Uppföljning av verksamhetsplan för avdelningen för externa relationer 2012 (per april)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning av verksamhetsplan för avdelningen för externa relationer 2012 (per april)"

Transkript

1 HÖGSKOLAN I BORÅS UPPFÖLJNING 1 (14) Avdelningen för externa relationer Annie Andréasson Förvaltningschef Uppföljning av verksamhetsplan för avdelningen för externa relationer (per april) 1. Uppdrag/Ansvarsområden Avdelningen för externa relationer är en professionell stödfunktion som driver och samordnar arbetet samt tar aktiv del i den strategiska planeringen inom följande områden: intern och extern kommunikation samordning av högskolans rekrytering samordning av forskning och EU-frågor utveckling och finansiering av högskoleövergripande internationell projekt både som koordinator och partner samverkan med det omgivande samhället inklusive stöd till extern finansiering av forskning, innovationsstöd och uppdragsutbildning webb/portal marknadsföring och varumärkesarbete press/medierelationer kommunikationsstrategier/omvärldsbevakning och -analys forskningskommunikation eventsupport ledningsstöd vad gäller lärosätesstrategiska frågor stöd inom området opinionsbildning. Uppdraget innebär såväl operativt arbete som strategiskt stöd till ledning, institutioner och enheter samt den gemensamma förvaltningen. Stödet till forskningssamordning, samverkan/innovation och internationalisering/eu-stöd sker i ett nära samarbete med de särskilt utsedda strateger/samordnare för områdena inom högskolans ledning Nyckeltal Nyckeltal som beskriver delar av verksamheten:

2 (14) Nyckeltal 2010 Antal webbnyheter Pressmeddelanden Antal besök webbplatsen Filosoficaféet, antal 2500 besökare Akademisk högtid, rektors 900 avtackning/installation, antal deltagare Skolbesök Samtliga gymnasieskolor Sjuhärad Antal besökare på webbplatsen: Absolut unika besökare Nya besök Återkommande besök Antal hänvisningar från externa webbplatser Antal hänvisningar från externa sökmotorer Från Alexa Trafiktranking i världen resp i Sverige Från Validerat.se Procent passerade tester Nyckeltal för HB som avdelningen ansvarar för eller är direkt delaktig i Pressklipp Antal pressklipp under 2010: 1089 st. Antal pressklipp under : 1345 st. Siffran för samlade pressklipp ger inte den bästa bilden av högskolans spridning i media. Under har avdelningen påbörjat en ny mätning för att se hur många pressklipp specifika pressmeddelanden genererar. Forskningsstatistik Underlag numerär avseende högskolans forskarstuderande (baserat på webbdata, finansiering och uppföljning ISP:er). Underlag disputerade varje år, dels aktivitetsutnyttjande, dels faktisk genomströmningstid, även uppdelning per institution och reguljär doktorand resp. adjunktdoktorand. Nyttjandegrad av databasen Research Professional

3 (14) Internationalisering Arbeta för att bland examinerade studenter ska antalet med internationell erfarenhet vara 15% år 2015 och 20% år Mål 2.1 Avdelningen för externa relationers mål Avdelningens mål är: Att arbeta för att högskolan är bättre rustad för att möta ökade och förändrade krav med tillkommande verksamheter som exempelvis ökad fokusering på externfinansierad verksamhet. Tydligare och mer samordnat stöd till högskolans ledning, institutioner och övriga enheter. Att genom spetskompetens inom våra ansvarsområden vara en brobyggare mellan och inom kärn- och stödverksamheten. Att ha rätt kompetens för rätt uppdrag. Att avdelningen ska ha ett proaktivt förhållningssätt och medel ska vara nätverkande, transparens och ömsesidig kommunikation. 3. Verksamhetsutveckling prioriterade områden Den verksamhetsutveckling som avdelningen arbetar med under utgår från ovanstående mål och uppdrag. Genom att samla kompetens i en större avdelning får vi ett bredare ansvar och större möjligheter till ett långsiktigt och mer målinriktat arbete. Den nya avdelningen skapar också en bra grund för effektivare arbetsformer och synergieffekter. Vi arbetar för att synliggöra den nya avdelningens kompetens internt med fokus mot kärnverksamhet och ledning och stärker därmed vår roll i organisationen. Status Avdelningen har under stegvist börjat arbeta för att hitta delar i våra olika ansvarsområden som kan överbrygga varandra. Det har under våren skett bland annat genom: Event för kommunpolitiker i närområdet 28 november och ett större arrangemang för politiker i hela regionen den 6 februari. Professorsinstallationen den 11 maj. Representation i Almedalen i juli. Kraftsamling inför STARK-dagen 2013.

4 (14) 3.1. Utvecklingsprojekt Övergripande från GF:s verksamhetsplan omnämns följande inom avdelningens ansvarsområden: Utvecklingsprojekt Fokusera och förbättra kvaliteten på den interna kommunikationen. Status Ett elektroniskt nyhetsbrev Inblick har ersatt tidigare VB. Arbetet fortgår med inventering och samverkan med andra avdelningar. Effektivisera stödet vad gäller internationalisering. Samla och utveckla stödet till forskning, samverkan och projekt. Centralt skedde en effektivisering genom att rent fysiskt samla alla internationella koordinatorer närmare varandra och flytt under våren av avdelningens internationella koordinatorer. Sedan i våras deltar en representant från FUK i HIF:s möten då kommunikationsfrågor diskuteras. Tillsättning av en forskningskommunikatör är på gång. Samarbetet mellan de två funktionerna i olika projekt som STARK-dagen, politikermöten har utvecklats. Iscensätta redesign-projektet. Förstudien är klar. Beslut om att skilja intern och extern webb har tagits. I den första fasen görs de externa webbsidorna. Ett beslut om att byta CMS har tagits liksom att det blir Episerver som köps in. I juni presenterar byrån förslag på struktur/design för de externa sidorna. Utbildning i Episerver påbörjas i juni. En projektledare och arbetsgrupp är under tillsättning.

5 HÖGSKOLAN I BORÅS UPPFÖLJNING 5 (14) Avdelningen för externa relationer Annie Andréasson Förvaltningschef Nedan preciseras utvecklingsprojekt och för avdelningen prioriterade områden - Samverkan/samproduktion - Arbeta för att få in fler samverkanspartners till forskningsprojekt, arbetet då riktat mot både SME-företag och större organisationer beroende på ansökningarnas natur. Informera högskolans partners om finansieringsmöjligheter. Status: Under hösten informerade HB i olika forum om möjligheten för SME-företag att söka pengar. Detta resulterade i fem ansökningar varav en ledde till att Fristad Bygg fick ok på ett projekt tillsammans med IH/THS om 500tkr. Det visade sig vara fruktbart att utnyttja de kontakter sm kärnverksamheten redan arbetat upp helt enkelt pusha och stötta i processen. - Med olika event belysa högskolan som en god samarbetspartner och en motor/katalysator i såväl innovationssystemet som den geografiska regionen. Status: Medarrangör för frukostmöten med CONNECT Väst: Fortsatt utveckling av koncept och arrangemang kring Framgångsrikt Entreprenörskap". Liksom Träff med kommunalpolitiker 6 februari. - Simonsland: Fortsätta att stödja arbetet med att tillsammans med Borås Stad skapa ett centrum för vetenskap, kultur, innovation och affärsverksamhet. Status: Arbetet fortgår. Funktionen för kommunikation har börjat informera om det nya Textila innovativa centret, liksom hur projektet fortskrider. En bok om Textilhögskolan skrivs också just nu och som ska börja redigeras till hösten. - Synliggöra internt behovet av att kunna tillvarata företags och organisationers förfrågningar om undersökningar, praktik, exjobb etc. Status: Ett arbete med att skapa en tydlighet för externa aktörer som önskar vara en del i studenternas examensarbeten har inletts med institutionerna. Arbetet fortgår med främst Forum Samproduktion som representanter för institutionerna. - Stödja och öka andelen uppdragsutbildning vid HB. Avdelningen samordnar bl.a. en intern grupp som arbetar med frågor som

6 (14) gemensamt datoriserat stöd för dokument- och kontakthantering/ ärendehanteringssystem och HB-gemensamt. marknadsföringsmaterial för uppdragsutbildning, ser till att uppdragsförfrågningar hamnar rätt. Status: En informationsbroschyr är framtagen som distribueras externt; bl a i samband med Kompetensplattform Sjuhärad/Boråsregionen. Juridiska frågor bl a i samband med lämnade anbud har diskuterats och hanterats i gruppen. - Stödja högskolans närvaro och synbarhet i viktiga och prioriterade regionala, nationella och internationella sammanhang Status: Avdelningen har förberett inför rektors medverkan i Almedalen och en folder om cluster 7. Avdelningen har deltagit i Kompetensplattform Västra Götaland i Gbg samt i Boråsregionen. Information om HB:s exjobb har samlats på en webbplats. - Kontaktdatabas: Ett behov att strukturera kontakter för olika ändamål har setts. Avdelningen kommer att ta fram ett förslag. Status: En grupp har inventerat våra behov och vilka krav en databas behöver möte. Tittar också på vad som finns på marknaden och kommer att presentera ett förslag på kravspec. efter sommaren. Intern kommunikation - Kartlägga den nuvarande interninformationen och ta fram en intern kommunikationsstrategi. Att därefter systematiskt få fler att engagera sig/stödja/underlätta arbetet för högskolans personal när det gäller interninformationen. Status: Ett internt nyhetsblad ges ut sedan februari. Verktyget används sedan en tid även av en del institutioner. Via redesignprojektet förbereds ett bättre forum/intranet för personalinformation. Detta arbete pågår liksom kartläggning av den information som ges idag. EU-samordning och rådgivning inom forskning - Genom omvärldsbevakning av det europeiska forskningslandskapet och nätverkande ge strategisk rådgivning/stöd till HB:s forskarprofilområden och forskare att hitta rätt europeisk finansiering. Status: Kartläggning av EU-relaterade forskningsprojekt har gjorts på HB samt initierande och medverkande i olika diskussionsfora i ämnet för bättre träffsäkerhet i finansieringsfrågor inom forskning.

7 (14) - Målgruppsstyrd utveckling av EU-kompetens inom HB, d.v.s. anpassad till forskargrupper genom vägledning (individuellt och forskargrupporienterad), rådgivning (även politisk), kontaktförmedling (nationellt och på europeisk nivå), information om EU-forskningsnyheter generellt. Status: Forskningsområdesansvariga professorer besökte EUorganisationer och myndigheter för bättre EU-kunskaper under. I mars ansvarade avdelningen för program och arrangemang av HB:s ledningsgrupps diskussioner med forskningsintensiva organisationer inom EU. En skrift och workshop har också tagits fram. Dessutom kontinuerlig informationsspridning om EUforskningsfinansiering har skett i olika fora genom flera kanaler (bl.a. genom webbsidor som uppdateras kontinuerligt och nyhetsbrev på månadsfrekvens) - Koordinering av internationella projekt och samarbeten, t.ex. inom programmen Erasmus Mundus och STINT. Översyn av möjligheter inom andra EU-finansierade program som t.ex. Centraliserade programdelar, Transversala programmet, Tempus och EU-Bilateral cooperation with industrialised countries. Prioriteringar och strategier för utveckling av nya internationella projekt och samarbeten utgår från: tematiska fokusområden, geografiska prioriteringar samt strävan att öka antalet mobiliteter. Översyn och bevakning av utvecklingen av det nya programmet Erasmus for All. Status: Arbetet med slutrapporten för EM EuroAsia har precis påbörjats och ska vara klart till den 10 september. Högskolan har gått med som projektpartners i ett nytt Erasmus Mundus-projekt med Centralasien (TOSCA 2), ett TEMPUS-projekt med Centralasien (More CA) samt lagt in en ansökan om att koordinera ett projekt kring international strategic partners and joint curricula, joint study programmes and joint, double and multiple degrees under programmet STINT Strategic Grants for Internationalisation. - Främja internationalisering på HB genom att bland annat: o Utveckla kompetensen kring internationella samarbeten, projekt och projektansökningar och öka interkulturell kompetens på högskolan. o Internationell rekrytering ta fram information på engelska o Öka andelen internationella samarbeten, projekt och projektansökningar samt öka andelen externa medel. Status: Från finansierar avdelningen för externa relationer högskolans arbete med internationella projektansökningar/projektstöd. När det gäller internationell rekrytering har nytt informationsmaterial tagits fram. Högskolan har

8 (14) ännu inte ökat andelen internationella samarbeten, projekt och projektansökningar. Forskningsstöd/kommunikation - Forskningswebben - Vidareutveckling av forskningsprofilsidan/ ämnessidan. Det ska gå att lämna uppgifter om kompetenser på HB genom att forskare identifierar sin forskning med ett antal nyckelkompetenser/ämnen. Status: Arbetet fortgår. - Fortsätt stöd till uppbyggnaden av forskningsplattformen F3 samt för ett starkt samhällsvetenskapligt program med inriktning mot sociala innovationer och tillit. Status: Vissa strukturella förbättringar gjordes i januari-februari. Fullgod forskningsinformation om forskare och projekt samt ämnen ska finnas presenterat på webben före 30 juni. - Deltar i utvecklandet och genomförandet av en ny seminarieserie vid HB om tvärvetenskap samt tillhörande rapport. - Utbildningsansvar för del av SIK (Strategisk Informationskompetens) vid BHS. - Medverkan i projekt om pedagogik och entreprenörskap - Filmade föreläsningar har prioriteras. Filmade presentationer av forskningsprofiler har påbörjats. Rekrytering - Behålla ett högt söktryck till HB med ambition att öka andelen förstahandssökande. Status: Rekryteringskampanjen för föll väl ut och den gjordes i flera kanaler vilket visade ett gott resultat i den kampanjutvärdering som gjordes av en extern byrå under april/maj. Årets sneak peak lockade fler än någonsin, se uppgifter nedan under nyckeltal. En central rekryteringsgrupp ledd av prorektor har skapats. Kampanjarbetet för 2013 har påbörjats. Avdelningen har också kartlagt nuvarande enkäter med nya studenter för att förbereda en central marknadsundersökning av de inkommande studenterna vt Sökord: Genomgång och kartläggning av sökord - för att blivande studenter ska hitta våra utbildningar via antagning.se Status: Vikten av frågan är lyft, men inga konkreta åtgärder är vidtagna.

9 (14) - Mobilappar: Arbetet med mobilapplikationer under fungerade som en testperiod. Nu kommer vi att fortsätta utvecklingen som en del i den växande digitala kommunikationen. Fokus kommer att vara mobilapplikationer för studenter. Status: Arbetet beräknas vara klart till den 1 juli. En del problem har uppstått under arbetet vilket har fördröjt processen. - Relationsmarknadsföring Studenterna ska få en positiv upplevelse av sin studietid. Samarbetet med Borås Stad kommer att utökas liksom med BoråsBorås. Status: En strategisk grupp är tillsatt men projektet har delvis strandat i en resursfråga vad gäller att projektleda på ett operativt plan. - Intern lobbying för rekryteringsstöd. Alla institutioner ska besökas 4 ggr/år, uppstart, initiering, stöd och - uppföljning. Vi ska initiera och stödja rekryteringsaktiviteter tillsammans med institutionerna som de kan välja att driva. Status: Efter diskussioner internt på avdelningen har en presentation tagits fram och arbetet kommer att intensifieras under hösten. Webbplatsen - Redesign: Under fortsätter temabyte att ske av hb.se. Efter en förstudie kommer implementeringsarbetet att ske etappvis i samarbete med Innovation Lab. Status: Se punkt Portalen Eftersom portalen från och med blir en del av verksamheten kommer detta arbete att prioriteras, en nyanställning kommer att ske i form av en portalansvarig. Denna person kommer att bli en samlande länk mellan externa relationer och andra berörda avdelningar ex. IT-avdelningen, Innovation Lab. Status: Nyanställningen är vilande och ingår i redesign-arbetet. En projektledare kommer istället att anställas för implementering av ett nytt CMS. - Lättillgänglig information - redesign-projektet ska testas/certifieras av Funka Nu arbetet för arkivering underlättas.. Ev. köps en talsyntes in/textning av filmer två versioner ska finnas tillgängliga. Status: Personal på avdelning har gått utbildning och tillgänglighet är ett område som ingår i redesign-arbetet. Ledningskommunikation/stöd

10 (14) Aktivt bidra till utvecklandet och hanterandet av lärosätestrategiska frågor. Status: I och med att det händer mycket i hela högskolelandskapet just nu har avdelningen involverats i en flera olika insatser. Mycket är pr/media-relaterat. En kommunikationsplan för kommande insatserna kommer att bli nödvändig. Avdelningen har under våren gett stöd inom EU-relaterade forskningsstrategiska frågor. Mässor och event - Från hösten förväntas GF tillhandahålla resurser för genomförandet av den årligt återkommande STARK-dagen. En ny genomgång kring resursfrågan för genomförandet av STARK-dagen krävs för att upprätthålla övrig verksamhet, i synnerhet under perioden före och under arrangemanget. Status: Avdelningens marknadsförare kommer att från och med i juni att arbeta på halvtid som projektledare för STARK-dagen. Flera av avdelningens medarbetare involveras på olika sätt i de insatser som görs. - Kunskap & framtid hösten : Status: Arbetet har påbörjats. Förutom Göteborg kommer HB under att delta i Malmö och Stockholm. - Internationella mässor: Status: Avdelningen har tagit fram material till en mässa i Saudiarabien under våren. Svenska Institutet är kontaktat för eventuell medverkan vid EAIE i Dublin. - Professorsinstallationen och doktorspromovering: Status: Avdelningen ansvarade för arrangemanget och stod för allt från projektledning, framtagning av material osv. Runt 300 personer deltog vid högtiden. - Press/Media/Omvärld - Ett mål inom detta område är att under synas mer i riksmedia. Status: I de månadsvisa sammanställningarna står det klart att högskolan bland annat synts i SVT:s Vetenskapens värld och Hjärnkontoret, Stil i P1 och Dagens Nyheter och detta redan under våren.

11 (14) Kvalitetsarbete I GF:s självvärdering som gjordes under hösten togs ett antal prioriterade områden upp. Utifrån dessa har vi valt följande som vi kommer att arbeta med under. Dokumentation av rutiner och kommunikation samt uppföljning av processer. Status: Funktionen för kommunikation har påbörjat arbetet med dokumentation och uppföljning genom olika punktinsatser. Tydliggöra roller, ansvar och befogenheter. Genom att göra detta kan vi stärka vår roll gentemot institutioner/enheter/ ledning så att våra förväntningar stämmer överens. Detta kan också kopplas till strategin för den interna kommunikationen. Status: Funktionen för kommunikation har haft en workshop på temat beslutstrappan för att få fram en tydlig gång för när och vem som tar beslut i olika frågor. Vi kommer att arbeta för att förstärka hållbarhetsperspektivet både i kärnverksamhet och verksamhetsstöd. Status: Avdelningen har fungerat som ett stöd i arbetet med miljöcertifieringen genom att informera internt till personal/studenter i olika kanaler. Att internt förankra hållbarhetsperspektivet är ett prioriterat tema. Funktionen för kommunikation har från och med april börjat arbeta i ett ärendehanteringssystem för att få kontroll/kvalitetssäkra flödet av inkommande jobb Arbetsmiljöarbete I en workshop har avdelningen fått fram följande punkter för en bättre arbetsmiljö: Eftersom avdelningen är ny arbetar vi för att stärka vi -känslan. Fokus är att hitta beröringspunkter och gemensamma projekt. Vi ser till att respektera och ha koll på varandras olika kompetenser och på så sätt undvika revir-tänkande. Vi ser till att informera varandra i tid. För att få en bra arbetsmiljö utan alltför mycket stress är det viktigt att inkommande uppdrag till avdelningen kommer in i god tid. Vi undviker hierarkier. Kommunicera prioriteringar. Chef ansvarar för ställtid.

12 (14) Status: Genom återkommande avdelningsmöten finns de ovanstående punkterna med Kompetensutveckling Vi arbetar för att se till att ge bra möjligheter för kompetensutveckling både som individ och grupp. Kompetensutveckling planeras och följs upp i dialog med medarbetare och chef och kan vara många olika saker som: samverkan/nätverk/interna konferenser externa utbildningar/kurser/föreläsningar/informationsmöten projektledning och deltagande i utvecklingsprojekt nya/förändrade arbetsuppgifter lärande i vardagen/aktiv back-up för varandra, möjlighet till insyn i varandras arbete och på det sättet hitta nya samarbeten interna utbildningar/kurser/föreläsningar/informationsmöten. Avdelningen prioriterar om möjligt högskolans egen kompetens vid olika utbildningsåtgärder, vilket dessutom ger andra positiva följder, exempelvisatt vi får en bättre kontakt med andra enheter/personalgruppen på högskolan. Vi kommer att vidareutveckla och fokusera på nätverkande arbete. 4. Resurser 4.1. Personella resurser Funktionen för kommunikation: 1 funktionschef för kommunikation 3,5 informatörer 1 marknadsförare 2 webbredaktörer 0,60% ceremonimästare Den portalansvarige som skulle anställas kommer att istället ersättas av en projektanställning av en projektledare för implementering av nytt CMS. Funktionen för forsknings- och samverkanstöd: 1 funktionschef för forsknings- och samverkansstöd 1 forskningssamordnare 1 kommunikationsstrateg 1 EU-samordnare

13 (14) handläggare inom samverkan/uppdragsutbildning 1 projektledare inom samverkan 2 internationella koordinatorer Den forskningskommunikatör som skulle anställas under året har fördröjts och blir inte klar förrän hösten Extrapersonal och praktikanter Under sex månader har funktionen för kommunikation förstärkts med en marknadsföringsassistent. Under hösten kommer 1 webbredaktörer att tas in för att iscensätta redesign-projektet. Studentambassadörer tas in under rekryteringsperioden. En praktikant har funnits på plats under tre månader under februari-april på funktionen för kommunikation. Ett krav för att antas som praktikant är att man går en för avdelningen relevant högskoleutbildning. På funktionen för forsknings- och samverkansstöd tas en sommarvikarie in under för att förstärka arbetet med att sammanställa projektet EM EuroAsia. 5. Uppföljning och beskrivning av nyckeltal Under året kommer vi att arbeta med att få fram nyckeltal för våra mål. När det gäller att synliggöra externa relationers kompetens är ett mål att vi ska minst två gånger per år vid institutioner/enheters personalmöten för att berätta om vår verksamhet och vad vi kan stödja dem med. Eftersom intern kommunikation är ett prioriterat område funderar vi på hur vi kan mäta personalens NKI (nöjd kund index). När det gäller extern kommunikation kommer vi att se hur vi mäter våra marknadsföringsinsatser och varumärke. Rekrytering: Minst 50% av besökarna på sneak peak ska söka till HB (inte nödvändigtvis som förstahandssökande). Status från Sneak peak: I år har vi totalt haft 188 elever som besökt oss vilket är fantastiskt roligt (se bifogat besöksstatistikdokument). Det är 56 st fler än då vi totalt besöktes av 132 elever. Ökningen kan å ena sidan bero på att det är tredje året i rad vi kör Sneak Peek. Å andra sidan har vi dessutom utvidgat det geografiska område vi skickar inbjudningar till och bjudit in fler elever från hela Västra Götalandsregionen samt västra delarna av Småland.

14 (14) Budget och ekonomisk utveckling Se bilaga 1. Status: Posten för portalen kommer att användas för implementering av nytt CMS och redesign-projektet. En budget för detta håller på att tas fram.

15 Avdelningen Summa Information HG Summa INFO Inkl HG, exkl projekt Webben Katalogen Res ER (tkr) i % i % Anslag ,0% ,0% ,0% ,0% -500 Externa intäkter Interna intäkter ,0% ,0% Summa intäkter ,4% ,0% ,7% ,0% -500 Lön och lönepålägg ,9% ,9% ,2% Internt köpt personal ,8% ,8% Semskuld och löneperiodiseringar Summa personal ,8% ,7% ,0% Lokalhyra ,0% ,0% Utbildning, resor, representation ,6% ,5% ,5% Programvara, licencavgifter etc ,6% ,8% ,8% Utrustning ,0% ,0% Övrigt ,1% ,1% ,4% ,2% 500 Summa övrigt ,9% ,1% ,1% ,2% 500 Årets kapitalförändring Rekrytering Rekryteringsevent i % Marknadsföring/varumärkesbyggande Övrig information i % Jubileumsskrift i % Res ER (tkr) i % i % i % i % i % Anslag ,0% ,0% ,0% Externa intäkter Interna intäkter Summa intäkter ,0% ,0% ,0% Lön och lönepålägg ,1% Internt köpt personal Semskuld och löneperiodiseringar Summa personal ,0% Utbildning, resor, representation Övrigt ,8% ,4% ,4% Summa övrigt ,9% ,4% ,5% Årets kapitalförändring Portalen , Tosca Res ER (tkr) i % i % Anslag ,0% ,0% -68 Externa intäkter ,0% -63 Summa intäkter ,0% ,6% -131 Lön och lönepålägg ,0% ,9% 67 Internt köpt personal ,0% Summa personal ,0% ,9% 67 Utbildning, resor, representation ,0% ,0% 0 Programvara, licencavgifter etc ,7% Övrigt ,4% ,7% 71 Avskrivningar ,9% Summa övrigt ,2% ,2% 71 Totalt Ext. Relationer Årets kapitalförändring GF.03.ver4.xlsx

Verksamhetsplan för Avdelningen för externa relationer år

Verksamhetsplan för Avdelningen för externa relationer år HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSPLAN 1 (13) Avdelningen för externa relationer Annie Andréasson 2011-12-21 Jonas Rimbäck Enhetschefen för Gemensamma förvaltningen Verksamhetsplan för Avdelningen för externa

Läs mer

Verksamhetsplan för avdelningen för externa relationer år 2013-2015

Verksamhetsplan för avdelningen för externa relationer år 2013-2015 HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSPLAN 1 (11) Avdelningen för externa relationer Annie Andréasson 2013-01-14 Jonas Rimbäck Förvaltningschef Verksamhetsplan för avdelningen för externa relationer år 2013-2015

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kommunikation 2015

Verksamhetsberättelse Kommunikation 2015 HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1 (7) Kommunikation Annie Andréasson 2016-02-18 Förvaltningschef Verksamhetsberättelse Kommunikation 2015 1. Uppdrag/Ansvarsområden På Kommunikation jobbar alla

Läs mer

Verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2013

Verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2013 HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSPLAN 1 (5) Gemensamma förvaltningen Avd för utbildningsstöd Ulrika Bernlo, tf avdelningschef -01-25 Enhetschefen Gemensamma förvaltningen Verksamhetsplan för avdelningen för

Läs mer

Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2012 (per april)

Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2012 (per april) HÖGSKOLAN I BORÅS UPPFÖLJNING 1 (5) Gemensamma förvaltningen Avd för utbildningsstöd Jane Edström, tf avdelningschef -05-25 Enhetschefen Gemensamma förvaltningen Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen

Läs mer

UPPFÖLJNING FÖR PERIODEN JUNI - AUGUSTI AV. Uppdrag. Mål

UPPFÖLJNING FÖR PERIODEN JUNI - AUGUSTI AV. Uppdrag. Mål HÖGSKOLAN I BORÅS Gemensamma förvaltningen Högskolekansliet Åsa Dryselius, avdelningschef 2012-09-20 UPPFÖLJNING FÖR PERIODEN JUNI - AUGUSTI AV HÖGSKOLEKANSLIETS MÅL ENLIGT VERKSAMHETSPLAN 2012 Uppföljningen

Läs mer

Verksamhetsberättelse för avdelningen för externa relationer 2013

Verksamhetsberättelse för avdelningen för externa relationer 2013 HÖGSKOLAN I BORÅS UPPFÖLJNING 1 (12) Avdelningen för externa relationer Annie Andréasson -03-03 Förvaltningschef Verksamhetsberättelse för avdelningen för externa relationer Verksamhetsberättelsen har

Läs mer

HÖGSKOLEKANSLIETS VERKSAMHETSPLAN 2013

HÖGSKOLEKANSLIETS VERKSAMHETSPLAN 2013 HÖGSKOLAN I BORÅS -01-09 Åsa Dryselius, avdelningschef HÖGSKOLEKANSLIETS VERKSAMHETSPLAN Verksamhetsplanen har utarbetats tillsammans med s medarbetare och utgår ifrån verksamhetsplan för (GF), GF:s plan

Läs mer

Informationsavdelningen år 2011

Informationsavdelningen år 2011 HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSPLAN sida 1 (8) Enhetschefen för Gemensamma förvaltningen Informationsavdelningen år 2011 Denna verksamhetsplan har utarbetats tillsammans med medarbetarna vid avdelningen.

Läs mer

Sociala medier Antal som gillar oss på Facebook, Twitter och Instagram.

Sociala medier Antal som gillar oss på Facebook, Twitter och Instagram. HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSPLAN 1 (12) Avdelningen för externa relationer Annie Andréasson 2014-05-15 Förvaltningschef Denna verksamhetsplan har arbetats fram utifrån Verksamhetsstödets verksamhetsplan

Läs mer

Kommunikationsplan. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa

Kommunikationsplan. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Kommunikationsplan Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Bakgrund Uppdraget för Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa (SWEAH) är att under de kommande åren utveckla ett effektivt, framgångsrikt

Läs mer

HÖGSKOLEKANSLIETS VERKSAMHETSPLAN

HÖGSKOLEKANSLIETS VERKSAMHETSPLAN HÖGSKOLAN I BORÅS Gemensamma förvaltningen Högskolekansliet Åsa Dryselius, avdelningschef 2010-12-30 HÖGSKOLEKANSLIETS VERKSAMHETSPLAN 2011 Verksamhetsplanen har utarbetats tillsammans med Högskolekansliets

Läs mer

Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2012 (per augusti)

Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2012 (per augusti) HÖGSKOLAN I BORÅS UPPFÖLJNING 1 (5) Gemensamma förvaltningen Avd för utbildningsstöd Ulrika Bernlo, tf avdelningschef -09-12 Enhetschefen Gemensamma förvaltningen Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen

Läs mer

UPPFÖLJNING FÖR PERIODEN JANUARI - APRIL AV. Uppdrag. Mål

UPPFÖLJNING FÖR PERIODEN JANUARI - APRIL AV. Uppdrag. Mål HÖGSKOLAN I BORÅS Gemensamma förvaltningen Högskolekansliet Åsa Dryselius, avdelningschef 2012-05-24 UPPFÖLJNING FÖR PERIODEN JANUARI - APRIL AV HÖGSKOLEKANSLIETS MÅL ENLIGT VERKSAMHETSPLAN 2012 Uppföljningen

Läs mer

Så stärker vi forskningen

Så stärker vi forskningen Externa relationer Madelene Fryklind HANDLINGSPLAN UTIFRÅN KVALITET OCH FÖRNYELSE 2011-03-01 1 / 5 Så stärker vi forskningen Prioritering: Att analysera utfallet från forskningsutvärderingen (RED10) och

Läs mer

Verksamhetsplan Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV)

Verksamhetsplan Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Bilaga 6 Verksamhetsplan 2017-2019 Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap är en centrumbildning vid Högskolan i Borås (HB). CAVs vision är att bidra till ett

Läs mer

Verksamhetsplan för personalavdelningen 2013-2015

Verksamhetsplan för personalavdelningen 2013-2015 HÖGSKOLAN I BORÅS 1 (8) Personalavdelningen Personalchef Birgitta Alfraeus 2013-01-15 Verksamhetsplan för personalavdelningen 2013-2015 Verksamhetsplanen har utarbetats tillsammans med personalavdelningens

Läs mer

Uppföljning verksamhetsplan för ekonomiavdelningen 2012 (per augusti)

Uppföljning verksamhetsplan för ekonomiavdelningen 2012 (per augusti) HÖGSKOLAN I BORÅS Gemensamma förvaltningen Ekonomiavdelningen Linda Sörensen, Ekonomichef UPPFÖLJNING 2012-09-12 GEA 69 1 (8) Enhetschef för gemensamma förvaltningen Uppföljning verksamhetsplan för ekonomiavdelningen

Läs mer

Uppföljning Verksamhetsplan juli 2016 Grants and Innovation Office

Uppföljning Verksamhetsplan juli 2016 Grants and Innovation Office Chef Grants and Innovation Office Annika Bergman Uppföljning Verksamhetsplan juli 2016 Grants and Innovation Office Bakgrund Verksamhetsplan för Grants and innovation office 2016-2018 baseras på verksamhetsplan

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017 för Grants and innovation office (förslag)

Verksamhetsplan 2015-2017 för Grants and innovation office (förslag) Verksamhetsplan för Grants and innovation office (förslag) 1 Bakgrund Verksamhetsplan för baseras på förslag till Vision för Högskolan i Borås; Det tredje universitetet i Västsverige (dnr 906-14) och förhåller

Läs mer

Verksamhetsplan för Biblioteket

Verksamhetsplan för Biblioteket Högskolan i Borås Verksamhetsstöd Bibliotek Svante Kristensson 2017-12-19 Verksamhetsplan för Biblioteket 2018-2020 Verksamhetsplanen för biblioteket baseras på Verksamhetsplan 2018-2020 för Verksamhetsstöd

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

Verksamhetsplan för Biblioteket

Verksamhetsplan för Biblioteket Högskolan i Borås Dnr: 815-15 Verksamhetsstöd Bibliotek Svante Kristensson Verksamhetsplan för Biblioteket 2016-2018 Verksamhetsplanen för biblioteket baseras på styrdokumentet Verksamhetsplan 2016-2018

Läs mer

Verksamhetsplan för Grants and innovation office

Verksamhetsplan för Grants and innovation office 1 Verksamhetsplan för Grants and innovation office Bakgrund Verksamhetsplan för baseras på förslag till Vision för Högskolan i Borås; Det tredje universitetet i Västsverige (dnr 906-14) och förhåller sig,

Läs mer

Verksamhetsplan 2012-2013 Utgångspunkten för denna verksamhetsplan är förbundets verksamhetsidé och vision:

Verksamhetsplan 2012-2013 Utgångspunkten för denna verksamhetsplan är förbundets verksamhetsidé och vision: Verksamhetsplan 2012-2013 Utgångspunkten för denna verksamhetsplan är förbundets verksamhetsidé och vision: Verksamhetsidé: tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. Vision:

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-25 Diarienummer 1415/16 Kommunikationsavdelningen Maria Norberg Telefon 031-368 02 61 E-post: maria.norberg@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads medverkan i Almedalen

Läs mer

Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (7) Bilaga 2 Dnr 631-17 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås målbild är att utvecklas till universitet. Att bli ett

Läs mer

Verksamhetsplan 2016-2018 Grants and Innovation Office

Verksamhetsplan 2016-2018 Grants and Innovation Office Chef Grants and Innovation Office Annika Bergman Verksamhetsplan -2018 Grants and Innovation Office Bakgrund Verksamhetsplan för Grants and innovation office -2018 baseras på verksamhetsplan för Högskolan

Läs mer

Uppföljning av verksamhetsplan för IT-avdelningen 2012 per april

Uppföljning av verksamhetsplan för IT-avdelningen 2012 per april HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSPLAN 1 Gemensamma förvaltningen IT-avdelningen Per Nilsson, IT-chef -05-25 Enhetschefen Gemensamma förvaltningen Uppföljning av verksamhetsplan för IT-avdelningen per april

Läs mer

Kommunikationsplan med aktivitetsplanering för Fakultetsnämnden ekonomi och design, FED

Kommunikationsplan med aktivitetsplanering för Fakultetsnämnden ekonomi och design, FED 1(5) ( Växjö och Kalmar 2012-08-23 Kommunikationsplan med aktivitetsplanering för Fakultetsnämnden ekonomi och design, FED Inledning Målet med upprättandet av kommunikationsplanen är att synliggöra kommunikationen

Läs mer

Policy för chefsuppdrag

Policy för chefsuppdrag 1(5) BILAGA 1 DNR: SLU ua 2013.1.1.1-5596 2014-01-14 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Personal Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Eva Jeppson-Eldrot

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 KOMMUNFÖRBUNDET SKÅNE BRYSSEL Denna verksamhetsplan presenterar verksamhetsinriktning, arbetsmetod och prioriteringar under 2014-.2015 för Kommunförbundet Skånes Brysselrepresentation.

Läs mer

Handlingsplan för samverkan

Handlingsplan för samverkan UTBVET 2017/296 Handlingsplan för samverkan Fakulteten för utbildningsvetenskaper Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2017-06-01 Innehållsförteckning Inledning 3 Definition och avgränsning

Läs mer

Bilaga 7. Centrum för välfärdsstudier

Bilaga 7. Centrum för välfärdsstudier Bilaga 7 Centrum för välfärdsstudier Verksamhetsplan 2019 Centrum för välfärdsstudier Centrum för välfärdsstudier () är en centrumbildning vid Högskolan i Borås. fokuserar på de möjligheter och utmaningar

Läs mer

Verksamhetsplan för gemensamma förvaltningen 2012-2014

Verksamhetsplan för gemensamma förvaltningen 2012-2014 HÖGSKOLAN I BORÅS BESLUT 1 Gemensamma förvaltningen Petter Schönborg, enhetschef 2011-12-02 Dnr 842-11-21 Rektor Verksamhetsplan för gemensamma förvaltningen 2012-2014 GF:s verksamhetsplan har arbetats

Läs mer

Delrapport Internationell marknadsföring

Delrapport Internationell marknadsföring Mittuniversitetet Implementering av utbildningsstrategin Sandra Wåger 2013-04-10 Delrapport Internationell marknadsföring Innehållsförteckning Sammanfattning 1. Bakgrund 1.1 Problemformulering 1.2 Projektets

Läs mer

Kapacitetsuppbyggnad och gemensamma masterprogram i Sverige

Kapacitetsuppbyggnad och gemensamma masterprogram i Sverige 2014-11-14 Rebecka Herdevall Kapacitetsuppbyggnad och gemensamma masterprogram i Sverige Capacity Building and Joint Master Degrees Kapacitetsuppbyggnad Capacity Building for Higher Education Rebecka Herdevall

Läs mer

Verksamhetsplan för Högskoleservice 2010

Verksamhetsplan för Högskoleservice 2010 Högskolan i Borås VERKSAMHETSPLAN 1(6) Förvaltningschef Verksamhetsplan för Högskoleservice 2010 Verksamhetsplanen har utarbetats tillsammans med medarbetarna på Högskoleservice och utgår ifrån GF: s verksamhetsplan

Läs mer

Verksamhetsplan för Biblioteket

Verksamhetsplan för Biblioteket Högskolan i Borås Verksamhetsstöd Bibliotek Svante Kristensson 2018-12-20 Verksamhetsplan för Biblioteket 2019-2021 Verksamhetsplanen för biblioteket baseras på Verksamhetsplan 2019-2021 för Verksamhetsstöd

Läs mer

Verksamhetsplan för Studentcentrum

Verksamhetsplan för Studentcentrum Högskolan i Borås Verksamhetsstöd Studentcentrum Josefine Nyman 2019-01-07 Verksamhetsplan för Studentcentrum 2019-2021 Verksamhetsplanen har utarbetats tillsammans med avdelningens medarbetare och utgår

Läs mer

Verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2014

Verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2014 HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSPLAN 1 (5) Gemensamma förvaltningen Avd för utbildningsstöd Ulrika Bernlo, tf avdelningschef -12-20 Enhetschefen Gemensamma förvaltningen Verksamhetsplan för avdelningen för

Läs mer

Externa relationer. Koncernstab Kommunikation och Externa relationer. Presentation vid kommunledningskonferens i Skåne

Externa relationer. Koncernstab Kommunikation och Externa relationer. Presentation vid kommunledningskonferens i Skåne Externa relationer Koncernstab Kommunikation och Externa relationer Presentation vid kommunledningskonferens i Skåne 20150522 Varför arbetar vi med externt påverkansarbete? Över 50% av alla beslut som

Läs mer

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Strategisk plan 1 (6) Datum 20141125 Diarienr 2012-1845 version 1.1 Projekt Ledning och samverkan Enheten för samverkan och ledning Bengt Källberg Patrik Hjulström

Läs mer

Kommunikationsplan Institutionen för hälsa, vård och samhälle

Kommunikationsplan Institutionen för hälsa, vård och samhälle Kommunikationsplan Institutionen för hälsa, vård och samhälle INNEHÅLL Övergripande om kommunikation... 3 Definitioner... 3 Information... 3 Kommunikation... 3 Relation... 3 Kommunikationens innehåll...

Läs mer

Uppföljning av handlingsplan för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Gemensamma förvaltningen 2012

Uppföljning av handlingsplan för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Gemensamma förvaltningen 2012 1(4) HÖGSKOLAN I BORÅS Bilaga 2 Personalavdelningen Liisa Håkansson, personalhandläggare 2013-03-05 Dnr Uppföljning av handlingsplan för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Gemensamma förvaltningen 2012

Läs mer

norrstyrelsen Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2

norrstyrelsen Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2 norrstyrelsen rapport 2009: 32 Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2 Förord Norrstyrelsen har bildats för att förbereda sammanslagningen av landstingen i Norrbottens, Västerbottens

Läs mer

Verksamhetsplan för personalavdelningen 2012

Verksamhetsplan för personalavdelningen 2012 HÖGSKOLAN I BORÅS UPPFÖLJNING TERTIAL 1 1 (8) Personalavdelningen Personalchef Birgitta Alfraeus 2012-07-02 Verksamhetsplan för personalavdelningen 2012 Personalavdelningens verksamhetsplan har arbetats

Läs mer

Verksamhetsplan för ekonomiavdelningen 2012

Verksamhetsplan för ekonomiavdelningen 2012 HÖGSKOLAN I BORÅS Gemensamma förvaltningen Ekonomiavdelningen Linda Sörensen, Ekonomichef VERKSAMHETSPLAN -12-14 GEA 65 1 (6) Enhetschef för gemensamma förvaltningen Verksamhetsplan för ekonomiavdelningen

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016

Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016 Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016 Kommunikation är en av ledningsprocesserna i landstinget. Landstinget ska vara en organisation med ett aktivt kommunikationsarbete och en

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSPLAN Sid 1 (6) Informationsavdelningen S Dellby Informationsavdelningen år 2010

HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSPLAN Sid 1 (6) Informationsavdelningen S Dellby Informationsavdelningen år 2010 HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSPLAN Sid 1 (6) år 2010 1. Uppdraget: Verksamhetsidé och huvuduppgifter är Högskolans i Borås kompetenscentrum för kommunikativa strategier, medierelationer, marknadsföring

Läs mer

För att minska miljöpåverkan skall antalet körda mil i tjänsten minska jämfört med 2014 och fler möten genomföras på distans via IT-lösningar.

För att minska miljöpåverkan skall antalet körda mil i tjänsten minska jämfört med 2014 och fler möten genomföras på distans via IT-lösningar. Sida 1(8) Detaljbudget 2015 Hälsan och Stressmedicin 1. Sammanfattning Hälsan och Stressmedicins uppdrag är att bedriva företagshälsovård för Västra Götalandsregionens förvaltningar och bolag samt att

Läs mer

1 (5) Bilaga 7. Dnr Centrum för välfärdsstudier

1 (5) Bilaga 7. Dnr Centrum för välfärdsstudier 1 (5) Bilaga 7 Dnr 695-16 Centrum för välfärdsstudier Centrum för välfärdsstudier verksamhetsplan 2017 Centrum för välfärdsstudier (CVS) är en centrumbildning vid Högskolan i Borås. CVS fokuserar på de

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Kunskapsplattform ledning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (8) Datum 150218

Verksamhetsplan 2015. Kunskapsplattform ledning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (8) Datum 150218 samhällsskydd och beredskap 1 (8) Pia Håkansson 010-240 35 93 pia.hakansson@msb.se Noomi Egan 010 240 35 45 noomi.egan@msb.se Verksamhetsplan 2015 Kunskapsplattform ledning samhällsskydd och beredskap

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2015-12-01 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

EU-strategi för sydöstra Skåne

EU-strategi för sydöstra Skåne EU-strategi för sydöstra Skåne 1 Vägledande riktlinjer för vårt agerande kring gemensamma EU-frågor Vad ska denna gemensamma EU-satsning leda till? Vilka effekter vill vi uppnå? Med hjälp av denna strategi

Läs mer

Övergripande strategi för CAN:s verksamhet

Övergripande strategi för CAN:s verksamhet 1 2016-05-18 Övergripande strategi för CAN:s verksamhet 2016 2020 Denna strategi har tagits fram genom en enkätundersökning, diskussioner och interna processer under hösten 2015. Synpunkter inför utarbetandet

Läs mer

HELSINGBORG KONTAKTCENTER

HELSINGBORG KONTAKTCENTER STADSLEDNINGSFÖRVALTNINGEN K O N T A K T C E N T E R SID 1(5) HELSINGBORG KONTAKTCENTER OCH AKTIVITETSPLAN 2013 Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 helsingborg@helsingborg.se helsingborg.se

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

STINT är unikt genom att vara den enda aktör som har internationalisering av högre utbildning och forskning som enda uppgift.

STINT är unikt genom att vara den enda aktör som har internationalisering av högre utbildning och forskning som enda uppgift. Strategi 2014 (1) Sammanfattning Ett paradigmskifte sker inom internationalisering av högre utbildning och forskning. Lärosäten över hela världen - också i vad som brukar kallas utvecklingsländer - konkurrerar

Läs mer

Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för

Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för Bilaga 6 Dnr: 695-16 Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för 2017-2019 CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap är en centrumbildning vid Högskolan i Borås (HB). CAVs devis är Samverkan

Läs mer

1(6) Patricia Staaf BESLUT. 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621. Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010

1(6) Patricia Staaf BESLUT. 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621. Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010 MAH /Centrum för kompetensbreddning 1(6) 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621 Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010 Inledning Malmö högskola hade redan vid starten 1998 ett uttalat uppdrag att locka

Läs mer

Detaljerade mål 5 år Nyckeltal 5 år Aktiviteter 5 år (exempel) Detaljerade mål 2012 (inkl nyckeltal) tvärvetenskapliga. konkret samverkansform mellan

Detaljerade mål 5 år Nyckeltal 5 år Aktiviteter 5 år (exempel) Detaljerade mål 2012 (inkl nyckeltal) tvärvetenskapliga. konkret samverkansform mellan Version 2012-01-30 VP 2012-2016 FORSKNING Övergripande mål på 5 år: GMV ska öka och förbättra det tvärvetenskapliga forskningssamarbetet vid Chalmers och Göteborgs universitet, så att forskarna hittar

Läs mer

Universitetsövergripande rutin för kommunikation av miljö och hållbarhet

Universitetsövergripande rutin för kommunikation av miljö och hållbarhet RUTIN Gäller från och med Diarienummer Universitetsövergripande rutin för kommunikation av miljö och hållbarhet 2019-03-29 V-2019-0347 kskod 1.2 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Hållbarhetschef

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Utveckling av gemensamma arbetsprocesser för högskolans verksamhetsstöd

Utveckling av gemensamma arbetsprocesser för högskolans verksamhetsstöd Dnr Mahr 19-2014/568 1 (av 10) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-03-27 Susanne Wallmark Jenny Wendle Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.0 150327 Slutgiltig projektplan

Läs mer

Rättsmedicinalverkets forskningspolicy

Rättsmedicinalverkets forskningspolicy POLICY (PO) 1 (5) Rättsmedicinalverket Beslutsdatum Dnr Robert Kronstrand Beslutsfattare Ikraftträdande Version Lars Werkström 2019-01-29 1.0 - Godkänd Rättsmedicinalverkets forskningspolicy Syfte med

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

Strategi för Kristianstads kommuns internationella

Strategi för Kristianstads kommuns internationella STRA- TEGI 1(5) Kommunledningskontoret Kommunikation & tillväxt Kristina Prahl 2011-10-04 Strategi för Kristianstads kommuns internationella arbete Bakgrund Dagens globaliserade värld utgör många viktiga

Läs mer

Övergripande handlingsplan för det systematiska arbetsmiljöarbetet (Ersätter handlingsplan dnr: 34-16)

Övergripande handlingsplan för det systematiska arbetsmiljöarbetet (Ersätter handlingsplan dnr: 34-16) 2017-03-16 Dnr 247-17 Verksamhetsstöd, HR Övergripande handlingsplan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2017-2018 (Ersätter handlingsplan dnr: 34-16) Utifrån högskolans lokala arbetsmiljöavtal (dnr:

Läs mer

Kommunikationsstrategi

Kommunikationsstrategi Kommunikationsstrategi 2017 2020 Språkvetenskapliga fakulteten Framtagen av Kommittén för kommunikation och samverkan Fastställd av fakultetsnämnden 2017-05-11 Innehållsförteckning Inledning 3 Kommunikation:

Läs mer

Verksamhetsplan för

Verksamhetsplan för HÖGSKOLAN BORÅS Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT/Bibliotekshögskolan Fastställd av akademichef 2017-01-09 Ann-Sofie Axelsson, akademichef Dnr 913-16 Verksamhetsplan 2017-2019 för Akademin

Läs mer

Forum för äldreforskning och utveckling av vård och omsorg

Forum för äldreforskning och utveckling av vård och omsorg Verksamhetsplan för projektet Forum för äldreforskning och utveckling av vård och omsorg -2019 Beslutad och godkänd 2 februari av styrgruppen för Forum för äldreforskning och utveckling av vård och omsorg

Läs mer

Handbok för webbpublicister. Medicinska fakulteten

Handbok för webbpublicister. Medicinska fakulteten Handbok för webbpublicister Medicinska fakulteten Innehåll 1. Inledning 1.1 Mål 1.2 Fakultetens ansvar 1.3 Publicistens ansvar 1.4 Webben som kommunikationsmedel 2. Så skapar du en bra webbplats 2.2 Skriva

Läs mer

Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se. Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi

Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se. Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi Innehåll: 1 BAKGRUND, SYFTE OCH UPPDRAG... 3 1.1 MILJÖMÅLSRÅDETS

Läs mer

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge 2014-09-29 1. Syfte och mål... 3 2. Styrkor och utmaningar inom personal- och kompetensområdet... 4 3. Stödfunktionen personal... 4 4. Kompetensförsörjning...

Läs mer

Fråga Biblioteket -- Handlingsplan 2009

Fråga Biblioteket -- Handlingsplan 2009 Fråga Biblioteket -- Handlingsplan 2009 Fokus för år 2009 Fråga biblioteket kommer under 2009 att fokusera på kvalitet och samverkan. Vi vill uppnå en högre kvalitet i referenstjänsten. Vi vill också utveckla

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Nationell Plattform för Nanosäkerhet vid Swetox

Nationell Plattform för Nanosäkerhet vid Swetox Nationell Plattform för Nanosäkerhet vid Swetox Plan 2016-2018 Inledning Swetox är ett forskningscentrum där elva av Sveriges största universitet samverkar genom ett konsortium inom området kemikalier,

Läs mer

Kommunikationsstrategi

Kommunikationsstrategi HÖGSKOLAN I BORÅS Kommunikationsstrategi Högskolan i Borås Dnr: 295-15 1. Inledning och syfte Denna kommunikationsstrategi är till för alla som arbetar med kommunikation på Högskolan i Borås. Den anger

Läs mer

Högskolegemensam handlingsplan för hållbar utveckling 2015-2016.

Högskolegemensam handlingsplan för hållbar utveckling 2015-2016. dnr 1001-14 Birgitta Påhlsson Högskolegemensam handlingsplan för hållbar utveckling 2015-2016. Detta underlag är baserat på Högskolans övergripande måldokumentet för hållbar utveckling och avser aktiviteter

Läs mer

Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16

Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16 Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16 SLU-bibliotekets strategi 2013-16 bygger på SLU:s övergripande strategi för samma period. Biblioteket är en integrerad del av SLU

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

Kvalitetsprogram 2012-2014 Gemensamma förvaltningen. Fastställd av förvaltningschefen 2013-10-24, dnr: 19-2012-2403

Kvalitetsprogram 2012-2014 Gemensamma förvaltningen. Fastställd av förvaltningschefen 2013-10-24, dnr: 19-2012-2403 Kvalitetsprogram 2012-2014 Gemensamma förvaltningen Fastställd av förvaltningschefen 2013-10-24, dnr: 19-2012-2403 Inledning Högskolan i Halmstads 1 kvalitetsarbete vilar på ett flerdimensionellt kvalitetsbegrepp:

Läs mer

Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling

Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling -01-11 1 (7) Inledning Avsikt Avsikten med handlingsplanen är att identifiera gemensamma aktiviteter som

Läs mer

Kommunikationsplan 2013

Kommunikationsplan 2013 Kommunikationsplan 2013 Funktionshinderspolitiskt arbete Region Skåne Innehåll UU1. BAKGRUND 4 3. KOMMUNIKATIVA UTMANINGAR 4 4. KOMMUNIKATIONSMÅL 5 5. BUDSKAP 5 6. MÅLGRUPPSANALYS 5 7. KOMMUNIKATIONSSTRATEGI

Läs mer

Fotograf Bengt Ekberg. Strategi för Värmdö kommuns internationella arbete. Antagen av kommunfullmäktige 2009-03-04 51

Fotograf Bengt Ekberg. Strategi för Värmdö kommuns internationella arbete. Antagen av kommunfullmäktige 2009-03-04 51 Fotograf Bengt Ekberg Strategi för Värmdö kommuns internationella arbete Antagen av kommunfullmäktige 2009-03-04 51 Övergripande plattform Värmdö kommuns internationella arbete ska vara förankrat i den

Läs mer

internationell strategi 1

internationell strategi 1 Internationell strategi internationell strategi 1 Internationell strategi Bakgrund Vi lever idag i ett globaliserat samhälle där ländernas gränser suddas ut. Fler reser, studerar eller bor i andra länder,

Läs mer

Destinationsutveckling Sommenbygd. 1 Projektidé

Destinationsutveckling Sommenbygd. 1 Projektidé Tranås den 20 april 2010 Destinationsutveckling Sommenbygd 1 Projektidé Projektet är ett paraplyprojekt som ska utveckla besöksnäringen av Sommenbygd med de tillhörande sex kommunerna i Sommenbygd. Detta

Läs mer

Förslag till verksamhetsplan för gemensamma förvaltningen

Förslag till verksamhetsplan för gemensamma förvaltningen HÖGSKOLAN I BORÅS BESLUT Sid 1(5) Gemensamma förvaltningen Enhetschef Petter Schönborg -12-14 Dnr 750-12-21 Förslag till verksamhetsplan 2013-2015 för gemensamma förvaltningen 1. Bakgrund GF:s verksamhetsplan

Läs mer

Verksamhetsplan för Högskoleservice 2014

Verksamhetsplan för Högskoleservice 2014 Högskolan i Borås 1(6) Enhetschefen Gemensamma Förvaltningen Verksamhetsplan för Högskoleservice 2014 Verksamhetsplanen har utarbetats tillsammans med medarbetarna på Högskoleservice och utgår från verksamhetsplan

Läs mer

Program för samverkan

Program för samverkan Dnr UFV 2008/1615 Program för samverkan Uppsala universitet i dialog med det omgivande samhället Fastställd av Konsistoriet 2009-09-29 Innehållsförteckning Inledning 3 Utgångspunkter 3 Stöd för samverkan

Läs mer

Administrativa chefer vid NJ-fakulteten

Administrativa chefer vid NJ-fakulteten Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap Dekanus STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2016.1.1.1-2693 Sakområde: Organisation och beslutsstruktur Dokumenttyp: Delegationsordning/organisationsbeslut

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2019 2021 OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2018-10-23 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se FORSKNING

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet

Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet 2014-2018 Beslutad av förbundsstyrelsen i november 2014. Kommunikationsstrategin gäller förtroendevalda och medarbetare i Vårdförbundet. Kommunikationsstrategin

Läs mer

Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande

Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande Tjänsteskrivelse 1(1) 2016-11-28 Dnr: KS 2016/327 Kommunstyrelsen Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande Förslag till beslut Kommunstyrelsens beslut Strategi för EU-arbetet i Kävlinge kommun

Läs mer

Bilder: Tuula Palaste-Eerola

Bilder: Tuula Palaste-Eerola Bilder: Tuula Palaste-Eerola Synlighet åt regionala aktörer! Nylandsveckan är en evenemangsvecka som Nylands förbund koordinerar och där syftet är att ge synlighet åt nyländska aktörer och arbete som gjorts

Läs mer

Regional utvecklingsledare

Regional utvecklingsledare 1 (5) Avdelningen för energieffektivisering Regional utvecklingsledare Energimyndigheten utlyser nu 17 miljoner kronor för de regionala energikontoren i rollen som regional utvecklingsledare (RUL). Sista

Läs mer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar och mål 2017

Läs mer