SCENKONST. HT 2015 årskurs 6-9

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SCENKONST. HT 2015 årskurs 6-9"

Transkript

1 SCENKONST HT 2015 årskurs 6-9

2 SCENKONST ht 2015 årskurs maj VI ÄR ÖPPNA FÖR MÅNGFALD! Under nästan ett års tid har vi tittat på en mängd föreställningar för att hitta det bästa utbudet som vi tycker finns på repertoaren idag. I detta kompendium kan du läsa om föreställningarna, dess innehåll, rekommendationer och vilka åldrar de passar för mm. Utifrån era önskemål och möjligheten att köpa in och bestämmer vi vilka föreställningar som blir av. Från och med ht2015 och under läsåret arbetar Nacka kulturcentrum med temat Öppenhet och mångfald. Detta kommer att synas i våra utställningar, på våra kurser, på scenerna och också förstås genom utbudet för skolan. Nacka kulturcentrum har lagt ner ett stort arbete på att erbjuda åk 8 och 9 föreställningen Stjärnlösa nätter efter succéromanen med samma namn av Arkan Asaad. Utöver föreställningen får eleverna möta författaren själv i en mycket spännande och inspirerande föreläsning för att ytterligare fördjupning för både elever och lärare på skolan. Denna föreställning kan vi varmt rekommendera er att välja! VAR NOGA MED ERA ÖNSKEMÅL För att underlätta för alla inblandade när ni lämnar in era önskemål, så vill vi göra er uppmärksamma på att det är mycket viktigt att ni uppger vilka veckor/dagar som INTE fungerar (tex prao, klassresor, friluftsdagar eller studiedagar). Ange också vilka årskurser/klasser och antal elever det gäller. (Sista sidan finns plats att fylla i allt detta.) Vi på Nacka kulturcentrum tar gärna emot önskemål redan på ombudsträffarna. Annars ber vi er så snabbt som möjligt maila eller skicka era önskemål. Ange både ett förstahandshandsval och ett andrahandshandsval. Detta ger oss möjlighet att sy ihop allt så snyggt som möjligt. Sista datum för önskemål är 6 maj. För mer info om scenkonst kontakta producent Katarina Weidhagen, katarina.weidhagen@nacka.se eller För frågor om avtal/workshops kontakta patrik.lindgren@nacka.se eller på Varmt välkomna / Nacka kulturcentrum

3 TEMA: ÖPPENHET OCH MÅNGFALD stjärnlösa nätter - teater Ett paketerbjudande Scenkonst för årskurs 8 och 9: Se teaterföreställningen Stjärnlösa nätter av Boulevardteatern vecka 46 En föreläsning av Arkan Asaad vecka 47 Skolan får möjlighet att köpa en klassuppsättning av boken Stjärnlösa nätter till ett förmånligt pris. Rekommendation: Att få öppenhet och mångfald presenterat på ett bättre sätt går inte! Här möter publiken först teaterföreställningen och sen den unge författaren som talar om att leva sitt liv. Om vikten av språk och att våga tro på sina drömmar - ett inspirerande och läsbefrämjande möte med Arkan Asaad. Foto: Martin Skoog. Teaterföreställningen Stjärnlösa nätter bygger på Arkan Asaads succébok med samma namn. Handling: Amàr är arton år, kurd och uppvuxen i en svensk småstad. En dag bestämmer pappan att hela familjen ska åka på bilsemester till Irak och hälsa på släkten. Det blir ett kärt återseende, inte minst med kusinen Amina. Snart anar dock Amàr att något är i görningen. Pappan har bestämt att Amàr och Amina ska gifta sig. Amàr får en chock och vägrar gå med på detta. Han klarar dock inte trycket från familjen och går till slut med på giftermål. När han senare ångrar sig börjar helvetet En berättelse om kampen för rätten till ett eget liv, om skuld och straff, svek och kärlek och om den långa och svåra vägen till försoning. Berättelsen Stjärnlösa nätter ger oss en inblick i en för många okänd värld. Manus: Efter en bok av Arkan Asaad Regi: Roger Westberg Medverkande: Daniel Goldmann & Sofia Rönnegård Ljus & ljud: Simon Söderberg Produktion: Boulevardteatern Ålder: åk 8-9 Speltid: 70 min Foto: Martin Skoog Handledning: Trailer:

4 Föreläsning med Arkan Asaad Arkan Asaad berättar gripande om kampen för sin identitet och rätten att välja sitt liv. Han slits mellan sin fars värderingar och sitt liv med kompisar och en svensk vardag. Arkan har lång erfarenhet att föreläsa för unga och har ett språk och tilltal som når rakt in i hjärtat. Föreläsningen handlar om identitet, integrering, utanförskap och inte minst om språket och läsandets betydelse för en ung människa idag. Att tro på sig själv och följa sin dröm är något djupt allmänmänskligt. Föreläsningen hålls på Stora scen och är ca 70 minuter DVD och handledningsmaterial finns, samt böcker att köpa förmånligt pris för klassuppsättning.

5 Åsiktsmaskinen teater/mim Rekommendation: En underhållande, upplysande och upprörande föreställning om påverkan och åsiktsbyggande. Vem styr våra åsikter? Vad är en åsikt? Hur fungerar en hjärna egentligen? Vad är det som händer? Du möter över 1000 reklambudskap varje dag! Och lika många meddelanden från företag och myndigheter. Vilka är de? Hur går det till och vad är egentligen en åsikt? Vad tycker du? Åsiktsmaskinen är Teater Barbaras underhållande, upplysande och upprörande föreställning om påverkan och åsiktsbyggande. Genom kunskap om hjärnans funktioner, psykologisk betingning och retoriska figurer ägnar sig reklamare, politiker, opinionsbildare och konstnärer åt att få oss att tänka och känna som de vill. Vi frågar oss: Hur gör de? Vad gör de? Och vad är det i våra hjärnor som gör att metoderna fungerar? Föreställningen riktar sig främst till unga som redan är utsatta för mängder av information, påtryckningar, reklam och värvningar. Men föreställningen bör ses av alla som vill fatta mer medvetna och självständiga beslut. Press rockig debatteater med humor, fart och fläkt. punktbelyser de luriga fällorna i omedvetenhetens mörker. en underhållande thriller. Snyggt och vältajmat - Pia Huss, DN Foto: José Figueroa Manus: Ulf Evrén, Johan Ehn Regi: Ulf Evrén. Medverkande: Carina Jingrot, Anders Jansson, Johan Ehn Scenografi/Kostym: Johan Ehn, Film/Animationer: Martin Wanngård. Produktion: Teater Barbara. Handledning: Trailer: Ålder: åk 8-9. Speltid: 70 min.

6 Foto och trailer: Tim Claxton. Lilla Odysséen - klassiker Rekommendation: Hur underbart är det inte att dyka in i de klassiska grekiska sagorna och upptäcka att de fortfarande är lika aktuella och viktiga. Lilla Odysséen ett epos nära dig! Historien om Kung Odysseus irrfärder berättades länge muntligt innan den på 700-talet f. Kr. skrevs ner. Teater Barbara tar Odysséen tillbaka till ursprunget till mötet mellan berättaren och publiken! Följ med till en actionspäckad värld fylld av jättar, monster, gudar och döda själar; där kärlek och hat väver sina suggestiva mönster runt den hänförda åhöraren. Där vårt fysiska skådespeleri med masker och snabba rollbyten väcker lust, nyfikenhet och mod i en tid fylld av utmaningar. Vem har inte hört talas om kriget mot Troja? Eller om Cyklopen, den enögde jätten? Eller Sirenerna, som med sin skönsång lockar kärlekskranka sjömän på grund, för att plundra dem på rikedomar? Eller den vackra Kalypso, gudinnan som förälskar sig i Odysseus och erbjuder honom odödlighet? Eller Odysseus besök i dödsriket? Ja, listan på episoder och äventyr är lång och vi har valt med omsorg! Press: Här kombineras ett stoff som skolorna kan nappa på med teatralt häftiga äventyr om människor och gudar, våld och fruktan, kärlek och hämnd. Karin Helander, SvD Manus och regi: Ulf Evrén. Medverkande: Hans Nyberg och Veronica Kurba Masker/Kostym: Sara Kander. Produktion: Teater Barbara Handledning: Trailer: Ålder: Åk 6-7. Speltid: ca 45 min.

7 Foto: Hans Nilson. Tango på en soptipp dans Rekommendation: En poetisk och tragikomisk välgjord dansföreställning om vårt behov av prylar och vad vi ska göra med allt.det är så mycket som vi ska hinna med och uppleva i våra liv!! I en tid då vi skaffar oss mer och mer prylar, samtidigt som sopbergen växer, vill Avart-dans belysa vårt förhållande till existentiella och skapade behov och belysa vilken roll de har för vårt sökande efter tillfredsställelse. Scenen är en rykande soptipp full med gamla dataskärmar, konservburkar och, kylskåp. Mitt i tippen lever några kasserade dansare. De funderar på alla prylar de köpt och slängt och om det gjorde dem lyckligare. Så mycket att hinna med, att skaffa sig, att uppleva, att tillfredsställa innan man är förbrukad. Dansarna hjälper varandra att minnas och drömma i vilda, galna och känslofyllda dansscener, där vi får följa med på allt från modeshower, divadrömmar, zombies och shop-o-holics till Wallstreet, Svansjöns grymhet och hemlösa tiggare. En del är verklighet, annat kanske drömmar som aldrig blev uppfyllda. Allt med en touch av humor och kärlek till livet. Dansföreställningen Tango på en Soptipp är fritt inspirerad av Becketts I väntan på Godot, S. Dahlströms Stilla dagar på floden och B. Lindgrens Loranga, Masarin och Dartanjang. Gemensamt för författarna i dessa verk, är att de beskriver en tillvaro på gränsen mellan dröm och verklighet, där tillvaron kan tyckas vara lika meningsfull som meningslös. Idé: Malin Anclair & Måns Erlandson Koreografi: Måns Erlandson med dansarna Dansare: My Areskoug, Francoise Fournier, Pelle Sacklén, Måns Erlandson. Kostym & mask: Ulrika Van Gelder Musikkomposition: Jörgen Aggeklint. Scenografi: Pelle Wittsäter Dockor: Amanda Cederqvist. Produktion: Avart Dans och Rörelse Trailer: Handledning: Ålder: åk 7-9, Speltid: 55 min.

8 Stoneface/Duckface teater Foto: Tim Claxton Rekommendation: En medryckande föreställning utifrån barnens medievärld. Där känslan av att stå utanför och rädslan av att bli avslöjad står i centrum. Manuset är skrivet av Emma Broström, en av Sveriges främsta dramatiker, med en mängd hyllade och prisbelönta pjäser på sin meritlista! Stoneface/Duckface handlar om att söka efter sin identitet, om pubertetens konsekvenser, känslan av att stå utanför och rädslan över att bli avslöjad! Varför är det så viktigt att passa in när alla egentligen är olika? Trots att Stoneface och Duckface träffas nästan varje dag känner de inte varandra. Klassen är uppdelad mellan de som är något och de som inte finns. Stoneface tillhör det tuffa gänget men känner sig innerst inne rädd och osäker. Han vill inte alltid göra allt det där som krävs för att vara någon! Duckface tillhör inte det tuffa gänget. Hon vill inte vara vuxen på låtsas. Hon vill inte ha de där brösten som sväller innanför hennes kläder. Och hon vill absolut inte bli som sin mamma! Puberteten känns som ett slag i magen. Föräldrarna är konstiga. Kroppen känns främmande och livet är skrämmande. Det är bara i dataspelets värld de kan känna sig trygga, ha kontroll och själva forma sina öden! Press: Det häftigaste med föreställningen är berättartekniken. Skådespelarna byter snabbt och effektivt karaktärer med varandra och berättar båda sina historier samtidigt... Tempot i föreställningen är mycket högt, precis som i en actionfilm med många klipp. Kulturbloggen, Lotta Altner Manus: Emma Broström, Regissör: Robert Jelinek. Meverkande: Alexander Lindman, Maria Grudemo El Hayek. Scenograf: Caroline Romare Kostymör: Caroline Romare. Animatör: Camilla Lindén Handledning: Trailer: Ålder: åk 6-7. Speltid: 60 min.

9 KITCHEN SINK BLUES musik/musikhistoria Rekommendation: En riktigt svängig och oemotståndligt medryckande konsert där Matti väver in bluesens uppkomst och dess historia. Lär och njut! Matti Norlin är född 1972 och kommer från Hoting i Ångermanland, bosatt i Stockholm. Under uppväxten lyssnade han mest på Elvis, Chuck Berry, Little Richard och andra rythm and blues artister. När Matti var tio år började han spela gitarr, snart sjöng han och spelade hårdrock med några äldre grabbar från byn. Som tonåringar gjorde dom två vinylsinglar, den första Andra blues-cd:n Kitchen sink blues (1998) kom till när Matti lånade en DAT-bandspelare, och spelade in för att höra om de egna blueskompositionerna höll för att spela inför publik. När han märkte att akustiken i köket bidrog till en jämförelsevis god ljudkvalitet, beslöt han att använda inspelningarna till en ny CD. De flesta låtarna framfördes solo med akustisk gitarr och sång. Men på några spår spelar han elgitarr eller banjo. Dessutom kompas Matti på några låtar av plåtgitarr, trummor, kastruller, kazoo och bas i olika konstellationer. Press: Var det ett helt bluesband på scenen? Nej, det var Matti Norlin och en enda gitarr och en stamplåda. Så suveränt bra! Recension från Värnamo Vilken talang! Vilken attack! Vilken överraskning! Expressen...från passionerad slide till fingerfärdig rag stil Cadence, New York Foto: Nina Zarjesdotter Produktion: Matti Norlin. Ålder: åk 6-9 Speltid: 40 min.

10 Ankarbarnet Rekommendation: En gripande berättelse med många överraskande moment och en stor portion humor. Mitt i det svarta finns en enorm livsglädje och det smittar av sig. En pjäs baserad på flyktingbarn och ungdomars verkliga upplevelser och berättelser. Mobilen ringer, för första gången på väldigt länge hör ankarbarnet Jasmin sina föräldrars röster. En resa mellan hopp och förtvivlan tycks äntligen vara till ända. Tiden för den efterlängtade återföreningen är här. Så blev det då ett lyckligt slut... Eller? Varför tycks det som om ankarbarnets glädje förbyts mot vrede då samtalet avslutats. Ett frustrerat vrål blir upptakten för ett omtumlande möte mellan tre ungdomar vars öden sammanflätas då de på olika sätt tvingats ge sig iväg ut i det okända. På en tågstation möter Jasmin den nyanlända flickan Nadine som inte vågar lämna sin bänk och den papperslöse pojken Victor i språng undan lagens långa arm. Ankarbarnet är trots sitt allvarliga tema, en föreställning som blandar teater, mim och dans med nyskriven livemusik. Den rymmer det känslofyllda såväl som det humoristiska och gripande. I direkt anslutning ger skådespelarna ett interaktivt seminarium som tagits fram tillsammans med Migrationsverket. Press: Det märks på många sätt att manus författarna har haft kontakt med den hårda verkligheten. Ämnet presenteras på ett pedagogiskt sätt och lämpar sig väl för en yngre publik. Det är utan tvekan en angelägen pjäs för ungdomar. Tidningen Kulturen, Jens Wallén Manus: Judit Benedek och Johan Bössman Regi: Judit Benedek Medverkande: Jonas Sjögren, Maria Alm Norell, Zoe Tounta Koreograf: Nina Åkerlund Scenografi och Kostym: Caroline Romare Musik: Jonas Sjögren. Produktion: Teater De Vill Trailer: Ålder: åk 7-9 Speltid: 60 min.

11 Desamma en dansföreställning- Hur är jag? Rekommendation: Istället för en av filosofins stora frågor Vem är jag? ställer dansföreställningen frågan Hur är jag? Bygger på intervjuer av ungdomar. Alien Dance Company har skapat en dansföreställning som utforskar hur vår identitet skapas och förändras i mötet med oss själva och varandra. Samhället erbjuder dig en rad olika grupper att tillhöra. Första mötet med detta sker redan vid födelselögonblicket! Glatt ropar barnmorskan Det blev en...! och du har fått din första tillhörighet. Du tillhör redan efter några sekunder av ditt liv, en grupp, en indelning. Ett första steg i ditt identitetsskapande är taget, du har fått ett kön. Sedan följer en rad olika kategorier som du kommer att tilldelas, placeras i och tillhöra, vare sig du vill eller inte. Går det att vara någon egen? I en fysisk föreställning utforskar Alien Dance Company hur identiteten skapas och förändras i mötet med sig själva, varandra och åskådaren. Publikröst: Det är svårt att sammanfatta en människa med ord, man är ju så mycket mer. (17-årig tjej från Stockholm) Koreografi: Eytan Sivak Medverkande: HannaMaria Albertsson, Elina Elestrand, Catrin Jonasson, Susanna Knutas Produktion: Alien Dance Company Trailer: Ålder: åk 8-9 Speltid: 40 min

12 VÅRA ÖNSKEMÅL Skolans namn:... Kulturombud/kontaktpersson:... E-post & telefon:... Fyll i antal elever för varje föreställning i cellen för respektive skolår. Förstahandsval: Klass 6 Klass 7 Klass 8 Klass 9 Klass 4 Klass 5 Klass 6 Stjärnlösa nätter Åsiktsmaskinen Lilla Odysséen Tango på en soptipp Stoneface och Duckface Kitchen sink blues Ankarbarnet Desamma Fyll i antal elever för varje föreställning i cellen för respektive skolår. Förstahandsval: Klass 6 Klass 7 Klass 8 Klass 9 Klass 4 Klass 5 Klass 6 Stjärnlösa nätter Åsiktsmaskinen Lilla Odysséen Tango på en soptipp Stoneface och Duckface Kitchen sink blues Ankarbarnet Desamma Vi överlåter till Nacka kulturcentrum att göra våra önskemål Ja Om ja ange år & antal OBS! Sista dag att komma in med önskemål är ONSDAG 6 MAJ Dessa dagar/veckor passar inte oss för respektive skolår. Skicka ditt svar till Katarina Wiedhagen, Nacka kulturcentrum eller faxa

ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL

ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL TILL LÄRAREN Vi hälsar dig och din klass varmt välkomna till Byteatern Kalmar Länsteater och föreställningen ANTIGONE. Vi hoppas att ni kommer att få en härlig teaterupplevelse

Läs mer

Riksteatern Östergötland presenterar Utbudet inför vårterminen 2015

Riksteatern Östergötland presenterar Utbudet inför vårterminen 2015 Scenkonst på väg! Teaterföreställningar Våren 2015 Riksteatern Östergötland presenterar Utbudet inför vårterminen 2015 Allmänt Här presenteras scenkonstutbudet för barn och unga våren 2015 med produktioner

Läs mer

SCENKONST. vt 2015. Förskola NACKA KULTURCENTRUM

SCENKONST. vt 2015. Förskola NACKA KULTURCENTRUM SCENKONST vt 2015 Förskola NACKA KULTURCENTRUM SCENKONST vt 2015 Förskola OBS! ERT ÖNSKEMÅL SKA VARA NKC TILLHANDA SENAST DEN 27 NOVEMBER. 14 jan EN NY ÖVERRASKLANDE SCENKONST MED OLYDIGA KROPPAR, VARGFLOCKAR,

Läs mer

Riksteatern Östergötland presenterar Utbudet inför 2016

Riksteatern Östergötland presenterar Utbudet inför 2016 Scenkonst på väg! Teaterföreställningar Våren och hösten 2016 Riksteatern Östergötland presenterar Utbudet inför 2016 Allmänt Här presenteras Riksteaterns Östergötlands scenkonstutbud för barn och unga

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Taldramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Taldramatisk inriktning Det första året

Läs mer

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET illustration: Fibben Hald Detta är ett material till dig som lärare att använda före eller efter ni sett föreställningen Ägget på Unga

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Taldramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Taldramatisk inriktning Det första året

Läs mer

Lärarhandledning. funkar. KoreografI Robin Dingemans. Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook Foto: Lina Alriksson

Lärarhandledning. funkar. KoreografI Robin Dingemans. Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook Foto: Lina Alriksson Lärarhandledning Grunkan funkar KoreografI Robin Dingemans I ROLLERNA Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook 2016 Foto: Lina Alriksson Välkommen! Vi på Regionteatern Blekinge Kronoberg hälsar dig och

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor. Forfattare: Mårten Melin

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor. Forfattare: Mårten Melin sidan 1 Forfattare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Boken handlar om Emma och Måns. De är tillsammans. Efter att ha varit på museet med klassen ska Måns sova över hos Emma. Emma vill att Måns ska sova

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Musikdramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Musikdramatisk inriktning Det första

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING TRESTEG

LÄRARHANDLEDNING TRESTEG LÄRARHANDLEDNING TRESTEG Om Lärarhandledningen Det är sommarlov. På en gräsmatta i ingenmanslandet mellan två bostadsområden försöker några barn, som är för stora för att leka, att fylla dagarna i det

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL ATT GÅ PÅ TEATER

INSPIRATIONSMATERIAL ATT GÅ PÅ TEATER INSPIRATIONSMATERIAL ATT GÅ PÅ TEATER INFÖR TEATERBESÖKET Ska du gå på teater med en grupp barn/unga? Kanske ingår teaterbesöket som en del av ett större temaarbete på skolan? Eller kanske ska ni gå för

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Taldramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Taldramatisk inriktning Det första året

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Musikdramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Musikdramatisk inriktning Det första

Läs mer

Boktips. En god läshöst önkar vi er! /Martina och Petra. (hcf) Diktatorn Författare: Ulf Stark Illustratör: Linda Bondestam

Boktips. En god läshöst önkar vi er! /Martina och Petra. (hcf) Diktatorn Författare: Ulf Stark Illustratör: Linda Bondestam Boktips Äntligen, äntligen, äntligen kommer vi med våra nya lästips lagom till höstlovet. Hoppas ni kan hitta något mysigt ställe att krypa upp, ner eller in i och läsa lite bra böcker nu när vädret är

Läs mer

ROMEO OCH J THIS IS VÄSTERNORRLAND. Lärarhandledning. En munter skröna om vårt län

ROMEO OCH J THIS IS VÄSTERNORRLAND. Lärarhandledning. En munter skröna om vårt län En munter skröna om vårt län THIS IS VÄSTERNORRLAND Lärarhandledning ROMEO OCH J Bodil Carr Granlid Maurits Elvingsson Anja Rajic Anders Öhrström Manus och Regi: Therese Söderberg Scenografi och Kostym:

Läs mer

Inledning. ömsesidig respekt Inledning

Inledning. ömsesidig respekt Inledning Inledning läkaren och min man springer ut ur förlossningsrummet med vår son. Jag ligger kvar omtumlad efter vad jag upplevde som en tuff förlossning. Barnmorskan och ett par sköterskor tar hand om mig.

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, 2014-2015 längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet,

längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, 2014-2015 längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, livsviktigt, Gud, smärta,framtid.. längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, livsviktigt, Gud, smärta,framtid..

Läs mer

Alice i Underlandet Skolmaterial

Alice i Underlandet Skolmaterial Alice i Underlandet Skolmaterial Skolmaterialet till denna föreställning är ämnat för att ge lärare tips och tankar för hur de kan arbeta vidare kring föreställningen Alice i underlandet på Helsingborgs

Läs mer

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING självmålet analysera Det finns lika många sätt att se på en scenkonstföreställning som det finns människor i en publik. Ett samtal efter en föreställning kan bredda och fördjupa upplevelsen, och det kan

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6 Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM En lärarhandledning Rekommenderad från åk. 3-6 1 TILL DIG SOM LÄRARE En historia kan berättas på många sätt. Ja, ibland berättas samma historia på flera olika vis.

Läs mer

Lärarmaterial. Resan hem av Bodil Malmberg. VästmanlandsTeater

Lärarmaterial. Resan hem av Bodil Malmberg. VästmanlandsTeater Slottsgatan 11 722 11 Västerås Tel 021-470 41 00 skola@vastmanlandsteater.se vastmanlandsteater.se Lärarmaterial Resan hem av Bodil Malmberg Foto: Magnus Kaplan Lärarmaterialet vänder sig till dig som

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Los Bando. Filmhandledning. 93 min Rekommenderas från åk 6-9. Los Bando, 2018

Los Bando. Filmhandledning. 93 min Rekommenderas från åk 6-9. Los Bando, 2018 Filmhandledning Los Bando 93 min Rekommenderas från åk 6-9 Los Bando, 2018 Regi: Christian Lo Norskt tal, svensk text Om Filmhandledningen Denna filmhandledning är tänkt att användas som inspiration och

Läs mer

Kulturhuset Barbackas program

Kulturhuset Barbackas program Kulturhuset Barbackas program Förskola & Skola Våren 2013 S R A Foto: Rikard Marklund S ST S R A T Foto: Peter Nabo Välkommen till Kulturhuset Barbacka våren 2013! Här presenteras det program för förskola

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Källgren och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Källgren och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Välkommen till denna lärarhandledning för Teater Eksem föreställning FUL. Vår förhoppning med föreställningen och detta material är att öppna upp för diskussion hos eleverna kring de frågor

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Hej! Denna lärarhandledning är till för dig, pedagog eller lärare, som har sett eller ska se Teater Eksems föreställning Mangoträdet. I handledningen ger vi förslag på hur du genom samtal

Läs mer

LILL-ZLATAN OCH MORBROR RARING

LILL-ZLATAN OCH MORBROR RARING www.teatervasternorrland.se En föreställning om kärlek, svartsjuka och lite fotboll LILL-ZLATAN OCH MORBROR RARING Lärarhandledning Välkommen! Teater Västernorrland är länets egen teater. Vi spelar föreställningar

Läs mer

Riksteatern Östergötland presenterar Utbudet inför vårterminen 2013

Riksteatern Östergötland presenterar Utbudet inför vårterminen 2013 Scenkonst på väg! Teater- och dansföreställningar Våren 2013 Riksteatern Östergötland presenterar Utbudet inför vårterminen 2013 Allmänt Här presenteras scenkonstutbudet för barn och unga våren 2013 med

Läs mer

Lärarmaterial. Det skulle varit jag dansteater av Birgitta Egerbladh. VästmanlandsTeater

Lärarmaterial. Det skulle varit jag dansteater av Birgitta Egerbladh. VästmanlandsTeater VästmanlandsTeater Slottsgatan 11 722 11 Västerås Tel 021-470 41 00 skola@vastmanlandsteater.se vastmanlandsteater.se Lärarmaterial Det skulle varit jag dansteater av Birgitta Egerbladh Illustration: Malin

Läs mer

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004 Johanna, Yohanna -lärarhandledning Tage Granit 2004 Syfte Syftet med lärarhandledningen är att skapa olika sätt att bearbeta filmen och teaterföreställningens tema; mobbing och utanförskap. Genom olika

Läs mer

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna.

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna. Våga Visa kultur- och musikskolor Sida 1 (8) Värmdö Scenskola Vad är bäst? Alla andra elever. Allt. Allt, jag tycker jätte mycket om teater. Allting. Att alla bryr sig om mig. Att alla är med på en stor

Läs mer

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN HANDLEDNINGSMATERIAL Affischbild: Emilia Bergmark-Jiménez FÖR L Ä R A R E O C H A NDRA VUXNA > > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN >>VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Och ingen blev knivhuggen på

Läs mer

projektkatalog KULTURSKOLAN

projektkatalog KULTURSKOLAN KULTURSKOLAN projektkatalog 2015 Korta och långa projekt eller enstaka tillfällen Samtliga projekt är kopplade till ett eller flera mål i Lgr 11 Erfarna pedagoger inom respektive konstart Skräddarsydd

Läs mer

Om författaren. Om boken

Om författaren. Om boken av Joel Om författaren Namn Joel Ålder 10 år Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Böcker som jag inspireras av Marlons böcker. Intressen Jag gillar att göra sagor, spela datorspel och titta på tv.

Läs mer

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt 1 Inspirationsmaterial Research Av Anna Hellerstedt När jag var 20 år blev jag indragen i en skåpbil och misshandlad, märkt av nazister. Det hände en kväll när jag hade kört in på en mack för att tanka

Läs mer

MÖTET. Världens döttrar

MÖTET. Världens döttrar Världens döttrar Fotografen Lisen Stibeck har porträtterat unga flickor runt om i världen. De har alla olika uppväxt, bakgrund och möjligheter men ändå har de tre saker gemensamt. Oro, förvirring och framtidsdrömmar.

Läs mer

Lärarhandledning. Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund

Lärarhandledning. Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund Lärarhandledning Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund www.atriumforlag.se info@atriumforlag.se Innehåll Om boken 2 Om författaren 2 Ingångar till läsningen 3 Analys Berättare Karaktärer Läsdagbok

Läs mer

Prata dans - fyra frågor att börja med

Prata dans - fyra frågor att börja med 8A och 8B UTVÄRDERING VT 2014 Efter att vi sett föreställningen Tango på en sopptipp samlades åttorna för att tillsammans prata om upplevelsen, både den egna och den gemensamma. Eleverna delades in i grupper

Läs mer

Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST

Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST 1 MUSIK UNG TEATER KONST - Är glädje, gemenskap och kreativitet! Alla Täbys barn och ungdomar från år 1 i grundskolan till och med gymnasiet får hos oss möjlighet

Läs mer

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här.

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Det är morgon och fortfarande mörkt ute. Utanför fönstret är det bara

Läs mer

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING av Anna Holmlin-Nilsson Formgivning av Johan Theodorsson INLEDNING Pedagogiskt material till: En bit av mig - en föreställning av nyanländas egna berättelser

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Diskussionsfrågorna är förslag till ämnen, förmodligen har eleverna även andra frågor att ta upp efter föreställningen.

LÄRARHANDLEDNING. Diskussionsfrågorna är förslag till ämnen, förmodligen har eleverna även andra frågor att ta upp efter föreställningen. LÄRARHANDLEDNING Don Quijote - Riddaren av den sorgliga skepnaden av Pelle Öhlund Efter Miguel de Cervantes roman Den snillrike riddaren Don Quijote Till läraren: Det lämpligaste är att använda handlingsbeskrivningen

Läs mer

justine innehåll en del av västra götalandsregionen -

justine innehåll en del av västra götalandsregionen - justine innehåll till dig som lärare vad handlar justine om? prata om föreställningen övningar inspiration & processen att prata om dans till sist... programblad en del av västra götalandsregionen - www.regionteatervast.se

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL OM ATT GÅ PÅ TEATER

INSPIRATIONSMATERIAL OM ATT GÅ PÅ TEATER INSPIRATIONSMATERIAL OM ATT GÅ PÅ TEATER Av Ellinor Lidén, barnteaterforskare vid Stockholms universitet och av Malin Appeltoft, dramapedagog Texten är baserad på en handledning som skrevs för Stockholms

Läs mer

Alla deltagare får också ett exemplar av lärarhandledningen Att öppna nya världar.

Alla deltagare får också ett exemplar av lärarhandledningen Att öppna nya världar. Källa till webbadress: http://www.riksteatern.se/content/forelasningatt-oppna-nya-varldar-0 Om att gå på teater med barn i förskola och skola Att gå på teater kan vara en fantastisk upplevelse och bli

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning KÄNSLOFOKUSERAD PSYKOTERAPI SAPU Claesson McCullough 2010 Information för dig som söker psykoterapi Det finns många olika former av psykoterapi. Den form jag arbetar med kallas känslofokuserad terapi och

Läs mer

Handledningsmaterial för lärare, ledare m.fl. Lägret Barndomen drabbar oss alla

Handledningsmaterial för lärare, ledare m.fl. Lägret Barndomen drabbar oss alla Handledningsmaterial för lärare, ledare m.fl. Lägret Barndomen drabbar oss alla efter en allåldersbok av Oscar K och Dorte Karrebaek www.tigerbrand.se cirkustigerbrand@telia.com tel. 08-665 80 18 Inledning

Läs mer

Pedagogens manus till BILDSPEL 1 Åk 6 KROPPEN VI BOR I

Pedagogens manus till BILDSPEL 1 Åk 6 KROPPEN VI BOR I Pedagogens manus till BILDSPEL 1 Åk 6 KROPPEN VI BOR I 1. 2. Manus: Det första bildspelet i serien på fyra handlar om kroppen, hur den växer och vad kroppen och hjärnan behöver för att du ska må bra. Manus:

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE Vältalaren Vältalaren är en handbok i den retoriska arbetsprocessen: hur man finner övertygande stoff och argument, hur man ger struktur och språklig dräkt åt sitt budskap och hur man memorerar och framför

Läs mer

EN FOT I TAGET FAKTA & PRISER SUBVENTIONER FÖR BARN 5-9 ÅR

EN FOT I TAGET FAKTA & PRISER SUBVENTIONER FÖR BARN 5-9 ÅR FAKTA & PRISER FÖR BARN 5-9 ÅR Pris: 6.900 kr. Två fst samma dag och i samma lokal: 11.000 kr. Kostnad för resa, traktamenten och hotell för 2 personer tillkommer. Begär offert för exakt summa! Scenbygge:

Läs mer

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut ovellens uppbyggnad I Svenska Direkt 7 fick du lära dig hur en berättelse är uppbyggd med handling, karaktärer och miljöer: Något händer, ett problem uppstår som måste lösas och på vägen mot lösningen

Läs mer

Kulturskolans kurser

Kulturskolans kurser Kulturskolans kurser Vad får barn och ungdomar att gå till skolan igen när de redan tillbringat halva dagen där? Dagens barn och ungdomar kommer att leva ett liv som ställer stora krav på kreativitet,

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA >>SYSTRAR Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>VÄLKOMNA Vad kul att du har valt att se Systrar på Uppsala stadsteater med din klass. Vi är stolta över

Läs mer

Lärarmaterial. Himladrumlar. en roadmovie ovan molnen

Lärarmaterial. Himladrumlar. en roadmovie ovan molnen Lärarmaterial Himladrumlar en roadmovie ovan molnen VÄLKOMMEN TILL BYTEATERN OCH FÖRESTÄLLNINGEN HIMLADRUMLAR! Det var en gång tre änglar som kom ner till jorden eller egentligen var de två och en halv,

Läs mer

Du och jag, Agnes Lärarmaterial

Du och jag, Agnes Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Boken handlar om Agnes som tycker att hennes kompis Maja alltid får vad hon vill. Typiskt nog vinner Maja en veckas kurs i biologi på ett läger

Läs mer

Lärarhandledning för Monster&Gudar Orionteatern våren 2018

Lärarhandledning för Monster&Gudar Orionteatern våren 2018 Lärarhandledning för Monster&Gudar Orionteatern våren 2018 Hej! Nu ska ni snart gå på teater! Det kommer att bli spännande och klassen har nog en del funderingar och förväntningar inför besöket. Vad handlar

Läs mer

Välkomna till Teater Eksem! Kontaktuppgifter. Om det här materialet

Välkomna till Teater Eksem! Kontaktuppgifter. Om det här materialet Lärarhandledning Teater Eksem 2012-2013 Välkomna till Teater Eksem! Teater Eksem är en fri teatergrupp som verkar i Göteborg, Sverige och världen. Vi strävar efter att undersöka, skildra, aktualisera,

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

KROPPSFUNKTION är en festival på c.off, den 17-19 september 2015.

KROPPSFUNKTION är en festival på c.off, den 17-19 september 2015. KROPPSFUNKTION är en festival på c.off, den 17-19 september 2015. Festivalen KROPPSFUNKTION handlar om språk, koreografi och rörelse, där olika funktioner och variationer tar plats. Festivalen vill ställa

Läs mer

Kultur i skolan 2012/2013 Kulturutbud för barn och unga

Kultur i skolan 2012/2013 Kulturutbud för barn och unga Kultur i skolan 2012/2013 Kulturutbud för barn och unga är ett regionalt centrum för utveckling och samordning med särskild inriktning på arrangörer inom scenkonsten. Riksteatern Halland arbete utgår från

Läs mer

Lärarinstruktion för PEJLO träning Svenska åk 9. Lärarinstruktion Svenska åk 9

Lärarinstruktion för PEJLO träning Svenska åk 9. Lärarinstruktion Svenska åk 9 träning Träning Lärarinstruktion Svenska åk 9 1 Träningshäftet är framtaget för att träna elevernas läsförståelse, utveckla den skriftliga förmågan och öva inför muntliga uppgiften på nationella provet.

Läs mer

SPÖKHISTORIER. Den blodiga handsken Spökhuset. En mörk höstnatt Djurkyrkogården

SPÖKHISTORIER. Den blodiga handsken Spökhuset. En mörk höstnatt Djurkyrkogården SPÖKHISTORIER Vi kommer att fortsätta svensklektionerna med ett arbete kring spökhistorier. Vi kommer att läsa spökhistorier, rita och berätta, se en film samt skriva en egen spökhistoria. Spökhistorierna

Läs mer

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist Nytt år och nya boktips från Martina och Petra! Skriv gärna till oss och lämna förslag eller kommentarer genom att skicka ett mail till petra.ljungberg@laholm.se Kalle med klänning och Kalle som Lucia

Läs mer

HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA KÄRLEK. Foto: Micke Sandström

HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA KÄRLEK. Foto: Micke Sandström HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA KÄRLEK Foto: Micke Sandström VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Kärlek på Uppsala stadsteater med din klass. Vi är stolta över att kunna erbjuda bra teater

Läs mer

Skrivglädje i vardagen!

Skrivglädje i vardagen! glädje i vardagen! - distanskursen för dig som vill hitta skrivglädje i vardagen! Inspirationsbrev om drömmar Hej! Nu har du nått halvvägs in i kursen och viktigast är att du har startat upp ditt skrivande

Läs mer

Lärarmaterial SPRING, AMINA! Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor enligt Lgr 11: Förmågor: Författare: Annelie Drewsen

Lärarmaterial SPRING, AMINA! Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor enligt Lgr 11: Förmågor: Författare: Annelie Drewsen SIDAN 1 Författare: Annelie Drewsen Vad handlar boken om? Boken handlar om Amina, som bor i ett boende för flyktingar. Hennes bror dog av ett skott, när de bodde i Somalia. Hennes mamma flydde till Kenya,

Läs mer

Tema 3 När kroppen är med och lägger sig i. Vi uppfinner sätt att föra ett budskap vidare utan att prata och sms:a.

Tema 3 När kroppen är med och lägger sig i. Vi uppfinner sätt att föra ett budskap vidare utan att prata och sms:a. Tema 3 När kroppen är med och lägger sig i Vi uppfinner sätt att föra ett budskap vidare utan att prata och sms:a. När vi vill berätta för andra vad vi tänker och känner kan vi göra det på olika sätt.

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

HANDLEDNINGSMATERIAL UPPSALA>>>> STADSTEATER FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA BRÖDERNA LEJONHJÄRTA. Foto: Micke Sandström

HANDLEDNINGSMATERIAL UPPSALA>>>> STADSTEATER FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA BRÖDERNA LEJONHJÄRTA. Foto: Micke Sandström HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA BRÖDERNA LEJONHJÄRTA UPPSALA>>>> STADSTEATER Foto: Micke Sandström VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Bröderna Lejonhjärta på Uppsala stadsteater med din

Läs mer

Lärarhandledning. till dansföreställningen. Foto: Elin Svensén

Lärarhandledning. till dansföreställningen. Foto: Elin Svensén Lärarhandledning till dansföreställningen Foto: Elin Svensén Inledning Detta är en folder framtagen av dans- och scenkonstkollektivet Arkeolog 8 till dig som är rektor, lärare, fritidspedagog, fritidsledare

Läs mer

Kulturskolans kurser

Kulturskolans kurser Kulturskolans kurser www.enkoping.se/kulturskolan Foldern Kulturskolans kurser är producerad av Enköpings kommun 2011 Foto om inget annat anges Kulturskolans bildarkiv Vad får barn och ungdomar att gå

Läs mer

INLEDNING. Hej! Vill du använda bilder från föreställningen finns högupplösta bilder att ladda ner på vår hemsida. Klicka på press så hittar du dem!

INLEDNING. Hej! Vill du använda bilder från föreställningen finns högupplösta bilder att ladda ner på vår hemsida. Klicka på press så hittar du dem! LÄRARHANDLEDNING INLEDNING Hej! Vi på Fria Teatern är mycket glada att över att vi får spela Svårast är det med dom värdelösa för dig och din elevgrupp. Föreställningen är ca timme lång med ett kort uppföljande

Läs mer

Teatersmedjan + Kammarkören = Lilla Sångakademin!

Teatersmedjan + Kammarkören = Lilla Sångakademin! Nr 7163 november april 2007 2009 Teatersmedjan + Kammarkören = Lilla Sångakademin! En nystartad barngrupp med teaterövningar mixade med sång! Björn Stoltz, Agneta Ljungström och Sylvi Viberg är ledare.

Läs mer

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ...

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER 1 Vi på Kung Saga gymnasium har som mål att arbeta med att ni elever ska få en bra förberedelse för ert vuxenliv, det tycker vi är det viktigaste. Andra mål som vi arbetar

Läs mer

MELLANDAGSREA PÅ KONST

MELLANDAGSREA PÅ KONST Lördag 28/12 Program 12.00 Arrangörerna Sanni Breisch och Emma Weidenhielm hälsar välkomna Bo Nils Sebastian Lindén / Bildkonst DYSTOPI/UTOPI/DJUR/SKOGEN/MÖRKER/ LYCKA/GLÄDJE/SKRÄCK/ HUMOR/VÅLD/ MYSTIK/MÄNNISKOR/MAGI/RÄDSLA/

Läs mer

Att ta avsked - handledning

Att ta avsked - handledning Att ta avsked - handledning Videofilmen "Att ta avsked" innehåller olika scener från äldreomsorg som berör frågor om livets slut och om att ta avsked när en boende dör. Fallbeskrivningarna bygger på berättelser

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog Hej! Vi tänkte ge er lite tips och förhoppningsvis lite inspiration inför ert teaterbesök med MolièreEnsemblen. Barnen kommer att få se en pjäs som heter Äta själv!. Pjäsen handlar om att klara av saker

Läs mer

KONFERENS, FÖRESTÄLLNINGAR & WORKSHOPS 24 25 SEPTEMBER PÅ SKÅNES DANSTEATER

KONFERENS, FÖRESTÄLLNINGAR & WORKSHOPS 24 25 SEPTEMBER PÅ SKÅNES DANSTEATER DANSFUNK 2.0 dansfunk [dansfunk ] s. -en -er förk. av dans & funktionsnedsättningar KONFERENS, FÖRESTÄLLNINGAR & WORKSHOPS 24 25 SEPTEMBER PÅ SKÅNES DANSTEATER DANSFUNK 2.0 Skånes Dansteater har sedan

Läs mer

Lidingö stads kulturprogram för skolan vårterminen 2010

Lidingö stads kulturprogram för skolan vårterminen 2010 Lidingö stads kulturprogram för skolan vårterminen 2010 Förskoleklasser Magiska rummet ett teaterpedagogiskt projekt på Sagateatern, pågår 26/1-10/3. Obs! startar snart. År 1 och 2 Längre än längst, en

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att få komma till ert klassrum med vår föreställning Hamlet - en monolog där alla dör. I föreställningen träffar vi

Läs mer

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter Utvärdering - sammanställning Språk, flerspråkighet och språkinlärning, Kjell Kampe 26 mars 2012 1. Vilka förväntningar hade du på den här dagen? - Jag förväntade mig nya kunskaper kring språk och språkinlärning

Läs mer

PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning

PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning www.teatervasternorrland.se PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning Välkommen Teater Västernorrland är länets egen teater, ingår i Scenkonst Västernorrland, och ägs av Landstinget

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer