Rapport Förstudie Laddat medlemskap

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport Förstudie Laddat medlemskap"

Transkript

1 Rapport Förstudie Laddat medlemskap

2

3 Bakgrund Rapport Förstudie Laddat medlemskap Förstudien Laddat medlemskap har sitt ursprung i Framtidsspaning 2.0 som 2011 genomfördes i samtliga till HUS knutna organisationer. Två utmaningar identifierades tydligt som gemensamma för hästnäringen; Ökad rekrytering och och Reellt ungdomsinflytande. För varje organisation definierades specifika utmaningar. SIFs utmaningar presenterades för styrelsen i april 2012 och en prioritering gjordes för att vidare utreda två utmaningar; Ökat ungdomsinflytande och Laddat medlemskap. Dessa har på uppdrag av styrelsen bedrivits som projekt respektive förstudie inom ramen för Framtidsspaning 2.1. Detta dokument beskriver genomförande och rekommendationer kring förstudien Laddat medlemskap. Uppdrag och syfte Förstudiens uppdrag har varit samla in uppgifter med frågeställning kring SIFs medlemskap utifrån två olika perspektiv: Hur stor är graden av medlemskap i SIF hos de aktiva vid ridskolor med islandshäst och vilket samarbete har entreprenören med lokalföreningarna. Faktainsamling skedde via studiebesök och djupintervjuer med ridskolor/företagare. Vad som attraherar/inte attraherar med att vara medlem i SIF. Frågan ställdes via en webbenkät både till medlemmar och icke medlemmar i SIF. Genomförande Under augusti till oktober genomfördes besök och djupintervjuer hos tolv ridskoleentreprenörer med geografisk spridning från Kiruna till Skåne. Ridskolorna valdes ut med hänsyn till geografisk spridning och varierande antal ridskoleelever. Via en webbenkät inkom 855 svar med fördelningen 75% medlemmar och 25% icke medlemmar. Enkäten har funnits på SIFs hemsida och på Facebook, även hos en rad olika företag och ridskolor. Förstudien presenterades för SIFs styrelse i samband med budgetmöte den 1 dec Projektarbetare Projektledare för förstudien har varit Ulrika Backan. Projektmedarbetare har varit Johan Fyrberg för analys och rådgivning kring intervjufrågor, sammanställningar och rekommendationer. Avgränsningar och prioriteringar Förstudien bygger till största del på djupintervjuer med ridskoleentreprenörerna och kompletteras med webbenkäten som besvarats av både medlemmar och icke medlemmar.

4 Anslutningsgrad ridskoleelever Analys intervjufrågor företagare Hos de 12 ridskoleentreprenörer som intervjuades rider varje vecka totalt ca 1200 elever. Entreprenörerna uppskattade att ca 10 % var anslutna till SIF, dvs 120 st. Den huvudsakliga orsaken till anslutningen var att detta var elever som tävlade och därmed löste licens. På frågan om varför övriga inte var anslutna trodde man att detta berodde på att medlemskapet i SIF är för dyrt och att man som ridskoleelev inte kunde se vad man skulle få ut av att vara medlem. Att man inte visste att SIF fanns var också en tänkbar orsak. Medlemskapets betydelse och SIF - anslutning Alla var eniga om att de skulle vilja att ridskoleeleverna var medlemmar i SIF, det skulle gagna både entreprenörerna såväl som rasen och dess utveckling i stort! Dock poängterade man vikten av att medlemskapet måste ha ett värde för denna målgrupp som inte verkar uppfyllas idag. På frågan om man kunde tänka sig en SIF - ansluten ridskola ställde sig många positiva men frågeställningen om värdet av medlemskapet återkom. Samarbete entreprenör lokalförening En lokalförening fanns i närområdet hos alla ridskoleentreprenörer, som upplevde ett samarbete dem i mellan som positivt. Dock finns vissa svårigheter mellan den ideella och kommersiella verksamheten. Den generella uppfattningen var dock att ett utökat samarbete skulle vara positivt för alla. Medlemskapets betydelse Analys enkät Totalt besvarade 855 personer enkäten. Av dem är ca 75% medlemmar i SIF. Varför man är medlem i SIF utifrån de alternativ som gavs ser man i diagrammet nedan.

5 Varför är man inte medlem? Ca 25% av dem som svarade på enkäten var inte medlemmar. De största orsakerna till att man inte var medlem angavs till att medlemsavgiften var för hög och att man inte kunde se vad man skulle få ut av att vara medlem. Tilläggas kan att i fritexten angav många att en orsak även var att det inte blivit av att betala in medlemsavgiften, det hade inte kommit något inbetalningskort, man glömt bort det etc. Vad skulle kunna få SIF att utöka sitt medlemsantal? På frågeställningen om vad som skulle kunna få SIF att utöka sitt medlemsantal så trodde övervägande delen att aktiviteter kopplade till medlemsaktiviteter och erbjudanden var det viktigaste. Detta stämmer väl överens om vad man skrivit i fritexten där en frekvent förekommande kommentar är att det måste finnas ett värde för fritidsryttaren och ickehästägaren att vara medlem i SIF. En annan frekvent kommentar är att en sänkt medlemsavgift skulle inbringa fler medlemmar.

6 Sammanfattning intervju och enkät Av både företagarintervjuerna och webbenkäten framgår framför allt tre synpunkter: Medlemskapet i SIF upplevs idag inte vara attraktivt för alla som är intresserade av islandshästar Medlemskapet är för dyrt i förhållande till den upplevda medlemsnyttan, oavsett om man är medlem eller inte Ett starkt önskemål finns om att förändra medlemskapet vad gäller ovanstående då man vill att SIF ska växa och tror att medlemspotentialen är stor! Identifierade möjligheter Möjligheter för rekrytering hos islandshästridskolor Studien visar att ridande vid islandshästridskolor har, oavsett geografiskt läge, en låg anslutningsgrad (ca 10 %). Endast denna potentiella målgrupp, som här är väl definierade som redan islandshästintresserade kan vara upp till ca personer. Denna slutsats definieras främst via intervjuerna men bekräftas även genom webbenkätens höga svarsfrekvens där 87% äger islandshäst och 75% är medlemmar. Detta betyder alltså att medlemsanslutningen hos de som äger häst är hög, men däremot låg hos de som inte äger häst och rider på ridskola. Målgruppens tillgänglighet med avseende på ridskoleelever är hög, då de genom ridskolorna är samlade geografiskt jämfört med enskilda ryttare där tillgängligheten lokalt måste anses vara lägre.

7 Utifrån ridskoleentreprenörens perspektiv ser man inte en naturlig koppling idag där kundernas eventuella medlemskap i SIF skulle stärka den egna verksamheten. Samtidigt förhåller sig entreprenörerna positiva till ett medlemskap då man tycker att ett ökat medlemsantal i SIF skulle leda till ökad kunskap om islandshästen och därmed främja rasens utveckling och rekrytering. Medlemskapet bygger på relationer Studien avfärdar idén om ett tvingande medlemskap t ex vid ridskolor, vilket också förstärks via webbenkäten. Det handlar enligt både intervjuerna och webbenkäten snarare om att utveckla relationen mellan medlemmarna (och potentiella nya medlemmar) och förbundet. Medlemskapets kostnad Gällande medlemskapets kostnad så är bilden differentierad. Studien kan inte helt tydligt tala för en generell sänkning av medlemsavgiften, däremot kan man påvisa vissa identifierade målgrupper som skulle vara aktuella för en differentierad medlemsavgift. Med hänsyn till en eventuellt kommande RF- anslutning så rekommenderar studien inte en höjning av medlemsavgiften. Otydlighet om medlemskap Medlemskapets innebörd upplevs generellt som osynligt hos främst ridskoleryttare men även hos ryttare med egen häst. Närmare 80% av de som svarat på webbenkäten som icke medlemmar anger att de inte kan se varför de ska vara medlemmar eller ens tänkt på att det finns ett islandshästförbund. Gällande konkreta medlemserbjudanden så framkommer via webbenkäten tydliga önskemål om detta. Detta förekommer dock inte i intervjuerna där man istället framhåller utvecklingsmöjligheter för individer. Däremot upplevs tidningen Islandshästen positivt bidra till medlemsvärdet både via intervjuerna och webbenkäten. Rekommendationer Ridskolemedlemskap Med bakgrund av ovanstående ska förbundet vidare utreda frågan kring ett ridskolemedlemskap. SIF bör i samband med detta initiera nya samarbetsformer och eventuella strukturer för samarbete med ridskoleentreprenörer inom islandshästsektorn på framförallt lokal nivå. SIF bör vidare ta fram exempel på samarbetsformer/synergier mellan lokalföreningarna och ridskoleentreprenörerna för att senare synliggöra dessa för en aktiv kunskapsspridning. Medlemserbjudanden Vad gäller konkreta medlemserbjudanden så avråder studien i dagsläget från att lägga alltför mycket fokus i denna fråga. Dels är detta en kortsiktig lösning, dels krävs det organisatoriska resurser och kompetenser som SIF idag inte kan tillhandahålla. Ett medlemsområde som dock är befintligt och definierat som viktigt är tidningen som kan förstärkas och utvecklas ytterligare.

8 Synliggöra SIF Studien rekommenderar starkt att SIF fokuserar på att marknadsföra och synliggöra sig själva i större utsträckning än idag med befintlig verksamhet och utbud. SIF förknippas idag både hos befintliga och icke befintliga medlemmar som framförallt en tävlings- och avelsorganisation men en mycket stor del av verksamheten utövas av helt andra intressenter. Dessa delar måste lyftas fram och synliggöras både internt och externt. Viktigt är dock att förstå att det handlar inte om att marknadsföra SIF utan snarare öppna upp kommunikationen mot både medlemmar såväl som icke medlemmar som är intresserade och engagerade i islandshästar. Avslut förstudie initierande av Projekt Laddat medlemskap Förstudien har tillhandahållit underlag och förutsättningar för ett initierande av projekt Laddat medlemskap. Rekommendationerna ovan innebär ett omfattande arbete och är personalkrävande i såväl omfattning som kompetens. En första steg på vägen mot ett projektgenomförande kan därför vara att utreda projektgenomförandet ytterligare likväl som att undersöka intern och extern finansiering. Detta är ett arbete som kan utföras under 2013 för att sedan startas upp som ett reellt projektgenomförande under Ekonomisk analys Om man utgår från nya medlemmar per år så innebär det en ekonomisk intäkt på ca SEK (50% seniorer, 50 % juniorer beräknat på nuvarande medlemsavgift). Summan bör därför täcka personalkostnader som ett ökat medlemsantal kräver likväl som på sikt vara kostnadstäckande för ett projektgenomförande. Riskanalys Att välja att inte vidta några åtgärder kan likväl vara kostsamt. Idag finns ett antal islandshästklubbar anknutna till islandshästridskolor som inte är anslutna till SIF och fler planeras att starta upp. Då både intervjuerna och enkäterna tyder på ett missnöje med nuvarande medlemsvärde riskerar SIF att tappa medlemmar i dagsläget i stället för att rekrytera. Vid ett eventuellt inträde i Riksidrottsförbundet torde det vara mer gynnsamt för SIF att bestå av medlemmar istället för drygt 5000 medlemmar och med vikande siffror. Bilagor Kontaktuppgifter deltagande företagare Intervjusvar företagare Diagram webbenkät och frisvar Rengsjö 29 november 2012 Projektledare Ulrika Backan

9 Intervjuer inom förstudien Laddat medlemskap hösten 2012 Ridskoleentreprenörer 1 Namn se bifogad lista kontaktuppgifter 2 Antal ridskoleelever 1 Ca 30 st 2 Ca 48 st 3 ca 90 i veckan 4 ca st, 60 % vuxna, 40% barn 5 ca 90 st i veckan, ca 50% vuxna. Barn ålder från 8 år 18 år 6 ca 45 50, ca 50 % under 18 år 7 ca st, ca 60% under 18 år 8 ca 180 st, ca 20% 9 ca st. Ca 20 % Barn och ungdomar 10 Ca st. Ca 20 % barn och ungdomar, färre nu än förr 11 Ca 40 st ca 50 % barn och ungdomar under 18 år. 12 Ca 200 st, ca 50% ungdomar, inte så många barn 3 Antal besökare på årsbasis 1. Ca 100 st 2. ca 400 st st st st st st 8. Ca 5000 st 9.Ca 1500 st 10. Ca 1000 st st 12. Ca st, återkommer, speciellt butiken 4 Antal besökare regelbundet 1 Ca 50 st 2 Ca 100 st. Halvfodervärdar 6 st st st, ca 70% st, ca 50% 6. Ca 60 st 7. Ca 20% 8. Ca 40% 9. Ca 40% 10. Ca 40%

10 11. ca 150 st 12. ca 30% 5 Hur stor del av dina kunder/aktiva är anslutna till SIF? 1 Ca 10 procent. 2 Ca 18 st, men det är halvfodervärdarna och inackorderingarna. Ridskoleeleverna inte mer än 10%. 3 (Ridskolan) ca 10 % 4 Alla som rider kurs är anslutna, på ridskolan ca 10% 5 Ingen 6 Ca 10% av ridskoleeleverna, alla inackorderingar är medlemmar 7 På ridskolan någon enstaka, sommarturerna är de de som själva har islandshäst som är medlem. 8 Ridskolan ca 10%, alla inackorderingar 9 Ca 30-40% 10 Ca 30-40% 11 Ca 10 % 12 Butikskunder är det många, på ca ridskolan, kanske några stycken, ca 5% 6 Varför är de anslutna? 1 För tävlingslicensen 2 För tidningen och de som tävlar för tävlingslicensen. 3 De som varit med lite längre, kanske har haft häst förut men rider nu på ridskola istället, vill ha kvar kontakt med islandshästen, vill ha tidningen. 4 För att kunna tävla, ett fåtal som tycker att det är kul att få tidningen 5 Kanske skulle kunna locka några ungdomar att vara med, de som tävlar 6 För att få tävla, för att få tidningen och för att få information 7 För att man har egen häst, tävlar eller gör aktiviteter i lokalföreningen 8. De tävlar, gärna lokalklubbstävlingar. 9. För att kunna tävla och för att få tidningen, familjer där barnen är med är med i SIF 10. För att kunna tävla 11. Enda anledningen är för att kunna tävla 12. För att de har egen häst och vill tävla. Några få som vill veta mer och få tidningen är också med. 7 Varför är de övriga inte anslutna? 1 Tror inte att de ser någon anledning att vara medlem, det måste ge ett plus att vara medlem 2 Kostnadsfråga, och de har inte det intresset som krävs för att betala in medlemsavgiften. Skulle det vara som på en kommunal ridskola så skulle ju alla vara med. 3 Finns nog inte egentligen något behov 4 Det är för dyrt! Betala så mycket för att få tidningen är inte möjligt 5 Dom vet nog inte ens att SIF finns! Det skulle nog räcka med GneistiNytt och Islandshästen för att lösa medlemskap om det var billigare. 6 Dom vet nog inte ens att SIF finns! Vi som entreprenörer blir så lätt fokuserade på vår verksamhet, så att man glömmer bort att SIF finns

11 7 Dom ser nog ingen nytta av det, sedan är man kanske inte så aktiv själv heller för att värva medlemmar. Som ridskoleelev måste man kanske känna att man får ut mer av sin medlemsavgift mot för vad det kostar idag. Tidningen kanske inte är tillräckligt. 8 Många vet inte om SIF eller varför man ska vara med där. Om man inte har egen häst tycker många att det är poänglöst. Vår lokalklubb har inte en tidning längre. SIF erbjuder inget till de som inte har egen häst. 9 De tycker att de är för dyrt, kan inte se varför 10 De tycker att det är dyrt De flesta hos mig vet vad SIF är 11 Dom vet nog inte om att SIF finns Det känns också osäkert vad man får som medlem 12 Finns inget krav från oss, man vet inte om SIF. Kanske för dyrt. 8 Sker anslutningen av formella krav från dig som entreprenör eller frivilligt? 1 Formella krav, tävlingslicensen. 3 Helt frivilligt 4 Vi har en egen ryttarförening som heter Örnäs ryttarförening, de ordnar aktiviteter, typ kurser och träningar för instruktörer. Hyr hästar här mm. Ett medlemskap här kostar 150 kr. Har barnaktiviteter på plats, engagerar de äldre barnen, har ponnyridning. Det är mycket barn på anläggningen och många vill utbilda sig utan att ha egen häst hyr hästar. 5 Frivilligt, de som är med är nog det för att få tidningen. 7 Frivilligt 8 Frivilligt 9 Finns det en lokalförening i närheten av eller kopplat till din anläggning? 1 Ja, Gnyfari som är Hälsinglands lokalförening finns 2 Ja, Gyda 3 Ja, Gladur 4 Ja, Stormur 5 Ja, Gneisti 6 Ja, Bifrost 7 Ja, Nordur 8 Ja, Framtid och Dyggur 11 Ja, Kraftur 12 Ja, Freyfaxi, Nattfari och Berserkur 10 Om det finns, förekommer ett samarbete? På vilket sätt? 1 Tävling som är förlagd till mig en gång per år, den initierades av mig. I år blev ingenting av. 2 Man har ju fullt upp med sin egen verksamhet, vi har dock pratat om ett gemensamt ungdomsläger. 3 Vi samarbetar genom att de hyr in sig för olika evenemang. 4 De lånade banan lite, blev dock för kostsamt. Banskötsel och att ställa in verksamheten blev dock för kostsam.

12 5 Ja, jag utnyttjar ju kursutbudet själv för egen del, tävlar, mina elever tävlar på inofficiella tävlingar. Gneisti har haft domarsekreterarkurs här bland annat. När engagemanget i Gneisti sjunker så blir det färre aktiviteter. Jag har själv varit aktiv i Gneisti. 6 Inget samarbete hittills, men nu blir det lite i samband med islandshästens dag. 7 Nej, finns ingen verksamhet i Nordur, inga kurser eller träffar, finns dock en hemsida. 8 Dyggur har haft en kurs här och Framtid har sina tävlingar här. 11. Ja, vi har lite kurser åt dem. 12. Ja, medlemmarna har rabatter i butiken, vi sponsrar till tävlingar, Freyfaxi har egentligen ingen verksamhet. Nattfari har lite mer. 11 Upplever du det som viktigt? Varför? 1 Jätteviktigt! Man får en bredd och variation som anläggning, det är annars lätt att bli isolerad som företagare. 2 Det är inte jätteviktigt för min verksamhet, men jag tycker att det skulle vara roligt. Jag tror att Gyda har mer att vinna på ett samarbete än jag, jag skulle t ex kunna ta med mig mina ridskoleelever på ridläger mm. 3 Inte så stor del av vår verksamhet, dock viktigt att hålla kontakten med de aktiva i närområdet. Skulle absolut kunna ha mer samarbete 5 Ja! Dels för att det är ett ansikte utåt, fina tävlingar. Förut fanns det ett jättefint ungdomsarbete i föreningen. Det skulle gå att göra mycket mer. 6 Jag har inte tyckt det, har tyckt att jag vill sköta mig själv. Nu börjar jag tänka om, det skulle bli en bättre sammanhållning mellan de islandshästmänniskor som finns i närheten. Nu känns det som om det är lite konkurrens fast vi är i samma klubb. 7 Jag tycker att det är viktigt, men i dagsläget kan jag ju inte rekommendera mina gäster att bli medlem när det inte händer något i lokalföreningen. 8 Ja, naturligtvis, sammanhållningen här i trakten blir bättre, viktigt för att få fler medlemmar, föreningen skulle kunna få väldigt många fler medlemmar genom oss. 11. Det är jätteviktigt, lokalföreningen är ju en källa där de som är intresserade av islandshästen och allt runtikring, t ex resor till Island, att rida ut tillsammans på långritt, till och med stick-kurs och språkkurs 12. Vi är lite förvånade att lokalföreningarna inte har varit mer i kontakt med oss. Vi tror att de har haft lite problem med olika styrelser mm. Det verkar bero lite på vilka som sitter i styrelsen. Vi ser gärna ett samarbete. 12 Upplever entreprenören några svårigheter? Varför och varför inte? 1 Lokalföreningen arbetar på ideell basis och har begränsat med tid och energi. Följderna blir att det inte blir så mycket verksamhet vilket påverkar lokalföreningens utbud 3 Nej, det går bra! Vi har inga naturliga mötespunkter för islandshäst, en anläggning som vår fyller en sådan funktion. 4 Se ovan. 5 Absolut inte. Allt tas emot tacksamt från båda håll. 6 Jag har dragit mig tillbaka lite, jag vet att det blir så mycket jobb. Det känns dock som om man skulle göra något och inte bara sitta hemma och gnälla Känns dock som om det ibland finns lite missunsamhet i de ideella leden.

13 7 Förut hade vi lite mer samarbete, men nu är inte vi heller engagerade längre, jag har varit så mycket engagerad förut, men nu hinner jag inte längre. 8 Ja, lite, genom att vi driver detta som ett företag som faktiskt måste ta betalt för våra tjänster. Klubben kanske kan tycka att vi är gnetiga, men de arbetar ju ideellt. De ser ju inte alla timmar som vi lägger på att hålla anläggningen i skick. Detta arbete pågår ju året runt. 11 Det känns lite som om att företagarna inte får gynnas. Vi som verkar lokalt kan ha svårast att få aktiviteter förlagda till våra gårdar. Den som har företag får till exempel inte annonsera på hemsidan. 12 Vi har fått en förfrågan där jag skulle vara instruktör/tränare, men jag hade inte tid. Dock hade vi gärna haft arrangemanget här. Vi skulle såklart kunna ha mer samarbete, men vi har så mycket verksamhet och hinner knappt med det 13 Vill du att dina elever/kunder/aktiva/föräldrar är anslutna till SIF? 1 Ja, fast jag tycker att det skulle finnas mer i medlemskapet för dem förutom tidningen, det räcker inte med den. Man måste få något! 2 Ja det vill jag så klart, ju mer engagerade elever desto roligare. Fast då kanske de börjar ifrågasätta mig mer 3 Ja, jag skulle vilja att vi var duktigare på att ha ett mer giva-taga förhållande, att det är mer naturligt att vara med i SIF. Nu är vi företagare mer som små isolerade öar 4 Ja, det skulle vara kul för dem att ta del av vad som händer mer i SIF i stort, t ex läser repotage, vill resa till Island mm. Fler och fler dyker också upp som publik på tävlingar, intresset blir större 5 Ja, absolut! På det viset får vi mer kunskap om Islandshästen, får mer kunskap och väcker intresse för att veta mer. Kanske köper egen häst. 6 Ja absolut! Jag har ju inte ens pratat med dem om det, men man vill ju att det ska gå bra för ens förening. Hade varit bra med något material att visa. 7 Ja, men då måste det också finnas ett mervärde för den typen av kunder! Idag är SIF mer en förening för dem som vill tävla och/eller har egen häst. Det finns ju även dem som har egen häst men inte heller är medlemmar i SIF. Tidningen kanske ju vara något mer anpassad. Lokalföreningens aktiviteter är jätteviktiga. 8 Ja, men då måste det finnas något mervärde för dom som inte har egen häst. Tidningen måste innehålla andra saker. Just nu känner jag att jag inte kan motivera för en ridskoleelev varför de ska vara medlemmar. 9 Ja, dom kan få information om rasen och mer kunskap! Det finns så mycket mer bredd att erbjuda än vad de kanske förstår. 10 Ja, självklart! Jag undrar nu varför inte alla som rider på ridskola hos mig är anslutna. Jag har funderat på att bilda en egen ridklubb. Men jag skulle absolut kunna tänka mig att det är obligatoriskt att vara med i SIF för att rida hos mig. 11. Ja, absolut, det skulle vara jättebra för SIF, men då måste man också räkna med att göra något för alla medlemmar. 12. Ja absolut. Det gynnar oss också! 14 Varför vill du det? 1 Det är viktigt! Man får fördjupad kunskap, ett nätverk, möjlighet till att uppdatera sig om vad som händer

14 2 Bra tidning, man får mycket information. Tveksamt om alla som deltar i kurser på t ex Gydabanan är medlemmar? 3 SIF skulle kunna bli ett paraply för alla som är intresserade av islandshästar. SIF har ju egentligen aldrig arbetat direkt mot hobbyryttarna. Det SIF erbjuder idag är nog inte intressant för gemene man som rider på en islandshästridskola. 7 Mer kunskapsutbyte, föreningen får mer resurser. 8 Att höra till och känna att man tillhör något som förenar oss som är intresserade av islandshästar. Detta kan säkert leda till att man blir intresserad mer, kanske vill utbilda sig mer som t ex domarsekreterare. 11 Jag vill ju att sporten och verksamheten, speciellt ungdomarna ska kunna fortsätta att utvecklas, idag är vi för få. Vi behöver vara fler. Vi behöver även behålla de som t ex säljer sina hästar. De stora fördelarna för oss är att vi kan vända oss till alla åldrar. 12 Att det blir fler i föreningen är såklart jätteviktigt, de vill då använda oss mer då, köpa sadlar och hästar. Också viktigt för t ex föräldrar att se att det finns en struktur och ett förbund bakom 15 Varför inte? - 16 Vad tror du skulle få dina kunder att ansluta sig till SIF? 1 Ett utbud som vänder sig till dem som inte har egen häst. Något som binder ihop de aktiva, som engagerar. Ett krav på medlemskap för att du ska få rida på en islandshästridskola skulle få dem att lösa medlemskap. Då måste jag känna att jag som entreprenör får något tillbaka! Detta blir ju en merkostnad för min elev, jag håller redan idag låga priser då jag faktiskt konkurrerar med den kommunala ridskolan. 2 Tvångsanslutning! Tror att folk skulle acceptera det utan vidare, det skulle t ex kunna vara integrerat i ridskoleavgiften. Dock inte den summan som är idag för ett medlemskap, utan ett differentierat medlemskap, kanske utan tidningen. En summa på t ex 200 kr skulle kunna vara acceptabelt. 3 SIF behöver synliggöra sig mer, att det blir naturligt att gå med i SIF. Individanpassat medlemskap typ Hushållningssällskapet skulle kunna vara en modell. SIF skulle kanske mer kunna stötta ridskolorna med aktiviteter riktade till enbart dem. Företagarna behöver mer vara en del av organisationen. SIF behöver ta ställning till om vi ska vara en förening som är till för alla som är intresserade av islandshästar eller en hästägarförening. 4 Kanske inte nödvändigt med fullt medlemskap, kanske ett billigare medlemskap, Tills man blir helt frälst. Sedan finns det dom som inte har pengar alls, det spelar nog ingen roll vad det kostar. 5 Försäkring skulle kunna vara en trigger. Tidningen. Att känna gemenskap. Medlemsmärke kanske! En familj kan nog betala det som medlemskapet kostar idag, men en enskild medlem behöver nog en mindre avgift. 6 Dels att dom har någon som informerar/peppar dom Worldfengur är bra. Medlemsavgiften är nog dock för dyr, det var dock bra med det rabatterade priset till nya medlemmar. Om man väl en gång blir medlem så går man nog inte ur. 7 Aktiviteter som passar även till dem som inte har häst, tidningen. Intressant hemsida med både fakta och roliga saker. Medlemsavgiften är för hög för den som bara rider på ridskola. 8 Jag tror att man måste jobba mer på det lokala planet, att det finns mer lokala aktiviteter som är lättillgängliga. Ett exempel på en bra tidning tycker jag är Friskis och Svettis, de har 9000 medlemmar

15 nationellt, men i tidningen har varje distrikt sina sidor. Det är alltid intressant med det som händer lokalt. 9 Kostnaden är ett, det är lite för dyrt idag. En del som har häst är inte så intresserade av att utveckla sig, jag vet inte varför. 10 Alla är intresserade av hästarna, och runt omkring, många åker t ex till Island. Om jag som företagare stod närmare SIF, tex i form av utbildning, clinics, någon som såg efter mina intressen i ridskolesfären, så skulle jag absolut ansluta mina elever! 11 Först och främst få veta att SIF finns det skulle finnas ambassadörer och mer material, man måste också få veta vad man kan få som medlem! Ridmärken kan vara en sak! Det borde finnas ett kit för nya medlemmar med information om förbundet och ridmärken mm. 12 De måste få något av värde för detta! Ska det behöva vara så dyrt? Kan inte de som rider på ridskolan ha ett annat pris på medlemskap. Introduktionsmedlemskapet för några år sedan var jättebra, men de fick aldrig någon påminnelse och då betalade de inte in igen 17 Vad tror du i övrigt är viktigt i SIFs erbjudande till medlemmar? 1 Värdegrunden är såklart viktigt, hur man sköter och behandlar hästarna lokalt för ju ut SIFs värderingar i praktiken. Hur man hanterar ungdomsverksamheten är också viktigt. Viktigast är dock att det finns områden där man kan gå in och arbeta med just sitt specialintresse, t ex ungdom, tävling mm. SIF har goda förutsättningar att vara en familjeförening, det finns något för alla! 2 Lokalföreningarna och dess aktiviteter är jätteviktiga. Centralt är SIF mest till för yrkesverksamma och de som tävlar mm. 3 Intressantare hemsida, den behöver vara roligare att gå in på. Speciellt och enkelt riktat till barn och ungdomar. Inloggningskoden kan göra att man som medlem kan gå in bakom kulisserna, ska locka att bli medlem. Viktigt att känna delaktighet. Jag tror att många skulle vilja vara med, men det är för dyrt i förhållande till vad man får idag. 4 Försäkring kan vara ett, roligare hemsida kanske. Beställa ryttarmärken mm. Svårt med tillgänglighet på kansliet. Ridmärken vore jätteroligt, speciellt. 5 Försäkring! Något typ av profiltänkande vore bra, men kläder osv. 6 Tidningen och hemsidan måste vara intressant! Gärna kurser och utbildningar för de som inte har egen häst. 7 Worldfengur är ju bra, men för den mer initierade Framförallt tror jag att det är viktigt med aktiviteter på lokalnivå, kanske en tävling för ridskoleelever, kurs mm. Detta kan även vara teorikurser/utbildningar för dem som inte har egen häst eller varför inte både och. 8 Att det blir aktiviteter och kurser, utbildningar för de som inte har häst eller kanske de som har häst som kanske inte kan så mycket. 11 Visa på olika verksamhetsområden, t ex TREC, Medlemssektionen mm. Kritiken som jag hör är SIF bara är till för de som tävlar. Synliggöra vad som händer lokalt är viktigt! 12 Aktiviteter på lokal nivå är jätteviktigt. Man vill vara med på det som händer nära en själv. 18 Skulle en anslutning av ditt företag till SIF stärka/tillföra ditt företagande? Varför? Varför inte? 1 Ja! Jag använder mina auktoriseringar som reklam, tycker det är jätteviktigt! Jag har efterfrågat i många år hur SIF tänker sig med auktorisationerna får man bara ett papper på att det är klart eller kan man få mer? Vad vill SIF med sin auktorisation? Förslag är nätverk, forum för att utveckla

16 islandshästen i Sverige och våra verksamheter. Islandshästföretagarna har varit bra, de har via projektmedel finansierat t ex seminarier och utbildningar, men när projektpengarna är slut så är också aktiviteterna slut. Jag efterlyser visioner och planering framåt. En lägre avgift för mina ridskoleelever skulle jag kunna motivera ett medlemskap i SIF med, men det är ju jag som företagare som gör jobbet What s in it for me? 2 Jag skulle få mer engagerade och kunniga elever, som blir uppdaterade via t ex tidningen. Jag vill ju sprida kunskap om islandshästen, det är därför jag jobbar med detta. 3 Jag tror att man på sikt kan ha väldigt mycket mer samverkan mellan företagarna och ridskolorna på det sättet! Det måste vara win win, om jag t ex betalar in för ett antal ridskolemedlemmar så ska en del av den potten gå tillbaka till mig som företagare. 4 Se ovan, någon typ av kvalitetsmärkning. Krångligt idag med själva ansökan som är befintlig idag. 5 Javisst, men det är mer mitt eget engagemang. En ridskoleansvarig på förbundet skulle ge mig mycket! Jag skulle absolut kunna ansluta mina ridskoleelever. 6 Ja det tror jag, skulle för utomstående verka mer seriöst, en kvalitetsstämpel. 7 Ingen aning, beror helt på hur det är utformat. Jag har ju en koppling idag till SIF som medlem. 8 Det beror ju på vad SIF är för något! För SIF skulle det finnas en stor vinst i att få tillgång till ridskolornas kunder, kanske om det finns något form av ridskolemedlemskap. 11 Ja om det fanns en gemensam bild av hur jag och SIF ser på medlemmarna. Då kan jag vara en kanal för detta. Jag är nog inte så intresserad av att betala mer avgift om jag inte vet vilken värdegrund SIF har. 12 Vi skulle dock inte kunna tänka oss att ansluta kunderna i dagsläget, medlemskapet kostar för mycket. Jag tror att vi skulle förlora kunder om jag la på en medlemsavgift på ridskoleavgiften. 19 Vad anser du är SIFs viktigaste utmaningar vad gäller rekrytering? Varför just dessa utmaningar? 1 Vad får man som medlem? Jag tror att människor idag vill ha något av sitt medlemskap. Det är ett tecken på att man är värdefull! Vad vill SIF med de auktoriserade företagarna? Det är egentligen samma sak för oss som för den vanlige medlemmen. 2 Ungdomsverksamheten. De kommunala anläggningarna som får bidrag attraherar ungdomar mer, medelåldern inom islandshäst sfären är hög Kanske skulle det finnas ett billigare alternativ att vara medlem när man är barn/ungdom. Konkurrensen med andra intressen är ju stor. 3 Att bestämma sig för att ta steget till att bli en förening för alla som är intresserade av islandshästar. Om detta är självklart är nog ett individanpassat medlemskap det bästa. Det måste också skötas centralt, med t ex utskickade inbetalningskort. 4 Dom måste titta utanför boxen, kom ut i verkligheten. Ideellt arbete är såklart stort, samma personer inväljs, det verkar vara tryggt. Nya idéer kommer inte fram. 5 Att göra sig kända, att islandshästintresserade vet om att SIF finns! 6 Att göra sig kända! Med broschyrer och annonser, frågan är bara vart. Man kanske inte bara behöver tänka att islandshästmänniskor ska bli medlemmar?? 7 Att nå bredden! Om vi nu vill behålla bredden? 8 SIF är idag mest en förening för hästägare. Det finns ingen naturlig plats för de övriga. 11 Att överhuvudtaget synliggöra sig och att nå ut. Att förstå sin uppgift. Vad är SIF egentligen? Ska vi vara en hästägarförening eller ska SIF vara till för alla? Funktioner inom SIF tex styrelse och sektionsordföranden behöver synliggöras! Ambassadörer är viktigt!

17 12 Få de som blir medlemmar att vara kvar, att bibehålla. Att dela ut broschyrer till oss företagare om SIF som vi kan ha här på ridskolan vi har frågat flera gånger men fått besked att vi själva måste hämta det på kansliet, det är tydligen för dyrt att skicka det. 20 Vad anser du är SIFs viktigaste utmaning för att ta hand om befintliga medlemmar? Varför just denna utmaning? 1 Man får sin tidning och sin information, men det är svårt att se hur de som sitter centralt tänker med sin strategi och vision och vart förbundet ska. 2 Man hör ju ofta att det är för tävlingsinriktat, men jag tycker ändå att det är en stor del av SIF. Lokalklubbarnas aktiviteter är jätteviktiga och måste stimuleras. 3 Att se till att man sköter påminnelser och rutiner om påminnelse att lösa medlemskap är grundläggande. Medlemskapet måste vara tilltalande, hemsidan ska kännas levande med nyhetsflöde. Gärna mer nytänk kring tidningen. 4 Gör man något annat än att skicka ut tidningen? Att aktivera även de som inte har egen häst. Kommunikation mellan förbundet och de som har egen häst. Rabatt på Nordiska t ex. Fånga upp de personligheter som finns. Intressera sig för sina medlemmar. Olika inslag i tidningen. 5 Behövas en nystart kanske för att inspirera medlemmarna! 6 Det är ganska bra idag, men det känns ganska avlägset här uppe som om alla beslut som fattas i SIF tas långt söderut. Vad hände egentligen med regionindelningen, vi skulle kunna använda den mer. 7 Att det ska passa olika typer av medlemmar! Att det finns mer kopplingar mellan den vanliga medlemmen och resten av förbundet. 8 Att få mer kunskap om vad som egentligen sker i styrelsen. SIF ska idag med en liten tjänstemannabesättning vara avels- sport- utbildningsorganisation mm. Utmaningen ligger i att förnya sig så att man blir intressant för framtiden. Bestämma sig för vad man egentligen ska vara. 11 Egentligen samma sak som vid rekrytering. Mer öppenhet och transparens, kommunikationen fungerar inte idag. 12 Större utbud av aktiviteter, inte bara något för tävlingsryttare och hästägare. Kurser av alla slag är intressant. 21 Om ditt företag via SIF-anslutningen fick möjlighet till externa bidrag(t ex Idrottslyftet) vad skulle det kunna tillföra för dig? Varför/Varför inte? 1 Det skulle naturligtvis vara intressant! Jag skulle tolka det som ett tecken på att man ska prioritera den verksamheten som får bidrag. 2 Vet inte. Kanske bättre ekonomisk situation så att man kan erbjuda barn subventionerade ridlektioner. 3 Skulle såklart tillföra mycket! Fick kanske då lättare tillgång till utbildningsmaterial. Förmodligen skulle kanske barn- och ungdomsverksamheten gynnas, kunde rabattera kurser för dem mm. Det skulle ge mycket inspiration till hela branschen med mer kontaktytor som är organiserade. 4 Örnäs ryttarförening får det idag, och även annat stöd av kommunen. Samma sak skulle då kunna gälla mitt företag. 5 Absolut, självklart, men det känns oerhört avlägset, har aldrig tänkt den tanken. 6 Ja absolut, kanske då finns fler möjligheter till att söka bidrag.

18 7 Ja absolut, jag tror att man då skulle göra aktiviteter som man inte mäktar med/ har råd med annars, t ex barn- och ungdomsaktiviteter. De som rider hos mig är de som har god ekonomi och råd, de övriga når man inte i dagsläget. 8 Ja, absolut, vi skulle dock kunna bilda en lokal ridklubb och ansluta till Sv Rf och då få samma fördelar. Vad gäller dessa bidrag så är det ju svårt att som företag få tillgång till dem, idag måste det kanske gå via en ideell förening. 11 Det skulle tillföra otroligt mycket, tänk att kunna jobba i olika projekt och samverka mer mellan företagarna och ridskolorna, kompetensutveckling mm. Jag tror att framförallt barn- och ungdomsverksamheten utvecklas. 12 Ungdomsverksamheten skulle såklart kunna utvecklas, kanske kunna ha mer socialt för dem, utbildningar för dem mm. Detta skulle kunna leda till mycket. 22 Vilken potential av nytillkomna medlemmar (aktiva föräldrar, släktingar mm) tror du finns inom din verksamhet? 1 Det beror på kraven för medlemskapet. 2 Ja absolut, på något vis säkert alla ridskoleelever 3 Säkert ca medlemmar totalt i SIF. Jag tror att alla islandshästföretagare sitter på en bank av kanske 200 st potentiella medlemmar var 4 Ett attraktivt erbjudande, om jag t ex gör ett samarbetsavtal med SIF, då skulle alla gå med, kanske inte knattarna. Lägg ut tidningen på ridskolorna, men ett introduktionserbjudande. 5 Skulle säkert kunna få alla ridskoleelever och föräldrar! Jag har många engagerade som tycker att det här är deras stall! 6 Säkert 80%, kanske skulle behöva vara ännu billigare för barn. 7 Kanske inte så många här, däremot tror jag att på större ridskolor så finns det en jättestor potential. 8 Alla ridskoleelever, säker 250 personer Alla ridskoleelever, absout. 11 Garanterat ridskoleeleverna, ca 80 personer. Skulle kunna tänka mig att tvångsansluta om jag visste vad mina kunder får. Om det dessutom finns en värdegrund som jag kan stå för. 12 Så som det ser ut nu med medlemskapet är det svårt, men om förutsättningarna ändrades, t ex lägre medlemskapspris och mervärde så skulle det absolut finnas stor potential. 23 Varför tror du att det inte finns föreningsdrivna ridskolor inom SIF? Är det möjligt? 1 Ja, detta är såklart möjligt. Huruvida det skulle vara bra eller dåligt beror såklart på ramarna som SIF sätter. 2 Nej det tror jag inte, det är för många individualister i den här branschen. Kanske skulle kunna leda till snedvriden konkurrens. 3 Vi är nog inte inne i det tankesättet frågan är om det skulle vara så himla bra, det verkar ju inte vara helt problemfritt på Sv Rf anslutna ridskolor 4 Annorlunda verkar ju inte fungera idag på kommunala ridskolor att vi överlever idag har nog att göra med att vi är egna företagare. 5 Tror inte det vem skulle kunna engagera sig så? Vi företagare är nog mest lämpade att göra det.

19 6 Tveksamt.kanske en bra grundtanke. Men jag tror inte att det skulle fungera. 7 Varför inte, andra har ju så. 8 Det skulle såklart kunna gå, det fungerar ju redan så idag inom Sv Rf. 11 Tänk om det fanns, skulle kanske kunna fungera! Kanske att föreningen då skulle få mer genomslag. 12 Som anställd är det ju ingen skillnad vi tror dock att det är skillnad i motivationen att driva ett eget företag jämfört med att arbeta ideellt. Det är säkert möjligt, men vi tror inte att det är en bra idé. Vi tror också att för hästarna är det bättre att vara privatägda 24 Vad skulle du som entreprenör kunna erbjuda dina kunder mer om du hade ett närmare samarbete med en lokalförening? Ge gärna exempel. 1 Om föreningen t ex hade sin klubblokal här skulle jag kunna ha mer träning för tävlingsintresserade. Ju närmare man är varandra (fysiskt) desto mer dynamiskt blir det vad gäller idéer, utveckling mm 2 T ex ridkurs för barn, men idag gör jag ju allt själv. Roligt vore dock att samla alla verksamheter i trakten till någon gemensam aktivitet med Gyda som nav. 3 Det finns ingen uttalad vision från SIF om att vi är ett förbund för alla, det färgar då av sig på lokalföreningarna. Om visionen var att alla ska vara med, skulle det vara intressantare för lokalföreningen att förlägga mer verksamhet här. Speciellt barn- och ungdomsverksamheten skulle kunna öka. 4 Se ovan, finns idag gott samarbete. 6. Inget som jag ser det idag medlemmar hur gagnar det islandshästen? 1 Släpp in nytt friskt blod i SIF, ta in nya tankar och idéer. Inte sitta med i beslutsfattande position på gamla meriter. Alla behövs såklart, men vi behöver ha in mer nytt tänk. 2 Var med i aktiviteter kring Islandshästföretagarna, det var jättebra, men jag vet inte om det har blivit någon fortsättning. Har inte haft tid att engagera mig riktigt. 3 Vi får fler personer som kan vara resurser rent kunskapsmässigt, gärna i lokala föreningslivet. Vi kommer säkert att sälja mer hästar också. 4 Bli etablerad och accepterad hästras. Det bästa är att sprida kunskap om hästen och att man vill utbilda sig. Det motiverar också oss som arbetar med detta, att få nytänk! 5 På många vis! Borde absolut skapa en omsättning på köpta/sålda hästar genom ökad kunskapsnivå intresse. Skapar fler arbetstillfällen! Allt hänger ihop! 6 Vi får fler islandshästar, vi hade kunnat sälja fler hästar, för ju mer man lär sig desto mer intresserad blir man. Vi kanske också får bättre kvalité på våra hästar. Information skapar en medvetenhet. 7 Det gangnar islandshästen genom att man får ut mycket mer information, vi blir starkare som förbund framförallt externt. Det finns så mycket inom föreningsverksamhet som vi skulle kunna dra nytta av med ett större nätverk. Vi skulle förmodligen sälja mer hästar. 8 Ju fler medlemmar, desto fler kommer det att bli både i stort och smått, fler som går kurser, fler som köper häst. Det tydliggör intresset i större grad. Det blir fler platser att synas på Att få en större bredd är viktigt.

20 9 och 10 Större spridning om kunskap om rasen, bättre placering sportmässigt, på fler nivåer. Vi säljer fler hästar genom att kunskapen och intresset om hästen ökar. De som går på ridskolan och som inte ridit som små söker kunskap idag, men det är för svårt att finna. 11 Fler medlemmar blir fler ambassadörer i alla möjliga sammanhang. Då måste SIF ha en genomtänkt struktur för att hantera dessa medlemmar, vilket känns bra. Vi kan sälja fler hästar då sporten blir större. Gemene man får fler aktiviteter att delta i, de få mer information. 12 Att rasen blir mer accepterad, kunskapen ökar, mer status till rasen och till oss som arbetar med detta. Mer kunniga människor när de köper hästar, kommer att finnas mer tillgång till utbildning. Vi kommer att sälja mer hästar, hästarna blir idag bättre och bättre. Vi skulle kunna förse en större marknad med hästar. Men det måste finnas beredskap hos SIF!

21 Företag och ort Namn Mail/hemsida Telefonnummer Auktoriserad i SIF Ready Teddy Islandhästar, Bollnäs Marita Edvall Dahlgren, info@islandshastar.com B-instruktör, Ridskola och Turridning Stackbo Islandshästar, Valbo Karina Eklund info@stackboislandshastar.se B-instruktör, Ridskola och Turridning Islandshästkonsult JM, Alunda Örnäs Islandshästar, Kungsängen Sörbygården, Brunflo Galgbackens Islandshästar, Gällivare Ofelas Islandshästar, Kiruna Stenholmens Islandshästar, Linköping Kullabergs Islandshästar, Mölle Jenny Mandal jennymandal@hotmail.com Eva Spegel eva@ornasgard.se AnnSofie info@sorbygarden.se Anna-Karin Nordvall galgbacken@gmail.com Kerstin Nilsson ofelas@kiruna.nu Emma Ljungqvist emma@stenholmen.se Kristine Barner kbislandshast@hotmail.com Ridlärare, Ridskola, Turridning och tränaranläggning C Ridledare Ridledare Ridledare B-instruktör, Ridskola och Turridning Ridinstruktör, Ridskola och Tränaranläggning C B-instruktör

22 Raudhetta Islandshästar, Lindome Östanskär Gård Islandshästar, Indal Agersta Islandshästar, Bälinge Margret Löfgren Mia Bromée Caroline Agerhill B-instruktör, Ridskola och Turridning Ridledare, turridning B-instruktör, Ridskola, Turridning och Tränaranläggning C

Enkätsvar. Tack till alla som tog sig tid att svara och fortsätt gärna komma med förbättringsförslag eller nya idéer!

Enkätsvar. Tack till alla som tog sig tid att svara och fortsätt gärna komma med förbättringsförslag eller nya idéer! Enkätsvar Under hösten 2013 skickades en enkät ut till de som valt att inte förnya sin B-licens vid Solängets travsällskap mellan åren 2000-2010. Detta för att försöka förstå anledningen till varför man

Läs mer

Leksands ridklubb. Att vara medlem i LRK FD Besluts-/Utgivningsdatum Bilagor - Sidor 4. Datum för revisionsändring

Leksands ridklubb. Att vara medlem i LRK FD Besluts-/Utgivningsdatum Bilagor - Sidor 4. Datum för revisionsändring FD 13-04 Utgivare Besluts-/Utgivningsdatum 2013-05-10 Bilagor - Handläggare Revision A Datum för revisionsändring 2015-01-14 Sidor 4 Sändlista Leksands ridklubb Att vara medlem i LRK 2015-01-14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Medlemsundersökning resultatet

Medlemsundersökning resultatet Medlemsundersökning resultatet Detta är en sammanställning där delar av frågor och svar plockats ut för att ge en så allsidig bild av enkäten och dess resultat som möjligt. Är någon intresserad av en helt

Läs mer

Uppvärmande grundfrågor Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? Hur länge har du tränat hos/med oss?

Uppvärmande grundfrågor Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? Hur länge har du tränat hos/med oss? Uppvärmande grundfrågor Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? Hur länge har du tränat hos/med oss? Kvinna 25 År Kvinna 35År Man 54 år Kvinna 63 år Kvinna 34 år Mina reflektioner

Läs mer

Sammanställning av Pinschersektionens telefonenkät 2013

Sammanställning av Pinschersektionens telefonenkät 2013 Sammanställning av Pinschersektionens telefonenkät 2013 Under 2013 har 50 telefonintervjuer med medlemmar i Pinschersektionen utförts(ps). Syftet med enkäten har varit att undersöka hur våra medlemmar

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2015

Verksamhetsplan 2014-2015 Verksamhetsplan 2014-2015 Riksorganisationen Reacta Reacta är en ideell riksorganisation bestående av nästan 20 lokalföreningar, med totalt 2500 unga medlemmar. Reacta står upp för att varje barn och ung

Läs mer

Medlemsenkät 2015. Bakgrund lyssna på medlemmarna

Medlemsenkät 2015. Bakgrund lyssna på medlemmarna Medlemsenkät 2015 Medlemsenkät 2015 Bakgrund lyssna på medlemmarna Vi vill locka ännu fler medlemmar till vår klubb. För att lyckas med detta arbete behöver vi din hjälp! Vi hoppas att du vill fylla i

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2016

Verksamhetsplan 2015-2016 Verksamhetsplan 2015-2016 Riksorganisationen Reacta Reacta är en ideell riksorganisation bestående av ca 20 lokalföreningar & hälsoråd, med totalt 2000 unga medlemmar. Föreningar som ansluter sig till

Läs mer

Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet?

Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet? Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet? Bra (15) Mycket bra (5) Jag hann inte ta del av veckan i någon stor utsträckning Mycket bra initiativ, kanske kunde informationen

Läs mer

Vision. Värderingar. Professionalism - Alla aktiviteter präglas av att vi jobbar utifrån ett brett kompetensregister och lyssnar på varandra

Vision. Värderingar. Professionalism - Alla aktiviteter präglas av att vi jobbar utifrån ett brett kompetensregister och lyssnar på varandra Vision - En galoppör i varje stall Värderingar Professionalism - Alla aktiviteter präglas av att vi jobbar utifrån ett brett kompetensregister och lyssnar på varandra Respekt Vi tillåter olika åsikter,

Läs mer

Rapport om ungdomsinflytande

Rapport om ungdomsinflytande Rapport om ungdomsinflytande På förbundsstämman 2009 uppdrogs åt Svenska Scoutförbundet styrelse att ta fram en rapport som visar hur ungdomsinflytandet fungerar idag. I rapporten har även tankar om hur

Läs mer

INTRODUKTION 2 I. MISSION, VISION OCH VÄRDERINGAR 3 MÅLSÄTTNING 3 ÅTGÄRDER 3 II. MEDLEMSSKAP REKRYTERA OCH BEHÅLLA 3

INTRODUKTION 2 I. MISSION, VISION OCH VÄRDERINGAR 3 MÅLSÄTTNING 3 ÅTGÄRDER 3 II. MEDLEMSSKAP REKRYTERA OCH BEHÅLLA 3 Democratic Republic of ia INTRODUKTION 2 I. MISSION, VISION OCH VÄRDERINGAR 3 MÅLSÄTTNING 3 ÅTGÄRDER 3 II. MEDLEMSSKAP REKRYTERA OCH BEHÅLLA 3 MÅLSÄTTNING 3 ÅTGÄRDER 3 III. NATIONELLA STYRELSENS SERVICE

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? Sida 1/7 BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du sparar halva reklamfilmskostnaden Vad det är som kostar i en film Vad du måste berätta

Läs mer

Leksands Ridklubb. Att vara medlem i LRK

Leksands Ridklubb. Att vara medlem i LRK Leksands Ridklubb Att vara medlem i LRK Innehållsförteckning 1 Inledning 1 2 Förmåner 1 2.1 Medlemstidningen Häst & Ryttare 1 2.2 Olycksfallsförsäkring 1 2.3 Delta i aktiviteter 1 2.4 Nyttja anläggningen

Läs mer

UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA

UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA AFFÄRSPLAN 2015-2018 1 VISION 3 2 VÄRDEGRUND 3 3 VERKSAMHETSBESKRIVING 3 3.1 UTBUD 3 3.2 SÄKERHET 4 3.3 GOD HÄSTHÅLLNING 4 3.4 UTBILDNING 4 3.5 PERSONAL 4

Läs mer

Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet

Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet Genom fysiska och mentala utmaningar, möjlighet till sociala sammanhang samt att lära sig acceptera risker och ta ansvar är klättring en unik möjlighet

Läs mer

Som tävlingsryttare så kom vi som var på träffen fram till dessa önskemål.

Som tävlingsryttare så kom vi som var på träffen fram till dessa önskemål. Vi hade på dressyrarrangörsträffen på Huseby 17 juni frågeställningar som utgick ifrån två olika perspektiv: Du som tävlingsryttare Du som arrangör En del hade erfarenhet och inblick ifrån båda sidor.

Läs mer

2004 Mäklarsamfundets rekommendation om prissättning för att motverka lockpriser.

2004 Mäklarsamfundets rekommendation om prissättning för att motverka lockpriser. ett år senare! 2004 Mäklarsamfundets rekommendation om prissättning för att motverka lockpriser. 2011 "Av säljaren accepterat pris - en frivillig överenskommelse mellan fastighetsmäklarna i Stockholms

Läs mer

TRÄNINGSELEV VID UPK VAD INNEBÄR DET?!

TRÄNINGSELEV VID UPK VAD INNEBÄR DET?! TRÄNINGSELEV VID UPK VAD INNEBÄR DET?! Följande elever har möjlighet att få förmånen att bli förberedande träningselever respektive träningselever vid Uppsala Ponnyklubb: - Elev som rider i lägst P6 men

Läs mer

Sammanfattning av enkätsvaren

Sammanfattning av enkätsvaren Sammanfattning av enkätsvaren Den här är en sammanfattning av de svar vi fick in på enkäten som gjordes under arbetet med värdegrunden. Förutom publicering här på hemsidan och information vid årsmötet,

Läs mer

Lite pengar gör stor skillnad

Lite pengar gör stor skillnad Lite pengar gör stor skillnad Om undersökningen Undersökningen genomfördes i Sverige i månadsskiftet oktober-november 2007. Datainsamlingen gjordes i form av en e- postenkät tillsammans med datainsamlingsföretaget

Läs mer

Våga fråga! Välkommen som värvare! Johnny Mostacero Förbundsordförande

Våga fråga! Välkommen som värvare! Johnny Mostacero Förbundsordförande Värvarmanual Våga fråga! Tillsammans ska vi värva många nya medlemmar tilll IOGT-NTO. En tuff utmaning som är möjlig att nå om vi alla drar vårt strå till stacken. Du och jag kan bidra till målet genom

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Sammanställning regionala projektledare

Sammanställning regionala projektledare Bilaga 1 till Tre år med Mångfald på slätten (OVR306) Sammanställning regionala projektledare 1. Hur nöjd är du med att arbeta i projektet? Samtliga var nöjda med att ha jobbat i projektet och tycker att

Läs mer

STRATEGI sammanfattning. därför Svensk Basket vill bli bättre och samla sig. HUR SBBF:s styrelse och kansli har under hösten

STRATEGI sammanfattning. därför Svensk Basket vill bli bättre och samla sig. HUR SBBF:s styrelse och kansli har under hösten Strategi 2025. sammanfattning STRATEGI 2025. därför Svensk Basket vill bli bättre och samla sig kring en ny strategi. Den tidigare strategin fastställdes 2014 och stäcker sig till 2020. Riksidrottsförbundet

Läs mer

Sökes: Fotograf. Vi söker dig eller er som för det mesta tar med kameran och gillar att fotografera allt möjligt som rör sig på LCRs anläggning!

Sökes: Fotograf. Vi söker dig eller er som för det mesta tar med kameran och gillar att fotografera allt möjligt som rör sig på LCRs anläggning! Fotograf Vi söker dig eller er som för det mesta tar med kameran och gillar att fotografera allt möjligt som rör sig på LCRs anläggning! Du ska vara intresserad av fotografi och ha egen kamera. Utbildning:

Läs mer

Våga fråga! Välkommen som värvare! Anna Carlstedt Förbundsordförande

Våga fråga! Välkommen som värvare! Anna Carlstedt Förbundsordförande Värvarmanual 2 Våga fråga! Tillsammans ska vi värva många nya medlemmar tilll IOGT-NTO. En tuff utmaning som är möjlig att nå om vi alla drar vårt strå till stacken. Du och jag kan bidra till målet genom

Läs mer

RUJK 2015. Marcus Lindström, Örnsköldsviks MGK Mats Nilsson, Perstorp BGK Carina Lindström, Umeå BGK Nicklas Strömberg, Kalmar MGK

RUJK 2015. Marcus Lindström, Örnsköldsviks MGK Mats Nilsson, Perstorp BGK Carina Lindström, Umeå BGK Nicklas Strömberg, Kalmar MGK RUJK 2015 Marcus Lindström, Örnsköldsviks MGK Mats Nilsson, Perstorp BGK Carina Lindström, Umeå BGK Nicklas Strömberg, Kalmar MGK Ungdomskommitténs aktiviteter under årsmötet Lördag Presentation av Ungdomsverksamheten

Läs mer

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Namn: Erik Fors-Andrée Ditt professionella rykte Erik är en driven visionär, inspirerande ledare och genomförare som med sitt brinnande engagemang får

Läs mer

När tänkte du på dig själv senast?

När tänkte du på dig själv senast? Bli medlem du också! 8 av 10 läkare är redan med. När tänkte du på dig själv senast? Vi tänker på dig under hela din karriär 1 Vi tänker på dig under hela din karriär Som läkare har du ett viktigt och

Läs mer

Dokumentation från SPF mot framtiden Ett steg till 22/1 2013

Dokumentation från SPF mot framtiden Ett steg till 22/1 2013 Dokumentation från SPF mot framtiden Ett steg till 22/1 2013 Därför gick jag med i SPF: - Meddelande per post - Personlig kontakt via telefon - Påverkan av vänner och kollegor - Granne tipsade - Gick av

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2018 Vi är sedan 2008 en riksorganisation för ungas psykiska och fysiska hälsa. Vi står upp för att varje barn och ung person har rätt till en god fysisk och psykisk hälsa. Vi ser

Läs mer

Arbetsunderlag för att bearbeta vad SGF ska fortsätta utveckla inom målområdet Kommunikation. Bord 1 FORTSÄTT UTVECKLA! VARFÖR? KONSEKVENSER?

Arbetsunderlag för att bearbeta vad SGF ska fortsätta utveckla inom målområdet Kommunikation. Bord 1 FORTSÄTT UTVECKLA! VARFÖR? KONSEKVENSER? Arbetsunderlag för att bearbeta vad SGF ska fortsätta utveckla inom målområdet Kommunikation. Bord 1 FORTSÄTT UTVECKLA! VARFÖR? KONSEKVENSER? Tillgängliggöra golfen i media Golf & Affärer och golf.se Utveckla

Läs mer

Utvecklingsplan för Idrottslyftet 2013-2015 Svenska Castingförbundet (SCF)

Utvecklingsplan för Idrottslyftet 2013-2015 Svenska Castingförbundet (SCF) Utvecklingsplan för Idrottslyftet 2013-2015 (SCF) Denna utvecklingsplan är ett levande dokument som kan göra förändringar i om så krävs för att Idrottslyftets mål i ännu högre utsträckning ska uppnås.

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

När tänkte du på dig själv senast?

När tänkte du på dig själv senast? Bli medlem du också! 8 av 10 läkare är redan med. När tänkte du på dig själv senast? Vi tänker på dig under hela din karriär 1 Vi tänker på dig under hela din karriär Som läkare har du ett viktigt och

Läs mer

Arbetsplan. Förslag planering:

Arbetsplan. Förslag planering: Arbetsplan Vi använder följande referenslitteratur: Civilförsvarsförbundets egna skrifter samt, om cirkeldeltagarna vill, även boken Styrelsearbete i ideella föreningar författad av David Gustafsson. Sammankomst

Läs mer

Hållbar Utveckling Miljömärkning

Hållbar Utveckling Miljömärkning Jakob Warlin 9c Gunnesboskolan Hållbar utveckling Handledare: Senait Bohlin Hållbar Utveckling Miljömärkning Är man som vuxen konsument medveten om olika miljömärkningars betydelse? Påverkar det ens inköp?

Läs mer

Sammanfattande rapport av chefsenkät 2014

Sammanfattande rapport av chefsenkät 2014 Innehåll 1. Bakgrund... 2 Syfte... 2 Sammanfattning... 2 2. Om enkäten... 2 Svarsfrekvens... 3 3. Om de svarande... 4 Verksamhetsområden... 4 4. Hur nöjd är du med ditt medlemskap idag?... 5 5. Tycker

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Arbetsplan Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld

Arbetsplan Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld Arbetsplan 2020-2021 Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld Junis strävan är att alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld. Vårt mål är att göra positiv skillnad

Läs mer

Målgrupper. Med målgrupper menar vi. Syfte. Målgrupperna. Vad händer inom fallskärmsvärlden?

Målgrupper. Med målgrupper menar vi. Syfte. Målgrupperna. Vad händer inom fallskärmsvärlden? Målgrupper Med målgrupper menar vi - Ett behovs- eller beteendemönster - i relation till fallskärmsförbundets kommunikation - som är relevant för vårt syfte Syfte - Transparens och insyn ger delaktighet,

Läs mer

Välkommen! Nu skapar vi Skara Hästland! Informationsmöte 31 oktober, Axevalla Travbana. www.skarahastland.se

Välkommen! Nu skapar vi Skara Hästland! Informationsmöte 31 oktober, Axevalla Travbana. www.skarahastland.se Välkommen! Nu skapar vi Skara Hästland! Informationsmöte 31 oktober, Axevalla Travbana Vid februarimötet framkom En arena för stora hästevenemang En modern rid- och träningsanläggning på Skålltorp En plats

Läs mer

VERK SAM HETS PLAN 2015. Friskis&Svettis Östersund

VERK SAM HETS PLAN 2015. Friskis&Svettis Östersund VERK SAM HETS PLAN 2015 Friskis&Svettis Östersund INLEDNING Friskis&Svettis är en ideell idrottsförening med ett för idrottsvärlden ovanligt mål. Här finns inget målsnöre att spränga, inget nät att sätta

Läs mer

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda På arbetsplatser där det finns förtroendevalda har Vårdförbundet fler medlemmar. Genom att utse förtroendevalda på arbetsplatsen skapar vi bättre

Läs mer

Kommunikationsplan för SRFL

Kommunikationsplan för SRFL Kommunikationsplan för SRFL Verksamhetsår 2017-2018 Syfte och mål med planen Syftet med kommunikationsplanen är att beskriva de olika kanalernas roller och funktioner, utse ansvariga för resp. kanal och

Läs mer

För dig som läkarstudent

För dig som läkarstudent För dig som läkarstudent Arbetsgivare Myndigheter Opinionsbildande organisationer Läkarförbundet Branschorganisationer MSF Beslutsfattare Regeringskansli Media Läkaresällskapet Medlemmar Allmänhet Politiker

Läs mer

Dessa verksamheter skall genomsyra kärnverksamheterna: Värdegrunden Barnrättsperspektivet God hästhållning Säkerhet

Dessa verksamheter skall genomsyra kärnverksamheterna: Värdegrunden Barnrättsperspektivet God hästhållning Säkerhet Verksamhetsplan 2019 Så här arbetar Södermanlands Ridsportförbund Södermanlands Ridsportförbund (SöRF) är en ideell förening och ska arbeta som Svenska Ridsportförbundets (SvRF) regionala organ i enlighet

Läs mer

Att vända medlemsminskning en strategisk utmaning

Att vända medlemsminskning en strategisk utmaning Att vända medlemsminskning en strategisk utmaning Ökande medlemsantal är det viktigaste måttet på framgång i en organisati on. Att medlemsantalet minskar är ett tecken på problem. Om medlemstalet minskar

Läs mer

Vision: Sverige skall vara den ledande ridnationen i världen

Vision: Sverige skall vara den ledande ridnationen i världen Vision: Sverige skall vara den ledande ridnationen i världen Barn och ungdom Utbildning Avel och hästhållning SPORT - TÄVLING att bli en ledande sportnation RIDKLUBB - RIDSKOLA att vidareutveckla ett rid-

Läs mer

Inspiration för Integration. 19 november Dokumentation Från workshops

Inspiration för Integration. 19 november Dokumentation Från workshops Inspiration för Integration 19 november 2016 Dokumentation Från workshops MEDLEMSAVGIFTER Ge idéer på hur man ska kunna ha lägre medlems- och träningsavgifter - Bidrag via SISU/ VIF/ Kommun - Söka fondmedel

Läs mer

SkövdeNät Nöjd Kund Analys

SkövdeNät Nöjd Kund Analys SkövdeNät Nöjd Kund Analys Kvartal 1-2015 med jämförande index 2006, 2008, 2010, 2012 Välkommen till en spännande värld av marknadsutveckling! Mätningens uppbyggnad Bas: Antal intervjuer: 303 N=Mätningens

Läs mer

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: - Personligt välkomnande av Will, som sköter hotellet.

Läs mer

tvåtusen nitton Friskis&Svettis Järfälla verksamhetsplan för 2019

tvåtusen nitton Friskis&Svettis Järfälla verksamhetsplan för 2019 tvåtusen nitton Friskis&Svettis Järfälla verksamhetsplan för 2019 Vi vill växa NÄR 2019 ÄR SLUT SÅ ÄR FRISKIS OCH SVETTIS JÄRFÄLLA EN DEL I FLER MÄNNISKORS LIV, VI VILL BERÖRA OCH ENGAGERA PÅ NYA INSPIRERANDE

Läs mer

RAMBUDGET KONGRESS 2017

RAMBUDGET KONGRESS 2017 RAMBUDGET 2018-2020 KONGRESS 2017 Förbundsstyrelsens förslag Rambudget 2018-2020 I Mål och riktning beslutar kongressen om de övergripande verksamhetsmässiga aktiviteterna. Rambudgeten beskriver i ekonomiska

Läs mer

Utvärderingar från deltagande företag (17 av 19 företag har svarat) April-November 2014

Utvärderingar från deltagande företag (17 av 19 företag har svarat) April-November 2014 Utvärderingar från deltagande företag (17 av 19 företag har svarat) April-November 2014 Fråga 1: Varför sökte du till programmet? Vad hoppades du på och vad behövde du? Blev rekommenderad av turistbyrån.

Läs mer

AVTAL (MALL) för förening som samverkar med extern ridskola

AVTAL (MALL) för förening som samverkar med extern ridskola 1 AVTAL (MALL) för förening som samverkar med extern ridskola Viktig information Svenska Ridsportförbundet har tagit fram en avtalsmall /typavtal som bygger på LOK-stödsnämndens praxis i liknande ärenden.

Läs mer

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång!

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Som ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i scoutkåren prioriteras

Läs mer

TEAM. Manus presentationen

TEAM. Manus presentationen 4 TEAM Manus presentationen Nu är chansen är din! 1 Ni startar upp er verksamhet med 1.000 p. Det ger er först och främst rätt till att kvalificera ert företagande i Nu Skin. Dessutom får ni ett stort

Läs mer

En hjälp på vägen. Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra. Elin Törner. Slutversion 2013-12-20

En hjälp på vägen. Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra. Elin Törner. Slutversion 2013-12-20 En hjälp på vägen Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra Slutversion 2013-12-20 Elin Törner 1 1. Inledning I denna PM redovisas en uppföljning av projektledarutbildningen

Läs mer

Vill du också synas bättre?

Vill du också synas bättre? Vill du också synas bättre? Det rör på sig... Det händer saker i blomsterbranschen. Den ökande konkurrensen från fler aktörer och ett starkare allmänt reklambrus har gjort det svårare att göra sig hörd.

Läs mer

Mål och Riktlinjer. för

Mål och Riktlinjer. för Nykvarn Mål och Riktlinjer för 2019-2020 1 Mål och Riktlinjer 2019-2020 (Förbundet) Sveriges Pensionärsförbund, SPF Seniorerna prioriterar följande fyra viktiga målområden: * Fler och engagerande medlemmar

Läs mer

SISU Idrottsutbildarna idrottens studieförbund. En resurs och samarbetspartner! SVENSKA VATTENSKID- & WAKEBOARDFÖRBUNDET

SISU Idrottsutbildarna idrottens studieförbund. En resurs och samarbetspartner! SVENSKA VATTENSKID- & WAKEBOARDFÖRBUNDET SISU Idrottsutbildarna idrottens studieförbund En resurs och samarbetspartner! SVENSKA VATTENSKID- & WAKEBOARDFÖRBUNDET Föreningslokaler och klubbstugor är SISU Idrottsutbildarnas hemmaplan. SISU Idrottsutbildarna

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR? Vem

Läs mer

Visita en del av en växande framtidsbransch

Visita en del av en växande framtidsbransch Bli medlem Visita en del av en växande framtidsbransch FÖR DIG SOM VERKAR INOM BESÖKSNÄRINGEN HAR Visita jobbat i över hundra år. Vi har sedan starten arbetat för branschens utveckling och för att våra

Läs mer

Guide till medlemsrekrytering

Guide till medlemsrekrytering Guide till medlemsrekrytering Vi är många medlemmar i Vårdförbundet idag, men vi kunde vara fler! Ju fler medlemmar vi är desto större möjlighet har vi att påverka och föra fram våra åsikter kring såväl

Läs mer

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN?

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? 7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? MEDLEM Allt startar med medlemmen i föreningen. FÖRENING Medlemmen påverkar föreningen på årsmötet i februari. DISTRIKT Medlemmen tillsammans med föreningen påverkar distriktet

Läs mer

ÖREBRO FÄLTRITTKLUBBS VARUMÄRKESPLATTFORM

ÖREBRO FÄLTRITTKLUBBS VARUMÄRKESPLATTFORM ÖREBRO FÄLTRITTKLUBBS VARUMÄRKESPLATTFORM version 1.0 2018-05-06 INNEHÅLL INLEDNING 3 VÄRDEGRUND 4 MÅL 5 BUDSKAP 6 KOMMUNIKATIONSKANALER 7 HUR 8 UTVÄRDERING OCH AVSLUT 9 INLEDNING Örebro Fältrittklubb

Läs mer

UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA

UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA AFFÄRSPLAN 2013-2015 1 VISION 3 2 VÄRDEGRUND 3 3 VERKSAMHETSBESKRIVING 3 3.1 PRODUKTPORTFÖLJ 3 3.2 SÄKERHET 4 3.3 GOD HÄSTHÅLLNING 4 3.4 UTBILDNING 4 3.5 PERSONAL

Läs mer

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Integrationssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Det mångkulturella samhället Journalnummer: 2010-68

Läs mer

WRK FÖRENINGSUTVECKLINGSKVÄLL 2013-05-05

WRK FÖRENINGSUTVECKLINGSKVÄLL 2013-05-05 WRK FÖRENINGSUTVECKLINGSKVÄLL 2013-05-05 De viktigaste frågorna att ta tag i direkt! Utbilda domare, överdomare och banbyggare inom klubben. Arrangera nationell tävling i någon form: Samverka med andra

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Strategi Värdegrund, Vision & mål

Strategi Värdegrund, Vision & mål Strategi 2025. Värdegrund, Vision & mål sammanfattning STRATEGI 2025. därför Svensk Basket vill bli bättre och samla sig kring en ny strategi. Den tidigare strategin fastställdes 2014 och sträcker sig

Läs mer

SPONSORBLAD FÖR VKRK

SPONSORBLAD FÖR VKRK SPONSORBLAD FÖR VKRK Hur vill ni stötta och synas i en av Landskronas största idrottsföreningar och Sveriges bästa ridskola? Viarps kör- och ridklubb är en ideell förening som grundades 1972. Under åren

Läs mer

Pressguide - mötet med pressen

Pressguide - mötet med pressen Pressguide - mötet med pressen Varför PR? Att arbeta med PR är både kostnads- och tidseffektivt. När PR fungerar som bäst inspirerar den människor att börja prata med varandra på ett positivt sätt om oss.

Läs mer

Proposition 1 - Framtida stödorganisation Innehåll

Proposition 1 - Framtida stödorganisation Innehåll Proposition 1 - Framtida stödorganisation Innehåll 1. Bakgrund 2. Ny serviceorganisation 3. Verksamhetsområde 4. Klubbkonsulenter 5. Varför Klubbkonsulent istället för Sailcoach? 6. Tydligare och effektivare

Läs mer

Utvecklingsprojektet. En#presenta*on#av## Utvecklingsprojektet## Inom#Svenska#Brukshundklubben# Från#Kongressen#2015#

Utvecklingsprojektet. En#presenta*on#av## Utvecklingsprojektet## Inom#Svenska#Brukshundklubben# Från#Kongressen#2015# Utvecklingsprojektet En#presenta*on#av## Utvecklingsprojektet## Inom#Svenska#Brukshundklubben# Från#Kongressen#2015# 1" BAKGRUND: Vår målbild Vision #! Svenska(Brukshundklubben(är(en(organisa4on(i(världsklass,((

Läs mer

POLICY SKOGSLOTTENS RYTTARFÖRENING

POLICY SKOGSLOTTENS RYTTARFÖRENING POLICY SKOGSLOTTENS RYTTARFÖRENING Gröna tråden Historik Skogslottens Ryttarförening är Norrköpings största och Sveriges femte största ridklubb. Vi har hela 500 medlemmar i veckan som rider lektioner hos

Läs mer

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Hitta drivkraften, styrkan och nå målet! Gita Bolt 2013 Copyright: airyox AB Mångfaldigande av denna skrift, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrättsskydd

Läs mer

SPONSORBLAD FÖR VKRK

SPONSORBLAD FÖR VKRK SPONSORBLAD FÖR VKRK Hur vill ni synas i en av Landskronas största idrottsföreningar och Sveriges bästa ridskola? Viarps kör- och ridklubb är en ideell förening som grundades 1972. Under åren har föreningen

Läs mer

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Hammarö GK

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Hammarö GK Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Hammarö GK Vad är det som föranlett en övergång till spelrätter på Hammarö GK? Klubben har fått fler utträdesansökningar än vanligt och vi har ingen kö för

Läs mer

Vad ansvarar du för vad gäller Rakel i din organisation? Du kan kryssa för flera alternativ.

Vad ansvarar du för vad gäller Rakel i din organisation? Du kan kryssa för flera alternativ. Svar på Enkät Länsstyrelseforum 2015 Genomförd april 2015 i Survey Xact Vad ansvarar du för vad gäller Rakel i din organisation? Du kan kryssa för flera alternativ. Vad ansvarar du för vad gäller Rakel

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

Sammanställning Sölvesborgs kommun Projektledare Maria Hjelm Nilsson

Sammanställning Sölvesborgs kommun Projektledare Maria Hjelm Nilsson Sammanställning Sölvesborgs kommun 2015 Projektledare Maria Hjelm Nilsson Innehållsförteckning 1. Inledning...2 2. Projektperiod...2 3. Kartläggning Sölvesborg..2 3.1 Resultat kartläggning i Sölvesborg...2-3

Läs mer

Extra Ordinarie möte med styrelsen i Västerbottens Ridsportförbund Tid: 10 januari 2013 klockan 19.00 08-5000 5000 Kod: 590312.

Extra Ordinarie möte med styrelsen i Västerbottens Ridsportförbund Tid: 10 januari 2013 klockan 19.00 08-5000 5000 Kod: 590312. Styrelsen Protokoll Protokoll 11/12 Extra Ordinarie möte med styrelsen i Västerbottens Ridsportförbund Tid: 10 januari 2013 klockan 19.00 08-5000 5000 Kod: 590312. Plats: Ledamöter: Anmäld förhindrad:

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Här nedan förklaras de olika stegen i mallen:

HANDLINGSPLAN. Här nedan förklaras de olika stegen i mallen: HANDLINGSPLAN För att arbeta med strategierna behövs en handlingsplan med olika insatser. Svenska Kyrkans Unga har en del kampanjer som sker varje år och sedan en verksamhetsinriktning från Stora årsmötet.

Läs mer

Utvärdering Vasa Gymnastik HT 16. Författare: Carl Planthaber

Utvärdering Vasa Gymnastik HT 16. Författare: Carl Planthaber Utvärdering Vasa Gymnastik HT 16 Författare: Carl Planthaber 1 Inledning Föreningen Vasa Gymnastik har under terminen haft fem aktiva grupper med barn mellan åldrarna 6 och 12 år. Under terminen har föreningen

Läs mer

Sammanställning av åsiktsväggen vid SM i Lydnad och Rallylydnad 2016

Sammanställning av åsiktsväggen vid SM i Lydnad och Rallylydnad 2016 Sammanställning av åsiktsväggen vid SM i Lydnad och Rallylydnad 2016 Under SM i Lydnad och Rallylydnad 2016 kunde de som besökte vår monter svara på 4 olika frågor om Brukshundklubben. Vi fick in mycket

Läs mer

Ledarskapsutbildning Instruktörer 2012-2013

Ledarskapsutbildning Instruktörer 2012-2013 Ledarskapsutbildning Instruktörer 2012-2013 Målet med utbildningen Få en inblick i vad ledarskap handlar om Förstå situationer där du behöver använda ditt ledarskap Förstå vad som krävs för att utöva ledarskap

Läs mer

Att arbeta med statistik

Att arbeta med statistik Denna manual är en av fyra som arbetats fram under projektet Regionala forum för hästsektorn - Regionala lärprojekt. Manualen ska underlätta arbetet med att stärka sektorn regionalt. Regionala forum för

Läs mer

Styrelsens förslag inför Seglardagen 2015 Ny avgiftsstruktur

Styrelsens förslag inför Seglardagen 2015 Ny avgiftsstruktur Styrelsens förslag inför Seglardagen 2015 Ny avgiftsstruktur 1. Bakgrund Efter det att sammanslagningsdiskussionerna med Svenska Båtunionen avslutades vid Seglardagen 2013 gavs styrelsen uppdrag att starta

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2015 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2015. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta Riksmöte 2009 20-22 november - Stockholm Du borde bli ombud! Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen som dig. - Du får tre dagars intensiv och

Läs mer

TappaTrampet 2015. Höstens stora aktivitetstävling. Utmana dina kollegor i. Klarar ni att gå 7 storstäder på 7 veckor?

TappaTrampet 2015. Höstens stora aktivitetstävling. Utmana dina kollegor i. Klarar ni att gå 7 storstäder på 7 veckor? Utmana dina kollegor i Höstens stora aktivitetstävling TappaTrampet 2015 17 sep tem 5 nove ber mber Klarar ni att gå 7 storstäder på 7 veckor? Gör något roligt och aktivt tillsammans på jobbet! Läs om

Läs mer

Specsavers Recruitment Services (SRS)

Specsavers Recruitment Services (SRS) Specsavers Recruitment Services (SRS) SRS är Specsavers interna rekryteringsteam, som arbetar uteslutande med att attrahera och rekrytera kompetent optikpersonal till våra nordiska butiker. Vårt mål är

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras Volontärbarometern - en undersökning om volontärer och deras ideella engagemang under 2015 Innehåll Förord 3 Höjdpunkter 4 Vem har engagerat sig 5 Om att börja engagera sig 6 Att vara engagerad 10 Engagemangets

Läs mer

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag 2014-08-10 Svenska Web Voice Annika Elgeskog www.webvoice.se +46 725 861010 presenterar Företagarens guide till framgång på Instagram.

Läs mer

"Vår budget har varit för tuff"

Vår budget har varit för tuff Page 1 of 5 LUDVIKA Publicerad 2015-08-07, 08:20 "Vår budget har varit för tuff" Page 2 of 5 Page 3 of 5 Tongångarna är positiva på Ludvika ridklubb efter kultur- och fritidsnämndens förslag att utöka

Läs mer