LÄGG TILL - I ÅRSTA HAVSBAD

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LÄGG TILL - I ÅRSTA HAVSBAD 2006.04.21"

Transkript

1 LÄGG TILL - I ÅRSTA HAVSBAD G E S T A L T N I N G S P R O G R A M

2 1

3 3 Årsta havsbad är en unik företeelse såväl nationellt som internationellt. Det är landets första anlagda fritidsby helt på kooperativ basis och intar idag en väl framskjuten plats i svensk bostadshistoria. Så beskrivs Årsta havsbad i Stockholmsregionens kulturhistoriska miljöer, Gestaltningsprogrammet är framtaget som en bilaga till de nya detaljplaner som är under utarbetande. Den gamla detaljplan, från 1976, medger en byggrätt på 60 kvm samt möjlighet att inreda loft. Parallellt med planarbetet pågår arbetet med att förse Årsta Havsbad med ett nytt VA-system. Den nya detaljplanen föreslår en byggrätt om 70 kvm, för att möjliggöra nytt våtrum. Inom dessa 70 kvm tillåts en eller två byggnader. En begränsning av takvinkel införs så att husens ursprungliga flacka tak bevaras. Utöver det tillkommer en rätt att bygga uthus på 15 kvm. Största sammanlagda byggnadsarea för byggnad/er och uthus får dock inte överstiga 1/10 av tomtarean. Foldern kommer utgöra ett stöd vid bygglovgivning. Materialet har tagits fram under ledning av planavdelningen på Haninge kommun. Idéer och illustrationer har tagits fram av Orrberg Arkitektkontor AB. INNEHÅLL BAKGRUND s. 3 CHECKLISTA VID FÖRÄNDRING s. 4 - råd till stugägaren TILLBYGGNAD - exempel 1 s. 7 TILLBYGGNAD - exempel 2 s. 9 TILLBYGGNAD - exempel 3 s.11 NYBYGGNAD - exempel 1-4 s.13 UTVÄNDIG FÄRGSÄTTNING s.16

4 4 BAKGRUND Årsta havsbad utvecklas i samspel mellan nyskapande och bevarande. Bebyggelsen vårdas och utvecklas på ett sätt som är värdigt för en kulturhistoriskt intressant miljö. Utvecklingens mål är att bevara områdets särprägel och samtidigt möjliggöra en användning som i högre grad tillfredställer vår tids krav. Naturlandskapets karaktär skyddas. Naturlandskapet är själva kärnan i Årsta Havsbad. Dess skönhet var avgörande för att just den här platsen valdes. Det är därför viktigt att vårda det naturliga landskapet och inte göra ingrepp i form av t ex sprängning, terrassering eller avverkning av stora träd. En för platsen naturlig växtlighet uppmuntras. Stora altandäck undviks liksom stenläggningar och asfaltering. Parkområdet och stranden vårdas. De offentliga rummen skyddas. De karaktäristiska gaturummen med sina staket, smala mått och beläggningen av grus eller naturlig vegetation/berg är idag områdets mest välbevarade särdrag, av stor betydelse för helheten. Gatukaraktären bör skyddas. Den gröna gatubilden bevaras och stärks genom fortsatt vård av vegetationen. Ny bebyggelse bör inte placeras mellan huvudbyggnad och gata. Terrasseringen ned mot stranden vårdas och kan utvecklas för att återfå sin monumentala karaktär. Årsta torg vårdas och en utveckling som sluter torgrummet bör gynnas. Bebyggelsen utvecklas med omsorg om helhetsverkan i den totala miljön. Den ursprungliga idén om att byggnaderna ska underordna sig naturen ska respekteras. Strävan efter en mer sammanhållen bebyggelse enligt ursprungstanken från 30-talet och traditionen från HSB-perioden ska prägla den fortsatta utvecklingen av bebyggelsen i hela Årsta havsbad. Utformningsprinciperna lågmäld saklig - odekorerad ska vara ledande. De sammanhållande elementen är framförallt tak med 6-23 graders lutning, materialval, färgskala och 1-vånings byggnadshöjd. Byggnaders form ska vara småskalig. Förändringar av bebyggelsen får göras så att tiden för dessa blir läsbar. Befintlig bebyggelse får förändras varsamt. Det är dock en stor tillgång för området att så många som möjligt av originalstugorna finns kvar. Nya byggnader får infogas med omsorg och med respekt för helhetsverkan. Tidens läsbarhet i bebyggelsen ses som en tillgång.

5 CHECKLISTA VID FÖRÄNDRING - råd till stugägaren 5 TOMTEN Var är det trevligt att vistas? Var och när - är det sol och skugga? Finns det en utsikt? Framsida? Baksida? Finns det delar av tomten som är plana eller branta? Finns det stora och gamla träd? Hur många byggnader finns på din tomt? Kan de flyttas vid behov? Hur stor är din tomt? Hur stor del får bebyggas? Var får den bebyggas? STUGA OCH UTHUS I vilket skick är huset och uthusen? Är det originalbyggnader med fina detaljer? Har stugan blivit tillbyggd i flera etapper? Titta på takfot, fönster och dörrar - många stugor har fina detaljer och originallösningar kvar. Hur stor är din stuga och dina uthus? Hur mycket får du bygga till? p BEHOV Tänk igenom vilka behov ni har idag, och om några år? När kommer ni att använda stugan? Vilka funktioner prioriterar ni? Hur vill ni att ute och inne samverkar? Är det viktigt att lösa alla behov samtidigt? Eller vill ni göra en etapplösning där delarna kan byggas till undan för undan? Gör gärna en skiss som redovisar era behov och samband mellan dessa. En arkitekt eller annan sakkunnig kan hjälpa dig planera förändringar av din bebyggelse. Tänk på att det ofta finns flera sätt att lösa era idéer och styra mot de funktionella, tekniska, estetiska och ekonomiska mål ni har. I tidigt skede är möjligheten att påverka som störst. Tänk också på att du kan anlita arkitekten för hela projektet eller delar av projektet. - till exempel för rådgivning och idéer om hur tomten kan disponeras och hur ert behov kan lösas. - till exempel för att ta fram planer och fasader för hur förändringen kan se ut. - till exempel för att ta fram handlingar för hur byggnader, detaljer och markplanering löses så att bygglov kan sökas. På finns råd och tips samt information om hur ni anlitar en arkitekt.

6 6 CHECKLISTA VID FÖRÄNDRING - råd till stugägaren DISPONERA TOMTEN En god princip är att inte bygga på den del av tomten som är fin att vistas på. Tänk också på att förändringar av bebyggelsen ger nya förhållanden för t ex sol, skugga och vind. De karaktäristiska gröna gaturummen är av stort värde. Planera därför eventuell tillbyggnad så att gaturummet inte påverkas av tillbyggnaden, dvs gärna mellan stuga och tomtens bakre del. RIKTLINJER FÖR UTFORMNING AV BYGGNADER Det är önskvärt att även i den fortsatta utvecklingen av området behålla bebyggelsens låga karaktär. De ursprungliga stugorna har en taklutning på cirka grader. Anslut gärna till dessa höjder. Smala gavelbredder ger slanka och småskaliga huskroppar. Det bidrar också till låga byggnadshöjder. De ursprungliga stugornas gavelbredd varierar mellan 3,3-4,75 m. De tillägg som görs bör ha en gavelbredd som är högst 5 meter. Beakta även hierarkin mellan byggnaderna. Läs mer om detta under Lågmäld sid 6. Fasadmaterial bör huvudsakligen bestå av stående locklistpanel. Fasadkulörer, se färgsättning sid 16. Takbeklädnad bör vara av svart takpapp, svart eller mörkgrå falsad slätplåt alternativt rött lertegel. PRINCIPER FÖR TILLBYGGNAD Följande principer för tillbyggnad syftar till att ge liten påverkan på det befintliga huset. Det ursprungliga huset kan då urskiljas och tillbyggnaden kan förhålla sig till markhöjder på ett friare vis. Ofta kan det vara lämpligt att lägga nya funktioner som t ex kök och bad i den tillbyggda delen. Ursprungshuset kan då kvarstå oisolerat i sitt befintliga skick medan tillbyggnaden kan utföras isolerad. TILLBYGGNAD GENOM FÖRLÄNGNING Flera av de ursprungliga hustyperna redovisades med en möjlighet för tillbyggnad genom förlängning. Beakta rumshöjder och isolering om ni väljer att förlänga. TILLBYGGNAD MED LÄNK En tillbyggnad fristående från den befintliga stugan kan knytas till denna med en länk. Länken ger ofta möjlighet till ny entré. Den fristående tilbyggnaden kan läggas nära marken och ge god förbindelse med uteplats. Tänk på att länken räknas in i byggnadsarean även om den bara utformas som ett skärmtak. TILLBYGGNAD MED FRISTÅENDE HUS I vissa fall kan det vara svårt att ansluta till den befintliga stugan. Då kan tillbyggnad genom ett fristående hus vara en god lösning. Lägg märke till att mellanrummen mellan husen ofta ger fina uterum.

7 CHECKLISTA VID FÖRÄNDRING-råd till stugägaren 7 GESTALTNING En god gestaltning, där byggnadens helhet och detaljer samverkar med varandra och omgivningen, ger hög kvalitet. De ursprungliga stugorna har funktionalistiska drag men kännetecknas framförallt av ett lågmält och behärskat formspråk. Det ses som en tillgång när nya byggnadsdelar speglar vår tid idag och samtidigt tillvaratar dessa karaktärsskapande gestaltningsaspekter. Vi sammanfattar här de huvudprinciper för gestaltning som syftar till en sammanhållen bebyggelse i Årsta havsbads anda. LÅGMÄLD I Årsta havsbad framhålls naturen och stadsstrukturen som den i särklass mest framträdande kulturmiljöaspekten. Med lågmäld menas i denna anda att bebyggelsen bör underordna sig natur och stadsstruktur. Bygg gärna lågt och nära marken. Bevara terrängens naturliga form och bevara stora träd. Tänk också på byggnadernas hierarki. Låt gärna din tillbyggnad underordna sig ditt ursprungshus. Takfotshöjd, takets högsta punkt, gavelns bredd och tillbyggnadens placering på tomten är avgörande för hur framträdande byggnaden blir. SAKLIG 1930 var Årsta havsbads syfte sommarboende i kooperativ anda för ett brett folklager. Stugorna som byggdes för detta ändmål präglades av stor saklighet. Flera av stugorna kan beskrivas som ett rum med kök. Runt detta väggar och tak som skyddar mot väder. Fönster för ljus och dörr för att komma in. Materialen takpapp och träpanel är vad det ser ut att vara. Med saklighet i denna anda menas att låta byggnader vara formade för sitt syfte. Låt även materialen vara det de är och undvik imiterande material. ODEKORERAD De ursprungliga stugorna i Årsta havsbad formgavs i funktionalistisk anda. Ursprungsdetaljerna har dock en väl övervägd formgivning. Lägg t ex märke till taktassarna som är snedsågade och därmed nätta, fönstren vars rutor är så små att spröjsar inte behövs, och hur knutar och foder ursprungligen målades in i samma färg som stugan.

8 8 TILLBYGGNAD - exempel 1 FÖRUTSÄTTNINGAR Den befintliga stugan ser ut att vara en stugtyp 1 med inbyggd veranda och senare tillbyggd kvist. Stugan har många fina originaldetaljer bevarade som t ex taktassar och fönster. Taktäckningen av papp har givit förutsättningen för små dimensioner på vindskivor och takdetaljer. Tomten är relativt plan och får karaktär av ett antal stora träd. På tomten finns också två fina uthus, även dessa med fina detaljer. Planeringen av tomten begränsas något av att detta är en hörntomt som regleras med ca 6 meter mark som inte får bebyggas längs de två gatusidorna. BEHOV Vi ser för oss att stugägaren önskar lägga till toalett och modernt kök. Eftersom den befintliga stugan har relativt hög sockelhöjd finns även önskemålet att ge bostadsrummen god kontakt med en uteplats.

9 Detta exempel visar hur den befintliga stugan byggts till både genom förlängning och genom en friliggande tillbyggnad som ansluter till det befintliga huset med en länk. Den friligggande tillbyggnaden ligger nära marken och ger god anslutning till nya uteplatser. En trappa i den förlängda huskroppen ansluter till befintliga hushöjder. Länken har utformats som en ny entré till stugan och ger därmed de nya funktionerna god kontakt med uteplatser som har sol vid olika tidpunkter på dagen. Utöver funktionerna kök och toalett/dusch inrymmer detta exempel även tvättfunktion i hygienrummet samt ett allrum med god trädgårdskontakt och öppen spis. Den befintliga stugans rum har övergått till rum som kan brukas som sovrum. Den nuvarande entrén till verandan kvarstår som extraentré. Utvändiga material som valts är stående locklistpanel och taktäckning av papp. Markmaterial är trätrall och gräs. Tillbyggnaden kan göras i etapper. Nedanstående två planfigurer visar exempel på detta. ETAPP 1 Tillbyggnad av hygienrum samt ny entré med tak. TILLBYGGNAD - exempel 1 Tomtyta: 994 m2 Befintlig stuga: 25,5 m2 Tillbyggnad etapp 3: 37,5 m2 Total bostadsyta: 63 m2 Befintliga uthus: 6 m2 Bebyggelseytorna avser byggnadsarea. Tillbyggnad Befintlig byggnad 9 ETAPP 2 Tillbyggnad av kök och entréutrymme. ETAPP 3 Tillbyggnad av allrum med öppen spis.

10 10 TILLBYGGNAD - exempel 2 FÖRUTSÄTTNINGAR Den befintliga stugan är en stugtyp 4 med inbyggd veranda. Stugan är i mycket gott skick och har många fina originaldetaljer som t ex taktassar och fönster. Eftersom tomten lutar brant har stugan idag en sockel med ca två våningars höjd vid ena gaveln. Denna höjd har givits av naturens form och husets placering i förhållande till gatan. Tomtens låga del är relativt plan, fri från stora träd och vänder sig mot ett skogsparti. På kanten av denna plana yta finns ett uthus som rymmer torrdass. BEHOV Vi ser för oss att stugägaren har behov av toalett, tvättfunktion och modernt kök. Det finns också önskemål om att rymma fler personer i sovrum och gemensamma rum samt önskemål om solig, skyddad uteplats.

11 Exemplet visar hur en tillbyggnad görs på den låga delen av tomten, mellan befintligt hus och uthus. Den befintliga stugan har förlängts för att rymma trappa som leder till den nya huskroppen. Tillbyggnaden har gjorts fullt isolerad och rymmer förutom kök, wc/dusch och tvätt även allrum med öppen spis. Placeringen har gjorts nära marken och tillbyggnaden bildar tillsammans med det befintliga uthuset ett gårdsrum med sol under dag och kväll. En uteplats med morgonsol bildas också i ett hörn på motstående sida. Den ursprungliga stugan har endast påverkats vid norra gaveln. Befintlig kokvrå har blivit hall i anslutning till nya trappan. Rum har övergått till sovrumsfunktioner. och utedasset har ominretts till förråd. Utvändiga material som valts är stående locklistpanel och taktäckning av papp. På marken används trätrall på olika höjdnivåer, stenläggning i anslutning till befintlig häll samt naturlig vegetation med inslag av gräs. TILLBYGGNAD - exempel 2 Tillbyggnad Befintlig byggnad Tomtyta: 890 m2 Befintlig stuga: 24 m2 Tillbyggnad stuga: 46 m2 Total bostadsyta: 75 m2 Befintligt uthus: 5 m2 Bebyggelseytorna avser byggnadsarea. 11

12 12 TILLBYGGNAD - exempel 3 FÖRUTSÄTTNINGAR Den befintliga stugan är en stugtyp 10 mycket nära originalskick med många välbevarade detaljer men med visst renoveringsbehov. Tomten är relativt plan, lång och smal och har en öppen karaktär. Ett fåtal stora träd finns, framförallt i tomtens bakre del. Varken uthus eller dass finns på tomten. BEHOV Vi ser för oss att stugägaren vill lägga till funktionerna hygienutrymme och modernt kök. Vidare finns behov av förrådsutrymme som kan brukas för förvaring av utemöbler och trädgårdsredskap. Den smala öppna tomten ger idag ingen vind- och insynsskyddad uteplats vilket är anledningen till att stugägaren gärna ser att tomten disponeras för skyddad utevistelse. Stugägaren är också mycket mån om att stugan inte förvanskas.

13 FÖRSLAG Detta exempel visar hur tillbyggnad har gjorts med en friliggande stuga bakom den befintliga stugan. Även ett friliggande förråd har byggts till på tomtens bakre del. Mellan de tre byggnaderna bildas uterum med olika kvaliteter och sol på olika delar från morgon till kväll. Den nya stugan är fullt isolerad och inrymmer modernt kök och toalettrum med dusch. Även ett allrum ryms i den nya stugan. Tillbyggnad med ett friliggande hus på detta sätt medför mycket små ingrepp i den befintliga stugan. I detta exempel har denna dock försetts med en dörr från sovrum till den nya uteplatsen. Befintlig kokvrå har omvandlats till sovrum och komplettering av den befintliga trappan har gjorts. Den nya stugan ligger nära marken och har god kotakt med den sydvästvända uteplatsen genom skjutpartier. Skjutbar solavskärmning fyller sin funktion i detta läge. Utvändiga material som valts är stående locklistpanel och taktäckning av papp. TILLBYGGNAD - exempel 3 Tomtyta: 960 m2 Befintlig stuga: 36 m2 Tillbyggnad stuga: 32 m2 Total bostadsyta: 68 m2 Befintliga uthus: 0 m2 Tillbyggnad uthus: 6 m2 Bebyggelseytorna avser byggnadsarea. Tillbyggnad Befintlig byggnad 13

14 14 NYBYGGNAD-exempel 1

15 Bilden på föregående sida illustrerar planlösningen nedan. Detta exempel är tillämpligt i en situation där den befintliga stugan är i så dåligt skick att tillbyggnad inte är försvarbart. Exemplet bygger på ett modultänkande som redovisas på nästa sida. Ett tänkt scenario är en sluttande tomt med någon planare del fri från stora träd. Här formar två byggnader ett uterum på tomtens plana del. De två huskropparna ligger på olika höjder och ansluter på så vis väl till omgivande mark. Huskropparna förbinds med ett golv och en pergola. Ytterligare en uteplats erbjuder sol/skugga vid andra tider på dagen. Husens smala gavelmått och låga byggnadshöjder ansluter väl till de omgivande stugorna. Utvändiga material som valts är stående locklistpanel och taktäckning av papp. Markmaterial är trätrall och naturlig vegetation med inslag av gräs. NYBYGGNAD- exempel 1 Tomtyta: 700 m2 Nya stugor: m2 Total bostadsyta: 70 m2 Bebyggelseytorna avser byggnadsarea. 15 Pergola : här avses gång som formas av ramverk vars syfte är att bära skuggivande växter. Pergolan är ej täckt av tak. Observera att tak räknas som byggnadarea när byggnader sammanbyggs.

16 16 NYBYGGNAD- exempel De allra flesta stugor i Årsta Havsbad är möjliga att bygga till för att inrymma funktioner som t ex kök och bad. Enskilda byggnader som är nära originalutförandet är intressanta tidsdokument liksom även de tillbyggnader som gjordes under HSB-perioden när en platstypisk byggtradition utvecklades. I enstaka fall kan ursprungsbygganden vara i dåligt skick. Vid ett sådant tillfälle kan rivning och nybyggnad vara en möjlighet. Nya byggnader bör infogas med omsorg och respekt för helhetsverkan. Tidens läsbarhet i bebyggelsen ses som en tillgång. Det exempel på nybyggnad som redovisas här bygger på ett modultänkande. Rumsdelarna som redovisas nedan kan utformas som enskilda byggnader eller sammanfogas till större. Lägg märke till att rumsdelarna kan läggas på olika höjder i förhållande till varandra - allt för att få god anslutning till markförhållanden på olika tomter. Rumsdelarna nedan kan också användas för tillbyggnad av en befintlig stuga med en friliggande ny stuga (jämför med tillbyggnad - exempel 3, sid 11). EXEMPEL 2, CA 57 M2 Detta nybyggnadsexempel är i första hand en planlösningsidé och kan ges olika utformingar för att tillvarata till exempel ljus- och entréförhållanden på en aktuell tomt. Lägg märke till gavelbredderna är mycket smala, vilket främjer låga byggnadshöjder. Exemplet främjer också etapputbyggnad av stugor. Årsta Havsbad har vuxit fram under en lång period och präglas av en viss grad av självbyggeri. Även i den fortsatta utbyggnaden av området finns möjligheten att arbeta på detta sätt. EXEMPEL 3, CA 58 M2 RUMSDELAR SOM KAN SAMMANFOGAS PÅ OLIKA SÄTT. EXEMPEL 4, CA 58 M2

17 UTVÄNDIG FÄRGSÄTTNING 17 Färgsättningen bör bidra till en sammanhållen bebyggelse enligt ursprungstanken från 30-talet och den tradition som utvecklades under HSB:s period. Under HSB:s tid som markägare reglerades byggnadernas färgskala till en begränsad palett. Olika källor har dock olika bild av vilka kulörer som har ingått i denna palett. Oljefärg i klara nyanser av rött, gult och grönt uppges i en källa, tjärfärg i en annan. Idag är falu rödfärg en vanligt förekommande färg. För helheten och den framtida utvecklingen är dock det viktigaste att färgskalan begränsas. Följande kulörförslag föreslås därför som utgångspunkt för den fortsatta bebyggelseutvecklingen i Årsta havsbad. Det är också en rekommendation att inte betona byggnadernas detaljer och att t ex knutar och foder utförs i samma kulör som byggnaden. Förklaring: NCS, natural color system. NCS är ett symbolspråk för färger i enlighet med Svensk Standard. Med hjälp av detta kan färger beskrivas utifrån hur de uppfattas av människan. En färgbeteckning representerar en färgförnimmelse och säger ingenting om t ex vilka pigment som åstadkommer detta. I färgbeteckningen S 2050-Y30R betyder 2050 färgens nyans och Y30R färgens kulörton. I detta exempel står 20 för svartheten och 50 för kulörtheten. Kulörtonen i exemplet är besläktad med gult och rött; närmare bestämt 70 % gulhet och 30% rödhet. Färghandlare kan vanligtvis tillhandahålla färgprover. RÖDA GRÖNA GULA Benämningarna engelskt rött och järnoxidrött används för dessa kulörer. Pigmenten har använts mycket både i slamfärg och oljefärg och finns idag på många av stugorna i Årsta havsbad. Röda kulörer nära nedan angivna kulörnummer föreslås. Samtliga av dessa är kraftigt röda med 50% svarthet. S5040-Y70R (falu ljus) S5040-Y80R (falu röd) S5040-Y90R I Årsta havsbad finns ett rikt utbud av gröna kulörer. Mångfalden av grönt har blivit typisk för området. De traditionella staket som formar gaturummen är gröna liksom flertalet av de uthus och dass som finns kvar. De gröna byggnaderna är lågmälda och underordnar sig naturen i Årstahavsbads-anda. Gröna kulörer nära nedan angivna kulörnummer föreslås. Kulörnumrena anger en stor spännvidd men har gemensamt att de har en svarthet som varierar mellan %. S5020-G30Y (mättad grön) S7020-G90Y (falu verde) S3010-G30Y (ljusgrön) S6020-G10Y(mörkgrön 2) S6020-G30Y (mörkgrön 1) Gult, eller ockra, har alltid varit en vanlig färg i svenskt måleri. Gula stugor finns också väl representerade i Årsta havsbad. Gula kulörer nära nedan angivna kulörnummer föreslås. S2040-Y20R (ockra) S4050-Y20R (falu ockra) S2030-Y30R (ljusockra) S3050-Y30R (mörkockra)

Råd och riktlinjer för gestaltning. Sintorps. Sintorp 4:6 2010-03-04 BN 63. 1 av 7

Råd och riktlinjer för gestaltning. Sintorps. Sintorp 4:6 2010-03-04 BN 63. 1 av 7 Råd och riktlinjer för gestaltning Sintorps Sintorp 4:6 2010-03-04 BN 63 1 av 7 Bakgrund Byggnadsnämnden har till uppgift enligt Plan- och bygglagen att verka för en god och estetiskt tilltalande stads

Läs mer

Före kontrakt. Steg 1 - Tomten. Väderstreck

Före kontrakt. Steg 1 - Tomten. Väderstreck Före kontrakt Det finns tre huvudfaktorer som påverkar utformningen av ditt hus: tomten, detaljplanen (inom planlagt område) och dina egna behov, önskemål och drömmar. För att hjälpa till att välja ett

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. Tillhörande detaljplan för bostadsområdet Äppelbacken, del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo tätort och kommun, Gävleborgs län

GESTALTNINGSPROGRAM. Tillhörande detaljplan för bostadsområdet Äppelbacken, del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo tätort och kommun, Gävleborgs län Dnr 2014/0547-31 GESTALTNINGSPROGRAM. Tillhörande detaljplan för bostadsområdet Äppelbacken, del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo tätort och kommun, Gävleborgs län Upprättat i maj 2015 Innehåll Gestaltningsprogrammets

Läs mer

Bygga på landet. Avesta - Fagersta - Norberg

Bygga på landet. Avesta - Fagersta - Norberg Bygga på landet Avesta - Fagersta - Norberg Denna skrift vänder sig till dig som planerar att bygga på landet i Avesta, Fagersta eller Norbergs kommun. Den innehåller information och rekommendationer som

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM, KOMPLETTERING

GESTALTNINGSPROGRAM, KOMPLETTERING GESTALTNINGSPROGRAM, KOMPLETTERING Glasberga Sjöstad 2008 06 25 Komplettering av gestaltningsprogram för Glasberga Sjöstad 2008-06-25 1(10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 BAKGRUND... 3

Läs mer

Inom planområdet förbereds även yta för ett gruppboende.

Inom planområdet förbereds även yta för ett gruppboende. Detaljplan för Ekgården södra (Ritorp 1:1 mm) P 04015 planbeskrivning 7 Verksamhet Norr om och i direkt anslutning till planområdet ligger en mekanisk verkstad. Antal uppskattade transporter per dag med

Läs mer

Gestaltningsprogram. Detaljplan för del av fastigheten Magnarp 64:1

Gestaltningsprogram. Detaljplan för del av fastigheten Magnarp 64:1 Gestaltningsprogram Detaljplan för del av fastigheten Magnarp 64:1 SYFTE Syftet med ett gestaltningsprogram är att underlätta samarbetet mellan fastighetsägare och kommun genom att illustrera och tydliggöra

Läs mer

BJÖRKRIS. Råd och riktlinjer. Kvarter K. Antagen: 2012-01-12 BN 9 F H M J C E

BJÖRKRIS. Råd och riktlinjer. Kvarter K. Antagen: 2012-01-12 BN 9 F H M J C E BJÖRKRIS O Råd och riktlinjer Kvarter K L N I K F H M J C E B D A Antagen: 2012-01-12 BN 9 Innehåll Innehåll Inledning Bakgrund Behöver jag bygglov? Detaljplan Tillbyggnader i Björkris Avskärmning kring

Läs mer

Gestaltningsprogram för Karlskronaviken Bilaga till detaljplan för Karlskronaviken, plan nr 80-47

Gestaltningsprogram för Karlskronaviken Bilaga till detaljplan för Karlskronaviken, plan nr 80-47 SALEMS KOMMUN GESTALTNINGSPROGRAM Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen 15-02-23 rev 15-04-15 Dnr Bom 1997/300 Plan- och exploateringsenheten Conny Olsson 1 Gestaltningsprogram för Karlskronaviken Bilaga

Läs mer

D 220 Upprättad Laga kraft

D 220 Upprättad Laga kraft D 220 Upprättad 2008-12-30 Laga kraft 2013-03-20 INNEHÅLL INLEDNING... 3 SKOGSSTADEN VID FJÄRDEN - ÅRSTA HAVSBADS KARAKTÄR... 4 Landskapet... 4 Strukturen... 4 Hotellet... 5 Torg och mötesplatser... 6

Läs mer

Ritningar över typlösningar för tillbyggnader inom Kv. Tibasten

Ritningar över typlösningar för tillbyggnader inom Kv. Tibasten ANTAGANDEHANDLING Dp 82-66 Bil.2 Bilaga 2 Ritningar över typlösningar för tillbyggnader inom Kv. Tibasten Ritningsförteckning över typlösningar för Kv. Tibasten Bk-1: Bk-2: Bk-3: Bk-4: Bk-5: Bk-6 Bk-7:

Läs mer

Förtydligande av ord och begrepp i detaljföreskrifter gällande Föreningen Årstafältets koloniområde

Förtydligande av ord och begrepp i detaljföreskrifter gällande Föreningen Årstafältets koloniområde Bilaga 2 Förtydligande av ord och begrepp i detaljföreskrifter gällande Föreningen Årstafältets koloniområde Altan På stuglott är det tillåtet att bebygga varje enskild lott med totalt 23 kvm, uppdelat

Läs mer

RIKTLINJER OCH REKOMMENDATIONER

RIKTLINJER OCH REKOMMENDATIONER 1454 C RIKTLINJER OCH REKOMMENDATIONER för placering och utformning av bebyggelse i del av Överenhörna-Ekensberg 1:23 LUNDHAGEN P 03001, 2006-05-31 Syfte Denna handling utgör ett komplement till planbestämmelserna

Läs mer

TILLBYGGNAD EXEMPELRITNINGAR MED FÖRKLARINGAR

TILLBYGGNAD EXEMPELRITNINGAR MED FÖRKLARINGAR TILLBYGGNAD EXEMPELRITNINGAR MED FÖRKLARINGAR Kontaktuppgifter Via post: Östersunds kommun Samhällsbyggnad 831 82 Östersund Ring: 063-14 30 00 Mail: kundcenter@ostersund.se Hemsida: www.ostersund.se Varför

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. del av SÖDERBY PARK, Salem 5:29 m.fl. (västra delen) Del 2 Villor väster ANTAGANDEHANDLING 2007-02-05 SALEMS KOMMUN

GESTALTNINGSPROGRAM. del av SÖDERBY PARK, Salem 5:29 m.fl. (västra delen) Del 2 Villor väster ANTAGANDEHANDLING 2007-02-05 SALEMS KOMMUN GESTALTNINGSPROGRAM del av SÖDERBY PARK, Salem 5:29 m.fl. (västra delen) Del 2 Villor väster ANTAGANDEHANDLING 2007-02-05 SALEMS KOMMUN N 2 illustrationsplan över västra Söderby Del 2 villor väster Gestaltningsprogram

Läs mer

Råd och riktlinjer för gestaltning. Kvarteret Tallbacken. Fastigheten Vicka 1:19. Antagen i BN 2008 06 04 210 1

Råd och riktlinjer för gestaltning. Kvarteret Tallbacken. Fastigheten Vicka 1:19. Antagen i BN 2008 06 04 210 1 Råd och riktlinjer för gestaltning Kvarteret Tallbacken Fastigheten Vicka 1:19 Antagen i BN 2008 06 04 210 1 Råd och Riktlinjer kvarteret Tallbacken BAKGRUND Bakgrund Behövs det bygglov? Byggnadsnämnden

Läs mer

G E S T A L T N I N G S P R O G R A M S Ä B Y H A G E 2015-04-08

G E S T A L T N I N G S P R O G R A M S Ä B Y H A G E 2015-04-08 G E S T A L T N I N G S P R O G R A M S Ä B Y H A G E 2015-04-08 Österåker, Åkersberga, Säby hage, del av Hagby 1:3 mfl. Strax utanför Åkersberga centrum kommer nya bostäder att uppföras på Stora Säbys

Läs mer

BYGGREGLER. Linköpings koloniträdgårdar

BYGGREGLER. Linköpings koloniträdgårdar BYGGREGLER Linköpings koloniträdgårdar Allmänt Byggregler gällande Ullevi, Emmalund, Ådala samt Valla som även skall ansöka om bygglov hos Kommunens Byggnämndskontor. Tomtstorlekar Tomtstorleken för koloni-

Läs mer

Dnr 2014/0547-31. GESTALTNINGSPROGRAM Tillhörande bostadsområde Äppelbacken del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo kommun, Gävleborgs län

Dnr 2014/0547-31. GESTALTNINGSPROGRAM Tillhörande bostadsområde Äppelbacken del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo kommun, Gävleborgs län Dnr 2014/0547-31 GESTALTNINGSPROGRAM Tillhörande bostadsområde Äppelbacken del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo kommun, Gävleborgs län Upprättad i mars 2015 Innehåll Gestaltningsprogrammets syfte och bakgrund

Läs mer

KEBAL 1:33. Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Kebal, Strömstads kommun 2008-10-16

KEBAL 1:33. Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Kebal, Strömstads kommun 2008-10-16 Detaljplan för KEBAL 1:33 Kebal, Strömstads kommun Samrådshandling 2008-10-16 PLANBESKRIVNING Till detaljplanen hör följande handlingar: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

RÅD OCH RIKTLINJER VALLDA HEBERG. antagen i BN 2011.12.01

RÅD OCH RIKTLINJER VALLDA HEBERG. antagen i BN 2011.12.01 RÅD OCH RIKTLINJER VALLDA HEBERG antagen i BN 2011.12.01 innehållsförteckning inledning sid 3 när behöver jag bygglov? sid 3 arkitektens vision sid 4 bygga till i vallda heberg? sid 5 tomtavgränsning och

Läs mer

Kolonistugor i Sundbybergs koloniträdgårdsförening

Kolonistugor i Sundbybergs koloniträdgårdsförening Sundbybergs Koloniträdgårdsförening Box 1071 Januari 2010 172 22 Sundbyberg Kolonistugor i Sundbybergs koloniträdgårdsförening Bygga nytt, ändra, bygga om. Generellt krävs tillstånd från styrelsen för

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM MED ILLUSTRATIONER FÖR NORRA OMRÅDET SAMRÅDSHANDLING 10 1(10) DEL AV KIL 1:1, NACKA

GESTALTNINGSPROGRAM MED ILLUSTRATIONER FÖR NORRA OMRÅDET SAMRÅDSHANDLING 10 1(10) DEL AV KIL 1:1, NACKA SAMRÅDSHANDLING 10 1(10) GESTALTNINGSPROGRAM MED ILLUSTRATIONER FÖR NORRA OMRÅDET SAMRÅDSHANDLING 10 2(10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 2 Gestaltning för mark 2.1 Placering av hus i landskapet 2.2

Läs mer

Gestaltningsprogram för Tredje Backe, del av Gripsholm 4:1 och Mariefred 2:1, etapp 1 Antagandehandling Hpl. Hpl. 24 lgh.

Gestaltningsprogram för Tredje Backe, del av Gripsholm 4:1 och Mariefred 2:1, etapp 1 Antagandehandling Hpl. Hpl. 24 lgh. 1 Hpl Hpl N A 24 lgh C B 14 lgh Äng 17 lgh Varv Lek Småbåtsbryggor Strandpromenad Gestaltningsprogram för Tredje Backe, del av Gripsholm 4:1 och Mariefred 2:1, etapp 1 Antagandehandling 2007-11-27 2 Flygbild

Läs mer

Planens syfte och huvuddrag Syftet med planändringen är att, så långt möjligt, anpassa bestämmelserna till rådande förhållanden och behov.

Planens syfte och huvuddrag Syftet med planändringen är att, så långt möjligt, anpassa bestämmelserna till rådande förhållanden och behov. 3 5 4 3 5 5 8 7 9 8 8 6 6 Samhällsbyggnadskontoret Ändring av Detaljplan för GENETA, del 7 inom stadsdelen Geneta i Södertälje Tillägg till PLANBESKRIVNING Arkivnummer: P 595 Dnr. 009-0003-4 Upprättad

Läs mer

FÄRGER FÖR KALIX EN VÄGVISARE FÖR DIG SOM SKALL MÅLA DITT HUS

FÄRGER FÖR KALIX EN VÄGVISARE FÖR DIG SOM SKALL MÅLA DITT HUS FÄRGER FÖR KALIX EN VÄGVISARE FÖR DIG SOM SKALL MÅLA DITT HUS FÄRGHISTORISK ÖVERBLICK Trä och putsfasader har målats sedan långt tillbaka. Färgurvalet har, på grund av ekonomi och hållbarhetsaspekter,

Läs mer

Behöver jag bygglov Behöver jag kontrollansvarig

Behöver jag bygglov Behöver jag kontrollansvarig Bilaga SBN 32.2013 Behöver jag bygglov Behöver jag kontrollansvarig Riktlinjer för när bygglov och kontrollansvarig krävs, beslutade av samhällsbyggnadsnämnden i Tingsryds Kommun 2013-03-12, 32. Utgår

Läs mer

Solenergi och arkitektur i Malmö stad. Katarina Garre, 2014-12-09

Solenergi och arkitektur i Malmö stad. Katarina Garre, 2014-12-09 Solenergi och arkitektur i Malmö stad Katarina Garre, 2014-12-09 Råd och riktlinjer Solenergi och arkitektur Råd och riktlinjer uppmuntra och inspirera byggherrar att använda sig av solens energi Solenergi

Läs mer

NYBYGGNAD EXEMPELRITNINGAR MED FÖRKLARINGAR

NYBYGGNAD EXEMPELRITNINGAR MED FÖRKLARINGAR NYBYGGNAD EXEMPELRITNINGAR MED FÖRKLARINGAR Kontaktuppgifter Via post: Östersunds kommun Samhällsbyggnad 831 82 Östersund Ring: 063-14 30 00 Mail: kundcenter@ostersund.se Hemsida: www.ostersund.se Varför

Läs mer

Gestaltningsprinciper för Hareslätt

Gestaltningsprinciper för Hareslätt Gestaltningsprinciper för Hareslätt Samrådshandling 2012-06-28 Illustration: ABAKO Radhusgata DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER PÅ HARESLÄTT, del av Marstrand 6:7, Kungälvs kommun Området Hareslätt är beläget i

Läs mer

Information och exempelritningar för tillbyggnad av enbostadshus. Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland

Information och exempelritningar för tillbyggnad av enbostadshus. Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland Information och exempelritningar för tillbyggnad av enbostadshus Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland Vilka handlingar behövs när jag ska söka bygglov? Eller göra en anmälan

Läs mer

Tolkning av ursprunglig färgsättning Färgprover i NCS kulörer. Obs! Tryckta färgprover kan avvika från angiven kulör.

Tolkning av ursprunglig färgsättning Färgprover i NCS kulörer. Obs! Tryckta färgprover kan avvika från angiven kulör. Sadeltak: bruna alt röda betongpannor. Platta tak: svart takpapp Fasader, tegel och trä S 2030-Y S 4040-Y90R S 8505-Y20R, trä S 8505-Y20R Den tidsenliga utformningen och färgsättningen är karaktärsfull.

Läs mer

Bönan 4:6, Strandgården

Bönan 4:6, Strandgården PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2011-02-03 Antagen av BMN: 2011-03-23 Dnr: 10BMN273 Laga kraft: 2011-04-21 Handläggare: Henry Grew Bönan 4:6, Strandgården Detaljplan för bostadsändamål Gävle kommun,

Läs mer

c/o 25 Klassisk & hög

c/o 25 Klassisk & hög c/o 15 Klassisk Markerat takutsprång och äkta genomgående spröjs gör detta hus till en äkta klassisk länga i litet format. Utifrån bildar fasader, fönster och tak i enhetlig matt kulör en fin helhet. Inifrån

Läs mer

Kåbo - Kungsgärdet Uppsala kommun

Kåbo - Kungsgärdet Uppsala kommun Diarienummer 2005/20015-1 Detaljplan för Kåbo - Kungsgärdet Uppsala kommun ANTAGANDEHANDLING Handläggare: Per Jacobsson, planeringsarkitekt Tengbom Stockholm.. Tfn 08-412 53 45, e-post per.jacobsson@tengbom.se

Läs mer

ANGÅENDE NY DETALJPLAN FÖR DEL AV KV. LIBAU, FASTIGHETEN 24:9, GÄVLE

ANGÅENDE NY DETALJPLAN FÖR DEL AV KV. LIBAU, FASTIGHETEN 24:9, GÄVLE Gävle kommun Samhällsbyggnadsavdelningen Att: Lena Boox 801 84 Gävle ANGÅENDE NY DETALJPLAN FÖR DEL AV KV. LIBAU, FASTIGHETEN 24:9, GÄVLE Undertecknad har anlitats som antikvarisk sakkunnig i samband med

Läs mer

Gestaltningsprogram Smedby gård Åkersberga

Gestaltningsprogram Smedby gård Åkersberga Gestaltningsprogram Smedby gård Åkersberga INLEDNING För att värna önskade kvaliteter, områdets karaktär och utformningen av byggnader och mark, upprättas i samband med detaljplan ett gestaltningsprogram.

Läs mer

Information och exempelritningar för tillbyggnad av enbostadshus. Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland

Information och exempelritningar för tillbyggnad av enbostadshus. Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland Information och exempelritningar för tillbyggnad av enbostadshus Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland Vilka handlingar behövs när jag ska söka bygglov? För att handläggningen

Läs mer

Information och exempelritningar för nybyggnad av enbostadshus. Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland

Information och exempelritningar för nybyggnad av enbostadshus. Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland Information och exempelritningar för nybyggnad av enbostadshus Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland Vilka handlingar behövs när jag ska söka bygglov? För att handläggningen

Läs mer

klassisk vinterskrud villa i belysning heta kaxigt i färg lys upp din trädgård arkitektritat på landet renoveringstips skapa egna grupper

klassisk vinterskrud villa i belysning heta kaxigt i färg lys upp din trädgård arkitektritat på landet renoveringstips skapa egna grupper FÖR DIG SOM SKA BYGGA om OCH RENOVERA! VÅRT NYA HUS Nr.12 2012 belysning lys upp din trädgård teveprofilen Andrea engsäll inreder med detaljer vinterväxter skapa egna grupper 14 heta kaminer GÖR om köket

Läs mer

Söndrum, Halmstad. www.karnhem.se. Nära till. Skapa livsrum! Tidlösa moderna radhus som knyter an till den svenska byggnadstraditionen.

Söndrum, Halmstad. www.karnhem.se. Nära till. Skapa livsrum! Tidlösa moderna radhus som knyter an till den svenska byggnadstraditionen. www.karnhem.se Foto: Hovs By, Växjö Söndrum, Halmstad Tidlösa moderna radhus som knyter an till den svenska byggnadstraditionen. Nära till Centrum, 5 km Skolor F-9, 1 km Vårdcentral, 300 m Närbutik, 900

Läs mer

Byggregler för Kalvö koloniby 2018 Uppdaterade

Byggregler för Kalvö koloniby 2018 Uppdaterade Byggregler för Kalvö koloniby 2018 Uppdaterade 18-07-02 HUVUDBYGGNAD ALLMÄNT: Husbyggnad på tomt Höjd total 4,5m från markplanet. Max takvinkel 45grader (nockvinkel 90grader som spetsigast) Byggnadens

Läs mer

Byggregler för Aspviks koloniträdgårdsförening

Byggregler för Aspviks koloniträdgårdsförening 1 Byggregler för Aspviks koloniträdgårdsförening Detta dokument är godkänt av styrelsen och gäller fr.o.m. 2016-03-05 2 Sammanfattning av kommunens byggregler vid ny-, om- och tillbyggnad. Nuvarande byggregler

Läs mer

Gestaltningsprogram för detaljplan Tungelsta, Lillgården del av Stav 1:38

Gestaltningsprogram för detaljplan Tungelsta, Lillgården del av Stav 1:38 Gestaltningsprogram för detaljplan Tungelsta, Lillgården del av Stav 1:38 Laga kraft 2014-04-11 Sara Eriksdotter Planchef Rikard Lundin Planarkitekt 1 Syfte Gestaltningsprogrammets syfte är att illustrera

Läs mer

K R Ä G G A F Å G E L S Å N G E N O C H G R I N D S T U G A N bild? KRÄGGA FÅGELSÅNGEN & GRINDSTUGAN HÅBO G E S T A L T N I N G S P R O G R A M F Ö R D E T A L J P L A N S E P T E M B E R 2 0 0 9 K R Ä

Läs mer

Tolkning av ursprunglig färgsättning Färgprover i NCS kulörer. Obs! Tryckta färgprover kan avvika från angiven kulör

Tolkning av ursprunglig färgsättning Färgprover i NCS kulörer. Obs! Tryckta färgprover kan avvika från angiven kulör Gråbruna betongpannor på sadeltak, papptäckta plana tak Fasader, tegel Panel, vindskivor, fönster och dörrar S 5040-Y90R S 4030-Y S 8505-Y80R Färgändringar kan godtas dock inte med för stor spridning,

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. del av SÖDERBY PARK, Salem 5:29 m.fl. (västra delen) Del 1 Söderby torgs allé ANTAGANDEHANDLING 2007-02-05 SALEMS KOMMUN

GESTALTNINGSPROGRAM. del av SÖDERBY PARK, Salem 5:29 m.fl. (västra delen) Del 1 Söderby torgs allé ANTAGANDEHANDLING 2007-02-05 SALEMS KOMMUN GESTALTNINGSPROGRAM del av SÖDERBY PARK, Salem 5:29 m.fl. (västra delen) Del 1 Söderby torgs allé ANTAGANDEHANDLING 2007-02-05 Söderby torgs allé SALEMS KOMMUN N 2 illustrationsplan över VästraSöderby

Läs mer

Ändring av detaljplan för Ryttarhagen K3 Södra delen av Ryttarhagsområdet. Planhandlingar. Diarienummer: BRN 2013:284. www.mjolby.

Ändring av detaljplan för Ryttarhagen K3 Södra delen av Ryttarhagsområdet. Planhandlingar. Diarienummer: BRN 2013:284. www.mjolby. www.mjolby.se/planer Ändring av detaljplan för Ryttarhagen K3 Södra delen av Ryttarhagsområdet Planhandlingar Diarienummer: BRN 2013:284 SAMRÅDSHANDLING Upprättad av Byggnadskontoret i september 2015 Tillägg

Läs mer

FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ

FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ Innehåll Medverkande... 2 Bakgrund och omfattning... 2 Planerade

Läs mer

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR TIBBLE

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR TIBBLE OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR TIBBLE Leksands kommun, Dalarnas län Antagen av KF 2002-11-20, 27 Laga kraft 2002-12-27-1 - BAKGRUND I och med att Plan- och bygglagen (PBL) trädde i kraft den 1 juli 1987 infördes

Läs mer

HUR VI BYGGER EN FÖRKLARING. Version 1.1 April 2012 1

HUR VI BYGGER EN FÖRKLARING. Version 1.1 April 2012 1 HUR VI BYGGER EN FÖRKLARING Version 1.1 April 2012 1 VAD ÄR MÖJLIGT ATT BYGGA I TÄLLBERGS SJÖGÅRDAR? Området är en unik plats där du har möjlighet att skapa ditt drömboende. Vi tror att det handlar lika

Läs mer

Bastasjö. www.karnhem.se. Nära till. Skapa livsrum! 25 vackra tidlösa villor i klassisk stil

Bastasjö. www.karnhem.se. Nära till. Skapa livsrum! 25 vackra tidlösa villor i klassisk stil www.karnhem.se Bastasjö 25 vackra tidlösa villor i klassisk stil Nära till Centrum, 9 km Skola, 2 km Förskola, intill Mataffär, 2 km Cykelväg, intill Mitt i naturen! Bastasjö friluftsområde med elljusspår

Läs mer

Exempelritningar för tillbyggnad av enbostadshus

Exempelritningar för tillbyggnad av enbostadshus Exempelritningar för tillbyggnad av enbostadshus Foldern är framtagen juni 2010 och reviderad januari 2012 av Bygglovalliansen som är en samverkan mellan kommuner för utveckling av bygglovfunktionen. Följande

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM TOCKABJÄR BOSTADSOMRÅDE BRÖSARP

GESTALTNINGSPROGRAM TOCKABJÄR BOSTADSOMRÅDE BRÖSARP GESTALTNINGSPROGRAM TOCKABJÄR BOSTADSOMRÅDE BRÖSARP GESTALTNINGSPROGRAM TOCKABJÄR BOSTADSOMRÅDE, BRÖSARP BAKGRUND Sydväst om Brösarp finns ett stort, kuperat skogsområde. Mellan Brösarp och Brunsvik planeras

Läs mer

KULTURHISTORISK BEDÖMNING TIERP 24:4 DP 1010 KV LEJONET

KULTURHISTORISK BEDÖMNING TIERP 24:4 DP 1010 KV LEJONET 1(7) Dokumentnamn Kulturhistorisk bedömning Datum 2015-10-27 KULTURHISTORISK BEDÖMNING TIERP 24:4 DP 1010 KV LEJONET Förslag i sammanfattning Kommunantikvarien föreslår att: Huvudbyggnaden och komplementbyggnaden

Läs mer

När är en takkupa bygglovpliktig? När är en takkupa anmälningspliktig?

När är en takkupa bygglovpliktig? När är en takkupa anmälningspliktig? Den 2 juli 2014 ändrades plan- och bygglagen (PBL) så att det inte längre behövs bygglov för vissa åtgärder på en- och tvåbostadshus. I de allra flesta fall behöver du göra en anmälan till kommunen och

Läs mer

KVARTEREN 3509 OCH 3510 FÖR EGNAHEMSHUS NYA KVARTER BLAND GAMMAL BEBYGGELSE

KVARTEREN 3509 OCH 3510 FÖR EGNAHEMSHUS NYA KVARTER BLAND GAMMAL BEBYGGELSE 1 2 KVARTEREN 3509 OCH 3510 FÖR EGNAHEMSHUS NYA KVARTER BLAND GAMMAL BEBYGGELSE Allmänna anvisningar: - Detaljplanens bestämmelser för byggnadsyta bestämmer i huvudsak placeringen av bostadshus. Ett garage/en

Läs mer

BYGGREGLER DJURKOLONIER Ett dokument för rivning, till-, om-, nybyggnad inom koloniområdena

BYGGREGLER DJURKOLONIER Ett dokument för rivning, till-, om-, nybyggnad inom koloniområdena BYGGREGLER DJURKOLONIER Ett dokument för rivning, till-, om-, nybyggnad inom koloniområdena Detta dokument är tänkt att vara en hjälp och ett förtydligande i samband med rivning och byggnation. Dokumentet

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Svärdet 8 och 9 inom stadsdel Haga i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheterna Svärdet 8 och 9 inom stadsdel Haga i Umeå kommun, Västerbottens län Planbeskrivning Samråd Sida 1 av 8 Diarienummer: BN-2014/00904 Datum: 2015-10-02 Handläggare: Maria Norstedt för fastigheterna Svärdet 8 och 9 inom stadsdel Haga i, Västerbottens län HANDLINGAR - Plankarta

Läs mer

Ritningar över typlösningar för tillbyggnader inom Kv. Prästkragen

Ritningar över typlösningar för tillbyggnader inom Kv. Prästkragen Dp 82-67 Bil.2 Bilaga 2 Ritningar över typlösningar för tillbyggnader inom Kv. Prästkragen Bk-1: Bk-2: Bk-3: Bk-4: Bk-5: Bk-6 Bk-7: Bk-8a: Bk-8b: Bk-9a: Bk-9b: Bk-10: Ck-1: Ck-2: Ck-3: Ck-4: Ck-5a: Ck-5b:

Läs mer

Astern och Blåklinten Lidköping

Astern och Blåklinten Lidköping Astern och Blåklinten Lidköping Kulturhistorisk utredning Kulturbyggnadsbyrån, Sven Olof Ahlberg 2017 05 15 Framsidesbild: Hörnet Esplanaden Rudenschöldsgatan med bebyggelsen i de norra delarna av kvarteren

Läs mer

Exempel arkitekturdesign! Kom ihåg: Föreläsningar - syfte. Inblandade parter. Processöversikt. Beställning. Undersökning - detaljplan

Exempel arkitekturdesign! Kom ihåg: Föreläsningar - syfte. Inblandade parter. Processöversikt. Beställning. Undersökning - detaljplan Exempel arkitekturdesign! Kom ihåg: Föreläsningar - syfte Gå utanför kurslitteraturen Ge nya infallsvinklar och perspektiv Ge inspiration Praktiska övningar Beställare/kund Inblandade parter Arkitekt Per

Läs mer

Koppling till dalslandsstugan

Koppling till dalslandsstugan Dalslandsstugan 2. Koppling till dalslandsstugan Den rustika, 2 år gamla Dalslandsstugan, bär på många kvalitéer och karaktärsdrag som fortfarande känns aktuella idag, för Dalslandsstugan 2.. Entré åt

Läs mer

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR SÄTERS INNERSTAD

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR SÄTERS INNERSTAD OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR SÄTERS INNERSTAD Bild Storgatan med Sockenstugan Sammanfattning av de områdesbestämmelser som gäller fr o m 1995-05-24 för den fysiska miljön i Säters innerstad. Byggnadsnämnden

Läs mer

Gestaltningsprogram för Nedersta-Skarplöt. Västerhaninge. Utställningshandling 2007-08-10. Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen

Gestaltningsprogram för Nedersta-Skarplöt. Västerhaninge. Utställningshandling 2007-08-10. Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Gestaltningsprogram för Nedersta-Skarplöt Västerhaninge Utställningshandling 2007-08-10 Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Henrik Lundberg T f Planchef Maria Borup Planarkitekt Underlag till gestaltningsprogrammet

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM FÖR NYA BÖSTÄDER VID UTTRANS SJUKHUS. Detaljplan för Sandstugan 60-35 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MARS 2014

GESTALTNINGSPROGRAM FÖR NYA BÖSTÄDER VID UTTRANS SJUKHUS. Detaljplan för Sandstugan 60-35 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MARS 2014 GESTALTNINGSPROGRAM FÖR NYA BÖSTÄDER VID UTTRANS SJUKHUS Detaljplan för Sandstugan 60-35 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MARS 2014 SAMMANFATTNING Vision Gestaltning Natur Platsen har stor potential genom

Läs mer

ÖSTRA GREVIE Orienteringskartor VÄSTRA INGELSTAD

ÖSTRA GREVIE Orienteringskartor VÄSTRA INGELSTAD 22 23 21 20 A 20 B 18 19 ÖSTRA GREVIE Orienteringskartor VÄSTRA INGELSTAD , putsade och fönster Vindskivor och dörrar Röda betongpannor S 0500-N fotsinklädnader och uthus S 8505-Y80R S 8505-Y80R S 6030-R

Läs mer

Råsundas taklandskap Antikvariska aspekter vid vindsinredning

Råsundas taklandskap Antikvariska aspekter vid vindsinredning Råsundas taklandskap Antikvariska aspekter vid vindsinredning Fastighetsbeteckning: Namn: Del av stadsdelen Råsunda Kommun: Solna 2008-09-15 Råsundas taklandskap, råd och riktlinjer vid vindsinredning

Läs mer

Tillbyggnad av enbostadshus

Tillbyggnad av enbostadshus EXEMPELRITNINGAR FÖR Tillbyggnad av enbostadshus Vad är en tillbyggnad? En tillbyggnad är en åtgärd som ökar en byggnads volym. Exempel på tillbyggnader är källarutgrävning, påbyggnader och inglasning

Läs mer

Karaktärsprogram för 70 tals hus i Hörby (Wihlborgsområdet)

Karaktärsprogram för 70 tals hus i Hörby (Wihlborgsområdet) Karaktärsprogram för 70 tals hus i Hörby (Wihlborgsområdet) Knislinge 2018-10-09 Kristine Zetterström Syftet Viktigt att även det förhatliga 70- talet bevaras. Enda området i Hörby Karaktärsprogrammet

Läs mer

Byggregler

Byggregler Byggregler 2019-01-01 Detta dokument är tänkt att vara en hjälp och ett förtydligande i samband med rivning och byggnation. Dokumentet ändras när det finns behov av att tydliggöra regler och används som

Läs mer

Kulturmiljöer i Landskrona. Riktlinjer för bebyggelsen i Kv. Esperanza

Kulturmiljöer i Landskrona. Riktlinjer för bebyggelsen i Kv. Esperanza Kulturmiljöer i Landskrona Riktlinjer för bebyggelsen i Kv. Esperanza 1 Förord Esperanza är en värdefull kulturmiljö i Landskrona, ett område med många arkitektoniska kvaliteter ritat av den internationellt

Läs mer

Utvändig färgsättning. Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus.

Utvändig färgsättning. Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus. Utvändig färgsättning Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus. Att färgsätta ditt eget hus är en både rolig och utmanande uppgift. Låt processen få ta den tid som krävs. Prova olika förslag och låt

Läs mer

ANALYS AV KULTURMILJÖ OCH FÖRSLAG TILL UTVECKLING FÖR HANINGE KOMMUN 2004.11.10. O rrberg A r k i t e k t k o n t o r / Lena Orrberg

ANALYS AV KULTURMILJÖ OCH FÖRSLAG TILL UTVECKLING FÖR HANINGE KOMMUN 2004.11.10. O rrberg A r k i t e k t k o n t o r / Lena Orrberg ÅRSTA HAVSBAD ANALYS AV KULTURMILJÖ OCH FÖRSLAG TILL UTVECKLING FÖR HANINGE KOMMUN 2004.11.10 O rrberg A r k i t e k t k o n t o r / Lena Orrberg för Haninge kommun 2 (36) UPPDRAGET... 3 KORT HISTORISK

Läs mer

L I N D B A C K A D E T A L J P L A N - G Ä V L E G E S T A L T N I N G S P R O G R A M 2 0 0 6-0 4-0 3

L I N D B A C K A D E T A L J P L A N - G Ä V L E G E S T A L T N I N G S P R O G R A M 2 0 0 6-0 4-0 3 2 0 0 6-0 4-0 3 Villor i 2 plan Material och form Fasad: Slätputs eller släta träfasader med lig gande eller stående panel Tak: Pulpettak, bekläds med bandtäkt slät plåt Flacka sadeltak alternativt delade

Läs mer

Tillbyggnad av enbostadshus

Tillbyggnad av enbostadshus EXEMPELRITNINGAR FÖR Tillbyggnad av enbostadshus Kundtjänst Plan och bygg 090-16 13 61 Vad är en tillbyggnad? En tillbyggnad är en åtgärd som ökar en byggnads volym och kan vara både en bygglovspliktig

Läs mer

FLYGBILD. folkets park. Parkhusen - Folkets Park - Vision och målsättning

FLYGBILD. folkets park. Parkhusen - Folkets Park - Vision och målsättning Parkhusen - Folkets Park - Vision och målsättning Folkets Park. För våra ögon och skissande händer ett lugnt och underbart skönt område där lummighet och stillhet blandas med öppenhet och vilja. Dessa

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING 2008-02-06

ANTAGANDEHANDLING 2008-02-06 HMXW ANTAGANDEHANDLING 2008-02-06 Gestaltningsprogram etapp II regler etapp II Följande generella regler gäller för gestaltning av bebyggelsen i Gävle Strand etapp II. Dessa regler ska följas, men är skrivna

Läs mer

Tiunda Park. www.rosendaluppsala.se

Tiunda Park. www.rosendaluppsala.se Tiunda Park www.rosendaluppsala.se : 55 55 20 MITT I STADEN Ditt nya hem i Tiunda Park Mitt i Uppsalas historiska studentkvarter, ca fem minuter från Universitetshuset, Ekonomikum, Carolina Rediviva och

Läs mer

PLANBESTÄMMELSER MED ÄNDRINGAR OCH TILLÄGG Upprättad av plan- och exploateringsenheten, reviderad

PLANBESTÄMMELSER MED ÄNDRINGAR OCH TILLÄGG Upprättad av plan- och exploateringsenheten, reviderad 1(14) ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR JÄGAREN 1 m fl (Söderby I) i Salem, Salems kommun, Stockholms län Plan nr 82-72, tillägg till gällande detaljplan nr 82-01 dnr 2007/7 PLANBESTÄMMELSER MED ÄNDRINGAR OCH

Läs mer

ÄNDRING AV BYGGNADSPLANEBESTÄMMELSER - del 2

ÄNDRING AV BYGGNADSPLANEBESTÄMMELSER - del 2 2016-03-16 Dnr: 2015/3881 Samrådshandling Bilaga 2 Ändring av byggnadsplaner B1, B3, B7, B15, B16, B18, B21 och B25 i Asarum, Karlshamns kommun, Blekinge län ÄNDRING AV BYGGNADSPLANEBESTÄMMELSER - del

Läs mer

Information och exempelritningar för tillbyggnad av enbostadshus. Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland

Information och exempelritningar för tillbyggnad av enbostadshus. Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland Information och exempelritningar för tillbyggnad av enbostadshus Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland Vilka handlingar behövs när jag ska söka bygglov? För att handläggningen

Läs mer

Vill du bygga till? Här kan du se vilka ritningar du behöver lämna in när du söker bygglov och hur de ska se ut.

Vill du bygga till? Här kan du se vilka ritningar du behöver lämna in när du söker bygglov och hur de ska se ut. Exempelritningar - Mindre tillbyggnad Stadsbyggnadskontoret Vill du bygga till? Här kan du se vilka ritningar du behöver lämna in när du söker bygglov och hur de ska se ut. www.goteborg.se Vanliga frågor

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN SÖDRA TÄLLBERG, Kusbacken (L560) Leksands kommun, Dalarnas län

ÄNDRING AV DETALJPLAN SÖDRA TÄLLBERG, Kusbacken (L560) Leksands kommun, Dalarnas län SÖDRA TÄLLBERG, Kusbacken (L560) Leksands kommun, Dalarnas län Upprättad i oktober 2014 Tillägg till PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan SÖDRA TÄLLBERG, Kusbacken (L560) Leksands kommun, Dalarnas län

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM GRANSKNINGSHANDLING. tillhörande detaljplan för del av kvarteret Mesen. med närområde inom Kneippen i Norrköping

GESTALTNINGSPROGRAM GRANSKNINGSHANDLING. tillhörande detaljplan för del av kvarteret Mesen. med närområde inom Kneippen i Norrköping GESTALTNINGSPROGRAM tillhörande detaljplan för del av kvarteret Mesen med närområde inom Kneippen i Norrköping Vårt diarienummer den 27 augusti 2015 GRANSKNINGSHANDLING 2(8) Innehållsförteckning Syfte

Läs mer

Gestaltningsprogram för Västa Eriksberg. Granskningshandling

Gestaltningsprogram för Västa Eriksberg. Granskningshandling Gestaltningsprogram för Västa Eriksberg Granskningshandling Planförslag INLEDNING Bakgrund Västra Eriksberg ligger i norra delen av stadsdelen Norrböle och gränsar i söder mot Erikslids centrum, i väst

Läs mer

SE BRA UT Exteriörsperspektiv Dals-Ed Ang

SE BRA UT Exteriörsperspektiv Dals-Ed Ang Många ljusinsläpp SE BRA UT Exteriörsperspektiv Dals-Ed Ang En analys av den traditionella Dalslandstugan har fått ligga till grund för förslaget, som tar fasta på naturnära kvaliteter, enkla flexibla

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. del av SÖDERBY PARK, Salem 5:29 m.fl. (västra delen) Del 4 Vattentornsområdet ANTAGANDEHANDLING 2007-02-05 SALEMS KOMMUN

GESTALTNINGSPROGRAM. del av SÖDERBY PARK, Salem 5:29 m.fl. (västra delen) Del 4 Vattentornsområdet ANTAGANDEHANDLING 2007-02-05 SALEMS KOMMUN GESTALTNINGSPROGRAM del av SÖDERBY PARK, Salem 5:29 m.fl. (västra delen) Del 4 Vattentornsområdet ANTAGANDEHANDLING 2007-02-05 SALEMS KOMMUN N 2 illustrationsplan över Västra Söderby Del 4 Vattentornsområdet

Läs mer

UTSTÄLLNINGSHANDLING upprättad i oktober 2010 GESTALTNINGSPROGRAM Detaljplan för Södra Tällberg, kusbacken Leksands kommun, Dalarnas län

UTSTÄLLNINGSHANDLING upprättad i oktober 2010 GESTALTNINGSPROGRAM Detaljplan för Södra Tällberg, kusbacken Leksands kommun, Dalarnas län UTSTÄLLNINGSHANDLING upprättad i oktober 2010 GESTALTNINGSPROGRAM Detaljplan för Södra Tällberg, kusbacken Leksands kommun, Dalarnas län Gestaltningsprogrammet är framtaget av Karin Nordanstedt och Tor

Läs mer

Information och exempelritningar för nybyggnad av enbostadshus. Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland

Information och exempelritningar för nybyggnad av enbostadshus. Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland Information och exempelritningar för nybyggnad av enbostadshus Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland Situationsplan Situationsplanen ska visa husets placering på tomten

Läs mer

1:6. Enkel nybyggnadskarta KNALLEN 1:15 1: :1 1:25. Vad är en enkel nybyggnadskarta? Vad ska den enkla nybyggnadskartan innehålla?

1:6. Enkel nybyggnadskarta KNALLEN 1:15 1: :1 1:25. Vad är en enkel nybyggnadskarta? Vad ska den enkla nybyggnadskartan innehålla? 217 221 Enkel nybyggnadskarta Vad är en enkel nybyggnadskarta? En enkel nybyggnadskarta innehåller detalj erad information om tomten/fastigheten och visar var tillbygg naden är placerad i förhållande till

Läs mer

Lilla Marinvillan L1. Exteriör, Lilla Marinvillan L1

Lilla Marinvillan L1. Exteriör, Lilla Marinvillan L1 Lilla Marinvillan L1 Friliggande 2-planshus med stort källarplan som flyter på en fast förankrad ponton. I entréplanet finns kök och vardagsrum samt uteplats vid entrén. I övre planet finns allrummet med

Läs mer

Nybyggnad av komplementbyggnad

Nybyggnad av komplementbyggnad Kundtjänst Plan och bygg 090-16 13 61 EXEMPELRITNINGAR FÖR Nybyggnad av komplementbyggnad Vad är en komplementbyggnad? En komplementbyggnad är en mindre byggnad som utgör ett komplement till ett bostadshus.

Läs mer

VAD ÄR ETT GESTALTNINGSPROGRAM?

VAD ÄR ETT GESTALTNINGSPROGRAM? Planprogram för FÄJÖ 1:110, Säljö udde Karlskrona kommun, Blekinge län Dnr. 105/11 GESTALTNINGSPROGRAM VAD ÄR ETT GESTALTNINGSPROGRAM? Gestaltningsprogrammet är ett hjälpmedel för styrning av den yttre

Läs mer

Fastigheten Bergshauptmannen 1 Sala kommun, Västmanlands län - enkelt planförfarande

Fastigheten Bergshauptmannen 1 Sala kommun, Västmanlands län - enkelt planförfarande Dnr 2008/209 1(7) KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Samrådshandling 2008-10-15, rev 2008-XX-XX Antagen 2008-XX-XX Laga kraft 2008-XX-XX Detaljplan för Fastigheten Bergshauptmannen 1 Sala kommun, Västmanlands

Läs mer

HÖGANÄS KOMMUN Kommunledningskontoret Planavdelningen PLANBESKRIVNING LAGAKRAFT. Detaljplan för Stubbarp 21:1 m fl, Stenedal Höganäs kommun, Skåne län

HÖGANÄS KOMMUN Kommunledningskontoret Planavdelningen PLANBESKRIVNING LAGAKRAFT. Detaljplan för Stubbarp 21:1 m fl, Stenedal Höganäs kommun, Skåne län HÖGANÄS KOMMUN Kommunledningskontoret Planavdelningen PLANBESKRIVNING LAGAKRAFT Detaljplan för Stubbarp 21:1 m fl, Stenedal Höganäs kommun, Skåne län HANDLINGAR Plankarta, skala 1:1000 med planbestämmelser

Läs mer

Tillbyggnad Exempelritningar med förklaringar

Tillbyggnad Exempelritningar med förklaringar Tillbyggnad Exempelritningar med förklaringar Innehållsförteckning Ritningar...3 Situationsplan...4 Situationsplan ritningsexempel...5 Fasadritning...6 Fasadritning ritningsexempel...7 Planritning...8

Läs mer

Nybyggnad av enbostadshus

Nybyggnad av enbostadshus EXEMPELRITNINGAR FÖR Nybyggnad av enbostadshus Kundtjänst Plan och bygg 090-6 3 6 Vad är ett enbostadshus? Ett enbostadshus är en byggnad med endast en bostad i. Det här exemplet går även att använda till

Läs mer