Systematisk översikt PET och PET/CT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Systematisk översikt PET och PET/CT"

Transkript

1 Systematisk översikt PET och PET/CT Introduktion: Frågeställningen som ska besvaras är vilket vetenskapligt underlag som finns för en upphandling av en positronemissionstomografi-scanner (PET/CT) för vården av patienter inom ÖLL. PET/CT är en avbildningsteknik som ger unik information på molekylär och metabol nivå vid vissa sjukdomar, främst inom tumörområdet. Tekniken bygger på att mäta och avbilda glukosmetabolismen i vävnader där det ofta finns en hög metabol aktivitet i vävnader med snabb tillväxt såsom i tumörer och vid inflammation. Ursprungligen användes PET ensamt men på senare tid har PET kombinerats med datortomografi (CT) och kallas då PET/CT. För undersökningen behövs en kortlivad isotop, 18 F-FDG som är en radioaktiv glukosmolekyl. Denna måste framställas i en s.k. cyklotron som bara finns på ett fåtal ställen i Sverige. Undersökningar med PET/CT görs redan nu inom ÖLL genom att en mobil enhet står uppställd vid USÖ regelbundet sedan flera år. Undersökningsvolymerna som kan utföras blir därigenom begränsade. Isotopen framställs i Stockholm samma dag undersökningarna utförs och transporteras med budbil till USÖ för att kunna användas omedelbart. Denna isotop kommer även framledes att inhandlas utifrån. Upphandling av PET/CT är en stor investering för ÖLL och har potential att påverka rutiner vid utredning och behandling av patienter med tumörsjukdomar på flera olika sätt. Varje undersökning är kostsam, f.n. c:a :-/undersökning och installationen kräver även ombyggnad i byggnader och ev. nybyggnation. Denna översikt görs på uppdrag av Produktionskansliet ÖLL av Göran Liljegren och Ann Charlotte Dreifaldt, CAMTÖ. Metod Frågeställningen är fokuserad till diagnostik, stadieindelning och kontroll av behandlingssvar på given behandling samt upptäckt av återfall av tumörsjukdom inom ett urval av de vanligaste tumörsjukdomarna. I viss utsträckning studeras även prognos. Inklusions/exklusionskriterier för ingående studier: Systematiska översikter söktes i första hand och om sådana saknades, randomiserade studier. I tredje hand medtogs patientserier. Metoden ska ha varit studerad på en population av konsekutiva patienter som genomgåt PET eller PET/CT jämfört med en adekvat referensmetod.

2 Utfall är ytterligare tumörutbredning än det som ses vid gängse metodik, effekt av given behandling och upptäckt av återfall samt förmågan att skilja elakartade från godartade förändringar. Litteratursökning Databaserna PubMed, Cochrane och metasökmotorn TRIP-databasen (Turning Research Into Practice) studerades. Söktermerna PET, PET/CT kombinerat med sensitivity och specificity samt filter för diagnostik användes. Begränsningar till engelska och systematiska översikter gjordes primärt. Sökningen omfattar tiden t.o.m. 10/ Kvalitetsbedömning av granskade studier De systematiska översikterna granskades betr. intern och extern validitet enligt granskningsmall för sytematiska översikter från Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) (1). Granskning/ Dataextraktion: Granskningsprocessen: Två oberoende granskare studerade materialet. Eventuell oenighet mellan granskare löstes med consensusförfarande. Ingen mätning av grad av överensstämmelse mellan bedömarna gjordes. En sammanfattande bedömning för det samlade underlaget för metoden vid olika tumörformer med en rekommendation för metodens användbarhet anges i slutet av rapporten. Resultat Litteratursökning i Pubmed, Cochrane och TRIP-databasen gjordes t.o.m.10 April Granskningen koncentrerades till de två senast publicerade systematiska översikterna från oktober 2007 och mars 2008 som studerade användbarheten av PET och PET/CT (2) och PET enbart (3) vid flera olika tumörformer. Den ena, av Facey et al, som är en engelsk Health Technology Assessment (HTA) rapport, hade valt ut 8 olika tumörformer och tog med så väl tidigare systematiska översikter som patientserier fram till och med augusti 2005 (2). Den andra av Fletcher et al är en sammanställning av sytematiska översikter och randomiserade studier, inkluderade studier t.o.m. oktober 2006, rörande 10 olika tumörformer och även tumörer med okänt ursprung (3). Här inkluderades systematiska översikter och randomiserade studier rörande PET men ej PET/CT medan Facey et al även inkluderade studier som utvärderade PET/CT för vilken dokumentationen är betydligt sparsammare än för PET enbart (2). Vi bedömde att dessa systematiska översikter var välgjorda och har använt oss av deras slutsatser i denna rapport. Vi har även sökt efter litteratur som publicerats efter hösten 2006 som inte är inkluderade i ovan nämnda rapporter och då begränsat oss till de tumörformer som omnämns i Faceys och Fletchers översikter.

3 I Fletcher och medarbetares översikt studerades följande tumörtyper: bröstcancer, kolorektal cancer, esofaguscancer, huvud-och hals cancer, maligna lymfom, lungcancer, malignt melanom, pancreascancer, sarkom, thyroideacancer och cancer med okänt ursprung (3). Deras frågeställningar var: för vilka tumörer kan PET vara användbar i kliniken och under vilka specifika kliniska omständigheter bör PET användas? Denna systematiska översikt inkluderade slutligen tre randomiserade studier och 38 systematiska översikter. Översiktens slutsatser är översatta i tabellen nedan. Man har angett en evidensgradering för sina rekommendationer av övergripande kvalitet enligt GRADE (4). En sammanfattning av granskningen från Fletcher et. al finns i följande tabell (3). Tumörform Syfte med PET Rekommendation Nytta med PET Bröstcancer Axillmetastaser Upptäcka metastas, vid klinisk misstanke Osäker Övergripande kvalitet Kolorektal cancer Esofaguscancer Levermetastaser Upptäcka metastas eller lokalrecidiv Stadieindelning före behandling., f.f.a. fjärrmetastaser. Huvud- hals cancer Lymfom -Kvarvarande Sjukdom/Återfall -Uppföljning Lungcancer Malignt melanom Diagnos av okänd primär-tumör Diagnos av huvudhals tumör Allmän Benmärg Malignt eller benignt Föreslås, för Mb Hodgkin och NHL efter initial behandling, för allmän uppföljning av patienter utan symptom, för fläck på lungan Icke småcellig lungcancer, ja Småcellig lungcancer ingen rekommendation möjlig., för fjärr- metastaser Osäker Osäker Hög

4 Pankreascancer Sarkom Thyroideacancer Okänd primärtumör, vid osäker CT Ingen rekommendation möjlig. Ingen rekommendation möjlig., om isotop-undersökning negativ och thyroglobulin förhöjt., om både isotopundersökning och thyroglobulin normal. Osäker Osäker * Ingen syntes av data utförd. De rekommendationer som ges av Fletcher och medarbetare stämmer väl överens med slutsatserna som Facey och medarbetare gör i sin HTA rapport (2). Syftet med den rapporten var att värdera den kliniska nyttan med FDG-PET. De har studerat samma tumörer som Fletcher förutom pankreascancer, sarkom och tumörer av okänt ursprung. Nyttan av PET vid diagnostik, stadieindelning, återfall, utvärdering av svar på behandling och strålbehandlingsplanering studerades. Rapporten är en uppdatering av en tidigare rapport från 2004 och inkluderar jämfört med den 6 nya systematiska översikter och 158 nya primära studier (5). Översikten inkluderar även PET/CT och sammanfattar att det sparsamma underlag som finns trots allt talar för att sensitivitet och specificitet båda tycks bli c:a 10-15% högre med PET/CT än med enbart PET. PET är användbart vid bröstcancer för att prediktera respons, t.ex. vid utvärdering av svar på vid neoadjuvant behandling, d.v.s. behandling före operation, samt vid metastatisk sjukdom. Också vid kolorektal cancer kan PET användas för utvärdering av neoadjuvant behandling. För tumörer i huvud-hals området har man studerat tillägg av PET/CT vid planering av strålbehandling och sett att volymerna som bestrålas bättre kan dimensioneras jämfört om man enbart använder CT undersökningar för sin strålbehandlingsplanering. Vid lungcancer har användandet av PET vid strålbehandlingsplanering påverkat volymer som bestrålats och i vissa fall ändrat behandlingsintentionen från botande till palliativ. För maligna lymfom har flera studier visat att PET kan förutsäga svar på behandling om undersökningen görs efter det att halva cytostatika behandlingen givits. Vid maligna melanom har PET visat sig vara mindre känslig än sentinel node biopsi för att påvisa metastaser i lymfkörtlar p.g.a. PETs begränsning när det gäller att påvisa mycket små förändringar. Det anges att resultat av PET i ett par studier medfört ändrat behandlingsupplägg hos ca 30% av patienter med malignt melanom.

5 Den egna litteratursökningen identifierade dessutom några ytterligare systematiska översikter (6-10) och patientserier inom olika tumörområden publicerade 2006 t.o.m. mars Dessa bedömdes separat om de inte ingick i de två först nämnda systematiska översikterna. Vi bedömde om dessa ändrade resultatet av de tidigare systematiska översikternas slutsatser. De två systematiska översikter (6,7) om maligna lymfom som inte är inkluderade i Faceys eller Flechers översikter på grund av senare publiceringsdatum inkluderar i ena fallet (6) studier mellan 1997 och september Här är varken sökstrategin eller in- och exklusionskriterier särskilt väl angivna. En metaanalys och såväl retro- som prospektiva originalstudier inkluderades. Man inkluderar studier av PET ensamt vid både Hodgkin (HD) non-hodgkin (NHL) lymfom och studerar utöver diagnostik, utvärdering av behandling och upptäckt av återfall även nyttan av tekniken vid dosplanering för radioterapi. Dosplanering inkluderade endast en retrospektiv studie av låg metodologisk kvalitet som pekar på att falskt positiva fynd vid PET kan innebära en risk för större strålbehandlingsfält än nödvändigt på grund av falskt positiva fynd. Underlaget är således magert för att kunna uttala sig om nyttan av PET i denna situation. På de övriga områdena kommer man till liknande slutsatser som Facey och Flecher gör om maligna lymfom. Den andra systematiska översikten från nyare tid (7) inkluderar 4 studier av datortomografi (CT), 17 studier av PET och 4 studier av PET/CT vid maligna lymfom. Man har också sökt efter studier som använt magnetkamera (MRI). För den senare metoden påträffades dock inga studier att utvärdera. Denna systematiska översikt är av god metodologisk kvalitet med tydligt angivna inklusions- och exklusionskriterier samt sökstrategi och vilka databaser som använts. Man konkluderar att studierna genomgående har en måttligt hög kvalitet och ofta inkluderat olika former av maligna lymfom, Hodgkin (HD) och non-hodgkin (NHL). CT anses fortfarande vara standardundersökningen vid diagnos och stadieindelning medan PET har sin väsentliga roll vid utvärderingen av kurativt syftande behandling. Tidiga resultat indikerar att PET/CT är tillförlitligare än både CT och PET var för sig. I januari 2008 publicerade Brouwer et al en systematisk översikt om tillförlitligheten av olika avbildningsmetoder vid diagnostik av återfall av larynx cancer efter strålbehandling (8). Artiklar publicerade mellan januari 1990 och april 2006 analyserades enligt riktlinjer från Cochrane Collaboration. Åtta artiklar publicerade mellan 1995 och 2004 uppfyllde de på förhand uppställda kvalitetskriterierna. Som referensmetod användes biopsi tagen vid direkt laryngoskopi och klinisk uppföljning i 12 månader. Resultatet är i överensstämmelse med de rekommendationer som ges av Facey och Fletcher att PET kan vara en bättre metod att upptäcka återfall än CT eller MRI (2,3). Ett par systematiska översikter av rel. god kvalitet inkluderande delvis samma studier har bl.a. berört hur man kan använda PET för att få en uppfattning om patientens prognos vid icke småcellig lungcancer (9,10). Den ena inkluderade studier publicerade tom juli 2006 med fokus på prediktion och prognos (10). Slutsatsen är att det beräknade standardiserade upptaget av FDG i lungtumören (=hur mycket tumören lyser på bilden) korrelerade med patientens överlevnad. Tumörer med högst upptag hade sämst prognos. Man efterlyser gemensamma riktlinjer för hur undersökningarna ska utföras, hur upptaget ska mätas och vilka gränsvärden som ska användas innan detta används rutinmässigt i kliniken, bl.a. för att selektera patienter med dålig prognos som kan behöva tilläggsbehandling.

6 Ekonomiska aspekter En av de studerade systematiska översikterna vid lymfom (6) har tagit upp hälsoekonomiska aspekter på metoden. Man refererar till en studie som beräknat kostanden per korrekt stadieindelad patient till euro (c:a SEK). Undersökningen är c:a 5 ggr dyrare än en CT-undersökning som därför ansågs vara förstahandsundersökning i de flesta fall även om PET/CT finns tillgänglig med undantag för vissa tumörgrupper. Enligt HTA rapporten av Facey och medarbetare (2) dras slutsatsen att användandet av PET är kostnadseffektiv vid lungcancer där man på vanlig CT undersökning inte finner några lymfkörtelmetastaser, men om man på CT misstänker sjuka lymfkörtlar är det inte kostnadseffektivt med PET. Man konstaterar också att få eller inga studier om kostnadseffektivitet finns som belyser engelska eller europeiska förhållanden varför några säkra slutsatser inte kan dras för närvarande. Någon specifik sökning på ekonomiska aspekter av PET/CT har inte gjorts av vare sig Facey eller oss. De data som här redovisats har påträffats vid genomgången av det påträffade systematiska översikterna. Forskning Inom flera tumörområden är forskning fortfarande nödvändig och undersökning med PET/CT ska i dessa situationer utföras inom ramen för studier. Bl.a. bör man studera hur resultat av PET ändrar patientens behandling och hur det påverkar utfallet och även göra jämförande studier mellan PET och andra diagnostiska metoder. PET/CT för planering av strålbehandling är fortfarande ett i huvudsak outforskat område. Den nya tekniken PET/CT har en potential att vara effektivare än PET ensamt men här är ännu studierna få varför patienter som undersöks med denna nya metod bör ingå i utvärderingsstudier för att på ett systematiskt sätt samla mer kunskap på området. Det finns dock inga data som tyder på att PET/CT skulle ha en lägre sensitivitet eller specificitet än PET ensamt. Hälsoekonomiska aspekter bör också belysas i ny forskning och här är det viktigt att studier görs även i svenska sjukvårdsförhållanden. Sammanfattning PET och PET/CT är en användbar avbildningsmetod som ger möjligheter till förbättringar av vården för patienter med tumörsjukdom. Metoden kan användas för att kartlägga tumörutbredning, bestämma lämplig behandling, utvärdera given cancerbehandling och att upptäcka återfall av tumörsjukdom. PET och PET/CT är också en användbar metod vid diagnostik av oklara fläckar på lungan där man önskar skilja godartade från elakartade förändringar och vid stadieindelning av främst icke småcellig lungcancer, maligna lymfom och vid utredning av tumörer av okänt ursprung. Metoden är också användbar vid stadieindelning av kolorektal cancer och för upptäckt levermetastaser av denna tumörform, påvisa metastaser av esofaguscancer, bröstcancer, huvud-hals cancer och maligna melanom. Ett viktigt användningsområde är utvärdering av given kurativt syftande cellgiftbehandling vid maligna lymfom. Metoden kan också användas för att påvisa metastaser när konventionell utredning med CT och/eller MRI samt förhöjda tumörmarkörer i serum ger oklara besked betr. återfall av huvud-hals cancer, thyroideacancer och metastaser och lokala återfall av

7 kolorektal cancer. PET och i viss mån även PET/CT kan redan nu sägas var en på god vetenskaplig grund etablerad metod för flera vanliga tumörformer. Bindningar och jäv Vare sig Göran Liljegren eller Ann Charlotte Dreifaldt har eller har haft några uppdrag med anknytning till tillverkare av utrustning eller annat materiel som krävs för PET eller PET/CT. Referenser 1. Oxman AD et al. User s guide to the medical literature. VI. How to use an overview. JAMA 1994;272: Facey, K, Bradbury I, Laking G, Payne E. Overview of clinical effectiveness of positron emission tomography imaging in selected cancers. Health Technology Assessement 2007;vol 11: No Fletcher JW, Djulbegovic B, Soares HP et al. Recommendations on use of 18 F-FDG PET in oncology. J Nucl Med 2008;49: GRADE Working Group. Grading quality of evidence and strength of recommendations. BMJ 2004;328: Facey K, Bradbury I, Laking G, Payne E. Ppositrion Emission Tomography (PET) imaging in cancer management (Ultra Rapid Review). Southampton: NHS R&D HTA Programme; Kirby AM, Mikhaeel NG. The role of FDG PET in the management of lymphoma: what is the evidence base? Nuclear Medicine Communications 2007;28: Kwee TC, Kwee RM, Nievelstein RAJ. Imaging in staging of malignant lymphoma: a systematic review. Blood 2008;111: Brouwer J, Hooft L, Hoekstra OS et al. Systematic review: Accuracy of imaging tests in the diagnosis of recurrent laryngeal carcinoma after radiotherapy. Head & Neck. Published online 22 n de Geus-Oei L-F et al. Predictive and prognostic value of FDG-PET in nonsmall-cell lung cancer. Cancer 2007;110: Berghams et al. Primary tumor standardized uptake value (SUVmax) measured on fluorodeoxyglucose positron emission tomography (FDG-PET) is of prognostic value for survival in non-small cell lung cancer (NSCLC). Journal of thoracic oncology 2008;3:6-12.

8 Tabellerad sammanfattning av ingående systematiska översikter och metaanalyser. Författare årtal Ref nr Facey et al. 2007, ref 2 Fletcher et al. 2008, ref 3 Studiedesign Uppdatering av en syst. översikt från 2004 där slutsaterna av de senaste robusta systematiska översikterna och nya prospektiva studier med minst 12 patienter läggs till. Sammanfattnin g av 38 systematiska översikter och 3 randomiserade studier påträffade t.o.m. mars 2006 Patient/ population Bröstcancer, kolorektal cancer, huvud-hals cancer, lungcancer, Lymfom,mal ignt melanom, esofaguscan cer, thyroideacan cer. Bröstcancer, kolorektal cancer, esofaguscan cer, huvudhalscancer, lymfom, lungcancer, malignt Intervention Diagnostik, stadieindelning, svar på given behandling, strålfältsplaner ing, upptäckt av återfall med PET eller PET/CT Diagnostik, stadieindelning, svar på given behandling, upptäckt av återfall med PET Jämfört med Klinisk undersöknin g, ultraljud, DT, endoskopi, operationsfy nd, PAD, blodprover Klinisk undersöknin g, ultraljud, DT, endoskopi, operationsfy nd, PAD, blodprover Effektmått Resultat Ytterligare informatio n, ändrad behandling, prognos, sensitivitet, specificitet Nytta med PET och övergripan de kavlitet på underlaget. Störst nytta vid stadieindelning av icke småcellig lungcancer, kolorectal cancer och att skilja benigna från maligna lungförändringar samt utvärdering av primär behandling av Hodgkins lymfom. Se tabell i texten. Kommentar Viss nytta av metoden även i andra situationer vid de olika tumörsjukdo marna. (Se texten.)

9 Kirby et al 2007, ref 6 Kwee et al 2008, ref 7 Brouwer et al, 2008 De Gues- Oei et al 1 metaanlys och ett stort antal originalstudier av varierande design publicerade mellan januari 1997 t.o.m. september Originalstudier av hög kvalitet med strikta inklusions- och exklusionskriter ier t.o.m. 25 juli 2007 inkluderade Systematisk översikt av originalstudier publicerade från jan 1990 t.o.m. april Systematisk översikt av melanom, pancreascan cer, sarkom, thyroideacan cer, okänd primärtumör. Hodgkin och non- Hodgkin lymfom Hodgkin, non- Hodgkin och mixade lymfom Larymxcanc er Icke småcellig Diagnostik, stadieindelning, svar på given behandling, strålfältsplaner ing, upptäckt av återfall med PET eller PET/CT Diagnostik, stadieindelning, svar på given behandling, upptäckt av återfall med PET, PET/CT, CT och MRI (ingen studie påträffad) Upptäckt av återfall med CT, MRI thalium-201 scintigrafi eller PET (endast studier på PET hittades) Intensiteten i upptaget, Klinisk undersöknin g, ultraljud, DT, endoskopi, operationsfy nd, PAD, Klinisk undersöknin g med upprepad undersöknin g under en uppföljning av minst 6 mån eller operationsfy nd PAD Laryngosco pi med biopsi och klinisk uppföljning minst 12 månader. Minskning av SUV med sensitivitet, specificitet, andel med ändra behanling med anledning av PETresultat Sensitivitet och specificitet Sensitivitet, specificitet och ROCkurva. Sensitivitet specificitet PET betydelsefullt för att utvärdera effekt av given behandling och ange prognos efter given behandling. Ingen visad fördel vid planering av strålfält. Stadieindelning: CT (1 studie) sens 87,5 spec PET (4 studier) sens , spec PET/CT (2 studier) sens , spec Behandlingsutvär dering: CT (3 studier) sens , spec PET (17 studier) sens , spec PET/CT (4 studier) sens , spec PET (8 studier) Sens , spec Svar på given behandling: ( 7 Inkluderar många retrospektiva studier och har dåligt angivna inoch exklutionskri terier. Mycket noggrann metodik med höga och strikta krav på inklusion av studier med hög metodologis k kvalitet. Väl genomförd. Hög kvalitet. Inga studier på CT, MRI eller scint uppfyllde inklusionskri terierna. t hög kvalitet med

10 2007 studier som studerat upptagets intensitet som prognostiskt instrument Studier publicerade t.om. juli 2006 inkluderade lungcancer standardised uptake value (SUV) kvantifierades före, under och efter behandling varierande cut-off nivåer för olika studier eller höga utgångsvärd en. I vissa studier verifierat med PAD och överlevnad stid studier) sens 80-97, spec Förlängd överlevnad: (17 studier) Förlängd överlevnad tid till återfall vi stor minskning av SUV efter behandling jämfört med före. Cut-off nivåer <5- <20 flera delvis svårsyntetise rade effektmått. Berghans et al Metaanalys av 13 studier uppfyllande strikta inklusionskriteri er med sammanlagt 1474 patienter publicerade t.o.m. juni 2006 Icke småcellig lungcancer utom för 3 pat. (carcinoid 1, småcellig lungcancer 2) Intensiteten i upptaget, standardised uptake value (SUV) kvantifierades och klassades som hög eller låg före behandling. Cut-offnivåer varierade mellan mellan studierna. Högt eller lågt utgångsvärd e som prognosinstr ument överlevnad Hazard ratio (HR) t SUV före behandling ökar överlevnaden med HR %CI ( ) jämfört med högt SUV före behandling. Välgjord metaanalys som söker kvantifiera nyttan av att sätta cut-off nivåer på SUV som prognosinstr ument.

Denna översikt görs på uppdrag av Produktionskansliet ÖLL av Göran Liljegren och Ann Charlotte Dreifaldt, CAMTÖ.

Denna översikt görs på uppdrag av Produktionskansliet ÖLL av Göran Liljegren och Ann Charlotte Dreifaldt, CAMTÖ. Systematisk översikt PET och PET/CT 2008 05 20 Introduktion: Frågeställningen som ska besvaras är vilket vetenskapligt underlag som finns för en upphandling av en positronemissionstomografiscanner (PET/CT)

Läs mer

TNM och lungcancer Vad tillför PET-CT? Cecilia Wassberg Överläkare, Bild och funktionsmedicin Akademiska Sjukhuset, Uppsala

TNM och lungcancer Vad tillför PET-CT? Cecilia Wassberg Överläkare, Bild och funktionsmedicin Akademiska Sjukhuset, Uppsala TNM och lungcancer Vad tillför PET-CT? Cecilia Wassberg Överläkare, Bild och funktionsmedicin Akademiska Sjukhuset, Uppsala ANATOMI FUNKTION 18 F- FDG- upptag i cancerceller Blodkärl G Cancercell FDG G

Läs mer

Kliniska indikationer: När används PET/CT resp SPECT/CT? Peter Gjertsson Klinisk Fysiologi Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Kliniska indikationer: När används PET/CT resp SPECT/CT? Peter Gjertsson Klinisk Fysiologi Sahlgrenska Universitetssjukhuset Kliniska indikationer: När används PET/CT resp SPECT/CT? Peter Gjertsson Klinisk Fysiologi Sahlgrenska Universitetssjukhuset PET/CT Innehåll Vanligaste onkologiska indikationerna Inflammation och infektion

Läs mer

F-FDG PET-CT i klinik. Cecilia Wassberg Överläkare, Bild och funktionsmedicin Akademiska Sjukhuset, Uppsala

F-FDG PET-CT i klinik. Cecilia Wassberg Överläkare, Bild och funktionsmedicin Akademiska Sjukhuset, Uppsala 18 F-FDG PET-CT i klinik Cecilia Wassberg Överläkare, Bild och funktionsmedicin Akademiska Sjukhuset, Uppsala ANATOMI FUNKTION Positronannihila+on Positron 511 kev foton + 511 kev foton - - Elektron Coincidence

Läs mer

en översikt av stegen i en systematisk utvärdering

en översikt av stegen i en systematisk utvärdering 2 reviderad 2017 En översikt av stegen i en systematisk utvärdering Inledning Den metod för utvärdering som SBU tillämpar grundas på en systematisk granskning av den vetenskapliga litteraturen. Detta innebär

Läs mer

Somatostatinreceptor PET/CT vid neuroendokrina tumörer: systematisk översikt och metaanalys

Somatostatinreceptor PET/CT vid neuroendokrina tumörer: systematisk översikt och metaanalys Somatostatinreceptor PET/CT vid neuroendokrina tumörer: systematisk översikt och metaanalys Håkan Geijer 1,2 och Lars Breimer 1,3 1 Centrum för evidensbaserad medicin och utvärdering av medicinska metoder

Läs mer

Urogenital PET/CT. PET / CT positron-emissions-tomografi. Vi kör en PET. SK-kurs i Urogenital Radiologi

Urogenital PET/CT. PET / CT positron-emissions-tomografi. Vi kör en PET. SK-kurs i Urogenital Radiologi Urogenital PET/CT SK-kurs i Urogenital Radiologi Johan Fredén Lindqvist, Nuklearmedicin, Sahlgrenska 2015-11-20 PET / CT positron-emissions-tomografi Vi kör en PET PET/CT (hybrid imaging) FDG (fluoro-deoxy-glukos)

Läs mer

ECONOMIC EVALUATION IN DENTISTRY A SYSTEMATIC REVIEW

ECONOMIC EVALUATION IN DENTISTRY A SYSTEMATIC REVIEW ECONOMIC EVALUATION IN DENTISTRY A SYSTEMATIC REVIEW Helena Christell, Stephen Birch, Keith Horner, Madeleine Rohlin, Christina Lindh Faculty of Odontology, Malmö University School of Dentistry, Manchester

Läs mer

Kvalitetsindikatorer med måltal avseende cancer,

Kvalitetsindikatorer med måltal avseende cancer, Kvalitetsindikatorer med måltal avseende cancer, 2017-11-01 Detaljerad indikatorbeskrivning Indikator 1: Mått: Andel bröstcancerpatienter som opererats inom 28 dagar från välgrundad misstanke om cancer.

Läs mer

Program. Bilddiagnostik vid prostatacancer PSMA PET for staging and restaging of. Validering av Bone Scan Index Bone Scan Index med skelettscintigrafi

Program. Bilddiagnostik vid prostatacancer PSMA PET for staging and restaging of. Validering av Bone Scan Index Bone Scan Index med skelettscintigrafi Program Bilddiagnostik vid prostatacancer PSMA PET for staging and restaging of prostate cancer Monte-Carlo Validering av Bone Scan Index Bone Scan Index med skelettscintigrafi Bone Scan Index med PET-CT

Läs mer

2. Metodik för systematisk litteraturgenomgång

2. Metodik för systematisk litteraturgenomgång 2. Metodik för systematisk litteraturgenomgång 2.1 Sökning och bedömning av litteraturen Litteratursökning För att få en överblick över det vetenskapliga underlaget för antibiotikaprofylax vid kirurgiska

Läs mer

PET/CT PGV - 110126. Peter Gjertsson Klinisk Fysiologi Sahlgrenska Universitetssjukhuset

PET/CT PGV - 110126. Peter Gjertsson Klinisk Fysiologi Sahlgrenska Universitetssjukhuset PET/CT PGV - 110126 Peter Gjertsson Klinisk Fysiologi Sahlgrenska Universitetssjukhuset Olika typer av strålning α β -, β +, alfa strålning: heliumkärnor beta strålning: elektroner, positroner γ-strålning

Läs mer

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård Dnr: 3891/2009 Detta arbetsdokument utgör det kunskapsunderlag (medicinskt eller hälsoekonomiskt) som Socialstyrelsen använt för den aktuella frågeställningen

Läs mer

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård Dnr: 3891/2009 Detta arbetsdokument utgör det kunskapsunderlag (medicinskt eller hälsoekonomiskt) som Socialstyrelsen använt för den aktuella frågeställningen

Läs mer

Radiologi i Na*onella Riktlinjer för Kolorektal cancer

Radiologi i Na*onella Riktlinjer för Kolorektal cancer Radiologi i Na*onella Riktlinjer för Kolorektal cancer Mikael Hellström Avd för radiologi Sahlgrenska universitetssjukhuset Göteborg Na#onella Riktlinjer på Socialstyrelsens hemsida h8p://www.socialstyrelsen.se/riktlinjer/

Läs mer

PET/CT och lungcancer. Bengt Bergman Lungmedicin Sahlgrenska Universitetssjukhuset

PET/CT och lungcancer. Bengt Bergman Lungmedicin Sahlgrenska Universitetssjukhuset PET/CT och lungcancer Bengt Bergman Lungmedicin Sahlgrenska Universitetssjukhuset Lungcancerincidens Sverige 1970-2012 Nya fall och mortalitet per 100 000 Trend 10 år: -1,4 %/år (M) +1,2 %/år (K) Källa:

Läs mer

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård Dnr: 3891/2009 Detta arbetsdokument utgör det kunskapsunderlag (medicinskt eller hälsoekonomiskt) som Socialstyrelsen använt för den aktuella frågeställningen

Läs mer

Herman Nilsson-Ehle Sektionen för Hematologi och Koagulation Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Herman Nilsson-Ehle Sektionen för Hematologi och Koagulation Sahlgrenska Universitetssjukhuset Herman Nilsson-Ehle Sektionen för Hematologi och Koagulation Sahlgrenska Universitetssjukhuset Maligna lymfom Tumörform i lymfkörtelsystemet och/eller benmärg/mjälte Både B-ochT-lymfocyter Kan växa extranodalt,

Läs mer

Diagnostiska metoder. Några reflektioner. Christina Lindh Odontologiska fakulteten Malmö högskola

Diagnostiska metoder. Några reflektioner. Christina Lindh Odontologiska fakulteten Malmö högskola Diagnostiska metoder Några reflektioner Christina Lindh Odontologiska fakulteten Malmö högskola DIAGNOS» dia = genom» gnosis = kunskap Genom kunskap konstatera att en sjukdom föreligger samt fastställa

Läs mer

PET-CT 1+1 > 2. Princip: Begränsningar med FDG-PET: PET=Positronemissionstomografi. SUVmax

PET-CT 1+1 > 2. Princip: Begränsningar med FDG-PET: PET=Positronemissionstomografi. SUVmax PET=Positronemissionstomografi PET-CT 1+1 > 2 David Molnar, spec.läk., PET-ansvarig för område radiologi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset 18F-FDG = 18-fluorodeoxyglukos. 18F är en positronemitterande

Läs mer

Ljusterapi vid depression

Ljusterapi vid depression Ljusterapi vid depression samt övrig behandling av årstidsbunden depression En systematisk litteraturöversikt Uppdatering av Kapitel 9 i SBU-rapporten Behandling av depressionssjukdomar (2004), nr 166/2

Läs mer

PET/CT VID DOSPLANERING enkätresultat från universitetssjukhusen i Sverige

PET/CT VID DOSPLANERING enkätresultat från universitetssjukhusen i Sverige PET/CT VID DOSPLANERING enkätresultat från universitetssjukhusen i Sverige Onkologidagarna i Umeå 2015-03- 19 Sophia Frantz Fysiologiska avdelningen Helsingborg, VO DiagnosUk, Skånevård Sund Bakgrund Hur

Läs mer

Evidensbegreppet. Kunskapsformer och evidens. Epistemologi. Evidens. Statens beredning för medicinsk utvärdering; SBU. Archie Cochrane

Evidensbegreppet. Kunskapsformer och evidens. Epistemologi. Evidens. Statens beredning för medicinsk utvärdering; SBU. Archie Cochrane Kunskapsformer och evidens Evidensbegreppet Jämföra erfarenhets och evidensbaserad kunskap i relation till beprövad erfarenhet Skriftligt sammanställa vetenskaplig kunskap enligt forskningsprocessen samt

Läs mer

Disposition. Nuklearmedicin jämfört Röntgen. Nuklearmedicinska undersökningar 2014-03-27. Nuklearmedicin. Lite repetition om nuklearmedicinska bilder

Disposition. Nuklearmedicin jämfört Röntgen. Nuklearmedicinska undersökningar 2014-03-27. Nuklearmedicin. Lite repetition om nuklearmedicinska bilder Nuklearmedicin Tumör-, osteomyelit- och osteonekrosfrågeställningar Disposition Lite repetition om nuklearmedicinska bilder Eva Persson öl VO Bild och funktion Klinisk fysiologi och nuklearmedicin, SUS

Läs mer

Tillstånd: Enskild tand med ringa till måttlig defekt som medför funktionsstörning Åtgärd: Inlägg metall (gjutet guld)

Tillstånd: Enskild tand med ringa till måttlig defekt som medför funktionsstörning Åtgärd: Inlägg metall (gjutet guld) Tillstånd: Enskild tand med ringa till måttlig defekt som medför funktionsstörning Åtgärd: Inlägg metall (gjutet guld) Det här är resultatet av litteratursökningen utifrån detta tillstånds- och åtgärdspar

Läs mer

TNM-klassifikation och stadieindelning

TNM-klassifikation och stadieindelning 1.1.1. TNM-klassifikation och stadieindelning Grunden för en stadieindelning är den histopatologiska undersökningen av primärtumören samt klinisk undersökning och vid behov ytterligare undersökningar.

Läs mer

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård Dnr: 3891/2009 Detta arbetsdokument utgör det kunskapsunderlag (medicinskt eller hälsoekonomiskt) som Socialstyrelsen använt för den aktuella frågeställningen

Läs mer

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård Dnr: 3891/2009 Detta arbetsdokument utgör det kunskapsunderlag (medicinskt eller hälsoekonomiskt) som Socialstyrelsen använt för den aktuella frågeställningen

Läs mer

Evidensbaserad praktik (EBP)

Evidensbaserad praktik (EBP) Evidensbaserad praktik (EBP) Vad är det? Hur gör man? Varför behövs det på operation? Ann-Christin von Vogelsang Vad är EBP? EBP Ett förhållningssätt; en vilja att tillämpa bästa tillgängliga vetenskapliga

Läs mer

Kolorektal cancer. Man ska inte ha blod i avföringen eller anemi utan att veta varför!

Kolorektal cancer. Man ska inte ha blod i avföringen eller anemi utan att veta varför! Kolorektal cancer Man ska inte ha blod i avföringen eller anemi utan att veta varför! 6100 fall av CRC/år i Sverige 3:e vanligaste cancerformen Kolorektal cancer Colon - rectum (15 cm från anus) Biologiskt

Läs mer

Kolorektal cancer. Man ska inte ha blod i avföringen eller anemi utan att veta varför!

Kolorektal cancer. Man ska inte ha blod i avföringen eller anemi utan att veta varför! Kolorektal cancer Man ska inte ha blod i avföringen eller anemi utan att veta varför! 6100 fall av CRC/år i Sverige 3:e vanligaste cancerformen Kolorektal cancer Colon - rectum (15 cm från anus) Biologiskt

Läs mer

Samtidig förekomst av prostatacancer och rektalcancer hos män -en studie i MR av lilla bäckenet

Samtidig förekomst av prostatacancer och rektalcancer hos män -en studie i MR av lilla bäckenet Samtidig förekomst av prostatacancer och rektalcancer hos män -en studie i MR av lilla bäckenet ST-läkare Röntgenkliniken Karolinska Universitetssjukhuset Solna margret.sturludottir@karolinska.se Röntgenveckan

Läs mer

Behandlingsrespons med PET-CT och MR. Cecilia Wassberg Överläkare, Bild och funktionsmedicin Akademiska Sjukhuset, Uppsala

Behandlingsrespons med PET-CT och MR. Cecilia Wassberg Överläkare, Bild och funktionsmedicin Akademiska Sjukhuset, Uppsala Behandlingsrespons med PET-CT och MR Cecilia Wassberg Överläkare, Bild och funktionsmedicin Akademiska Sjukhuset, Uppsala ANATOMI FUNKTION Metoden PET- CT Kvalita2v och kvan2ta2v metod Fysiologiskt/Patologiskt

Läs mer

Peniscancer- ovanligt

Peniscancer- ovanligt Peniscancer- ovanligt 100 män per år får diagnosen invasiv peniscancer i Sverige. (+40 fall av carcinoma in situ). Över 9000 män får diagnosen prostatacancer. 21 män avlider i snitt varje år av peniscancer.

Läs mer

Uppföljning efter kurativt syftande kirurgi för magsäcks- och matstrupscancer: Ska vi leta efter recidiv? Magnus Nilsson NREV-dagen 2016

Uppföljning efter kurativt syftande kirurgi för magsäcks- och matstrupscancer: Ska vi leta efter recidiv? Magnus Nilsson NREV-dagen 2016 Uppföljning efter kurativt syftande kirurgi för magsäcks- och matstrupscancer: Ska vi leta efter recidiv? Magnus Nilsson NREV-dagen 2016 Tänkbara syften med uppföljning Hjälp med biverkningar av kirurgin

Läs mer

Lathund för handläggning av malignt melanom/dysplastisk naevus i Uppsala-Örebroregionen reviderad

Lathund för handläggning av malignt melanom/dysplastisk naevus i Uppsala-Örebroregionen reviderad Lathund för handläggning av malignt melanom/dysplastisk naevus i Uppsala-Örebroregionen 2016-05-19 reviderad 2018-09-04 En pigmenterad förändring excideras med 2 mm klinisk marginal ned till ytliga subcutis

Läs mer

B Johansson; Enheten för onkologi 1. Vad är evidensbaserad vård? Evidensbaserad vård. Birgitta Johansson.

B Johansson; Enheten för onkologi 1. Vad är evidensbaserad vård? Evidensbaserad vård. Birgitta Johansson. Evidensbaserad vård Vad är evidensbaserad vård? Birgitta Johansson Universitetslektor i onkologisk omvårdnad Sjuksköterska Enheten för onkologi Uppsala universitet November 2012 EBM evidensbaserad medicin

Läs mer

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar Arbetsdokument Nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar Detta arbetsdokument är resultatet av en litteratursökning utifrån ett tillstånds- och åtgärdspar. Dokumentet har använts som underlag

Läs mer

Standariserat utredningsprogram för lungcancer med integrerad PET/DT halverar utredningstiden

Standariserat utredningsprogram för lungcancer med integrerad PET/DT halverar utredningstiden NKS Standariserat utredningsprogram för lungcancer med integrerad PET/DT halverar utredningstiden Erfarenheter från Snabbspår Karolinska Karl-Gustaf Kölbeck 1, Susan Kamareji 1, Gunnar Hillerdal 1, Hans

Läs mer

Tidig upptäckt. Marcela Ewing. Spec. allmänmedicin/onkologi Regional processägare Tidig upptäckt Regionalt cancercentrum väst

Tidig upptäckt. Marcela Ewing. Spec. allmänmedicin/onkologi Regional processägare Tidig upptäckt Regionalt cancercentrum väst Tidig upptäckt Marcela Ewing Spec. allmänmedicin/onkologi Regional processägare Tidig upptäckt Regionalt cancercentrum väst Disposition av föreläsning Bakgrund Alarmsymtom och allmänna symtom Svårigheten

Läs mer

PROSTATACANCER. Johan Stranne Docent/Överläkare 17/11-2015. SK-kurs Uroradiologi Prostatacancer

PROSTATACANCER. Johan Stranne Docent/Överläkare 17/11-2015. SK-kurs Uroradiologi Prostatacancer PROSTATACANCER 17/11-2015 SK-kurs Uroradiologi Disposition Bakgrund hur vanligt? hur farligt? Diagnostik vad gör vi Lokaliserad PC diagnos kurativ behandling postoperativa komplikationer Avancerad PC komplikationer

Läs mer

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård Dnr: 3891/2009 Detta arbetsdokument utgör det kunskapsunderlag (medicinskt eller hälsoekonomiskt) som Socialstyrelsen använt för den aktuella frågeställningen

Läs mer

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård Dnr: 3891/2009 Detta arbetsdokument utgör det kunskapsunderlag (medicinskt eller hälsoekonomiskt) som Socialstyrelsen använt för den aktuella frågeställningen

Läs mer

Anders Vikström 100414 ST dag Lungcancer

Anders Vikström 100414 ST dag Lungcancer Anders Vikström 100414 ST dag Lungcancer Non invasiv staging anamnes Symptom Viktminskning Fokal skelettal eller muskuloskelettal smärta Huvudvärk Syncope Kramper Svaghet arm/ben Mental förändring Noninvasive

Läs mer

Äldre kvinnor och bröstcancer

Äldre kvinnor och bröstcancer Äldre kvinnor och bröstcancer Det finns 674 000 kvinnor som är 70 år eller äldre i Sverige. Varje år får runt 2 330 kvinnor över 70 år diagnosen bröstcancer, det är 45 kvinnor i veckan. De får sin bröstcancer

Läs mer

Centrala rekommendationer och konsekvenser

Centrala rekommendationer och konsekvenser Centrala rekommendationer och konsekvenser Bröstcancer Diagnostik & Kirurgi Lisa Rydén, doc öl Skånes Universitetssjukhus, Lunds Universitet Inst f Klin Vet Områdesansvarig Kirurgi Nationella Riktlinjer

Läs mer

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar Arbetsdokument Nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar Detta arbetsdokument är resultatet av en litteratursökning utifrån ett tillstånds- och åtgärdspar. Dokumentet har använts som underlag

Läs mer

Positronemissionstomografi/Datortomografi (PET/CT) inför dosplanering vid strålbehandling

Positronemissionstomografi/Datortomografi (PET/CT) inför dosplanering vid strålbehandling Örebro universitet Institutionen för hälsovetenskap och medicin Röntgensjuksköterskeprogrammet 180 hp Medicin C, Examensarbete, 15 hp Vårterminen 2013 Positronemissionstomografi/Datortomografi (PET/CT)

Läs mer

Neuroendokrina tumörer. Eva Tiensuu Janson, professor i medicin Kliniken för onkologisk endokrinologi Akademiska sjukhuset och Uppsala Universitet

Neuroendokrina tumörer. Eva Tiensuu Janson, professor i medicin Kliniken för onkologisk endokrinologi Akademiska sjukhuset och Uppsala Universitet Neuroendokrina tumörer Eva Tiensuu Janson, professor i medicin Kliniken för onkologisk endokrinologi Akademiska sjukhuset och Uppsala Universitet Indelning av neuroendokrina Carcinoider Lunga Tunntarm

Läs mer

Esofaguscancerkirurgi faktorer som påverkar överlevnaden

Esofaguscancerkirurgi faktorer som påverkar överlevnaden Page 1 of 5 Startsidan 2007-04-22 Esofaguscanceri faktorer som påverkar överlevnaden Ioannis Rouvelas, specialistläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, Solna, försvarade nyligen framgångsrikt sin

Läs mer

Appendix IV Granskningsmall och dataextraktion för interventionsstudier

Appendix IV Granskningsmall och dataextraktion för interventionsstudier Appendix IV Granskningsmall och dataextraktion för interventionsstudier APPENDIX IV GRANSKNINGSMALL OCH DATAEXTRAKTION FÖR INTERVENTIONSSTUDIER 367 Kariesprevention SBU Första författare:... Titel:...

Läs mer

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård Dnr: 3891/2009 Detta arbetsdokument utgör det kunskapsunderlag (medicinskt eller hälsoekonomiskt) som Socialstyrelsen använt för den aktuella frågeställningen

Läs mer

Screening för cancer i tjock- och ändtarm (kolorektal cancer) med flexibelt sigmoideoskop

Screening för cancer i tjock- och ändtarm (kolorektal cancer) med flexibelt sigmoideoskop Detta är en uppdatering av ett svar från SBU:s. Denna uppdatering färdigställdes 20:e juni 2013. SBU:s svarar på avgränsade medicinska frågor. Svaret bygger inte på en systematisk litteraturöversikt, varför

Läs mer

Bilaga 8. Mall för kvalitetsgranskning av hälsoekonomiska modellstudier

Bilaga 8. Mall för kvalitetsgranskning av hälsoekonomiska modellstudier Bilaga 8. Mall för kvalitetsgranskning av hälsoekonomiska modellstudier reviderad 2014 SBU:s granskningsmall för hälsoekonomiska modellstudier bygger på tidigare checklistor [1 4] men har bearbetats och

Läs mer

Uppsala november 6, 2013 Anne-Charlotte Aronsson, CEO

Uppsala november 6, 2013 Anne-Charlotte Aronsson, CEO Uppsala november 6, 2013 Anne-Charlotte Aronsson, CEO AroCell AB Affärsidé AroCell utvecklar, producerar och kommersialiserar tester för bestämning av celltillväxt, vilka kan användas för uppföljning och

Läs mer

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård Dnr: 3891/2009 Detta arbetsdokument utgör det kunskapsunderlag (medicinskt eller hälsoekonomiskt) som Socialstyrelsen använt för den aktuella frågeställningen

Läs mer

Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancersjukvården. Styrdokument. Nationellt kvalitetsregister för Analcancer

Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancersjukvården. Styrdokument. Nationellt kvalitetsregister för Analcancer Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancersjukvården Styrdokument Nationellt kvalitetsregister för Analcancer 2016-05-10 Innehållsförteckning Introduktion... 1 Bakgrund... 1 Syftet

Läs mer

ONKOLOGISK RADIOLOGI DAVID MOLNAR, SPECIALISTLÄKARE PET-ANSVARIG FÖR OMRÅDE RADIOLOGI, SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET

ONKOLOGISK RADIOLOGI DAVID MOLNAR, SPECIALISTLÄKARE PET-ANSVARIG FÖR OMRÅDE RADIOLOGI, SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET ONKOLOGISK RADIOLOGI DAVID MOLNAR, SPECIALISTLÄKARE PET-ANSVARIG FÖR OMRÅDE RADIOLOGI, SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET PATIENT 1 *1946 PATIENT 1 *1946 ÄR DETTA CANCER? CANCER ÄR ENKELT om det är rundhärdar

Läs mer

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK UTVÄRDERING

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK UTVÄRDERING STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK UTVÄRDERING SBU påverkar sjukvården Oberoende utvärderingar för bättre hälsa EBM: val mellan minst två alternativ Patientens erfarenheter preferenser EBM Professionens beprövade

Läs mer

Internationella erfarenheter: Publicerade resultat kring cut off- värden för jordnöt

Internationella erfarenheter: Publicerade resultat kring cut off- värden för jordnöt Internationella erfarenheter: Publicerade resultat kring cut off- värden för jordnöt Jenny van Odijk Leg. Dietist, Med dr. Sahlgrenska Universitetssjukhuset Referenser Codreanu F et al. A novel immunoassay

Läs mer

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård Dnr: 3891/2009 Detta arbetsdokument utgör det kunskapsunderlag (medicinskt eller hälsoekonomiskt) som Socialstyrelsen använt för den aktuella frågeställningen

Läs mer

Instrument för bedömning av suicidrisk

Instrument för bedömning av suicidrisk Instrument för bedömning av suicidrisk En systematisk litteraturöversikt September 2015 SBU Statens beredning för medicinsk och social utvärdering Swedish Agency for Health Technology Assessment and Assessment

Läs mer

Lungcancer. Behandlingsresultat. Inna Meltser

Lungcancer. Behandlingsresultat. Inna Meltser Lungcancer Behandlingsresultat Inna Meltser Förekomst Ca 3000 nya fall av lungcancer i Sverige per år, eller 7,25% av alla nya cancerfall 60 % är män Medianålder kring 70 år

Läs mer

Diagnos Kvalitetsregisterblankett Vanlig canceranmälan AML/AUL/ALL Nyupptäckta fall för patienter 16 år och äldre. Nyupptäckt primär PADverifierad

Diagnos Kvalitetsregisterblankett Vanlig canceranmälan AML/AUL/ALL Nyupptäckta fall för patienter 16 år och äldre. Nyupptäckt primär PADverifierad Regelverk för anmälan via kvalitetsregisterblanketten eller via cancer anmälningsblanketten Anmälan om tumörer och tumörliknande tillstånd från klinisk verksamhet Nedanstående tabell anger inklusionskriterier

Läs mer

Tillstånd: Friändstandlöshet i överkäken som ger funktionsstörning Åtgärd: Implantatstödd bro

Tillstånd: Friändstandlöshet i överkäken som ger funktionsstörning Åtgärd: Implantatstödd bro Tillstånd: Friändstandlöshet i överkäken som ger funktionsstörning Åtgärd: Implantatstödd bro Det här är resultatet av litteratursökningen utifrån detta tillstånds- och åtgärdspar som ingår i Nationella

Läs mer

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar Arbetsdokument Nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar Detta arbetsdokument är resultatet av en litteratursökning utifrån ett tillstånds- och åtgärdspar. Dokumentet har använts som underlag

Läs mer

Cancer Okänd Primärtumör - CUP

Cancer Okänd Primärtumör - CUP Ett samarbete i Västra sjukvårdsregionen Cancer Okänd Primärtumör - CUP Regional nulägesbeskrivning VGR Standardiserat vårdförlopp Processägare Gunnar Lengstrand oktober 2015 Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Studiehandledning. Projektplan för ett evidensbaserat vårdutvecklingsprojekt HT-12

Studiehandledning. Projektplan för ett evidensbaserat vårdutvecklingsprojekt HT-12 Enheten för onkologi Institutionen för radiologi, onkologi och strålningsvetenskap Studiehandledning Projektplan för ett evidensbaserat vårdutvecklingsprojekt Omvårdnad och onkologi vid onkologiska sjukdomar

Läs mer

Njurcancer. Författare: Annika Mandahl Forsberg, Biträdande Överläkare, Urologiska kliniken, Skånes Universitets Sjukhus.

Njurcancer. Författare: Annika Mandahl Forsberg, Biträdande Överläkare, Urologiska kliniken, Skånes Universitets Sjukhus. Pfizer AB 191 90 Sollentuna Tel 08-550 520 00 www.pfizer.se Författare: Annika Mandahl Forsberg, Biträdande Överläkare, Urologiska kliniken, Skånes Universitets Sjukhus. SUT20140120PSE02 Njurcancer Bakgrund

Läs mer

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för tandvård Tillstånd: Idiopatisk ansiktssmärta och atypisk odontalgi Åtgärd: Capsaicinkräm eller Lidokainsalva

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för tandvård Tillstånd: Idiopatisk ansiktssmärta och atypisk odontalgi Åtgärd: Capsaicinkräm eller Lidokainsalva Arbetsdokument Nationella riktlinjer för tandvård Tillstånd: Idiopatisk ansiktssmärta och atypisk odontalgi Åtgärd: Capsaicinkräm eller Lidokainsalva Det här är resultatet av litteratursökningen utifrån

Läs mer

PREOPERATIV TVÄTT MED KLORHEXIDIN

PREOPERATIV TVÄTT MED KLORHEXIDIN 1(5) Region Skåne Skånes universitetssjukvård Avd Forskning och Utbildning HTA Skåne Health Technology Assessment (HTA) Utlåtande PREOPERATIV TVÄTT MED KLORHEXIDIN Publikationsdatum: 2018-05-16 2(5) Sammanfattning

Läs mer

Hur påverkar postoperativ radioterapi överlevnaden för bröstcancerpatienter med 1 3 lymfkörtelmetastaser?

Hur påverkar postoperativ radioterapi överlevnaden för bröstcancerpatienter med 1 3 lymfkörtelmetastaser? Hur påverkar postoperativ radioterapi överlevnaden för bröstcancerpatienter med 1 3 lymfkörtelmetastaser? Anna Nordenskjöld, Helena Fohlin, Erik Holmberg, Chaido Chamalidou, Per Karlsson, Bo Nordenskjöld,

Läs mer

Bilaga 2 till rapport 1 (8)

Bilaga 2 till rapport 1 (8) Bilaga 2 till rapport 1 (8) Bilddiagnostik vid misstänkt prostatacancer, rapport UTV2012/49 (2014) Bilaga 2 Granskningsmallar och bedömning av studiekvalitet Granskningsmall för systematiska översikter

Läs mer

Fakta om lungcancer. Pressmaterial

Fakta om lungcancer. Pressmaterial Pressmaterial Fakta om lungcancer År 2011 drabbades 3 652 personer i Sverige av lungcancer varav 1 869 män och 1 783 kvinnor. Samma år avled 3 616 personer. Det är med än tusen personer fler som dör i

Läs mer

Evidensgrader för slutsatser

Evidensgrader för slutsatser Bilaga 4 Evidensgrader för slutsatser Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) Om flera stora studier, från olika centra och med en för frågan lämplig design och högt bevisvärde, givit samma resultat

Läs mer

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård Dnr: 3891/2009 Detta arbetsdokument utgör det kunskapsunderlag (medicinskt eller hälsoekonomiskt) som Socialstyrelsen använt för den aktuella frågeställningen

Läs mer

Få metoder för tidig upptäckt av symtomgivande cancer är av säkert värde.

Få metoder för tidig upptäckt av symtomgivande cancer är av säkert värde. Få metoder för tidig upptäckt av symtomgivande cancer är av säkert värde. År 2009 överlämnades betänkandet om en cancerstrategi till regeringen. Här framhölls vikten av tidig upptäckt som fördelaktigt

Läs mer

Cirkulerande tumör-dna för cancerdiagnostik

Cirkulerande tumör-dna för cancerdiagnostik Cirkulerande tumör-dna för cancerdiagnostik -Behandlingsstyrande tester av EGFR hos patienter med icke småcellig lungcancer Gisela Helenius Laboratoriemedicinska kliniken Universitetssjukhuset Örebro Sökning

Läs mer

Begreppet evidens. Den epistemologiska världskartan. Definitioner Evidens. Epistemologi. Kunskapsformer och evidens. Evidens

Begreppet evidens. Den epistemologiska världskartan. Definitioner Evidens. Epistemologi. Kunskapsformer och evidens. Evidens Definitioner Evidens Begreppet evidens Helena Rosén Ordet evidens kommer från latinets evidentia som betyder tydlighet men som i detta sammanhang kan översättas med bevis om (eller vetenskapligt stöd för)

Läs mer

PET/CT på länssjukhus vår resa

PET/CT på länssjukhus vår resa PET/CT på länssjukhus vår resa Agnieszka Athley radiolog/nuklearmedicinare, medicinsk ansvarig nuklearmedicin röntgenenheten Växjö Christina Lorentzson röntgensjuksköterska, sektionsansvarig nuklearmedicin

Läs mer

Arbetsdokument: Rekommendation om screening för tjock- och ändtarmscancer

Arbetsdokument: Rekommendation om screening för tjock- och ändtarmscancer Arbetsdokument: Rekommendation om screening för tjock- och ändtarmscancer Detta arbetsdokument är resultatet av en litteratursökning. Dokumentet har använts som underlag vid bedömning av screening för

Läs mer

Bilaga till rapport 1 (7)

Bilaga till rapport 1 (7) Bilaga till rapport 1 (7) Skakvåld en systematisk litteraturöversikt, rapport nr 255 Appendix 5 Evaluation protocols/bilaga 5 granskningsmallar Checklista för bedömning av relevans sidan 2 3 Modifierad

Läs mer

Lungcancervård. Vetenskapligt underlag för nationella riktlinjer 2011

Lungcancervård. Vetenskapligt underlag för nationella riktlinjer 2011 Lungcancervård Vetenskapligt underlag för nationella riktlinjer 2011 2 Innehåll Läsanvisning... 4 Diagnostik... 5 Därför belyser Socialstyrelsen området... 5 Detta ingår... 5 Kirurgi... 58 Därför belyser

Läs mer

* * * * * 2010-10-15. Cancerbehandling av sällskapsdjur - Är det ETISKT? Henrik von Euler. Steg II Specialist i onkologi, hund och katt

* * * * * 2010-10-15. Cancerbehandling av sällskapsdjur - Är det ETISKT? Henrik von Euler. Steg II Specialist i onkologi, hund och katt Cancerbehandling av sällskapsdjur - Är det ETISKT? Henrik von Euler Leg Vet, VMD, Docent, Dipl ECVIM-CA CA (oncology) Steg II Specialist i onkologi, hund och katt Smådjurssektionens höstmöte 8-9 oktober

Läs mer

Ershad Navaei Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge

Ershad Navaei Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge Datortomografi kontra ultraljud i diagnostik av akut divertikulit En review studie i metodernas noggrannhet Ershad Navaei Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge ershad.navaei@karolinska.se Bakgrund

Läs mer

EBUS -TBNA Ultraljudsbronkoskopi

EBUS -TBNA Ultraljudsbronkoskopi EBUS -TBNA Ultraljudsbronkoskopi SK-kurs 22 maj 2018 Uppsala Gustav Broman öl Lungkliniken Akademiska Sjukhuset Uppsala EBUS-TBNA EndoBronchial UltraSound guided TransBronchial Needle Aspiration 1 Att

Läs mer

Factors and interventions influencing health- related quality of life in patients with heart failure: A review of the literature.

Factors and interventions influencing health- related quality of life in patients with heart failure: A review of the literature. Litteraturstudier Factors and interventions influencing health- related quality of life in patients with heart failure: A review of the literature. Bakgrund/inledning Vi tycker att bakgrunden i artikeln

Läs mer

Svenska lärosätens påverkan på kunskapsunderlaget i riktlinjer från Statens beredning för medicinsk och social utvärdering

Svenska lärosätens påverkan på kunskapsunderlaget i riktlinjer från Statens beredning för medicinsk och social utvärdering Svenska lärosätens påverkan på kunskapsunderlaget i riktlinjer från Statens beredning för medicinsk och social utvärdering En rapport baserad på data från clinical impact: Magnus Eriksson, Minso Solutions

Läs mer

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård Dnr: 3891/2009 Detta arbetsdokument utgör det kunskapsunderlag (medicinskt eller hälsoekonomiskt) som Socialstyrelsen använt för den aktuella frågeställningen

Läs mer

The Cochrane Library. Vad är The Cochrane Library? Allmänna databaser

The Cochrane Library. Vad är The Cochrane Library? Allmänna databaser The Cochrane Library Vad är The Cochrane Library? En databas med syftet att samla och kvalitetsvärdera kliniska studier om effekterna av olika behandlingar. Cochrane-biblioteket består av sju databaser,

Läs mer

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård Dnr: 3891/2009 Detta arbetsdokument utgör det kunskapsunderlag (medicinskt eller hälsoekonomiskt) som Socialstyrelsen använt för den aktuella frågeställningen

Läs mer

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård Dnr: 3891/2009 Detta arbetsdokument utgör det kunskapsunderlag (medicinskt eller hälsoekonomiskt) som Socialstyrelsen använt för den aktuella frågeställningen

Läs mer

Publicerat för enhet: Öron- Näsa- Hals- och Käkkirurgisk klinik gemensamt Version: 6

Publicerat för enhet: Öron- Näsa- Hals- och Käkkirurgisk klinik gemensamt Version: 6 Publicerat för enhet: Öron- Näsa- Hals- och Käkkirurgisk klinik gemensamt Version: 6 Innehållsansvarig: Aleksandar Pecanac, Specialistläkare, Öron- Näsa- Hals- och Käkkirurgisk klinik läkare (alepe1) Giltig

Läs mer

Bilaga 8. Mall för kvalitetsgranskning av hälsoekonomiska modellstudier

Bilaga 8. Mall för kvalitetsgranskning av hälsoekonomiska modellstudier Bilaga 8. Mall för kvalitetsgranskning av hälsoekonomiska modellstudier reviderad 2016 SBU:s granskningsmall för hälsoekonomiska modellstudier bygger på tidigare checklistor [1 4] men har bearbetats och

Läs mer

Arbetets betydelse för uppkomst av besvär och sjukdomar Nacken och övre rörelseapparaten

Arbetets betydelse för uppkomst av besvär och sjukdomar Nacken och övre rörelseapparaten Arbetets betydelse för uppkomst av besvär och sjukdomar Nacken och övre rörelseapparaten Bakgrund Besvär från rörelseapparaten är vanliga arbetsrelaterade sjukdomar i industrialiserade länder. Omkring

Läs mer

DT- och MR-diagnostik av levermetastaser från kolorektal cancer. 10 10 27 Mats Andersson Radiologiska avd SU/Sahlgrenska

DT- och MR-diagnostik av levermetastaser från kolorektal cancer. 10 10 27 Mats Andersson Radiologiska avd SU/Sahlgrenska DT- och MR-diagnostik av levermetastaser från kolorektal cancer 10 10 27 Mats Andersson Radiologiska avd SU/Sahlgrenska Levermetastaser Överlevnad vid levermetastaser från kolorektal cancer (CLM) Spridning

Läs mer

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård Arbetsdokument Nationella riktlinjer för lungcancervård Dnr: 3891/2009 Detta arbetsdokument utgör det kunskapsunderlag (medicinskt eller hälsoekonomiskt) som Socialstyrelsen använt för den aktuella frågeställningen

Läs mer

2.1 Fokuserade frågeställningar. Projektet har tre övergripande frågeställningar: 2.2 Inklusionskriterier och avgränsningar

2.1 Fokuserade frågeställningar. Projektet har tre övergripande frågeställningar: 2.2 Inklusionskriterier och avgränsningar 2. Metodbeskrivning 2.1 Fokuserade frågeställningar Projektet har tre övergripande frågeställningar: 1. Vilken effekt har kost som intervention på mortalitet, livskvalitet, komplikationer vid manifest

Läs mer

Diana Zach

Diana Zach Vulvacancer 2017-10-03 Diana Zach Bitr överläkare Gynekologisk onkologi Karolinska Universitetssjukhus Vad är vulvacancer? Vanligast histologisk typ: Skivepitelcancer 80-90% Ytterligare histologiska typer:

Läs mer

Mejàre nov Disposition. Processen för en systematisk översikt. Processen. Syfte Att tillägna sig ett kritiskt förhållningssätt

Mejàre nov Disposition. Processen för en systematisk översikt. Processen. Syfte Att tillägna sig ett kritiskt förhållningssätt 1 2 Disposition Kvalitetsgranskning av vetenskaplig litteratur: Granskning av randomiserade studier Ingegerd Mejàre 3-4 november 2016 Gå igenom de moment som ingår i granskningen av en RCT Workshop: Kvalitetsgranskning

Läs mer