SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2013-08-13"

Transkript

1 Plats A-salen Tid Kl Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Malin Adell Kind (C) Nils Fransson (FP) René Jaramillo (KD) Gunnar Storbjörk (S) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Tony Lundstedt (S) Rose-Marie Holmqvist (S) Carin Högstedt (V) Cheryl Jones Fur (MP) Nils Posse (M) Malin Lauber (S) Gunnar Elm (C) Catharina Winberg (M) Benny Johansson (M) Lena Wibroe (M) Annika Stacke (FP) Stefan Bergström (FP) Lars Melin (KD) Maria Carlsson (S) Martin Edberg (S) Carl-Olof Bengtsson (S) Abdi Elmi Mohammed (S) Anders Mårtensson (V) Lars Edqvist (MP) Ove Dahl, kommunchef Mårten Västerdal, kanslisekreterare Kerstin Sundström, finanschef, 235 1(74)

2 Justering Justerare Plats och tid Charlotta Svanberg (S) Kommunkansliet Justerade paragrafer Ajournering Anmärkning Underskrifter Ärendena behandlades i följande ordning: 261, 235, , Sekreterare Mårten Västerdal Ordförande Bo Frank Justerare Charlotta Svanberg 2(74)

3 Bevis om anslag av protokoll s protokoll från sammanträdet är justerat Anslagsdag Anslaget tas ner Förvaringsplats för protokollet Kommunledningsförvaltningen Den som vill överklaga ett beslut ska göra det skriftligt inom tre veckor från anslagsdagen. Underskrift. Mårten Västerdal 3(74)

4 Förteckning över kommunstyrelsens ärenden den 13 augusti Information om verksamheten Växjö Fria Gymnasium 219 Information från ledamöter och ersättare i kommunstyrelsen och från kommunledningsförvaltningen 220 Redovisning av protokoll 221 Redovisning av delegeringsbeslut Avskrivning av uppdrag att arbeta med modellen om klimatkonsulenter i Europas grönaste stad Avskrivning av uppdrag att utreda förslag om nya linjedragningar i busstrafiken 224 Redovisning av uppdrag att bevaka så att dagvatten infiltreras lokalt Redovisning av uppdrag att undersöka möjligheten till bussangöring till pensionärernas hus Redovisning av uppdrag att ta fram en handlingsplan för implementering av länsgemensam folkhälsopolicy Redovisning av uppdrag att genomföra utomstående granskning av avtal med Trafikverket Information om överenskommelse mellan Växjö Energi AB (VEAB) och Den Norske Bank DNB om Sandvik Växjö Kommunföretags AB:s skuldportfölj per Anmälan av yttrande över justitiedepartementets remiss av Slutbetänkandet E-röstning och andra valfrågor Anmälan av yttrande till förvaltningsrätten angående överklagat beslut om fusion mellan Växjöhem AB och Hyresbostäder i Växjö AB 232 Nämnden för arbete och välfärds rapport om prognostiserat underskott 233 Omsorgsnämndens rapport om prognostiserat underskott 234 Överförmyndarnämndens rapport av prognostiserat underskott Utdragsbestyrkande 4(74)

5 235 Anmälan av upphandling av räntesäkring 236 Deltagande i Leader Linné för programperioden Exploateringsavtal för södra stationsområdet Budgetuppföljning till och med maj med helårsprognos för 2013 för Växjö kommun Yttrande över förslag till område av riksintresse för anläggningar för vattenförsörjning i Kronoberg län 240 Planprogram för Torparängen 241 Motion om att göra stadsbiblioteket till en demokratisk arena genom bland annat medborgardialog - Cheryl Jones Fur (MP) 242 Motion om att bygga en lekplats vid Lammhultsbadet - Gullvi Strååt (S) 243 Motion om utvärdering av privatiseringens effekter i Växjö kommun - Örjan Mossberg (V) 244 Utvärdering av förändrad hantering av medborgarförslag 245 VoB Kronobergs årsredovisning 2012 och revisionsberättelse för Försäljning av fastigheten Strykjärnet Fjärrvärme- och närvärmepriser Träbyggnadsstrategi för Växjö kommun - Växjö den moderna trästaden. 249 Valdistriktsindelning inför EU-val och allmänt val Ändring av fritidsnämndens reglemente med anledning av ny anställningsmyndighet för förvaltningschefen Ändring av kulturnämndens reglemente med anledning av ny anställningsmyndighet för förvaltningschefen 252 Fördjupad översiktsplan för Gemla-Öja 253 Bekräftelse på ingången borgensförbindelse med Kommuninvest 254 Landsbygdsprogram för Växjö kommun - Utvecklingsprogram för landsbygd, mindre samhällen/byar och kommundelscentra 255 Försäljning av aktier i Bixia AB och Bixia Pro Win AB Utdragsbestyrkande 5(74)

6 256 Yttrande över handlingsprogram enligt lagen om skydd mot olyckor för Värends räddningstjänst 257 Redovisning av uppdrag om hörslingor i allmänna sammanträdesrum 258 Försäljning av samfälligheter i Kalvshaga, andelsfastigheten Växjö Kalvshaga 3: Månadsrapport för kommunstyrelsen efter juli 260 Övriga frågor 261 Skrivelse om att bussarna på linje 5 och 8 genom Sandsbro ska gå enligt nuvarande sträckning Utdragsbestyrkande 6(74)

7 218 Information om verksamheten Växjö Fria Gymnasium Ärendet utgår eftersom rektor Thomas Denward fått förhinder. Utdragsbestyrkande 7(74)

8 219 Information från ledamöter och ersättare i kommunstyrelsen och från kommunledningsförvaltningen Ove Dahl, kommunchef, informerar med anledning av en fråga som ställts tidigare om att både damfotbolls-em och Mat 2013 är miljöcertifierade evenemang. Per Schöldberg (C) informerar om att han givit ett uppdrag till kommunchefen att redogöra för rutiner och regelverk rörande förtroendevaldas arvodes- och reseräkningar på nästa sammanträde med kommunstyrelsens organisations- och personalutskott. René Jaramillo (KD) informerar om att arbetet med att revidera policyn för socialt entreprenörskap nu kommer att påbörjas. Utdragsbestyrkande 8(74)

9 220 Redovisning av protokoll s beslut godkänner redovisningen. s arbetsutskott den 28 maj, 4 juni, 11 juni och 18 juni s organisations- och personalutskott den 11 juni. Växjö kommunföretag AB den 13 juni. Utdragsbestyrkande 9(74)

10 221 Redovisning av delegeringsbeslut Dnr KS/2013:114 Dnr KS/2013:12 Dnr KS/2013:97 s beslut godkänner redovisningen. Markingenjör Leif Carlsson, mark- och exploateringschefen, ordförande i organisations- och personalutskottet, kommunstyrelsens ordförande, personaloch förhandlingschefen, kommunchefen och upphandlingschefen har lämnat en redovisning över beslut som har fattats med stöd av kommunstyrelsens beslut om delegering enligt 6 kap 33 kommunallagen. Utdragsbestyrkande 10(74)

11 222 Avskrivning av uppdrag att arbeta med modellen om klimatkonsulenter i Europas grönaste stad Dnr KS/2010:179 beslut avskriver uppdraget. René Jaramillo (KD) inkom 2010 med en skrivelse med ett förslag att Växjö kommun skulle kunna införa klimatkonsulenter i Växjö. beslutade i 68/2009 att uppdra åt kommunchefen att arbeta med modellen om klimatkonsulenter inom ramen för befintlig budget. beslutade i 307/2010 att avvakta med satsningen tills utvecklandet av den nya energi- och klimatrådgivningen hade fastlagts samt att det klargjorts om projektet skulle kunna genomföras som ett regionalt projekt. Kommunchefen har i en skrivelse, den 27 maj, redogjort för ärendet och föreslagit att uppdraget avskrivs. Eftersom energi- och klimatrådgivningen inte har förändrats, utan fortfarande ligger kvar hos kommunen, och det inte finns några personella resurser att också handleda klimatkonsulenter med tekniskt kunnande, läggs arbetet med att hitta en lösning ner. Arbetsutskottet har i 315/2013 föreslagit kommunstyrelsen att avskriva uppdraget. Beslutsexpediering Kommunchefen (miljöstrategiska chefen) Utdragsbestyrkande 11(74)

12 223 Avskrivning av uppdrag att utreda förslag om nya linjedragningar i busstrafiken Dnr KS/2012:1052 s förslag Kommunfullmäktige avskriver ärendet. Kommunfullmäktige beslöt i samband med antagande av översiktsplan för Växjö stad 12/2012 att nuvarande förslag om nya linjedragningar inom busstrafiken skulle utredas ytterligare för att minimera påverkan på boendemiljö, barns uppväxtmiljö sam att trafik- och miljökonsekvenserna nogsamt analyseras. Kommunchefen har i en skrivelse den 7 juni redogjort för ärendet och lämnat förslag till beslut. Av skrivelsen framgår att de kvarvarande utredningsbehoven hänger ihop med nya stadsdelar, förtätningar och infrastrukturinvesteringar. När en mer detaljerad bild av områdena/investeringarna börjar växa fram kan konsekvenserna av linjesträckningarna beskrivas tydligare. Därför bedöms det som effektivast att tidsplanen för ytterligare linjeutredningar tillåts hänga ihop med tidsplanerna för mer detaljerad stadsplanering för respektive del. Arbetsutskottet har i 348/2013 föreslagit kommunstyrelsen att i sin tur föreslå att kommunfullmäktige avskriver ärendet. Utdragsbestyrkande 12(74)

13 224 Redovisning av uppdrag att bevaka så att dagvatten infiltreras lokalt Dnr KS/2007:557 s beslut noterar att uppdraget verkställts genom att kommunfullmäktige antagit fördjupad översiktsplan för Växjö stad samt att kommunstyrelsen antagit grönstrukturprogram för Växjö stad. har i 37/2008 uppdragit åt kommunchefen att bevaka så att dagvatten infiltreras lokalt. en till uppdraget var en skrivelse från Bo Frank (M) som handlade om att all planering skulle utgå ifrån en ökad infiltration av dagvatten. Kommunchefen har i en skrivelse, den 24 maj redogjort för hur uppdraget verkställts. I Växjö kommuns fördjupade översiktsplan finns information och riktlinjer om problematiska områden för dagvatten i staden. Detta är ett underlag för detaljplanering, projektering och annat utredningsarbete. I grönstrukturprogram för Växjö stad lyfts grönstrukturens betydelse ur klimatanpassningssynpunkt fram och viktiga ytor för dagvattenhantering pekas ut. Dessa dokument garanterar att frågan om dagvatteninfiltration beaktas i framtida planeringsarbete. Arbetsutskottet har i 316/2013 föreslagit att kommunstyrelsen noterar att uppdraget verkställts genom att kommunfullmäktige antagit fördjupad översiktsplan för Växjö stad samt att kommunstyrelsen antagit grönstrukturprogram för Växjö stad. Beslutsexpediering Kommunchefen (planeringschefen) Utdragsbestyrkande 13(74)

14 225 Redovisning av uppdrag att undersöka möjligheten till bussangöring till pensionärernas hus Dnr KS/2013:337 s beslut beslutar att inte bussangöra pensionärernas hus med den linjelagda busstrafiken men kommer verka för en utökning av Regionförbundet södra Småland test av anropsstyrd trafik till att även omfatta Birka och Pensionärernas hus. I samband med beslutet om nedläggning av centrumlinjerna gav kommunstyrelsen kommunchefen i uppdrag att undersöka möjligheterna till angöring till pensionärernas hus. Syftet uppfattas som att bidra till en bibehållen eller ökad självständig rörlighet för äldre. Beslut om linjesträckningar tas av regionförbundets trafiknämnd och, i den mån det är budgetpåverkande, av regionförbundets styrelse. Samråd ska ske med berörda medlemmar. Det har inkommit en protestlista (ca 200 namn) mot att centrumlinjen som stannar utanför vårdcentralen Birka läggs ner. Kommunchefen har i en skrivelse, den 17 maj lämnat en redovisning av uppdraget och förelår kommunstyrelsen att inte bussangöra pensionärernas hus med den linjelaggda busstrafiken men kommer verka för en utökning av Regionförbundet södra Småland test av anropsstyrd trafik till att även omfatta Birka och Pensionärernas hus. Arbetsutskottet har i 327/2013 föreslagit att kommunstyrelsen beslutar att inte bussangöra pensionärernas hus med den linjelagda busstrafiken men kommer verka för en utökning av Regionförbundet södra Småland test av anropsstyrd trafik till att även omfatta Birka och Pensionärernas hus. Beslutsexpediering Kommunchefen (trafikplaneringschefen) Utdragsbestyrkande 14(74)

15 226 Redovisning av uppdrag att ta fram en handlingsplan för implementering av länsgemensam folkhälsopolicy Dnr KS/2012:961 s beslut 1. beslutar att Handlingsplan för implementering av Länsgemensam folkhälsopolicy för Kronobergs Län med prioriteringar arbetas fram i samband med förvaltningarnas internbudgetarbete. 2. Arbetet med handlingsplanen sorteras under målområdet Uppleva och Göra. Växjö kommun har antagit Länsgemensam folkhälsopolicy för Kronobergs Län. Folkhälsopolicyn ligger tillgrund för länsgemsamma och lokala handlingsplaner. Prioriterade målområden för folkhälsoarbete är Barn och ungas uppväxtvillkor och Alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel. I samband med antagandet fick kommunchefen i uppdrag att ta fram en handlingsplan för Växjö kommun Kommunchefen har i en skrivelse, den 26 juni 2013, redogjort för ärendet och lämnat förslag till beslut. Arbetsutskottet har i 247/2013 föreslagit att: 1. beslutar att Handlingsplan för implementering av Länsgemensam folkhälsopolicy för Kronobergs Län med prioriteringar arbetas fram i samband med förvaltningarnas internbudgetarbete. 2. Arbetet med handlingsplanen sorteras under målområdet Uppleva och Göra. Utdragsbestyrkande 15(74)

16 226 fortsättning Yrkanden Charlotta Svanberg (S) med instämmande av Carin Högstedt (V) och Cheryl Jones Fur (MP): beslutar att Handlingsplan för implementering av Länsgemensam folkhälsopolicy för Kronobergs Län med prioriteringar arbetas fram i samband med förvaltningarnas internbudgetarbete. Bo Frank (M): Bifall till arbetsutskottets förslag. Beslutsordning Ordförande Bo Frank ställer yrkandena mot varandra och konstaterar att kommunstyrelsen beslutar i enlighet med det egna yrkandet. Beslutsexpediering Kommunchefen (förvaltningsekonomen, folkhälsosamordnaren) Samtliga nämnder Utdragsbestyrkande 16(74)

17 227 Redovisning av uppdrag att genomföra utomstående granskning av avtal med Trafikverket Dnr KS/2013:62 s beslut 1. uppdrar till kommunchefen att kommentera utvärderingen och ge förslag på förbättringsåtgärder. 2. uppdrar till kommunchefen att ta fram en projekthandledning för gemensamma projekt där kommunen inte är genomförare. Av denna handledning ska framgå hur den egna projektorganisationen ska se ut och förhållningssättet till de gemensamma projekten. gav i 12/2013 kommunchefen i uppdrag att anlita en utomstående granskare för att utvärdera de avtal som slutits med Trafikverket. Ernst & Young har nu gjort nämnda utvärdering genom dokumentstudier samt intervjuer med tjänstemän inom Växjö kommun och Regionförbundet södra Småland. Syftet med uppdraget var att utvärdera avtalen med Trafikverket avseende process, innehåll och ekonomi. Utvärderingen omfattar inte tekniska lösningar, anbudsinfordran, ekonomiska kalkyler och liknande. Uppdraget gäller följande projekt: Mötesspår Åryd och Räppe, tågstopp i Lammhult och Gemla samt Växjö bangård. Enligt rapporten omfattar dessa avtal en omfattande och komplex struktur. Kommunchefen har i en skrivelse den 13 juni redogjort för ärendet och sammanfattat utredningen. Av skrivelsen framgår att det främsta skälet till de kostnadsökningar som uppstått är den hastighet med vilken förarbeten och kalkyler togs fram med brister i kvalitet som följd. I tidigare utredningar av infrastrukturinvesteringar har Banverket/Trafikverket dessutom fått kritik för brister i kalkyler, uppföljningar och dokumentation samt för en systematisk underskattning av kostnader. I rapporten lämnas också ett antal förslag på förbättringsområden. Utdragsbestyrkande 17(74)

18 226 fortsättning Arbetsutskottet har i 341/2013 föreslagit att: 1. uppdrar till kommunchefen att kommentera utvärderingen och ge förslag på förbättringsåtgärder. 2. uppdrar till kommunchefen att ta fram en projekthandledning för gemensamma projekt där kommunen inte är genomförare. Av denna handledning ska framgå hur den egna projektorganisationen ska se ut och förhållningssättet till de gemensamma projekten. Beslutsexpediering Kommunchefen Utdragsbestyrkande 18(74)

19 228 Information om överenskommelse mellan Växjö Energi AB (VEAB) och Den Norske Bank DNB om Sandvik 2 Dnr KS/2013:453 s beslut 1. noterar information. 2. ger kommunchefen i uppdrag att säkerställa rutiner för uppföljning och uppsägning av avtal i kommunkoncernen. Växjö Energi AB (VEAB) har i 16/2013 beslutat att godkänna avtal med Den Norske Bank (DNB) om avslutning av leasing av Sandvik 2. Ordförande och VD i VEAB redogör i en skrivelse, inkommen den 5 juni 2013 för ärendet. en är ett leasingavtal från 1997 för Sandvik 2. Efter en tvist kring hur avtalet skulle avslutas har VEAB i samråd med kommunledningen gjort en överenskommelse med motparten DNB. Överenskommelsen innebär att Sandvik 2 övergår i VEAB:s ägo från 1 juli 2013, ett år senare än vad som tidigare avtalats. Det innebär en extra utgift på 11,8 mkr för VEAB. Arbetsutskottet har i 326/2013 föreslagit att: 1. noterar information. 2. ger kommunchefen i uppdrag att säkerställa rutiner för uppföljning och uppsägning av avtal i kommunkoncernen. Beslutsexpediering Kommunchefen (kommunkansliet) Utdragsbestyrkande 19(74)

20 229 Växjö Kommunföretags AB:s skuldportfölj per Dnr KS/2013:438 s beslut godkänner Växjö kommunföretag AB:s redovisning av skuldportföljen per 30 april Växjö kommunföretag AB (VKAB) har i en skrivelse den 27 maj 2013, redovisat skuldportföljen för VKAB-koncernen per 30 april 2013 och 31 december Enligt finanspolicyn ska skuldportföljen redovisas till kommunstyrelsen vid årsrespektive delårsbokslut. Kommunchefen har i en skrivelse, den 4 juni 2013, kommenterat redovisningen av skuldportföljen och föreslagit att kommunstyrelsen godkänner redovisningen. VKAB-koncernens totala låneskuld uppgick till mkr per den 30 april och det är en ökning med 93 mkr sedan årsskiftet. Ökningen beror främst på Växjö Energi AB:s investering i det nya kraftvärmeblocket och VÖFAB:s investering i bussdepån till länstrafiken. Arbetsutskottet har i 329/2013 föreslagit att kommunstyrelsen godkänner Växjö kommunföretag AB:s redovisning av skuldportföljen per 30 april Utdragsbestyrkande 20(74)

21 230 Anmälan av yttrande över justitiedepartementets remiss av Slutbetänkandet E-röstning och andra valfrågor Dnr KS/2013:383 s beslut noterar anmälan. Justitiedepartementet har skickat slutbetänkandet E-röstning och andra valfrågor på remiss till Växjö kommun. Samtliga förslag förutom det om E-röstning föreslås träda i kraft den 1 januari I slutbetänkandet framläggs förslag som rör E-röstning tillförlitlighet och effektivitet vid förtidsröstning förtidsröstning i kommuner utanför ett omvalsområde krav på tillgänglighet i val-och röstningslokaler budets roll vid budröstning EU-medborgares rätt att rösta och vara valbara i kommunala val och val till Europaparlamentet Kommunchefen har i en skrivelse, den 27 maj 2013, lämnat ett förslag till yttrande över betänkandet. Valnämnden har vid sitt sammanträde den 10 juni behandlat ärendet. Valnämnden lämnar följande synpunkter över betänkandet: Skärpningen av kravet på värdemässigt neutrala lokaler i kombination med kravet på tillgänglighet i samtliga val- och röstningslokaler medför betydande problem. I många av valdistrikten, framförallt i landsbygdsdistrikten, är exempelvis församlingslokaler de enda lämpliga lokalerna för röstning. Dessutom är det ofta just dessa lokaler som är tillgänglighetsanpassade. Det är således omöjligt att genomföra ett lagenligt val om dessa lagändringar träder i kraft utan någon möjlighet till dispens. I övrigt tillstyrker valnämnden förslagen i betänkandet. Utdragsbestyrkande 21(74)

22 230 fortsättning Arbetsutskottet har i 331/2013 beslutat att: 1. Växjö kommun lämnar följande yttrande över slutbetänkandet: Skärpningen av kravet på värdemässigt neutrala lokaler i kombination med kravet på tillgänglighet i samtliga val- och röstningslokaler medför betydande problem. I många av valdistrikten, framförallt i landsbygdsdistrikten, är exempelvis församlingslokaler de enda lämpliga lokalerna för röstning. Dessutom är det ofta just dessa lokaler som är tillgänglighetsanpassade. Det är således omöjligt att genomföra ett lagenligt val om dessa lagändringar träder i kraft utan någon möjlighet till dispens. I övrigt tillstyrker Växjö kommun förslagen i betänkandet. 2. Arbetsutskottet anmäler beslutet till kommunstyrelsen Mot detta beslut har Socialdemokraterna och Vänsterpartiet reserverat sig till förmån för följande yrkande: 1. Växjö kommun lämnar följande yttrande över slutbetänkandet: Skärpningen av kravet på värdemässigt neutrala lokaler i kombination med kravet på tillgänglighet i samtliga val- och röstningslokaler medför betydande problem. I många av valdistrikten, framförallt i landsbygdsdistrikten, är exempelvis församlingslokaler de enda lämpliga lokalerna för röstning. Dessutom är det ofta just dessa lokaler som är tillgänglighetsanpassade. I övrigt tillstyrker Växjö kommun förslagen i betänkandet. 2. Arbetsutskottet anmäler beslutet till kommunstyrelsen Utdragsbestyrkande 22(74)

23 231 Anmälan av yttrande till förvaltningsrätten angående överklagat beslut om fusion mellan Växjöhem AB och Hyresbostäder i Växjö AB Dnr KS/2012:683 s beslut noterar anmälan. Kommunfullmäktige beslutade i 35/2013 att Växjöhem AB och Hyresbostäder AB skulle slås samman på visst sätt och att VKAB för detta ändamål tilläts bilda bolag etc. Kommunen har tidigare avgett svaromål till förvaltningsrätten. Klaganden har inkommit med ytterligare skrift, se bilaga, där hon uppger sig stå fast vid sitt överklagande. Förvaltningsrätten har förelagt kommunen att yttra sig. Kommunchefen har i en skrivelse den 17 juni redogjort för ärendet och lämnat förslag på beslut. Då inget nytt har framkommit i målet föreslås att kommunen svarar på förvaltningsrättens med att kommunen står fast vid tidigare svaromål. Arbetstutskottet har i 335/2013 beslutat att: 1. s arbetsutskott lämnar yttrande till förvaltningsrätten i enlighet med chefsjurist Magnus Bengtsson skrivelse daterad den 17 juni s arbetsutskott anmäler beslutet till kommunstyrelsen. Mot detta lämnade Carin Högstedt (V) följande yrkande: s arbetsutskott tillstyrker överklagandet i sin helhet. Därtill lämnade Gunnar Storbjörk (S) följande yrkande: lämnar svaromål till förvaltningsrätten i enlighet med skrivelse daterad 23 april 2013 med ändringen att kommunstyrelsen tillstyrker överklagandet i punkt 6. Utdragsbestyrkande 23(74)

24 232 Nämnden för arbete och välfärds rapport om prognostiserat underskott Dnr KS/2013:255 s beslut noterar redovisningen av det ekonomiska underskottet och uppdrar till nämnden att fortsätta arbetet med att minimera underskottet. Enligt Växjö kommuns riktlinjer för budget, ekonomiska rapporter, bokslut och årsrapporter ska en nämnd som bedriver en lagstadgad verksamhet och går med underskott rapportera detta till kommunstyrelsen. Nämnden för arbete och välfärd har i 82/2013 beslutat att översända en rapport till kommunstyrelsen om sitt ekonomiska underskott. För tredje månaden i rad sjunker nämndens kostnad för ekonomiskt bistånd. Efter årets första fem månader har 2,1 miljoner mindre än föregående år betalats ut. Nuvarande underskott ligger på cirka på 8 miljoner frånräknat semesterlöneskulder, och pengar som återsöks till verksamheten. Arbetsutskottet har i 342/2013 föreslagit att kommunstyrelsen noterar redovisningen av det ekonomiska underskottet och uppdrar till nämnden att fortsätta arbetet med att minimera underskottet. Beslutsexpediering Nämnden för arbete och välfärd Utdragsbestyrkande 24(74)

25 233 Omsorgsnämndens rapport om prognostiserat underskott Dnr KS/2013:293 beslut noterar redovisningen av det ekonomiska underskottet och uppdrar till nämnden att fortsätta med effektiviseringsarbetet. Enligt Växjö kommuns riktlinjer för budget, ekonomiska rapporter, bokslut och årsrapporter ska en nämnd som bedriver en lagstadgad verksamhet och går med underskott rapportera detta till kommunstyrelsen. Omsorgsnämnden har i 59/2013 beslutat att översända en rapport till kommunstyrelsen om sitt ekonomiska underskott. Sammanlagt har omsorgsnämnden förbrukat mer 9,9 mkr än vad den periodiserade budgeten medger. De största avvikelserna mot budget återfinns inom äldreomsorgen. Utfallet för personalkostnader är 429,1 mkr vilket är cirka 6,7 mkr mer än motsvarande period förra året, vilket i sin helhet förklaras av löneökningen för I detta tal finns nu också en del av löneökningen för En svag uppbromsning av de ökade lönekostnaderna kan ses. Denna svaga uppbromsning får ses som ett kvitto på att de besparingsåtgärder som genomförts långsamt börjar ge effekt. Arbetsutskottet har i 343/2013 föreslagit att kommunstyrelsen noterar redovisningen av det ekonomiska underskottet och uppdrar till nämnden att fortsätta med effektiviseringsarbetet. Beslutsexpediering Omsorgsnämnden Utdragsbestyrkande 25(74)

26 234 Överförmyndarnämndens rapport av prognostiserat underskott Dnr KS/2013:487 s beslut 1. noterar redovisningen av det ekonomiska underskottet 2. uppdrar till nämnden att vidta åtgärder för att nå en budget i balans. Åtgärderna ska redovisas till kommunstyrelsen. Enligt Växjö kommuns riktlinjer för budget, ekonomiska rapporter, bokslut och årsrapporter ska en nämnd som bedriver en lagstadgad verksamhet och går med underskott rapportera detta till kommunstyrelsen. Överförmyndarnämnden har i 68/2013 överlämnat en ekonomisk rapport för perioden januari till och med maj Av rapporten framgår att nämndens resultat för 2013 beräknas överskrida budgetramen med mellan 600 och 850 tkr. Arbetsutskottet har i 344/2013 föreslagit att: 1. noterar redovisningen av det ekonomiska underskottet 2. uppdrar till nämnden att vidta åtgärder för att nå en budget i balans. Åtgärderna ska redovisas till kommunstyrelsen. Beslutsexpediering Överförmyndarnämnden Utdragsbestyrkande 26(74)

27 235 Anmälan av upphandling av räntesäkring Dnr KS/2013:493 s förslag noterar informationen till protokollet. godkände i 196/2013 att finanschefen fick upphandla derivatinstrument avseende räntesäkring på maximalt 600 miljoner kronor med en löptid om högst 10 år. Räntesäkringen avser finansieringen av VEAB:s nya kraftvärmeblock. Upphandling av räntesäkring ska återrapporteras till kommunstyrelsen. Kommunchefen har i en skrivelse den 19 juni redogjort för ärendet och lämnat förslag till beslut. En upphandling av räntesäkring i form av en framtida ränteswap gjordes 19 juni 2013 på ett belopp om 100 miljoner kronor. Starten för ränteswappen är 30 maj 2014 och den varar i sex år till Räntan sattes till 2,38% med kvartalsvis betalning. Detta innebär att kostnaden för lånet om 100 miljoner kronor blir 2,38% plus marginalen på det underliggande stiborlånet. Marginalens storlek beror på hur länge den binds på det underliggande lånet. Arbetsutskottet har i 345/2013 föreslagit att kommunstyrelsen noterar informationen till protokollet. Utdragsbestyrkande 27(74)

28 236 Deltagande i Leader Linné för programperioden Dnr KS/2013:444 s beslut Växjö kommun vill även nästkommande programperiod ingå i leaderområdet Leader Linné. Sett ur ett näringslivs- och utvecklingsperspektiv är kommunerna Växjö, Alvesta, Uppvidinge, Lessebo, Tingsryd och Älmhult en intressant och betydelsefull konstellation. Växjö kommun ser gärna ytterligare kommuner i eller utanför länet i konstellationen. Styrelsen för Leader Linné har i en skrivelse efterfrågat Växjö kommuns intresse av att ingå i leaderområdet Leader Linné även nästkommande programperiod samt vilka ytterligare kommuner som Växjö kommun anser bör ingå i området. Kommunchefen har i en skrivelse den 24 juni redogjort för ärendet och lämnat förslag till beslut. Av skrivelsen framgår att man endast har positiva erfarenheter av leadersamarbetet och att Leader Linné har genererat stora ekonomiska belopp och kreativ utveckling. Arbetsutskottet har i 346/2013 föreslagit att kommunstyrelsen att besluta att: Växjö kommun vill även nästkommande programperiod ingå i leaderområdet Leader Linné. Sett ur ett näringslivs- och utvecklingsperspektiv är kommunerna Växjö, Alvesta, Uppvidinge, Lessebo, Tingsryd och Älmhult en intressant och betydelsefull konstellation. Växjö kommun ser gärna ytterligare kommuner i eller utanför länet i konstellationen. Beslutsexpediering Leader Linné Utdragsbestyrkande 28(74)

29 237 Exploateringsavtal för södra stationsområdet Dnr KS/2013:499 s beslut godkänner exploateringsavtal för Södra stationsområdet. Exploateringsavtalet skrivs med Peab fastigheter i Växjö AB och gäller byggande av bostäder på Peabs mark inom Södra stationsområdet i Växjö. Reservationer Charlotta Svanberg (S), Carin Högstedt (V) och Cheryl Jones Fur (MP) reserverar sig mot beslutet till förmån för det egna yrkandet. Arbetet med framtagandet av ny detaljplan för de tidigare undantagna delarna i detaljplanen för Växjö 10:15 m.fl. Södra Stationsområdet i Växjö pågår. För att reglera åtaganden mellan kommunen och Exploatören upprättas ett exploateringsavtal för berört område. Kommunchefen har i en skrivelse den 24 juni redogjort för ärendet och lämnat förslag till beslut. Av skrivelsen framgår bland annat att Peab fastigheter i Växjö AB, har för avsikt att exploatera området i enlighet med detaljplan. Marken har ett strategiskt läge i staden och är viktig för stadens framtida utveckling. Syftet med detaljplanen är också att ge möjlighet för fler människor att kunna arbeta och bo i stadens centrum. Inom Området skall Peab fastigheter i Växjö AB uppföra en tät och, till form och innehåll blandad stadsbebyggelse med huvudsakligen bostäder. Arbetsutskottet har i 228/2013 föreslagit att kommunstyrelsen godkänner exploateringsavtal för Södra stationsområdet. Exploateringsavtalet skrivs med Peab fastigheter i Växjö AB och gäller byggande av bostäder på Peabs mark inom Södra stationsområdet i Växjö. Yrkanden Gunnar Storbjörk (S) med instämmande av Carin Högstedt (V) och Cheryl Jones Fur (MP): Utdragsbestyrkande 29(74)

30 237 fortsättning godkänner exploateringsavtal för Södra stationsområdet. Exploateringsavtalet skrivs med Peab fastigheter i Växjö AB och gäller byggande av bostäder på Peabs mark inom Södra stationsområdet i Växjö. Stadsbyggnadskontorets råd och riktlinjer för tillgänglighet ska användas i exploateringen Bo Frank (M): Bifall till arbetsutskottets förslag. Beslutsordning Ordförande Bo Frank ställer yrkandena mot varandra och konstaterar att kommunstyrelsen beslutar i enlighet med det egna yrkandet. Beslutsexpediering Kommunchefen (projektledare för stationsområdet) Utdragsbestyrkande 30(74)

31 238 Budgetuppföljning till och med maj med helårsprognos för 2013 för Växjö kommun Dnr KS/2013:473 s beslut noterar budgetuppföljningen till och med maj 2013 och helårsprognosen. Kommunchefen har i en skrivelse den 27 juni lämnat en budgetuppföljning till och med maj, samt en helårsprognos för Helårsprognosen efter maj månad redovisar ett resultat på -58 miljoner kronor för år 2013 och det är en förbättring jämfört med delårsrapporten efter mars månad. Helårsprognosen efter mars månad uppgick till -81 miljoner kronor. Budgeten för 2013 uppgår till -67 miljoner kronor. Resultatet för 2013 ser alltså ut att bli bättre än budget, men kostnaderna är fortfarande större än intäkterna. Arbetsutskottets har i 349/2013 föreslagit att kommunstyrelsen noterar budgetuppföljningen till och med maj 2013 och helårsprognosen. Beslutsexpediering Kommunchefen (budgetchefen) Utdragsbestyrkande 31(74)

32 239 Yttrande över förslag till område av riksintresse för anläggningar för vattenförsörjning i Kronoberg län Dnr KS/2013:475 s beslut lämnar följande synpunkter till länsstyrelsen: Växjö kommun anser att det är ett mycket bra initiativ av länsstyrelsen och Havsoch vattenmyndigheten att initiera arbetet med att ta fram riksintresse för vattenförsörjningen. Kommunen instämmer att Bergaåsen bör bli riksintresse på grund av dess stora regionala betydelse för dricksvattenförsörjningen. Idag baseras dricksvattenproduktionen på tre delområden. Hallsjö norra, mellersta och södra. Söder om Hallsjö södra finns ett område som är lämpligt för vattenuttag i en framtida utbyggnad av täkten. Därför är det av stor vikt att även detta område kommer med i riksintresset. Riksintressets influensområde inkluderar vattenledningen från Bergaåsen till Växjö kommun. I remissförslaget beskrivs det att ledningen har en värdekärna avseende den mark som krävs för att ledningen ska kunna vara säker och tillgänglig för drift. Riksintressebeskrivningen bör kompletteras med riktlinjer för vad som får och inte får göras inom denna så kallade värdekärna. Länsstyrelsen i Kronobergs län har från Havs- och vattenmyndigheten fått i uppdrag att redovisa underlag för områden av riksintresse för anläggningar för vattenförsörjningen. Under våren 2013 togs aktuellt underlag fram för Bergaåsen som dricksvattenanläggning. Arbetet baseras på Havs- och vattenmyndighetens riktlinjer för framtagande av riksintresseområden för vattenförsörjningen. Tekniska förvaltningen har försett länsstyrelsen med faktauppgifter som varit med och diskuterat avgränsning av området. Tekniska förvaltningen och miljöoch hälsoskyddskontoret har även deltagit i ett diskussionsmöte i juni Kommunchefen har i en skrivelse den 20 juni redogjort för ärendet och lämnat förslag till beslut. Arbetsutskottet har i 350/2013 föreslagit att kommunstyrelsen lämnar följande synpunkter till länsstyrelsen: Utdragsbestyrkande 32(74)

33 239 fortsättning Växjö kommun anser att det är ett mycket bra initiativ av länsstyrelsen och Havsoch vattenmyndigheten att initiera arbetet med att ta fram riksintresse för vattenförsörjningen. Kommunen instämmer att Bergaåsen bör bli riksintresse på grund av dess stora regionala betydelse för dricksvattenförsörjningen. Idag baseras dricksvattenproduktionen på tre delområden. Hallsjö norra, mellersta och södra. Söder om Hallsjö södra finns ett område som är lämpligt för vattenuttag i en framtida utbyggnad av täkten. Därför är det av stor vikt att även detta område kommer med i riksintresset. Riksintressets influensområde inkluderar vattenledningen från Bergaåsen till Växjö kommun. I remissförslaget beskrivs det att ledningen har en värdekärna avseende den mark som krävs för att ledningen ska kunna vara säker och tillgänglig för drift. Riksintressebeskrivningen bör kompletteras med riktlinjer för vad som får och inte får göras inom denna så kallade värdekärna. Beslutsexpediering Länsstyrelsen Kronoberg Utdragsbestyrkande 33(74)

34 240 Planprogram för Torparängen Dnr KS/2009:634 s beslut 1. godkänner planprogrammet för Torparängen med omgivning, Teleborg, Växjö stad 2. uppdrar till byggnadsnämnden att ta fram en detaljplan för området som planprogrammet avser. Reservationer Carin Högstedt (V) reserverar sig mot beslutet och lämnar följande skriftliga reservation: Efter att ha läst förslag till planprogram för Torparängen och de yttranden som kommit in plus naturinventeringen, så anser jag att innan planprocessen fortskrider, så ska en MKB (Miljökonsekvensbeskrivning) göras. Det är många värden som står på spel och ärendet behöver en ytterligare genomlysning ur miljösynpunkt. Jag reserverar mig mot beslutet att tillstyrka planprogrammet utan MKB. Cheryl Jones Fur (MP) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande. I samband med beslutet att flytta Växjö BK:s fotbollsverksamhet från Torparängen gav kommunchefen i uppdrag att ta fram ett planprogram avsett för bostäder, begravningsplats och utveckling av grönområden på Torparängen med omgivning. Flytten av fotbollsverksamheten från Torparängen har möjliggjort en utveckling av området till bland annat bostäder. I översiktsplanen del Växjö stad är Torparängen utpekat som ett område där en förtätning av stadsbebyggelse är möjlig. Planprogram för Torparängen har under perioden 9 mars till och med 23 april varit på samråd. Utdragsbestyrkande 34(74)

35 240 fortsättning Kommunchefen har i en skrivelse den 24 juni redogjort för ärendet och lämnat förslag till beslut. I skrivelsen redogörs bland annat för de justeringar som gjorts i planprogrammet jämfört med samrådsversionen. Arbetsutskottet har i 351/2013 föreslagit att: 1. godkänner planprogrammet för Torparängen med omgivning, Teleborg, Växjö stad 2. uppdrar till byggnadsnämnden att ta fram en detaljplan för området som planprogrammet avser. Yrkanden Carin Högstedt (V) med instämmande av Cheryl Jones Fur (MP): 1. godkänner planprogrammet för Torparängen med omgivning, Teleborg, Växjö stad 2. uppdrar till byggnadsnämnden att ta fram en detaljplan för området som planprogrammet avser. 3. hemställer att planprogrammet kompletteras med en miljökonsekvensbeskrivning innan processen fortsätter. Per Schöldberg (C): Bifall till arbetsutskottets förslag. Beslutsordning Ordförande Bo Frank ställer yrkandena mot varandra och konstaterar att utskottet beslutar i enlighet med Per Schöldbergs yrkande. Beslutsexpediering För kännedom Kommunchefen (planeringschefen) För åtgärd Byggnadsnämnden Utdragsbestyrkande 35(74)

36 241 Motion om att göra stadsbiblioteket till en demokratisk arena genom bland annat medborgardialog - Cheryl Jones Fur (MP) Dnr KS/2013:153 s förslag Kommunfullmäktige besvarar motionen med att biblioteket är en arena där alla politiska partier är välkomna samt att medborgardialogen är ett öppet forum. Kulturnämnden har ställt sig positiv till en arrangera en dialog dit alla partier bjuds in under Kulturnämnden har också gett förvaltningen i uppdrag att utarbeta regler för biblioteket som demokratisk arena. Cheryl Jones Fur har i en motion föreslagit att kommunfullmäktige uppdrar åt kulturnämnden att göra stadsbiblioteket i Växjö till en demokratisk arena genom att bland annat göra medborgardialogen öppen för alla partier i kommunfullmäktige som önskar delta. Kulturnämnden har i 27/2013 yttrat sig över förslaget. Kulturnämnden framhåller i yttrandet att biblioteket är en arena där alla politiska partier är välkomna samt att medborgardialogen är ett öppet forum. Vidare har nämnden ställt sig positiv till en arrangera en dialog dit alla partier bjuds in under Nämnden gav i samband med att ärendet behandlades också förvaltningen i uppdrag att utarbeta regler för biblioteket som demokratisk arena. Kommunchefen har i en skrivelse, den 31 maj 2013 yttrat sig över motionen. Kommunledningsförvaltningen ser positivt på att utveckla biblioteket som en mötesplats för medborgare och förtroendevalda. har ansvaret för att samordna utvecklingen av medborgardialog och medborgarinflytande och har därför inlett olika försök att förstärka bibliotekets roll i den lokala demokratin, bland annat genom att webbsändningen av kommunfullmäktige visas på stadsbiblioteket. Dessutom har partierna erbjudits möjlighet att presentera sina respektive budgetförslag för allmänheten på biblioteket. Utdragsbestyrkande 36(74)

37 241 fortsättning Att skapa goda förutsättningar för att möta förtroendevalda är helt i linje med de beslut som fullmäktige tidigare fattat rörande medborgardialog. Utformningen av dialogen bör ske i samråd mellan partierna och kultur- och fritidsförvaltningen, men de grundläggande principerna, t.ex. beträffande vilka som ska delta i dialogen, är främst en politisk fråga. Arbetsutskottet har i 319/2013 föreslagit kommunstyrelsen att i sin tur föreslå att kommunfullmäktige besvarar motionen med att biblioteket är en arena där alla politiska partier är välkomna samt att medborgardialogen är ett öppet forum. Kulturnämnden har ställt sig positiv till en arrangera en dialog dit alla partier bjuds in under Kulturnämnden har också gett förvaltningen i uppdrag att utarbeta regler för biblioteket som demokratisk arena. Yrkanden Cheryl Jones Fur (MP) med instämmande av Charlotta Svanberg (S) och Carin Högstedt (V): Kommunfullmäktige bifaller motionen. Bo Frank (M): Bifall till arbetsutskottets förslag. Beslutsordning Ordförande Bo Frank (M) ställer yrkandena mot varandra och finner att kommunstyrelsen beslutar i enlighet med det egna yrkandet. Utdragsbestyrkande 37(74)

38 242 Motion om att bygga en lekplats vid Lammhultsbadet - Gullvi Strååt (S) Dnr KS/2012:967 s förslag Kommunfullmäktige avslår motionen. Gullvi Strååt (S) har i en motion föreslagit att kommunfullmäktige beslutar att bygga en lekplats vid Lammhultsbadet. Fritidsnämnden har i 43/2013 beslutat i ett medborgarförslag samma innehåll som den aktuella motionen. Fritidsnämnden avslog medborgarförslaget med motiveringen att nämnden för närvarande inte har de ekonomiska förutsättningarna för att bygga en lekplats. Kommunchefen har i en skrivelse den 19 juni redogjort för ärendet. Arbetsutskottet har i 352/2013 föreslagit kommunstyrelsen att i sin tur föreslå att kommunfullmäktige avslår motionen. Yrkanden Gunnar Storbjörk (S) med instämmande av Carin Högstedt (V) och Cheryl Jones Fur (MP): Kommunfullmäktige bifaller motionen. Bo Frank (M): Bifall till arbetsutskottets förslag. Beslutsordning Ordförande Bo Frank ställer yrkandena mot varandra och konstaterar att kommunstyrelsen beslutar i enlighet med det egna yrkandet. Omröstning begärs. godkänner följande omröstningsordning: Ja för bifall till Bo Franks yrkande. Nej för bifall till Gunnar Storbjörks yrkande. Utdragsbestyrkande 38(74)

39 242 fortsättning Omröstningsresultat Ordförande Bo Frank finner att kommunstyrelsen beslutat i enlighet med det egna yrkandet med 8 röster mot 7 röster för Gunnar Storbjörks yrkande. LEDAMÖTER ERSÄTTARE SOM TJÄNSTGÖR JA NEJ AVSTÅR Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Malin Adell Kind (C) Nils Fransson (FP) René Jaramillo (KD) Gunnar Storbjörk (S) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Tony Lundstedt (S) Rose-Marie Holmqvist Carin Högstedt (V) Cheryl Jones Fur (MP) JA JA JA JA JA JA JA NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ Bo Frank (M) JA Röstningsresultat 8 7 Utdragsbestyrkande 39(74)

40 243 Motion om utvärdering av privatiseringens effekter i Växjö kommun - Örjan Mossberg (V) Dnr KS/2012:740 s förslag 1. Kommunfullmäktige beslutar att inte genomföra en lokal utvärdering av privatiseringens effekter mot bakgrund av den allmänna och specifika kunskapsuppbyggnad som sker nationellt. Det kan konstateras att konkurrens i sig synes vara en betydande faktor för att utveckla den kommunala servicen och råda bot på stelbentheter. Konkurrens driver på verksamhetsutveckling och ökar därmed också, åtminstone initialt, effektiviteten. Majoriteten av nämnder och styrelser har därutöver fungerande system för uppföljning av utkontrakterad och egen verksamhet. Växjö kommun har inte genomfört privatisering i ordets egentliga bemärkelse utan har upphandlat/utkontrakterat olika verksamheter. Verksamheterna är skattefinansierade. 2. Kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag att ta initiativ för att frågan om privatiseringens effekter blir ett tema på Tylösandsdagarna Vänsterpartiets fullmäktigegrupp har genom Örjan Mossberg (V) motionerat om att kommunstyrelsen ges i uppdrag att genomföra en opartisk utvärdering av privatiseringens effekter i Växjö kommun, gärna i samarbete med Linnéuniversitetet. Kommunchefen har i en skrivelse den 3 juni 2013 yttrat sig i ärendet och överlämnat en uppföljning av upphandlad/utkontrakterad verksamhet. Arbetsutskottet har i 328/2013 föreslagit kommunstyrelsen att i sin tur föreslå att: Utdragsbestyrkande 40(74)

41 244 fortsättning 1. Kommunfullmäktige beslutar att inte genomföra en lokal utvärdering av privatiseringens effekter mot bakgrund av den allmänna och specifika kunskapsuppbyggnad som sker nationellt. Det kan konstateras att konkurrens i sig synes vara en betydande faktor för att utveckla den kommunala servicen och råda bot på stelbentheter. Konkurrens driver på verksamhetsutveckling och ökar därmed också, åtminstone initialt, effektiviteten. Majoriteten av nämnder och styrelser har därutöver fungerande system för uppföljning av utkontrakterad och egen verksamhet. Växjö kommun har inte genomfört privatisering i ordets egentliga bemärkelse utan har upphandlat/utkontrakterat olika verksamheter. Verksamheterna är skattefinansierade. 2. Kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag att ta initiativ för att frågan om privatiseringens effekter blir ett tema på Tylösandsdagarna Yrkanden Åsa Karlsson Björkmarker (S) med instämmande av Carin Högstedt (V) och Cheryl Jones Fur (MP): Kommunfullmäktige bifaller motionen. Per Schöldberg (C): Bifall till arbetsutskottets förslag. Beslutsordning Ordförande Frank ställer yrkandena mot varandra och finner att kommunstyrelsen beslutar enligt Per Schöldbergs yrkande. Utdragsbestyrkande 41(74)

42 244 Utvärdering av förändrad hantering av medborgarförslag Dnr KS/2011:890 s förslag Kommunfullmäktige godkänner redovisningen. Kommunfullmäktige beslutade i 254/2011 om en förändring av kommunfullmäktiges arbetsordning som medger att beslutanderätten i ärenden väckta genom medborgarförslag får delegeras till en nämnd. Syftet med förändringen var att låta besluten fattas av den instans som är insatt i planering och budget för den verksamhet som medborgarförslaget berör, och som har bäst sakkunskap. Vidare beslutades att förändringen skulle utvärderas efter 1 år. Kommunchefen har i en skrivelse, den 8 maj 2013, utvärderat förändringen. När möjligheten för medborgare att väcka ärenden i komunfullmäktige infördes 2002 var syftet att öka kommunmedlemmarnas inflytande för att på så sätt stimulera intresset för lokal demokrati och förbättra kontakten mellan beslutsfattare och medborgare. Införandet av möjligheten för fullmäktige att delegera beslutanderätten gjordes eftersom man ansåg att fullmäktige och administrationen tyngdes av att hantera frågor som man normalt inte beslutar om. Den förändrade hanteringen tycks ha fungerat väl i det avseendet att handläggningen har snabbats upp. Rent administrativt bedöms dock tidsåtgången vara samma som tidigare. När det gäller demokratiaspekten kan det konstateras att nämnderna ofta har tagit vara på möjligheten att kommunicera direkt med förslagsställaren, genom att vara mottagliga för förslagen och ge seriösa, resonerande svar. Den pedagogiska poäng som möjligen gått förlorad genom att inte längre låta kommunens högsta beslutande organ besluta i samtliga ärenden väckta genom medborgarslag, vägs förhoppningsvis upp av de positiva aspekterna. Arbetsutskottet har i 317/2013 föreslagit kommunstyrelsen att i sin tur föreslå att kommunfullmäktige godkänner redovisningen. Utdragsbestyrkande 42(74)

43 244 fortsättning Yrkanden Cheryl Jones Fur (MP) med instämmande av Charlotta Svanberg (S) och Carin Högstedt (V): Kommunfullmäktige godkänner redovisningen. Trots flera positiva effekter med att vissa medborgarförslag behandlas endast i nämnderna finns det flera viktiga positiva effekter med att alla medborgarförslag kommer till kommunfullmäktige. Det är bland annat betydelsefullt ur informations- och demokratiperspektiven att medborgarförslag diskuteras i kommunfullmäktige, eftersom mänga medborgare ser och lyssnar på tv- och radiosändningarna och för att förslagsställarna för tillfälle att komma till fullmäktige och tala för sitt förslag. Bo Frank (M): Bifall till arbetsutskottets förslag. Beslutsordning Ordförande Frank ställer yrkandena mot varandra och konstaterar att kommunstyrelsen beslutar enligt det egna yrkandet. Utdragsbestyrkande 43(74)

44 245 VoB Kronobergs årsredovisning 2012 och revisionsberättelse för 2012 Dnr KS/2013:382 s förslag 1. Kommunfullmäktige godkänner årsredovisning och revisionsberättelse för Kommunfullmäktige beviljar styrelsen i VoB Kronoberg ansvarsfrihet för verksamhetsåret VoB Kronoberg har i en skrivelse, den 22 april 2013, överlämnat årsredovisning och revisionsberättelse för år Beslut om ansvarsfrihet för styrelsen ska fattas av kommunfullmäktige i varje medlemskommun Kommunchefen har i en skrivelse, den 29 maj 2013, kommenterat årsredovisningen. En stor del av VoB Kronobergs verksamhet har överförts till VoB Syd AB. VoB Kronoberg äger 50 % av aktierna i VoB Syd AB. Resterande del ägs av Kommunalförbundet Skåne. För 2012 redovisar kommunalförbundet VoB Kronoberg ett överskott om kr, en ökning med kr jämfört med Den sammanställda redovisningen där förbundets del i VoB Syd AB har konsoliderats visar ett överskott efter bokslutsdispositioner och skatt om tkr. Arbetsutskottet har i 318/2013 föreslagit kommunstyrelsen att i sin tur föreslå att: 1. Kommunfullmäktige godkänner årsredovisning och revisionsberättelse för Kommunfullmäktige beviljar styrelsen i VoB Kronoberg ansvarsfrihet för verksamhetsåret Utdragsbestyrkande 44(74)

45 246 Försäljning av fastigheten Strykjärnet 1 Dnr KS/2013:498 s förslag Kommunfullmäktige godkänner förslag till köpekontrakt varigenom kommunen försäljer fastigheten Växjö Strykjärnet 1 till Visionsbolaget 7434 AB, under namnändring till Strykjärnet Förvaltning AB, mot en köpeskilling om niomiljonertrehundratusen ( ) kronor. Strykjärnet är en av stadens verkliga profilbyggnader och är belägen i anslutning till Linnéparken och Domkyrkoområdet med det blivande församlingshemmet som närmaste granne. Fastigheten bebyggdes som Villa Central 1911 men kom i folkmun att kallas Strykjärnet p.g.a. sin utformning. Byggnaden innerhåller idag en lokal i källarplan. På förstavåning finns en restaurang och en lokal för thaimassage och spa och på resterande våningar finns sammanlagt 7 st lägenheter. Fastigheten Strykjärnet 1 omfattas av detaljplan Norrtullsgatan m.m. i Växjö, lagakraftvunnen och är planlagd för bostäder och centrumverksamhet. Taxeringsvärdet för fastigheten är kr, varav byggnaden utgör kr och marken kr. Kommunchefen har i en skrivelse den 24 juni redogjort för ärendet och lämnat förslag till beslut. Av skrivelsen framgår bland annat att fastighetsförsäljningen har hanterats av en mäklarfirma. Efter annonsering och visningar inkom 7 giltiga anbud. Efter budgivning blev slutligen Visionsbolaget 7434 AB:s bud på kr det högsta. Arbetsutskottet har i 353/2013 föreslagit kommunstyrelsen att i sin tur föreslå att kommunfullmäktige godkänner förslag till köpekontrakt varigenom kommunen försäljer fastigheten Växjö Strykjärnet 1 till Visionsbolaget 7434 AB, under namnändring till Strykjärnet Förvaltning AB, mot en köpeskilling om niomiljonertrehundratusen ( ) kronor. Utdragsbestyrkande 45(74)

46 247 Fjärrvärme- och närvärmepriser 2014 Dnr KS/2013:391 s förslag Kommunfullmäktige noterar anmälan av beslut om ändring av fjärrvärme- och närvärmepriser för Enligt fullmäktiges beslut den 29 oktober 1992 ska Växjö Energi AB (Veab) anmäla beslut till fullmäktige om årliga taxejusteringar för fjärrvärme och närvärme inom ramen för branschens allmänna pris- och kostnadsutveckling. Växjö Energi AB:s styrelse beslutade vid sitt sammanträde att höja fjärr- och närvärmepriserna med i genomsnitt 2,8 % från 1 januari Växjö kommunföretag AB har i 62/2013 noterat ändringen och lämnat ärendet till kommunfullmäktige. Kommunchefen har i en skrivelse den 24 juni redogjort för ärendet och lämnat förslag till beslut. Av skrivelsen framgår bland annat att motiven till höjningen är byggnationen av Sandvik 3 samt intäkter som försvinner eller som blir lägre än beräknat. I Nils Holgerssonundersökningen från 2012 ligger Växjös fjärrvärmepriser på plats nummer 30, där nr 1 är billigast. I kalkylen för Sandvik 3 har Veab räknat med en årlig höjning om 3 % och höjningen blir 2,8 % Arbetsutskottet har i 354/2013 föreslagit kommunstyrelsen att i sin tur föreslå att kommunfullmäktige noterar anmälan av beslut om ändring av fjärrvärme- och närvärmepriser för Utdragsbestyrkande 46(74)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 16.20 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein

Läs mer

Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Patric Svensson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V)

Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Patric Svensson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Plats A-salen Tid Kl. 10.00 10.45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Patric

Läs mer

Beslutande Bo Frank (M), ordförande. Åsa Karlsson Björkmarker

Beslutande Bo Frank (M), ordförande. Åsa Karlsson Björkmarker Plats A-salen Tid Kl. 10.00 11.00 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M), ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V)

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.50 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein

Läs mer

Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S)

Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2015-06-16. Åsa Karlsson Björkmarker

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2015-06-16. Åsa Karlsson Björkmarker Tid och plats Utvandrarnas hus, Växjö, kl. 15.30-15.40 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M), Ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S) Eva Johansson (C) Anna Tenje (M) Catharina Winberg (M) Oliver Rosengren

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Catharina Carlsson (M) Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Catharina Carlsson (M) Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.20 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin

Läs mer

A-salen, kommunhuset. Charlotta Svanberg. Per Schöldberg (C) Nils Fransson (FP) Carin Högstedt (V) Rose-Marie Holmqvist (S) Ulf Hedin (M)

A-salen, kommunhuset. Charlotta Svanberg. Per Schöldberg (C) Nils Fransson (FP) Carin Högstedt (V) Rose-Marie Holmqvist (S) Ulf Hedin (M) Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 10.00 11.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C)

Läs mer

Martin Edberg (S), vice ordf. skol- och barnomsorgsnämnden 400

Martin Edberg (S), vice ordf. skol- och barnomsorgsnämnden 400 Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 9:00 11:15 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C)

Läs mer

Gunnar Elm (C) Ulf Hedin (M) Patric Svensson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Rose-Marie Holmqvist (S)

Gunnar Elm (C) Ulf Hedin (M) Patric Svensson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Rose-Marie Holmqvist (S) Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 10:00 11:20 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Bo Frank (M) Gunnar Elm (C) Ulf Hedin (M) Patric Svensson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt

Läs mer

Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S), Tony Lundstedt (S), 18 21

Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S), Tony Lundstedt (S), 18 21 Plats C-salen Tid Kl. 13.30 16.05 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S), 11 17 Tony

Läs mer

A-salen. Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Patric Svensson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Åsa Karlsson Björkmarker (S)

A-salen. Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Patric Svensson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Plats A-salen Tid Kl. 10.00 11.40 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Patric Svensson (FP) Gunnar

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Martin Edberg (S) Catharina Winberg (M) Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Martin Edberg (S) Catharina Winberg (M) Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.15 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Martin Edberg

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein

Läs mer

A-salen, kommunhuset. Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V)

A-salen, kommunhuset. Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 10:00-11:10 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk

Läs mer

Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Catharina Winberg (M) Martin Edberg (S)

Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Catharina Winberg (M) Martin Edberg (S) Tid och plats VKABs sammanträdesrum, kl. 13.30 16.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden C-salen, Växjö kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden C-salen, Växjö kommun Plats C-salen, Växjö kommun Tid Kl. 13.30 14.15 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Ulf Hedin (M) Bert Sundström (S) Yvonne Ekaremål (C) Nils-Erik

Läs mer

A-salen, kommunhuset. Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V)

A-salen, kommunhuset. Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 10:00 11:45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C)

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.15 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-11-04. Klockan 10.00 i A-salen. Åsa Karlsson Björkmarker

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-11-04. Klockan 10.00 i A-salen. Åsa Karlsson Björkmarker Plats och tid Beslutande Ledamöter Klockan 10.00 i A-salen Bo Frank (M), ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations- och personalutskott 2015-02-10

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations- och personalutskott 2015-02-10 Tid och plats Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän 15.10-16.30, C-salen Per Schöldberg (C), ordförande Tony Lundstedt (S) Lars Edqvist (MP) Catharina Winberg (M) Malin Lauber (S)

Läs mer

A-salen, kommunhuset

A-salen, kommunhuset Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 10:00 11:15 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M) 194-199, 201-214 Charlotta Svanberg (S) 194-211, 213-214 Per Schöldberg (C) 194-198, 200-214 Anna Tenje (M) 194-197, 199-214

Läs mer

Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Malin Adell Kind (C) Nils Fransson (FP)

Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Malin Adell Kind (C) Nils Fransson (FP) Plats A-salen Tid Kl. 10:00 11:00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Malin Adell

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-02-17

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-02-17 Tid och plats A-salen klockan 09.30 11.20 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M) Ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S) 1:e vice ordförande Anna Tenje (M) Gunnar Storbjörk (S) Malin Lauber (S) Eva Johansson

Läs mer

Per Schöldberg (C), ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Rose-Marie Holmqvist (S) Lennart Adell Kind (FP) Ulf Hedin (M) Martin Edberg (S)

Per Schöldberg (C), ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Rose-Marie Holmqvist (S) Lennart Adell Kind (FP) Ulf Hedin (M) Martin Edberg (S) Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 13.30 15.30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C), ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations och personalutskott 2014-12-09

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations och personalutskott 2014-12-09 Tid och plats C-salen klockan 13.30-14.45 Beslutande Ledamöter Per Schöldberg (C), ordförande Charlotta Svanberg (S), 103, 108, 114, 104, 115 Ann-Christin Eriksson (V), 105-107, 109-113 Ulf Hedin (M) Oliver

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-10

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-10 Tid och plats A-salen klockan 10.00 Beslutande Ledamöter Per Schöldberg (C) ordförande Anna Tenje (M) Catharina Winberg (M) Gunnar Storbjörk (S) Malin Lauber (S) Cheryl Jones Fur (MP) Tomas Thornell (S)

Läs mer

A-salen, Växjö kommun. Bo Frank (M), ordförande. Charlotta Svanberg

A-salen, Växjö kommun. Bo Frank (M), ordförande. Charlotta Svanberg Plats A-salen, Växjö kommun Tid Kl. 10.00 11.40 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M), ordförande Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg

Läs mer

A-salen, kommunhuset. Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V)

A-salen, kommunhuset. Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 10.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk

Läs mer

A-salen, Växjö kommun. Åsa Karlsson Björkmarker. Eva Johansson (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V)

A-salen, Växjö kommun. Åsa Karlsson Björkmarker. Eva Johansson (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Plats A-salen, Växjö kommun Tid Kl. 10.00 10.45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Eva Johansson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations och personalutskott 2015-08-18. Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 13.30-15.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations och personalutskott 2015-08-18. Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 13.30-15. Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 13.30-15.05 Beslutande Ledamöter Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Catharina Winberg

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Lena Wibroe (M)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Lena Wibroe (M) Plats C-salen, kommunhuset Tid Kl. 13:30 15:20 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein

Läs mer

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2.

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. KALLELSE Kommunstyrelsen 2016-12-14 Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. Tid och plats tisdagen den 20 december 2016 kl. 15.30 (i samband

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Tid och plats A-salen, kl. 13:30 13:45 Beslutande Ledamöter Anna Tenje (M), ordförande Catharina Winberg (M) Tony Lundstedt (S) Pernilla Tornéus (M) Ulf Hedin (M) Eva Johansson (C) Cheryl Jones Fur (MP)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden C-salen, Växjö kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden C-salen, Växjö kommun Plats C-salen, Växjö kommun Tid Kl. 13.30 14.25 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Bert Sundström (S), ordförande Yvonne Ekaremål (C) Nils-Erik Carlström

Läs mer

Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Ulf Hedin (M) Nils Fransson (FP)

Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Ulf Hedin (M) Nils Fransson (FP) Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 10:00 11:05 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Ulf Hedin (M) Nils Fransson (FP) Övriga

Läs mer

Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Catharina Winberg (M) Malin Lauber (S)

Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Catharina Winberg (M) Malin Lauber (S) Tid och plats H-salen, kl. 13.30 16.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e vice ordförande

Läs mer

C-salen, Växjö kommun. Beslutande Per Schöldberg (C), ordförande Charlotta Svanberg (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S)

C-salen, Växjö kommun. Beslutande Per Schöldberg (C), ordförande Charlotta Svanberg (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Plats C-salen, Växjö kommun Tid Kl. 13:30 15.45 Beslutande Ledamöter Per Schöldberg (C), ordförande Charlotta Svanberg (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Övriga närvarande Ersättare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd Tid och plats Den 7 februari 2018 i A-salen, kl. 09:00-11:53 Beslutande Ledamöter Oliver Rosengren (M), Ordförande Martin Edberg (S), 1:e vice ordförande Göran Kannerby (KD) tjänstgörande ersättare för

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations och personalutskott 2015-06-09. kl. 15.00-16.29 i VKAB:s styrelserum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations och personalutskott 2015-06-09. kl. 15.00-16.29 i VKAB:s styrelserum Tid och plats Beslutande Ledamöter kl. 15.00-16.29 i VKAB:s styrelserum Per Schöldberg (C), ordförande Tony Lundstedt (S) Lars Edqvist (MP) Catharina Winberg (M) Malin Lauber (S), 83-91 Martin Edberg (S),

Läs mer

A-salen, Växjö kommun. Bo Frank (M), ordförande. Åsa Karlsson Björkmarker

A-salen, Växjö kommun. Bo Frank (M), ordförande. Åsa Karlsson Björkmarker Plats A-salen, Växjö kommun Tid Kl. 10:00-10.30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M), ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S) Per Schöldberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Ulf Hedin (M), ordförande. Bert Sundström

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Ulf Hedin (M), ordförande. Bert Sundström Plats C-salen Tid Kl. 13.30 14.20 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Ulf Hedin (M), ordförande Bert Sundström (S) Yvonne Ekaremål (C) Nils-Erik

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Växjö Kommunföretag AB (VKAB)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Växjö Kommunföretag AB (VKAB) Tid och plats A-salen, kl. 10:00 11:20 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstepersoner Justering Justerare Plats och tid Catharina Winberg, ordförande Jon Malmqvist Maria Garmer Eva Johansson

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Tony Lundstedt (S) Anders Mårtensson (V) Catharina Carlsson (M) Annika Stacke (FP)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Tony Lundstedt (S) Anders Mårtensson (V) Catharina Carlsson (M) Annika Stacke (FP) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL VKAB

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL VKAB Tid och plats Sammanträdesrum, kl. 14.00-16.10 Beslutande Ledamöter Catharina Winberg (M), Ordförande Maria Carlsson (S), 1:e vice ordförande Tobias Adersjö (MP), 2:e vice ordförande Rose-Marie Holmqvist

Läs mer

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2.

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. KALLELSE 2016-12-14 kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. Tid och plats tisdagen den 20 december 2016 kl. 15.30 (i samband med pausen av kommunfullmäktige)

Läs mer

A-salen, kommunhuset. Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) René Jaramillo (KD) Åsa Karlsson Björkmarker (S)

A-salen, kommunhuset. Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) René Jaramillo (KD) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 10:00 11:00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt

Läs mer

Byggnation av nytt stadshus investeringskalkyl

Byggnation av nytt stadshus investeringskalkyl 140 Dnr 2017-00041 Byggnation av nytt stadshus investeringskalkyl Styrelsens beslut 1. Styrelsen för VKAB godkänner Vöfabs beslut om att: Utföra nybyggnad av nytt stadshus med station och Växjös vardagsrum,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd C-salen, Växjö kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd C-salen, Växjö kommun Plats C-salen, Växjö kommun Tid Kl. 13.30 14.50 Beslutande Ledamöter Bert Sundström (S), ordförande Anna Hultstein (M) Yvonne Ekaremål (C) Nils-Erik Carlström (FP) Therese Graesén (S) 2 13 Jonas Danielsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats B-salen, kl. 09.00-10.00 Beslutande Ledamöter Bengt-Göran Sandell (S), ordförande Ulla Svensson (M) Tobias Adersjö (MP) Yvonne Ekaremål (C) Emelie Öberg (S) Övriga närvarande Ersättare Patricia

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd Tid och plats Den 8 februari 2017 i A-salen, kl. 09:00-11:35. Beslutande Ledamöter Oliver Rosengren (M), Ordförande Martin Edberg (S), 1:e vice ordförande Patric Mrad (KD), 2:e vice ordförande Iréne Bladh

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2012-08-14

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2012-08-14 Plats A-salen Tid Kl. 13.30 15.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Ulf

Läs mer

Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e vice ordförande Catharina Winberg (M) Malin Lauber (S) Lennart Adell Kind (L)

Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e vice ordförande Catharina Winberg (M) Malin Lauber (S) Lennart Adell Kind (L) Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 13.30 15.55 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 av 12 Plats och tid Lessebo kommunkontor, tisdagen den 7 maj 2013, kl. 15.00 15.45 ande Monica Widnemark, (s) ordf. Evert Nilsson (s), 2:e vice ordf. Göran Borg (s) Jan O Eriksson (s) Annette Severinsson-Åstrand

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Tid och plats H-salen, kl. 09:00-10:10 Beslutande Ledamöter Anna Hultstein (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Yvonne Ekaremål (C) Tobias Adersjö (MP) 16-23 Ulla Svensson (M) 24-27

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats D-salen, kl. 08:30-12:24 Beslutande Ledamöter Örjan Mossberg (V), Ordförande Nils Fransson (L), 1:e vice ordförande Valon Rama (S) Lars Edqvist (MP) Bahtije Breznica (S) Kennerth Sjögren

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats B-salen, kl. 09:00 10.10 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Benny Johansson (M), ordförande Bengt-Göran Sandell (S), vice ordförande Hannington Lubwama (M) Yvonne Ekaremål (C)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden 2012-04-19. C-salen, kommunhuset. Bert Sundström (S) Yvonne Ekaremål (C) Therese Lindroth (S) Holger Petersson (KD)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden 2012-04-19. C-salen, kommunhuset. Bert Sundström (S) Yvonne Ekaremål (C) Therese Lindroth (S) Holger Petersson (KD) Plats C-salen, kommunhuset Tid Kl. 13:30 13:55 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Ulf Hedin (M), ordf. Bert Sundström (S) Yvonne Ekaremål (C)

Läs mer

Enligt bilagda förteckning. Torbjörn Brännlund, kommunchef Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, ekonomichef 24-25

Enligt bilagda förteckning. Torbjörn Brännlund, kommunchef Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, ekonomichef 24-25 LJUSNARSBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Tingshuset, Kopparberg Tid: 19.00 20.25 Beslutande Enligt bilagda förteckning Övriga deltagande Torbjörn Brännlund, kommunchef Anders Andersson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-01-14

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-01-14 Plats B-salen Tid Kl. 14:00 17:00 Beslutande Ledamöter Carl-Olof Bengtsson (S) Sven Pehrson (C) Marita Bengtsson (MP) Peter Bengtsson (S) Eva R Ericsson (FP) Carl Geijer (M) Ann-Mari Häggsgård (S) Magnus

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats Omsorgsförvaltningens stora konferensrum, kl. 15:10-15:25 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Anna Zelvin (KD), 1:e vice ordförande Julia Berg (S), 2:e vice ordförande Benny Johansson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats H-salen, Växjö kommun kl

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats H-salen, Växjö kommun kl Tid och plats H-salen, Växjö kommun kl. 13.30-14.30 Beslutande Ledamöter Bert Sundström (S), ordförande Hannington Lubwama (M) Yvonne Ekaremål (C) Eva Kjellberg (S) Ulla Svensson (M) Övriga närvarande

Läs mer

Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A.

Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. 1 Sessionssalen, kommunhuset, kl. 18:30 20:35 44-52 Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. Plats och tid Paragrafer

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats B-salen, kl. 09.00 10.00 Beslutande Ledamöter Benny Johansson (M), Ordförande 48-54 Bengt-Göran Sandell (S) Hannington Lubwama (M) Yvonne Ekaremål (C) Emelie Öberg (S) Ulla Svensson (M) 45-47

Läs mer

Anna Berkestedt Jonsson, socialchef Sofie Eén, sekreterare Jonas Gabrielsson, C, ej tjg ers

Anna Berkestedt Jonsson, socialchef Sofie Eén, sekreterare Jonas Gabrielsson, C, ej tjg ers 1(14) Plats och tid Kommunhuset, Ivern, måndagen den, klockan 8.15-11.20 Beslutande Ledamöter Andreas Karlsson, C, ordförande Frida Skoog, M, 1:e vice ordförande Pia Hernerud, S, 2:e vice ordförande Lena

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (7) 2011-03-09 1 (7) Plats och tid Onsdag den 9 mars kl. 08.50 09.00 Plats ande Ledamöter Glasriket, Videum Science Park, P G Vejdes väg 15, Växjö Roland Gustbée (m) ordförande Carina Bengtsson (c) Suzanne

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 14:30-14:40 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Camilla Albinsson (KD), 2:e vice ordförande Elaine Sandell Belin (M), tjänstgörande

Läs mer

A-salen, kommunhuset. Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Åsa Karlsson Björkmarker (S)

A-salen, kommunhuset. Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 10.00 11.15 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Bengt-Göran Sandell (S) Ibrahim Buh Gelle (S)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Bengt-Göran Sandell (S) Ibrahim Buh Gelle (S) Tid och plats H-salen klockan 13.30 13.55 Beslutande Ledamöter Anna Hultstein (M) Ordförande Bert Sundström (S) 1:e vice ordförande Hannington Lubwama (M) Eva Kjellberg (S) Nils-Erik Carlström (FP) Övriga

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd C-salen, Växjö kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd C-salen, Växjö kommun Plats C-salen, Växjö kommun Tid kl. 13.30 13.55 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Ulf Hedin (M), ordförande Bert Sundström (S) Nils-Erik Carlström

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige och

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige och Tid och plats Beslutande Ledamöter Atriumsalen, Utvandrarnas Hus, från kl. 13.00 den 12 juni 2018 till kl. 19.45 den 13 juni 2018 Bo Frank (M), ordförande Marie-Louise Gustavsson (S), 1:e vice ordförande

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (15) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-10.55 Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2.

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. KALLELSE Kommunstyrelsen 2016-06-07 Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. Tid och plats tisdagen den 14 juni 2016 kl. 10.30 i Utvandrarnas

Läs mer

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2 KALLELSE Kommunstyrelsen 2015-06-11 Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2 Tid och plats tisdagen den 16 juni 2015 kl. 12.50 i Utvandrarnas

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (14) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-11.10 Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden (9) Sammanträdesrummet Femlingen, kommunhuset, Älmhult torsdagen den 31 maj 2012 kl

Kultur- och fritidsnämnden (9) Sammanträdesrummet Femlingen, kommunhuset, Älmhult torsdagen den 31 maj 2012 kl Kultur- och fritidsnämnden 2012-05-31 1(9) Plats och tid Sammanträdesrummet Femlingen, kommunhuset, Älmhult torsdagen den 31 maj 2012 kl 13.30-15.45 Beslutande Stefan Ferm (M), ordförande Anders Mårtensson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Plats och tid Sammanträdesrum Yxningen, Nya kommunhuset, kl 13.30 14.45 Beslutande Ledamöter Lennart Haraldsson (S), ordförande Magnus Hesse (M), vice ordförande Elisabeth Edlund (S) Mira Wedenberg (M)

Läs mer

A-salen, Växjö kommun. Beslutande Bo Frank (M), ordförande. Åsa Karlsson Björkmarker

A-salen, Växjö kommun. Beslutande Bo Frank (M), ordförande. Åsa Karlsson Björkmarker Plats A-salen, Växjö kommun Tid Kl. 10.00 10.45 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M), ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats C-salen, kl. 08.30 11.40 Beslutande Ledamöter Örjan Mossberg (V), Ordförande Nils Fransson (L), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP) Kennerth Sjögren (S) Magnus Jisborg (M) Sture Andersson

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG 45 KS/2016:25. Obesvarade motioner och medborgarförslag mars 2016

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG 45 KS/2016:25. Obesvarade motioner och medborgarförslag mars 2016 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-03-14 1 (1) Sida 45 KS/2016:25 Obesvarade motioner och medborgarförslag mars 2016 Enligt kommunfullmäktiges arbetsordning ska kommunstyrelsens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats B-salen, kl. 08:30 12.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Tjänstepersoner Carl-Olof Bengtsson (S), ordförande Carl Geijer (M) Magnus Jisborg (M) Marita Bengtsson (MP) Eva Ericsson (L)

Läs mer

Protokollet förvaras på kultur- och fritidsförvaltningen

Protokollet förvaras på kultur- och fritidsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Höken, vån 3, Folkets Hus, Ludvika, tisdagen den 15 maj 2018, kl 9.00-10.15 Beslutande ledamöter Sten G Johansson (V) Susanne Andersson (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats B-salen, kl. 09.00-09.55 Beslutande Ledamöter Anna Hultstein (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S) Ulla Svensson (M) Yvonne Ekaremål (C) Eva Kjellberg (S) Tjänstepersoner Justering Justerare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Förbundsstyrelsen Sammanträdesdatum (6)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Förbundsstyrelsen Sammanträdesdatum (6) 2011-06-20 1 (6) Tid Måndagen den 20 juni kl.16.00 16.30 Plats Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Sunnerbo, Regionförbundet södra Småland, P G Vejdes väg 15, Växjö Roland Gustbée, (m) ordförande

Läs mer

KALLELSE Kommunstyrelsens organisationsoch personalutskott 2013-09-24

KALLELSE Kommunstyrelsens organisationsoch personalutskott 2013-09-24 Kommunstyrelsens organisationsoch personalutskott Kommunstyrelsens organisations- och personalutskott kallas till sammanträde för behandling av ärenden enligt bilagd förteckning, ärende 1 3. Tid Plats

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2014-10-15. Atriumsalen, Utvandrarnas hus

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2014-10-15. Atriumsalen, Utvandrarnas hus Plats Atriumsalen, Utvandrarnas hus Tid Kl. 16:30 17:20 Beslutande Ledamöter Benny Johansson M Alf kogmalm Anders Lindoff Andreas Ekman M Andreas C Håkansson Anna Gustbée M Anna Hultstein M Anna Tenje

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-01-13. Klockan 10.00 i A-salen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-01-13. Klockan 10.00 i A-salen Tid och plats Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Klockan 10.00 i A-salen Bo Frank (M) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Anna Tenje (M) Catharina

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Plats och tid Schaktet, kommunhuset, Bjuv, 2013-02-27 kl 08.00-8.50

Plats och tid Schaktet, kommunhuset, Bjuv, 2013-02-27 kl 08.00-8.50 1(10) Plats och tid Schaktet, kommunhuset, Bjuv, kl 08.00-8.50 Beslutande Ledamöter Stefan Svalö (S), ordf Anders Månsson (S) Christer Landin (S) Ninnie Lindell (M) Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande

Läs mer

A-salen, kommunhuset. Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V)

A-salen, kommunhuset. Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 9.15 11.10 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN Kommunstyrelsen. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

PERSTORPS KOMMUN Kommunstyrelsen. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Plats och tid PERSTORPS KOMMUN Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2007-01-17 1 (11) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Karpen, kl 15.04 17.10 samt 17.15 17.54. Beslutande Ulrika Thulin,

Läs mer

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40 1(14) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-22.05 Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Christer Pålsson,

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 136

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 136 136 Plats och tid Kommunhuset, Åstorp kl. 18.00 19.00 Beslutande Karlsson, Gunilla (s) ordförande Iona, Cimpoeru (s) Lucy, Glinka (s) Axelsson, Bodil (fp) Berglund, Tony (s) Andersson, Annika (s) Hassel,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll (6)

Sammanträdesprotokoll (6) Sammanträdesprotokoll 2014-06-02 1 (6) Tid och plats Ledamöter Ersättare Övriga närvarande Justerare Plats och tid för justering Måndagen den 2 juni, kl. 17.00 17.40, Dirigenten, Stadshuset. Kerstin König

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden 2010-09-29. Kvarnhagskällan, Kvarnvägen, Växjö

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden 2010-09-29. Kvarnhagskällan, Kvarnvägen, Växjö Plats Kvarnhagskällan, Kvarnvägen, Växjö Tid Kl. 16:00 19.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Yvonne Ekaremål (C) Bert Sundström (S) Hannington Lubwana (M) Nils Erik Carlström

Läs mer

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m)

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m) 1(1) Plats och tid: 13.00 16.30 Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan Beslutande: Närvarande ej tjänstgörande ersättare Olle Hagström Bo Johansson Zaid Långström (s) ordf Ann Marie

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

Förteckning över kommunfullmäktiges ärenden den 29 oktober 2012

Förteckning över kommunfullmäktiges ärenden den 29 oktober 2012 Kommunfullmäktige 2012-10-29 Förteckning över kommunfullmäktiges ärenden den 29 oktober 2012 80 Allmänhetens frågestund 81 Resultatinformation 2012:2 82 Fastställelse av skattesats för 2013 83 Länsgemensam

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1998-10-12 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den

Läs mer

KALLELSE Kommunstyrelsen 2013-12-30. Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för behandling av ärenden enligt bilagd förteckning, ärende 1 36.

KALLELSE Kommunstyrelsen 2013-12-30. Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för behandling av ärenden enligt bilagd förteckning, ärende 1 36. KALLELSE Kommunstyrelsen 2013-12-30 Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för behandling av ärenden enligt bilagd förteckning, ärende 1 36. Tid 2014-01-07, kl. 13:30 Plats A-salen, kommunhuset Martin

Läs mer