Livskvalitet i vardagen Ett genombrottsarbete med fokus på demenshandikapp

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Livskvalitet i vardagen 2010. Ett genombrottsarbete med fokus på demenshandikapp"

Transkript

1 Livskvalitet i vardagen 2010 Ett genombrottsarbete med fokus på demenshandikapp

2 Socialförvaltningen, Falköpings kommun 2010 Foto och text: Annelie Sandström Formgivning och tryck: Smart Design & Illustration AB

3 LIVSKVALITET I VARDAGEN Kunskap och förhållningssätt inom vård och omsorg är en färskvara som ständigt måste underhållas. En bra dag måste skapas dag för dag om och om igen. I detta ligger det svåra och det kompetenskrävande men samtidigt en stimulerande utmaning. Genombrottsmetoden ger förutsättningar för att personalen skall få redskapen som behövs för att höja livskvaliteten i den dagliga omsorgen om och för den enskilde individen. Livskvalitet är ett begrepp med många innebörder som för de flesta ger positiva associationer. Livskvalitet handlar om det värde vi människor upplever att tillvaron kan ge oss. Det kan förknippas med fysiskt och psykiskt välbefinnande. Livskvalitet kanske framförallt handlar om en inre upplevelse av mening och livsglädje. ÖVERGRIPANDE SYFTE Att öka livskvaliteten för de äldre i hemtjänst, äldreboende och demensboende med fokus på demenshandikapp. Särskild vikt ska läggas vid kvinnors och mäns olika behov. Att personalen från de olika verksamheterna ska få ökad metodkunskap om förbättringsarbete men även ökad kunskap om demenshandikapp. Det skall också tas tillvara de tidigare erfarenheter och arbeten som påbörjats. Att metodkunskapen ska implementeras inom kommunens äldreomsorg. Genombrott Genombrott är en metod för kontinuerligt, lärandestyrt förbättringsarbete som har sin förebild i Breakthrough series utarbetat vi The Institute för Healthcare Improvement (IHI) i Boston USA. Metoden har bearbetats för att passa till svenska förhållanden och introducerades i Sverige av landstingsförbundet Genom att fastställa tydliga, vårdtagarfokuserade mål, använda enkla mått och mätmetoder och systematiskt testa förändringar i liten skala sker ett lärande av vilka förändringar som leder till förbättringar. Metoden bygger på att det finns kunskap som inte tillämpas i tillräckligt stor omfattning i vardagsarbetet inom äldreomsorgen. En av utgångspunkterna är att team från olika arbetsplatser, med ett gemensamt förbättringsfokus, träffas under en begränsad period för att lära av andra och av varandra hur de kan utveckla och förbättra sin verksamhet. Det handlar om att med vårdtagarens bästa i tankarna se över rutiner, processer, arbetsfördelning, ja allt som görs och kanske inte görs. VAD ÄR GENOMBROTTSMETODEN Här beskrivs kort vad genombrott är för något, hur ett genombrottsprojekt kan vara upplagt samt två viktiga delar av arbete som kännetecknar metoden.

4 Bakgrund Falköpings kommun har blivit beviljade stimulansmedel för att öka kvaliteten i äldreomsorgen. Ett av de prioriterade områdena för stimulansmedel är demensvård. Arbetet med Genombrottsmetoden påbörjades 2008 genom att 9 team utbildades. Under 2009 och 2010 har ytterligare 7 team utbildats. Planeringen är att ytterligare team ska utbildas framöver så att metoden implementeras inom äldromsorgens samtliga enheter. De verksamheter som deltar i utbildning inom Genombrottsmetoden är hemtjänst, äldreboende och demensboende. Varför vi inte enbart har valt att koncentrera projektet på demensboende är det flera skäl till. Det första är att det finns många personer med demenshandikapp i hemtjänsten och på äldreboendena. Det andra skälet är att vi skall öka samarbetet mellan kommunens olika verksamheter och ta del av varandras erfarenheter. Ett av huvudsyftena med Genombrottsmetoden är att nå ett tvärprofessionellt samarbete. Detta innebär att man är fler yrkesgrupper som samverkar kring den enskilda individen. När man sätter personer med demens och närstående i centrum skapas förutsättningarna för ett tvärprofessionellt arbetssätt. Deltagare I den utbildning som genomförts har 7 team deltagit. Varje team består av 3 5 undersköterskor och önskvärt hade varit ett tvärprofessionellt sammansatt team. Av dessa team representerar: 2 team hemtjänst: Hjorten/Grönleund, Gudhem/Torbjörntorp 3 team äldreboende: Trädgårdsgatan 21 B för förståndshandikappade äldre, S:t Olofsgatan 11 plan 3, Ranliden avd 8 2 team demensboende: Katarinagården avd 2, Trädgårdsgatan 21 A En viktig förutsättning för att delta är att det finns ett stort engagemang och förändringsvilja på enhetschefsoch områdeschefsnivå, men naturligtvis även hos personalen.

5 team i projektet HEMVÅRD Hemvården Gudhem/Torbjörntorp 17 brukare Teammedlemmar: Maria Andersson, Gun Samuelsson och Rickard Gustavsson. Ökad glädje och välbefinnande Det lilla extra i vardagen kan ha stor betydelse. Som till exempel att få hjälp att lägga make-up eller att få naglarna målade. Eller få sitta ner en stund tillsammans och titta i ett fotoalbum. Det är olika för varje individ vad de önskar och längtar efter. Vi har försökt att leta fram sådant som var och en tycker om, berättar personalen och tillägger att både glädjen och välbefinnandet har ökat. Någon som brukar ha kalla händer har fått handmassage. Andra har uppskattat att få fotmassage. Det har även blivit skönare att gå in och ur duschen sedan personalen har börjat att ställa in värmeelement i badrummen. Personalen har även testat att göra ett lite senare kvällsbesök hos en brukare för att förkorta nattfastan och det har upplevts som positivt. Hos en annan har man justerat tiden för städning. Att genomföra tester och nya idéer tycker personalen har gått bra. - I början var det en del att sätta sig in i vad gäller dokumentationen, konstaterar teamet men efter hand har också det blivit en vana att arbeta med. Större genomslagskraft för nya ideer Något av det bästa med genombrottsmetoden är att alla arbetar på samma sätt. Om en idé kommer upp så testar vi den. Med det sättet att arbeta så får man betydligt större genomslagskraft att göra förändringar, tycker personalen. Det har varit lätt att få alla engagerade och delaktiga och välmåendet har ökat hos brukarna. Egentligen har det handlat om förändringar som kan tyckas vara småsaker, men som har betytt mycket för den enskilde personen. Ett lyckat åtgärd var att sätta upp bilder på tjänstgörande personal hemma hos en brukare. En brukare ville gärna veta vem som skulle komma på nästa besök. Men hon hade svårt att komma ihåg, därför blev det ett orosmoment. När vi satte upp foton blev det bättre. Även de anhöriga uppskattade att se vilken personal som skulle komma dit. Digital almanacka, korsordslösning, gemensam diskning ihop med personalen, stickning, taktil massage, gåträning och tidningsläsning är exempel på några av de andra tester som fallit väl ut. HEMVÅRDEN HJORTEN/GRÖNELUND Ett 30-tal brukare Teammedlemmar: Åsa Hjalmarsson, Maria Petersson, Eva Gunnarsson och Elsy Höglund (saknas på bilden).

6 team i projektet ÄLDREBOENDE KATARINAGÅRDEN, TORBJÖRNTORP Äldreboende med 34 boende, en demensavdelning med sju boende Teammedlemmar: Ann-Christin Svensson, Theresia Wilson, Ulla-Britt Johansson och Inga-Lill Fock. Vi har fått en helt ny arbetsgrupp Snabba, mätbara och synliga resultat med den nya arbetsmetoden gav en positiv start. Därför var det lätt att jobba vidare och få alla med sig, att bli delaktiga och berörda. Vi har fått ett nytt tänk och lärt oss jättemycket. Vi har fått en helt ny arbetsgrupp samtidigt som vi ser att det blivit bättre för de boende, säger teamet. 29 nya idèer har testats, varav 27 har blivit permanenta. En del förändringar har berört alla, en del har varit individuella. Måltiderna har blivit trevligare. De boende äter bättre sedan man medvetet satsat på en lugnare inramning. Att sitta ner tillsammans och vänta med disken tills efteråt har bidragit till en trevligare stämning. På helgerna dukar man med finare porslin och servetter. En boende har helt kunnat sluta med nattmedicin. Vid oro har personalen testat att ge ett litet nattmål istället för sömntablett. Det har fungerat lika bra samtidigt som vederbörande har blivit piggare på dagtid. Dämpad belysning på kvällstid, varma riskuddar och dockor på demensavdelningen är annat som höjt trivseln och välbefinnandet. Vi är stolta och nöjda över förbättringarna Att möblera om i matsalen och ändra bordsplaceringen är något av det största vi har gjort. Det har bidragit till en stor positiv förändring, berättar personalen som numera turas om att sköta serveringen medan de andra sitter ner. Det har blivit mindre spring och slamrande med porslin, en lugnare miljö och ökad matlust. Den tidigare osämjan som ibland kunde uppstå har minskat i och med en medveten bordsplacering. De som trivs tillsammans får sitta ihop, de som vill sitta lite för sig själva får göra det. Man har märkt mycket goda effekter av att använda musik. En boende som brukade ringa mycket på larmet har blivit lugnare av att lyssna på musik på rummet. Även vid avslappning och omläggning av bensår har musik haft en positiv inverkan. Gymnastikstunderna har förgyllts med färgglada sjalar att svänga i takt till musiken. Välmåendet på avdelningen har även ökat genom kortare nattfasta (senareläggning av kvällsmaten) och servering av smoothie. Även handtvätt på mornarna, massage och fruktstund har slagit väl ut. En skylt med fotografier på personal som är i tjänst, dagens matsedel och namnsdag har givit ökad struktur åt de boende. RANLIDEN, AVD. 8 Äldreboende, 13 boende Teammedlemmar: Kerstin Carlsson, Gunilla Skoog, Azra Akgun och Jasna Idrizovic.

7 team i projektet ÄLDREBOENDE TRÄDGÅRDSGATAN 21 B Äldreboende för förståndshandikappade med 8 boende Teammedlemmar: Kent Persson, Helene Fransson, Marianne Brage och Desirée Ekberg. Matglädje, kökssysslor och helgmys Maten är ett viktigt inslag i tillvaron på Trädgårdsgatan 21 B. Med Genombrottsmetoden har måltiderna kommit än mer i fokus och trevnaden har höjts på olika sätt. De boende har involverats i dukning och andra sysslor i köket. De som vill och kan får hjälpa till att baka till helgmyset som också är en nyhet på avdelningen. En kväll på helgen är det extra festligt med cider, snacks och frukt. Eller också gör man varma mackor, våfflor eller något annat gott. På helgerna är det också festligare dukning med servetter, levande ljus och fina glas. Att skilja på vardag och helg är viktigt, så det inte bara rullar på hela veckan på samma sätt, säger personalen. Helgmyset blir något att se fram emot och samlas kring, en höjdpunkt på veckan. Underhållningen är också populär. Det kan handla om att sjunga allsång, höra på ett radioprogram, se en film eller att få besök av någon kommer och framträder med sång och musik. Personalen och de boende har även tidningsläsning tillsammans. Horoskopet och teveprogrammen är uppskattade inslag. Även en rad andra trivselhöjande åtgärder har införts. Till exempel får de boende svepa in sig i varma handdukar efter duschen.

8 team i projektet ÄLDREBOENDE S:T OLOFSGATAN 11, PLAN 3 Äldreboende med 14 boende Teammedlemmar: Gunilla Johansson, Yvonne Ekh, Katarina Bolund, Eva Albi och Carina Jacobson. Gemensamt engagemang och nytt tänk Att alla i personalen har jobbat på samma sätt med tester och förändringar upplevs som något positivt. Det är egentligen först då som det går att göra förändringar och att få alla delaktiga, menar personalen som också tycker att de har fått ett annat, gemensamt tänk. Allt går inte längre bara på rutin, konstaterar de. Både dag- och nattpersonalen har varit involverade i genombrottsmetoden och säger sig ha haft ett mycket bra samarbete. Även anhöriga har varit uppmuntrande. Att kunna mäta och se resultatet på papper har varit tillfredsställande, även om personalen anser att det varit mycket jobb med dokumentationen. En av de största förändringarna som berört alla boende på avdelningen är förändringar kring måltiderna. Förut sprang alla i personalen runt och hjälpte till vid maten. Det var i välmening förstås, men det blev rörigt. Nu turas vi om med att vara två personer som serverar och sköter köket. Det fungerar jättebra, tycker alla. Annan bordsplacering har också ökat trivseln och helgdukningen, med servetter och fint porslin, sätter guldkant. I en avskärmad myshörna kan de boende numera spela sällskapsspel, handarbeta eller bara sitta och prata. Daglig rakning för herrarna, gåträning, massage och fredagsträff är annat som införts. Kulturlådan med minnessaker har varit ett roligt inslag som väckt många minnen och startat samtal.

9 team i projektet DEMENSBOENDE TRÄDGÅRDSGATAN 21 A Demensboende med 8 brukare Teammedlemmar: Mia Mulic Mendic, Sofia Södergren, Monica Alm och Christina Lundgren (saknas på bilden). Små saker har lett till stora förändringar En påtagligt bättre arbetsmiljö och lugnare avdelning. Personalen ser stora förbättringar. Och de säger sig själva ha fått ett annat förhållningssätt. Man kan inte vara likadan mot alla. Var och en är individer och reagerar olika. Ett vanligt fel som är lätt att göra är att hjälpa för mycket. Det skapar irritation hos den som kanske inte är i behov av att få hjälp med en viss syssla. Det kan till exempel handla om att ta på sig kläderna eller andra praktiska saker. De har gjort många förändringar för en brukare och har sett mycket goda effekter. Det är som en helt annan människa i dag, konstaterar de. Vederbörande har bland annat fått ett eget, lite mindre matbord att sitta vid under måltiderna. I samband med maten har personalen börjat att sitta ner och äta tillsammans med de boende på avdelningen och upplever att det har blivit mycket lugnare. De har infört ett uppskattat fredagsmys och fotbad en gång i veckan. Dagligt elvakaffe, hårvård, varma vetekuddar och ballongkastning är annat som ökat trivseln. Dokumentationen, som kändes omfattande att sätta sig in i, har dock lett till en tydlighet. Det går att mäta förbättringarna och arbetsmetoden gör att alla arbetar med samma mål.

10 Deltagande team S.t Olofsgatan 11 plan 3 STÖDPERSON: Carina H Gustavsson Yvonne Ekh Gunilla Johansson Katarina Bolund Carina Jacobsson Eva Albi Trädgårdsgatan 21 B Stödperson: Jeanette Johansson Kent Persson Marianne Brage Desiree Ekberg Helene Fransson Gudhem/Torbjörntorp Stödperson: Birgitta Gustafsson/Annvor Stam Rickard Gustavsson Gun Samuelsson Maria Andersson Ranliden avd 8 Stödperson: Susanne Lindroos Gunilla Skoog Jasna Idrizovic Azra Akgun Kerstin Carlsson Grönelund/Hjorten Stödperson: Annika Robinsson Eva Gunnarsson Maria Persson Elsy Höglund Åsa Hjalmarsson Katarinagården avd 2 Stödperson: Lise-Lott Alfvén Theresia Wilsson Inga-Lill Fock Ulla-Britt Johansson Ann-Christin Svensson Trädgårdsgatan 21 A Stödperson: Chatarina Wersén Christina Lundgren Monica Alm Sofia Södergren Mia Mehdic Mulic

11 Styrgrupp Gunilla Balutia Biträdande Socialchef Gunilla Hård Områdeschef Gemensamma området äldre- och handikappomsorg Marie Gustafson Områdeschef Västra äldreomsorgsområdet Monica Ohlsson Områdeschef Östra äldreomsorgsområdet

12 smartdesign.se 2010 Arbetsgrupp Anetthe Jovanovic Karlsson Enhetschef Ranliden avd Eva Printzell Enhetschef Bergsliden 1 A eva.printzell@falkoping.se Heléne Andersson Enhetschef Almen Floby och hemtjänst helene.andersson@falkoping.se Diana Lod Enhetschef Elvagården demens och hemtjänst diana.lod@falkoping.se

Livskvalitet i vardagen. Ett genombrottsprojekt med fokus på demenshandikapp

Livskvalitet i vardagen. Ett genombrottsprojekt med fokus på demenshandikapp Livskvalitet i vardagen Ett genombrottsprojekt med fokus på demenshandikapp Socialförvaltningen, Falköpings kommun 2009 Projektledare: Anette Lidskog Foto: Annelie Sandström Formgivning och tryck: Smart

Läs mer

Det kommer att ges tillfälle och möjlighet att prova förbättringsidéer på ett systematiskt sätt genom att använda genombrottsmetoden.

Det kommer att ges tillfälle och möjlighet att prova förbättringsidéer på ett systematiskt sätt genom att använda genombrottsmetoden. Inledning Kunskap och förhållningssätt inom vård och omsorg är en färskvara som ständigt måste underhållas. En bra dag måste skapas dag för dag om och om igen. I detta ligger det svåra och det kompetenskrävande

Läs mer

Livskvalitet i vardagen 2011. Ett genombrottsarbete med fokus på brukaren i äldreomsorgen

Livskvalitet i vardagen 2011. Ett genombrottsarbete med fokus på brukaren i äldreomsorgen Livskvalitet i vardagen 2011 Ett genombrottsarbete med fokus på brukaren i äldreomsorgen 1 Socialförvaltningen, Falköpings kommun 2011 Foto och text: Annelie Sandström Formgivning och tryck: Smart Design

Läs mer

Genombrottsmetoden. - En metod för att höja livskvaliteten hos äldre med fokus/ demenshandikapp och kvinnor och mäns olika behov.

Genombrottsmetoden. - En metod för att höja livskvaliteten hos äldre med fokus/ demenshandikapp och kvinnor och mäns olika behov. Genombrottsmetoden - En metod för att höja livskvaliteten hos äldre med fokus/ demenshandikapp och kvinnor och mäns olika behov. Bakgrund Falköpings kommun har blivit beviljade stimulansmedel för att öka

Läs mer

Inledning. Syftet för projektet

Inledning. Syftet för projektet Inledning De verksamheter som har deltagit i projektet är hemtjänst, äldreboende och demensboende. Varför vi inte enbart valde att koncentrera projektet på demensboende är det flera skäl till. Det första

Läs mer

Ökat socialt innehåll i vardagen

Ökat socialt innehåll i vardagen -3-111 -3-3 Tjänsteskrivelse Socialförvaltningen, vård och omsorg Ökat socialt innehåll i vardagen - Utvärdering av hur personal som deltagit i utvecklingsarbete om ökat socialt innehåll i vardagen uppfattar

Läs mer

Kvalitetsarbete Bergagården Avd blå

Kvalitetsarbete Bergagården Avd blå Kvalitetsarbete Bergagården Avd blå Inledning Mat för äldre är ett tema som ofta präglar diskussioner om deras livs kvalité. Dessa diskussioner leder oftast till att man konstaterar att gamla äter dåligt

Läs mer

Lena Hallström Lindkvister och Sofia Sikström, Kvalitetsinspiratörer, Sociala sektorn, Äldreomsorg. Projektet Guldstunder i äldres vardag

Lena Hallström Lindkvister och Sofia Sikström, Kvalitetsinspiratörer, Sociala sektorn, Äldreomsorg. Projektet Guldstunder i äldres vardag Lena Hallström Lindkvister och Sofia Sikström, Kvalitetsinspiratörer, Sociala sektorn, Äldreomsorg Projektet Guldstunder i äldres vardag Sida 2 Sida 3 Inledning Sedan augusti 2008 arbetar två kvalitetsinspiratörer

Läs mer

Presentationsmaterial från osteoporoskonferens i Rydal, mars 2007 Kompetensstegen Genombrottsprojekt Anna Rångemyr Maria Tid 28/ Nationell satsn

Presentationsmaterial från osteoporoskonferens i Rydal, mars 2007 Kompetensstegen Genombrottsprojekt Anna Rångemyr Maria Tid 28/ Nationell satsn Kompetensstegen Genombrottsprojekt Anna Rångemyr Maria Tid 8/ 007 Nationell satsning över tre år 006-008 Borås stad erhöll, miljoner Fördelat på 0 olika projekt aktivitet - fallprevention Hela ben Förarbete

Läs mer

Delmål Vid mättillfällena ska ingen an våra boende ha mer än max 10 timmars nattfasta 050207-050401

Delmål Vid mättillfällena ska ingen an våra boende ha mer än max 10 timmars nattfasta 050207-050401 Team: Staffanstorps demens team Syfte med deltagandet i Genombrott: Att skapa högsta möjliga livskvalitet för de som bor på Sigfrids gruppboende Population: De nio dementa personer som bor på Sigfrids

Läs mer

ÅTTA NYCKLAR DE ÅTTA BÄSTA IDÉERNA. Ökad säkerhet och trygghet för personer med BPSD HEMVÅRDSFÖRVALTNINGEN

ÅTTA NYCKLAR DE ÅTTA BÄSTA IDÉERNA. Ökad säkerhet och trygghet för personer med BPSD HEMVÅRDSFÖRVALTNINGEN ÅTTA NYCKLAR DE ÅTTA BÄSTA IDÉERNA Ökad säkerhet och trygghet för personer med BPSD HEMVÅRDSFÖRVALTNINGEN Ökad säkerhet och trygghet för personer med BPSD Arbetet med att förbättra säkerheten och tryggheten

Läs mer

Senior alert - ett nationellt kvalitetsregister men också ett sätt att tänka och agera

Senior alert - ett nationellt kvalitetsregister men också ett sätt att tänka och agera Senior alert - ett nationellt kvalitetsregister men också ett sätt att tänka och agera Susanne Lundblad, Projektledare Senior alert, Utvecklingsledare Qulturum Landstinget i Jönköpings län Qulturum, Landstinget

Läs mer

BLOMSTERVÄGENS DEMENSCENTRUM -PERSONCENTRERAT ARBETSSÄTT

BLOMSTERVÄGENS DEMENSCENTRUM -PERSONCENTRERAT ARBETSSÄTT BLOMSTERVÄGENS DEMENSCENTRUM -PERSONCENTRERAT ARBETSSÄTT ATT BEVARA SIN IDENTITET Blomstervägens strävan är att varje hyresgäst ska få stöd i att bevara sin identitet och självkänsla. Vi förmedlar trygghet

Läs mer

Trygg hemtjänst i Mörbylånga kommun

Trygg hemtjänst i Mörbylånga kommun Trygg hemtjänst i Mörbylånga kommun Vi tar uppdraget på allvar Hemtjänsten i Mörbylånga kommun har till uppgift att se till att du kan bo kvar hemma så länge som möjligt och känna dig trygg i ditt hem.

Läs mer

Handlings plan RoM projektet för : Stattutgatan 4, avd 6 Datum: 2010. Förbättringsområde Delmål/Mål Hur gör vi? Klart/när?

Handlings plan RoM projektet för : Stattutgatan 4, avd 6 Datum: 2010. Förbättringsområde Delmål/Mål Hur gör vi? Klart/när? Handlings plan RoM projektet för : Stattutgatan 4, avd 6 Datum: 2010 Förbättringsområde Delmål/Mål Hur gör vi? Klart/när? Resultat Ny arbetsordning Vardagsrehabilitering Gå till maten Förbättra personalens

Läs mer

KVALITETSPRIS 2010. Massage, beröring och bad - en väg till avslappning och välbefinnande. Ett bidrag från plan blå på Bergagården

KVALITETSPRIS 2010. Massage, beröring och bad - en väg till avslappning och välbefinnande. Ett bidrag från plan blå på Bergagården KVALITETSPRIS 2010 Massage, beröring och bad - en väg till avslappning och välbefinnande Ett bidrag från plan blå på Bergagården Kvalitetspris Vård och Omsorg 2010 Massage, beröring och bad - en väg till

Läs mer

Team 4 Team 5 Team 6

Team 4 Team 5 Team 6 Bilaga 4. Presentation av teamens utvecklingsarbete under lärandeseminarium A. Identifierade förbättringsområden B. Vad ville teamen uppnå? C. Vad gjordes samt fortsättning Team 1 A. Det finns ett glapp

Läs mer

Syfte med deltagandet i Genombrott:

Syfte med deltagandet i Genombrott: Team: Östermalmsteamet Syfte med deltagandet i Genombrott: Skapa trygghet för demenssjuka och deras närstående som bor i eget boende med stöd av dagverksamhet. Population: Vi har valt ut 9 demenssjuka

Läs mer

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede Team : Gällivare Kommun Syfte med deltagandet i Genombrott Att öka välbefinnande och livskvalitet hos vårdtagare, med tyngdpunkt på att lindra smärta och oro vid livets slut. Teammedlemmar Kerstin Nilsson-Johansson,

Läs mer

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede Team : Sunderby sjukhus Avd 41 PAVA Syfte med deltagandet i Genombrott Att varje enskild palliativ patient är välinformerad och har så optimal näringstillförsel och måltidsmiljö som möjligt med hänsyn

Läs mer

Examination. Esther förbättringscoach ANEBY EKSJÖ NÄSSJÖ SÄVSJÖ TRANÅS VETLANDA YDRE KOMMUNER

Examination. Esther förbättringscoach ANEBY EKSJÖ NÄSSJÖ SÄVSJÖ TRANÅS VETLANDA YDRE KOMMUNER Examination Esther förbättringscoach 2014-2015 ANEBY EKSJÖ NÄSSJÖ SÄVSJÖ TRANÅS VETLANDA YDRE KOMMUNER Esthercoach Mikaela Rautio, Hanna Gustavsson och Susanne Thorn, Vetlanda kommun Annelie Spjuth och

Läs mer

Annagården. Enheten för korttid och växelvård SOCIALFÖRVALTNINGEN

Annagården. Enheten för korttid och växelvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annagården Enheten för korttid och växelvård SOCIALFÖRVALTNINGEN På Annagården finns trettio rum för korttid-, växelvård och avlastning. Vårt mål är att bedriva en professionell vård och omsorg med individens

Läs mer

Regional samverkan - för att implementera BPSD-registret i Halland. Eva Persson, utvecklare, avd regional samverkan, Region Halland

Regional samverkan - för att implementera BPSD-registret i Halland. Eva Persson, utvecklare, avd regional samverkan, Region Halland Regional samverkan - för att implementera BPSD-registret i Halland Eva Persson, utvecklare, avd regional samverkan, Region Halland Samverkansprojekt Annas led 2011-2012 Annas led är ett samverkansprojekt

Läs mer

Sundsvalls Kommun. till projektslutrapporten Kultur för äldre

Sundsvalls Kommun. till projektslutrapporten Kultur för äldre Bilaga 8 till projektslutrapporten Kultur för äldre Sundsvalls Kommun Slutrapport Utförandedatum: 04-02-2013 09:41:13 Antal svar: 36 Den här undersökningen har totalt 36 respondenter och en svarsfrekvens

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Barnantal Gubbo Förskola Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo Förskola Födda -08 Födda -09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 7 st 5 st 5 st 2 st 3 st Personal

Läs mer

Genombrott är idealet Genombrottsarbete inom särskilt boende-hemvårdsförvaltningen 2009

Genombrott är idealet Genombrottsarbete inom särskilt boende-hemvårdsförvaltningen 2009 Halmstad 100216 Genombrott är idealet Genombrottsarbete inom särskilt boende-hemvårdsförvaltningen 2009 Processgruppen Johan Andersson Roger Kindberg Eva C Persson Eva M Persson Maria Stjernström-Öberg

Läs mer

Inkomna synpunkter 2010 Socialförvaltningen

Inkomna synpunkter 2010 Socialförvaltningen Inkomna synpunkter Socialförvaltningen Sammanställning av inkomna synpunkter, klagomål och förbättringsförslag under Inkomna synpunkter Antal inkomna synpunkter fördelat på beröm, klagomål, förbättringsförslag

Läs mer

Min dag med Gunnel Eriksson den trädgårdsintresserade undersköterskan som har varit distriktsmästarinna i bordtennis

Min dag med Gunnel Eriksson den trädgårdsintresserade undersköterskan som har varit distriktsmästarinna i bordtennis Min dag med Gunnel Eriksson den trädgårdsintresserade undersköterskan som har varit distriktsmästarinna i bordtennis Gunnel 59 år är uppväxt i Fromheden och bor nu i hus i Norsjö. Hon är utbildad undersköterska

Läs mer

Kunskap och inspiration för dig som arbetar med äldre Utbildningar från Hushållningssällskapet

Kunskap och inspiration för dig som arbetar med äldre Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Kunskap och inspiration för dig som arbetar med äldre Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat är en källa till glädje! Mat är ett stort och brett ämne! Måltiderna är centrala

Läs mer

Välkommen till Ekebacken

Välkommen till Ekebacken TÖREBODA KOMMUN Kommunstyrelsen Vård och omsorg Box 83 545 22 Töreboda 0506-180 00 växel Välkommen till Ekebacken Ett boende för personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt av annan orsak. 2013-03-14

Läs mer

Stimulansmedel inom demensområdet

Stimulansmedel inom demensområdet VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Stefan Ivarsson Projektledare Rapport Stimulansmedel 1 (6) Stimulansmedel inom demensområdet Katrineholms kommun 2 (6) Sammanfattning Demens är en av de vanligaste folksjukdomarna

Läs mer

Valhallaskolan i Oskarshamn åk 6-åk 9: Pionjär med Drömmen om det goda på högstadiet

Valhallaskolan i Oskarshamn åk 6-åk 9: Pionjär med Drömmen om det goda på högstadiet Valhallaskolan i Oskarshamn åk 6-åk 9: Pionjär med Drömmen om det goda på högstadiet av Kerstin Adolfsson, Annette Andersson, Mariann Henriksen och Roger Nilsson I vårt arbetslag fick vi våren 2006 kontakt

Läs mer

Hagalund. Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Hur vi arbetar för att nå omsorgsnämndens mål

Hagalund. Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Hur vi arbetar för att nå omsorgsnämndens mål Hagalund Hagalund Omsorgsnämndens vision Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Hur vi arbetar för att nå omsorgsnämndens mål På Hagalund arbetar vi med

Läs mer

PROGRAMRAPPORT. Förbättringsarbete i vårdprocesser HDMI projektet (Hip Dementia Macula Improvement)

PROGRAMRAPPORT. Förbättringsarbete i vårdprocesser HDMI projektet (Hip Dementia Macula Improvement) Förbättringsprogram PROGRAMRAPPORT Förbättringsarbete i vårdprocesser HDMI projektet (Hip Dementia Macula Improvement) Teammedlemmar/deltagare Enhetschef: Mia Löfgren, mia.lofgren@gotland.se Omvårdnadsansvarig

Läs mer

Thulegårdens BPSD arbete

Thulegårdens BPSD arbete Thulegårdens BPSD arbete Sonja Östman Sjölander undersköterska Thulegårdens äldreboende Vilka är vi? 1 Vad är BPSD? Beteendemässiga och Psykiska Symtom vid Demens, BPSD BPSD drabbar någon gång ca 90% av

Läs mer

Slututvärdering av projekt Verksamhet & Hälsa

Slututvärdering av projekt Verksamhet & Hälsa Slututvärdering av projekt Verksamhet & Hälsa Upplands Väsby Kommun Arthur Henningson och Mikael Eriksson 2012-12-31 ATK, CONSIDER & PARTNERS INNEHÅLL Verksamhet & Hälsa i Upplands Väsby kommun... 2 Medarbetarnas

Läs mer

Ut och njut! Trädgårdar som lockar till utevistelse

Ut och njut! Trädgårdar som lockar till utevistelse Ut och njut! Trädgårdar som lockar till utevistelse Elvagården, Vartofta Äldreboende med demensavdelning Det har blivit ett stort lyft Med på bilden: Demenssjuksköterskan Maria Björck, enhetschefen Diana

Läs mer

Handlingsplan va rdegrundsarbete fö r Olövslund Ä ldreböende

Handlingsplan va rdegrundsarbete fö r Olövslund Ä ldreböende 2016-10-19 1 (6) Handlingsplan va rdegrundsarbete fö r Olövslund Ä ldreböende Information och marknadsföring Ge information om nationella värdegrunden och vad lokala värdighetsgarantierna innebär till

Läs mer

1(4) 2011-11-21 2011/1965-PL-013. Dnr: Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011. Irsta förskolor. Ansvarig: Katriina Hamrin.

1(4) 2011-11-21 2011/1965-PL-013. Dnr: Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011. Irsta förskolor. Ansvarig: Katriina Hamrin. 2011-11-21 1(4) Dnr: 2011/1965-PL-013 Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011 Irsta förskolor Ansvarig: Katriina Hamrin Anne Persson 1. Utveckling, lärande och kunskaper Mål: Den pedagogiska utvecklingen

Läs mer

Socialt innehåll/kultur

Socialt innehåll/kultur Socialt innehåll/kultur Hur ser mitt uppdrag Övergripande ansvar för det sociala innehållet stödja personal och enhetschefer i arbetet tillsammans med vår värdegrundsledare Projektledare för För och med

Läs mer

Pedagogiska måltider Förbättringsarbete inom Lessebo kommun. Annelie Andersson Nina Fransson Ann-Kristin Joelsson Carina Jacobsson

Pedagogiska måltider Förbättringsarbete inom Lessebo kommun. Annelie Andersson Nina Fransson Ann-Kristin Joelsson Carina Jacobsson Pedagogiska måltider Förbättringsarbete inom Lessebo kommun Annelie Andersson Nina Fransson Ann-Kristin Joelsson Carina Jacobsson Bakgrund I samband med riskbedömning enligt Senior Alert upptäcktes att

Läs mer

Teamens slutrapport 2009-2010 Genombrottsmetoden

Teamens slutrapport 2009-2010 Genombrottsmetoden Teamens slutrapport 2009-2010 Genombrottsmetoden 1 Innehållsförteckning Sid Grönelund/Hjorten, hemtjänst... 2 S:t Olofsgatan plan 3, äldreboende... 6 Katarinagården avd 2, demensboende... 12 Ranliden avd.

Läs mer

Idébytarveckan innebär i korthet att personal byter arbetsplats under en vecka för att lära av varandra som i sin tur ska leda till förbättringar.

Idébytarveckan innebär i korthet att personal byter arbetsplats under en vecka för att lära av varandra som i sin tur ska leda till förbättringar. 2006-08-14 1 (6) Idébytarvecka Idébytarveckan innebär i korthet att personal byter arbetsplats under en vecka för att lära av varandra som i sin tur ska leda till förbättringar. Idébytarveckan är från

Läs mer

Rapport Demensnätverk

Rapport Demensnätverk HEMVÅRDS FÖRVALTNINGEN Planerat startdatum: 2003 Planerat slutdatum: Beställare: Anneli Bjärnhag, enhetschef, förebyggande verksamhet Uppdragstagare: Eva Persson, demensundersköterska, demensteamet Rapport

Läs mer

Trivsel som motivation Gemenskap skapar trygghet och ger makt att påverka Bergagården Plan Blå

Trivsel som motivation Gemenskap skapar trygghet och ger makt att påverka Bergagården Plan Blå Trivsel som motivation Gemenskap skapar trygghet och ger makt att påverka Bergagården Plan Blå Fredrik, Julio, Jasmina, Viola, Betty, Ardiana och Malin samt alla andra som arbetat här under året som gått.

Läs mer

Norra Hisingen. Slutrapport Den visa organisationen Bilaga 7 Fokusgrupp med undersköterskor

Norra Hisingen. Slutrapport Den visa organisationen Bilaga 7 Fokusgrupp med undersköterskor Norra Hisingen Slutrapport Den visa organisationen Bilaga 7 Fokusgrupp med undersköterskor Fokusgrupp med undersköterskor Som ett komplement till de interna uppföljningarna genomfördes i slutet av projektet

Läs mer

Måns handlingsplan. Barn och föräldrar ska känna sig välkomna när de kommer till förskolan.

Måns handlingsplan. Barn och föräldrar ska känna sig välkomna när de kommer till förskolan. Måns handlingsplan Lämning Barn och föräldrar ska känna sig välkomna när de kommer till förskolan. Ge barnet och föräldern en bra start på dagen. Föräldrarna ska känna sig trygga med att lämna sina barn

Läs mer

Falköpings kommun Feriepraktik Enkät till chefer, handledare/kontaktpersoner och medarbetare

Falköpings kommun Feriepraktik Enkät till chefer, handledare/kontaktpersoner och medarbetare Falköpings kommun Feriepraktik 2017 Enkät till chefer, handledare/kontaktpersoner och medarbetare Ansvarig chef 17,9% 14 Handledare/kontaktperson 37,2% 29 Medarbetare 41% 32 På annat sätt: 3,8% 3 På annat

Läs mer

Välkommen till. vår hemtjänst

Välkommen till. vår hemtjänst Välkommen till vår hemtjänst Vi har alltid nära hem till dig Vi har alltid nära hem till dig Hemtjänsten i Kungsbacka kommun är namnet på den kommunala hemtjänsten. Vi som arbetar här är anställda av kommunen.

Läs mer

Plan för införandet av lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre i Håbo Kommun

Plan för införandet av lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre i Håbo Kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1(6) Socialförvaltningen Förvaltningens stab/kansli Britt-Louise Thorberg, utvecklingsledare 0171-525 56 britt-louise.thorberg@habo.se Plan för införandet av lokala värdighetsgarantier

Läs mer

Projekt BRA-grupper - för att öka det sociala innehållet för äldre i ordinärt boende 2011-2012

Projekt BRA-grupper - för att öka det sociala innehållet för äldre i ordinärt boende 2011-2012 Vård- och omsorgsförvaltningen Projekt BRA-grupper - för att öka det sociala innehållet för äldre i ordinärt boende 2011-2012 Slutrapport Mölndals stad December 2012 Lotta Malm Projektledare Projekt BRA-grupper

Läs mer

Birkagården. Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Mål och speciell inriktning:

Birkagården. Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Mål och speciell inriktning: Birkagården Birkagården Omsorgsnämndens vision Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Mål och speciell inriktning: Birka ska med sin välutbildade personal

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2006

KVALITETSREDOVISNING 2006 KVALITETSREDOVISNING 2006 Agneshög Rektor Eva-Lott Petersson Grierson Adress Agneshögs gård Postadress 591 71 Motala Telefon 0141-225420 Fax 0141-53265 E-post eva-lott.petersson@motala.se Barn/elever enl

Läs mer

Sammanställning av inkomna synpunkter, klagomål och förbättringsförslag under 2006

Sammanställning av inkomna synpunkter, klagomål och förbättringsförslag under 2006 27-2-19 Sammanställning av inkomna synpunkter, klagomål och förbättringsförslag under 26 Inkomna synpunkter 24-26 Det är fyra år sedan som en särskild rutin infördes för inhämtande av synpunkter och klagomål

Läs mer

Välkommen till Krabbängsgården i Moholm

Välkommen till Krabbängsgården i Moholm Välkommen till Krabbängsgården i Moholm Krabbängsgården är ett särskilt boende med 32 lägenheter. Vår målsättning är att alla som bor här skall få stöd och hjälp utifrån sina egna möjligheter och behov

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 138, Bup vårdavdelning, Umeå Syfte med deltagandet i Genombrott Teammedlemmar Vt- 13 Gunnar Berlin, Lärare Anders Hellman, Sjuksköterska Mia Lindstrand,

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2007

KVALITETSREDOVISNING 2007 KVALITETSREDOVISNING 2007 Klockarbacken Föreståndare Jenny Bengtsson Ordförande Madeleine Andersson Adress Axénsv 11 Postadress 591 97 Motala Telefon 0141-220410 Fax 0141-220411 E-post info@klockarbacken.se

Läs mer

Syftet med ett balanserat styrkort för Närvården är att. Skapa en gemensam vision och gemensamma mål för Närvården

Syftet med ett balanserat styrkort för Närvården är att. Skapa en gemensam vision och gemensamma mål för Närvården Balanserat styrkort Vår verksamhetsidé ska stärka samverkan mellan primärvård, privat vård, kommunal vård och sjukhusvård för att försäkra vårdtagaren till en god och säker vård. Syftet med ett balanserat

Läs mer

En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre

En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre LILLA EDETS KOMMUN KommunRehab Sjukgymnastik/Arbetsterapi En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre Nytt arbetssätt för att förbättra kvaliteten på rehabiliteringen riktat mot personer

Läs mer

Välkommen till Aspen o Linden

Välkommen till Aspen o Linden TÖREBODA KOMMUN Kommunstyrelsen Vård och omsorg Box 83 545 22 Töreboda 0506-180 00 växel Välkommen till Aspen o Linden 2014-05-06 Välkommen som hyresgäst på Aspen o Linden Vi är glada att få dig som hyresgäst

Läs mer

Målprogram för vård- och omsorgsnämnden 2011 2014

Målprogram för vård- och omsorgsnämnden 2011 2014 program för vård- och omsorgsnämnden 2011 2014 program för vård- och omsorgsnämnden 2011-2014 Vår vision Köpings kommuns insatser inom vård och omsorg ska vara bland de bästa i Sverige. Det ska kännas

Läs mer

Observationsrapport. Kattrumpstullens vård-och omsorgsboende. Plan 3. Uppföljning. Äldreförvaltningen Uppföljning och inspektion

Observationsrapport. Kattrumpstullens vård-och omsorgsboende. Plan 3. Uppföljning. Äldreförvaltningen Uppföljning och inspektion Äldreförvaltningen Uppföljning och inspektion Dnr:410-444/2016 Sida 1 (9) -07-28 Kattrumpstullens vård-och omsorgsboende Plan 3 Uppföljning Äldreförvaltningen Uppföljning och inspektion Storforsplan 36

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Riktlinjer Mat & måltider, äldreomsorgen i Nacka

Riktlinjer Mat & måltider, äldreomsorgen i Nacka Mat & måltider, äldreomsorgen i Nacka 2012-04-17 Carina Smith Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Mål... 3 3 Kundens behov, vanor och önskemål... 3 3.1 Kundens behov... 3 3.2 Kundens vanor... 4 3.3

Läs mer

Delaktighet i hemvården

Delaktighet i hemvården Delaktighet i hemvården Kort överblick Delaktighet och inflytande i vården är en grundläggande förutsättning för hälsa och god vård. Enskilda individer behöver känna att de har möjlighet att påverka sin

Läs mer

Förbättra er måltidsmiljö -en tävling för vård- och omsorgsboenden i Ljusdals kommun- ljusdal.se

Förbättra er måltidsmiljö -en tävling för vård- och omsorgsboenden i Ljusdals kommun- ljusdal.se Förbättra er måltidsmiljö -en tävling för vård- och omsorgsboenden i Ljusdals kommun- ljusdal.se Förbättra er måltidsmiljö -en tävling för vård- och omsorgsboenden i Ljusdals kommun- Maria Almström Svensson

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Särskilt boende äldreomsorg

Kvalitetsdeklaration Särskilt boende äldreomsorg 1 Kvalitetsdeklaration Särskilt boende äldreomsorg En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg Det goda livet på Smedbygården 5566732920 /Redolaris AB 2016 Att arbeta med kvalitet är en

Läs mer

Lenas mamma får en depression

Lenas mamma får en depression Lenas mamma får en depression Text och illustrationer: Elisabet Alphonce Lena bor med sin mamma och lillebror Johan på Tallstigen. Lena går i första klass och Johan går på förskolan om dagarna. Lena och

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 37, psyk avd 2 i Skellefteå Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar

Läs mer

Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde

Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde 2010-09-23 Pressmeddelande Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde För ytterligare information kontakta äldrenämndens ordförande Jan-Willy Andersson (KD), telefon 013-20 71 84 eller 070-590 71

Läs mer

Genomgång av föregående minnesanteckningar

Genomgång av föregående minnesanteckningar Boenderåd 27/11 2009 Närvarande: Bror Carlsson, Carl-Erik Bäckvall, Henrik Iversen, Hans Fredriksson, Ellen Löfberg, Ulla-Kajsa Olsson, Thore Olsson, Harriet Fresal, Susanne Forsman, Carina Filipovic,

Läs mer

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig.

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. 2 Skriv och berätta om vad du kan, vad du vill och om annat som finns i ditt inre rum. Jag är rädd (sidan 4) 1 Läs sidan 4.

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse 2012-11-07 Rosengård stadsdelsförvaltning Vård och omsorg Verksamhetsberättelse Teamarbete kring mat i Riddargårdens hemtjänstgrupp Riddargårdens hemtjänstgrupp består av sektionschefen, och med alla yrkeskategorier

Läs mer

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång. Team 62 Avdelning 94, rättspsykiatri Brinkåsen, NU-sjukvården, Västra Götalandsregionen

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång. Team 62 Avdelning 94, rättspsykiatri Brinkåsen, NU-sjukvården, Västra Götalandsregionen Projektrapport Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång Team 62 Avdelning 94, rättspsykiatri Brinkåsen, NU-sjukvården, Västra Götalandsregionen Deltagande team Carl-Gustav Eriksson, chefsöverläkare

Läs mer

Solgården vårdbostad och hemvård

Solgården vårdbostad och hemvård Solgården vårdbostad och hemvård Solgården vårdbostad och hemvård i Gemla Omsorgsnämndens vision Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Mål och speciell

Läs mer

Rapport från tillsyn vid Mariebergsgårdens demensboende vån 2 och

Rapport från tillsyn vid Mariebergsgårdens demensboende vån 2 och Rapport Dnr VON16/48 Nämndansvarig tjänsteman Datum Marie Johnsson Vård- och omsorgsnämnden Rapport från tillsyn vid Mariebergsgårdens demensboende vån 2 och 3 Tillsynen Tillsynen genomförs som ett samtal

Läs mer

Annagården. Enheten för korttid och växelvård

Annagården. Enheten för korttid och växelvård Annagården Enheten för korttid och växelvård På Annagården finns trettio rum för korttid-, växelvård och avlastning. Vårt mål är att bedriva en professionell vård och omsorg med individens behov i centrum.

Läs mer

Förändringar För att involvera barnen i arbetet började vi att prata med dem om olika ljud som finns i en matsal.

Förändringar För att involvera barnen i arbetet började vi att prata med dem om olika ljud som finns i en matsal. Teamet Vi som är med i teamet är Jenny Lennings, Ellen Berglund, Åsa Ivarsson och Susanne Blegvad-Jensen. Vi arbetar på Avdelningen Kråkan på Grästorps förskola. Mål Vi vill förbättra ljudmiljön i förskolan.

Läs mer

Hemtjänst i Båstads kommun

Hemtjänst i Båstads kommun Hemtjänst i Båstads kommun Fotograf: Lars Bygdemark Vår verksamhetsidé Vård och omsorg i Båstads kommun ska präglas av respekt, värdighet, trygghet och professionalism. Vad är hemtjänst? Kommunen har enligt

Läs mer

GR 25 november 2009 Marianne Olsson Mofirm

GR 25 november 2009 Marianne Olsson Mofirm GR 25 november 2009 Marianne Olsson Mofirm marianne.olsson5@gmail.com Utbildad lärare Alternerande ledare och expert, framförallt inom utveckling och kvalitet Skola, barnomsorg, socialtjänst, handikappomsorg

Läs mer

Granskning av Tyresö kommuns demensenheter, Syrenen, Solrosen och Näckrosen

Granskning av Tyresö kommuns demensenheter, Syrenen, Solrosen och Näckrosen TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2011-05-12 Socialförvaltningen 1 (7) Maria Johansson, kvalitetsinspektör Diarienr: 0049/11-013 Granskning av Tyresö kommuns demensenheter, Syrenen, Solrosen och Näckrosen

Läs mer

Hälsa, mat och rörelse för våra små. Material till stöd för personal vid samtal med föräldrar till barn i förskolan.

Hälsa, mat och rörelse för våra små. Material till stöd för personal vid samtal med föräldrar till barn i förskolan. 2009 06 29 Hälsa, mat och rörelse för våra små Material till stöd för personal vid samtal med föräldrar till barn i förskolan. 1 En hälsofrämjande förskola Det friska är i fokus. Arbetet utgår från att

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team Halmstad Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar och Ledare

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Helsingborgs stad. 125 000 invånare. 3 300 invånare äldre än 85 år. 9 100 anställda (7 600 årsarbetare). Omsätter 5 miljarder kronor.

Helsingborgs stad. 125 000 invånare. 3 300 invånare äldre än 85 år. 9 100 anställda (7 600 årsarbetare). Omsätter 5 miljarder kronor. Helsingborgs stad 125 000 invånare. 3 300 invånare äldre än 85 år. 9 100 anställda (7 600 årsarbetare). Omsätter 5 miljarder kronor. Geografisk områdesorganisation fem områden. Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Utbildning i Vardagsrehabilitering. Ulrika Persson, leg sjukgymnast Kristina S Blomqvist, leg arbetsterapeut Åsele 20090820

Utbildning i Vardagsrehabilitering. Ulrika Persson, leg sjukgymnast Kristina S Blomqvist, leg arbetsterapeut Åsele 20090820 Utbildning i Vardagsrehabilitering Ulrika Persson, leg sjukgymnast Kristina S Blomqvist, leg arbetsterapeut Åsele 20090820 Vår fina kurslokal med deltagare från Duvans servicehus i Fredrika Utbildningens

Läs mer

Digital delaktighet i Rättviks kommun. Brygga som möjlighet

Digital delaktighet i Rättviks kommun. Brygga som möjlighet Digital delaktighet i Rättviks kommun Brygga som möjlighet Foto: Elika Persson, Sara Hansson och Yvonné Öhrnell 3 3 Inledning Informationsteknik har blivit en självklar arena i dagens samhälle. Vi kan

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN BILAGA 3

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN BILAGA 3 LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN BILAGA 3 Alla människor har lika värde, alla har rätt att mötas med respekt, tydlighet, lyhördhet, hänsyn och acceptans för den man är. Den

Läs mer

NYA LÄRMILJÖER SKAPAR EN SKOLA FÖR ALLA

NYA LÄRMILJÖER SKAPAR EN SKOLA FÖR ALLA NYA LÄRMILJÖER SKAPAR EN SKOLA FÖR ALLA Ett projekt i samarbete med Specialpedagogiska Skolmyndigheten Falköping, 20120129 PROJEKTTEAMET Titti Ljungdahl Johanna Cayton Stig Jansson Anna Sundqvist Sofia

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (7)

Sammanträdesprotokoll 1 (7) Sammanträdesprotokoll 1 (7) Plats och tid A-salen, Servicehuset Smedberg, Tingsgatan 15, Arvika, kl. 13.15 16.40 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, ordförande (S) Lena Kandergård, 1:e

Läs mer

Matpatrullen Sandviken

Matpatrullen Sandviken Matpatrullen Sandviken Matpatrullen har skapats av SPF Seniorerna, Gästrikland för att påverka och göra skillnad Varför är maten för äldre viktig? Mat är så mycket mer än bara näring för kroppen. Måltiden

Läs mer

I Eslöv ser vi individen. Vård och Omsorg sätter fokus på brukaren och medarbetaren

I Eslöv ser vi individen. Vård och Omsorg sätter fokus på brukaren och medarbetaren I Eslöv ser vi individen Vård och Omsorg sätter fokus på brukaren och medarbetaren Fokus på individen ger ökad brukarkvalitet och nöjdare medarbetare Vård och Omsorg ska öka sitt fokus på individen. Vi

Läs mer

Kontaktman inom äldreomsorg

Kontaktman inom äldreomsorg Kontaktman inom äldreomsorg Oktober 2004 Christina Julin Elizabeth Kisch Juvall 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID 1. Sammanfattning 3 2. Process kontaktmannaskap 3 3. Syfte 3 4. Metod 3 5. Resultat av enkätundersökning

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Plan för kultur på äldreboenden. Kultur- och fritidsförvaltningen Maria Bäckersten 2014-05-12. Tjörn Möjligheternas ö

Plan för kultur på äldreboenden. Kultur- och fritidsförvaltningen Maria Bäckersten 2014-05-12. Tjörn Möjligheternas ö Plan för kultur på äldreboenden Kultur- och fritidsförvaltningen Maria Bäckersten 2014-05-12 Tjörn Möjligheternas ö Sida 2 (12) Innehåll 1 Uppdrag 5 2 Mål 6 3 Inledning 7 4 Förutsättningar 8 5 Metod och

Läs mer

Lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen, Gnesta kommun

Lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen, Gnesta kommun Lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen, Gnesta kommun Rätt till privatliv och kroppslig integritet 1. Vi garanterar att vi respekterar att bostaden tillhör Ditt privatliv Vi knackar eller ringer

Läs mer

Välkommen till Esther nätverk

Välkommen till Esther nätverk Välkommen till Esther nätverk Med Esthers behov i centrum ger vi bästa möjliga vård och omsorg. Vad betyder Esther för dig? Samverkan, samverkan är superviktigt. Esther för mig innebär att man ska jobba

Läs mer

Vem är Linnea? Linnea ett samarbetsprojekt

Vem är Linnea? Linnea ett samarbetsprojekt Linnea Kronoberg Layout och produktion: Etyd Foto: Matton (där ej annat anges) Tryck: Davidsons Tryckeri April 2010 Vem är Linnea? Linnea kallar vi en äldre person, man eller kvinna, som har flera sjukdomar.

Läs mer

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖR STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1( 6) 2009-03-20 Handläggare: Kjell O Jansson Telefon: 08-508 14 542 Marie Kelpe Telefon: 076-12 20 583 Till

Läs mer