Svenska vänskapsföreningen på resa i Albanien

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svenska vänskapsföreningen på resa i Albanien"

Transkript

1 Svenska vänskapsföreningen på resa i Albanien I slutet av september flög vi till Thessaloniki i Grekland och åkte sedan i en mindre buss till Korca i Albanien. Albanien är bergigt och har en lång kust mot Medelhavet men är ett förhållandevis torrt land med få sjöar och en begränsad tillgång till vatten. Vår guide Arti berättade under resan att det finns 3 miljoner albaner varav en tredjedel bor i huvudstaden Tirana. Nästan en miljon albaner bor utomlands i Grekland, Italien, England och Tyskland. Vår guide Arti mötte oss vid flygplatsen i Grekland och gav bland annat Ulla, en av arrangörerna i Svensk-albanska vänskapsföreningen en kram. Arti berättade att omkring 60 procent av albanerna är muslimer och resten av befolkningen är kristna. Katolikerna finns främst i norra delen av landet och de ortodoxa i den södra. Under diktatorn Enver Hoxhas 41-åriga regim, fram tills han dog 1987, revs de flesta moskéer och kyrkor. Endast ateism var tillåtet. Man fick heller inte äga någonting alls och när regimen föll fanns bara tre bilar i den näst största staden Elbasan. Albanien är efter Moldavien Europas fattigaste land. År 2007 levde en tredjedel av befolkningen på bara två dollar om dagen. Vi såg under vår resa i södra Albanien en man som slog en vanlig åker med lie och vi såg en hel del män och kvinnor frakta varor på häst eller mulåsna. På en av marknaderna vi besökte såldes gamla skor och förzinkade vattenbehållare tillsammans med frukt och köksredskap. Skoputsare såg vi på flera platser. När man går på trottoaren får man se upp var man sätter fötterna för rätt som det är kan brunnslocket vara borta, stulet, för det går att få några lekh för metallen, berättade Arti.

2 Försäljerska av kläder på marknaden i Korca. Vi såg också många nybyggen där troligen mannen jobbat utomlands och tjänat mycket pengar. Landet får stor del av sina inkomster genom att pengar skickas eller tas med hem. Många av byggena stod stilla och förklaringen vi fick höra var att man bygger under perioder då man är ledig från annat arbete.

3 Första kvällen åt vi en traditionell albansk middag med olika rätter, bland annat en välsmakande paj som såg ut som två lager tunna bröd med fyllning emellan av purjolök och ost eller tomat och ost eller något annat. Det lokala ölet, som heter Korca, smakade överraskande gott. För att komma till byn Lubonja, som vi stödjer i vårt projekt, måste man åka några kilometer på en slingrande väg som bara till halvvägs är belagd med asfalt. Den andra halva sträckan är mycket gropig grusväg och på vintern är den avstängd långa perioder. Det gör att inga lärare kan komma utifrån. Det beräknas ta ytterligare ett eller två år innan vägen är helt asfalterad och det är så länge som vi i föreningen får fortsätta stödja med sommarkurser i engelska. Vår guide Arti är engelsklärare på universitet i Tirana och Elbasan och håller även i sommarkursen i Lubonja. Tack vare engelsk-kunskaperna från sommarkursen har ca 15 elever lyckats komma in på gymnasiet i Korca med stödet från Svensk Albanska föreningen. Den gropiga vägen till Lubonja. Framme i Lubonja besökte vi kulturhuset i Lubonja där kvinnorna i byn hade ställt fram sitt hantverk till försäljning till oss. Vi var noga med att köpa något av alla som var där. Unga kvinnor mellan 15 och 25 år blir ofta kvar hemma i byn och får inte resa iväg som männen vilka kan jobba utomlands. Kvinnorna blir kvar i byn, många av dem som ogifta. De unga kvinnorna har endast sporadiskt tillgång till internet. Vi hörde talas om en familj där de fyra barnen turas om att ha internet i sin telefon var fjärde månad eftersom det kostar för mycket. I det sparsamt möblerade kulturhuset finns förutom bord och stolar bara en dator, och byns förtroendeman, byäldste, som har nyckeln till lokalen lånar inte så gärna ut den till kvinnorna. Vi uttryckte vår önskan att det ska ske i större utsträckning, viktigt för vårt fortsatta samarbete. Matta som försäljerskan själv tillverkat.

4 Vår förening har genom vår kontakt Klara i kvinnoföreningen i Korca även försökt starta en kvinnoförening i Lubonja och nu väntar vi bara på att myndigheterna i Tirana ska godkänna den lokala föreningen. Våld inom äktenskap är ett stort problem i landet och ett par kvinnor dör i Albanien varje vecka på grund av misshandel. Med mer pengar och ökad konsumtion av alkohol riskerar problem med misshandel för kvinnor och barn att öka. Vi hade med oss material till skolan, bland annat skrivböcker, och rektorn och lärarna tackade för böckerna men sa att det viktigaste är att vi fortsätter hålla kontakten och visa att vi bryr oss. Vi har tidigare i år genom Arti köpt två datorer och en skrivare till skolan. De är nu inlåsta och stöldrisken är begränsad eftersom det sitter järngaller i fönstren. Vi tycker skolgården ser tråkig ut med trasiga basketkorgar. Arti säger ändå att det är den mest välutrustade byskolan inom ett mycket stort område. Gatan utanför skolan i Lubonja I byn Lubonja finns en kyrka från 1100-talet med gamla väggmålningar. Kyrkan har fram till helt nyligen varit en ruin. Den har restaurerats med arbetskraft utifrån och börjat användas av invånarna i byn, oavsett religionstillhörighet. De tänder ljus i kyrkan och muslimerna utövar sin egen form av islam. Under våra dagar i Albanien hörde vi bara utrop från minareter en gång och även ringande i kyrkklockor bara en gång. Väggmålningar i kyrkan i Lubonja. Flera gånger genom Forum Syd projekten som vi genomfört tillsammans har vi försökt få byborna att städa och hålla rent i byn. Arti och skolelever städade utmed bäcken men efter bara två månader såg det likadant ut igen. På andra orter såg vi också under resan att det var mycket slängt skräp överallt. När vi senare bodde i Pogradec hade någon under natten tippat ett helt billass grönsaksrester på hotellets badstrand och i Gjirokaster låg det fullt med skräp vid byggnadsminnena som till och med är ett världsarv.

5 Vid Lubonja ligger en koppargruva som ett företag från Österrike kanske ska öppna igen. Förhoppningsvis får de då krav att ta ansvar för det avfall som ligger utanför den gamla gruvan. Slaggen från sulfidmalmen läcker giftiga tungmetaller och när det regnar förs föroreningarna till närmsta bäck. Vattnet nedströms används till dricksvatten för boskap och bevattning av odlade fält och utgör en risk för förgiftning. När diktatorn Enver Hoxha störtades firade befolkningen med att slå sönder minnesmärken och även infrastruktur som bevattningsanläggningar. I Lubonja vill man göra i ordning sin bevattningsanläggning och också laga en ventil. Förorenad bäck i Lubonja. Turistorten Pogradec ligger vackert vid den klara och djupa Ohridsjön som är omsluten av höga berg. Många inhemska turister kommer till Pogradec sommartid för att sola och bada och vandra på den välbesöka strandpromenaden. I Ohridsjön lever laxfiskar som inte finns någon annanstans, bland annat fisken koran som är rödlistad. Innanför murarna till borgen i Elbasan träffade vi Artis far, som är rektor och historielärare. Han berättade att Albanien blev ett eget land först Albanerna har tidigare styrts av romarna i 500 år, av bysantinska väldet i 1000 år och av ottomanska (turkiska) riket i 500 år. Sedan blev de styrda av Enver Hoxhas kommunistiska parti i över 40 år. Nu hoppas albanerna att medlemskap i den europeiska unionen i första hand ska gynna dem på det mänskliga planet och förstås även ekonomiskt och socialt. Vid kusten ligger nationalparken Karavaster som är en lagun med ett floddelta och området är känt för sin rika fågelfauna med många pelikaner, hägrar och änder. När vi kom såg vi några jägare som packade in gevär i sina bilar och åkte iväg. Av den berömda fågelrikedomen såg vi bara ett par silkeshägrar. Vi såg även fiskare som skulle dra not och som spärrade av flodmynningen med sitt nät. Lagunen i Karavaster.

6 I Gjirokaster besökte vi svenska föreningen Fadderfriends verksamhet för utsatta barn och äldre. Kommunen håller med en lägenhet medan driften för barnverksamheten betalas av Fadderfriends och äldreverksamheten av föreningen Agni från Uppsala. På eftermiddagarna är det fritidsverksamhet för 30 barn och de har först lunch och sedan idrott, målning, it och engelska på programmet. Dagtid sker aktiviteter med cirka 30 fattiga äldre varav flera är hemlösa. Sammanlagt jobbar här 12 volontärer och en projektledare är anställd hos Röda Korset på halvtid. Vi hade planerat resan till Albanien tillsammans med Fadderfriends. Tyvärr blev deras grundare och ledare allvarligt sjuk innan resan men hade planerat vårt besök i Gjirokaster i alla fall. Organisationen har sin bas i Örebro och har även verksamhet i Sydafrika. Vi hade med oss frukt till barnen och barnen överraskade oss och gav oss godis och var sin fredsduva. Barnen på fritidsverksamheten i Gjirokaster Vi träffade bankmannen Stefan, som också är en av Fadderfriends kontakter som förklarade att när Grekland drabbas av den ekonomiska krisen påverkar det Albanien ännu värre. En hel del albaner har nu återvänt när det blivit allt svårare att få jobb utomlands. Stefan berättade att statens ekonomiska läge och regelverk är svagt och behöver stärkas. Han menade att det inte går att låna ut pengar till dem som är arbetslösa och saknar inkomst och absolut inte ute i byarna. Några mikrolån, exempelvis för att köpa en symaskin, är inte att tänka på för fattiga kvinnor ute på landsbygden. Gjirokaster är ett världsarv för sin borg från äldre tider och hus från ottomanska tiden. Bebyggelsen är mycket vacker men tyvärr har flera hus rasat samman och insatserna från UNESCO verkar inte vara tillräckliga.

7 Världsarvet i Gjirokaster. Vi fick veta att under diktatorn Enver Hoxhas tid var alla tvungna att bygga bunkrar. Det skulle finnas plats till alla i befolkningen i de små bunkrarna som oftast rymde sex personer. Vi fick höra att detta är en av förklaringarna till att vuxna inte vill delta i ideellt arbete. Fantastiskt klart blått vatten strömmar ut från en källa som kallas Blue Eye. Källan verkar inte ha någon botten för man har dykt ned till 50 meters djup utan att se något slut man tror därför att det är en underjordisk flod som strömmar ut i källan. Kastar man i en sten kommer den tillbaka. Bröllopsfirande i Albanien betyder hög musik hela natten lång. På vårt hotell hade man en kväll en bröllopsfest och spelade högt och med öppna fönster hela natten. Vi var flera som hade svårt att sova för musiken slutade inte förrän strax före klockan sex på morgonen. På turistorterna kan diskomusik stå på hög volym för hela grannskapet nätterna igenom. I badorten Saranda fick vi se ett exempel på att myndigheterna kan ta i med kraft när regler inte följs. Fem husbyggen som startat utan nödvändiga tillstånd till byggande har lett till resoluta ingripanden. Husen har till och med förstörts av myndigheterna. Hus i Saranda som raserats av myndigheterna.

8 Vägar byggs om på flera ställen där vi åker förbi. Man tar ofta grus- och krossmassor från vägens närhet och på så sätt uppstår kraftiga skärningar utmed vägarna. På några platser ser vi hur man hämtar material i de torra flodbäddarna. På ett ställe är en järnvägstunnel raserad i samband med ett vägbygge. Det är mycket billigare att åka tåg på de få sträckor där det finns järnväg och det tar betydligt längre tid än att åka med buss. Mercedes-Benz är ett av de vanligare bilmärkena och vi funderar på om det, förutom att vara en statussymbol, har betydelse att mercedes är känt att tåla skakiga vägar bättre än andra bilmärken. Vi träffade också Artis svärfar som har ett företag där de bearbetar marmor. Slipad marmor importeras från Italien i olika grovlekar. Stenen bearbetas och säljs till gravstenar, trappor och inredningsdetaljer i närområdet. Artis svärfar med son. Butrini har tidigare varit en viktig handelsstad vid Medelhavet och är idag ett världsarv tack vare sina välbehållna ruiner. Det skyddade läget bakom den grekiska ön Korfu har gett staden stor strategisk betydelse under såväl den hellenistiska och romerska som den bysantinska epoken. Numera används amfiteatern igen och man har funnit fantastiska mosaiker och vackra statyer vid utgrävningarna. När staden var som störst bodde där romerska invånare. Torso i Butrini

9 Ruin i Butrini Vi pratade med byborna i Lubonja och Arti om fortsatta projekt och förutom fortsatt engelska undervisning ytterligare någon sommar tills hela vägen är belagd med asfalt och att vi vill ordna med ett besök från byn till Sverige. G så finns idén att ordna läger i Korca för ungdomar från byn. Då skulle de träffa andra ungdomar, lära sig engelska och it och få intresse av att studera vidare. Byborna vill även laga en del i bevattningsanläggningen. Fakta september 2013 Svensk-Albanska Vänskapsförening (SAFA=Swedish Albanian Friendship Association) Deltagare: Lena Danielsson (ordförande) och Ulla Landenmark arrangörer, Mats Rydgård (ledamot i styrelsen) Märit Rydgård, Lars Askling, Anette Nilsson och Göran Bergqvist, Sylvia Karlsson Lundahl. Chaufför Xheravi Hida, Guide Arti Omeri. 2. Resorna: Flyg: Skavsta-Thessaloniki med Ryanair Tur och retur Buss. Dag 1 från Thessaloniki till Korca (natt 1: Grand hotell Koritsa). Dag 2 från Korca till Lubonja sedan åter till Korca och vidare till Pogradec (natt 2: 1 maji hotell). Dag 3 Från Pogradec via Elbasan och Karavaster till Gjirokaster (natt 3: Hotell Cajupi). Dag 4 Från Gjirokaster via Blue Eye och Saranda till Butrini och sedan åter till Saranda (natt 4 hotell Amigi & s). Dag 5 från Saranda till Thessaloniki och flyg till Sverige. 3. Svensk-albanska vänskapsföreningen har haft verksamhet i sju år i byn Lubonja i södra Albanien. Kontakterna inleddes när Ulla Landenmark träffade gruvingenjören Edmond Hoxha på en konferens i Italien och Edmond blev sedan inbjuden till Sverige. Under besöket i Sverige berättade Edmond om olika problem i sin hemby, Lubonja. De senaste åren har biståndsarbetet genom Svensk albanska vänskapsföreningen inriktats mot att stödja skolan och eleverna. Arbetet har skett genom att skänka en del utrustning och, än viktigare, med att ordna en sommarkurs i engelska. Föreningen har dessutom arbetat med att stödja kvinnorna i byn och deras arbete med hantverk. 4. Samarbetspartners, medarrangörer Fadderfriends

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska

Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Läs detta först Den här boken beskriver

Läs mer

detta är en pdf-version som innehållsmässigt stämmer överens med den svenska delen av den tryckta boken ulla nordfors unord@spray.

detta är en pdf-version som innehållsmässigt stämmer överens med den svenska delen av den tryckta boken ulla nordfors unord@spray. detta är en pdf-version som innehållsmässigt stämmer överens med den svenska delen av den tryckta boken ulla nordfors unord@spray.se 0705-611 660 efter katastrofen... rapport om hjälp till självhjälp i

Läs mer

Death is not an issue.

Death is not an issue. Death is not an issue. Av Sarah Oja Tack vare Röj-en-minas designtävling fick jag möjlighet att åka till Bosnien-Hercegovina* i oktober 2006. Under resans gångs skrev jag dagbok för att dokumentera mina

Läs mer

Om man är fattig vill ingen kompis komma hem till en.

Om man är fattig vill ingen kompis komma hem till en. Om man är fattig vill ingen kompis komma hem till en. Barn som växer upp i fattigdom i Sverige hamnar i kläm på ett sätt som de själva inte kan påverka. Den här boken tillägnas dem. För fattigdom finns

Läs mer

När pengarna inte räcker. Barn i Sverige och Moçambique berättar om ekonomisk utsatthet.

När pengarna inte räcker. Barn i Sverige och Moçambique berättar om ekonomisk utsatthet. När pengarna inte räcker. Barn i Sverige och Moçambique berättar om ekonomisk utsatthet. När pengarna inte räcker BRIS, SOS Barnbyar 2012 Form. Susann Karlsson Nemirovsky Redaktör. Agnete Dannenberg Texter.

Läs mer

Den nya vägen in. ett migrantperpektiv. Veronica Nordlund och Lisa Pelling

Den nya vägen in. ett migrantperpektiv. Veronica Nordlund och Lisa Pelling Den nya vägen in ett migrantperpektiv Veronica Nordlund och Lisa Pelling 1 Innehållsförteckning Inledning... 4 Bakgrund och metod... 5 Urval... 5 Fördelningen arbetskraftsinvandrare/skyddssökande... 5

Läs mer

Innehåll: Livskraft: Folkhälsosituationen bland deltagarna i Caritas språkträningsgrupper i Hjällbo. Augusti 2005

Innehåll: Livskraft: Folkhälsosituationen bland deltagarna i Caritas språkträningsgrupper i Hjällbo. Augusti 2005 Livskraft: Folkhälsosituationen bland deltagarna i Caritas språkträningsgrupper i Hjällbo Augusti 2005 Ann Towns, Fil Dr Gun Holmertz Eva Johannisson Madlin Krabit Innehåll: I. Bakgrund: Folkhälsoundersökningen

Läs mer

Välkommen. Alla tryck och andra rättigheter är skyddade. Kvinnojouren Stina & Anahid Khachadorian 2010. Deltagarna i skrivandet i denna bok

Välkommen. Alla tryck och andra rättigheter är skyddade. Kvinnojouren Stina & Anahid Khachadorian 2010. Deltagarna i skrivandet i denna bok Välkommen Välkommen Alla tryck och andra rättigheter är skyddade Kvinnojouren Stina & Anahid Khachadorian 2010. Deltagarna i skrivandet i denna bok Namn enl. bokstavsordning Anahid Khachadorian Anna Lytsy

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Italienresan 2010. Lördag 19 Juni.

Italienresan 2010. Lördag 19 Juni. Italienresan 2010 Då var det dags för en resa till outforskat territorium igen, södra Italien. Vi har hyrt en stuga på en svenskägd turistanläggning 6 mil norr om Neapel kallad La Serra. 14 dagar skall

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Vida Vyer. Gambiagrupperna. Nr 2/2012. Gambiagrupperna pg 90 02 38-7 bg 900-2387

Vida Vyer. Gambiagrupperna. Nr 2/2012. Gambiagrupperna pg 90 02 38-7 bg 900-2387 Vida Vyer Nr 2/2012 Gambiagrupperna Gambiagrupperna pg 90 02 38-7 bg 900-2387 Vida Vyer Tidning för ISSN 2000-5679 Ansvarig utgivare: Ruth Plate Redaktionsadresser Ruth Plate, Finkgatan 35 565 31 Mullsjö

Läs mer

SEKAB - ETANOL TILL VARJE PRIS? Hur SEKABs biobränsleprojekt i Tanzania drabbar lokalbefolkningen

SEKAB - ETANOL TILL VARJE PRIS? Hur SEKABs biobränsleprojekt i Tanzania drabbar lokalbefolkningen SEKAB - ETANOL TILL VARJE PRIS? Hur SEKABs biobränsleprojekt i Tanzania drabbar lokalbefolkningen ActionAid är en internationell hjälporganisation som i mer än 35 år har bekämpat fattigdom och orättvisa.

Läs mer

2. Att bo i Sverige. Innehåll

2. Att bo i Sverige. Innehåll Flerfamiljshus Foto: Colourbox 2. Att bo i Sverige Innehåll Geografi, näringsliv och infrastruktur Befolkning Bostäder och boende Miljö, natur och ekologisk hållbarhet Så fungerar din kommun Att hantera

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

PUSSELBITEN. Ungdomar förbereds för vuxenlivet. En fadderresa till Etiopien. Svårt att plugga utan skolböcker. Annorlunda julgåvor

PUSSELBITEN. Ungdomar förbereds för vuxenlivet. En fadderresa till Etiopien. Svårt att plugga utan skolböcker. Annorlunda julgåvor PUSSELBITEN Barnfondens faddertidning nummer 2 2009 Ungdomar förbereds för vuxenlivet En fadderresa till Etiopien Svårt att plugga utan skolböcker Annorlunda julgåvor Glöm inte att fadderbarnen också är

Läs mer

Rapport - Dagbok. Boliviaprojektet. Uppföljningsresa 11 26 oktober 2014. Åke Söderman. ABF Gävleborg

Rapport - Dagbok. Boliviaprojektet. Uppföljningsresa 11 26 oktober 2014. Åke Söderman. ABF Gävleborg 1 Rapport - Dagbok Boliviaprojektet Uppföljningsresa 11 26 oktober 2014 Åke Söderman. ABF Gävleborg 2 Inledning Så var det dags för den sista uppföljningsresan under Boliviaprojektets 19 genomförda år.

Läs mer

All rights reserved. Kopiering för personligt behov och utbildningsyfte tillåtet.

All rights reserved. Kopiering för personligt behov och utbildningsyfte tillåtet. Möten med INTERNET-GENERATIONEN av Håkan Anderberg Copyright Håkan Anderberg, Juli 2014. Published at Smashwords All rights reserved. Kopiering för personligt behov och utbildningsyfte tillåtet. Tidigare

Läs mer

Affärsutveckling ger tillväxt exempel från 21 län

Affärsutveckling ger tillväxt exempel från 21 län Affärsutveckling ger tillväxt exempel från 21 län Fler broschyrer kan beställas från tillvaxtverket.se/publikationer Har du frågor om denna publikation, kontakta: Gunilla Thorstensson Telefon växel, 08-681

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Besök flyktingarna.se för att läsa fler berättelser och hjälpa till att sprida dem. 33

Besök flyktingarna.se för att läsa fler berättelser och hjälpa till att sprida dem. 33 Utdrag ur Europa Europa program/noter/kampskrift (2014). Se europaeuropa.nu för mer information. Flyktingarna.se: Jag vill leva mitt liv men tiden går, åren tas ifrån mig Flyktingarna.se är en partipolitiskt,

Läs mer

Almedalstal. Anna Kinberg Batra. 3 juli 2015

Almedalstal. Anna Kinberg Batra. 3 juli 2015 Almedalstal Anna Kinberg Batra 3 juli 2015 Anna Kinberg Batra i Almedalen, 3 juli 2015 Det har hunnit bli fredag kväll. Arbetsveckan är slut för de flesta. Det är fortfarande inte så långt sedan lönen

Läs mer

Geografi och befolkning Naturen Bostäder och boende Olika sätt att bo hyresrätt, bostadsrätt och äganderätt Avfallshantering Vatten och avlopp

Geografi och befolkning Naturen Bostäder och boende Olika sätt att bo hyresrätt, bostadsrätt och äganderätt Avfallshantering Vatten och avlopp Typiskt svenskt landskap Foto: Maria Nobel 2. Att bo i Sverige Innehåll Geografi och befolkning Naturen Bostäder och boende Olika sätt att bo hyresrätt, bostadsrätt och äganderätt Avfallshantering Vatten

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? Av: Jesper Lindén Den här delen i kursen Core Power är egentligen en påbyggnad och fördjupning av det som du tagit

Läs mer

2. Att bo i Sverige. Innehåll

2. Att bo i Sverige. Innehåll Typiskt svenskt landskap Foto: Maria Nobel 2. Att bo i Sverige Innehåll Geografi, näringsliv och infrastruktur Befolkning Bostäder och boende Miljö, natur och ekologisk hållbarhet Så fungerar din kommun

Läs mer

VARSEL. Jag säger vi hela tiden! Jag kommer aldrig att komma ifrån det där, vi...

VARSEL. Jag säger vi hela tiden! Jag kommer aldrig att komma ifrån det där, vi... VARSEL Jag säger vi hela tiden! Jag kommer aldrig att komma ifrån det där, vi... Det värsta är nog att se hur familjen påverkas. Min dotter som är sju år har inte rätt att gå på fritids längre. Sånt är

Läs mer

Facit Tummen upp! SO geografi och samhällskunskap

Facit Tummen upp! SO geografi och samhällskunskap Facit Tummen upp! SO geografi och samhällskunskap Till dig som använder detta facit: Sidnumren hänvisar till sidan i boken. På en del frågor står det Elevens eget svar i facit. Det beror på att man kan

Läs mer

Ett ansvarsfullt lån

Ett ansvarsfullt lån Ett ansvarsfullt lån Av: Johannes Djerf [Även som bibelstudium för ledarscouterna, UV-Lägret 2011] Har du någongång fått i uppgift att ta hand om något som egentligen inte är ditt? Du har kanske fått låna

Läs mer