Thules vänner presenterar. Morgonstrålar. Ett mellanspel i Thulekampanjens värld. Utskick I

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Thules vänner presenterar. Morgonstrålar. Ett mellanspel i Thulekampanjens värld. Utskick I"

Transkript

1 1

2 2 Thules vänner presenterar Morgonstrålar Ett mellanspel i Thulekampanjens värld Utskick I Innehåll Stämningstext...3 Karta...4 Kort information...5 Lite om kampanjen...6 Thules tioåriga krig... 7 Nyckelns Väktare...9 Lekedal...11 Sökta roller...13 Anmälan...17 Praktiskt...19 Att läsa på hemsidan...20 "Jag förstår inte varför de ska samlas just här. Vi har haft det lugnt här i alla dessa år, och kunnat skydda oss, men nu kommer dom här hitdragandes med en massa magi och religion. Sanna mina ord: Fursten och hans anhang kommer att hemsöka oss efter detta!" "Vad spännande det ska bli! Jag hoppas att det kommer någon från mina hemtrakter, kanske vet de vad som hänt min familj, mina gamla vänner? Det var så länge sedan jag hörde något alls." "Jag hoppas att de kommer lyssna på vad jag har att säga. Det kanske inte är något viktigt i det stora hela, men de måste få veta om det ändå. Jag menar, tänk om? Tänk om det här är det som kan vända kriget i vår favör?" "Det har tagit veckor att ta sig hit till denna skitgård. Det får banne mig vara värt det att komma all denna väg, lämna min post, allt, för detta möte. Jag vill inte komma tillbaka med nyheter bara för att få reda på att min utpost är nermejad."

3 ~***~ Det lilla talviska värdhuset var nästan tomt såhär dags på kvällen när pigan, som nervöst tittade mot köket där hennes föräldrar jobbade med middagssteken, satte sig vid den ende gästens bord. Lyyri, sa den gedanske vandraren tyst medan han lutade sig fram. Broder Mikkel gav mig ditt namn. Han sa att du skulle veta vem du ska ge meddelandet till. Mina föräldrar, de är inte införstådda. Om de får reda på det här... Hon lät meningen dröja kvar, men han nickade. Ur fickan på sin tjocka rock, slaskblöt och tung, fiskade han upp en vit lädersnodd med Ljus-pil på, och tryckte den i hennes hand. Drottningen kallar till möte. Om det går att få någon alls från Ordern att komma... Skicka då en representant. Vi samlas i Arosia, Lekedal. Det finns mycket som ni måste veta. Försök- Och här har vi maten! Husfrun på härbärget kom ut med en skål kött och rotfrukt, rykande varm och en välkommen syn för den man som traskat genom större delen av södra Talvala för att komma hit, med just detta meddelande. Stackars man! Ni måste vara utsvulten. Ät ni bara! Tack så mycket. Han log genuint brett mot henne när han tog emot skålen. Hur står det till där borta, på andra sidan havet? frågade hon medan hon satte sig ner vid sin dotter, oändlig nyfikenhet glittrande i sina ögon. Menar frun söderut eller västerut? Ja, båda två om du vet något! Man får så sällan resenärer såhär på vintern, även om årets är mild. Alla rykten är värda att lyssna till på mörka nätter. Ni... kommer nog glädjas åt att höra om Furstens stordåd denna höst, då. Åh? Hans armé drog söderut genom väst-gedanien och rakt in i Arosia! Sedan marcherade de åt nordväst för att ta en stor del av landet Högmark. Mycket listigt av honom, att lura de allierades armé på det viset... men så var det ju General Voorlaugr själv som ledde styrkan, och Generalmajor Järv dessutom! Hur skulle de kunna misslyckas? När värdshusfrun blundade glatt log han för en kort sekund bittert åt pigan. Oh, General Voorlaugr! sprudlade den äldre av kvinnorna, stolt över sitt minne. Ja, honom har man hårt talas om. Goda nyheter! Hur gick det? Tog de detta Arosia också? Nej, men de kom djupt in i landet. Mycket lyckad räd, vill jag påstå. Underbart! Hell fursten. Hell fursten, svarade han, leende, tills dess att frun försvunnit tillbaka till köket, antagligen för att berätta för sin make. När han åter igen mötte pigans blick fösvann all falsk glädje. Han blir allt djärvare, mumlade han tyst. Först Gedanien, nu Arosia och Högmark. De allierade måste stå enade. Ge dem meddelandet, men berätta det inte för någon annan. Må Ljuset rädda oss alla, viskade hon, hennes blick gömd bakom den hand hon sakta drog över sitt ansikte. Nej. Vi måste rädda oss själva. 3

4 ~***~ Karta över Arosia 4

5 5 Välkommen till Morgonstrålar, ett möte om hopp och framtid i Arosia's bergslag. Vad: Ett möte för Nyckelns Väktares framtid, om kampen mot det Onda som står utanför dörren. När: 11e-13e Maj, 2012 Var: Tulajvs område Moriaberg, Tumba, Stockholm Deltagaravgift: 350kr Sista anmälningsdag: 8e April Huvudarrangörer: Susanna Torstensson och Leif Eurén morgonstralar@gmail.com Biträdande arrangör: Theo Axner ~***~ Vår vision med Morgonstrålar är dels att Nyckelns Väktare från när och fjärran ska få samlas inlajv för att sammanföra sina erfarenheter och därigenom finna ny kraft i sina ansträngningar att förgöra Fursten av Margholien, dels bjuda alla deltagare på några dagars behagligt lajvande kryddat med lite spännande överraskningar.

6 6 Lite om Thule - kampanjen Thule-kampanjen är en episk fantasylajvkampanj som hållit på i olika former sedan Kampanjens huvudtema är kampen mellan den mörke Fursten av Margholien och den bräckliga allians av folk som står emot honom. Det hela utspelas i Terra Cognita, en parallellvärld till vår egen med många influenser från vår världs historia och mytologi såväl som från klassisk fantasy. Morgonstrålar utspelas i sydvästra Arosia, ett av kärnländerna i Alliansen, på en malmgård allierad till Väktarna. Gå gärna in på för mer information om kampanjen i stort och länderna, folken, och magin i Thule. Thule-kampanjen och dess arrangörer har traditionellt strävat efter sådant som: -Episka men komplexa intriger kring kampen mellan gott och ont. -Kontinuitet i handling och karaktärer. Händelser på ett lajv kan få konsekvenser långt fram i berättelsen. -Bredd och variation. Skådeplats, miljö och upplägg skiftar från lajv till lajv. -Stark tonvikt på offlajv-hänsyn och generöst spel. -Öppenhet och tillgänglighet gentemot deltagarna. Vi spelar också helst med så öppna kort som möjligt och föredrar transparens framför hemlighetsmakeri. -Att ta även de tråkiga, jordnära och praktiska delarna av arrangerandet på stort allvar. -Att ge utrymme för deltagares önskemål och bidrag, samtidigt som vi håller på vår egen grundläggande vision.

7 7 Thules tioåriga krig Det är vår på året Kriget mot fursten har härjat i tio år, och land har vunnits, land har förlorats. Det har funnits stunder då Furstens segrar har verkat nästintill säkra, som vid det förrådda Draakheim 1139, det belägrade Geda 1142, eller nu senast i höstas när Arosia stad blev skövlad och bränd. Efter sitt stora nederlag vid Geda 1142 var Fursten dock på defensiven i flera år, och hans trupper har gradvis trängts tillbaka från de områden de ockuperat i Gedanien och Arosia. De senaste åren har något av ett dödläge rått då ingendera sidan varit stark nog att nå en avgörande seger, men de senaste åren har krigslyckan börjat svänga mer dramatiskt dock utan att definitivt tippa över åt endera hållet. Störst framgångar har Fursten nått i Österlandet, där han inte bara härskar över Talvala utan där också hans allierade Ordo Alemandi anklagat St Ahriks riddarorden för kätteri och erövrat det mest av deras land. Av en vidsträckt ordensstat finns nu snart sagt bara en borg fortfarande i deras händer, och de splittrade, överlevande riddarna som inte är fast bakom tjocka murar i Svaleborg har flytt till säker hamn i de västliga länderna på andra sidan havet. Den gångna hösten och vintern har bjudit på dramatiska krigshändelser även i Thule. En stor Furstlig här samlades i det ockuperade norra Gedanien, som man trodde för att möta den stora allierade offensiven mot det sista stora ockuperade området. Det plötsligt svaga motståndet tillät gedanierna att återerövra i stort sett hela norra Gedanien, men i stället drog de Furstliga överraskande in i Arosias hjärta, stormade och brände Arosia stad och drog sedan härjande vidare västerut längs Almarsjön. Förföljda av arosiska och sunnanslättska härar marscherade de genom västra Arosia, norrut genom Tolvmilaskogen och till Högmark, som Fursten även hotade från öster. Drottning Astrid av Högmark, som fångats mellan två eldar, tvingades evakuera sin huvudstad Ranheda och dra tillbaka sina få trupper till skogsmarkerna i väster. Inför vintern såg läget alltså mörkt ut utom i Gedanien, men hoppfullare tidender kom så småningom. Drottning Astrid började med arosisk hjälp en framgångsrik gerillakrigföring mot den bräckliga Furstliga ockupationen av Högmark, och än vildare rykten kom under vintern om att Drakfåglarna, den margholiska motståndsrörelsen mot Fursten, faktiskt lyckats erövra ett stycke land i norr.

8 8 Det magiska kriget Som redan nämnts har det parallellt med det världsliga kriget i Thule förts ett annat, oftast mindre synligt men med stor betydelse den magiska kampen mellan Fursten och hans fiender. I början av kriget var Furstens magiska övermakt nära nog fullständig, men hans fiender återupptäckte tidigt ett kraftfullt vapen mot hans svartkonster det mystiska föremål som kallades Nyckeln och som en gång brukats av Imrar den Gode, den hjälte som i forntiden befriade Thule från Gholans ok. Nyckeln inrymmer i sig potentiellt oerhörda krafter, men dess brukare en löst organiserad grupp lärda som kallar sig Nyckelns Väktare - har ännu långt ifrån lärt sig att fullt ut utnyttja den. Namnet är något missvisande då Väktarna inte bara ägnar sig åt själva Nyckeln utan åt varjehanda studier av kampen mot Fursten med andra medel än vapenmakt och diplomati. Under de senaste åren har båda sidor i kriget bedrivit intensiva magiska efterforskningar; de Furstliga har under tiden arbetat vidare på att utöka och stärka sin kontroll över de jordmagiska kraftkällorna och göra bruk av de andra upptäckter som gjorts på vägen. Båda sidor har gjort stora upptäckter och ställts inför nya problem. Här och nu: rådslag på Lekedal Nu har Nyckelns Väktare kallats samman till ett möte och rådslag. Sådana hålls mer eller mindre regelbundet; tidigare har man ofta samlats vid Örnevalls kloster i Sunnanslätt men även på många andra ställen. Den här gången har man kallats samman till Lekedal, en storgård nära Norsjö bergslag i västra Arosia. Lekedal undgick med knapp nöd att komma i vägen för den härjande Furstliga armé som drog genom västra Arosia i höstas.

9 9 Nyckelns Väktare Nyckelns Väktare är ett löst sammanhållet nätverk av framför allt lärda från Thules alla folk som bekämpar Fursten på magisk väg. Ursprungligen bildades gruppen, som namnet antyder, för att försöka förstå och bruka Nyckeln, det verktyg för att upphäva Furstens svartkonster som upptäcktes vid Vitehög Dess verksamhet är dock bredare och inrymmer varjehanda studier av det övernaturliga kriget; namnet är således egentligen något missvisande. Nyckelns Väktare saknar en strikt hierarki och är en med Thules mått mätt ovanligt platt organisation. Det närmaste de har tydliga ledargestalter är dels moder Elarka, abbedissan vid Örnevalls kloster, som varit en organisatorisk och samordnande motor för gruppen, och dels änkedrottning Katarina av Arosia som är dess främsta ansikte utåt gentemot världsliga herrar och storheter. Väktarnas led befolkas av alla de slag, från äventyrare till dignitärer, bönder och köpmän, men det som skiljer en initierad väktare från dem som stöder organisationen är var deras lojalitet i ändan ligger. Det är sällsynt för riddare att svära sig till väktarnas syfte, då deras ord och handlingar redan är svurna till jordiska herrar, först och främst sina kungar. Det finns därför självklart få som har helt svurit sig, men desto fler som med hjärta gärna hjälper de edsvurna med vad de än kan avvara av tid och resurser. Begreppet Nyckelns Väktare kan användas med lite olika betydelser. Strikt sett syftar det på de så kallade Svurna Väktarna. Dessa, en ganska liten grupp, har alla svurit en ed att, så länge kriget mot Fursten pågår, viga sina liv och sin tjänst åt den magiska kampen mot honom. Begreppet används dock ofta i en vidare bemärkelse och innefattar då även de s k följeslagarna ; folk som för kortare eller längre tid arbetar med eller för Nyckelns Väktare men inte är edsvurna. Dessa innefattar dels folk med många olika egenskaper och talanger som agerar stöd och medhjälpare till de lärde, men också magiker och lärda som av ett eller annat skäl inte är redo att svära eden och viga sitt liv åt uppgiften. Många som redan är svurna till trohet till t ex en kung eller en orden har därför förblivit bland följeslagarna. De edsvurna Väktarna bildar en mer permanent kärngrupp. Väktarna saknar ett permanent högkvarter, även om Örnevalls kloster i västra Sunnanslätt tidvis fungerat som ett sådant sedan Vintern drabbades klostret av en Furstlig räd i samband med det traditionella vintermötet där; sedan dess har man börjat hålla sina stora sammankomster vid mer oregelbundna tider och ofta på andra ställen.

10 10 Många Ljustrogna ser Nyckeln som en helig relik och kampen mot Fursten som en helig strid, men Nyckelns Väktare har åtskilliga medlemmar och följeslagare med annan tro; såväl solstammarna som alver och dvärgar från Thule och mer långväga allierade som människorna från Ormandia. I kriget mot Fursten har Nyckeln varit till stor hjälp, både med att bekämpa blodsmagin, och vid försök att rena magiska kraftkällor från hans kontroll, med varierande resultat. Den har varit en nyckfull resurs, en man inte alltid vetat hur man ska hantera eller nyttja, men det har visats sig att det finns artefakter som kan öppna Nyckeln till nya, oanade krafter. Om de kan hittas. Flertalet väktarexpeditioner har skickats ut på uppdrag att finna dessa ting under åren sedan de kom till väktarnas kännedom.

11 11 Lekedal Lekedal är huvudgård till en gruva med hytta och tillhörande gårdar som ligger i de bergiga delarna av södra Norsjö bergslag. Skogarna är djupa, åkermarken är mager och utspridd, och vilddjur huserar tätt intill bebyggelsen. Gården ligger inte på någon allfarväg, utan Lekedal är nästan en återvändsgränd. När man kommit dit finns ingen väg annat än tillbaka. Bara en liten sällan använd stig leder vidare till Stavbergen och dvärgbosättningen där. Väster om Lekedal ligger stora myrmarker och mossar, som försvårar framkomligheten, och det är bara på vintrarna - om de är tillräckligt kalla - som man kan ta sig fram säkert den vägen. Inga byar finns i närheten, utan närmaste by, Nysätra, ligger 2 timmar bort till fots. Fortsätter man den vägen kommer man till Norsjö den resan tar ytterligare 2 timmar. Lekedals gård ligger alldeles intill Leksjön, en plats som är vald för att ha nära till både gruvan och de andra gårdarna, snarare än för de goda jordarna. Därför bedrivs det mesta lantbruket på utgårdar eller av landbor, och det är sparsamt med djur på huvudgården. De stallar och ladugård man ändå har, ligger vid sjön, för att enklare vattna hästar och kreatur. På gården bor diverse hantverkare, och den är i det närmaste självförsörjande vad gäller sådant som behövs för driften. De senaste tio åren har det också kommit flyktingar från Furstens domäner och andra länder härjade av det krig som härjat mot honom, på jakt efter en plats där man kan vara säker från arméer och misär. Hela Lekedal, med utgårdar och landbor, omfattar nästan 100 människor, men på själva huvudgården och dess närhet bor bara ett 30-tal. I detta är inräknat ett par små gårdar som är fria rent juridiskt sett men ändå sägs höra till Lekedal, eftersom de hellre kommer till gården för att köpa av hantverkarna där än färdas den långa vägen till Norsjö. Gruvan producerar järnmalm som förädlas till stångjärn i hyttan. Detta är gårdens huvudsakliga inkomst. Fyndigheten är inte den största, och malmen inte den lödigaste, men den rikliga tillgången på skog för kolning, och vattenkraft för blåsbälgar och stångjärnshammare, gör ändå brytningen lönsam. Kalksten tar man från ett brott som ligger i Sunnanslätt och tillhör Örnevalls kloster, och det har bidragit till goda kontakter med klostret. Jakten på pälsdjur ger också en del förtjänster. Här finns sobel, mård och ekorre, men även päls från björn, varg och lo ger en del inkomster. Den första människorna kom till Norsjö bergslag tidigt, innan gruvornas tid. Trakten hade inget eget namn och Norsjö var en gård som andra. Alla bedrev små jordbruk och försökte klara sig så gott de kunde. Livet i skogarna var hårt. Man bröt ny mark, odlade upp där det gick men slapp skatterna och de stökiga tvisterna på den tättbefolkade slätten i Arosia och Sunnanslätt.

12 12 Det var först en tid efter Lilla Mörkret som man upptäckte att bergen hade goda fyndigheter av järn. Då började också den verkliga inflyttningen. Gruvor och hyttor restes på alla ställen där det fanns tillgångar. Kungamakten i Arosia gjorde sig påmind och krävde ut skatt, inte bara på järnet utan även på jorden, på samma sätt som på slätterna. Protesterna mot detta lät inte vänta på sig, och även om det tog många år, så jämkades skatterna så att ingen parterna nu är mer missnöjd än den andra. Genom sitt läge kom Norsjö kom att bli centrum för denna del av Arosias bergslag. Fler slog sig ned där, gården växte till en by som nu är ganska stor, med eget Ljustempel och allehanda hantverkare. Lekedal anlades sent i jämförelse. Det var den driftiga Sofia Doroteadotter som öppnade gruvan och uppförde hyttan omkring år 950. Hon och hennes ättlingar köpte ut gårdarna runtomkring vartefter de fick råd, och släkten äger ännu gården och gruvan. Den förra ägaren dog i de Furstliga räderna hösten 1148 när hen oturligt nog var på besök i Linna bergslag. Hen var inte äldst av sina syskon och skulle därför inte ärva gården, utan hade istället tänkt sig en bana inom kyrkan och fick därför gå i lära i klostret i Örnevall. Men huvudarvingen dog och den förre ägaren fick gå i dennas ställe. Det hen lärt sig i klostret fanns dock kvar, liksom kontakten med klostret självt, så därför var det naturligt att man därifrån föreslog Lekedal som en lämplig plats att söka sig till, när de första flyktingarna kom från Margholien. Dessutom har herrskapet på Lekedal alltid haft goda kontakter med folket i Västmarkshus och Skiöldenäs, och regenterna i Lejonnästet. Den förra ägaren har nu efterträtts av sin arvinge.

13 13 Sökta roller Grupperna, och de olika undergrupper och roller som kan ingå i dem, beskrivs nedan. Om du ändå är osäker på vilken roll som passar dig bäst, hör av dig till oss så arbetar vi tillsammans fram något som tilltalar dig. Det finns i flera fall möjlighet att återupprepa någon roll man tidigare spelat i kampanjen, så länge rollen rimligtvis kan tänkas dyka upp här och det passar in hör av dig om du är intresserad av det. För den som inte är så väl insatt i Thule-kampanjen och dess historia kan det förstås vara svårt att hitta något lämpligt. I så fall hjälper vi naturligtvis gärna till med förslag hör av dig! Med din första anmälan ska du ange ett rollförslag. Detta behöver inte vara alltför detaljerat; när du fått det grundläggande förslaget godkänt är det dags att skapa rollen i större detalj. Se avsnittet om Deltagarenkäten och Rollformuläret. Som kommer att framgå har vissa av rollerna redan preliminärt tillsatts genom tidiga intresseanmälningar. Det är dock möjligt att en del av dessa kan bli lediga genom återbud. I så fall kommer uppgifter om detta att anslås under Nyheter på lajvets hemsida. Alla uppgifter i utskicket om att en roll är tillsatt är att betrakta som preliminära. Undantaget är namngivna roller som har spelare sedan tidigare, dessa förblir tillsatta om inte annat skulle sägas senare. Rollerna på lajvet kommer att ingå i någon av följande huvudgrupperingar. De kommer att beskrivas mycket mer ingående i kommande utskick. Och återigen: Hör av dig om du inte är så väl insatt i Thule-kampanjen är osäker på vilken roll som passar dig vill återupprepa en roll du spelat tidigare Folket på Lekedal Lekedal är en någorlunda stor gård och dess förra överhuvud var själv med i kretsen kring Nyckelns Väktare. Familjen Förutom husbonden/husfrun själv bor flera ur familjen på gården. Det kommer att finnas ganska brett utrymme för att utforma karaktärer och relationer inom värdfamiljen. De flesta har säkert egna ambitioner och det kommer att finnas möjlighet till spel inom familjen och hushållet. Gårds- och tjänstefolk

14 14 Vi söker också tjänstefolk till köket. Dessa hör till gårdens ordinarie hushåll men kan ha familj tillsammans med någon av de bofasta hantverkarna. Någon av tjänstefolket kan också höra till en av gästernas uppvaktning som lånats ut för att hjälpa till. Tjänstefolket kommer att få hjälpa till med förberedning och servering av mat. Givetvis kommer de här rollerna därför att delta till reducerad avgift. Ni som söker de här rollerna: hör av er så snart som möjligt. OBS! Vi söker någon deltagare som kan ta på sig ansvaret för att organisera maten och köket under lajvet. Den köksansvarige får naturligtvis åtminstone delta gratis som tack för hjälpen. Övrigt husfolk Man kan även tänka sig ett fåtal andra karaktärer tillhöriga hushållet - högre betrodda tjänare och/eller väpnade huskarlar. Se nedan under Vaktstyrkan. Bofasta Alla bofasta i trakten är bönder eller har sysslor förknippade med gruvdriften. Bönder Bönderna är antingen självägande eller landbor (arrendatorer) under Lekedal - båda förekommer. De är bosatta på sina gårdar, som ligger mellan en halv till ett par timmars vandring från Lekedal. På själva gården bor endast värdfamiljen och deras tjänstefolk. Den som vill spela bonde bör alltså ha en verkligt god anledning till att denna är med på mötet. Hantverkare och liknande Dessa är antingen anställda av gården, eller utför sitt värv enbart för den lokala marknaden enligt individuella avtal. De utför sysslor som hör till gårdens och gruvans drift och får sköta sin syssla efter eget huvud, men har ett ansvar gentemot gården. Här är några exempel på vad de kan vara: Gruvmästare Hyttmästare Gruvarbetare Jägare Smed Korgbindare Vävare Vagnmakare Deltagare i mötet - Nyckels Väktare Den sammantaget största gruppen av deltagare tillhör de olika grupperingar som på ett eller annat vis medverkar i mötet på Lekedal. Alla har olika delar att bidra med till forskningen, och alla har sina funderingar och frågor.

15 15 Roller i dessa grupperingar kan, som framgår, ha olika stort inlajvansvar. Mycket av det som ska luftas under lajvet kommer att tas fram i samarbete mellan arrangörer och deltagare det finns alltså ganska stor frihet att själv utforma vad ens roll har att presentera. I princip är alla de som redan tillhör Nyckels Väktare är kallade till mötet, även om de nåtts av budet på omvägar. Med sig kan de ha personer som gärna vill bli medlemmar Har med sig adepter. Magiker och Lärda Här har vi plats för ett antal magiker och lärda i olika ställning och med olika specialiteter. Några lärjungar, biträden, tjänare och liknande kan också tänkas. Dignitärer från Arosia, Gedanien, Sunnanslätt och andra länder Detta är representanter för den världsliga makten som kommit för att rapportera om sakförhållanden, ta del av vad mötet beslutar och erbjuda hjälp med att utföra det som planeras. Med sig kan de dessutom ha följeslagare och rådgivare. Dessa har inte heller rest utan eskort se vidare under Vaktstyrkan. Klostret i Örnevall Moder Elarka, prior i klostret i Örnevall, är en central medlems av Nyckelns Väktare. Därför har klostret naturligtvis en eller flera representanter på mötet. Ormandier Komna från det varma landet långt i sydöst, personer av detta folkslag hjälpte Liv i Naari, och några av dem kan ha kommit till mötet, särskilt inbjudna. S:t Ahriks Orden Riddare av S:t Ahriks Orden, som kämpat mot Fursten i Talvala, kan komma med förstahandsinformation om händelserna där. Talvi Många av Talvalas invånare är emot Fursten, och några kan tänkas ha rest den långa vägen till Arosia för att vidarebefordra värdefull information. Dvärgar Dvärgarna är nära förknippade med Nyckeln, eftersom det är den dvärgsmidda bägaren Aurviotr som är dess käril. De flesta är också negativt inställda till Fursten, så dvärgarna kan komma att representeras på mötet. Alver Alvfolket är Furstens svurna fiender, och alver har redan från början varit med i NV. Därför är det troligt att såna kan dyka upp Dock har de även egna syften i kampen mot Fursten som de är förtegna om.

16 16 Drakfåglar Denna margholiska motståndsrörelse har förmodligen ett par representanter på mötet. De har värdefull kunskap om de senaste händelserna i Margholien. Shamaner Shamaner finns hos flera olika folkslag, och de allra flesta kan tänkas komma till mötet. De har en magisk tradition skild från den traditionella arcuriska magin, och finns hos de mer naturnära folken i Thule och Österlandet. Shamaner utövar sin magi genom att besvärja andar och väsen och, med lämpor eller tvång, förmå dem att utföra besvärjarens vilja. Övriga Man kan även tänka sig andra intresserade roller från andra håll. Övertygelsen om att Fursten måste bekämpas finns på de mest oväntade ställen, och eldsjälar dyker upp när man minst anar det. Har du en idé tveka inte att kontakta oss med den! Vaktstyrkan Säkerheten vid mötet kommer att skötas av en vaktstyrka, som till största delen inte är spelad. Men det finns ändå plats för en del vakter och befäl i spel, och de kommer då ifrån någon av dessa grupper: Arosiska och gedanska soldater Utvalda som eskort på resan av dignitärerna från respektive land. Välbeväpnade, disciplinerade och erfarna soldater. Gårdens hird En så ensligt belägen gård som Lekedal måste hålla sig med en egen väpnad styrka. De är inte så många eller väl rustade, men har mycket goda kunskaper om all terräng som hör till gården. Specialroller Slutligen kommer det att finnas en del roller på lajvet som vi inte vill räkna upp och beskriva i en rollistan. Det rör sig dels om karaktärer vars existens är hittills okänd eller hemlig; dels om övernaturliga väsen som bara kommer att spelas under delar av lajvet (i vissa fall kan de kombineras med andra roller). Många av de här rollerna ställer rätt speciella krav på rekvisita och utrustning, och flera av dem kommer att ha en viktig funktion för lajvets 'specialeffekter'. Om du är intresserad av att spela en hemlig roll eller något mer övernaturligt och effektbetonat, hör av dig till arrangörerna.

17 17 Anmälan till Morgonstrålar sker på följande sätt : Anmälan Ladda hem dessa formulär: Anmälan: Roll: 1. Ta kontakt med oss arrangörer (morgonstralar@gmail.com) och tala om vilken roll du är intresserad av att spela. När vi kommit överens om rollens huvuddrag, kommer du vid behov att få ytterligare information för att skapa rollen. En intresseanmälan bör innehålla: -Ditt eget namn -Ett kortfattat rollförslag -Ev. grupp -Ev. gruppledare 2. Registrera dig på Thule-kampanjens forum: thule.sverok.net/forum/ 3. Fyll i anmälningsformuläret och maila det till morgonstralar@gmail.com. Instruktioner och tips för att fylla i formuläret hittar du på hemsidan. 4. När vi godkänt din anmälan får du en bekräftelse via e-post som också kommer innehålla kontonummer för betalning. 5. Betala deltagaravgiften på 350kr till det tidigare givna kontonumret. Se till att ditt namn framgår på betalningsnotisen, så att vi ser vem pengarna kommer ifrån. 6. Betalningen bekräftas också via e-post. När vi fått både anmälningsformuläret och deltagaravgiften räknas du som anmäld och är garanterad en plats på lajvet, inte förr. 7. Du ska också skapa en mer fullständig roll med hjälp av rollformuläret. Instruktioner och tips för att fylla i formuläret hittar du på hemsidan. Somliga roller och grupper, som behöver det, kommer att få ytterligare instruktioner för att skapa sina roller. Även rollformuläret ska mailas till morgonstralar@gmail.com, senast (och ju tidigare desto bättre), men det behöver inte skickas tillsammans med anmälningsformuläret.

18 18 8. Till anmälda deltagare kommer ett andra utskick att skickas så snart det är färdigt. Detta innehåller: -Ytterligare bakgrund inför lajvet -Praktisk information -Aktuella regler och förordningar Alla vidare utskick kommer om inget annat görs upp att gå via mail. Om du inte kan eller vill ta dem via mail kan du få papperskopior till självkostnadspris (ring eller maila för överenskommelse). Förseningsavgifter Anmälningar som kommer in efter 31a mars 2012 beläggs med en förseningsavgift på 50:-. Denna efterskänks dock om du tar en roll som behovet för tillfället är stort av. Vilka roller som behovet för tillfället är stort av kan man enklast få reda på genom att fråga arrangörerna eller genom att titta på lajvets hemsida under roller, alternativt på vårt forum där vi kommer att ha en klistrad tråd om sökta roller. Återbetalning av anmälningsavgiften Om du anmält dig till Morgonstrålar men inte kan vara med, går det att få pengarna tillbaka om du är ute i god tid. Om man av-anmäler sig skriftligen senast 31a mars 2012 får man anmälningsavgiften tillbaka. Därefter är anmälan bindande och återbetalas bara efter särskild överenskommelse. Om lajvet skulle bli inställt återbetalas inkomna deltagaravgifter så långt resurserna räcker. Åtminstone 75% av deltagaravgiften kommer att återfås.

19 19 Praktisk information Var Morgonstrålar kommer att uttspela sig på Moriaberg söder om Stockholm, och gå gärna in på Google Maps för att hitta området. SL-bussar stannar vid den stora vägen förbi området. Här finns en länk med gårdsområdet markerat, och den närliggande parkeringsplatsen i lila: msid= aef80973b7880ab0a&msa=0&ll= , &spn= , När maj. Primär starttid för lajvet är kl 18 på fredagen, med genomgång kl 17. Var helst på plats innan genomgången, för att sätta upp eventuell rekvisita, klä om, och att prata av er med kompisar. Sovplatser Vi ska försöka se till att alla får sovplats inne i husen, men mer information om detta närmare lajvets start. Bekvämligheter Det finns en brunn på gårdsplanen med rent vatten som går att dricka. Dass finns, och vi ska se till att där finns både alcogel och tvättställ. Mat och dryck Målet är att vi ska ha en tross eller ett kökslag som kan ta hand om den gemensamma matlagningen, men det finns även eldplatser för dem som vill laga egen mat. Alkohol är INTE tillåtet på lajvet. Var snäll och respektera det. Skador och allergi Om skador skulle uppstå finns civilisation i närheten, och vi kommer ha sjukvårdskunniga på plats samt Första Hjälpen-utrustning. Det kan finnas hund på lajvet, så ta gärna med allergihämmande tabletter etc utifall det är ett besvär.

20 20 Att läsa på hemsidan Utförlig introduktion till kampanjen : Om de norra kungarikena: Att lajva i Arosia: Diverse texter om magin i Thule:

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista Kapitel 1 I full galopp Sol Hästarna galopperade så snabbt att Sol fick tårar i ögonen. Hon hann knappt ducka för ett par lågt

Läs mer

Eftertext Glömda Stigar. Kungen läste meddelandet om igen och rynkade på pannan. Inpräntat på pergamentsbiten stod det skrivet, i klarrött bläck:

Eftertext Glömda Stigar. Kungen läste meddelandet om igen och rynkade på pannan. Inpräntat på pergamentsbiten stod det skrivet, i klarrött bläck: Eftertext Glömda Stigar Kungen läste meddelandet om igen och rynkade på pannan. Inpräntat på pergamentsbiten stod det skrivet, i klarrött bläck: Det åligger en Stålmod att se till så att Loward inte startar

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Kasta ut nätet på högra sidan

Kasta ut nätet på högra sidan Kasta ut nätet på högra sidan Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Ps 89:12-14; Joh 21:1-14; AC 10061:1,2. Se sista sidan!) Tidigt på morgonen stod Jesus på stranden, men lärjungarna visste inte

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

Upprättelsen. Vad är ert ärende? frågade plötsligt en tjock man med oklanderligt välkammade polisonger.

Upprättelsen. Vad är ert ärende? frågade plötsligt en tjock man med oklanderligt välkammade polisonger. FÅGELSKRÄMMAN Upprättelsen Paulo hade äntligen blivit insläppt, och nu stod han där mitt i salen. Runt omkring honom satt män, kvinnor och barn och betraktade honom nyfiket. Vad är ert ärende? frågade

Läs mer

Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde

Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde Kapitel 1 Dörren Hej jag heter Carli och jag är 9 år. Min skola heter Nyckelpigan. Min kompis tycker jag om, hon heter Marie. Vi är rädda för

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12 Praktikrapport Facetime Media är en byrå belägen i Lund som hjälper företag att marknadsföra sig via sociala medier. I nuläget är det främst Facebook som är aktuellt men tanken är att företaget i framtiden

Läs mer

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

kan kämpa ett helt liv i ständig uppförsbacke utan att uppnå de resultat som de önskar. Man försöker ofta förklara den här skillnaden med att vissa

kan kämpa ett helt liv i ständig uppförsbacke utan att uppnå de resultat som de önskar. Man försöker ofta förklara den här skillnaden med att vissa Förord Det här är en speciell bok, med ett annorlunda och unikt budskap. Dess syfte är att inspirera dig som läsare, till att förstå hur fantastisk du är, hur fantastisk världen är och vilka oändliga möjligheter

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9 INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse Berättare: Magnus Krepper Indiska Berättelser del 9 Har du någon gång tänkt på hur den värsta av alla demoner skulle kunna

Läs mer

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material Avdelningsmöte Flykten från Sverige Under detta möte får scouterna fundera på hur det kan kännas att vara på flykt och ha olika förutsättningar i livet. Mötet avslutas med en saga som berättar om ett Sverige

Läs mer

Kärleken gör dig hel

Kärleken gör dig hel Kärleken gör dig hel Jag frågade den där kallaste torsdagen i februari, vad är kärlek? Det hade bildats rimfrost på mina fönsterrutor den här morgonen och jag tittade inte ens på termometern innan jag

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för?

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för? Lars Tovsten Från: Josefine Svensson Skickat: den 8 december 2012 17:10 Till: Lars.tovsten@gmail.com Ämne: Re: Förhöret... Här kommer kopian. Den 30 okt 2012 15:46 skrev

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan.

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Av Agaton Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Hon är gammal och hon har stora tänder. Vi går på

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan.

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Extratips Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Boken finns som ljudbok, inläst av Astrid Lindgren. Låt eleverna lyssna på något eller några av kapitlen.

Läs mer

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från Reslust Tulugaq tycker att det är tråkigt att öva bokstäverna på tavlan. De gör det så ofta. Varje dag faktiskt! Så han ser ut genom fönstret istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv

Läs mer

Byagruppen. Ett hållbart framtidskoncept som skapar gemensam uthållighet inom Piteå Snöskoterklubb

Byagruppen. Ett hållbart framtidskoncept som skapar gemensam uthållighet inom Piteå Snöskoterklubb Byagruppen Ett hållbart framtidskoncept som skapar gemensam uthållighet inom Piteå Snöskoterklubb 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning sid 2 Bakgrund sid 3 Varför pratar vi så mycket om begreppet

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning ÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning Ordlista arbetslöshetskassa kassakort montera reparera preliminärt gatubelysning övertid projekt gatukontoret fackman installation armatur arbetsmoment högspänning

Läs mer

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA?

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? Den här uppgiften börjar med att du läser ett utdrag från romanen Talk Talk av TC Boyle. Boken handlar bland annat om Dana som är döv och hur hennes familj och pojkvän uppfattar

Läs mer

SORIA MORIA SLOTT Askeladdens äventyr. Theodor Kittelsen

SORIA MORIA SLOTT Askeladdens äventyr. Theodor Kittelsen SORIA MORIA SLOTT Askeladdens äventyr Theodor Kittelsen 1/8 En dag när Askeladden höll på att sprida ut askhögen som hade samlats i eldstaden rullade glödande kol fram och bildade ett slott som skimrade

Läs mer

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad BARCELONA 2008 Stefan och Karin hade skaffat mobiltelefonen nästan genast när de anlände till Barcelona drygt en månad tidigare. De hade sedan dess haft den inom räckhåll alla dygnets timmar, varit måna

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hemlös Text Sarah Lean Översättning Carla Wiberg B Wahlström 2013

Publicerat med tillstånd Hemlös Text Sarah Lean Översättning Carla Wiberg B Wahlström 2013 Jag heter Cally Louise Fisher och jag har inte sagt ett ord på trettioen dagar. Det är inte alltid det blir bättre av att man pratar, hur gärna man än vill att det ska bli det. Tänk på regn det kommer

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2002 UNDERSÖKNING

FINLAND I EUROPA 2002 UNDERSÖKNING A FINLAND I EUROPA 2002 UNDERSÖKNING TILL INTERVJUPERSONEN: Om Ni är man, svara på frågorna i GS1. Om Ni är kvinna, svara på frågorna i GS2. GS1. MÄN: Här beskrivs kortfattat några personers egenskaper.

Läs mer

Vem är Jesus enligt Jesus?

Vem är Jesus enligt Jesus? 2002-03-06 WWW.ISLAMISKA.ORG _ Vem är Jesus enligt Jesus? Vem som helst kan kalla Gud Fader enligt Bibeln Jesus sade: Rör inte vid mig, jag har ännu inte stigit upp till min fader. Gå till mina bröder

Läs mer

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund!

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund! Träffen Ett filmmanus av Linda Åkerlund Linda Åkerlund Skapat datum: Kamomillgången 15 25 oktober 2015 61145 Nyköping Version 8 070-5883143 Slutmanus 151102 INT. SEBASTIANS VARDAGSRUM -KVÄLL Sebastian,

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Du kan välja att följa det ordagrant, eller använda det som stöd och/eller som inspiration. Manuset är uppdelat per bild i presentationen.

Läs mer

Avigajl. 1 Sam 25:6b-11

Avigajl. 1 Sam 25:6b-11 Avigajl Förra söndagen sa jag att denna söndag skulle det handla om Avigail och de flesta av er såg ut som frågetecken. Och vem vet, det kanske ni kommer att göra idag också efter den här predikan. Jag

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 002 Din levnadsdag är slut, Din jordevandring ändad Du här har kämpat ut Och dina kära lämnat Nu vilar Du i ro och frid Hos Jesu Krist till

Läs mer

Luk.19:31-43 Fastlagssönd. 1:a årg. 090222

Luk.19:31-43 Fastlagssönd. 1:a årg. 090222 Luk.19:31-43 Fastlagssönd. 1:a årg. 090222 Det börjar dra ihop sig för Jesus och hans vänner. De känner det nog i luften. Jesus känner på sig att det kommer att hända något. Det syns på honom, det hörs

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari 15 Januari Vid årsskiftet 1 januari Vår Herre och vår Gud, vi gläder oss i Dig. Vi behöver Din hjälp för att orädda möta året som ligger framför. Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året.

Läs mer

EVA och ormen Då sade Herren Gud till kvinnan: Vad är det du har gjort? Hon svarade: Ormen lurade mig, och jag åt. 1 Mos 3:13

EVA och ormen Då sade Herren Gud till kvinnan: Vad är det du har gjort? Hon svarade: Ormen lurade mig, och jag åt. 1 Mos 3:13 År 2012 Jag vill lära känna Kristus och kraften från hans uppståndelse., fil 3:9 EVA och ormen Då sade Herren Gud till kvinnan: Vad är det du har gjort? Hon svarade: Ormen lurade mig, och jag åt. 1 Mos

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Den här skriften berättar kort om psykisk sjukdom och om hur det kan visa sig. Du får också veta hur du själv kan få stöd när mamma eller

Läs mer

innehållsförteckning

innehållsförteckning innehållsförteckning 1. Inledning 2-4. Om Thulekampanjen - Spel i Thulekampanjen 5-8. Scenariot - Upptakt och handling - Spelets tre akter - Om den allierade hären - Om alverna i Thule 9-12. Detta har

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Martin Widmark Christina Alvner

Martin Widmark Christina Alvner Nelly Rapp monsteragent: Martin Widmark Christina Alvner Kapitel 1 På hotell Fjällvidden Nej, sa mamma. Jo, sa pappa. Nej, sa mamma. Du är finare utan. Det blir som jag har sagt, sa pappa. Det är jag

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Vad tror du att du håller på med egentligen? eller Vad händer med inlärda beteenden när du tävlar?

Vad tror du att du håller på med egentligen? eller Vad händer med inlärda beteenden när du tävlar? Vad tror du att du håller på med egentligen? eller Vad händer med inlärda beteenden när du tävlar? Av: Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Canis vintern 2004/2005 Så här i juletider när

Läs mer

Handboken, för familjehem och alla andra som möter människor i

Handboken, för familjehem och alla andra som möter människor i Handboken, för familjehem och alla andra som möter människor i beroendeställning Det är så att närhet, socialt stöd och sociala nätverk har betydelse, inte bara för människans överlevnad utan också för

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2016 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun Efter feriearbetet sommaren 2016 gjorde vi en enkätundersökning bland ungdomarna. Vi ville ta reda

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, det är Maria. -Hej, sa Dennis. -jag vill bara tacka för att du räddade min brors son. - Det var så lite så. - Och förlåt för att jag inte vågade säga ifrån på caféet,

Läs mer

Talmanus till presentation om nätvardag 2015

Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Bild 1: Här kommer det finnas ett stolpmanus för föreläsningen. Du kan även ladda hem manuset på www.surfalugnt.se om du vill ha manuset separat. Om du inte

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Den stora katastrofen

Den stora katastrofen Den stora katastrofen H ej, det är jag här igen, Malin, jag som bor i Rukubacka med min lillasyster Fia, vår hund Rufs och mamma och pappa. Allting är bra här hos oss utom en sak. Det har hänt 4 5 en katastrof,

Läs mer

Mirella och Lukas förstår inte vad mannen pratar om. Det blir lite trångt när han ska tränga sig förbi dem i den smala trappan. Står det några och

Mirella och Lukas förstår inte vad mannen pratar om. Det blir lite trångt när han ska tränga sig förbi dem i den smala trappan. Står det några och Hisstunnan Det luktar verkligen rök. Inte cigarettrök, utan ungefär sådan där rök som kommer från eld. De fortsätter försiktigt i den rangliga järntrappan, som ringlar sig neråt. Kolla! Det är den där

Läs mer

Hon kan inte hålla tillbaka tårarna, hon trycker ner sitt ansikte i den stora vinterjackan.

Hon kan inte hålla tillbaka tårarna, hon trycker ner sitt ansikte i den stora vinterjackan. `````Stormen En ensam kula visslade genom natten En ensam kula, var menad för honom En ensam kula kan få den starkaste att falla En ensam kula penetrerar sitt mål En ensam kula som genom för sin mening,

Läs mer

Soldater Skrift - Soldiers Scriptures. 11 Ikläden eder hela Guds vapenrustning, så att I kunnen hålla stånd emot djävulens listiga angrepp.

Soldater Skrift - Soldiers Scriptures. 11 Ikläden eder hela Guds vapenrustning, så att I kunnen hålla stånd emot djävulens listiga angrepp. Soldater Skrift - Soldiers Scriptures Efesierbrevet 6:10-18 10 För övrigt, bliven allt starkare i Herren och i hans väldiga kraft. 11 Ikläden eder hela Guds vapenrustning, så att I kunnen hålla stånd emot

Läs mer

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426.

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Ovanför våran säng där hemma så hänger det en gammal tavla. Den föreställer den gode herden som i en kuslig och farlig terräng sträcker sig efter det förlorade

Läs mer

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det Kapitel 1 -Hej Hej jag heter Minna. Min skola heter Santaskolan. Jag är 11 år. Min bästa kompis heter Smilla. Hon och jag har länge undrat över en dörr på skolan den tycker vi är märklig. Den ligger i

Läs mer

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen BJÖRN L BERGLUND UTSKRIFT AV SAMTAL HOS AF 1 (9) Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen Samtalet ägde rum hos Arbetsförmedlingen i Sollentuna tisdag 13 juni 2006 kl. 11.00 Inspelningen är cirka

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

PATRULLTID & PYJAMASBÖN

PATRULLTID & PYJAMASBÖN PATRULLTID & PYJAMASBÖN Till dig ledare Det viktigaste under lägret är kanske samlingen i den lilla gruppen/patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen och kväll på ett särskilt sätt se varandra,

Läs mer

2013 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2013 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2013 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2013 Section 1, Part A Text 1 Meddelande för resenärer på perrong tre. Tåget mot Söderköping

Läs mer

Är du ett med din företagsidé?

Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Testa Dig själv 1 Varför vill Du starta företag? 2 Är det rätt tillfälle för dig? 3 Har du lämpliga erfarenheter och kunskaper? DINA SLUTSATSER

Läs mer

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM?

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? Pingstkyrkan i Södertälje presenterar: Kan man vara kristen? - en predikoserie om grunderna i kristen tro VI TÄNKTE UTFORSKA LIVETS MENING TA CHANSEN GRUNDKURS

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Häxskolan Lärarmaterial

Häxskolan Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Boken är en fortsättning på Jag är en häxa. Vera åker till vaxmuseet för att vara med på sin första lektion på häxskolan. Lektionen

Läs mer

Sammanfattning av Elerias öppna möte 2012-02- 18

Sammanfattning av Elerias öppna möte 2012-02- 18 Sammanfattning av Elerias öppna möte Föreningen Bakgrund Eleria Föreningen startades 2009 när Eleriakampanjen skiljdes från föreningen Enhörningen. Under 2011 gick det att vara stödmedlem i föreningen.

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

Tips för en bra redovisning

Tips för en bra redovisning Tips för en bra redovisning Hej på er! Jag heter Antoni och jag får människor att bli bättre på att tala och samtala. Kommunikation alltså. Jag tänkte bjuda på några enkla och effektiva tips på hur du

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Denna lilla grupp som nu stod inför vandringen var en brokig skara och alla var mer eller mindre redan helt utmattade.

Denna lilla grupp som nu stod inför vandringen var en brokig skara och alla var mer eller mindre redan helt utmattade. 1. Det torra landskapet bredde ut sig framför dem och de visste att de hade en lång riskabel vandring att gå. Inte bara för det lilla vatten de hade kvar utan de visste också vilka faror som lurade där

Läs mer

Blixten och hans Vänner kapitel 5

Blixten och hans Vänner kapitel 5 Kapitel 5 I vilket Blixten möter Jaja och Nänä. Det blixtrade till i Idériks gröna huvud. "Jag fick en ny idé", ropade han. "Vi gör om hela museet till en djungel! "Ja", skrek Idérika, "med träd och blommor

Läs mer