DET LÖNAR SIG ALLTID

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DET LÖNAR SIG ALLTID"

Transkript

1 DET LÖNAR EKONOMI VÄRME ENKELHET MILJÖ TRYGGHET SIG ALLTID Luften är fri Luft-luftvärmepump Innova. Marknadsförs av Ahlsell Sverige AB. Säljs via återförsäljare inom vitvaruhandeln, byggvaruhus och kylinstallatörer.

2 Luften är fri LUFT-LUFTVÄRMEPUMPAR FRÅN INNOVA Innova är framtagen och marknadsförs av Ahlsell Sverige AB, ett svenskt företag med verksamhet i hela Norden. Bolaget, som grundades år 1877 står för trygghet, kvalitet och kunskap. Innova säljs av etablerade återförsäljare på den svenska marknaden. En luft-luftvärmepump från Innova är det enklaste sättet för att göra stora besparingar i hus med direktverkande elvärme. Den är ett kraftpaket säkerhetsutrustad för sträng kyla. Utrustad med den senaste tekniken som t ex sin unika temperatursensor i fjärrkontrollen ger den en jämnare temperatur i hela rummet. När du är bortrest och vill dra ner på uppvärmningen hjälper Innovas underhållsvärmefunktion dig att hålla temperaturen på +8 C.

3 INNOVA LUFT-LUFTVÄRMEPUMP >> X90/120N >> H91/121N VAD ÄR EN LÄGRE UPP- VÄRMNINGS- KOSTNAD VÄRMEPUMP? En värmepump fungerar efter samma princip som ett kylskåp. Värme tas inifrån skåpet och avges på baksidan. Värmepumpen tar värmen från berget, jorden eller luften och avger den till huset. För varje kilowattimme (kwh) el som behövs för att driva värmepumpen får man ut flera gånger mer energi. Vilket i sin tur ger avsevärt lägre uppvärmningskostnader. I Kungliga vetenskapsakademiens slutrapport* om hur Sverige kan bli fossilfritt till år 2050 spelar värmepumpar en avgörande roll. Akademien beskriver den snabba utvecklingen som en tyst revolution. Om 40 år ska eldrivna värmepumpar i villor och köpcentrum kunna stå för 25 procent av landets totala värmebehov: "För villor med elelement lönar det sig på bara några år att byta mot en värmepump" Professor Harry Frank i Energiutskottet till Sveriges Radio. Redan i dag får nästan en miljon svenska villor energin från luft, berggrund, jord eller vatten: "Alla som installerar en värmepump borde få ett brev från regeringen och tack för att ni bidragit till att vi ökat andelen förnyelsebara energi i Sverige" Fortsätter professor Frank. Källa: Värmepumpar värmer Sverige år 2050 tror KVA lyder rubriken på inslaget där Sveriges Radios Johan Bergendorff intervjuar professor Harry Frank i Energiutskottet för Vetenskapsradion. * Uttalande om effektivisering av energianvändningen i Sverige fram till 2050, från KVA 2010.

4 INNOVA LUFT-LUFTVÄRMEPUMP VARFÖR LUFT- LUFTVÄRME- PUMP? Det finns flera typer av värmepumpar och system. Vissa kräver stora investeringar och omfattande ingrepp på husets tomt. En bergvärmepump tar till exempel lagrad solvärme från ett meter djupt hål i berggrunden. En ytjordvärmepump hämtar värme ur marken genom en nedgrävd meter lång kollektorslang. Både bergvärmen och ytjordvärmen kräver stora ingrepp på tomt och mark innan installationen är färdig. Det är därför inte konstigt att de snabbinstallerade luft-luftvärmepumparna blivit en succé. De är lätta att installera, kräver inget ingrepp på tomten och är rimligt prissatta. Du kan omgående börja spara energi och minska husets klimatpåverkan. Kort sagt en lösning som passar väldigt många. Luft-luft värmepumparna är avsedda för att komplettera och inte ersätta det befintliga värmesystemet. Hur stor besparingen blir beror på flera faktorer. Exempelvis husets energibehov, planlösning och var i landet du bor. Enligt statliga Energimyndigheten kan man årligen spara procent av kostnaden för uppvärmning (exklusive varmvatten och hushållsel). Det blir snabbt stora pengar med dagens höga elpriser. Det är viktigt att värmepumpen klarar väderförhållandena där du bor. Innova är byggd för nordiska förhållanden och ger därför bästa förutsättningarna för en bra besparing. När 254 småhusägare svarade på en enkät om luft-luftvärmepumpar från Energimyndigheten var drygt 90 procent i stort sett nöjda. Lika många skulle kunna rekommendera vänner eller grannar att göra investeringen. Åtskilliga tycker dessutom att inomhusklimatet blivit bättre efter installationen. De främsta fördelarna med en luft-luftvärmepump enligt Energimyndigheten: Låga driftskostnader jämfört med el och olja. Liten arbetsinsats. Inget underhåll i form av sotning och att ta ut aska. Inga lokala utsläpp.

5 Luften är fri INNOVA ÄR BYGGD FÖR NORDISKA FÖR- HÅLLANDEN

6 Inomhusdelen placeras i ett öppet utrymme. Undvik placering i kök eller sovrum. Inomhusdelen placeras högt upp på väggen. Utomhusdelen placeras nära inomhusdelen. Utomhusdelen placeras minst 40 cm ovanför marken. LUFT- FLÖDE SOVRUM SOVRUM VARDAGSRUM TVÄTT SOVRUM BADRUM HALL INOMHUSDEL KÖK UTOMHUSDEL ENTRÉ

7 INNOVA LUFT-LUFTVÄRMEPUMP SÅ HÄR FUNGERAR EN LUFT- LUFTVÄRMEPUMP En luft-luftvärmepump består av en utomhusdel och en inomhusdel. Utomhusdelen tar värme ur uteluften via ett köldmedium. Värmen förs över till inomhusdelen och sprids i huset med hjälp av en fläkt. Systemet kan även ge bättre inomhusluft, vilket blir särskilt påtagligt med Innova som är utrustad med effektiva rengörande filter. Hur tyst och säker drift värmepumpen har beror bl a på kompressorn som sitter i utomhusdelen. Innova är utrustad med en högkvalitativ dubbelrotationskompressor som ger en tyst och säker drift. Den ger lägre vibrationer och har bättre prestanda än konventionella rotationskompressorer. Husets planlösning ska helst vara öppen för bästa värmespridning. Inomhusdelen bör placeras i största rummet och högt uppe på väggen. Utomhusdelen placeras så nära inomhusdelen som möjligt och minst 40 cm från marken. Man bör dock eftersträva att ha minst 2-3 m rördragning. För korta rör, typ vägg-i-vägg installationer, kan leda till oljud och vibrationer. Det går snabbt att installera en luft-luftvärmepump. Ofta krävs bara mindre åtgärder i huset. Räkna med cirka en halv till en arbetsdag för installation (källa: Svenska Värmepumpsföreningen). Installationen ska utföras av en certifierad kylinstallatör. Genom två roterande cylindrar blir rotationen mer välbalanserad jämfört med konventionella enkla cylindrar. Det minskar vibrationsbullret betydligt.

8 INNOVA LUFT-LUFTVÄRMEPUMP DET LÖNAR BRA ATT VETA SIG ALLTID COP (Coefficient Of Performance) är en engelsk förkortning för verkningsgrad. Med andra ord förhållandet mellan angiven effekt (värmen som pumpen ger huset) och tillförd effekt (strömmen som krävs för att driva pumpen). Nu kommer vi till det verkligt geniala med värmepumpen! Ett vanligt elelement har cirka COP 1. Tillför man 1kW till elementet ger det lika mycket värme. En värmepump däremot har en värmeeffekt som är flera gånger större än effekten som tillförs för att driva den. Till exempel kan man tillföra 1kW ström till aggregatet och få tillbaka 4kW värme i huset. COP-värdet är då 4. Till exempel Innova X120N är en luft-luftvärmepump konstruerad för svenska förhållanden. En kvalitetsprodukt med ett COP på 4,28 som ger effektiv drift även i vårt kärva klimat. Den sänker eluppvärmningskostnaderna, värmer ditt hus och värnar om miljön. En trygg investering med enkel montering. KOMFORTABELT FÖR VARMT FÖR VARMT INGEN INVERTER- STYRNING ÖNSKAD TEMPERATUR INVERTER- STYRNING FÖR KALLT FÖR KALLT UPPSTART TID

9 Luften är fri Innova är utrustad med Inverterstyrning Kompressorns effekt anpassas så att inomhustemperaturen hela tiden hålls jämn utan variationer. Vid låg omgivningstemperatur, som på vintern arbetar kompressorn med högre varvtal, vid höst och vår begränsas varvtalet så att just den effekt som behövs för att hålla inställd temperatur lämnas. Inom vilka effektområden Innova arbetar med inverterstyrning finner du nedan under specifikationer. En annan fördel med inverterstyrning är att man slipper höga startströmmar. Resultatet av detta teknologiska system blir en effektivare och mer energisnål drift.

10 INNOVA LUFT-LUFTVÄRMEPUMP 5 ÅRS GARANTI Självklart kan du få hjälp med placeringen av Innovas inomhusoch utomhusdel. Vi ber dig då kontakta närmaste återförsäljare eller etablerade kylmontör. Allt för att din energibesparing ska bli så stor som möjligt. TIPS FAKTA Garanti i 5 år Vi borgar för den goda kvaliteten och lämnar därför fem års garanti på Innovas luft-luftvärmepumpar. Gäller ej juridiska personer. Service och trygghet Vi har ett rikstäckande servicenät. Ring Stugvärme Luft-luftvärmepumpen har även en funktion för underhållsvärme +8 C. Perfekt i sommarstugan eller om huset står tomt under längre tid. Tyst drift Innovas värmepumpar är utrustade med dubbelroterande rotationskompressorer som ger lägre ljudnivå, mindre vibrationer, högre verkningsgrad och minskat slitage. Jämnare inomhustemperatur En rumssensor i fjärrkontrollen reglerar temperaturen efter var man placerar den och inte bara i inomhusdelens direkta närhet. Kyla på köpet Värmepumpen fungerar även som luftkonditionering. Perfekt när värmeböljan plötsligt slår till. Systemet håller kyla lika bra som värme. Innova är tyst och säker i drift med sin dubbelrotationskompressor. Säkerhetsutrustad för sträng kyla. Med sin funktion för underhållsvärme minskar Innova elförbrukningen ytterligare när du är bortrest. Innova ger en jämnare temperatur i hela rummet med sin unika temperatursensor i fjärrkontrollen. Du gör miljön en tjänst när en luftluftvärmepump installeras i huset. Ännu bättre blir det när du också väljer miljömärkt el från förnyelsebara energikällor. Innova är en luft-luftvärmepump konstruerad för nordiska förhållanden. En kvalitetsprodukt som ger trygg och säker drift även i vårt kärva klimat. En trotjänare som sparar miljön, sänker elräkningarna drastiskt och värmer ditt hus under många år. En luft-luftvärmepump från Innova är det enklaste sättet för att göra stora besparingar i hus med direktverkande elvärme.

11 Luften är fri >> X90/120N >> H91/121N INNOVA LUFT-LUFTVÄRMEPUMPAR Tekniska specifikationer Modell X90N X120N H91N H121N Värmeeffekt*) kw 0,5-5,0 0,5-5,5 0,72-4,8 0,72-5,5 Kyleffekt kw 0,4 -ä 3,7 0,4-4,1 0,7-4,4 0,7-4,5 COP 4,54 4,28 5,1 4,4 Spänning V/PH/Hz 240/1/50 240/1/50 240/1/50 240/1/50 Effektupptagning Värmedrift kw 0,11-1,45 0,12-1,49 0,15-1,4 0,19-1,7 Effektupptagning Kyldrift kw 0,08-1,2 0,08-1,25 0,17-1,35 0,18-1,45 Luftflöde m3/h Ljudtrycksnivå, H/M/L/Qt db(a) 42/38/30/28 42/38/30/ Ljudtrycksnivå, 7 hastigheter db(a) /36/34/32/28/24/21 43/36/34/32/28/24/22 Ljudtrycksnivå utedel db(a) Kompressor fabrikat Sanyo Twin Rotary Ja Ja Ja Ja Köldmedium/mängd g R410A/1300 R410A/1300 R410A/1300 R410A/1300 Testad av Intertek**) Nej Ja Nej Ja Dimensioner Inomhusdel bxhxd mm 872x283x x283x x292x X292X209 Utomhusdel bxhxd mm 848x575x x575x x596x X596X378 Vikt Inomhusdel kg Vikt Utomhusdel kg Avstånd från innetak mm *) Nominellt värde vid +20 C och +7 C utomhustemperatur **) Intertek = SEMKO

12 Luften är fri LUFT-LUFTVÄRMEPUMPAR FRÅN INNOVA Innova är framtagen och marknadsförs av Ahlsell Sverige AB, ett svenskt företag med verksamhet i hela Norden. Bolaget, som grundades år 1877 står för trygghet, kvalitet och kunskap. Innova säljs av etablerade återförsäljare på den svenska marknaden. En luft-luftvärmepump från Innova är det enklaste sättet för att göra stora besparingar i hus med direktvärkande elvärme. Den är ett kraftpaket säkerhetsutrustad för sträng kyla. Utrustad med den senaste tekniken som t ex sin unika temperatursensor i fjärrkontrollen ger den en jämnare temperatur i hela rummet. När du är bortrest och vill dra ner på uppvärmningen hjälper Innovas underhållsvärmefunktion dig att hålla temperaturen på +8 C BRR1502 Utgivning juli 2011 Läs mer på Vi förbehåller oss rätten att ändra utförande eller specifikation utan föregående meddelande. Vi reserverar oss för eventuella tryckfel.

Luft/luftvärmepumpar. Nordic Inverter höjer värmen och sänker energikostnaderna.

Luft/luftvärmepumpar. Nordic Inverter höjer värmen och sänker energikostnaderna. Luft/luftvärmepumpar Nordic Inverter höjer värmen och sänker energikostnaderna. Litet ingrepp, stor besparing. Det är vad vi kallar smart teknik. Sveriges tryggaste värmepumpar. Principen med en luft/luftvärmepump

Läs mer

IVT luft/luftvärmepumpar. Nordic Inverter höjer värmen och sänker energikostnaderna.

IVT luft/luftvärmepumpar. Nordic Inverter höjer värmen och sänker energikostnaderna. IVT luft/luftvärmepumpar Nordic Inverter höjer värmen och sänker energikostnaderna. Litet ingrepp, stor besparing. Det är vad vi kallar smart teknik. Sveriges tryggaste värmepumpar. Principen med en luft/luftvärmepump

Läs mer

Bra att veta innan du skaffar värmepump! Ingen kan mer om värme än vi

Bra att veta innan du skaffar värmepump! Ingen kan mer om värme än vi Bra att veta innan du skaffar värmepump! Ingen kan mer om värme än vi Ingen kan mer om värme än vi Att byta värmesystem är ett stort ingrepp i ditt hus, och ofta en stor investering. Det finns många uppvärmningsmetoder

Läs mer

För husägaren. Bosch Värmepumpar Trygg värme från säker källa

För husägaren. Bosch Värmepumpar Trygg värme från säker källa 1 För husägaren Bosch Värmepumpar Trygg värme från säker källa Innehåll Val av uppvärmningssystem...4 Miljövänlig värme...6 Välja rätt värmepumpstyp...8 Ekonomi & besparing...10 Produkter Berg-, Sjö- &

Läs mer

Villavärmepumpar Energimyndighetens sammanställning över värmepumpar för småhus

Villavärmepumpar Energimyndighetens sammanställning över värmepumpar för småhus Villavärmepumpar Energimyndighetens sammanställning över värmepumpar för småhus Statens energimyndighet. ET 21:2002/10 000. Form: Ordförrådet Tryck: GET AB Foto: CCJ Annonsbyrå AB, Curt Ekholm. Eva Wernlid/Tiofoto.

Läs mer

Villavärmepumpar Energimyndighetens sammanställning av värmepumpar för småhus

Villavärmepumpar Energimyndighetens sammanställning av värmepumpar för småhus Villavärmepumpar Energimyndighetens sammanställning av värmepumpar för småhus Innehållsförteckning Vad är en värmepump? 3 Se först över ditt hus! 3 Uteluftvärmepumpar 3 Frånluftvärmepumpar 4 Berg-, ytjord-,

Läs mer

Värmepump för klimatets skull. Allt hänger ihop

Värmepump för klimatets skull. Allt hänger ihop Välj rätt värmepump Innehåll Värmepump för klimatets skull 3 Allt hänger ihop 3 Så fungerar värmepumpen 4 Kolla värmefaktorn för hela året 6 Gör en ärlig kalkyl 7 Välj utifrån ditt hus 8 Värmen sprider

Läs mer

NIBE Frånluft. En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1

NIBE Frånluft. En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1 NIBE Frånluft En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1 2 NIBE FRÅNLUFT + Varför kasta bort energi när man kan återvinna den? En frånluftsvärmepump är i princip ett energiåtervinningssystem. Den tar

Läs mer

NIBE LUFT/VATTEN. NIBE Luft/vatten UPPVÄRMNING MED HÄNSYN TILL PLÅNBOK OCH MILJÖ

NIBE LUFT/VATTEN. NIBE Luft/vatten UPPVÄRMNING MED HÄNSYN TILL PLÅNBOK OCH MILJÖ NIBE LUFT/VATTEN NIBE Luft/vatten UPPVÄRMNING MED HÄNSYN TILL PLÅNBOK OCH MILJÖ + GRATIS ENERGI, NÅGON? Titta ut genom fönstret. Vad ser du? Gatan, huset mitt emot, träd, åkrar? Vi på NIBE ser en gratis

Läs mer

Produktkatalog Värmepump

Produktkatalog Värmepump Produktkatalog Värmepump Om oss Nevica Värmepumpar är en svensk leverantör av energibesparande produkter. Vi erbjuder smarta, prisvärda och innovativa lösningar som gör energibesparing möjlig för fler.

Läs mer

NIBE FRÅNLUFT. NIBE Frånluft. En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1

NIBE FRÅNLUFT. NIBE Frånluft. En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1 NIBE FRÅNLUFT NIBE Frånluft En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1 2 NIBE FRÅNLUFT Varför kasta bort energi när man kan återvinna den? En frånluftsvärmepump är i princip ett energiåtervinningssystem.

Läs mer

Luft/vatten. 5 års. värmepump. 2 års. Art.nr: 416-107, 416-116. garanti PRODUKTBLAD. garanti. Jula AB Kundservice: 0511-34 20 00 www.jula.

Luft/vatten. 5 års. värmepump. 2 års. Art.nr: 416-107, 416-116. garanti PRODUKTBLAD. garanti. Jula AB Kundservice: 0511-34 20 00 www.jula. PRODUKTBLAD Luft/vatten värmepump Art.nr:, 5 års garanti Kompressordel 2 års garanti Övriga delar Jula AB Kundservice: 0511-34 20 00 www.jula.se , Värmepump luft/vatten Anslut energisparprodukter för vattenburen

Läs mer

NIBE Luft/vatten-värmepumpar. Hämta gratis energi från utomhusluften

NIBE Luft/vatten-värmepumpar. Hämta gratis energi från utomhusluften NIBE Luft/vatten-värmepumpar Hämta gratis energi från utomhusluften NIBE AIR/WATER 2 + Gratis energi, någon? Titta ut genom fönstret. Vad ser du? Gatan, huset mitt emot, träd, åkrar? Vi på NIBE ser en

Läs mer

NIBE Frånluft EN NY GENERATION VÄRMEPUMPAR

NIBE Frånluft EN NY GENERATION VÄRMEPUMPAR NIBE Frånluft EN NY GENERATION VÄRMEPUMPAR + VARFÖR KASTA BORT ENERGI NÄR MAN KAN ÅTERVINNA DEN? En frånluftsvärmepump är i princip ett energiåtervinningssystem. Den tar upp energi från den varma inomhusluften

Läs mer

värmepumpar och anläggningar Värmepumpen, en miljövänlig, ekonomisk och energi besparande uppvärmningsteknik

värmepumpar och anläggningar Värmepumpen, en miljövänlig, ekonomisk och energi besparande uppvärmningsteknik 140925 en, en miljövänlig, ekonomisk och energi besparande uppvärmningsteknik Vår största energikälla är solen. Den värmer bl.a. upp luften, jorden, berggrunden och vattnet. Bara en minimal mängd av den

Läs mer

NIBE Bergvärme. En ny generation värmepumpar NIBE BERGVÄRME 1

NIBE Bergvärme. En ny generation värmepumpar NIBE BERGVÄRME 1 NIBE Bergvärme En ny generation värmepumpar NIBE BERGVÄRME 1 NIBE BERGVÄRME 2 + Solvärme under jorden en enorm energireserv som bara väntar på att utnyttjas. Titta ut genom fönstret. Vad ser du? Gatan?

Läs mer

Luft-luftvärmepumpar. Luftvattenvärmepumpar. Frånluftsvärmpumpar

Luft-luftvärmepumpar. Luftvattenvärmepumpar. Frånluftsvärmpumpar Inledning En luftvärmepump utnyttjar gratisenergin som finns i luften. Med en relativt liten investering kan du minska dina uppvärmningskostnader med nästan hälften. En luft-luftvärmepump är en apparat

Läs mer

Echo Action in Karlstad Handbok Tips och inspiration för en miljövänligare vardag

Echo Action in Karlstad Handbok Tips och inspiration för en miljövänligare vardag Echo Action in Karlstad Handbok Tips och inspiration för en miljövänligare vardag Postadress: Karlstads kommun, 651 84 Karlstad Besöksadress: Kungsgatan 12 Tel: 054-29 50 00 Fax: 054-29 73 10 Epost: miljokontoret@karlstad.se

Läs mer

Perfekt C mfort - varje dag

Perfekt C mfort - varje dag LUFT/VATTEN VÄRMEPUMP Perfekt C mfort - varje dag VERKNINGSGRAD & LÖNSAMHET MED STÄNDIGT STIGANDE ENERGIPRISER Folk blir mer och mer medvetna om värmekostnaden. Traditionella uppvärmningssystem som t.ex.

Läs mer

Vi ger dig nästa generations värme!

Vi ger dig nästa generations värme! Vi ger dig nästa generations värme! erfarenhet, kompetens och nätverk skapar mervärde! www.ivt.se VÄRMEPUMPCENTER ROTEK MALMÖ AB 040-42 41 30, 046-211 41 30 www.rotek.se IVT s största återförsäljare genom

Läs mer

Inverter luft-vattenvärmepumpar - värme från naturen

Inverter luft-vattenvärmepumpar - värme från naturen Inverter luft-vattenvärmepumpar - värme från naturen * Inverter luft-vat värmep Energibesparande lösningar för nya och existerande byggnader Monoblock Yutaki M Inverter Med Yutaki M Inverter luft-vattenvärmepump

Läs mer

20 C men hur och till vilken kostnad i Sverige? Energikunskap 10 p. Fall 3

20 C men hur och till vilken kostnad i Sverige? Energikunskap 10 p. Fall 3 20 C men hur och till vilken kostnad i Sverige? Energikunskap 10 p. Fall 3 Stefan A. Johansson Uppsala universitet Helsingborg 2004-05-05 stefanajohansson@yahoo.se 1 Sammanfattning Energi som inte används

Läs mer

det bästa vi gjort! s4-5

det bästa vi gjort! s4-5 Ut med el-elementen! Spara 850 000:- Familjen Johansson bytte bort oljepannan, sparade 250 000 s3 Benny sänkte sin energiförbrukning s6 En informationstidning Berghogens Rör AB Värmepump det bästa vi gjort!

Läs mer

Återförsäljare: InVest Energi & Miljö - Ryssviksvägen 2-131 36 Nacka - Sweden

Återförsäljare: InVest Energi & Miljö - Ryssviksvägen 2-131 36 Nacka - Sweden 2011 Återförsäljare: InVest Energi & Miljö - Ryssviksvägen 2-131 36 Nacka - Sweden Om Invest Energi & Miljö InVest är ett svenskt företag och ett EU-registrerat varumärke och har blivit ett av de ledande

Läs mer

En bra uteluftsvärmepump kan spara 10 000 kronor

En bra uteluftsvärmepump kan spara 10 000 kronor 1 / 5 9.5.2007 8:30 Råd & Rön nr 8, september 2000 En bra uteluftsvärmepump kan spara 10 000 kronor Uteluftsvärmepumpen levererar upp till tre gånger mer energi än den el den förbrukar. En villaägare kan

Läs mer

VÄRMEGUIDEN FÖR VILLAÄGARE

VÄRMEGUIDEN FÖR VILLAÄGARE VÄRMEGUIDEN FÖR VILLAÄGARE 10 svar du måste ha INNAN du väljer ny uppvärmning Av: Stefan Nilsson, www.varmahus.se Tack för att du skickat efter Värmeguiden! Eftersom jag jobbat länge med värmefrågor och

Läs mer

TEMA Energi. förra året gavs enbart i Stockholm över 90. men föreningarna tilltalas också av lösningar. mats lindbäck är informationschef på SBC

TEMA Energi. förra året gavs enbart i Stockholm över 90. men föreningarna tilltalas också av lösningar. mats lindbäck är informationschef på SBC TEMA Energi Allt fler väljer men många förra året gavs enbart i Stockholm över 90 tillstånd för stora värmepumpsanläggningar (kyleffekt över 10 kwh). Fram till och med september i år hade 74 ansökningar

Läs mer

ALTHERMA. Värmepumpsteknik - När den är som bäst. Altherma är en produkt tillverkad av Daikin

ALTHERMA. Värmepumpsteknik - När den är som bäst. Altherma är en produkt tillverkad av Daikin ALTHERMA Värmepumpsteknik - När den är som bäst Altherma är en produkt tillverkad av Daikin DAIKIN D aikins unika position som tillverkare av luftkonditioneringsutrustning, kompressorer och köldmedier

Läs mer

Energisnåla värmelösningar för små och stora fastigheter. Värmepumpar för mark, sjö, berg, luft och sol.

Energisnåla värmelösningar för små och stora fastigheter. Värmepumpar för mark, sjö, berg, luft och sol. Energisnåla värmelösningar för små och stora fastigheter. Värmepumpar för mark, sjö, berg, luft och sol. Vad blev det av pannrummet? Pannrummen har genomgått en formidabel omvandling från ett smutsigt,

Läs mer

Information till alla på Ljuskärrsberget inför extrastämman.

Information till alla på Ljuskärrsberget inför extrastämman. Information till alla på Ljuskärrsberget inför extrastämman. Vid den extra föreningsstämman i oktober fick styrelsen i uppdrag att utreda vindkraft som alternativ energikälla. I den 12-sidiga broschyr

Läs mer