Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download ""

Transkript

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10 Datum Dnr Verksamhetsplan och budget 2012 Box 325, Nyköping Besöksadress: Storhusqvarn, Västra Kvarngatan 64 Telefon: E-post: Hemsida: Org nr: Sida 1(32)

11 Innehållsförteckning INLEDNING... 3 REGIONFÖRBUNDETS UPPDRAG... 4 REGIONFÖRBUNDETS ÄNDAMÅL ENLIGT FÖRBUNDSORDNINGEN... 4 FÖRBUNDETS UPPGIFTER ENLIGT LAGEN OM SAMVERKANSORGAN... 4 SÖRMLANDSSTRATEGIN OCH EU VISIONEN... 5 SÖRMLANDSSTRATEGINS UTMANINGAR... 5 EU 2020 STRATEGIN... 6 VERKSAMHETSPLANENS STRUKTUR OCH REGIONFÖRBUNDETS STYR- OCH UPPFÖLJNINGSMODELL... 7 REGIONFÖRBUNDETS STYR- OCH UPPFÖLJNINGSMODELL... 8 VERKSAMHETSUPPFÖLJNING... 9 REGIONFÖRBUNDETS VERKSAMHET HUVUDVERKSAMHET Uppdrag Nya Sörmlandsstrategin Uppdrag Hållbara transporter Uppdrag Effektiv infrastrukturplanering Uppdrag Ett näringsliv med goda förutsättningar Uppdrag En hållbar och konkurrenskraftig besöksnäring Uppdrag Ett gynnsamt innovationsklimat Uppdrag Ett effektivt nyttjande av EU:s strukturfonder Uppdrag En säkerställd tillgång på kompetens och höjd utbildningsnivå Uppdrag En aktiv kommunikation och medlemsdialog Uppdrag Internationell samverkan SIDOORDNAD VERKSAMHET FoU i Sörmland Samverkansstrateg för vård och omsorg i Sörmland POLITISK LEDNING REGIONALT LEDARSKAP OCH REGIONSTYRELSENS ARBETSFORMER Uppdrag Vidareutveckling av det regionala ledarskapet FÖRBUNDSKONTORET OCH DET INTERNA ARBETET FÖRBUNDSKONTORET DET INTERNA ARBETET EKONOMI OCH FINANSIELLA MÅL EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGAR OCH FINANSIELLT MÅL VERKSAMHETSBUDGET FÖR NOTER OCH KOMMENTARER TILL BUDGET EKONOMISK PLAN Sid 2(32)

12 Inledning Det råder stor oro på de finansiella marknaderna runt om världen, inte minst i Europa. Ännu har dock inte effekterna av den nuvarande krisen slagit igenom fullt ut i Sverige eller här i Sörmland. Ändå kan man se vissa orosmoln för utvecklingen i länet. Trots att Sörmlands befolkning växer kraftigt och nu är över , så är arbetslösheten bland de högsta i landet. Antalet sysselsatta ökar visserligen men inte i samma takt som i andra tillväxtområden. Fortfarande har Sörmland låg utbildningsnivå och jämförelser med andra län visar dessutom att betygen i skolan är sämre än genomsnittet i landet. Alltför många ungdomar slutar gymnasiet i förtid och det är fortfarande för få som går vidare till högre studier. Men det finns också ljusglimtar såsom den växande besöksnäringen, en stabil byggsektor och en ökande bransch med företagstjänster. För att inte försämra länets position utan istället stärka Sörmlands konkurrenskraft behöver det regionala och lokala utvecklingsarbetet fortsätta. Regionförbundet har också regeringens uppdrag att i det regionala utvecklingsprogrammet - Sörmlandsstrategin - ange vilka insatser som prioriteras för att stärka länets tillväxt och attraktionskraft. Det arbete som påbörjats under 2011 för att uppdatera Sörmlandsstrategin kommer därför att fullföljas och slutföras under I detta arbete är det viktigt att såväl förbundets medlemmar som andra intressenter medverkar och tar sitt ansvar i genomförandet. I början av 2012 kommer det stå klart om det finns förutsättningar för bildande av nya regionkommuner i landet. För Sörmland är det viktigt att både en eventuell ny region och en ny länsindelning har en funktionell och logisk utformning. Om en ny regionbildning skjuts på framtiden behöver ändå samarbetet i Mälardalen och Östra Mellansverige stärkas. I denna verksamhetsplan kommer flera större satsningar att följa tidigare gjorda prioriteringar men vissa förändringar görs, främst gällande kollektivtrafiken där en anpassning sker med hänsyn till den nya kollektivtrafikmyndighet som startar vid årsskiftet. Utökade satsningar görs på besöksnäringen och på kompetensutvecklingsområdet vilka båda bedöms som mycket viktiga faktorer för länets utveckling. En ny satsning görs inom området högre studier, FoU och företagsutveckling genom ett närmare samarbete med Mälardalens högskola och Munktell Science Park i Eskilstuna. Regionförbundet Sörmland har en kraftfull politisk ledning och en stabil ekonomi, vilket gör det möjligt att driva på utvecklingen genom att både fortsätta strategiska satsningar och tillföra nya. Sid 3(32)

13 Regionförbundets uppdrag Regionförbundets ändamål enligt förbundsordningen Förbundet ska vara ett organ för kommunerna och landstinget i Sörmland för att ta vara på länets möjligheter och främja dess utveckling. I detta ska medborgarnas/länsbefolkningens möjligheter till delaktighet och insyn i verksamheten beaktas liksom subsidiaritet, strävan efter en uthållig utveckling, jämställdhet samt de mervärden som verksamheten inom förbundet ger upphov till. Förbundet ska vara medlemmarnas gemensamma organ för regional utveckling, samordna insatser inom området och vara medlemmarnas gemensamma företrädare i följande frågor: Särskilt främja inom regional samverkan beträffande trafik och infrastruktur, näringsliv och entreprenörskap samt kompetensutveckling och arbetskraftstillgång. Internationalisering, hållbar utveckling och ungdomars värderingar är perspektiv som ska genomsyra verksamheten. Verkställa regionala uppdrag från staten. Utse eller nominera representanter i regionala samverkansorgan inom förbundets uppgiftsområde. Ansvara för andra tillkommande regionala uppgifter från staten samt uppgifter som medlemmarna väljer att tillföra förbundet. Förbundets uppgifter enligt lagen om samverkansorgan Utarbeta och fastställa en strategi för länets utveckling som kommuner och landsting avser att genomföra i samarbete med andra parter. Samordna insatser för genomförandet av strategin. Besluta om användningen av vissa statliga medel för regionalt tillväxtarbete. Upprätta och fastställa länsplaner för regional transportinfrastruktur. Följa upp, låta utvärdera och årligen till regeringen redovisa resultaten av det regionala tillväxtarbetet. Sid 4(32)

14 Sörmlandsstrategin och EU 2020 Sörmlands nu gällande regionala utvecklingsprogram - Sörmlandsstrategin - antogs i november 2007 av dåvarande regionfullmäktige. Regionala utvecklingsprogram upprättas på statens uppdrag men är också av stor betydelse för gemensamma prioriteringar och satsningar som görs av landstinget, kommunerna, regionförbundet och andra intressenter i Sörmland. Sörmlandsstrategin utgår från en vision för utvecklingen av Sörmland och innehåller sex utmaningar med tillhörande indikatorer. Indikatorerna följs upp årligen och publiceras dels på förbundets hemsida, dels i rapportserien Sörmland i siffror. Visionen Det ska vara enkelt att förverkliga sina ambitioner, idéer och framtidsplaner i Sörmland Sörmlandsstrategins utmaningar 1. Det ska vara enkelt att verka lokalt, regionalt och globalt 2. Det ska vara enkelt att få tillgång till arbete och arbetskraft 3. Det ska vara enkelt att höja sin kunskap och kompetens 4. Det ska vara enkelt att förverkliga sina idéer samt starta och växa som företag 5. Det ska vara enkelt att ha ett gott liv 6. Det ska vara enkelt att samarbeta Regionförbundets uppgift är att driva på genomförandet av Sörmlandsstrategin samt att följa upp dess inriktning och målbeskrivningar. Även om förbundet har det övergripande ansvaret så krävs en långtgående samverkan med andra aktörer om tydliga resultat ska uppnås. Ett viktigt led i uppföljningen är att stämma av utvecklingen i länet med hjälp av de indikatorer som anges i Sörmlandsstrategin. Utifrån en utvärdering som gjordes 2010 beslutade regionstyrelsen att en revidering av Sörmlandsstrategin bör ske under mandatperioden, det vill säga Arbetet med att revidera utvecklingsprogrammet har påbörjats under 2011 och inför 2012 finns en första del av Nya Sörmlandsstrategin framtagen. Den tar upp visionen och beskrivningen av denna liksom de prioriterade övergripande målen. Målen har kopplats till rubrikerna Leva Växa - Verka vilka ska fånga upp de prioriterade insatsområdena som kommit fram under arbetet med strategin. Under 2012 kommer nya Sörmlandsstrategin att kompletteras med tydligare och uppföljningsbara mål samt en plan för genomförandet. Den färdiga strategin kommer sedan att gå ut på remiss i länet innan regionstyrelsen slutligen antar den. Sid 5(32)

15 EU 2020 strategin 2010 antog EU en ny tillväxtstrategi EU 2020 En strategi för smart och hållbar tillväxt för alla som även bildar grund för regeringens nationella tillväxtprogram. EU-kommissionen uppmanar alla nationella, regionala och lokala organ att agera inom sina respektive behörighetsområden för att bidra till utformningen av de nationella tillväxtprogrammen samt genomförandet av dessa. EU 2020 innehåller tre prioriteringar: Smart tillväxt >> kunskap och innovation Hållbar tillväxt >> grönare och mer konkurrenskraftig ekonomi Tillväxt för alla >> hög sysselsättning och sammanhållning Utifrån dessa prioriteringar har EU angett mål på fem viktiga områden och därefter har den svenska regeringen i det nationella tillväxtprogrammet skärpt dessa mål för Sverige. Mål EU Sverige Sysselsättning (20-64 år) 75 procent Väl över 80 procent Utbildning Drop outs 1 Avslutad högre utbildning 10 procent 40 procent FoU (andel av BNP) 3 procent 4 procent Energi och klimat Minskade utsläpp 20 procent 40 procent Förnybar energi 20 procent 50 procent En ökad energieffektivitet 20 procent 20 procent 10 procent procent Social delaktighet 20 miljoner färre fattiga Andel utanför arbetskraften, långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna väl under 14 procent Såväl EU 2020:s prioriteringar och mål som regeringens ligger väl i linje med Sörmlandsstrategins utmaningar. Regionförbundets verksamhetsplan för 2012 kan därmed kopplas till EU:s nya strategi på ett tydligt sätt. 1 Elever som inte klarar godkända resultat i grundskolan Sid 6(32)

16 Verksamhetsplanens struktur och regionförbundets styr- och uppföljningsmodell Utifrån den nuvarande Sörmlandsstrategins utmaningar och EU 2020:s prioriteringar formuleras i verksamhetsplanen ett antal politiskt prioriterade uppdrag. För varje uppdrag har ett inriktningsmål formulerats som konkretiserar Sörmlandsstrategins målbilder och även ansluter till EU 2020:s prioriteringar. På detta sätt kan man se hur både EU:s prioriteringar och Sörmlandsstrategins utmaningar översätts till uppdrag i förbundets verksamhetsplan. Man kan även följa utvecklingen genom de indikatorer som anges i Sörmlandsstrategin. Detta ger en helhetsbild över vad regionförbundet gör och hur detta bidrar till den hållbara tillväxt och utveckling som beskrivs i Sörmlandsstrategin. För att på ett tydligt sätt visa vad som uträttas under verksamhetsåret anges i verksamhetsplanen vilka projekt och aktiviteter (löpande verksamhet) som ska genomföras för att uppdragen ska verkställas. För varje projekt och aktivitet anges projektmål respektive aktivitetsmål som ska uppnås under året. Projektens och aktiviteternas resultat (måluppfyllelse) ska leda till effekter i ett längre perspektiv (inriktningsmål). Verksamhetsplanen bygger därmed på mål på olika nivåer som ska underlätta styrning och uppföljning samt utvärdering av förbundets arbete. Målstrukturen ska visa att måluppfyllelse i alla led ger förutsättningar för länet att närma sig visionen för utvecklingen av Sörmland samt Sörmlandsstrategins utmaningar och EU 2020:s prioriteringar. Verksamhetsplanen och de mål som beskrivs i dokumentet ska följas upp på projekt- och aktivitetsnivå och redovisas i delårsrapporten till regionstyrelsen samt i helårsbokslutet. Under 2011 har processen för att ta fram verksamhetsplanen för 2012 utvecklats med syfte att i ett tidigare skede inkludera regionstyrelsens politiker samt att säkra att projekt och aktiviteter är anpassade till de förändringar som äger rum i omvärlden. Omvärldsanalys har därför införts i denna process. Sid 7(32)

17 Regionförbundets styr- och uppföljningsmodell Sörmlands -strategin EU strategin Uppdrag Projekt Projektmål 2012 Inriktningsmål Aktivitet Aktivitetsmål 2012 VP och budget fastställs Årsredovisning, uppföljning av mål och resultat Delårsrapport, uppföljning av mål och resultat samt prognos Prioriteringar och planeringsförutsättningar kommande år Omvärldsanalys och inriktningsdiskussion kommande år Sid 8(32)

18 Verksamhetsuppföljning Uppföljning av regionförbundets verksamhet är viktig för medlemmarna, regionstyrelsen och även andra intressenter. För förbundskontoret är det därför en prioriterad uppgift att på olika sätt beskriva vad som utförs i förbundets projekt och aktiviteter men också att stämma av uppsatta mål och riktlinjer för dessa. Samtidigt ska framhållas att insatser för att främja den regionala utvecklingen innebär långsiktiga processer där konkreta resultat kan vara svåra att mäta och tolka. Verksamhetsuppföljningen sker kontinuerligt på flera olika sätt. Externa parter som ansvarar för projekt och aktiviteter vilka regionförbundet initierar eller är med och finansierar ska regelbundet lämna skriftliga rapporter till förbundskontoret. Vidare har förbundskontoret regelbundna personliga kontakter med de ansvariga. Syftet med uppföljningen är att stämma av att den överenskomna verksamheten bedrivs på rätt sätt och i rätt omfattning. Vidare görs uppföljning av ekonomin i verksamheten och där så är möjligt görs även en bedömning av uppnådda resultat. I verksamheter av större omfattning är förbundet oftast representerat i styrgrupp eller motsvarande. I vissa fall där regionförbundets engagemang är särskilt stort görs utvärderingar av externt anlitade utvärderare. Till regionstyrelsen och medlemmarna sker rapportering i första hand genom delårsbokslut och årsredovisningar. Representanter för de externa verksamheter som regionförbundet är delaktigt i kommer också till styrelsens möten för att informera om sin verksamhet. Information om regionförbundets projekt och aktiviteter lämnas även i förbundets nyhetsbrev och via hemsidan. En stor del av regionförbundets verksamhet finansieras med de statliga regionala utvecklingsmedlen. I regeringens villkorsbrev anges kriterier som ska gälla för hur dessa medel får användas och hur uppföljningen ska ske. En samlad rapport över hur de regionala utvecklingsmedlen använts och hur kriterierna uppfyllts lämnas årligen till näringsdepartementet. Sid 9(32)

19 Regionförbundets verksamhet 2012 Regionförbundets uppgift är att vara medlemmarnas gemensamma företrädare och organ för regional utveckling och då särskilt främja inomregional samverkan beträffande trafik och infrastruktur, näringsliv och entreprenörskap samt kompetensutveckling och arbetskraftstillgång. I verksamhetsplanen anges elva olika, politiskt beskrivna, uppdrag som regionstyrelsen beslutat att regionförbundet ska arbeta med under det kommande året. För varje uppdrag utformas lämpliga projekt och aktiviteter. Uppdragen omfattar flera olika verksamhetsområden vilka bedöms som viktiga för länets/regionens hållbara tillväxt. Dessa är: Infrastruktur och transporter, Näringsliv och arbetsmarknad, Utbildning och kompetensförsörjning samt Miljö- och klimatfrågor. Inom infrastruktur och transporter handlar det dels om hur man utvecklar de hållbara transportsystemen, tar fram kunskap om och utformar strategier för hur såväl person- som godstransporter kan ske på ett effektivt och hållbart sätt, inom och genom länet, men också interaktivt med omlandet. Dels handlar det om den fysiska infrastrukturen och hur den utformas och förbättras. Det gäller såväl infrastruktur för transporter som kommunikationer i övrigt, det vill säga bredband. Området näringsliv och arbetsmarknad ska främst bidra till tillväxt i Sörmland. Den viktiga processen för att ta fram ett handlingsprogram för näringslivets utveckling är slutförd och under året kommer nya initiativ alltmer styras mot förverkligandet av programmets målsättningar. Dialogen med medlemmarna är viktig då området är komplext och insatser bör matcha varandra för bästa resultat. Delägarskapet i Almi gör att en stor del av utvecklingsarbetet sker den vägen. Detta är naturligt då regionförbundet via ägaranvisning och regionspecifika uppdrag har stor möjlighet att påverka inriktningen i Almis arbete. Från och med 2012 sätts ytterligare fokus på utbildnings- och kompetensfrågorna. Det handlar i första hand om att säkerställa en god utbildningsnivå och en god försörjning av kompetens efter arbetsmarknadens behov. Sedan ett par år har regionförbundet regeringens uppdrag att arbeta med så kallade kompetensplattformar för att förbättra matchningen på arbetsmarknaden. Detta arbete kommer att fortsätta samtidigt som särskild uppmärksamhet ägnas åt tillgången i länet till akademisk utbildning samt forskning. Nytt för i år är området miljö- och klimatfrågor där regionstyrelsen vill markera ett starkt intresse för dessa frågors koppling till den regionala utvecklingen. Flera av de uppdrag som beskrivs ovan innehåller moment med tydlig anknytning till klimat och miljö, vilket ska tydliggöras. Utvecklingen av transportsystemen är ett sådant liksom planeringen av en effektiv infrastruktur. Regionstyrelsen har under året möjlighet att lyfta fram ytterligare projekt inom detta område. Till uppdragen hör även strategiska frågor för regionförbundet som organisation såsom kommunikation och medlemsdialog, internationell samverkan samt vidareutveckling av det regionala ledarskapet. Utöver de projekt och aktiviteter som beskrivs under respektive uppdrag finns ett antal uppgifter som är svåra att detaljplanera i förväg, det gäller bland annat remisser som bör behandlas regionalt. Vidare medverkar representanter för regionstyrelsen och förbundskontoret i ett antal nätverk och för kontinuerliga dialoger med olika samarbetspartners. Sid 10(32)

20 Huvudverksamhet Uppdrag Nya Sörmlandsstrategin Inriktningsmål Ett nytt regionalt utvecklingsprogram för Sörmland ska tas fram och förankras brett i länet. Nästa mål är att påbörja arbetet med att utveckla ett fysiskt utvecklingsperspektiv till en regional helhetsbild av samhällsfrågorna. För att nå detta mål startades ett projekt under 2011 som kommer att fortgå under Projektet utgör en omfattande process att ta fram ett nytt utvecklingsprogram för länet samt att förankra det brett till en stor mängd intressenter. Därefter påbörjas arbetet med att, med utgångspunkt från nya Sörmlandsstrategin, konkretisera utvecklingsplaner och koppla länets utveckling tydligare samman med det fysiska utvecklingsperspektivet. Det ska ge stöd till kommunerna och landstinget i deras utvecklingsplanering och också positionera länet i en större geografi. Projekt och aktiviteter 2012 inom uppdraget Projekt Nya Sörmlandsstrategin Projektmål Budget Målet är att utifrån det arbete som gjordes under 2011, där strategins områden och övergripande mål beslutades, konkretisera hur strategin ska genomföras och vilka uppföljningsbara mål som ska vara utgångspunkt. Målet är också att sprida den färdiga nya Sörmlandsstrategin brett så att den verkligen kan utgöra en grund för hela länets arbete med dess utveckling kr Projektslut Aktivitet Aktivitetsmål Budget Tillhandahålla statistik och analysfunktioner Ta fram statistik som analyseras som grund för arbetet med det regionala utvecklingsprogrammet och för alla underliggande program och strategier som regionförbundet har behov av kr Uppdrag Hållbara transporter Inriktningsmål Målet är att utveckla transportsystemen såväl inom som utom regionen och internationellt för att öka andelen hållbara transporter och hållbart resande samtidigt som tillgängligheten ökas. Särskilt bör möjligheten till kollektivt resande samt så miljömässigt hållbara godstransporter som möjligt utvecklas. Efter 2020 ska hälften av arbetspendlarna åka kollektivt. Detta ska påskynda regionförstoringen och minska påverkan på miljön. Sid 11(32)

21 I början av 2012 startar kollektivtrafikmyndigheten i form av ett nytt kommunalförbund. Regionförbundet Sörmland är en av de parter som tillsammans med landstinget och länstrafikbolaget ska stödja den nya myndigheten i arbetet med att utforma en effektiv och väl fungerande kollektivtrafik inom och genom länet. Bland annat ska ett trafikförsörjningsprogram tas fram. Underlag i form av studier som visar kollektivtrafikens del i den regionala utvecklingen kommer att behövas. Regionförbundet kommer också att stötta den nya myndigheten ekonomiskt under Regionförbundet har i dagsläget ingen helhetsbild av godstransporterna inom och genom länet och deltar därför i en omfattande studie tillsammans med sex andra län i storregionen för att få dels en långsiktigt användbar modell för att hålla denna kunskap, dels för att i detta läge göra en genomlysning av alla de transporter som sker på alla transportsystem. För att nå inriktningsmålet i övrigt sker aktiviteter inom området som består av omvärldsbevakning för att möjliggöra för projektledare och övriga att hålla sig ajour om vad som pågår inom området samt upprätthållande av viktiga nätverk inom länet och inom det storregionala samarbetet En Bättre Sits. Projekt och aktiviteter 2012 inom uppdraget Projekt Godsstudie, regionalfondsprojekt i sju län i Stockholm-Mälarregionen Projektmål Budget Ta fram kunskapsunderlag om hur godstransporter sker inom, genom samt in och ut ur länet. Alla slags godstransporter omfattas och koppling finns till pågående strukturfondsprojekt, SATSA - Samverkan för effektivt transportsystem i Stockholmsregionen, vilket ingår i En Bättre Sits kr Projektslut Projekt Projektmål Budget Regional cykelstrategi för Sörmland Målet är att förankra det underlag för cykeltrafikåtgärder på det regionala vägnätet som tagits fram samt att genomföra strategin med dess prioriteringar av behov på hela cykelvägnätet inklusive cykelturismstråken kr Projektslut Projekt Projektmål Budget Utredningar inom hållbara transporter Uppdatera det underlag som togs fram inom ramen för En Bättre Sits under vad gäller tillgänglighet, pendling etcetera inom länet och storregionen samt ge stöd till andra regionala projekt inom området kr Projektslut Sid 12(32)

22 Aktivitet Aktivitetsmål Budget Stöd till kollektivtrafikmyndigheten Finansiera den tjänst som kommer att utgöra kollektivtrafikmyndighetens kansli kr Aktivitet Aktivitetsmål Budget Trafikförsörjningsprogram Delta i arbetet med att ta fram länets första kollektivtrafikförsörjningsprogram. 0 kr (egna personella resurser) Uppdrag Effektiv infrastrukturplanering Inriktningsmål Se till att de satsningar som görs inom länet vad gäller infrastruktur är effektiva och att de sker i en process som är så öppen och uppföljningsbar som möjligt. Målet är också att regionförbundet ska vara en aktiv part i genomförandet av planarbetet på alla nivåer. Regionförbundet Sörmland har samordningsrollen för länets genomförande av den regionala transportinfrastrukturplanen. Kopplat till det har en rutin för beredning och kommunikation utarbetats. Denna ska nu implementeras fullt ut. Till detta uppdrag hör även att driva utvecklingen på andra områden inom infrastrukturplaneringen. Fokus ska vara på miljö- och klimatfrågor. Det gäller såväl utvecklingen av förnyelsebar energi som användningen av ny energismart teknik. För att nå målet sker aktiviteter inom området som till exempel omvärldsbevakning samt upprätthållande av viktiga nätverk inom länet och inom det storregionala samarbetet En Bättre Sits samt nationellt via Komexp (nätverket för regionala kommunikationsexperter). Regionförbundet stöttar också länsstyrelsen i deras arbete med att samordna insatserna inom bredbandsutbyggnaden i länet. Projekt och aktiviteter 2012 inom uppdraget Aktivitet Aktivitetsmål Budget Genomförande och uppföljning av länsplanen för regional transportinfrastruktur Att utifrån de rutiner som är beslutade genomföra den regionala planen i nära samverkan med Trafikverket, kommunerna, Landstinget och Länstrafiken kr Sid 13(32)

23 Aktivitet Deltagande i framåtsyftande utvecklingsprojekt: Ostlänken, Räta Linjen och Biogas Öst Aktivitetsmål Som delägare i Nyköping- Östgötalänken AB följa arbetet dels via styrelsen, dels via tjänstemannaberedning För samverkansprojekt som Räta Linjen och eventuellt ytterligare projekt (E22-gruppen med flera) delta och stötta kommuner samt övriga parter Medlemskap i organisationen Biogas Öst inklusive medverkan i projekt om produktion och distribution av biogas. Framtagande av förslag till särskilt biogasprojekt för Sörmland. Budget kr Aktivitet Aktivitetsmål Budget Bredband Ekonomiskt stöd till samordningsfunktionen på länsstyrelsen kr Uppdrag Ett näringsliv med goda förutsättningar Inriktningsmål Företag inom olika branscher ska bli fler och växa. Sörmland ska ha ett gynnsamt företagsklimat och förutsättningar som bidrar till ett bredare näringsliv. Attityden till entreprenörskap ska förbättras, framförallt i skolan. För att nå inriktningsmålet har uppdraget delats upp i ett flertal projekt och aktiviteter. Hela Almis uppdrag med grunduppdrag, regionspecifikt uppdrag och IFS-verksamheten (Internationella företagar-föreningen i Sverige) är aktiviteter under uppdraget. Finansiering av utvecklingsprojekt och medfinansiering till olika aktörers arbete är aktiviteter inom uppdraget. Projekt och aktiviteter 2012 inom uppdraget Projekt Projektmål Budget Projektslut Kompetens för tillväxt (externt projekt, medfinansieras av regionförbundet) Via kompetenscheckar underlätta för små och medelstora företag att komma åt kompetens från universitet och högskolor i närområdet. I projektet samverkar Östsvenska handelskammaren, Mälardalens högskola och Linköpings universitet kr Sid 14(32)

24 Projekt Projektmål Budget Profilnäringar Att ha påbörjat ett projekt för att identifiera viktiga framtida profilnäringar i Sörmland kr Projektslut Projekt Projektmål Budget Robotdalen (externt projekt, medfinansieras av regionförbundet) Projektet är ett tioårigt projekt under Vinnovas Vinnväx-program som löper mot sitt slut år Projektet arbetar inom områdena fältrobotik, industrirobotik och hälsorobotik. Regionförbundet följer att projektet uppnår de mål som Vinnova och EU:s regionalfond ställer på projektet kr Projektslut Projekt Projektmål Budget Teknikcollege (externt projekt, medfinansieras av regionförbundet) Följa upp att samverkansprojekt mellan regionförbundet, Nyköpings, Oxelösunds, Trosas och Gnestas kommuner uppfyller sina mål kring samverkan mellan näringsliv och det offentliga bland annat om behov av kompetens kr Projektslut Projekt Projektmål Budget Företagsam (externt projekt, medfinansieras av regionförbundet) Projektet ska öka förståelsen för kvinnors arbetsmarknad och företagande och förbättra kunskapen i rådgivningssituationer genom att erbjuda kompetensutveckling för företagsfrämjare kr Projektslut Projekt Projektmål Budget Nova Med Tech (externt projekt, medfinansieras av regionförbundet) Utveckla nya idéer inom medicintekniska området. Projektet fokuserar på att stärka de entreprenöriella aktiviteterna för att säkerställa att resultaten omsätts i kliniskt användbara produkter som kommersialiseras kr Projektslut Sid 15(32)

25 Projekt Projektmål Budget Strategi för kulturella och kreativa näringar (KKN) (externt projekt, medfinansieras av regionförbundet) Medverka i samverkan med landstinget i genomförandet av insatser kring förverkligandet av KKN-strategin främst inriktat mot sörmländska hantverkare kr Projektslut Projekt Projektmål Främja kvinnors företagande Att driva det övergripande länsprojektet för främjande av kvinnors företagande. Projektet ska drivas med tre delprojekt. Delprojekt ett handlar om att via processer arbeta fram intressanta projekt och insatser för främjandet av kvinnors företagande. Det andra delprojektet ska integrera ett arbetssätt för att främja kvinnors företagande i det befintliga företagsfrämjande systemet. Det tredje delprojektet är att via en regional mötesplats sprida kunskap. Projektet ska drivas som ett länsövergripande projekt tillsammans med länsstyrelsen. Budget 0 kr (statlig finansiering kr, kostnader kr) Projektslut Projekt Projektmål Budget Sörmlandsfonden (externt projekt, medfinansieras av regionförbundet) Sörmlandsfonden ska ge företagare och investerare förutsättningar att utvecklas och skapa affärer. Fonden ska utgöra ett komplement till traditionell bankfinansiering i regionen. Regionförbundet bidrar till administrationen av Sörmlandsfonden. Under 2012 ska de första företagen i Sörmland få riskkapital från Sörmlandsfonden kr Projektslut Sid 16(32)

26 Aktivitet Aktivitetsmål Budget Almi basuppdrag Att följa upp genomförandet av den politiskt beslutade ägaranvisningen. Almis uppdrag är att främja utvecklingen av konkurrenskraftiga små och medelstora företag och stimulera nyföretagande i syfte att skapa tillväxt och förnyelse. Verksamheten ska vara inriktad på företagsutveckling genom rådgivning och finansiering genom utlåning till små och medelstora företag kr Aktivitet Aktivitetsmål Almi regionspecifikt uppdrag Utforma ett regionspecifikt uppdrag kring fordonsindustrin och företagsrådgivning i Östra Mellansverige samt följa upp genomförda insatser. Sedan den ekonomiska krisen har speciella insatser för den krisdrabbade fordonsindustrin genomförts i länet. Almi ska fortsätta satsningen där man genomför fördjupade insatser direkt till företagsledningar. Budget I projektet Företagspartner Öst samverkar de fem Almibolagen i Östra Mellansverige och erbjuder på så sätt företag en bredare och mer fördjupad företagsrådgivning kr Aktivitet Aktivitetsmål Almi IFS Via IFS verksamhet ska ett flertal företagare med invandrarbakgrund få rådgivning så att de kan starta företag. Nystartade invandrarföretag ska också få rådgivning. IFS är en ideell förening som har till uppgift att främja invandrarföretagandet i Sverige. Syftet är att hjälpa och stödja personer med utländsk bakgrund att starta eller att utveckla befintliga företag. Budget Insatserna ska vara långsiktigt hållbara, både för ekonomin, jämställdheten och den kulturella integrationen kr Aktivitet Aktivitetsmål Budget Kommunala initiativ Utifrån medlemmarnas behov av fördjupade studier ta fram fakta och analyser inom området kr Sid 17(32)

27 Aktivitet Aktivitetsmål Samarbete med Östsvenska handelskammaren Träffa en överenskommelse om samverkan kring tillväxtprojekt i länet, bland annat insatser för internationalisering i sörmländska företag, samt följa upp genomförda insatser. Handelskammaren ska genom sina insatser inom området näringslivsutveckling medverka till förverkligandet av Sörmlandsstrategin. Budget Följande insatser ska genomföras: Internationalisering av små och medelstora företag i Sörmland, genomförande av det internationella projektet Global Eyes som har till mål att skapa fler växande små och medelstora företag i länet med stärkt konkurrenskraft, genomföra projektet Trampolinen som har till syfte att skapa kontakter mellan grundskolan och företag samt fortsätta initiativet kring former för samverkan mellan näringslivet och universitet och högskolor kr Aktivitet Aktivitetsmål Budget Samarbete med Nyföretagarcentrum Träffa överenskommelse om samverkan kring insatser för ökat nyföretagande i Sörmland kr Aktivitet Aktivitetsmål Budget Ung företagsamhet Medfinansiera Ung Företagsamhets verksamhet kring UF-företagande i länets gymnasieskolor. Visionen för Ung Företagsamhet är att alla elever i Sörmland som vill ska ha möjlighet att driva ett UF-företag under sin gymnasietid. Ett viktigt arbete är att inspirera fler lärare till att handleda ungdomar i företagande kr Uppdrag En hållbar och konkurrenskraftig besöksnäring Inriktningsmål Besöksnäringen, som är en viktig del av näringslivet, ska fortsätta att utvecklas och skapa attraktions- och konkurrenskraft för länet, dess destinationer och företag. Sörmland är en av de destinationer som marknadsförs internationellt. Uppdraget att ta ansvar för utvecklingen av regional turism har regionförbundet fått från landstinget. Regionförbundet har upphandlat en utförare för det regionala uppdraget. Under 2011 togs en ny strategi fram, där ledorden är affärsnytta, hållbarhet och långsiktighet. Där lyfts möjligheten att utveckla Sörmland till en internationellt attraktiv destination som är avgörande för näringen. Sid 18(32)

28 Under 2012 ska ett omfattande destinationsutvecklingsarbete påbörjas. Samtidigt måste det regionala uppdraget ses över och anpassas i både inriktning och omfattning. Projekt och aktiviteter 2012 inom uppdraget Projekt Destinationsutveckling Projektmål Budget Den regionala strategi som beslutas under 2012 anger det långsiktiga målet att fördubbla omsättningen i besöksnäringen. För att förverkliga det måste ett omfattande destinationsutvecklingsarbete genomföras. Detta ska påbörjas under Regionförbundet ska också ansvara för att ta fram en handlingsplan för att nå det långsiktiga målet. Sörmland ska arbeta för att bli en av Sveriges 35 destinationer som marknadsförs internationellt kr Projektslut Projekt Regionala uppdraget, inklusive projektet Open Doors Projektmål Följa upp att det regionala uppdraget utförs enligt upphandling. Projektet Open Doors syfte är att skapa en regional konkurrenskraft genom att ge företag inom besöksnäringen möjligheter till internationell affärsutveckling. Budget kr (EU-finansiering kr, kostnader kr) Projektslut Projekt Projektmål Budget Skavsta Access (externt projekt, medfinansieras av regionförbundet) En förstudie som beskriver möjligheterna att locka till sig fler flyglinjer till Skavsta. Rapporten ska innehålla en handlingsplan kr Projektslut Uppdrag Ett gynnsamt innovationsklimat Inriktningsmål Sörmland ska genomsyras av ett arbetssätt som främjar innovationer. Fler innovationer ska nå marknaden. Uppdraget består av ett större projekt för att vidareutveckla innovationssystemet i Sörmland. Inom projektet ryms allt ifrån aktiviteter för ett större idéinflöde till utveckling av tidig innovationsrådgivning till exempel på telefon eller kvalificerad rådgivning. Projektet medfinansieras från EU:s regionalfond. Sid 19(32)

29 Projekt och aktiviteter 2012 inom uppdraget Projekt Fler innovationer helt enkelt -- en del av Innovationsmotorn Projektmål Projektet ska: vidareutveckla ett fungerande innovationssystem, i en region med brist på forskningsintensiva innovationsmiljöer uppmuntra unga människor över gymnasienivå, personer med utländsk bakgrund och småföretagare att våga förverkliga sina idéer öka antalet idéer till innovationssystemet få fler idéer att bli till kommersiella produkter på marknaden, inte minst inom miljöområdet och bland tjänstenäringarna Budget kr (EU finansiering kr, kostnader kr) Projektslut Aktivitet Aktivitetsmål Budget Munktell Science Park Utveckla ett djupare samarbete med Munktell Science Park för att stärka det sörmländska innovationssystemet. Samarbetet ska tillföra ökad kompetens i bland annat innovationsstöd, stöd till företag i tidiga skeden och inkubatorsverksamhet. Munktell Science Park ska utvecklas till ett kompetenscentrum för hela länets innovationssystem kr Uppdrag Ett effektivt nyttjande av EU:s strukturfonder Inriktningsmål Sörmland ska ha större kunskap om EU:s möjligheter till medfinansiering. EU:s strukturfonder ska nyttjas i större utsträckning genom att antalet ansökningar ökar. I uppdraget ingår ett projekt för stöd att skapa EU-projekt. Utifrån medlemmarnas behov ska regionförbundet aktivt medverka till att fler EU-ansökningar skrivs. Delta i de samråd som hålls inför strukturfondspartnerskapets möten samt finansiera partnerskapet är en aktivitet under detta uppdrag. År 2012 är sista året då beslut om nya projekt kan tas under pågående programperiod. Förhandlingar pågår inom EU om en kommande strukturfondsperiod. Sid 20(32)

30 Projekt och aktiviteter 2012 inom uppdraget Projekt Stöd till skapande av EU-projekt Projektmål Budget Rådgivning och hjälp att projektsätta ska erbjudas regionförbundets kommuner och andra möjliga regionala projektägare kr Projektslut Aktivitet Aktivitetsmål Budget Strukturfondspartnerskapet Medfinansiera kostnader kring strukturfondspartnerskapet för Östra Mellansverige. Syftet är att underlätta för ledamöterna i strukturfondspartnerskapet i deras beslutfattande kr Uppdrag En säkerställd tillgång på kompetens och höjd utbildningsnivå Inriktningsmål Sörmländska företag ska ha tillgång till rätt kompetens vid rekrytering av personal. Ökad samverkan med näringslivet ska bidra till att utbud och efterfrågan matchas genom utbildning och annan kompetensutveckling. Här ingår regeringens uppdrag att bygga en regional kompetensplattform i länet. Detta kommer att drivas som ett projekt. Inom ramen för kompetensplattformen ingår att genomföra studier och analyser. Länets låga utbildningsnivå och den allvarliga sysselsättningssituationen kräver en regional kraftsamling och ett utvecklingsprojekt på området ska genomföras. Det är viktigt att se till helheten i utbildningssystemet, det vill säga hela kedjan från grundskola till högre utbildning på universitet och högskola. Att medfinansiera Mälardalens gemensamma organisation för yrkeshögskoleutbildningar ingår som en aktivitet. Mälardalens högskola har meddelat att de behöver det omgivande samhällets stöd för att säkerställa sin status och utveckla viktiga utbildningar och forskningsområden. Sid 21(32)

31 Projekt och aktiviteter 2012 inom uppdraget Projekt Regional kompetensplattform Projektmål Regeringsuppdraget fortsätter och projektet ska uppfylla angiven ambition i samarbete med länets aktörer på området. Analyser och studier ska tas fram och kommuniceras till berörda parter. En studie om länets behov av lärare och omvårdnadspersonal samt en studie över antalet elever som inte klarar godkända resultat i grundskolan, så kallade drop outs, ska påbörjas under året. Budget I regeringens villkor beskrivs kompetensplattformarnas syfte enligt följande: Kompetensplattformar ska inrättas för samverkan inom kompetensförsörjning och utbildningsplanering på kort och lång sikt. Varje län ska ta fram kunskapsunderlag och behovsanalyser som förhåller sig till funktionella arbetsmarknadsregioner kr Projektslut Projekt Projektmål Budget YH-Mälardalen (externt projekt, medfinansieras av regionförbundet) Tillsammans med Västmanland och Örebro driva en storregional funktion för samverkan kring yrkeshögskoleutbildningar kr Projektslut Projekt Projektmål Budget Satsning Mälardalens Högskola Säkerställa Mälardalens Högskolas status och deras möjlighet att vidareutveckla viktiga utbildningar och forskningsområden. Högskolan har en viktig roll att säkerställa länets behov av kompetens på många områden, särskilt de offentliga myndigheternas kr Projektslut Sid 22(32)

32 Aktivitet Aktivitetsmål Budget Sörmlands Tillväxtråd Regionförbundet Sörmland och Länsstyrelsen har tillsammans bildat ett Tillväxtråd för länet. Rådet har sex ledamöter och ska fungera som ett rådgivande organ till landshövdingen och regionförbundets presidium i deras gemensamma arbete med länets utvecklings- och tillväxtfrågor. Under 2012 kommer fokus att ligga på utbildnings- och kompetensförsörjningsfrågor samt mångkulturell kompetens. 0 kr Uppdrag En aktiv kommunikation och medlemsdialog Inriktningsmål Regionförbundet Sörmland ska ha en ömsesidig dialog med omvärlden och vara etablerat och efterfrågat hos medlemmar och andra samarbetsparter. En förutsättning för att uppnå detta inriktningsmål är att regionförbundet arbetar aktivt med omvärldsbevakning, bland annat genom engagemang i vissa sociala medier. I arbetet ingår även att hålla kontinuerlig kontakt med förbundets medlemmar samt övriga samarbetsparter. Det är av stor vikt att kommunicera vad regionförbundet gör för att öka kännedomen och kunskapen om förbundet och dess verksamhet. En aktiv kommunikation ska vara en självklar del i varje projekt som regionförbundet arbetar med, det handlar sålunda om ett långsiktigt, strategiskt stöd i olika kommunikativa frågor. En övergripande kommunikationsplan för 2012 tas fram som har kopplingar till den tidigare antagna kommunikationspolicyn och strategin. Det är viktigt att befästa den nya regionstyrelsens vilja och riktning när det gäller det politiska arbetet. Regionstyrelsen beslutade 2007 att genomföra årliga ledningskonferenser med en målgrupp bestående av presidierna för kommunstyrelser och landstingsstyrelsen samt tjänstemannaledningarna års ledningskonferens kommer bland annat att fokusera på en tänkbar utveckling av besöksnäringen i länet. Projekt och aktiviteter 2012 inom uppdraget Projekt Ledningskonferens 2012 Projektmål Budget Målet med ledningskonferensen är att öka kunskapen om hur Sörmland påverkas av den globala ekonomin, inspirera till nytänkande för Sörmland i Stockholm-Mälarregionen samt att utveckla relationerna mellan regionförbundet och dess medlemmar kr (Intäkter kr, kostnader kr) Projektslut Sid 23(32)

33 Projekt Projektmål Budget Morgonsoffan Att öka kännedomen om samt att marknadsföra Regionförbundet Sörmland i ett positivt sammanhang när det gäller näringslivsfrågor kr (Intäkter kr, kostnader kr) Projektslut Projekt Projektmål Budget Kriskommunikation Att upprätta en plan för kommunikation med omvärlden vid en eventuell kris. Egna personella resurser Projektslut Aktivitet Kommunikationsplan 2012: Hemsidan, nyhetsbrevet, sociala medier genom i första hand Facebook, informationsmaterial, marknadsföring, mediaprojekt, mediabevakning, event och nätverkande Aktivitetsmål Uppdatera startsidan på webbplatsen minst en gång i veckan. Publicera elva högkvalitativa nyhetsbrev. Vara aktiva på regionförbundets Facebooksida med målet att 100 personer ska gilla oss innan året är slut. Genomföra en utåtriktad insats gentemot medlemmarna för att öka kännedomen om regionförbundets verksamhet. Producera en informativ och annorlunda film om regionförbundets verksamhet. Marknadsföra regionförbundet i de sammanhang där det finns en tydlig koppling till verksamheten och där det känns relevant. Förbättra omvärldsbevakningen genom att hitta en ny leverantör av nyheter som bevakar aktuella frågor. Arrangera en eller flera mötesplatser, vilket efterfrågats av medlemmarna. Utveckla de två nätverk som redan finns för informatörer i länet genom att erbjuda träffar med kompetensutveckling och nätverksbyggande. Budget kr Sid 24(32)

34 Uppdrag Internationell samverkan Inriktningsmål Sörmland ska fortsätta sitt påbörjade arbete med att dra nytta av influenser från omvärlden genom att omsätta nya kunskaper och erfarenheter från Europas regioner och EU:s institutioner. Det internationella arbetets innehåll och omfattning har diskuterats vid olika tillfällen men inte lett till några större ändringar i inriktningen. Den nya regionstyrelsen behöver därför uttala sin ambition med arbetet. Det står dock klart att det omfattande arbetet med projektet Interreg IVC EU 2020 Going Local, som påbörjades hösten 2010, fortsätter och avslutas under slutet av Även arbetet i Stockholmsregionens Europaförening ska intensifieras. Utfallet av 2011 års arbete i AER, Assembly of European Region, kommer att vara avgörande för en eventuell fortsättning under Projekt och aktiviteter 2012 inom uppdraget Projekt Interreg IVC EU 2020 Going Local Projektmål Budget Projektet ska bidra till genomförandet av EU:s tillväxtstrategi EU Inom temat Energi och hållbara transporter ska de 13 deltagande regionerna visa hur man praktiskt tillämpar strategin på lokal och regional nivå kr Projektslut Aktivitet Aktivitetsmål Budget Nätverk för EU-samordnare Att fortsätta utveckla nätverket för länets EU-samordnare som, tack vare flera nya medlemmar, har fått en nystart kr Aktivitet Aktivitetsmål Budget Medlemsavgifter till Stockholmsregionens Europaförening (SEF), Assembly of European Region (AER) med flera Att utveckla regionförbundets medlemskap i ovannämnda organisationer kr Sid 25(32)

35 Ekonomisk sammanställning uppdrag inom huvudverksamheten Uppdrag Nettokostnad Nya Sörmlandsstrategin Hållbara transporter Effektiv infrastrukturplanering Ett näringsliv med goda förutsättningar En hållbar och konkurrenskraftig besöksnäring Ett gynnsamt innovationsklimat Ett effektivt nyttjande av EU:s strukturfonder En säkerställd tillgång på kompetens och en höjd utbildningsnivå Kommunikation och medlemsdialog Internationell samverkan TOTAL NETTOKOSTNAD Sidoordnad verksamhet FoU i Sörmland Driftverksamheten kring projektet FoU i Sörmland (tidigare FoU Äldre) fördes från och med 2008 över till Eskilstuna kommun. Regionförbundet står som samordnare av projektets ekonomi, vilket innebär att förbundet ansöker om och rekvirerar statsbidrag som sedan överförs till Eskilstuna kommun. Därmed är projektet helt kostnadsneutralt för regionförbundet. Kostnader och intäkter är beräknade till tre miljoner kronor. Samverkansstrateg för vård och omsorg i Sörmland Kommuner och landsting i Sörmland har enats om en avsiktsförklaring för stärkta regionala strukturer för kunskapsutveckling. Länet har beviljats medel till en gemensam tjänst som processledare/social handläggare. Verksamheten ska bedrivas i projektform med Regionförbundet Sörmland som formell projektägare. Projektet leds av länsstyrgruppen för närvård. Vidare har kommunerna och landstinget åtagit sig att svara för samtliga kostnader som inte täcks av ovanstående bidrag. Sid 26(32)

36 Politisk ledning Regionalt ledarskap och regionstyrelsens arbetsformer Regionstyrelsen är länets politiska organ för regional utveckling. Regionstyrelsen ska verka för Sörmlands möjligheter till hållbar tillväxt och utveckling med fokus på Stockholm- Mälarregionen. Ett regionalt synsätt med nytänkande och långsiktighet kopplat till mervärde för regionförbundets medlemmar är bärande delar i arbetet. Regionstyrelsen har 33 ledamöter och lika många ersättare. För beredning av ärenden finns ett arbetsutskott med fem ledamöter och fem ersättare. Uppdrag Vidareutveckling av det regionala ledarskapet Inriktningsmål Regionstyrelsens ledande roll i den regionala utvecklingen av Sörmland ska stärkas. Regionstyrelsen beslutade i september 2011 om ett nytt utvecklingsprogram i regionalt ledarskap. Förslaget har utarbetats och presenterats av en politisk arbetsgrupp utsedd av regionstyrelsen. Programmet ska genomföras under 2012 och bygga på fyra teman: Omvärlden och EU, Sörmland i ett större perspektiv, Att bygga relationer med viktiga aktörer i regionen samt Ditt politiska ledarskap. Projekt 2012 inom uppdraget Projekt Projektmål Budget Vart vill Du leda Sörmland? Utvecklingsprogram i regionalt ledarskap När programmet är genomfört ska regionstyrelsens ledamöter och ersättare ha ökat sina kunskaper om de regionala frågor som är viktiga för Sörmlands utveckling, om villkor och förutsättningar för uppdraget som regionpolitiker och om beslutsprocessen på regional nivå. Deltagarna ska också vara eniga om regionstyrelsens arbetsformer kr Projektslut Programmet ska genomföras vid fyra tillfällen under året och vara avslutat Sid 27(32)

37 Förbundskontoret och det interna arbetet Förbundskontoret Förbundskontoret är regionförbundets tjänstemannaorganisation och leds av förbundsdirektören. Kontoret består av en uppdragsorganisation för förbundets verksamhetsområden och kommunikation samt en enhet - ledningsstöd - som ansvarar för förbundskontorets administration, stöd till den politiska ledningen och utveckling av interna rutiner. Förbundsdirektör Uppdragsverksamhet Ledningsstöd Regionförbundets verksamhet är till stor del projektorienterad. Förbundets projektmodell som infördes 2009 behöver utvecklas vidare. När den nya Sörmlandsstrategin är klar innebär det också en utveckling och anpassning av förbundskontorets styr- och uppföljningsprocesser. Uppdragsledare Kommunikationsledare Administrativ chef Strateger Informatör Administratörer & strategiskt stöd till politisk ledning Det interna arbetet Under 2011 tog förbundskontoret fram en gemensam värdegrund för kontorets personal som lyder Inom Regionförbundet Sörmland är värden som drivande, professionell och trovärdig ledande i vårt arbete och förhållningssätt. Under 2012 kommer värdegrunden att implementeras i kontorets arbetsformer och övergripande dokument. Övriga insatser under 2012 är bland annat att fortsätta utvecklingen av diariehanteringen samt arbetet med kompetensutveckling kopplad till verksamhetsutveckling. Sid 28(32)

38 Ekonomi och finansiella mål Ekonomiska förutsättningar och finansiellt mål Enligt kommunallagen 8 kap 5 ska en kommun, varmed jämställs kommunalförbund, för sin verksamhet ange mål och riktlinjer som är av betydelse för en god ekonomisk hushållning. För ekonomin ska anges de finansiella mål som är av betydelse för en god ekonomisk hushållning. För Regionförbundet Sörmland gäller som finansiellt mål att i enlighet med kommunallagen (8 kap 4 ) ha en budget i balans och intäkterna ska därmed överstiger kostnaderna. Vidare ska verksamhetens kostnader hållas inom givna ekonomiska ramar. Undantag från lagkravet får göras om synnerliga skäl finns (kommunallagen 5 b ). Synnerliga skäl kan vara ett eget kapital med realiserbara tillgångar som överstiger vad som bedöms utgöra rimliga krav på finansiell handlingsberedskap. Regionförbundet har ett eget kapital som ligger på en god nivå. Under 2012 kan delar av det komma att tas i anspråk för projekt och aktiviteter inom regionförbundets uppdragsområden som inte gått att projektsätta eller definiera under framskrivandet av verksamhetsplanen. Ett användande av det egna kapitalet ska ge möjlighet att agera på områden som bedöms viktiga för länets långsiktigt hållbara utveckling. Verksamhetsbudget för 2012 BUDGET 2012 (tkr) Not Budget Sid 29(32) Särskild* projektbudget, 1:1 Intäkter Medlemsavgifter varav kommunal finansiering varav landstingsfinansiering Ersättning från länsstyrelsen Projektfinansiering statliga regionala medel 1: Externa intäkter för projekt och aktiviteter Sidoverksamhet Övriga intäkter 100 Summa intäkter Kostnader Politisk styrning varav styrelse och AU samt övriga politiska uppdrag varav revisorer -255 varav utvecklingsprogram -350 Förbundskontoret varav personal varav övrigt Huvudverksamhet varav medel till ännu inte projektsatta uppdrag Sidoverksamhet Övriga kostnader Summa kostnader Resultat +2 * De statliga regionala medlen 1:1, ingår inte i regionförbundets egen budget.

39 Noter och kommentarer till budget Not 1. Medlemsavgifter Enligt förbundsordningen utgör medlemsavgiften 0,58 promille av avgiftsunderlaget som är summan av skatter och avgifter under 2011 för respektive kommun. Avgifterna beräknas med ledning av uppgifter från Sveriges kommuner och landsting. Medlemsavgifterna från medlemmarna är i budgeten för 2012 preliminärt beräknade till ca 33,5 miljoner kronor. Medlemsavgifter för 2012, preliminär beräkning Medlem Avgift tkr Landstinget Eskilstuna Nyköping Katrineholm 839 Strängnäs 806 Flen 408 Trosa 282 Oxelösund 257 Gnesta 257 Vingåker 222 SUMMA Not 2. Ersättning från länsstyrelsen I enlighet med en överenskommelse med länsstyrelsen om ersättning för överflyttad personal till regionförbundet, gäller samma förhållande som tidigare. Not 3. Projektfinansiering statliga regionala medel I enlighet med villkorsbrev från staten för projektmedel (1:1). De statliga regionala medlen från statsbudgetens anslag 1:1, redovisas i särskild projektbudget. Regionförbundet har beslutanderätt över anslaget samt administrerar och redovisar utfallet till Tillväxtverket. Den ekonomiska redovisningen av anslaget till Näringsdepartementet hanteras av Tillväxtverket. Medlen ingår därför inte i regionförbundets egna ekonomiska redovisning, eftersom de ska betalas direkt till mottagande organisation från Tillväxtverket efter rekvisition av regionförbundet. Projekten som får stöd från anslaget finns med i verksamhetsplanen. Beslut om 2012 års nivå redovisas först i ett regleringsbrev från staten i december. Siffrorna i den särskilda projektbudgeten för 2012 är därför samma belopp som anslagits för En justering av den särskilda projektbudgeten kan behöva göras när det underlag som behövs finns tillgängligt. Not 4. Externa intäkter för projekt och aktiviteter Avser främst projektintäkter som till exempel EU-bidrag och statliga bidrag, men även projekt och aktiviteter som finansieras av regionförbundets medlemmar. Not 5. Sidoordnad verksamhet FoU i Sörmland samt samverkansstrateg för vård och omsorg. Projekten är helt kostnadsneutrala för regionförbundet. Sid 30(32)

40 Not 6. Politisk styrning Kostnaderna är budgeterade till 2,1 miljoner kronor, vilket är samma nivå som I politisk styrning ingår fasta arvoden och sammanträdesarvoden när det gäller regionstyrelsen och arbetsutskottet. Den årliga höjningen av de fasta arvodena, som grundas på riksdagsmannaarvodena, är beaktade. Även övriga sammanträdeskostnader som till exempel lokalhyra ingår. Det politiska utvecklingsprogrammet samt revisionen ingår också i kostnaderna. Not 7. Förbundskontoret Antalet fast anställda är beräknat till 15 personer. Regionförbundet kompletterar också sin fasta bemanning med tidsbegränsade anställningar för olika projekt. Den totala kostnaden för kontoret är på samma nivå som föregående år. Lönekostnadsökningar är beräknade till 2,5 procent. Not 8. Huvudverksamhet I regionförbundets budget är 25,4 miljoner kronor avsatta för finansiering av huvudverksamheten. Till detta kommer projektfinansiering från statens regionala utvecklingsmedel, anslag 1:1 (se not 3) på 12,48 miljoner kronor. Not 9. Medel till ännu inte projektsatta uppdrag Inom regionförbundets uppdragsområden kommer det under 2012 att dyka upp initiativ eller idéer som inte går att projektsätta eller definiera under framskrivandet av verksamhetsplanen. Ett utrymme lämnas i budget för projekt, utredningar eller dylikt som beräknas genomföras under verksamhetsåret. Not 10. Övrigt Kostnader för medlemskap i Mälardalsrådet samt kommunchefsträffar. Sid 31(32)

41 Ekonomisk plan Enligt förbundsordningen ska regionstyrelsen varje år ha en plan för ekonomin under den kommande treårsperioden. Utöver budgeten för 2012 redovisas nedan den ekonomiska planen för 2013 och I redovisad budget för 2013 och 2014 har medlemsavgifter och kostnader räknats upp med två procent per år. Vid uppräkning av huvudverksamhetens kostnader har hänsyn tagits till hur mycket vi beräknar få i extern projektfinansiering i form av till exempel EU-finansiering. Plan tkr Plan 2013 Plan 2014 Intäkter Medlemsavgifter Ersättning från Länsstyrelsen Projektfinansiering Sidoverksamhet FoU Summa intäkter Kostnader Politisk styrning Förbundskontoret Huvudverksamhet Sidoverksamhet Övriga kostnader Summa kostnader Resultat Sid 32(32)

42

43

44 PM Datum Dnr Regionstyrelsen Nya Sörmlandsstrategin Förslag vision, visionsbeskrivning, tematiska insatsområden och övergripande mål samt nästa steg i processen Bakgrund Våren 2011 beslutade regionstyrelsen att ett nytt regionalt utvecklingsprogram skulle tas fram, för att ersätta Sörmlandsstrategin Sörmland -helt enkelt!. Processen för den nya Sörmlandsstrategin - ska pågå under hösten 2011 och våren Beslut om ett nytt program ska tas hösten Enligt förordning (2007:713) om regionalt tillväxtarbete ska det regionala utvecklingsprogrammet bygga på en analys av regionens särskilda utvecklingsförutsättningar, det vill säga hur det ser ut i regionen idag. Vidare ska programmet innehålla mål, inriktningar och prioriteringar samt en plan för uppföljning och utvärdering. Programmet ska ligga till grund för samverkan mellan kommuner, landsting, statliga myndigheter, näringsliv och organisationer. Det ska också utgöra grunden för regionala strukturfondsprogram, territoriella program, regionala tillväxtprogram samt andra relevanta regionala program och insatser. Det regionala tillväxtarbetet ska utformas och bedrivas i sektorsövergripande samarbete mellan aktörer på lokal och nationell nivå. Speciellt betonas samordning med regionala planer inom ramen för det nationella strukturfondsprogrammet, kommunernas översiktsplanering, landsbygdsprogrammet, program för de areella näringarna, lokala utvecklingsavtal, länsplaner för regional transportinfrastruktur samt arbetet för energiomställningen. Som kommunalt samverkansorgan, ansvarar Regionförbundet Sörmland för att ta fram programmet och att samordna och följa upp insatserna för genomförandet. Nedan följer en presentation av de resultat som processen hittills har resulterat i. Under hösten 2011 har diskussioner förts beträffande vilka värden och förutsättningar som går att bygga vidare på i Sörmland och vilka utmaningar som regionen står inför när det gäller att skapa en välmående region. Under diskussionerna har deltagarna fått formulera målbilder för hur Sörmland ska vara 2020, vilka som är de viktigaste strategiska utmaningarna för att nå hållbar tillväxt / utveckling i Sörmland samt vilka mål man kan sätta upp för Sörmlands regionala utvecklingsarbete med sikte på Diskussioner har förts med följande konstellationer: Nätverksträffar med tjänstemän i kommuner och landsting, det vill säga kommunchefer, informationschefer, näringslivschefer, planchefer, informatörer och internationella samordnare. Box 325, Nyköping Besöksadress: Storhusqvarn, Västra Kvarngatan 64 Telefon: E-post: info@region.sormland.se Hemsida: Org nr: Sida 1(9)

45 Workshop med Sörmlands intressenter den 5 oktober med cirka 70 deltagare från länsstyrelse, landsting, näringsliv, organisationer och föreningar. Diskussion på Mälarbåten den 11 oktober med ett 20-tal deltagare från kommuner och näringsliv. Diskussion på regionstyrelsen den 27 oktober beträffande vision, visionsbeskrivning, tematiska insatsområden samt mycket kortfattat målformuleringar. Förbundskontoret har sedan bearbetat material från dessa diskussioner och arbetat fram ett förslag på: Vision för Sörmland inklusive visionsbeskrivning Tematiska insatsområden Övergripande mål Förslaget presenteras mer utförligt nedan. Översiktlig struktur Utifrån beskrivningen i förordning 2007:713 återfinns i figur 1 ett förslag på den nya Sörmlandsstrategins översiktliga struktur. Utgångpunkten för den nya Sörmlandsstrategin är Vision för Sörmland. Under denna vision återfinns tre tematiska insatsområden, leva, verka och växa (inriktningar och prioriteringar) och övergripande mål för den regionala utvecklingen i Sörmland. I processens nästa fas ska mätbara mål tas fram. En genomförandeplan inkluderande, strategier aktiviteter och åtaganden samt uppföljningsplan med förslag på årlig uppföljning ska också tas fram. I figur 1 återfinns exempel på planer och dokument som ska relatera till det regionala utvecklingsprogrammet enligt förordningen. Sid 2(9)

46 PM Datum Dnr Figur 1. Förslag nya Sörmlandsstrategins struktur Box 325, Nyköping Besöksadress: Storhusqvarn, Västra Kvarngatan 64 Telefon: E-post: Hemsida: Org nr: Sida 3(9)

47 PM Datum Dnr Vision för Sörmland och visionsbeskrivning Baserat på de diskussioner som förts under hösten 2011 kan konstateras att den nuvarande Vision för Sörmland med tillhörande visionsbeskrivningen på det hela taget fortfarande är aktuell. Dock framkom under diskussionen med regionstyrelsen önskemål om att göra smärre revideringar för att få den vassare samt få till skrivningar som lyfte fram möjligheterna att utbilda sig samt att resa. Beträffande vision och visionsbeskrivning är förslagen följande: Nuvarande vision för Sörmland: Det ska vara enkelt att förverkliga sina ambitioner, idéer och framtidsplaner i Sörmland Förslag ny vision för Sörmland: Det ska vara enkelt att förverkliga sina drömmar, ambitioner och idéer i Sörmland. Nuvarande visionsbeskrivning: Om 20 år är Sörmland en ännu viktigare del i en expanderande, funktionell och långsiktigt hållbar Mälardalsregion som är en attraktiv plats att leva och verka i. Sörmland kombinerar framgångsrikt fördelarna av sitt storstadsnära läge med livskvaliteten utanför storstaden. Sörmland är ett modernt, jämställt och mångkulturellt samhälle där närhet till natur och kultur kombineras med nära till service, beslutsfattande och möjligheter till eget självförverkligande. Med sina unika, goda förutsättningar för boende och näringsliv attraherar Sörmland till talang och investeringar. Förslag ny visionsbeskrivning År 2020 är det vackra Sörmland en attraktiv plats att leva, verka och växa i. Sörmland är en viktig del i den växande och långsiktigt hållbara Stockholm- Mälarregionen. Sörmlands unika förutsättningar attraherar både människor och investeringar. Här finns goda kommunikationer. Här är nära till natur, kultur, utbildningsmöjligheter och service. Här har vi ett gott liv. Box 325, Nyköping Besöksadress: Storhusqvarn, Västra Kvarngatan 64 Telefon: E-post: info@region.sormland.se Hemsida: Org nr: Sida 4(9)

48 Tematiska insatsområden och genomsyrande perspektiv För att kunna diskutera vilka som sammantaget är Sörmlands största strategiska utmaningar för att nå en hållbar regional tillväxt presenterades under mötena översiktligt nuläget i Sörmland. Här visades utveckling och nuläge beträffande befolkning, arbetsmarknad, sysselsättning, arbetspendling, utbildningsnivå, bruttoregionalprodukt, branschstruktur, företagande, ohälsotal, koldioxidutsläpp samt forskning och utveckling (se bifogad PP-presentation Sörmlands nuläge och förutsättningar). Denna nulägesbeskrivning utgjorde en bakgrund till att bedöma vilka utmaningar och möjligheter som måste hanteras i Sörmland. De utmaningar och möjligheter som kom fram under diskussionerna med olika konstellationer kan sammanfattas under följande rubriker; Utbildning & kompetens. Under samtliga diskussioner framkom att det som är den viktigaste utmaningen att hantera just nu är det faktum att utbildningsnivån (eftergymnasial utbildning) samt övergången till högre studier är avsevärt lägre i Sörmland än riksgenomsnittet. Infrastruktur & kommunikationer. Sörmland är ett pendlingslän där bland annat Stockholmsregionen är en viktig målpunkt för arbets- och studiependlingen. Fungerande transporter är också viktiga för länets företag samt Sörmlands funktion som genomfartslän. Dessutom påtalades att det finns bristande bredbands- och mobiltelefontäckning i vissa delar av länet. Entreprenörskap & innovation. Företagsklimatet bör förbättras för att underlätta för företagande i länet. Det faktum att en liten andel av Sörmlands bruttoregionalprodukt går till forskning och utveckling innebär att förutsättningarna för forskningsbaserade innovationer är små och innovationer måste stimuleras brett. Bryta utanförskapet. Statistik visar att beträffande utbildningsnivå, sysselsättning och ohälsotal finns det stora skillnader beroende på personers födelseland, ålder och kön. Regionindelning & samhällsorganisation. Det är påtagligt att den regionindelningsdiskussion som tagit fart ordentligt under 2011 engagerar. Dessutom finns önskemål om mer samverkan mellan offentlig sektor, högre utbildningsinstanser, näringsliv, föreningar etc. för att skapa engagemang, delaktighet och ansvarstagande i frågor som rör regionens hållbara utveckling. Attraktiva livsmiljöer. Sörmland har stora möjligheter att dra nytta av regionens utmärkta boende- och livskvalitetmiljöer samt sitt strategiska läge för att behålla och locka till sig nya invånare och verksamheter. Under diskussionen med regionstyrelsen den 27 oktober framkom önskemålet om att skapa tematiska insatsområden som formulerades mer som målsättningar än medel Sid 5(9)

49 samt att se till att insatsområden slogs samman då exempelvis bryta utanförskapet har bäring på flera av de andra områdena. De tematiska insatsområdena bör också vara tillräckligt breda för att kunna inkludera områden som har betydelse för att nå en hållbar regional utveckling och visionen att det ska vara enkelt att förverkliga sina drömmar, ambitioner och idéer. Detta innebär att även områden som ligger utanför Regionförbundets Sörmlands verksamhetsområden såsom exempelvis landsbygdsutveckling och klimat- och energistrategin, som Länsstyrelsen i Södermanlands län är ansvarig för, bör kunna kopplas till de tematiska insatsområdena. Tematiska insatsområden för att nå visionen det ska vara enkelt att förverkliga sina drömmar, ambitioner och idéer föreslås bli att det ska vara enkelt att Leva. I Sörmland ska det finnas en god tillgång till hållbara och attraktiva livsmiljöer. Detta innebär att det finns god tillgång till bostäder, natur, service, kultur och god miljö som ger förutsättningar för ett fungerande vardagsliv. Verka. I Sörmland ska det finnas goda möjligheter till arbete och kommunikationer. Detta betyder att invånare har tillgång till stora och breda arbetsmarknader. I Sörmland finns hållbara transporter och kommunikationer för regionens invånare och företag. Växa. I Sörmland ska det finnas goda förutsättningar för utbildning, entreprenörskap och innovationer. Detta innebär att invånarna har goda möjligheter till ett livslångt lärande. I Sörmland finns ett attraktivt och hållbart företagsklimat där företag startas och växer och innovationer utvecklas. De föreslagna insatsområdena är nära sammankopplade med varandra och det är svårt att dra en knivskarp gräns mellan dem. Detta samband finns illustrerat i figur 2. Genomsyrande perspektiv Dessutom förslås ett antal perspektiv genomsyra de tre insatsområdena. När det är relevant ska hänsyn till dessa aspekter tas i samtliga tematiska insatsområden. De genomsyrande perspektiven föreslås bli: Jämställdhet Öppenhet och mångfald Ungdomsfrågor Folkhälsa Sid 6(9)

50 Miljö-och klimatfrågor En utmaning med genomsyrande perspektiv är att de kan vara svåra att följa upp. Under våren ska detta således tas i beaktande när uppföljningsplanen tas fram. Figur 2. Tematiska insatsområden Leva God tillgång till hållbara och attraktiva livsmiljöer Verka Goda möjligheter till arbete och kommunikationer Växa Goda förutsättningar för utbildning, entreprenörskap och innovationer Övergripande mål På regionstyrelsemötet den 27 oktober hann ledamöterna inte med att ha en ingående diskussion om vilka mål som skulle vara lämpliga för de tematiska insatsområdena. Dock uttrycktes en stark önskan om att målen ska vara mät- och uppföljningsbara. I detta skede innehåller förslaget således endast övergripande mål. Då de föreslagna insatsområdena är nära förbundna med varandra (se figur 2), har de övergripande mål som föreslagits för Sörmlands utveckling med sikte på 2020 inte delats in under respektive tematiskt insatsområde. De övergripande målen presenteras heller inte i någon rangordning. Följande övergripande mål har satts upp för den regionala utvecklingen och de tematiska insatsområdena i Sörmland: Sid 7(9)

51 Övergripande mål 2020: Jämfört med 2010 har Sörmland fler invånare (ökad befolkningsmängd) har Sörmland fler och växande företag (ökat företagande) använder fler sörmlänningar kollektivtrafik för att resa till och från arbete, studier och nöje (ökad kollektivtrafikandel) mår sörmlänningarna bättre (förbättrad folkhälsa) är fler sörmlänningar sysselsatta (ökad sysselsättning) har sörmlänningarna en högre utbildningsnivå (höjd utbildningsnivå) är det samlade värdet av de varor och tjänster som produceras i Sörmland högre (ökad bruttoregionalprodukt, BRP) har sörmlänningarna högre lön (ökad lönesumma) har koldioxidutsläppen i Sörmland minskat (minskade koldioxidutsläpp) Arbetet med att ta fram mät- och uppföljningsbara mål och mått för uppföljning föreslås äga rum under våren 2012, vilket också följer den ursprungliga projektplaneringen. Under våren kommer därmed de föreslagna övergripande målen bearbetas ytterligare. Under detta arbete kan det bli tydligare om några av de övergripande målen är underordnade något annat övergripande mål och därmed skulle kunna flyttas nedåt i målhierarkin. Processen under 2012 Förutsatt att ett delbeslut om godkännande av vision, visionsbeskrivning, tematiska insatsområden och övergripande mål fattas av regionstyrelsen den 8 december 2011 (smärre ändringsförslag kan dock förekomma) föreslås det fortsatta arbetet med den nya Sörmlandsstrategin fortlöpa på följande sätt: Utarbetande av mått, genomförande- och uppföljningsplan Nästa steg i processen är att utifrån de övergripande målen ta fram mått för att kunna mäta och följa upp målen. Dessutom ska en genomförandeplan inkluderande strategier, aktiviteter och åtaganden samt en uppföljningsplan innehållande ett förslag på hur genomförandet av det regionala utvecklingsprogrammet ska följas upp utarbetas. Diskussion av genomförande våren 2012 En diskussion om hur olika aktörer kan vara med och genomföra strategier och aktiviteter för att aktörer i Sörmland tillsammans ska nå visionen och de övergripande målen föreslås äga rum under våren I figur 1 syns att många aktiviteter som är av betydelse för den regionala utvecklingen i Sörmland redan äger rum. Frågan att diskutera under våren 2012 är nu hur det går att dra nytta av redan existerande aktiviteter för att nå de övergripande målen. I detta arbete är det också viktigt att se om några nya aktiviteter måste startas av olika aktörer för att kunna nå Sid 8(9)

52 målen. De aktörer som kommer vara involverade i denna diskussion är politiker och tjänstemän från kommuner, landsting, länsstyrelser samt representanter från näringsliv, organisationer och föreningar. Fullmäktigebesök Dessutom föreslås att ordförande och vice ordförande för Regionförbundet Sörmland, under våren 2012, erbjuder sig att besöka kommun- och landstingsfullmäktige för att presentera regionförbundet och arbetet med den nya Sörmlandsstrategin. Därigenom förankras arbetet med strategin hos dessa aktörer ytterligare. Utarbetande av remissversion och slutförslag Under våren 2012 pågår utarbetandet av en remissversion av den nya Sörmlandsstrategin, som förutom vision, visionsbeskrivning, tematiska insatsområden, mål samt genomförande- och uppföljningsplaner förväntas innehålla en kortfattad nulägesbeskrivning (se Redovisning av identifierade prioriteringar avseende länets framtida regionala tillväxtarbete fr.o.m. 2014). Remissversionen förväntas vara klar under Baserat på inkomna yttranden arbetas remissversionen om. Ett förslag är klart för beslut hösten Lägga till en fysisk utvecklingsbeskrivning framtagande av strukturbilder Under 2012 ska dessutom arbetet med att lägga till en fysisk utvecklingsbeskrivning till det regionala utvecklingsarbetet startas. Detta sker genom att strukturbilder tas fram som visar länets fysiska struktur. Dessa bilder syftar till att lyfta fram sambandet mellan infrastruktur, bebyggelseutveckling, kommunikationsleder, grönstruktur, bebyggelsemönster, bostadsutbyggnad och tätortsstruktur. Diskussioner kring olika strukturbilder kan leda till ökad samsyn beträffande länets värden, förutsättningar och potential, ökad förståelse för kommunernas roll i en funktionell region samt ökad insikt om hur länets utveckling kan kopplas till markanvändning. Bilderna skulle också kunna bidra till att länet står bättre rustat när det gäller att möta den statliga planeringen, beträffande exempelvis infrastruktur samt fungera som stöd till kommunernas och landstingets utvecklingsplanering. Framtagande och analys av strukturbilder föreslås bli en del av genomförandet och uppföljningen av det regionala utvecklingsarbetet genom att dessa även kan ligga till grund för att följa hur länet utvecklas inom vissa områden. Strukturbilder förväntas kunna kopplas till innehållet i samtliga tre föreslagna insatsområdena då teman såsom demografi, arbete och pendling, utbildningsmöjligheter, vindkraftsmöjligheter, vattenkvalitet, landsbygdsutveckling, service (köpcentrum, sjukvård, bibliotek etc.), kollektivtrafik, planerad bebyggelse, infrastruktur etc. kan belysas med hjälp av dessa. Sid 9(9)

53 Sörmlands nuläge och förutsättningar Karin Botås, Sigrid Hedin & Fredrik Höberg,

54 Befolkningen växer Folkmängd dec 2010: personer Invånare/km 2 : 44,4 (genomsnitt riket 21)

55 Befolkningsmängd 2010 Befolkningsutveckling Eskilstuna Flen Gnesta Katrineholm Nyköping Oxelösund Strängnäs Trosa Vingåker 9 000

56 Totalt antal in- och utflyttare till Södermanlands län Stockholms län utlandet Östergötlands län Västmanlands län Inflyttning Utflyttning Västra Götalands län Uppsala län Örebro län Skåne län Källa: Länsstyrelsen i Södermanlands län, SCB

57 Värdet av våra producerade varor och tjänster i Sörmland BRP per invånare 2008 BRP per sysselsatt 2008 Källa: egen bearbetning SCB/Tillväxtverket (raps-ris)

58 Total arbetspendling Södermanlands län Källa: Mälardalsrådet 2010

59 Sörmland lägst utbildningsnivå i Mälardalen Uppsala och Stockholms län i topp i Sverige 18 % av arbetskraften i Sörmland har endast förgymnasial utbildningsnivå 29 % av arbetskraften i Sörmland har någon form av eftergymnasial utbildning På riksnivå har 36 % av arbetskraften genomgått någon form av eftergymnasial utbildning Källa: Mälardalsrådet

60 Sörmländska ungdomar läser vidare i lägre utsträckning EU 2020 mål: 40 % av yngre generationen män och kvinnor ska ha fullbordade högre studier Nationellt mål: Andelen åringar som har minst en tvåårig eftergymnasial utbildning ska uppgå till % 2020 Källa: Mälardalsrådet

61 Lägre andel sysselsatta bland kvinnor och utomnordiskt födda EU 2020 mål: 75 % av befolkningen i åldrarna ska ha ett arbete Nationellt mål: Eftersträva höjning av sysselsättningsgraden till väl över 80 procent för kvinnor och män i åldrarna till år 2020 Källa: Sörmland i siffror

62 Hög arbetslöshet i Sörmland Gävleborgs län 11,0% 27,3% Södermanlands län Blekinge län 10,6% 10,5% 24,6% 29,5% Länen är rangordnade efter största andelen arbetslösa år sep -11 Västernorrlands län 10,2% 28,1% Östergötlands län 9,7% 24,5% Västmanlands län Norrbottens län 9,5% 9,2% 22,4% 22,2% Andel arbetslösa år sep -11 Andel arbetslösa år sep -11 Värmlands län 9,1% 23,9% Örebro län 9,0% 22,1% Jämtlands län 8,9% 23,1% Riket 8,1% 18,6% 0,0% 5,0% 10,0% 15,0% 20,0% 25,0% 30,0% 35,0%

63 Branschstruktur Antal arbetsställen 2010 efter näringsgren (SNI 2007), %. 30 Procent % Sörmland Västmanland 15 Örebro Riket Fastighet Areella Sam/pers tjänst Handel Bygg Myndighet Tillverkning Hotell Transport

64 Andel sysselsatta per branschgrupp 2009 (SNI 2007)

65

66

Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang Datum Dnr 2016-11-02 16-075 Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang Bakgrund Sörmland påverkas alltmer av sin omvärld. Den ökade globaliseringen av arbetsmarknad, näringsliv

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2011

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2011 VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2011 1 Regionförbundet Sörmland Verksamhetsplan och budget 2011 www.region.sormland.se 2011 Layout: Carina Wilhelmsson, Regionförbundet Sörmland Tryck: Linderoths Tryckeri i

Läs mer

Kommunfullmäktige Tid och plats: Kommunfullmäktige kallas till sammanträde 2013-06-19 18.00 i Eventsalen, Koordinaten.

Kommunfullmäktige Tid och plats: Kommunfullmäktige kallas till sammanträde 2013-06-19 18.00 i Eventsalen, Koordinaten. REVIDERAD KALLELSE till ledamöter UNDERRÄTTELSE till ersättare m.fl. Kommunfullmäktige Tid och plats: Kommunfullmäktige kallas till sammanträde 2013-06-19 18.00 i Eventsalen, Koordinaten. Mayvor Lundberg

Läs mer

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Datum Dnr 2017-12-20 16 075 Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Syfte I enlighet med Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-10-20 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor

Läs mer

Årsredovisning 2012 1 ÅRSREDOVISNING 2012 Årsredovisning 2012 Ansvarig utgivare: Regionförbundet Sörmland Layout: Carina Wilhelmsson, Regionförbundet Sörmland Foto: sidan 6 STUA sidan 9 Thiago Tavares

Läs mer

Beslutad RS 6 Datum Dnr 2012-03-22 12-008 Årsredovisning 2011 Box 325 611 27 Nyköping Besöksadress: Storhusqvarn, V Kvarngatan 64 Telefon: +46 155-778 90 Fax: +46 155-21 59 10 E-mail: Info@region.sormland.se

Läs mer

Årsredovisning 2012 1 Årsredovisning 2012 Ansvarig utgivare: Regionförbundet Sörmland Layout: Carina Wilhelmsson, Regionförbundet Sörmland Foto: sidan 6 STUA sidan 9 Thiago Tavares www.sxc.hu sidan 13

Läs mer

Årsredovisning

Årsredovisning Årsredovisning 2012 1 Årsredovisning 2012 Ansvarig utgivare: Regionförbundet Sörmland Layout: Carina Wilhelmsson, Regionförbundet Sörmland Foto: sidan 6 STUA sidan 9 Thiago Tavares www.sxc.hu sidan 13

Läs mer

Inriktningsmål 2015 RÅDSMÖTE 1 (5)

Inriktningsmål 2015 RÅDSMÖTE 1 (5) 1 (5) RÅDSMÖTE Datum Mötesdatum 2014-05-08 2014-05-23 Inriktningsmål 2015 I enlighet med Mälardalsrådets stadgar ska rådsmötet besluta om inriktningsmål för Mälardalsrådet det kommande verksamhetsåret.

Läs mer

Verksamhetsplan och budget

Verksamhetsplan och budget Verksamhetsplan och budget 2014 1 Verksamhetsplan och budget 2014 Verksamhetsplan och budget 2014 Innehåll Sörmland i omvärlden...4 Regionförbundets uppdrag... 5 Regionförbundets ändamål enligt förbundsordningen...5

Läs mer

verksamhetsplan och budget 2016 Verksamhetsplan och budget

verksamhetsplan och budget 2016 Verksamhetsplan och budget verksamhetsplan och budget 2016 Verksamhetsplan och budget 2016 1 Verksamhetsplan och budget 2016 Verksamhetsplan och budget 2016 Ansvarig utgivare: Regionförbundet Sörmland Layout: carina Wilhelmsson,

Läs mer

Årsredovisning 2013 1

Årsredovisning 2013 1 Årsredovisning 2013 1 ÅRSREDOVISNING 2012 Årsredovisning 2013 Ansvarig utgivare: Regionförbundet Sörmland Layout: Carina Wilhelmsson, Regionförbundet Sörmland Foto: sidan 4 Carina Wilhelmsson sidan 15

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser

Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-11-06 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor bestående

Läs mer

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland 1(8) Landstingsstyrelsen Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland Inledning Regionfrågan har diskuterats under lång tid i Sverige och i Östergötland. I mars 2008 undertecknade partidistrikten

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi LANDSTINGET I VÄRMLAND PM Ulla Höglund 2011-11-0306-14 LK/110273 Internationell strategi 2011 2014 Landstinget i Värmland påverkas alltmer av sin omvärld. EU-direktiv och förordningar, rörligheten för

Läs mer

Årsredovisning 2013 2014-04-03 14-027

Årsredovisning 2013 2014-04-03 14-027 Datum Dnr 2014-04-03 14-027 Årsredovisning 2013 Box 325, 611 27 Nyköping Besöksadress: Storhusqvarn, Västra Kvarngatan 64 Telefon: 0155-778 90 E-post: info@region.sormland.se Hemsida: www.region.sormland.se

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2015

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2015 Datum Dnr 2014-11-25 14-102 VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2015 Box 325, 611 27 Nyköping Besöksadress: Storhusqvarn, Västra Kvarngatan 64 Telefon: 0155-778 90 E-post: info@region.sormland.se Hemsida: www.region.sormland.se

Läs mer

Stockholm-Mälarregionen en hållbar storstadsregion med global konkurrensoch attraktionskraft. Mälardalsrådet

Stockholm-Mälarregionen en hållbar storstadsregion med global konkurrensoch attraktionskraft. Mälardalsrådet INriktningsmål 2014 Stockholm-Mälarregionen en hållbar storstadsregion med global konkurrensoch attraktionskraft Mälardalsrådet Enligt Mälardalsrådets stadgar ska rådsmötet besluta om inriktningsmål för

Läs mer

Verksamhetsplan 2013. Länsturismen. Effektivitet genom samverkan

Verksamhetsplan 2013. Länsturismen. Effektivitet genom samverkan Verksamhetsplan 2013 Länsturismen Effektivitet genom samverkan Verksamhetsplan för Turismfunktionen vid VKL 2013 Bakgrund Turismfunktionen har sedan 2006 arbetat på uppdrag av föreningens medlemmar i nära

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

Stockholm-Mälarregionen en hållbar storstadsregion med global konkurrensoch attraktionskraft. Mälardalsrådet

Stockholm-Mälarregionen en hållbar storstadsregion med global konkurrensoch attraktionskraft. Mälardalsrådet INriktningsmål 2014 Remissversion Stockholm-Mälarregionen en hållbar storstadsregion med global konkurrensoch attraktionskraft Mälardalsrådet Enligt Mälardalsrådets stadgar ska rådsmötet besluta om inriktningsmål

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland 1 (9) 1 BAKGRUND 1.1 Förordningen om regionalt tillväxtarbete Detta dokument beskriver hur den framtida regionkommunen i Västmanland kan hantera det styrande strategidokumentet Regionalt utvecklingsprogram

Läs mer

verksamhetsplan och budget 2015 Verksamhetsplan och budget

verksamhetsplan och budget 2015 Verksamhetsplan och budget verksamhetsplan och budget 2015 Verksamhetsplan och budget 2015 1 Verksamhetsplan och budget 2015 Verksamhetsplan och budget 2015 Ansvarig utgivare: Regionförbundet Sörmland Layout: carina Wilhelmsson,

Läs mer

Nu bildar vi nya Region Örebro län

Nu bildar vi nya Region Örebro län Nu bildar vi nya Region Örebro län LJUSNARSBERG HÄLLEFORS Bra ska bli bättre med ny regionorganisation KARLSTAD 50 LINDESBERG NORA KARLSKOGA E18 ÖREBRO DEGERFORS LEKEBERG KUMLA LAXÅ HALLSBERG ASKERSUND

Läs mer

Ägaranvisning för Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB

Ägaranvisning för Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB Sida 1 (3) Ägaranvisning för Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB, nedan kallat bolaget, ägs av Almi Företagspartner AB (51 %), nedan kallat moderbolaget,

Läs mer

Internationell strategi. för Gävle kommun

Internationell strategi. för Gävle kommun Internationell strategi för Gävle kommun Innehåll Inledning Sammanfattning... 4 Syfte med det internationella arbetet... 5 Internationell strategi För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Mostprotos.com

Läs mer

SÖRMLANDS STRATEGI FÖR EN HÅLLBAR BESÖKSNÄRING 2013-2023

SÖRMLANDS STRATEGI FÖR EN HÅLLBAR BESÖKSNÄRING 2013-2023 SÖRMLANDS STRATEGI FÖR EN HÅLLBAR BESÖKSNÄRING 2013-2023 Det välkomnande Sörmland - en attraktiv och tillgänglig destination i närheten av Stockholms storstadsområde Foto: Parken Zoo Vision och mål för

Läs mer

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet VERSION 2015-05-05 Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet Inledning I Strategin En Nationell strategi för hållbar regional

Läs mer

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 Analys s. 25: Svagheter i stödsystem och finansiering Ytterligare en aspekt som betonades är att kvinnor

Läs mer

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017 Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Antagen av kommunstyrelsen 24 mars 2014 2/5 Innehållsförteckning Målbild 2017... 3 Kvantitativa övergripande

Läs mer

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete Tillväxt och integration Katrineholm Läge för liv & lust Vision 2025: I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

ÅRSREDOVISNING

ÅRSREDOVISNING ÅRSREDOVISNING 2011 www.region.sormland.se 2012 Layout: Carina Wilhelmsson, Regionförbundet Sörmland Foto: Per Sandberg, Strängnäs kommun Frida Ovland, Ovland and Friends Christian Holmér, Holmér webb

Läs mer

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne Koncernkontoret Regional utveckling Område samhällsplanering Ann-Christine Lundqvist Strateg 044-309 32 38 ann-christine.lundkvist@skane.se Datum 2015-11-02 1 (5) Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop

Läs mer

Regionförbundets delårsrapport januari augusti 2014

Regionförbundets delårsrapport januari augusti 2014 Datum Dnr 2014-09-26 14-076 Regionförbundets delårsrapport januari augusti 2014 Box 325, 611 27 Nyköping Besöksadress: Storhusqvarn, Västra Kvarngatan 64 Telefon: 0155-778 90 E-post: info@region.sormland.se

Läs mer

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun STRATEGI Dnr KK15/410 EU-strategi för Nyköpings kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015 Dokumentrubrik från kortet 2/12 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Bakgrund... 4 3 Mål,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 KOMMUNFÖRBUNDET SKÅNE BRYSSEL Denna verksamhetsplan presenterar verksamhetsinriktning, arbetsmetod och prioriteringar under 2014-.2015 för Kommunförbundet Skånes Brysselrepresentation.

Läs mer

LS I30S'0&1( Rok\ TiL

LS I30S'0&1( Rok\ TiL Stockholms läns landsting 1(5) Landstingsstyrelsens förvaltning Tillväxt, miljö och regionplanering Handläggare: Börje Wredén Ankom Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens tillväxt- och regionplaneringsutskott

Läs mer

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014 Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020 Mars och April 2014 Det regional uppdraget Region Halland uppdraget att leda det regionala utvecklingsarbetet Skapa en hållbar tillväxt och utveckling i Halland Ta

Läs mer

Nu bildar vi region i Dalarna. Vi samarbetar för regionbildning

Nu bildar vi region i Dalarna. Vi samarbetar för regionbildning P Nu bildar vi region i Dalarna Vi samarbetar för regionbildning Dalarna är redo för en ny regionorganisation Genom att samla kraft och kompetens i en gemensam organisation blir vi starkare och tillsammans

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin 1(5) Datum Diarienummer Region Västerbotten 2013-09-13 Vårt dnr 1.6.2-2013-2621 Box 443 Ert dnr 12RV0136-16 Dokumenttyp 901 09 UMEÅ REMISSVAR Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län 2014-2020

Läs mer

Näringslivspolicy för Hällefors kommun

Näringslivspolicy för Hällefors kommun Näringslivspolicy för Hällefors kommun 2(7) Innehåll 1. Syfte...2 2. Målsättning...2 2.1 Differentierat näringsliv.2 2.2 Stödja, utveckla och stimulera entreprenörsanda..3 2.3 Marknadsföring.3 2.4 Erbjuda

Läs mer

INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och välfärd

INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och välfärd INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete Tillväxt och välfärd Katrineholm Läge för liv & lust Vision 2025: I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling

Läs mer

Revidering och förankring av Regionalt utvecklingsprogram

Revidering och förankring av Regionalt utvecklingsprogram 2015-05-27 1(6) Revidering och förankring av Regionalt utvecklingsprogram 1. Sammanfattning Region Örebro län bildades 1 januari 2015. Regionbildningen syftar till att skapa en samlad demokratisk organisation

Läs mer

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Regional utvecklingsstrategi 2018 2030 Kortversion Örebroregionen Sveriges hjärta En attraktiv och pulserande region för alla Området som idag kallas Örebroregionen

Läs mer

146 miljoner till projekt i Östra Mellansverige!

146 miljoner till projekt i Östra Mellansverige! PRESSMEDDELANDE Strukturfondspartnerskapets Sekretariat Datum Dnr 2017-06-01 15-050 Till media i Uppsala, Örebro, Södermanland, Västmanland och Östergötlands län 146 miljoner till projekt i Östra Mellansverige!

Läs mer

Direktiv för regionstyrelsens kompetensberedning 2015-2018

Direktiv för regionstyrelsens kompetensberedning 2015-2018 D a t u m D n r 2015-01-15 15-001 Regionstyrelsen Direktiv för regionstyrelsens kompetensberedning 2015-2018 Bakgrund Människors kunnande och kraft bygger Sörmland. En bättre matchning mellan arbetsgivarnas

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer

Regionförbundet Östsams Internationella strategi

Regionförbundet Östsams Internationella strategi 1(5) Regionförbundet Östsams Internationella strategi Regionförbundet Östsams Internationella strategi har antagits av Regionfullmäktige den xxxxx 2010 ( x) och gäller för förbundets verksamhet. Strategins

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft

En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Erik Joachimsson Kompetensförsörjningsdagarna 20 oktober 2015 En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft 2015-2020 Regeringens mål EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 Då behövs

Läs mer

Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande

Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande Tjänsteskrivelse 1(1) 2016-11-28 Dnr: KS 2016/327 Kommunstyrelsen Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande Förslag till beslut Kommunstyrelsens beslut Strategi för EU-arbetet i Kävlinge kommun

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

Strategi för internationellt arbete - remissvar

Strategi för internationellt arbete - remissvar SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-07-21 SN-2015/1199.109 1 (4) HANDLÄGGARE Johan Andersson 08-535 378 05 johan.andersson@huddinge.se Socialnämnden Strategi

Läs mer

Strategi för Kristianstads kommuns internationella

Strategi för Kristianstads kommuns internationella STRA- TEGI 1(5) Kommunledningskontoret Kommunikation & tillväxt Kristina Prahl 2011-10-04 Strategi för Kristianstads kommuns internationella arbete Bakgrund Dagens globaliserade värld utgör många viktiga

Läs mer

EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE

EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE 2 (8) EU-strategi för Sala kommun INNEHÅLL 1 BAKGRUND... 4 2 SYFTE... 4 3 ÖVERGRIPANDE MÅL... 4 4 STRATEGI... 5 5 BESLUTSNIVÅER ANSVAR OCH ORGANISATION...

Läs mer

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans 1 Bakgrund Juni 2012 ansöker landstingsfullmäktige om att få bilda region i Östergötland Maj 2013 startar Utveckling Östergötland arbetet med att:

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

Internationell policy för Tranemo kommun

Internationell policy för Tranemo kommun Internationell policy för Tranemo kommun 2012-2013 Fastställd av kommunfullmäktige (datum) Innehållsförteckning 1. INLEDNING 2. SYFTE 3. FRAMTIDSBILD 4. ÖVERGRIPANDE MÅL 5. FRAMGÅNGSFAKTORER 6. PRIORITERADE

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD

RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-21, 95 Dnr: KS 2017/364 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se Innehåll

Läs mer

Verksamhetsplan Länsturismen. Effektivitet genom samverkan

Verksamhetsplan Länsturismen. Effektivitet genom samverkan Verksamhetsplan 2016 Länsturismen Effektivitet genom samverkan 2015-12-17 Verksamhetsplan för Turismfunktionen vid VKL 2016 Bakgrund Turismfunktionen har sedan 2006 arbetat på uppdrag av föreningens medlemmar

Läs mer

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7)

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7) Styrande dokument Måldokument Direktiv PROJEKTil Sida 1 (7) Samverkan och dialog Sida 2 (7) Samverkan och dialog... 1 1. Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer

Regional strategi för Entreprenörskap i skolan Enheten för kompetensförsörjning och företagande

Regional strategi för Entreprenörskap i skolan Enheten för kompetensförsörjning och företagande Regional strategi för Entreprenörskap i skolan Enheten för kompetensförsörjning och företagande www.regionostergotland.se Innehåll Bakgrund...4 Entreprenöriellt lärande...5 Definition av entreprenörskap

Läs mer

Gävleborgs län. Fördelning av beslutade medel per insatsområde. " Företagsamhet " Attraktionskraft " Strategiska utvecklingsområden och tillväxtöar

Gävleborgs län. Fördelning av beslutade medel per insatsområde.  Företagsamhet  Attraktionskraft  Strategiska utvecklingsområden och tillväxtöar Gävleborgs län Introduktion Det övergripande målet för Gävleborgs läns tillväxtavtal är kunskapsdriven tillväxt. De parter som står bakom avtalet anser att det skall vara den gemensamma handlingsplanen

Läs mer

Det här är regionförbundet örebro

Det här är regionförbundet örebro Det här är regionförbundet örebro BORLÄNGE LJUSNARSBERG Tolv kommuner i hjärtat av Sverige Våra medlemmar är Örebro läns landsting och kommunerna Askersund, Degerfors, Hallsberg, Hällefors, Karlskoga,

Läs mer

En lärandeplan för det regionala tillväxtarbetet i Halland

En lärandeplan för det regionala tillväxtarbetet i Halland En lärandeplan för det regionala tillväxtarbetet i Halland 2013 Innehåll 1. Bakgrund och uppdrag... 2 2. Varför en lärandeplan för tillväxtarbetet i Halland?... 2 3. Utgångsläget... 3 4. Förutsättningar

Läs mer

Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget

Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget 2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Storregionala mötesplatser...4 Storregionala processer...6 Kommunikation...8 Medlemskap...9 Kansliet...9 Budget... 10

Läs mer

Internationellt program för Karlshamns kommun

Internationellt program för Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2012-04-02, Internationellt program för Karlshamns kommun 1 (13) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810 00 E-post:

Läs mer

Ägardirektiv ALMI Företagspartner Stockholm Sörmland AB

Ägardirektiv ALMI Företagspartner Stockholm Sörmland AB 1 (2) Landstingsstyrelsens förvaltning Tillväxt, miljö och regionplanering TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-10-29 LS 1209-1261 Handläggare: Roland Engkvist Landstingsstyrelsens arbetsutskott Ägardirektiv ALMI Företagspartner

Läs mer

Avsiktsförklaring. Bakgrund

Avsiktsförklaring. Bakgrund Avsiktsförklaring Denna avsiktsförklaring har idag träffats mellan Jönköpings kommun och Stiftelsen Högskolan i Jönköping, var för sig även kallad part och gemensamt kallade parterna. Bakgrund Syftet med

Läs mer

Tillväxt genom internationellt arbete

Tillväxt genom internationellt arbete Tillväxt genom internationellt arbete Kenneth Sjaunja EU-projektkontoret Norrbottens läns landsting Vision Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. Vårt

Läs mer

TILLVÄXTPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUN

TILLVÄXTPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUN TILLVÄXTPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUN 2011-2015 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Tillväxtprogram för Piteå kommun, 2011-2015 Plan/Program Dokumentansvarig/processägare Version Senast

Läs mer

Policy för EU- och internationellt arbete. Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176

Policy för EU- och internationellt arbete. Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176 Policy för EU- och internationellt arbete Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176 Inledning Vi lever i en allt mer globaliserad värld där människor reser, handlar, semestrar och arbetar i

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: KS2013/0195. Gäller från: 2013-11-01

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: KS2013/0195. Gäller från: 2013-11-01 Diarienummer: KS2013/0195 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2013-11-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Anette Olsson Revideras senast: 2018-06-01

Läs mer

Svar på motion om inrättande av koordinator för samordning av arbetet skola-näringsliv

Svar på motion om inrättande av koordinator för samordning av arbetet skola-näringsliv Tjänsteskrivelse 1 (4) Handläggare Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Svar på motion om inrättande av koordinator för samordning av arbetet skola-näringsliv Sammanfattning Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Datum Dnr 2018-03-13 18 030 Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Sammanfattning I villkorsbeslutet för 2018 erbjuder Näringsdepartementet regionalt utvecklingsansvarig

Läs mer

Nu bildar vi region i Dalarna

Nu bildar vi region i Dalarna Nu bildar vi region i Dalarna Del fyra: Det regionala utvecklingsansvaret Vad innebär det att ha regionalt utvecklingsansvar? Den 1 januari 2019 förenas Landstinget Dalarna och Region Dalarna och bildar

Läs mer

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet REGIONSTYRELSEN YTTRANDE Sida 1 (5) Dnr 01724-2019 Finansdepartementet M2019/00661 Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet Sammanfattning Sveriges

Läs mer

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK 2014 2020 INNEHÅLL Inledning... 4 Uppdrag... 4 Bakgrund... 4 Kulturrådets uppdrag inom det regionala

Läs mer

Näringslivsprogram Karlshamns kommun

Näringslivsprogram Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2014-04-07 Näringslivsprogram Karlshamns kommun 1 (7) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Näringslivsenheten Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810

Läs mer

EU-Forum Västra Götaland. Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld

EU-Forum Västra Götaland. Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld EU-Forum Västra Götaland Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld Program Charlotta Lundström, Chef Externa Relationer - Välkomna, vad vill vi få ut av dagen? Melissa

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Haninge kommuns internationella program

Haninge kommuns internationella program Haninge kommuns internationella program POSTADRESS 136 81 Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON 08-606 70 00 E-POST haningekommun@haninge.se Dokumenttyp Dokumentnamn Beslutat datum Gäller från

Läs mer

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN 2004 2007 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 2 1. Insatsområde: Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende... 3 1.2 Kommunikationer... 3

Läs mer

Arbetsordning för Mälardalsrådet

Arbetsordning för Mälardalsrådet Förslag 161109 Arbetsordning för Mälardalsrådet Godkänd av Mälardalsrådets styrelse (DATUM) 1. Inledning Arbetsordning för Mälardalsrådet utgår från Mälardalsrådets stadgar, version antagen av rådsmötet

Läs mer

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 KOMMUNKONTORET 2013-04-05 1 (5) Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 Övergripande mål Grunden för välfärd för Sundbybergs stads invånare är en hållbar och långsiktig ekonomisk tillväxt. Företagandet är

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi Internationell strategi 1 Inledning Den globaliseringsprocess världen genomgår gör Sverige och Skellefteå allt mer beroende av omvärlden och dess utveckling. Eftersom Skellefteå kommun är en del av en

Läs mer

POLICY. Internationell policy

POLICY. Internationell policy POLICY Internationell policy POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige då de är av principiell

Läs mer

Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län

Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län Stockholms lans landsting Landstingsstyrelsen 2015-11-03 LS 2015-0997 Kommunerna i Stockholms län Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län Landstingsfallmäktige har i budgeten för

Läs mer

Sammanträdesdatum Förslag till EU-strategi för Sala kommun

Sammanträdesdatum Förslag till EU-strategi för Sala kommun "'"'I..,..,.....,... SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOITET Sammanträdesdatum 2016-05-03 10 (14) 87 Förslag till EU-strategi för Sala kommun INLEDNING Dnr 2016/589 Förslag till EU-strategi

Läs mer

37 Ägaranvisning för Almi Företagspartner Stockholm- Sörmland AB samt val av ombud till årsstämma 2017

37 Ägaranvisning för Almi Företagspartner Stockholm- Sörmland AB samt val av ombud till årsstämma 2017 PROTOKOLL Arbetsutskottet 2016-09-29 37 Ägaranvisning för Almi Företagspartner Stockholm- Sörmland AB samt val av ombud till årsstämma 2017 Dnr 16-071 Sammanfattning Almi Företagspartner Stockholm Sörmlands

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer