Figur 1. Vätterns vyer under lugna dagar utgör en fantastisk upplevelse.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Figur 1. Vätterns vyer under lugna dagar utgör en fantastisk upplevelse."

Transkript

1 Vättern och vätternbäckars ändringar under de senaste hundra åren Måns Lindell, Vätternvårdsförbundet, & Daniel Melin, Länsstyrelsen i Jönköping Jönköping, , e-post: fornamn.efternamn@lansstyrelsen.se Vättern lockar... Vättern är en unik sjö, både ur svenskt och internationellt perspektiv. Sjön lockar med storslagna vyer, ett ljus som är konstnärligt attraktivt, och inte minst är sjöns ekosystem fascinerande och har högt skyddsvärde i dagens miljövård. Vättern har i långa tider ansetts som en klenod i vårt lands naturskatt, långt innan man började med planering och bedömning av miljötillstånd etc. Olaus Magnus konstaterade på 1500-talet att naturens krafter verkar på ett hemligare och underbarare sätt i denna sjö än annorstädes. Vättern och dess omgivningar har spelat en viktig historisk roll för Sveriges bildande bl a såsom kungasäte (Näs Borg på Visingsö), något som fått ökad uppmärksamhet på senare tid med t ex Arn-böckerna av Jan Guillou. Flera skalder har i olika klassiska verk prisat Vättern. Till exempel skrev Carl Jonas Love Almqvist Vättern är en av de djupaste, farligaste och oroligaste böljor. Almqvist konstaterar vidare att hela Vättern är till sin natur blott en enda stor källa, den största på jorden och konstaterar förtjust att man dricker vatten rent ut ur själva Vättern (något som fortfarande är möjligt). Vättern har historiskt varit av särskild bemärkelse för människan, inte minst som transportled och fiskeresurs. Här har människan valt att leva och att bo av olika anledningar. Vättern lockar! Idag är sjöns särart utpekad i en rad svenska lagar och riksintressen. Vättern är även upptagen i EU s nätverk för skyddsvärda miljöer, Natura Det innebär legala skydd i olika bemärkelser vilka såväl myndigheter som allmänhet har att ta hänsyn till, allt för att skydda och bevara Vätterns särart för framtiden. Men samtidigt kan/bör/måste Vättern även användas och nyttjas men på rätt sätt. Vättern utgör t ex en ofantlig tillgång på värdefullt dricksvatten. Figur 1. Vätterns vyer under lugna dagar utgör en fantastisk upplevelse.

2 Moderna tider medförde påverkan Vättern har emellertid utsatts för påfrestningar under de senaste 100 åren. Under mitten av 1900-talet var Vättern påtagligt påverkad främst av näringsämnen från otillräckligt renat avloppsvatten från samhälle och industrier, men även av miljögifter såsom dioxiner, PCB, DDT och tungmetaller. Sjön har hotats även hotats av överfiskning. I det första protokollet 1957 från Vätternvårdsförbundet (dåvarande Kommittén för Vätterns Vattenvård) debatterades den föreslagna placeringen av kärnkraftverket EVA vid sjön Unden i norra Vättern. En svindlande tanke som idag är svår att föreställa sig. Emellertid visade bl a beräkningar av ansamling av radioaktivitet i Vättern skulle bli oacceptabelt med tiden och kärnkraftverken placerades vid Sveriges kuster istället. Figur 2. Tidningsurklipp från 1959 om debatten kring placeringen av kärnkraftverket "EVA" vid sjön Unden vid Norra Vättern. Den försämrade vattenkvaliteten under talen var direkt synbar för gemene man på kort tid blev vattnet grönt och nät mm blev bevuxna med alger. Siktdjupet minskade från 17 m till 6-7 m periodvis. Detta var bekymmersamt då Vättern i allt större utsträckning börjat nyttjats som vattentäkt åt tätorter i närområdet och även tilltänkt för längre bort belägna tätorter som t ex Linköping och Örebro. Kommitténs uppgift blev att inventera avloppsförhållanden runt sjön, göra egna och samordna undersökningar så att utvecklingen kunde påverkas så att sjöns vatten kunde utnyttjas för vattenförsörjning i den skala man tänkt sig. Utredningarna konstaterade att om inte föroreningstillförseln upphörde skulle Vättern upphöra med att vara en klarvattenssjö för mycket lång tid framåt. Det upprättades tidigt underlag om miljötillståndet och förslag på åtgärder som följd, men först år 1970 antogs en formell vattenvårdsplan för sjön. I planen angavs preciserade krav och mål på avloppsrening för kommuner, industri och fritidsbebyggelse. De största kraven gällde kommunerna. Denna plan var världsunik vid sitt tillfälle och långt före sin tid. I samband med kommitténs 30-årsjubileum 1987 konstaterades att praktiskt taget allt kommunalt avloppsvatten behandlades i biologiska-kemiska reningsverk, och att det stora genombrottet skedde I en notis inför Elmia Water (1987) sades att Vättern under de gångna åren förvandlats från en smutsig sjö med badförbud och ett siktdjup på 6-7 m till en sjö med drickbart vatten och ett siktdjup på m. Sjön hade befriats från sitt övergödningsgrepp! Idag är siktdjupet oftast ca m med toppar ned till 17 m!

3 Figur 3. Vätterns vatten är nu åter så klart som det var för hundra år sedan efter ha varit påtagligt grumlat under kanske 50 års tid. Här ett dyk från Hästholmens klippor. I miljödebatten hörs ibland kritiska röster om att Vätterns värde försummas. I själva verket har samhället ägnat stor uppmärksamhet och möda åt att skydda Vättern mot negativ miljöpåverkan, åtgärder som var i världsklass för 50 år sedan har fått föroreningarna i Vättern att minska och vattnet är åter klart i sjön. Allt är dock inte åter på naturliga nivåer, t ex är fet fisk från Vättern fortfarande belagt med sk kostrekommendationer för gravida just p g a föroreningsinnehållet. Vattenvårdsplanen från 1970 reviderades en första gång 1979 då den andra planen utkom. Åtgärder kom till genom att kommittén tog fram vetenskapliga sakunderlag som skapade förståelse för problemen. Ett gott samarbete med kommuner och industri hade byggts upp och själva åtgärderna genomfördes i respektive ansvarigs regi. Det arbete som Kommittén för Vätterns Vattenvård, genomförde var tämligen unikt och ett viktigt ställningstagande för gemensamt ansvar för ett vattenobjekt genom så kallat avrinningsområdesvis tänkande. Detta syn- och arbetssätt är sedan år 2000 lag inom hela EU. Ett problem med att bedöma påverkan på Vättern är just de långa förloppen innan utfallet kan avläsas i konkreta mätningar, och då är det ofta svårare att korrigera. Den s k teoretiska utbytestiden i Vättern beräknas nämligen till ca 60 år, något som är att betrakta som mycket lång tid i sjösammanhang. Därför är det viktigt med långsiktig miljökontroll med tydliga indikatorer, ett starkt lagskydd och strikt tillämpning av försiktighetsprincipen i behandlingen av Vättern. Den tredje vattenvårdsplanen kom 1990 och innehåller en detaljerad beskrivning av de arbetsuppgifter som medlemmarna har utfört för att uppnå förbundets syfte. På det i Vättern 90 beskrivna sättet sker förbundets arbete på flera fronter och genom dess medlemmar vilket är förbundets verksamhetsidé.

4 Figur 4. Vattenvårdsplanen som tillkom 1970 (uppe vänster) var kanske en av världens första "moderna" vattenvårdsplaner för en sjö. Den reviderades efter sex år, och omarbetades helt år 1990 då Vättern 90 utkom. Nu gällande plan avser perioden med avstämning Sex år efter Vättern 90 ägde en tredje revidering av vattenvårdsplanerna för Vättern rum som fick namnet Vättern 96. I Vättern 96 redovisades utfallet av de detaljerade målen och verkaför-satserna. I Vättern 96 gjordes ingen ny tillståndsbeskrivning. Exempel på områden där miljöarbetet varit framgångsrikt var spridning klororganiska föreningar, transport av farligt

5 gods samt militär verksamhet. Nu gällande vattenvårdsplan är uppdelad i två volymer: en som blickar tillbaka på 40 års vattenvård och en volym som anger önskvärd riktning av Vättern (både hot, problem och åtgärder) t o m Nya hot och ny organisation Vätterns problem var inte lösta i och med att övergödningsproblemet var åtgärdat. Nya hot gjorde sig snart påminda i form av tillförsel av dagvatten, med dess föroreningar, transport av farligt gods och spridningen av olika miljögifter. Även överexploatering av fiskeresursen och introduktion av främmande arter (t ex lax och signalkräfta) kan läggas till listan över möjliga hot mot naturligheten i ekosystemet. Figur 5. Röding är något av symbol för Vättern. Här lekande rödingar inne i Huskvarna hamn. (foto Jens Matsson). Förändrat fiske från röding till signalkräfta I takt med att näringshalten har minskat i Vättern har sjöns ekologi också förändrats i form av att sjön bär en mindre biomassa. På mitten av 1900-talet då sjön var hårt drabbad av övergödning gynnades fisket i form av en högre fiskproduktion i sjön (yrkesfiskets fångster kan följas via inrapporterade fångster till Fiskeriverket som skett sedan 1914). De senaste decennierna har fångsterna gradvis minskat till så pass låga nivåer att en viss oro för fisket i sjön har uttryckts. Främst har uttaget av röding och sik minskat medan fångsterna av t ex signalkräfta har ökat dramatiskt. Signalkräfta inplanterades i sjön 1969.

6 Figur 6. Det finns idag ca 20 yrkesfiskare i Vättern. Huvuddelen av dessa inriktar sitt fiske uteslutande efter signalkräfta som "exploderat" i sjön. En mindre andel fortsätter fiska med "klassiskt" nätfiske och fällor. Här är Zeth Rylander, Habo, ute och vittjar fällor. Beståndet av röding beräknas idag utgöra endast 2-3 procent av vad som fanns på 1970-talet. Och då ska det betänkas att redan på 1970-talet ansågs rödingen som utdöd. Idag pågår ett kraftfullt arbete genom såväl myndigheters försorg som ideella organisation, yrkesfisket m fl för att möjliggöra rödingens fortlevnad i Vättern. Ett av förbundets insatsområden bör därför vara att säkerställa ett hållbart fiske i Vättern med hänsyn till sjöns produktionsförmåga. 12 antal / 1000 m 2 nät y = -0,2245x + 450,47 R 2 = 0, Figur 7. Enligt en nyligen genomförd sammanställning av tillgången av röding utgör beståndet idag endast några procent av vad som fanns i Vättern under 1970-talet (uttryckt som antal fångade fiskar per 1000 m2 nät). Infälld en tidningsurklipp från slutet av 1960-talet redan då ansågs rödingen vara utdöd.

7 Framtiden Det finns gott hopp om att Vättern kommer ha höga naturvärden även i framtiden. För det första kan vi konstatera att Vättern har åter ett kallt, klart och bra vatten. Vattenkvalitetsmässigt är det således ingen fara. Emellertid finns det farhågor om naturligheten i ekosystemet, d v s ett ekosystem kommer alltid att finnas och alltid att fungera. Men kommer det vara detsamma ekosystem som rått i sjön under hundratals år eller kommer det att på kort tid påverkas av saker och ting som människan är orsak till? I den senaste vattenvårdsplanen påpekas att det nya fenomen som behöver klarläggas och åtgärdas. Bland de frågor som pekas ut som prioriterade kan nämnas: Kommer vi ha röding i sjön om hundra år? Kommer signalkräftan har påverkat växterna på botten så att indirekta förändringar sker på andra organismer i sjön? Kommer vattnet och fortsätta vara kallt trots en global uppvärmning? Kommer det finnas is på Vättern i den omfattning som ekosystemet behöver? Frågorna är många fler än ovan redovisade, och vissa kan vi själva påverka medan andra frågor kräver omfattande och i några fall internationella åtgärder. Huvudsaken är att vi är ense om fakta och medvetna om Vätterns värde, känslighet och attraktionskraft. Vätterbäckarna Vätterns livsnerver Landskapsbilden kring Vättern är mycket varierande och präglas bl.a. av de små, men rikligt förkommande bäckarna som mynnar i sjön. Totalt beräknas 148 vattendrag vara vattenförande året om, största tillflödet är Forsviksån (medelvattenföring ca 9 m 3 /s) i väst och Huskvarnaån (medel ca 6 m 3 /s) i söder. Många av bäckarna har mycket höga natur-, kultur- och fiskevärden. Flertalet av de mest värdefulla Vätterbäckarna återfinns längs Vätterns sydvästra strand i Jönköping, Habo och Hjo kommuner. De nedre delarna är ofta branta med många och långa forsar och strömmar. Flera får tillskott av kallt källvatten vilket ger speciella förutsättningar för flora och fauna. Bäckarna rinner ofta nedskurna i raviner omgärdade av ymnig lövskog. I denna vackra miljö trivs öring (Salmo trutta), harr (Thymallus thymallus), flodnejonöga (Lampetra fluviatilis), flodpärlmussla (Margetifera margetifera), ovanlig bottenfauna och en mångfald av växter och fåglar. Det finns även en mängd fornlämningar och kulturhistoriskt intressanta anläggningar utmed bäckarna så som kvarnrester, gamla fasta fisken och dammanläggningar som visar att bäckarna har haft en stor betydelse för utvecklingen i bygderna runt sjön. Bland annat har historikern Dick Harrysson nämnt att landets första dokumenterade fasta fiskeredskap fanns i Svedån, en öringfälla.

8 Figur 8. Hjoån på våren utgör en typisk Vätterbäck: ett vattendrag skuren i en dalgång, rikligt med övertäckande grönska, relativt låg vattenföring vanligen med grundvatteninslag. Få vattendrag är orörda Genom mänsklig påverkan som fördämningar, rensningar, avloppsutsläpp, försurning m.m. har antalet opåverkade vattendrag minskat betydligt i Sverige under 1900-talet. Som en följd har många arter som är beroende av strömmande vatten missgynnats. Vätterbäckarna utgör inget undantag och idag pågår därför arbete med att restaurera bäckarna så att livsmiljöerna för djur och växter återställs. Figur 9. Foto från 1950-talet på Suttrans laxfiskeplats i Hökesån, ett exempel på de fasta fiskeplaster som spärrade av vandringsvägarna för fisken. Fisken kunde då enkelt fångas. Källa: Jönköping Läns Museum. Många av Vätterbäckarna utgör viktiga lek- och uppväxtområden för Vätterns bestånd av öring och har därmed stor betydelse för såväl yrkes- som fritidsfisket i Vättern. Det fångas idag ca 8-10 ton öring årligen i Vättern. De restaureringsåtgärder som genomförts har därför framför allt syftat till att tillgängliggöra och återskapa öringens ursprungliga lek- och

9 uppväxtområden. Utrivning av dammar, anläggande av fiskvägar och fisktrappor, biotopvård genom utplacering av block, sten och lekgrus på rensade sträckor, uppflyttning av lekfisk förbi vandringshinder, utsättning av fiskyngel och förbättring av passerbarheten genom vägtrummor är alla exempel på sådana åtgärder. Figur 10. Vätteröring som innan fisktrappan byggdes försöker ta sig förbi Hovslätts kvarn i Tabergsån. Idag simmar fisken med lätthet förbi platsen. Källa: Jönköpings Läns Museum. Det finns trots alla genomförda åtgärder ett betydande kvarstående restaureringsbehov i många Vätterbäckar. Dagens beräknade årliga produktion av öring till Vättern är ca st, men om alla av människan skapade vandringshinder nedströms de första naturliga hindren åtgärdades i alla bäckar skulle ytterligare ca st tillkomma per år, d.v.s. en fördubbling av dagens produktion. Svedån är det vattendrag som har störst potential att genom åtgärder öka produktionen av Vätteröring och ytterligare tolv vattendrag bedöms ha en hög potential. Även kalkning är en viktig åtgärd för såväl öring som andra i bäckarna förekommande arter. Försurningen slog hårt mot bl a öringen genom att rommen inte utvecklas vid för lågt phvärde. Kalkningen har dock inneburit att försurningen idag inte längre utgör något akut hot mot Vätteröringen. På grund av fysiska restaureringsåtgärder, kalkning och bättre avloppsrening i kombination med en effektivare reglering av fisket i Vättern är Vätteröringen idag ett av få sjölevande öringbestånd i södra Sverige som det går bra för. Öringen tillbringar sitt vuxna liv ute i Vättern där den äter sig fet på bytesfisk som siklöja och nors. Efter 4-5 år blir den könsmogen och söker sig under oktober-november upp i Vätterbäckarna för att leka. Leken sker över syresatta bottnar bestående av grovkornigt grus och sten där rommen kan grävas ner. Öringungarna kläcks under våren och tillbringar sina första 2-3 år i bäcken. En del av öringungarna får sedan en silverblank färg och vandrar ut i Vättern. I Vättern är tillväxten betydligt bättre än i bäcken och när öringarna efter några år återvänder till sin födelsebäck för lek väger dom runt 2 kg med toppvikter upp emot 10 kg! De individer som stannar kvar i bäcken hela livet kallas stationär öring och når sällan vikter över 0,5 kg.

10 Figur 11. Höstbild på ett lekande öringpar i Knipån. Endast ryggfenorna syns över vattenytan. Foto: Per Askerlund. Inte bara öring i bäckarna Även Vätterns bestånd av flodnejonöga är beroende av Vätterbäckarna för reproduktion och uppväxt. Flodnejonögat är en s.k. rundmun och tillhör inte de egentliga benfiskarna. Arten är hotad i Sverige eftersom de många fördämningar som byggts i framför allt Norrlandsälvarna hindrar flodnejonögat under lekvandringen. I Vättern är beståndet av flodnejonöga av allt att döma relativt starkt. Under åren har en rad studier och inventeringsprovfisken genomförts i Vätterbäckarna för att fastställa vilka bäckar som flodnejonögat använder för lek. Hittills har man kunnat konstatera att lek förekommer i ca 45 bäckar. De viktigaste lekbäckarna ligger precis som i fallet med Vätteröringen i Jönköping, Habo och Hjo kommuner, vilket beror på att de båda arterna har liknande krav på bl.a. bottensubstrat vid leken. Figur 12. Flodnejonöga fångad i Gagnån (hona i lekdräkt och notera hur tjock den är - full av rom inför leken).

11 Harren är en kallvattenkrävande art och som sådan vanligt förekommande i Norrland medan den saknas helt i de sydligaste delarna av landet. Arten är en laxfisk som är lätt att känna igen på den stora vackra ryggfenan. Av brittiska flugfiskare kallas harren ofta för The Lady of the Stream (strömmens dam) på grund av sin elegans och slanka kroppsform. Vättern hyser det sydligaste naturligt reproducerande beståndet av harr i Sverige, vilket möjliggörs av sjöns kalla och syrerika vatten. Harren leker såväl ute i sjön som i Vätterbäckarna men till skillnad från öringen sker leken på våren, vanligen under maj månad. De yngel som kläcker i bäckarna simmar ut i Vättern redan första sommaren. Beståndet av harr har minskat i Vättern under de senaste 10 åren och en utredning om orsakerna till detta pågår. Figur 13. Harr. Lägg märke till den stora ryggfenan. Foto: Niklas Nilsson. Tidigare var den vanligaste fiskevårdsåtgärden att bygga olika typer av fisktrappor vid vandringshinder som dammar och liknande. Idag förordas, i de fall ett avlägsnande av vandringshindret inte är möjligt, istället anläggande av ett omlöp. Ett omlöp innebär att en mindre stenbeklädd sidofåra anläggs vid sidan om vandringshindret. Den nya sidofåran får en slingrande form och ett strömmande vatten. Höjdskillnaden fördelas över en längre sträcka vilket gör att även mer simsvaga arter än öring kan använda sig av omlöpet. Figur 14. I Hjällöbäcken (Hjo kommun) har dammen minskats och förlagts bredvid åfåran, i dammvallen har man satt in en trumma där fisken kan passera. Stora delar av dammen är fortfarande kvar bredvid åfåran (till höger).

12 I Vätterbäckarna har ett flertal omlöp byggts som gjort att bl.a. Vätteröringen kan använda sig av fler av sina ursprungliga lek- och uppväxtområden. I t.ex. Knipån i Habo kommun invigdes i september 2008 Sveriges längsta omlöp (570 meter). Även utrivningar av dammar har genomförts och effekterna har genomgående varit mycket positiva. I t.ex Hökesån i Habo kommun där Laggaredammen revs ut under 2005 har uppföljande elprovfisken visat på en markant ökning av antalet årsungar av öring uppströms den tidigare dammen. Figur 15. Laggaredammen innan utrivningen (tv). Idag är dammen helt borta (dammvallen låg precis i ovankant på bilden th) och fisken kan obehindrat passera. Fisktätheterna kontrolleras årligen genom s k elfiske (th). Bilderna är med andra ord tagna från ungefär samma punkt. Även i Hjoån har en rad fiskevårdande åtgärder vidtagits under åren. Bl.a. har ett omlöp anlagts runt den kulturhistoriskt värdefulla Grebbans kvarn. Åtgärden är ett bra exempel på att det ofta går utmärkt att jämka kultur- och fiskevårdsintressen. I Hjoån anordnar även Hjoåns fiskevårdsområdesförening guidad öringsafari under höstarna. Öringsafarin är en spännande och fascinerande upplevelse där man får bevittna öringens lek och ta del av ett av naturens stora skådespel på nära håll. Figur 16. Omlöpet runt Grebbans kvarn i Hjoån. Den gamla kvarnen ligger till vänster i bild. Foto: Per Connelid.

13 Eftersom Vätterbäckarna i de flesta fall är små är de också känsliga för olika typer av påverkan och störningar. Detta gör, med hänsyn till deras höga värden, att de har ett stort behov av skydd. Skyddsarbetet bedrivs av länsstyrelser och kommuner och innebär i praktiken att naturreservat inrättas eller att naturvårdsavtal tecknas för de bäckar som har högst värden och tydligast hot. Målsättningen är att de mest värdefulla Vätterbäckarna ska ha ett långsiktigt lagstadgat skydd så att skador på den unika miljön undviks och att de olika djur och växter som är beroende av bäckarna har goda livsbetingelser. Figur 17. Besöksmål Vätterbäckar syftar till att informera om Vätternbäckarnas särart. Håll utkik efter skyltarna eller läs mer på För närvarande pågår ett större informationsprojekt för att uppmärksamma allmänheten på de unika Vätterbäckarna och det åtgärdsarbete som pågår för att återställa dem. Projektet kallas Besöksmål Vätterbäckar och drivs som ett samverkansprojekt mellan Länsstyrelsen i Jönköpings län, berörda kommuner, föreningar och företag. Syftet är genom olika informationsinsatser öka antalet fiske-, natur- och kulturintresserade besökare vid Vätterbäckarna.

Storröding i Vättern

Storröding i Vättern Storröding i Vättern Sydsvensk storröding I Vättern lever Sveriges största bestånd av sydsvensk storröding (Salvelinus umbla). Storrödingen isolerades i Vättern när inlandsisen smälte bort. Man kallar

Läs mer

Projekt Kullån, Burån och Hovaån

Projekt Kullån, Burån och Hovaån Projekt Kullån, Burån och Hovaån Bakgrund Skagern ligger på gränsen mellan Västra Götalands län, Värmlands län och Örebro län och är till ytan Sveriges 18:e största sjö och tillhör Gullspångsälvens vattensystem.

Läs mer

Foto Jan Felten, fotomontage Paul Felten

Foto Jan Felten, fotomontage Paul Felten Foto Jan Felten, fotomontage Paul Felten Öring i Mark är ett projekt initierat av fiskevårdsföreningarna för Öresjöarna, Tolken, Sandsjön och Öxabäck. Målet för detta projekt är att restaurera vattenvägarna

Läs mer

Bevara Sommens nedströmslekande öring

Bevara Sommens nedströmslekande öring 1 Bevara Sommens nedströmslekande öring Projektbeskrivning Laxberg Version 2012-09-19 Mål med projektet Att återskapa fria vandringsvägar för fisk för att öka reproduktionen hos Sommens nedströmslekande

Läs mer

Elfiske i Jönköpings kommun 2009

Elfiske i Jönköpings kommun 2009 Elfiske i Jönköpings kommun 29 De genomförda elfiskena har skett framförallt som uppföljning av tidigare fisken eller fiskevårdsinsatser i Tabergsån och Lillån i Bankeryd. Ett inventeringsfiske (Kärrån)

Läs mer

Elfiske i Jönköpings kommun 2015

Elfiske i Jönköpings kommun 2015 Elfiske i Jönköpings kommun 2015 April 2016 Jönköpings Fiskeribiologi AB på uppdrag av Miljökontoret i Jönköpings kommun Innehållsförteckning Elfiske i Jönköpings kommun 2015... 1 Resultat och kommentarer...

Läs mer

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2012

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2012 Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2012 Under det gångna året har vi i Kungälvs kommun inventerat tre vattendrag. De inventerade vattendragen är Vallby å, Kollerödsbäcken samt bäcken från Iglekärr som mynnar

Läs mer

Varje. droppe. är värdefull. Hur mår vårt vatten? Hur får vi bra vatten?

Varje. droppe. är värdefull. Hur mår vårt vatten? Hur får vi bra vatten? Varje droppe är värdefull Hur mår vårt vatten? Hur får vi bra vatten? Vad använder du vatten till? Vatten är vår viktigaste naturresurs och vårt viktigaste livsmedel. Du använder vatten till mycket, till

Läs mer

Elfiskeuppföljning Nyträskbäcken 2015

Elfiskeuppföljning Nyträskbäcken 2015 2015-12-15 Rapport Elfiskeuppföljning 2015 Tina Hedlund Aquanord AB Bakgrund Ett antal flottledsrestaureringar har under åren genomförts inom Storumans kommun med syfte att återge vattendragen ett naturligare

Läs mer

Fiskväg vid Bjevröds kvarndamm

Fiskväg vid Bjevröds kvarndamm Fiskväg vid Bjevröds kvarndamm Slutredovisning av anläggning av fiskväg vid Bjevröds kvarndamm till förmån för Ringsjöns, Kvesarumssjöns och Kvesarumsåns öringbestånd RAPPORT 2003-5 Sid 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2013

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2013 Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2013 Under det gångna året har vi i Kungälvs kommun inventerat två vattendrag. De inventerade vattendragen är Lahällabäcken som mynnar i Lökebergskile samt Tjuvkilsbäcken.

Läs mer

Biotopvårdsåtgärder i Tåmeälven 2008

Biotopvårdsåtgärder i Tåmeälven 2008 Direkttelefon Referens 0910-73 76 77 2008-11-17 Bygg- och miljökontoret Miljöavdelningen Bo-Göran Persson Biotopvårdsåtgärder i Tåmeälven 2008 Delrapport inom projektet - Kustvattendrag inom Skellefteå

Läs mer

Elfisken. 1 Finnatorp Vattendrag: 108 Säveån

Elfisken. 1 Finnatorp Vattendrag: 108 Säveån Elfisken Elfisken genomfördes på tre lokaler i Säveåns huvudfåra och två i Kyllingsån. De undersökta lokalerna är Finnatorp, Hönö, ned dammen vid Sävsjöos, Kyllingsån vid Lilla Landa och Lillån-Kvinnestadsbäcken

Läs mer

Elfiske i Jönköpings kommun 2010

Elfiske i Jönköpings kommun 2010 Elfiske i Jönköpings kommun 2010 De genomförda elfiskena har skett framförallt som uppföljning av tidigare fisken eller som uppföljningen av och inför fiskevårdsinsatser i Tabergsån och Lillån i Huskvarna.

Läs mer

Elfiske i Jönköpings kommun 2016

Elfiske i Jönköpings kommun 2016 Elfiske i Jönköpings kommun 216 Juni 217 Jönköpings Fiskeribiologi AB på uppdrag av Miljökontoret i Jönköpings kommun Innehållsförteckning Elfiske i Jönköpings kommun 216... 1 Resultat och kommentarer...

Läs mer

rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012

rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012 rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012 Alexander Masalin, Johan Persson, Tomas Loreth och Per Stolpe, Upplandsstiftelsen Gustav Johansson, Hydrophyta Ekologikonsult Författare Alexander

Läs mer

Vattendag varför bryr vi oss om vatten Niklas Kemi Ida Schönfeldt

Vattendag varför bryr vi oss om vatten Niklas Kemi Ida Schönfeldt TMALL 0141 Presentation v 1.0 Vattendag varför bryr vi oss om vatten Niklas Kemi Ida Schönfeldt 10.00 11.00 Varför bryr vi oss om vatten 11.00 11.30 Vad gäller enligt lagen, Länsstyrelsen Vattenverksamhet

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 14. Våmåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-01 2 14. Våmåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Provfisken i Holjeån hösten Uppföljning av fiskevårdsåtgärder

Provfisken i Holjeån hösten Uppföljning av fiskevårdsåtgärder Elfiskelokalen vid nedre i september 2012. Provfisken i Holjeån hösten 2012 Uppföljning av fiskevårdsåtgärder 2000 2008. Mikael Svensson MS Naturfakta Box 107 283 22 OSBY 0479-10536; 0705-910536 msnaturfakta@telia.com

Läs mer

Mörrumsån, Hur når vi målet god status?

Mörrumsån, Hur når vi målet god status? Mörrumsån, Hur når vi målet god status? Åsnen och Mörrumsån Rikt växt och djurliv, hög biologisk mångfald Stor betydelse för rekreation och friluftsliv (riksintresse) Stor betydelse för turistnäringen

Läs mer

Elfiske i Vojmån och Buföringsbäcken våren 2006

Elfiske i Vojmån och Buföringsbäcken våren 2006 Tina Hedlund, Aquanord 2006-06-22 Rapport Elfiske i Vojmån och Buföringsbäcken våren 2006 Undersökningen utförd av Tina Hedlund Aquanord Bakgrund Hösten 2005 utfördes två elfisken i Vojmån och ett elfiske

Läs mer

Naturfåran vid Visskvarns vattenkraftverk i Bulsjöån - åtgärder och utveckling 2002-2010

Naturfåran vid Visskvarns vattenkraftverk i Bulsjöån - åtgärder och utveckling 2002-2010 Peter Gustafsson 21-6-17 Naturfåran vid Visskvarns vattenkraftverk i Bulsjöån - åtgärder och utveckling 22-21 Adress: Ekologi.Nu, Näckrosv 18, 59 54 Sturefors Tel: 72-79268 Hemsideadress: www.ekologi.nu

Läs mer

Redovisning av genomförda fiskevårdsåtgärder i Pjältån 2008

Redovisning av genomförda fiskevårdsåtgärder i Pjältån 2008 Redovisning av genomförda fiskevårdsåtgärder i Pjältån 2008 Emåförbundet 2008 På uppdrag av Norrköpings kommun T. Nydén & P. Johansson Inledning Pjältån 2008 Denna rapport redovisar översiktligt genomförda

Läs mer

Uppvandringskontrollen i Testeboån 2010

Uppvandringskontrollen i Testeboån 2010 RESULTAT FRÅN FISKEVÅRDSARBETET I TESTEBOÅN 2010 Testeboån mellan havet och Oslättfors ingår i aktionsplanen för lax i Östersjön - IBSFC Salmon Action Plan 1997-2010. I praktiken innebär det att all fiskevård

Läs mer

Nr 10: Provfiske efter flodnejonöga i Vätterns tillflöden 2014 Uppföljning av genomförda åtgärder.

Nr 10: Provfiske efter flodnejonöga i Vätterns tillflöden 2014 Uppföljning av genomförda åtgärder. Nr 10: 2014 Provfiske efter flodnejonöga i Vätterns tillflöden 2014 Uppföljning av genomförda åtgärder. VÄTTERNFAKTA utgörs av en digital publikations-serie innehållande fakta som berör Vättern FAKTA från

Läs mer

Isättrabäcken. Biotopvård för ökad biologisk mångfald

Isättrabäcken. Biotopvård för ökad biologisk mångfald Isättrabäcken Biotopvård för ökad biologisk mångfald Isättrabäcken- biotopvård för ökad biologisk mångfald Bakgrund Antalet rovfiskar minskar längst med kusten och påverkar ekologin i havet. När antalet

Läs mer

Skydd Början av vattendraget, Grängshytteforsarna, är naturreservat och Natura 2000 området SE

Skydd Början av vattendraget, Grängshytteforsarna, är naturreservat och Natura 2000 området SE Rastälven Avrinningsområde: Arbogaån 61-122 Terrängkartan: 11e4i, 11e3i, 11e3j, 11e2j & 11f2a Vattenförekomst: SE661195-145124 Kommun: Nora och Hällefors Vattendragsnummer: 122405 Inventeringsdatum: 10

Läs mer

Triple lakes vattenvård för levande sjöar

Triple lakes vattenvård för levande sjöar Triple lakes vattenvård för levande sjöar Foto: Lars Häreblad Triple Lakes vattenvård i tre sjöar Triple Lakes eller Tre Sjöar är ett samverkansprojekt för friskare vattenmiljöer och renare vatten. Vi

Läs mer

Elfiske i Jönköpings kommun 2012

Elfiske i Jönköpings kommun 2012 Elfiske i Jönköpings kommun 2012 De genomförda elfiskena har skett framförallt som uppföljning av tidigare fisken eller som uppföljningen av och inför fiskevårdsinsatser i Tabergsån, Lillån i Huskvarna

Läs mer

Lygnöån och Marydsån, alingsås kommun

Lygnöån och Marydsån, alingsås kommun Lygnöån och Marydsån, alingsås kommun Insjööringen; En övergripande bedömning Thorsson & Åberg Miljö och Vattenvård AB 2005-12-20 1 Innehållsförteckning sid Inledning 3 Metoder 3 Lygnöån 3 Maryd å 4 Resultat

Läs mer

Allmänt om Tidanöringen

Allmänt om Tidanöringen Allmänt om Tidanöringen Insjö-öring Insjööring är öring som anpassats till att leva helt och hållet i sötvatten. De förändrades när de blev instängda i sjöar efter istiden. Tidanöringen utgör en av tre

Läs mer

RASTÄLVEN - Grängshytteforsarna

RASTÄLVEN - Grängshytteforsarna RASTÄLVEN - Grängshytteforsarna Redovisning av biotopvårdsåtgärder 2006 Inom ramen för Projektet Flodpärlmusslan och dess livsmiljöer i Sverige LIFE04 NAT/SE/000231 Författare: Peter Johansson EMÅFÖRBUNDET

Läs mer

Kvarnbäcken-Lärkesån med kanal

Kvarnbäcken-Lärkesån med kanal Kvarnbäcken-Lärkesån med kanal Avrinningsområde: Arbogaån 61-122 Terrängkartan: 10f9a,10f9b och 10f8b Vattenförekomst: SE659955-145464 Kommun: Nora och Örebro Vattendragsnr.: 122263 & 122631 (kanalen)

Läs mer

Flodkräftfiskevård i praktiken!

Flodkräftfiskevård i praktiken! Flodkräftfiskevård i praktiken! Tomas Jansson biolog/limnolog Vatten, kräftor, fisk & naturvård Hushållningssällskapet i Värmland Plantera ut mera kräftor så ordnar det sig!! - Riktigt så enkelt är det

Läs mer

Stormusslor på fem lokaler i Alsteråns vattensystem

Stormusslor på fem lokaler i Alsteråns vattensystem Stormusslor på fem lokaler i Alsteråns vattensystem Inventering av stormusslor i Alsterån 2017 Carl-Johan Månsson, Fiskerikonsulent 2018-02-08 Bakgrund och metoder Under flera säsonger har undertecknad

Läs mer

Fiskväg vid Ludvigsborgs kvarndamm

Fiskväg vid Ludvigsborgs kvarndamm Fiskväg vid Ludvigsborgs kvarndamm Slutredovisning av anläggning av fiskväg vid Ludvigsborgs kvarndamm till förmån för Ringsjöns, Kvesarumssjöns och Kvesarumsåns öringbestånd RAPPORT 2003-6 Sid 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde

Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde Datum: 2016-11-11 Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde Kungsbackaåns vattenråd EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon 031-771 87 40 Hemsida www.enviroplanning.se

Läs mer

PM ÖRINGBIOTOPER I HULEBÄCKEN

PM ÖRINGBIOTOPER I HULEBÄCKEN PM ÖRINGBIOTOPER I HULEBÄCKEN UPPDRAG Idrottsvägen Dagvatten UPPDRAGSNUMMER 13000126 UPPDRAGSLEDARE Ann Jansson UPPRÄTTAD AV Niklas Egriell DATUM 2018-04-12 Utredning om öringbiotoper i Hulebäcken i anslutning

Läs mer

Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2012

Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2012 Elfiskeundersökning i Lunds kommun Lund 2013-03-07 Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon 046-249432 www.fiskevard.se Innehåll 1 Sammanfattning

Läs mer

Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2002 Lunds kommun

Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2002 Lunds kommun Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2002 Lunds kommun Lund 2002-11-22 Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon 046-249432 www.fiskevard.com

Läs mer

Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2015

Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2015 Elfiskeundersökning i Lunds kommun Lund 2016-02-01 Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon 0733-109849 www.fiskevard.se Innehåll 1 Sammanfattning

Läs mer

Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2018

Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2018 Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2018 Lunds kommun Lund 2018-10-31 Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon 0733-109849 www.fiskevard.se

Läs mer

Förslag på restaureringsåtgärder i Bulsjöån vid Visskvarn

Förslag på restaureringsåtgärder i Bulsjöån vid Visskvarn Peter Gustafsson 20080715 Förslag på restaureringsåtgärder i Bulsjöån vid Visskvarn Adress: Ekologi.Nu, Näckrosv 108, 590 54 Sturefors Tel: 0702792068 Hemsideadress: www.ekologi.nu Email: peter@ekologi.nu

Läs mer

Vattenkvalitet Vattenkemiprover från Svartälven vid Hammarn (tabell 1).

Vattenkvalitet Vattenkemiprover från Svartälven vid Hammarn (tabell 1). Svartälven Avrinningsomr.: Gullspångsälv. 61-138 Terrängkartan: 12ed, 11e9d, 11e8d, 11e8e, Vattenförekomst: SE663193-14263 11e7e, 11e7f, 11e6f, 11e5f, 11e2f, 11e2g, 11eg, Vattendragsnummer: 13814 11gh,

Läs mer

Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2009

Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2009 Elfiskeundersökning i Lunds kommun Lund 2010-03-12 Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon 046-249432 www.fiskevard.se Innehåll 1 Sammanfattning

Läs mer

Samtliga inventerade vattendrag

Samtliga inventerade vattendrag Samtliga inventerade vattendrag Figur 1. Karta över samtliga vattendrag som biotopkarterades i Örebro län år 2004. 10 Strömförhållande Sammantaget i alla inventerade vattendrag är strömförhållanden med

Läs mer

Hammarskogsån-Danshytteån

Hammarskogsån-Danshytteån Hammarskogsån-Danshytteån Avrinningsområde: Arbogaån 61-122 Terränkartan: 11f4b, 11f4c och 11f3c Vattenförekomst: SE661976-146120 Kommun: Lindesberg Vattendragsnummer: 122616 Inventeringsdatum: 2 september

Läs mer

Tabell 1. Vattenkemiprov från Norra Hörken i närheten av utloppet ( förutom färg ).

Tabell 1. Vattenkemiprov från Norra Hörken i närheten av utloppet ( förutom färg ). Hörksälven Avrinningsområde: Arbogaån 61-122 Terrängkartan: 12f1a, 12f0a, 11e9j och 11f9a Vattenförekomst: SE664838-144980 Kommun: Ljusnarsberg Vattendragsnummer: 122882 & 1228821 Inventeringsdatum: 3

Läs mer

Flottledsåterställning i Bureälven Etapp 1 Delrapport Strömsholm Bursjön 2015

Flottledsåterställning i Bureälven Etapp 1 Delrapport Strömsholm Bursjön 2015 Flottledsåterställning i Bureälven Etapp 1 Delrapport Strömsholm Bursjön 2015 Foto: Tony Söderlund Bakgrund Flottningen av timmer var som mest omfattande i Sverige mellan 1850-1950. Detta var den metod

Läs mer

Murån Koord: X: 676895 / Y: 154644

Murån Koord: X: 676895 / Y: 154644 Murån Koord: X: 676895 / Y: 54644 Tolvören Norrtjärnen Sågtjärnen Vittersjö Sammanfattning Murån rinner från Vittersjön via Sågtjärnen och Norrtjärnen till Tolvören. Ån passerar öster om Tolvören gränsen

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 16. Ryssåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-10 2 16. Ryssåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Livet i vattnet vilka naturvärden finns och hur påverkas de av vattenkraften?

Livet i vattnet vilka naturvärden finns och hur påverkas de av vattenkraften? Livet i vattnet vilka naturvärden finns och hur påverkas de av vattenkraften? Erik Degerman, Sveriges Lantbruksuniversitet Inst. för akvatiska resurser Sötvattenslaboratoriet, Örebro 92 000 sjöar 450 000

Läs mer

Svennevadsån-Skogaån Figur 1.

Svennevadsån-Skogaån Figur 1. Svennevadsån-Skogaån Avrinningsområde: Nyköpingsån 65 Terrängkartan: 9f8d, 9f9d och 9f8e Vattenförekomst: SE654370-147609 Kommun: Hallsberg Vattendragsnummer: 650250 & 65041 Inventeringsdatum: 27 och 28

Läs mer

Rapport rörande vikbara trösklar i trummor för fiskvandring - exemplet Stampebäcken riksväg 26 (Filipstad)

Rapport rörande vikbara trösklar i trummor för fiskvandring - exemplet Stampebäcken riksväg 26 (Filipstad) 2009-11-30 1 Rapport rörande vikbara trösklar i trummor för fiskvandring - exemplet Stampebäcken riksväg 26 (Filipstad) Mats Lindqvist Vägverket/Teknik & miljö miljöspecialist/ekolog 2009-11-30 2 Bakgrund

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2011-02-08 på Länsstyrelsen, Jönköping

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2011-02-08 på Länsstyrelsen, Jönköping PROTOKOLL 2011-03-01 Nr 1/2011 Sida 1/8 Linda Englund Vätternvårdsförbundet Tel 036-39 52 60 linda.englund@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske på Länsstyrelsen, Jönköping

Läs mer

Hornån. Lantmäteriet Ur GSD-produkter ärende /188F

Hornån. Lantmäteriet Ur GSD-produkter ärende /188F Hornån Lantmäteriet 2008. Ur GSD-produkter ärende 106-2004/188F. Projekt Vattensamverkan är ett initiativ från Länsstyrelsen i Jönköpings län. Mycket av data är hämtad från databasen VattenInformationsSystem

Läs mer

I. Naturlig reproduktion. II. Anvisningar 2012

I. Naturlig reproduktion. II. Anvisningar 2012 I. Naturlig reproduktion - Klarälven (Vänerlaxens fria gång) - Gullspångsälven II. Anvisningar 2012 Informationsmöte, Lidköping 12-04-18 Pär Gustafsson Vänerlaxens fria gång Klarälvslaxen Glacialrelikt

Läs mer

Fiskvandring i Musslebobäcken mellan Lillån och Åkarp

Fiskvandring i Musslebobäcken mellan Lillån och Åkarp Fiskvandring i Musslebobäcken mellan Lillån och Åkarp Bakgrund Musslebobäcken är ett biflöde till Lillån Huskvarna som avvattnar Rogbergasjön och ansluter till Lillån en knapp km uppströms Bråneryds kyrkogård,

Läs mer

Nr 8: Redovisning av lekfiskräkningen i Vätterns tillflöden våren 2014

Nr 8: Redovisning av lekfiskräkningen i Vätterns tillflöden våren 2014 Nr 8: 2014 Redovisning av lekfiskräkningen i Vätterns tillflöden våren 2014 VÄTTERNFAKTA utgörs av en digital publikations-serie innehållande fakta som berör Vättern FAKTA från Vätternvårdsförbundet Nr

Läs mer

Så skyddas Vramsån. Natura 2000-område Nationellt särskilt värdefullt fiskevatten WWF Miljömål Biosfärområde Kristianstads Vattenrike

Så skyddas Vramsån. Natura 2000-område Nationellt särskilt värdefullt fiskevatten WWF Miljömål Biosfärområde Kristianstads Vattenrike Dämmet i Tollarp Vramsån Ett av kommunens mest värdefulla vattendrag. Sen 80-talet har kommunen jobbat med att bevara och utveckla de biologiska värdena i ån. En mycket rik fiskfauna tex finns grönling,

Läs mer

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2011

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2011 Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2011 Under det gångna året har vi i Kungälvs kommun inventerat flera vattendrag. De inventerade vattendragen är Knaverstabäcken, Trankärrsbäcken, Välabäcken, Vallerån, Solbergsån

Läs mer

TYGELSJÖBÄCKEN. Dagvattenhantering och naturvård

TYGELSJÖBÄCKEN. Dagvattenhantering och naturvård TYGELSJÖBÄCKEN Dagvattenhantering och naturvård Tygelsjöbäcken Dagvattenhantering och naturvård De östra delarna av Tygelsjö har drabbats av källaröversvämningar vid kraftiga regn. Dessutom byggs ständigt

Läs mer

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådshandling fortsatt samråd

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådshandling fortsatt samråd Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådshandling fortsatt samråd Utrivning av Milsbro och Gällsta kraftverk i Gnarpsån samt omledning av Lunnsjöbäcken vid Lunnsjöns utlopp och vid bäckens utlopp

Läs mer

Eskilstunaåns avrinningsområde (61-121) BESKRIVNING

Eskilstunaåns avrinningsområde (61-121) BESKRIVNING Lekhytteån Avrinningsområde: Eskilstunaån 61-121 Terrängkartan: 10e41, 10e4j, 10e3i och 10e3j Vattenförekomst: SE656786-144723 Kommun: Lekeberg Vattendragsnummer: 121068 Inventeringsdatum: 3 juni 2004

Läs mer

Götarpsån: Hären - Töllstorpaån

Götarpsån: Hären - Töllstorpaån Götarpsån: Hären - Töllstorpaån Lantmäteriet 2008. Ur GSD-produkter ärende 106-2004/188F. Projekt Vattensamverkan är ett initiativ från Länsstyrelsen i Jönköpings län. Mycket av data är hämtad från databasen

Läs mer

Jens Olsson Kustlaboratoriet, Öregrund Institutionen för Akvatiska Resurser SLU. Riksmöte för vattenorganisationer,

Jens Olsson Kustlaboratoriet, Öregrund Institutionen för Akvatiska Resurser SLU. Riksmöte för vattenorganisationer, Jens Olsson 1 Ulf Bergström Bild: BIOPIX Jens Olsson Kustlaboratoriet, Öregrund Institutionen för Akvatiska Resurser SLU Riksmöte för vattenorganisationer, 2012-09-17 Bild: BIOPIX Fyra frågor Varför skall

Läs mer

Förslag på åtgärder i Hagbyån-Halltorpsån

Förslag på åtgärder i Hagbyån-Halltorpsån 2013-11-13 Förslag på åtgärder i Hagbyån-Halltorpsån ECOCOM AB Stortorget 38 392 31 Kalmar 0761-75 03 00 info@ecocom.se www.ecocom.se Åtgärdsförslag ID Namn och vattendrag Åtgärdstyp A Trottorps damm,

Läs mer

Slutrapport, uppföljning av byggande av ett omlöp i Höje å

Slutrapport, uppföljning av byggande av ett omlöp i Höje å Slutrapport, uppföljning av byggande av ett omlöp i Höje å Länsstyrelsen i Skåne Höje å fvo Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon: 046-249432

Läs mer

Vänerlaxens fria gång:

Vänerlaxens fria gång: Vänerlaxens fria gång: Vad vi vet och inte vet om laxen i Klarälven Larry Greenberg Avdelningen för biologi, Karlstad Universitet Vilka på Kau skall jobba med projektet? Eva Bergman Larry Greenberg Björn

Läs mer

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2010

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2010 Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2010 Under det gångna året har vi i Kungälvs kommun arbetat med underhåll och reparationer av fiskvägar samt ny kulvert i omlöpet i Grannebyån. De vattendrag som vi arbetat

Läs mer

Ny inventering av fritidsfisket i Vättern 2010.

Ny inventering av fritidsfisket i Vättern 2010. Datum 2011-02-01 Beteckning Jönköpings län Västra Götalands län Östergötlands län Örebro län Ny inventering av fritidsfisket i Vättern 2010. Fram till 1993 var inrapportering av fångst obligatorisk för

Läs mer

RAPPORT 2017/5 FISKUNDERSÖKNINGAR I FYRISÅN Johan Persson Gustav Johansson Tomas Loreth Remén

RAPPORT 2017/5 FISKUNDERSÖKNINGAR I FYRISÅN Johan Persson Gustav Johansson Tomas Loreth Remén RAPPORT 2017/5 FISKUNDERSÖKNINGAR I FYRISÅN 2017 Johan Persson Gustav Johansson Tomas Loreth Remén FÖRFATTARE Johan Persson, Gustav Johansson och Tomas Loreth Remén FOTO Framsida: Öring fångad på elfiske

Läs mer

Miljöåtgärder i Rabobäcken

Miljöåtgärder i Rabobäcken 1 (9) Miljöåtgärder i Rabobäcken Redovisning av åtgärder utförda med stöd av anslaget 1:11 ÅTGÄRDER FÖR HAVS- OCH VATTENMILJÖN. Samhällsbyggnadskontoret (SBK) Planavdelningen Kontaktperson Jonas Engberg

Läs mer

Undersökning av Lindomeån ned Västra Ingsjöns utflöde Inseros avseende på ny bro

Undersökning av Lindomeån ned Västra Ingsjöns utflöde Inseros avseende på ny bro Undersökning av Lindomeån ned Västra Ingsjöns utflöde Inseros avseende på ny bro Inventering gjordes 2013-07-25 av Per Ingvarsson på Naturcentrum AB med medhjälpare Oscar Ingvarsson. Sträckan som undersöktes

Läs mer

Balansgång mellan olika värden - i praktiken

Balansgång mellan olika värden - i praktiken Ingemar Bergbom, miljöinspektör Habo/Mullsjö kommuner Kvartär geologi, miljövetenskap Arbetsområden: MFV, FÖM, AVL, ÅIV, Kalkning Styrelseledamot i Vätternvårdsförbundet, Samförvaltning Fiske och LEADER

Läs mer

Vattendragens biologiska värden Miljöstörningar vid rensning

Vattendragens biologiska värden Miljöstörningar vid rensning Vattendragens biologiska värden Miljöstörningar vid rensning 1 Vattendragens biologiska värden 2 Träd och buskar i kanten Skuggar vattendraget hindrar igenväxning, lägre vattentemperatur Viktiga för däggdjur

Läs mer

2013-11-18. Förslag på åtgärder i Ljungbyåns HARO

2013-11-18. Förslag på åtgärder i Ljungbyåns HARO 2013-11-18 Förslag på åtgärder i Ljungbyåns HARO ECOCOM AB Stortorget 38 392 31 Kalmar 0761-75 03 00 info@ecocom.se www.ecocom.se Åtgärdsförslag ID Namn och vattendrag Åtgärdstyp A Inventera vandringshinder

Läs mer

RAPPORT 2015/2 FISKUNDERSÖKNINGAR. i Fyrisån 2015

RAPPORT 2015/2 FISKUNDERSÖKNINGAR. i Fyrisån 2015 RAPPORT 2015/2 FISKUNDERSÖKNINGAR i Fyrisån 2015 Johan Persson, Upplandsstiftelsen Gustav Johansson, Hydrophyta Ekologikonsult Tomas Remén Loreth, Upplandsstiftelsen FÖRFATTARE Johan Persson, Gustav Johansson

Läs mer

RAPPORT 2016/3 FISKUNDERSÖKNINGAR I FYRISÅN Johan Persson Gustav Johansson Tomas Loreth Remén

RAPPORT 2016/3 FISKUNDERSÖKNINGAR I FYRISÅN Johan Persson Gustav Johansson Tomas Loreth Remén RAPPORT 2016/3 FISKUNDERSÖKNINGAR I FYRISÅN 2016 Johan Persson Gustav Johansson Tomas Loreth Remén FÖRFATTARE Johan Persson, Gustav Johansson och Tomas Loreth Remén FOTO Framsida: Elfiske i omlöpet i centrala

Läs mer

Fiskundersökningar i Höje å 2004

Fiskundersökningar i Höje å 2004 Fiskundersökningar i Höje å 2004 Länsstyrelsen i Skåne Höje å fvo Lund 2004-10-19 Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon: 046-249432 E-post:

Läs mer

Guidade turer till anlagda våtmarker inom Rååns avrinningsområde Ingegerd Ljungblom. På uppdrag av Rååns vattendragsförbund

Guidade turer till anlagda våtmarker inom Rååns avrinningsområde Ingegerd Ljungblom. På uppdrag av Rååns vattendragsförbund Guidade turer till anlagda våtmarker inom Rååns avrinningsområde 2003-2009 Ingegerd Ljungblom På uppdrag av Rååns vattendragsförbund INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning.3 Bakgrund.4 Antalet besökande växer...

Läs mer

Göljebäcken. Avrinningsområde: Eskilstunaån Terrängkartan: 10f6a. Vattendragsnummer: Inventeringsdatum: 23 och 25 augusti 2004

Göljebäcken. Avrinningsområde: Eskilstunaån Terrängkartan: 10f6a. Vattendragsnummer: Inventeringsdatum: 23 och 25 augusti 2004 Avrinningsområde: Eskilstunaån 61-121 Terrängkartan: 10f6a Vattenförekomst: - Kommun: Örebro Vattendragsnummer: 121023 Inventeringsdatum: 23 och 25 augusti 2004 Koordinater: 6580327 1453197 Inventerad

Läs mer

Förvaltningsplan fisk och fiske Vättern

Förvaltningsplan fisk och fiske Vättern Förvaltningsplan fisk och fiske Vättern Anton Halldén (TACK Malin Setzer) Länsfiskerikonsulent, Länsstyrelsen i Jönköpings län Anton.hallden@lansstyrelsen.se Vad är en förvaltningsplan? Vad? Hur? Vart?

Läs mer

Åtgärd för att främja flodpärlmusslan

Åtgärd för att främja flodpärlmusslan Lekbottenåterställning i Tallån 2016 Åtgärd för att främja flodpärlmusslan Datum: 2016-11-17 Flodpärlmussla Flodpärlmusslan (figur 1) är sedan 1994 fridlyst i hela Sverige, och klassas som Starkt hotad

Läs mer

Flera hotade arter och stammar i Nedre Dalälven

Flera hotade arter och stammar i Nedre Dalälven Flera hotade arter och stammar i Nedre Dalälven Massor med oro och frågor om fisken i Dalälven Oroande minskning av öring, harr, sik! Lax, harr, öring: Vad kan vi göra för att få det bättre för våra laxfiskar?

Läs mer

Åtgärd av vandringshinder i Kvarnbäcken, Skarvsjöby 2014

Åtgärd av vandringshinder i Kvarnbäcken, Skarvsjöby 2014 2015-03-31 Rapport Åtgärd av vandringshinder i Kvarnbäcken, Skarvsjöby 2014 Tina Hedlund Aquanord AB Bakgrund och syfte Under 2013 genomförde Aquanord AB efter önskemål från Bo Larsson i Långnäs en inventering

Läs mer

Öring en art med många kostymer

Öring en art med många kostymer Öring en art med många kostymer Erik Degerman, Sötvattenslaboratoriet Sveriges fiskevattenägareförbunds nationella konferens Norrköping 22-23 november 2017 Foto: Daniel Bergdahl & Hans Schibli Vandringsmöjligheter

Läs mer

Flottledsinventering Kvarnmårkan 2008

Flottledsinventering Kvarnmårkan 2008 2009-01-21 2007-08-01 Rapport Flottledsinventering Kvarnmårkan 2008 Tina Hedlund Aquanord Bakgrund och syfte Den del av Gunnarbäcken som rinner mellan Lill-Bastuträsket och Stor-Bastuträsket kallas för

Läs mer

Förvaltningsplan fisk och fiske Vättern

Förvaltningsplan fisk och fiske Vättern Fisketillsyn Lagstiftningen är en viktig komponent i förvaltningen av fisk och fiske i Vättern som ett instrument för att reglera fisket. För att kontrollera regelefterlevnaden och verka för ett långsiktigt

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 18. Ickåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-28 2 18. Ickåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Kalkning och försurning i Jönköpings län

Kalkning och försurning i Jönköpings län Kalkning och försurning i Jönköpings län orsaken till försurning Försurning är Jönköpings läns största miljöproblem. Värst drabbade är länets västra och södra delar. Med försurning menas att ph-värdet

Läs mer

Beskrivning. Skydd Det finns inga skyddade områden längs vattendraget.

Beskrivning. Skydd Det finns inga skyddade områden längs vattendraget. Avrinningsområde: Arbogaån 6- Terrängkartan: f7a, f7b och f6b Vattenförekomst: SE666-4669 Kommun: Ljusnarsberg Vattendragsnummer: 75 Inventeringsdatum: 6 juli 4 Koordinater: 66985 4595 Inventerad sträcka:

Läs mer

Lillån vid Vekhyttan Figur 1.

Lillån vid Vekhyttan Figur 1. Lillån vid Vekhyttan Avrinningsområde: Eskilstunaån 61-121 Terrängkartan: 10e3h, 10e3i, 10e2i och 10e1i Vattenförekomst: SE655904-144254 Kommun: Lekeberg Vattendragsnummer: 121086 Inventeringsdatum: 30

Läs mer

5: Kort sammanställning av kräftprovfisken i samband med harrleken i Vättern och dess tillflöden våren 2009 och 2010

5: Kort sammanställning av kräftprovfisken i samband med harrleken i Vättern och dess tillflöden våren 2009 och 2010 ebfakta är en digital Nr 5: 2012 Kort sammanställning av kräftprovfisken i samband med harrleken i Vättern och dess tillflöden våren 2009 och 2010 VÄTTERNFAKTA utgörs av en digital publikationsserie innehållande

Läs mer

Pedagogiska vattenmiljöer vid Erikstorps förskola

Pedagogiska vattenmiljöer vid Erikstorps förskola Pedagogiska vattenmiljöer vid Erikstorps förskola Vattnet i skolan 2016-08-23. Lyngnerns vattenråd www.vattenorganisationer.se/lygnernsvr/ 1 (8) Genom Erikstorp rinner en lite bäck som mynnar i Nolån.

Läs mer

SKOGENS VATTEN-livsviktigt

SKOGENS VATTEN-livsviktigt 2015-02-26 SKOGENS VATTEN-livsviktigt 2014-01-22 2 Körskador som leder till ökad slamtransport till sjöar och vattendrag Inget nytt för Södra att engagera sig i vatten! Vattendemoslingor Om markskoning,

Läs mer

FISKVANDRINGSSPELET. Text och idé: Renate Foks, Ola Sennefjord Jonsson Grafisk Formgivning: Karin Holmåker

FISKVANDRINGSSPELET. Text och idé: Renate Foks, Ola Sennefjord Jonsson Grafisk Formgivning: Karin Holmåker FISKVANDRINGSSPELET Detta spel har utvecklats som en del av projektet Vattendetektiver. Spelet kan spelas på många olika sätt och med olika målgrupper. Spelet syftar på at öka kunskap kring biologin i

Läs mer

Utvärdering av genomförda kompensationsåtgärder för harr i Gränna och Visingsö hamnar

Utvärdering av genomförda kompensationsåtgärder för harr i Gränna och Visingsö hamnar Sida 1/8 Ert datum Er beteckning Vätternvårdsförbundet c/o Länsstyrelsen i Jönköpings län Hamngatan 4 55186 Jönköping Länsstyrelsen i Jönköpings län Att: Leif Thörne Utvärdering av genomförda kompensationsåtgärder

Läs mer

Bjärkeån. Betydelsen för forskning och undervisning är liten.

Bjärkeån. Betydelsen för forskning och undervisning är liten. Bjärkeån Bjärkeån är ett biflöde till Virån och tillhör dess nordliga gren. Ån sträcker sig från sjön Nerbjärkens utlopp till inloppet i Versjön. Nerbjärken är sedan gammalt reglerad vid mynningen med

Läs mer

Sidsjöns Friluftsliv.

Sidsjöns Friluftsliv. Sidsjöns Friluftsliv. Området kring Sidsjön är ett kommunalt naturreservat (226 hektar) som bildades 200 Sidsjön erbjuder många aktiviteter både sommar och vinter, till exempel: strandpromenad och löpning

Läs mer