLENERGISYSTEMET PÅ AUGUSTENBORGSVÄGEN 26 MALMÖ BESKRIVNING AV SOLENERGISYSTEMET PÅ AUGUSTENBORGSVÄGEN 26 MALMÖ Beskrivning av solenergisystemet Augustenborgsvägen 26, Malmö Sida 2(7) BESKRIVNING AV SOLENERGISYSTEMET. Innehållsförteckning 1 Allmänt...

Läs mer

Solpotentialstudier varför? ELISABETH KJELLSSON, BYGGNADSFYSIK, LTH

Solpotentialstudier varför? ELISABETH KJELLSSON, BYGGNADSFYSIK, LTH Solpotentialstudier varför? ELISABETH KJELLSSON, BYGGNADSFYSIK, LTH Elisabeth Kjellsson, Byggnadsfysik, LTH Innehåll Mål solkarta vad är det? Solinstrålning ytor på byggnader Solceller aktuellt läge (solfångare)

Läs mer

PRODUCERA DIN EGEN EL

PRODUCERA DIN EGEN EL KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION PRODUCERA DIN EGEN EL Höganäs Energi KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION Allt fler privatpersoner blir mikroproducenter och börjar producera sin egen el från sol, vind eller vatten.

Läs mer

Snabbkurs i solceller!

Snabbkurs i solceller! Snabbkurs i solceller! En solcellsanläggning saknar helt rörliga delar som slits, kärvar eller går sönder. Detta gör att anläggningen behöver minimalt med service samtidigt som driftsäkerheten är oslagbar.

Läs mer

KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION PRODUCERA DIN EGEN EL

KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION PRODUCERA DIN EGEN EL KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION PRODUCERA DIN EGEN EL Höganäs Energi KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION Allt fler privatpersoner blir mikroproducenter och börjar producera sin egen el från sol, vind eller vatten.

Läs mer

4kW Solcellspaket Produktblad

4kW Solcellspaket Produktblad 4kW Solcellspaket Produktblad Innehållsförteckning: Översikt över inkluderade produkter och garantier Teknisk Specifikation Utförande av montering & Installation Försäkringar & Ansvar 4kW Solcellspaket

Läs mer

Snabbkurs i solceller!

Snabbkurs i solceller! Snabbkurs i solceller! En solcellsanläggning saknar helt rörliga delar som slits, kärvar eller går sönder. Detta gör att anläggningen behöver minimalt med service samtidigt som driftsäkerheten är oslagbar.

Läs mer

Teknik, kostnader och ekonomi i en solcellsanläggning

Teknik, kostnader och ekonomi i en solcellsanläggning Teknik, kostnader och ekonomi i en solcellsanläggning Vår egen solcellsanläggning Energi/ekonomisnurr : Ett annat sätt att tänka, (kommer lite här och där). Pågående solcellsinstallation i Leksand Stödmöjligheter

Läs mer

Nu kommer solen 2015-01-26

Nu kommer solen 2015-01-26 Nu kommer solen 2015-01-26 Dagen har nu blivit längre än natten Solenergisäsongen börjat i mars och varar till och med oktober. Det är nu dags att installera årets solceller! Uppmätt energi från 5 kw solcellsanläggning

Läs mer

Egen el direkt till uttaget. Dala Elfond. Dala Solel. Använd solsidan - gör din egen el

Egen el direkt till uttaget. Dala Elfond. Dala Solel. Använd solsidan - gör din egen el Egen el direkt till uttaget Dala Elfond Ett avtal som passar alla Tillsammans är vi stora Dala Solel Använd solsidan - gör din egen el Visste du att... Melbourne i Australien har 2100 soltimmar per år.

Läs mer

Informationsmöte om solel

Informationsmöte om solel Informationsmöte om solel Staffan Gunnarsson Hemslöjdens samfällighetsförening 2018-03-06 Frågor - behövs bygglov - hur stor takyta krävs för att eltillskottet ska vara intressant - hur får man in elen

Läs mer

KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION PRODUCERA DIN EGEN EL

KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION PRODUCERA DIN EGEN EL KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION PRODUCERA DIN EGEN EL KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION Allt fler privatpersoner blir mikroproducenter och börjar producera sin egen el från sol, vind eller vatten. För det överskott

Läs mer

SOLENERGI. Hur funkar det? Nyköping 14 mars 2017 Dr Nicholas Etherden, Vattenfall Research & Development

SOLENERGI. Hur funkar det? Nyköping 14 mars 2017 Dr Nicholas Etherden, Vattenfall Research & Development SOLENERGI Hur funkar det? Nyköping 14 mars 2017 Dr Nicholas Etherden, Vattenfall Research & Development MYTER, REALITET OCH UTMANINGAR Myt: Det är mörkt och kallt i Norden Inte kan väl solenergi vara något

Läs mer

Utvecklingsmiljöer i nära samverkan med fastighetsägare, miljöteknikföretag och universitet

Utvecklingsmiljöer i nära samverkan med fastighetsägare, miljöteknikföretag och universitet Utvecklingsmiljöer i nära samverkan med fastighetsägare, miljöteknikföretag och universitet Vilken typ av produkt är solel? Det beror på Fyra exempel på olika affärsmodeller: - storskalig produktion

Läs mer

Förstudie Solceller på BRF Hamnkaptenen Uppdaterad

Förstudie Solceller på BRF Hamnkaptenen Uppdaterad Förstudie Solceller på BRF Hamnkaptenen Uppdaterad 2017 03 03 JB EcoTech Solenergi AB Telefon: 0704-333 217 Jonas.buddgard@jbecotech.se www.jbecotech.se 2017 03 03 Bakgrund Avsikten med denna förstudie

Läs mer

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Varför solceller? Egen el ersätter köpt el kan medföra minskade elkostnader Kan vara en försäkring mot framtida elprisökningar God miljöprofil

Läs mer

Önskar Ni ett formulär för att beställa kompletta villasystem? Skicka ett mejl till kontakt@nuenergi.se för att ta del utav formuläret

Önskar Ni ett formulär för att beställa kompletta villasystem? Skicka ett mejl till kontakt@nuenergi.se för att ta del utav formuläret Prislista Solcellskomponenter Priser och utbud av modeller varierar beroende på den globala marknadsutvecklingen. De modeller som Ni finner här är exempel då vi kan leverera samtliga modeller från dessa

Läs mer

Solpotential Osnabrück

Solpotential Osnabrück Solkartan i Lund Solpotential Osnabrück Department of Environmental Protection Rooves with excellent or good suitability for solar panels: 26,000 (out of 70,000) Result Profit Requirement Solar Power Generation

Läs mer

Solceller i Lantbruket

Solceller i Lantbruket Solceller i Lantbruket Hässleholm 2014-03-07 Agenda 1.Vilka är vi? 2.Varför solceller och vad är det? 3.Hur fungerar en solcellsanläggning? 4.Vad ska man tänka på som köpare 5.Referensanläggningar GermanSolar

Läs mer

Välkommen till. EN SYSTER TILL ETT MODERNT & EKONOMISKT BOENDE MED HÖG STANDARD

Välkommen till. EN SYSTER TILL ETT MODERNT & EKONOMISKT BOENDE MED HÖG STANDARD Välkommen till. EN SYSTER TILL ETT MODERNT & EKONOMISKT BOENDE MED HÖG STANDARD INTEGRERADE SOLCELLER - SMART BÅDE FÖR MILJÖN & PLÅNBOKEN MILJÖSMART! GRÖN EL FRÅ N SOLEN I Sverige har vi bra förutsättningar

Läs mer

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Varför solceller? Egen el ersätter köpt el kan medföra minskade elkostnader Kan vara en försäkring mot framtida elprisökningar God miljöprofil

Läs mer

Återförsäljare: http://shop.poolworld.dk Tel.: 2758 8047 @: kundeservice@poolworld.dk

Återförsäljare: http://shop.poolworld.dk Tel.: 2758 8047 @: kundeservice@poolworld.dk Återförsäljare: Illustration: X-FLOW PROFESSIONAL X-FLOW PROFESSIONAL Texsuns patenterade x-kanalsystem tar på ett unik sätt till vara på en instrålande solenergin. Texsuns solfångare är tillverkad i ett

Läs mer

Solceller. Från idé till färdig anläggning. Mikaela Tarnawski,

Solceller. Från idé till färdig anläggning. Mikaela Tarnawski, Solceller Från idé till färdig anläggning Mikaela Tarnawski, 2019-04-09 Vi behöver ställa om snabbt Mål om andel förnybart i Sverige Energiöverenskommelsen: 100 % förnybar elproduktion till 2040 3 Hur

Läs mer

Rotebro idrottshall solel

Rotebro idrottshall solel Rotebro idrottshall solel Glasparti söderfasad 672st paneler Glasparti västerfasad 450st paneler Tunnfilmspaneler monterade på kil ovan tak 32st paneler. Övrig yta blir vanligt glas i liknande utseende

Läs mer

10 % rabatt på solceller

10 % rabatt på solceller NYHETER OCH ERBJUDANDEN TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2014 Solenergi framtidens energikälla Erbjudande på solceller 10 % rabatt på solceller Tävla med oss! Vinn en luftvärmepump, värd upp till

Läs mer

Ett bekvämt & ekonomiskt boende

Ett bekvämt & ekonomiskt boende Välkommen till. EN SYSTER TILL Ett bekvämt & ekonomiskt boende för alla åldrar INTEGRERADE SOLCELLER - SMART BÅDE FÖR MILJÖN & PLÅNBOKEN MILJÖSMART! GRÖN EL FRÅ N SOLEN I Sverige har vi bra förutsättningar

Läs mer

Solenergigrossist för alla

Solenergigrossist för alla Solenergigrossist för alla Svesol har affärsområden SVESOL-grossist, SVESOL-komplett och SVESOL-projekt. SVESOLgrossist Vi säljer till installatörer och till dig som är privatperson och installerar i egen

Läs mer

Förstudie Solceller på flerbostadshus

Förstudie Solceller på flerbostadshus Förstudie Solceller på flerbostadshus Förutsättningar Bostadsrättföreningen Solskiftet är en HSB-förening, belägen i nordöstra delen av Landskrona. Föreningen består av 117 lägenheter, fördelade på 9 fastigheter

Läs mer

Hur tänker kunderna? Jenny Palm Internationella miljöinstitutet Lunds universitet. Finansieras av Energimyndigheten

Hur tänker kunderna? Jenny Palm Internationella miljöinstitutet Lunds universitet. Finansieras av Energimyndigheten Hur tänker kunderna? Jenny Palm Internationella miljöinstitutet Lunds universitet Finansieras av Energimyndigheten 1 Vem blir prosument? Studier visar att det inte finns någon enhetlighet när det t.ex.

Läs mer

Hållbara tak med integrerade solpaneler

Hållbara tak med integrerade solpaneler Hållbara tak med integrerade solpaneler Solenergitak från Monier Part of BMI Group Dags för takrenovering? Grattis! Passa på att uppgradera ditt hus med ett Monier Solenergitak. Med integrerade solpaneler

Läs mer

Solenergi - Ett lysande energialternativ

Solenergi - Ett lysande energialternativ Solenergi - Ett lysande energialternativ Bild: istockphoto. Intro Denna broschyr syftar till att ge en introduktion till hur solenergi fungerar, vilka användningsområden som är fördelaktiga samt vilka

Läs mer

Fråga: Vilken typ av anläggning för elproduktion ska man välja?

Fråga: Vilken typ av anläggning för elproduktion ska man välja? FAQ Mikroproduktion FAQ som Svensk Energi har tagit fram. Teknik Fråga: Vilken typ av anläggning för elproduktion ska man välja? Svar: Det beror på vilka förutsättningar man har där man bor samt vilket

Läs mer

Solel är enkelt, kul, underhållsfritt

Solel är enkelt, kul, underhållsfritt Nätanslutna solcellsanläggningar Solel är enkelt, kul, underhållsfritt...och numera prisvärt 1 Mycket energi går åt i våra hem Idag används nära 40 % av Sveriges totala energi i våra bostäder, en energi

Läs mer

Solel är enkelt, kul, underhållsfritt

Solel är enkelt, kul, underhållsfritt Nätanslutna solcellsanläggningar Solel är enkelt, kul, underhållsfritt...och numera prisvärt 1 Mycket energi går åt i våra hem Idag används nära 40 % av Sveriges totala energi i våra bostäder, en energi

Läs mer

Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem.

Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem. Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem. Foto www.willanordic.se 2 Höj livskvalitén. En villahiss betyder så mycket mer än att transportera sig från en våning till en annan. Det handlar om att njuta

Läs mer

Prislista. Solenergilösningar 2015 JANUARI

Prislista. Solenergilösningar 2015 JANUARI Prislista Solenergilösningar 2015 JANUARI Plannja Solenergilösningar Solenergi är en oändlig, fri och ren naturresurs. Nyttjande av solenergi i form av uppvärmt vatten eller elektricitet ökar energieffektiviteten.

Läs mer

Är bergvärme något för mig? Det här behöver du veta innan du bestämmer dig.

Är bergvärme något för mig? Det här behöver du veta innan du bestämmer dig. Är bergvärme något för mig? Det här behöver du veta innan du bestämmer dig. Att installera i bergvärme är en stor och bra affär både för plånboken och miljön, oavsett om du är på jakt efter ett nytt värmesystem

Läs mer

Vad säger kunderna? Vilka hinder för att göra affärer finns det? Vilka problem bör vi lösa?

Vad säger kunderna? Vilka hinder för att göra affärer finns det? Vilka problem bör vi lösa? Vad säger kunderna? Vilka hinder för att göra affärer finns det? Vilka problem bör vi lösa? Jenny Palm Internationella miljöinstitutet Lunds universitet Finansieras av Energimyndigheten 1 Upplägg Motiv

Läs mer

Privatpersoner. Producera din egen el med solceller

Privatpersoner. Producera din egen el med solceller Privatpersoner Producera din egen el med solceller Producera din egen el med solceller De senaste åren har priset på solcellssystem minskat kraftigt och idag kan en solcellsanläggning för ett villatak

Läs mer

Energi- och klimatrådgivning. lars.ivarsson@solvesborg.se

Energi- och klimatrådgivning. lars.ivarsson@solvesborg.se Energi- och klimatrådgivning lars.ivarsson@solvesborg.se Klimathot? EU Klimatmål 2050 Tagna beslut Mål Ren el? Ren svensk el Oljekondens Verkningsgrad 33% Framtid? Ekonomi just nu? Nu kommer solen!

Läs mer

Vattenfall InHouse. Det hållbara sättet att stärka ert varumärke

Vattenfall InHouse. Det hållbara sättet att stärka ert varumärke Vattenfall InHouse Det hållbara sättet att stärka ert varumärke Hållbarhet är det viktigaste för framtiden Idag ställer era kunder krav. De förväntar sig att hotellrummets värme och livsmedelsaffärens

Läs mer

Funderar du på att investera i en solcellsanläggning?

Funderar du på att investera i en solcellsanläggning? Företag Funderar du på att investera i en solcellsanläggning? Kommunens energi- och klimatrådgivare kan ge dig opartiskt stöd i alla steg. Sju tips på vägen: 1. Ta kontakt med en säljare för att få besök

Läs mer

Solceller i dag och i framtiden

Solceller i dag och i framtiden Solceller i dag och i framtiden Solenergimarknaden i Sverige Marknaden för termiska solpaneler (solfångare) har minskat de senaste tre åren i och med att bidragen togs bort 2011. Solcellsmarknaden har

Läs mer

EL FRÅN SOLEN. Sverige 2016. Johan Nilsson

EL FRÅN SOLEN. Sverige 2016. Johan Nilsson EL FRÅN SOLEN Sverige 2016 Johan Nilsson TEKNIK SOLCELLSSYSTEM Solcell solfångare solpanel? Solel från solceller/solcellsmoduler Solvärme från solfångare Komponenter Solcellsmodul för solel Solfångare

Läs mer

NIBE PV Solcellspaket

NIBE PV Solcellspaket NIBE PV Solcellspaket 3 Solcellspaket för takmontering Panelerna är uppbyggda av kiselkristaller, täckta med specialglas. När solen lyser på solcellspanelerna tar de tillvara på minsta solljus och transformerar

Läs mer

WeGrid Förstudie för solcellsanläggning på Lillåkersvägen 2-16 i BRF Kantarellen 11. Powered by

WeGrid Förstudie för solcellsanläggning på Lillåkersvägen 2-16 i BRF Kantarellen 11. Powered by WeGrid Förstudie för solcellsanläggning på Lillåkersvägen 2-16 i BRF Kantarellen 11 Powered by Innehåll Bakgrund Elanvändning och elkostnader Solcellsanläggningen Solelproduktion Resultat Bilagor Ingångsparametrar

Läs mer

1.1 STARTSIDA. Kenneth Mårtensson

1.1 STARTSIDA. Kenneth Mårtensson 1.1 STARTSIDA Kenneth Mårtensson ÄGARSTRUKTUR SHE-KONCERNEN Sala kommun 87,5% Heby kommun 12,5% Sala-Heby Energi AB 100% 100% Sala-Heby Energi Elnät AB HESAB SHEs AFFÄRSIDÉ Att vara en långsiktig modern

Läs mer

* Elförsörjning med solceller

* Elförsörjning med solceller * Elförsörjning med solceller Kort version Denna utrustning får endast demonstreras av personal. Vad kan man använda elenergin från solcellen till Vad händer med elenergin från solcellen om man inte använder

Läs mer

S o lceller Framtidens energikälla på Sveriges soligaste öar.

S o lceller Framtidens energikälla på Sveriges soligaste öar. S o lceller Framtidens energikälla på Sveriges soligaste öar. Solenergi En timmas solljus mot jorden täcker hela världens energibehov under ett år! Solenergi Ett villatak tar på ett år emot 5 ggr mer solenergi

Läs mer

FAQ vanliga frågor och svar

FAQ vanliga frågor och svar FAQ vanliga frågor och svar Detta dokument är framtaget av SVEA Solar och är anpassad efter de anläggningar som installeras av oss. För övriga frågor som eventuellt inte kan utläsas från denna manual kontakta

Läs mer

Agenda. Vad är vad? Solfångarsystem - solvärme Typer av solfångare Sol-värme-ekonomi

Agenda. Vad är vad? Solfångarsystem - solvärme Typer av solfångare Sol-värme-ekonomi Agenda Vad är vad? Solfångarsystem - solvärme Typer av solfångare Sol-värme-ekonomi Vad är el och elpris? Så fungerar en solcell! Elproduktion av solceller i Sverige? Sol-el-ekonomi! Frågor? Sol-el Genererar

Läs mer

Solceller möjligheter för integration i arkitekturen. Ricardo Bernardo 2014-01-29

Solceller möjligheter för integration i arkitekturen. Ricardo Bernardo 2014-01-29 Solceller möjligheter för integration i arkitekturen Ricardo Bernardo 2014-01-29 Solenergiomvandling Solstrålning kan omvandlas till värme eller el Solfångare för värmeproduktion Solceller/solpaneler för

Läs mer

El och varmvatten från solen - åk på solsafari onsdag 22 maj kl 18-20

El och varmvatten från solen - åk på solsafari onsdag 22 maj kl 18-20 El och varmvatten från solen - åk på solsafari onsdag 22 maj kl 18-20 Energin från solinstrålningen mot ett tak i norrland är 6-8 ggr större än husets värmebehov. Fastighetsägare visar hur solfångaroch

Läs mer

Sol i Väst -Egenproducerad solel

Sol i Väst -Egenproducerad solel Sol i Väst -Egenproducerad solel Träff 1 Uppstart och förstudie Konsultstöd Stöd från SP Förstudie Upphandling Installation, drift, underhåll och uppföljning 2014 2015 2016 Träff 1- Förstudie Träff 2 -

Läs mer