Frågor och svar vårdval Specialiserad neurologi i öppenvård

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Frågor och svar vårdval Specialiserad neurologi i öppenvård"

Transkript

1 Frågor och svar vårdval Specialiserad neurologi i öppenvård Ang ersättning för olika behandlingar vid kronisk migrän Om jag som specialist i neurologi har en patient med kronisk migrän och beslutar mig för att vid besöket göra följande: a. Skriva recept på tabletter b. Ge patienten en behandlingsomgång med Botox enligt FASS Vad blir totala ersättningen för respektive besök om jag väljer a. eller b alternativet? a) Enligt läkarbesök kr b) Beroende på om botulinumtoxinbehandlingen ges med EMG = kr, eller utan EMG = 825 kr. Om botulinumtoxinbehandling av kronisk migrän. Min andra fråga gäller botulinumtoxinbehandling av kronisk migrän. På WHOs gradering av handikappgrad för olika diagnoser hamnar kronisk migrän på samma nivå som schizofreni. Det beräknas att ca personer inom SSL lider av denna åkomma. Behandling med Botox enligt det sk PREEMT protokollet är den enda behandling som har indikation kronisk migrän, evidensen för effekt och säkerhet är mycket goda. Topiramat, ett antiepileptisk läkemedel, har svagare evidens för viss effektivitet vid kronisk migrän. Enligt vårdvalets ersättningsmodell skulle Botoxbehandling (hög evidens) ersättas 35% lägre jämfört med om neurologen sätter in Topiramat (låg evidensgrad). Detta ersättningssystem är diskriminerande och riskerar att patienter inte får ta del av evidensbaserad behandling, eftersom detta straffas ekonomiskt. För botoxbehandling krävs även en del mateiral som kliniken får stå för,samt administrativ för beställning, lagerhållning och bokföring. Under frågor och svar ser jag att ni anser att denna taxedifferentiering beror på att ni vill styra över Botoxbehandlingen på sjuksköterskor. Men, som anges ovan, kronisk migrän är i de flesta fall en svårt handikappande åkomma, där många andra medicinska och sociala faktorer är betydelsefulla. Vem skall sköta frågor kring annan medicinering (flertalet patienter tar även andra läkemedel för migrän), avgiftning av överkonsumtion som är vanligt, sjukskrivningsfrågor, ansvar för andra riskfaktorer (hypertoni, depression/ångest, andra smärtsyndrom etc)? Skall detta ansvar också ålägga sjuksköterskor? Tacksam för klargörande kring denna viktiga fråga. Vårdgivare har möjlighet att låta sjuksköterskor utföra Botulinumtoxinbehandling utan EMG, men i fall där läkares kompetens behövs ska läkarna utföra behandlingen. Varför skall nydebuterade MS patienter undantas på detta sätt? Varför skall nydebuterade MS patienter undantas på detta sätt? Denna patientgrupp är i genomsnitt mindre handikappade än andra patienter med neurodegenerativa sjukdomar.

2 Någon teamverksamhet är i allmänhet inte nödvändig för diagnostik, behandling och uppföljning av dessa patienter. Den motivering till undantaget från valfrihetsprincipen för tidiga MS patienter som ni kräver verkar inte medicinskt motiverad, och är ologisk och diskriminerande. Varför kräver ni inte teamverksamhet för diagnoser som verkligen behöver detta (exempelvis Huntingtons sjukdom och MSA)? De mottagningar i SLL som idag bedriver MS verksamhet har inte heller i större utsträckning följt läkemedelskommitténs behandlingsrekommendationer vid MS, vilket gett upphov till skyhöga läkemedelskostnader för SLL. Det bör också i sammanhanget påtalas att sådana mottagningar inom SLL och deras forskningsgrupper under en lång rad av år erhållit stora stöd från vissa industriföretag som säljer MS läkemedel, något som indikerar att jävighet har förutsättning att finnas med i behandlingsvalen. Det finns all anledning att från olika håll ifrågasätta SLLs beslut i denna fråga och jag kräver åtminstone att ni ger en medicinskt grundad motivering till teamverksamhetstanken för just denna grupp patienter och inte för andra patientgrupper som också har behov av detta. Jag undrar också hur ni kommer att följa upp nyinsatta behandlingar på MS patienter (som ju inte får gå till vilken neurolog de vill) med tanke på möjliga jävsförhållanden? Se tidigare frågor och svar om MS-patienter. Behandlingar på MS-patienter kommer att följas upp genom kvalitetsregistret SMSreg. Om läkemedel för migrän I frågor och svar ska endats BOTOX Allergan användas vid migrän. Gäller det alla läkemedel att bara de som har indikation i Fass ska användas? Det är endast Botulinumtoxin som har indikationen behandling av migrän i FASS. Från förvaltningen rekommenderas behandling enligt indikationer i FASS, men det är upp till varje läkare att använda läkemedel enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Om MS-patienter Undertecknad har mångårig erfarenhet av MS patienter, både vad gäller diagnostik, behandling, rehabilitering etc. Jag har under flera år åkt runt i Sverige och föreläst på olika Neurologkliniker om MS. För 2 veckor sedan föreläste jag t.ex. på Neurologkliniken i Lund. Jag har också publicerat vetenskapliga artiklar inom MS området. Då jag nu arbetar halvtid på Neurology Clinic/Sophiahemmet, som ansökt om att kunna arbeta inom Fritt Vårdval, är det några punkter som jag anser behöver klargöras. Varför inkluderas ej nyinsjuknande MS patienter? Vårdvalet skall ju vara fritt!? Min kompetens kan ju knappast anses vara sämre när jag jobbar på Sophiahemmet än på Danderyds sjukhus. På Sophiahemmet/Neurology Clinic finns redan sjukgymnastik, röntgenavdelning och MS sköterska planeras att anställas varför tillgång till teamresurser måste anses vara uppfyllda. Mottagningen här skiljer sig inte påtagligt från öppenvårdsmottagningar på universitetssjukhusen eller akutsjukhusen.

3 1. Varför har just nyinsjuknade MS patienter och inte nyinsjuknade patienter med andra svåra och komplicerade neurologiska sjukdomar som t.ex. epilepsi eller Parkinsons sjukdom exkluderats? 2. Vad skulle krävas av en mottagning för att kunna ta emot nyinsjuknade MS patienter inom fritt vårdval? I vårdvalet behandlas alla vårdgivare lika, vilket innebär att alla ska ha samma resurser och eftersom SLL inte kräver att vårdgivare ska ha de teamresurser, vilka behövs för nyinsjuknade MS-patienter har vi avstått från att ha med nyinsjuknade MS-patienter. Att det blev nyinsjuknade MS-patienter beror på att det från specialiteten klart framhölls teamets utomordentliga betydelse för just dessa patienter. Det är möjligt att vårdvalskliniker i framtiden ska kunna ta emot nyinsjuknade MS-patienter och då med tyngdpunkt på både kompetens och teamresurser. Hur detta ska hanteras inom vårdvalet behöver dock utredas vidare. Om ersättning av medicinsk service understigande 1000 kr. Menar ni verkligen att alla laboratoriekostnader understigande 1.000:- ingår i ersättningen för ett läkarbesök som ersätts med 1.312:-? Hos ett icke obetydligt antal patienter som vi utreder för neurologisk sjukdom skulle ersättningen som utgår i så fall vara = 312:-. Är detta rimligt? Vilken neurolog kommer ha råd eller lust att utreda neurologpatienter om ersättningen för läkarbesöket blir drygt 300:-?? Ja, laboratoriekostnader understigande kronor ingår i ersättningen för ett läkarbesök. Vi har bedömt att det är en rimlig ersättning med tanke på att det absoluta flertalet av besök inte genererar så höga laboratoriekostnader. Punkt Ändamålsenligt system för internkontroll. Vad är internkontroll? Vårdgivaren ska ha rutiner och verktyg som säkerställer: - Effektiv och ändamålsenlig verksamhetsstyrning - Tillförlitlig finansiell rapportering - Efterlevnad av tillämpliga lagar, förordningar och interna regler - Efterlevnad av avtalet med Hälso- och sjukvårdsförvaltningen En mycket diger lista på e-tjänster/it-system anges. Vilka av dessa är obligatoriska för vårdgivare inom vårdvalet? Alla är obligatoriska utom Beställningssystem för läkemedel och Rapp.

4 Vad avses med tillhandahålla rådgivning i individuella patientfrågor rörande neurologisk vård till andra vårdgivare. Sid 22 under punkt 3 Vårdgivaren ska kunna ge rådgivning, exempelvis svara på frågor till allmänläkare via telefon och E-post. Rådgivning kan också handla om att informera på sin hemsida. Se även punkt Samverkan. Angående krav på utbildningsplatser. Beträffande utbildning det ställs diverse krav på att vårdgivaren ska tillhandahålla utbildningsplatser. Allt ifrån vårdgymnasium till ST-tjänster. Och för alla de olika personalkategorier som ingår på mottagningen. Dock är inga specifika krav angivna när blir dessa klara? Riktlinjer och krav beräknas bli klara under år I Förfrågningsunderlaget till vårdval i neurologi anges att vårdgivaren ska tillhandahålla utrymme för utlämning till och återtagning av bashjälpmedel från brukaren. Vad avses? Om hjälpmedel förskrivs hos vårdgivaren ska även dessa kunna återtas, exempelvis rollatorer. Hjälpmedel som inte längre används ska avhämtas av hjälpmedelscentralsleverantören. I läkemedelsavsnittet anges att ersättning utgår för BOTULINUMTOXIN/ENDAST BOTOX (kod M03AX01) varför endast Botox? Hur är det med övriga varumärken som exempelvis Xeomin och Dysport? Det är endast Botulinumtoxin som har indikationen behandling av migrän i FASS. I Förfrågningsunderlaget till vårdval i neurologi anges att patienter ska kunna tas emot med kort varsel vad innebär detta konkret? Det innebär att vårdgivaren ska ta emot patienter efter medicinsk prioritering.

5 Hur registrerar vi om läkaren ger botox utan EMG-ledning? Måste åtgärdskod botox utan emg användas? Denna ger ju mycket lägre ersättning än ett vanligt läkarbesök? Ja åtgärdsgrupp 10199: Botulinomtoxinbehandling utan Elektromyografi (EMG), Neurologi ska registreras. Angående ersättning för botulinumtoxin. Beträffande ersättning för botulinumtoxin (btx) behandling utan EMG varför är ersättningen lika oavsett om sjuksköterska eller läkare ger behandlingen? Majoriteten av nuvarande mottagningar har ju inte sjuksköterska. Ersättningen är ju avsevärt lägre än den som utgår för läkarbesök? Vid ett besök där läkaren ger btx görs ju i allmänhet mkt annat inklusive kroppslig kontroll (undersökning, receptförskrivning, bedömning av ec biverkningar mm). Botulinumtoxinbehandling utan EMG har samma pris för sjuksköterska som läkare för att möjliggöra för vårdgivare att styra behandlingar till sjuksköterskor i stället för läkarna. Om vi på en neurologpatient tar laboratorieprover som uppgår till säg 750:- - hur mycket måste vi stå för själva? Och hur mycket måste vi stå för själva om proverna kostar 1.500:-? För 750 kronor ersätts vårdgivaren endast genom läkarbesöket, inom vilket laboratoriekostnader är inräknat, och för kronor ersätts vårdgivaren med kronor. Beträffande laboratorieprover är det så att vi ersätts för kostnader över 1.000:-,men inte under? Se punkt Om kostnaden är kronor eller därutöver ersätts provtagning och analys i sin helhet. Om kostnaden är 999 kronor eller mindre ersätts laboratoriekostnaderna genom ett schablontillägg. Detta schablontillägg ingår läkarersättningen. Om ersättning för neurofysiologisk myasteni. Är det verkligen meningen att vi hos en patient som vi utreder för exempelvis myastenia gravis och då beställer en neurofysiologisk myasteni utredning (kostar idag ca :-) endast ersätts med 2.012:-? Om så är fallet kommer ju ingen vårdvalsmottagning att utreda denna typ av frågeställningar. Är detta rimligt??

6 Tilläggsersättningarna medicinsk service är räknade utifrån ett genomsnitt av beställda undersökningar. Snittet innebär att tilläggsersättningen inkluderar såväl billigare som dyrare undersökningar. Förvaltningen utreder förutsättningarna för annan ersättning gällande myasteniutredning och återkommer med besked. Om KVÅ-koder för neurofysiologiska undersökningar. Om vi ska beställa 2 helt olika undersökningar inom neurofysiologi för en patient, exempelvis EEG (med frågeställning epilepsi) och EMG (med frågeställning myosit) vad ska vi då ange för KVÅ kod? Finns inga koder angivna? Hur får vi då ersättning för båda undersökningarna? Se svar på fråga om avsaknaden av KVÅ-koder nedan. Vårdgivaren registrerar två KVÅkoder och får ersättning för båda undersökningarna. Om avsaknad av KVÅ-koder för neurofysiologiska undersökningar. KVÅ-koderna i åtgärdsgrupp (neurofysiologi) har endast angetts för EEG med reaktionstidsmätning (AA021) och Vibrametri (AA087)!? Har resten fallit bort för alla andra olika typer av neurofysiologiska undersökningar? De är ännu inte registrerade i förvaltningens databaser. Koder kommer att finnas klara innan avtalsstart. EKG ingår som en åtgärdsgrupp kan mottagningen själv få göra detta, eller måste det göras på ett speciellt fysiologiskt laboratorium? Nej, att utföra EKG själva ingår inte i vårdval neurologi. Antingen ska denna undersökning ha utförts innan besök hos neurolog eller kan neurologen remittera för denna undersökning till leverantör av klinisk fysiologi. Varför är behandling av personer nyinsjuknade i MS uteslutna ur fritt Vårdval? Motivering tack! För nyinsjuknade i MS krävs akutsjukhusens resurser, bland annat särskild kompetens med team som inte ingår i vårdval för specialiserad neurologi i öppenvård. Var hittar jag inventeringslista och checklista över hygienaspekter? Jag vore tacksam för information om var jag hittar följande blanketter:

7 Inventeringslista som visar att lokalen uppfyller krav på tillgänglighet. Ifylld checklista över hygien aspekter i vårdlokaler. I förfrågningsunderlaget på Uppdragsguiden kan man klicka på länken Inventeringslista samt Checklista och då framträder dessa dokument som kan sparas på egen dator och fyllas i av den som sedan ansöker. Eventuellt kan man behöva klicka på ctrl -knappen samt vänsterklicka med musen på länken för att dokumentet ska laddas upp. Ang. KVÅ för åtgärdsgrupp Den vanligast neurofysiologiska undersökning vi beställer är N07 ersätts med 2012 kr och kostar 2335 kr dvs underskott. Är detta avsikten? Om jag förstår rätt erhåller vi ersättning efter rapporterad KVÅ och inte vad den verkliga kostnad blir, det är vanligt att utföraren inte enbart utför beställd åtgärd utan lägger till åtgärder för att besvara frågeställningen. Åtgärdsgrupp saknar KVÅ för alla undersökningar utom FN 11 och FN37, vad är tanken? Tilläggsersättningen är framräknad som ett genomsnitt av tidigare utfall av neurologers remitteringar för neurofysiologiska undersökningar. Övriga KVÅ-koder under Åtgärdsgrupp i Rapporteringsanvisningarna kommer att kompletteras innan avtalsstart. Ang. neurofysiologi och neuroradiologi som basal medisinsk service. Är neurofysiologi och neuroradiologi att betrakta som basal medicinsk service? Om inte borde dom ersättas fullt ut. Jag får intryck av i regelboken att varken det en eller andra gäller utan att man ersätter lite grand av kostnaden. Tacksam för lite klargörande. För beställd neurofysiologi och neuroradiologi ersätts enligt tilläggsersättning medicinsk service, se punkt Ersättningen för läkarbesök inkluderar kostnaden för laboratoriemedicinsk provtagning och analys upp till kr, se punkt

8

Förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad neurologi i öppenvård

Förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad neurologi i öppenvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-10-14 1 (5) HSN 1109-0965 Handläggare: Irma Johansson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-11-19, p 3 Förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad

Läs mer

Checklista inför driftstart av Specialiserad gynekologi i öppenvård

Checklista inför driftstart av Specialiserad gynekologi i öppenvård 1 (5) Avdelningen för Somatisk Specialistvård Avtalsenheten Checklista inför driftstart av Specialiserad gynekologi i öppenvård Uppföljning inför driftstart, utförs cirka 2 veckor innan driftstart i de

Läs mer

Det utgår ingen särskild ersättning för sköterskebesök som sker vid samma tillfälle som läkarbesöket.

Det utgår ingen särskild ersättning för sköterskebesök som sker vid samma tillfälle som läkarbesöket. 1 (5) Frågor och svar vårdval Ortopedi och handkirurgi Fråga gällande kompetenskrav på operatörer inom ortopedisk dagkirurgi. För godkännande inom tilläggsuppdraget ortopedisk dagkirurgi kräver vi att

Läs mer

12 Svar på skrivelse av Catarina Wahlgren (V) om vård för dem som lider av svår huvudvärk och eller migrän HSN

12 Svar på skrivelse av Catarina Wahlgren (V) om vård för dem som lider av svår huvudvärk och eller migrän HSN 12 Svar på skrivelse av Catarina Wahlgren (V) om vård för dem som lider av svår huvudvärk och eller migrän HSN 2019-0559 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-0559 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Förfrågningsunderlag för vårdval av tjänster inom klinisk neurofysiologi

Förfrågningsunderlag för vårdval av tjänster inom klinisk neurofysiologi Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-10-22 1 (5) HSN 1112-1505 Handläggare: Pernilla Andersson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-11-19, p 4 Förfrågningsunderlag för vårdval av tjänster

Läs mer

Förslag till ändring i förfrågningsunderlag vårdval specialiserad urologi.

Förslag till ändring i förfrågningsunderlag vårdval specialiserad urologi. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-14 1 (6) HSN 2016-0778 Handläggare: Åsa Hertzberg Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p [xx] Förslag till ändring i förfrågningsunderlag vårdval

Läs mer

Registreringsrutiner för besök på obstetrisk ultraljudsmottagning

Registreringsrutiner för besök på obstetrisk ultraljudsmottagning 1 (12) Avdelningen för Närsjukvård (NSV) Kvinnor-Barn-Asyl Registreringsrutiner för besök på obstetrisk ultraljudsmottagning Gäller fr o m 2015-06-01 Senast uppdaterad: 2015-05-12 2015-05-11: Det tidigare

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad kirurgi i öppenvård i Stockholms län

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad kirurgi i öppenvård i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-08-21 1 (5) HSN 2017-0619 Handläggare: Susanna Stål Karlström Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad

Läs mer

Avtal om hjälpmedelscentralsverksamhet med inriktning mot kommunikation, kognition och databaserade synhjälpmedel

Avtal om hjälpmedelscentralsverksamhet med inriktning mot kommunikation, kognition och databaserade synhjälpmedel 1 (11) Avdelningen för Närsjukvård Rehabilitering-Habilitering-Hjälpmedel Stockholms läns landsting Avtal om hjälpmedelscentralsverksamhet med inriktning mot kommunikation, kognition och databaserade synhjälpmedel

Läs mer

Stockholms läns landsting Vårdval specialiserad kirurgisk rehabilitering efter vård på akutsjukhus, sluten vård

Stockholms läns landsting Vårdval specialiserad kirurgisk rehabilitering efter vård på akutsjukhus, sluten vård 1 (6) Avdelningen för Särskilda vårdfrågor Individuella vårdfrågor Stockholms läns landsting Vårdval specialiserad kirurgisk rehabilitering efter vård på akutsjukhus, sluten vård - rapporteringsanvisning

Läs mer

Svar på skrivelse från Birgitta Sevefjord (V) gällande Konkurrensverkets redovisning om vårdjättar som misstänks för olagligt samarbete

Svar på skrivelse från Birgitta Sevefjord (V) gällande Konkurrensverkets redovisning om vårdjättar som misstänks för olagligt samarbete HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-08-28 P 13 1 (4) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Thomas Österberg p [XX] Svar på skrivelse från Birgitta Sevefjord (V) gällande Konkurrensverkets redovisning

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Datum: Diarienummer: Fördjupad uppföljning Ultragyn Sophiahemmet

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Datum: Diarienummer: Fördjupad uppföljning Ultragyn Sophiahemmet Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2017-04-05 Diarienummer: 2017-0654 Fördjupad uppföljning Ultragyn Sophiahemmet Revisorer: Mathias Pålsson Överläkare gynekologi och reproduktionsmedicin

Läs mer

Kvalitetsriktlinjer för behandling av patienter med reumatoid artrit

Kvalitetsriktlinjer för behandling av patienter med reumatoid artrit Translation into: Completed by: Email: SOC 1 SOC 2 SOC 3 SOC 4 SOC 5 SOC 6 Swedish Kvalitetsriktlinjer för behandling av patienter med reumatoid artrit Britta Strömbeck and Ingemar Petersson britta.strombeck@morse.nu

Läs mer

Organisation av MS-vården

Organisation av MS-vården Bakgrund MS är en kronisk neurologisk sjukdom som i olika faser av sjukdomen kräver insatser från sjukvården. De senaste årens snabba utveckling av den medicinska behandlingen av MS och den betydelse det

Läs mer

Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad hudsjukvård i öppenvård

Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad hudsjukvård i öppenvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-09-09 1 (3) HSN 1105-0476 Handläggare: Camilla Jakobsson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-10-08, p 7 Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av öppen- och slutenvård inom internmedicin och kirurgi

Antagande av leverantör - upphandling av öppen- och slutenvård inom internmedicin och kirurgi Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-02-19 1 (6) HSN 2017-1605 Handläggare: Anders Nettelbladt Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-04-10 Antagande av leverantör - upphandling av öppen-

Läs mer

Förslag till förfrågningsunderlag enligt LOV om primärvårdsrehabilitering

Förslag till förfrågningsunderlag enligt LOV om primärvårdsrehabilitering Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-11-22 P 5 Handläggare: Gunnel Wikström Förslag till förfrågningsunderlag enligt LOV om primärvårdsrehabilitering Ärendebeskrivning

Läs mer

29 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) och Petra Larsson (S) om vården för patienter med huvudvärk och migrän HSN

29 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) och Petra Larsson (S) om vården för patienter med huvudvärk och migrän HSN 29 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) och Petra Larsson (S) om vården för patienter med huvudvärk och migrän HSN 2018-0686 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0686 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Tor Ansved, Neurology Clinic Stockholm

Tor Ansved, Neurology Clinic Stockholm Tor Ansved, Neurology Clinic Stockholm 2018-05-24 Startade 2004 som Neuroenheten vid LH Odenplan (en del i Praktikertjänst - Ptj) Gick ur Ptj 2010 NCS AB bildades Flyttade till Sophiahemmet 2012 Vårdval

Läs mer

Registreringsrutiner för sjukgymnastik och lymfödembehandling på Röda korsets sjukhus (öppen vård)

Registreringsrutiner för sjukgymnastik och lymfödembehandling på Röda korsets sjukhus (öppen vård) Hälso- och sjukvårdsnämndes förvaltning Sektionen för individuella vårdärenden Fredrik Persson Registreringsrutiner för sjukgymnastik och lymfödembehandling på Röda korsets sjukhus (öppen vård) Gäller

Läs mer

Redovisning av effekter av minskad ersättning vårdval juni 2015

Redovisning av effekter av minskad ersättning vårdval juni 2015 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen ANMÄLAN 2016-05-16 1 (1) HSN 2016-0844 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden Birgitta Almgren 2016-06-21, p 5 Redovisning av effekter av minskad ersättning vårdval

Läs mer

Hudiksvalls sjukhus. Kliniken i fokus

Hudiksvalls sjukhus. Kliniken i fokus Kliniken i fokus I Hudiksvall har det inte funnits en neurologmottagning på tio år. Det drev fram utvecklingen av ett neurologteam av kurator, sjukgymnast, logoped, arbetsterapeut och dietist för att samordna

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad kardiologi i öppenvård i Stockholms län

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad kardiologi i öppenvård i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-08-21 1 (5) HSN 2017-0618 Handläggare: Susanna Stål Karlström Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 Antagande av leverantör - upphandling av Ärendebeskrivning

Läs mer

Årsrapport Specialitetsråd i Neurosjukvård. Verksamhetsberättelse

Årsrapport Specialitetsråd i Neurosjukvård. Verksamhetsberättelse Årsrapport 2016 Specialitetsråd i Neurosjukvård Laila Hellgren, Verksamhetschef Kliniks neurofysiologi, neurologi och neurokirurgi, Akademiska sjukhuset Uppsala 2 (5) 1 Innehållsförteckning 1. Möten under

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad gastroenterologi och hepatologi i öppenvård i Stockholms län

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad gastroenterologi och hepatologi i öppenvård i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-08-21 1 (5) HSN 2017-0620 Handläggare: Susanna Stål Karlström Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad

Läs mer

Frågor och svar Dosdispenserade läkemedel

Frågor och svar Dosdispenserade läkemedel Läkemedelsavdelningen Frågor och svar Dosdispenserade läkemedel Frågor 1. När är det planerat att överflyttning (migrering) till ny dosleverantör sker? 2. Kommer man åt dosrecepten under överflyttningsperioden?

Läs mer

17 Svar på skrivelse från Talla Alkurdi (S) om vård för patienter med psoriasis HSN

17 Svar på skrivelse från Talla Alkurdi (S) om vård för patienter med psoriasis HSN 17 Svar på skrivelse från Talla Alkurdi (S) om vård för patienter med psoriasis HSN 2019-1018 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-1018 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-08-08 Avtalsenhet

Läs mer

Case: Kunskapsstöd för bättre hälsa: Patienten rapporterar själv inför läkarbesök

Case: Kunskapsstöd för bättre hälsa: Patienten rapporterar själv inför läkarbesök Case: Kunskapsstöd för bättre hälsa: Patienten rapporterar själv inför läkarbesök SAMMANFATTNING PER är en internetbaserad e-hälsotjänst där patienten själv registrerar uppgifter om sin hälsa och sjukdomsutveckling

Läs mer

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-06-22 1 (4) HSN 1511-1378 Handläggare: Andreas Falk Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-08-30, p 36 Antagande av leverantör - upphandling av öppen-

Läs mer

Svar på skrivelse samt nya frågor och kommentarer ang. HSNV

Svar på skrivelse samt nya frågor och kommentarer ang. HSNV 1 2016-05-19 Till ledamöterna i Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden Västra Götalandsregionen Svar på skrivelse samt nya frågor och kommentarer ang. HSNV 2016-00042 Tack för ert svar på vår skrivelse! Vår

Läs mer

Läkemedelsgenomgångar Socialstyrelsens föreskrifter HSF förfrågningsunderlag och avtal

Läkemedelsgenomgångar Socialstyrelsens föreskrifter HSF förfrågningsunderlag och avtal Läkemedelsgenomgångar Socialstyrelsens föreskrifter HSF förfrågningsunderlag och avtal Fortbildning 2013-04-16 för distriktsläkare och distriktssköterskor Läkemedelsgenomgångar inom 1 Läkemedelshandläggare

Läs mer

Hur påverkar statens nya styrprinciper vårdens prioriteringar? Vårdgarantins effekter för de neurologiskt sjuka

Hur påverkar statens nya styrprinciper vårdens prioriteringar? Vårdgarantins effekter för de neurologiskt sjuka Hur påverkar statens nya styrprinciper vårdens prioriteringar? Vårdgarantins effekter för de neurologiskt sjuka Ingela Nilsson Remahl Karolinska Universitetssjukhuset Neurologiska kliniken Vad är neurologi?

Läs mer

Registreringsrutiner för besök på obstetrisk ultraljudsmottagning

Registreringsrutiner för besök på obstetrisk ultraljudsmottagning 1 (12) Avdelningen för Närsjukvård (NSV) Kvinnor-Barn-Asyl Registreringsrutiner för besök på obstetrisk ultraljudsmottagning Gäller fr o m 2015-06-01 Senast uppdaterad: 2017-02-07 Uppdateringar äldre än

Läs mer

Slutrapport Pilotprojekt gällande granskning av indirekta kontakter

Slutrapport Pilotprojekt gällande granskning av indirekta kontakter Landstingsstyrelsens förvaltning Slutrapport Pilotprojekt gällande granskning av indirekta kontakter Mars 2008 Staffan Bryngelsson, Emendor Consulting AB 2 Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1. Bakgrund...4

Läs mer

Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad ögonsjukvård i öppenvård

Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad ögonsjukvård i öppenvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-09-04 1 (3) HSN 1105-0509 Handläggare: Britt Fälth Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-10-08, p 8 Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad

Läs mer

Fortsatt utveckling av privata driftsformer inom vuxenpsykiatrisk vård

Fortsatt utveckling av privata driftsformer inom vuxenpsykiatrisk vård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-03-25 1 (6) HSN 1503-0333 Handläggare: Conny Gabrielsson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-04-28, p 5 Fortsatt utveckling av privata driftsformer

Läs mer

Enkätundersökning om patienters upplevelser av vården på Bergsjön Vårdcentral

Enkätundersökning om patienters upplevelser av vården på Bergsjön Vårdcentral Enkätundersökning om patienters upplevelser av vården på Bergsjön Vårdcentral Rapportförfattare: Jenny Nordlöw Inledning Denna rapport är en del av Bergsjöns Vårdcentrals arbete för att kartlägga och förbättra

Läs mer

Regionala riktlinjer för utredning av patienter med misstänkt ärftlig demens i Region Skåne

Regionala riktlinjer för utredning av patienter med misstänkt ärftlig demens i Region Skåne Regionala riktlinjer för utredning av patienter med misstänkt ärftlig demens i Region Skåne Hemsida: www.skane.se/vardochriktlinjer Fastställt 2013-05-30 E-post: vardochriktlinjer@skane.se Giltigt till

Läs mer

36 Svar på skrivelse från Vänsterpartiet om villkoren inom vårdval specialiserad allergologi HSN

36 Svar på skrivelse från Vänsterpartiet om villkoren inom vårdval specialiserad allergologi HSN 36 Svar på skrivelse från Vänsterpartiet om villkoren inom vårdval specialiserad allergologi HSN 2018-0690 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0690 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Planeringsenhet

Läs mer

Registreringsrutin för MVC/Barnmorskemottagningar i Stockholms läns landsting

Registreringsrutin för MVC/Barnmorskemottagningar i Stockholms läns landsting 1 (14) Närsjukvårdsavdelningen Enheten barn, kvinnor, unga och asyl Registreringsrutin för MVC/Barnmorskemottagningar i Stockholms läns landsting Gäller fr o m 1 april 2012 Senast uppdaterad: 2014-01-03

Läs mer

Principer för vårdgivares kostnadsansvar för läkemedel, hjälpmedel och medicinsk service

Principer för vårdgivares kostnadsansvar för läkemedel, hjälpmedel och medicinsk service Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-05-15 1 (3) HSN 2017-0887 Handläggare: Björn Wettermark Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-06-20 Principer för vårdgivares kostnadsansvar för läkemedel,

Läs mer

LATHUND VID LÄKARBESÖK för personer med utvecklingsstörning (och i vissa fall autism) och samtidig beteendeproblematik

LATHUND VID LÄKARBESÖK för personer med utvecklingsstörning (och i vissa fall autism) och samtidig beteendeproblematik LATHUND VID LÄKARBESÖK för personer med utvecklingsstörning (och i vissa fall autism) och samtidig beteendeproblematik Lathunden är tänkt att vara ett stöd till professionella och underlätta samverkan

Läs mer

1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti:

1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti: 1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti: Hur vill ert parti utforma vården för ME/CFS-patienter? Alliansen

Läs mer

Stockholms läns landsting Avtal om habilitering på Bosse Råd, Stöd & Kunskapscenter

Stockholms läns landsting Avtal om habilitering på Bosse Råd, Stöd & Kunskapscenter 1 (11) Avdelningen för Närsjukvård Rehabilitering-Habilitering-Hjälpmedel Stockholms läns landsting Avtal om habilitering på Bosse Råd, Stöd & Kunskapscenter - rapporteringsanvisning gällande underlag

Läs mer

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, 2014-01-27

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, 2014-01-27 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-27 1 (5) HSN 0908-0737 Handläggare: Andreas Falk Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-03-04, P 7 Förlängning av avtal om lokal psykiatrisk öppenvård

Läs mer

Självdeklaration avseende husläkarmottagningens arbete för en klok och återhållsam antibiotikaanvändning 2019

Självdeklaration avseende husläkarmottagningens arbete för en klok och återhållsam antibiotikaanvändning 2019 Självdeklaration avseende husläkarmottagningens arbete för en klok och återhållsam antibiotikaanvändning 2019 Självdeklarationen avser arbete som genomförts under 2019. Ifylld självdeklaration skickas

Läs mer

Din rätt till rehabilitering

Din rätt till rehabilitering Din rätt till rehabilitering Varför behövs rehabilitering? NEUROLOGISKA DIAGNOSER, skador och symtom är ofta livslånga och berör livets alla områden. För en del diagnoser finns bra medicinering, för andra

Läs mer

Registreringsrutin enligt förfrågningsunderlag Vårdval Barnavårdcentral

Registreringsrutin enligt förfrågningsunderlag Vårdval Barnavårdcentral 1 (15) Avdelningen för Närsjukvård (NSV) Kvinnor-Barn-Asyl Registreringsrutin enligt förfrågningsunderlag Vårdval Barnavårdcentral Gäller fr o m 2014-01-01 Senast uppdaterad: 2014-03-17 Uppdaterad information

Läs mer

Sveus konferens 25 november 2014. Tycho Tullberg, Stockholm Spine Center

Sveus konferens 25 november 2014. Tycho Tullberg, Stockholm Spine Center Sveus konferens 25 november 2014 Tycho Tullberg, Stockholm Spine Center 1 Erfarenheter från ett värdebaserat ersättningssystem inom vårdval ryggkirurgi i SLL SVEUS 2014 Tycho Tullberg Stockholm Spine Center

Läs mer

26 Yttrande över motion 2017:75 av Dag Larsson (S) om att säkra en mångfald av vårdgivare inom reumatologin genom upphandling HSN

26 Yttrande över motion 2017:75 av Dag Larsson (S) om att säkra en mångfald av vårdgivare inom reumatologin genom upphandling HSN 26 Yttrande över motion 2017:75 av Dag Larsson (S) om att säkra en mångfald av vårdgivare inom reumatologin genom upphandling HSN 2018-0106 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0106 Hälso-

Läs mer

Specialistläkarmottagning vid Myalgic Encefalomyelitis/ Chronic Fatigue Syndrome (ME/CFS)

Specialistläkarmottagning vid Myalgic Encefalomyelitis/ Chronic Fatigue Syndrome (ME/CFS) Ansökan för Vårdgivare med huvuduppdrag 1. Rehabilitering långvarig smärta med eller utan samsjuklighet och för utmattningssyndrom eller 2. Planerad specialiserad neurologisk rehabilitering Specialistläkarmottagning

Läs mer

Vad tycker du om vården?

Vad tycker du om vården? 9068 Vad tycker du om vården? Denna enkät innehåller frågor om dina erfarenheter från den mottagning eller motsvarande som anges i följebrevet. Vi har slumpvis valt ut personer som besökt mottagningen.

Läs mer

ehälsa invånarperspektivet

ehälsa invånarperspektivet Ehälsa och stategisk IT ehälsa invånarperspektivet Ewa Printz ehälsa är. de digitala tjänster som ökar tillgängligheten till vården oavsett tid och plats, förbättrar samordningen av vårdinformationen,

Läs mer

Sökande. Ansökan avser. Lokalisering. Sida 1 av 5

Sökande. Ansökan avser. Lokalisering. Sida 1 av 5 Sida 1 av 5 enligt lag om valfrihetssystem Sökande Företagsnamn Organisationsnummer Postadress Postnummer och ort Telefonnummer till företaget Faxnummer e-postadress till företaget Kontaktperson för ansökan

Läs mer

Digitala vårdtjänster

Digitala vårdtjänster Digitala vårdtjänster Smittskydd Stockholm 2017-10-03 Nya förutsättningar Patient bor i län A, men är folkbokförd i län B, doktor befinner sig i län C men är anställd i vårdföretag som är registrerat i

Läs mer

Registreringsrutiner för armprotesmottagning, gåskola och ortopedteknisk specialistläkarmottagning på Bräcke Diakoni RehabCenter Sfären (öppen vård)

Registreringsrutiner för armprotesmottagning, gåskola och ortopedteknisk specialistläkarmottagning på Bräcke Diakoni RehabCenter Sfären (öppen vård) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Avdelningen för närsjukvård Rehabilitering-Habilitering-Hjälpmedel Registreringsrutiner för armprotesmottagning, gåskola och ortopedteknisk specialistläkarmottagning på

Läs mer

Denna anvisning är avsedd att fungera som stöd för att få en enhetlig remisshantering inom Norrbottens läns landsting.

Denna anvisning är avsedd att fungera som stöd för att få en enhetlig remisshantering inom Norrbottens läns landsting. Styrande dokument Regeldokument Anvisning Sida 1 (6) Remisser Bakgrund Lagrum och styrande förutsättningar Enligt Socialstyrelsens föreskrift 2004:11, Ansvar för remisser för patienter inom hälso- och

Läs mer

Specifik uppdragsbeskrivning och uppföljning

Specifik uppdragsbeskrivning och uppföljning Specifik uppdragsbeskrivning och uppföljning 1 Inledning Syftet med verksamheten är att personer med utvecklingsstörning och grava beteendeavvikelser uppnår en förbättrad psykisk och fysisk hälsa samt

Läs mer

19 Yttrande över motion 2019:2 av Talla Alkurdi (S) om nedläggning av gynekologiska mottagningar HSN

19 Yttrande över motion 2019:2 av Talla Alkurdi (S) om nedläggning av gynekologiska mottagningar HSN 19 Yttrande över motion 2019:2 av Talla Alkurdi (S) om nedläggning av gynekologiska mottagningar HSN 2019-0764 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-0764 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

9 Förlängning av avtal med Capio S:t Görans sjukhus AB och Capio AB om specialiserad akutsjukvård HSN

9 Förlängning av avtal med Capio S:t Görans sjukhus AB och Capio AB om specialiserad akutsjukvård HSN 9 Förlängning av avtal med Capio S:t Görans sjukhus AB och Capio AB om specialiserad akutsjukvård HSN 2018-1103 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-1103 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

16 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om patienter som väntar frivilligt HSN

16 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om patienter som väntar frivilligt HSN 16 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om patienter som väntar frivilligt HSN 2018-0200 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0200 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-04-26 Vårdanalys

Läs mer

5 Justering av förfrågningsunderlag 2018 för husläkarverksamhet med basal hemsjukvård. HSN

5 Justering av förfrågningsunderlag 2018 för husläkarverksamhet med basal hemsjukvård. HSN 5 Justering av förfrågningsunderlag 2018 för husläkarverksamhet med basal hemsjukvård. HSN 2018-0522 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0522 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Allmänmedicin

Läs mer

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor Sammanfattning Mycket av det Alliansen har gjort vad gäller valfrihet

Läs mer

Hur känner man igen att det är Parkinson?

Hur känner man igen att det är Parkinson? Hur känner man igen att det är Parkinson? Professor Sten-Magnus Aquilonius, Uppsala, har nyligen gått i pension. Susanna Lindvall, ParkinsonFörbundet, passade på att ställa några angelägna frågor till

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning Reviderad 2016-12-08 1 (5) Registrering av verksamhetsdata och definitioner Huvuddiagnos Huvuddiagnos är det tillstånd

Läs mer

Regionala riktlinjer för utredning av patienter med misstänkt ärftlig demens

Regionala riktlinjer för utredning av patienter med misstänkt ärftlig demens Regionala riktlinjer för utredning av patienter med misstänkt ärftlig demens Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i Region Skåne. Regionala riktlinjer har tagits fram i nära samverkan med berörda

Läs mer

32 Beslut i upphandling av öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN

32 Beslut i upphandling av öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN 32 Beslut i upphandling av öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN 2017-0706 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-0706 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Är primärvården för alla?

Är primärvården för alla? Länsförbundet Rapport 2011 i Stockholms län Är primärvården för alla? Medicinskt Ansvariga Sjuksköterskor (MAS) om primärvården för personer med utvecklingsstörning och autism I n l e d n i n g Våra medlemmar

Läs mer

Specialiserad neurologi i öppenvård

Specialiserad neurologi i öppenvård FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG ENLIGT LAGEN (2008:962) OM VALFRIHETSSYSTEM (LOV) VÅRDVAL FÖR Specialiserad neurologi i öppenvård VÅRDVAL I STOCKHOLMS LÄN GÄLLER FR O M 2014 04-01 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING

Läs mer

vårdcoacher inom SLL sammanfattande resultat

vårdcoacher inom SLL sammanfattande resultat Aktiv hälsostyrning med vårdcoacher inom SLL sammanfattande resultat av 1-årig uppföljning Presentationsmaterial - Januari 2012 Sammanfattning (1) Sedan juni 2010 pågår å inom SLL två pilotstudier t för

Läs mer

Beskrivning av förutsättningar för patientgaranti Nexplanon (etonogestrel)

Beskrivning av förutsättningar för patientgaranti Nexplanon (etonogestrel) Beskrivning av förutsättningar för patientgaranti Nexplanon (etonogestrel) Nexplanon (etonogestrel) p-stav är ett preventivmedel som efter insättning har en preventiv effekt under tre år (för komplett

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården - första steget i genomförandet

Framtidsplan för hälso- och sjukvården - första steget i genomförandet Framtidsplan för hälso- och sjukvården - första steget i genomförandet Beskrivning av inriktning för vården och förslag till investeringar för framtidens hälso- och sjukvård i Stockholm. Beslutas i Landstingsfullmäktige

Läs mer

Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) m fl gällande kostnaderna för vårdvalen

Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) m fl gällande kostnaderna för vårdvalen Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Mikael Borin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-13 2016-02-23, P 25 1 (2) HSN 1511-1266 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) m fl gällande kostnaderna för vårdvalen

Läs mer

Stockholmsvården i korthet

Stockholmsvården i korthet 1 Stockholmsvården i korthet 2 Ett vanligt dygn i 86 000 personer besöker 1177 Vårdguiden på nätet Cirka 1 500 patienter besöker en akutmottagning 12 300 patienter tas emot på husläkarmottagningar och

Läs mer

Spänningshuvudvärk och migrän samtidigt behandling Läkemedelsutlöst huvudvärk Yulia Surova, Specialist i Neurologi Neurologiska kliniken Lund

Spänningshuvudvärk och migrän samtidigt behandling Läkemedelsutlöst huvudvärk Yulia Surova, Specialist i Neurologi Neurologiska kliniken Lund Spänningshuvudvärk och migrän samtidigt behandling Läkemedelsutlöst huvudvärk 190926 Yulia Surova, Specialist i Neurologi Neurologiska kliniken Lund Spänningshuvudvärk och migrän samtidigt Vid långdragna

Läs mer

11 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om gynekologisk mottagning i Nynäshamn HSN

11 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om gynekologisk mottagning i Nynäshamn HSN 11 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om gynekologisk mottagning i Nynäshamn HSN 2018-1612 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-1612 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-03-07

Läs mer

Utgiven av Neuroförbundet augusti 2014. Special

Utgiven av Neuroförbundet augusti 2014. Special Utgiven av Neuroförbundet augusti 2014 Special Dags för en modern neurosjukvård F ör oss på Neuroförbundet är ett av valårets viktigaste budskap: Sverige behöver en kraftfull satsning på modern neurosjukvård,

Läs mer

Regelbok för specialiserad gynekologisk vård

Regelbok för specialiserad gynekologisk vård Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-06-21 p 4 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-05-23 HSN 1105-0477 Handläggare: Tore Broström Regelbok för specialiserad gynekologisk vård

Läs mer

8 Framtida inriktning av Karolinska Universitetssjukhusets. ungdomsmedicinska mottagningar HSN

8 Framtida inriktning av Karolinska Universitetssjukhusets. ungdomsmedicinska mottagningar HSN 8 Framtida inriktning av Karolinska Universitetssjukhusets barn- och ungdomsmedicinska mottagningar HSN 1105-0483 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 1105-0483 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

16 Yttrande över motion 2017:53 av Håkan Jörnehed (V) om att inrätta huvudvärksskolor inom Stockholms läns landsting HSN

16 Yttrande över motion 2017:53 av Håkan Jörnehed (V) om att inrätta huvudvärksskolor inom Stockholms läns landsting HSN 16 Yttrande över motion 2017:53 av Håkan Jörnehed (V) om att inrätta huvudvärksskolor inom Stockholms läns landsting HSN 2017-1813 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-1813 Hälso- och

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 141013-14 Barn och ungdomscentrum Västerbotten, Norrlands Universitetssjukhus, Umeå och Skellefteå Sjukhus Ort Klinik Petter Borna och Jeanette

Läs mer

Tänker annorlunda för att samexistera med storsjukhusen

Tänker annorlunda för att samexistera med storsjukhusen Kliniken i fokus NEUROLOGY CLINIC STOCKHOLM Tänker annorlunda för att samexistera med storsjukhusen NEUROLOGY CLINIC STOCKHOLM Antal medarbetare (inte alla på heltid): 31, varav 15 är läkare. Inriktning:

Läs mer

Barnen och sjukdomen Nationell konferens Barn som anhöriga 2013

Barnen och sjukdomen Nationell konferens Barn som anhöriga 2013 Barnen och sjukdomen Nationell konferens Barn som anhöriga 2013 Barn till föräldrar med allvarlig somatisk sjukdom Att implementera lagen inom vuxensomatisk vård Neurologiska klinikens arbete med rutiner

Läs mer

BESKRIVNING AV PRINCIPER I PRIMÄRVÅRDENS ERSÄTTNINGSMODELL

BESKRIVNING AV PRINCIPER I PRIMÄRVÅRDENS ERSÄTTNINGSMODELL 2004-12-07 1 (6) 2005 BESKRIVNING AV PRINCIPER I PRIMÄRVÅRDENS ERSÄTTNINGSMODELL Ersättningen till primärvården består av flera delar där kapiteringsersättningen är den största (53%, exkl läkemedelsersättning).

Läs mer

Vem har vårdvalet gynnat? Hälsoekonomisk nätverksträff Göteborg, 130924 Nils Janlöv, Vårdanalys

Vem har vårdvalet gynnat? Hälsoekonomisk nätverksträff Göteborg, 130924 Nils Janlöv, Vårdanalys Vem har vårdvalet gynnat? Hälsoekonomisk nätverksträff Göteborg, 130924 Nils Janlöv, Vårdanalys Agenda Frågeställning, data och metod Resultat En rad positiva effekter för både befolkningen i stort och

Läs mer

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-09-19 1 (5) HSN 2016-4301 Handläggare: Eva Lestner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p 5 Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och

Läs mer

Specialiserad fysioterapi

Specialiserad fysioterapi SJUKVÅRDS- OCH OMSORGSKONTORET Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg RAPPORTERINGSANVISNING FÖR VÅRDVAL Specialiserad

Läs mer

Rekommendationer avseende sjukskrivningsansvaret för primärvården resp. berörda sjukhuskliniker i Kalmar Län

Rekommendationer avseende sjukskrivningsansvaret för primärvården resp. berörda sjukhuskliniker i Kalmar Län Försäkringsmedicinska kommittén Rekommendationer avseende sjukskrivningsansvaret för primärvården resp. berörda sjukhuskliniker i Kalmar Län Bra sjukskrivning Sjukskrivning ska enligt Socialstyrelsens

Läs mer

Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om fortsatt vård för patienter med reumatiska sjukdomar

Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om fortsatt vård för patienter med reumatiska sjukdomar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Susanna Stål Karlström TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-12 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1646 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om fortsatt

Läs mer

20 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om uteblivna kliniska studier vid sällsynta sjukdomar HSN

20 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om uteblivna kliniska studier vid sällsynta sjukdomar HSN 20 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om uteblivna kliniska studier vid sällsynta sjukdomar HSN 2019-1022 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-1022 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Förfrågningsunderlag för vårdval ortopedi och vårdval handkirurgi

Förfrågningsunderlag för vårdval ortopedi och vårdval handkirurgi Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-05-14 1 (6) HSN 1204-0539 Handläggare: Tore Broström Ewa Dagergård Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-06-18, p 4 Förfrågningsunderlag för vårdval ortopedi

Läs mer

Sammanställning över taxekoder som kan användas vid rapportering av vårdhändelser i öppen vård

Sammanställning över taxekoder som kan användas vid rapportering av vårdhändelser i öppen vård Sammanställning över taxekoder som kan användas vid rapportering av vårdhändelser i öppen vård Översikt över de taxekoder som kan användas vid rapportering av öppenvårdsbesök. För de flesta vårdgrenar

Läs mer

KUPP Äldrevård och omsorg K U P P Kvalitet Ur Patientens Perspektiv 2007 ImproveIT AB & Bodil Wilde Larsson

KUPP Äldrevård och omsorg K U P P Kvalitet Ur Patientens Perspektiv 2007 ImproveIT AB & Bodil Wilde Larsson Denna enkät är ett referensexemplar. För mer information - se enkätens sista sida KUPP Äldrevård och omsorg K U P P Kvalitet Ur Patientens Perspektiv 2007 ImproveIT AB & Bodil Wilde Larsson 1. Ålder 2.

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH 1 (6) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-04-24 P 14 Handläggare: Andreas Falk Förslag till förfrågningsunderlag - upphandling av integrerad psykiatri och beroendevård på

Läs mer

Förslag till upphandling av bröstdiagnostiska tjänster inom SLL samt förlängning av avtal

Förslag till upphandling av bröstdiagnostiska tjänster inom SLL samt förlängning av avtal HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-11-22 p 14 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Malin Rydberg Förslag till upphandling av bröstdiagnostiska tjänster inom SLL samt förlängning av avtal

Läs mer

Kom med du också ditt bidrag hjälper till att göra vården bättre!

Kom med du också ditt bidrag hjälper till att göra vården bättre! Nationellt kvalitetsregister samt stöd i den individuella vården för patienter med primär immunbrist och/eller ökad infektionskänslighet Kom med du också ditt bidrag hjälper till att göra vården bättre!

Läs mer

Frekvenstabell 2014, Vårdbarometern

Frekvenstabell 2014, Vårdbarometern TILLGÅNG TILL SJUKVÅRD Q1 Har du någon gång under de senaste 6 månaderna besökt sjukvården som patient? Ja 27064 67 66 63 70 Nej 13473 33 33 37 30 Minns ej/vill ej svara 273 1 Q2 Har du någon gång under

Läs mer

Förskrivning av läkemedel utanför uppdraget som medarbetare inom Region Kronoberg

Förskrivning av läkemedel utanför uppdraget som medarbetare inom Region Kronoberg Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Läkemedel Giltig fr.o.m: 2018-05-18 Faktaägare: Stephan Quittenbaum, ordf läkemedelskommittén Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, Hälso- och sjukvårdsdirektör

Läs mer

Datum: Händelseanalys. Feldiagnosticering av epilepsi. September Analysledare: Neurosjukvården Västra Götalandsregionen

Datum: Händelseanalys. Feldiagnosticering av epilepsi. September Analysledare: Neurosjukvården Västra Götalandsregionen Datum: 2015-09-29 Händelseanalys Feldiagnosticering av epilepsi September 2015 Analysledare: Västra Götalandsregionen 1 Sammanfattning Efter några års behandling för epilepsi remitteras patienten till

Läs mer