Höörsalen Tisdagen den 3 juni 2014 kl 13:00-16:35

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Höörsalen Tisdagen den 3 juni 2014 kl 13:00-16:35"

Transkript

1 1 (27) Plats och tid Beslutande Höörsalen Tisdagen den 3 juni 2014 kl 13:00-16:35 Gunnar Sundström (FP), Ordförande Jonas Lundgren (M), 1:e vice ordförande Mariane Sörensen (S), 2:e vice ordförande Pål Nilsson (KD) Göran Dahlgren (S) 60-69, Anette Bächi (MP) Rolf Streijffert (SD) Lars-Håkan Persson (M) tjänstgör för Gustaf af Ugglas (M) Ismo Pääkkönen (M) tjänstgör för Wojciech Wlosinski (M) Kurt Johansson (S) tjänstgör för Göran Dahlgren (S) 70 på grund av jäv. Utses att justera Anette Bächi (MP) Paragrafer Justeringens plats och tid Kommunhuset, ringsjörummet, måndagen den 9 juni kl Sekreterare Ordförande Agneta Johansson Gunnar Sundström (FP) Anette Bächi (MP) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Nämnd Miljö- och byggnadsnämnden Datum då anslaget sätts upp Datum då anslaget tas ned Förvaringsplats för protokollet Kommunhuset, Södergatan 28, Höör Underskrift

2 2 (27) Övriga Lars Nihlén (C) Gertie Hall (S) Håkan Svensson (MP) Kurt Johansson 60-69, Rolf Englesson, Miljö- och byggnadschef Ulrika Larsson, Bygglovsarkitekt Eva Günther, Bygglovsassistent/Handläggare Maria Dahlgren, Bygglovshandläggare Agneta Johansson, Nämndsekreterare Thomas Andersson, Nämndsekreterare

3 3 (27) Innehållsförteckning Ärende 60 Upprop Val av justerande och godkännande av föredragningslistan Övrigt Diskussion kring certifieringen av kvalitetssystemet Uppföljning av verksamhet och ekonomi Delegerade ärenden Anmälningar Yttrande över detaljplan för Badhuset 2 m fl fastigheter, Höörs kommun Ansökan om strandskyddsdispens, Bosjökloster 1: Ansökan om strandskyddsdispens, Bosjökloster 1: Personuppgift M Avstyckning samt anläggningsåtgärd, Bärnstenen S:1 3, 4, 5, Bygglov för nybyggnad av enbostadhus, Toftaröd 1: Bygglov för nybyggnad av carport/uterum, Sätofta 9: Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus, Sätofta 3: Bygglov för vindkraftverk, Lillasäte 1:

4 4 (27) 60 Upprop Ärendebeskrivning Efter upprop enligt upprättad förteckning konstateras att alla ledamöter, förutom Gustaf af Ugglas (M) och Wojciech Wlosinski (M), är närvarande. I Gustaf af Ugglas (M) ställe tjänstgör Lars Håkan Persson (M) och för Wojciech Wlosinski (M) tjänstgör Ismo Pääkkönen (M).

5 5 (27) 61 Val av justerande och godkännande av föredragningslistan Beslut Miljö- och byggnadsnämndens beslut. 1. Anette Bächi (MP) utses att justera dagens protokoll. 2. Dagens protokoll justeras på kommunhuset, ringsjörummet, måndagen den 9 juni kl Föredragningslistan godkänns med de ändringarna, att ärende 13 Bygglov för nybyggnad av kompelementbyggnad/garage, Bosjökloster 1:274 ärende 16 Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus, garage/förråd samt ev. mindre stallbyggnad, Jularp 9:34 ärende 18 Förhandsbesked för avstyckning och nybyggnad av enbostadshus, Ormanäs 4:94 utgår då ärendena kräver mer beredning, ärende 11 Tillbyggnad av flerbostadshus, Ekeliden 1-3 utgår då sökande har dragit tillbaka ansökan för behandling på nästa nämndssammanträde, samt att ärende Övrigt och Bygglov för vindkraftverk, Lillasäte 1:2 läggs till föredragningslistan.

6 6 (27) 62 Övrigt Beslut Miljö- och byggnadsnämnden önskar mer information om hantering och spridning av slammet i Höörs kommun på miljö- och byggnadsnämndens sammanträde den 26 augusti Yrkanden Göran Dahlgren (S) föreslår att miljö- och byggnadsnämnden beslut från den 11 mars , där nämnden önskade mer information om hantering och spridning av slammet i Höörs kommun, behandlas på miljö- och byggnadsnämndens sammanträde den 26 augusti Beslutsordning Ordföranden Gunnar Sundström (FP), lägger fram Göran Dahlgrens (S) förslag till beslut och finner att miljö- och byggnadsnämnden beslutar enligt detsamma.

7 7 (27) 63 Diskussion kring certifieringen av kvalitetssystemet Ärendebeskrivning Miljö- och byggmyndighetschef Rolf Englesson informerar om certifieringen ISO 9001 av kvalitetssystemet för diskussion i miljö- och byggnadsnämnden.

8 8 (27) 64 Uppföljning av verksamhet och ekonomi Beslut Miljö- och byggnadsnämnden lägger informationen till handlingarna. Ärendebeskrivning Uppföljning av miljö- och byggnadsnämndens verksamhet och ekonomiska situation. Miljö- och byggmyndighetschef Rolf Englesson informerar om: - Måluppfyllelseredovisning, per den 21 maj Dnr 2013/ Inkomna bygglov månadsvis sedan Det har inkommit 126 stycken bygglovsansökningar till och med maj Förslag på ändringar i Plan- och bygglagen 2010:900 (PBL) enligt regeringens proposition 2013/14:127 Nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov samt regeringens proposition 2013/14:126 En enklare planprocess.

9 9 (27) 65 Delegerade ärenden Beslut Miljö- och byggnadsnämnden godkänner redovisningen av beslut i delegerade ärenden. Ärendebeskrivning Förteckning över beslut i delegerade ärenden för april 2014 föreligger.

10 10 (27) 66 Anmälningar Beslut Miljö- och byggnadsnämnden lägger anmälningar till handlingarna. Ärendebeskrivning Inkomna skrivelser: A BL142 Länsstyrelsen: beslut i överklagat ärende om positivt förhandsbesked för nybyggnad på fastigheten Stenskogen 3:60, Länsstyrelsen avvisar överklagandet i den del det avser besked om nämndens inställning till påtänkt avstyckning och avslår överklagandet i övrigt.

11 11 (27) 67 Yttrande över detaljplan för Badhuset 2 m fl fastigheter, Höörs kommun Beslut Miljö- och byggnadsnämndens beslut. Detaljplanen utgör en ganska litet område med motstående intressen. Nämnden är positiv till att det byggs fler bostadslägenheter i det stationsnära läget och tillstyrker planförslaget i dessa delar, men menar att ett bevarande av det gamla badhuset bör prioriteras. Behovet av parkeringsplatser behöver ses över. Ärendebeskrivning Dnr Planenheten har översänt rubricerad detaljplan till Miljö- och byggnadsnämnden för samråd enligt reglerna för normalt planförfarande, PBL 5 kap 6. Syftet med detaljplanen är att öka bostadsbeståndet i ett centralt läge. Förslaget innebär att befintliga byggnader inom planområdet kommer att rivas och ersättas av nya flerbostadshus och parkering. Miljö- och byggnadsnämnden instämmer med Planenhetens bedömning att planförslaget inte innebär en betydande miljöpåverkan och att det därmed inte krävs en Miljökonsekvensbeskrivning (MKB). Fler bostäder i det stationsnära läget bedöms även från Miljö- och byggmyndigheten att vara en bra väg att gå för att uppnå en förtätning som gör centrum mer attraktivt och hållbart. Parkeringsbehovet är satt på 0,7 parkeringar/bostad vilket är samma som för hela tätorten. Kan behovet vara lägre för bostäder som är placerade så nära stationen? Det beskrivs även att det ska finnas andra verksamheter än bostäder, och det föreslås kontor, viss handel och gym. Miljö- och byggnadsnämnden menar att det inte ska komma till fler utspridda områden för handel utan i detta avseende ska det fokuseras på att utveckla de befintliga handelsområdena och låta detta område vara för bostäder, möjligen inkluderat gruppbostäder och träningsbostäder. Förslaget innebär att det gamla badhuset från 1934 kommer att rivas för att ge plats åt parkering samt en förrådsbyggnad. Byggnaden är en viktig del av Höörs tätorts historia då den haft viktiga funktioner. Den har genomgått större renovering i form av tilläggsisolering och ny tegelfasad, men byggnaden har kvar sitt ursprungliga tak med sina fina takkupor och sitt tegeltak. Byggnaden har utöver detta även använts som brandstation och kontorslokaler. Byggnaden har fått klassningen K-4 och M2 i Kulturmiljöprogram 2012, vilket innebär att byggnaden har ett visst värde men att den byggts om på ett ur antikvarisk synvinkel ovarsamt sätt men att den har stor betydelse för gatu- och gårdsmiljön. Framförallt bevarade gatu- och gårdsmiljöer är viktiga för att förstå hur tätorten bildats och vad som varit viktigt tidpunkter i historien. Det har ännu inte hittats någon ytterligare information om Höörs badhus, men i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet byggdes det badanstalter för medborgarna, det saknades rinnande vatten och fram till dess var det inte ovanligt att man i städerna fick bada tre gånger: när man blev född, när man skulle gifta

12 12 (27) sig och när man dog. Badhusen innehöll främst finsk bastu och vanliga karbad, de mer exklusiva baden hade inspirerats av de romerska baden. Med tiden fick fler och fler eget badrum men de mindre bemedlade hade inte ekonomisk möjlighet till detta förrän långt senare. Beslutsmotivering I PBL (2010:900) 8 kap. 14 kan man läsa att byggnader som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt ska underhållas så att de särskilda värdena bevaras. Det vore verkligen synd att riva den vackra byggnaden för att ge plats åt parkering och en förrådsbyggnad. De gamla delarna av denna byggnad borde kunna inredas med lägenheter. På detta sätt blir området ytterligare förtätat och området en attraktivitet, charm och karaktär som är svårt att uppnå med endast ny bebyggelse. Yrkanden Göran Dahlgren (S) yrkar, med instämmande Mariane Sörensen (S) och Gunnar Sundström (FP), att miljö- och byggnadsnämnden beslutar enligt miljö- och byggmyndighetens förslag till beslut i skrivelse, med den ändringen att ett bevarande av det gamla badhuset bör prioriteras. Beslutsordning Ordföranden Gunnar Sundström (FP), lägger fram Göran Dahlgrens (S) med fleras förslag till beslut och finner att miljö- och byggnadsnämndens beslutar: Detaljplanen utgör en ganska litet område med motstående intressen. Nämnden är positiv till att det byggs fler bostadslägenheter i det stationsnära läget och tillstyrker planförslaget i dessa delar, men menar att ett bevarande av det gamla badhuset bör prioriteras. Behovet av parkeringsplatser behöver ses över. Beslutsunderlag Skrivelse från bygglovsarkitekt Ulrika Larsson, Introduktion till delområde 6. Planbeskrivning, detaljplan för Badhuset 2 m fl fastigheter i Höör, Plankarta med bestämmelser inklusive Illustrationskarta,

13 13 (27) 68 Ansökan om strandskyddsdispens, Bosjökloster 1:563 Beslut Miljö- och byggnadsnämndens beslut. 1. Miljö- och byggnadsnämnden meddelar dispens från bestämmelserna enligt 7 kap 18 b miljöbalken om strandskydd för att i enlighet med ansökan och därtill fogad karta uppföra transformatorstation på fastigheten Bosjökloster 1: Som villkor för beslutet gäller att endast den yta som sökt åtgärd upptar inom strandskyddsområdet får tas i anspråk för ändamålet. 3. Sökanden informeras om att Länsstyrelsen i Skåne skall inom tre veckor efter Miljö- och byggnadsnämndens beslut fatta beslut om eventuell överprövning. Det innebär att Länsstyrelsen i Skåne län kan upphäva Miljö- och byggnadsnämndens beslut. Länsstyrelsens beslut om överprövning kan ej överklagas. 4. Avgift enligt fastställd taxa. Ärendebeskrivning Dnr Kartkoordinat: x/y / Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18b har inkommit till Miljö- och byggnadsnämnden. Ansökan avser uppförande av transformatorstation samt schaktning för en ny elkabel på fastigheten Bosjökloster 1:563. Schaktet för elkabeln kommer att bli max 0,5 meter bred och ca 530 meter långt. Kabeln kommer att dras genom en borrad kanal under ett stengärde för att inte göra åverkan på stengärdet. Åtgärden syftar till att stärka upp befintligt elnät. Sökande är E.on Elnät Sverige AB. Som särskilda skäl för ansökan har uppgivits att området behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan ske utanför området. Höörs kommun har ej besökt platsen. Platsen för den aktuella åtgärden ligger inom Ett område för vilket gäller förordnande om strandskydd vid västra Ringsjön. Riksintresse för kulturmiljövård och naturvård. Området ingår i Länsstyrelsens naturvårdsprogram. Inom området har inventerats lava och läderbagge.

14 14 (27) Kommunikation Kommunikation av Förslag till beslut har skett till sökanden. Fastighetsägaren har godkänt planerad åtgärd enligt ansökan om strandsskyddsdispens. Beslutsmotivering Enligt 7 kap 15 miljöbalken får inom strandskyddsområde inte 1 nya byggnader uppföras, 2 byggnader eller byggnaders användning ändras eller andra anläggningar eller anordningar utföras, om det hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt, 3 grävningsarbeten eller andra förberedande arbeten utföras för byggnader, anläggningar eller anordningar som avses i 1 och 2, eller, 4 åtgärder vidtas som väsentligen förändrar livsvillkoren för djur- eller växtarter. Strandskyddet syftar enligt 7 kap 13 miljöbalken till att långsiktigt trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden, och bevara goda livsvillkor för djur- och växtliv på land och i vatten. Miljö- och byggnadsnämnden får dock enligt 7 kap 18 b miljöbalken lämna dispens om särskilda skäl föreligger. En dispens ska enligt 7 kap 26 miljöbalken vara förenlig med strandskyddets syften. Enligt 7 kap 25 miljöbalken skall vid prövning av frågor om skydd av områden enligt detta kapitel hänsyn tas även till enskilda intressen. En inskränkning i enskilds rätt att använda mark eller vatten som grundas på skyddsbestämmelse i detta kapitel får därför inte gå längre än som krävs för att syftet med skyddet skall tillgodoses. Aktuell fastighet är belägen inom område med förordnande om utökat strandskydd vid västra Ringsjön med 300 meters bredd. Det framgår av handlingarna att vegetationen utgörs av skog/sly. Schaktet för kabeldragningen går längs med en mindre grusväg. Med beaktande av den utredning som presenterats i ärendet och under iakttagande av de villkor som angivits i beslutet får enligt Miljö-och byggnadsnämndens bedömning särskilda skäl enligt 7 kap 18 c punkt 5 miljöbalken anses föreligga. Det aktuella projektet bedöms inte innebära något intrång i allmänhetens nyttjande av markområdet enligt allemansrätten. Förutsättningarna för djur- och växtlivet bedöms inte förändras i väsentlig omfattning. Utifrån en avvägning mellan allmänna och enskilda intressen bedöms det allmänna intresset i förevarande fall väga tyngre. Beslutet upphör att gälla om den åtgärd som dispensen avser inte har påbörjats inom två år eller inte har avslutats inom fem år från den dag då dispensbeslutet vunnit laga kraft. Beslutsunderlag Skrivelse från bygglovshandläggare Maria Dahlgren, Översiktskarta, fastighet Bosjökloster 1:563.

15 15 (27) Fotografi, Ny Transformatorstation. Ritning, Transformatorstation utomhusbetjänad,

16 16 (27) 69 Ansökan om strandskyddsdispens, Bosjökloster 1:595 Beslut Miljö- och byggnadsnämndens beslut. 1. Miljö- och byggnadsnämnden meddelar dispens från bestämmelserna enligt 7 kap 18 b miljöbalken om strandskydd för att i enlighet med ansökan och därtill fogad karta uppföra transformatorstation på fastigheten Bosjökloster 1: Som villkor för beslutet gäller att endast den yta som sökt åtgärd upptar inom strandskyddsområdet får tas i anspråk för ändamålet. 3. Sökanden informeras om att Länsstyrelsen i Skåne skall inom tre veckor efter Miljö- och byggnadsnämndens beslut fatta beslut om eventuell överprövning. Det innebär att Länsstyrelsen i Skåne län kan upphäva Miljö- och byggnadsnämndens beslut. Länsstyrelsens beslut om överprövning kan ej överklagas. 4. Avgift enligt fastställd taxa. Ärendebeskrivning Dnr Kartkoordinat: x/y / Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 b har inkommit till Miljö- och byggnadsnämnden. Ansökan avser uppförande av en transformatorstation samt schaktning för en ny elkabel på fastigheten Bosjökloster 1:595. Schaktet för elkabeln kommer att bli max 0,5 meter brett och totalt ca 530 meter långt. Åtgärden syftar till att stärka upp befintligt elnät. Sökande är E.on Elnät Sverige AB. Som särskilda skäl för ansökan har uppgivits att området behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan ske utanför området. Höörs kommun har ej besökt platsen. Platsen för den aktuella åtgärden ligger inom Ett område för vilket gäller förordnande om strandskydd vid västra Ringsjön. Riksintresse för kulturmiljövård och naturvård. Området ingår i Länsstyrelsens naturvårdsprogram. Inom området har inventerats lava och läderbagge. Kommunikation Kommunikation av Förslag till beslut har skett till sökanden.

17 17 (27) Beslutsmotivering Enligt 7 kap 15 miljöbalken får inom strandskyddsområde inte 1 nya byggnader uppföras, 2 byggnader eller byggnaders användning ändras eller andra anläggningar eller anordningar utföras, om det hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt, 3 grävningsarbeten eller andra förberedande arbeten utföras för byggnader, anläggningar eller anordningar som avses i 1 och 2, eller, 4 åtgärder vidtas som väsentligen förändrar livsvillkoren för djur- eller växtarter. Strandskyddet syftar enligt 7 kap 13 miljöbalken till att långsiktigt trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden, och bevara goda livsvillkor för djur- och växtliv på land och i vatten. Miljö- och byggnadsnämnden får dock enligt 7 kap 18 b miljöbalken lämna dispens om särskilda skäl föreligger. En dispens ska enligt 7 kap 26 miljöbalken vara förenlig med strandskyddets syften. Enligt 7 kap 25 miljöbalken skall vid prövning av frågor om skydd av områden enligt detta kapitel hänsyn tas även till enskilda intressen. En inskränkning i enskilds rätt att använda mark eller vatten som grundas på skyddsbestämmelse i detta kapitel får därför inte gå längre än som krävs för att syftet med skyddet skall tillgodoses. Aktuell fastighet är belägen inom område med förordnande om utökat strandskydd vid västra Ringsjön med 300 meters bredd. Det framgår av handlingarna att vegetationen utgörs av låg vegetation/ängsmark och sly. Med beaktande av den utredning som presenterats i ärendet och under iakttagande av de villkor som angivits i beslutet får enligt Miljö-och byggnadsnämndens bedömning särskilda skäl enligt 7 kap 18 c punkt 5 miljöbalken anses föreligga. Det aktuella projektet bedöms inte innebära något intrång i allmänhetens nyttjande av markområdet enligt allemansrätten. Förutsättningarna för djur- och växtlivet bedöms inte förändras i väsentlig omfattning. Utifrån en avvägning mellan allmänna och enskilda intressen bedöms det allmänna intresset i förevarande fall väga tyngre. Beslutet upphör att gälla om den åtgärd som dispensen avser inte har påbörjats inom två år eller inte har avslutats inom fem år från den dag då dispensbeslutet vunnit laga kraft. Beslutsunderlag Skrivelse från bygglovshandläggare Maria Dahlgren, Översiktskarta aktuellt område, Översiktskarta, fastighet Bosjökloster 1:595, Fotografi Ny transformatorstation. Ritning Transformatorstation utomhusbetjänad,

18 18 (27) 70 Personuppgift

19 19 (27)

20 20 (27) 71 M Avstyckning samt anläggningsåtgärd, Bärnstenen S:1 3, 4, 5, 6 Beslut Miljö- och byggnadsnämndens beslut. Nämnden tillstyrker den föreslagna fastighetsdelningen. Ärendebeskrivning Dnr Lantmäterimyndigheten har begärt samråd med Miljö- och byggnadsnämnden om rubricerad åtgärd med beaktande av Fastighetslagens allmänna lämplighets- och planvillkoren i 3 kap 1-3. Förslaget avviker redan idag mot detaljplanens bestämmelser vad avser exploateringsgraden, dock kommer inget ändras utöver bostadsfastigheternas storlek. Byggnaderna och samfälligheten kommer att finnas kvar som tidigare. Beslutsmotivering Enligt detaljplanen får fastigheterna bebyggas med högst 1/4, vilket innebär att den föreslagna avstyckningen avsevärt avviker mot detaljplanens bestämmelser, vilket även gäller för den nuvarande avstyckningen. Visuellt upplevs det som om fastigheterna är större då de ligger som öar i en samfällighet. Bostadshusen är parhus som där varje byggnad är en fastighet. Sökande önskar att dela dessa till två fastigheter. Fastigheterna är belägna inom kommunalt verksamhetsområde för vatten och avlopp. I nuläget finns gemensamhetsannläggning i viss form, men nya gemensahetsanläggningar för varje parhus måste bildas. Det saknas en redovisning av hur dagvattenhanteringen ska anordnas. Det har redan gjorts stor avvikelse mot detaljplanens bestämmelser i denna grupp av fastigheter, det inte kommer att innebära någon för ögat synlig skillnad kan delningen kunna göras utan att Miljö- och byggnadsnämnden har erinran i ärendet. Beslutsunderlag Skrivelse från bygglovsarkitekt Ulrika Larsson, Översiktskarta, fastighet Bärnstenen S:1, 3, 4, 5, 6. Skrivelse från Lantmäteriet, samråd Ansökan till Lantmäteriet,

21 21 (27) 72 Bygglov för nybyggnad av enbostadhus, Toftaröd 1:34 Beslut Miljö- och byggnadsnämndens beslut. Nämnden delegerar till miljö- och byggmyndighetschefen att bevilja bygglov om ingen erinran inkommer från berörda sakägare. Reservation mot beslutet Mariane Sörensen (S) och Göran Dahlgren (S) reserverar sig muntligen mot beslutet till förmån för Mariane Sörensens (S) förslag till beslut. Ärendebeskrivning Dnr 2014-BL110 Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus har inkommit. Byggnaden är redan uppförd, det fanns ett bygglov som beviljades 1973 som inte följdes utan byggnaden fick en annan placering och en annan utformning. Byggnaden gavs en takvinkel på 42 grader, vinden inreddes aldrig. Det olovliga byggande är med detta preskriberat men då sökande önskar att utföra ändringar på byggnaden behöver hela byggnaden ett beviljat bygglov. Ändringen de önskar att utföra är planstridig men påverkar inte byggnadens volym. Sökande är Jennie Wikhall. Hörande av sakägare: Pågår, sista svarsdag är Kommunikation: beslutsförlaget har kommunicerats med berörd part. Beslutsmotivering Fastigheten är belägen inom detaljplan BLP 3, laga kraftvunnen Enligt detaljplanen får fastigheten bebyggas med 10%, endast en huvudbyggnad och ett uthus eller gårdsbyggnad får uppföras. Byggnad får inte uppföras till en större höjd än 3 meter och vind får inte inredas. Bostadshuset byggdes på annan plats än vad som beviljades, utöver detta fick den även en fasad som skulle likna korsvirke istället för träpanel och fick en högre takvinkel. Bortser man från den ytan som tillkommer i och med den högre taklutningen är bruttoarean på byggnaden samma som på den byggnad som beviljats. Sökande köpte huset i tro om att det inte var oklarheter med bygglovet för byggnaden och ovanvåningen var klar att inreda, och kontaktade kommunen i fråga om fasadändring och då visade det sig att byggnaden inte överensstämmer med det beviljade bygglovet. Då takvinkeln redan medger det skulle en inredning av vind skulle inte medföra annan ändring än att det tillkommer fönster på gavelsidorna. Även om det är planstridigt med inredd vind är planstridig och inte förenlig med detaljplanens syfte står byggnaden där idag. Ändringen från utgångsläget är så liten att bygglov bör kunna ges trots att den inte överensstämmer med detaljplanens bestämmelser.

22 22 (27) Yrkanden Pål Nilsson (KD) yrkar att nämnden delegerar till miljö- och byggmyndighetschefen att bevilja bygglov om ingen erinran inkommer från berörda sakägare. Mariane Sörensen (S) yrkar att nämnden avslår ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus, då ändringen de önskar utföra är planstridig. Beslutsordning Ordföranden Gunnar Sundström (FP), ställer proposition på de framställda yrkandena och finner att miljö- och byggnadsnämnden beslutar i enlighet med Pål Nilssons (KD) yrkande. Omröstning begärs. Miljö- och byggnadsnämnden godkänner följande beslutsordning. JA-röst för bifall till Pål Nilssons (KD) yrkande. NEJ-röst för bifall till Mariane Sörensens (S) yrkande. Omröstning Omröstningen genomförs med upprop och utfaller med 7 JA-röster och 2 NEJ-röster. Miljö- och byggnadsnämnden beslutar således enligt Pål Nilssons (KD) förslag. Jonas Lundgren (M) - JA Mariane Sörensen (S) - NEJ Lars Håkan Persson (M) - JA Ismo Pääkkönen (M) - JA Pål Nilsson (KD) - JA Göran Dahlgren (S) - NEJ Anette Bächi (MP) - JA Rolf Streijffert (SD) - JA Gunnar Sundström (FP) - JA Beslutsunderlag Skrivelse från bygglovsarkitekt Ulrika Larsson, Översiktskarta, fastighet Toftaröd 1:34. Bygglovshandlingar - situationsplan, plan- och fasadritningar.

23 23 (27) 73 Bygglov för nybyggnad av carport/uterum, Sätofta 9:57 Beslut Miljö- och byggnadsnämndens beslut. 1. Nämnden beviljar ansökan om bygglov för nybyggnad av carport och beviljar tillbyggnad av uterum. 2. Tekniskt samråd erfordras och Miljö- och byggmyndigheten kommer att kalla Er. 3. Utsättning skall utföras av sakkunnig med mätkompetens. 4. Åtgärder, som påbörjas innan beslutet vunnit laga kraft 4 veckor efter kungörelsen, sker på egen risk då beslutet kan komma att ändras. 5. Miljö- och byggnadsnämndens beslut befriar er inte från skyldigheter enligt annan lagstiftning. 6. Avgift enligt fastställd taxa. Ärendebeskrivning Dnr 2014-BL049 Ansökan om bygglov för nybyggnad av carport/uterum har inkommit. Sökande är Davidsson, Ingalill. Hörande av sakägare: 1 st. är tillfrågad av sökanden med underskrift på ritning avseende carportens placering nära fastighetsgräns och har inget att erinra. Kommunikation: Beslutsförlaget har kommunicerats med berörd part. Beslutsmotivering Plan/områdesbestämmelser: Fastigheten är belägen inom detaljplan BPL 27, laga kraftvunnen Detaljplanen är framtagen för uppförande av byggnader för fritidsändamål. Denna plan över Ringsjöhöjden ändrades , för att möjliggöra ökning av byggrätten och att göra området mer attraktivt för åretruntboende och för dagens krav på fritidsboende. Byggnadsarean ökades till 20 % av fastighetsarean. Fastigheternas storlek varierar inom området. Denna fastighet är bland de minsta (733 m2). Således är maximal exploatering för fastigheten 146,6 m2. Befintliga byggnader upptar total byggarea, bostadshus samt förråd, 123,8 m2. Utrymme för ny

24 24 (27) byggnation enligt detaljplanen återstår 22,2 m2. Den sökta åtgärden ger att uterummets byggarea är 23,0 m2, och ny carport med förråd 24,8 m2. Uterummets placering är 5 meter in på punktprickad mark, vilket kan antas som en mindre avvikelse, och tillbyggnaden kommer vara vänd mot ett större skogsparti. I detta fall överskrids byggarean med knappt en kvadratmeter om denna tillbyggnad realiseras men borde kunna anses som försumbar. Realiseras även carport med förråd medför detta att maximal exploatering överskrids. Yrkanden Pål Nilsson (KD) yrkar, med instämmande av Göran Dahlgren (S), att nämnden beviljar ansökan om bygglov för nybyggnad av carport och beviljar tillbyggnad av uterum, då avvikelsen mot detaljplan är mindre. Beslutsordning Ordföranden Gunnar Sundström (FP), lägger fram Pål Nilssons (KD) och Göran Dahlgrens (S) förslag till beslut och finner att miljö- och byggnadsnämnden beslutar enligt detsamma. Beslutsunderlag Skrivelse från bygglovsassistent/handläggare Eva Günther, Översiktskarta, fastighet Sätofta 9:57. Bygglovshandlingar 20, situationsplaner, fasadritningar.

25 25 (27) 74 Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus, Sätofta 3:8 Beslut Miljö- och byggnadsnämnden återremitterar ärendet till miljö- och byggmyndigheten för komplettering av sakägarnas yttranden. Ärendebeskrivning Dnr 2014-BL024 Ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus har inkommit. Fastigheten ligger inom ett opåverkat skogsområde och gränsar mot en sammanhållen bebyggelse. Sökande är Ingmar Åkesson. Hörande av sakägare: pågår, sista svarsdag Kommunikation: beslutsförlaget har kommunicerats med berörd part. Beslutsunderlag Skrivelse från bygglovsarkitekt Ulrika Larsson, Översiktskarta, fastighet Sätofta 3:8. Handling 2 - situationsplan, Handling 3 - situationsplan,

26 26 (27) 75 Bygglov för vindkraftverk, Lillasäte 1:2 Beslut Miljö- och byggnadsnämndens beslut. 1. Nämnden avslår ansökan om bygglov för vindkraftverk. Den prövade åtgärden är inte förenlig med den kommunala översiktsplanen Vindkraft och bedöms inte vara en från allmän synpunkt lämplig användning av mark- och vattenresurser enligt Plan- och bygglagen och Miljöbalken. 2. Avgift enligt fastställd taxa. Ärendebeskrivning Dnr 2013/BL136 Ansökan om bygglov för vindkraftverk har inkommit. Förslaget har behandlats som förhandsbesked 2007 med beslutet: Nämnden återremitterar ärendet till miljö- och byggmyndigheten i avvaktan på kommunstyrelsens arbete med att ta fram aktuella mål och riktlinjer för lokalisering av vindkraftverk. Höörs kommuns Vindkraftspolicy antogs Förslaget behandlades på Miljö- och byggnadsnämndens sammanträde då det beslutades att ge avslag. Sökande har inkommit med kompletterande uppgifter och överklagar beslutet med önskan om att beslutet upphävs och återvisas till kommunen för fortsatt handläggning. Förslaget avser ett ensamt vindkraftverk med en totalhöjd på 150 meter. Den antagna planen föreskriver en prövning av vindkraftintresset ska göras mot det allmänna intresset av bl.a. tätortsutbyggnad, utbyggnad av annan sammanhållen bebyggelse, övrig bostadsbebyggelse samt behovet av områden för turism, friluftsliv och rekreation. Planen anger också att vindkraftverken ska samlas i grupper om minst 3 verk och följa landskapets struktur med hänsyn till siktlinjer och vyer. Enstaka vindkraftverk som inte står tillsammans med andra verk i grupp är inte lämpliga. Sökande är Sökande är Billyvind AB. Hörande av sakägare: 277st är tillfrågade, resultatet blev: Negativa = 94, Positiva = 34(vilket inkluderar de som inte svarat på grannhörandet), Omarkerat = 2 (med kommentar). Tillstånd för vindkraftverk behövs även från bl.a. Luftfartsverket, Försvarsmakten Kommunikation: beslutsförlaget har kommunicerats med berörd part.

27 27 (27) Beslutsmotivering Plan/områdesbestämmelser: Fastigheten är belägen inom område som klassats som Riksintresse naturvård av Länsstyrelsen. Det finns flera kända fornlämningar på fastigheten, även vid den föreslagna placeringen. Fastigheten är belägen inom Riksintresse Naturvård, och ligger i närheten av Riksintresse Friluftsliv och Riksintresse Kulturmiljö och områden som av Länsstyrelsen klassats som särskilt värdefull miljö. Lillasäte-Rävakärr-Yxnaholma anses vara ett lokalt kulturmiljöintresse enligt Kulturnämndens inventering inför förra översiktsplanen, här ligger även Snapphanebacken och Kvarnstensgravarna (fd. stenbrott). Om man bortser från rubricerad fastighet, ligger den föreslagna placeringen drygt 500 m från närmsta bebyggda fastighet och drygt 1 km från större husgrupp. Fastigheten ligger inte inom utbyggnadsområde enligt Översiktsplanen, men området för den nya fördjupade översiktsplanen för Ringsjöbandet ligger i nära anslutning till rubricerad fastighet. Även om vi idag planerar för hur våra tätorter bör utvecklas sår vi med facit långt senare. Ändrade förutsättningar runt kommunens tätorter kan öppna upp områden som idag är intressanta för bostäder, eller släcka ut områden som nu är intressanta. Vindkraftsetableringar ska inte stå i vägen för tätortsexpansion. Området bedöms inte vara lämpligt för att etablera vindkraftverk enligt Höörs kommuns vindkraftspolicy. Inget nytt har tillkommit i ärendet som ändrar nämndens ställningstagande. Beslutsunderlag Skrivelse från bygglovsarkitekt Ulrika Larsson, Decibelkarta Bilaga 1:2 a, Karta över vindkraftverk Bilaga 1:3, Brev till Länsstyrelsen angående överklagat beslut, E-postmeddelande från Länsstyrelsen i Skåne län, VB: Grunderna i överklagande av bygglovsbeslut i Höör, Lillasäta, Dnr 2013-BL136, Meddelande från Länsstyrelsen Skåne, Felsänd handling, Brev till Länsstyrelsen Skåne angående överklagat beslut,

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8 Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8 Ärendeförteckning 55 Ansökan om strandskyddsdispens för tillbyggnad av fritidshus på fastigheten 56 Meddelande till Tillsyns- och tillståndsnämnden

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i Lysekil kommun

Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i Lysekil kommun Miljönämnden i mellersta Bohuslän Tjänsteskrivelse 2015-02-03 Sida 1 av 8 Miljönämnden i mellersta Bohuslän Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden. Kommunhuset, Södergatan 28, Höör. Gunnar Sundström (FP)

Miljö- och byggnadsnämnden. Kommunhuset, Södergatan 28, Höör. Gunnar Sundström (FP) 1 (20) Plats och tid Höörsalen, tisdagen den 18 november 2014 kl. 13:00 16:30 ande Övriga Gunnar Sundström (FP), ordförande Jonas Lundgren (oberoende, tidigare M), förste vice ordförande Mariane Sörensen

Läs mer

50 Delegationsbeslut för redovisning i september 2019

50 Delegationsbeslut för redovisning i september 2019 Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 12 Ärendeförteckning 46 Ansökan om strandskyddsdispens för tillbyggnad av enbostadshus på inom strandskyddsområde i Östra Göinge kommun 47 Ansökan om

Läs mer

Höörsalen Tisdagen den 10 november 2015 kl 13:00 16:05

Höörsalen Tisdagen den 10 november 2015 kl 13:00 16:05 2015-11-10 1 (24) Plats och tid Beslutande Höörsalen Tisdagen den 10 november 2015 kl 13:00 16:05 Kenneth Kallin (MP), Ordförande Lars-Håkan Persson (M), 1:e vice ordförande 135-137 Anette Bächi (MP) Lena

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer 1-9

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer 1-9 1 (12) Paragrafer 1-9 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-17:00 Beslutande ledamöter Kent Lodesjö (S) (ordförande) 1-2, 4-9 Christer Persson (M) (1:e vice ordförande) (ordförande 3) Ralf Scott (SD)

Läs mer

Backasalen Tisdagen den 27 januari 2015 kl 13:00 16:25

Backasalen Tisdagen den 27 januari 2015 kl 13:00 16:25 2015-01-27 1 (21) Plats och tid ande Backasalen Tisdagen den 27 januari 2015 kl 13:00 16:25 Kenneth Kallin (MP), Ordförande Lars-Håkan Persson (M), 1:e vice ordförande Mariane Sörensen (S), 2:e vice ordförande

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15-10.50 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Tobias Hellberg

Läs mer

Bygg- och räddningsnämnden

Bygg- och räddningsnämnden Sida 1/12 Plats och tid Kommunhuset, kl. 13.30-16.00 Ajournering kl. 14.10-14.15, 14.40-15.55 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Stefan Pettersson (M), tjg ers för Ulla Wallin (S) Håkan

Läs mer

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist PROTOKOLL Plats och tid Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Manne Wallström (MP) Lasse Bergqvist (FP) Övriga deltagande

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

Höjden Tisdagen den 1 september 2015 kl 13:00 16:40

Höjden Tisdagen den 1 september 2015 kl 13:00 16:40 2015-09-01 1 (37) Plats och tid Beslutande Höjden Tisdagen den 1 september 2015 kl 13:00 16:40 Kenneth Kallin (MP), Ordförande Lars-Håkan Persson (M), 1:e vice ordförande Mariane Sörensen (S), 2:e vice

Läs mer

Höörsalen Tisdagen den 1 mars 2016 kl. 13:00 16:50

Höörsalen Tisdagen den 1 mars 2016 kl. 13:00 16:50 2016-03-01 1 (23) Plats och tid Beslutande Höörsalen Tisdagen den 1 mars 2016 kl. 13:00 16:50 Kenneth Kallin (MP), Ordförande Lars-Håkan Persson (M), 1:e vice ordförande Mariane Sörensen (S), 2:e vice

Läs mer

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( )

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( ) Datum: 2019-05-28 Samhällsbyggnadsnämnden Handläggare: Josephine Bruhn Direktnr: Diarienr: 2019.273 SBN Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens (2018-0294) Ärendebeskrivning Ansökan avser strandskyddsdispens för

Läs mer

Höörsalen Tisdagen den 12 maj 2015 kl 13:00

Höörsalen Tisdagen den 12 maj 2015 kl 13:00 2015-05-12 1 (44) Plats och tid Höörsalen Tisdagen den 12 maj 2015 kl 13:00 Beslutande Kenneth Kallin (MP), Ordförande, 49-67, 70-75 Lars-Håkan Persson (M), 1:e vice ordförande, ordf 68, 69 Mariane Sörensen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00-11.10 Beslutande Övriga deltagande Birgit Åhlund (C), ordförande Jan Kerbosch (M) Anette Håkansson (FP)

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 5 juli 2012, kl 09.30-10:25 Beslutande Övriga deltagare Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M) Bo Hallgren, förvaltningschef Torgny

Läs mer

56 Strandskyddsdispens för inhägnad av vattenverk samt grävning för vattenledning på Knislinge 5:9

56 Strandskyddsdispens för inhägnad av vattenverk samt grävning för vattenledning på Knislinge 5:9 Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 14 Ärendeförteckning 53 Miljöfarlig verksamhet i form av en drivmedelsstation på Knislinge 15:47 54 Bygglov för förskola på Sporthallen 5 55 Strandskyddsdispens

Läs mer

Tord Larsson (S) Ordförande 90,91 Malin Sundberg (S) Per G Harnesk (SV) Helen Swartling (MP) Wivi-Anne Mulk (SV)

Tord Larsson (S) Ordförande 90,91 Malin Sundberg (S) Per G Harnesk (SV) Helen Swartling (MP) Wivi-Anne Mulk (SV) Plats och tid: Sammanträdesrum Fogden, kommunhuset Jokkmokk kl. 10.00-12.00 10:00-10:30 Vattenfall Eldistribution AB, Mikael Öhlund, informerar nämnden gällande transformatorstationer inom strandskydd.

Läs mer

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41 1 (19) Plats och tid 08.00-12.00, i Ansätten (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 31-41 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2183-2189 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden

Miljö- och byggnadsnämnden 1 (30) Plats och tid ande Övriga närvarande Höörsalen Tisdagen den 11 februari 2014 kl 13:00 16:50 Gunnar Sundström (FP), Ordförande Jonas Lundgren (M), 1:e vice ordförande Wojciech Wlosinski (M) Pål Nilsson

Läs mer

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45.

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45. Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45. Evert Johansson, s, ordförande Jan Korsfeldt, m Roy Wasniowski, v Ej tjänstgörande Arne Holmgren, s Kenneth Hallberg,

Läs mer

Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn

Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn 1 (5) Jan Eric Vilén Primusgatan 94 112 67 Stockholm Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn Fastighet RÄVSNÄS S:6 Beslut Bygg- och miljönämnden beslutar: att med stöd av 7 kap 18

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-05-10 1(17) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-14.00 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson

Läs mer

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M)

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 09.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum 1 (17) Paragrafer 53-66 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum 1, kl. 13.00 15.00 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Torsten Johansson,

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) 1(1) Plats och tid Sammanträdesrummet Insjön, 8.30-9.00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2178-2183 Sekreterare

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-08-27 1(24) Filip Gille (M), ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-08-27 1(24) Filip Gille (M), ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-08-27 1(24) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-15.00 Beslutande Filip Gille (M), ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Martin Äng (C)

Läs mer

Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19

Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2015-06-08 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2014BNS0625/227 Byggnadsnämnden Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19 Dispens från strandskydd Förslag till beslut 1. Dispens från

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2198-2203 Sekreterare

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Marianne Fältskog (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd)

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Marianne Fältskog (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-06-18 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.30 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.30-10.17 ande Lena Vilhelmsson (S) ordförande Christian Nålberg (S) v ordförande Heinz Blahusch (S) Ingvar Duán (S)

Läs mer

Strandskydd - ett områdesskydd

Strandskydd - ett områdesskydd Strandskydd - ett områdesskydd Det generella strandskyddet 7 kap. 14 Strandskyddets syfte, 7 kap 13 Strandskyddet syftar till att långsiktigt: trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Ulla Wallin (S) Håkan Andersson (C) Emil Fennstam (SD)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Ulla Wallin (S) Håkan Andersson (C) Emil Fennstam (SD) Bygg-, trafik- och räddningsnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, kl 13.30-15.45 Beslutande Övriga deltagare Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Ulla Wallin (S) Håkan Andersson (C) Emil Fennstam

Läs mer

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (8) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén (M) vice

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell 1(14) Bygg och miljönämnden Plats och tid Hagavallen Töcksfors, kl. 13.00-15.00 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Gunnar Henriksson (FP) Magnus

Läs mer

Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Marianne Ström (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) 1-9

Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Marianne Ström (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) 1-9 BYGGNADSNÄMNDEN 2014-01-28 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00--16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp)

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-08-27 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina

Läs mer

Innehåll. Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 86 Godkännande av ärendelista 87 Anmälan av delegationsbeslut 88 Delgivningar 2018/2023

Innehåll. Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 86 Godkännande av ärendelista 87 Anmälan av delegationsbeslut 88 Delgivningar 2018/2023 Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 86 Godkännande av ärendelista 2018/2021 87 Anmälan av delegationsbeslut 2018/2022 88 Delgivningar 2018/2023 89 Ansökan om bygglov, tillbyggnad

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-10-22 1(20) Filip Gille (M), ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-10-22 1(20) Filip Gille (M), ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-10-22 1(20) Plats och tid Kommunhuset, planrummet kl. 13.00-14.10 Beslutande Filip Gille (M), ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Eva Ryman

Läs mer

Johan Hansson(M), ej tjg.ersättare Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef Anna Henriksson, sekreterare Ove Dahlgren, 1:e miljöinspektör, 1

Johan Hansson(M), ej tjg.ersättare Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef Anna Henriksson, sekreterare Ove Dahlgren, 1:e miljöinspektör, 1 1(13) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, kl. 14:00-16:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S) Lennart Larsson(S),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg-, trafik- och räddningsnämnden 2012-08-23 1 Plats och tid Kommunhuset, kl. 13.30-15.05 Ajournering: kl. 14.25 14.45 ande Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Leif Johansson (S) tjänstgörande

Läs mer

Plats och tid. Beslutande. PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum Övriga deltagare.

Plats och tid. Beslutande. PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum Övriga deltagare. PROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum 2019-06-19 Plats och tid Landsort, 2019-06-19 kl. 13:00-13:15 Beslutande Harry Bouveng (M), Ordförande Tommy Cumselius (M) tjänstgör istället för Daniel Adborn (L) Patrik

Läs mer

Höörsalen Tisdagen den 7 april 2015 kl 13:00 16:15

Höörsalen Tisdagen den 7 april 2015 kl 13:00 16:15 2015-04-07 1 (25) Plats och tid Höörsalen Tisdagen den 7 april 2015 kl 13:00 16:15 ande Kenneth Kallin (MP), Ordförande 32-36 Lars-Håkan Persson (M), 1:e vice ordförande, tjänstgör som Ordförande 37-48

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 17 juni 2015 1 (13)

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 17 juni 2015 1 (13) Miljö- och byggnadsnämnden 17 juni 2015 1 (13) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl. 09.00-12.15 Beslutande Ersättare: Åsa Hååkman-Felth, ordförande Christina Söhrman Henric Forsberg Iréne Frisk Benny

Läs mer

Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Lennart Larsson(S), tjg.

Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Lennart Larsson(S), tjg. 1(14) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, kl. 15:15-18:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Lennart

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.00-15.30 Beslutande Ledamöter Gerd Karlsson, ordförande, (S), 88-89 Kenneth Wåhlund, ordförande, (S), 87, ej 88-89 Arne Andersson (S), ersättare

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson 1(2) Plats och tid Rum Insjön, Kommunhuset, 09:00-09:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Sofia Söderström (mp), Kurt Jonsson (kd)

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Sofia Söderström (mp), Kurt Jonsson (kd) BYGGNADSNÄMNDEN 2011-05-17 1 Plats och tid Nämndhusets sammanträdesrum kl 10.00 11.30 Beslutande Erik Liljencrantz ordförande (m), Marie-Louise Karlsson vice ordförande (s), Bertil Karlsson 2:e vice ordförande

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare.

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare. Sammanträdesdatum Sida 1 (6) Plats och tid Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. 15.30-15-35 Beslutande M Jörgen-Hagman Lindén, tjänstgör för Lars-Åke Åkesson (M) C Pontus Johansson M Madeleine

Läs mer

Gert Cordes (C) tjänstgörande ersättare för Eva Julin Dombrowe (FP)

Gert Cordes (C) tjänstgörande ersättare för Eva Julin Dombrowe (FP) Sida PROTOKOLL 1(5) Plats och tid Sessionssalen, Järnvägsg 12, kl 15:00-15:20 Beslutande Ledamöter Svante Persson (S) Lars Gustafson (M) Sven Gustavson (S) Mats Nilsson (M) Gert Cordes (C) tjänstgörande

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 12 Ärendeförteckning 22 Föreläggande om åtgärd på 23 Ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus och garage på 24 Ansökan om bygglov för

Läs mer

Sammanlrädesdatum 2011-12-06

Sammanlrädesdatum 2011-12-06 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanlrädesdatum l P''',o,htid Stadshuset, sammanträdesrummet Öringen, kl. 15:00-16:00 8es!lIIande Ledamöter Kjell-Arne Green (S), ordförande 84-90, 92-95 Knut Indebetou (M), ordförande

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden Paragrafer (12) Plats och tid Sessionssalen kl. 13:30-16:30

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden Paragrafer (12) Plats och tid Sessionssalen kl. 13:30-16:30 1 (12) Paragrafer 59-67 Plats och tid Sessionssalen kl. 13:30-16:30 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande)

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer 25-31

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer 25-31 1 (12) Paragrafer 25-31 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-15:00 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande) Christer

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 23 januari 2015 1 (15) Plats och tid: Ferlinrummet BUN kl. 09.00-14.45

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 23 januari 2015 1 (15) Plats och tid: Ferlinrummet BUN kl. 09.00-14.45 Miljö- och byggnadsnämnden 23 januari 2015 1 (15) Plats och tid: Ferlinrummet BUN kl. 09.00-14.45 Beslutande Ersättare: Åsa Hååkman-Felth, ordförande Christina Söhrman Henric Forsberg Iréne Frisk Tord

Läs mer

Håkan Jonsson, plan- och byggchef Lisbeth Wolander, sekreterare Stefan Möllenhof, ersättare. Kommunstyrelsekontoret

Håkan Jonsson, plan- och byggchef Lisbeth Wolander, sekreterare Stefan Möllenhof, ersättare. Kommunstyrelsekontoret 1(1) Plats och tid Beslutande Kommunhuset Boxholm, sammanträdesrummet, 2013-12-03, kl. 14.00 Arne Karlsson, ordf, (S) Rolf Stenward, (M) Börje Johansson, (KD) Staffan Leufvèn, (C) Tore Sjö, (S) Niilo Kulojärvi,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2055-2058 Sekreterare Madeleine

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg-, trafik- och räddningsnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, kl 13.30-15.10 Beslutande Övriga deltagare Malin Olsson (C) tjg ers för Håkan Andersson (C) Leif Hägg (M), ordförande Emil Fennstam (SD)

Läs mer

PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 18 april 2017, kl BESLUTANDE

PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 18 april 2017, kl BESLUTANDE PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 18 april 2017, kl. 15.00 16.30 BESLUTANDE LEDAMÖTER Björn Tolen (C), ordförande Kent Wallin (M), vice ordförande Eilert Karlsson (S) Maj-Britt Pihlström

Läs mer

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss 1(9) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, kommunhuset, torsdagen den 30 maj 2013, kl 08.30 10.00. Thomas Backelin (S) ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Andris Widuss (M) Övriga deltagande

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Jonni Harrius (KD), ordförande Anders Karlsson (S), vice ordförande Mattias Petersson (KD) Per-Arne Hagby (C) Mikael Eriksson (SD)

Jonni Harrius (KD), ordförande Anders Karlsson (S), vice ordförande Mattias Petersson (KD) Per-Arne Hagby (C) Mikael Eriksson (SD) 1(19) Plats och tid Carl August-rummet, måndagen den 26 augusti 2019 kl 13:30-14:40 Beslutande Ledamöter och tjänstgörande ersättare Jonni Harrius (KD), ordförande Anders Karlsson (S), vice ordförande

Läs mer

PLATS OCH TID Mellanfryken, tisdag 16 april 2013, kl. 15.00-16.30 BESLUTANDE

PLATS OCH TID Mellanfryken, tisdag 16 april 2013, kl. 15.00-16.30 BESLUTANDE PLATS OCH TID Mellanfryken, tisdag 16 april 2013, kl. 15.00-16.30 ANDE LEDAMÖTER TJG ERSÄTTARE Leif Askeröd (C), Ordförande Björn Tholén (M), Vice ordförande Thomas Grönberg (S) Eilert Carlsson (S) Kenneth

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (12) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 51 Godkännande av ärendelista 2018/2021 4 52 Anmälan av delegationsbeslut 2018/2022 5 53 Delgivningar 2018/2023 6 54 Ansökan om bygglov, telemast,

Läs mer

Fågelsjörummet kl John Nyman

Fågelsjörummet kl John Nyman PROTOKOLL Datum Plats och tid Fågelsjörummet kl. 8.30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Sune Frost (MP) Elisabeth Collin (LB) ersätter Lasse Bergqvist (L) Övriga deltagande

Läs mer

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB 1 (2) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Tillsynsnämnden ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN

Läs mer

Höörsalen Tisdagen den 15 december 2015 kl. 13:00 16:15

Höörsalen Tisdagen den 15 december 2015 kl. 13:00 16:15 2015-12-15 1 (29) Plats och tid Beslutande Höörsalen Tisdagen den 15 december 2015 kl. 13:00 16:15 Kenneth Kallin (MP), Ordförande Lars-Håkan Persson (M), 1:e vice ordförande Anette Bächi (MP) Lena Larsson

Läs mer

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5)

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5) Plats och tid Kommunhuset, Torget 5, Leksand, kl 8.00-10.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson

Läs mer

Åsa Joelsson, bygglovshandläggare Mikael Granath, utredningssekreterare Tomas Isaksson, miljö- och Pontus Wätterbäck, miljö- och byggchef

Åsa Joelsson, bygglovshandläggare Mikael Granath, utredningssekreterare Tomas Isaksson, miljö- och Pontus Wätterbäck, miljö- och byggchef Vansbro Tid och plats Järnarummet, onsdagen den 18juni 2014 kl. 10.00-10.30 Beslutande Sven Blom, C, ordf. Pernilla Gomersson, C Renate Särnmo, S Tjg ersättare Martin Stornils, S Övriga deltagare Utses

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Kommunhuset, miljö- och byggkontoret, kl.11:30

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Kommunhuset, miljö- och byggkontoret, kl.11:30 Byggnadsnämndens arbetsutskott Beslutsprotokoll 2013-10-24 84 Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2013-10-24 kl 10.00-11.30 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve

Läs mer

10 Byggsanktionsavgift för att ha påbörjat installation

10 Byggsanktionsavgift för att ha påbörjat installation Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 21 Ärendeförteckning 8 Byggsanktionsavgift för att ha påbörjat installation av eldstad på 9 Byggsanktionsavgift för att ha påbörjat installation av eldstad

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-03-21 1(17) Filip Gille (M) ordförande Peter Johansson (FP) Mattias Joelsson (KD) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-03-21 1(17) Filip Gille (M) ordförande Peter Johansson (FP) Mattias Joelsson (KD) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-03-21 1(17) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 09.00-12.00 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Peter Johansson (FP) Mattias Joelsson (KD) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2117-2123 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden Sammanträdesdatum Blad 2010-10-28 190. Plats och tid Kommunuset, Höörsalen, 13.00 16.00

Miljö- och byggnadsnämnden Sammanträdesdatum Blad 2010-10-28 190. Plats och tid Kommunuset, Höörsalen, 13.00 16.00 2010-10-28 190 Plats och tid Kommunuset, Höörsalen, 13.00 16.00 Beslutande Boris Levin ordförande (M) Lars-Olof Andersson (C) 1:e vice ordförande Eddie Lambrén (S) 2:e vice ordförande Jonas Lundgren (M)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Tid och plats kl 11.25 11.30 Kommunstyrelsens sessionssal, Stadshuset Beslutande Ledamöter Peter Sövig (S), ordförande Lena Sundberg (S) Morgan Gutke (C) Kerstin Karlsson (L)

Läs mer

Kerstin Bergenborn-Alm. Miljö- och byggmyndigheten 2010-06-15 Paragrafer 84-106. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Kerstin Bergenborn-Alm. Miljö- och byggmyndigheten 2010-06-15 Paragrafer 84-106. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2010-06-10 116 Plats och tid Kommunuset, Höörsalen, 13.00-16.45 Beslutande Boris Levin ordförande (M) Lars-Olof Andersson (C) 1:e vice ordförande Eddie Lambrén (S) 2:e vice ordförande Jonas Lundgren (M)

Läs mer

Håkan von Dolwitz, bygg- och GIS-chef Amanda Jansson, plan- och exploateringschef 58 Marijana Kitl, arkitekt 58

Håkan von Dolwitz, bygg- och GIS-chef Amanda Jansson, plan- och exploateringschef 58 Marijana Kitl, arkitekt 58 Plats och tid Kommunhuset, "Långö", Kungshamn, 2018-11-22 kl 08.30-14:45 Beslutande Robert Yngve (KD) ordförande Sture Karlsson (L), tjänstgörande ersättare Britt Wall (S) Övriga deltagare Håkan von Dolwitz,

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (9) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M)

Läs mer

Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S)

Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S) 1(9) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, kl. 14:00-17:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik

Läs mer

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp 2015-07-20 1 (7) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 09:00 09:30 Beslutande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Kristina Alm, bygglovhandläggare 96 Helena Lundberg, sekreterare Utses att justera

Läs mer

Ersättare: Judith Hult, S tjänstgörande ersättare för Bill Öhnstedt, V 42-51

Ersättare: Judith Hult, S tjänstgörande ersättare för Bill Öhnstedt, V 42-51 1 (17) Plats och tid 08.00-12.30, i BOM- rummet (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 42-51 Leif Jönsson, C, 1:e vice ordf 42-45, 47-51 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 42-51 Håkan

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll : 2009-03-05 Sid: 1 Instans Miljö- och byggnämnden Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 16.00-16.25 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Ingemar Nyström (M), ordförande

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Stadsbyggnadsnämnden 2014-04-16

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Stadsbyggnadsnämnden 2014-04-16 2014-04-16 1(6) Plats och tid Ekströmska i kv Värjan klockan 09.00-12.25, 13.30-15.00 Beslutande Magnus Johansson (MP) Ann-Sofie Wågström (S) Eva Alström (S) Ingerth Haglund (S) Nicklas Karlsson (S) Birgitta

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (11)

Miljö- och byggnadsnämnden (11) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-10-18 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-16.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Erik Gustafsson (S) ersätter Dan Eriksson (C)

Läs mer

Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson, FP Kermith Andersson, M Karl-Erik Andersson, C

Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson, FP Kermith Andersson, M Karl-Erik Andersson, C 1(12) Bygg och miljönämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, den 28 oktober kl 14.00-16.30 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden 1(12) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, Kommunhuset, torsdagen den 15 maj 2014, kl 08.30 10.25. Thomas Backelin (S), ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Hans Lindqvist (C) Övriga deltagande

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-11-24 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 24 november 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1

Läs mer

Jävsnämnden 2015-06-11

Jävsnämnden 2015-06-11 Jävsnämnden 2015-06-11 Jn 5 Säter 2:1, Säter anläggande av konstgräsplan med belysning mm på Säters Idrottsplats... 2 Jn 6 Gruvby 8:2, Gustafs nybyggnad av omklädnings- och duschbaracker... 4 Jn 7 Kungsgården

Läs mer

Sammanställning av inkomna meddelanden Sammanställning av delegationsredovisning Ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus på

Sammanställning av inkomna meddelanden Sammanställning av delegationsredovisning Ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus på Sammanställning av inkomna meddelanden Sammanställning av delegationsredovisning Ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus på fastigheten Bösakulla 1:6 i Östra Göinge kommun Ansökan om bygglov

Läs mer

Tisdagen den 8 december 2015 kl 12:30 15:30

Tisdagen den 8 december 2015 kl 12:30 15:30 2015-12-08 1 (22) Plats och tid Hörby kommunhus, Victoria Benedicktsson 2 Tisdagen den 8 december 2015 kl 12:30 15:30 ande Övriga närvarande Camilla Källström (M), ordförande Anders Larsson (C), vice ordförande

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-04-28 1(19) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD)

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-04-28 1(19) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Miljö- och byggnadsnämnden 2015-04-28 1(19) Plats och tid Kommunhuset, nämndrummet kl. 13.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Louise Warnqvist (M) Sten-Ove

Läs mer