Minnesanteckningar från Boverkets Samrådsmöte med funktionshindersrörelsen den 12 februari 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från Boverkets Samrådsmöte med funktionshindersrörelsen den 12 februari 2014"

Transkript

1 Minnesanteckningar 1(11) Datum Diarienummer /2014 Minnesanteckningar från Boverkets Samrådsmöte med funktionshindersrörelsen den 12 februari 2014 Plats Lokalen Hasslö på Scandic Hotell, Karlskrona. Närvarande HSO: Ingrid Dalén (FUB), Jan-Åke Bengtsson (RMT) Lika Unika: Jan-Olof Bergold (HRF), Jimmy Pettersson (SRF) DHR: Lars-Göran Wadén Boverket: Lena Viberg Larsson, Lars Estlander, Hanna Faming, Simon Leufstedt, Anette Johansson, Roland Thörnquist, Jörgen Lundqvist samt ordförande Andreas Johansen. Aktuellt på Boverket Ordförande Andreas Johansen välkomnar alla och inleder samrådsmötet med dagens program och en presentationsrunda. Samrådet har fått flera nya medlemmar; Lars-Göran Wadén från DHR, nygamla representanten Jan-Olof Bergold från HRF som ersätter Mattias Lundgren detta möte, och under mötet meddelar även HSO att Gert Månsson ersätter deras ursprungliga representant Pelle Kölhed. Inför mötet har Lika Unika meddelat att de tyvärr avsäger sig deltagande i samrådet. Därmed behåller SRF och HRF sina representanter/platser i samrådet och representerar inte längre Lika Unika.

2 2(11) Under punkten Nyheter informerar Jörgen Lundqvist, jurist på enheten Stad och land, om Boverkets hållning kring de särkrav som syns i samhällsdebatten. Särkraven handlar om huruvida en kommun har möjlighet att ställa högre krav på byggnadsverkets tekniska egenskaper än vad byggreglerna anger. Kommunen kan idag inte ställa högre krav än vad PBL och BBR anger i sin myndighetsutövning. Boverket har påpekat och fått gehör för synpunkten att kommunerna ska få ställa högre krav när kommunen själv är byggherre, vilket även ska gälla då kommunen är fastighetsägare. En aktuell fråga i sammanhanget, som ännu inte sett sin lösning, är huruvida civilrättsliga avtal som inbegriper överlämning av kommunal mark ska jämställas med myndighetsutövning. Inte heller det lagförslag som är på väg löser detta. Under punkten Nyheter nämns även ändring av regler för komplementbyggnader (friggebod) som är skickat på lagrådsremiss för granskning, därefter ska det bli en proposition för beslut med ikraftträdande den 2 juli Det lyftes förslag på att friggebodarna ska återkomma vid nästa samrådsmöte den 28 maj. Frågor ställdes även kring regeringens proposition (2013/14:59) om slopad tillgänglighet (hiss) till vindar för studentbostäder om högst 35 kvm. Funktionshindersrörelsens förmiddag Representanterna för funktionshindersförbunden fick möjligheten att fritt lyfta sina hjärtefrågor under samrådsmötets förmiddag. Boverket svarade på frågor. Dagordningen inledde med HSO, därefter Lika Unika och DHR. Ingrid Dalén (FUB) lyfte översiktsplanering och kostnadsfrågor Det saknas ett helhetsgrepp på översiktsplaneringen vad gäller det sociala perspektivet med stöd i socialtjänstlagen, LSS och liknande. Ingrid refererar till läget i Stockholm och undrar hur man kan få in socialtjänstlagen och erfarenhet av behoven i byggsammanhang. Förhoppningsvis har länsstyrelserna en ny representant i samrådet till mötet i maj, som kan berätta om hur de arbetar med detta i sammanhangen kring kommunernas översiktsplanering. Anette Johansson berättar att Boverket tittat på ett stort antal översiktsplaner, och konstaterar att då ordet tillgänglighet nämns så ligger fokus mest på bilars tillgänglighet. Kommunerna förstår inte riktigt hur man ska hantera det. Ingrid nämner medborgardialog och Anette menar att det finns några goda exempel på hur kommuner arbetat, men att dialogen sedan inte märkts av i den nya översiktsplanen. Det är också Ingrids erfarenhet från Stockholm.

3 3(11) Det är även viktigt att hantera de ekonomiska argument som förs kring tillgänglighet och användbarhet i den byggda miljön. Ingrid refererar till Statskontorets 200 miljarder, som utredningen Kostnads- och konsekvensanalys av lagförslaget om bristande tillgänglighet (2010:26) flaggar för i samband med att bristande tillgänglighet kan införas i som grund i diskrimineringslagen. 1 Ingrid menar att den uppgiften används okritiskt i debatten och att den inte tar hänsyn till olika typer av intäkter till följd av en god tillgänglighet och inte heller till de arbetsmarknadspolitiska konsekvenserna inklusive inkommande skatter. Ingrid undrar hur mycket Boverket arbetar med kostnadsberäkningar. Lars Estlander påpekar att Boverket inte ger sig in i debatten utan får istället uppdrag. I studentbostäder har det ingått kostnadsutredningar, men fokus har där hamnat på hur mycket man kan minska storleken och samtidigt behålla tillgängligheten. Den andra frågan i debatten om att helt ta bort tillgänglighetskraven i små bostäder har inte kommit in till Boverket ännu. Anette menar att ansvaret för samhällsövergripande kostnadsberäkningar är större än vad som rymts i Boverkets uppdrag. För att kunna visa och jämföra de faktiska kostnaderna behövs hjälp från många håll. Roland Thörnquist påminner om tidigare diskussioner i ämnet där frågan ställts om tillgängligheten kan ingå i länsstyrelsens granskningsyttrande i samband med kommunernas arbete med översiktsplanering samt lyfta till dialogen om hälsa och säkerhet. Ingrid erbjuder möjligheten att lägga nästa samrådsmöte i HSO:s lokaler i Sundbyberg, så man kan bjuda in fler förbund att möta Boverket kring frågor om hälsa och säkerhet. Jan-Åke Bengtsson (RMT) lyfter universell design/utformning Med grund i FN-konventionens artikel 2 berättar Jan-Åke om begreppet universell utformning och visar exempel genom tre foton. Första fotot visar en bassäng där man satt in en trappa istället för sedvanlig stege i och ur vattnet. Andra fotot visade en offentlig toalett där pappershållaren placerats olyckligt nära stolen, eller på fel sida av den. Tredje fotot visade en dörrautomatik till en entrédörr där manöverknappen först placerats alldeles intill dörren som då rammar besökaren, och som efteråt flyttats till ett bättre avstånd. 1

4 4(11) Tillgänglighet är inte bara en kunskapsfråga utan även en fråga om attityd. Jan-Åke menar att Det hjälper inte att ha en god ambition om den sista gubben som slår i spiken slår den fel. Därför är det viktigt att tala i form av universell utformning, som är relevant för alla från chef till snickare. Andreas instämmer och menar att tänkandet och kunskapen måste finnas med i hela kedjan, annars märker man inte av effekten av tillgänglighetsarbetet i ens egen vardag. Ingrid lyfter upphandlingar som exempel på där begreppet har stor potential och pekar särskilt på information och kommunikation. Hon ger exempel från Hammarby sjöstad där dörrautomatik felplacerades och trösklar blir för höga, men där diskussioner med byggarna fick dem att inse varför placeringen och respektive höjd är viktig. Jan-Åke berättar om upphandlingsenheten i Skövde som bjöds in till samtal, och som då inte hade någon kunskap om begreppet. Lars menar att regelverk finns, men att problem-et är kvalitetssäkring och att få med det i processen och kommunens program. Jimmy Petterson lyfter SRF:s konkreta arbete under året SRF har ett samlat dokument, Vår policy för en tillgänglig närmiljö, med definitioner och perspektiv på hur det är att leva med nedsatt orienteringsförmåga. Det finns ett aktivt nätverk inom SRF som arbetar samman förbundets frågor. Under 2014 ligger fokus på skyltning och övergångsställen. Förbundet arbetar för en enhetlig skyltning med hänsyn till kontrast, typsnitt, storlek samt taktilt med bokstäver i upphöjd relief men även att punktskrift ska höra till alla skyltar. Punktskrift och bokstäver i relief bör komplettera varandra eftersom alla som lever med nedsatt synförmåga inte lärt sig punktskrift. Många upplever stor osäkerhet när de ska korsa en väg. Det handlar om att veta att man står på rätt plats inför övergången, att man kommer över på ett säkert sätt rakt över gatan. För att navigera sig bör det finnas en kant vid övergången. Ljud och ljus kan också hjälpa till. En ny form av övergångställen har tyvärr blivit allt vanligare, som ställer större krav på (syn)kontakt med andra trafikanter eftersom de inte är ljud- eller ljusreglerade. Lars undrar vilken typ av övergångsställen som avses. Jimmy svarar att SRF förespråkar ett klassiskt övergångställe. Jimmy lyfter även re/habiliteringen där det är särskilt viktigt med en bra inlärning om hur det är att leva med nedsatt syn. Även bristande information kan vara ett hinder, och SRF upplever att kommunal information har bantats ner på sistone.

5 5(11) Jan-Olof Bergold (HRF) lyfter ljudmiljön för hörselskadade Jan-Olof är nygammal representant i Boverkets samråd och ersätter Mattias Lundgren detta möte. Jan-Olof inleder med att hörselvård är viktig eftersom den är så grundläggande för vår självbild. Att kunna höra och följa med i ett sammanhang är en förutsättning för att kunna delta aktivt i det. Jan-Olof lyfte även ljudmiljön i publika lokaler och menar att det bör finnas hörslingor i fler samlings- och utbildningslokaler, i receptioner, skolor, biografer och på teater. Mest användbar är däremot hörslingan i konferensrum/utbildningslokaler. I receptioner kan det däremot bli lite bökigt att koppla av och på telespolen på hörapparaten i kortare samtal eller information. Jan-Olof uppmärksammar att det kan vara svårt att förstå vilken inställning man ska ha på hörapparaten för att få in hörslingan. Lars påminner om att föreskrifter och allmänna råd inte handlar om avgränsningar utan om förtydliganden om vad som gäller. PBL-kunskapsbank på Boverkets webbplats visar hur gränsdragningsfrågor ska hanteras kring publika lokaler, om vad som hanteras av PBL och andra lagstiftningar. Samtidigt är det svårt att ställa nya krav på exempelvis hörslingor i samlingslokaler. Lars menar att man får sätta sitt hopp till att EU lyfter tillgänglighetsfrågor och skärper kraven, eftersom de förmodligen kommer agera tidigare än de nationella organen. Textdisplayer är viktiga i kollektivtrafiken så man kan uppfatta förseningar och annan viktig trafikinformation. Jan-Olof framhåller principen att det som sägs i högtalare även ska synas i textform. Andreas berättar om Trafikverkets arbete med Järda-systemet, som är en digitalisering av trafikinformationen i kollektivtrafiken. 2 Till teknikutvecklingen hör tre olika informations-automater med och utan display. Lars-Göran Wadén berättar om Prator, en info-automat som saknar display och är helt inriktad på talad information. Lars-Göran Wadén (DHR) lyfter föreslagna förändringar i lagstiftningen Lars-Göran är ny i samrådet och välkomnades därför särskilt. Han bjöd på ett mantra som hjälper i många situationer: Vad är unikt i den här situationen som motiverar att man utestänger människor?. Den så kallade Torsdags- 2 Järda-systemet:

6 6(11) aktionen har under flera år en gång i veckan påmint riksdagen om att diskrimineringslagen är ofullständig. Idag betraktas inte bristande tillgänglighet som diskriminerande, trots att det påtagligt utestänger människor från att delta i samhället. Ett nytt förslag på lagstiftning väntas den 18 mars Han drar en tydlig gräns mellan äldre och nyproducerade byggnader. Det kan finnas förståelse för att äldre byggnader är otillgängliga på olika sätt, men inte när nya byggnader uppförs efter dagens lagstiftning. Detta bör även få genomslag ifråga om studentbostäder där avkall på tillgänglighet varit uppe i samhällsdebatten. Studentbostäder kan i framtiden bli äldreboende och saknas tillgängligheten så kommer det bli betydligt dyrare när lägenheterna måste anpassas i efterhand. Andreas påminner om att avkall på tillgänglighet aldrig innebär att kostnaderna försvinner, utan att de skjuts på framtiden. Lars-Göran lyfter Boverkets nya handbok och stöd för inventering av flerbostadshus som exempel på sådant arbete som borde vara en naturlig del av förvaltningen, och menar att det är synd att det ska behövas extra påtryckningar. Han frågar vidare om vad ett ungdomsboende egentligen är för något. Lars klargör att Boverket tagit bort det begreppet eftersom det var svårt att definiera och numera talar om studentbostäder. Lars-Göran ser förslag om förändringar i storleken på friggebodar som ännu en öppning för att skapa otillgänglighet istället för att arbeta för att bygga bort brister En summering av förmiddagen Efter lunch summerade ordförande förmiddagens punkter och ledde en diskussion om hur rörelsen tar hand om den kunskap som förmedlas under samrådsmötena. Lika Unika avsade sig deltagande i Boverkets samråd strax innan mötestillfället den 12 februari, varför SRF och HRF övertar/behåller platserna i samrådet. Därför svarade Jimmy och Jan-Olof inte för Lika Unika utan för sitt respektive förbund. Jimmy berättar att han håller mycket utbildningar för funktionärer runt om i södra Sverige och bredvid det sprids mycket information mailledes. Jan-Åke berättar att HSO har en central person som samlar in protokoll och minnesanteckningar. Pelle Kölhed som skulle deltagit i samrådsmötet som nygammal representant för HSO, är Jan-Åke och Ingrids direktkontakt till handikappförbundsstyrelsen och informerar den. I övrigt hålls det möten både

7 7(11) centralt och regionalt i olika former där man får tillfälle att informera. Det är en process som tar tid. Ingrid huvudsakliga kontaktyta är främst kommunalt i Stockholm, där hon använder stadsbyggnadsnämndens och exploateringsnämndens gemensamma funktionshindersråd och ibland också kommunstyrelsens råd och enskilda politiker, för att sprida informationen vidare till den centrala politiken i stadshuset. Lars-Göran menar att DHR försöker effektivisera arbetet genom slopad muntlig rapportering på förbundsstyrelsens sammanträden. Istället sammanställs minnesanteckningar från alla möten så förbundet delges skriftliga rapporter. Sedan sammanställs allt och skickas ut till de lokala förbunden som medlemsbrev, mail och post och till förbundets medlemstidning SHT, Svensk handikapptidskrift. Lena Viberg-Larsson frågar representanterna om det är möjligt för dem att fungera som ett slags lättare remissorgan i olika Boverksfrågor. HSO menar att besluten om remissvar fattas centralt. SRF och DHR menar att de har mandat att lämna vissa snabba svar direkt i samrådsmötet grundat på förbundens stadgar, men inga svar som behandlar strategiska frågor eller liknande. Boverkets nya regeringsuppdrag Anette Johansson, översiktsplanerare på Boverket, berättar om nya regeringsuppdrag som delvis kommer att ha bäring på funktionshinderspolitiken. Inom regeringsuppdraget Boendeinflytande och medborgardialog studeras hur funktionshinderpolitiska frågor har beaktats och hanterats i medborgardialogen i översiktsplaneprocessen. Uppdraget ska resultera i en vägledning för medborgardialog i översiktsplaneprocessen och i den också ge förslag på hur kommunen kan fånga olika samhällsgrupper däribland personer med funktionsnedsättningar. Ytterligare ett regeringsuppdrag är att ta fram en vägledning för plan- och bygglagens hållbarhetsbestämmelser. Ett annat uppdrag gäller att ta fram en strategi för miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö. I ett par av preciseringarna av målet faller de funktionshinderspolitiska frågorna in. Lars-Göran uttrycker en vilja att bli remissrådgivande under arbetets gång och att samrådet ska bli ett rådgivande organ. Han tycker att remissrundan kommer

8 8(11) alldeles för sent i Boverkets arbete och att det därmed är svårt att påverka. Ingrid instämmer i det och menar vidare att det är alldeles för korta remisstider. Andreas berättar om regeringsuppdraget Vägledning till byggnadsnämnderna i deras arbete med tillsyn. Eftersom lagändringarna ännu inte har fått det genomslag som avsågs ska Boverket ta fram en skriftlig vägledning i syfte att ge stöd till kommuner för hur bestämmelserna om tillsyn, ingripande och påföljder kan tillämpas i olika situationer. Aktiviteter inom Boverkets delmål under 2014 Boverket ska strax lämna in årsrapporten för delmålen inom strategin för funktionshinderspolitiken, den 15 mars, och redogör därför i korthet för respektive delmål. Tonvikten ligger på vad som händer framöver. Delmål 1 och 2 Lars Estlander berättar om delmål 1 och 2 som angränsar varandra på ett så tydligt sätt, att det ibland är svårt att hålla isär dem. Inom delmål 1 sorterar regeringsuppdraget Vägledning till byggnadsnämnderna i deras arbete med tillsyn enligt ovan. Inom delmål 2 ska Boverket uppdatera informationsmaterialet som delas ut till fastighetsägare och ber representanterna om tips på nya foton/bilder, och exempel på bra åtgärder inom enkelt avhjälpta hinder som de kanske känner till och vill lyfta fram. Ingrid tipsar om att Stockholms stad har tagit fram en aktualiserad information om avhjälpta hinder med bra exempel. Delmål 3 Hanna Faming, utredare på Boverket, berättar om att Boverket nyligen lanserat en handbok, ett statligt stöd, och en broschyr och en powerpoint-presentation samt en serie webbsidor som vänder sig till kommuner och fastighetsägare. Under hösten 2013 publicerade Boverket även en samling goda exempel på hur fem kommuner arbetat på olika sätt. Hanna berättar även att det handlar om hur man förbereder inventeringen så att den blir ändamålsenlig och hur dess kunskap stärker det fortsatta arbetet. Boverket kallar detta för planera, förmedla, förbättra. Vi ser att kommuner stärker sin bostadsförsörjning både i planeringen och i förmedlingen av tillgängliga bostäder, utöver möjligheten att genomföra kostnadseffektiva förbättringar. Andreas inflikar att bara en av tio

9 9(11) kommuner har inventerat idag, och hade det varit så enkelt att bara välja en metod och börja göra så hade inte handboken och statsstödet behövts. Därför fokuserar handboken på att sätt inventeringen i sitt sammanhang för att visa nyttan med den. Det finns inga lagar som ställer krav på detta inventeringsarbete, men Lars påminner om att det förstås alltid går att lagstifta. Boverket har fått i uppdrag att administrera ett statligt stöd till kommunerna i detta. Det är 5 miljoner 2014 och 10 under 2015, totalt 15 miljoner. Stödet kan sökas från den 1 februari 2014 till den 1 augusti Kommunerna ska återrapportera till Boverket senast 1 november Stödet är uppdelat och kommunen får 75 procent vid godkänd ansökan och resterande 25 procent efter slutrapportering. Första ansökansperioden går ut den 13 maj och stödet betalas ut den 3 juni. Hanna berättar att Boverket redan har fått in en ansökan från Älvsbyns kommun och att Linköpings kommun har visat intresse. Delmål 4 Anette Johansson berättade enligt punkten Boverkets nya regeringsuppdrag ovan om de nya regeringsuppdrag som är relevanta för delmålet. Boverket kommer dessutom att genomföra uppföljningsresor i två län och besöka länsstyrelser och några kommuner. Funktionshinderfrågorna kommer att finnas med som diskussionspunkt vid besöken. Delmål 5 Lena Viberg Larsson berättade att Boverket i sin granskning av bostadsanpassningsbidraget i 33 kommuner har visat på väldigt stora brister i hanteringen. Av de intervjuer som genomförts i samband med granskning av kommunernas handläggning i framgår att utbildningsbakgrund och erfarenhetsbakgrund varierar mellan små och stora kommuner. Det kan bland annat tyda på att de stora kommunerna utbildar och informerar mer än de små kommunerna. Bristerna syns i bland annat i dokumentation och diarieföring. Fortfarande finns stora brister i beslutshanteringen. Nästan alla kommuner, ca 70 procent, fattar beslut både före och efter åtgärdernas genomförande. Omkring 25 procent säger att de fattar beslut före åtgärd. Vidare har den nya webbhandboken och två nya instruktions-filmerna blivit mycket uppskattade. Med anledning av uppdraget att göra en översyn av bostadsanpassningslagen har Boverkets inhämtat information genom enkäter till handläggare i kommunerna, fastighetsägare samt de representerade

10 10(11) förbunden tyckte två tredjedelar att handläggningen av bostadsanpassningsbidraget är problemtyngd, och drygt häften vill ha regelförändringar. Ingrid beskriver hur fort det måste gå med bostadsanpassning med hjälp av en personlig erfarenhet. Ibland över bara några dagars tid. Ingrid undrar särskilt om personer med elöverkänslighet och hur deras behov har kommit med i arbetet med bostadsanpassningar. Andreas berättar lite kort om Boverkets arbetsprocess med årsrapporten. Allmänna frågor Roland Thörnquist berättar om Sveriges monter på det sjunde World Urban Forum (WUF7) som Boverket fått i uppdrag av regeringen att samordna. Huvudtema är att bygga hus i trä och hållbarhetens sociala dimension. Roland efterfrågar feedback som kan tas med i arbetet inför WUF7. Andreas tipsar om UD2014, en internationell konferens om universell utformning som detta år hålls i Lund. Se Alternativa mötesplatser diskuteras för kommande samrådsmöten i maj och september. För maj finns ett förslag på studiebesök på Marinmuseums nya ubåtshall för att undersöka tillgängligheten på ett nybyggt museum. Roland och Andreas undersöker möjligheten. Till september bjuder HSO in samrådet till deras lokaler i Sundbyberg och ett slags stormöte där Boverket kunde möta fler förbund och perspektiv. Jan-Olof påpekar risken att samrådets syfte som arena för dialog kan komma i kläm i ett större sammanhang. Lars-Göran önskar mer information på nästa samrådsmöte om tillsynssamarbetet med länsstyrelsen och kommunerna. Det är angeläget att SKL och länsstyrelserna deltar på samrådsmötet i maj. Vid anteckningarna, Andreas Johansen

11 11(11) Samrådsmöten under februari (v.7) 28 maj (v.21) 24 september (v.39) Bilagor Material på Webben: Statskontorets 200 miljarder, utredningen Kostnads- och konsekvensanalys av lagförslaget om bristande tillgänglighet (2010:26) Järda-systemet, digitalisering av trafikinformation: Länk till lagrådsremiss om friggebodar: Länk till proposition om slopat krav på hiss för studentbostäder (35kvm) på vindar: Länk till Tillgänglighetsbloggen, inlägg om handbok och statligt stöd för att inventera tillgängligheten i flerbostadshus: UD2014, en internationell konferens om universell utformning:

Minnesanteckningar från Boverkets samrådsmöte torsdagen den 5 mars 2015. 09.30 15.00 Karlskrona Varmbadhus Norra Kungsgatan 32, 371 33 Karlskrona

Minnesanteckningar från Boverkets samrådsmöte torsdagen den 5 mars 2015. 09.30 15.00 Karlskrona Varmbadhus Norra Kungsgatan 32, 371 33 Karlskrona Diarienummer: 2191-701/2014 Version: 1 Sida 1 av 6 Minnesanteckningar Datum: 2015-03-05 Process: Delprocess: Handläggare: JennyLilja och Roland Thörnquist Beslutad av: Minnesanteckningar från Boverkets

Läs mer

Rapport 2014:12 REGERINGSUPPDRAG. Strategin för genomförandet av funktionshinderspolitiken 2011-2016

Rapport 2014:12 REGERINGSUPPDRAG. Strategin för genomförandet av funktionshinderspolitiken 2011-2016 Rapport 2014:12 REGERINGSUPPDRAG Strategin för genomförandet av funktionshinderspolitiken 2011-2016 redovisning 2013 Strategin för genomförandet av funktionshinderspolitiken 2011-2016 redovisning 2013

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Boverkets Samrådsorgan med funktionshindersförbunden den 24 oktober 2013

Minnesanteckningar från möte med Boverkets Samrådsorgan med funktionshindersförbunden den 24 oktober 2013 Minnesanteckningar Datum 2013-10-24 Minnesanteckningar från möte med Boverkets Samrådsorgan med funktionshindersförbunden den 24 oktober 2013 Plats Lokalen Trossö på Scandic Hotell, Karlskrona. Närvarande

Läs mer

RAPPORT 2015:12 REGERINGSUPPDRAG. Strategin för genomförandet av funktionshinderpolitiken 2011 2016

RAPPORT 2015:12 REGERINGSUPPDRAG. Strategin för genomförandet av funktionshinderpolitiken 2011 2016 RAPPORT 2015:12 REGERINGSUPPDRAG Strategin för genomförandet av funktionshinderpolitiken 2011 2016 Redovisning 2014 Strategin för genomförandet av funktionshinderpolitiken 2011 2016 Redovisning 2014 Boverket

Läs mer

Minnesanteckningar från Boverkets samrådsmöte tisdagen den 26 maj 2015

Minnesanteckningar från Boverkets samrådsmöte tisdagen den 26 maj 2015 Diarienummer: 2191-701/2014 Version: 1 Sida 1 av 8 Minnesanteckningar Datum: 2015-05-26 Process: Delprocess: Handläggare: Johan Kihlberg Beslutad av: Minnesanteckningar från Boverkets samrådsmöte tisdagen

Läs mer

Enkelt avhjälpta hinder. Krav, praxis, lagstiftning och ansvarsfördelning

Enkelt avhjälpta hinder. Krav, praxis, lagstiftning och ansvarsfördelning Enkelt avhjälpta hinder Krav, praxis, lagstiftning och ansvarsfördelning Vad innebär HIN 3? Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:13) om avhjälpande av enkelt avhjälpta hinder till och i lokaler

Läs mer

Tillgänglighet i detaljplaner

Tillgänglighet i detaljplaner Tillgänglighet i detaljplaner Planera för tillgänglighet Kommunerna har ett viktigt ansvar i att verka för ett samhälle som är tillgängligt för alla. Detta styrs av bl.a. Plan- och bygglagen och ska beaktas

Läs mer

Måndagenn den 8 april 2013 kl Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset

Måndagenn den 8 april 2013 kl Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR VID STADSBYGGNADSNÄMNDEN OCH EXPLOATERINGSNÄMNDEN PROTOKOLL 3/2013 Dnr SbN 2013-01281 Dnr E2013-005-00036 Tid Plats Justerat Måndagenn den 8 april 2013 kl 13.30 16.55 Bolindersalen,

Läs mer

PROTOKOLL. Inger Höij, sekreterare Anneli Nordh. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal

PROTOKOLL. Inger Höij, sekreterare Anneli Nordh. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal Plats och tid Sunnanåsrummet, 13:15 - Beslutande: Markus Evensson (S), ordförande Jörgen Brink, FUB Annelie Nordh, Reumatikerföreningen Birgith Persson, Ljusdals Diabetesförening Otto Forsberg, HRF Tomas

Läs mer

LUNDS KOMMUN PROTOKOLL 1(8)

LUNDS KOMMUN PROTOKOLL 1(8) LUNDS KOMMUN PROTOKOLL 1(8) Tid: Klockan 18.00 21.00 Plats: HSO: s lokaler, Annegården, Lund Omfattning: 1-11 Närvarande: Ann-Christin Fast SRF Lundabygden Baharan Raoufi Barn- och skolnämnd Lunds stad

Läs mer

Sammanträdesprotokoll , möte 10

Sammanträdesprotokoll , möte 10 Norrmalms stadsdelsförvaltning Norrmalms råd för funktionshinderfrågor Protokoll Sida 1 (6) Sammanträdesprotokoll 2017-12-04, möte 10 Närvarande ledamöter Louise Lindström, rådets ordförande, Förbundet

Läs mer

Tid. Måndagen den 4 november kl Plats. Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset. Justerat 2 december Ingrid Dalén.

Tid. Måndagen den 4 november kl Plats. Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset. Justerat 2 december Ingrid Dalén. Råd för funktionshinderfrågor vid stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden PROTOKOLL 9/2013 Tid Plats Måndagen den 4 november 2013 kl 13.30 15.55 Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset Justerat 2 december

Läs mer

Tid: Torsdag 24 augusti 2006 kl Plats: Fleminggatan 4, Gamla Biblioteket.

Tid: Torsdag 24 augusti 2006 kl Plats: Fleminggatan 4, Gamla Biblioteket. s HANDIKAPPRÅDET VID FASTIGHETS- OCH SALUHALLSNÄMNDEN, MARKNÄMNDEN, TRAFIK- NÄMNDEN OCH STOCKHOLMS STADS PARKERINGS AB. Protokoll nr 9, 2006. Tid: Torsdag 24 augusti 2006 kl. 14.00 17.00. Plats: Fleminggatan

Läs mer

Dags att inventera tillgängligheten i flerbostadshus!

Dags att inventera tillgängligheten i flerbostadshus! Dags att inventera tillgängligheten i flerbostadshus! Det som är nödvändigt för några, underlättar för många och är bra för alla Ett tillgängligt samhälle är en förutsättning för att alla ska kunna delta

Läs mer

Protokoll Skärholmens råd för funktionshinderfrågor

Protokoll Skärholmens råd för funktionshinderfrågor Protokoll Sida 1 (5) Protokoll Skärholmens råd för funktionshinderfrågor Tidpunkt: 2016-09-16, kl. 10.00 12.00 Lokal: Norrholmen,, plan 7. Lotta Rosenström Ordförande Mikael Erdefelt Justerare Närvarande:

Läs mer

Det är trappor till nästan alla affärer tyvärr. Om man som jag har en permobil är det omöjligt att komma in!

Det är trappor till nästan alla affärer tyvärr. Om man som jag har en permobil är det omöjligt att komma in! Beroende på om det är fysiska hinder som trappor eller dylikt kan det vara omöjligt att komma in och jag är tvungen att välja ett annat ställe eller avstå. Kvinna 53 år Tydligare skyltning över var pälsdjur

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 Kommunala Tillgänglighetsrådet 1 Uppdrag För att bereda personer med funktionsnedsättning medinflytande och insyn i handläggning av frågor av allmän karaktär skall finnas ett

Läs mer

Enkelt avhjälpta hinder. Broschyr för fastighetsägare

Enkelt avhjälpta hinder. Broschyr för fastighetsägare Enkelt avhjälpta hinder Broschyr för fastighetsägare Denna broschyr vänder sig i första hand till dig som äger en lokal dit allmänheten har tillträde eller äger allmän platsmark och vill veta vad de nya

Läs mer

Beslutande Laila Furskog, ordförande AnnaMaja Larsson

Beslutande Laila Furskog, ordförande AnnaMaja Larsson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (10) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Tisdagen den 23 september, kl. 13:00-16:30 Beslutande Laila Furskog, ordförande AnnaMaja Larsson Margareta Pohjanen

Läs mer

Välkomna! Seminarium om nya förvaltningslagen, tillgänglighet i lov- och byggprocessen och moderniseringen av Boverkets byggregler

Välkomna! Seminarium om nya förvaltningslagen, tillgänglighet i lov- och byggprocessen och moderniseringen av Boverkets byggregler Välkomna! Seminarium om nya förvaltningslagen, tillgänglighet i lov- och byggprocessen och moderniseringen av Boverkets byggregler 2018-05-30 1 Dagordning 9.30-9.45 Välkommen! Kajsa Reimers, koordinator

Läs mer

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi Tillgänglighet och delaktighet för alla Strategi Innehållsförteckning Inledning 3 Tillvägagångssätt 4 Tillgänglig fysisk miljö 5 Information och dialog 6 Ett samhälle för alla 7 Diarienummer: 2016/449

Läs mer

Riktlinjer för skyltning av Lekebergs kommuns verksamhetslokaler

Riktlinjer för skyltning av Lekebergs kommuns verksamhetslokaler Riktlinjer för skyltning av Lekebergs kommuns verksamhetslokaler Fastställd av: Kommunstyrelsen Datum: 2018-06-04 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteperson: Kommunikatör Diarienummer:

Läs mer

Rapport 2013:12 REGERINGSUPPDRAG. Uppdrag om delmål, uppföljning. ramen för En strategi för genomförandet av funktionshinderspolitiken

Rapport 2013:12 REGERINGSUPPDRAG. Uppdrag om delmål, uppföljning. ramen för En strategi för genomförandet av funktionshinderspolitiken Rapport 2013:12 REGERINGSUPPDRAG Uppdrag om delmål, uppföljning och redovisning inom ramen för En strategi för genomförandet av funktionshinderspolitiken 2011 2016 redovisning 2012 Uppdrag om delmål,

Läs mer

Gamla Biblioteket, Tekniska Nämndhuset

Gamla Biblioteket, Tekniska Nämndhuset RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR VID STADSBYGGNADSNÄMNDEN OCH EXPLOATERINGSNÄMNDEN PROTOKOLL 9/2012 Tid Tisdagen den 9 oktober 2012 kl 13.30 16.00 Plats Justerat Gamla Biblioteket, Tekniska Nämndhuset Ingrid

Läs mer

Undantag från vissa bestämmelser i plan- och bygglagen vid tillströmning av asylsökande

Undantag från vissa bestämmelser i plan- och bygglagen vid tillströmning av asylsökande YTTRANDE Vårt ärendenr: 2016-08-31 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Kristina Isacsson Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Peter Kalliopuro Undantag från vissa bestämmelser i plan- och bygglagen

Läs mer

Enkelt avhjälpt i lokaler

Enkelt avhjälpt i lokaler Enkelt avhjälpt i lokaler 2 Enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler och på allmänna platser ska åtgärdas Du får här kortfattad information om vad som gäller enligt bestämmelserna om enkelt avhjälpta

Läs mer

FKBo:s utbildningskonferens den 14 april Det här kommer vi ta upp: Fakta om Boverket. Lite fakta om Boverket

FKBo:s utbildningskonferens den 14 april Det här kommer vi ta upp: Fakta om Boverket. Lite fakta om Boverket FKBo:s utbildningskonferens den 14 april 2016 Johan Kjellberg, jurist. Lena Viberg Larsson, arbetsterapeut. Ylva Storm, jurist. Håkan Aronsson, utredare. Det här kommer vi ta upp: Lite fakta om Boverket

Läs mer

Genomförandet av funktionsrättspolitiken

Genomförandet av funktionsrättspolitiken Genomförandet av funktionsrättspolitiken Utmaningar och möjligheter med att förverkliga funktionsrättspolitiken i kommuner och landsting. Nicklas Mårtensson Funktionsrätt Sverige. Genomförandet av funktionsrättspolitiken

Läs mer

Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2

Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2 Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2 Upprättat av Certifierad sakkunnig i tillgänglighet 2016-05-20 1 (8) Tillgänglighetsinventering Fräsen 2, Kunskapsskolan, Täby kommun UPPDRAG Att

Läs mer

Yttrande över promemorian Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60)

Yttrande över promemorian Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) Datum 2018-02-27 Dokumenttyp Yttrande Diarienummer 2017/0239 Ert diarienummer Fi2016/04244/DF Handläggare Andreas Richter Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över promemorian Genomförande av

Läs mer

Yttrande över Förslag till ny Plan- och bygglag samt förslag till ändringar i anläggningslagen (1973:1149)

Yttrande över Förslag till ny Plan- och bygglag samt förslag till ändringar i anläggningslagen (1973:1149) Sundbyberg 2009-08-18 Vår referens: Stefan Eklund Åkerberg Tel. 08 546 40 422 Miljödepartementet 103 33 Stockholm Diarienummer Ange diarienummer vid all korrespondens Yttrande över Förslag till ny Plan-

Läs mer

Tillgänglighetsplan 2013-2015

Tillgänglighetsplan 2013-2015 Tillgänglighetsplan 2013-2015 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-04-29, KF 36 1 Bakgrund Det är av stor vikt att tillgänglighetsfrågor beaktas i all kommunal planering. Ledamöter i Kommunala Handikapprådet

Läs mer

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag Information om Plan- och bygglagen i din vardag 2 Titel: Information om Plan- och bygglagen i din vardag Upplaga: 2 Illustrationer: Kiran Maini Gerhardsson/Boverket ISBN (pdf): 978-91-7563-028-1 Boverket

Läs mer

Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen. Svar på remiss

Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen. Svar på remiss Lennart Klaesson Trafikplanering 08-508 260 12 lennart.klaesson@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2010-02-08 Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen.

Läs mer

Så jobbar vi med tillgänglighet i Arvika kommun

Så jobbar vi med tillgänglighet i Arvika kommun Så jobbar vi med tillgänglighet i Arvika kommun God tillgänglighet God tillgänglighet handlar om många olika aspekter i vår miljö. Att det inte finns några fysiska hinder som gör det svårt för personer

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor 1/3 Sessionssalen, 2016-11-09 kl 18:00-19:30 40-53 Beslutande Lotta Carlsson (DHR), Annelie Källkvist (SRF), Jonny Lejonberg (HRF), Marita Dahlqvist (RSMH Hoppet) Tjänstgörande ersättare Ingemar Johansson

Läs mer

Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor

Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor Dag och tid Fredag 6 december 2013 kl. 10.00 12.00 Plats Närvarande Prosten, Västerviks Bostads AB, Bryggaren, Västervik Christin Rampeltin

Läs mer

Klimatanpassningsutredningens betänkande SOU 2017:42 Vem har ansvaret?

Klimatanpassningsutredningens betänkande SOU 2017:42 Vem har ansvaret? YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-09-08 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Emilie Gullberg Miljö- och energidepartementet 10333 STOCKHOLM Klimatanpassningsutredningens betänkande SOU 2017:42 Vem har

Läs mer

Rådet godkände protokoll nr 1/2009 som lades till handlingarna.

Rådet godkände protokoll nr 1/2009 som lades till handlingarna. PROTOKOLL 2 /2009 Sammanträdesdag 1 Tisdag: 3 februari 2009 Justerat den Justerat den Ingrid Dalén Jan Lamby Närvarande: Ordförande Ledamöter Ingrid Dalén (HSO/FUB) Jan Lamby (HSO/HRF) Anna Källström (HSO/R)

Läs mer

och Boverkets byggregler, BBR

och Boverkets byggregler, BBR Läsanvisningar till regler om byggande och Boverkets byggregler, BBR Läsanvisningar till regler Läsanvisningar om byggande till regler och om BBR byggande Regelsamlingen ger en helhetssyn För att tillämpa

Läs mer

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning Anders Larsson, jurist Riksdag (PBL) Myndighet (BBR) Bemyndigande Bemyndigande Regering (PBF) Allmänna råd Idé: Otto Ryding Ny plan- och bygglagstiftning den 2 maj 2011 Gamla

Läs mer

Innehåll TD... 4. Hitta i TD... 5. En mänsklig rättighet... 6. TD:s styrka... 8. TD skapar nya förutsättningar... 11. TD-spindeln gör skillnad!...

Innehåll TD... 4. Hitta i TD... 5. En mänsklig rättighet... 6. TD:s styrka... 8. TD skapar nya förutsättningar... 11. TD-spindeln gör skillnad!... Innehåll TD... 4 Hitta i TD... 5 En mänsklig rättighet... 6 TD:s styrka... 8 TD skapar nya förutsättningar... 11 TD-spindeln gör skillnad!...12 Informationen i TD...14 Historik...15 Hitta i TD Gå till

Läs mer

Uppdrag om delmål, uppföljning och redovisning inom ramen för En strategi för genomförandet av funktionshinderspolitiken

Uppdrag om delmål, uppföljning och redovisning inom ramen för En strategi för genomförandet av funktionshinderspolitiken Rapport 2012:5 REGERINGSUPPDRAG Uppdrag om delmål, uppföljning och redovisning inom ramen för En strategi för genomförandet av funktionshinderspolitiken 2011 2016 Uppdrag om delmål, uppföljning och redovisning

Läs mer

TRF Samverkansmöte. Datum Tid 14, Mälarsalen i Landstingshuset

TRF Samverkansmöte. Datum Tid 14, Mälarsalen i Landstingshuset 1 (5) TRF Samverkansmöte Datum Tid 14,00-15.30 Plats Närvarande Mälarsalen i Landstingshuset Från TRF Hanna Wiik, Förvaltningschef, Inger Lagerqvist, Avdelningschef på Tillväxtavdelningen, Lena Wohlin,

Läs mer

Länsstyrelsens funktionshindersuppdrag. Mönsterås 1 oktober. Åsa Felix Everbrand Enheten för social hållbarhet

Länsstyrelsens funktionshindersuppdrag. Mönsterås 1 oktober. Åsa Felix Everbrand Enheten för social hållbarhet Länsstyrelsens funktionshindersuppdrag Mönsterås 1 oktober Åsa Felix Everbrand Enheten för social hållbarhet Nationellt mål för funktionshinderspolitiken Det nationella målet för funktionshinderspolitiken

Läs mer

Råd för funktionshinderfrågor stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden. Tid Tisdagen den 29 april 2014 kl Plats

Råd för funktionshinderfrågor stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden. Tid Tisdagen den 29 april 2014 kl Plats Råd för funktionshinderfrågor vid stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden PROTOKOLL 4/ Dnr SbN -00376 Dnr E-00008 Tid Tisdagen den 29 april kl 13.30 16.00 Plats Gamla Biblioteket, Tekniska Nämndhuset

Läs mer

Vind dialogen Bengt Larsén, Ted Kransby

Vind dialogen Bengt Larsén, Ted Kransby Vind dialogen 2011 Bengt Larsén, Ted Kransby Innehåll Politiken bakom satsningen Planeringsstödet Vad har planerats? Nya PBL, begrepp och definitioner Elnät och nationell havsplanering Vad händer under

Läs mer

Innehåll. TD Tillgänglighetsdatabasen Hitta i TD En mänsklig rättighet Vad är TD? TD skapar nya möjligheter...

Innehåll. TD Tillgänglighetsdatabasen Hitta i TD En mänsklig rättighet Vad är TD? TD skapar nya möjligheter... 1 Innehåll TD Tillgänglighetsdatabasen..................................... 5 Hitta i TD........................................................ 6 En mänsklig rättighet.............................................

Läs mer

Minnesanteckningar från Boverkets samrådsmöte med funktionshinderförbunden den 24 september 2014

Minnesanteckningar från Boverkets samrådsmöte med funktionshinderförbunden den 24 september 2014 Minnesanteckningar för Boverkets samråd med funktionshinderförbunden 1(10) Minnesanteckningar från Boverkets samrådsmöte med funktionshinderförbunden den 24 september 2014 Plats Vattenborgen/Castello,

Läs mer

Samverkansråd Locum AB

Samverkansråd Locum AB Fastighetsavdelningen MINNESANTECKNINGAR 1(4) 2008-02-07 Locum AB Tid & plats: 2008-02-07 kl 09.30-11.30 Locum AB, Sjukhusbacken 14 Närvarande: Björn Ekström Locum (Ordf.) Jan Lamby HSO/HiSL (Vice ordf.)

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/465-ÄN-010 Erika Barreby - bh837 E-post:

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/465-ÄN-010 Erika Barreby - bh837 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2016-01-15 Dnr: 2015/465-ÄN-010 Erika Barreby - bh837 E-post: erika.barreby@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Bostäder att bo kvar

Läs mer

Fastighetskontorets implementering av och förberedelse inför ny lag om bostadsanpassningsbidrag

Fastighetskontorets implementering av och förberedelse inför ny lag om bostadsanpassningsbidrag Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-11 Diarienummer 3090/18 Handläggare Annika Jenefeldt / Malin Josefsson Telefon: 031-368 10 30 / 031-368 10 40 E-post: annika.jenefeldt@fastighet.goteborg.se

Läs mer

Minnesanteckningar Sakråd om tillgänglighet i den byggda miljön

Minnesanteckningar Sakråd om tillgänglighet i den byggda miljön Promemoria 2018-07-27 N2018/01113/SPN Näringsdepartementet Enheten för bostäder och byggande Enheten för samhällsplanering Minnesanteckningar Sakråd om tillgänglighet i den byggda miljön Mötet inleddes

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande Reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Yttrande över slutbetänkande Reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) Datum 2018-04-13 Dokumenttyp Yttrande Diarienummer 2018/0022 Ert diarienummer Fi2018/00106/DF Handläggare Andreas Richter Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över slutbetänkande Reboot omstart

Läs mer

Strategin för genomförandet av funktionshinderspolitiken 2011 2016

Strategin för genomförandet av funktionshinderspolitiken 2011 2016 RAPPORT 2016:8 REGERINGSUPPDRAG Strategin för genomförandet av funktionshinderspolitiken 2011 2016 Slutredovisning Strategin för genomförandet av funktionshinderspolitiken 2011 2016 Slutredovisning Titel:

Läs mer

Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun

Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun Antagen av kommunfullmäktige 22 februari 2017 Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33

Läs mer

Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun. Antagen av KF 2010-04-14 63

Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun. Antagen av KF 2010-04-14 63 Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun Antagen av KF 2010-04-14 63 1 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Syfte...3 1.3 Metod...3 1.4

Läs mer

Tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 31 december 2016

Tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 31 december 2016 PM 2016:213 RII (Dnr 110-1697/2016) Tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 31 december 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Kommande regeländringar. Yvonne Svensson Rättschef

Kommande regeländringar. Yvonne Svensson Rättschef Kommande regeländringar Yvonne Svensson Rättschef Fem aktuella lagändringar och lagförslag Avskaffande av den obligatoriska byggfelsförsäkringen och ny lag om färdigställandeskydd Fler bostäder åt unga

Läs mer

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46)

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) KOMMUNSTYRELSEN Handläggare Andersson Johan Lundholm Maria Datum 2018-10-04 Diarienummer KSN-2018-2386 Näringsdepartementet N2018/03415/SPN n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll Innehåll 5 Godkännande av ärendelista... 9 6 Föregående sammanträdesprotokoll... 10 7 Uppföljning av funktionshinderplanen... 11 8 Delgivning... 13 9 Övergångsställen... 14 10 Val av vice ordförande för

Läs mer

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde. SALA1000, v 1.0, 2010-08-26 1 (6) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Information, stöd och utredning Klas-Göran Gidlöf HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

Läs mer

Samrådsmöte mellan Boverket, funktionshindersrörelsen, länsstyrelserna och SKL i Länsstyrelsens i Stockholm lokaler

Samrådsmöte mellan Boverket, funktionshindersrörelsen, länsstyrelserna och SKL i Länsstyrelsens i Stockholm lokaler Minnesanteckningar Datum 2016-10-27 Samrådsmöte mellan Boverket, funktionshindersrörelsen, länsstyrelserna och SKL i Länsstyrelsens i Stockholm lokaler Närvarande: Samrådets representanter DHR, Delaktighet

Läs mer

Inventera tillgängligheten i flerbostadshus en handbok

Inventera tillgängligheten i flerbostadshus en handbok Inventera tillgängligheten i flerbostadshus en handbok 1 2 Inventera tillgängligheten i flerbostadshus en handbok 3 Titel: Inventera tillgängligheten i flerbostadshus en handbok Utgivare: Boverket Upplaga:

Läs mer

Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen

Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen Bakgrund Prop.2013/14:59 Fler bostäder åt unga och studenter Ändringar i Plan- och bygglagen, PBL (SFS 2014:224) Beslutades i riksdagen

Läs mer

Plan- och bygglagen! Förändringar som träder i kraft vid årsskiftet 2014/2015. Nya steg för en effektivare plan- och bygglag (remiss ute nu)

Plan- och bygglagen! Förändringar som träder i kraft vid årsskiftet 2014/2015. Nya steg för en effektivare plan- och bygglag (remiss ute nu) Plan- och bygglagen! Förändringar som träder i kraft vid årsskiftet 2014/2015 Nya steg för en effektivare plan- och bygglag (remiss ute nu) Boverkets informationspaket 2014-2016 Andreas Lidholm Länsarkitekt/funktionschef

Läs mer

Rosie Persson, sekreterare. LSS-enheten ANSLAG / BEVIS LSS-enheten

Rosie Persson, sekreterare. LSS-enheten ANSLAG / BEVIS LSS-enheten 1(10) Plats och tid Beslutande LSS-enheten. Tisdagen den 12 maj 2015. 14.00-15.30 Kommunens representanter Ingrid Ivarsson, (ordf), kommunstyrelsen Kerstin Hvirf, socialnämnden Bo Nilvall, myndighetsnämnden

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN. 116 Synskadeanpassning av byggnader (KS 2011.109) Beslut

VALLENTUNA KOMMUN. 116 Synskadeanpassning av byggnader (KS 2011.109) Beslut Sammanträdesprotokoll 19 (37) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2012-10-18 116 Synskadeanpassning av byggnader (KS 2011.109) Beslut Näringslivs- och planutskottet föreslår att: Kommunstyrelsen

Läs mer

Tillgänglighetskrav i befintliga miljöer

Tillgänglighetskrav i befintliga miljöer Tillgänglighetskrav i befintliga miljöer Ewa Krynicka Storskog 22 oktober, Lund Funktionsnedsättning och funktionshinder = två olika saker Funktionsvariation? 2016-02-29 Sida 2 2016-02-29 Sida 3 Bindande

Läs mer

Yttrande Länsstyrelsen vill som tillsynsmyndighet i övrigt lämna följande synpunkter.

Yttrande Länsstyrelsen vill som tillsynsmyndighet i övrigt lämna följande synpunkter. Sociala enheten Yttrande 2009-01-30 sid 1 (5) 700-28404-2008 Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Möjlighet att leva som andra Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU

Läs mer

1 Mötets öppnande, upprop Ordförande hälsade välkommen förklarade mötet öppnat och ett upprop gjordes.

1 Mötets öppnande, upprop Ordförande hälsade välkommen förklarade mötet öppnat och ett upprop gjordes. PROTOKOLL ORGAN: Kommunala funktionshinderrådet, KFR TID: Onsdagen den 6 maj 2009 klockan 13.30 16.30 PLATS: Svansjörummet, Kommunhuset Kinna Närvarande: Karin Jageby ordförande Eva-Karin Torhem-A vice

Läs mer

Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt

Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt Nu är det dags! Har du som fastighetsägare satt dig in i frågan om enkelt avhjälpta hinder? Om inte så är det hög tid nu! Varför denna broschyr?

Läs mer

Enkelt avhjälpt i lokaler dags att åtgärda!

Enkelt avhjälpt i lokaler dags att åtgärda! Enkelt avhjälpt i lokaler dags att åtgärda! 2 Hinder ska åtgärdas Hinder, som exempelvis höga trösklar, tunga dörrar eller dålig belysning, finns både i byggnader och utemiljö. Du som äger en lokal dit

Läs mer

Boverket Plan- och bygglagen

Boverket Plan- och bygglagen Boverket Plan- och bygglagen Innehållsförteckning 3 Byggnadsnämndens tillsyn 4 Vad är tillsyn? 5 Intervju med Margareta Yngvesson 6 Vad är syftet med tillsynen? 7 Vad har vi för nytta av tillsyn? 8 När

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Föregående protokoll 3 Information från socialnämnden 4 Tillgänglighet 5 Tillgänglighetspris 6 Information om Mötesplats Krokom

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset 1(12) - Sammanträdesdatum Plats och tid Listerbysalen kl 17 00 18 10 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Justeringens

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 15.00 17.30 Beslutande Pehr Magnusson, SN, ordförande Linda Gottschalk, HRF, vice ordförande Boel Rosdahl, BN Bertil Ek, NHR Kjell Carlström, RMA

Läs mer

Karolina Celinska 2016-02-29 Karolina.celinska@dhr.se. Remissvar avseende betänkandet Bostäder att bo kvar i. (SOU 2015:85) N2015-06917-PUB

Karolina Celinska 2016-02-29 Karolina.celinska@dhr.se. Remissvar avseende betänkandet Bostäder att bo kvar i. (SOU 2015:85) N2015-06917-PUB Vår referens: Stockholm Karolina Celinska 2016-02-29 Karolina.celinska@dhr.se Näringsdepartementet 100 33 Stockholm Remissvar avseende betänkandet Bostäder att bo kvar i. (SOU 2015:85) N2015-06917-PUB

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset 1(12) Sammanträdesdatum Plats och tid Listerbysalen kl 17 00 19 30 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Anita

Läs mer

Remiss Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25)

Remiss Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) YTTRANDE 2016-10-10 Dnr: 2016/641 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Remiss Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) Mark- och miljööverdomstolen

Läs mer

Ewa Samuelsson Magnus Lindmark Karin Hansson Nyberg sekreterare Närvarande:

Ewa Samuelsson Magnus Lindmark Karin Hansson Nyberg sekreterare Närvarande: KOMMUNSTYRELSENS RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR Protokoll nr 3 fört vid Stockholms kommunstyrelses funktionshinderråds sammanträde måndagen den 18 mars 2013 kl. 15.00 16.15 Justerat den 20 / 3 2013 Ewa

Läs mer

Ett Skåne utan hinder En rapport om kommunernas tillgänglighetsarbete. HSO Skåne rapport 2008:1

Ett Skåne utan hinder En rapport om kommunernas tillgänglighetsarbete. HSO Skåne rapport 2008:1 Ett Skåne utan hinder En rapport om kommunernas tillgänglighetsarbete HSO Skåne rapport 2008:1 Ett Skåne utan hinder HSO Skåne rapport 2008:1 Detta är en rapport över hur kommunerna kommit igång med tillgänglighetsarbetet,

Läs mer

Temakväll om aktuella funktionshinderspolitiska frågor Den 7 mars Riitta-Leena Karlsson

Temakväll om aktuella funktionshinderspolitiska frågor Den 7 mars Riitta-Leena Karlsson Temakväll om aktuella funktionshinderspolitiska frågor Den 7 mars 2016 - Riitta-Leena Karlsson The Capital of Scandinavia Innehåll FO:s information om följande Upphandlingsfrågor - nytt program för upphandling

Läs mer

Tillgänglighetsvecka 27/5 1/6

Tillgänglighetsvecka 27/5 1/6 Tillgänglighetsvecka 27/5 1/6 Varje dag utom torsdag: Speakers Corner kl. 11.00 13.00 och kl. 16.00 18.00 Plats: Entrén till Kungsgatan/Fristadstorget ESOF Arrangörer: ESOF, DHR, RTP, Reumatikerföreningen,

Läs mer

En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering - SOU 2018:46

En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering - SOU 2018:46 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-10-12 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Eva Hägglund Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2012-09-24 1 (10) Hans Moberg (KD) tjänstgörande ersättare

Kommunala Handikapprådet 2012-09-24 1 (10) Hans Moberg (KD) tjänstgörande ersättare Kommunala Handikapprådet 2012-09-24 1 (10) Plats och tid Hörsalen i Centrumhuset, Hyltebruk, kl. 16.00-17.30 Beslutande Politiker Åke Morin (C) ordförande Bo-Gunnar Åkesson (M) Lennart Ohlsson (C) Dorothea

Läs mer

Minnesanteckningar från Samverkansgrupp BN/TN och handikapporganisationerna

Minnesanteckningar från Samverkansgrupp BN/TN och handikapporganisationerna Stadsarkitektkontoret 2011-01-27 Protokoll nr 11 Minnesanteckningar 2010 0303 från Samverkansgrupp BN/TN och handikapporganisationerna Närvarande Eva Ahlin (BN), Peter Wigren (TN), Lil Jacobson (SAK -

Läs mer

Tillgängliga verksamheter i en stad för alla

Tillgängliga verksamheter i en stad för alla Tillgängliga verksamheter i en stad för alla Tips på hur du kan göra din verksamhet framkomlig och välkomnande för personer med funktionsnedsättning Stockholm en stad för alla Stockholms stad arbetar

Läs mer

Reglemente för kommunala rådet för funktionshinderfrågor

Reglemente för kommunala rådet för funktionshinderfrågor Reglemente för kommunala rådet för funktionshinderfrågor Dokumenttyp Reglemente Fastställd/upprättad 2010-11-29 av Kommunfullmäktige 20 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Rådet för funktionshinderfrågor

Läs mer

5 Information om projektet "ungdomsråd för barn och unga med funktionsnedsättning" - Sebastian Flygar, projektledare

5 Information om projektet ungdomsråd för barn och unga med funktionsnedsättning - Sebastian Flygar, projektledare KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [2] Tid, Kl 16:30 Plats Kommunalhuset, plan 2, Alytus Ärenden 1 Godkännande av dagordningen 2 Val av justerare 3 Papperslös nämndhantering 4 Information från SL - Ditte Kahlström

Läs mer

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov 2014-06-04 1 (5) CIRKULÄR 14:21 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Anna-Bie Agerberg Kommundirektörer Bygglov, nämnd Bygglov, förvaltning Bygglovchefer eller motsvarande Information om lagändringar

Läs mer

Självskattning av tillgänglighet i stadens lokaler Sid 1

Självskattning av tillgänglighet i stadens lokaler Sid 1 Självskattning av tillgänglighet i stadens lokaler Sid 1 Bakgrund och syfte Stockholm ska vara en stad som är tillgänglig för alla det ställer krav på flera olika sätt. Ett är hur de lokaler vi bedriver

Läs mer

Råd för funktionshinderfrågor vid. stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden. Tid Tisdagen den 4 november 2014 kl Plats.

Råd för funktionshinderfrågor vid. stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden. Tid Tisdagen den 4 november 2014 kl Plats. Råd för funktionshinderfrågor vid stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden PROTOKOLL 9/2014 Dnr SbN 2014-00376 Dnr E2014-00008 Tid Tisdagen den 4 november 2014 kl 14.00 16.15 Plats Gamla Biblioteket,

Läs mer

Tillsynsbeslut enligt lag (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag m.m.

Tillsynsbeslut enligt lag (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag m.m. Beslut Datum 2015-04-02 Diarienummer 1363-2051/2014 NN Eskilstuna kommun 631 86 ESKILSTUNA Tillsynsbeslut enligt lag (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag m.m. Slutsatser Boverket riktar kritik mot Eskilstuna

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av styrningen inom. funktionshinderspolitiken 2017:133. Dir. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017

Kommittédirektiv. Översyn av styrningen inom. funktionshinderspolitiken 2017:133. Dir. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017 Kommittédirektiv Översyn av styrningen inom Dir. funktionshinderspolitiken 2017:133 Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska se över styrningen inom

Läs mer

PROTOKOLL. Jessica Lövdahl, sekreterare Karl-Erik Wigholm, DHR. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal

PROTOKOLL. Jessica Lövdahl, sekreterare Karl-Erik Wigholm, DHR. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal Plats och tid Sunnanåsrummet 13:15-16:00 Beslutande: Helena Brink (c), ordförande Elin Jonsson, Demensföreningen Karl-Erik Wigholm, DHR Jörgen Brink, FUB Otto Forsberg, HRF Övriga deltagande Utses att

Läs mer

Föredragande borgarrådet Roger Mogert anför följande.

Föredragande borgarrådet Roger Mogert anför följande. PM 2016:164 RII (Dnr 110-1185/2016) Kompletterande promemoria avseende Boverkets rapport 2014:38 Översyn av lagen om bostadsanpassning m.m. Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 7 oktober 2016

Läs mer

MARIA - GAMLA STANS HANDIKAPPRÅD

MARIA - GAMLA STANS HANDIKAPPRÅD M ARIA-GAMLA STANS STADSDELSFÖRVALTNING PROTOKOLL 3/2006 2006-03-20 MARIA - GAMLA STANS HANDIKAPPRÅD Justeras 22 /3 2006 Tomas Wahlström Erika Beliaev Datum 20 mars 2006 Klockan 15.30 17.30 Plats Maria

Läs mer

Råd för funktionshinderfrågor vid stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden

Råd för funktionshinderfrågor vid stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden Råd för funktionshinderfrågor vid stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden PROTOKOLL 10/2013 Dnr SbN 2013-01281 Dnr E2013-005-00036 Tid Måndagen den 2 december 2013 kl 13.30 16.20 Plats Gamla Biblioteket,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sid 1 (6) Sammanträdesprotokoll 2015-03-02 Plats och tid Amsterdam, kl. 13:00-15:30 Närvarande Se sidan 2 Justeringens tid 2015-03-17 kl 11.00 Stadshuset Sekreterare Veronica Silén Ordförande Daniel Olsson

Läs mer