Brand på Fliskär utreds av polisen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Brand på Fliskär utreds av polisen"

Transkript

1 Nummer 1 årgång 21 Februari 2012 Familjeäventyr till Sankt Petersburg Brand på Fliskär utreds av polisen Sviter efter stormen Dagmar tre båtar omkullblåsta Bussresa till vårens båtmässa Foto: Jan Olsson

2 - 2 - Ordförandes ord Nu när vintern äntligen har fått ett bättre grepp om land och hav tänkte man att det verkligen är läge att fundera på andra saker än båten och passa på att åka lite skidor, men den senaste tiden har båten verkligen legat i fokus. Vi reagerade väl alla när vi hörde och läste om den senaste incidenten och branden vid Fliskärsvarvet. Alla vi båtägare kände säkert samma oro och for ner till hamnen för att titta till sin båt. Om jag har fått rätt uppgifter var det tre båtar som totalförstördes och några till som skadades av någon förövare. Tänk allt arbete och energi som lagts ned på respektive båt samt pengar och tid! Jag beklagar och känner verkligen för dem som råkade illa ut. Förutom denna senaste händelse hade vi även incidenter med stormvindar under julhelgen som även den gjorde att flera båtar skadades och presenningar blåste sönder etc. Så vidare till trevligare saker. Jag vill passa på att tacka för visat engagemang vid senaste årsmötet. Det var många frågor och diskussioner i samband med alla framföranden, så kvällen blev rätt sen innan den goda italienska buffén kunde intas. Jag läste nyligen i Gefle Dagblad att det finns önskemål om att försöka anordna en föreläsning med världsomseglaren Sven Yrvind, vi tar till oss detta inom Eggegrundskretsen och återkommer med information om kommande föreläsningar inför höstterminen. Nästa större arrangemang är båtmässan i Älvsjö under mars. Anmälan kring detta kommer att finnas på hemsidan. I år ska även jag och någon av alla familjemedlemmar följa med den gemensamma resan. Det var flera år sedan vi senast var ner på vårens stora mässa Allt för Sjön. Andra återkommande vårarrangemang är prylbytardagen samt sjösättningsfesten i maj, varmt välkomna även dit! Daniel Eklund Ordförande Eggegrundkretsen

3 Innehållsförteckning Ordföranden har ordet s 2 Nya medlemmar s 3 Ny styrelse s 4-7 Sankt Petersburg tur o retur 8-13 Linjettföreläsning s14-15 Kjells artikel s Sviter från Dagmar s. 20 Båtmässa Allt för sjön s 22 Nya SXK webben riks s 24 Misstänkt mordbrand s Kalendarium s Nya medlemmar - välkomna till kretsen Peter Helgesson Söderhamn Ulf Strand Gävle Lena Thilas Strand Gävle OBS: Ni medlemmar som har bytt e- mail kan höra av sig till SXK:s kansli. info@sxk.se Rättelse 1. I förra numret stod det felaktigt att Kompassen firar 20 år, den firade 20:e upplagan. 2. På sidan 10 ska det vara Göran som är skepparen, inte sonen Johan. 3. Bilderna här är tagna av Mikael Berggren, inte Åke Lorestig. Information om Svenska Kryssarklubben Eggegrundskretsen Bankgiro Ordförande Daniel Eklund Hemlingbyvägen 64 B Gävle Tel: daniel.eklund@skb.se Kassör Mikael Berggren Bäckvägen 3, GÄVLE Tel: , mikael.berggren@tyrens.se Sekreterare: Cecilia Olsson Tel: , Layout: Angelika Fredrikson, SXK Eggegrundskretsen

4 - 4 - Ny styrelse Daniel Eklund - Ordförande och ansvarig i 24- timmars Adress: Hemlingbyvägen 64B, Gävle tfn: , e-post: daniel.eklund@skb.se Detta är mitt andra år i styrelsen. Jag bor med sambo och tre barn och vi har sedan i september 2008 börjat segla vår Hanse 350. Den tid som jag inte seglar, åter finns jag ibland som skeppare på någon av sjöräddningssällskapets båtar i Gävle. Cecilia Olsson - sekreterare, representant i kvinna ombord och Information och marknadsföringsgruppen Adress: Strandvallen 6, Gävle tfn: , e-post: cessan@gavlenet.se Jag seglar tillsammans med min man Kjell och våra hundar Kajsa och Stella. Vi har fyra söner som delar vårt intresse för segling och Hampus sitter dessutom i Eggegrundskretsens styrelse. Vi har en Elan 333 som nu är inne på sitt 12:te seglingsår och våra långseglingar har sträckt sig till Danmark och Norge. I år planerar vi se att segla till Rügen och några Nordtyska städer. PS: Inget nytt i Norgehistoren Mikael Berggren - kassör och ansvarig för 24-timmars Adress: Bäckvägen 3, Gävle tfn: , e-post: m.berggren68@gmail.com Detta är mitt fjärde år i styrelsen. Jag och min fru Anna våra två söner och hunden seglar en Conqubin 38.

5 - 5 - år 2012 Jan Olsson - Hamn och Farledskommitén, representant i Hamn och Farled Riks, samt vice ordförande Adress: Södra Kungsgatan 40A, Gävle tfn: , e-post: jan.m.olsson@ericsson.com Jag och min sambo Sussie har seglat några säsonger och funnit denna hobbie helt underbar. Vi är båda uppvuxna vid havet och alltid haft sjön som intresse, men vi hade i princip inte seglat tidigare innan vi skaffade vår första segelbåt år Vi har nu hunnit skaffa vår tredje segelbåt som är en Hanse 325 med namnet Juni. Per Bejerstål - Båtteknik kommittén, representant båttekniska nämnden Riks Adress: Stenbacksvägen 14, Sandviken tfn: , e-post: per.bejerstal@telia.se Detta är mitt tredje år i nämnden. Gunilla och jag seglar tillsammans Euphori, en Eloge 38. Vi köpte henne 2009 efter att ha varit båtlösa en lång sommar. Angelika Fredrikson - redaktör Kompassen, kontaktperson Informationsnämnd Riks, SXK webbgruppen Riks, delansvarig Information- och marknadsföringsgruppen. Adress: Brynäsgatan 71, Gävle tfn: e-post: gavadasbyra@gmail.com Detta är mitt andra år i styrelsen. Jag och min man Lars och våra två katter började segla en Rock 20 år Efter fyra somrar vill vi ha lite mer komfort, och håller nu på att bygga en Colin Archer.

6 - 6 - Hampus Olsson - Utbildning, Tant Storm Adress: Kaserngatan 61, Gävle tfn: e-post: hampusol@kth.se Mitt första verksamhetsår har passerat i SXK Eggegrundskretsens styrelse. Jag har nu blivit tilldelad ansvaret för Utbildning samt blivit kontaktperson för våran If-båt Tant Storm. Under det kommande året hoppas jag erbjuda intressant utbildning med anknytning till båt och hav. Jag hoppas också att våran egen segelbåt kommer att utnyttjas friskt av våra medlemmar under den kommande säsongen. Jag är bosatt i Gävle och arbetar på Sandvik. Givetvis har jag ett stort intresse för båt och hav, där jag gärna seglar, paddlar kajak och försöker lära mig vindsurfa. Under de kallare årstiderna präglas jag mer för att åka skidor av de flesta slag, men båtsäsongen kommer snabbare än vad man kan tro. Vi ses! Delansvarig i eskader. Erik Nordström - Ungdomsverksamhet Adress: Gröneborgsgatan 68, Gävle tfn: e-post: erik.nordstrom@conovus.se Utvandrad norrbottning som 1994 stannade vid Norrlands sista utpost, Gävle. Seglar egen båt sedan 2007 efter att tidigare ha hyrt och seglat med kompisar. Nu seglar familjen en Albin Nova från -85 som klingar det grammatiskt felaktiga namnet Grand Vitesse. Tur att så få kan franska! Vi åker gärna på längre semesterturer och såväl Höga Kusten och St:Anna/Gryt som Ålands skärgårdar har vi smakat på. Min huvudroll i styrelsen blir att ansvara för nämnden SXK-ung. Nämndens syfte är att väcka intresse för segling och sjöliv samt att stärka kunskaperna genom utbildning och praktik. Verksamheten är tänkt att rikta sig till barn, ungdomar och unga vuxna. Tant Storm tror jag t.ex. kan vara en bra resurs vid aktiviteter. Samarbete med andra sjöinriktade ungdomsorganisationer inom Eggegrundskretsens område är också en möjlighet.

7 - 7 - Kenneth Garph - ansvarig för eskadrar och representant i Riks Eskadernämnd. Adress: Södra Köpmangatan 13 E, Gävle tfn: , e-post: ken.g@telia.se Detta är mitt tredje år i styrelsen. Jag har haft båt i cirka 20 år, först en mahognysnipa på sju meter. Min nuvarande båt är en Nautilus, motorseglare på 9,6 meter. Jag har varit med i SXK i ett antal år och gick med främst för att kunna använda bojarna som finns utlagda runt vår kust. Tycker att det är härligt att segla när det är alldeles tyst och bara lite vågskvalp. Åke Lorestig - delansvarig Informationskommittén Adress: Tullgrindsvägen 40, Gävle tfn: , e-post: ake.lorestig@mbox200.swipnet.se Detta är mitt fjärde år i styrelsen. Under har jag varit redaktör för Kompassen. Jag har alltid varit intresserad av båtar, särskilt segelbåtar. Hustrun Sara och jag seglar vår till hälften ägda Baccant 36. Anders Kedbrant - delansvarig Båtteknisk kommittén Adress: Hedesundavägen 6, Valbo tfn: e-post: anders.kedbrant@tele2.se Detta är mitt andra år i styrelsen. Min fru Gill, jag och våra två labradorer seglar en Ballad. Jag gillar tekniska ting och sysslar gärna med båtel och motor. Navigation i alla former gillar jag också.

8 - 8 - FRÅN GÄVLE TILL ST. PETERSBURG MED FORTINA Vintern 2010 började vi att planera en seglats till St. Petersburg. Genom Svenska Kryssarklubbens agent i Ryssland fick vi god hjälp med all pappersexercis. Visum, passkopior, båtspecifikation och en hel massa andra blanketter. Han bokade också gästplats i en av de två hamnar i St. Petersburg där man kan ligga som gästande båt. Hela familjen följde med. Jag Ann-Marie, min man Gustaf och våra tre barn, Erik 18 år, Anna 17 år och Kristin 13 år. Lite trångt är det i Fortina men det fungerar bra. Vi lämnade hemmahamnen i Gävle på midsommaraftons eftermiddag men fick direkt vända åter för att hämta guideboken till St. Petersburg som vi glömt. Lite hopplöst kändes det att behöva vända ytterligare en gång för att få med kikaren. Så äntligen var vi på väg mot Åland. Soligt och varmt, sydvästlig vind 4-5 m/s. Så småningom stiltje men mycket gammal sjö. Flickorna och jag blev sjösjuka. Efter många timmars segling anlände vi till Hamnsundet på Saltvik vid femtiden på morgonen. Vi sov länge, gick en promenad, tankade och fick tips på fin färdväg från Hamnsundet utanför utmärkt område. Kl avgick vi, en fin och solig dag, lugnt och stilla. Vi såg inte en båt under hela dagen. Vi lade till för natthamn på Enklinge och fortsatte sedan dagen därpå till Helsingeholm. Vi hade köpt en finsk- svensk gästhamnsguide som var väldigt dyr men mycket bra. Nu lämnade vi Åländskt farvatten för fortsatt segling i Skärgårdshavet. Fantastiskt vackert överallt och dessutom strålande sommarväder. I Hangö låg vi i en stor fin gästhamn med alla bekvämligheter. Eftersom gästhamnen var byggd på småskär med pontoner utan landförbindelse fick vi åka minifärja in till fastlandet. I Hangö passade vi på att proviantera lite och äta pizza. Från Hangö avgick vi vid 10-tiden på förmiddagen och anlände till Helsingfors tretton timmar senare. Ganska trötta lade vi till i gästhamnen på Sveaborg. Ett fantastiskt och fascinerande ställe. Kranar, stor torrdocka, gamla byggnader och båtar.

9 - 9 - Erik Sjöberg hissar ryska flaggan på väg in mot Sankt Petersburg. Foto: Ann-Marie Sjöberg kliv ombord du också! Hos oss möts du av genuint båtintresserade personer och försvinner inte i mängden. bli en i ett exklusivt gäng du också! ring Försäkringen din båt Förtjänar!

10 Eftersom vi var angelägna att komma till St.Petersburg inom rimlig tid kunde vi inte segla i den utsträckning vi hade önskat utan har gått en hel del för motor. Vi lämnade Helsingfors tidigt på morgonen och hade tagit sikte på Fagerö. Där var det fullt i gästhamnen och vi var tvungna att ligga långsides utanför en annan båt för att få plats. Förklaringen till trängseln var att det var dans den kvällen. Vi hade funderingar på att avgå mot gränsen under kvällen men, ett rejält sommaråskväder gjorde att vi beslöt oss för att ligga kvar. På morgonen fanns det gott om plats och vi flyttade oss till en egen plats. Vi passade på att se oss omkring, duscha och proviantera. Vi såg till några utländska båtar men inte många och inga svenska. Innan vi lämnade finskt farvatten skulle vi till Sjöbevakningsstationen på Haapasaari (Aspö) för att klarera ut. Vi hade fått instruktioner av vår ryske agent att gå in i ryskt farvatten mellan två angivna bojar och anropa den ryska kustbevakningen. Vi fick därefter inte lämna den utmärkta farleden. Vi hissade rysk gästflagg och började den lååånga resan in mot St. Petersburg.Vi visste ju att Finska viken är djup men det kändes ändå som att den aldrig tog slut. Vi låg så långt styrbord vi kunde i farleden för att hålla undan från alla lastfartyg och passagerarbåtar som passerade oss. Så småningom kom vi till Kronstadt, den fästning som ligger i inloppet till St. Petersburg och trodde Tidig morgon i Hamnsundet på Saltvik, Åland. Sonen Erik och maken Gustaf Sjöberg. Foto: Ann-Marie Sjöberg

11 att vi snart skulle vara framme, men det var många timmar kvar. Det var mycket trafik, allt från lastfartyg, pråmar och militärfartyg till en segelskuta, motorbåtar och segelbåtar. Dessutom gick det snabba bärplansbåtar i skytteltrafik fram och tillbaka. Vi lyckades navigera oss fram till tullhuset där vi skulle anmäla oss. Vi fick vänta en bra stund innan en tulltjänsteman kom och kontrollerade oss genom face control. Sedan fick vi vänta en stund till innan näste tulltjänsteman kom för att inspektera båten men därefter kunde vi bege oss mot hamnen där vi bokat gästplats. Vi låg i River Yacht Clubs hamn. En gammal (150 år) anrik båtklubb som överlevt kommunisttiden. Nu ägs nya hamnen av staden och en marina vilket har gjort att det mest är stora fina motorbåtar som ligger där. De gamla segelbåtarna har fått dra sig undan till lite mer spartanska områden. Hamnen var egentligen inte alls anpassad för gästande båtar på det sätt vi är vana vid. Vi hade möjlighet att låna dusch i personalutrymme i källaren. Två toaletter fanns det i närheten vilka vi delade med en restaurant som låg intill. Det fanns ingen kiosk eller affär i närheten utan man fick promenera några hundra meter för att komma till trådbussen och sedan åka några hållplatser för att komma till närmaste affär. Vi vågade inte fylla på vatten i båten utan släpade stora vattenflaskor från affären. Det var trevlig och hjälpsam personal och även om inte alla pratade engelska så bra så gick det att göra sig förstådd. Det fanns mycket att se men eftersom det var så oerhört varmt närmare 40 grader orkade vi inte så mycket åt gången. Sonen flög hem redan efter tre dagar men vi andra stannade fem dagar. Det var samma procedur när vi skulle lämna Ryssland som när vi kom. Först till tullen för att klarera ut, vilket tog sin tid och sedan följa den utstakade farleden tillbaka till Finland. Vi frågade om det fanns möjlighet att gå längs med kusten i stället och det hade vi kunnat göra men vi hade inte tillåtelse att gå iland. Som tur var hade vi lugnt och fint väder under resan tillbaka och ankom till Haapasaari (Aspö) tidigt på morgonen. Vi låg kvar där och kände oss nästan hemma igen. Badade och slöade i det härliga sommarvädret. Från Haapasaari gick vi sedan till Lovisa och därifrån till Helsingfors. I Helsingfors låg vi nu vid Nyländska Jaktklubben mitt i centrala Helsingfors. Vi låg kvar en dag i Helsingfors och passade på att vila och shoppa lite. Vi lämnade Helsingfors tidigt på morgonen och ankom till Hangö på kvällen. Det var förfärligt varmt, vi badade från båten under färden för att stå ut. Från Hangö gick vi mot Kökar och lade till där sent kvällen därpå. Vi hade tur och fick en gästplats trots att det såg omöjligt ut. Vi gav oss iväg igen morgonen därpå

12 och funderade så småningom på varför vi var helt ensam segelbåt. Maken anade oråd och jodå, den tänkta leden stängdes av en bro. Navigatören (undertecknad) fick skämmas men lyckades hitta en - visade det sig genväg. Ankom till Mariehamn på kvällen och fick den sista gästplatsen. På grund av Ålands Sjödagar och FM för 606 fanns det inte en ytterligare gästplats att uppbringa. Flera båtar fick helt enkelt vända om. I Mariehamn passade vi på att titta på fina snipor i sjökvarteren, laga toaletten (maken alltså), titta på 606:or och slöa lite. Vi började längta hem och avgick från Mariehamn kl svensk tid för att lägga till hemma kl Precis när vi lagt fast hann kallfronten ifatt oss och regnet började. Vi har haft en fantastisk semestersegling under dryga tre veckor. Ett äventyr att tänka tillbaka på under den mörka och kalla tiden på året. Vår rutt: Gävle Hamnsundet Enklinge Helsingholm Hangö Helsingfors Fagerö St.Petersburg Haapasaari (Aspö) Lovisa Helsingfors Hangö - Kökar Mariehamn Gävle. Text: Ann-Marie Sjöberg På hemsidan finner du alla våra båtar!

13 Gustaf, Anna och Kristin beundrar sniporna i Mariehamn. Foto: Ann-Marie Sjöberg

14 Linjett - ett generationsföretag Vi är många som drömt om att bygga vår egen båt. Men hur gör man egentligen? I slutet av november förra året gav far och son Gustafsson från Rosättara Båtvarv oss inblicken i hur det kan gå till när proffs konstuerar båtar. Till föreläsningen förväntades cirka 25 personer, men det kom dubbelt så många. Rosättra Båtvarv är ett familjeägt företag i flera generationen som specialiserat sig på att bygga och serva sin egen konstruktion av segelbåten Linjett. Det var i september 1886 som Erik Jansson från Rosättra gård började att bygga båtar. Sedan dess har det bara fortsatt att byggas båtar, något som gör varvet till ett av landets äldsta. Mats driver varvet med sina söner Daniel, Kristoffer och Markus. Vi bygger båtarna mycket traditionellt och kundanpassat. Beprövade och gedigna konstruktioner används. Vi söner försöker digitalisera mer och modernisera processen, säger Daniel Gustafsson. Samtidigt som det är vårt arv som alltid skall återspeglas i dagens båtar. Plastbåt i 1:10 modell Då berättar Mats Gustafsson hur han på 60- och 70-talet byggde Laurinkostrar och kappseglade mot de snabbare plastbåtarna som började produceras. Tanken på en egen segelbåt av plast började väckas hos de tre bröderna Ola, Jan och Mats Gustafsson. De skapade en båt i 1:10 modell och testade denna i badkaret, och tog med den till Vätö-sundet. När flytlägen, skrovlinjer och deplacement sedan stämmde med de eftersökta formerna så kapades modellen upp och en spantruta kunde ritas. Därefter så bygdes ett fullstort skrov med däck och inredning. Sedan provseglades den på kappseglingar. Så går det till än idag. Efter en sommar med tester görs eventuella justeringar och en form skapas. Efter det börjar serieproduktionen. Utvecklingsprocessen tar sin tid men de klassiska modellerna skall hålla i år så det är viktigt att samtliga båtar blir bra, säger Daniel Gustafsson. Att bygga klart en båt tar cirka sex till åtta månader med två man, då är lamineringen av skrov och däck inte medräknat. Detta tar ytterligare ett par veckor. Färdiga båtar populärast För några år sedan var det mycket populärt att beställa ett färdigt skrov och

15 däck, det vill säga båten var klar till 75 procent, sedan satte ägaren själv in interiör eller delar av interiören. De får fortfarande sådana beställningar på halvfabrikat, men det har blivit vanligare med beställningar på helt färdiga båtar, något som dominerar produktionen idag. Detta beror främst på att byggprocessen blir komplexare och installationerna blir svårare att hantera, samtidigt som värdet på båtarna har stigit. Text: Angelika Fredrikson Daniel Gustafsson (t.v.) håller handen på den senaste modellen. Mats Gustafsson (t.h.) började bygga den första plastmodellen på 70- talet tillsammans med sina bröder efter att ha tävlat mot andra båtar byggda i plast. Foto: Hampus Olsson

16 Gammal kärlek rostar aldrig Till slut sågs vi igen. Efter 50 långa år utan en enda kontakt. År 1962 tillbringade vi ett helt underbart sommarlov tillsammans, fram och tillbaka mellan Danmark, Tyskland, Finland och Sverige. Men, när sommarlovet var över tog också vår bekantskap slut. Men så låg hon plötsligt där vid en kaj i Helsingfors M/F Tärnö en f d ångbåt på 330 ton. År 1962 kunde fortfarande alla skolungdomar få sommarjobb om de ville, åtminstone om man var år. Skulle man gå på sjön måste man dock vara 16 år. Eftersom jag var ett år yngre än mina klasskompisar, blev jag otroligt avundsjuk när de året före berättade om att de skulle gå på sjön under sommarlovet. Inte blev avundsjukan mindre när de kom hem och berättade om sina turer till Sydamerika, Medelhavet och USA, och allt de varit med om. Redo för äventyret Men 1962 då var även jag 16 år. Jag gick till Arbetsförmedlingen och sa att jag ville ut på sjön. Det skulle gå bra, men först lite pappershantering och läkarundersökning. När Wassermann-provet (en smärre åderlåtning) visade att jag inte hade syfilis så var allt klart. Sånär som att det inte längre fanns plats på några båtar till Rio eller New York eller Casablanca. Det man kunde erbjuda var Stor kustsjöfart det vill säga Nordsjön - Östersjön Bottenhavet. Men för en inlandsbo som jag lät det tillräckligt bra så jag tog emot tåg- och bussbiljett ner till Bovallstrand i Bohuslän där jag skulle mönstra på. När bussen äntligen kom över det sista krönet före Bovallstrand kunde jag se ett litet fartyg nere vid en kaj. Det var M/F Tärnö, ett nitat lastfartyg på 330 dödviktton. När hon byggdes år 1900 hette hon Mars, sedan Anton och nu hette hon Tärnö. Ni vet: Fruar och båtar de byter namn när de byter ägare. Så var det i alla fall förr i tiden. Från början var Tärnö (Mars) utrustad med ångmaskin men den ersattes 1949 med en dieselmotor som nu drog hiskeliga mängder smörjolja. Jag höll på att vända innan jag gick ombord när jag fick se att man höll på att fylla hela båten med gatsten. Men man fick syn på mig från fartyget och jag välkomnades ombord. I och med att jag klev ombord blev vi Sveriges enda fullbemannade fartyg: Kapten Hugo Görling, Styrman Ante, en matros, en kocka och två jungmän, varav jag var den ene. Gatstenen skulle till Luleå, men innan dess behövde vi bunkra i Smögen. På

17 vägen dit, det är väl ungefär som från Fliskär till Lövgrund, så blev jag sjösjuk trots att vattnet var nästan blankt. Jag fick gå till kojs tidigt och nästa dag var jag bra. Senare under sommaren fick jag revansch när både matros, kocka och den andre jungmannen låg däckade av en rejäl kuling. Då stod jag och styrde på väg mellan Pateniemi, Uleåborg och Århus i Danmark. Vi hade lastat brädor i Pateniemi, högt över däcket, så det gungade rejält. Hälsa på fruarna Det var andra tider då. När vi gick vidare från Smögen mot Luleå så blev vi tvungna att stanna över natten i Halmstad. Där bodde styrman och han hade inte träffat sin fru på länge. Sedan stannade vi i Kalmar för inte heller kapten hade träffat sin fru på länge. Däremellan hann vi med att ligga och driva och tuta i Öresund på grund av dimma. Vi passade på att pilka lite torsk till en oväntat fin middag den kvällen. Vi gick genom Stockholms skärgård en klar sommarkväll när solen knappt gick ned. En otroligt vacker kväll och natur som egentligen borde medfört att jag skulle blivit sjöman för alltid. Men i den där åldern så var det många intressen som drog åt olika håll. Ja, sen blev det ett stopp på Blidö också där skepparen och styrman hade gemensamma vänner. Vi jungmän smorde på oss det nyligen inhandlade Floridavattnet och fick gå på promenad och dricka te med döttrarna i familjen. Vi kom till Luleå så småningom och kunde lossa gatstenen. Sedan kajkade vi runt mellan Finland, Sverige, Danmark och Tyskland den alltför korta sommaren. Peters Bar i Århus finns visst inte längre. Eternitfabriken i Lomma är tack och lov nerlagd och det krävdes tydligen mer än en last eternitrör för att få asbestos. Och skyltfönstren på Klemenstrasse i Lübeck, som var så olik julskyltningen hemma i Avesta, ser nog annorlunda ut nu. En sommar på ett så pass litet fartyg var egentligen det bästa som man kunde få. Jag fick prova på allt: Styra, ta ut kurser, knacka rost, sköta maskin, vara utkik i dimman, hjälpa till med lastning och lossning och fick se att världen var lite större än Avesta och Dalarna. Men sen tog sommaren slut, studierna krävde mer tid och jag tappade kontakten med mina vänner på Tärnö. Hösten 2011, knappa 50 år senare, höll jag ett föredrag på Club Maritime i Gävle om vår segling i Norge. För att vara lite rolig, så började jag med att säga att jag från början är en landkrabba men att jag hade en tidig knytning till sjöfart och Gävle eftersom M/F Tärnö då ägdes av en lots i Gävle. En åhö-

18 rare började då skruva lite på sig, det blev lite fnitter och så sa hans kompis: Han har också ägt Tärnö! Vi pratade en del efter föredraget och då fick jag reda på att Tärnö, eller Anton, eller Mars som den också hetat fortfarande existerade. Den hade senast legat som restaurangbåt i Helsingfors. Även om den var i dåligt skick så flöt den och låg troligen kvar i Helsingfors. Besöka ett gammalt skrov Minnen dök upp och en plan om en nostalgitripp för att få se Tärnö en gång till tog form. Det fanns några billiga resor till Helsingfors i januari. Hustrun Cecilia följde också med, även om hon var lite tveksam till att åka så långt för att titta på en gammal plåtskorv. Helsingfors Turistbyrå ordnade en kontakt på Helsingfors Hamn som mailade en kartskiss som visade att Mars, som hon nu hette igen, låg vid en kaj i Sompasaari. Samtidigt skulle vi kolla om man skötte om briggen Gerda på ett sätt som hon förtjänade. Allt klart, en söndag i januari landade vi på Vanda flygplats. Efter att ha installerat oss på hotellet kunde jag efter ett par timmars vandrande återse Tärnö/Mars där hon låg vid en vintrig kaj. Skymningen var skonsam mot henne men gjorde fotografering

19 Kjell framför Tärnö vid kajen i Sompasaari i Helsingfors Foto: Cecilia Olsson svår så vi beslöt oss för att återvända nästa dag. Nästa dag var ljuset för fotografering bättre. Och visst kunde jag känna igen Tärnö, men hon hade åldrats. Men vem har inte det på 50 år? Några nitar hade gett upp så de var igensvetsade, styrhytten såg bedrövlig ut, mastkranarna var borta och så hade man satt upp en kökshytt mitt på, samt hade ett restaurangtält över aktre lastutrymmet. Nu var hon gråblå men det dolde inte alla rostfläckar. Så även gammal kärlek rostar, men trots det blev det en riktig nostalgitripp. En annan yngre bekant vi hälsade på var Gerda. Hon låg så fint vid Vedkajen på östra sidan av Helsingfors centrum. Låg och vilade över vintern och gjorde sig beredd att ta ombord gäster till sommaren. Hoppas hon tar en tur till Gävle. Namnet är fortfarande Gerda, Gefle och vid landgången tyckte jag att jag såg en skylt där det stod Välkommen ombord. Text: Kjell Olsson

20 Dagmar rev ner tre båtar Mitt under julhelgen sveper stormen Dagmar in över Sverige, och Fliskär. Med sina starka vindar blåser hon av presenningar, lever om, och lämnar permanenta skador efter sig. Samma dag som det hände såg jag på nyheterna att det var Gävleborg som var drabbat, säger båtägaren Ronnie Helin. Hur fick du reda på att din båt var drabbad? Jag firade jul i Jämtland och hade hört att en storm var på väg mot Sverige. Senare på kvällen var det en vän som ringde och berättade vad som hänt. Hur har båten skadats? Det är krosskador på sidan av båten. Rodret sitter lite snett och det går inte att vrida det helt ut i ena ändläget. Är den försäkrad? Den är helförsäkrad. Går den att renovera och att segla, eller måste du köpa en annan båt? Vet inte ännu. Hur blir det med segling i sommar? I somras tyckte vi att ungarna var stora nog för en rejäl segeltur. Vi gjorde i ordning båten och seglade ner till Stockholms skärgård. Vi låg ute i två veckor. Tanken var att göra om det nu i sommar. Alternativet kan bli en bilsemester med tält. Text: Angelika Fredrikson

21 Skrovet krossades ordentligt när båten blåste ner. Foto: Ronnie Helin Specialsömnad till båtar husvagnar husbilar bussar lastbilar tält vindskydd soltak mm. Rälsgatan 6B, Gävle Tel , info@syverksta.se,

22 Allt för sjön - Älvsjömässan Nu är det snart dags för vårens båtmässa. Du vet väl om att kretsen chartrar en buss för detta ändamål? När: 10 mars Tid: Klockan 8:00 avgår bussen från Lantmäteriets parkering (Gävle). Pris: 300 kronor för resa tur och retur samt inträde. För icke medlemmar kostar det 350 kronor. (Tips: passa på att bli medlem direkt på bussen och betala medlemspriset istället!) Anmälan: Sätt in pengar på Eggegrundkretsens bankgiro: Kom ihåg att skriva vem/ vilka ni är och ett kontonummer som vi kan sända tillbaka pengarna på om det mot förmodan skulle bli för få anmälningar. Sista dag för anmälan är 28 februari. Vid eventuella frågor kontakta: Cecilia Olsson, tfn: Varmt Välkomna!

23 - 23 -

24 Kryssarklubbens nya webb - Efter många års användande hade Svenska Kryssarklubbens webblösning blivit statisk och kändes gammal. SXK beslöt för dryga året sedan att utveckla en ny lösning. En lösning som förutom ett modernare gränssnitt skulle kunna administreras på ett enkelt sätt och av många personer - funktionärer på alla nivåer. Utifrån den kravspecifikation som arbetades fram fick en webbdesigner i uppdrag att rita den nya webben. Det visuella intrycket skulle kännas hav och sommar - att längta ut på havet och bli inspirerad att ge sig iväg på en kort eller lång seglats för segel eller motor. Och där lyckades man bra. Ny webb ett lyft Vad som inte riktigt lyckades så bra var jobbet med att bygga sajten. Det jobbet tog av olika anledningar mycket längre tid än vad som beräknades. skulle ha varit klar den sisata april ifjol - men icke. Nu i januari 2012 känns den någorlunda klar för att gå vidare mot en version 2.0. Nästan ett år försenad. Trots lite motgångar har SXK nu en ny webb och det är verkligen ett lyft för verksamheten och oss medlemmar. Det viktiga nu är att alla börjar använda de funktioner som finns i den - surfar in och aktivera era webbkonton. Med en personlig inloggning så kommer man djupare in i webben och får tillgång till mer unik information än en som endast besöker webben som gäst. Unik info för medlemmar Under rubriken Sjökort kommer medlemmar att få tillgång till unik Kryssarklubb information som t.ex positionerna för alla de blå-bojarna längs våra kuster. Förutom alla de tips om platser och leder som medlemmar inom sinom tid själva kommer att lägga upp i sjökorten. Alla de aktiviteter från möten inom kretsar till eskadar på riksnivå finns att tillgå och att anmäla sig till. Kryssarklubbens utbud av prylar, kläder, böcker och unika sjökort kan man köpa i Butiken - om man är medlem förstås. Och mycket mer finns där. Vill man blogga om sin nästa seglats så kan man få ett konto där berättandet kan utvecklas till en riktig skatt att följa. SXK Forum öppnar snart där man kan delta i och läsa alla intressanta och intellegenta diskussioner

25 om teknik, juridik och varför inte mat om bord. Det är du som medlem som bestämmer. Det kommer mer Infonämnden inom SXK har som uppgift att vidareutveckla webbens funktionalitet och intryck mot Vi jobbar mot en mer dynamisk första sida och ger förslag om förbättrad teknisk funktionalitet. Även att integrera in i huvudwebben är ett viktigt steg. Surfa in på och använd den. Den har sina brister men det kommer mera Text: Frank Arnoldsson Ordf. Infonämnden VÄLKOMMEN TILL Vi har kurser i Förarintyg Kustskepparintyg Manöverintyg för högfartsbåt VHF-Båtradio Distanskurser Vill du veta mer? Ring eller gå in på vår hemsida

26 - 26 -

27 Som medlem med inloggning kan man enkelt ta del av andra medlemmars tips och bilder från olika platser

28 Drömmen gick upp i lågor Det är en helt vanlig tisdag morgon. Rolf Samuelsson ligger fortfarande och sover i sin säng, ännu lyckligt ovetande om att hans drömmar just nu slukas av lågorna ute på Fliskär. Jag kunde aldrig föreställa mig att jag skulle förlora båten på land. Det existerade inte i min värld, säger han. Det är natten till tisdagen 17 januari. Nattvakten har just gått av sitt sedvanliga pass när det händer. Ett tidningsbud ser att det brinner på Fliskär och larmar 112. Brandkåren rycker ut med full styrka för att släcka, inte bara en utan två bränder. Bränder som nu är rubricerade som grov mordbrand. Totalt har fem båtar blivit skadade till följd av attentatet. Bavaria 36 Den var specialutrustad och hade allt vi behövde. Det var min och min frus ögonsten, vi har lagt ner så mycket tid och arbete på den och vi har så många fina minnen, säger Rolf Samuelsson. Tur i oturen har Rolf försäkrat båten, men det belopp som båten är försäkrad för är inte i närheten av anskaffningsvärdet, och han vet inte om det går att hitta en likvärdig båt med samma generösa utrustning. Jag vet inte om det finns kraft att börja om. Man får ta en dag i sänder och låta allt sjunka in, säger han. Ingen naturlig orsak Vi misstänker att branden är anlagd. Det finns ingen naturlig orsak till hur bränderna kommit att sprida sig. Brand nummer två slocknade själv, men teknisk bevisning visar att elden är anlagd, säger Kaljo Poltrago vid Gävleborgspolisen. Misstänker ni en eller flera gärningmän? Fler än en person kan ha varit delaktiga, men vi vet ännu inte, säger han. Hur kan man skydda sig mot att detta händer? Det är väldigt svårt att skydda sig mot. Men med hjälp av nattvakter och

29 övervakningskameror kan man skydda sig lite, säger han. De övervakningskameror som hunnit gås igenom av polisen har ännu inte lett utredningen framåt, när intervjun görs 23 januari. Någon misstänkt finns inte i dagläget. Text: Angelika Fredrikson Rolf Samuelssons båt är bortfraktad från Fliskär, men kvar står en annan båtägares utbrända båt, som också blev totalförstörd under samma natt. Foto: Angelika Fredrikson

30 - 30 -

31 Kalendarium 2012 Januari 30 måndag Styrelsemöte Februari 15 Kompassen nr 1 20 måndag Styrelsemöte Mars 2-11 Båtmässa - Allt för sjön 10 Bussresa - Allt för sjön 26 måndag Styrelsemöte April 15 Kompassen nr 2 30 måndag Styrelsemöte Maj 1 Prylbytardag 12 Sjösättningsfest tor - sön Ålandseskader 28 måndag Styrelsemöte Juni timmars 9 Sommarutflykt till Eggegrund 22 Midsommaräff på Iggön Juli Augusti fre - sön Axmareskader/Lyskväll 27 måndag Styrelsemöte timmars September 8-9 Storjungfrueskader, ledare: Cecilia och Kjell Olsson 24 måndag Styrelsemöte Oktober 15 Kompassen nr 3 29 måndag Styrelsemöte November Årsmöte 26 måndag Styrelsemöte December måndag Styrelsemöte

32

Resebrev nr 5 2014. Några slöa veckor i Datca-området o sedan ett besök av Pelle o Dan i Götcek!

Resebrev nr 5 2014. Några slöa veckor i Datca-området o sedan ett besök av Pelle o Dan i Götcek! Resebrev nr 5 2014. Några slöa veckor i Datca-området o sedan ett besök av Pelle o Dan i Götcek! Äntligen har vi fått tummen ur och beskriva vår sista månad i Turkiet, det blir lättar o lättare att dra

Läs mer

Hej svejs bland tackel och tåg.

Hej svejs bland tackel och tåg. Nr 2 2009 Årgång 27 Hej svejs bland tackel och tåg. Detta blir den sista tidning, som kommer från min dator. Jag har skrivit i tidningen sedan 1996. Det känns som om nya idéer och bättre datakunskaper

Läs mer

Upwind beating med Celeste. foto Max Alm-Norell. Färöarna. foto Bengt Tarre

Upwind beating med Celeste. foto Max Alm-Norell. Färöarna. foto Bengt Tarre search 18 Med lust att upptacka Bengt Tarre har seglat sedan barnsben och alltid lockats av långa distanser och nya platser. Längtan efter äventyr och öppna hav resulterade så småningom i några längre

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 4 Friluftsdagen. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 4 Friluftsdagen. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 4 Friluftsdagen En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Det

Läs mer

Praktik i Frankrike

Praktik i Frankrike Praktik i Frankrike 13.7-7.8.2019 Första veckan Reste till Frankrike ett par dagar före min praktik började. Flög till Paris och tog sedan tåget till Nantes där min värdmamma hämtade mig. Min värdfamilj

Läs mer

Författare: Can. Kapitel1

Författare: Can. Kapitel1 Ön Författare: Can Kapitel1 Jag heter Johnny Depp och är 37 år. Jag. bor i Madagaskar. Min mamma är svårt sjuk och jag måste försöka se min mamma innan hon dör.hon bor i Australien och jag har lånat en

Läs mer

AIRNEWS. Futurum. #49 April 2014. I DETTA NUMMER: Paddelhajk / Beachcamp 14 / Vilda UtRo /

AIRNEWS. Futurum. #49 April 2014. I DETTA NUMMER: Paddelhajk / Beachcamp 14 / Vilda UtRo / AIRNEWS #49 April 2014 Futurum I DETTA NUMMER: Paddelhajk / Beachcamp 14 / Vilda UtRo / INLEDANDE ORD 1 Tanzania, en del av Afrika! En del av min en gång slutade jag fråga saker som jag undrade. livshistora!

Läs mer

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal När vi kom till den lilla viken Ria De Cedeira den 18 aug så blev vi liggande många nätter på svaj, vilket är det bästa vi vet (helt gratis och inga grannar

Läs mer

Uttern är sjösatt! Nästa steg är att kontrollera familjens flytvästar. För Kennet och familjen är det viktigt att färdas tryggt och säkert på havet.

Uttern är sjösatt! Nästa steg är att kontrollera familjens flytvästar. För Kennet och familjen är det viktigt att färdas tryggt och säkert på havet. Uttern är sjösatt! Nästa steg är att kontrollera familjens flytvästar. För Kennet och familjen är det viktigt att färdas tryggt och säkert på havet. 40 TROSSEN 3 2012 jag och min båt kennet andersson allt

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Leif. Information, funderingar och planer hösten Nr

Leif. Information, funderingar och planer hösten Nr Nr 2 2009 Information, funderingar och planer hösten 2009 Hösten får väl anses ha kommit och passerat, för de flesta innebär väl det avrustning och landtagning av båten. Vi kan minnas den sommar som gick,

Läs mer

På resande fot på Cuba och i Mexico

På resande fot på Cuba och i Mexico Sida 1 av 5 Välkommen till Willy o Ingers gästbok På resande fot på Cuba och i Mexico [Skriv nytt] - [Skapa ny gästbok] 72 personer har besökt gästboken som innehåller 17 meddelanden. Senaste meddelandet

Läs mer

TIISKERI Båtar för sjöfolk

TIISKERI Båtar för sjöfolk TIISKERI Båtar för sjöfolk Svensk representant Sjöbjörn i smoking Tiiskeri är byggd för tuffa tag utan att för den skull vara råbarkad. Mycket möda har lagts ned på att skapa en vacker miljö inombords

Läs mer

SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012

SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012 SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012 Vi är åtta personer, varav två är ledare, Mats och Heléne. Inför paddlingen har vi önskningar att vädret ska tillåta oss besök på Håkansskär och Torskär

Läs mer

Sommar i Träslövsläge o tillbaks i Turkiet, besök av Malin o Germos!.

Sommar i Träslövsläge o tillbaks i Turkiet, besök av Malin o Germos!. Resebrev nr 5, 2013 Sommar i Träslövsläge o tillbaks i Turkiet, besök av Malin o Germos!. Nu var det länge sedan vi skrev ett resebrev o detta kan ju bero på att vi varit hemma i Sverige en hel del i sommar.

Läs mer

Göteborgs. Scoutdistrikts

Göteborgs. Scoutdistrikts Göteborgs Scoutdistrikts Arrangemang Hösten 2013 2 KALENDARIET September Oktober 1 S 1 T 2 M Mandalay kv.segl. 2 O 3 T 3 T 4 O 4 F Vandringen 2013 5 T 5 L Vandringen 2013 6 F Mandalay ny.segl. 6 S Vandringen

Läs mer

HELSINGFORS MARIEHAMN STOCKHOLM GÖTEBORG MALMÖ

HELSINGFORS MARIEHAMN STOCKHOLM GÖTEBORG MALMÖ Välj båtförsäkring med omsorg Vi vet vad som krävs HELSINGFORS MARIEHAMN STOCKHOLM GÖTEBORG MALMÖ Robert Rostedt Dags att lära gammal hund sitta Så fort det ges tillfälle till lite ledighet beger jag mig

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Vad har du gjort på semestern?

Vad har du gjort på semestern? Vad har du gjort på semestern? Joanna, vad har du gjort på din semester? Min semester har varit lite ovanlig för vi hade inte så mycket tid att planera den. Vi visste inte riktigt hur det skulle bli med

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

HEMSLÖJDSBLADET Nr 1 Februari 2013

HEMSLÖJDSBLADET Nr 1 Februari 2013 HEMSLÖJDSBLADET Nr 1 Februari 2013 Ansvarig utgivare Birgítta Mauritzon STYRELSEN Telefon Ordförande Olle Laurell 532 552 74 Vice ordförande Else Eklöf 550 670 28 Sekreterare Birgitta Mauritzon 730 31

Läs mer

Utvärdering 2014 målsman

Utvärdering 2014 målsman Utvärdering 2014 målsman 209 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Mycket väl anordnat och bra information. - Seriöst! Utförlig

Läs mer

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863 7800

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

Att styra efter kompassen

Att styra efter kompassen Att styra efter kompassen Om du tittar på båtens kompass kan du se ett styrstreck. Ser du styrstrecket på er kompass? Svänger du med båten så snurrar skivan med de olika gradtalen, siffrorna, på kompassen.

Läs mer

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön Kompis med kroppen 5. Bra för mig bra för miljön 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, föräldern, syskon, tränare eller någon annan du känner om varför de tycker att man ska äta

Läs mer

Detta skräddarsydda förslag till Er är planerat och sammanställt, den 15 december 2012, av:

Detta skräddarsydda förslag till Er är planerat och sammanställt, den 15 december 2012, av: Göteborgs stolthet, F98 Qvidings FF, Spanienläger 2013 1-16 april Barcelona är en fantastisk blandning av gammalt och nytt, med världens just nu bästa fotboll, Tyvärr slängde ju Kung Zlatan in handduken

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015

barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015 barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015 I morgon är lugnet över för imorgon är alla barn tillbaks från lovet och vi har dessutom fått nio nya familjemedlemmar. I veckan som kommer

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta Reserapport efter utbytesstudier - Sara-Li LÄK T 8 - Liverpool 1. Vilket program läser du på? Läkarprogrammet 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? University of Liverpool, Storbritannien,

Läs mer

Från Grossenbrode till Väsbyviken

Från Grossenbrode till Väsbyviken Från Grossenbrode till Väsbyviken Lördagen den 17 april kl. 06:00 klev vi av båten i Rostock Tyskland. Från början var tanken att vi skulle flyga ner från Nyköping till Lübeck under fredagseftermiddagen

Läs mer

Kapitel 3. Här är en karta över ön

Kapitel 3. Här är en karta över ön Kap 1 Skeppet Jag var på en färja och jag skulle över till Danmark och spela Champions League finalen som är det bästa man kan vinna i fotbollsvärlden. Jag spelar i FC Liverpool och vi ska möta Bayern

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

ÅF Off Shore Race 2017 Omega 42 ORIOLE II

ÅF Off Shore Race 2017 Omega 42 ORIOLE II ÅF Off Shore Race 2017 Omega 42 ORIOLE II Jag har seglat ett antal Gotland Runt men nu var det första gången med egen båt. Så det var extra spännande, men också en massa jobb som jag tidigare sluppit.

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

Träbåtskulturen lever i Domsand!

Träbåtskulturen lever i Domsand! Träbåtskulturen lever i Domsand! Av Magnus Juvén. Att segla en träbåt är att ta del av en kultur som vilar på nostalgiska minnen av den tidens stora konstruktörer och segelbåtsteorier. Hantverket är många

Läs mer

Svenska Kryssarklubben Bottenhavskretsen

Svenska Kryssarklubben Bottenhavskretsen Svenska Kryssarklubben Bottenhavskretsen KUSTSTRÄCKANS STÖRSTA OCH MEST AKTIVA BÅTKLUBB BOTTENHAV V SKRETSEN Vi är en lokal krets inom Svenska Kryssarklubben. i gör skärgården mer tillgänglig. Vi placerar

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

s/y Tapasya Drömseglatsen med startade på Kattisholmen 1989

s/y Tapasya Drömseglatsen med startade på Kattisholmen 1989 Drömseglatsen med s/y Tapasya startade på Kattisholmen 1989 Efter att en tysk helikopter på danskt vatten beordrat den svenska segelbåten Tapasya att bistå en nödställd segelbåt strax intill den östtyska

Läs mer

På grund igen. Ny olycka Även Vale på grund!

På grund igen. Ny olycka Även Vale på grund! 1980 På grund igen OJ, Oj, OJ... När marinen övar så går dom grundligt till väga. Bokstavligt talat, alltså. För gårdagens övningar hann knappt börja förrän patrullbåten P 154 Mode rände upp på grund.

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

Specialtidning för BestKust Feskarna, Grovfjord 04. BestKust Feskarna 04. Sponsored by

Specialtidning för BestKust Feskarna, Grovfjord 04. BestKust Feskarna 04. Sponsored by Specialtidning för BestKust Feskarna, Grovfjord 04 BestKust Feskarna 04 Bra fiske efter havskatt och torsk Sponsored by Innehåll BestKust Feskarna 04, 2:a resan till Grovfjord Nord-Norge Uppresan till

Läs mer

Vänbrev nr 4 2015. Korset i Den Gode herdens kyrka Övre Soppero Foto Siv Sjödin

Vänbrev nr 4 2015. Korset i Den Gode herdens kyrka Övre Soppero Foto Siv Sjödin Vänbrev nr 4 2015 Korset i Den Gode herdens kyrka Övre Soppero Foto Siv Sjödin Ashramvänner i Den Gode herdens kyrka Övre Soppero Foto Siv Sjödin En rapport från bönetåget Den 1 9 augusti var vi runt 50

Läs mer

Jubileumsresan till RIGA 2019

Jubileumsresan till RIGA 2019 Jubileumsresan till RIGA 2019 För att fira att Radio Vikings Supporterklubb hade funnits i 25 år så arrangerades en specialgjord resa till RIGA för våra medlemmar. Vi åkte med M/S Romantika den 29 augusti.

Läs mer

Kap,1. De nyinflyttade

Kap,1. De nyinflyttade Kap,1 De nyinflyttade Det är mitt i sommaren och Clara sitter i fönstret och tittar ut, hon ser dem nyinflyttade bära in flyttkartonger. Mamma hade sagt att dom hade en tjej som är lika gammal som Clara.

Läs mer

Resebrev nr 5, 2011, 19 maj 3 juni. Från Joniska övärlden o till Golf af Korintk och staden Galaxidi.

Resebrev nr 5, 2011, 19 maj 3 juni. Från Joniska övärlden o till Golf af Korintk och staden Galaxidi. Resebrev nr 5, 2011, 19 maj 3 juni. Från Joniska övärlden o till Golf af Korintk och staden Galaxidi. En överraskning väntade oss när vi låg i Nidri på ön Lefkas, och det var att Sofie Wolff SMS:ade o

Läs mer

Resebrev 14 september - 15 oktober, Sicilien runt

Resebrev 14 september - 15 oktober, Sicilien runt Resebrev 14 september - 15 oktober, Sicilien runt Från Malta o till Sicilien är det bara en Skagen resa i våra mått, det skuttet tog vi den 14 september o hamnade i viken Rada Di Portopalo på södra delen

Läs mer

MC resa med HIMCC till Tyskland Det var vi som var på Tysklandsresa

MC resa med HIMCC till Tyskland Det var vi som var på Tysklandsresa MC resa med HIMCC till Tyskland 2017 Det var vi som var på Tysklandsresa 2017-05-24 2017-05-30 Resan startar 09:30 från Biltema i Karlstad onsdagen den 24 maj 2017. 24 Maj. Idag leder turen genom Dalsland

Läs mer

Klubbafton torsdag 26 mars kl 19:00. Bildtittartra ff. Rorkulten. Medlemsblad för Väster Mälarkretsen, Svenska Kryssarklubben Årgång 20 nr 1 mars 2015

Klubbafton torsdag 26 mars kl 19:00. Bildtittartra ff. Rorkulten. Medlemsblad för Väster Mälarkretsen, Svenska Kryssarklubben Årgång 20 nr 1 mars 2015 Medlemsblad för Väster Mälarkretsen, Svenska Kryssarklubben Årgång 20 nr 1 mars 2015 Rorkulten. Ett nytt båtår med en ny seglingssäsong står för dörren. Det är dessutom jubileumsår för Väster Mälarkretsen

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Granliden Barnens ö SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 1 1,5 B. Sällan 0 0 C. Ibland 2 3 D. Oftast 17 25,4 E. Alltid 47 70,1

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

PROGRAM 2015. Tallinnkryssningar. Sparesor till Pärnu. Hotellövernattningar i Tallinn. Temaresor till Estland

PROGRAM 2015. Tallinnkryssningar. Sparesor till Pärnu. Hotellövernattningar i Tallinn. Temaresor till Estland PROGRAM 2015 Tallinnkryssningar Sparesor till Pärnu Hotellövernattningar i Tallinn Temaresor till Estland Välkomna med på resan vi hoppas att ni hittar någon resa som passar just er Vi som jobbar på Peters

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

Polen runt - 8 dagar 12 augusti

Polen runt - 8 dagar 12 augusti 2018 Polen runt - 8 dagar 12 augusti Warszawa Välkommen med på vår sommarresa 2018. Vi väljer att resa till Polen och till huvudstaden Warszawa. Vi hinner även med ett besök i staden Krakow. Polen har

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning ÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning Ordlista arbetslöshetskassa kassakort montera reparera preliminärt gatubelysning övertid projekt gatukontoret fackman installation armatur arbetsmoment högspänning

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Under denna period har vi hunnit besöka Gran Canaria, Teneriffa;

Läs mer

Bröderna Mårtenssons båtvarv på Östra Hästholmen.

Bröderna Mårtenssons båtvarv på Östra Hästholmen. Bröderna Mårtenssons båtvarv på Östra Hästholmen. Söndagen den 20 juli 2014 tog vi, 111112-1621 Ingvar Sturkman och undertecknad, oss tid för ett sedan länge bokat besök på ovan nämnda varv. 1C3132-411

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

4. Vad tyckte du om kvaliten på ridningen?: mycket bra Kommentar om ridningen: -man fick rida hur mycket som helst, olika slags turer.

4. Vad tyckte du om kvaliten på ridningen?: mycket bra Kommentar om ridningen: -man fick rida hur mycket som helst, olika slags turer. Namn: Andrea Renström Resa: Arizona Datum: 9/3 2014 Kommentar mottagande: - Kommentar boende: -underbar stuga, sängarna är jättesköna. Städning varje dag om man vill. Kommentar maten: Maten är grymt god.

Läs mer

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio.

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio. Kapitel 1 Resan. Äntligen är jag på väg till Spanien för att spela min första match med Real Madrid. Jag heter Marko och jag är 19 år gammal. Jag och min kompis Sergio är på väg med ett jätte stort kryssnings

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Runt sjön Lago Nahuel Huapi

Runt sjön Lago Nahuel Huapi Runt sjön Lago Nahuel Huapi Villa la Angostura är en liten turistort på Lago Nahuel Huapi s norra strand. På riktig spanska uttalas Villa vijja, men här uttalas det vicha. Vi kom dit på nyårsdagen vid

Läs mer

Limhamns Segelsällskap Året 2017

Limhamns Segelsällskap Året 2017 L S S Tjugohundra sjutton! Då var det 45:e LSS året snart över och jul & nyårshelgerna står runt knuten. Året har varit fullt av aktiviter och engagemang. Började direkt med Tretton aftons fest och har

Läs mer

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Resebrev från Gran Canaria o Teneriffa och med besök av Astrid o Cato samt Ninni o Roy. Före det så hann vi med en båtupptagning på land

Resebrev från Gran Canaria o Teneriffa och med besök av Astrid o Cato samt Ninni o Roy. Före det så hann vi med en båtupptagning på land Resebrev från Gran Canaria o Teneriffa och med besök av Astrid o Cato samt Ninni o Roy. Före det så hann vi med en båtupptagning på land Under denna period började med att PEGASUS skulle upp på land (den

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07

Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07 Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07 27 Juni Första stopp i Årjäng, fint väder. 13:20 Nu är vi i Kongsberg, mat dags det är 23 grader varmt

Läs mer

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen Resedagbok Studieresa Limousin- och Blondeföreningen - onsdag 24 juli 2013 07:59 Äntligen på väg! Några hade hoppat på redan i Varberg och resten hoppade på på Erikslund utanför Ängelholm. Totalt är 26

Läs mer

Sommar, sommar & sol. Aktuellt

Sommar, sommar & sol. Aktuellt Sommar, sommar & sol Värme, sommar och sol! För många av er stundar snart ett sommarlov kan jag tro. Se då till och njut på allra bästa sätt! Är man kanin tror jag just nu att det bästa i livet är dagarna

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

DRÖMMAR OCH MINNESLUCKOR EN SAGA

DRÖMMAR OCH MINNESLUCKOR EN SAGA DRÖMMAR OCH MINNESLUCKOR EN SAGA Välkomna in i hjärnan! Här har det blivit rörigt. För många upplevelser samtidigt har gjort hjärnan trött och slö. Hjärnan behöver nog vila. Ja, eller behöver den det?

Läs mer

Kallelse till höstmöte Efter mötet får vi får höra den spännande fortsättningen på världsomseglingen. Hur gick seglingen genom piratvatten.

Kallelse till höstmöte Efter mötet får vi får höra den spännande fortsättningen på världsomseglingen. Hur gick seglingen genom piratvatten. Hösten 2018 Kallelse till höstmöte 2018 Tid: tisdagen den 16 oktober, 19.00 Plats: Vilsta Sporthotell Dagordning 1. Godkännande av kallelsen 2. Val av ordförande och sekreterare 3. Val av justerare och

Läs mer

Ett bättre sätt att uppleva Grekland & Aten finns inte! - 2, 9 & 16 Juli -

Ett bättre sätt att uppleva Grekland & Aten finns inte! - 2, 9 & 16 Juli - Ett bättre sätt att uppleva Grekland & Aten finns inte! - 2, 9 & 16 Juli - För sjunde året i rad förläggs sommarens äventyrssegling till den Grekland övärlden. Vi reser tillsammans mot blått vatten, ljumma

Läs mer

Tipshandledning 6-årsboken: Måntornet av Per Gustavsson

Tipshandledning 6-årsboken: Måntornet av Per Gustavsson Tipshandledning 6-årsboken: Måntornet av Per Gustavsson Hej. Du håller en tipshandledning i din hand som satts ihop av barnbibliotekarierna på biblioteken i Kävlinge kommun. Tanken är att den ska ge uppslag

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Hälsningar Viktor och Ida

Hälsningar Viktor och Ida Ida Sjöberg Kapitel 1 Hej mamma och pappa! Jag och Viktor skulle gå och titta på en jättestor båt som stod i hamnen. För Viktor tycker så mycket om båtar. När vi kom in i båten så kände vi att den rörde

Läs mer

Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille. Våren 2012. Madonna med Liljor/Fabergé

Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille. Våren 2012. Madonna med Liljor/Fabergé RENYSSANS Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille Våren 2012 Madonna med Liljor/Fabergé I detta nummer kan du läsa om nya lokaler, årsmötet, resor och utflykter samt kurser m.m. 1 Nya lokaler Som de flesta

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

Logg från Älva. Elevlogg: Skepp och hoj där hemma i det kalla Sverige! Datum: Elevloggare: Christoffer H. Personalloggare: Frida J

Logg från Älva. Elevlogg: Skepp och hoj där hemma i det kalla Sverige! Datum: Elevloggare: Christoffer H. Personalloggare: Frida J Logg från Älva Datum: 140329 Elevloggare: Christoffer H. Personalloggare: Frida J Position: Hamnen i Agadir Segelsättning: Inga segel alls. Fart: Inget här heller. Kurs: Mot stranden långt bort i fjärran.

Läs mer

och skär Arkö kursgård

och skär Arkö kursgård mellan kobbar och skär Arkö kursgård 1 2 arkö kursgård Välkommen. Att resa ut i skärgården är något alldeles speciellt. Årstiderna sätter sin prägel både på själva resan och på vistelsen. På Arkö kursgård

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Olle

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Olle Innehållsförteckning Kap 1 Olle sida 2 Kap 2 Blomplockning i nationalparken sida 3 och 4 Kap 3 Bankrånet sida 5 Kap 4 Rättegången sida 6 Kap 5 videogranskningen sida 7 Kap 6 Den rätta rättegången sida

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund!

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund! Träffen Ett filmmanus av Linda Åkerlund Linda Åkerlund Skapat datum: Kamomillgången 15 25 oktober 2015 61145 Nyköping Version 8 070-5883143 Slutmanus 151102 INT. SEBASTIANS VARDAGSRUM -KVÄLL Sebastian,

Läs mer

Reseguide till London

Reseguide till London Reseguide till London Alla nödvändigheter för din London resa Nicholas Harrison Vill du åka till London utan att spendera allt för mycket pengar? Denna guide hjälper dig boka alla nödvändigheter för en

Läs mer

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor.

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Efter att Elin o Larsa lämnat oss så tog vi en seglig

Läs mer

Här kommer en liten reseberättelse om när jag hämtade hem min notchback 2010!

Här kommer en liten reseberättelse om när jag hämtade hem min notchback 2010! Här kommer en liten reseberättelse om när jag hämtade hem min notchback 2010! Allt började med att jag sålde min 51:a T 1 lilljulafton 2009. Att jag sålde den efter nästan 15 år i min ägo berodde mycket

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn:

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna rak ordföljd. Subjektet är först. Verbet är alltid på andra plats. Subjekt Verb Objekt Zlatan spelar fotboll.

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Havsresan del 1 En dag gick jag och min kompis Mattias ner till hamnen och då såg vi ett stort fartyg. Så vi smög oss på det. Det var ett lastfartyg.

Havsresan del 1 En dag gick jag och min kompis Mattias ner till hamnen och då såg vi ett stort fartyg. Så vi smög oss på det. Det var ett lastfartyg. Havsresan Oliver B Havsresan del 1 En dag gick jag och min kompis Mattias ner till hamnen och då såg vi ett stort fartyg. Så vi smög oss på det. Det var ett lastfartyg. Vi gick upp till kaptenen och frågade

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer