Resultat från Invånarpanelen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Resultat från Invånarpanelen"

Transkript

1 Resultat från Invånarpanelen Tack alla ni som svarat på vad ni förväntar er av morgondagens äldreomsorg! Totalt 166 svar kom in och dessa har nu sammanställts och börjat analyserats i förvaltningen. Samhället och äldreomsorgen står inför stora utmaningar. De äldre blir allt fler samtidigt som önskemålen och förväntningar på vad äldreomsorgen kan erbjuda förändras. Nämnden för Äldreomsorg i Kungsbacka kommun ville därför i ett tidigt stadie fråga medborgarna vilka förväntningar de har på morgondagens äldreomsorg. I slutet av november, 2014 gick en fråga ut till invånarpanelen; Vad förväntar du dig av morgondagens äldreomsorg? Nedan kan du läsa resultatet från invånarpanelen. Sammanfattning Det område som framförallt förs fram i invånarpanelen är boendefrågan. Den berördes från olika håll, däribland hur man ska bo som äldre, att vara säker på att man får bo tillsammans med sin partner, att man söker ett boende som ger gemenskap på äldre dagar och vad man vill kunna göra/hur boendet ska vara utformat var frågor som många kommentarer i invånarpanelen berörde. Mat, aktiviteter och självbestämmande var andra områden som fördes fram i många av invånarpanelens kommentarer. Sammanfattningsvis låg tyngdpunkten på att kunna välja mellan olika maträtter, att det finns ett brett aktivitetsutbud både för äldre som bor på ett äldreboende eller som bor kvar hemma. Man önskar att individen i högre utsträckning ska kunna välja vilka insatser som ska utföras. Det finns ett glapp mellan den lagstiftade skyldigheten att erbjuda insatser inom äldreomsorgen och vilken service invånarna förväntar sig. Det finns flera områden som äldreomsorgen kan fortsätta att utveckla i framtiden, men också områden som kan krocka med Socialstyrelsens intentioner. Ett sådant område kan vara självbestämmandet. Det är inte självklart att professionens bedömning om vad som är medicinskt och omsorgsmässigt bäst alltid helt överensstämmer med individens önskemål. Socialstyrelsen har inte accepterat en fri nyttanderätt av hemtjänst, där man som äldre exempelvis skulle kunna beställa hemtjänst från kommunen, utan kräver en biståndsbedömning för rättssäkerheten.

2 1. Fortsatt arbete Underlaget i denna invånarpanel kommer att användas för att arbeta vidare med frågor till distriktsvisa invånardialoger. Nämnden för Äldreomsorg vill gärna fortsätta dialogen kring hur förvaltningen bäst möter de framtida behoven och förväntningarna på äldreomsorgen. För tillfället arbetar politikerna i nämnden och tjänstemän på förvaltningen med att ta fram underlag till teman för dialogerna under våren. Dialogerna kommer att vara öppna för allmänheten att delta i, och varje dialog kommer att genomföras på tre ställen- i norr, i centrum och i söder. Mer information om dialogerna kommer att publiceras på hemsidan när datum för dialogerna är satta. Vi hoppas att ni kommer att vilja delta! Äldreomsorgen söker hela tiden matcha utbudet av information om verksamheten med den information som söks inför val av utförare. Utifrån invånarpanelens underlag kommer ändringar att göras i jämförelseverktyget, en tjänst på hemsidan som möjliggör jämförelse av äldreboenden och hemtjänstgrupper. Äldreomsorgen kommer att delge resultatet från invånarpanelen till verksamheten inom äldreomsorgen, för att inspirera t ex aktivitetsutbudet på träffpunkter och äldreboenden, liksom till kommunens samhällsplaneringsgrupp, lokalförsörjningsgrupp och de lokala fastighetsbolagen. 2. Inledning Frågan som ställdes var av övergripande karaktär och äldreomsorgen ville få ett inspel i vad medborgarna ser som viktigt med vår äldreomsorg. Begreppet god kvalitet kan delas upp i två delar, det äldreomsorgen har en lagstadgad skyldighet att leverera, och det som upplevs som god kvalitet hos mottagaren. Nämnden och förvaltningen var öppna för att få medborgarnas syn på vad som är viktigt att tänka på när morgondags äldreomsorg formas. Frågan var av en öppen karaktär för att ge medborgarna möjlighet att fritt beskriva hur de tänker sig morgondagens äldreomsorg. Förhoppningen från äldreomsorgen var att genom svaren hitta utvecklingsområden som äldreomsorgen kan arbeta vidare med. I bästa fall en innovation! De synpunkter och förslag som lämnades i dialogen presenteras här schematiskt men samtliga synpunkter och förslag har också förts vidare till förvaltningsledningen för Äldreomsorgen att arbeta vidare med. Nämnden för Äldreomsorg har fått resultatet presenterat på nämndsmötet 18 februari, 2015.

3 3. Resultat Svaren kan kategoriseras enligt nedanstående: Grupperade områden Antal Boende 144 Mat 57 Aktiviteter 55 Självbestämmande 46 Tid 27 Hemsjukvård 21 Utbildningskrav 20 Utevistelse 19 Kontinuitet 18 Respekt 16 I vissa fall har flera områden nämnts inom en och samma kommentar och därför är antalet grupperade områden fler än det totala antalet kommentarer (166). 3.1 Boende Den framtida boendesituationen har fått flest kommentarer. Det kan i kommentarerna utläsas en oro inför framtiden. Dels inför att det inte ska finnas någon plats på äldreboende när man behöver det, dels en oro över att inte få bo tillsammans med sin partner (kategorin sammanboende). Det finns också en kategori som benämns boende i listan nedan som innefattar önskemål om andra typer av boendeformer, såsom fler hyresrätter, 55+-boenden, trygghetsboenden osv, men också övriga typer av kommentarer såsom att man önskar inreda sitt eget rum osv eller att man önskar att äldreboendena finns geografiskt placerade nära hemorten/centralt i Kungsbacka stad. Sammanboende 32 Utformning av äldreboendet 31 Äldreboende utan biståndsbedömning 23 Boende 23 Tillgång på äldreboende 17 Trygghetsboende 10 Utomhusmiljö äldreboende 4 LOV äldreboende 3

4 I kategorin utformning av äldreboendet återfinns önskemål om hur boendet ska vara utformat med tyngdpunkt på hemlikhet, goda gemensamhetsutrymmen, tillgång till café, frisör, fotvård, massage, vinterträdgård, musikrum, ljusrum, bibliotek, vattengympa, simbassäng etc. Även utomhusmiljön nämns, samt viljan att komma ut. Flertalet kommentarer berör möjligheten att få en äldreboendeplats utan biståndsbeslut. I dag är äldreboende en biståndsbedömd insats, vilket innebär att en biståndshandläggare tillsammans den sökande går igenom vilka insatser som skulle kunna fungera bäst för den enskilde, vare sig det handlar om att stötta upp i hemmet eller om det handlar om att flytta in på ett äldreboende. I kommentarerna finns ett tydligt resonemang kring att det inte är någon annan som ska berätta när jag ska flytta till ett äldreboende, utan jag som individ säger till när jag vill ha en plats. Här finns också flertalet kommentarer kring att man söker gemenskap i ett äldreboende, och att man önskar kunna flytta till ett äldreboende tidigare än vad som sker idag. Även valfrihet tas också upp i ett par kommentarer, att det är viktigt att själv kunna påverka var man ska bo Hur ser det ut i äldreomsorgen idag? Enligt 5 kap 4 Socialtjänstlagen ska omsorgen om äldre inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Socialnämnden ska verka för att äldre människor får möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden och ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap med andra. Kungsbacka arbetar idag enligt kvarboendeprincipen, där man utgår från att den enskilde ska kunna få så mycket hjälp som behövs för att bo kvar hemma. Den form av boende som eftersöks av invånarpanelen, ett boende med tyngdpunkt på gemenskap, är en boendeform som kan sägas ligga mellan att bo i eget hus/lägenhet och klara sig väl med hjälp av hemtjänst och att flytta in på äldreboende med ett mer omfattande vårdbehov. Den övergripande boendesituationen är en kommungemensam fråga för Kungsbacka. Idag finns det flera byggprojekt som har levererat mindre lägenheter, dock inte alltid i form av vare sig hyresrätter, trygghetsboende eller 55+-boende. Man kan fundera över att en hög tillgänglighetsanpassning av nybyggda lägenheter skulle kunna leda till att äldre både vill och kan bo kvar längre i sitt hem innan det blir aktuellt med ett särskilt boende och få tillgång till de funktioner som de vill nå med en äldreboendeplats. Den andra aspekten som tas upp av äldreboendet är en önskan om en större gemenskap. Nämnden för Äldreomsorg i Kungsbacka kommun har valt att inte bygga kommunala trygghetsboenden, men ser mycket positivt på om något företag väljer att bygga det.

5 3.2 Mat Maten är ett annat område som tas upp i kommentarerna. I de flesta kommentar sammanfattas den som att den ska vara god/bra, medan andra kommentarer är utförligare och trycker på att maten även ska vara näringsrik. I flertalet kommentarer trycks det på vikten av hemlagad mat eller mat tillagad på boendet- doften är viktig, och även möjligheten till en eventuell delaktighet vid tillagningen. Maten bör vara dagens höjdpunkt, enligt många kommentarer, och man tar upp serveringen och presentationen som två viktiga delar. Någon nämner att man borde bli serverad som i en finrestaurang istället för i en tråkig matsal. Många nämner också att man vill kunna välja mellan minst två rätter och att kunna få ett glas vin eller öl till maten ses också som en självklarhet Så här ser det ut i äldreomsorgen idag Det finns alltid två rätter att välja mellan, oavsett om man får sin mat via hemtjänsten eller om man bor på ett äldreboende. Det finns alltid möjlighet för en boende att få ett glas vin eller öl till maten, eller när boendet ställer till med fest. Alla äldreboenden i Kungsbacka har antingen ett tillagnings- eller ett mottagningskök. Det är förvaltningen för Service som lagar mat till alla enheter i kommunen. Miljö- och hälsa ställer krav på hur livsmedel får förvaras och beredas och därav ligger sällan köken i direkt koppling till avdelningarna på boendena. Istället har en del äldreboenden som t ex Blåvingevägen ett mindre kök, utformat och anpassat för att även personer med funktionsnedsättningar kan laga mat eller baka tillsammans. Enda undantaget är Bedagården, där all mat lagas på boendet av personalen. På vår hemsida kan du hitta lunchmatsedlarna för våra boenden samt mer information om maten. Det finns ett kost- och nutritionsprogram i kommunen och en dietist som tillsammans med vår medicinskt ansvariga sjuksköterska arbetar med att revidera programmet. Alla enheter, både boenden och hemtjänstgrupper, har kostombud och det finns sjuksköterskor med kost som specialinriktning. Maten som serveras i hemtjänsten är värmd vid leveransen och kvalitetssäkras vid flera tillfällen för att kontrollera att temperaturerna inte faller.

6 3.3 Aktiviteter Många av kommentarerna rör aktiviteter och utevistelse. Man lägger vikt vid att leva in i döden och att det inte ska vara som idag- förvaring. Några som nämner Kulturskolan och samarbete med andra aktörer. Några nämner också behov av uppkoppling för att kunna spela dataspel online, ha tillgång till Smart-TV och så vidare. Kommentarerna berör både aktiviteter för boende och för äldre som bor kvar hemma. Exempel på aktiviteter som efterfrågas är: musikunderhållning, kör, pingis, dataspel över nätet, utflykter, gymnastik, kortspel, teater, opera, resor (korta och längre, kanske sol/bad/inköp), dans, kurser, ut-i-friska-luften, styrketräning, tennis, musik, föredrag, sällskapsspel, vara behjälpliga i matlagning, klädvård, blomvård, arbetsterapi i större utsträckning för båda könen och föredrag. Ytterligare exempel på aktiviteter är bibliotekarie som har läs- och berättarstunder, konserter för målgruppen i centrala Kungsbacka, filmgrupper, bokcirklar, datakurser, matlagningskurser, kunna komma ut på restaurang eller bio, hjälp äldre att knyta nätverk genom att fråga till exempel sportklubbarna och Kulturskolan om de inte aktivt kan bjuda in de äldre att komma och titta på matcher och föreställningar, bingo och pubkvällar Så här fungerar det i äldreomsorgen idag För personer som bor hemma finns kommunens träffpunkter, som är utspridda över hela kommunen. Hit är alla välkomna, oavsett om man tidigare haft kontakt med äldreomsorgen eller ej. I deras utbud ingår bland annat tillgång till slöjdsalar, ipadkurser (i samarbete med biblioteken), danskvällar, tematräffar för seniorer och barnbarn med trollkarl, utflykter till museum eller liknande, pyssel, bakning, Qi-gong, skrivargrupper och korsordsquiz med musik. På äldreboenden finns en mix av gemensamma och individuella aktiviteter. Gemensamma aktiviteter kan till exempel handla om bingo, konserter, bakning eller högläsning. Individuella aktiviteter ska utformas efter den boendes egna intressen och önskemål. Alla boenden ska erbjuda daglig utevistelse. 3.4 Självbestämmande Genomgående visar kommentarerna på en önskan om ett högre självbestämmande. Inte bara vill man som äldre få välja vem som ska utföra ens insatser, man vill också själv avgöra vilka insatser man är i behov av utan inblandning från biståndshandläggare. Man vill bestämma själv när man behöver insatserna, vem som ska utföra dem och hur de ska utföras. Man säger själv till när man behöver en plats på äldreboende och vilken mat man vill bli serverad. Man vill kunna fortsätta utöva sina intressen, även när kroppen säger ifrån. Detta område kommer att behöva en fortsatt diskussion. Hur skall man hantera den enskildes egna önskemål om de är i konflikt med professionens bedömning och lagstiftningen?

Förord. Programmet ska främja samverkan mellan föreningsliv och den kommunala äldreomsorgen. Alla förslag i programmet är lika viktiga.

Förord. Programmet ska främja samverkan mellan föreningsliv och den kommunala äldreomsorgen. Alla förslag i programmet är lika viktiga. 1 Förord Det här är Linköpings kommuns program för utveckling av det sociala innehållet i vardagen för personer som är äldre. Programmet beskriver hur Linköping ska arbeta för att möta äldres sociala behov.

Läs mer

Här kan du ta del av. enkätens resultat

Här kan du ta del av. enkätens resultat Här kan du ta del av enkätens resultat Bakgrund till enkäten Utvecklingsplanen för äldreomsorgen år 2013-2018 i Kungsör utgår. I september 2018 påbörjades ett projekt med syfte att färdigställa ett nytt

Läs mer

Kvalitet inom äldreomsorgen

Kvalitet inom äldreomsorgen Revisionsrapport* Kvalitet inom äldreomsorgen Mora kommun Februari 2009 Inger Kullberg Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning och bakgrund...4 2.1 Revisionsfråga...5 2.2 Revisionsmetod...5

Läs mer

Socialnämndens vision för äldre i Habo kommun

Socialnämndens vision för äldre i Habo kommun Socialnämndens vision för äldre i Habo kommun 2018-2025 Inledning Den enskildes behov ska vara utgångspunkten för den service, vård och omsorg som Habo kommun erbjuder. En ålderdom med värdighet I Habo

Läs mer

ÄLDRE MEDBORGARE. Ett gott liv som senior. Rikt aktivitetsutbud. Ökat inflytande

ÄLDRE MEDBORGARE. Ett gott liv som senior. Rikt aktivitetsutbud. Ökat inflytande ÄLDRE MEDBORGARE Antalet äldre i Värmdö kommer att öka framöver och det är viktigt att politiken arbetar målinriktat för att skapa de bästa förutsättningarna för att våra medborgare ska få ett gott liv

Läs mer

Meddelandeblad. Nya bestämmelser gällande äldreomsorgen från och med den 1 januari 2011. Nr. 1/2011 Februari 2011

Meddelandeblad. Nya bestämmelser gällande äldreomsorgen från och med den 1 januari 2011. Nr. 1/2011 Februari 2011 Meddelandeblad Mottagare: Kommun: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg om äldre personer, MAS/ MAR Medicinskt ansvarig sjuksköterska samt medicinskt ansvarig för rehabilitering,

Läs mer

Bemötande Äldreomsorg

Bemötande Äldreomsorg Bemötande Äldreomsorg som du kan förvänta dig av socialtjänsten. Garantin gäller för dig som har insatser inom äldreomsorgen. Det första mötet är ofta avgörande för att en relation ska ha förutsättningar

Läs mer

Bemötande Äldreomsorg

Bemötande Äldreomsorg Bemötande Äldreomsorg En service- och är ett löfte om innehåll och kvalitet på dig som har insatser inom äldreomsorgen. Det första mötet är ofta avgörande för att en relation ska ha förutsättningar att

Läs mer

Bemötande Äldreomsorg

Bemötande Äldreomsorg Bemötande Äldreomsorg En service- och är ett löfte om innehåll och kvalitet på dig som har insatser inom äldreomsorgen. Det första mötet är ofta avgörande för att en relation ska ha förutsättningar att

Läs mer

Jämställdhetsanalys biståndsbedömning hemtjänst

Jämställdhetsanalys biståndsbedömning hemtjänst Jämställdhetsanalys biståndsbedömning hemtjänst Jämställdhet innebär att kvinnor och män har lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom livets alla områden. Lycksele kommun arbetar sedan 2009

Läs mer

Birkagården. Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Mål och speciell inriktning:

Birkagården. Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Mål och speciell inriktning: Birkagården Birkagården Omsorgsnämndens vision Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Mål och speciell inriktning: Birka ska med sin välutbildade personal

Läs mer

Välkommen till vår dagomsorg. Äldreomsorgen i Kungsbacka kommun

Välkommen till vår dagomsorg. Äldreomsorgen i Kungsbacka kommun Välkommen till vår dagomsorg Äldreomsorgen i Kungsbacka kommun Det här är vår dagomsorg Äldreomsorgen i Kungsbacka kommun är samlingsnamnet för all kommunal äldreomsorg. Vår målsättning är att du som

Läs mer

Lokala värdighetsgarantier

Lokala värdighetsgarantier Lokala värdighetsgarantier Lokala värdighetsgarantier - äldreomsorgens löfte till dig För att du som invånare ska veta vad du kan förvänta dig av oss har vi så kallade värdighetsgarantier för vissa av

Läs mer

Värdighetsgarantier inom äldreomsorgen Nu finns det värdighetsgarantier för dig som har hemtjänst eller bor på äldreboende i Halmstads kommun!

Värdighetsgarantier inom äldreomsorgen Nu finns det värdighetsgarantier för dig som har hemtjänst eller bor på äldreboende i Halmstads kommun! Värdighetsgarantier inom äldreomsorgen Nu finns det värdighetsgarantier för dig som har hemtjänst eller bor på äldreboende i Halmstads kommun! HEMVÅRDSFÖRVALTNINGEN Vad är en värdighetsgaranti? En värdighetsgaranti

Läs mer

Bemötande Äldreomsorg

Bemötande Äldreomsorg Bemötande Äldreomsorg dig som har insatser inom äldreomsorgen. Det första mötet är ofta avgörande för att en relation ska ha förutsättningar att bli bra. Äldreomsorgens insatser ska vara individuellt anpassade

Läs mer

Länskonferens april 2012 Evy Gunnarsson Institutionen för socialt arbete/centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning (SoRAD)

Länskonferens april 2012 Evy Gunnarsson Institutionen för socialt arbete/centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning (SoRAD) Vi får klara oss själva Hemtjänstens arbete med äldre som har missbruksproblem Länskonferens april 2012 Evy Gunnarsson Institutionen för socialt arbete/centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning

Läs mer

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende 1 Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Tierp 16 januari 2014 Regeringsuppdraget Bo bra på äldre dar Kunskap, kreativitet

Läs mer

Hur vill du bo som senior? Rapport från dialogmöte den 12 februari 2014

Hur vill du bo som senior? Rapport från dialogmöte den 12 februari 2014 Hur vill du bo som senior? Rapport från dialogmöte den 12 februari 2014 2 av 7 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Genomförande 4 Ämnena som diskuterades 4 Sammanfattning av synpunkter 5 Miljö och boendeform

Läs mer

Matpatrullen Sandviken

Matpatrullen Sandviken Matpatrullen Sandviken Matpatrullen har skapats av SPF Seniorerna, Gästrikland för att påverka och göra skillnad Varför är maten för äldre viktig? Mat är så mycket mer än bara näring för kroppen. Måltiden

Läs mer

Det här kan du förvänta dig av äldreomsorgen i Norrtälje kommun

Det här kan du förvänta dig av äldreomsorgen i Norrtälje kommun Det här kan du förvänta dig av äldreomsorgen i Norrtälje kommun Värdigt liv och välbefinnande Enligt socialtjänstlagen ska all personal i äldreomsorgen arbeta för att du får ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Läs mer

Äldreomsorg & Hospice. Välkommen!

Äldreomsorg & Hospice. Välkommen! Äldreomsorg & Hospice Välkommen! Leva livet hela livet Vi vet att du är unik. Du vet själv vad du uppskattar, vad som får dig att må bra och när och hur du vill umgås med andra. Kort sagt är det bara du

Läs mer

Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka. (Förslag till slutversion, 2010-05-19)

Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka. (Förslag till slutversion, 2010-05-19) Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka (Förslag till slutversion, 2010-05-19) Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka Nacka kommun får allt fler äldre och äldre som lever allt

Läs mer

Service- och värdighetsgarantier

Service- och värdighetsgarantier 1(6) Service- och värdighetsgarantier Antagna av socialnämnden 2016-11-23 160 Vårt gemensamma mål Du som har kontakt med oss som arbetar inom Socialtjänsten i Mullsjö kommun ska möta en kunnig och vänlig

Läs mer

Nätverk för hälsosamt åldrande 2013-05-03 Evy Gunnarsson, professor Institutionen för socialt arbete

Nätverk för hälsosamt åldrande 2013-05-03 Evy Gunnarsson, professor Institutionen för socialt arbete Vi tassar liksom runt om äldre, alkohol och äldreomsorg Nätverk för hälsosamt åldrande 2013-05-03 Evy Gunnarsson, professor Institutionen för socialt arbete Alkoholpolitik och EU inträde Liberalisering

Läs mer

Tips och råd inför val av äldreboende. En guide för dig som ska välja äldreboende

Tips och råd inför val av äldreboende. En guide för dig som ska välja äldreboende Tips och råd inför val av äldreboende En guide för dig som ska välja äldreboende Inledning SPF arbetar med ett långsiktigt program kring ålderism, d.v.s. diskriminering på grund av ålder. Inom detta program

Läs mer

Ny särskild boendeform för äldre. Bo Engström, Avd chef Strategi och plan, Äldreförvaltningen

Ny särskild boendeform för äldre. Bo Engström, Avd chef Strategi och plan, Äldreförvaltningen Ny särskild boendeform för äldre Bo Engström, Avd chef Strategi och plan, Äldreförvaltningen Lagförslag under beredning Två departementspromemorior Lagrådsremiss Proposition förväntas i juni Förslag till

Läs mer

Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge. Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF

Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge. Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF Nationell värdegrund i socialtjänstlagen Den 1 januari 2011

Läs mer

Plan för kultur på äldreboenden. Kultur- och fritidsförvaltningen Maria Bäckersten 2014-05-12. Tjörn Möjligheternas ö

Plan för kultur på äldreboenden. Kultur- och fritidsförvaltningen Maria Bäckersten 2014-05-12. Tjörn Möjligheternas ö Plan för kultur på äldreboenden Kultur- och fritidsförvaltningen Maria Bäckersten 2014-05-12 Tjörn Möjligheternas ö Sida 2 (12) Innehåll 1 Uppdrag 5 2 Mål 6 3 Inledning 7 4 Förutsättningar 8 5 Metod och

Läs mer

Bo bra på äldre dar. Eldre og bolig, Bergen 16 oktober 2013. Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se

Bo bra på äldre dar. Eldre og bolig, Bergen 16 oktober 2013. Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Bo bra på äldre dar 1 Eldre og bolig, Bergen 16 oktober 2013 Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Bakgrund 2 Nästan 20% av Sveriges befolkning har fyllt 65 år och antal och andel

Läs mer

SÄRSKILT BOENDE VÅRD OCH OMSORG

SÄRSKILT BOENDE VÅRD OCH OMSORG SÄRSKILT BOENDE VÅRD OCH OMSORG VÄLKOMMEN TILL SÄRSKILT BOENDE Den enskilde kan ansöka om särskilt boende när behovet av vård och omsorg är omfattande och den enskilde inte klarar av att bo kvar i ordinärt

Läs mer

Lokala värdighetsgarantier i äldreomsorgen

Lokala värdighetsgarantier i äldreomsorgen Socialförvaltningen Lokala värdighetsgarantier i äldreomsorgen Lokal värdighetsgaranti i Krokoms äldreomsorg Den 1 januari 2014 införs lokala värdighetsgarantier i Krokoms kommun. Värdighetsgarantierna

Läs mer

Riktlinjen ersätter : Riktlinje för Aktivitetscenter för vuxna personer med psykiska funktionshinder,

Riktlinjen ersätter : Riktlinje för Aktivitetscenter för vuxna personer med psykiska funktionshinder, Riktlinje 2014-10-16 Träffpunkt Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt Socialtjänstlagen Diarienummer: VON 2014/0264 Riktlinjen har antagits av vård- och omsorgsnämnden 2014-10-16. Nämnden

Läs mer

1 Värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Tyresö kommun

1 Värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Tyresö kommun VÄRDIGHETSGARANTIER Bilaga 1 Äldreomsorgen 1 Värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Tyresö kommun 1.1 Inflytande över den individuella vården och omsorgen 1.1.1 Seniorguide Seniorguiden är till för dig

Läs mer

Foto Maria Carlsson. Scandinav.se. Äldreomsorg i Borås Stad. Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering

Foto Maria Carlsson. Scandinav.se. Äldreomsorg i Borås Stad. Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Scandinav.se Foto Maria Carlsson Äldreomsorg i Borås Stad Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Du som är äldre ska ha möjlighet att leva ett gott liv var dag.

Läs mer

Vi är tillgängliga Du behöver bara ringa ett samtal till individ- och familjeomsorgen för att komma i kontakt med en person som kan hjälpa dig.

Vi är tillgängliga Du behöver bara ringa ett samtal till individ- och familjeomsorgen för att komma i kontakt med en person som kan hjälpa dig. Bilaga 2 Kvalitetsgarantier för Individ- och familjeomsorgen Vi är tillgängliga Du behöver bara ringa ett samtal till individ- och familjeomsorgen för att komma i kontakt med en person som kan hjälpa dig.

Läs mer

Samverkan mellan kommun och landsting

Samverkan mellan kommun och landsting Äldre medborgare Antalet äldre invånare i Värmdö kommer att öka framöver och det är viktigt att politiken arbetar målinriktat för att skapa de bästa förutsättningarna för att våra medborgare ska få ett

Läs mer

Bemötande Äldreomsorg

Bemötande Äldreomsorg Bemötande Äldreomsorg som du kan förvänta dig av socialtjänsten. Garantin gäller för dig som har insatser inom äldreomsorgen. Det första mötet är ofta avgörande för att en relation ska ha förutsättningar

Läs mer

Bemötande Äldreomsorg

Bemötande Äldreomsorg Bemötande Äldreomsorg som du kan förvänta dig av socialtjänsten. Garantin gäller för dig som har insatser inom äldreomsorgen. Det första mötet är ofta avgörande för att en relation ska ha förutsättningar

Läs mer

Bemötande Äldreomsorg

Bemötande Äldreomsorg Bemötande Äldreomsorg dig som har insatser inom äldreomsorgen. Det första mötet är ofta avgörande för att en relation ska ha förutsättningar att bli bra. Äldreomsorgens insatser ska vara individuellt anpassade

Läs mer

Rapport 2004:19 Hjälp i hemmet

Rapport 2004:19 Hjälp i hemmet Rapport 24:19 Hjälp i hemmet Vissa bistånds- och serviceinsatser inom äldre- och handikappsomsorgen i Västra Götalands län Inledning I förarbetena till den nya socialtjänstlagen (21:43), som trädde i kraft

Läs mer

Omvårdnadsförvaltningen

Omvårdnadsförvaltningen Omvårdnadsförvaltningen Datum 2006-10-17 Rev: 2007-09-12 Rev: 2009-10-15 Arbetsgrupp 2006 Arbetsgrupp 2009 Marie Fasth-Pettersson Lisbeth Eriksson Katarina Schuurman Ulrika Hernant Anita Jäderskog Caroline

Läs mer

Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige

Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-08 Eksjö kommun 575 80 Eksjö Tfn 0381-360 00 Fax 0381-166

Läs mer

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2014-04-28 Rev. 2014-05-26 AN-2014/263.730 1 (5) HANDLÄGGARE Lars Axelsson 08-535 312 27 lars.axelsson@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Kundval inom äldreboenden i

Läs mer

Bra boende på äldre dar i Örebro. Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010.

Bra boende på äldre dar i Örebro. Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010. Bra boende på äldre dar i Örebro Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010. Hej, Jag hoppas att det här materialet kan ge dig information om hur vi socialdemokrater

Läs mer

Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering

Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Scandinav.se Foto Maria Carlsson Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Vård- och äldreförvaltningen Borås Stad erbjuder många former av stöd till dig som är äldre

Läs mer

Mina timmar. Gullspångs kommuns riktlinjer för beställning och utförande av Mina timmar. Antagen av VON. Datum KS 2014/

Mina timmar. Gullspångs kommuns riktlinjer för beställning och utförande av Mina timmar. Antagen av VON. Datum KS 2014/ Mina timmar Gullspångs kommuns riktlinjer för beställning och utförande av Mina timmar Antagen av VON Datum 2018-06-11 KS 2014/373 233 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Mål... 3 Vem har tillgång till

Läs mer

motion om att Västervik bör arbeta för fler trygghetsboenden och en ökad valfrihet.

motion om att Västervik bör arbeta för fler trygghetsboenden och en ökad valfrihet. Kallelse SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2019-10-21 20 (32) Kf Ks 268 14. Motion om att Västerviks kommun bör arbeta för fler trygghetsboenden och en ökad valfrihet svar Dnr 2019/103 109 Fredrik

Läs mer

Äldrenämndens. inriktningsmål

Äldrenämndens. inriktningsmål Äldrenämndens inriktningsmål Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Sid 3 Verksamhetsidé Sid 4-5 Vision Sid 6 Uppdrag Sid 7 Ekonomi Sid 8 Verksamhet Sid 9-11 Personal/Organisation Sid 12 Inledning

Läs mer

Information om uppsökande verksamhet för 80-åringar

Information om uppsökande verksamhet för 80-åringar 1 (7) Datum 2016-12-05 Diarienummer SN 2016-129 Handläggare Christina Nilsson Direkttelefon 0380-51 85 07 E-postadress Christina.nilsson@nassjo.se Socialnämnden Information om uppsökande verksamhet för

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄT FÖR FALLPREVENTION OCH HÄLSA HOS ÄLDRE

SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄT FÖR FALLPREVENTION OCH HÄLSA HOS ÄLDRE Social verksamhet SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄT FÖR FALLPREVENTION OCH HÄLSA HOS ÄLDRE SEPTEMBER DECEMBER 2014 Maria Toll Samordnare anhörigstöd/volontärarbete/förebygga Postadress: Besöksadress: socialverksamhet@grastorp.se

Läs mer

Utbildningar för personal inom äldreomsorgen i Stockholm stad

Utbildningar för personal inom äldreomsorgen i Stockholm stad Planera för våren 2013! Utbildningar för personal inom äldreomsorgen i Stockholm stad Äldrecentrum arrangerar i samarbete med äldreförvaltningen utbildningar med olika teman inom ämnesområdet nutrition,

Läs mer

VÄRDEGRUND. Äldreomsorgen, Vadstena Kommun. SOCIALFÖRVALTNINGEN Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 116 Dnr 2012/165-730, 2012.

VÄRDEGRUND. Äldreomsorgen, Vadstena Kommun. SOCIALFÖRVALTNINGEN Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 116 Dnr 2012/165-730, 2012. VÄRDEGRUND Äldreomsorgen, Vadstena Kommun Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 116 Dnr 2012/165-730, 2012.1034 INNEHÅLL Bakgrund... 3 Nationellt... 3 Vadstena... 3 Värdegrund för vadstena kommuns

Läs mer

s SÅ TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN

s SÅ TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN Rapport 2018-01-25 VON 230/17 Vård- och omsorgsförvaltningen Enheten för kvalitet- och verksamhetsutveckling s SÅ TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN Undersökning av kvaliteten i hemtjänst och särskilt boende

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER Äldreomsorg, Vadstena Kommun Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 117 Dnr 2012/100-730, 2012.1036 INNEHÅLL Bakgrund... 3 Nationellt... 3 Vadstena... 4 Värdegrund för

Läs mer

LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR. Verksamhetstillsyn av hemtjänsten i sex kommuner i Kalmar län. Meddelande 2005:17

LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR. Verksamhetstillsyn av hemtjänsten i sex kommuner i Kalmar län. Meddelande 2005:17 LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR Verksamhetstillsyn av hemtjänsten i sex kommuner i Kalmar län Meddelande 2005:17 Verksamhetstillsyn av hemtjänsten i sex kommuner i Kalmar län Utgiven av: Meddelande

Läs mer

Riktlinjer för parboende i särskilt boende inom äldreomsorgen

Riktlinjer för parboende i särskilt boende inom äldreomsorgen Riktlinjer för parboende i särskilt boende inom äldreomsorgen 1 Rätt att bo tillsammans i särskilt boende I enlighet med socialtjänstlagen (SoL) 4 kapitlet 1 c har äldre människor som beviljas plats i

Läs mer

Kommunal vård och omsorg, hur är den organiserad? Pia Olofsson, vårdhygien NU-sjukvården

Kommunal vård och omsorg, hur är den organiserad? Pia Olofsson, vårdhygien NU-sjukvården Kommunal vård och omsorg, hur är den organiserad? Pia Olofsson, vårdhygien NU-sjukvården Ädelreformen Upprinnelsen till ädelreformen Kritik mot opersonliga långvårdssjukhus, sjukhem och ålderdomshem Klinikfärdiga

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen ANTAGNA AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014, REVIDERADE JANUARI 2017 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om

Läs mer

Äldreomsorg i Stockholms stad. Äldreombudsman Linda Vikman

Äldreomsorg i Stockholms stad. Äldreombudsman Linda Vikman Äldreomsorg i Stockholms stad Äldreombudsman Linda Vikman The Capital of Scandinavia Äldreombudsmannens uppdrag 1 Äldreombudsmannen ska verka för att äldre personer i Stockholms stad har goda levnadsförhållanden

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler. Borås Stads. Riktlinjer för hemtjänst. Hemtjänst 1

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler. Borås Stads. Riktlinjer för hemtjänst. Hemtjänst 1 Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för hemtjänst Hemtjänst 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter

Läs mer

Fler och alternativa boenden för äldre och vikten av samverkan

Fler och alternativa boenden för äldre och vikten av samverkan Fler och alternativa boenden för äldre och vikten av samverkan Konferens Integrerad bostadsplanering med fokus på äldre Göteborg 2012 05 09 Barbro Westerholm Vad kommer jag att tala om Demografin Äldres

Läs mer

Betänkandet "Rätten att få åldras tillsammans - en fråga om skälighet, värdighet och välbefinnande i äldreomsorgen", Ds 2011:33

Betänkandet Rätten att få åldras tillsammans - en fråga om skälighet, värdighet och välbefinnande i äldreomsorgen, Ds 2011:33 YTTRANDE Tyresö kommun 2011-12-05 Socialnämnden 1 (5) Dnr 2011/SN 0160 006 Socialdepartementet Betänkandet "Rätten att få åldras tillsammans - en fråga om skälighet, värdighet och välbefinnande i äldreomsorgen",

Läs mer

LOV. >> Gör dina egna val. - frihet att bestämma. Vingåker inför Lagen om valfrihet i hemtjänsten

LOV. >> Gör dina egna val. - frihet att bestämma. Vingåker inför Lagen om valfrihet i hemtjänsten LOV - frihet att bestämma >> Gör dina egna val Vingåker inför Lagen om valfrihet i hemtjänsten >> Nu införs Lagen om Valfrihetssystem (LOV) i hemtjänsten Det innebär att du själv väljer vem som ska utföra

Läs mer

Kostprogram för äldre- och handikappomsorgen inklusive socialpsykiatrin i Vantör

Kostprogram för äldre- och handikappomsorgen inklusive socialpsykiatrin i Vantör Äldre- och Handikappomsorgen V A N T Ö R S S T A D S D E L S F Ö R V A L T N I N G Sid 1(5) 2006-05-09 Kostprogram för äldre- och handikappomsorgen inklusive socialpsykiatrin i Vantör Bakgrund I oktober

Läs mer

SOSFS 2012:3 (S) Allmänna råd. Värdegrunden i socialtjänstens omsorg om äldre. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2012:3 (S) Allmänna råd. Värdegrunden i socialtjänstens omsorg om äldre. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2012:3 (S) Allmänna råd Värdegrunden i socialtjänstens omsorg om äldre Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras myndighetens föreskrifter och

Läs mer

Äldreomsorgen - För dig med demenssjukdom

Äldreomsorgen - För dig med demenssjukdom Äldreomsorgen - För dig med demenssjukdom Socialförvaltningen Äldreomsorgen Våra lokala värdighetsgarantier Delaktighet och inflytande Klippans Kommuns Äldreomsorg garanterar dig regelbundna samtal med

Läs mer

Plan för införandet av lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre i Håbo Kommun

Plan för införandet av lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre i Håbo Kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1(6) Socialförvaltningen Förvaltningens stab/kansli Britt-Louise Thorberg, utvecklingsledare 0171-525 56 britt-louise.thorberg@habo.se Plan för införandet av lokala värdighetsgarantier

Läs mer

Hur vill de årsrika bo och hur möter vi behoven. Barbro Westerholm, riksdagsledamot (L) och utredare 2008 av äldreboenden

Hur vill de årsrika bo och hur möter vi behoven. Barbro Westerholm, riksdagsledamot (L) och utredare 2008 av äldreboenden Hur vill de årsrika bo och hur möter vi behoven Barbro Westerholm, riksdagsledamot (L) och utredare 2008 av äldreboenden Det handlar om individer, inte ett kollektiv Hur vill årsrika människor ha det Ses

Läs mer

Särskilda boenden. Socialtjänsten

Särskilda boenden. Socialtjänsten Särskilda boenden Socialtjänsten November 2013 Vad är ett särskilt boende? I Uddevalla består det särskilda boendet av äldreboenden och servicebostäder. Omvårdnadsbehovet styr valet av äldreboende och

Läs mer

Datum 2015-09-24 Sida 1/3 Vårt dnr: 1151-2012:110 Vård- och omsorgsutskottet Vision för vård och omsorg Förslag till vård- och omsorgsutskottet för förslag till kommunstyrelsen för beslut i kommunfullmäktige

Läs mer

Intresse trygghetsboende Göteborgs Stad

Intresse trygghetsboende Göteborgs Stad Intresse trygghetsboende Göteborgs Stad RAPPORT DECEMBER 0 David de Courcy ScandInfo Marketing Research, Pnr: Innehållsförteckning Inledning Bakgrund och syfte Målgrupp och metod Frågeområden Delgrupper

Läs mer

Kvalitetsrevision i äldreboende

Kvalitetsrevision i äldreboende Kvalitetsrevision i äldreboende Frågor till hemvårdare Enhet: Personal som intervjuats: Datum Sammanfattning Värdegrund och vision 1. Den nationella värdegrunden för äldreomsorgen säger att omsorg om äldre

Läs mer

Vad får seniorboendet kosta?

Vad får seniorboendet kosta? Seniorvärldskonferensen 2015 Vad får seniorboendet kosta? 22 april 2015 Nils-Eric Öquist vd Bäckbacka Partners AB Frågan var alltså: vad får ett seniorboende kosta? Svar: det beror på vad erbjudandet innehåller

Läs mer

Tubberödshus. Så länge du är i livet ska du leva

Tubberödshus. Så länge du är i livet ska du leva Tubberödshus Så länge du är i livet ska du leva Så länge du är i livet ska du leva I genuin bohuslänsk natur med berg, grönska och närhet till havet ligger Tubberödshus äldreboende i Skärhamn på Tjörn.

Läs mer

Värdighetsgarantier. för äldreomsorgen i Mölndals stad

Värdighetsgarantier. för äldreomsorgen i Mölndals stad Värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Mölndals stad Värdigt liv och välbefinnande Socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Läs mer

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2015

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2015 SÄRSKILT BOENDE - 20 1 (1) VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? Vad tycker de äldre om äldreomsorgen är en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden. Underlaget

Läs mer

Sammanträdesrum Åsnen, Torggatan 12, Tingsryd Tid Onsdagen den 18 november 2009, kl. 13.30 15.30. Andréa Hellsberg, sekreterare

Sammanträdesrum Åsnen, Torggatan 12, Tingsryd Tid Onsdagen den 18 november 2009, kl. 13.30 15.30. Andréa Hellsberg, sekreterare 1 (5) TINGSRYDS KOMMUN Kommunala Pensionärsrådet Sammanträdesdatum 2009-11-18 Plats Sammanträdesrum Åsnen, Torggatan 12, Tingsryd Tid Onsdagen den 18 november 2009, kl. 13.30 15.30. Närvarande Göran Andersson,

Läs mer

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun Kvalitetskrav i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för bostäder med särskild service för vuxna

Läs mer

Resultat av genomförd brukarundersökning inom Hälsa 2018 kommunens träffpunktsverksamhet

Resultat av genomförd brukarundersökning inom Hälsa 2018 kommunens träffpunktsverksamhet Resultat av genomförd brukarundersökning inom Hälsa 18 kommunens träffpunktsverksamhet Datum: 18-- Målgrupp: Under augusti och september 18 delades enkäter ut slumpmässigt till brukare inom hemtjänsten

Läs mer

Äldreprogram för Sala kommun

Äldreprogram för Sala kommun Äldreprogram för Sala kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2008-10-23 107 Revideras 2011 Innehållsförteckning Sid Inledning 3 Förebyggande insatser 3 Hemtjänsten 3 Hemtjänst och hemsjukvård ett nödvändigt

Läs mer

Riktlinjer för biståndsinsatser enligt Socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för biståndsinsatser enligt Socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning 1 (6) Riktlinjer för biståndsinsatser enligt Socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning Version 1 1 2 (6) Inledning Socialförvaltningens verksamheter ska genomsyras av den

Läs mer

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Marianne Abramsson Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande (NISAL) Linköpings universitet marianne.abramsson@liu.se Bygg bostäder så att

Läs mer

Välkommen till. Enbackagården. Din kontaktperson : Vice kontaktperson : Träffas på telefon: Din omvårdnadsansvariga sjuksköterska: Träffas på telefon:

Välkommen till. Enbackagården. Din kontaktperson : Vice kontaktperson : Träffas på telefon: Din omvårdnadsansvariga sjuksköterska: Träffas på telefon: Din kontaktperson : Vice kontaktperson : Träffas på telefon: Din omvårdnadsansvariga sjuksköterska: Välkommen till Enbackagården Träffas på telefon: Välkommen till oss, vi ser fram emot att få lära känna

Läs mer

INFORMATION OM VERKSAMHETERNA INOM HÖGANÄS. HÖGANÄS omsorg AB

INFORMATION OM VERKSAMHETERNA INOM HÖGANÄS. HÖGANÄS omsorg AB INFORMATION OM VERKSAMHETERNA INOM HÖGANÄS Omsorg AB HÖGANÄS omsorg AB 1 2 INNEHÅLL HEMTJÄNST... 6 HEMSJUKVÅRD... 8 SÄRSKILT BOENDE... 9 KORTTIDSBOENDE... 12 DAGVERKSAMHET... 13 PERSONLIG ASSISTANS INOM

Läs mer

Välkommen till. Skedvigården. Din kontaktperson : Vice kontaktperson : Träffas på telefon: Din omvårdnadsansvariga sjuksköterska: Träffas på telefon:

Välkommen till. Skedvigården. Din kontaktperson : Vice kontaktperson : Träffas på telefon: Din omvårdnadsansvariga sjuksköterska: Träffas på telefon: Din kontaktperson : Vice kontaktperson : Träffas på telefon: Din omvårdnadsansvariga sjuksköterska: Träffas på telefon: Välkommen till Skedvigården Välkommen till oss, vi ser fram emot att få lära känna

Läs mer

fokus på anhöriga nr 10 nov 2008

fokus på anhöriga nr 10 nov 2008 FOTO: SCANPIX fokus på anhöriga nr 10 nov 2008 Utveckling av ett anhörigcenter med hälsoprofil Anhörigstödsverksamheten i Hudiksvall permanentades direkt efter projektet Anhörig 300. Ända sedan starten

Läs mer

Förslag till lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Järfälla kommun

Förslag till lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Järfälla kommun Förslag till lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Järfälla kommun Inledning Den nationella värdegrunden för äldreomsorgen ligger till grund för lokalavärdighets - garantier i Järfälla kommun.

Läs mer

Välkommen hem till ett vård- och omsorgsboende hos Uppsala kommun

Välkommen hem till ett vård- och omsorgsboende hos Uppsala kommun Välkommen hem till ett vård- och omsorgsboende hos Uppsala kommun Vi ger dig trygghet Genom att välja ett boende hos oss hyr du en lägenhet av Uppsala kommun. Det innebär att du bor hemma hos dig själv

Läs mer

Brukarundersökningar 2009 äldreomsorg, bistånd och anhörigstöd

Brukarundersökningar 2009 äldreomsorg, bistånd och anhörigstöd sida 1 (9) Brukarundersökningar 2009 äldreomsorg, bistånd och anhörigstöd sida 2 (9) SAMMANFATTNING... 3 BAKGRUND... 3 METOD... 3 RESULTAT... 3 HEMTJÄNST... 3 SÄRSKILT BOENDE OCH VÄXELVÅRD... 4 NÖJD-KUND-INDEX

Läs mer

Vi vill att människor ska leva hela livet

Vi vill att människor ska leva hela livet Vi vill att människor ska leva hela livet Daljunkaregårdens äldreboende drivs sedan maj 2008 av Temabo. Vårt mål är att skapa ett aktivare boende för äldre med inriktning musik. Vi inför en salutogen äldreomsorg

Läs mer

Äldreomsorgsplan för Sandvikens Kommun

Äldreomsorgsplan för Sandvikens Kommun Äldreomsorgsplan för Sandvikens Kommun Förslag från äldreomsorgsnämnden 2005-07-06 122 Dnr KS2006/50 1.1 Vision Framtidens äldreomsorg skall utvecklas mot att det ska finnas små marknära enheter i varje

Läs mer

Vård och omsorg i Bengtsfors kommun Information för dig som är i behov av vård och omsorg.

Vård och omsorg i Bengtsfors kommun Information för dig som är i behov av vård och omsorg. Vård och omsorg i Bengtsfors kommun Information för dig som är i behov av vård och omsorg. Vad säger socialtjänstlagen? 5 kap 4 Socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva

Läs mer

, Stockholm. Gruppboende 9:9 LSS Malmsäter 3 För äldre brukare Marks Kommun

, Stockholm. Gruppboende 9:9 LSS Malmsäter 3 För äldre brukare Marks Kommun 2017-05-22, Stockholm Gruppboende 9:9 LSS Malmsäter 3 För äldre brukare Marks Kommun Invånare 34 200 Landareal: 1000 kvkm Invånare per kvkm: 37 Centralort: Kinna Känd för Basket och Tyger Tygriket Jonas

Läs mer

Information om brukarundersökning och närstående undersökning i särskilt boende - 2010

Information om brukarundersökning och närstående undersökning i särskilt boende - 2010 2010-09-23 Sidan 1 av 12 Socialförvaltningen Information om brukarundersökning och närstående undersökning i särskilt boende - 2010 Under våren 2010 genomfördes en brukarundersökning inom de särskilda

Läs mer

Inriktning. för äldreomsorgen i Borås Stad

Inriktning. för äldreomsorgen i Borås Stad Inriktning för äldreomsorgen i Borås Stad INLEDNING Vård- och äldrenämnden beslutade 2017-01-17 att under 2017 ta fram ett inriktningsdokument som pekar ut långsiktiga och strategiska utvecklingsfrågor

Läs mer

Information om hjälp i hemmet och valfrihet

Information om hjälp i hemmet och valfrihet Information om hjälp i hemmet och valfrihet Version 9.0 20150203 Vård- och omsorg Information om hemtjänst Vad är hemtjänst? Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av stöd, service och omvårdnad

Läs mer

HEMTJÄNST I KRISTIANSTADS KOMMUN

HEMTJÄNST I KRISTIANSTADS KOMMUN HEMTJÄNST I KRISTIANSTADS KOMMUN Hemtjänst i Kristianstads kommun I den här broschyren kan Du läsa om vilket stöd Du kan söka från hemtjänsten i Kristianstads kommun. Målsättningen med hemtjänst är att

Läs mer

Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen i Norrköpings kommun

Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen i Norrköpings kommun Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen i Norrköpings kommun VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Lokala värdighetsgarantier i Norrköping Värdigt liv och välbefinnande Nationella värdegrunden Enligt ett tillägg

Läs mer

Ökad livskvalitet för äldre

Ökad livskvalitet för äldre Stockholm 29 augusti 2010 Ökad livskvalitet för äldre 11 äldrepolitiska förslag ur den kommande rödgröna regeringsplattformen 2/9 Ökad livskvalitet för äldre 11 äldrepolitiska förslag ur den rödgröna regeringsplattformen

Läs mer

Leva livet. Hela livet. Fem förslag om högre kvalitet i äldreomsorgen i Landskrona.

Leva livet. Hela livet. Fem förslag om högre kvalitet i äldreomsorgen i Landskrona. Leva livet. Hela livet. Fem förslag om högre kvalitet i äldreomsorgen i Landskrona. Leva livet. Hela livet. INLEDNING Idag är 2274 personer i Landskrona 80 år och äldre. Den gruppen kommer att öka med

Läs mer