Kognitiva ideal och utbildningspolitik Stabilitet och förändring

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kognitiva ideal och utbildningspolitik Stabilitet och förändring"

Transkript

1 1 Kognitiva ideal och utbildningspolitik Stabilitet och förändring Fil. Dr i idéhistoria Ola Fransson Centrum för professionsstudier (CPS) Malmö högskola Inledning Professionsutbildningarna vid svenska universitet och högskolor har en nyckelposition för den offentliga och privata arbetsmarknadens krav på kvalificerad yrkeskunskap. Utbildningarna i Sverige manövrerar mellan interna akademiska krav på vetenskaplighet, arbetsmarknadens konjunkturkänsliga behov och det politiska systemets önskan att den högre utbildningen ska bidra till samhällsutvecklingen. Den enskilde akademikern försöker ofta vara självständig aktör inom sitt ämne, men mottar emellanåt politiskt motiverade reformer som påverkar utbildning och forskning, vilket skapar komplexa kognitiva ideal för högskolevärldens professionsutbildningar. Den historiska utvecklingen av dessa kognitiva ideal fokuseras i detta projekt. De två utbildningar det är frågan om är socialt arbete och lärarutbildning för grundskolan. Den övergripande frågeställningen är hur ett kognitivt ideal i utbildningarna påverkas (eller inte påverkas) av utbildningspolitiska beslut. Det kognitiva idealet bestäms av svar på frågan vad kärnan är i utbildningen/ämnet, vad den samhälleliga nyttan av ämnet och utbildningen är, vad eller vem bör vara bestämmande för ämnets utveckling och inriktning: de interna akademiska kriterierna eller avnämarnas behov. Det finns inga enkla svar på någon av dessa tre frågeställningar, men det är omkring dem utbildningarna och uppfattningarna om dem formuleras. Avsikten är att undersöka om det finns några generella samband mellan utbildningspolitiska beslut och kognitiva ideal. Om projektet samtidigt bidrar till ny insikt i professionsutbildningarnas historia är det en bonus. Projektet positionerar sig mellan analyser på policynivå och utvärderingar av effekter av utbildningspolitiska beslut. Det finns ett stort antal innehållsrika analyser av utbildningspolitik

2 2 som just utbildningspolitik. 1 Det finns också en lång rad utvärderingar av professionsutbildningars och ämnens kvalitet eller brist på densamma. Dessa senare har ofta karaktären av att utvärdera hur väl en utbildning eller ett ämne lever upp till ett utbildningspolitiskt beslut. 2 Mellan dessa båda händelser, beslut och effekt av beslutet, finns historier om möten mellan politiska önskningar, akademiska krav och förväntan från arbetsmarknaden att analysera. Dynamiken i dessa möten är underbelyst i forskningen. Syfte, teoriram och litteratur Syftet med projektet är att med en historisk ansats undersöka hur utbildningspolitiska beslut har påverkat två professionsutbildningars kunskapsmässiga innehåll, här benämnt kognitiva ideal, knutna till två centrala arbetsområden, socialt arbete och lärare i grundskolan. Utbildningarna utgör de arenor som ska analyseras med avseende på spelet mellan utbildningspolitiska beslut, kognitiva ideal och extern förväntan från arbetsmarknaden. Det är inte utbildningarna i sig som står i fokus för projektets frågeställningar, utan om jag genom en analys av dem kan komma fram till generella samband mellan politiska beslut, kognitiva ideal och förväntan. Projektet avgränsas till perioden mellan den högskolepolitiska reformen 1977 och idag. Den historiska bakgrunden är denna. Sedan 1977 har i princip all högre utbildning i Sverige kopplats till forskning. Utbildningar som tidigare inte hade haft forskning som del av sin praktik och teori skulle nu genom ett politiskt beslut få det. Denna reform har haft stora konsekvenser för hela den post-gymnasiala sektorn. Förändringen har genom decennierna väckt viktiga principiella frågor. Beträffande socialt arbete 1 Ett axplock är Benner, Mats (2001) Kontrovers och konsensus. Vetenskap och politik i svenskt 1990-tal, Stockholm: SISTER, Rapport 1, för 90-talet. Om reformperioden fram till 1977 är standardverket Lindensjö, Bo (1981) Högskolereformen En studie i offentlig reformstrategi, Stockholm: Stockholm Studies in Politics 20. För en analys av reformen 1993 se Fritzell, Ann (1998) Hur styrs den svenska högskolan? Varför ser styrsystemet ur som det gör?, Högskoleverket. 2 En av de senare utvärderingarna avseende lärarutbildningen, se Högskoleverket Rapport 2008:8 R, Uppföljande utvärdering av lärarutbildningen, Stockholm: Högskoleverket. För socialt arbete se särskilt Socialt arbete En nationell genomlysning av ämnet, Högskoleverkets rapportserie 2003:16R, Stockholm.

3 3 och läraryrket är det en ofta förekommande motsättning mellan praktik och teori som stått i centrum: socionomens erfarenhet från fältet kontra den akademiska sociologins teoribildning, eller lärarutbildningens konflikt mellan seminarietraditionen och den kritiska traditionen inom universitetet. Dessa välkända motsättningar har analyserats på annat håll. 3 Oftast stannar dock analysen vid att konstatera att motsättning finns där, men alltför sällan ödslas någon tid att undersöka motsättningen utifrån ett kognitivt perspektiv och hur dessa interagerar med utbildningspolitikens konjunkturer. Alla institutionella former förändras över tid, men sällan i takt med de allmänna och politiska föreställningarna om dem. Historisk förändring är inte bara den faktiska förändringen, utan i första omgången är det fråga om förskjutningar mellan förväntad institutionell praktik och den faktiska praktiken. Därur följer att projektets övergripande teoriram är den som går under benämningen historisk institutionalism. 4 Professionsutbildningar och professioner uppfattas här, följande Dick Scott, som institutionaliserade aktörer. Som sådana skapar, testar, förmedlar och använder de kognitiva, normativa och/eller rättsliga aspekter vilka påverkar en social sfär. 5 Viktningen av vilken sorts aktivitet eller vilket slags innehåll som premieras skiljer sig från en utbildning till en annan. Samma sak gäller för de yrken/professioner utbildningarna leder till. Professioners krav på auktoritet och meritering skiljer sig i hög grad på grund av vilka aspekter i deras praktik som dominerar. Men samtidigt, understryker Scott, är utbildningarna (och professionerna) inte bara aktörer, utan också modeller vilka anger strukturer inom vilka utbildare och yrkesverksamma agerar. 6 Det historiska (eller idéhistoriska) anslaget blir i detta sammanhang ett väsentligt bidrag till hur utbildningspolitiska beslut har påverkat utbildningarna/professionerna som modeller. Över 3 För lärarutbildningens vidkommande diskuteras temat hos Sandin, Bengt & Säljö, Roger (red.) (2006) Utbildningsvetenskap ett kunskapsområde under formering, Carlssons. 4 För en översikt med teoriramens egen historia se Peters, Guy B., (2000) Institutional Theory in Political Science: The New Institutionalism, New York & London, Continuum, kap Scott, Richard (2008) Lords of the Dance: Professionals as Institutional Agents i Organization Studies, 2008, 29, s Ibid.

4 4 tid utvecklas en institutionell logik, som utmärks av en uppsättning materiella praktiker och symboliska konstruktioner, vilka tillsammans konstituerar dess organisatoriska principer och vilka är tillgängliga för organisationer och individer att utveckla. 7 De symboliska traditionerna byggs i hög grad av idéer och föreställningar om vad som är ämnets och utbildningens kunskapsmässiga kärna, nyttan med utbildningen och vem som anses ha rätt att bestämma över den. Det är vad som här kallas kognitiva ideal. Ett annat sätt att beskriva detta är att en institutionell struktur genom policybeslut och arbetsrutiner etableras så att senare beslut att ändra verksamheten får svårt att slå igenom, ofta kallas det att den institutionella strukturen har blivit stigberoende. 8 Stigen genom det politiska och vetenskapliga landskapet stakas ut av det kognitiva idealet. I sammanhanget kan påpekas att jag utifrån den idéhistoriska tradition i vilken jag skriver, har en vana att arbeta med en mångkontextuell ansats av denna sort. Allmänt upplägg och metod Projektets första fas blir att undersöka förändringarna av de kognitiva idealen i utbildningarna socialt arbete och lärarutbildning, som de framgår ur centrala dokument. I fallen med de båda professionsutbildningarna finns det ett rikt utvärderingsmaterial av olika slag. Andra dokument som är relevanta är naturligtvis avhandlingar och självvärderingar, vilka får antas kunna bidra till att belysa det kognitiva idealet. Vad är ämnets/utbildningens kärna enligt dessa dokument? Hur får ämnet och utbildningen legitimitet? Ur ett strikt akademiskt perspektiv är den enskilt viktigaste frågan hur man hanterat kravet på forskarutbildning inom professionsutbildningarna i kölvattnet av reformen Forskningskravet har behandlats utifrån lite olika aspekter för båda professionsutbildningarna. För båda utbildningarna har detta varit en nyckelfråga för att vinna 7 Friedland, Roger & Alford, Robert R., (1991) Bringing society back in: Symbols, practices, and institutional contradictions i Powell, Walter W. & Dimaggio, Paul J. (red.), The new institutionalism in organizational analysis, Chicago: University of Chicago Press. Här från Scott, Richard (2008) Lords of the Dance: Professionals as Institutional Agents i Organization Studies, 2008, 29, s. 231f. 8 För en kortare framställning av denna term och referenser se Peters (2000) s. 63.

5 5 legitimitet inom akademin. För socialt arbetes vidkommande är Högskoleverkets stora utvärdering från 2003 viktig: Socialt arbete En nationell genomlysning av ämnet. Centrala delar av den belyser forskningsanknytningen, samt relationen mellan denna och de samhälleliga behov som utbildningen ska leda fram till. Denna relation, har det visat sig, är inte alltid okomplicerad. Vad gäller lärarutbildningarna är forskningsanknytningen ett notoriskt problem. I princip alla utredningar av utbildningen har påpekat den svaga kopplingen med forskningen. Som framgått av det tidigare begränsas det kognitiva idealet dock inte till graden av hur integrerad forskningen har i utbildningen och ämnet. Den idéhistoriska analysen av relevanta dokument riktar in sig på de relevanta kontexter som förklara de olika utbildningspolitiska besluten. Det jag hoppas att få svar på är när ett utbildningspolitiskt beslut får ett tydligt genomslag? När får det det inte? När hindrar stigberoendet att politiska beslut får genomslag? Och motsatsen, finns det omständigheter då stigberoendets styrka är starkt och besluten får genomslag ändå? Utbildningspolitik på policynivån är väl dokumenterad i forskningen. Det betyder dock inte att allt redan är gjort. Med den ansats detta projekt har måste sannolikt en förnyad bekantskap med primärmaterialet etableras. Perspektivet kräver andra linser än vad som är brukligt. Textstudierna kommer att ingå i analysen både som bakgrundsteckning, men också som verktyg i samband med det andra momentet i projektet, nämligen intervjuer av nyckelpersoner inom de båda utbildningarna. Den historiska utgångspunkten, reformen 1977 kommer att uppmärksammas. Utbildningarna och professionerna sätter gränser och disciplinerar de som utbildar och arbetar. En viktig fråga i projektet är att undersöka hur (eller om) stigberoendet mot bakgrund av reformen 1977 etablerades i utbildningarna och hur detta påverkat mottagandet av utbildningspolitiska

6 6 beslut vid senare tidpunkter. Vad säger dokumenten om detta? 9 På vilket sätt har eller har inte stigberoende etablerats med denna reform som startpunkt? Hur ser utveckling ut under talet? Under 1990-talet kommer först 1993-års reform att behandlas. 10 Den andra större reformen som kommer att fungera som utgångspunkt är forskarutbildningsreformen Ökad effektivitet att producera doktorsexamina och ett allt större avståndstagande från det klassiska bildningsidealet var honnörsordet. Den tredje uppgiften accentuerades allt mer som ett stöd för yrkesliv och näringsliv. 11 Slutligen kommer förra årets autonomiutredning att kopplas till stigberoendediskussionen. 12 Resultaten av dokumentanalyserna ska i en andra fas av projektet omsättas i ett antal intervjuer med strategiskt placerade personer i utbildningarna. I första hand är det naturligt att intervjua professorer eftersom det är de som ofta är i besittning av kartorna till de olika stigar som finns i det vetenskapliga landskapet. Hur menar ämnesföreträdarna att ämnet och utbildningen har påverkats av utbildningspolitiska beslut? Den historiska startpunkten innebär förmodligen att ett antal emeritus professorer behöver sökas upp. Min förhoppning är att detta upplägg ska kunna ge nya perspektiv på hur logiken i utbildningspolitikens implementering ser ut. Arbetsplats och kompetens Jag är idéhistoriker som från avhandlingsmeritering inom filosofihistoria, under senare år har breddat min kompetens, framför allt genom mitt engagemang vid Centrum för professionsstudier (CPS), vid Malmö högskola. Denna centrumbildning är inne i en expansiv fas. Mellan januari 9 I Zetterblom, Göran (1994) Forskarutbildningen under 70- och 80-talet. Reformer och resultat, Stockholm: Carlsson Förlag, behandlas detta, men ur ett makroperspektiv med kvantitativa data som utgångspunkt. 10 För en överskådlig framställning av de formella förändringarna i 1993-års reform jämfört med 1977-års, se Fritzell, Ann (1998) Hur styrs den svenska högskolan? Varför ser styrsystemet ur som det gör?, Högskoleverket. 11 Prop. 1997/98:1 och SOU 2004:27 En ny doktorsutbildning kraftsamling för excellens och tillväxt. 12 SOU 2008:104 Självständiga lärosäten.

7 och september i år, då en ordinarie föreståndare tillträdde, fungerade jag som tillförordnad föreståndare. Miljön vid CPS och inte minst det nationella nätverk professionsforskning för (finansierat av FAS) jag tillsammans med professor Karin Jonnergård (Växjö universitet) är ansvarig för, kommer att kunna bidra med värdefull input. Jag räknar med att fortlöpande presentera delresultat vid såväl seminariet vid CPS som vid nätverkets konferens i Göteborg 2010 och nätverkskonferensen 2011 i Växjö, samt vid andra lämpliga konferenser och workshops. Idén till projektet har sitt ursprung i det intresse jag har för kunskapsbildningsfrågor i bred mening. Ett annat uttryck för detta är den bok jag och Karin Jonnergård är redaktörer för, Kunskapsbehov och nya kompetenser Professioner i förhandling. 13 Mitt bidrag i boken Epistemisk förskjutning och autonomi tangerar några av de teman som jag i denna projektansökan diskuterar. Artikelns tema är att visa på hur olika förskjutningar av kunskapsideal har påverkats av vilka diskurser som legitimerar akademisk verksamhet vid de svenska högskolorna. Sökta anslag Jag söker medel för forskning två år, 75% av heltid. Det är ett relativt stort projekt inte minst med avseende på intervjuerna som kommer att kräva en hel del förarbete med bland annat att identifiera lämpliga personer och få tid för intervjuer. Tidsaspekten i denna del av projektet kan således bli ett problem. Av det skälet kan det bli nödvändigt att söka medfinansiering från någon lämplig instans. Anslagen för resorna är väl tilltaget för att jag räknar med att resa en hel del till mina informanter. I anslaget för resor ingår också medel för resor till konferenser, såväl nationellt som internationellt. 13 Utkom i september Fransson, Ola & Jonnergård, Karin (red.) (2009) Kunskapsbehov och nya kompetenser. Professioner i förhandling, Stockholm: Santérus förlag.

15SK Prefekt

15SK Prefekt Kursplan Utbildning på forskarnivå Politisk teori, 7,5 högskolepoäng Political Theory, 7,5 credits Kurskod 15SK072 Forskarutbildningsämne Statskunskap Institutionen för humaniora, utbildnings- och Institution/motsvarande

Läs mer

Utbildningsplan för Arbetsvetarprogrammet programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad 180 högskolepoäng, Grundläggande nivå

Utbildningsplan för Arbetsvetarprogrammet programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad 180 högskolepoäng, Grundläggande nivå Utbildningsplan för Arbetsvetarprogrammet programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad 180 högskolepoäng, Grundläggande nivå Programme syllabus Programme for Analysis and Evaluation

Läs mer

Utbildningsplan Benämning Benämning på engelska Poäng Programkod Gäller från Fastställd Programansvar Beslut Utbildningens nivå Inriktningar

Utbildningsplan Benämning Benämning på engelska Poäng Programkod Gäller från Fastställd Programansvar Beslut Utbildningens nivå Inriktningar Utbildningsplan 1 (6) Benämning Magisterprogrammet i politik och krig Benämning på engelska Masters Programme in Politics and War Poäng: 60 hp Programkod: 2PK15 Gäller från: Höstterminen 2015 Fastställd:

Läs mer

intervju med bo lindensjö, professor i statsvetenskap vid stockholms universitet

intervju med bo lindensjö, professor i statsvetenskap vid stockholms universitet politisk filosofi idag intervju med bo lindensjö, professor i statsvetenskap vid stockholms universitet 1. Vilka frågor anser du är de mest centrala inom den politiska filosofin? jag tror att det är bra

Läs mer

Uppföljning av magisterexamen i ledarskap och organisation vid Malmö högskola Beslut

Uppföljning av magisterexamen i ledarskap och organisation vid Malmö högskola Beslut BESLUT 1 (2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare stella.annani@uk-ambetet.se 2013-10-08 411-384-13 Malmö högskola Rektor Uppföljning av magisterexamen i ledarskap och organisation vid Malmö högskola

Läs mer

En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs?

En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs? 2012-02-17 1 (5) En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs? Världen förändras, och det måste skolan också göra. Utan ett väl fungerande utbildningsväsen riskerar vi stagnation

Läs mer

Underlagen indikerar att studenterna visar kunskap

Underlagen indikerar att studenterna visar kunskap Kriterier för utvärdering projektet Geovetenskap och kulturgeografi Område används som synonymt med huvudområde genomgående i dokumentet. Skillnaden mellan huvudområden begränsas till beskrivningen av

Läs mer

Ämnesblock matematik 112,5 hp

Ämnesblock matematik 112,5 hp 2011-12-15 Ämnesblock matematik 112,5 hp för undervisning i grundskolans år 7-9 Ämnesblocket omfattar ämnesstudier inklusive ämnesdidaktik om 90 hp, utbildningsvetenskaplig kärna 7,5 hp och VFU 15 hp.

Läs mer

Implementering av nya metoder/arbetssätt i en välfärdsorganisation

Implementering av nya metoder/arbetssätt i en välfärdsorganisation Implementering av nya metoder/arbetssätt i en välfärdsorganisation -med standardiserade bedömningsinstrument som exempel Karin Alexanderson Fil.dr i socialt arbete alarnas forskningsråd Evidensbaserat

Läs mer

Masterprogrammet i Offentlig förvaltning

Masterprogrammet i Offentlig förvaltning GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen Förvaltningshögskolan Utbildningsplan för Masterprogrammet i Offentlig förvaltning 120 högskolepoäng, avancerad nivå Master s Programme in

Läs mer

Underkännandets praktik - lärarutbildningens funktion som grindvakt

Underkännandets praktik - lärarutbildningens funktion som grindvakt Underkännandets praktik - lärarutbildningens funktion som grindvakt Docent, Ulla Karin Nordänger (projektledare) Doktorand, Jens Gardesten Professor, Per Gerrevall Fil. dr, Henrik Hegender Doktorand, Kristina

Läs mer

Alumnstudie forskarutbildningen Bilaga 3

Alumnstudie forskarutbildningen Bilaga 3 Alumnstudie forskarutbildningen Bilaga 3 BAKGRUND 1. Kön Kvinna Man Annat 2. Ålder 30 år eller yngre 31-40 år 41-50 år 51-60 år 61 år eller äldre 3. Vid vilken fakultet var du doktorand? Historisk-filosofisk

Läs mer

Det sjuka universitetet

Det sjuka universitetet KRONIK 3 Det sjuka universitetet Ola Fransson, lektor, Centrum för professionsstudier (CPS), Malmö högskola. I sin ideala form är akademikerns professionella autonomi kopplad till att forska och undervisa

Läs mer

Masterprogram i teologi med inriktning kyrkohistoria 120 högskolepoäng

Masterprogram i teologi med inriktning kyrkohistoria 120 högskolepoäng Masterprogram i teologi med inriktning kyrkohistoria 120 högskolepoäng Master of Church history (Two Years), 120 higher education credits Teologiska högskolan Stockholm Utbildningsplan Beslut: 2017-12-20

Läs mer

Välkomna till första numret av skriftserien Högskolepedagogisk debatt!

Välkomna till första numret av skriftserien Högskolepedagogisk debatt! Välkomna till första numret av skriftserien Högskolepedagogisk debatt! Lena-Pia Carlström Hagman Högskolan Kristianstad har som mål att bli nationellt erkänd för sin pedagogiska utveckling. Skriftserien

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Dnr U 2013/472 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetssstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna

Läs mer

Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration

Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration I det här dokumentet finner du en introduktion till den forskarledda studiecirkeln om sociala innovationer och integration som du är

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi

Studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi (Doctoral studies in Sociology) Beslut om inrättande Studieplanen är fastställd av fakultetsnämnden vid

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Fastighetsvetenskap TEVFTF00

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Fastighetsvetenskap TEVFTF00 1 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Fastighetsvetenskap TEVFTF00 Studieplanen är fastställd av Fakultetsstyrelsen för Lunds Tekniska Högskola, LTH, 2007-09-24 och senast ändrad 2014-03-10

Läs mer

SAWEM, Masterprogram i välfärdspolitik och management, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Welfare Policies and Management, 120 credits

SAWEM, Masterprogram i välfärdspolitik och management, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Welfare Policies and Management, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SAWEM, Masterprogram i välfärdspolitik och management, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Welfare Policies and Management, 120 credits Program med akademiska

Läs mer

Magisterprogram i teologi med inriktning kyrkohistoria 60 högskolepoäng

Magisterprogram i teologi med inriktning kyrkohistoria 60 högskolepoäng Magisterprogram i teologi med inriktning kyrkohistoria 60 högskolepoäng Master of Theolgy (One Year) With Specialization in Church History 60 higher education credits Teologiska högskolan Stockholm Utbildningsplan

Läs mer

Högskolan i Borås vision och mål

Högskolan i Borås vision och mål Högskolan i Borås vision och mål Vision det tredje universitetet i Västsverige Högskolan i Borås är en av landets starkaste högskolor med framgångsrika utbildnings- och forskningsmiljöer samt en tydlig

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET 2010

GÖTEBORGS UNIVERSITET 2010 GÖTEBORGS UNIVERSITET 2010 Ett av de stora och mest vitala i Europa med hög kvalitet i forskning och utbildning. ing. En kreativ och spännande nde mötesplats för många vetenskaper. Mitt i staden och i

Läs mer

Forskning och utbildning i samspel utbildningens forskningsanknytning och forskningens utbildningsanknytning

Forskning och utbildning i samspel utbildningens forskningsanknytning och forskningens utbildningsanknytning Grundutbildningsberedningen Sven-Åke Lindgren Karin Kjellgren Maxim Fris FÖRSLAG 1 / 5 2008-08-26 dnr G 8 3348/08 Forskning och utbildning i samspel utbildningens forskningsanknytning och forskningens

Läs mer

Det är skillnaden som gör skillnaden

Det är skillnaden som gör skillnaden GÖTEBORGS UNIVERSITET INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE Det är skillnaden som gör skillnaden En kvalitativ studie om motivationen bakom det frivilliga arbetet på BRIS SQ1562, Vetenskapligt arbete i socialt

Läs mer

Organisationer och förändring. Henrik Ifflander VT2014

Organisationer och förändring. Henrik Ifflander VT2014 Organisationer och förändring Henrik Ifflander VT2014 Huvudfrågor i organisationsteori organisation människa rationalitet icke-rationalitet stabilitet förändring Makt... Direkt makt - handlingsmakt, Weber

Läs mer

Arbetsvetarprogrammet. - programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad

Arbetsvetarprogrammet. - programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad Utbildningsplan för Arbetsvetarprogrammet - programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad Grundnivå, 180 högskolepoäng Programme for Analysis and Evaluation of Work and labour Markets,

Läs mer

Kerstin Nilsson, vicedekan och utbildningsansvarig vid Sahlgrenska akademin. 1. Vilken/vilka frågor väckte mest diskussion under workshopen?

Kerstin Nilsson, vicedekan och utbildningsansvarig vid Sahlgrenska akademin. 1. Vilken/vilka frågor väckte mest diskussion under workshopen? Vision 2020 Operativt ansvarig: Karin Fogelberg Sekreterare: Sylva Frisk 2011-12-07 1 / 5 Workshop 7 december: Hur ska Göteborgs universitet profilera sin högre utbildning? Program eller fristående kurser?

Läs mer

LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng

LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 08 LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng General Education Field 1, The Teaching Profession and Society, 30 higher education credits

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Pedagogik, kandidatprogram, 180 högskolepoäng

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Pedagogik, kandidatprogram, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/720 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Pedagogik, kandidatprogram, 180 högskolepoäng Education, Bachelor's Programme, 180 credits Programkod: S1PED 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Samverkan om dimensionering av utbildning. En kartläggning rapportering av ett regeringsuppdrag

Samverkan om dimensionering av utbildning. En kartläggning rapportering av ett regeringsuppdrag Samverkan om dimensionering av utbildning En kartläggning rapportering av ett regeringsuppdrag Uppdrag och syfte Kartlägga hur universitet och högskolor samverkar kontinuerligt med externa parter i frågor

Läs mer

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi Sahlgrenska akademin Dnr G 2012/523 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi Degree of Master of Medical Science (Two Years) with a major in Physiotherapy 1. Fastställande

Läs mer

Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå

Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå Dnr: FAK 2011/467 Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå Fastställda 2011-12-16 av ordförande i Fakultetsnämnden för hälsa, socialt arbete och beteendevetenskap (FHSAB) Fakultetsnämnden

Läs mer

SAMFAK 2014/114. Mål och strategier. Samhällsvetenskapliga fakulteten. Fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

SAMFAK 2014/114. Mål och strategier. Samhällsvetenskapliga fakulteten. Fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden SAMFAK 2014/114 och strategier Fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2017-01-25 Innehållsförteckning Detta är samhällsvetenskapliga fakulteten 3 En fakultet för framstående forskning 4 4

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SQ4111 Socialt arbete, 30 högskolepoäng Social Work, 30 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2011-04-14

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildning i Arbetslivsvetenskap vid Mälardalens högskola

Allmän studieplan för forskarutbildning i Arbetslivsvetenskap vid Mälardalens högskola Allmän studieplan för forskarutbildning i Arbetslivsvetenskap vid Mälardalens högskola Studieplanen är fastställd av fakultetsnämnden vid MDH, 07-06-14 1. Ämnesbeskrivning Arbetslivsvetenskap avser det

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i statsvetenskap. Dnr HS 2019/45 SASTV. Programkod:

Utbildningsplan. Masterprogram i statsvetenskap. Dnr HS 2019/45 SASTV. Programkod: Dnr HS 2019/45 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i statsvetenskap Programkod: SASTV Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: 120 Beslut om inrättande: Undervisningsspråk:

Läs mer

Nyhetsbrev Missbruk och Socialtjänstpsykiatri Nr. 2 2009. Evidensbaserad praktik i Nordväst inte bara en fråga om metoder!.

Nyhetsbrev Missbruk och Socialtjänstpsykiatri Nr. 2 2009. Evidensbaserad praktik i Nordväst inte bara en fråga om metoder!. Nyhetsbrev Missbruk och Socialtjänstpsykiatri Nr. 2 2009 Evidensbaserad praktik i Nordväst inte bara en fråga om metoder!. Inledning Studiecirklarna som avslutades på FoU- Nordväst i februari 2009 syftade

Läs mer

Utbildningen förbereder för vidare studier på avancerad nivå, konstnärlig magister eller konstnärlig master.

Utbildningen förbereder för vidare studier på avancerad nivå, konstnärlig magister eller konstnärlig master. Dansarutbildningen, 180 hp/ Programme in Dance Performance, 180 ECTS Konstnärlig Kandidatexamen, 180 hp/ Degree of Bachelor of Arts, 180 ECTS UTBILDNINGSPLAN Fastställd av Danshögskolans utbildningsnämnd

Läs mer

Masterprogram i teologi med inriktning praktisk teologi med religionsbeteendevetenskap 120 högskolepoäng

Masterprogram i teologi med inriktning praktisk teologi med religionsbeteendevetenskap 120 högskolepoäng Masterprogram i teologi med inriktning praktisk teologi med religionsbeteendevetenskap 120 högskolepoäng Master of Practical Theology (Two Year), 120 higher education credits Enskilda Högskolan Stockholm

Läs mer

Allmän studieplan för doktorsexamen i idé- och lärdomshistoria

Allmän studieplan för doktorsexamen i idé- och lärdomshistoria HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/798 Allmän studieplan för doktorsexamen i idé- och lärdomshistoria Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 16 december

Läs mer

Secondary Education: Bridging Programme

Secondary Education: Bridging Programme Utbildningsplan Verksamhetsintegrerat ämneslärarprogram, inriktning 7-9 Programkod: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: Beslut om inrättande: Undervisningsspråk: Utbildningsnivå: Examenskategori:

Läs mer

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap Mentorprogram Real diversity mentorskap Real diversity är ett projekt som fokuserar på ungdomar i föreningsliv och arbetsliv ur ett mångfaldsperspektiv. Syftet med Real diversity är att utveckla nya metoder

Läs mer

Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng Bachelor s Programme in Education 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av dekanus vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Läs mer

En dag om Validering 2 juni 2014 Enkätsvar. 1. Vad är i fokus för validering inom er verksamhet (flera alternativ kan anges)?

En dag om Validering 2 juni 2014 Enkätsvar. 1. Vad är i fokus för validering inom er verksamhet (flera alternativ kan anges)? En dag om Validering 2 juni 2014 Enkätsvar 1. Vad är i fokus för validering inom er verksamhet (flera alternativ kan anges)? - Yrkeskompetenser 30 - Kompetenser motsvarande 29 yrkesämnen - Reell kompetens

Läs mer

SGSCO, Kandidatprogram i sociologi, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Sociology, 180 credits

SGSCO, Kandidatprogram i sociologi, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Sociology, 180 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SGSCO, Kandidatprogram i sociologi, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Program utan akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på grundnivå / First

Läs mer

Översyn av organiseringen av ämnesdidaktisk forskning inom utbildningsvetenskap vid Linköpings universitet

Översyn av organiseringen av ämnesdidaktisk forskning inom utbildningsvetenskap vid Linköpings universitet SUV 2017-6.12 2017-10-17 1(5) Översyn av organiseringen av ämnesdidaktisk forskning inom utbildningsvetenskap vid Linköpings universitet Bakgrund Ämnesdidaktik gavs en central roll i den lärarutbildning

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Dnr U 2013/471 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna bestämmelser

Läs mer

Låt den rätte komma ut! - lärarutbildningens och introduktionsperiodens funktioner som grindvakter till läraryrket

Låt den rätte komma ut! - lärarutbildningens och introduktionsperiodens funktioner som grindvakter till läraryrket Låt den rätte komma ut! - lärarutbildningens och introduktionsperiodens funktioner som grindvakter till läraryrket Professor Per Gerrevall (proj.led.) Docent Ulla Karin Nordänger Doktorand Jens Gardesten

Läs mer

SACCR, Masterprogram i kulturkriminologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Cultural Criminology, 120 credits

SACCR, Masterprogram i kulturkriminologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Cultural Criminology, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SACCR, Masterprogram i kulturkriminologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå

Läs mer

Sahlgrenska akademin. Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi

Sahlgrenska akademin. Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi Sahlgrenska akademin LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Dnr J 11 919/08 Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi Degree of Master of Medical Science (Two Years) with a major in Physiotherapy 1. Fastställande

Läs mer

Masterprogram i teologi med inriktning systematisk teologi 120 högskolepoäng

Masterprogram i teologi med inriktning systematisk teologi 120 högskolepoäng Masterprogram i teologi med inriktning systematisk teologi 120 högskolepoäng Master of Theology (Two Years) With Specialization in Systematic Theology 120 higher education credits Teologiska högskolan

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i informatik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i informatik Dnr: L 2015/143 Fastställd av FUN: 2015-10-08 Versionsnr: 1 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i informatik Området och ämnet Området Examensområdet informationsteknologi definieras som teknik

Läs mer

SASKO, Masterprogram i strategisk kommunikation, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Strategic Communication, 120 credits

SASKO, Masterprogram i strategisk kommunikation, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Strategic Communication, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SASKO, Masterprogram i strategisk kommunikation, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Strategic Communication, 120 credits Program med akademiska förkunskapskrav

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1111 Sociologi: Introduktion till studier av samhället, 30 högskolepoäng Sociology: Introduction to studies Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen

Läs mer

Sahlgrenska akademin. Filosofie masterexamen med huvudområdet vårdpedagogik

Sahlgrenska akademin. Filosofie masterexamen med huvudområdet vårdpedagogik Sahlgrenska akademin LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Dnr J 11 1163/08 Filosofie masterexamen med huvudområdet vårdpedagogik Degree of Master of Science (Two Years) with a major in Health Care Pedagogics 1. Fastställande

Läs mer

SASOL, Masterprogram i rättssociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology of Law, 120 credits

SASOL, Masterprogram i rättssociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology of Law, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SASOL, Masterprogram i rättssociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå i Pedagogiskt arbete

Studieplan för utbildning på forskarnivå i Pedagogiskt arbete Dnr HS2018/125 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Studieplan för utbildning på forskarnivå i Pedagogiskt arbete (Doctoral studies in Educational Work) Beslut om inrättande Studieplanen är fastställd

Läs mer

Gendering Practices. 120 högskolepoäng

Gendering Practices. 120 högskolepoäng Utbildningsplan för masterprogram i Gendering Practices 120 högskolepoäng Avancerad nivå H2GPR G 2014/304 (rev. av G 2012/228) 1. Benämning och omfattning Genuspraktiker: masterprogram, H2GPR, 120 högskolepoäng

Läs mer

Kommittédirektiv. Pedagogisk förnyelse av den högre utbildningen. Dir. 2000:24. Beslut vid regeringssammanträde den 6 april 2000.

Kommittédirektiv. Pedagogisk förnyelse av den högre utbildningen. Dir. 2000:24. Beslut vid regeringssammanträde den 6 april 2000. Kommittédirektiv Pedagogisk förnyelse av den högre utbildningen Dir. 2000:24 Beslut vid regeringssammanträde den 6 april 2000. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare tillkallas med uppdrag att

Läs mer

Inom programmet studeras kulturarv som ett brett samhällsfenomen vilket konstrueras i samspelet mellan globala, regionala och lokala processer

Inom programmet studeras kulturarv som ett brett samhällsfenomen vilket konstrueras i samspelet mellan globala, regionala och lokala processer Inom programmet studeras kulturarv som ett brett samhällsfenomen vilket konstrueras i samspelet mellan globala, regionala och lokala processer respektive villkor. Kulturarvsbegreppet inkluderar materiella

Läs mer

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i hållbar produktion och nyttjande av marina bioresurser, 120 högskolepoäng

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i hållbar produktion och nyttjande av marina bioresurser, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/776 NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Nordiskt masterprogram i hållbar produktion och nyttjande av marina bioresurser, 120 högskolepoäng Nordic Master's Programme in Sustainable

Läs mer

SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr G 2018/361 SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Kandidatprogrammet i Globala studier, 180 högskolepoäng BA-program in Global Studies, 180 credits Programkod: S1GLS 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society

Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society Kursnivå: Grundnivå, 1-20p, Introductory level KURSENS FASTSTÄLLANDE Kursplanen gäller interimistiskt fr.o.m. höstterminen

Läs mer

Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29).

Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29). Yttrande Dnr 20160056 TCO Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29). har fått möjlighet att yttra sig till TCO angående betänkandet Trygghet

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi, 240 högskolepoäng Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 2013-06-07 Inom ämnet ges

Läs mer

SADVS, Masterprogram i utvecklingsstudier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Development Studies, 120 credits

SADVS, Masterprogram i utvecklingsstudier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Development Studies, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SADVS, Masterprogram i utvecklingsstudier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Signal- och systemteknik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Signal- och systemteknik Dnr: L 2015/93 Fastställd av FUN: 2015-06-04 Versionsnr: 3 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Signal- och systemteknik Området och ämnet Området Examensområdet informationsteknologi definieras

Läs mer

Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng Bachelor s Programme in Education 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-03-15

Läs mer

Projekt: Unga i JOBB Bjuvs kommun. En sammanfattning av den externa utvärderingen Fokus: Individens perspektiv på sitt deltagande.

Projekt: Unga i JOBB Bjuvs kommun. En sammanfattning av den externa utvärderingen Fokus: Individens perspektiv på sitt deltagande. 23 maj 2014 ESF: Europeiska Socialfonden Programområde 2 Projekt: Unga i JOBB Bjuvs kommun En sammanfattning av den externa utvärderingen Fokus: Individens perspektiv på sitt deltagande Lärande utvärdering

Läs mer

Höga omdömen av utbildning i matematik vid Umeå universitets

Höga omdömen av utbildning i matematik vid Umeå universitets Sid 1 (5) a omdömen av utbildning i matematik vid Umeå universitets Matematik Matematisk statistik Umeå universitet erhåller omdömet mycket hög kvalitet på kandidatexamen i matematik. Masterexamen i matematisk

Läs mer

Vad händer när män möts som pappor? Om öppna förskolans pappaverksamheter FFFF-konferens i Örebro

Vad händer när män möts som pappor? Om öppna förskolans pappaverksamheter FFFF-konferens i Örebro Vad händer när män möts som pappor? Om öppna förskolans pappaverksamheter FFFF-konferens i Örebro 2019-05-07 Tobias K. Axelsson Fil. dr i genusvetenskap och adjunkt i pedagogik, Örebro universitet Projektledare,

Läs mer

Gymnasieskolan och småföretagen

Gymnasieskolan och småföretagen Gymnasieskolan och småföretagen Mars 2004 Inledning Gymnasieskolan är central för småföretagens kompetensförsörjning och konkurrenskraft. Företagarna välkomnar att regeringen nu slår ett slag för ökad

Läs mer

Antagning av excellent lärare vid Fakulteten för utbildningsvetenskaper

Antagning av excellent lärare vid Fakulteten för utbildningsvetenskaper Dnr Antagning av excellent lärare vid Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2012-09-28. Senast reviderad 2013-11-14 Utgångspunkter I Pedagogiskt program för Uppsala universitet 1 betonas

Läs mer

Att bedöma. pedagogisk skicklighet

Att bedöma. pedagogisk skicklighet Att bedöma pedagogisk skicklighet Hur bedömer jag pedagogisk skicklighet? Vi blir allt fler som har anledning att ställa oss den frågan. Visad pedagogisk skicklighet är numera ett behörighetskrav vid anställning

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå med licentiatexamen som mål i Svenska med didaktisk inriktning vid Malmö högskola och Lunds universitet.

Studieplan för utbildning på forskarnivå med licentiatexamen som mål i Svenska med didaktisk inriktning vid Malmö högskola och Lunds universitet. STUDIEPLAN 2008-01-++ Dnr HT 2007/479/G 11 Området för humaniora och teologi (Institution) Studieplan för utbildning på forskarnivå med licentiatexamen som mål i Svenska med didaktisk inriktning vid Malmö

Läs mer

S2IAG Masterprogrammet i Internationell Administration och Global Samhällsstyrning, 120 högskolepoäng

S2IAG Masterprogrammet i Internationell Administration och Global Samhällsstyrning, 120 högskolepoäng STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN S2IAG Masterprogrammet i Internationell Administration och Global Samhällsstyrning, 120 högskolepoäng Master s Programme in International Administration and Global Governance,

Läs mer

Beslut om riktlinjer för val av mål vid utvärdering av utbildningar som leder till generell examen (omgång ).

Beslut om riktlinjer för val av mål vid utvärdering av utbildningar som leder till generell examen (omgång ). Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Maria Sundkvist Beslut 2012-01-31 Reg.nr 12-4013-10 Beslut om riktlinjer

Läs mer

Resultat från nationell workshop om lärande och utbildning för hållbar utveckling

Resultat från nationell workshop om lärande och utbildning för hållbar utveckling 2016 Bridging the GAP Resultat från nationell workshop om lärande och utbildning för hållbar utveckling Bridging the GAP 2016 Eva Åkesson, rektor Uppsala universitet Inledning Att lärande och utbildning

Läs mer

Högre utbildning i Sverige

Högre utbildning i Sverige Högre utbildning i Sverige Totalt 48 anordnare av högre utbildning, varav 31 statliga Inga avgifter för studenter från EU/EES Inkomst för utbildning och forskning ca 70 miljarder Av dessa 70 miljarder

Läs mer

Masterprogram i teologi med inriktning bibelvetenskap 120 högskolepoäng

Masterprogram i teologi med inriktning bibelvetenskap 120 högskolepoäng Masterprogram i teologi med inriktning bibelvetenskap 120 högskolepoäng Master of Theology (Two Years) With Specialization in Biblical Studies 120 higher education credits Teologiska högskolan Stockholm

Läs mer

Remiss av betänkandet SOU 2015:70 Högre utbildning under tjugo år (U2105/03787/UH)

Remiss av betänkandet SOU 2015:70 Högre utbildning under tjugo år (U2105/03787/UH) Umeå universitet Dokumenttyp: BESLUT Datum:2015-11-03 Dnr: FS 2015/1119 Sid 1 (2) Remiss av betänkandet SOU 2015:70 Högre utbildning under tjugo år (U2105/03787/UH) 1. Bakgrund Umeå universitet har erbjudits

Läs mer

VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS. Vilka vi är och vart vi är på väg

VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS. Vilka vi är och vart vi är på väg VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS Vilka vi är och vart vi är på väg Inledning INLEDNING Denna skrift beskriver Högskolan i Borås vision, mission och kärnvärden. Syftet är att skapa en ökad samsyn om vad Högskolan

Läs mer

Utbildningsplan. Kommunikation och PR. SGKPR Kommunikation och PR Study Programme in Public Relations. Programkod: Programmets benämning:

Utbildningsplan. Kommunikation och PR. SGKPR Kommunikation och PR Study Programme in Public Relations. Programkod: Programmets benämning: Dnr HS 2016/638 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Programkod: Programmets benämning: SGKPR Study Programme in Public Relations Karlstads universitet 651 88 Karlstad Tfn 054-700

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Samhällsvetenskap med utbildningsvetenskaplig

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Samhällsvetenskap med utbildningsvetenskaplig Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Samhällsvetenskap med utbildningsvetenskaplig inriktning, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs

Läs mer

Utbildningsplan. Samhällsvetarprogrammet. 180 högskolepoäng. Social Science Programme. 180 Higher Education Credits *)

Utbildningsplan. Samhällsvetarprogrammet. 180 högskolepoäng. Social Science Programme. 180 Higher Education Credits *) Utbildningsplan Samhällsvetarprogrammet 180 högskolepoäng Social Science Programme 180 Higher Education Credits *) Fastställd i Utbildnings- och Forskningsnämnden 2010-11-24 Gäller fr.o.m. 2011-07-01 Reviderad

Läs mer

Det svenska politiska systemet. Politik och förvaltning

Det svenska politiska systemet. Politik och förvaltning Det svenska politiska systemet Politik och förvaltning Uppläggning Centrala begrepp: byråkrati och offentlig förvaltning Teorier om förvaltningens roll Legitimitet och offentlig förvaltning Byråkrati ett

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MUSIKALISK GESTALTNING. Filosofiska fakultetsnämnden

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MUSIKALISK GESTALTNING. Filosofiska fakultetsnämnden ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MUSIKALISK GESTALTNING Filosofiska fakultetsnämnden 2007-09-17 1 Ämnesområde I ämnet Musikalisk gestaltning studeras och gestaltas konstnärliga problemställningar

Läs mer

Det pedagogiska ledarskapets förändring och stabilitet. en kritisk policyanalys

Det pedagogiska ledarskapets förändring och stabilitet. en kritisk policyanalys Det pedagogiska ledarskapets förändring och stabilitet en kritisk policyanalys Rektorslyftet ett policyförslag i 2011 års budgetprop Satsa på det pedagogiska ledarskapet i skolan Ledarskapet är avgörande

Läs mer

Kommittédirektiv. Finansmarknadsråd. Dir. 2006:44. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006.

Kommittédirektiv. Finansmarknadsråd. Dir. 2006:44. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Kommittédirektiv Finansmarknadsråd Dir. 2006:44 Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Sammanfattning av uppdraget Ett råd bestående av ledamöter - kunniga i finansmarknadsfrågor - från akademi,

Läs mer

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/203 IT-FAKULTETEN Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Learning, Communication and Information Technology, Master's Programme,

Läs mer

Magisterprogram i teologi med inriktning praktisk teologi med religionsbeteendevetenskap 60 högskolepoäng. Enskilda Högskolan Stockholm

Magisterprogram i teologi med inriktning praktisk teologi med religionsbeteendevetenskap 60 högskolepoäng. Enskilda Högskolan Stockholm Magisterprogram i teologi med inriktning praktisk teologi med religionsbeteendevetenskap 60 högskolepoäng Master of Practical Theology (One Year), 60 higher education credits Enskilda Högskolan Stockholm

Läs mer

Expertgruppens verksamhetsstrategi

Expertgruppens verksamhetsstrategi EBA Expertgruppen för biståndsanalys 2013-11-06 Expertgruppens verksamhetsstrategi Detta dokument beskriver den strategi beträffande verksamheten som expertgruppen har valt för att utföra det givna uppdraget.

Läs mer

Svensk sjuksköterskeförening om

Svensk sjuksköterskeförening om JUNI 2009 Svensk sjuksköterskeförening om Sjuksköterskans profession De gemensamma kriterierna för en profession är att den vilar på vetenskaplig grund i form av ett eget kunskapsområde leder till legitimation

Läs mer

SAMES, Masterprogram i mellanösternstudier, 120 högskolepoäng Master Programme in Middle Eastern Studies, 120 credits

SAMES, Masterprogram i mellanösternstudier, 120 högskolepoäng Master Programme in Middle Eastern Studies, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SAMES, Masterprogram i mellanösternstudier, 120 högskolepoäng Master Programme in Middle Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå

Läs mer

Statens skolverk 106 20 Stockholm

Statens skolverk 106 20 Stockholm Utbildningsdepartementet Regeringsbeslut I:44 2012-03-29 Statens skolverk 106 20 Stockholm U2011/4343/S U2011/7370/GV (delvis) U2012/2103/GV Uppdrag att svara för utbildning Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

Sammanfattning SWOT-analys. SWOT analys styrkor. 1. Flexibilitet och lyhördhet för förändringar. 2. Tänka strategiskt framåt vara före

Sammanfattning SWOT-analys. SWOT analys styrkor. 1. Flexibilitet och lyhördhet för förändringar. 2. Tänka strategiskt framåt vara före Sammanfattning SWOT-analys Nedanstående är ett försök till rangordning av de punkter som lyftes fram i analysseminarium med KK-stiftelsen, Apel och ledningsgruppen för Ung Kommunikation den 6 april 2009.

Läs mer

Att se och förstå undervisning och lärande

Att se och förstå undervisning och lärande Malmö högskola Lärande och Samhälle Kultur Språk Medier Självständigt arbete på grundnivå 15 högskolepoäng Att se och förstå undervisning och lärande Observing and understanding teaching and learning Karin

Läs mer

Ur Riksdagsbeslut för den nya lärarutbildningen (Sverige) : Utbildningsutskottets betänkande 2009/10:UbU16

Ur Riksdagsbeslut för den nya lärarutbildningen (Sverige) : Utbildningsutskottets betänkande 2009/10:UbU16 Ur Riksdagsbeslut för den nya lärarutbildningen (Sverige) 100428: Utbildningsutskottets betänkande 2009/10:UbU16 Ny lärarutbildning Betänkande 2009/10:UbU16 Utskottets förslag och kammarens omröstning

Läs mer

Utbildningsprogram Högre stabsofficersutbildning med operativ inriktning (HSU Op)

Utbildningsprogram Högre stabsofficersutbildning med operativ inriktning (HSU Op) Utbildningsplan 1 (6) Utbildningsprogram Högre stabsofficersutbildning med operativ inriktning (HSU Op) Benämning på engelska Advanced Command and Staff Programme Högskolepoäng: 120 högskolepoäng Programkod:

Läs mer