TRAFIKUTREDNING Stenungsunds Montessoriskola/förskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TRAFIKUTREDNING Stenungsunds Montessoriskola/förskola"

Transkript

1 TRAFIKUTREDNING Stenungsunds Montessoriskola/förskola Sweco Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, Göteborg Telefon Telefax Sweco Infrastructure AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

2 Titel: Trafikutredning Stenungsunds Montessoriskola/förskola Utgivningsdatum: Uppdragsnummer: Medverkande: Distributör: SWECO, Infrastructure, Göteborg Jesper Adolfsson, uppdragsansvarig Marie Rörstad, trafikutredare Anna-Sofia Sjööquist, trafikutformning/utredare ISS Facility Service Gullbergs Strandgata 3 Box Göteborg Telefon Telefax (22)

3 Innehållsförteckning 1 Inledning Allmänt Bakgrund och syfte 5 2 Nulägesbeskrivning/Befintliga förhållanden Fordonstrafik/Trafikflöden Angörings och leveranstrafik Bil och cykelparkering Gång och cykeltrafik/barns skolväg Trafiksäkerhet 15 3 Synpunkter och förslag till åtgärder Översikt trafikförslag Fordonstrafik Angörings och leveranstrafik Bil och cykelparkering Gång och cykeltrafik/barns skolväg 20 4 Slutsats 22 3 (22)

4 1 Inledning 1.1 Allmänt Stenungsunds Montessoriskola/förskola ligger i Stenungsunds centrala delar strax intill stadens station. Stenungsunds kommun är en kustkommun som ligger ett par mil norr om Göteborg. Kommunen har cirka invånare, vilket innefattar Stenungsund, samt angränsande mindre orter. Skolan/Förskolan ligger vid Kyrkvägen som är en mindre tvärgata till den centrala genomfartsvägen Göteborgsvägen/Uddevallavägen/Uddevallavägen. I öster finns motorvägen E6 och i väster avgränsas kommunen av vatten. I anslutning till Skolan/förskolan ligger Stenungsunds station med både spår och busstrafik. För att kunna ta sig till stationen från skolan/förskolan måste Göteborgsvägen/Uddevallavägen korsas. Passager för att korsa Göteborgsvägen/Uddevallavägen finns, men är idag inte placerade i närheten av skolan/förskolan utan en bra bit söder och norr om denna. Norr om skolan/förskolan ligger mestadels industriområden och i söder bostadsområden. Stenungsunds centrum ligger sydväst om skolan/förskolan. I anslutning till skolan/förskolan ligger Kyrkberget. Figur 1. Utredningsområde 4 (22)

5 1.2 Bakgrund och syfte Syftet med denna utredning är att belysa trafiksituationen i detaljplanearbetet, för samtliga trafikanter, i och runt om skolområdet. Utredningen ska ta upp vilka problem som finns och föreslå lämpliga åtgärder. I nuvarande detaljplan är området som skolan/förskolan ligger inom upplåtet för tingshus. Skolan/Förskolan har ett tillfälligt bygglov på ett år för att bedriva sin verksamhet. För att få fortsätta verksamheten måste området i detaljplanen justeras till skolverksamhet. I utredningen är trafiksäkerheten en mycket viktig aspekt att ta hänsyn till vid förslag på lämpliga åtgärder just eftersom utredningen behandlar skolverksamhet. En av bristerna idag är t.ex. angöringsytan för hämtning och lämning av barn. Till skolan/förskolan hämtas och lämnas många barn med bil, vilket då t.ex. kräver en bra och trafiksäker utformad angöringsyta. Barnens skolvägar anses inte heller säkra till och från skolan/förskolan och i anslutande område, med bland annat avsaknad av hastighetssäkrade passager över gatorna samt avsaknad av gångbanor. Ytterligare en brist som bör åtgärdas är att en del av parkeringen till skolan används som skolgård, vilket innebär att barn och bilar blandas. Leveranstrafik och sophämtning till/från skolan utgör också ett problem eftersom den sker i samma område som barn leker och vistas. Med utgångspunkt från problemställningarna som nämnts ovan, omfattar utredningen följande moment: Att studera angöringstrafiken till och från skolområdet. Hur ser det ut idag, samt hur kan den utformas på ett säkert sätt? Att studera leveranstrafiken till skolan, t.ex. sophantering, matleveranser. Hur fungerar den idag och hur kan den utformas på ett säkert sätt? Att göra en parkeringsutredning. Hur ser parkeringssituationen ut idag, hur många parkeringsplatser behövs vid skolan för personal etc., samt hur kan parkeringen utformas på ett säkert sätt? Att utreda om vänstersväng kan vara möjlig från Uddevallavägen in på Kyrkvägen. Är det tillåtet idag, om inte hur bör det åtgärdas för att vara möjligt? Att kartlägga barnens möjliga skolvägar, inkluderat kontakt med skolans personal. Att, då barnens möjliga skolvägar har kartlagts, ge förslag till åtgärder för att säkra dessa, med exempelvis hastighetssäkrade passager. 5 (22)

6 2 Nulägesbeskrivning/Befintliga förhållanden Montessoriskolan ligger i korsningen Kyrkvägen - Göteborgsvägen/Uddevallavägen. Skolans huvudentré ligger på dess östra kortsida i anslutning till Kyrkvägen. I anslutning till entrén finns cykelparkering och parkeringsplats. En del av parkeringsplatsen används idag som skolgård. Ytan väster om skolan i anslutning till Göteborgsvägen/Uddevallavägen är idag inte tillåten att använda som skolgård bl.a. p.g.a. bullernivån. Förskolan ligger nordöst om skolan i korsningen Kyrkvägen - Länsmansgatan. På skolan går barn i årskurs förskoleklass (F) - årskurs 9, vilket innefattar 105 elever totalt. På skolan bedrivs även fritids. På förskolan går barn. På skolan/förskolan arbetar 25 personer. Ett antal av personalen, t.ex. skolsköterska, är endast på plats någon eller några dagar i veckan. Upptagningsområdet för skolan är Stenungsunds kommun vilket innefattar Stenungsund samt de närliggande mindre orterna, Stora Höga, Svenshögen, Ucklum m.fl. Skolan har funnits i samma byggnad (gamla tingsrätten) sedan Från början delade skolan och tingsrätten byggnaden men för ca tre till fyra år sedan flyttade tingsrätten och idag nyttjar skolan hela byggnaden. När skolan delade byggnaden med tingsrätten låg skolans huvudentré utmed Kyrkvägen. ISS Facility Service är förvaltare av byggnaden och Hemfosa är fastighetsbolaget. Förskolan öppnar vid sju och skolan börjar vid halv nio. De barn som går på fritids kommer tidigare till skolan. Eleverna slutar vid olika tider på eftermiddagen. Barnen tar sig till skolan genom att antingen gå, cykla, åka kollektivt eller blir skjutsade. Det är främst de äldre barnen som åker kollektivt till skolan. De som åker kollektivt går vanligen av vid stationen. 6 (22)

7 Figur 2. Stenungsunds Montessoriskola (övre) och förskola (nedre) 7 (22)

8 2.1 Fordonstrafik/Trafikflöden Kyrkvägen är mellan 6 och 7 m bred, med hastighetsgräns 30 km/h. I Kyrkvägens förlängning in mot centrum är gatan skyltad med genomfartstrafik förbjuden. Inga trafikmätningar har gjorts på denna gata. Länsmansvägen som går förbi förskolan till Strandvägen är nästan 7 m bred och har en hastighetsgräns på 30 km/h. Gatan är enkelriktad från Strandvägen. Denna reglering infördes för några år sedan och har minskat genomfartstrafiken förbi skolan. På denna gata har inte några trafikmätningar gjorts. Göteborgsvägen/Uddevallavägen är ca 6,5 m bred (invid stationen) och har en hastighetsgräns på 50 km/h. Trafikflödet är f/d (2008) norr om cirkulationen. Andelen tung trafik är 12 %. Söder om Stenungsunds torg är trafikflödet fordon/d (2010). Andelen tung trafik är 4 %. Strandvägen är 11,5 m bred och löper från Göteborgsvägen/Uddevallavägen i norr och ansluter till Göteborgsvägen/Uddevallavägen vid Stenungssunds torg. Gatans hastighetsgräns är på en del av sträckan 30 km/h och resterande 50 km/h. Andelen tung trafik är 5 %. Enligt uppgift är det svårt för bilister att ta sig söderifrån in på Kyrkvägen (vänstersväng) under rusningstrafiken på morgonen. Detsamma gäller utfart norrut från Kyrkvägen in på Göteborgsvägen/Uddevallavägen på eftermiddagen. Vid utfart väljer dock många att istället köra på Länsmansvägen ut till Strandvägen. Figur 3. Kyrkvägen 8 (22)

9 Figur 4. Göteborgsvägen/Uddevallavägen 2.2 Angörings- och leveranstrafik I anslutning till skolans huvudentré finns en plattbelagd yta. Denna yta fungerar på morgonen som en vändslinga/avlämningsplats för föräldrar som lämnar sina barn på skolan. Ytan är troligtvis inte anlagd för att vara en vändyta men används som detta idag. Vid utfart från vändytan är sikten dålig åt höger, p.g.a. buskage. Vilket inte är bra med tanke på synbarheten för övriga fordon samt oskyddade trafikanter. Skolan lagar sin egen mat och får leveranser av råvaror på måndagar varje vecka. Leveranserna sker på baksidan av skolan. För att komma till denna dörr kör fordonet över samt backar över skolans parkering/skolgård. Sophämtningen sker från Kyrkvägen och sker en gång i veckan. 9 (22)

10 Figur 5. Vändplats Figur 6. Ingång till leverans 10 (22)

11 2.3 Bil- och cykelparkering Parkeringen i anslutning till skolan fungerar i dagsläget både som parkering och som skolgård och innefattar 27 platser varav 2 möjligen är handikapparkeringar. Den delen av parkeringen, 9 parkeringsplatser, som ligger närmast Kyrkberget används som skolgård och är försedd med basketkorgar och mål. Vid förskolan finns det 6-7 parkeringsplatser. En mindre inventering av beläggningen på parkeringsplatsen har gjorts, 9 bilar stod vid tillfället (vardags förmiddag) parkerade vid skolan och 6 stycken vid förskolan. Vid skolans huvudentré finns ett cykelställ med plats för ca 10 cyklar. Figur 7. Parkeringsplats 11 (22)

12 Figur 8. Cykelparkering 2.4 Gång- och cykeltrafik/barns skolväg Upptagningsområdet för skolan är Stenungsunds kommun samt angränsande mindre orter. Denna trafikutredning omfattar barnens skolvägar i området i direkt anslutning till skolan och inkluderar inte skolvägarna utanför detta område. Som nämnts tidigare tar sig barnen till skolan genom att antingen gå, cykla, åka kollektivt eller blir skjutsade. Det är främst de äldre barnen som åker kollektivt till skolan. Barnen som skjutsas med bil till skolan blir avsläppta vid skolans huvudentré. De barn som åker kollektivt till skolan stiger av och på vid stationen på motsatt sida skolan, Göteborgsvägen/Uddevallavägen. De barn som kommer t.ex. från stationen måste korsa denna väg för att komma till skolan. Passager för att korsa vägen finns men inte i direkt anslutning till skolan utan en bit söder- och norrut. Det finns också en hållplats för kollektivtrafik i korsningen Länsmansvägen-Strandvägen. Inte heller till denna hållplats finns en passage över Strandvägen i anslutning till hållplatsen. I anslutning till skolans huvudentré finns ingen gång- och cykelbana. För att komma till entrén måste barnen gå i gatan tillsammans med övrig trafik vilket utgör en säkerhetsrisk. Längs med Länsmansvägen saknas också gång- och cykelbana. Gångbana och delvis cykelbana finns längs med Göteborgsvägen/Uddevallavägens östra sida, samt längs med Strandvägens norra sida. Längs med Kyrkvägens västra sida finns en smal gångbana som avslutas efter halva gatan. Längs med Strandvägens södra sida finns en dåligt underhållen gångbana. 12 (22)

13 Figur 9. Gång- och cykelbanor Figur 10. Kyrkvägen 13 (22)

14 Figur 11. Göteborgsvägen/Uddevallavägen 14 (22)

15 2.5 Trafiksäkerhet Figur 12. Trafikolyckor från STRADA åren Inom området, som figur 12 visar, har 28 olyckor inträffat under en 10-årsperiod från år Av dessa olyckor är 25 lindriga olyckor och 3 svåra olyckor. Ingen dödsolycka har inträffat under denna period. På gatu- vägsträcka har 11 olyckor inträffat, 8 olyckor har inträffat i vägkorsning, 1 på gångbana/trottoar och 2 på andra ställen övriga har inträffat på platser som inte är kända. 2 olyckor har inträffat vid övergångsställe, dessa var av typen lindriga. I 9 av olyckorna var barn inblandade (till barn räknas i detta fall åldern 0-18 år). Av dessa olyckor var 1 cykel, 1 fotgängare, 3 moped och 2 personbil. Olyckorna var av typen svårt skadade, 3 stycken, och lindrigt skadade 3 stycken. I direkt anslutning till skolan har inga olyckor inträffat. Dock har 2 olyckor inträffat på stationens område. 15 (22)

16 3 Synpunkter och förslag till åtgärder Enligt FN:s barnkonvention är barn en utsatt grupp i samhället med särskilda behov som har rätt att få sina behov tillgodosedda. Vilket bl.a. innebär att de ska kunna ta sig till och från skolan på ett säkert sätt på samma villkor som andra samhällsmedborgare. I förslaget nedan har trafiksäkerheten för främst barn beaktats med exempelvis separering av skolgård och angörings -leveranstrafik samt parkering gjorts. Gångbanor längs med gator och fram till skolan/förskolan samt passager över gator har också föreslagit. Förslaget innebär att barnen på ett relativt säkert och tryggt sätt kan ta sig till och från skolan samt vistas under skoldagen. 3.1 Översikt trafikförslag Av trafiksäkerhetsskäl är det inte lämpligt att ha skolgård och trafik på samma yta. Detta förslag visar därför en separering av dessa två. Förslaget detaljstuderas i kommande stycken. I nedan visade illustration ses en översiktlig skiss av trafik- och gestaltningsförslaget för området. Skolbarnen får en egen yta för lek, med tillgång till Kyrkberget. Leveranser sker på en avskärmad/uppmålad yta. Parkering förläggs norr om leveransangöring, samt norr om skolan. Angöring/avsläppning av barn föreslås ske på ytan norr om skolan dit även huvudentrén till skolan är flyttad. På denna yta finns även plats för fler cykelparkeringar. Ytan föreslås utformas med en annan typ av material jämfört med intilliggande gata. Ytan kommer även att vara något högre än gatan bredvid. Material- och höjdskillnaden är till för att tydligt markera för t.ex. bilisterna att de kommer in på skolområde och bör sänka hastigheten och vara varsamma. 16 (22)

17 Figur 13. Illustration över gestaltnings- och trafikförslag för detaljplaneområdet 3.2 Fordonstrafik För att öka framkomligheten på Göteborgsvägen/Uddevallavägen kan ett vänstersvängfält söderifrån in mot Kyrkvägen anläggas. För att kunna inrymma detta i gatumiljön krävs en breddning av vägen vilket medför intrång på både skolans tomt, samt på stationsområdet. Anläggandet av vänstersvängfältet anses bli aktuellt om skolan ökar sitt elevantal, vilket i sin tur ökar trafiken till och från skolan, vilket då ökar belastningen i korsningen Kyrkvägen - Göteborgsvägen/Uddevallavägen. Utfart från Kyrkvägen ut på Göteborgsvägen/Uddevallavägen kan lösas med exempelvis en signalanläggning, men det anses inte lämpligt här, då det minskar framkomligheten på Göteborgsvägen/Uddevallavägen. Fordon bör fortsättningsvis färdas via Länsmansgatan och Strandvägen. 17 (22)

18 3.3 Angörings- och leveranstrafik För barnens säkerhet är det inte lämpligt att skolgården används som vändplan/parkering för både bilar samt för leveranser till skolan med större fordon. Trots att uppgifter säger att leveranser sker då barnen inte är utomhus, kan detta aldrig garanteras. Backande bilar är alltid en trafikfara. Angöring/avsläppning föreslås på ytan norr om skolan. På ytan inryms även parkeringsplatser. Bilarna som ska parkera på dessa platser kör in och ut från parkeringsplatsen från gatan vilket minimerar backningsmoment på angöringsytan. För att se till så att inga barn går i gatan bakom parkeringarna bör gångbanan avgränsas där den svänger in mot skolans huvudentré i både väst och öst med någon typ av avgränsning som inte är siktskymmande. Detta bör tas i beaktelse i vidare utformningsarbete. I förslaget kör de bilar som ska släppa av eller hämta barn in genom den östra infarten till angöringsytan och angör med förardörren mot fasaden. Inga hinder eller siktskymmande detaljer får placeras inom fordonens svepyta resp. siktsträcka. Angöringsytan föreslås beläggas med annat material samt med en nivåskillnad, än intilliggande gata, för att skapa en förändring. Detta för att bilisterna ska bli mer uppmärksamma på att det är skolans mark de kör in på och att de här de behöver de vara vaksamma och köra med låg hastighet, eftersom barn finns inom detta område. Vilken typ av material samt hur angöringsytan ska vara utformad mer i detalj med t.ex. grönska bör studeras närmare i vidare förslag. Om leveranser sker med mindre fordon, såsom en minivan eller kortare, kan 1 eller 2 parkeringsplatser invid skolans västra fasad målas upp som lastzon. Härifrån kan leveransen sedan rullas till rampen på södra sidan. Parkeringsplatserna invid västra fasaden kan då behållas. Om råvarorna däremot levereras i ett något större fordon (ca 9 m långt), måste fordonet ha tillräckligt med utrymme för att kunna backvända och köra intill leveransplatsen. Detta kräver då att flera parkeringsplatser tas i anspråk för vändyta. Om fordonet är ännu större behöver hela ytan söder om leveransentrén, föreslagen som yta för lek, användas som vändyta. Eventuellt kan yta väster om skolfastigheten tas i anspråk för att ge fordonet vändmöjlighet. I förslaget har utgångspunkten varit att leveranser sker med en lätt lastbil (ca 9 m lång). Förslagsvis görs ytan söder om byggnaden helt bilfri. En stor del av parkeringen invid byggnadens västra sida målas upp som lastzon. Färre parkeringsplatser får då plats på den ursprungliga ytan. De som tas bort ersätts norr om byggnaden. Möjlighet till hämtning och lämning (angöring) ges på ytan norr om byggnaden. Sophämtningen kan ske som idag. 18 (22)

19 3.4 Bil- och cykelparkering Av trafiksäkerhetsskäl är det inte lämpligt att ha parkering och skolgård på samma yta. Den befintliga bilparkeringen minskas till förmån för en större skolgård, samt en uppmålad lastzon. Parkeringsplatser som tas bort ersätts norr om byggnaden. Ca 15 parkeringsplatser behövs för skolverksamhet 1. Ca 7 parkeringsplatser kan få plats väster om skolan. Beroende av vilken utformning som väljs på ytan norr om skolan kan ca 8 platser inrymmas. Dessa parkeringsplatser bör ha infart från gatan, och ha någon form av barriär/buskage in mot skolan för att förhindra genomkörning. Fler cykelställ bör sättas upp, förslagsvis i anslutning till den nya huvudentrén. 1 Skolans yta är 1700 m 2, förskolans yta är 170 m 2. För grundskolverksamhet bör det finnas ungefär 9 platser /1000 m 2 (5 besök/4 anst). För förskolverksamhet bör det finnas ungefär 10 platser /1000 m 2 (7 besök/3 anst). För kontorsverksamhet bör det finnas ungefär 16 platser/1000m 2 (1 besök/15 anst). (uppgifter om parkeringsbehov är hämtade från kommuner med liknande storlek som Stenungsund) 19 (22)

20 3.5 Gång och cykeltrafik/barns skolväg En ny huvudentré har föreslagits på den norra sidan av skolan tillsammans med en ny angöringsyta för hämtning och lämning av barn. Till huvudentrén föreslås en ny gångbana längs med skolans fasad samt längs med Kyrkvägens södra sida. Den befintliga huvudentrén kan istället användas som personalingång eller liknande. Om dörren på norra sidan inte är möjlig att använda som huvudentré kan den befintliga entrén användas för både barn och personal. Angöringen och gång- och cykelbanorna måste då ses över och anpassas för att trafiksäkerheten ska bli så bra som möjligt. Det är viktigt att den nya ytan, för parkering (korttidsparkering), angöring och huvudentrén, utformas och disponeras på ett trafiksäkert sätt t.ex. med andra material, samt nivåskillnad, än intilliggande gata (som nämnts tidigare). Barn och fordon bör separeras så långt det är möjligt, med gångbanor, skilda ytor eller liknande. Siktskymmande träd och buskar får inte förekomma. För att åstadkomma en bra trafikmiljö för barn och då oskyddade trafikanter som överensstämmer med FN:s barnkonvention, i området runt skolan, då särskilt de barn som ska till och från skolan föreslås att: Den befintliga gångbanan förlängs hela vägen in till skolans nya huvudentré längs med Kyrkvägen samt vidare längs med skolan och sedan väster ut längs med Kyrkvägen. En passage över Göteborgsvägen/Uddevallavägen anläggs, som ligger i anslutning till skolan. En gångbana anläggs utmed Länsmansgatans västra sida. Här måste dock utformningen på gångbanan ses över så att gångbanan inte kommer i konflikt med befintliga parkeringar. En ny passage anläggs över Strandvägen så att barnen kan ta sig tryggare till t.ex. hållplatsen. Gångbanan utmed Strandvägen ses över och rustas upp. Angöringsytan föreslås utformas med annat material samt nivåskillnad. Korsningen Kyrkvägen Länsmansvägen föreslås utformas med annan typ av material samt nivåskillnad än intilliggande gata för att skapa en markering till bilisterna att här händer det något och att de bör vara varsamma samt uppmärksamma. 20 (22)

21 Figur 14. Illustration över övriga åtgärder i området 21 (22)

22 4 Slutsats I nuvarande detaljplan är området som Stenungsunds Montessoriskola/förskola ligger på inte upplåtet för skolverksamhet. Området är därför inte anpassat för denna typ av verksamhet och en hel del problem och brister finns. I och med utredningen om ny detaljplan har detta område studerats och ett förslag har tagits fram. I dag samsas parkering, angöring, samt leveranstrafik med skolbarn. Detta är inte lämpligt. Ett visst antal parkeringsplatser behövs för att möjliggöra en god standard för skolverksamhet. Ytan söder om skolan, mot Kyrkberget är lämplig som skolgård, som idag. För att kunna ge barnen denna egna yta måste ett antal platser flyttas och leveranstrafiken måste ges en ny uppställningsplats. Ca hälften av de befintliga parkeringsplatserna kan tas bort, ett par av dem som tas bort måste tillskapas på annan plats. Denna plats finns norr om skolan längs med Kyrkvägen. I förslaget har en ny yta skapats för angöringstrafik, samt parkering. I och med detta förslag separeras barn och fordon på ett bra sätt. Barnen får en yta för lek, en skolgård, där fordon inte kommer i konflikt med deras lek. Förslaget ser till att trafiksäkerheten tas till vara samtidigt som parkeringsbehovet hos denna typ av verksamhet tillgodoses tillsammans med angörings- och leveranstrafik. Gångbanor föreslås utmed intilliggande gator för att se till så att barnens skolväg blir trafiksäker. Passager anläggs över Göteborgsvägen/Uddevallavägen samt över Strandvägen så att barnen lättare kan ta sig till kollektivtrafiken. En angöringsyta skapas för t.ex. hämtning och lämning av barn. I och med angöringsytan separeras barnen från fordonen. En viktig aspekt i fortsatt arbete och utformning av ytorna är att fortsätta separera barn och fordon samtidigt som hänsyn tas till siktförhållanden och gestaltning. Siktförhållandena är särskilt viktiga i och med att barn korta och därför syns sämre bakom t.ex. buskage. 22 (22)

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning

Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning Dnr: 1721/10 2014-02-12 Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning Dnr: 1721/10 Medverkande: Beställare: Trafikkontoret Göteborgs Stad Box 2403 403

Läs mer

Trafikförslag nya vägar vid och inom nytt Skolområde (Skede 2)

Trafikförslag nya vägar vid och inom nytt Skolområde (Skede 2) UPPDRAG Trafik Ö:a Bärstad - Skede 2 UPPDRAGSNUMMER 2333971200 UPPDRAGSLEDARE Magnus Wackerfeldt UPPRÄTTAD AV Magnus Wackerfeldt DATUM 12 Trafikförslag nya vägar vid och inom nytt Skolområde (Skede 2)

Läs mer

PM TRAFIK HUS 13. Dp Hus 13, Nacka strand Trafik

PM TRAFIK HUS 13. Dp Hus 13, Nacka strand Trafik 03, Uppdaterat 2014-09-30 Dp Hus 13, Nacka strand Trafik Augustendalsvägen Hus 13 ligger på norra sidan av Augustendalsvägen, i början av backen ner mot kajen i Nacka strand. Körbanan är ca 5,5-6 m bred

Läs mer

Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen

Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen 0.9 2018-02-08 PM Externgranskning IL 0.7 2018-02-02 PM Interngranskning IL SK Version Datum Beskrivning Upprättat Granskat Godkänt Detta dokument är framtaget

Läs mer

PM Trafik. Torbjörns torg, Uppsala Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN ,

PM Trafik. Torbjörns torg, Uppsala Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN , PM Trafik Torbjörns torg, Uppsala 2017-08-25 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2017-002462, 2017-08-25 Uppdrag: PM Trafik Torbjörns torg, Uppsala Uppdragsnummer: 1546 Status: Samrådshandling

Läs mer

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 17 Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson Datum:

Läs mer

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic RAPPORT Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning 2016-06-08 Upprättad av: Milos Jovanovic 1 Innehåll BAKGRUND... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Trafik och trafikanter... 3 Trafiksäkerhet... 5 FÖRESLAGNA

Läs mer

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING PM TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING 2017-06-02 Tyréns Norrköping Susanna Davidsson Anneli Bellinger GRANSKNING 2017-06-02 1 UPPDRAG Tyréns har på uppdrag av och i dialog med Norrköpings kommun, utrett möjlig

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi 14 UPPDRAG Mörviken Åre Krook & Tjäder UPPDRAGSNUMMER 7002481 UPPDRAGSLEDARE Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV Joakim Bengtsson Sabina Rubbi DATUM 2017-02-10 REVIDERING 2017-04-21 Kommentarer I revideringen

Läs mer

TRAFIK-PM ODENSLUNDA SKOLA

TRAFIK-PM ODENSLUNDA SKOLA TRAFIK-PM ODENSLUNDA SKOLA KONCEPT 2013-05-27 Uppdrag: 249704 Titel på rapport: Trafik- PM Odenslunda skola Status: Koncept Datum: 2013-05-27 Medverkande Beställare: Kontaktperson: Upplands Väsby kommun

Läs mer

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg Kv. Rosen Trafik Utredare Therese Nyman Linda Lundberg STOCKHOLM 2015-01-23 Bakgrund befintliga vägrum Kvarteret Rosen angränsas av St. Göransgatan och Liljegatan. St. Göransgatan har en karaktär av en

Läs mer

RAPPORT. DETALJPLAN FÖR HÄGGENÄS 3:7 m.fl. HÖRBY KOMMUN. Sweco Transport system AB Södra regionen, Malmö. David Edman. Rapport ver. 1.

RAPPORT. DETALJPLAN FÖR HÄGGENÄS 3:7 m.fl. HÖRBY KOMMUN. Sweco Transport system AB Södra regionen, Malmö. David Edman. Rapport ver. 1. HÖRBY KOMMUN DETALJPLAN FÖR HÄGGENÄS 3:7 m.fl. Uppdragsnummer 27000678 Rapport ver. 1.0 Malmö 2015-02-12 Sweco Transport system AB Södra regionen, Malmö David Edman 1 (13) Sweco Hans Michelsensgatan 2

Läs mer

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg 1 (9) Trafikutredning Med anledning av uppförandet av ett nytt huvudkontor för Swedbank på kvarteret Cirkusängen i Sundbyberg syftar denna trafikutredning till att belysa befintlig och framtida trafiksituation.

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi 14 UPPDRAG Mörviken Åre Krook & Tjäder UPPDRAGSNUMMER 7002481 UPPDRAGSLEDARE Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV Joakim Bengtsson Sabina Rubbi DATUM 2016-02-10 REVIDERING Kommentarer Disposition och mått parkeringsplatser

Läs mer

Hammarö Kommun. Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun

Hammarö Kommun. Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun Hammarö Kommun Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun 180910 Datum 2018-09-10 Uppdragsnummer 1320032649 Utgåva/Status Slutrapport Matilda Brogård Uppdragsledare Olle Evenäs Granskare Innehållsförteckning

Läs mer

Angöring till Skogsgläntans förskola

Angöring till Skogsgläntans förskola Angöring till Skogsgläntans förskola Datum: 2011-11-21 Sidan 1 av 7 Angöring till Skogsgläntans förskola HANDLÄGGARE: DATUM: Viktors Zilinskis 2011-11-21 GRANSKAD (DATUM / SIGNATUR): Per Francke / 2011-11-01

Läs mer

Hammarö Kommun. Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun

Hammarö Kommun. Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun Hammarö Kommun Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun 180312 Datum 2018-03-12 Uppdragsnummer 1320032649 Utgåva/Status Slutrapport Matilda Brogård Uppdragsledare Olle Evenäs Granskare Innehållsförteckning

Läs mer

PARKERINGSUTREDNING ICA SUPERMARKET SKÄRBLACKA

PARKERINGSUTREDNING ICA SUPERMARKET SKÄRBLACKA PM PARKERINGSUTREDNING ICA SUPERMARKET SKÄRBLACKA SLUTRAPPORT 2017-05-22 INNEHÅLL 1 BAKGRUND... 3 2 NULÄGE... 3 3 BEDÖMNING... 4 3.1 ICAS BEHOV AV YTTERLIGARE PARKERING...4 3.2 YTTERLIGARE PARKERINGSBEHOV

Läs mer

Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag

Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag PM 2016-11-25 Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen Arbetsmaterial PM Medverkande: Beställare:

Läs mer

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM RAPPORT TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM SLUTRAPPORT 2017-07-07 UPPDRAG 277661, Björklunda trafikutredning Titel på rapport: Trafikutredning Björklunda i Hässleholm Status: Datum: 2017-07-07 MEDVERKANDE

Läs mer

F ö r s k o l a v i d O x e l v ä g e n P M T r a f i k

F ö r s k o l a v i d O x e l v ä g e n P M T r a f i k 1(13) F ö r s k o l a v i d O x e l v ä g e n P M T r a f i k 2016-07-11 2(13) Beställare Henrik Löfvenborg NCC Sverige AB Uppdragsledare Sabine Saracco Structor Mark Stockholm AB Granskare Ellen Fredholm

Läs mer

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Bildkälla: Kontur Arkitekter Utredare Therese Nyman Pär Båge STOCKHOLM 2014-11-14 Förutsättningar Vatthagen 1:103 ligger cirka 150 meter öster om Glädjens trafikplats vid

Läs mer

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1 Beställare: 471 80 SKÄRHAMN Beställarens representant: Kristina Stenström Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 104 23 38 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

PM Trafikutredning McDonald s

PM Trafikutredning McDonald s PM Trafikutredning McDonald s Utformning av in- och utfart SLUTVERSION 2015-03-27 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Förutsättningar... 3 2 In- och utfart till McDonald s... 4 2.1

Läs mer

TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL

TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL RAPPORT TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL 2016-01-20 Uppdrag 265929, Trafikutredning Hällevik Titel på rapport: Trafikutredning Hällevik Stiby 4:17 mfl Status: Slutversion Datum: 2016-01-20 Medverkande

Läs mer

T r a f i k u t r e d n i n g k r i n g n y b y g g n a d K r i s t a l l e n s f ö r s k o l a , rev

T r a f i k u t r e d n i n g k r i n g n y b y g g n a d K r i s t a l l e n s f ö r s k o l a , rev 1(17) T r a f i k u t r e d n i n g k r i n g n y b y g g n a d K r i s t a l l e n s f ö r s k o l a 2(17) Beställare Henrik Löfvenborg NCC Sverige AB Uppdragsledare Sabine Saracco Structor Mark Stockholm

Läs mer

KV GÄDDAN I PERSTORP TRAFIKUTREDNING

KV GÄDDAN I PERSTORP TRAFIKUTREDNING RAPPORT KV GÄDDAN I PERSTORP TRAFIKUTREDNING 2015-05-08 Uppdrag 262340, Kv Gäddan Titel på rapport: Kv Gäddan i Perstorp Trafiktutredning Status: Slutrapport Datum: 2015-05-08 Medverkande Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Kv Herkules och Oden i Trelleborg 2014.06.26

Kv Herkules och Oden i Trelleborg 2014.06.26 Kv Herkules och Oden i Trelleborg 2014.06.26 Trafik- och konsekvensbeskrivning Inledning Denna beskrivning av trafiken och dess konsekvenser ingår i arbetet med planprogram för kvarteren. Därav formas

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN UPPDRAG Coop Tomtebo UPPDRAGSNUMMER 2433490000 UPPDRAGSLEDARE Krister Johansson, HIFAB UPPRÄTTAD AV Katarina Lindberg DATUM 10-05 Bakgrund och syfte Coop AB planerar att etablera en ny butik på en i dagsläget

Läs mer

Kv. Päronet 2. Kompletterande handling - Trafik. Utredare. Therese Nyman Ann Storkitt Olga Hanelis

Kv. Päronet 2. Kompletterande handling - Trafik. Utredare. Therese Nyman Ann Storkitt Olga Hanelis Kv. Päronet 2 Kompletterande handling - Trafik Utredare Therese Nyman Ann Storkitt Olga Hanelis 2016-01-13 Innehåll Kompletterande trafikutredning Kv. Päronet 2... 3 1. Bakgrund och syfte... 3 2. Kompletterande

Läs mer

Trafikförslag Syster Estrids gata. Dnr: 3043/

Trafikförslag Syster Estrids gata. Dnr: 3043/ Trafikförslag Syster Estrids gata Dnr: 3043/12 2014-10-23 Trafikförslag Syster Estrids gata Dnr: 3043/12 Medverkande: Beställare: Trafikkontoret Göteborgs Stad Box 2403 403 16 GÖTEBORG Vxl 031-368 00 00

Läs mer

Finnshyttan Filipstads kommun. Trafikutredning till detaljplan

Finnshyttan Filipstads kommun. Trafikutredning till detaljplan Finnshyttan Filipstads kommun Trafikutredning till detaljplan 2017-05-22 Beställare: Filipstads kommun Projektledare: Roger Danielsson Konsult: Wermlands Infrakonsult AB (Wikon) Verkstadsgatan 20A, 652

Läs mer

Workshop om trafiken vid Södermalmsskolan

Workshop om trafiken vid Södermalmsskolan UPPDRAG Trafikutredning Södermalmsskolan - Workshop UPPDRAGSNUMMER 2334190000 UPPDRAGSLEDARE Sofia Wedin UPPRÄTTAD AV Sofia Wedin DATUM Workshop om trafiken vid Södermalmsskolan 2015-06-23-14 S w e co

Läs mer

TRAFIK PM - FÖRSKOLA BALINGSNÄS

TRAFIK PM - FÖRSKOLA BALINGSNÄS TRAFIK PM - FÖRSKOLA BALINGSNÄS KONCEPT 2018-05-15 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 3 1.1 SYFTE OCH MÅL...3 2 NULÄGE... 4 2.1 OMRÅDESBESKRIVNING...4 2.2 UPPTAGNINGSOMRÅDE...5 2.3 BESKRIVNING AV HÄMTNING

Läs mer

TRAFIKUTREDNING. Strömsbro skola

TRAFIKUTREDNING. Strömsbro skola TRAFIKUTREDNING Strömsbro skola 2017-07-05 TRAFIKUTREDNING Strömsbro skola KUND Gavlefastigheter Gävle kommun AB KONSULT WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000

Läs mer

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde 8-04-06 Översiktlig trafikutredning Brämhult 1. Bakgrund och syfte Borås stad har tagit fram ett förslag till detaljplan som möjliggör utbyggnad av 100 bostäder samt utvidgning av befintlig förskoleverksamhet

Läs mer

Trafikutredning till fördjupad översiktsplan för KÅSEBERGA. September 2008

Trafikutredning till fördjupad översiktsplan för KÅSEBERGA. September 2008 till fördjupad översiktsplan för KÅSEBERGA September 2008 Denna utredning har utförts under juni 2006 september 2008 av följande projektorganisation: Konsult Tyréns AB Tyrénshuset 205 19 MALMÖ Tel: 040-698

Läs mer

TRAFIKUTREDNING PEPPARKAKSGRÄND FÖR STORA SKÖNDAL PLANPROGRAM

TRAFIKUTREDNING PEPPARKAKSGRÄND FÖR STORA SKÖNDAL PLANPROGRAM TRAFIKUTREDNING PEPPARKAKSGRÄND FÖR STORA SKÖNDAL PLANPROGRAM 1 Bakgrund I samband med planprogramarbete för Stora Sköndal har föreslagits att koppla en lokal huvudgata ut mot Sandåkravägen via Pepparkaksgränd.

Läs mer

Funktionskrav på Fabrikörvägen i samband med detaljplan hus 15

Funktionskrav på Fabrikörvägen i samband med detaljplan hus 15 PM TRAFIK HUS 15 2014-06-03, Uppdaterat 2014-09-25 Dp Hus 15, Nacka strand Trafik Fabrikörvägen Hus 15 ligger på norra sidan av Fabrikörvägen i Nacka strand. Huset skall omvandlas till 222 lägenheter samt

Läs mer

PM ang trafik kring ett planerat parkeringsgarage på Davidshallstorg.

PM ang trafik kring ett planerat parkeringsgarage på Davidshallstorg. 1 2006-11-23 PM ang trafik kring ett planerat parkeringsgarage på Davidshallstorg. Trafiksituation idag På torget finns idag 88 parkeringsplatser och på de angränsande gatorna runt omkring torget finns

Läs mer

INVENTERING OCH UTREDNING, FÖRSKOLAN KULLEGÅRDEN

INVENTERING OCH UTREDNING, FÖRSKOLAN KULLEGÅRDEN PM INVENTERING OCH UTREDNING, FÖRSKOLAN KULLEGÅRDEN 1 Inventering Platsbesök med inventering gjordes i november 2014 för att få en bild av hur området ser ut, vilka förutsättningar och begränsningar som

Läs mer

Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 12 2015-02-10 2015-02-23. Datum: Rev: Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson

Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 12 2015-02-10 2015-02-23. Datum: Rev: Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson PM angående utbyggnad av befintlig parkering för detaljplan Ändring av detaljplan för fastigheten Uddared 1:63 m fl, Oscarshöjd, Lerums kommun, Västra Götalands län. Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida:

Läs mer

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl 1(111) Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl Aktuell trafikutredning redovisar trafikmiljön vid Karossen 5, dess påverkan av föreslagen detaljplan samt förslag på åtgärder. 2(11) Bakgrund...

Läs mer

Trafikförslag för detaljplanearbete Dunkavlemyren, Skärhamn.

Trafikförslag för detaljplanearbete Dunkavlemyren, Skärhamn. Trafikförslag för detaljplanearbete Dunkavlemyren, Skärhamn. Dokumentinformation Titel: TRAFIKFÖRSLAG FÖR DETALJPLANEARBETE DUNKAVLEMYREN, SKÄRHAMN Version: 2013-10-23 Beställare: Åsa Jönsson, Tjörns kommun

Läs mer

Trafikutredning Hövik 3.23 m.fl, Tjörns kommun Trafikanalys och utformningsförslag

Trafikutredning Hövik 3.23 m.fl, Tjörns kommun Trafikanalys och utformningsförslag Beställare: 471 80 SKÄRHAMN Beställarens representant: Kristina Stenström/Daniel Rutgersson Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Johan Hultman Stefan Krii

Läs mer

V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10)

V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10) 29 5. 5.1 V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10) Bussgatans utformning Framkomlighet Separat bussgata utmed hela sträckningen tillsammans med signalprioritering i korsningar med övrig trafik möjliggör en

Läs mer

TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP

TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP TRAFIKKONTORET GÖTEBORGS STAD TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP PM ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se Virginsgatan, vy från väster PROJEKTNR.

Läs mer

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut. Elenore Bjelke Trafikplanering 08-508 260 35 elenore.bjelke@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-03-15 Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Läs mer

Dp Hus 15, Nacka strand Trafik

Dp Hus 15, Nacka strand Trafik 03 Dp Hus 15, Nacka strand Trafik Fabrikörvägen Hus 15 ligger på norra sidan av Fabrikörvägen i Nacka strand. Huset skall omvandlas till 222 lägenheter samt en förskola på 4 avdelningar. Fabrikörvägen

Läs mer

Hjortsberg 3:32 RAPPORT. Trafikutredning för detaljplan

Hjortsberg 3:32 RAPPORT. Trafikutredning för detaljplan RAPPORT Trafikutredning för detaljplan Hjortsberg 3:32 ÅF-Infrastructure AB, Grafiska vägen 2, Box 1551, SE-401 51 Göteborg Sweden Telefon +46 10 505 00 00, Säte i Stockholm, www.afconsult.com Org.nr 556185-2103,

Läs mer

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Ramböll Malmö Beställare: Karlstads kommun (Emma Rönnbäck) Uppdragsnummer: 1320038706 Datum: 2018-11-01 Utgåva:

Läs mer

Trafikutredning TCR Oskarshamn

Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 1(12) Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 2(12) Beställare Kristian Wendelboe Wendelboe West Properties Uppdragsledare/Trafikplanerare Trafikplanerare Patrik Lundqvist Karin

Läs mer

TRAFIKUTREDNING SÄTOFTA CAMPUS

TRAFIKUTREDNING SÄTOFTA CAMPUS PM TRAFIKUTREDNING SÄTOFTA CAMPUS 2016-06-07 1 BAKGRUND I Sätofta, Höör, planeras för en ny förskola intill befintliga Sätoftaskolan. Förskolan kommer bestå av 8 avdelningar med 20 barn i varje avdelning

Läs mer

TRAFIKUTREDNING BLÅSIPPAN

TRAFIKUTREDNING BLÅSIPPAN PM TRAFIKUTREDNING BLÅSIPPAN SLUTVERSION 2019-02-21 1 INLEDNING Tyréns har fått i uppdrag att genomföra en trafikutredning som syftar till att utreda vilka trafikomfördelningar föreslagna åtgärder kring

Läs mer

Trafikutredning ny paviljong vid Stigslunds skola, Gävle

Trafikutredning ny paviljong vid Stigslunds skola, Gävle Gavlefastigheter Gävle kommun AB Trafikutredning ny paviljong vid Stigslunds skola, Gävle Falun 2015-04-09 Trafikutredning ny paviljong vid Stigslunds skola, Gävle Datum 2015-04-09 Uppdragsnummer 1320013183

Läs mer

Mobilitets- och parkeringsutredning för Rosendalsgatans förskola

Mobilitets- och parkeringsutredning för Rosendalsgatans förskola Mobilitets- och parkeringsutredning för Rosendalsgatans förskola 2018-07-03 2018-07-03 Mobilitets- och parkeringsutredning framtagen av SBK i arbetet med detaljplan för 1174/15 Rosendalsgatans förskola

Läs mer

Skolvägsplan. Näsviken skola

Skolvägsplan. Näsviken skola Skolvägsplan Näsviken skola 15-03-04 Beskrivning av skolan Om skolan Näsvikens skola ligger 1.5 mil från Hudiksvall vid Södra Dellens södra del. Området erbjuder vacker natur med närhet till både skog

Läs mer

Rev Inledning och bakgrund. Syfte och mål

Rev Inledning och bakgrund. Syfte och mål 2015-08-27 Rev. 2015-12-09 Inledning och bakgrund Inom Norrmalm har antalet barn i skolålder ökat markant de senaste åren och exploateringen av Hagastaden kommer att göra området än mer barntätt. För att

Läs mer

Trafikutredning Götetorp

Trafikutredning Götetorp Hammarö Kommun Malmö 2018 04-03 Datum 2018-04-03 Uppdragsnummer 1320032742 Utgåva/Status Slutrapport Matilda Brogård Uppdragsledare André Kingstedt Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsgatan 5 211 11 Malmö

Läs mer

Studentbostäder och förskola Parkering och trafik inom fastighet Krokslätt 115:30 GRANSKNINGSHANDLING

Studentbostäder och förskola Parkering och trafik inom fastighet Krokslätt 115:30 GRANSKNINGSHANDLING PM Studentbostäder och förskola Parkering och trafik inom fastighet Krokslätt 115:30 GRANSKNINGSHANDLING Datum: 2014-09-16 Konsult, uppdragsledare: Lars Löwenadler, ÅF Infrastructure Tel +46 10 505 94

Läs mer

Solnavägen vid Biomedicum och Aulan 2012-04-03

Solnavägen vid Biomedicum och Aulan 2012-04-03 Trafik 2012-04-03 Objekt: 1113 Handläggare: Mats Ekström Konsult: Structor Uppsala AB , ANTAL BLAD: 4 BLAD NR: 1 Inledning Syftet med detta är att beskriva trafiken till och från Biomedicum och Aulan och

Läs mer

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY PM ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY SLUTRAPPORT 2017-10-05 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 BEFINTLIG BUSSTATION... 3 2.1 TÄNKBARA BUSSKÖRVÄGAR... 4 2.2 KOMMENTARER... 4 3 NY BUSSTATION

Läs mer

Parkeringsutredning Utsäljeskolan

Parkeringsutredning Utsäljeskolan Parkeringsutredning Utsäljeskolan HANDLÄGGARE Tora Landgren och Anders Falk Tora.landgren@huddinge.se anders.falk@huddinge.se DATUM 2015 10 16 2 (6) Bakgrund Beskrivning av nuläget Utsäljeskolan ligger

Läs mer

BESKRIVNING, TRAFIKFUNKTIONER SVARTVIKS STRAND

BESKRIVNING, TRAFIKFUNKTIONER SVARTVIKS STRAND PM 2016-10-21 Svartviks strand Beskrivning av trafikmiljö I denna PM görs en beskrivning av planeringen för trafikfunktioner på lokal nivå i och runt nya bostadskvarteret vid Svartviks strand. Denna beskrivning

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV. Stefan Andersson

UPPDRAGSLEDARE. Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV. Stefan Andersson 14 UPPDRAG Trafikutredning Brämhult-Kyrkvägen UPPDRAGSNUMMER 12602343 UPPDRAGSLEDARE Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV Stefan Andersson DATUM Trafkutredning, avstängning av Kyrkvägen Bakgrund och syfte Samghällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16)

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16) UPPDRAGSNUMMER 2125500000 TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM VER 0.96 STOCKHOLM 1 (16) S w e co Gjörwellsgatan 22 Box 34044 SE-100 26 Stockholm, Sverige Telefon +46 (0)8 6956000 Fax +46 (0)8

Läs mer

Nyborgsvägen, Stenungsund

Nyborgsvägen, Stenungsund Stenungsund Nyborgsvägen, Stenungsund Trafikutredning 2015-12-16 ÅF Infrastructure AB/Trafikutredning ÅF-Infrastructure AB, Grafiska vägen 2, Box 1551 SE-401 51 Göteborg Telefon +46 10 505 00 00. Fax +46

Läs mer

pm01s Trafikförslag för detaljplanearbete Dunkavlemyren, Skärhamn.

pm01s Trafikförslag för detaljplanearbete Dunkavlemyren, Skärhamn. Trafikförslag för detaljplanearbete Dunkavlemyren, Skärhamn. Dokumentinformation Titel: TRAFIKFÖRSLAG FÖR DETALJPLANEARBETE DUNKAVLEMYREN, SKÄRHAMN Version: 2009-10-20 Beställare: Åsa Jönsson, Tjörns kommun

Läs mer

Rävåsskolan. www.karlskoga.se. 16 GC-väg är en förkortning för gång- och cykelväg.

Rävåsskolan. www.karlskoga.se. 16 GC-väg är en förkortning för gång- och cykelväg. Rävåsskolan Karlskoga kommun har genomfört trafikmätningar vid Rävåsskolan som visat en årsvardagsdygnstrafik (Åvadt) på 2500. Trafikvolymerna består till största delen av lätta fordon, andelen tung trafik

Läs mer

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg Beställare: FALKENBERGS KOMMUN Box 293 311 23 Falkenberg Beställarens representant: Sabina Uzelac Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Johanna Gervide Terese Salomonsson

Läs mer

KOMPLETTERANDE FÖRSLAG BJÄRRED 12:1

KOMPLETTERANDE FÖRSLAG BJÄRRED 12:1 KOMPLETTERANDE FÖRSLAG BJÄRRED 12:1 2017-05-23 Sammanfattning Sweco fick i april 2017 i uppdrag att komma med förslag på lösningar på de aspekter som behövde studeras vidare i Trafikutredning Bjärred 12:1,

Läs mer

Inventering av skolbarnens transporter hösten 2012

Inventering av skolbarnens transporter hösten 2012 Inventering av skolbarnens transporter hösten 2012 I inventeringsarbetet har tekniska förvaltningen och bildningsförvaltningen bett alla rektorer om hjälp att nå ut till samtliga klasslärare i årskurserna

Läs mer

PM Trafik Detaljplan. Uppdragsnr: (7) Uppsala WSP Sverige AB. Gunilla Sortti

PM Trafik Detaljplan. Uppdragsnr: (7) Uppsala WSP Sverige AB. Gunilla Sortti Uppdragsnr: 10219448 1 (7) PM PM Trafik Detaljplan Uppsala 2016-02-12 WSP Sverige AB Gunilla Sortti WSP Sverige AB Box 1516 751 45 Uppsala Besök: Kungsgatan 66 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr:

Läs mer

Trafikutredning bostäder vid Färgens östra strand I samband med detaljplan, Alingsås kommun

Trafikutredning bostäder vid Färgens östra strand I samband med detaljplan, Alingsås kommun Trafikutredning bostäder vid Färgens östra strand Beställare: ALINGSÅS KOMMUN Beställarens representant: Job van Eldijk Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria

Läs mer

TRAFIKUTREDNING. Trafikutredning korsning Ringvägen/Prästängsvägen. Datum Handläggare Tobias Sjöstrand. Projekt-ID

TRAFIKUTREDNING. Trafikutredning korsning Ringvägen/Prästängsvägen. Datum Handläggare Tobias Sjöstrand. Projekt-ID Handläggare Tobias Sjöstrand Tel 010-505 44 19 Mobil 0730-22 88 76 E-post tobias.sjostrand@afconsult.com Datum 2018-03-01 Projekt-ID 709 440 Kund Strömstad kommun, plan- och byggavdelningen Trafikutredning

Läs mer

MAGLEHILL HÖÖR - TRAFIKUTREDNING

MAGLEHILL HÖÖR - TRAFIKUTREDNING RAPPORT MAGLEHILL HÖÖR - TRAFIKUTREDNING 2018-07-13 UPPDRAG 286645, Höör Maglehill mfl Trafk- och bullerutredning Titel på rapport: Maglehill Höör - Trafikutredning Status: Datum: 2018-07-13 MEDVERKANDE

Läs mer

VÅRDBOENDE HASSELUDDEN - TRAFIKUTREDNING

VÅRDBOENDE HASSELUDDEN - TRAFIKUTREDNING PM VÅRDBOENDE HASSELUDDEN - TRAFIKUTREDNING SLUTRAPPORT 2017-05-15 Tyréns AB 118 86 Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986 2(8) 1 BAKGRUND

Läs mer

1 Bakgrund 1. 2 Nuläge Trafikflöde och hastighet Kollektivtrafik 2. 3 Nyetablering 2

1 Bakgrund 1. 2 Nuläge Trafikflöde och hastighet Kollektivtrafik 2. 3 Nyetablering 2 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 1 2 Nuläge 1 2.1 Trafikflöde och hastighet 1 2.2 Kollektivtrafik 2 3 Nyetablering 2 3.1.1 Sikt 3 3.1.2 Avfartsramp E20 Väg 509 5 3.1.3 Tillgänglighet och trafiksäkerhet

Läs mer

Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården.

Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården. Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården. Södertorpsgården är ett seniorboende i nördöstra Hyllie. Inför en eventuell utökning med trygghetsboende studeras olika placeringar

Läs mer

Parkeringsutredning. Rymdtorget, Bergsjön

Parkeringsutredning. Rymdtorget, Bergsjön Parkeringsutredning Rymdtorget, Bergsjön 2014-08-22 ÅF Infrastructure AB, Kvarnbergsgatan 2, Box 1551 SE-401 51 Göteborg Telefon +46 10 505 00 00. Fax +46 10 505 30 09. Säte i Stockholm. www.afconsult.com

Läs mer

Analys av trafikmiljöer

Analys av trafikmiljöer Analys av trafikmiljöer - En studie av elevers skolvägar med observationer av färdmedelsval och trafikmiljön i anslutning till skolor Våren 2010 Dokumentinformation Titel: Författare: Beställare: Analys

Läs mer

20xx-xx-xx. Skolvägsplan för Malsta skolan

20xx-xx-xx. Skolvägsplan för Malsta skolan 20xx-xx-xx Skolvägsplan för Malsta skolan Innehåll 1. Fakta om skolan 3 2. Vi som tagit fram planen 3 3. Resvanor 3 4, Skolvägen 4 5. Trafikmiljön vid skolan 4 6. Mål 5 7. Övergripande syfte 5 8. Insatser

Läs mer

PM ÄLTAVÄGEN - VÄG OCH TRAFIK

PM ÄLTAVÄGEN - VÄG OCH TRAFIK NACKA KOMMUN Förstudie Älta Centrum UPPDRAGSNUMMER 3730116000 MEDVERKANDE: JOHAN INGELSHED YLVA ALMQVIST Innehållsförteckning 1 Inledning 1 2 Befintliga Ältavägen och planerad bebyggelse 1 3 Korsningspunkter

Läs mer

Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön. 1 Bakgrund. Uppdragsnr: (9)

Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön. 1 Bakgrund. Uppdragsnr: (9) Uppdragsnr: 10235378 1 (9) PM Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön 1 Bakgrund Kommunen vill bygga en cykelbana utmed Nytorpsvägens södra sida. I dag är gång och cykeltrafiken hänvisad

Läs mer

Trafikutredning Åkervägen. Avseende på uppförande av skola

Trafikutredning Åkervägen. Avseende på uppförande av skola Trafikutredning Åkervägen Avseende på uppförande av skola Trafikutredning Åkervägen 2(22) Titel: Trafikutredning Åkervägen Utgivningsdatum: 17 maj 2016 Medverkande: Mörbylånga kommun Bengt Johansson, Rebecka

Läs mer

Trafik-PM Västra sjöstaden

Trafik-PM Västra sjöstaden 2013-06-14 Trafik- Västra sjöstaden Ystads kommun arbetar med att ta fram en detaljplan för Västra Sjöstaden. Som den del i detta behöver trafiken studeras med avseende på såväl trafiksäkerhet som framkomlighet

Läs mer

Lundagatan. PM Trafik Uppdragsnummer: Författare: Pär Båge Datum: 9 november Historik Rev Datum Beskrivning Sign

Lundagatan. PM Trafik Uppdragsnummer: Författare: Pär Båge Datum: 9 november Historik Rev Datum Beskrivning Sign Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se Lundagatan PM Trafik Uppdragsnummer: 4753 Författare: Pär Båge Datum: 9 november 2017 Historik Rev Datum Beskrivning

Läs mer

Trafikutredning Åmåsäng 2013-12-16 rev 2014-01-24

Trafikutredning Åmåsäng 2013-12-16 rev 2014-01-24 2013-12-16 rev 2014-01-24 Dokumenttitel: Trafikutredning Åmåsäng Skapat av: Per Thunmarker Dokumentdatum: 2013-12-16 Dokumenttyp: Word Dokument ID: Trafikutredning 20131216 Ärendenummer: Projektnummer:

Läs mer

TRAFIKUTREDNING BUA TRAFIKUTREDNING, FÖRSKOLA BUA, VARBERGS KOMMUN UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av

TRAFIKUTREDNING BUA TRAFIKUTREDNING, FÖRSKOLA BUA, VARBERGS KOMMUN UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av TRAFIKUTREDNING BUA TRAFIKUTREDNING, FÖRSKOLA BUA, VARBERGS KOMMUN UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av Joachim Jensen Fredrik Johnson Fredrik Johnson Innehållsförteckning 1 Bakgrund och omfattning...3

Läs mer

TRAFIKUTREDNING. Trafikutredning korsning Ringvägen/Prästängsvägen. Datum Handläggare Tobias Sjöstrand. Projekt-ID

TRAFIKUTREDNING. Trafikutredning korsning Ringvägen/Prästängsvägen. Datum Handläggare Tobias Sjöstrand. Projekt-ID Handläggare Tobias Sjöstrand Tel 010-505 44 19 Mobil 0730-22 88 76 E-post tobias.sjostrand@afconsult.com Datum 2017-01-12 Projekt-ID 709 440 Kund Strömstad kommun, plan- och byggavdelningen Trafikutredning

Läs mer

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet Inledning Bakgrund Leksands kommun önskar stärka Leksands Norets identitet och därmed stärka områdets roll som ett aktivt, levande centrum i tätorten, i kommunen och regionen. Detta gäller handel och verksamheter,

Läs mer

PM Trafikutredning korsningen Åsenvägen/ Humlevägen, Jönköpings kommun Upprättad av: Reino Erixon och Pär Larsson

PM Trafikutredning korsningen Åsenvägen/ Humlevägen, Jönköpings kommun Upprättad av: Reino Erixon och Pär Larsson PM Trafikutredning korsningen Åsenvägen/ Humlevägen, Jönköpings 2014-03-31 Upprättad av: Reino Erixon och Pär Larsson PM Trafikutredning korsningen Åsenvägen/Humlevägen, Jönköpings Kund Jönköpings Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06 Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning Kund Torsås kommun

Läs mer

Principer för utformning inför upprustning av Drottning Kristinas väg.

Principer för utformning inför upprustning av Drottning Kristinas väg. Sanna Tegnér Trafikplanering 08-508 264 27 sanna.tegner@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2009-04-14 Principer för utformning inför upprustning av Drottning Kristinas väg. Förslag till

Läs mer

Måvy hotell och trafikantservice

Måvy hotell och trafikantservice Trafikstudie PEAB BOSTAD AB Måvy hotell och trafikantservice Uppsala Trafikstudie Datum 2013-01-22 Uppdragsnummer 61381147814000 Utgåva/Status Slutleverans Anders Attelind Mario Rivera Michael Eriksson

Läs mer

Uppdragsnummer: Trafikutredning Roxenbaden

Uppdragsnummer: Trafikutredning Roxenbaden Uppdragsnummer: 100909 Trafikutredning Roxenbaden 2 (25) Denna utredning har utförts mars-april 2009 med följanden projektorganisation: Beställare Namn: Linköpings Kommun Teknik och samhällsbyggnad Adress:

Läs mer

Fördjupad utredning gällande trafikutformning

Fördjupad utredning gällande trafikutformning 2015-11-13 Fördjupad utredning gällande trafikutformning Trafikytorna kring skoltomten har studerats ur ett trafikperspektiv med utgångspunkt i det liggande förslaget till plankarta och Swecos tidigare

Läs mer

Trafikutredning Tvetavägen

Trafikutredning Tvetavägen Telge Inköp AB Version 1 Stockholm 2018-08-17 Datum 2018-08-17 Uppdragsnummer 1320035759 Utgåva/Status Version 1 Svante Nyberg Malin Lagervall Andreas Samuelsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

BUSSGATOR I BROBY SLUTVERSION

BUSSGATOR I BROBY SLUTVERSION PM BUSSGATOR I BROBY SLUTVERSION 2016-04-08 UPPDRAG 266072, Bussgator Broby Titel: BUSSGATOR I BROBY Status: Slutversion Datum: 2016-04-08 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson: Östra Göinge kommun Kenneth

Läs mer