Guide för sjukvårdspersonal

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Guide för sjukvårdspersonal"

Transkript

1 Guide för sjukvårdspersnal Guiden tillhandahålls sm en del av de riskminimeringsåtgärder sm utvecklats för valprat för att infrmera förskrivare av valprat m de risker sm är förknippade med användning av valprat hs kvinnr i fertil ålder ch under graviditeten. Guiden ger uppdaterad infrmatin m risken för störningar av nervsystemets utveckling hs barn till kvinnr sm har tagit valprat under graviditeten utöver den kända risken för medfödda missbildningar hs expnerade barn. Denna guide bör användas tillsammans med patientinfrmatinsbrschyren. Om du vill veta mer m valprat, läs den fullständiga prduktresumén innan förskrivning av valprat.

2 Vad du bör veta m riskerna vid användning av valprat hs kvinnliga patienter Valprat innehåller valprinsyra, en aktiv substans med kända teratgena effekter sm kan leda till medfödda missbildningar. Tillgängliga data visar ckså att expnering för valprat i livmdern kan förknippas med en ökad risk för störningar i utvecklingen. Dessa risker beskrivs krtfattat nedan. 1. MEDFÖDDA MISSBILDNINGAR Data från en metaanalys (inkluderande register- ch khrtstudier) har visat att 10,73% av barn till mödrar med epilepsi, sm expnerats för valprat sm mnterapi under graviditeten, lider av medfödda missbildningar (95 % knfidensintervall, CI: 8,16 13,29), vilket är en större risk för allvarliga missbildningar än i den allmänna beflkningen, där risken är cirka 2-3% 1. Tillgänglig data visar att risken är dsberende. Risken är större vid högre dser (över 1 g per dag). Tröskelvärdet, under vilket det inte föreligger någn risk, kan inte fastställas baserat på tillgänglig data. De vanligaste frmerna av missbildningar inkluderar neuralrörsdefekter, ansiktsdysmrfi, läpp- ch gmspalt, kranistens, defekter i hjärta ch njurar ch urgenitala defekter, missbildningar i extremiteter (inkluderande bilateral aplasi i strålbenet) ch multipla missbildningar mfattande flera rgan. 2. FÖRSENAD UTVECKLING Expnering för valprat i livmdern kan ha negativa effekter på mental ch fysisk utveckling hs de expnerade barnen. Riskerna tycks vara dsberende men tröskelvärdet, under vilket det inte föreligger någn risk, kan inte fastställas med tillgängliga data. Det är säkert exakt när under graviditeten denna risk föreligger ch det kan inte uteslutas att risken föreligger under hela graviditeten. Studier 2-5 av barn i förskleålder, sm expnerats för valprat i livmdern, visar att upp till 30-40% är försenade i sin tidiga utveckling sm att tala ch gå senare, ha lägre intellektuell förmåga, språksvårigheter (tala ch förstå) ch minnesprblem. Intelligenskvten (IQ) sm uppmättes hs sklbarn (6 år) sm expnerats för valprat i livmdern, var i genmsnitt 7-10 enheter lägre än hs barn sm expnerats för andra antiepileptika 9. Även m inverkan av andra faktrer inte kan uteslutas, finns det bevis för att den intellektuella nedsättningen hs barn sm expnerats för valprat är berende av mderns IQ. Det finns begränsade data avseende långtidseffekter. Tillgängliga data visar att barn sm expnerats för valprat i livmdern har en ökad risk för autismspektrumstörning (cirka tre gånger högre) ch autism (cirka fem gånger högre) jämfört med den allmänna beflkningen 7. Begränsade data tyder på att barn sm expnerats för valprat i livmdern kan vara mer benägna att utveckla symptm på ADHD (Attentin Deficit Hyperactivity Disrder) 8. VALPROAT - GUIDE FÖR SJUKVÅRDSPERSONAL 2 (8)

3 Behandling av kvinnliga patienter med valprat A. FÖRSKRIVNING FÖR FÖRSTA GÅNGEN TILL FLICKOR Efter medicinsk utvärdering ch m du överväger förskrivning av valprat till patienten: Kntrllera att behandling med valprat är lämplig för patienten (dvs. alla andra behandlingar har prövats ch misslyckats). Diskutera följande med patienten ch relevanta anhöriga/vårdgivare: Risker vid graviditet sm är förknippade med den bakmliggande sjukdmen; Risker sm är relaterade till behandling, inklusive risker relaterade till valprat vid en graviditet; Behvet av att använda ett effektivt preventivmedel för att undvika en planerad graviditet. Behvet av en regelbunden utvärdering av behandlingen. Bedöm lämpligaste tidpunkten för att ge råd m effektiva preventivmedel ch hänvisa patienten till en specialist m det behövs. Se till att patienten/anhöriga/vårdgivare har förstått de ptentiella riskerna i händelse av en graviditet. Ett dkument har tagits fram för att hjälpa dig: En patientinfrmatinsbrschyr (bilaga 1) sm sammanfattar den teratgena säkerhetsinfrmatinen ch belyser viktig infrmatin för behandlingen: Läs den, eftersm det kan hjälpa dig att ge rätt infrmatin till patienten. Ge en kpia till patienten. Tala m för din patient att kntakta dig mgående Om hn blir gravid eller trr att hn är gravid. Planera att utvärdera behvet av behandling inför puberteten. B. KVINNOR I FERTIL ÅLDER SOM INTE PLANERAR GRAVIDITET Efter medicinsk utvärdering ch m du överväger förskrivning av valprat till patienten: Kntrllera att behandling med valprat är lämplig för patienten (dvs. alla andra behandlingar har prövats ch misslyckats). Diskutera följande ämnen med patienten: Risker vid en graviditet sm är förknippade med den bakmliggande sjukdmen; Risker sm är relaterade till behandling, inklusive risker relaterade till valprat vid en graviditet; Behvet av att använda ett effektivt preventivmedel för att undvika en planerad graviditet. VALPROAT - GUIDE FÖR SJUKVÅRDSPERSONAL 3 (8)

4 Behvet av en regelbunden utvärdering av behandlingen. Bedöm relevansen av en rådgivning innan en eventuell knceptin. Se till att patienten har förstått de ptentiella riskerna för barnet vid expnering för valprat i händelse av graviditet ch har en tillräcklig nivå av förståelse för riskerna, samt att hn går med på att uppfylla villkren för graviditet. Följande dkument har tagit fram för att hjälpa dig: En patientinfrmatinsbrschyr (bilaga 1) sm sammanfattar den teratgena säkerhetsinfrmatinen ch belyser viktiga punkter för behandlingen: Ge en kpia till patienten Uppmana patienten att kntakta dig Om hn blir gravid eller trr att hn är gravid; Vid eventuella biverkningar relaterade till hennes behandling. C. FERTILA KVINNOR SOM ÖVERVÄGER GRAVIDITET Påminn patienten m risken för fsterskadr ch risken för prblem med utvecklingen, sm kan vara svårt handikappande, när man tar valprat men ckså riskerna med behandlade anfall eller biplär sjukdm. Utvärdera nyttan/riskerna med valpratbehandlingen: Överväg m det är möjligt att avsluta eller byta till en annan behandling. Om man efter en nggrann utvärdering av riskerna ch nyttan beslutar att behandlingen med valprat ska frtsätta, rekmmenderas det att använda lägsta effektiva ds ch uppdelat på flera mindre dser under dagen. Användningen av deptfrmuleringar kan vara att föredra framför andra beredningsfrmer. Både mnterapi ch plyterapi med valprat förknippas med medfödda missbildningar. Tillgängliga data tyder på att antiepileptisk plyterapi inkluderande valprat asscieras med en större risk för medfödda missbildningar än valprat sm mnterapi. Tillsktt av flsyra före graviditeten kan minska risken för neuralrörsdefekter gemensamma för alla graviditeter. Tillgängliga bevis tyder dck inte på att det förhindrar fsterskadr eller missbildningar rsakade av expnering för valprat. Överväg hänvisa patienten till specialister före knceptin. Se till att patienten har förstått de ptentiella riskerna för barnet vid expnering av valprat under graviditeten ch har en tillräcklig nivå av förståelse för riskerna En patientinfrmatinsbrschyr (bilaga 1) ska ges till patienten sm sammanfattar riskerna: Ge en kpia till patienten. VALPROAT - GUIDE FÖR SJUKVÅRDSPERSONAL 4 (8)

5 Tala m för patienten att kntakta sin husläkare så frt hn blir gravid eller trr att hn är gravid för att inrätta specialiserad graviditetsövervakning, inklusive prenatal övervakning för att upptäcka eventuell förekmst av neuralrörsdefekter eller andra missbildningar. D. KVINNOR MED OPLANERAD GRAVIDITET Bka mgående möte med patienten för att se över behandlingen ch utvärdera nyttan ch riskerna med valprat. Tala m för henne att frtsätta behandlingen tills du har träffat henne, såvida du inte har möjlighet att ge andra råd berende på situatinen. Om man efter en nggrann utvärdering av riskerna ch nyttan beslutar att behandlingen med valprat ska frtsätta, rekmmenderas det att använda lägsta effektiva ds ch uppdelat på flera mindre dser över dagen. Användningen av deptfrmuleringar kan vara att föredra framför andra beredningsfrmer. Både mnterapi ch plyterapi med valprat förknippas med nrmala graviditetsutfall. Tillgängliga data tyder på att antiepileptisk plyterapi inkluderande valprat asscieras med en större risk för medfödda missbildningar än valprat sm mnterapi. Tillsktt av flsyra kan minska risken för neuralrörsdefekter, men tillgängliga data tyder dck inte på att det förhindrar fsterskadr rsakade av expnering för valprat. Se till att patienten: Verkligen har förstått riskerna med valprat under graviditet. Har fått patientinfrmatinsbrschyren (bilaga 1). Påbörja specialiserad prenatal övervakning för att upptäcka eventuell förekmst av neuralrörsdefekter eller andra missbildningar. VALPROAT - GUIDE FÖR SJUKVÅRDSPERSONAL 5 (8)

6 Sammanfattning A. FÖRSKRIVNING FÖR FÖRSTA GÅNGEN TILL FLICKOR 1. Förklara de ptentiella riskerna med sjukdmen i sig för det födda barnet ch de risker sm är förknippade med användning av valprat under graviditeten. 2. Bedöm patientens behv av behandling med valprat. 3. Infrmera patienten m behvet att använda ett effektivt preventivmedel så snart det är aktuellt. 4. Se till att patienten fått patientinfrmatinsbrschyren. I förekmmande fall, meddela patienten att kntakta dig medelbart m hn blir gravid eller trr att hn är gravid. B. KVINNOR I FERTIL ÅLDER SOM INTE PLANERAR GRAVIDITET 1. Förklara ptentiella risker med behandlingen ch av behandlad sjukdm för det födda barnet. 2. Bedöm patientens behv av behandling med valprat. 3. Infrmera patienten m behvet av att använda ett effektivt preventivmedel. 4. Se till att din patient har fått patientinfrmatinsbrschyren. Tala m för patienten att kntakta dig medelbart m hn blir gravid eller trr att hn är gravid. C. FERTILA KVINNOR SOM ÖVERVÄGER GRAVIDITET 1. Förklara ptentiella risker med sjukdmen i sig för det födda barnet, berende av riskerna för valprat. 2. Gör en ny bedömning av nyttan/risken med patientens behandling. 3. Anpassa nuvarande behandling. 4. Råd patienten att kntakta dig när hn blir gravid eller trr att hn är gravid. 5. Se till att patienten fått patientinfrmatinsbrschyren. D. KVINNOR MED OPLANERAD GRAVIDITET 1. Infrmera henne m att frtsätta behandlingen tills du har träffat henne. 2. Bka medelbart in ett möte. 3. Gör en ny bedömning av nyttan/risken med patientens behandling. 4. Försäkra dig m att patienten har förstått riskerna relaterade till valprat vid en graviditet. VALPROAT - GUIDE FÖR SJUKVÅRDSPERSONAL 6 (8)

7 Referenser 1. Meadr K, Reynlds MW, Crean S, Fahrbach K, Prbst C. Pregnancy utcmes in wmen with epilepsy: a systematic review and meta-analysis f published pregnancy registries and chrts. Epilepsy Res. 2008;81(1): Brmley RL, Mawer G, Lve J, Kelly J, Purdy L, McEwan L et al. Early cgnitive develpment in children brn t wmen with epilepsy: a prspective reprt. Epilepsia 2010 Octber;51(10): Cummings et al. Neurdevelpment f children expsed in uter t lamtrigine, sdium valprate and carbamazepine. Arch Dis Child 2011;96: Meadr K et al. Cgnitive Functin at 3 years f age after fetal expsure t antiepileptic drugs. NEJM 2009;360 (16): Thmas S.V et al. Mtr and mental develpment f infants expsed t antiepileptic drugs in uter. Epilepsy and Behaviur 2008 (13): Meadr KJ, Baker GA, Brwning N, Chen MJ, Brmley RL, Claytn-Smith J,Kalayjian LA, Kanner A, Liprace JD, Pennell PB, Privitera M, Lring DW; NEAD Study Grup. Fetal antiepileptic drug expsure and cgnitive utcmes at age 6 years (NEAD study): a prspective bservatinal study. Lancet Neurl Mar;12(3): Christensen J et al. Prenatal Valprate Expsure and Risk f Autism Spectrum Disrders and Childhd Autism. JAMA 2013;309(16): Chen M.J et al. Fetal Antiepileptic Drug Expsure: Mtr, Adaptive and Emtinal/Behaviural Functining at age 3 years. Epilepsy Behav. 2011; 22(2): Meadr K et al. Fetal antiepileptic drug expsure and cgnitive utcmes at age 6 (NEAD study): a prspective bservatinal study. Lancet Neurl March;12(3): VALPROAT - GUIDE FÖR SJUKVÅRDSPERSONAL 7 (8)

8 Bilagr 1. Patientinfrmatinsbrschyr VALPROAT - GUIDE FÖR SJUKVÅRDSPERSONAL 8 (8)

Vetenskapliga slutsatser och utförlig förklaring av de vetenskapliga skälen till skillnaderna från PRAC:s rekommendation

Vetenskapliga slutsatser och utförlig förklaring av de vetenskapliga skälen till skillnaderna från PRAC:s rekommendation Bilaga II Vetenskapliga slutsatser och skäl till ändring av villkoren för godkännandena för försäljning på vissa villkor och utförlig förklaring av de vetenskapliga skälen till skillnaderna från PRAC:s

Läs mer

Valproat: Nya användningsbegränsningar; implementering av graviditetspreventionsprogrammet.

Valproat: Nya användningsbegränsningar; implementering av graviditetspreventionsprogrammet. Datum 2018-09-07 Valproat: Nya användningsbegränsningar; implementering av graviditetspreventionsprogrammet. Till hälso- och sjukvårdspersonal Detta brev skickas i samråd med Europeiska läkemedelsmyndigheten

Läs mer

Bilaga III. Ändringar till relevanta avsnitt i produktresumé och bipacksedel

Bilaga III. Ändringar till relevanta avsnitt i produktresumé och bipacksedel Bilaga III Ändringar till relevanta avsnitt i produktresumé och bipacksedel Observera: Ändringarna till de relevanta avsnitten i produktresumén och bipacksedeln är resultatet av referralproceduren. Produktinformationen

Läs mer

Preventivmedel och förebyggande av graviditet

Preventivmedel och förebyggande av graviditet GUIDE FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSPERSONAL Information om riskerna med användning av valproat (Absenor, Absenor Depot, Depakine Retard, Ergenyl, Ergenyl Retard, Orfiril, Orfiril Long) hos kvinnliga patienter

Läs mer

Patientinformationsbroschyr

Patientinformationsbroschyr Patientinformationsbroschyr Valproat* (Absenor, Absenor Depot, Depakine Retard, Ergenyl, Ergenyl Retard, Orfiril, Orfiril Long) Preventivmedel och graviditet: vad du behöver veta Denna broschyr är för

Läs mer

Preventivmedel och förebyggande av graviditet

Preventivmedel och förebyggande av graviditet GUIDE FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSPERSONAL Information om riskerna med användning av valproat (Absenor, Deprakine, Orfiril, Orfiril Long, Valproat Sandoz) hos kvinnliga patienter och gravida kvinnor. Preventivmedel

Läs mer

PATIENT- INFORMATIONS- BROSCHYR

PATIENT- INFORMATIONS- BROSCHYR PATIENT- INFORMATIONS- BROSCHYR Valproat* (Absenor, Deprakine, Orfiril, ) Preventivmedel och graviditet: Vad du behöver veta Denna broschyr är för dig som är flicka eller kvinna och behandlas med något

Läs mer

Bilaga III. Ändringar till relevanta avsnitt i produktinformationen

Bilaga III. Ändringar till relevanta avsnitt i produktinformationen Bilaga III Ändringar till relevanta avsnitt i produktinformationen Observera: Ändringarna till de relevanta avsnitten i produktresumén och bipacksedeln är resultatet av referralproceduren. Produktinformationen

Läs mer

Manus till presentationen. Vaccination mot HPV. Version 2015-03-31

Manus till presentationen. Vaccination mot HPV. Version 2015-03-31 Manus till presentatinen Vaccinatin mt HPV Versin 2015-03-31 Bild 1. Vaccinatin mt HPV Den 1 januari 2010 infördes ett nytt vaccin i det svenska vaccinatinsprgrammet för barn. Flickr födda 1999 eller senare

Läs mer

Fältmeddelande (återkallelse)

Fältmeddelande (återkallelse) Kundkdnummer: «Custmer_Cde» «CUSTOMER_NAME» «ADDRESS» «CITY», «STATE», «CODE» «COUNTRY» Till: Riskansvariga Till: Referens: Fältmeddelande (återkallelse) 2921578: 2921578-7/29/2011-001-C 29 juli 2011 Riskansvariga,

Läs mer

Plan för specialundervisningen

Plan för specialundervisningen Plan för specialundervisningen Lvisa, Lappträsk ch Mörskm Uppdaterad augusti 2008 PLAN FÖR SPECIALUNDERVISNINGEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. GRUNDERNA FÖR HUR SPECIALUNDERVISNINGEN ORDNAS... 2 1.1 Stadganden

Läs mer

Innan du använde din Gear VR:

Innan du använde din Gear VR: * De här häls- ch säkerhetsvarningar uppdateras regelbundet för att säkerställa deras riktighet ch fullständighet. Besök culus.cm/warnings för den senaste versinen. HÄLSO- OCH SÄKERHETSVARNINGAR: Se till

Läs mer

Bilaga III. Ändringar av relevanta avsnitt i produktinformationen

Bilaga III. Ändringar av relevanta avsnitt i produktinformationen Bilaga III Ändringar av relevanta avsnitt i prduktinfrmatinen OBS: Dessa ändringar av relevanta avsnitt i prduktresumén ch bipacksedeln är resultatet av hänskjutandeförfarandet. Prduktinfrmatinen kan senare

Läs mer

Integrationshandledning eped - läkemedelsinstruktioner

Integrationshandledning eped - läkemedelsinstruktioner Integratinshandledning eped - Sid 1/13 Innehåll Syfte... 3 Terminlgi... 3 Bakgrund... 3 Innehåll... 4 Syfte med en läkemedelsinstruktin... 4 Hur är en läkemedelsinstruktin uppbyggd?... 4 Arbetsprcess inm

Läs mer

FÖRKÖPSINFORMATION FÖR ALLRA TANDVÅRDSFÖRSÄKRING SKYDDA

FÖRKÖPSINFORMATION FÖR ALLRA TANDVÅRDSFÖRSÄKRING SKYDDA 1 FÖRKÖPSINFORMATION FÖR ALLRA TANDVÅRDSFÖRSÄKRING SKYDDA Denna förköpsinfrmatin innehåller en sammanfattning av de viktigaste villkren avseende Allras Tandvårdsförsäkring Skydda. I försäkringsbrevet,

Läs mer

FÅ DE TJÄNSTER DU BEHÖVER VAR DU ÄN ÄR

FÅ DE TJÄNSTER DU BEHÖVER VAR DU ÄN ÄR FÅ DE TJÄNSTER DU BEHÖVER VAR DU ÄN ÄR Tjänstedirektivet ska ge knsumenterna ett större utbud, bättre valuta för pengarna ch enklare tillgång till tjänster i hela EU VARFÖR ÄR TJÄNSTEDIREKTIVETS NYA REGLER

Läs mer

Immunisering: Erytrocyt-immunisering under graviditet

Immunisering: Erytrocyt-immunisering under graviditet Rubrik Immunisering, erytrcyt immunisering, under graviditet Dkumenttyp Riktlinje Faktaägare Agmell Britt-Marie, Teleman Pia Gäller frm 2018-02-16 Giltigt t m 2020-02-16 Sida: 1 (5) Författare Thurn Lars

Läs mer

är positiva för anti-jcv-antikroppar, har behandlats med Tysabri i mer än 2 år och som tidigare har fått immunosuppressiv behandling

är positiva för anti-jcv-antikroppar, har behandlats med Tysabri i mer än 2 år och som tidigare har fått immunosuppressiv behandling Datum: 17 mars 2016 Natalizumab (TYSABRI): Uppdateringar av PML-riskminimeringsåtgärder Till sjukvårdspersnal: I samråd med Eurpeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) ch Läkemedelsverket vill Bigen upplysa

Läs mer

VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst (Parkinsons sjukdom)

VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst (Parkinsons sjukdom) VI.2 Delmråden av en ffentlig sammanfattning Dudpa intestinal gel (levdpa/karbidpa) Alla läkemedel förknippas med vissa risker en risk är någt önskat sm kan hända när du tar ett läkemedel. Ett läkemedel

Läs mer

CHECKLISTA LD-UTREDNING i SÖDRA SJUKVÅRDSREGIONEN ( i samklang med Svensk Transplantationsförenings rikslista för utredning av njurdonatorer)

CHECKLISTA LD-UTREDNING i SÖDRA SJUKVÅRDSREGIONEN ( i samklang med Svensk Transplantationsförenings rikslista för utredning av njurdonatorer) Transplantatinsenheten Njur- ch transplantatinskliniken, SUS Malmö Reginal instruktin Checklista Dkument ID: KHB TP 026-03 Checklista LD-utredning Sida: 1 av 5 CHECKLISTA LD-UTREDNING i SÖDRA SJUKVÅRDSREGIONEN

Läs mer

Förskolan Västanvind

Förskolan Västanvind Försklan Västanvind Västanvinds plan mt diskriminering ch kränkande behandling (likabehandlingsplan) 2015-05-25 Visin Västanvind är en förskla där alla avsett kön, etnisk bakgrund, religin, funktinshinder,

Läs mer

Bröstförstoring patient information Information till patient och närstående

Bröstförstoring patient information Information till patient och närstående Bröstförstring patient infrmatin Infrmatin till patient ch närstående www.gtebrglaserestetik.se Tel:031-13 66 60 1 Intrduktin För många kvinnr förutsätter ett själsligt välbefinnande att man är nöjd med

Läs mer

BILAGA III ÄNDRINGAR TILL PRODUKTRESUMÉ OCH BIPACKSEDEL

BILAGA III ÄNDRINGAR TILL PRODUKTRESUMÉ OCH BIPACKSEDEL BILAGA III ÄNDRINGAR TILL PRODUKTRESUMÉ OCH BIPACKSEDEL Dessa ändringar i produktresumé och bipacksedel är giltiga vid tidpunkten för kommissionens beslut. Efter kommissionens beslut kommer medlemsstaternas

Läs mer

Handbok Samordnad Individuell Plan 2015

Handbok Samordnad Individuell Plan 2015 Handbk Samrdnad Individuell Plan 2015 Sammanställd ch revideras av den Lkala Ledningsgruppen Västbus. Inledning Tanken med denna handbk är att du sm handläggare ch/eller sm sammankallande skall få infrmatin

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Intrinsa 300 mikrogram/24 timmar depotplåster Testosteron

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Intrinsa 300 mikrogram/24 timmar depotplåster Testosteron BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Intrinsa 300 mikrgram/24 timmar deptplåster Teststern Läs nga igenm denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. - Spara denna infrmatin, du kan behöva

Läs mer

Om det finns oklarhet eller frågor av läkaren angående handläggning av immunisering tas alltid direkt kontakt med CFM telefon:

Om det finns oklarhet eller frågor av läkaren angående handläggning av immunisering tas alltid direkt kontakt med CFM telefon: Rutin Prcess: 3.2.2 RGK Bedriva mödravård Område: Faktaägare: Kira Kersting, Överläkare Fastställd av: Maria Lundgren, Verksamhetschef Handläggning vid aktuell pågående immunisering Revisins nr: 2 På Bldcentralen

Läs mer

Riktlinje delegering, Falkenbergs kommun

Riktlinje delegering, Falkenbergs kommun Riktlinje delegering, Falkenbergs kmmun HSL-pärm, avsnitt Delegering av Häls- ch sjukvård FALKENBERGS KOMMUN Scialförvaltningen Falkenbergs kmmun Innehåll RIKTLINJER FÖR DELEGERING AV MEDICINSKA ARBETSUPPGIFTER

Läs mer

Läkemedel under graviditet och fosterskador

Läkemedel under graviditet och fosterskador Läkemedel under graviditet ch fsterskadr Karin Källén Prfessr, Reprduktinsepidemilgi, Lunds Universitet Utredare, Scialstyrelsen Författare, Janusinf Läkemedel under graviditet ch fsterskadr Datakällr

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren

Bipacksedel: Information till användaren Bipacksedel: Infrmatin till användaren Clarithrmycin Aurbind 250 mg filmdragerade tabletter Clarithrmycin Aurbind 500 mg filmdragerade tabletter Klaritrmycin Läs nga igenm denna bipacksedel innan du börjar

Läs mer

Dnr LD07/02936. Gemensamma riktlinjer. för. missbruks- och beroendevård. Dalarna

Dnr LD07/02936. Gemensamma riktlinjer. för. missbruks- och beroendevård. Dalarna Dnr LD07/02936 Gemensamma riktlinjer för missbruks- ch berendevård i Dalarna Riktlinjer för scialtjänstens ch häls- ch sjukvårdens verksamhet för persner med missbruk- ch berendeprblem Versin 2007-12-18

Läs mer

Viktig säkerhetsinformation för förskrivare om kombinationen av emtricitabin och tenofovir, avsett för profylax före exponering (PrEP).

Viktig säkerhetsinformation för förskrivare om kombinationen av emtricitabin och tenofovir, avsett för profylax före exponering (PrEP). Viktig säkerhetsinfrmatin för förskrivare m kmbinatinen av emtricitabin ch tenfvir, avsett för prfylax före expnering (PrEP). Kmbinatinen av emtricitabin ch tenfvir är, i kmbinatin med säkert sex, avsett

Läs mer

Toctino (alitretinoin)

Toctino (alitretinoin) PATIENTINFORMATIONSBROSCHYR Toctino (alitretinoin) Graviditetsförebyggande program TOC-FI-002-051208-D Om denna broschyr Denna broschyr innehåller viktig information rörande din behandling med Toctino

Läs mer

GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH ANVISNINGAR

GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH ANVISNINGAR 1 (8) PERMANENTA ANVISNINGAR Stöd för närståendevård VOND 29.8.2013 106 Bilaga 7 Dnr 649/5.12.2000/2013 VOND 17.3.2016 33 GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH ANVISNINGAR Gäller: fr..m.

Läs mer

BRÅDSKANDE: SÄKERHETSMEDDELANDE Fel i WIZARD 2 Barcode ID Label # 023 Innehåll

BRÅDSKANDE: SÄKERHETSMEDDELANDE Fel i WIZARD 2 Barcode ID Label # 023 Innehåll PerkinElmer Singapre Pte Ltd 28 Ayer Rajah Crescent #04-01/08 Singapre 139959 C. Reg. N. 199707113D Phne 65 6868 1688 Fax 65 6779 6567 www.perkinelmer.cm Den 13en Maj 2015 Kära Kund, BRÅDSKANDE: SÄKERHETSMEDDELANDE

Läs mer

Investerings prospekt

Investerings prospekt Investerings prspekt En intrduktin Net Sales pr merg Tel. +46 70 369 82 22 Isafjrdsgatan 22, B5tr. Fax:+ 46 8 755 03 98 inf@netsales.se När mer eget kapital behövs I många skeden i ett företags utveckling

Läs mer

Innehållsförteckning, Rinosinuit

Innehållsförteckning, Rinosinuit Innehållsförteckning, Rinsinuit Sid Syfte 2 Omfattning 2 Ansvar 2 Berör 2 Kvalitetsindikatr 2 Definitin 2 Symptm 3 Prevalens, epidemilgi 3 Kmplikatiner 3 Förebyggande 4 Handläggning 4 Diagns 4 Differentialdiagns

Läs mer

Folkhälsoplan för 2015

Folkhälsoplan för 2015 Flkhälsplan för 2015 antagen i Kmmunfullmäktige 2015-02-19 Flkhälsplan med inriktning ch pririteringar inför 2015 Inledning Kmmunfullmäktige antg 090625 Flkhälsplitisk plicy för Västra Götaland att gälla

Läs mer

Exempel på hur Din tandvårdsförsäkring fungerar

Exempel på hur Din tandvårdsförsäkring fungerar 1 FÖRKÖPSINFORMATION FÖR ALLRA TANDVÅRDSFÖRSÄKRING VÅRDA Dna förköpsinfrmatin innehåller sammanfattning av de viktigaste villkr avsede Allras Tandvårdsförsäkring Vårda. I försäkringsbrevet, stabell, de

Läs mer

VIKTIGT SÄKERHETSMEDDELANDE HeartSine Technologies samaritan PAD 500P (Offentlig defibrillator) Programvaruuppgradering

VIKTIGT SÄKERHETSMEDDELANDE HeartSine Technologies samaritan PAD 500P (Offentlig defibrillator) Programvaruuppgradering VIKTIGT SÄKERHETSMEDDELANDE HeartSine Technlgies samaritan PAD 500P (Offentlig defibrillatr) Prgramvaruuppgradering Bästa ägare till samaritan PAD 500P, Anledningen till att du får detta brev är att HeartSine

Läs mer

Bilaga II. och. återkallande av godkännandena för försäljning (parenterala formuleringar)

Bilaga II. och. återkallande av godkännandena för försäljning (parenterala formuleringar) Bilaga II Vetenskapliga slutsatser ch skäl till ändring av villkren för gdkännandena för försäljning (rala frmuleringar) ch återkallande av gdkännandena för försäljning (parenterala frmuleringar) 9 Vetenskapliga

Läs mer

SÄKERHETS INFORMATION Mycobakterie risk i samband med hjärtkirurgi Desinfektion och rengöring av Heater-Cooler från Sorin Group

SÄKERHETS INFORMATION Mycobakterie risk i samband med hjärtkirurgi Desinfektion och rengöring av Heater-Cooler från Sorin Group SÄKERHETS INFORMATION Mycbakterie risk i samband med hjärtkirurgi Desinfektin ch rengöring av Heater-Cler från Srin Grup Berörda prdukter: Datum: 3. Juni 2015 Referens Nr: Till: Orsak: Srin Grup perfusins

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Riastap 1 g. Pulver till injektions-/infusionsvätska, lösning humant fibrinogen

Bipacksedel: Information till användaren. Riastap 1 g. Pulver till injektions-/infusionsvätska, lösning humant fibrinogen Bipacksedel: Infrmatin till användaren Riastap 1 g Pulver till injektins-/infusinsvätska, lösning humant fibringen Läs nga igenm denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller

Läs mer

Tidigt uttag av allmän pension och placering i kapitalförsäkring

Tidigt uttag av allmän pension och placering i kapitalförsäkring 1 (8) PM Dk.bet. 2015-06-08 Analysavdelningen Tidigt uttag av allmän pensin ch placering i kapitalförsäkring Tidigt uttag av allmän pensin ch placering i kapitalförsäkring i krthet: Fördelar: Möjlighet

Läs mer

Handlingsplan för kris- och katastrofsituationer

Handlingsplan för kris- och katastrofsituationer Ankarsviks skla Handlingsplan för kris- ch katastrfsituatiner 2010-12-08 Vad är en kris? Ett psykiskt tillstånd man kan sägas befinna sig i då man råkat in i en sådan livssituatin att ens tidigare erfarenheter

Läs mer

Information om behandling av personuppgifter

Information om behandling av personuppgifter Sida 1 (7) Infrmatin m behandling av persnuppgifter Genm denna infrmatinsskrift får du infrmatin m hur dina persnuppgifter behandlas av Möller Bil Sverige AB, 556298-7510, Bx 248, 751 06 Uppsala, 0771-66

Läs mer

Barn och Fritidsprogrammet. Addisons Sjukdom. Projektarbete 2008/2009. Carina Dahlgren & Bente Einarsson Marjianovic

Barn och Fritidsprogrammet. Addisons Sjukdom. Projektarbete 2008/2009. Carina Dahlgren & Bente Einarsson Marjianovic Författare Klass Barn ch Fritidsprgrammet Sandra Anderssn BF3D Addisns Sjukdm Prjektarbete 2008/2009 Ämne PA1201 Handledare Carina Dahlgren & Bente Einarssn Marjianvic Sammanfattning Jag har skrivit m

Läs mer

Delmarknad 4: Privatmarknaden. - Bilaga till PTS marknadsöversikt för innovatörer

Delmarknad 4: Privatmarknaden. - Bilaga till PTS marknadsöversikt för innovatörer Delmarknad 4: Privatmarknaden - Bilaga till PTS marknadsöversikt för innvatörer N E W S Innehåll Bakgrund... 3 Delmarknad 4: Privatmarknaden... 4 Intrduktin... 4 Struktur ch rganisatin... 4 Användarnas

Läs mer

lnf rmation ch rutiner m ansvar ch roller

lnf rmation ch rutiner m ansvar ch roller lnf rmatin ch rutiner m ansvar ch rller till gd man ch persnal på benden för asylsökande ensamkmmande barn ch ungdmar anvisade till Uppsala kmmun 2012-04-11 (behandlats av resursgruppen för ensamkmmande)

Läs mer

Riktlinje delegering, Falkenbergs kommun

Riktlinje delegering, Falkenbergs kommun Riktlinje delegering, Falkenbergs kmmun HSL-pärm, avsnitt Delegering av Häls- ch sjukvård FALKENBERGS KOMMUN Författare: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, Medicinskt ansvarig för rehabilitering Scialförvaltningen

Läs mer

Vetlanda kommun. Granskning av Överförmyndarverksamheten

Vetlanda kommun. Granskning av Överförmyndarverksamheten Revisinsrapprt 2013 Genmförd på uppdrag av de förtrendevalda revisrerna i Vetlanda kmmun Vetlanda kmmun Granskning av Överförmyndarverksamheten Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...

Läs mer

BILAGA III EKONOMISKA OCH AVTALSMÄSSIGA REGLER

BILAGA III EKONOMISKA OCH AVTALSMÄSSIGA REGLER GfNA-II-B-Erasmus+_Annex III_mnbeneficiary_Versin 30-07-2014_sv.dc BILAGA III EKONOMISKA OCH AVTALSMÄSSIGA REGLER Prgrammråde 1 allmänbildande utbildning I. INLEDNING Denna bilaga kmpletterar reglerna

Läs mer

Policy avseende integritet och marknadsföring. Information om behandling av personuppgifter

Policy avseende integritet och marknadsföring. Information om behandling av personuppgifter Sida 1 (9) Plicy avseende integritet ch marknadsföring Infrmatin m behandling av persnuppgifter Genm denna infrmatinsskrift får du infrmatin m hur dina persnuppgifter behandlas av Björnhammarvarvet AB.

Läs mer

Uppföljning av sommar 2015 Annika Sörensdotter

Uppföljning av sommar 2015 Annika Sörensdotter Uppföljning av smmar 2015 Annika Sörensdtter Lönekntr Annika Sörensdtter Rapprt Uppföljning av smmar 2015 2(19) Innehållsförteckning Original lagras ch gdkänns elektrniskt. Utskrifter gäller endast efter

Läs mer

RIKTLINJER. Läkemedelsassisterad behandling vid opiatberoende. Beroendemottagningen Avdelning 65 i Falun. Allmänpsykiatriska kliniken Falun & Säter

RIKTLINJER. Läkemedelsassisterad behandling vid opiatberoende. Beroendemottagningen Avdelning 65 i Falun. Allmänpsykiatriska kliniken Falun & Säter RIKTLINJER Läkemedelsassisterad behandling vid piatberende Berendemttagningen Avdelning 65 i Falun Allmänpsykiatriska kliniken Falun & Säter Versin 1.8. 2012-03-05 Inledning Läkemedelassisterad behandling

Läs mer

BILAGA III EKONOMISKA OCH AVTALSMÄSSIGA REGLER

BILAGA III EKONOMISKA OCH AVTALSMÄSSIGA REGLER E+ YiA Spimus LIITE III_KA105_rahitus- ja spimussäännöt_sv.dc I. INLEDNING BILAGA III EKONOMISKA OCH AVTALSMÄSSIGA REGLER Denna bilaga kmpletterar reglerna för bidragets användning inm de lika budgetpsterna

Läs mer

FÖRKÖPSINFORMATION FÖR ALLRA TANDVÅRDSFÖRSÄKRING PREMIUM

FÖRKÖPSINFORMATION FÖR ALLRA TANDVÅRDSFÖRSÄKRING PREMIUM 1 FÖRKÖPSINFORMATION FÖR ALLRA TANDVÅRDSFÖRSÄKRING PREMIUM Dna förköpsinfrmatin innehåller sammanfattning av de viktigaste villkr avsede Allras Tandvårdsförsäkring Premium. I försäkringsbrevet, ersättningstabell,

Läs mer

BILAGA III EKONOMISKA OCH AVTALSMÄSSIGA REGLER

BILAGA III EKONOMISKA OCH AVTALSMÄSSIGA REGLER I. INLEDNING BILAGA III EKONOMISKA OCH AVTALSMÄSSIGA REGLER Denna bilaga kmpletterar reglerna för bidragets användning inm de lika budgetpsterna sm tillämpas på prjektet enligt avtalet. Dessa regler förtydligas

Läs mer

VÄSENTLIG INFORMATION AVSEENDE CERTIFIKAT TURBO LONG

VÄSENTLIG INFORMATION AVSEENDE CERTIFIKAT TURBO LONG VÄSENTLIG INFORMATION AVSEENDE CERTIFIKAT TURBO LONG Hur ska jag använda detta dkument? Detta dkument förser dig med infrmatin m väsentliga egenskaper ch risker för en investering i Certifikat Turb Lng

Läs mer

Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Kunskapsskolan Borås läsåret 13 14

Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Kunskapsskolan Borås läsåret 13 14 Likabehandlingsplan ch årlig plan mt kränkande behandling för Kunskapssklan Brås läsåret 13 14 1. Syftet med likabehandlingsarbetet på sklan: Att främja elevernas rättigheter ch att mtverka diskriminering

Läs mer

mykofenolatmofetil Patientguide Information om risker för ofödda barn

mykofenolatmofetil Patientguide Information om risker för ofödda barn mykofenolatmofetil Patientguide Information om risker för ofödda barn Utfärdad den April 2016 Innehåll Inledning... 3 Vad är riskerna?... 4 Vilka är i riskzonen?... 4 Hur riskerna undviks... 5 Viktig information

Läs mer

KONSEKVENSUTREDNING - inför förändring av barngruppernas storlek och sammansättning

KONSEKVENSUTREDNING - inför förändring av barngruppernas storlek och sammansättning ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING BARN OCH UNGDOM BILAGA 3 SID 1 (5) 2011-09-20 Pm KONSEKVENSUTREDNING - inför förändring av barngruppernas strlek ch sammansättning RIKTLINJER FÖR GODKÄNNANDE AV FÖRÄNDRING

Läs mer

Identifiera, förebygga och motverka osakliga könsskillnader i kärnverksamheten

Identifiera, förebygga och motverka osakliga könsskillnader i kärnverksamheten 1 (5) Avdelningen för gemensamma kundfrågr 2015-02-27 Ändringsdatum Serienummer Versin Identifiera, förebygga ch mtverka sakliga könsskillnader i kärnverksamheten Målgrupp De här riktlinjerna riktar sig

Läs mer

Användarmanual / Bruksanvisning. Vänligen läs denna manual innan du börjar använda Natural Cycles.

Användarmanual / Bruksanvisning. Vänligen läs denna manual innan du börjar använda Natural Cycles. Natural Cycles Användarmanual / Bruksanvisning Vänligen läs denna manual innan du börjar använda Natural Cycles. Indikatiner för användning Natural Cycles är en fristående mjukvara sm tagits fram för att

Läs mer

2015-04-15. Smittspårning teori och praktik. VÄLKOMMEN TILL Utbildning i smittspårning vid sexuellt överförd infektion

2015-04-15. Smittspårning teori och praktik. VÄLKOMMEN TILL Utbildning i smittspårning vid sexuellt överförd infektion VÄLKOMMEN TILL Utbildning i smittspårning vid sexuellt överförd infektin Vernica Gustafssn Mna Karlssn 1 Smittspårning teri ch praktik 2 Finns att beställa på scialstyrelsen.se, där finns den ckså sm PDF-fil

Läs mer

Danske Banks sekretessmeddelande

Danske Banks sekretessmeddelande Danske Banks sekretessmeddelande Danske Bank A/S är ett finansinstitut sm erbjuder dig finansiell rådgivning ch därmed relaterade tjänster. I detta sekretessmeddelande redgör vi för hur vi behandlar dina

Läs mer

Läkarens vägledning till förskrivning av isotretinoin

Läkarens vägledning till förskrivning av isotretinoin Isotretinoin riskinhallintaohjelma Isotretinoin Orion (isotretinoin) Läkarens vägledning till förskrivning av isotretinoin Det förebyggande programmet mot graviditet och exponering av foster Inledning

Läs mer

Handlingsplan i händelse av hot och våld vid Celsiusskolan

Handlingsplan i händelse av hot och våld vid Celsiusskolan VÅRD & BILDNING CELSIUSSKOLAN Handläggare Gunilla Grass Renn Datum Diarienummer 2012-09-04 Handlingsplan i händelse av ht ch våld vid Celsiussklan Denna handlingsplan gäller för medarbetare ch elever vid

Läs mer

Tentamen 2010 01 15, 6 timmar Sjukdomslära och epidemiologi, 5 hp

Tentamen 2010 01 15, 6 timmar Sjukdomslära och epidemiologi, 5 hp Tentamen 2010 01 15, 6 timmar Sjukdmslära ch epidemilgi, 5 hp Kurs: FH011G Hjälpmedel: Miniräknare Tentamen består av 2 delar sm bedöms var för sig. Detta betyder att det finns en miniminivå för det antal

Läs mer

Leverantörskvalificering

Leverantörskvalificering siemens.cm Leverantörskvalificering Siemens AB Bäste leverantör, Kvalitet, miljö ch arbetsmiljö värderas högt på Siemens. Ni sm leverantör till ss bidrar aktivt till vårt gemensamma arbete att till Siemens

Läs mer

Integritetspolicy Personuppgifter som vi behandlar om dig Ändamål för behandling av dina personuppgifter

Integritetspolicy Personuppgifter som vi behandlar om dig Ändamål för behandling av dina personuppgifter Integritetsplicy Be-Ge Persnbilar AB, rg.nr: 556061-4298 (vi, vår) integritetsplicy beskriver hur vi hanterar dina persnuppgifter i enlighet med den Eurpeiska Dataskyddsförrdningen (GDPR). Din integritet

Läs mer

Vattenfall Innovation Awards

Vattenfall Innovation Awards Vattenfall Innvatin Awards Hantering av Uppfinnare, prcess ch tlkning av legala aspekter Tidsplan: 1. Vattenfalls (VF) utser en intern jury, bestående av ca 10 persner, sm bedömer ch beslutar m vilka idéer

Läs mer

Guide för hur bildar man en kaninhoppningsklubb ansluten till SKHRF. Även innehållande kunskap om hur man håller möten

Guide för hur bildar man en kaninhoppningsklubb ansluten till SKHRF. Även innehållande kunskap om hur man håller möten Guide för hur bildar man en kaninhppningsklubb ansluten till SKHRF Även innehållande kunskap m hur man håller möten 1 2012-12-27 Hur man bildar en kaninhppningsklubb ch sedan ansluter den till förbundet

Läs mer

Uppdaterad 2016-05-17. PERSONALHANDBOK Arbetare Inom Bemanningsavtalet Arbetare

Uppdaterad 2016-05-17. PERSONALHANDBOK Arbetare Inom Bemanningsavtalet Arbetare Uppdaterad 2016-05-17 PERSONALHANDBOK Arbetare Inm Bemanningsavtalet Arbetare 1 Välkmmen till Uniflex! Vi hppas att du skriva trivas bra hs ss sm arbetsgivare ch med våra kunder sm din arbetsplats. För

Läs mer

Sammanfattning av ändamål, laglig grund och gallringsfrister

Sammanfattning av ändamål, laglig grund och gallringsfrister Sammanfattning av ändamål, laglig grund ch gallringsfrister Ändamål Prvkörning av frdn. Prspekt sm mttagit ffert, i syfte att behandla fferten Prspekts sm mttagit ffert, i syfte att marknadsföra. Persnuppgifter

Läs mer

Förskolan Västanvind

Förskolan Västanvind Försklan Västanvind Västanvinds plan mt diskriminering ch kränkande behandling (likabehandlingsplan) 2017-08-15 Visin Västanvind är en förskla där alla avsett kön, etnisk bakgrund, religin, funktinshinder,

Läs mer

Psykisk Ohälsa och Våldsbrott inget okomplicerat samband

Psykisk Ohälsa och Våldsbrott inget okomplicerat samband Psykisk Ohälsa ch Våldsbrtt inget kmplicerat samband Märta Wallinius, Leg. psyklg & med. dr Rättspsykiatriska reginkliniken, Växjö & Lunds universitet Vad är våld? Allt agerande där människr riskerar att

Läs mer

Information om behandling av personuppgifter

Information om behandling av personuppgifter Sida 1 (9) Infrmatin m behandling av persnuppgifter Genm denna infrmatinsskrift får du infrmatin m hur dina persnuppgifter behandlas av Cityverkstaden, 556195-3877, Rattgatan 2, Bx 2402, 650 02 Karlstad,

Läs mer

Svenska Röda Korsets yttrande över Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige (Ds 2019:4)

Svenska Röda Korsets yttrande över Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige (Ds 2019:4) Stckhlm, 13 maj 2019 Ku2018/02102/DISK Till: Arbetsmarknadsdepartementet a.remissvar@regeringskansliet.se Svenska Röda Krsets yttrande över Förslag till en natinell institutin för mänskliga rättigheter

Läs mer

Uppdrag att granska hyresavtal mellan Danderyds kommun och Marina läroverket/klart skepp m.m.

Uppdrag att granska hyresavtal mellan Danderyds kommun och Marina läroverket/klart skepp m.m. DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Kmmunstyrelsen Uppdrag att granska hyresavtal mellan Danderyds kmmun ch Marina lärverket/klart skepp m.m. Ärende Ärendet har initierats mt bakgrund av att det under

Läs mer

Patientvägledningtvägledning

Patientvägledningtvägledning Förebyggande av graviditet och exponering av foster Patientvägledningtvägledning (acitretin) 10 mg respektive 25 mg, hårda kapslar Syftet med broschyren Den här broschyren innehåller viktig information,

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Dacepton 5 mg/ml infusionsvätska, lösning apomorfinhydrokloridhemihydrat

Bipacksedel: Information till användaren. Dacepton 5 mg/ml infusionsvätska, lösning apomorfinhydrokloridhemihydrat Bipacksedel: Infrmatin till användaren 5 mg/ml infusinsvätska, lösning apmrfinhydrklridhemihydrat Läs nga igenm denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller infrmatin sm är viktig

Läs mer

16 januari, Bästa therascreen pyrosekvenseringskund,

16 januari, Bästa therascreen pyrosekvenseringskund, QIAGEN GmbH QIAGEN Strasse 1 40724 Hilden Germany 16 januari, 2018 Brådskande fältsäkerhetsmeddelande: therascreen KRAS Pyr Kit (24) CE (REF 971460), therascreen BRAF Pyr Kit (24) CE (REF 971470), therascreen

Läs mer

Cisco WebEx: Standardprogramfix den [[DATE]]

Cisco WebEx: Standardprogramfix den [[DATE]] ÄMNE: Cisc WebEx: Standardprgramfix tillämpas den [[DATE]] för [[WEBEXURL]] Cisc WebEx: Standardprgramfix den [[DATE]] Cisc WebEx skickar ut det här meddelandet till utvalda affärskntakter på https://[[webexurl]]

Läs mer

1.6.2015, V 1.3 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

1.6.2015, V 1.3 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Pregabalin STADA 25 mg hårda kapslar Pregabalin STADA 75 mg hårda kapslar Pregabalin STADA 150 mg hårda kapslar Pregabalin STADA 225 mg hårda kapslar Pregabalin STADA 300 mg hårda kapslar 1.6.2015, V 1.3

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016

LIKABEHANDLINGSPLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 LIKABEHANDLINGSPLAN Plan mt diskriminering ch kränkande behandling 2015/2016 1 Likabehandlingsplanen presenterar försklans arbete för att främja barns lika rättigheter samt åtgärder för att förebygga diskriminering,

Läs mer

Patientvägledning. Acitretin Orifarm (acitretin) 10 mg respektive 25 mg, hårda kapslar. Förebyggande av graviditet och exponering av foster

Patientvägledning. Acitretin Orifarm (acitretin) 10 mg respektive 25 mg, hårda kapslar. Förebyggande av graviditet och exponering av foster Patientvägledning Acitretin Orifarm (acitretin) 10 mg respektive 25 mg, hårda kapslar Förebyggande av graviditet och exponering av foster 03/2018/ Syftet med broschyren Den här broschyren innehåller viktig

Läs mer

Riktlinjer för Lex Sarah

Riktlinjer för Lex Sarah 2012-03-16 Sida 1 Riktlinjer för Lex Sarah Enligt SL 14 kap 2 ch LSS 24 a ska var ch en sm fullgör uppgifter inm scialtjänsten eller LSS medverka till att den verksamhet sm bedrivs ch de insatser sm genmförs

Läs mer

Handbok Samordnad Individuell Plan 2016

Handbok Samordnad Individuell Plan 2016 Handbk Samrdnad Individuell Plan 2016 Sammanställd ch revideras av den Lkala Ledningsgruppen Västbus. Inledning Tanken med denna handbk är att du sm handläggare ch/eller sm sammankallande ska få infrmatin

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Furan 7

Bostadsrättsföreningen Furan 7 Bstadsrättsföreningen Furan 7 Det här bör du veta m föreningens benderegler Ansvar Styrelsens uppgift är att se till att föreningens löpande förvaltning tas m hand ch att verkställa de beslut sm föreningsstämman

Läs mer

Mässling Riktlinje för handläggning och smittspårning vid misstänkta och verifierade utbrott

Mässling Riktlinje för handläggning och smittspårning vid misstänkta och verifierade utbrott Sida 1(9) Mässling Riktlinje för handläggning ch smittspårning vid misstänkta Smitta ch smittöverföring Mässling är en virussjukdm ch en av de mest smittsamma infektinssjukdmarna i världen. Sjukdmen drabbar

Läs mer

Likabehandlingsplan Kvännarskolan. inklusive fritidshem. läsåret 2013/2014

Likabehandlingsplan Kvännarskolan. inklusive fritidshem. läsåret 2013/2014 Likabehandlingsplan Kvännarsklan inklusive fritidshem läsåret 2013/2014 Intrduktin Det här är Kvännarsklans plan mt diskriminering ch kränkande behandling. Den beskriver vårt övergripande arbete, hur vi

Läs mer

Bruks Helandecenter Ett Helandecenter i Norr

Bruks Helandecenter Ett Helandecenter i Norr Helande & Själavård Bruks Helandecenter Ett Helandecenter i Nrr Vi har sett att de andliga ch själsliga behven i samhället ch i hela vår regin växer. Därför vill vi tydligare synligöra de möjligheter sm

Läs mer

Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling för Klippans Förskola

Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling för Klippans Förskola Likabehandlingsplan / Plan mt kränkande behandling för Klippans Förskla 150630 Barn- ch utbildningsnämndens visin Varje barn ch elev ska med lust ch glädje uppleva meningsfullhet ch framgång i det dagliga

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Denna plan gäller skola och fritidshem.

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Denna plan gäller skola och fritidshem. Likabehandlingsplan ch Plan mt kränkande behandling Denna plan gäller skla ch fritidshem. På tar vi avstånd från alla frmer av diskriminering, trakasserier ch annan kränkande behandling. Det gäller alla

Läs mer

ÄR DITT HEM ELSÄKERT?

ÄR DITT HEM ELSÄKERT? ÄR DITT HEM ELSÄKERT? Det här frmuläret hjälper dig att kntrllera hur elsäkert ditt hem är. Gå igenm punkterna i checklistan ch markera vad sm är bra ch vad sm behöver åtgärdas. ELCENTRALEN Elcentralen,

Läs mer

Riktlinjer och rekommendationer Riktlinjer för periodisk information som kreditvärderingsinstitut ska lämna till Esma

Riktlinjer och rekommendationer Riktlinjer för periodisk information som kreditvärderingsinstitut ska lämna till Esma Riktlinjer ch rekmmendatiner Riktlinjer för peridisk infrmatin sm kreditvärderingsinstitut ska lämna till Esma 23/06/15 ESMA/2015/609 Innehållsförteckning 1 Omfattning... 3 2 Definitiner... 3 3 Syftet

Läs mer

Vad är direktivet/eidas? en beskrivning av en teknisk maskin, en nationell PKI betroddhetsserver

Vad är direktivet/eidas? en beskrivning av en teknisk maskin, en nationell PKI betroddhetsserver Jan Bergström 2015-08-29 S:t Eriksgatan 48 112 34 Stckhlm 08-6505553 070-7559494 (GSM) janbm70@gmail.cm Näringsdepartementet Remissvar eidas Vad är direktivet/eidas? en beskrivning av en teknisk maskin,

Läs mer

Malltext Tredjepart- /Samarbetsavtal HSA och SITHS

Malltext Tredjepart- /Samarbetsavtal HSA och SITHS Malltext Tredjepart- /Samarbetsavtal HSA ch SITHS Malltext Tredjepart-/Samarbetsavtal HSA ch SITHS Versin 1.2 HSA ch SITHS Förvaltning 2016-11-30 Allmänt Detta dkument är framtaget sm hjälp för de rganisatiner

Läs mer

Utvärdering av BROs kontaktpersonsverksamhet

Utvärdering av BROs kontaktpersonsverksamhet Utvärdering av BROs kntaktpersnsverksamhet Beställare: Upplägg ch rapprt: Genmförande: Ingrid Kössler ch Kerstin Wåhleman Elise Leppänen 7-16 september 2009 Framtagen i samarbete med: www.easyresearch.se

Läs mer

Samråd om översynen av EU:s handikappstrategi

Samråd om översynen av EU:s handikappstrategi Samråd m översynen av EU:s handikappstrategi 2010 2020 Omkring 80 miljner människr i EU har en funktinsnedsättning. De stöter fta på hinder sm gör att de inte kan leva sm andra. EU vill få brt hindren

Läs mer