så kommer frågeställningarna fram. Materialet är skrivet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "så kommer frågeställningarna fram. Materialet är skrivet"

Transkript

1 Till läraren Det material som återfinns på denna webb är ett urval av originalmaterial från arkiven. De har olika bakgrund, och olika innehåll, men det materialet har gemensamt är att det har hanterats, sorterats och sparats i arkiv. Det är alltså ursprungskällor som är öppna för tolkningar. Utifrån detta källmaterial kan man ställa frågor till det förflutna. - Vad hände egentligen under andra världskriget i Jämtland och Härjedalen? Vad hände i vår omgivning, och hur har det påverkat oss? Trots att Sverige stod utanför kriget, påverkades även våra liv av dess händelser. En del av dessa dokument behandlar frågor som åsiktsregistrering, censur, flyktingpolitik mm. Det är frågor som är lika intressanta än i dag De temaområden som återfinns är: Kristid Neutralitet En Svensk soldat Arbetskompani Flyktingar Propaganda Spioner kurirer Hjälparbete Under dessa teman återfinns ett antal dokument, foton och brev. För att hjälpa eleverna att tolka materialet, och läraren att använda det i sin undervisning, har vi lagt ut bakgrundstexter samt frågeställningar för varje tema. Om ni klickar på ugglan utifrån följande aspekter: så kommer frågeställningarna fram. Materialet är skrivet - Undervisningen ska ge eleverna förutsättningar att utveckla kunskaper om historiska förhållanden, historiska begrepp och metoder och om hur historia kan användas för olika syften - Hur kvinnor och män genom tiderna har skapat och förändrat samhällen och kulturer. - Hur vi kan veta något om det förflutna genom historiskt källmaterial och möten med platser och människors berättelser. - Eleverna ska genom undervisningen även ges förutsättningar att utveckla förmågan att ställa frågor till och värdera källor som ligger till grund för historisk kunskap - Varje tids människor måste bedömas utifrån sin samtids villkor och värderingar Tanken är att olika kunskapsformer, som fakta, förståelse, färdighet och förtrogenhet ska samspela med varandra på ett sätt som gör det enkelt för er att använda materialet direkt i undervisningen. Det ges naturligtvis också möjligheter för eleven att utifrån det källmaterial som vi publicerar, ställa egna frågor, hitta förklaringar och genom egna tolkningar av källorna testa om förklaringarna håller. Vår ambition är att lyfta fram exempel ur arkiven som kan väcka intresse för såväl elever som lärare.

2 Kristid Det var nödvändigt att ransonera maten under kriget så den skulle räcka till alla. Det finns en liten risk att jorden drabbas av en solstorm. Tänk dig in i att detta händer. Det innebär att all magnetism slås ut, och det betyder att inga datorer, tv-apparater, mobiler eller liknande fungerar. Det finns inte heller någon ström, så du har varken tillgång till kyl eller frys, spis eller lampor. Transporterna kan inte heller fungera, ingen bensin finns tillgänglig. Det är inte bara du som drabbas av den här katastrofen, utan hela världen. Men det vet du förstås inte ens om! Jobba i grupper 1 Hur tror du att du reagerar? Vad är det första ni gör? Efter ett dygn, vad tror du händer då? Hur gör ni för att förbereda er för att klara er även fortsättningsvis? Hur tror ni man klarar sig bäst genom att tänka på sig själv i största möjliga mån, eller genom att samarbeta och dela med sig? 2 Vad har ni för möjligheter att leva i ett samhälle utan värme, kranvatten, spis, kyl o s v? Vad har ni för alternativa sätt att försörja er på? Hur löser ni situationen? Tänk efter vad det finns för möjligheter att få rent vatten! Vad för mat kan ni själva hitta ute i naturen? Vilka frukter, bär och svampar kan ni hitta att äta? Har ni möjlighet att fånga djur att äta? Vet ni isåfall hur man tillreder djuren? (flår dem och tar ur inälvor) Har ni möjlighet att fiska? Hur gör man bäst för att hålla värmen mitt i vintern? Kan ni göra upp eld, och har ni någon plats att göra upp eld på? (kol och tändvätska finns inte!) Hur tror ni att ni håller kontakt med andra människor? Alla vill väl veta vad som händer och om det kommer några nyheter hur gör ni för att samordna sådant? Känner ni till några läkemedel från naturen, sådant som ni själva skulle kunna få tag i under en sådan här situation? 3 Titta under temat kristid (ungdomens riksinsamling) och ta reda på olika sätt man försökte försörja sig under 1940-talet. Vilka tips tar ni till er?! 4 Titta också under kvinnlig beredskap. Vid tiden för andra världskriget var samhället fortfarande väldigt uppdelat mellan manligt och kvinnligt. När männen togs bort från sina arbeten, krävdes det många gånger att kvinnor ersatte dem på arbetsplatserna för att det vardagliga samhället skulle fortsätta att fungera. Efter kriget fortsatte sedan många kvinnor att arbeta utanför hemmet, och det samhälle vi har idag, där alla vuxna förutsätts arbeta, började växa fram. Dock: Under en krissituation som den med solstormen ovan, vilka arbeten skulle man vara tvungen att se till att någon skötte, och vilka skulle man kunna dra in på tillfälligt?

3 Neutralitet och Censur Neutralitet 1. Neutralitet; vad är det och vad innebär det? 2. Idag har vi i Sverige bestämt att vi ska vara neutrala i krig och alliansfria i fred. Vad innebär det? 3. Sverige är inte med i Nato (Nordatlantiska fördragsorganisationen), men vår försvarsmakt har ett nära samarbete västerut. Vår närvaro i Afghanistan är under Nato-flagg t ex. Många menar att vi inte skulle klara oss själva om vi blev anfallna, och därför borde vi gå med i Nato. Vi skulle också få vara med och bestämma mer om vi var medlemmar än bara samarbetspartners. Samtidigt är ju Nato ett samarbete, så ska andra länder hjälpa oss när vi kommer i krig, ska vi också hjälpa dem om de blir anfallna. Tycker du att Sverige ska gå med i Nato? 4. Vad skulle hända i en krissituation, om någon anföll Sverige, om vi inte är med i Nato? Tror du vi skulle få hjälp då? 5. När hela Europa var i krig, och Tyskland invaderat både Norge och Danmark, tillät den svenska regeringen (som var en samlingsregering vilket innebär att alla partier styr tillsammans alla var alltså överens) att man skulle tillåta tyskarna att transportera personer, djur och förnödenheter genom Sverige. Var vi då fortfarande ett neutralt land? Och tycker du att man fattade rätt beslut? Argumentera för hur du tycker! 6. Klicka på flygplanet, och läs brevet om kränkning. Vad har hänt? Varför är brevskrivaren så upprörd? Hur och varför uppkommer ett sådant rykte som det står om i brevet? Är det ett farligt rykte? Vad kan det få för konsekvenser? 7. Klicka på bilden Tysktåg under uppehåll. Följ sedan länken tågtransporter. Där hittar du en lista över tyska soldater och officerare som åkte via Storlien den 6 augusti Hur gamla var de yngsta killarna som var med? 8. Läs polisrapporten om händelsen på tågstationen den 17 december Tänk dig in i situationen. Hur tycker du att poliskonstapel B Skoglund verkar vara? Fundera över varför han tar situationen så allvarligt! Vad är han rädd för? 9. Vad är kommunism? Skriv ca en sida som förklaring till ideologin. 10. Varför ansåg man att kommunister kunde vara farliga för samhället? 11. Läs brevet på samma sida som soldatlistan du jobbade med under fråga 6. Här kan man förstå att det pågår en utredning kring en kvinna, som man misstänker är kommunist och att hon är farlig för landet. Vad är det Landsfogden i Skaraborgs län vill veta? Varför vill han ha svar på just de frågorna tror du? 12. Vad finns det för likheter mellan tankegångarna hos författarna till de båda texterna?

4 Censur 1. Vad betyder ordet censur? 2. Fram till den 1 januari 2011 fanns Statens Biografbyrå, som censurerade film och satte åldersgränser. Nu ska inte vuxenfilmer censureras längre, men en särskild myndighet ska fortfarande ha ansvar för att granska filmen för att bestämma åldersgräns. Är det rätt att man censurerar film, och sätter åldersgränser? Varför? 3. Ska en tidning få skriva precis vad som helst? Om inte - var går gränsen? 4. Under kriget handlade censur om att vara försiktig med information som annars kunde komma fram till fienden. Det kunde också vara att man inte fick säga något illa om länder som man annars var rädd skulle förklara krig mot Sverige. Vad tycker du om det? Motivera och argumentera för hur du tänker! 5. Är det rimligt att man inte har lika stora möjligheter att säga och skriva precis vad man tycker under krigstid, eller är det en rätt människor ska ha oavsett vilka omständigheter som gäller? 6. Ljuger du någon gång? I så fall, varför? 7. Vad innebär begreppet en vit lögn? Tycker du man kan använda det? I så fall när? 8. Två av världens största kulturer är islam och västerländsk humanism (som bygger på kristendomen). I de flesta länder i Europa bor människor ur båda dessa kulturer. Om något anses tabu (att man t ex inte ska röra, skriva om, rita av eller prata högt om) inom en av kulturerna men inte inom den andra ska man ta hänsyn till varandra då? Ge egna exempel på hur du tänker! 9. Enligt islam får man inte rita av Gud eller Muhammed. Jyllandsposten i Danmark, som är en av landets största tidningar, valde att ändå publicera karikatyrer på Muhammed. Redaktören hänvisade till yttrandefriheten och tryckfriheten. Argumentera för om du tycker de gjorde rätt eller fel! 10. Utifrån hur du resonerade i fråga 8 och 9 är det en form av censur? 11. Per Albin Hansson säger i sitt tal till svenska folket den 12 april 1940, 3 dagar efter att Tyskland invaderat Danmark och Norge, att man inte skulle tillåta en krigförande makt att utnyttja svensk mark för sina syften. Ändå började tysktrafiken i största hemlighet gå genom Sverige bara några dagar senare. Var det han sa lögn? Var det i så fall OK? Argumentera för hur du tänker!

5 En svensk soldat 1. Klicka på bilden militär beredskap. Vilket datum är dokumentet skrivet? 2. Vad hände den dagen ute i Europa? 3. Dokumentets första mening lyder: Härmed har jag äran, meddela, att förstärkt försvarsberedskap är anbefalld, varvid vissa delar av landstormen inkallas till värnpliktstjänstgöring. Vad betyder den meningen egentligen? 4. Om man i dag vill få fram det budskapet, hur hade du formulerat dig då? Skriv en mening med modern svenska, men med samma innehåll! 5. Pastorsämbetet i Undersåker får i uppdrag att göra tre saker. Vilka? 6. Utifrån brevet förstår man att kyrkan har en central roll för att få ut budskapet om förhöjd beredskap till folket. Varför tar försvarsmakten hjälp av just kyrkan? 7. Klicka på bilden en svensk soldat. Bläddra i albumet och läs om bilderna. Välj sedan en bild, och tänk dig att du är en av personerna på bilden. Skriv en berättelse om vad som hände när kortet togs. Var var du? När hände detta? Varför togs kortet? Hur kände du dig i just den situationen? 8. Klicka på bilden med Ulla Billquist och lyssna på sången. 9. På Youtube dec 2010, kan man läsa följande kommentar till sången min soldat: Ulla billquist och Min soldat stärkte försvarsviljan i Sverige under andra världskriget mer än något annat. Min pappa låg vid en infanteribataljon vid norska gränsen och han var en av de få som skottskadades där. Varje gång han sedan hörde denna sång på radion efter kriget, rann tårar längs kinderna och jag förstår honom. När du lyssnat på sången, varför tror du att den sången betydde och berörde så mycket?

6 Arbetskompani 1. Vad är egentligen kommunism? Skriv ca en sida i din skrivbok som förklaring till ideologin och politiken. 2. Varför ansåg man att kommunister kunde vara farliga för samhället? 3. Läs källtexterna och redogör för varför militären ville ha arbetskompanier. 4. Läs brevet till stadsrådet Per Albin Hansson (som sedan blev statsministern). Vad står det? Vad tycker kvinnan som skriver brevet om arbetskompanierna? 5. Vad anser du om att man hade arbetskompanier i Sverige? Argumentera för din åsikt! 6. A. Vad är ett koncentrationsläger B. Hur länge har begreppet funnits? C. Är det bara i Tyskland det funnits koncentrationsläger? Använd dig både av wikipedia.se och ne.se! 7. Vad är skillnaden mellan koncentrationsläger, förintelseläger, arbetsläger, arbetskompanier och fångläger? Skriv utredande med en egen analysdel där du reflekterar över likheter och skillnader

7 Flyktingar 1. Läs igenom det du hittar inom temat. 2. Läs sedan något av de flyktingöden du hittar. 3. Beskriv med egna ord vad som egentligen hände. Beskriv nationalitet, ålder, kön, yrke, flyktorsak och flyktväg för din flykting. 4. Hur skulle du ha reagerat om någon av dessa flyktingar sökt skydd hemma hos dig? 5. Om Sverige kom i krig idag, skulle du själv då försöka fly från kriget och i så fall vart och hur? 6. För att fördjupa dig, kan du bygga ut din berättelse ytterligare, och fundera över omständigheterna på ett djupare sätt. Gå tillbaka till texten du använde under fråga två och svara på frågorna till den. RAF-flyktingar: Rapport 2 maj 1942 och 4 maj varför störtade planet? - vilka fanns ombord? - varför flydde de till Sverige? Jugoslavisk flykting: Rapport 18 juni Hur kunde den jugoslaviske fången prata med svenskarna? - Hur lyckades han fly? - Vad ville han göra i Sverige? - Varför tog tyskarna hans ring och klocka? Dansk flykting: Rapport 22 januari Vad var Todt för en organisation, och varför arbetade Madsen för dem? - Varför hade Todt tagit hans pass? - Vad är gulsot? Är det farligt? Judisk flykting: Rapport 2 januari 1942 och rapport 21 december januari Vilka framtidsdrömmar hade Levi? - Beskriv stegringen av förföljelser av judar i Norge - Varför fick han inte ha en radioapparat? - Fick han stanna i Sverige, eller blev han avvisad? - Vad tror du var skillnaden på de personer som fick stanna i Sverige och inte? Norska flyktingar: Rapport 25 november Vad tror du hände med vapnen? - Vem är det som skrivet dokumentet och till vem? - Finns det anledning att vara källkritisk till dokumentet eller till Nordfjälls berättelse? 7. Fundera också över vad det är för typ av källor som beskriver flyktingarnas öden. Vilka källkritiska problem kan finnas i denna typ av material? 8. Hur ser det ut idag? Från vilka länder kommer det flyktingar idag? 9. Kan du se likheter och skillnader med flyktingar som kommer till Sverige idag? Motivera ditt svar.

8 Jobba i skolan med temat Propaganda 1. Vad betyder ordet propaganda? 2. Jobba två och två, och titta på bilderna. 3. En bild säger mer än tusen ord, brukar man säga. Vad säger den här bilden till dig?

9 4. Som symbol för Sveriges beredskap använde Försvarsmakten tigern. Bilden har mer än en betydelse. Vad ville man säga med den? 5. Klicka på Budskapen och sedan den nazistiska propagandan. Läs Hitlers dagorder från 1 januari Sammanfatta vad Hitler vill säga. 6. Slaget vid Stalingrad, och operation Barbarossa pågår för fullt vid den här tidpunkten. Ta reda på hur det egentligen stod i kriget. Hur var läget ute i Europa när Hitler skriver brevet? 7. På vilket sätt är dagorden som propaganda? 8. Läs om svastikan som symbol. Om ni hittar ett hus med den symbolen på, innebär det då att det har med nazism att göra? 9. Ta hjälp av tidningar, nätet eller gå ut på stan. Hitta fem symboler som används idag. Rita av dem och låt en kompis gissa vad de står för!

10 Jobba i skolan med Spioner och kurirer 1. Fundera över vilken typ av material och information som den norska motståndsrörelsen (i Norge och i Sverige) kunde ha behov av! 2. Vilken typ av information tror du tyskarnas spioner skickade vidare? 3. Läs om den svenske spionen. Vad säger dokumentet egentligen? a) Vem spionerar på vem? b) Titta på en karta hur långt från gränsen ligger Meråker? c) Var ligger Tännäs? d) Vem är Per Albin? e) Vad tror du det står på lappen? f) Vad tror du uppgiftslämnaren egentligen gjorde i stugan där allt utspelade sig? g) Finns det anledning att vara källkritisk till dokumentet/personen som lämnat uppgifterna eller de uppgifter som blivit lämnade? Motivera ditt svar. 4. Förmodligen fanns det både fördelar och nackdelar med spionaget. Läs anvisningar och för en diskussion kring hur du tror att svenska staten, försvarsmakten och polisen egentligen förhöll sig till spioneri och kurirer. 5. Hur kunde kontaktmännen skicka information mellan sig tror du? Hur hemlighöll man verksamheten? Ge exempel.

11 Hjälparbete 1. Läs igenom det du hittar inom temat. 2. Klicka också på länken Chokladlandet (Krigsbarn i Jämtland) 3. Beskriv med egna ord vad humanitärt hjälparbete är! 4. Vilka organisationer eller föreningar känner du till som håller på med hjälparbete idag? 5. Vad kan för- och nackdelarna ha varit för de tusentals finska barn som evakulerades till Sverige under kriget? 6. Beskriv med egna ord vad som händer flickan Helmi. 7. Vad är det i flickan Helmis berättelse om kriget, transporten och placeringen i ett främmande land, som griper dig mest? Varför? 8. På sidan finns två affischer, en för Röda korset och en för svenska Norgehjälpen. Titta noga på bilderna, och beskriv hur du tolkar dem! Vad finns det för symboler och meddelanden i bilderna? 9. Jämför dåtidens humanitära hjälparbete med dagens. Vilka länder och grupper är målet för dagens humanitära hjälpverksamhet? 10. Hur ser hjälpverksamheten ut idag? Är den utformad på samma sätt som under 1940-talet? Eller gör man annorlunda? 11. Vilka skillnader och likheter finns i dagens humanitära hjälparbete jämfört med tiden under andra världskriget? 12. Jämför din och dina kompisars inställning till hjälparbete med hur det var under andra världskriget. På vilka sätt skiljer det sig? 13. Utifrån vad du läst om Helmi, anser du att man hade kunnat, och borde, ha valt andra former av hjälpverksamhet? 14. Läs dokumentet angående Helmis återresa. Reflektera över vilka känslor och människoöden som döljer sig bakom orden. Redovisa det du tänker på valfritt sätt, kanske i form av en dikt likt den Helmi skrev? Eller genom att måla?

Läsnyckel. I fiendens skugga. Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser

Läsnyckel. I fiendens skugga. Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser Läsnyckel I fiendens skugga Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel I fiendens skugga är en spännande ungdomsbok som utspelar sig i Frankrike under andra världskriget. En stridspilot störtar

Läs mer

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL RAOUL 2015 SKOLMATERIAL Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Henrik Einspor

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Henrik Einspor Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Max har en rymdvarelse, Allan Zongo hemma hos sig. Den har råkat landa i deras trädgård med sitt rymdskepp. Max mamma är på sjukhuset,

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4-6)

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4-6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om andra världskriget. Vi får veta varför Tyskland startar krig mot alla länder omkring sig. Vi får veta varför Sverige inte väljer sida under

Läs mer

Lärarmaterial SPRING, AMINA! Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor enligt Lgr 11: Förmågor: Författare: Annelie Drewsen

Lärarmaterial SPRING, AMINA! Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor enligt Lgr 11: Förmågor: Författare: Annelie Drewsen SIDAN 1 Författare: Annelie Drewsen Vad handlar boken om? Boken handlar om Amina, som bor i ett boende för flyktingar. Hennes bror dog av ett skott, när de bodde i Somalia. Hennes mamma flydde till Kenya,

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

Historia. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov A. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Historia. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov A. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Historia Delprov A Årskurs 9 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov återanvänds

Läs mer

MR 4 TILL MÄNSKLIGHETENS FÖRSVAR WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR)

MR 4 TILL MÄNSKLIGHETENS FÖRSVAR WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR) SIDA 1/6 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR) LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder

Läs mer

Arbetsbeskrivning ÖN.notebook. February 05, 2015

Arbetsbeskrivning ÖN.notebook. February 05, 2015 Arbetsbeskrivning ÖN.notebook February 05, 2015 ön 1 Brevet 1. Inledning 2. Innehåll 3. Avslut Arbetsgång: Diskutera i basgruppen vilka argument man kan lägga fram för att få mer pengar. Sätt dig och skriv

Läs mer

Tema: varje barns rätt till delaktighet och inflytande VEM BESTÄMMER?

Tema: varje barns rätt till delaktighet och inflytande VEM BESTÄMMER? Tema: varje barns rätt till delaktighet och inflytande VEM BESTÄMMER? Vem bestämmer? En av barnkonventionens fyra grundprinciper är artikel 12: varje barn har rätt att säga vad de tycker i frågor som berör

Läs mer

Självvärdering The big five

Självvärdering The big five Kommunikativ förmåga Samtala, resonera och diskutera med varandra. I ett samtal är jag delaktig. Jag lyssnar på mina kamrater. Jag lyssnar på mina kamrater och värderar deras åsikter. Jag ser till att

Läs mer

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp:

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp: Varför ska vi besöka utställningen Sveriges Historia? Utställningen behandlar tiden från år 1000 till vår egen tid och gestaltar varje århundrade i från varandra olika scenbilder. Genom utställningen löper

Läs mer

Får jag använda Wikipedia?

Får jag använda Wikipedia? Får jag använda Wikipedia? Wikipedia är ett unikt uppslagsverk som skapas av sina läsare. Det innebär att vem som helst kan skriva och redigera artiklar. Informationen på Wikipedia kan vara vinklad eller

Läs mer

INNEHÄLL DELI. 1. Att skriva historia om Sveriges förhällande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen 15. Förord 11

INNEHÄLL DELI. 1. Att skriva historia om Sveriges förhällande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen 15. Förord 11 INNEHÄLL Förord 11 1. Att skriva historia om Sveriges förhällande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen 15 Historieskrivningens villkor 17 Uppdraget 19 Nyckelbegreppen 23 Uppgiften 27 Teoretiska

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén sidan 1 Författare: Christina Walhdén Vad handlar boken om? Hamed kom till Sverige för ett år sedan. Han kom helt ensam från Afghanistan. I Afghanistan är det krig och hans mamma valde att skicka Hamed

Läs mer

Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Malala Yousafzai SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Malala, den yngsta någonsin som har fått Nobels fredspris. I boken får vi veta hur Malala vuxit

Läs mer

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004 Johanna, Yohanna -lärarhandledning Tage Granit 2004 Syfte Syftet med lärarhandledningen är att skapa olika sätt att bearbeta filmen och teaterföreställningens tema; mobbing och utanförskap. Genom olika

Läs mer

Hur kom det sig att folket litade på Hitler?

Hur kom det sig att folket litade på Hitler? Hur kom det sig att folket litade på Hitler? Ämne: Historia om media Namn: Carolin Zethelius Handledare: Anna Eriksson Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning INLEDNING... 2 BAKGRUND... 2 SYFTE, FRÅGESTÄLLNING,

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig.

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. 2 Skriv och berätta om vad du kan, vad du vill och om annat som finns i ditt inre rum. Jag är rädd (sidan 4) 1 Läs sidan 4.

Läs mer

MIRA i Skolan. Reflektionsbok!

MIRA i Skolan. Reflektionsbok! MIRA i Skolan En bok för reflektion kring kursens olika frågor. I din bok kan du anteckna, rita eller måla tankar och känslor på det språk/sätt som passar dig. Det som du anteckna i din Re-Bok är din egen

Läs mer

Ett dockhem Arbetsmaterial för läsaren Författare: Henrik Ibsen

Ett dockhem Arbetsmaterial för läsaren Författare: Henrik Ibsen Ett dockhem Arbetsmaterial för läsaren Författare: Henrik Ibsen Arbeta med ord Skriv på ett separat papper. Adjektiv Titta i ordlistan i slutet av det här materialet. Skriv av alla ord som är adjektiv.

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Min kunskap om vårt samhälle. Lärarhandledning. Bokens syfte och upplägg: Så här använder du boken:

Min kunskap om vårt samhälle. Lärarhandledning. Bokens syfte och upplägg: Så här använder du boken: Min kunskap om vårt samhälle Lärarhandledning Bokens syfte och upplägg: Boken Min kunskap om vårt samhälle följer Skolverkets mål för kursen Samhällskunskap för gymnasiesärskolan. Boken är upplagd med

Läs mer

Bedömningsstöd. Historia 7-9. Elevhäfte

Bedömningsstöd. Historia 7-9. Elevhäfte Bedömningsstöd Historia 7-9 Elevhäfte BEDÖMNINGSSTÖD I HISTORIA ÅRSKURS 7-9 Elevuppgift Livet före och efter Berlinmurens fall Bakgrund till uppgiften Kalla kriget är en historisk epok som sträcker sig

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

tidningsveckan 2011 Samlade kopieringsunderlag

tidningsveckan 2011 Samlade kopieringsunderlag Samlade kopieringsunderlag tidningsveckan 2011 Här finner du de samlade kopieringsunderlagen till Lärarmaterial Tidningsveckan 2011 Tema nyheter. Alla kopieringsunderlag är fria att kopiera och sprida

Läs mer

Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER

Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER I ETT SAMARBETE MED FÖRSAMLINGSPROGRAMMET I EVANGELISKA FRIKYRKAN, HYLLIE PARKS FOLKHÖGSKOLA OCH STUDIEFÖRBUNDET BILDA 2 Nära smågrupp

Läs mer

Jag vill inte Lärarmaterial

Jag vill inte Lärarmaterial sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Dina och Isak. De har varit tillsammans länge och Isak har flyttat in till Dina. Dina älskar Isak och tycker att de har det

Läs mer

INNEHÅLL DELI. 1 Att skriva historia om Sveriges förhållande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen 15

INNEHÅLL DELI. 1 Att skriva historia om Sveriges förhållande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen 15 INNEHÅLL Förord 11 1 Att skriva historia om Sveriges förhållande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen 15 Historieskrivningens villkor 17 Uppdraget 19 Nyckelbegreppen 21 Uppgiften 25 Teoretiska perspektiv

Läs mer

Uppgiften är uppdelad i 7 skriftliga delar, där varje del sträcker sig från 1 2 till 1 sida, skriftstorlek 12.

Uppgiften är uppdelad i 7 skriftliga delar, där varje del sträcker sig från 1 2 till 1 sida, skriftstorlek 12. Skapa en fiktiv person Du har nu jobbat i flera veckor med att bekanta dig med olika termer i språksociologin, samt diskuterat hur de kan användas. Nu är det dags att skapa en person utifrån din egen fantasi

Läs mer

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Superfrågorna s. 15. Fördelar och nackdelar s. 4. Källkritik s. 14. Vi lär av varandra s.

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Superfrågorna s. 15. Fördelar och nackdelar s. 4. Källkritik s. 14. Vi lär av varandra s. Superfrågorna s. 15 Diskussion s. 2 Åsikter s. 3 Källkritik s. 14 Vi lär av varandra s. 13 ELEVHJÄLP av Carmen Winding Gnosjö Fördelar och nackdelar s. 4 Konsekvenser s. 5 Samband s. 10-12 Likheter och

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

1. Uppdrag (10 poäng) 1. Hitta någon med hög trovärdighet. 2. Ta en bild eller rita av. 3. Motivera. Spara. Uppdrag MIK

1. Uppdrag (10 poäng) 1. Hitta någon med hög trovärdighet. 2. Ta en bild eller rita av. 3. Motivera. Spara. Uppdrag MIK 1. Uppdrag (10 poäng) 1. Hitta någon med hög trovärdighet. 2. Ta en bild eller rita av. 3. Motivera. Spara. 2. Kryssfråga (5 poäng) Vad är sociala medier? 1. Personliga inlägg på bloggar. 2. När flera

Läs mer

Renskrivningen (på dator/för hand) ska vara inlämnad senast 18.11.

Renskrivningen (på dator/för hand) ska vara inlämnad senast 18.11. Afrika Din pappa (eller mamma) arbetar på ett internationellt företag med huvudkontoret i Salo. Han (eller hon) har nu fått världens chans, ett erbjudande att under ett helt år bygga upp en ny fabrik i

Läs mer

VERKTYGSLÅDA - PAPPAS BIL us/ö 2017 HEJ LÄRARE!

VERKTYGSLÅDA - PAPPAS BIL us/ö 2017 HEJ LÄRARE! VERKTYGSLÅDA - PAPPAS BIL us/ö 2017 HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att ni kommer och ser föreställningen Pappas bil hos oss. Föreställningen utspelar sig i början på 1990-talet och

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen Bakgrund Det här materialet hör till boken Märtas tavlor som är skriven av Johanna Immonen. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som

Läs mer

Raoul Wallenberg Ett liv

Raoul Wallenberg Ett liv ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ORDLISTA symbol (sida 4) ett tecken eller en bild som betyder något diplomat (sida 8, 38, 42, 45, 50, 53) en person som arbetar för sitt lands regering i ett annat land, ofta

Läs mer

Sammanfattning av Svensk politik under krigsåren 1939-1945

Sammanfattning av Svensk politik under krigsåren 1939-1945 Sammanfattning av Svensk politik under krigsåren 1939-1945 Sammanfattning av Sverige under det andra världskriget 1939-1945 1939 bildades en samlingsregering (ministrarna kom från nästan alla partier)

Läs mer

Erik står i mål Lärarmaterial

Erik står i mål Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik som är fotbollsmålvakt. Idag ska de spela match. Hans pappa är tränare och vill gärna att laget ska vinna. I bilen dit

Läs mer

Fel av försvaret att rekrytera skolelever

Fel av försvaret att rekrytera skolelever DEBATTÖREN Joakim Medin, 27 år, Uppsala. Gymnasielärare i Enköping. DEBATTEN Sedan den allmänna värnplikten försvann måste Försvarsmakten hitta nya sätt att rekrytera soldater. I Enköping har detta skett

Läs mer

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Yasmins flykt Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel Yasmins flykt är en gripande berättelse om den femtonåriga flickan Yasmine och hennes lillebror Ali. Tillsammans flyr syskonen

Läs mer

Upptäck Jordens resurser

Upptäck Jordens resurser Upptäck Jordens resurser Hur tar vi hand om jordens resurser, människor och miljö så att en hållbar utveckling blir möjlig? Upptäck Jordens resurser tar upp de delar ur kursplanen i geografi i Lgr 11 som

Läs mer

Läsnyckel. Ibra Kadabra. Leif Jacobsen. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Ibra Kadabra. Leif Jacobsen. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Ibra Kadabra Leif Jacobsen Innan du läser Den här boken ingår i en serie som heter BMX Gripen men den kan också läsas fristående. Har du inte läst de andra delarna så kan du slå upp början på

Läs mer

Lärarmaterial TJ UGAN. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial TJ UGAN. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Berättaren är en flicka, eller pojke, som ska köpa julklappar. Hon/han ger en tjuga till en kvinna som sitter och tigger. I en affär blir berättaren

Läs mer

Till dig som söker asyl i Sverige

Till dig som söker asyl i Sverige Senast uppdaterad: 2015-09-28 Till dig som söker asyl i Sverige www.migrationsverket.se 1 Reglerna för vem som kan få asyl i Sverige står i FN:s flyktingkonvention och i svensk lag. Det är som prövar din

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund Bakgrund Det här materialet hör till boken Kära Ruth som är skriven av Bente Bratlund. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som läser boken.

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Innehållsfrågor till boken Hungerspelen

Innehållsfrågor till boken Hungerspelen Innehållsfrågor till boken Hungerspelen 1. Beskriv Katniss Everdeen så utförligt du kan. 2. Varför är hon så duktig på att jaga? 3. Vem är Prim och varför heter hon så? 4. Berätta hur det ser ut och fungerar

Läs mer

Vi hoppas att du ska ha nytta av handledningen. Välj det som passar dig och din klass.

Vi hoppas att du ska ha nytta av handledningen. Välj det som passar dig och din klass. 1 Att vara jag Text och bild Anna Höglund I Att vara jag får vi möta Rosa 13 år. Rosa vill inte se sig själv utifrån, genom någon annans ögon. Hon vill se själv och söker förklaringar. Hur ser det ut egentligen?

Läs mer

Upptäck Samhälle. Provlektion: Hur genomför man ett demokratiskt beslut?

Upptäck Samhälle. Provlektion: Hur genomför man ett demokratiskt beslut? Upptäck Samhälle Upptäck Samhälle är ett grundläromedel i samhällskunskap för årskurs 4-6 som utgår från de fem samhällsstrukturerna i Lgr 11. Författare är Göran Svanelid. Provlektion: Hur genomför man

Läs mer

Ett samarbete mot utanförskap och mobbning

Ett samarbete mot utanförskap och mobbning Lärarhandledning Ett samarbete mot utanförskap och mobbning Gilla: Hata Horan har kommit till genom ett samarbete mellan Johanna Nilsson, Pocketförlaget och Friends. Vi vill att du som läser ska bli berörd,

Läs mer

TOLERANS 4 FÅR MAN SÄGA VAD MAN VILL?

TOLERANS 4 FÅR MAN SÄGA VAD MAN VILL? SIDA 1/7 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: TOLERANS LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder det arbets- och

Läs mer

Exet. Arbetsmaterial till OM BOKEN

Exet. Arbetsmaterial till OM BOKEN Arbetsmaterial till OM BOKEN När du läser en bok får du träning i att läsa. Du lär dig nya ord och det blir lättare att prata med andra. Du kan läsa tillsammans med andra i en grupp och ni samarbetar och

Läs mer

Arkiv som läromedel. Cathrin Backman Löfgren Västerås, maj 2013

Arkiv som läromedel. Cathrin Backman Löfgren Västerås, maj 2013 Arkiv som läromedel Cathrin Backman Löfgren Västerås, maj 2013 En till en satsning startade år 2007 - Lärardatorer PIM - Elevdatorer Fronter, Smartboard Ca. 2 000 elever http://publicdomainreview.org/2012/06/30/france-in-the-year-2000-1899-1910/

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Jag är inte dum Arbetsmaterial för läsaren Författare: Josefin Schygge

Jag är inte dum Arbetsmaterial för läsaren Författare: Josefin Schygge Jag är inte dum Arbetsmaterial för läsaren Författare: Josefin Schygge Ord Arbeta med ord A) 1. Gör fyra listor med orden från ordlistan som du hittar i slutet. En för verb, en för substantiv, en för adjektiv,

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor. Forfattare: Mårten Melin

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor. Forfattare: Mårten Melin sidan 1 Forfattare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Boken handlar om Emma och Måns. De är tillsammans. Efter att ha varit på museet med klassen ska Måns sova över hos Emma. Emma vill att Måns ska sova

Läs mer

Ulrike och kriget LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial VIBEKE OLSSON SIDAN 1. Namn: Kapitel 1. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Ulrike och kriget LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial VIBEKE OLSSON SIDAN 1. Namn: Kapitel 1. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. SIDAN 1 Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE Kapitel 1 1. Vad hände i Tyskland den 3 september 1939? 2. Vad hände i Ulrikes familj samma dag? 3. Ulrike är säker på att Tyskland kommer att vinna kriget. Varför

Läs mer

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof När en minnesgudstjänst ordnas i samband med en olycka eller katastrof, har oftast en viss tid, timmar eller dygn, gått efter händelsen.

Läs mer

Tema: Alla barns lika värde och rätt att bli lyssnad till DET VAR EN GÅNG...

Tema: Alla barns lika värde och rätt att bli lyssnad till DET VAR EN GÅNG... Tema: Alla barns lika värde och rätt att bli lyssnad till DET VAR EN GÅNG... Det var en gång... Alla barn är lika mycket värda. De har rätt att tänka hur de vill och säga vad de tycker. Samhället och vuxenvärlden

Läs mer

VARFÖR HAR VI REGLER? Sidan 2, uppgift 5 TA STÄLLNING TILL FÖLJANDE:

VARFÖR HAR VI REGLER? Sidan 2, uppgift 5 TA STÄLLNING TILL FÖLJANDE: VARFÖR HAR VI REGLER? Sidan 2, uppgift 5 5. Varför behövs det regler? Kan eleven framföra sina åsikter? Kan eleven förklara varför regler behövs? Kan eleven se vad konsekvenserna skulle bli om det inte

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Jojo, som är tillsammans med Ivar. Ivar gillar att ta bilder av Jojo, när hon är lättklädd eller naken. Han lovar Jojo, att

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest C

SVENSKA Inplaceringstest C SVENSKA Inplaceringstest C Vilket av de fyra alternativen är rätt? Svar: Har du en karta Stockholm? A på B över C för D till B 1. Stockholm har mycket sedan jag var barn. A växlats B bytt C ändrat D förändrats

Läs mer

Vad handlar boken om? Vem passar boken för? Mål från Lgr 11: ring mig Lärarmaterial. Författare: Thomas Halling

Vad handlar boken om? Vem passar boken för? Mål från Lgr 11: ring mig Lärarmaterial. Författare: Thomas Halling sidan 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Boken handlar om Dennis Strid. Han är en kille som bor ensam i en lägenhet tillsammans med sin pitbull, Blixt. Dennis är arbetslös och fyller sina

Läs mer

Ses offline? Om sex, gränssä1ning och ungas utsa1het på nätet. Josefin Grände www.josefingrande.se

Ses offline? Om sex, gränssä1ning och ungas utsa1het på nätet. Josefin Grände www.josefingrande.se Ses offline? Om sex, gränssä1ning och ungas utsa1het på nätet. Josefin Grände www.josefingrande.se Se mig Unga om sex och internet www.ungdomsstyrelsen.se Någon på nätet försökt få en att prata om sex/skicka

Läs mer

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Boken handlar om: Det börjar en ny kille i Antons klass. Han heter Said. Said kommer från Irak. I Irak är det krig. Därför har Said, och hans familj, flytt till Sverige. Anton och Olle tar hand

Läs mer

Allan Zongo. Lärarmaterial. Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Henrik Einspor

Allan Zongo. Lärarmaterial. Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Henrik Einspor sidan 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Max är en kille som bor ute på landet med sin mamma och pappa. En kväll störtar ett rymdskepp nära deras hus. I rymdskeppet finns en Alien. Max

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

Lättläst sammanfattning TOLERANSENS MEKANISMER: EN ANTOLOGI

Lättläst sammanfattning TOLERANSENS MEKANISMER: EN ANTOLOGI Lättläst sammanfattning TOLERANSENS MEKANISMER: EN ANTOLOGI 1 Kapitel 1 Tolerans: En introduktion till begreppet, forskningen och antologin Erik Lundberg Mer prat om tolerans År 2015 kom många flyktingar

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE Vältalaren Vältalaren är en handbok i den retoriska arbetsprocessen: hur man finner övertygande stoff och argument, hur man ger struktur och språklig dräkt åt sitt budskap och hur man memorerar och framför

Läs mer

ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL

ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL TILL LÄRAREN Vi hälsar dig och din klass varmt välkomna till Byteatern Kalmar Länsteater och föreställningen ANTIGONE. Vi hoppas att ni kommer att få en härlig teaterupplevelse

Läs mer

ATT TÄNKA NOGA PÅ FILM

ATT TÄNKA NOGA PÅ FILM Johan G:son Berg Samtalsledare Tänka Noga Ung Filosofi på Södra Teatern ATT TÄNKA NOGA PÅ FILM Filosofiska samtal som metod för att arbeta med film i skolan FILOSOFISKA FRÅGESTÄLLNINGAR I FILM Schindlers

Läs mer

BRA information till alla ledare/anställda i KSS

BRA information till alla ledare/anställda i KSS KSS handlingsplan för akuta situationer som kan uppkomma under våra aktiviteter: En akut situation kan innebära många olika saker. Det kan vara en kränkning som sker mellan unga under pågående aktivitet

Läs mer

Uppgift 1. Hur såg den svenska staten på judar, romer och samer på 1600-talet?

Uppgift 1. Hur såg den svenska staten på judar, romer och samer på 1600-talet? Uppgift 1. Hur såg den svenska staten på judar, romer och samer på 1600-talet? Uppgiftsformulering: Vilka slutsatser kan du, med hjälp av källorna, dra om hur staten såg på dessa grupper på 1600-talet?

Läs mer

Demokrati och Mänskliga rättigheter Alla FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från år Religionsfrihet * Rösträtt Yttrandefrihet

Demokrati och Mänskliga rättigheter Alla FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från år Religionsfrihet * Rösträtt Yttrandefrihet Demokrati och Mänskliga rättigheter Alla människor i hela världen har vissa rättigheter. Det står i FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från år 1948. Det är staten i varje land som ska se till

Läs mer

De falska breven. Arbetsmaterial till. Om boken

De falska breven. Arbetsmaterial till. Om boken Om boken Boken handlar om en tjej som får ett brev från Erik. Erik har hon känt för länge sedan. Då var han tyst och blyg men nu är han annorlunda, mer mogen. De skriver flera brev för att till slut träffas.

Läs mer

Boken om SO 1 3. Provlektion: Om demokrati och hur möten, till exempel klassråd, genomförs och organiseras.

Boken om SO 1 3. Provlektion: Om demokrati och hur möten, till exempel klassråd, genomförs och organiseras. Boken om SO 1 3 Boken om SO 1 3 är elevernas första grundbok i geografi, samhällskunskap, historia och religion. Provlektion: Om demokrati och hur möten, till exempel klassråd, genomförs och organiseras.

Läs mer

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt 1 Inspirationsmaterial Research Av Anna Hellerstedt När jag var 20 år blev jag indragen i en skåpbil och misshandlad, märkt av nazister. Det hände en kväll när jag hade kört in på en mack för att tanka

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Your place or mine? Passar för: Gymnasiet, samhällskunskap, mediekunskap

Your place or mine? Passar för: Gymnasiet, samhällskunskap, mediekunskap Your place or mine? Konflikten mellan israeler och palestinier fördjupas när medier skildrar konflikten på så olika sätt. Efter att i tre veckor ha filmat i Israel och på Gazaremsan klippte UR:s reportageteam

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

Tema Deckare. Arbetssätt - Enskilt och i grupp - Skriver - Lyssnar - Läser - Diskuterar - Ser film - Jobbar med appar

Tema Deckare. Arbetssätt - Enskilt och i grupp - Skriver - Lyssnar - Läser - Diskuterar - Ser film - Jobbar med appar Tema Deckare Detta ska du lära dig - Du läser deckare i bokcirkel. (K*) - Du arbetar med lässtrategierna. (K*) - Du tränar att lära oss tolka texter och förstå budskap. (A*) - Du lär om hur en brottsplatsutredning

Läs mer

Om att skapa en identitet, att smälta in och ej tillhöra normen

Om att skapa en identitet, att smälta in och ej tillhöra normen ÖVNING: Om att skapa en identitet, att smälta in och ej tillhöra normen Övningen genomförs genom att alla deltagare aktivt lyssnar på ett radioprogram samt funderar och diskuterar kring dess innehåll.

Läs mer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer HANDLEDNING Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer Utgiven mars 2014 av Polisen. Materialet är framtaget av Polisen i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå. HANDLEDNING Eva

Läs mer

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA Här kommer några intervjutips till dig som gör skoltidning eller vill pröva på att arbeta som reporter. Bra ord att känna till: Journalisten kan ha olika uppgifter:

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Sverige under Gustav Vasa

Sverige under Gustav Vasa Sverige under Gustav Vasa Detta lektionsupplägg är planerat och genomfört av Daniel Feltborg. Upplägget är ett resultat av en praktiskt tillämpad uppgift i kursen Historiedidaktik då, nu och sedan, Malmö

Läs mer

4 SJÄLVKÄNSLA OCH VÄRDERINGAR

4 SJÄLVKÄNSLA OCH VÄRDERINGAR Pedagogens manus till bildspel 4 SJÄLVKÄNSLA OCH VÄRDERINGAR 1. Manus: Det sista bildspelet från QLeva är nästan det viktigaste eftersom det handlar om självkänsla och värderingar. Det kan vara viktiga

Läs mer

årskurs F-3 Berättelsen tar sin början.

årskurs F-3 Berättelsen tar sin början. Berättelsen tar sin början. Berättelsen tar sin början Inled berättelsen och arbetet med att läsa brev 1 från Pigglorna. Innan ni läser brevet väljer ni om ni vill låta eleverna tillverka var sin Piggla

Läs mer

Inledning. Några ord som kan vara bra att veta vad det är.

Inledning. Några ord som kan vara bra att veta vad det är. Sociala medier Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Svenska för dig Tala så att andra lyssnar

Svenska för dig Tala så att andra lyssnar Svenska för dig Tala så att andra lyssnar Svenska för dig Tala så att andra lyssnar är en kul, lärorik och intressant bok om kommunikation. Eleverna får konkreta tips och tydliga arbetsgångar för att lära

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer