Utvecklingsprogram Rymdstaden Kiruna år 2020

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utvecklingsprogram Rymdstaden Kiruna år 2020"

Transkript

1 1 Utvecklingsprogram Rymdstaden Kiruna år 2020 Bilaga 1 Aktiviteter i Utvecklingsprogram Rymdstaden Kiruna 2020 För genomförandet av aktiviteterna finns ett gemensamt och delat ansvar, vilket förutsätter en aktiv medverkan från samtliga parter. En del av aktiviteterna pågår och Rymdrådet ansvarar för att utreda, förankra, prioritera och hitta finansiering för olika aktiviteter. 1. Övergripande insatser 1.1 Rymdråd Undertecknandet av utvecklingsprogrammet är startskottet för ett fokuserat och konkret arbete där vi även har målsättningen att involvera fler aktörer. Samtidigt etableras en Rymdråd i Kiruna som får en central övergripande och samordnande funktion och Rymdrådet medverkar även till att hålla liv i och tempo på utvecklingsarbetet. Deltagare i Rymdrådet är Kiruna kommun, Rymdbolaget, Progressum, Rymdgymnasiet, Institutet för rymdfysik och Luleå tekniska universitet. Kiruna kommun utser ordförande och ansvarar för den administrativa funktionen. Rymdrådet konstituerar sig mer formellt vid sitt första möte våren 2008 och beslutar då också om hur man ska arbeta i fortsättningen. Rymdrådets viktigaste administrativa stöd blir den centrala projektorganisationen som beskrivs under aktivitet 1.2. Att etablera ett Rymdråd med säte i Kiruna.

2 2 1.2 Projektorganisation och projektplan för I utvecklingsprogrammet finns aktiviteter i form av enstaka insatser och etableringen av mindre och större projekt. Under arbetet med att utveckla Rymdstaden Kiruna, kommer nya idéer och nya insatser att dyka upp, insatser som genomförs av någon enskild aktör och / eller i samverkan med flera andra. En mindre central projektorganisation behöver etableras som även allt efter behov kompletteras med arbetsgrupper och referensgrupper. Uppgiften för projektorganisationen blir främst att vara administrativt stöd till Rymdrådet, att ansvara för samordning och information och att medverka till att hitta finansiering av aktiviteter i utvecklingsprogrammet. Den centrala projektorganisationen kan även komma att ansvara för genomförandet av centrala aktiviteter i utvecklingsprogrammet. Förslag till projektorganisation och en övergripande projektplan presenteras vid Rymdrådets första möte våren Att etablera en övergripande projektorganisation som stöd för genomförandet av utvecklingsarbetet Rymdstaden Kiruna år Offentliga finansiärer Alla huvudmän / ansvariga för verksamheter, projekt eller enstaka insatser har naturligtvis sina egna kontakter med offentliga / privata finansiärer. Denna aktivitet handlar främst om att undersöka möjlig finansiering av aktiviteter / projekt och om att informera och förankra arbetet med utvecklingsprogrammet. Att medverka till en förankring och informationsspridning av utvecklingsprogrammet till offentliga finansiärer.

3 3 1.4 Fler rymdföretag verksamma i Kiruna En fortsatt positiv utveckling av Rymdbolagets verksamheter i Kiruna är avgörande för framgången av utvecklingsarbetet. Rymdstaden Kiruna behöver dock en närvaro av fler rymdföretag, svenska och internationella, för att skapa fler arbeten och för att lyckas med utvecklingen av Space Campus Kiruna och etableringen av Spaceport Sweden. Att fler rymdföretag etablerar en närvaro i Rymdstaden Kiruna. 1.5 Departementskontakter Utvecklingen av rymdstaden Kiruna är en nationell fråga och närings- och utbildningsdepartementens fortsatta engagemang är avgörande för en framgångsrik utveckling. Både LTU och Rymdstyrelsen har särskilda åtaganden kopplat till Kiruna i sina regleringsbrev, vilket är en mycket tydlig markering från regeringen. Särskilda satsningar från regeringen görs idag riktat till Kiruna för att etablera rymd- och miljöutbildningar och till den nationella forskarskolan i rymdteknik. En mer kraftfull och långsiktig satsning bör göras av regeringen för att utveckla Rymdstaden Kiruna. Medverka i kontakter med departement 1.6 Inspel till utredningar och propositioner Utredningar, propositioner och riksdagsmotioner är några exempel på offentliga initiativ som påverkar utvecklingen inom rymdsektorn. Ett exempel är forsknings- och innovationspropositionen som presenteras under år Ansvarig för arbetet är utbildnings- och näringsdepartementet. Medverka till inspel till utredningar, propositioner, riksdagsmotioner mm.

4 4 2. Den innovativa Rymdstaden Kiruna 2.1 Space Campus Kiruna Rymden är en framtidsbransch och Kiruna har som få andra orter stora möjligheter att utveckla befintliga rymdverksamheter, etablera nya rymdverksamheter och etablera kopplingar mot andra verksamheter inom test, miljö, klimat och upplevelseindustrin. Rymdverksamheter utvecklas i en allt mer globaliserad värld och är både en tillväxtgenerator och en stark kunskapssymbol för det moderna och innovativa Sverige. Rymdverksamheterna i Kiruna är etablerade sedan 50 år och bedrivs i internationella affärs- och forskarnätverk. Rymdstaden Kiruna har alltid varit ett nationellt projekt och en fortsatt utveckling är därför en viktig nationell och regional fråga. I EU:s Lissabonstrategin betonas att ett effektivt samspel mellan forskning, näringsliv, offentlig sektor och politiska institutioner är centralt för fungerande innovativa miljöer. Genom strategiska, långsiktiga satsningar på forskning och utveckling, kan den offentliga sektorn i samspel med näringslivet, medverka till att utveckla konkurrenskraftiga produkter och tjänster för en större, internationell marknad. På det nuvarande Rymdcampus i Kiruna finns idag IRF:s och Eiscats verksamheter och Luleå tekniska universitets Institution för rymdvetenskap (IRV) Här finns under delar av studietiden även studenter från LTU:s civilingenjörsprogram i rymdteknik, doktorandstudenter i rymdfysik, rymdteknik och atmosfärsfysik och Erasmus Mundus studenter i ett Space Master program. En treårig Space Bachelor utbildning planeras att starta till hösten Rymdgymnasiet bedriver idag sin verksamhet på Malmfältens folkhögskola och har ett Rymdvetenskapsprogram och ett Rymdteknikprogram. Ett första steg i en långsiktig satsning på Space Campus Kiruna, handlar om att se över möjliga infrastrukturella insatser och hur en god aktörssamverkan och rollfördelning kan etableras mellan privata och offentliga aktörer. Att etablera Space Campus Kiruna som en internationell innovativ miljö för forskning, utbildning och näringslivsutveckling.

5 5 2.2 Spaceport Sweden Spaceport Sweden skapar nya möjligheter till utveckling och handlar både om att etablera en infrastruktur i form av en Spaceport och om en samverkan där olika intressenter kraftsamlar för att etablera Europas första och självklara plats för kommersiella rymdresor för privatpersoner. På samma sätt som inom flyget för 100 år sedan, ser vi nu hur en kommersiell rymdindustri börjar växa fram. Det handlar inte enbart om att få upp rymdturister i tyngdlöshet, utan om att nya företag etablerar sig nära spaceports, ny materialoch teknikutveckling, nya kommersiella tjänster och produkter. Med etableringen av Spaceport Sweden i rymdstaden Kiruna, finns möjligheten att knyta till sig allt fler användare av dessa extrema rymdtjänster och att också i Kiruna utveckla och erbjuda allt fler produkter och tjänster som dessa aktörer har behov av. Det kan handla om forskning, utbildning, produktutveckling och test av nya flyg- och rymdfarkoster. I New Mexico har bland annat New Mexico State University gjort beräkningar som visar att den framväxande kommersiella rymdindustrin kommer att skapa tusentals nya arbetstillfällen med alla kringeffekter och en viktig pusselbit i den utvecklingen är byggandet av Spaceport america. Näringsminister Maud Olofsson invigde i jan 2007 Spaceport Sweden i Kiruna och lovade då samtidigt att regeringen skulle stötta detta initiativ. Företaget Virgin Galactic planerar att starta kommersiella rymdflygningar år 2010 från Spaceport america i New Mexico och år 2012 från Spaceport Sweden. Ett antal företag runt om i världen har börjat utvecklingen av rymdfarkoster för rymdturister och att konstruera rymdstationer. Enbart Virgin Galactic beräknar att flyga ut nya astronauter under de första 10 åren. Privata och offentliga initiativ växer också fram runt om i världen för att etablera spaceports. Denna utveckling kallas ibland för Den andra rymdåldern och öppnar nya möjligheter för samverkan mellan näringsliv och offentliga aktörer, forskningsfinansiering och internationell samverkan. Att medverka till etableringen av Spaceport Sweden i Kiruna

6 6 2.3 Rekrytering elever / studenter Rekrytering av studenter till utbildningar är naturligtvis först och främst respektive huvudmans ansvar och uppgift. Hur man lyckas beror på många faktorer och några faktorer kontrollerar man själva. Att starta upp en ny utbildning medför också speciella svårigheter. En marknadsföring av utbildningar kan få en större spridning om fler aktörer hjälper till med att i sina respektive nätverk sprida information och även tar upp möjligheten till rymdutbildningar i Kiruna, vid olika tillfällen. Olika typer av marknadsföringsinsatser kan också förstärkas genom att andra aktörer medverkar när LTU och Rymdgymnasiet försöker rekrytera studenter, vid mässor, annonser, utskick etc. En rekrytering kan också underlättas om det tydligt framgår att rymdindustrin och rymdforskning på olika sätt medverkar i utbildningen. En samverkan kan även ske genom att rymdindustrin erbjuder möjligheter till praktik, examensarbeten, industridoktorander, traineeprogram, sommararbete etc. Att medverka till rekryteringen av Rymdstudenter till utbildningar i Kiruna, är ett långsiktigt gemensamt åtagande där formerna för samverkan och olika insatser får växa fram. Under insatsen 4.1 Studentkommunen Kiruna boende, fritid och kommunikationer finns mer information om det arbetet som Kiruna kommun ansvarar för. Etableringen av ett Space Campus Kiruna som en internationell innovativ miljö för forskning, utbildning och näringslivsutveckling, kommer att ta tid, men kommer också att underlätta rekryteringen av studenter. Etableringen av Spaceport Sweden ger till att börja med mest uppmärksamhet, men senare allt fler möjligheter till samverkan mellan näringsliv och offentliga aktörer, forskningsfinansiering och internationell samverkan. Ett kritiskt moment för framtiden är dock rekryteringen av studenter till främst den 3-åriga utbildningen i rymdteknik som LTU startar i Kiruna ht Att rekrytera elever till rymdgymnasium, rymdstudenter till programutbildningar och kurser och till den nationella forskarskolan i rymdteknik.

7 7 2.4 Karriärcentrum LTU har beslutat inrätta ett Karriärcentrum, som en samlad resurs för att stödja studenternas inträde på arbetsmarknaden. Oavsett campusort ska studenterna kunna ta del av centrumets tjänster. På Karriärcentrum ska en basservice erbjudas i form av karriärrådgivning, CV-granskningar, feed-back på ansökningsbrev och träningsintervjuer. Karriärcentrum ska också jobba med förmedling av examansarbeten och fungera som en mötesplats där olika kontaktskapande aktiviteter arrangeras mellan studenter och representanter från arbetslivet. LTU och Umeå universitet har i januari 2008 lämnat in en ansökan till EU:s strukturfonder för att genomföra projektet Akademiker i arbetslivet. I projektet ingår flera aktiviteter som syftar till att koppla samman studenter vid de båda universiteten med företag i Norrbotten och Västerbotten. De tjänster som företagen erbjuds, bl a trainee-platser och examensarbeten, kommer att förmedlas via Karriärcentrum. Att medverka vid karriärcentrums verksamheter vid Space Campus Kiruna. 2.5 Seminarium - Framtidsbransch Rymden Utblick mot världen Rymdverksamheter, oavsett om det är näringsliv, forskning eller utbildning, bedrivs ofta i en internationell samverkan i en allt mer globaliserad värld. Seminariet avgränsas till att behandla näringslivsutveckling och EU:s olika initiativ för att underlätta en näringslivsutveckling inom rymdområdet. Att genomföra seminariet Framtidsbransch Rymden Utblick mot världen 2.6 ISU - International Space University i Kiruna International Space University (ISU) grundades 1987 av Peter Diamandis, Todd B. Hawley och Robert D Richards. Universitetet finns nära Strasbourg och skapades för att etablera en miljö som präglades av 3 I - Interdisciplinary,

8 8 Intercultural and International. Fakultetsmedlemmar är idag astronauter, kosmonauter, ingenjörer, vetenskapsmän och företagsledare från hela världen. ISU har sedan starten examinerat över studenter från 93 länder i sina masterprogram och de särskilda sommarkurserna som arrangeras under 2 månader i olika länder varje år. Utbildningarna täcker alla aspekter av rymdverksamhet, från de vetenskapliga och ingenjörstekniska till juridik, policy, ekonomi och olika samhällsaspekter. Sommarkurserna vänder sig till yrkesverksamma inom rymdområdet, studenter och rymdintresserade mer i allmänhet. Institutet för rymdfysik har arbetat med en ansökan till ISU om att i Kiruna få arrangera sommarkurserna som brukar samla deltagare från hela världen. Att i Kiruna arrangera ISU:s sommarkurser 2.7 Teknik & Entreprenörsskola Europa, Sverige och Kiruna behöver fler tekniker och idag är det allt för få flickor och pojkar som väljer att utbilda sig och arbeta inom teknikens område. Verket för näringslivsutveckling, NUTEK, har tagit initiativ till KomTek kommunala entreprenörs- och teknikskolor som idag finns i nio kommuner. KomTek är en långsiktig satsning för framtiden och det är den kommunala musikskolan som har stått som modell för satsningen. KomTek är ett komplement till lärandet i skolor och i arbetslivet och ska ge en allsidig teknisk kunskap och lust och förmåga till entreprenörskap. KomTek - konceptet innehåller många olika lokala varianter men gemensamt är att man är en resurs för alla åldrar, från förskola till vuxna. De KomTekskolor som finns har utvecklats till spännande mötesplatser för barn och ungdomar, teknikpedagoger är ute i skolorna, fortbildning arrangeras för lärare, teknikveckor och temaveckor arrangeras, teknikprao, undervisningsmaterial produceras etc. etc. KomTekskolor arrangerar även olika former av kompetensutbildningar för vuxna i teknik och entreprenörskap. Teknik och entreprenörsskolor har alla en nära koppling till näringslivet och även en samverkan med högskolor och universitet. Att medverka för en etablering av en Teknikoch entreprenörs skola i Kiruna med ett särskilt fokus på rymden

9 9 2.8 Visitor Centre vid Esrange Space Center På Esrange Space Center finns en omfattande besöksverksamhet och nu planeras ett Visitor Centre som i en lokal kan visa upp all lokal rymdverksamhet men även ge en övergripande bild av hela den svenska rymdverksamheten och en historisk och framåtblickande bild. En viktig del blir att visa den konkreta nyttan av rymdverksamheten och även att etablera träningsmöjligheter och åskådarutrymmen som behövs för rymdturisterna. Att medverka till en etablering av ett Visitor Centre vid Esrange Space Center 2.9 Internationella Astronomiåret 2009 : År 2009 är det 400 år sedan Galileo Galilei byggde det första astronomiska teleskopet. Astronomiåret 2009 vill stimulera astronomiintresset över världen, särskilt bland unga. Aktiviteter under året planeras lokalt, regionalt, nationellt och även några större internationella projekt. De internationella organisatörerna är International Astronomical Union (IAU) och UNESCO och 20 december 2007 utsåg förenta Nationernas generalförsamling 2009 till ett internationellt astronomiår. Det är idag över 100 länder som står bakom det globala astronomiprojektet. Det mesta av den verksamhet som äger rum inom det Internationella astronomi- året arrangeras lokalt. På nationell nivå sker en viss koordinering och då bland annat för att söka pengar för olika verksamheter Att i Kiruna genomföra aktiviteter under det internationella astronomiåret Private Public Partnership Offentlig Privat Partnerskap Nya samverkansformer mellan det offentliga och det privata har vuxit fram i Sverige efter inspiration och idéer från USA och Storbritannien, främst inom bygg- och anläggningsområdet. I Sverige finns ett ökat intresse för nya samverkansformer och nya idrottsanläggningar och konserthallar utvecklas i samarbete mellan offentliga, privata aktörer och idrottsrörelser.

10 10 Den mest vanliga formen av samverkan är visions- och utvecklingsprojekt där kommuner tillsammans med näringslivet driver projekt som vill förbättra näringslivsklimatet eller gemensamt profilera en kommun eller så vill man samordna och förbättra en redan befintlig verksamhet eller utveckla en önskvärd näringslivsstruktur. Andra samverkansformer handlar om samägande av aktiebolag, stiftelser, turistbolag eller gymnasieskolor och reningsverk. En tredje form av samverkan handlar om en avtalsreglerad samverkan kring produktion, investering och drift av olika anläggningar. Att genomföra en utredning om möjlig framtida offentlig - privat samverkan som kan underlätta en utveckling av rymdbranschen i Kiruna. 3. Den Globala Rymdstaden Kiruna 3.1 Internationella rymdkonferenser och symposier. Runt om i världen arrangeras olika rymdkonferenser med näringslivs-, forsknings- och utbildningsfokus. Aktörer från Kiruna bör var för sig och tillsammans i ökad utsträckning medverka vid internationella konferenser. Att medverka vid internationella rymdkonferenser 3.2 Internationell rymdkonferens i Kiruna Det nationella Rymdforum, med internationella inslag, har år 2003 och år 2007 arrangerats i Kiruna. Kiruna har bra förutsättningar för att bli en attraktiv konferensort för en återkommande internationell rymdkonferens Att medverka till etableringen av en återkommande internationell rymdkonferens i Kiruna.

11 Kirunas forskningsinfrastruktur Under Kirunas dryga 50-åriga rymdhistoria och under mer än 100 år av miljöforskning, så har stora investeringar gjorts i infrastruktur för forskning. Utmaningen är att värna, vårda och vidareutveckla denna infrastruktur och att vidareutveckla möjligheterna att nyttja resurserna. Att medverka till en utveckling av infrastrukturen för forskning i Kiruna 3.4 Fler aktörer till Spaceport Sweden Spaceport Sweden invigdes officiellt i januari år 2007 av näringsminister Maud Olofsson i Luftfartsverkets Arena Arctica. Progressum och Rymdbolaget har efter invigningen arbetat vidare med internationella kontakter och med att börja utreda en del frågeställningar kring rymdturismen. I Kiruna och i Sverige är en självklar samverkansaktör Luftfartsverket och Virgin Galactic är en rymdoperatör som man redan har en etablerad samverkan med. Kring etableringen av Spaceport america finns olika aktörer engagerade, som även kan få en betydelse för etableringen av Spaceport Sweden. Gemensam målsättning Att medverka till att fler aktörer involveras och etablerar verksamhet vid Spaceport Sweden 3.5 Vänorter med rymdverksamhet Det finns många städer regioner, som idag förknippas med rymdverksamheter och att etablera vänortssamverkan med några utvalda platser, kan även medverka till fler affärskontakter och till kontakter med universitet och forskningsinstitut. Att Kiruna etablerar vänortssamverkan med städer-regioner med rymdverksamhet.

12 Rymdnätverk i Europa / Världen Det finns idag många olika nätverk och samarbetsorganisationer inom rymdområdet. Att delta i några utvalda nätverk kan ge många nya kontakter och medverka till att Rymdstaden Kiruna får ett större nätverk av enskilda och av organisationer och företag. Att Kiruna etablerar sig i olika utvalda rymdnätverk. 4. Den välkända och attraktiva Rymdstaden Kiruna 4.1 Varumärkesarbete, kommunikationsplattform, marknadsföringsoch informationsfunktion för Rymdstaden Kiruna Kirunabilden kan delas upp i en varumärkesdel och en målgruppsdel. Varumärkesdelen består av Gruvstaden Kiruna, Rymdstaden Kiruna och Vinterstaden Kiruna. Även Framtidsstaden Kiruna innehåller mycket av det centrala i varumärket med modernt näringsliv, spännande arkitektur, modernt skolväsende och på senare tid även forskning samt ett rikt kulturliv När en bild av Kiruna ska förmedlas så är det viktigt att veta vilka målgrupper man vänder sig till. Dessa bilder av Kiruna är delvis överlappande, men bilderna bör inte vara identiska. För besökare bör vissa faktorer framhållas och för studerande eller för nya Kirunabor eller återvändare, är det även andra faktorer som bör framhållas när en positiv Kirunabild ska presenteras. För att presentera Kiruna som en attraktiv ort för näringslivet behövs det andra argument. Det finns även behov av ett mer övergripande informationsmaterial om Rymdstaden Kiruna till exempelvis Kiruna Ambassadörer eller till skolor och deras kontakter med omvärlden. Idag arbetar flera aktörer med att förmedla bilden av Rymdstaden Kiruna. Utmaningen är att få till stånd en samverkan och koordinering mellan olika aktörer i Kiruna, men framför allt att etablera en genomtänkt och enhetlig informations- och PR verksamhet. Att etablera en marknadsförings- och informationsfunktion för Rymdstaden Kiruna

13 Studentkommunen Kiruna boende, fritid och kommunikationer Kommunkontorets Näringlivs- och Utvecklingsavdelning bedriver verksamheten Studentkommunen Kiruna, som arbetar med studenters boende, fritid och kommunikationer. Tillgång och efterfrågan på boendet för studenter är under vårterminen 2008 i balans, även om inte alla studenter är nöjda med sitt boende. Inför höstens studiestarter kan det uppstå en brist om inte trycket på den allmänna bostadsmarknaden lättar. Universiteten i Luleå och Umeå har ett regeringsuppdrag att bedriva utbildningar inom rymd och miljö i Kiruna och om deras planerade satsningar på nya utbildningar tillsammans med Rymdgymnasiets expansion lyckas, så kan bristen på bostäder hämma en fortsatt utveckling av Kiruna som utbildningsort. Att medverka till att Kiruna blir en attraktiv studentkommun 4.3 Mark- och infrastrukturfrågor för expansion och nyetableringar En expansion av rymdverksamheter ute på Esrange Space Center underlättas om markfrågor kan lösas för en längre tid framåt. Det gäller även för etablering av nya rymdverksamheter där kommunen i sitt planarbete kan avsätta eller reservera mark för exempelvis en framtida etablering av ett Spaceport Sweden. Infrastrukturfrågor kan handla om lokaler, dataöverföringskapacitet, vägar och kommunikationer etc. Att medverka till att mark- och infrastrukturfrågor får lösningar som underlättar en expansion av rymdverksamheter i Kiruna. 4.4 Marknadsföring och förankring av Spaceport Sweden Rymdverksamheter öppnar ofta nya gränser och skapar nya möjligheter till affärverksamheter, till utbildningar och forskning, till material- och teknikutveckling och till en internationell samverkan.

14 14 Etableringen av Spaceport Sweden har skapat mycket uppmärksamhet, men det återstår ännu att övertyga och förklara att bemannade kommersiella rymdfärder kommer att bli verklighet. Detta är en stor utmaning, men innebär samtidigt mycket stora möjligheter för Kiruna, för länet och för Sverige. Att marknadsföra och förankra Spaceport Sweden 4.5 Invest in Kiruna Kiruna upplevs idag som ett intressant och exotiskt besöksmål samtidigt som det främst investeras inom gruvindustri och besöksnäring. Ett långsiktigt arbete etableras via projektet Invest in Kiruna, där en del blir att se över möjligheter till att attrahera investeringar i rymdverksamheter i Kiruna. Att medverka till ett positivt klimat för rymdinvesteringar i Kiruna 4.6 Intryck och upplevelser av Rymdstaden Kiruna Att Kiruna är en gruvstad framgår tydligt genom den kända siluetten av Kirunavaara som även skiftar utseende i mörker via belysningen på de gamla gråbergspallarna. Utmaningen är att utforma den offentliga miljön med tydliga landmärken som signalerar att man befinner sig i en rymdstad. Det gäller då både entréer till staden och centrum. Utmaningen kan även handla om att producera en exklusiv presentbok om Rymdstaden Kiruna och att designa och producera en present i exempelvis magnetit med rymdanknytning. Att medverka till att Rymdstaden Kiruna får tydliga uttryck.

En vision med övergripande mål för Kiruna kommun

En vision med övergripande mål för Kiruna kommun Antagen i kommunfullmäktige 2013-05-27, 68 En vision med övergripande mål för Kiruna kommun Inledning Att ta fram en vision för framtidens Kiruna är ett sätt att skapa en gemensam bild av hur framtiden

Läs mer

Antagen i kommunstyrelsen 2016 02 01, 13 NÄRINGSLIVSSTRATEGI 2016-2018

Antagen i kommunstyrelsen 2016 02 01, 13 NÄRINGSLIVSSTRATEGI 2016-2018 Antagen i kommunstyrelsen 2016 02 01, 13 NÄRINGSLIVSSTRATEGI 2016-2018 Innehållsförteckning 1 Vision för näringsliv och arbetsmarknad... 3 1.1 Övergripande mål från kommunens vision... 3 1.2 Syfte... 3

Läs mer

Mobilitet och näringslivssamverkan i planeringen av ett nytt program. Victoria Barabash, universitetslektor Luleå tekniska universitet

Mobilitet och näringslivssamverkan i planeringen av ett nytt program. Victoria Barabash, universitetslektor Luleå tekniska universitet Mobilitet och näringslivssamverkan i planeringen av ett nytt program Victoria Barabash, universitetslektor Luleå tekniska universitet 1 Hur skapas en organisation för mobilitet och samverkan? Vilka förutsättningar

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

Våra barn och ungdomar är vår framtid! Presentation av projektidé - KNUT

Våra barn och ungdomar är vår framtid! Presentation av projektidé - KNUT Våra barn och ungdomar är vår framtid! Presentation av projektidé - KNUT Vilka är det som arbetar med projektet? Ev. andra nationella aktörer så som ex branschorganisationer Blekinge, Kalmar & Kronobergs

Läs mer

LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap

LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap PROJEKTBESKRIVNING 2009-2014 2012-06-05 Sida 1 av 11 Revisionsinformation Projektbeskrivningen ska revideras årligen, av styrgruppen för LuTek. Projektbeskrivningen

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

Nya. Skandinaviens ledande destinationsbolag. Visit Dalarna

Nya. Skandinaviens ledande destinationsbolag. Visit Dalarna Nya Skandinaviens ledande destinationsbolag Visit Dalarna Vi konkurrerar med 150 000 kommuner och regioner i Europa om boende, besökare, företag, investeringar och kompetens. Beslutsunderlag Syfte och

Läs mer

Tillväxtprogram för Luleå kommun

Tillväxtprogram för Luleå kommun Tillväxtprogram för Luleå kommun Syfte Tillväxtprogrammet är ett medel för att skapa förutsättningar för långsiktig och hållbar tillväxt hos näringslivet i Luleå. Grundläggande förutsättningar för denna

Läs mer

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Internationell strategi Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Vi lever i en allt mer globaliserad värld som ger ökade möjligheter men som också ställer nya krav. Linköpings

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Rymdteknik och utbildningar. Marta-Lena Antti Luleå tekniska universitet Uppsala 21 okt 2014

Rymdteknik och utbildningar. Marta-Lena Antti Luleå tekniska universitet Uppsala 21 okt 2014 Rymdteknik och utbildningar Marta-Lena Antti Luleå tekniska universitet Uppsala 21 okt 2014 Utbildning är grunden för forskning Civilingenjörsprogram rymdteknik Luleå tekniska universitet Masterprogram

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Projektbeskrivning Projektets namn Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Sammanfattande projektbeskrivning Syftet med projektet är att genom innovativa metoder och samverkansformer mellan ideell,

Läs mer

Samarbetsavtal mellan Stockholms stad och Stockholms Akademiska

Samarbetsavtal mellan Stockholms stad och Stockholms Akademiska PM 2012:2 RI (Dnr 003-2187/2011) Samarbetsavtal mellan Stockholms stad och Stockholms Akademiska Forum (StAF) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Stockholms stad avtalar

Läs mer

Riktlinjer. Internationellt arbete. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27

Riktlinjer. Internationellt arbete. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27 Riktlinjer Internationellt arbete Mariestad Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27 Datum: 2012-02-01 Dnr: Sida: 2 (7) Riktlinjer för internationellt arbete Kommunfullmäktiges beslut 62/02 Bakgrund

Läs mer

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016 UFV 2011/1998 och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland Fastställd av konsistoriet 2013-06-03 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Uppsala universitet Campus Gotland 3 Ett

Läs mer

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten 1 Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten Innehåll: 1. Projektbeskrivning & information sid 3 2. Aktiviteter för intressenter/finansiärer sid 4 2.1 Regional referensgrupp

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

För levande orter och livfulla städer! Inger Alfredsson Nationell samordnare Marlene Hassel BID-Manager

För levande orter och livfulla städer! Inger Alfredsson Nationell samordnare Marlene Hassel BID-Manager För levande orter och livfulla städer! Inger Alfredsson Nationell samordnare Marlene Hassel BID-Manager 3 Inger Alfredsson Nationell samordnare Marlene Hassel BID-Manager VÅR ORGANISATION Ett unikt

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 171-186 Tid: 2015-11-02, kl 13:00-15:30 Plats: Regionens Hus, sal A 181 RJL2015 /1943 Internationell policy Beslut Regionstyrelsens arbetsutskott föreslår

Läs mer

Internationell policy för Bengtsfors kommun

Internationell policy för Bengtsfors kommun 2 (7) Internationell policy för Bengtsfors kommun Bakgrund Omvärlden och EU påverkar oss alltmer och sambandet mellan det lokala och det globala blir allt tydligare. Förändringar på den internationella

Läs mer

Internationalisering. Globaliseringen. 26 Program E: Ledande nordlig region

Internationalisering. Globaliseringen. 26 Program E: Ledande nordlig region Internationalisering Globaliseringen Ökat informationsutbyte och minskade hinder för migration, investeringar och handel har påverkat den ekonomiska utvecklingen i världen. Globaliseringen har dessutom

Läs mer

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Vi har en plan! Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Samråd 9 mars 6 maj 2010 Smakprov Hela översiktsplanen med tillhörande dokument finns på Karlskoga och Degerfors

Läs mer

En strategi för svensk rymdverksamhet

En strategi för svensk rymdverksamhet En strategi för svensk rymdverksamhet Artikelnr. U18.001 Omslagsfoto: Jessica Gow, Regeringskansliet 4 En strategi för svensk rymdverksamhet Foto: ESA Förord Sverige är ett litet land men en stor rymdnation.

Läs mer

Kiruna. en vision med övergripande mål för kiruna kommun

Kiruna. en vision med övergripande mål för kiruna kommun Kiruna en vision med övergripande mål för kiruna kommun vår visionsformulering Inledning Att ta fram en vision för framtidens Kiruna är ett sätt att skapa en gemensam bild av hur framtiden ska se ut. Ett

Läs mer

KIM-projektet. Kommunalt och Ideellt Medskapande. Projektplan 2: Hur möter vi framtidens samhällsutmaningar tillsammans?

KIM-projektet. Kommunalt och Ideellt Medskapande. Projektplan 2: Hur möter vi framtidens samhällsutmaningar tillsammans? KIMprojektet Kommunalt och Ideellt Medskapande Projektplan 2: Hur möter vi framtidens samhällsutmaningar tillsammans? Vårt dnr 2 (13) Innehåll Innehåll... 2 Varför vill vi genomföra projektet?... 3 Vad

Läs mer

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering Handlingsplan genomförande Strategi för ökad internationalisering Skara kommun 2017-01-23 Inledning Skara kommuns strategi för ökad internationalisering uttrycker kommunens ambition och vilja till att

Läs mer

Ekonomiskt stöd till Uppstart 2018

Ekonomiskt stöd till Uppstart 2018 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Cecilia Linder Datum 2018-05-24 Diarienummer KSN-2018-1295 Kommunstyrelsen Ekonomiskt stöd till Uppstart 2018 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi LANDSTINGET I VÄRMLAND PM Ulla Höglund 2011-11-0306-14 LK/110273 Internationell strategi 2011 2014 Landstinget i Värmland påverkas alltmer av sin omvärld. EU-direktiv och förordningar, rörligheten för

Läs mer

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen.

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. 1 Näringslivsplan för Melleruds Kommun 2015-2018 I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. Syfte och mål

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

En strategi för svensk rymdverksamhet sammandrag

En strategi för svensk rymdverksamhet sammandrag En strategi för svensk rymdverksamhet sammandrag Beslutad av regeringen den 9 maj, 2018 Mattias Jennerholm, Utbildningsdepartementet Ministry of Education and Research 1 Förstärkning av Sveriges rymdaktiviteter,

Läs mer

Näringslivsstrategi 2009-03-23. Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör

Näringslivsstrategi 2009-03-23. Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör Näringslivsstrategi 2009-03-23 Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR HELSINGBORGS STAD Utifrån denna strategi ska Helsingborgs stads näringslivsarbete bedrivas. Uppdraget

Läs mer

Feministiskt Initiativ

Feministiskt Initiativ 1. Hur ser ditt parti i stort på svensk rymdverksamhet? Svensk rymdverksamhet är viktig för landet av flera olika orsaker, bl.a. de resultat som är av stor nytta för ett antal andra branscher. Exempelvis

Läs mer

RYMD I VÄST. Ett initiativ av GKN och RUAG Space för Sveriges främsta rymdregion

RYMD I VÄST. Ett initiativ av GKN och RUAG Space för Sveriges främsta rymdregion RYMD I VÄST Ett initiativ av GKN och RUAG Space för Sveriges främsta rymdregion BAKGRUND Rymden är en internationell verksamhet och marknad Rymdens betydelse ökar, idag tagen för given Genom uthålliga

Läs mer

Strategi för forskning och högre utbildning 2013-2016, Dnr 221/2012

Strategi för forskning och högre utbildning 2013-2016, Dnr 221/2012 17 september 2012 Strategi för forskning och högre utbildning 2013-2016, Dnr 221/2012 Helsingborgs stad behöver fokusera arbetet kring högre utbildning, forskning och attraktiv studentstad för att stärka

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Syftet med samverkan inom Entreprenörsregionen är att stärka förutsättningar för tillväxt, konkurrenskraft och ekonomisk utveckling.

Syftet med samverkan inom Entreprenörsregionen är att stärka förutsättningar för tillväxt, konkurrenskraft och ekonomisk utveckling. Verksamhetsplan Entreprenörsregionen 2015-2018 Entreprenörsregionen De elva kommunerna i Entreprenörsregionen har starka traditioner som en kreativ industribygd med framgångsrika företag och aktiva entreprenörer.

Läs mer

Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra.

Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra. Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra. Vi erbjuder möten som kan utveckla ditt företag. Och dig. Att samverka med forskare sätter igång kreativa processer och lyfter frågan

Läs mer

Universitet som drivkraft för utveckling och tillväxt

Universitet som drivkraft för utveckling och tillväxt Universitet som drivkraft för utveckling och tillväxt Gräv där du står! Vision 2016: Örebro universitet är ett framstående universitet med ämnesmässig bredd, mod att ompröva och förmåga att utveckla Vårt

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

Tillväxt genom internationellt arbete

Tillväxt genom internationellt arbete Tillväxt genom internationellt arbete Kenneth Sjaunja EU-projektkontoret Norrbottens läns landsting Vision Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. Vårt

Läs mer

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 KOMMUNKONTORET 2013-04-05 1 (5) Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 Övergripande mål Grunden för välfärd för Sundbybergs stads invånare är en hållbar och långsiktig ekonomisk tillväxt. Företagandet är

Läs mer

Vision och övergripande mål 2010-2015

Vision och övergripande mål 2010-2015 Vision och övergripande mål 2010-2015 Beslut: Högskolestyrelsen, 2009-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2009/1139/10 Gäller fr o m: 2010-01-01 Ersätter: Dalauniversitetet akademi och yrkesliv i partnerskap.

Läs mer

version Vision 2030 och strategi

version Vision 2030 och strategi version 2012-01-25 Vision 2030 och strategi Två städer - en vision För att stärka utvecklingen i MalmöLund som gemensam storstadsregion fördjupas samarbetet mellan Malmö stad och Lunds kommun. Under år

Läs mer

Policy för EU- och internationellt arbete. Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176

Policy för EU- och internationellt arbete. Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176 Policy för EU- och internationellt arbete Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176 Inledning Vi lever i en allt mer globaliserad värld där människor reser, handlar, semestrar och arbetar i

Läs mer

Strategi för entreprenörskap inom utbildningsområdet

Strategi för entreprenörskap inom utbildningsområdet Strategi för entreprenörskap inom utbildningsområdet Förord Eget företagande måste bli ett lika naturligt val som anställning. För att nå dit kan utbildningsväsendet fylla en viktig funktion genom att

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

Åmåls kommuns Näringslivsprogram 2014-2020

Åmåls kommuns Näringslivsprogram 2014-2020 1 Åmåls kommuns Näringslivsprogram 2014-2020 Näringslivsprogrammet har sin utgångspunkt i 2020 för Åmåls kommun Sveriges mest gästvänliga stad Syfte Åmåls kommuns Näringslivsprogram har till syfte att

Läs mer

Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet

Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet Aktivitetslista Under våren 2017 har Gislaveds kommun genom intervjuer och en workshop genomfört en dialog med näringslivet. Syftet har varit att hitta

Läs mer

Teknik och innovationer

Teknik och innovationer Teknik och innovationer 0011100010 1100101110 01101110001 01001110100 1111011000 Teknik Att ha kunskaper i teknik och naturvetenskap är viktigt i det samhälle vi lever i. Intresset för att läsa vidare

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: KS2013/0195. Gäller från: 2013-11-01

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: KS2013/0195. Gäller från: 2013-11-01 Diarienummer: KS2013/0195 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2013-11-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Anette Olsson Revideras senast: 2018-06-01

Läs mer

Fördjupad Projektbeskrivning

Fördjupad Projektbeskrivning Fördjupad Projektbeskrivning 8.1 Bakgrundsbeskrivning, skäl för projektet Kreativa näringar/kulturnäringar Internationellt sett talas det idag mycket om den Kreativa klassen och dess betydelse för framförallt

Läs mer

ÅRSKONFERENS MAJ I VÄSTERVIK

ÅRSKONFERENS MAJ I VÄSTERVIK ÅRSKONFERENS 29-31 MAJ I VÄSTERVIK VÅR ORGANISATION Ett unikt non-profit nätverk för offentliga och kommersiella stadsutvecklare. Boverket Trafikverket Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) Svensk Handel

Läs mer

Näringslivsprogram

Näringslivsprogram Sid 1 (6) Näringslivsprogram 2018 2020 Med Gävle menas Gävle Kommun Näringslivsprogrammet baseras på att Gävle Kommun i grunden tror på den enskilde entreprenörens förmåga och näringslivets kraft att främja

Läs mer

1(6) Patricia Staaf BESLUT. 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621. Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010

1(6) Patricia Staaf BESLUT. 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621. Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010 MAH /Centrum för kompetensbreddning 1(6) 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621 Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010 Inledning Malmö högskola hade redan vid starten 1998 ett uttalat uppdrag att locka

Läs mer

vision med gemensamma krafter Tillväxt ett friskhetstecken!

vision med gemensamma krafter Tillväxt ett friskhetstecken! Vision Skövde 2025 Att förverkliga en vision med gemensamma krafter Skövderegionen ska blomstra till glädje för alla invånare, besökare och verksamhetsidkare. Vi behöver en tydlig färdriktning och en gemensam

Läs mer

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet VERSION 2015-05-05 Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet Inledning I Strategin En Nationell strategi för hållbar regional

Läs mer

Regionutvecklingsnämndens beslut i korthet Vänersborg

Regionutvecklingsnämndens beslut i korthet Vänersborg Regionutvecklingsnämndens beslut i korthet Vänersborg 2015-03-17 Projektbeslut från regionutvecklingsnämndens sammanträde 17 mars Regionutvecklingsnämnden medfinansierar satsningar för att främja tillväxt

Läs mer

Verksamhetsplan 2013. Länsturismen. Effektivitet genom samverkan

Verksamhetsplan 2013. Länsturismen. Effektivitet genom samverkan Verksamhetsplan 2013 Länsturismen Effektivitet genom samverkan Verksamhetsplan för Turismfunktionen vid VKL 2013 Bakgrund Turismfunktionen har sedan 2006 arbetat på uppdrag av föreningens medlemmar i nära

Läs mer

NÄRINGSLIVSSTRATEGI STRÖMSUNDS KOMMUN

NÄRINGSLIVSSTRATEGI STRÖMSUNDS KOMMUN SAMMANFATTNING Strömsunds Kommun skall präglas av framtidstro och goda förutsättningar för ett rikt och mångfacetterat näringsliv. NÄRINGSLIVSSTRATEGI Strömsunds kommun 2016 STRÖMSUNDS KOMMUN Innehåll

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Beslutat av Rektor Inledning 3 Gemensamma mål och strategier 4 Det fortsatta arbetet 7 2 (7) Inledning Familjen Kamprad

Läs mer

din väg in till Högskolan i Skövde

din väg in till Högskolan i Skövde Externa relationer din väg in till Högskolan i Skövde Externa relationer är den naturliga ingången till Högskolan i skövde och våra ögon och öron utåt Externa relationer är en del av avdelningen Externa

Läs mer

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetets verksamhetsidé Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetet för ett rikare liv Folkuniversitetets idé är att kunskap, förståelse och

Läs mer

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetets verksamhetsidé Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetet för ett rikare liv Folkuniversitetets idé är att kunskap, förståelse

Läs mer

Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen

Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen Kurbits hjälper företagare att tjäna mer på det de brinner för. Våra affärsutvecklingsprogram är utvecklade och designade specifikt för företag inom

Läs mer

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om ÖSTGÖTAREGIONEN 2020 Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland Kort information om 1 Regionförbundet Östsams uppgift är att arbeta för Östgötaregionens utveckling. Regionförbundet har bildats av Östergötlands

Läs mer

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN Dokumentnamn: Internationellt program Dokumentansvarig: Tillväxt/Näringslivsservice Godkänd av: Kommunfullmäktige Version: [1.0] Dokumentdatum: 2018-03-26 KS-2017/00536-15

Läs mer

olo/ i or SOLLENTUNA ^SSSST^J i FÖRFATTNINGSSAMLING f Vtoom Näringslivsstrategi för Sollentuna kommun Innehållsförteckning

olo/ i or SOLLENTUNA ^SSSST^J i FÖRFATTNINGSSAMLING f Vtoom Näringslivsstrategi för Sollentuna kommun Innehållsförteckning SOLLENTUNA ^SSSST^J i FÖRFATTNINGSSAMLING f Vtoom olo/ i or 3Ö för Sollentuna kommun Antagen av fullmäktige 2013-xx-xx Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 EU strategiskt läge i en stark region 2 1.2

Läs mer

Södertörns UtvecklingsProgram 2013 DE VIKTIGASTE REGIONALA UTVECKLINGSFRÅGORNA FÖR INSATSER DE NÄRMASTE ÅREN

Södertörns UtvecklingsProgram 2013 DE VIKTIGASTE REGIONALA UTVECKLINGSFRÅGORNA FÖR INSATSER DE NÄRMASTE ÅREN Södertörns UtvecklingsProgram 2013 DE VIKTIGASTE REGIONALA UTVECKLINGSFRÅGORNA FÖR INSATSER DE NÄRMASTE ÅREN 1 DET HÄR VILL VI UPPNÅ VISIONEN OM SÖDERTÖRN 2025 Södertörn är en attraktiv del av Stockholm

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje för internationellt arbete. Diarienummer: KS 2010/232. Beslutad av kommunstyrelsen den 7 juni 2010

Riktlinje. Riktlinje för internationellt arbete. Diarienummer: KS 2010/232. Beslutad av kommunstyrelsen den 7 juni 2010 Riktlinje 2010-06-02 Riktlinje för internationellt arbete Diarienummer: KS 2010/232 Beslutad av kommunstyrelsen den 7 juni 2010 Om riktlinjen Riktlinje för internationellt arbete är en gemensam riktlinje

Läs mer

Bakgrund Svagheter Möjligheter Syfte och kommunikationsmål Övergripande kommunikationsmål:

Bakgrund Svagheter Möjligheter Syfte och kommunikationsmål Övergripande kommunikationsmål: Kommunikationsplan för Teknikcollege Gästrikland 2012-2013 Bakgrund Det regionala näringslivet och utbildningsanordnarna på gymnasie-, men också eftergymnasial nivå har tillsammans beslutat sig för att

Läs mer

Umeå universitets internationaliseringsstrategi för utbildning sex övergripande strategier mot Vision 2020

Umeå universitets internationaliseringsstrategi för utbildning sex övergripande strategier mot Vision 2020 Umeå universitets internationaliseringsstrategi för utbildning sex övergripande strategier mot Vision 2020 Greg Neely International Office Det internationella perspektivet ska vara en självklar del i all

Läs mer

Idrottspolitiskt Program En genomgång av programmet, vad som uppnåtts och hur vi skall gå vidare. Idrottsrådet

Idrottspolitiskt Program En genomgång av programmet, vad som uppnåtts och hur vi skall gå vidare. Idrottsrådet Idrottspolitiskt Program En genomgång av programmet, vad som uppnåtts och hur vi skall gå vidare. Idrottsrådet 2017-04-25 Bakgrund Idrottspolitiskt program arbetades fram av Kungälvs kommun och idrottsföreningarna

Läs mer

Destination Visit Bollnäs

Destination Visit Bollnäs Destination Visit Bollnäs Bakgrund: I spåren av det arbete som Region Gävleborg initierat via projektet Nu kör vi har vår förening Bollnäsdraget ekonomisk förening beslutat oss för att ta taktpinnen och

Läs mer

1 (6) Utfärdare, telefon Datum Utgåva Reg nr. Marie Ahlqvist,

1 (6) Utfärdare, telefon Datum Utgåva Reg nr. Marie Ahlqvist, 1 (6) Mottagare LEGS Projektledare: via Madeleine Söderstedt Östsam: Joakim Kärnborg Nutek: Conny Olander Caréne Andersson, Anders Bengtson, Pernilla Fogelklou, Roland Johansson, Marianne Hellman, Margrit

Läs mer

Avsiktsförklaring. Bakgrund

Avsiktsförklaring. Bakgrund Avsiktsförklaring Denna avsiktsförklaring har idag träffats mellan Jönköpings kommun och Stiftelsen Högskolan i Jönköping, var för sig även kallad part och gemensamt kallade parterna. Bakgrund Syftet med

Läs mer

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun Förslag 2013-03-28 Framtid Ånge 2.0 Strategi för utveckling av Ånge kommun 2014-2020 1 Du håller framtiden i din hand Framtid Ånge 2.0 är Ånge kommuns utvecklingsstrategi för den bygd som vi lever och

Läs mer

Kommunikationsplan. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa

Kommunikationsplan. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Kommunikationsplan Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Bakgrund Uppdraget för Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa (SWEAH) är att under de kommande åren utveckla ett effektivt, framgångsrikt

Läs mer

Kvinnors företagsamhet får Kalmar län att växa

Kvinnors företagsamhet får Kalmar län att växa KVINNORS VÄXTKRAFT Kvinnors företagsamhet får Kalmar län att växa Kalmar län behöver fler företagare och fler kvinnor som driver företag. Med fler kvinnor som företagare kommer fler affärsidéer fram och

Läs mer

Sydostleden ett projekt för näringslivsutveckling 2014-08-14

Sydostleden ett projekt för näringslivsutveckling 2014-08-14 Sydostleden ett projekt för näringslivsutveckling 2014-08-14 On-going evaluation Lärande utvärdering Följeforskning Utvärderingen ska vara användbar under resans gång Löpande återkoppling av iakttagelser/

Läs mer

Strategi för Jönköping kommuns internationella arbete Ks 2007/0129 008

Strategi för Jönköping kommuns internationella arbete Ks 2007/0129 008 Stadskontoret Utredningsenheten BILAGA TILL TJÄNSTESKRIVELSE 2007-10-02 1 (5) Strategi för Jönköping kommuns internationella arbete Ks 2007/0129 008 INLEDNING Bakgrund Samhället präglas av att interaktion

Läs mer

Internationellt program för Karlshamns kommun

Internationellt program för Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2012-04-02, Internationellt program för Karlshamns kommun 1 (13) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810 00 E-post:

Läs mer

Förfrågningsunderlag Regelverk för Private human suborbital flights

Förfrågningsunderlag Regelverk för Private human suborbital flights 1. Information 1.1 Upphandlande organisation och upphandlare / kontaktpersoner Progressum i Kiruna AB, Hjalmar Lundbohmsvägen 48, 981 31 Kiruna Karin Nilsdotter, 070 226 88 01, karin@spaceportsweden.com

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

RYMD I VÄST. Ett initiativ av GKN och RUAG för Sveriges främsta rymdregion

RYMD I VÄST. Ett initiativ av GKN och RUAG för Sveriges främsta rymdregion RYMD I VÄST Ett initiativ av GKN och RUAG för Sveriges främsta rymdregion VÄRLDSKLASS ÄR INTE NOG - SKA MAN NÅ RYMDEN MÅSTE ALLT FUNGERA I Västsverige utvecklas och levereras tjänster och produkter som

Läs mer

Strategisk satsning på tech-sektorn i Uppsala

Strategisk satsning på tech-sektorn i Uppsala KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Skott Charlotte Dahlmann Christian Datum 2018-02-21 Diarienummer KSN-2018-0111 Kommunstyrelsen Strategisk satsning på tech-sektorn i Uppsala 2018-2020 Förslag till beslut

Läs mer

VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby. Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen

VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby. Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen Vi ger varje gäst ett personligt bemötande Turistföretagen i Hemavan Tärnaby har sedan

Läs mer

POLICY. Internationell policy

POLICY. Internationell policy POLICY Internationell policy POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige då de är av principiell

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Strategi för Kristianstads kommuns internationella

Strategi för Kristianstads kommuns internationella STRA- TEGI 1(5) Kommunledningskontoret Kommunikation & tillväxt Kristina Prahl 2011-10-04 Strategi för Kristianstads kommuns internationella arbete Bakgrund Dagens globaliserade värld utgör många viktiga

Läs mer

Internationell strategi. för Gävle kommun

Internationell strategi. för Gävle kommun Internationell strategi för Gävle kommun Innehåll Inledning Sammanfattning... 4 Syfte med det internationella arbetet... 5 Internationell strategi För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Mostprotos.com

Läs mer

Näringslivsprogram Karlshamns kommun

Näringslivsprogram Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2014-04-07 Näringslivsprogram Karlshamns kommun 1 (7) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Näringslivsenheten Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810

Läs mer

skola och arbetsliv i samverkan

skola och arbetsliv i samverkan skola och arbetsliv i samverkan Transfer - skola och arbetsliv i samverkan Transfer är Sveriges största organisation för förmedling av föreläsare och förebilder från arbetslivet till skolan. Syftet är

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer

Hela länet ska leva. Dåliga kommunikationer begränsar idag vårt läns möjligheter. Det krävs därför en fortsatt utbyggnad av kollektivtrafiken,

Hela länet ska leva. Dåliga kommunikationer begränsar idag vårt läns möjligheter. Det krävs därför en fortsatt utbyggnad av kollektivtrafiken, Hela länet ska leva. Dåliga kommunikationer begränsar idag vårt läns möjligheter. Det krävs därför en fortsatt utbyggnad av kollektivtrafiken, fibernätet och ett förbättrat vägnät. Järnvägen behöver bli

Läs mer