Tsunami Vad kan jag göra för att skydda mig?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tsunami Vad kan jag göra för att skydda mig?"

Transkript

1 NUMMER Januari 2011 Säkerhet i Ängelholm Information från oss som arbetar för ett tryggt och säkert Ängelholm Våren är här! Våren har verkligen tagit oss med storm och efter en lång vinter börjar de flesta av oss leta sig utåt för att avnjuta sol och grönska så mycket det går. Cyklarna plockas fram och trädgårdarna ska vårfixas. Räddningstjänsten ser att våren är här genom det stora antal gräsbränder som inträffat den senaste veckan. I det här numret 1 Var rädd om dig! 2 Tsunami Tecken och larmsystem 3 Krisreaktioner 4 Gräsbränder Samtidigt som vi här i Sverige avnjuter solen och alla blommor som börjar leta sig upp ur marken, så kan vi via media och via våra nationella myndigheter följa händelseutvecklingen i Japan. Händelsen förfärar oss och vi inser alltmer hur sårbara våra högelektroniska samhällen är. Detta brev vill bland annat lyfta fram hjälmen som en del av utrustningen för att göra er vistelse i trafiken mindre riskfylld, och hur du som är på resande fot i tsunamidrabbade områden kan förbereda dig så gott det går. Trevlig läsning och njut av vårsolen! Camilla Jönsson Säkerhetschef, Ängelholms kommun När du köper hjälm Välj en hjälm som du tycker är snygg. Du ska ju ha den ofta. Hjälmen ska kännas bekväm och vara lätt att ta av och på. Hjälmen ska sitta stadigt på huvudet. Var rädd om dig själv Använd hjälm! Hjälm halverar risken för dödliga eller allvarliga skador!. Cykelhjälmen är din billigaste och enklaste livförsäkring! Många tror att de inte behöver använda cykelhjälm eftersom de är så bra på att cykla. Det är fel. Alla som cyklar kan råka ut för en olycka. Därför behöver alla cyklister använda hjälm både barn och vuxna. OBS! Den hjälm som du köper ska vara märkt med CE. Det är en säkerhetsmärkning som gäller inom EU. Barn som är yngre än sju år bör ha en hjälm med grönt spänne. Ett sådant spänne löser ut om barnet råkar fastna i något Om hjälmar och cykling När någon kör omkull med cykel eller inlines brukar huvudet få den värsta smällen. Läkare kan berätta om många otäcka skador. De lindrigaste skadorna är minnesförlust och svårigheter att tala. Hur ska hjälmen sitta?! Hjälmen ska sitta rakt. Om den sitter bakåtlutad eller framåtlutad så skyddar den inte. Var noga när du provar en ny hjälm! För barn

2 Tsunami Vad kan jag göra för att skydda mig? Under de senaste åren har det varit tsunamier på olika håll i världen och de slår ofta hårt mot redan utsatta samhällen. I Sverige är risken för tsunami mycket liten, men åker du på badresa till varmare länder kan det vara bra att ha kunskap om varningstecken och hur du skyddar dig. Var är risken störst? De områden som är mest drabbade är länder kring Stilla Havet och Indiska oceanen. Tsunamier kan dock uppstå i alla vatten i hela världen. Eftersom vågrörelsen kan röra sig långa sträckor kan en tsunami dessutom drabba områden tusentals kilometer från ursprungspunkten. Ofta följer flera vågor efter varandra med upp till en timmes mellanrum. Den första behöver inte vara den största. Det därför viktigt att inte gå tillbaka till stranden för tidigt. Vad är en tsunami? Tsunamier är vågor orsakade av plötsliga rörelser i havet på grund av jordbävningar, jordskred under eller över vattenytan, vulkanutbrott eller i sällsynta fall meteoritnedslag. De flesta tsunamier orsakas av jordbävningar. Vågornas storlek och hastighet beror på hur de skapades. Små jordbävningar kan orsaka vågor på några få centimeter, medan ett stort meteoritnedslag teoretiskt kan skapa vågor flera kilometer höga och med en hastighet på över 800 km i timmen. Risken för tsunami är liten i Sverige Eftersom Sverige ligger i ett område med få rörelser i berggrunden är risken för tsunami mycket liten. Viss vågrörelse kan uppstå vid jordoch lerskred längs sjöar, fjordar och älvar. Tecken på en kommande tsunami? Man kan inte räkna med att upptäcka något tecken på att en tsunami är på väg. Man ska däremot alltid uppsöka skydd om man upptäcker att vattnet vid stranden oväntat drar sig tillbaka eller om det hörs ett plötsligt dånande ljud från havet. Var också extra uppmärksam om det nyss varit jordskalv i området. Visste du att du på Krisinformation.se kan hitta information om större händelser som kan tänkas påverka samhället och Sverige? TIPS! På GDACS (The Global Disaster Alert and Coordination System ) kan du skapa ett konto för att direkt få tsunami- och jordbävningsvarningar från hela världen via sms eller mail. Källa:

3 Reaktioner vid kriser Efter en större händelse kan man förvänta sig att inblandade reagerar på olika sätt. Hur du eller din kompis reagerar vid en kris är svårt att veta. Men en sak är klar: för att klara en krissituation på bästa sätt är det viktigt att utgå från kroppens behov av värme, vatten, mat, vila, hygien och mentalt lugn. Kyla Det behöver inte vara särskilt kallt för att du ska bli nedkyld. En sval sommarkväll i shorts kan räcka. Är du dessutom blöt går nedkylningen ännu snabbare. Vid nedkylning sjunker inte bara kroppens temperatur. Din rörelseoch tankeförmåga blir sämre. Vätska Det räcker inte att bara släcka törsten för att kroppens vätskebehov ska vara täckt. Ofta behöver du dricka lika mycket till. Ett enkelt sätt att kontrollera vätskebalansen är att studera urinen. Har du färglös till ljus gul urin är det bra. Är urinen mörkgul till gulbrun har du troligtvis vätskebrist. Fortsättning på Tsunami Vad kan jag göra för att skydda mig? Varningssystem Genom att mäta aktiviteter i jordskorpan kan man förutsäga i vilka områden som kan drabbas av tsunamivågor. Sådana mätningar görs av flera oceanografiska organisationer världen över och på många ställen finns varningssystem där myndigheterna kan varna allmänheten. Stilla Havet Här finns den största risken för tsunami på grund av den aktiva berggrunden. Varningssystem finns på Japan, Hawaii och amerikanska västkusten. Atlanten med Karibiska havet Risken för tsunami är låg i Karibiska havet. Den senaste stora inträffade år 1882 i Panama då 4500 personer omkom. År 2010 ska ett varningssystem vara infört i Jamaica, Barbados och de centralamerikanska länderna. I övriga Atlanten bedöms risken som ännu lägre. Indiska Oceanen Utanför Indonesiens kust finns ett geologiskt aktivt område som ger upphov till jordskalv. Ett varningssystem upprättades efter den stora tsunamin som inträffade år 2004, då människor omkom. SIDA 3 Mat En människa klarar sig betydligt längre utan mat än vatten. 3 snabba tips Tänk på att... för att kunna hantera oro krävs det ofta mental förberedelse. hälften av kroppsvärmen försvinner genom huvudet. matbrist leder till sämre mental förmåga. Vad gör man om larmet går? Vid larm gäller det att snabbt ta sig mot högre liggande områden eller upp i närmaste höga byggnad. Tänk på att inte bege dig tillbaka till stranden för tidigt. Fler vågor kan komma. Vänta tills myndigheterna har meddelat att faran är över. Befinner man sig i en båt på havet så rekommenderas att inte stanna nära land utan gå ut på minst 370 m djupt vatten. Finns inte tid att nå djupt vatten rekommenderas att ta sig i land och upp i höglänta områden.

4 Våren trädgårsstädningens och gräsbrändernas tid!! Med vårsol och efterlängtad vårvärme ökar risken snabbt för att gräsbränder ska uppstå. Gammalt fjolårsgräs som nu torkar upp börjar lätt brinna. Eldas det dessutom trädgårdsavfall finns det förhöjd risk för brandspridning. Gnistor far lätt iväg och kan antända skogsmark eller torrt gräs. Ska du elda i trädgården eller grilla i naturen, tänk efter före så att du inte orsakar en brand! 4 snabba tips inför eldning! 1 Tänk på grannarna! Det blir mycket rök av våta löv och även av en del annat som bränns i trädgården. Röken kan irritera grannarna och sätta sig i kläder på vädring etc. Prata med grannarna på förhand och berätta att du tänker elda. 2 Utrustning! Grova handskar och spade kan vara bra verktyg för att hantera elden. Att elda i en plåttunna som förberetts med tilluftsöppningar kan vara ett bra sätt att ha elden under kontroll och dessutom kunna fylla på hela tiden utan att det blir för stor brasa. 3 Tillgång till vatten! Det ska alltid finnas tillgång till vatten! Dra fram trädgårdsslangen och ha ett par fyllda hinkar eller vattenkannor till hands 4 Släck ordentligt! När du har eldat färdigt måste du försäkra dig om att brasan blir ordentligt släckt. Ett bra sätt är släcka är att kratta ut glöden och dränka den med vatten. Vattna också marken runt bränningsplatsen. Det är viktigt att kontrollera att branden verkligen är släkt. Detta kan behöva göras under flera timmar efter avslutad eldning. Undvik eldning efter mörkrets inbrott eftersom personer som ser lågorna kan larma räddningstjänsten i onödan!! Alla kommuner har speciella regler för när och var eldning får ske. Dessa finns tillgängliga på kommunernas hemsidor. Ängelholms kommuns regler hittar du på nästa sida.

5 Fortsättning på Våren Trädgårdsstädningens och gräsbrändernas tid SIDA 5 Ansvarig utgivare Vad gäller i Ängelholm? All eldning av avfall är förbjuden i Ängelholms kommun med undantag för följande punkter. Privatperson inom detaljplanerat område får elda sitt trädgårdsavfall bestående av grenar, kvistar och löv, veckorna på våren samt på hösten. Utanför detaljplanerat område kan man få elda sådant avfall som grenar, kvistar och löv året runt under förutsättning att det kan ske utan olägenheter för hälsa eller miljö. Verksamhet som i sin verksamhet får avfall som består av kvistar och löv får ej elda detta utan skall transportera detta till avfallsanläggning alt. kompostera! Eldningsförbud och brandriskprognos Under tiden 1/5-30/9 gäller eldningsförbud i de Nordvästskånska kommunerna OM brandriskvärdet är 4 (stor brandrisk) eller 5 (mycket stor brandrisk) i brandriskområdet (kommunen). För aktuell brandriskprognos se Räddning Skåne Nordväst hemsida: Säkerhet och Beredskap Ängelholms kommun Räddningstjänsten Östra vägen Ängelholm Vi finns på webben! Besök oss på: kommun-politik/sakerhetberedskap Vill du inte längre ha nyhetsbrevet? Skicka ett mail till c.jonsson@engelholm.se så tas du bort från listan! Nästa brev kommer i slutet av maj och då kommer du att kunna läsa om drunkning och hur du som enskild kan hjälpa till! Vi som arbetar med säkerhet i Ängelholms kommun är: Camilla Jönsson Säkerhetschef c.jonsson@engelholm.se Roger Ekström Beredskapssamordnare roger.ekstrom@engelholm.se Bengt-Ove Ohlsson Räddningschef Bengt-ove.ohlsson@engelholm.se Ängelholms räddningstjänst Alla brandmän firedepartment@engelholm.se Välkommen att kontakta oss om du har frågor! Vi finns i samarbete med Räddningstjänsten nu även på Facebook! Gruppen heter Räddningstjänsten i Ängelholm

Bad och lek i solen!

Bad och lek i solen! Säkerhet och Beredskap i Ängelholm Nyhetsbrev 3 2010 Bad och lek i solen! Ängelholms kommun Juli 2010 Sommaren 2010 har tagit oss med storm! Sommardagarna har varit ljusa, fyllda med sol och erbjudit mycket

Läs mer

Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra?

Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? Fråga 1 (barn) Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? 1. Kasta sig omkull och försöka att kväva elden. X. Ringa Räddningstjänsten. 2. Springa och hämta vatten och släcka branden. Fråga

Läs mer

Forskningsrapport Söråker s Robotics. Tsunami

Forskningsrapport Söråker s Robotics. Tsunami Forskningsrapport Söråker s Robotics Tsunami En tsunami är som en jättestor våg, om det börjar koka/bubbla i vattnet så är det en chans att en tsunami är på väg. Om en tsunami kommer så krossar den allt

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Äntligen sommar! När katten är borta dansar råttorna på bordet

Äntligen sommar! När katten är borta dansar råttorna på bordet Säker i Sommar! Äntligen sommar! Här kommer en informationsbroschyr till dig som bor och lever i Lomma kommun. Tanken är att öka säkerheten och tryggheten för dig och din familj. Nu kommer sommaren med

Läs mer

Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra först?

Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra först? Fråga 1 (barn) Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra först? 1. Kasta sig omkull och försöka att kväva elden. X. Ringa Räddningstjänsten. 2. Springa och hämta vatten och släcka branden.

Läs mer

Allmänt om eldning utomhus inom Tjörns kommun.

Allmänt om eldning utomhus inom Tjörns kommun. 1 Mars 2010. Allmänt om eldning utomhus inom Tjörns kommun. Får man elda utomhus? Det är en fråga som ofta ställs till oss på Räddningstjänsten Tjörn. Eldning utomhus är normalt tillåten inom Tjörns kommun.

Läs mer

Jordens inre krafter

Jordens inre krafter 1 Jordens inre krafter Jorden bildades för cirka 4.6 miljarder år sedan. Till en början var den ett gasmoln, och när gasmolnet förtätades bildades ett glödande klot. Klotet stelnade och fick en fast yta.

Läs mer

mysteriet Torsten Bengtsson

mysteriet Torsten Bengtsson mysteriet med smitarna Torsten Bengtsson Mysteriet med smitarna av Torsten Bengtsson Illustrerad av Katarina Strömgård Nära döden Jag smyger fram genom den mörka salen. Det hörs inte ett ljud. På golvet

Läs mer

Allemansrätten SVENSKA

Allemansrätten SVENSKA SVENSKA Allemansrätten Foto: Johnér/Hans Bonnevier Inte störa inte förstöra det är huvudregeln i allemansrätten. Den tillåter inte vad som helst. Läs här vad som gäller om allemansrätten. Miljöbalken ställer

Läs mer

När katten är borta dansar råttorna på bordet

När katten är borta dansar råttorna på bordet Säker i Sommar! Äntligen sommar! Här kommer en informationsbroschyr till dig som bor och lever i Staffanstorps kommun. Tanken är att öka säkerheten och tryggheten för dig och din familj. Nu kommer sommaren

Läs mer

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se Räddningstjänsten Östra Götaland DITT AGERANDE KAN VARA AVGÖRANDE Vi inom räddningstjänsten jobbar för att alla ska ha det så tryggt och säkert som möjligt. I din vardag

Läs mer

ÄNTLIGEN SOMMAR! NÄR KATTEN ÄR BORTA DANSAR RÅTTORNA PÅ BORDET

ÄNTLIGEN SOMMAR! NÄR KATTEN ÄR BORTA DANSAR RÅTTORNA PÅ BORDET SÄKER I SOMMAR! ÄNTLIGEN SOMMAR! Detta är en informationsbroschyr för dig som bor och lever i Lomma kommun. Tanken är att öka säkerheten och tryggheten för dig och din familj. Nu kommer sommaren med lov

Läs mer

LEKTION 2: I EN VERKLIG SITUATION FÖRHASTAR VI OSS INTE

LEKTION 2: I EN VERKLIG SITUATION FÖRHASTAR VI OSS INTE LEKTION 2: I EN VERKLIG SITUATION FÖRHASTAR VI OSS INTE Copyright: 2014 SPEK, Texter: Eevi-Kaisa Yrjölä, Layout: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopieringsbegränsning: Det är tillåtet att

Läs mer

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner? Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner? Globala epidemier Terrorhot Jordbävningskatastrofer Extremt väder Kärntekniska olyckor Stora störningar i både el och tele näten Dammbrott Attentat

Läs mer

Hösten - De gula lövens och mörkrets tid

Hösten - De gula lövens och mörkrets tid Säkerhet och Beredskap i Ängelholm Nyhetsbrev 4 2010 Hösten - De gula lövens och mörkrets tid Ängelholms kommun September 2010 Hösten är nu kommen med gula löv, mörkare kvällar och mer aktiviteter innanför

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING TILL TRAFIKADVENTSKALENDERN

LÄRARHANDLEDNING TILL TRAFIKADVENTSKALENDERN LÄRARHANDLEDNING TILL TRAFIKADVENTSKALENDERN Se denna handledning som ett hjälpmedel för att på ett enkelt och smidigt sätt få igång diskussioner kring trafik. Trafikanter blir vi så fort vi lärt oss gå,

Läs mer

När katten är borta dansar råttorna på bordet

När katten är borta dansar råttorna på bordet Säker i Sommar! Äntligen sommar! dig och din familj. roligt kommer tyvärr även en ökning av olyckor. onödiga tråkigheter. När katten är borta dansar råttorna på bordet Om du reser bort under sommaren tänk

Läs mer

BARN, BAD OCH VAtten.

BARN, BAD OCH VAtten. BARN, BAD OCH VAtten. ingen ska drunkna Varje år drunknar nio barn i Sverige. Många av olyckorna i vatten händer nära barnens hem. Alla vuxna tänker inte på att det kan finnas farliga platser för barn

Läs mer

Information från polisen

Information från polisen Information från polisen Hej alla grannsamverkare och ursäkta att detta informationsblad dröjt. Äntligen har ljust börjat återvända och våren är i sikte. Vi kan kostatera att inbrotten i villa/radhus samt

Läs mer

SPF Seniorerna / Jössebygden Arvika ordnar utbildning i brandbekämpning för sina medlemmar! Onsdagen den 17 oktober 2018

SPF Seniorerna / Jössebygden Arvika ordnar utbildning i brandbekämpning för sina medlemmar! Onsdagen den 17 oktober 2018 SPF Seniorerna / Jössebygden Arvika ordnar utbildning i brandbekämpning för sina medlemmar! Onsdagen den 17 oktober 2018 Denna regniga onsdagseftermiddag fick tiotalet intresserade SPF-seniorer en gedigen

Läs mer

Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.

Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer. Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer. Värme är alltså en form av energi. En viss temperatur hos ett ämne motsvara alltså en viss inre energi. Vatten

Läs mer

Rapport från enkät om krisberedskap i Gnosjö kommun

Rapport från enkät om krisberedskap i Gnosjö kommun Rapport från enkät om krisberedskap i Gnosjö kommun Inledning Under slutet av januari till mitten av februari 010 fick medborgarpanelen i Gnosjö kommun svara på en enkät om krisberedskap. Inga alternativ

Läs mer

reflexer Visa dig med

reflexer Visa dig med Reflexer måste bytas ut Reflexer håller inte hur länge som helst. Den normala livslängden är ungefär tre år. Förmågan att reflektera påverkas negativt av smuts, repor och andra skador. Därför måste reflexerna

Läs mer

reflexer Visa dig med

reflexer Visa dig med Reflexer måste bytas ut Reflexer håller inte hur länge som helst. Den normala livslängden är ungefär tre år. Förmågan att reflektera påverkas negativt av smuts, repor och andra skador. Därför måste reflexerna

Läs mer

Allemansrätten paddling

Allemansrätten paddling Allemansrätten paddling Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Allemansrätten gäller både på land och

Läs mer

modiga Första-hjälpen hästar UPPLYSANDE» för säkrare hantering

modiga Första-hjälpen hästar UPPLYSANDE» för säkrare hantering UPPLYSANDE» för säkrare hantering Första-hjälpen modiga till hästar Hur vi hanterar hästars rädslor kan variera väldigt och resultaten blir inte alltid som vi önskat. Svante Andersson, erkänd hästtränare,

Läs mer

Till fots och med cykel

Till fots och med cykel Till fots och med cykel Innehåll: Innehåll... 1 Till fots och med cykel... 2 På egna banor... 3 Cykling på cykelbana... 4 Gågata och gårdsgata... 5 Att korsa en väg... 6 Till fots... 6 Med cykel... 7 Var

Läs mer

Barnfråga 1. Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra?

Barnfråga 1. Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? Barnfråga 1 Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? 1. Kasta sig omkull och kväva elden X. Ringa Räddningstjänsten 2. Springa och hämta vatten och släcka branden Barnfråga 2 Nalle-Maja

Läs mer

Plan för krishantering och säkerhetsföreskrifter för Föreningen Bakom krönet

Plan för krishantering och säkerhetsföreskrifter för Föreningen Bakom krönet 2014 08 06, giltig tillsvidare Plan för krishantering och säkerhetsföreskrifter för Föreningen Bakom krönet Inledning En kris kan uppstå oväntat. Därför har vi tagit fram det här dokumentet som ett stöd

Läs mer

Fredriksberg. Information till boende. Systematiskt Brandskyddsarbete Bilaga 2

Fredriksberg. Information till boende. Systematiskt Brandskyddsarbete Bilaga 2 Information till boende Tre av fyra brandskador inträffar i bostäder. Närmare 100 personer dör i bostadsbränder varje år, många på grund av att säkerhetsutrustning saknas. I regel är det slarv som förorsakar

Läs mer

Allemansrätten en unik möjlighet

Allemansrätten en unik möjlighet 1 Allemansrätten en unik möjlighet Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Du använder dig av allemansrätten

Läs mer

Tips och råd i samband med din inflyttning! Välkommen som hyresgäst!

Tips och råd i samband med din inflyttning! Välkommen som hyresgäst! Tips och råd i samband med din inflyttning! Välkommen som hyresgäst! Praktisk inflyttningsinformation till dig som hyresgäst hos oss på Lorentzon. Varmt välkommen till din nya bostad hos oss på Lorentzon.

Läs mer

IRRITATION OCH ILSKA TRÄFF 3 VISA VÄGEN

IRRITATION OCH ILSKA TRÄFF 3 VISA VÄGEN IRRITATION OCH ILSKA Alla föräldrar blir arga på sitt barn ibland. Det är naturligt och något som alla kan förstå. Vad du gör när du är arg har betydelse för barnet. Vad finns det som kan vara dåligt med

Läs mer

CHCS Classic Honda Club Sweden 1(5) Att köra i grupp.

CHCS Classic Honda Club Sweden 1(5) Att köra i grupp. CHCS Classic Honda Club Sweden 1(5) Att köra i grupp...1 Kortfattat...1 Innan vi åker iväg, bensin, karta och så...2 Körning på större vägar...2 Använd din blinkers...2 Omkörningar...3 Körning på småvägar...3

Läs mer

Varmt välkomna till SK Ägirs baby- och minisim på Sollidenbadet!

Varmt välkomna till SK Ägirs baby- och minisim på Sollidenbadet! Varmt välkomna till SK Ägirs baby- och minisim på Sollidenbadet! Adress: Sollidenvägen 64A (Skulle entrén och/eller korridoren vara låsta är koden för att komma in 1719). När ni kommer in genom huvudentrén

Läs mer

RUTINER VID OLYCKSFALL...

RUTINER VID OLYCKSFALL... Senast reviderad 2003-11-21 Krismanual 1 RUTINER VID OLYCKSFALL... 2 2 RUTIN VID PÅGÅENDE INBROTT ELLER SKADEGÖRELSE... 3 3 RUTIN EFTER INBROTT ELLER SKADEGÖRELSE... 4 4 RUTIN VID DÖDSFALL I BARNGRUPPEN

Läs mer

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Har du koll på fördelarna med rätt fart? I detta häfte finns bra argument för varför vi som kör lastbil ska hålla hastighetsgränserna och

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

SKRIFTLIGA INSTRUKTIONER ENLIGT ADR

SKRIFTLIGA INSTRUKTIONER ENLIGT ADR SKRIFTLIGA INSTRUKTIONER ENLIGT ADR Åtgärder i händelse av olycka eller tillbud Vid olycka eller tillbud som inträffar under transport, ska medlemmarna i fordonsbesättningen vidta följande åtgärder, förutsatt

Läs mer

På Brandstationen BAMSEUPPDRAG

På Brandstationen BAMSEUPPDRAG På Brandstationen Rita och berätta om besöket på brandstationen. Ta med dig teckningarna till skolan och ge dem till din lärare. Kanske kan ni skicka in några av klassens teckningar till brandmännen så

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Cyklisten i trafiken

Cyklisten i trafiken Cyklisten i trafiken Tilläggsuppgifter: gsuppgifter: LL-Bladet Tölögatan 27 A 15 00260 Helsingfors telefon: 09-440 442 fax: 09-407 748 e-post: ll-bladet@fduv.fi Trafikskyddet Cittervägen 7 PB 29 00421

Läs mer

Gruppcykling. Cykla i klunga vs gruppcykling Två i bredd när väg och trafik tillåter

Gruppcykling. Cykla i klunga vs gruppcykling Två i bredd när väg och trafik tillåter Cykla i grupp med Gruppcykling Cykla i klunga vs gruppcykling Två i bredd när väg och trafik tillåter Kommunikation & regler Tydliga tecken och rop ger förutsägbarhet Vanliga trafikregler gäller Koll på

Läs mer

Malmö stad, Gatukontoret, maj 2003 Trafiksäkra skolan är framtaget av Upab i Malmö på uppdrag av och i samarbete med Malmö stad, Gatukontoret.

Malmö stad, Gatukontoret, maj 2003 Trafiksäkra skolan är framtaget av Upab i Malmö på uppdrag av och i samarbete med Malmö stad, Gatukontoret. Samsas i trafiken Malmö stad, Gatukontoret, maj 2003 Trafiksäkra skolan är framtaget av Upab i Malmö på uppdrag av och i samarbete med Malmö stad, Gatukontoret. Text: Rune Anderberg Illustrationer: Lars

Läs mer

Säkra vägar. 4-5 Trafik Vad är trafik egentligen? Ser den likadan ut under hela dygnet?

Säkra vägar. 4-5 Trafik Vad är trafik egentligen? Ser den likadan ut under hela dygnet? Säkra vägar Sidan Innehåll 4-5 Trafik Vad är trafik egentligen? Ser den likadan ut under hela dygnet? 6-7 Dämpa farten Ju högre hastighet desto svårare skador. Ibland bygger vi om för att försöka sänka

Läs mer

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige?

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige? Känner du dig hemma i naturen? Finns det allemansrätt i landet du kommer från? Vad vill du göra på stranden? Vilken plats är din favoritplats? Varför? Är du rädd för djur i skogen? Är du rädd för djur

Läs mer

Läxa till torsdag v. 48

Läxa till torsdag v. 48 Läxa till torsdag v. 48 Du ska repetera det vi arbetat med på lektionerna. Till din hjälp har du ett antal frågor och fakta som jag gått igenom i skolan. Det blir ett skriftligt läxförhör på torsdag. Lycka

Läs mer

PP- bild 1 Du behövs!

PP- bild 1 Du behövs! PP- bild 1 Du behövs! PP- bild 2 -- Vilka i i klassen kan tänka sig att att arbeta som brandmän i i framtiden? -- Var ligger närmaste brandstation? Har du du varit där någon gång? -- Vad tror du du man

Läs mer

På Brandstationen BAMSEUPPDRAG

På Brandstationen BAMSEUPPDRAG På Brandstationen Rita och berätta om besöket på brandstationen. Ta med dig teckningarna till skolan och ge dem till din lärare. Kanske kan ni skicka in några av klassens teckningar till brandmännen så

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

18-årsundersökning Oktober 2013

18-årsundersökning Oktober 2013 18-årsundersökning Oktober 2013 Disposition 1. Syfte och mål med undersökningen 2. Om undersökningen 3. Sammanfattning av resultat 4. Resultatredovisning 5. Mediestrategi 6. Jämförelser mellan län 7. Resultat

Läs mer

TILL FOTS OCH MED CYKEL TRAFIKSKYDDET

TILL FOTS OCH MED CYKEL TRAFIKSKYDDET Lämna spelrum TILL FOTS OCH MED CYKEL TRAFIKSKYDDET Innehåll 3 Till fots och med cykel 4 På egna vägar 5 Körning i cykelfält 6 Var vaksam i korsningar 6 Lär dig väjningsreglerna 7 Enligt vägmärke 8 Den

Läs mer

Händelser. 72 timmar som gör skillnad

Händelser. 72 timmar som gör skillnad Händelser 72 timmar som gör skillnad 72 timmar Målen med informationen är att ge dig... - ökad kunskap om främst kommunens krisberedskap. - stärkt förmåga att själv hantera konsekvenserna av en kris och

Läs mer

Åk säkert i bilen så skyddar du dig och ditt barn. Information på lättläst svenska

Åk säkert i bilen så skyddar du dig och ditt barn. Information på lättläst svenska Åk säkert i bilen så skyddar du dig och ditt barn Information på lättläst svenska För din egen säkerhet Här kan du läsa om vad du kan göra för dig och ditt barn så att det blir säkrare att åka bil och

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Ön Av Benjamin

Ön Av Benjamin Ön Av Benjamin Flygkraschen Kapitel 1 Jag hör åskan i luften och flygplanet skakar. Bredvid mig ser jag en person som frågar mig vad jag heter jag säger att jag heter. Oskar jag är 15 år och är med mina

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Har du koll? Förebygga och agera vid brand

Har du koll? Förebygga och agera vid brand Har du koll? Förebygga och agera vid brand Så här förebygger du bränder Du kan göra mycket själv! När bränder väl uppstår kan de utvecklas snabbt och få väldigt stora konsekvenser. Men det finns faktiskt

Läs mer

HÄSTAR I TRAFIKEN TIll dig Som ÄR RyTTARE

HÄSTAR I TRAFIKEN TIll dig Som ÄR RyTTARE HÄSTAR I TRAFIKEN till dig som är ryttare Att rida i TRAFIK Intresset för hästar och ridsport ökar stadigt i Sverige. Vi är närmare en halv miljon människor som rider eller kör för tävling, motion eller

Läs mer

Första hjälpen och krishantering

Första hjälpen och krishantering Första hjälpen och krishantering Innehållsförteckning sid 1 Inledning sid 2 Så här gör vi vid HLR och första hjälpen sid 3 Krisgrupp sid 4 Samlingslokal eller alternativlokal sid 5 Extern hjälp sid 5 Utbildning

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

SÖNDAG 13 SEPTEMBER 2015. START pm

SÖNDAG 13 SEPTEMBER 2015. START pm SÖNDAG 13 SEPTEMBER 2015 START pm VIKTIG STARTINFORMATION Välkommen till Velothon Stockholm 2015! Nedan följer viktig information om tävlingen och evenemanget. För att garantera din säkerhet, och ett incidentfritt

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Introduktion. Ingår som en del i Handbok i kriskommunikation

Introduktion. Ingår som en del i Handbok i kriskommunikation Introduktion Ingår som en del i Handbok i kriskommunikation Handbok i Kriskommunikation Introduktion Innehåll Förord Vad är en kris? Vad innebär kriskommunikation? Sanningen finns hos mottagaren Medierna

Läs mer

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Barn kan be! Men de måste ibland få veta att deras böner är lika viktiga som vuxna krusidullböner. När vi ber med barn, brukar vi sätta upp enkla böneregler.

Läs mer

Umara. Indie Bars Löpex Sport. Örebro Kommun. Örebro XChallenge

Umara. Indie Bars Löpex Sport. Örebro Kommun. Örebro XChallenge Vi hoppas ni kommer ha en trevlig dag och en bra tävlingsupplevelse! Kom gärna med synpunkter på både förbättringsområden och sådant som är bra. Vårt mål är att utveckla tävlingen i positiv riktning varje

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

Färdig gräsmatta. - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre.

Färdig gräsmatta. - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre. Färdig gräsmatta - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre. - Ett normalt år kan man börja rulla ut gräs från mitten av maj och hålla på fram

Läs mer

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN:

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: 978-91-47-11782-6 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni samma

Läs mer

Information om fastbränsleeldning

Information om fastbränsleeldning Information om fastbränsleeldning Vid eldning i lokal eldstad, braskamin, öppen spis och kakelugn, är det inte ovanligt att grannar störs av röken. Utsläpp från vedeldning innehåller flera miljö- och hälsoskadliga

Läs mer

Tanketräning. Instruktioner

Tanketräning. Instruktioner Tanketräning Det här liknar närmast det som brukar kallas hypnos eller självhypnos. Eftersom de begreppen lätt leder tankarna fel har vi valt att istället kalla det för tanketräning. Det handlar om att

Läs mer

Brandsäker camping. Tips och råd till dig som campinggäst

Brandsäker camping. Tips och råd till dig som campinggäst Brandsäker camping Tips och råd till dig som campinggäst Minska risken för brand Husvagnar, husbilar och tält brinner snabbt ofta är branden över på några minuter. Som campinggäst måste du hjälpa till

Läs mer

Vad kommer ur skorstenen? Regler och tips för eldning med biobränslen

Vad kommer ur skorstenen? Regler och tips för eldning med biobränslen Vad kommer ur skorstenen? Regler och tips för eldning med biobränslen Elda med hänsyn I dagens samhällen bor vi tätt intill varandra och har ofta små tomter. Eldas det i braskaminer eller pannor i tätbebyggda

Läs mer

FICKMINNE Säkerhet till vardags och vid kris

FICKMINNE Säkerhet till vardags och vid kris FICKMINNE Säkerhet till vardags och vid kris Samhällets resurser på lokal nivå Räddningstjänst Ditt eget ansvar FRG (frivillig resursgrupp) Krisplan Var mentalt förberedd på att det kan hända mig Hjälp

Läs mer

Syre. Dessa delar är viktiga för att en eld ska kunna brinna.

Syre. Dessa delar är viktiga för att en eld ska kunna brinna. Syre Värme Bränsle Dessa delar är viktiga för att en eld ska kunna brinna. 1 Tändmaterial Det bästa tändmaterialet är det torra, döda och fina riset som sitter i stor mängd på de nedersta grenarna av täta

Läs mer

AKUTPLAN för Lugnetgymnasiet

AKUTPLAN för Lugnetgymnasiet AKUTPLAN för Lugnetgymnasiet Vad du bör göra i en nödsituation. Allmänt Denna akutplan är en handlingsplan för skolans personal och elever. Inga situationer är den andra lik. Det krävs flexibilitet i att

Läs mer

Oskyddade Trafikanter

Oskyddade Trafikanter Oskyddade Trafikanter Inledning I vårt arbete om gruppen oskyddade trafikanter det vill säga alla de som befinner sid vid eller på en väg som inte färdas eller tar sig fram i ett fordon som är stängt och

Läs mer

LEKTION 1: DU KAN SJÄLV FÖREBYGGA OLYCKOR

LEKTION 1: DU KAN SJÄLV FÖREBYGGA OLYCKOR LEKTION 1: DU KAN SJÄLV FÖREBYGGA OLYCKOR Copyright: 2014 SPEK, Texter: Eevi-Kaisa Yrjölä, Layout: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopieringsbegränsning: Det är tillåtet att kopiera och

Läs mer

Vill du rädda ditt och andras liv? Ta del av vad Västra Sörmlands Räddningstjänst kan erbjuda för utbildningar!

Vill du rädda ditt och andras liv? Ta del av vad Västra Sörmlands Räddningstjänst kan erbjuda för utbildningar! Vill du rädda ditt och andras liv? Ta del av vad Västra Sörmlands Räddningstjänst kan erbjuda för utbildningar! 1 Innehåll Brandinstruktörsutbildning... 3 Brandombud... 4 Brandutbildning... 5 Information

Läs mer

Rädda liv, rädda hem!

Rädda liv, rädda hem! Rädda liv, rädda hem! Skaffa brandvarnare och brandredskap Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare hemma släcker du en mindre brand på egen hand.

Läs mer

Information om strålskydd vid kärnkraftsolycka

Information om strålskydd vid kärnkraftsolycka 2011 Information om strålskydd vid kärnkraftsolycka Vad kan hända vid en olycka? Kärnkraftverken är byggda med system som ska skydda mot både tekniska och mänskliga fel. Men om en olycka ändå skulle inträffa

Läs mer

Klimat, vad är det egentligen?

Klimat, vad är det egentligen? Klimat, vad är det egentligen? Kan man se klimatet, beröra, höra eller smaka på det? Nej, inte på riktigt. Men klimatet påverkar oss. Vi känner temperaturen, när det regnar, snöar och blåser. Men vad skiljer

Läs mer

Allemansrätten på lätt svenska

Allemansrätten på lätt svenska EriK lindvall/folio Allemansrätten på lätt svenska ANNiKA ridington-brodén/folio Upptäck naturen du också Det finns mycket att upptäcka och uppleva i naturen. Lyssna på fåglarna. Plocka blommor att ta

Läs mer

Tomtarnas och bostadsbrändernas tid Ängelholms kommun November 2010

Tomtarnas och bostadsbrändernas tid Ängelholms kommun November 2010 Säkerhet och Beredskap i Ängelholm Nyhetsbrev 5 2010 Tomtarnas och bostadsbrändernas tid Ängelholms kommun November 2010 Vintern är kommen med snö, kyla och nalkande juletider. Kylan får oss att ta bilen

Läs mer

Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad

Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad www.nyavagvanor.se Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Om du ännu inte har börjat fundera på växthuseffekten kan det vara dags

Läs mer

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Bilaga 1 1 Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Ida Malmström Avslappningslådan Lugna Lådan är ett redskap, som skall användas på daghem för att få barnen att slappna av. Lådan innehåller

Läs mer

1. Vad är allemansrättens

1. Vad är allemansrättens 1. Vad är allemansrättens huvudregel? 1. Inte störa & inte förstöra X. Bara störa & förstöra 2. Det finns inga regler 2. Vad ska du göra när du råkar komma nära ett djur i skogen? 1. Jag går fram och klappar

Läs mer

ca 8 m Gatans bredd är ca 7 m. Om gatan är smalare ökas avståndet mellan lådorna. Om gatan är bredare kan avståndet minskas.

ca 8 m Gatans bredd är ca 7 m. Om gatan är smalare ökas avståndet mellan lådorna. Om gatan är bredare kan avståndet minskas. 2005 Till Er som vill ställa ut blomlådor för en bättre trafiksäkerhet Blomlådor för ökad trafiksäkerhet startade som ett projekt i Luleå 1992. Då det visat sig ha en mycket god effekt har modellen spritt

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial galröf nopyn VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Leon och Nora som ska gå hem till Leon efter skolan. Nora hittar en tändare och testar den. Den fungerar och Leon springer iväg

Läs mer

Att vara facklig representant vid uppsägningar

Att vara facklig representant vid uppsägningar Att vara facklig representant vid uppsägningar PASS När beskedet kommit Det är inte lätt att vara en av de få som vet att det är uppsägningar på gång. När kollegorna sedan får beskedet är det inte heller

Läs mer

Skolmaterial för dialog och reflektion om alkohol och droger i trafiken. Högstadiet. Pratmanus till föräldramöte

Skolmaterial för dialog och reflektion om alkohol och droger i trafiken. Högstadiet. Pratmanus till föräldramöte Skolmaterial för dialog och reflektion om alkohol och droger i trafiken Högstadiet. Pratmanus till föräldramöte 1. Don t drink & drive startades av Vägverket år 2003 och syftar till att göra ungdomar uppmärksamma

Läs mer

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen En bra kompis - sagan om den goda förpackningen FRUKT 1 Det här är William och Ellen. Idag är de med sin farmor och farfar i affären. I affären är det fullt av människor och många hyllor med varor. Det

Läs mer

Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter

Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter Innehåll Spår på CDn Titel Sidnummer 01 Alla är så ensamma här 2 02 Vi har letat 2 03 Rymdramsa 3 04 Raketbyggarna 4 05 Vi är på väg till rymden 5 06 Rymdvals

Läs mer

Får vi störa en liten stund med viktig information?

Får vi störa en liten stund med viktig information? CREATING PROGRESS Får vi störa en liten stund med viktig information? Information om verksamheten vid Scana Steel Björneborg AB, om säkerhetsarbetet, risker och hur allmänheten ska agera i händelse av

Läs mer

GLÖD (tidigare "Byrån") Ett kortfilmsmanus av Arman Borghem

GLÖD (tidigare Byrån) Ett kortfilmsmanus av Arman Borghem GLÖD (tidigare "Byrån") Ett kortfilmsmanus av Arman Borghem Arman Borghem Version 4 Vikingavägen 17 Senast ändrad 2012-01-16 149 30 Nynäshamn +46 (0)73 972 00 05 ii. ROLLER RASMUS - snubbe som springer

Läs mer

Efter att jag byggt mitt bo är jag väldigt hungrig, efter långt slit märker jag att det inte finns något på stranden så jag hugger mer material så

Efter att jag byggt mitt bo är jag väldigt hungrig, efter långt slit märker jag att det inte finns något på stranden så jag hugger mer material så Ön av Gabbe KAPITEL 1 Jag sitter på ett plan och lyssnar på Arne alligator så hör jag en smäll. Alla skriker: AAAAAAAAA` Jag förstår att något hemskt håller på att hända. Plötsligt ser jag brandrök och

Läs mer

I SAMHÄLLETS TJÄNST SEDAN 1892 SKYDDAR MOT OLYCKOR

I SAMHÄLLETS TJÄNST SEDAN 1892 SKYDDAR MOT OLYCKOR I SAMHÄLLETS TJÄNST SEDAN 1892 UPPSALA BRANDFÖRSVAR SKYDDAR MOT OLYCKOR Insatsrapportering för januari 216 Kylan kom till oss i januari och med den även soteldarna. Det har varit ett flertal av dem. I

Läs mer

DRÖMTYDNING AV ROBERT NILSSON

DRÖMTYDNING AV ROBERT NILSSON DRÖMTYDNING AV ROBERT NILSSON 2010-10-09 Dröm av NN, Översvämning En drömtolkning är inte bara en "liten rolig grej" utan ska ge vägledning i ditt Liv och berätta vad du kan göra för att må ännu bättre!

Läs mer