Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling. För: Vallaskolan 7-9. Datum: september september Vallaskolan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling. För: Vallaskolan 7-9. Datum: september 20102-september 2013. Vallaskolan"

Transkript

1 /Plan mot kränkande behandling För: Vallaskolan 7-9 Datum: september september 2013 Vallaskolan

2

3 INNEHÅLL INLEDNING... 3 DEFINITIONER... 3 DISKRIMINERINGSGRUNDER... 3 ANSVARSFÖRDELNING..9 LEDNINGSDEKLARATION... 3 VISION... 3 UTVÄRDERING AV FÖREGÅENDE ÅR... 3 SAMVERKAN MED BARN/ELEVER... 3 KARTLÄGGNING/NULÄGESBESKRIVNING... 3 ANALYS AV KARTLÄGGNINGEN... 3 MÅL... 3 ÅTGÄRDER... 3 FRÄMJANDE ARBETE... 3 RUTINER FÖR DIREKTA ÅTGÄRDER VID KRÄNKANDE BEHANDLING... 3 KOMMUNIKATION... 3 PLAN FÖR UPPFÖLJNING... 3

4

5 5 (29) INLEDNING Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk: Diskrimineringslagen och skollagen. Skolan ska varje år upprätta två planer för likabehandlingsarbetet; en enligt 3:e kapitlet 16 i diskrimineringslagen och en Plan mot kränkande behandling enligt 6:e kapitlet 8 skollagen. Planerna kan sammanföras till en, så länge innehållet uppfyller lagarnas krav. Detta dokument omfattar kraven på såväl likabehandlingsplan som krav på plan mot kränkande behandling. Syftet med planen ska vara att främja barns och elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder samt förebygga och förhindra trakasserier och annan kränkande behandling. Det handlar om elevernas mänskliga rättigheter, om att förverkliga FNs barnkonvention i skolan. Med lagen får barn och elever ett rättsskydd likvärdigt det skydd som finns för skolans anställda. Likabehandlingsarbete handlar om att skapa en miljö fri från diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Det räcker inte med att arbeta utifrån ett individperspektiv och betrakta problemet som en fråga om enskilda individers attityder och värderingar. Likabehandlingsarbetet kräver helhetssyn. Det innebär bland annat en regelbunden granskning av verksamhetens organisation, arbetsklimat, arbetssätt och beslutseffekter med fokus på de olika diskrimineringsgrunderna.

6 6 (29) DEFINITIONER Följande definitioner och begrepp framgår av Skolverkets allmänna råd och kommentarer, För att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling (2009). Kränkande behandling är handlingar som kränker ett barns eller en elevs värdighet. Kränkningar kan vara 1) fysiska (slag, knuffar) 2) verbala (hot, svordomar, öknamn) 3) psykosociala (utfrysning, blickar, alla går när man kommer) 4) texter och bilder (även som lappar, fotografier, sms, mms, msn och meddelanden på olika webbcommunities). Trakasserier är kränkande behandling som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna. Sexuella trakasserier innebär ett handlande av sexuell natur som kränker någons värdighet. Med diskrimineringsgrund menas de kategorier av personer eller de karakteristika som skyddas av diskrimineringslagstiftningen. De sju diskrimineringsgrunderna är: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning och ålder. Direkt diskriminering innebär att någon missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan på grund av att den tillhör någon av diskrimineringsgrunderna. Diskriminering kan även förekomma genom skolans regler, undervisning, läroböcker etc.

7 7 (29) Med indirekt diskriminering menas att någon missgynnas genom tillämpning av en bestämmelse, kriteriet eller förfaringssättet som framstår som neutralt men som kan komma att missgynna personer som tillhör någon av diskrimineringsgrunderna, såvida inte bestämmelsen, kriteriet eller förfaringssättet har ett berättigat syfte. Med likabehandling menas att alla barn eller elever ska behandlas så att de har lika rättigheter och möjligheter oavsett om de omfattas av diskrimineringsgrunderna. Det innebär dock inte alltid att alla ska behandlas lika.

8 8 (29) DISKRIMINERINGSGRUNDER De kategorier av personer eller de karakteristiska som skyddas av diskrimineringslagstiftningen. De sju diskrimineringsgrunderna är kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning och ålder. Kön Skolan ska förebygga och förhindra könsdiskriminering. Skolan ska också förebygga och förhindra trakasserier som har samband med kön liksom sexuella trakasserier av elever. Trakasserier som har samband med kön kan vara utfrysning, förlöjligande och skämt kopplade till en elevs könstillhörighet. Könsöverskridande identitet eller uttryck Att någon inte identifierar sig som kvinna eller man eller genom sin klädsel eller på annat sätt ger uttryck för att tillhöra ett annat kön. Skolan ska förebygga och förhindra diskriminering och trakasserier som har samband med könsöverskridande identitet eller uttryck. Etnisk tillhörighet Nationellt eller etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande. Var och en har rätt att bestämma sin egen tillhörighet. Om du är född i Sverige kan du vara rom, same, svensk, kurd eller något annat. Du kan ha flera etniska tillhörigheter. Skolan har ett ansvar för att arbeta mot rasism och främlingsfientlighet. Religion och annan trosuppfattning Religionsfriheten är skyddad i såväl internationella konventioner som i den svenska grundlagen. Undervisningen i skolan ska enligt läroplanen vara ickekonventionell och skolan får inte missgynna någon elev på grund av hans eller hennes religion. Funktionshinder Varaktiga fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar av en persons funktionsförmåga som till följd av en skada eller en sjukdom fanns vid

9 9 (29) födseln, har uppstått därefter eller kan förväntas uppstå. Skolan ska förebygga och förhindra diskriminering och trakasserier på grund av funktionshinder. Som funktionshinder räknas både sådana som syns, som att man använder rullstol, och sådana som inte märks lika lätt, som exempelvis allergi, ADHD och dyslexi. Sexuell läggning Homosexuell, bisexuell eller heterosexuell läggning. Skolan har ett särskilt ansvar att förmedla samhällets gemensamma värdegrund till sina elever. Det inkluderar arbetet mot homofobi och rätten till likabehandling oavsett sexuell läggning. Homofobi är en ideologi, en uppfattning eller en medveten värdering hos en individ, en grupp eller ett samhälle som ger uttryck för en starkt negativ syn på homosexualitet eller på homo- och bisexuella människor. En homofobisk hållning strider mot principen om alla människors lika värde och allas rättigheter. Ålder Elever får inte diskrimineras eller trakasseras på grund av ålder. Det är dock tillåtet att särbehandla på grund av ålder när det gäller åldersindelning i skolverksamhet.

10 10 (29) ANSVARSFÖRDELNING Ledning Det är enligt skollagen rektors ansvar att: se till att all personal, alla elever och vårdnadshavare känner till att diskriminering, trakasserier och kränkande behandling inte är tillåten i verksamheten. se till att det bedrivs ett målinriktat arbete för att främja barns och elevers likarättigheter samt att motverka diskriminering och trakasserier på grund av kön, könsövergripande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder samt kränkande behandling. årligen upprätta, utvärdera och revidera en likabehandlingsplan i samarbete medpersonal och elever (om möjligt även vårdnadshavare). se till att det finns rutiner för utredning, åtgärder och dokumentation av trakasserier och kränkande behandling. om verksamheten får kännedom om att diskriminering, trakasserier eller kränkande handling förekommer, se till att utredning görs och att åtgärder vidtas. Lärare och annan skolpersonal Det är lärares och annan skolpersonals ansvar att: följa skolans likabehandlingsplan. se till att åtgärder vidtas då diskriminering eller annan kränkande behandling misstänkts/anmäls/upptäcks. dokumentera misstänkt/anmäld/upptäckt diskriminering och annan kränkande behandling och de åtgärder som vidtas. bevaka att utreda fall av diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling, där den enskilda läraren är berörd, följs upp.

11 11 (29) LEDNINGSDEKLARATION VISION Vallaskolan vill att alla elever ska känna trygghet i skolan och att ingen utsätts för kränkningar, trakasserier eller diskriminering. Alla elever ska vidare få studiero i skolan för att kunna tillgodogöra sig kunskaper under hela sin skolgång. Vallaskolan vill även att elevernas föräldrar ska känna tillit till vår verksamhet, att vi tar hand om deras barn och att barnen är trygga under den tid de vistas i skolan.

12 12 (29) UTVÄRDERING AV FÖREGÅENDE ÅR Mål som sattes upp i fjolårets likabehandlingsplan (2011/2012) var följande: 1. Föräldrar och elever ska ha god kännedom om likabehandlingsplanen - Föräldrar skall informeras om likabehandlingsplanens innehåll i alla årskurser på föräldramöten. en finns även tillgänglig på Vallaskolans hemsida. Åtgärd: En mall tas fram för vad som skall tas upp på föräldramöten i de olika årskurserna. Ansvar: Ledningsgruppen. Vi har inte lyckats helt med detta mål då vi inte tagit upp planen på föräldramöten. Däremot finns den på skolans hemsida. 2. Traditionella könsmönster ska motverkas. - Under skolåret har Vallaskolan bl.a. haft yrkesdagar där representanter med icke könstypiska arbeten föreläst. Vallaskolans personal har en medvetenhet kring sitt förhållningssätt och strävar efter att arbeta på ett neutralt sätt; att bemöta eleverna som individer oavsett kön. Vallaskolan har även en s.k. Likabehandlingsdag en gång per år med bl.a. fokus på genusperspektivet. Mål 2 har omformulerats i denna likabehandlingsplan utifrån aktuell kartläggning, då nästan 53 procent av eleverna upplever att vuxna gör skillnad på tillsägelser beroende på om eleven är en tjej/kille. I kommentarer till denna fråga framkommer att eleverna upplever att det förväntas mer av tjejer, att lärarna säger åt killarna på ett strängare sätt än tjejer, killar får mer skäll för saker de gjort jämfört med tjejer och att vuxna är snällare mot tjejer. Detta

13 13 (29) kommer att lyftas på personalmöten och i lärararbetsslagen så att all personal på Vallaskolan blir medvetna om resultaten från enkäten. Även fortsatta samtal med elever om detta. Vi lyfter frågan med jämna mellanrum men tydligen kan man ändå fortfarande se en skillnad mellan pojkar och flickor gällande betyg.

14 14 (29) SAMVERKAN MED BARN/ELEVER Elever på Vallaskolan görs delaktiga bl.a. genom klassråd, elevråd, matråd, Valla IF, Julkul samt vid gemensamma diskussioner under mentorstid. Skolans kamratstödjare träffas regelbundet årskursvis med skolkurator, samtliga kamratstödjare träffas tillsamman på högstadiet varje termin med syfte att öka samverkan mellan årskurserna och få förslag på övergripande arbete för hela Vallaskolan. Vi tar fram vår likabehandlingsplan i EHT-gruppen där lärarrepresentanter även är med. Vi grunder vår plan på det som kommit fram i kontakten med eleverna. Eleverna är inte delaktiga i själva framtagandet av planen.

15 15 (29) KARTLÄGGNING/NULÄGESBESKRIVNING OCH ANALYS Under vårterminen 2012 har en enkät om studieklimat och studiemiljö delats ut till alla elever på Vallaskolans högstadium. Enkäten hade en svarsfrekvens på 80 procent då 243 elever har svarat (se vidare bilaga för enkäten och svar). De frågor Vallaksolans högstadium valt att redovisa nedan är de frågor som skolan främst kommer att arbeta vidare med. Majoriteten av Vallaskolans högstadieelever som besvarat enkäten (drygt 91 procent, 212 av 232 svar) uppger att de trivs på Vallaskolan och att de även trivs bra i sin klass (drygt 88 procent). Nästan 97 procent av eleverna uppger att de känner sig trygga på Vallaskolan. När det gäller mobbning och kränkande behandling är det 15 procent av eleverna (35 personer) som uppger att de någon gång under vårterminen blivit illa behandlade. Gällande de elever som uppgett kommentarer till denna fråga framkommer i de flesta fall att det handlat om att blivit retad eller nonchalerad av andra elever, två av kommentarerna har beskrivit att det varit knuffar eller slag. I tolv av fallen har det handlat om att elever känt sig orättvist behandlade av vuxna. I två av kommentarerna framkommer att elever känt sig orättvist bedömda när det handlat om betyg. Flera av dessa enkäter saknar dock kommentarer så på vilket sätt eleven känt sig illa behandlad framgår inte alltid, något som behöver förändras till nästa års enkätundersökning. Drygt 91 procent av eleverna har svarat att Ja på frågan om personal på Vallaskolan bryr sig om när någon mår dåligt eller blir illa behandlad. Drygt 82 procent av eleverna uppger att de känner till skolans ordningsregler. Skolans personal tolkar dessa siffror att det förekommer relativt lite mobbning på Vallaskolan. Kamratstödjarnas kommentarer stämmer också väl överens med det som har utlästs av enkätsvaren; att stämningen på Vallaskolan under läsåret varit bra och att eleverna på skolan verkar trivas. De incidenter vad gäller mobbning som framkommit till vuxnas kännedom har hanterats snabbt

16 16 (29) av personal och följts upp för att hindra eventuella efterdyningar eller att beteendet ska fortgå. Denna fråga behöver dock omformuleras och förtydligas till nästa år för att tydligare kunna utröna vilken form av kränkningar som förekommer på Vallaskolan. Vallaskolan kommer även fortsättningsvis att arbeta enligt nolltolerans dvs tydliggöra för samtliga elever att mobbning är otillåten och att skolan inte tolererar att detta förekommer. När det gäller frågor som handlat om studieklimat anser nästan 82 procent av eleverna att de får vara med och tycka till om saker i skolan såsom provdatum, lektionsplaneringar osv. Nästan 76 procent av eleverna tycker att de kan koncentrera sig på lektionerna. En av frågorna som också bör uppmärksammas vid denna undersökning är svarsfrekvensen angående påståendet om vuxna på skolan gör en skillnad på tillsägelser, beroende på om eleven är en tjej/kille. Drygt 52 procent anser att detta stämmer. Flera av eleverna har också kommenterat denna fråga. Vanliga kommentarer är bl.a. att killar får strängare tillsägelser än tjejer och blir tillsagda oftare ( får mer skit ). Vidare att lärare är snällare och mer positiva mot tjejer och att tjejer förväntas kunna mer. Av siffrorna framkommer att både killar och tjejer uppfattar detta på liknande sätt, men att årskurs 7 och 8 är upplever skillnaderna starkare än årskurs 9. Enkätsvaren angående denna fråga kommer att lyftas på personalmöten och i lärararbetsslagen, så att all personal på Vallaskolan blir medvetna om resultaten och tänker på detta samt även fortsatta samtal med elever angående denna fråga.

17 17 (29) MÅL OCH ÅTGÄRDER De mål som Vallaskolan efter genomförd kartläggning främst kommer att arbeta med under läsåret är 1. Föräldrar och elever och personal ska ha god kännedom om likabehandlingsplanen - För att uppnå mål 1 under läsåret kommer likabehandlingsplanen vara en av punkterna på inledande APT (Arbetsplatsträff) och mentorstid i början på varje termin. Vid varje terminsslut kommer de frågeställningar, avsnitt som har diskuterats att följas upp och diskuteras/utvärderas på APT. - en skall även aktualiseras på Schoolsoft återkommande. Ledningsgruppen har ansvar för att det genomförs. 2. Främja likabehandling mellan tjejer och killar - Fortsätta informera föräldrar och elever om innehållet i likabehandlingsplanen på föräldramöten, lektioner osv. - Detta kommer att diskuteras på arbetslagsträffar och personalmöten, se vidare ovanstående rubrik utvärdering av föregående år. Ett delmål i detta är att vid nästa års enkätundersökning ska siffrorna i frågor som handlar om likabehandling oavsett kön vara lägre än nuvarande läsår. Vallaskolan fortsätter även med forum där eleverna ges möjlighet att uttrycka åsikter och idéer genom bl.a. klassråd, elevråd, kamratstödjarträffar och mentorstider. 3. Fortsatt arbete med nolltolerans - Fortsatt arbete utifrån de rutiner som finns upprättade gällande åtgärder kring mobbning, kränkande behandling, diskriminering m.m.

18 18 (29) - I nästa års enkätundersökning behöver man omformulera och förtydliga vissa frågor för att få tydligare svar. - Målet är att alla elever på Vallskolan skall känna sig trygga och väl behandlade på skolan. - För att nå det målet fortsätter arbetet med olika elevgrupper och elevträffar, rastvaktssystem och ordningsregler. 4. Att förbättra och utveckla förhållningssättet på Vallaskolan. - Personalen har fått föreläsning om strategier i hur man utvecklar förhållningssättet bland lärare och elever. - Elever har påbörjat teambuilding för att stärka gruppkänslan i klasserna och öka delaktigheten.

19 19 (29) FRÄMJANDE ARBETE Förutom ovanstående åtgärder som vi arbetar med utifrån kartläggningen pågår ständigt följande främjande arbete på Vallaskolan: Kränkande behandling: Mål: Skolan ska enligt 14 a kap. Skollagen förebygga och förhindra kränkande behandling. På Vallaskolan arbetar vi efter målen att alla elever ska känna trygghet i skolan och ingen ska utsättas för kränkningar, varken av elever eller vuxna. Åtgärd: På Vallaskolan arbetar vi efter begreppet Nolltolerans vilket innebär att om elever känner sig kränkta agerar vuxna omedelbart. Vallaskolan använder sig av en åtgärdstrappa när elever bryter mot ordningsregler vilken är implementerad i skolan. Samtal förs med de inblandade, händelsen dokumenteras och sparas och elevens vårdnadshavare kontaktas och informeras. Uppföljning sker alltid en till två veckor efter inträffad incident. Tidpunkt: Fortlöpande under året. Ansvar: mentorer, kurator, rektor Åtgärd: Regelbundna möten med kamratstödjarna. Tidpunkt: Fortlöpande under året, cirka 1 gång/månad. Ansvar: Skolkurator Åtgärd: Skolvärd placerad i Centralkapprummet. En tillgänglig vuxenkontakt för eleverna vid raster. Tidpunkt: Fortlöpande under året. Ansvar: Rektor

20 20 (29) Åtgärd: Rastvaktsystem, ökad vuxennärvaro då lärarna på Vallaskolan är rastvakter med rullande schema. Rektor ansvarar för att rastvaktstiderna fördels utifrån behov, när det är många elever på rast samtidigt. Tidpunkt: Fortlöpande under året. Ansvar: Rektor Åtgärd: Att förankra likabehandlingsplanen hos eleverna. Begreppen förklaras för eleverna t ex på mentorstiden. Varje år anordnas en Likabehandlingsdag på Vallaskolan med temat människors lika värde och likabehandling. Tidpunkt: Fortlöpande under året. Likabehandlingsdagen anordnas i anslutning till Alla hjärtans dag varje år. Ansvar: rektor, kurator, mentorer Åtgärd: Tydliga åtgärder när obehöriga befinner sig på skolans område. Sexuell läggning och könsöverskridande uttryck: Mål: Skolan ska förebygga och förhindra diskriminering och trakasserier på grund av sexuell läggning eller på grund av könsöverskridande identitet eller uttryck. Åtgärd: NO sexualkunskap, studiebesök på UM vilket ger ökad möjlighet till en initierande kontakt hos dem. Kontakt mellan skola och Um bör utvecklas. Ämnesintegrering av So, Sv och No av sex och samlevnad i år 8. Personal på Vallaskolan reagerar och säger ifrån när könsord förekommer. Vallaskolan anordnar varje år en s.k. Likabehandlingsdag där inbjudna föreläsare berör olika sexuella läggningar. Tidpunkt: Fortlöpande under året, Likabehandlingsdag en gång/läsår. Ansvar: rektor, kurator, lärare

21 21 (29) Kön Mål: Vallaskolan arbetar efter målen att främja likabehandling av flickor och pojkar och att flickor och pojkar ska ha lika stort utrymme i verksamheten. Åtgärder: Utifrån kartläggningen finns behov av fortsatta diskussioner inom detta ämne för att medvetendegöra våra utvecklingsområden. Vid studie- och yrkesvägledning inför val av kurser, praktik etc. samt vid diskussioner om fortsatt utbildning och framtida yrken har Vallaskolan en medvetenhet att eleverna inte ska begränsas av stereotypa könsroller. Vallaskolan genomför bl.a. yrkesdagar där representanter med icke könstypiska arbeten föreläser. Ansvar: rektor, studie- och yrkesvägledare, mentorer, EHT personal, Etnisk tillhörighet och religion eller annan trosuppfattning Mål: Vallaskolan arbetar efter målen att främja elevers lika rättigheter oavsett etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning. Åtgärder: Öka kunskapen hos personalen kring de trosuppfattningar som finns Vallaskolans elever, ex genom bjuda in föreläsare på likabehandlingsdagen. Utbildning av personal i ämnet på studiedagar.

22 22 (29) RUTINER FÖR DIREKTA ÅTGÄRDER VID KRÄNKANDE BEHANDLING 1. Personal får kännedom om att en elev har blivit/blir utsatt för trakasserier eller annan kränkande behandling. 1. Mentor har ansvar för att utreda omständigheterna kring händelsen. Detta sker genom samtal med de inblandade som får beskriva sin bild av det inträffade. 2. Vid behov genomförs samtalen enskilt med varje inblandad elev. 3. Dessa samtal dokumenteras och arkiveras, kopia skickas till kurator och rektor för kännedom (anmälan om tillbud). 4. Bedömning görs om kontakt med vårdnadshavare till de inblandade bör tas. Vid allvarligare situationer informerar den personal som har förstahandsinformation hemmet om det inträffade. 5. Om saken är utagerad i detta skede vidtas inga ytterligare åtgärder. Om detta inte fungerar: 1) Den personal som är ansvarig kontaktar kurator och rektor snarast, som mellan sig bestämmer vem eller vilka som tar hand om ärendet.

23 23 (29) 2) I de fall kränkningen utförs av någon anställd, går ärendet direkt till skolledningen. För att skapa möjlighet för eleverna att informera om hur eleverna upplever sig bli bemött/behandlade av personal träffar kuratorn regelbundet kamratstödjarna utan andra vuxnas närvaro. 2. Samtal med den kränkte Syfte är att kartlägga situationen och därigenom avgöra om vilken typ av kränkande behandling det rör sig om och hur den aktuella situationen bör hanteras. I samtalet informeras den kränkte eleven om hur skolan kommer att gå vidare. I dessa samtal är två vuxna med, kurator för samtalet och den andra vuxne antecknar. Den andre vuxne är oftast personal, mentor eller någon av skolans utbildade medlare. Vid varje enskilt fall bör en bedömning göras av hur allvarlig kränkningen är och om anmälan till andra myndigheter bör göras direkt. I de fall som skolan gör en anmälan direkt fortsätter skolan sitt arbete.

24 24 (29) 3. Kurator samlar information för en helhet Kurator träffar kamratstödjare och vuxna som finns runt eleven för att samla mer information om den aktuella situationen. Dessa personer ombeds att vara uppmärksamma och ta kontakt med kurator om de skulle upptäcka något ytterligare. 4. Samtal med den/de som kränkt 1 Samtalet inleds med att eleven tillfrågats om denne vet varför detta samtal äger rum. Bekräftar eleven det som framkommit tas en diskussion där den som kränkt får berätta sin syn på situationen. Nekar personen berättar kurator vad som har framkommit från de tillfrågade personerna. 2 Det tydliggörs att kränkningar är oacceptabelt och inte får förekomma, detta enligt skolans nolltolerans. 3 Om det uppdagas vid uppföljningen inte kränkningarna har upphört kommer skolan gå vidare med en polisanmälan. 4 Vid varje enskilt fall görs en bedömning av hur allvarlig kränkningen är och om anmälan till andra myndigheter bör göras, detta även om skolan påbörjat sitt arbete.

25 25 (29) 5 I dessa samtal är två vuxna med, kurator för samtalet och den andra vuxne ansvarar för att föra anteckningar. 5. Kontakt och informationsöverlämnande till vårdnadshavarna Kuratorn kontaktar vårdnadshavarna till de inblandade och informerar om situationen och vilka åtgärder som gjorts och som kommer att göras. Oftast kontaktas vårdnadshavarna i slutet av elevsamtalen medan eleven fortfarande finns kvar i rummet, detta för att eleven ska veta vilken information som lämnats. Under telefonsamtalet med de inblandades vårdnadshavare bestäms gemensamt, hur ärendet ska gå vidare och om det finns önskemål till åtgärder. Om beslut tas om medling informeras Vårdnadshavarna att det kommer ske med den kränkta eleven och den elev som kränkt. Detta för att komma fram till en lösning som gynnar alla inblandade. Vårdnadshavarna erbjuds att delta på medlingen, deltar ena partens vårdnadshavare är det viktigt att båda parterna har en vårdnadshavare med sig så att det blir jämvikt. Oftast sker dessa medlingar med eleverna och skolans personal och vårdnadshavarna deltar senare på

26 26 (29) uppföljningsmötet. Datum för det mötet bestäms i slutet av medlingen. Vårdnadshavarna erbjuds att komma för enskilda samtal med sitt barn för stöd i den pågående processen. 6. Medling/konflikthantering Med på samtalet finns det minst två vuxna varav den ena dokumenterar samtalet. Gemensamt tas beslut på hur vi tillsammans går tillväga för att förändra situation på ett positivt sätt. Snabb återträff inom ca 2-3 dagar för de som deltagit på medlingen. Elever och vårdnadshavare uppmanas att kontakta kurator om det skulle ske negativa händelser under denna period. 7. Personal och rektor informeras Återkoppling sker till berörd personal som ombeds vara observant på aktuella elever. Mentor ombeds att eventuellt skriva ett åtgärdsprogram om det har beslutats att vidta långsiktiga lösningar, detta i samarbete med kuratorn.

27 27 (29) 8. Gemensamt uppföljningsmöte för de berörda och deras vårdnadshavare, efter ca 2 veckor. På uppföljningsmöte kollas det hur situationen ser ut i nuläget och om den kränkte känner sig trygg. Gemensamt bestäms vilka åtgärder som behövs i fortsättningen. Efter det gemensamma uppföljningsmötet bokas ett enskilt möte eller telefonmöte med den kränkte, på detta möte inbjuds vårdnadshavarna att delta. Detta för stöd och bearbetning av känslor som den kränkande behandlingen har väckt. Har inte den kränkande behandlingen upphört går skolan vidare med en anmälan 9. Dokumentation Dokumentation av incidenten och åtgärderna som gjorts förvaras inlåsta hos kuratorn. Samtliga inblandade meddelas att ärendet är avslutat och vilka åtgärder som kommer att fortsätta.

28 28 (29) KOMMUNIKATION SAMT UPPFÖLJNING Ny kartläggning avseende studieklimat och studiemiljö genomförs varje år under vårterminen. Resultatet presenteras för personal, elever och föräldrar och utifrån det resultat kartläggningen visar formuleras nya mål. Rektor tillsammans med elevhälsoteamet och lärare reviderar årligen likabehandlingsplanen i enlighet med lagstiftning och det är skolans utvärderingar av elevhälsoarbetet, enkätundersökningen, incidentrapporter, information från elever via t ex elevråd och kamratstödjare som ligger till grund för förändringar i planen. en finns på skolans hemsida tillgänglig för alla.

29 SALA1000, v 1.0, SALA KOMMUN Skolförvaltningen Box SALA Besöksadress: Ringgatan 14 Växel: Fax: skf@sala.se Vallaskolan

Likabehandlingsplan årskurs 7-9 Vallaskolan

Likabehandlingsplan årskurs 7-9 Vallaskolan Likabehandlingsplan årskurs 7-9 Vallaskolan Beslutad 15 september 2011 Rektor: Marie Segersvärd Denna plan gäller i ett år från och med ovanstående datum FÖRORD Det finns ingen skola som är skonad från

Läs mer

Kyrkskolans förskola Likabehandlingsplan

Kyrkskolans förskola Likabehandlingsplan Kyrkskolans förskola 3 (18) INNEHÅLL INLEDNING... 5 DEFINITIONER... 6 DISKRIMINERINGSGRUNDER... 7 LEDNINGSDEKLARATION... 9 Vision... 9 UPPFÖLJNING AV FJOLÅRETS ÅTGÄRDER.... 10 SAMVERKAN MED BARN/ELEVER...

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling /Plan mot kränkande behandling För: Kila skola och Fritidshem Datum: 120924 2 (24) INLEDNING 3 (24) INNEHÅLL INLEDNING... 5 DEFINITIONER... 6 DISKRIMINERINGSGRUNDER... 7 LEDNINGSDEKLARATION... 9 VISION...

Läs mer

3 (24) Likabehandlingsplan FÖRORD

3 (24) Likabehandlingsplan FÖRORD 3 (24) FÖRORD Vårt ansvar är att vara lyhörd, se varje barn, ta till vara varje barns förmåga, att barnen upplever att det är roligt och meningsfullt att lära sig nya saker och att vistas på förskolan,

Läs mer

3 (24) Likabehandlingsplan FÖRORD. [Klicka och skriv förord]

3 (24) Likabehandlingsplan FÖRORD. [Klicka och skriv förord] 3 (24) FÖRORD [Klicka och skriv förord] 5 (24) INNEHÅLL INLEDNING... 7 DEFINITIONER... 8 DISKRIMINERINGSGRUNDER... 9 LEDNINGSDEKLARATION... 11 Vision... 11 UPPFÖLJNING AV FJOLÅRETS ÅTGÄRDER.... 12 SAMVERKAN

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Läs mer

Förskolan Laxens systematiska arbete mot kränkande behandling. Senast reviderad

Förskolan Laxens systematiska arbete mot kränkande behandling. Senast reviderad Förskolan Laxens systematiska arbete mot kränkande behandling Senast reviderad 190213 Innehållsförteckning Inledning s.3 Förskolan Laxens vision s.3 Definitioner s.4 Diskrimineringsgrunder enligt diskrimineringslagen

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling ÅBY SKOLA OCH FRITIDS 2015-09-30

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling ÅBY SKOLA OCH FRITIDS 2015-09-30 /Plan mot kränkande behandling ÅBY SKOLA OCH FRITIDS 2015-09-30 2 INNEHÅLL INLEDNING... 3 DEFINITIONER... 4 DISKRIMINERINGSGRUNDER... 6 LEDNINGSDEKLARATION... 8 SKOLANS VISION... 8 UTVÄRDERING AV FÖREGÅENDE

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kra nkande behandling ÅBY SKOLA OCH FRITIDS

Likabehandlingsplan/Plan mot kra nkande behandling ÅBY SKOLA OCH FRITIDS Likabehandlingsplan/Plan mot kra nkande behandling ÅBY SKOLA OCH FRITIDS 2014-09-30 2 INNEHÅLL INLEDNING... 3 DEFINITIONER... 4 DISKRIMINERINGSGRUNDER... 6 LEDNINGSDEKLARATION... 8 SKOLANS VISION... 8

Läs mer

Förskolan Frö & Freja

Förskolan Frö & Freja Förskolan Frö & Freja Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Januari Inledning Förskolan/skolan har länge haft i uppdrag att förebygga och motverka kränkande behandling. I april 2006 kom Barn-

Läs mer

Förskolan Laxens Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Förskolan Laxens Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Laxens Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Innehållsförteckning Inledning s.3 Förskolan Laxens vision s.3 Definitioner s.4 Diskrimineringsgrunder enligt diskrimineringslagen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Växthuset Inledning Förskolan/skolan har länge haft i uppdrag att förebygga och motverka kränkande behandling. I januari 2009 kom Diskrimineringslagen

Läs mer

Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2016

Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2016 Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2016 Vision Alla på Bokenskolan ska känna sig trygga. Ingen ska känna sig diskriminerad, trakasserad eller kränkt. Uppföljning av föregående års plan Föregående

Läs mer

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Bildning, fritid och kultur Innehåll Policy för att främja elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Plan mot trakasserier och kränkande behandling kalenderåret 2015

Plan mot trakasserier och kränkande behandling kalenderåret 2015 Plan mot trakasserier och kränkande behandling kalenderåret 2015 Vision Alla på Bokenskolan ska känna sig trygga. Ingen ska känna sig diskriminerad, trakasserad eller kränkt. Uppföljning av föregående

Läs mer

Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2018, arbetsmaterial

Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2018, arbetsmaterial Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2018, arbetsmaterial Vision Alla på Lapplands Gymnasium - Jokkmokk ska känna sig trygga. Ingen ska känna sig diskriminerad, trakasserad eller kränkt. Uppföljning

Läs mer

Mio Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Mio Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Mio Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling. December 2013, utvärderad september 2014 Inledning Förskolan/skolan har länge haft i uppdrag att förebygga och motverka kränkande behandling.

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Ett förebyggande arbete

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Ett förebyggande arbete Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Ett förebyggande arbete Vision: Barnet i fokus! Inledning Förskolan har en skyldighet att agera så snart någon ur personalen får kännedom om att ett

Läs mer

Danderyds gymnasium. Likabehandlingsplan

Danderyds gymnasium. Likabehandlingsplan Danderyds gymnasium Likabehandlingsplan läsåret 2018-2019 1. Vision Ambition, engagemang och gemenskap genomsyrar verksamheten på Danderyds gymnasium. Tillsammans arbetar vi i en anda av glädje, ansvarstagande

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling för Ransta skola

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling för Ransta skola Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling för Ransta skola Ransta rektorsområdes devis är LUST Via Lekfullt lärande sker Utveckling i kunskaper och Social kompetens. Detta leder till Trygghet.

Läs mer

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019 Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling för Läsåret 2018/2019 Innehåll Vision... 3 Mål... 3 Styrdokument... 3 Begreppsförklaringar... 4 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i Pysslingen Förskolor och Skolor AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier

Läs mer

Klinteskolans fritidshem

Klinteskolans fritidshem Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Klinteskolans fritidshem Läsåret 2015-2016 Reviderad 2015-09-22 Jessica Nilsson, rektor Klinte/Sanda SO Inledning Vår likabehandlingsplan och plan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Juvelens förskola Inledning Förskolan/skolan har länge haft i uppdrag att förebygga och motverka kränkande behandling. I april 2006 kom Barn- och elevskyddslagen

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. för verksamhetsåret 2016-17 Arlandagymnasiet Enligt diskrimineringslagen ska varje skola bedriva ett målinriktat arbete för att aktivt främja lika

Läs mer

Förskolan Västanvinden

Förskolan Västanvinden Förskolan Västanvinden PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Denna plan gäller till och med 31/12-15 Innehåll Vår plan Mål och vision Bakgrund Definition av centrala begrepp (enligt JämO) Ansvarsfördelning

Läs mer

Danderyds gymnasiums Likabehandlingsplan

Danderyds gymnasiums Likabehandlingsplan Danderyds gymnasiums Likabehandlingsplan läsåret 2013/2014 1. Vision I en anda av trygghet, glädje och kreativitet ska alla studerande och alla medarbetare utvecklas så att de både vill och kan ge sitt

Läs mer

Likabehandlingsplan SÄTRABRUNNS FÖRSKOLA

Likabehandlingsplan SÄTRABRUNNS FÖRSKOLA SÄTRABRUNNS FÖRSKOLA 2013 12 15 INNEHÅLL 3 (28) RÖR EJ!!! BÖRJA SKRIVA PÅ SIDAN 9... FEL! BOKMÄRKET ÄR INTE DEFINIERAT. 4 (28) INLEDNING Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk:

Läs mer

Likabehandlingsplan för Särskolans enheter och fritids

Likabehandlingsplan för Särskolans enheter och fritids för Särskolans enheter och fritids 2011-2012 3 (26) 5 (26) INNEHÅLL INLEDNING... 7 DEFINITIONER... 8 DISKRIMINERINGSGRUNDER... 9 LEDNINGSDEKLARATION... 11 Vision... 11 UPPFÖLJNING AV FJOLÅRETS ÅTGÄRDER....

Läs mer

Likabehandlingsplan. Knappen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN

Likabehandlingsplan. Knappen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Likabehandlingsplan Knappen 2014 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning Vision..2 Kartläggning/nulägesanalys.2 Förankring av likabehandlingsplanen..4 Åtgärder.5 kompetensutveckling.6

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens Förskola 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens Förskola 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens Förskola 2015/2016 Om oss På vår förskola finns det 18 barn i åldrarna 1-4 år. Vår förskola ligger mitt i samhället Boliden. Vi är 6 personer

Läs mer

Likabehandlingsarbete

Likabehandlingsarbete 2017-08-02 Likabehandlingsarbete Läsår 2017-2018 Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom förskola, skola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet samt vuxenutbildning. Sektor Barn, Utbildning

Läs mer

LIKABEHANDLINGS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

LIKABEHANDLINGS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2013-2014 Vår vision Vilhelm Mobergsgymnasiet är en liten skola där man inte är anonym och där alla känner sig trygga. Vi visar

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Musikförskolan Noten

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Musikförskolan Noten Inledning Plan mot diskriminering och kränkande behandling Musikförskolan Noten Förskolan/skolan har länge haft i uppdrag att förebygga och motverka kränkande behandling. I april 2006 kom Barn- och elevskyddslagen

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Westerlundska gymnasiet

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Westerlundska gymnasiet Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Westerlundska gymnasiet Westerlundska gymnasiets ledstjärna Westerlundska gymnasiet är en inspirerande och utmanande arbetsplats

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2016 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2016/ 2017 Hallebergs förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers

Läs mer

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling RUDSÄNGENS FÖRSKOLA Smörblomman/Diamanten november 2012- november 2013 1. Vision

Läs mer

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola årskurs 1-6 och skolbarnomsorg Läsår: 2018 2019 Innehållsförteckning

Läs mer

Skärsta friskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Skärsta friskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Skärsta friskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 -likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. 1. Inledning. Skolan är en mötesplats där alla skall känna

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Esplanadskolan år 4-9

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Esplanadskolan år 4-9 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Rektor Eva Andersson Rektor Eva Andersson 2015-01-28 1 (5) Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Esplanadskolan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäddans förskola Inledning Förskolan/skolan har länge haft i uppdrag att förebygga och motverka kränkande behandling. I april 2006 kom Barn- och elevskyddslagen

Läs mer

Likabehandlingsplan. Läsåret 2015/2016

Likabehandlingsplan. Läsåret 2015/2016 Likabehandlingsplan Läsåret 2015/2016 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 1. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 3 1.2 Bakgrund 3 1.2 Syfte 3 1.3 Metod 3 2. Definition av begrepp

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Solvallens förskola läsåret

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Solvallens förskola läsåret 2016-08-26 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Solvallens förskola läsåret 2016-17 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering enligt diskrimineringslagen och en plan mot

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15

Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15 Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15 Reviderad 2014-09-30 Vår vision på Örjansskolan årskurs 6-9 Vårt arbete mot diskriminering, mobbing och kränkande behandling utgår från 14: e kap

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium

Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium 1 (8) Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium Reviderad: 27 juni 2017 LN 2 (8) Övergripande Plan mot kränkande behandling/likabehandlingsplan Detta dokument är en övergripande

Läs mer

Från januari 2009 regleras detta i såväl Diskrimineringslagen (SFS 2008:567) samt Skollagen (SFS 1985:1100) 14 a kap.

Från januari 2009 regleras detta i såväl Diskrimineringslagen (SFS 2008:567) samt Skollagen (SFS 1985:1100) 14 a kap. Rudbeckianska gymnasiets plan under läsåret 2010/2011 för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Inledning Gymnasieskolan skall verka i överensstämmelse

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Bäckby norra förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Bäckby norra förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Bäckby norra förskola 2013-05/2014-05 Mónica Jansson Förskolechef Innehåll Vår vision... 3 Syftet... 3 Bäckby norra värdegrund... 3 Definitioner...

Läs mer

Plan. för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling

Plan. för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2017-2018 Innehåll Vision 3 Mål 3 Styrdokument och definitioner 3 Diskriminering 4 Trakasserier och kränkande

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Stamgärde skola F-6 2016-17 Revideras v. 44 2017 Inledning Enligt Diskrimineringslagen (2008:567) ska skolan upprätta en Likabehandlingsplan medan det i

Läs mer

Likabehandlingsplanen är utformad i enlighet med Diskrimineringslag 2008:567 samt Skollagens 2010:800 kapitel 6.

Likabehandlingsplanen är utformad i enlighet med Diskrimineringslag 2008:567 samt Skollagens 2010:800 kapitel 6. Likabehandlingsplan År 2016 Likabehandlingsplanen är utformad i enlighet med Diskrimineringslag 2008:567 samt Skollagens 2010:800 kapitel 6. Inledning Enligt Arbetsmiljölagen 1999:841 är Vuxenutbildningen

Läs mer

Kometskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Kometskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Kometskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2018-2019 Det händer att uttryck som jag bara skojade eller tål du inte lite skämt används till personer som precis blivit/känt sig kränkta,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens förskola 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens förskola 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens förskola 2017/2018 Om oss Metallen är en-avdelningsförskola med barn i åldern 1-4 år. Vi finns mitt i Bolidens samhälle och har nära till

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vena Friskvårdsförskola Inledning Förskolan/skolan har länge haft i uppdrag att förebygga och motverka kränkande behandling. I april 2006 kom Barn- och

Läs mer

Likabehandlingsplan för Alunskolan f - år 6

Likabehandlingsplan för Alunskolan f - år 6 1 090928 Likabehandlingsplan för Alunskolan f - år 6 All förskole- och skolverksamhet i Mörbylånga kommun ska vara fri från trakasserier och annan kränkande behandling. Alla barn och elever ska vara trygga

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hästhovens förskola

LIKABEHANDLINGSPLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hästhovens förskola LIKABEHANDLINGSPLAN Inledning Plan mot diskriminering och kränkande behandling Hästhovens förskola Förskolan/skolan har länge haft i uppdrag att förebygga och motverka kränkande behandling. I april 2006

Läs mer

Möckelngymnasiet Degerfors. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Möckelngymnasiet Degerfors. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Möckelngymnasiet Degerfors Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-19 Vision Möckelngymnasiet Degerfors skall vara en skola där alla trivs och där ingen diskriminering och/eller kränkande

Läs mer

Vuxenutbildningens plan för likabehandling och mot kränkande behandling 2013

Vuxenutbildningens plan för likabehandling och mot kränkande behandling 2013 Vuxenutbildningens plan för likabehandling och mot kränkande behandling 2013 Vision En dynamisk vuxenutbildning där man kan studera vad man vill, när man vill och hur man vill förutsätter att ingen diskrimineras,

Läs mer

Likabehandlingsplan Kungsängsgymnasiet

Likabehandlingsplan Kungsängsgymnasiet Likabehandlingsplan Kungsängsgymnasiet 2015-2016 INNEHÅLL Innehåll INLEDNING... 3 DEFINITIONER... 3 DISKRIMINERINGSGRUNDER... 4 Kön... 4 Könsöverskridande identitet eller uttryck... 4 Etnisk tillhörighet...

Läs mer

Mio Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Mio Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Mio Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Reviderad Inledning Förskolan/skolan har länge haft i uppdrag att förebygga och motverka kränkande behandling. I april 2006 kom Barn- och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Återupprättad 20151209 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Vitsippans Förskola 20151209-20161209 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering enligt diskrimineringslagen och

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Westerlundska gymnasiet

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Westerlundska gymnasiet Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Westerlundska gymnasiet Westerlundska gymnasiets ledstjärna Westerlundska gymnasiet är en inspirerande och utmanande arbetsplats

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för vuxenutbildningen i Öckerö kommun

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för vuxenutbildningen i Öckerö kommun Öckerö, 2017-08 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för vuxenutbildningen i Öckerö kommun Planen ska följa skolverkets allmänna råd: 1. konkreta mål som utgår från slutsatserna av kartläggningarna

Läs mer

Mycklingskolans Likabehandlingsplan

Mycklingskolans Likabehandlingsplan Mycklingskolans Likabehandlingsplan 2014 2015 Inledning Verksamhetsformerna som omfattas av likabehandlingsplanen är: grundskola, förskoleklass och fritidshem Ansvariga för likabehandlingsplanen: Rektor

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kra nkande behandling LÄRVUX GÄLLER FRÅN

Likabehandlingsplan/Plan mot kra nkande behandling LÄRVUX GÄLLER FRÅN Likabehandlingsplan/Plan mot kra nkande behandling LÄRVUX GÄLLER FRÅN 2018-06-01 3 (22) INNEHÅLL INLEDNING... 4 DEFINITIONER... 5 DISKRIMINERINGSGRUNDER... 7 LEDNINGSDEKLARATION... 9 LÄRVUX VISION...

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR VÅRBY SKOLOR

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR VÅRBY SKOLOR Vårby Skolor 20 augusti 2009 LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR VÅRBY SKOLOR Innehållsförteckning A. ÖVERGRIPANDE NIVÅ Ansvarsfördelning. 1 Barns och elevers delaktighet.. 2 Barns och elevers rätt till stöd. 2 B.

Läs mer

British Junior. Elevversion Verksamhetsåret Sida 1 av 5

British Junior. Elevversion Verksamhetsåret Sida 1 av 5 Sida 1 av 5 British Junior Elevversion Verksamhetsåret 2019-2020 Sida 2 av 5 British Juniors vision På British Junior har alla elever rätt att vara sig själva och bli behandlade med respekt. Respekten

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fågelviksgymnasiet Gymnasieskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fågelviksgymnasiet Gymnasieskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Fågelviksgymnasiet Gymnasieskolan Bakgrund Idag regleras diskriminering och kränkande behandling i diskrimineringslagen, skollagen, arbetsmiljölagstiftningen

Läs mer

Bergmanska Förskolan

Bergmanska Förskolan Bergmanska Förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Inledning Förskolan/skolan har länge haft i uppdrag att förebygga och motverka kränkande behandling. I april 2006 kom Barn- och elevskyddslagen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Gemensam vision för alla kommunens förskolor All förskole- och skolverksamhet i Mörbylånga kommun ska vara fri från trakasserier

Läs mer

Årliga planer gällande Kränkande behandling och diskriminering Förskola/Lofsdalens skola. Likabehandlingsplan. Hästhagens Förskola

Årliga planer gällande Kränkande behandling och diskriminering Förskola/Lofsdalens skola. Likabehandlingsplan. Hästhagens Förskola Årliga planer gällande Kränkande behandling och diskriminering Förskola/Lofsdalens skola Likabehandlingsplan Hästhagens Förskola Östra skoldistriktet År 2009 2011/12 Barn, Utbildning och Fritid Barn, 2011

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2014-09-06

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2014-09-06 LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2014-09-06 Innehållsförteckning 1. Rektors ord och skolans ansvarsfördelning 2. Definitioner 3. Svenska skolans värdegrund och vision 4. Svenska skolans

Läs mer

Likabehandlingsplan VALLASKOLAN 7-9

Likabehandlingsplan VALLASKOLAN 7-9 Likabehandlingsplan 2014 VALLASKOLAN 7-9 3 (28) INNEHÅLL INLEDNING... 4 DEFINITIONER... 5 DISKRIMINERINGSGRUNDER... 7 LEDNINGSDEKLARATION... 9 SKOLANS VISION... 9 UTVÄRDERING AV FÖREGÅENDE ÅR... 10 Mål

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Jordens uteförskola läsåret 2014/15

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Jordens uteförskola läsåret 2014/15 2014-12-01 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jordens uteförskola läsåret 2014/15 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering enligt diskrimineringslagen och en plan mot

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2018 Vår vision På Geneskolan ska alla känna sig trygga och få utvecklas utifrån sina egna förutsättningar.

Läs mer

Likabehandlingsplan Munsö förskola

Likabehandlingsplan Munsö förskola Likabehandlingsplan förskola 2013-2014 Vision På förskola skall vi främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Ingen skall i verksamheten utsättas för kränkande behandling eller trakasserier.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt plan för likabehandling.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt plan för likabehandling. Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt plan för likabehandling. Stenänga förskola Upprättad 2017-02-01 Gäller till 2018-02-15 Fastställd av Tina Johnsson (Förskolechef) Denna plan är en

Läs mer

Likabehandlingsplan ÅKRA FÖRSKOLA

Likabehandlingsplan ÅKRA FÖRSKOLA ÅKRA FÖRSKOLA 3 (26) INNEHÅLL INLEDNING... 4 DEFINITIONER... 5 DISKRIMINERINGSGRUNDER... 7 LEDNINGSDEKLARATION... 9 VISION... 10 UTVÄRDERING AV FÖREGÅENDE ÅR... 11 Mål föregående år enligt senaste planen...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vetterstorps förskola Förskolechef: Maria Välimaa 1 Vår vision Förskolan ska vara en verksamhet fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

3 (24) Likabehandlingsplan FÖRORD. [Klicka och skriv förord]

3 (24) Likabehandlingsplan FÖRORD. [Klicka och skriv förord] Ängshagens skola och Fritidshem 2011-2012 3 (24) FÖRORD [Klicka och skriv förord] 5 (24) INNEHÅLL INLEDNING... 7 DEFINITIONER... 8 DISKRIMINERINGSGRUNDER... 9 LEDNINGSDEKLARATION... 11 Vision... 11 UPPFÖLJNING

Läs mer

Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014

Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014 Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014 Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplanen

Likabehandlingsplanen 1 Likabehandlingsplanen 1. Inledning 1.1 Verksamhetens ställningstagande 1.2 Till dig som vårdnadshavare 2. Syfte och åtgärder 2.1 Syftet med lagen 2.2 Aktiva åtgärder 2.3 Ansvarsfördelning 2.4 Förankring

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2014-10-27 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2014/ 2015 Näckrosvägens förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. för Fågelviksgymnasiet och Fågelviks gymnasiesärskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. för Fågelviksgymnasiet och Fågelviks gymnasiesärskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Fågelviksgymnasiet och Fågelviks gymnasiesärskola Bakgrund Idag regleras diskriminering och kränkande behandling i diskrimineringslagen, skollagen,

Läs mer

Likabehandlingsplan Vuxenskolan SV Göteborg

Likabehandlingsplan Vuxenskolan SV Göteborg Likabehandlingsplan Vuxenskolan SV Göteborg 2015 Vuxenskolan, Likabehandlingsplan Sida 1 Innehållsförteckning Bakgrund och uppdrag... 3 Lagens syfte... 3 Vuxenskolans värdegrund... 3 Övergripande mål för

Läs mer

Barn och elevers delaktighet Eleverna utvärderar likabehandlingsplanen varje läsår och kommer med förslag på förändringar och förbättringar.

Barn och elevers delaktighet Eleverna utvärderar likabehandlingsplanen varje läsår och kommer med förslag på förändringar och förbättringar. Likabehandlingsplan A. ÖVERGRIPANDE NIVÅ Enhetens övergripande mål för likabehandling Alla elever är trygga i skolan. Alla elever behandlas lika oavsett kön, etisk tillhörighet, religion eller andra trosuppfattningar,

Läs mer

Likabehandlingsplan. Komvux Örebro 2012/2013

Likabehandlingsplan. Komvux Örebro 2012/2013 Likabehandlingsplan Komvux Örebro 2012/2013 Innehållsförteckning Inledning 3 Värdegrund 3 Bakgrund 3 Definitioner av begrepp 4 Elevers rätt till stöd 6 Åtgärder vid kränkande behandling 6 Förebyggande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Prästkragens Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Prästkragens Förskola Bjuvs förskolor En känsla av härlighet! Återupprättad dec 2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Prästkragens Förskola 151210-161210 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling Sunne kulturskola

Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling Sunne kulturskola Datum Sida 2014-03-12 1 (11) Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling Sunne kulturskola Upprättad 20140312 Dokumentägare Tuula Dajén Kulturchef Giltighetstid: Tillsvidare Postadress Besöksadress

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018 Om oss Malmen är en enavdelningsförskola som ligger belägen i ett villaområde i utkanten av samhället. Vår barngrupp består

Läs mer

Särskild utbildning för vuxnas plan

Särskild utbildning för vuxnas plan Särskild utbildning för vuxnas plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Lärcenter Falköping, maj 2013. Kontaktpersoner personal: Kerstin Larsson

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För. Pedagogisk omsorg. Läsår 2012/2013

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För. Pedagogisk omsorg. Läsår 2012/2013 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För Pedagogisk omsorg Läsår 2012/2013 Vision All förskoleverksamhet inom enheten ska vara fri från trakasserier och kränkande behandling. Våra verksamheter

Läs mer

3 (26) Likabehandlingsplan

3 (26) Likabehandlingsplan 3 (26) 4 (26) INNEHÅLL INLEDNING... 5 DEFINITIONER... 6 DISKRIMINERINGSGRUNDER... 7 LEDNINGSDEKLARATION... 9 Vision... 9 UPPFÖLJNING AV FJOLÅRETS ÅTGÄRDER.... 10 SAMVERKAN MED BARN/ELEVER... 13 KARTLÄGGNING...

Läs mer

Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan

Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan Innehåll INLEDNING... 3 REGELVERK, LAGAR och BEGREPP... 3 Tre viktiga begrepp... 3 Kränkningar... 3 Diskriminering... 3 Mobbing... 4 RUTINER

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014/2015 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Vad står begreppen för?... 4 Likabehandling... 4 Diskriminering... 4 Direkt

Läs mer

Nybro kommun Hanemålaskolan. LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan

Nybro kommun Hanemålaskolan. LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan Nybro kommun Hanemålaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan Fritidshem och förskoleklass 2018-2019 Likabehandlingsplan för Hanemålaskolan En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling.

Läs mer

Likabehandlingplan Finningeskolan Strängnäs kommun

Likabehandlingplan Finningeskolan Strängnäs kommun Likabehandlingplan Finningeskolan 2014-15 2014-09-18 Strängnäs kommun 1 Innehåll Inledning... 3 Del 1... 4 1.1 Värdegrund, vision och mål... 4 1.2 Förankring och ansvar... 4 1.3 Utvärdering av föregående

Läs mer