En kulturvision för. En resa för framtiden mellan Sverige och Danmark

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En kulturvision för. En resa för framtiden mellan Sverige och Danmark"

Transkript

1 En kulturvision för öresundsregionen En resa för framtiden mellan Sverige och Danmark

2 Öresundsregionen Öresundsregionen består av Skåne på den svenska sidan av Öresund och Själland, Lolland, Falster och Bornholm på den danska sidan. Det bor 3,7 miljoner människor i regionen,vilket innebär att Öresundsregionen om den integreras fullt ut blir en av Nordeuropas största och mest tättbefolkade storstadsregioner. Befolkningskoncentrationen är störst på den danska sidan. Där bor 2,5 miljoner människor och på den svenska sidan bor ca 1,2 miljoner. Den geografiska variationen är stor från relativt glesa landsbygdskommuner på Lolland och i östra Skåne, till täta storstadsområden som Köpenhamn och Malmö. Öresundsregionens danska och svenska del länkas samman av den 16 km långa Öresundsbron i söder mellan Köpenhamn- och Malmöområdet, samt av färjeförbindelserna som korsar norra Öresund mellan Helsingör och Helsingborg.

3 Allt fler människor har en vardag på båda sidorna av sundet. År 2008 uppskattas personer bo på den ena sidan av sundet och jobba på den andra sidan. Sedan Öresundsbron stod färdig år 2000 har antalet personer som har valt att flytta över till andra sidan sundet ökat kraftigt. Det är främst danskar som flyttar till Skåne. Nu bor det ca danskar i Skåne. Öresundsregionen har en stor betydelse för ekonomin i både Danmark och Sverige och har möjlighet att på sikt bli det viktigaste ekonomiska kraftcentrat i Norden. Öresundsregionen svarar för 26 procent av Danmark och Sveriges samlade BNP. I Öresundsregionen finns det 14 universitet, studenter, doktorander och forskare samt utlandsstudenter och aktivt samarbete med 800 andra universitet i världen. Öresundsregionen är inte en region på samma sätt som Region Hovedstaden, Region Sjælland och Region Skåne. Dessa regioner är administrativa och politiska organ med ansvar för frågor som sjukvård, trafik och den överordnade regionala utvecklingen. I Öresundsregionen finns inget sådant övergripande administrativt och politiskt organ. Öresundsregionen ä framför allt en virtuell region, dvs. en region som bygger på visioner, idéer och gemensamma utvecklingsmål. Det är också en funktionell region, som är på god väg till en gemensam arbetsmarknad och till gemensamma bostads- och utbildningsmiljöer. För att stödja utvecklingen av en gemensam, integrerad Öresundsregion har en rad lokala och regionala myndigheter bildat Öresundskomiteen. Kommittén har funnits sedan 1993 och består av politiker från båda sidor av sundet. Du kan läsa mer om organisationen på Betyder det något för dig att du bor i Öresundsregionen? Om ja, varför?? Om nej, vad krävs?

4 Öresundskomiteens En av de frågor Öresundskomiteen kommer att arbeta med under 2008 till 2010 är att utveckla en framtida vision för Öresundsregionen och skapa en utvecklingsstrategi för att göra visionen till verklighet. Det övergripande målet för visionen är hur Öresundsregionen ska kunna bli Europas mest konkurrenskraftiga, attraktiva och funktionella gränsregion. Några av de ämnen som ska ingå i visionen är kultur, arbetsmarknad, näringslivsutveckling, infrastruktur och utbildning. Kultur över Öresund - utmaningar och möjligheter ett inlägg som inspiration Öresundsregionen har en stor kulturell potential som den nya utvecklingsstrategin kommer att använda sig av och utveckla. Oavsett om man räknar den kulturella potentialen genom mängden institutioner eller om man använder ett mer nyanserat kulturbegrepp, så har regionen förutsättningar för att placera sig på den europiska kulturella kartan, som en region med ett dynamiskt, innovativt och brett kulturliv.

5 utvecklingsstrategi Kultur som bygger broar mellan olika folk De perspektiv som utkristalliserar sig när man börjar tänka på kultur som en del av den regionala utvecklingen och integrationen över Öresund, har inte bara ekonomisk betydelse utan spelar också en viktig roll inom andra områden. Ett rikt och mångfasetterat kulturliv på båda sidor av Öresund spelar en viktig roll för den fortsatta integrationentionsprocessen, där danskar och svenskar kan mötas i olika upplevelser och uttryck. I ett större perspektiv kan det leda till en större förståelse för varandras likheter och olikheter. Den stora utmaningen ligger i att prioritera de politiska, ekonomiska och strukturella insatserna för att upprätthålla och utveckla processen. Kulturen lever parallella liv Till viss del kan man hävda, att den kulturella potentialen är ganska outnyttjad idag. Även om underhållning och kulturupplevelser, enligt en undersökning från september 2004, var en av de främsta orsakerna till att själländare och skåningar reste över Öresund, kvarstår det faktum att kulturen på den danska och den svenska sidan av Öresund till stor del lever parallella liv. Det leder till en avsaknad av en djupare förståelse för mångfalden i respektive lands kulturella utbud på den andra sidan av sundet. Det är framförallt de stora institutionerna och festivalerna som når en bredare publik över Öresund, vilket kan bero på de olika förutsättningar som råder mellan Skåne och Själland, eller snarare mellan Skåne/Själland och Köpenhamn. Öresundsregionen håller på att utveckla en kulturstrategi. Vilka bilder ser du framför dig när du hör ordet kulturregion Öresund??

6 Öresundsregionen har Skandinaviens största kulturella tillväxt Öresundsregionen, inräknat hela Region Skåne och Region Själland, har redan Nordens största kulturella tillväxt. Triangeln med huvudstadsregionen, Malmö och Helsingborg, fungerar som lokomotiv för det professionella kulturlivet i regionen där Köpenhamn är cylindern i den kulturella motorn. Många stora kulturella institutioner Enbart i kraft av Köpenhamns statliga, kommunala och stora regionala institutioner, är staden den naturliga kulturella samlingspunkten för kulturkonsumenterna på båda sidor av Öresund. Som många av världens stora städer och urbana centra har Köpenhamn och hovedstadsregionen, med stöd från staten sedan mitten av 90-talet, gjort stora investeringar inom kultursektorn som betraktas som ett strategiskt viktigt område. Det kommer att ge staden ett försprång i den globala konkurrensen, där det främst handlar om att bygga ett varumärke eller skapa en bild av staden och regionen som en kreativ, innovativ, dynamisk, modern och attraktiv plats för att locka till sig investerare och högutbildad arbetskraft. Parametrar för framgångsrika kultursatsningar Staden har en storlek och nationell betydelse som innebär att de flesta parametrarna för framgångsrika kultursatsningar är på plats. Stora internationella och nationella aktörer existerar parallellt med mindre, lokala och regionala aktörer. De kommersiella aktörerna verkar sida vid sida med dels de etablerade offentliga institutionerna och dels undergroundscenen. En nära samverkan mellan kultur och ett antal andra faktorer bidrar aktivt till stadens dragningskraft i förhållande till nyetableringar och ökad tillflyttning av högutbildade och högavlönade arbetstagare. Investeringar i infrastruktur som gör det enkelt för människor att förflytta sig och gör varutransporterna enkla är viktigt. Exempel på detta är Öresundsbron och den nya metron i Köpenhamn.

7 Stadens industri- och affärsverksamhet kännetecknas av många små företag som arbetar som underleverantörer och utvecklare åt större företag inte minst inom kulturområdet och bland det kulturorienterade näringslivet. Starkt nischade produktioner, som exempelvis ljussättning levererar produkter till privata företag men också till teatrar och scenuppsättningar. Kultur är större än den kulturella sektorn själv - andra företag lever av kultur och bidrar till dess utveckling. De totala investeringarna inom kultursektorn i huvudstadsregionen de senaste 20 åren är mer i linje med de i Berlin och Madrid än i Stockholm och Amsterdam. Vad betyder det stora fokus på Köpenhamn för kulturen i regionen? Det stora fokus på Köpenhamns kulturliv, inte minst i medierna, kan bidra till att en hel del aktörer och beslutsfattare i Skåne och på Själland upplever att de befinner sig i utkanten av det regionala kulturella medvetandet. En utmaning för en Öresundsregional utvecklingsstrategi blir därför att utveckla och stimulera till en ökad regionalisering i förhållande till kulturella initiativ och projekt i hela regionen. Dessutom blir det en utmaning att hjälpa till att stödja en process där kulturen i Skåne och på Själland i allt högre grad blir en del av det dominerande kulturella centrat, så att centrum utvidgas till att omfatta hela Öresundsregionen. Det gäller framförallt att positionera sig i termer av innehåll, kvalitet och profil i förhållande till de kulturella aktiviteterna i Köpenhamn för att få mer uppmärksamhet från både publik, press och potentiella investerare. Man kan säga att det finns ett behov av att flytta fokus från ett lokalt till ett regionalt perspektiv. Hela Öresundsregionen utgör det verkliga publikunderlaget för de stora kulturinstitutionerna och alla större kulturella satsningar. Talangutveckling Ett sammanhängande system för talangutveckling från förskola till universitet kan skapa en grund för att stärka kulturen lokalt och regionalt och styrka den samlade kreativa potentialen. Utveckling och profilering av lokala kulturskolor så att de kan formas till kulturella centra, med ett brett utbud av kulturella och konstnärliga färdigheter, kan vara ett alternativ. Öresundsregionen har en vision om att bli känt för ett aktivt kulturliv för alla medborgare i regionen.? Vad tycker du krävs för att visionen ska bli verklighet?

8 Sverige Delat ansvar Kommunerna, regionerna och staten delar på ansvaret för kulturområdet. Tillsammans ska man stödja, stärka och utveckla kulturlivet. Olika institutioner, verksamheter och kulturaktiviteter får också bidrag. De sammanlagda kulturutgifterna i Sverige var miljoner SEK Stat miljoner SEK Kommun miljoner SEK Region/landsting miljoner SEK Kommuner Kommunerna arbetar med kulturfrågor genom sina förvaltningar för kultur, fritid och utbildning. Hur arbetet är organiserat och vad man prioriterar ser olika ut från kommun till kommun. Kulturområdet är ett frivilligt åtagande för kommunerna, med undantag för biblioteken. Enligt bibliotekslagen ska varje kommun ha folkbibliotek. Kommunerna kan bedriva egen kulturverksamhet. Förutom biblioteken kan det finnas konsthallar, kommunala museer eller kulturhus. Genom bidrag stödjer kommunerna också t.ex. teatergrupper, föreningar och studieförbund. Man kan också engagera sig i festivaler och kulturevenemang. Skolorna är viktiga i arbetet för att barn och unga på olika sätt ska få tillgång till kulturupplevelser. Ofta sker det i samarbete med olika aktörer inom kulturområdet. Kommunerna kan också ha särskilda musik- eller kulturskolor som efter skoltid ger undervisning i musik, dans, bild, teater, film och skrivande. Regionen Regionerna och landstingen har ett ansvar för att utveckla kulturområdet inom den egna regionen och göra kulturlivet tillgängligt för medborgarna. Man ska fungera som rådgivare, driva utvecklingsfrågor, arrangera möten och konferenser samt ge ekonomiskt stöd. Regionen ger bidrag till de större regionala institutionerna som teatrar, orkestrar och museer. Fria grupper som är yrkesverksamma inom teater, dans och nycirkus kan också få ekonomiskt stöd, bland annat till turnéer. Regionerna ger också bidrag till studieförbunden. Region Skåne ska särskilt arbeta för att barn och unga ska få tillgång till kulturupplevelser, kulturpedagogik och möjligheter till eget skapande. Man ger bland annat stöd till skolornas besök på olika föreställningar. Regionen ger även bidrag till kulturpedagoger, kulturkonsulenter, ungdomsorganisationer och ungdomsfestivaler. Staten Staten har ett övergripande ansvar för kulturområdet. Olika myndigheter har i uppdrag att förverkliga de nationella kulturpolitiska mål som regering och riksdag beslutat om. Statliga vem har ansvar för kulturen? Alla som är intresserade. (barn 11 år) Alla. Det är ett gemensamt ansvar. (ungdom 15 år) Medborgarna. De som har makten är också medborgare. (ung vuxen 25 år)

9 institutioner kan ha nationella ansvarsområden och också vara kulturproducenter. Staten ger dessutom bidrag till föreningars och organisationers riksorganisationer och till de regionala kulturinstitutionerna. Region Skåne har för närvarande ansvaret för att fördela de statliga medlen till de regionala kulturinstitutionerna i Skåne. Kultur för barn och ungdom och mångkulturella frågor ser staten som särskilt viktiga kulturpolitiska områden. Barn och unga ska prioriteras när stöd ges till kulturell verksamhet. Ansvar och roller i framtiden För närvarande pågår diskussioner om hur ansvarsfördelningen mellan kommun, region och stat ska se ut i framtiden. Två statliga utredningar behandlar frågor som också berör kulturlivet. Ansvarsutredningen har i första hand tittat på ansvarsfördelningen mellan stat och regioner. Den pågående kulturutredningen ser över hela kulturområdet. Rollfördelingen inom kulturområdet kan illustreras så här: Staten (departement och myndigheter) kulturinstitutioner utbildningsinstitutioner Skånska kommuner (nämnder och förvaltningar) Bibliotek och skola. Musikoch kulturskolor/museer/ kulturhus/konsthallar, kulturevenemang, kulturinstitutioner med regionala uppdrag Region Skåne (kulturnämnd och kulturförvaltning) Regionbibliotek Övriga huvudmannaskap (t.ex. samägande mellan kommun och region, föreningar, stiftelser, fria grupper) Teatrar, museer, studieförbund, folkhögskolor, kulturinstitutioner med regionala uppdag Vilka former av kultur är viktiga för dig? Varför??

10 Danmark I Danmark, precis som i Sverige, finns det en lång tradition av offentligt stöd till professionella konstnärer, kulturinstitutioner, konstnärliga utbildningar samt idrott och folkbildning. Stödet till konstnärerna delas ut med utgångspunkt i armslængde-princippet, som betyder att politikerna i det danska Folketinget fastställer den överordnade ekonomiska ramen medan självständiga instanser bestående av fackfolk fördelar det konkreta kulturstödet. Denna princip är nordisk och gäller också för Sverige. Principen ska säkra att det inte finns en direkt politisk inblandning i hur konst- och kulturstöd fördelas. Det samlade kulturstödet i Danmark var år miljoner kronor fördelat på stat, kommuner och amter. Staten betalade knappt miljoner kronor, kommunerna miljoner kronor och amterna 429 miljoner kronor. Därtill bidrog det dåvarnade Hovedstadens Udviklingsråd med 138 miljoner kronor til kulturinstitutioner i Köpenhamn. När strukturreformen trädde i kraft den 1 januari 2007 även kallad Kommunalreformen - ändrades det politiska och administrativa landskapet. Amterna blev nedlagda och Danmark gick från att ha 271 kommuner och 13 amter till att i dag ha 98 kommuner och 5 regioner, där ibland Region Hovedstaden, Region Sjælland. På kulturområdet betydde förändringen att kommunerna fick ett större ansvar för kulturaktiviteter på den lokala nivån medan amternas uppgifter huvudsakligen blev överflyttade till kommunerna. De danska regionerna har inga lagstadgade uppgifter på kulturområdet, men de kan medverka till att sätta igång nya initiativ. Kommunerna Kommunerna har ansvar för att ge tillskott till de områden och institutioner, som har en utpräglat lokal karaktär, och som finns i stort sätt i alla kommuner. Det rör sig om folkbibliotek, kulturhus, rytmik skolor, bygdeteatrar, kulturskolor, bland annat musikskolor för barn och unga, mindre lokalhistoriska museer samt folkbildning och idrott. Ekonomiskt drivs några av dessa institutioner dock också med tillskott från staten via såkallade bloktilskud och via de särskilda kulturavtal, som många kommuner i dag har ingått med Kulturministeriet. En central del av kommunernas ansvar på kulturområdet är att via Folkbildningslagen ge tillskott för att barn, unga och vuxna ska kunna delta i föreningsaktiviteter såsom idrott, undervisning, föredrag, studiecirklar och debattskapande aktiviteter. Regionerna Regionerna har inga lagstadgade uppgifter på kulturområdet och ger därför inte driftstöd till exempelvis kulturinstitutioner. Regionerna kan dock som en del av en regional utvecklingsstrategi medverka till att sätta igång enskilda kulturevenemang, utveckla nya kulturella utbud samt ge tillskott till nya kulturprojekt. Re-

11 gionerna kan exempelvis stödja projekt, som främjar den regionala utvecklingen, bland annat turism och bosättning. Detta görs främst med tillskott till enskilda kulturevenemang och festivaler, men regionerna arbetar också med att etablera nätverk och samarbetsprojekt på tvärs mellan kommuner, kulturinstitutioner, föreningar, utbildningsinstitutioner och näringsliv. Staten På kulturområdet har Staten ekonomiskt ansvar för de kulturinstitutioner och konstnärliga Rollfördelningen inom kulturområdet kan illustreras så här: Stat Statslige kulturinstitutioner, kunstneriske uddannelser, Statens Kunstfond, Kunstrådet, Det Danske Filminstitut, DR og TV2. Bloktilskud, Kulturaftaler Kommune Biblioteker, kulturhuse, egnesteatre, rytmiske spillesteder, kulturskoler, lokalhistoriske museer, folkeoplysning og idræt. utbildningar, som i kraft av sin konstärliga verksamhet har nationell och internationell betydelse. Det är exempelvis statliga kulturinstitutioner som Nationalmuseet, Det kgl. Bibliotek, Statens Museum for Kunst, Det kongelige Teater, landsdelsscenerna: Odense Teater, Århus Teater och Ålborg Teater samt landets symfoniorkester. Härutöver ger staten konststöd via Statens Kunstfond till skapande konst, bland annat exempelvis arbetsstipendier till konstnärer. Konstrådet stöttar konstnärliga aktiviteter inom bildkonst, litteratur, scenkonst och musik medan Det Danske Filminstitut främst stöttar produktion av film och datorspel. Staten stöttar också medieområdet med driftstöd till licenskanalerna Danmarks Radio och TV2. Idrotten stöttas också av Staten via en tipspulje (spel). Staten stöttar konstnärliga utbildningar inom arkitektur, design, bildkonst, konservering, musik, film, teater och dans samt biblioteksskolan. Till exempel Den Danske Filmskole, Det kgl. Danske Kunstakademi, teaterskolorna i Köpenhamn, Odense och Århus samt Danmarks Designskole i Köpenhamn, Kolding och på Bornholm. Regioner Udvikling og igangsættelse af nye kulturbegivenheder og kulturelle tilbud, etablering af netværk og samarbejde på tværs af kommuner og aktører. Vilka hinder finns i dag för att använda sig av kulturutbudet i hela Öresundsregionen? - Transport? - Förmedling? - Språk? - Information??

12 Kultur i Öresundsreg Ca 87% är vuxna och ca 13% är barn och unga Hur många besökare har kulturevenemangen i Öresundsregionen några exempel: Museer har högst antal besökare om året 2. Konserter Kulturinstitutioner Teater Övriga scenkonstarrangemang Opera- och musikteater Dans Kulturaktörer på Själland 10 dansaktörer 56 teatrar 8 musikinstitutioner med egna orkestrar eller ensembler 8 opera- och musikteatrar 16 musikarrangörer och musikscener 11 övriga scenkonstarrangörer och scener 14 kulturhuset 28 konstinstitutioner och konsthallar 89 museer och kulturmiljöer Kulturaktörer i Skåne 6 dansaktörer 28 teatrar 3 musikinstitutioner med egna orkestrar och ensembler 6 opera- och musikteatrar 11 musikarrangörer och musikscener 17 övriga scenkonstarrangörer och scener 10 kulturhus 18 konstinstitutioner och konsthallar 50 museer och kulturmiljöer

13 ionen i siffror Kultur och utbildning I Öresundsregionen finns 8 olika konstnärliga skolor inom dans, musik, teater och konst på universitetsnivå. Roskildefestivalen Roskildefestivalen är Nordeuropas största musikfestival. Ca 40 % kommer från andra länder än Danmark. 12 % kommer från Sverige. Det genomförs ca 200 konserter per festival och festivalen har ca besökare per år. Malmöfestivalen Stadsfestival med massor av arrangemang och festligheter. Äger rum under en vecka. På 13 scener framförs ca 200 konserter. Alla arrangemang är gratis och ca 1,5 miljon besöker festivalen. Copenhagen Jazz festival 9 dagar med jazz i hela Köpenhamn. Ca 950 konserter med ett publikantal på ca Hur kan man medverka till att förbättra och synliggöra kulturella projekt och idéer? Vad betyder det ökade internationella/globala inflytandet och alla internationella? kulturprodukter (film, spel mm.) för dina val i kulturutbudet?

14 Vad menas egentligen med en integrerad Öresundregion och varför är det viktigt? Betyder det att alla vi som bor här ska tala samma språk, att vi ska få en gemensam kultur och identitet? Öresundskomiteen arbetar för att det ska vara enkelt för mäniskor att kunna flytta, arbeta, studera, använda kultur och andra fritidssysselsättningar på båda sidorna av sundet. Det ska också vara enkelt för företag att kunna bedriva verksamhet på båda sidorna av sundet. v Genom att skapa en större gemensam arbets- bostads- och utbildningsmarknad och kulturell samverkan ökar utbudet av möjligheter för både invånarna och företagen i regionen. Resultatet av detta blir en mer attraktiv och konkurrenskraftig region.

15 ad tycker duatt en Öresundsregional kulturvision konkret ska innehålla? Tryck: Vester Kopi Foto: Tao Lytzen, Viktoria Blomberg

16 Gammel Kongevej 1, DK-1610 København V Tlf Fax info@oresundskomiteen.dk

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Satsa på Eslöv Kultur - fritid - framtid Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Godkänt av Kultur- och fritidsnämnden 2008-02-07 samt antaget av kommunfullmäktige 2008-04-28 Att välja Eslöv Eslöv

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Programområde Kultur och bibliotek ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen.

Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen. Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen. 1. Hur avser ert parti att driva frågan om att implementera kultursamverkansmodellen i Huvudstadsregionen, i vår gemensamma Stockholmsregion?

Läs mer

MED KULTUR GENOM HELA LIVET

MED KULTUR GENOM HELA LIVET MED KULTUR GENOM HELA LIVET KULTURPLAN för Vänersborgs kommun 2014-2016 Kulturens Vänersborg Vänersborg ska vara känt för sitt kulturliv långt utanför kommungränsen. Kultur ska vara en drivkraft för utveckling

Läs mer

KULTUR OCH UPPLEVELSER

KULTUR OCH UPPLEVELSER 40 KULTUR OCH UPPLEVELSER KULTUR Kultur och kreativitet är viktiga faktorer för den enskildes utveckling, för samhällets sammanhållning och för ekonomisk tillväxt. José Manuel Barroso, ordförande för Europakommissionen

Läs mer

Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs

Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs Vision, mål, inriktning, prioriteringar och handlingsplan för att Spela samman! Visionen Spela samman! Vår vision för vår verksamhet är att den ska bidra till

Läs mer

Film och rörlig bild

Film och rörlig bild Film och rörlig bild UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN YSTADS KOMMUNS VISION Ystad är porten till framtiden och omvärlden. Här finns en god miljö för kreativa idéer. Företagen verkar såväl lokalt som globalt. Mångfald av fritid

Läs mer

Biblioteksverksamhet

Biblioteksverksamhet Biblioteksverksamhet UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 -

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - 2 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Innehållsförteckning Inledning...5 Kommunens kulturstrategi...6

Läs mer

Foto: Mattias Johansson

Foto: Mattias Johansson Foto: Mattias Johansson Kulturpolitiskt program 2013-2015 Förord Kultur frodas och finns där människor möts i studiecirkeln eller kören, på teatern eller biblioteket. Kultur påverkar oss. Det är i möten

Läs mer

Gränshindersarbete och politiskt samarbete. Kiruna 17 mars 2010

Gränshindersarbete och politiskt samarbete. Kiruna 17 mars 2010 Gränshindersarbete och politiskt samarbete Kiruna 17 mars 2010 1 The Öresund Region - 3,7 m inhabitants 2 3 4 Ett sammanfogat Øresund 5 2018 Öresundskomiteen - en politisk plattform Öresundskomiteen 36

Läs mer

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun 1 (8) Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun Dokumenttyp: Program Beslutad av: Kultur och fritidsnämnden (2013 09 24 66 ) och barn och utbildningsnämnden (2013 12 11 108) Gäller för: Alla

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Gotlands kommun vill gemensamt utveckla samverkan

Läs mer

En sammanbunden stad 2035

En sammanbunden stad 2035 En sammanbunden stad 2035 Strategi för samarbetet mellan Helsingör och Helsingborg 2017 2020 Förord En sammanbunden stad 2035 - en gemensam strategi för samarbetet mellan Helsingör och Helsingborg För

Läs mer

Kultursamverkansmodellen så funkar den!

Kultursamverkansmodellen så funkar den! Kultursamverkansmodellen så funkar den! www.regionostergotland.se Sedan 2012 ingår Östergötland i den nationella kultursamverkansmodellen. Från och med 2013 är samtliga län, utom Stockholm, med i modellen.

Läs mer

Gävle Kulturhus

Gävle Kulturhus 2015-02-04 Gävle Kulturhus Syfte och mål Gävle Kulturhus ska vara en plats där samverkan är grunden. Gävle Kulturhus ska vara en plats för fler genom att bredda både deltagande och publik som ska spegla

Läs mer

Kulturplan Kronoberg 2011

Kulturplan Kronoberg 2011 2011-03-14 Kulturplan Kronoberg 2011 Nulägesbeskrivning och utvecklingsområden Kommun Kulturnämnd: Nej, annat: Kommunstyrelsen Kvinnor: 3 antal Män: 8 antal 11 sammanlagt Kulturplan/ kulturstrategi: Antagen

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

KULTURPOLITISKT PROGRAM. för Haninge kommun

KULTURPOLITISKT PROGRAM. för Haninge kommun KULTURPOLITISKT PROGRAM för Haninge kommun 2015 2025 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Datum Gäller från datum Program Kulturpolitiskt program för Haninge kommun 2015-2025 2014-09-08 2015-01-01 Beslutat

Läs mer

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan Gullspångs kommun Gullspångs kommun har reviderat sin barn- och ungdomskulturplan och den nya planen sträcker sig

Läs mer

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft.

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Länskulturen en del av Regionförbundet Jämtlands län Egna verksamheter Estrad Norr Scenkonstinstitution för musik, teater, musikteater, dans Filmpool Jämtland

Läs mer

version Vision 2030 och strategi

version Vision 2030 och strategi version 2012-01-25 Vision 2030 och strategi Två städer - en vision För att stärka utvecklingen i MalmöLund som gemensam storstadsregion fördjupas samarbetet mellan Malmö stad och Lunds kommun. Under år

Läs mer

Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107

Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107 Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107 Detta tänkte jag prata om: Om Kultur Skåne och våra kulturpolitiska mål Varför biblioteket som kulturhus - bakgrund

Läs mer

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om ÖSTGÖTAREGIONEN 2020 Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland Kort information om 1 Regionförbundet Östsams uppgift är att arbeta för Östgötaregionens utveckling. Regionförbundet har bildats av Östergötlands

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 Samverkan Statens kulturråd (Kulturrådet) och Västerbottens läns landsting

Läs mer

Kulturpoli skt program för Gävle Kommun

Kulturpoli skt program för Gävle Kommun Kulturpoli skt program för Gävle Kommun Kulturell Allemansrä Kultur är, och ska vara, en allmän rättighet, en naturlig del i vardagen för alla. Kultur skapas där människor möts kultur skapar möten mellan

Läs mer

Kultur Skåne Datum 2015-03-03 Dnr 1500352 1 (4) Direktiv utredning och förslag på Region Skånes kulturnämnds långsiktiga satsningar med inriktning på musikområdet Sammanfattning Utredaren ska göra en översyn

Läs mer

KULTUR OCH FRITIDSPOLITISKT PROGRAM 2006

KULTUR OCH FRITIDSPOLITISKT PROGRAM 2006 INLEDNING Fri tid är den tid, då du själv väljer vad du vill göra. Föreningslivet i Malmö - vid sidan av våra stora Kulturinstitutioner och det fria kultur- och idrottslivet - har mycket att erbjuda medborgarna.

Läs mer

Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER. en del av satsningen Äga rum

Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER. en del av satsningen Äga rum Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER en del av satsningen Äga rum 1 SAMMANFATTNING Vad är Kreativa platser? Vad är syftet med stödet? Vem kan söka? För vad kan man söka? Vilka områden kan söka?

Läs mer

Regional kulturpolitik - Värmland. Karlstad 5 mars 2012

Regional kulturpolitik - Värmland. Karlstad 5 mars 2012 Regional kulturpolitik - Värmland Karlstad 5 mars 2012 Region Värmland Ett regionalt kommunförbund för regional utveckling, tillväxtfrågor samt kultur och folkbildning i Värmland. Huvudmän är Värmlands

Läs mer

Kulturfakta.

Kulturfakta. Page 1 of 7 Subscribe Past Issues Tra Nyhetsbrev från Kulturanalys Norden View this email in your browser Kulturfakta Välkommen till Kulturanalys Nordens nyhetsbrev Kulturfakta. Här lyfter vi fram nyheter

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18 PM Sida 1 (5) 2017-11-16 Skapande skola för läsåret 17/18 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Skolkulturplan. ett gott liv. -ett stöd i förskolan och grundskolan, Oskarshamns kommun. Godkänd av bildningsnämnden nden 2016-03-23, 25

Skolkulturplan. ett gott liv. -ett stöd i förskolan och grundskolan, Oskarshamns kommun. Godkänd av bildningsnämnden nden 2016-03-23, 25 Skolkulturplan ett gott liv -ett stöd i förskolan och grundskolan, Oskarshamns kommun Skolkulturplanen, ett gott liv bygger på: -Barnkonventionen -Förskolan och grundskolans styrdokument -Relevant, en

Läs mer

DEFINITIONER AV KULTURBEGREPP INOM HANDLINGSPLANEN FÖR KULTURSTRATEGI 2016... 19 STAD... 18

DEFINITIONER AV KULTURBEGREPP INOM HANDLINGSPLANEN FÖR KULTURSTRATEGI 2016... 19 STAD... 18 INLEDNING... 3 HANDLINGSPLANENS UTFORMNING... 4 ÅTAGANDE... 4 HANDLINGSPLANENS ÅTAGANDEN OCH MALMÖ STADS STYRMODELL... 5 ANSVARSFÖRDELNING... 5 UPPFÖLJNING... 5 REVIDERING OCH NY HANDLINGSPLAN... 5 TILLGÄNGLIGHET

Läs mer

Landskrona i Öresundsregionen

Landskrona i Öresundsregionen 1 (7) Landskrona i Öresundsregionen Landskrona ligger mitt i Öresundsregionen. Sedan Öresundsbron invigdes år 2000 och fram till och med år 2008 har folkmängden i Öresundsregionen ökat med 180 000 invånare,

Läs mer

Det kulturella systemet och kulturpolitikens utveckling. Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 september 2016

Det kulturella systemet och kulturpolitikens utveckling. Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 september 2016 Det kulturella systemet och kulturpolitikens utveckling Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 september 2016 Det kulturella systemet Politiskt system Kultur/värdesystem PRODUKTION DISTRIBUTION KONSUMTION

Läs mer

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009 Kulturpolitiskt program för 2008 2020 Kommunfullmäktige 14 april 2009 1 2 Förord Tänk er ett torg en fredagseftermiddag i maj som myllrar av liv. Människor möts och skiljs, hittar nya vägar eller stannar

Läs mer

DIVISION Kultur och utbildning

DIVISION Kultur och utbildning Kultursamverkansmodellen i Norrbotten Nyheter i kulturpolitiken efter beslut 16.12 2009 om kulturpropositionen Tid för Kultur 2009/10:3 Nya nationella kulturpolitiska mål Ny analysmyndighet för uppföljning

Läs mer

Kulturpolitiskt program

Kulturpolitiskt program 1/8 Beslutad när: 2018-06-19 115 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: - Gäller för: Kommunfullmäktige KFN/2017:215-003 Gäller fr o m: 2018-06-26 Gäller t o m: 2021-12-30 Dokumentansvarig: Uppföljning: Alla

Läs mer

Kulturpolitiska mål Indikatorer Måltal Utfall 2014. Antal besök/år till kulturverksamheter med regionala bidrag

Kulturpolitiska mål Indikatorer Måltal Utfall 2014. Antal besök/år till kulturverksamheter med regionala bidrag Strategikarta 2015 Kulturpolitiska mål Indikatorer Måltal Utfall 2014 Medborgarperspektivet Antal besök/år till kulturverksamheter med regionala bidrag Antalet besök/år till kulturverksamheter med regionala

Läs mer

EVENTSTRATEGI FÖR ÖRESUNDSREGIONEN

EVENTSTRATEGI FÖR ÖRESUNDSREGIONEN EVENTSTRATEGI FÖR ÖRESUNDSREGIONEN Regionen OCH eventstrategin Öresundsregionen är med sina 3,8 miljoner invånare en av Nordeuropas mest betydelsefulla och dynamiska regioner. Det är viktigt att säkerställa

Läs mer

KREATIVA PLATSER år 1

KREATIVA PLATSER år 1 Guide för sökande 2017 av bidraget KREATIVA PLATSER år 1 en del av satsningen Äga rum 1 SAMMANFATTNING Vad är syftet med stödet? Vem kan söka? Vilka områden kan söka? Hur mycket pengar finns att söka?

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Förslag till Kulturpolitiskt program för Malmö Live KN-KFÖ-2013-03869

Tjänsteskrivelse. Förslag till Kulturpolitiskt program för Malmö Live KN-KFÖ-2013-03869 SIGNERAD Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (3) Datum 2013-12-09 Vår referens Anna Lyrevik kulturstrateg anna.lyrevik@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag till Kulturpolitiskt program för Malmö Live KN-KFÖ-2013-03869

Läs mer

Samverkan för ett starkare kulturliv. Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter

Samverkan för ett starkare kulturliv. Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter Samverkan för ett starkare kulturliv Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter 2 SAMVERKAN FÖR ETT STARKARE KULTURLIV Landstinget och kommunerna ska gemensamt skapa förutsättningar för att medborgarna

Läs mer

Vad är kulturpolitik? Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 29 augusti 2016

Vad är kulturpolitik? Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 29 augusti 2016 Vad är kulturpolitik? Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 29 augusti 2016 Vad är kultur? Vad är politik? Vad är politik? Politik handlar om att styra samhället om auktoritativ värdefördelning genom

Läs mer

Kulturstrategi för Finspångs kommun

Kulturstrategi för Finspångs kommun Kulturstrategi för Finspångs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-01-29 11 Kulturstrategi Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se Webbplats:

Läs mer

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Förslag 2012-03-13 Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Kulturplanen bygger på insikten att vi, för att må bra, ha framtidstro och kunna utvecklas, behöver en god miljö att leva i, möjligheter till

Läs mer

Regional kulturverksamhet Louise Andersson

Regional kulturverksamhet Louise Andersson Regional kulturverksamhet Louise Andersson Sveriges Kommuner och Landsting Sveriges största arbetsgivarorganisation. Intresseorganisation som driver medlemmarnas intressen. Erbjuder medlemmar stöd och

Läs mer

Från Upplevelsesatning till Kreativa Botkyrka

Från Upplevelsesatning till Kreativa Botkyrka Från Upplevelsesatning till Kreativa Botkyrka Framtidens Botkyrka är en inspirerande plats full av möjligheter. Genom kontraster, kreativitet och nyfikenhet skapar vi de bästa förutsättningarna för en

Läs mer

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK 2014 2020 INNEHÅLL Inledning... 4 Uppdrag... 4 Bakgrund... 4 Kulturrådets uppdrag inom det regionala

Läs mer

Kulturplan

Kulturplan Dokumenttyp och beslutsinstans Plan år Dokumentansvarig Maria Bäckersten Dokumentnamn Kulturplan 2018-2020 Tjörns kommun Dokumentet gäller för [Klicka och skriv] Fastställd/Upprättad /2018-04-2 Giltig

Läs mer

Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga. Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm remissvar

Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga. Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm remissvar ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-11-19 Handläggare: Agneta Stenborg Telefon: 076-12 90 199 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Kultur

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor?

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor? Tjänsteskrivelse Datum 2015-04-07 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19 PM Sida 1 (5) 2018-08-23 Skapande skola för läsåret 18/19 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Ny regional kulturplan

Ny regional kulturplan Ny regional kulturplan 2020-2023 Kulturområdets roller Konstpolitik Region Örebro län ska stärka den kulturella infrastrukturen och det professionella kulturlivet inom och mellan de olika konstarterna

Läs mer

Evenemangsstrategi för Eskilstuna kommunkoncern

Evenemangsstrategi för Eskilstuna kommunkoncern Kommunstyrelsen 2015-01-14 1 (12) Kommunledningskontoret KLK Kommunikation Eva Norberg, 016-710 16 92 Evenemangsstrategi för Eskilstuna kommunkoncern Fastställd av Eskilstuna kommunfullmäktige 2014-11-27

Läs mer

Frågor och svar från inflytandeworkshopen i Linköping den 27 oktober 2012

Frågor och svar från inflytandeworkshopen i Linköping den 27 oktober 2012 i Östergötland den 27 oktober 2012 Deltagare Emma Palmkvist, 24 år, Linköping Ellinor Sundberg, 19 år, Finspång Mimmi Rosell, 24 år, Mjölby Diana Jonsson, 21 år, Åtvidaberg Emma Petersson, 18 år, Åtvidaberg

Läs mer

Kultur- och biblioteksplan 2012-2015

Kultur- och biblioteksplan 2012-2015 Storumans kommun Kultur- och biblioteksplan 2012-2015 Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-04-24 49 Vision Storumans kommuns kulturpolitik bidrar till ett dynamiskt, öppet och demokratiskt samhälle präglat

Läs mer

Enheten för kultur- och föreningsstöd TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: KN 2016/1093

Enheten för kultur- och föreningsstöd TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: KN 2016/1093 Enheten för kultur- och föreningsstöd TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: 2017-01-31 KN 2016/1093 Handläggare: Nina Andersson Tallec Yttrande över motion av Isabell Flygare (V) gällande att ge Kulturnämnden

Läs mer

Kvinna 21 år. Kvinna 17 år. Kvinna, 44 år

Kvinna 21 år. Kvinna 17 år. Kvinna, 44 år Skälet till att jag gillar teater är väl att jag alltid har haft livlig fantasi. Eller, det är vad folk säger. Och då har väl jag känt att teater har varit lite som en verklighetsflykt när jag har haft

Läs mer

Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen

Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen KUN 2008-11-06 p, 11 Enheten för kultur- och föreningsstöd Handläggare: Agneta Olofsson Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen - RUFS 2010 1 Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN Värnamo kommun ska genom sin egen verksamhet och genom stöd till föreningslivet verka för en allsidig och rik kulturverksamhet för barn och ungdom

Läs mer

REGIONAL KULTURPLAN FÖR VÄSTRA GÖTALAND 2016-2019

REGIONAL KULTURPLAN FÖR VÄSTRA GÖTALAND 2016-2019 REGIONAL KULTURPLAN FÖR VÄSTRA GÖTALAND 2016-2019 DISPOSITION STYRDOKUMENT KULTURENS INFRASTRUKTUR KULTURNÄMNDENS ARBETSSÄTT KULTURNÄMNDENS STÖDFORMER UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING UTVECKLING KONST- OCH

Läs mer

Att växa med kultur. Barn- och ungdomskulturplan för Öckerö kommun

Att växa med kultur. Barn- och ungdomskulturplan för Öckerö kommun Att växa med kultur Barn- och ungdomskulturplan för Öckerö kommun Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans

Läs mer

FÖRSLAG TILL NYA REGLER OCH VILLKOR FÖR KULTURBIDRAG INOM REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN

FÖRSLAG TILL NYA REGLER OCH VILLKOR FÖR KULTURBIDRAG INOM REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN av dokumentet FÖRSLAG TILL NYA REGLER OCH VILLKOR FÖR KULTURBIDRAG INOM REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN VERSION: 1 BESLUTSINSTANS: REGIONFULLMÄKTIGE 2(9) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av

Läs mer

Regional kulturplan för Skåne

Regional kulturplan för Skåne Regional kulturplan för Skåne 2016-2019 Struktur, process och dialog Bästa Biennalen 2015. Foto: Bengt Flemark Skåne 33 kommuner 1,3 miljoner invånare Gränsregion i södra Östersjön En del av Öresundsregionen

Läs mer

Alla barn har rätt till kultur

Alla barn har rätt till kultur Alla barn har rätt till kultur Artikel 31 i FNs barnkonvention erkänner barnets rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet. Denna rätt ska respekteras och främjas. Kulturell och konstnärlig

Läs mer

tillgänglighet i hela landet kulturrådets omvärldsanalys 2006

tillgänglighet i hela landet kulturrådets omvärldsanalys 2006 tillgänglighet i hela landet kulturrådets omvärldsanalys 26 Statens kulturråd, Box 7843, 13 98 Stockholm Besök: Långa raden 4, Skeppsholmen Tel: 8 519 264 Fax: 8 519 264 99 Webbplats: www.kulturradet.se

Läs mer

Kulturplan för grundskolan

Kulturplan för grundskolan Kulturplan för grundskolan Kulturplan för grundskolan- Norrtälje kommun Planen upprättad av samordnaren för Skapande skola/förskola på Kultur- och fritidskontoret 2019.Planen för kultur i skolan revideras

Läs mer

- KLYS Manifest KLYS

- KLYS Manifest KLYS KLYS Manifest KLYS Förverkliga kultursamhället! Vi vill att så många som möjligt ska ta del av så mycket kultur som möjligt. Vi vill ha ett brett, mångfacetterat, nyskapande och kvalitativt kulturutbud.

Läs mer

Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den idéburna sektorn.

Läs mer

Nämndsplan KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020

Nämndsplan KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020 Nämndsplan 2020-2023 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN - Preliminär nämndsplan år 2020 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Mål- och resultatstyrning i Lomma kommun... 3 1.2 Nämndsplan och målkedja... 3

Läs mer

Ansökan om delfinansiering av evenemanget Kulturfestival 2014

Ansökan om delfinansiering av evenemanget Kulturfestival 2014 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Annette Andersson 2014-03-19 KS 2014/0177 Kommunstyrelsen Ansökan om delfinansiering av evenemanget Kulturfestival 2014 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Vad är kulturpolitik? Kulturpolitikens villkor. Karlstad 25 augusti 2015

Vad är kulturpolitik? Kulturpolitikens villkor. Karlstad 25 augusti 2015 Vad är kulturpolitik? Kulturpolitikens villkor Karlstad 25 augusti 2015 Vad är kultur? Vad är politik? Vad är politik? Politik handlar om att styra samhället om auktoritativ värdefördelning genom offentlig

Läs mer

Strategi för kulturverksamheten i Blå Huset

Strategi för kulturverksamheten i Blå Huset Sida 1 (5) 2016-05-09 Handläggare Susanne Lundström 08-508 033 60 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Strategi för kulturverksamheten i Blå Huset Förvaltningens förslag till beslut Stadsdelsnämnden beslutar

Läs mer

saknas: 45 000 personer (eller ungefär 122 fulla tunnelbanetåg)

saknas: 45 000 personer (eller ungefär 122 fulla tunnelbanetåg) saknas: 45 000 personer (eller ungefär 122 fulla tunnelbanetåg) De 45 000 personerna som arbetspendlar i de nordiska gränsregionerna tas inte med i den officiella arbetsmarknadsstatistiken. Detta motsvarar

Läs mer

Datum 2011-09-13 Dnr 0902230 2 (3)

Datum 2011-09-13 Dnr 0902230 2 (3) Datum 2011-09-13 Dnr 0902230 2 (3) Civilsamhället Studieförbunden i Skåne bedriver en omfattande språkundervisning som erbjuds allmänheten och som är avgiftsfinansierad. I det utbudet finns danskundervisning

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

East Sweden Business Solutions. Effektiv logistik

East Sweden Business Solutions. Effektiv logistik East Sweden Business Solutions Effektiv logistik Välkommen till East Sweden, affärsmiljön med växtkraft! Rätt läge Vad har globala industriföretag som Siemens, Ericsson, Toyota, Saab och Väderstadverken

Läs mer

Kalmar 15 nov 2007 Irene Karlsson

Kalmar 15 nov 2007 Irene Karlsson kulturvara Kalmar 15 nov 2007 Irene Karlsson Välkommen till Karta x 2 Vara kommun 16 000 invånare - varannan på landsbygd - var fjärde i Vara Tillverkn/Jordbruk Tillverkningsindustri Jordbruk Låg utbildningsnivå

Läs mer

Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna

Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna Borlänge kommun 2018-06-10 Samhällsbyggnadsektor Patric Hammar patric.hammar@borlange.se 0243/74605 1 (5) Kulturnämnd Nämnd Datum Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna 2019-2022 Förslag

Läs mer

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Kulturnämnden har ansvar för kommunens kulturpolitik och verksamheter inom kultur och fritid. Nämnden vill visa att kultur är mer än det som ryms i detta

Läs mer

K O RT V E R S I O N

K O RT V E R S I O N KORTVERSION Sedan 2013 är Göteborgs Stads kulturprogram ett styrdokument för alla verksamheter i Göteborgs Stad. Kulturprogrammet visar hur Göteborg ska utvecklas till en ledande stad för konst, kultur

Läs mer

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver,

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-01 Diarienummer 1039/13 Göteborgs stadsmuseum Cornelia Lönnroth Telefon: 031-368 36 09 E-post: cornelia.lonnroth@kultur.goteborg.se Återremiss: Kompletterande uppdrag

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Kultur- och Biblioteksprogram. för Borås Stad

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Kultur- och Biblioteksprogram. för Borås Stad Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Kultur- och Biblioteksprogram för Borås Stad Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter

Läs mer

Information om verksamhetsstöd

Information om verksamhetsstöd Information om verksamhetsstöd Kulturnämnden kan stödja kulturverksamhet i Uppsala kommun som är stabil och sträcker sig över hela året. Stödet grundas, förutom övergripande bedömningsgrunder, på bedömning

Läs mer

Stockholm 11 juni 2015

Stockholm 11 juni 2015 Stockholm 11 juni 2015 Kulturutskottet genomförde en studieresa till Köpenhamn den 7 8 maj 2015. Resan företogs av 17 ledamöter och två medföljande tjänstemän från utskottskansliet. Programmet utformades

Läs mer

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Inledning Med det här dokumentet vill vi visa på kulturens 1 - kulturarvens 2 och konstarternas 3 - betydelse för ett samhälle som blickar framåt och vill växa.

Läs mer

Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga, program för barn- och ungdomskultur i Stockholm

Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga, program för barn- och ungdomskultur i Stockholm HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR FÖRS KOLA, FRITID OCH KUL TUR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-03-25 Handläggare: Anna Magnfors Telefon: 08-508 05073 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

På vår webb och Facebook informerar vi regelbundet om vad vi gör, publicerar remissyttranden, skrivelser och press- meddelanden ...

På vår webb och Facebook informerar vi regelbundet om vad vi gör, publicerar remissyttranden, skrivelser och press- meddelanden ... Manifest 2014 KLYS Förverkliga kultursamhället! Vi vill att så många som möjligt ska ta del av så mycket kultur som möjligt. Vi vill ha ett brett, mångfacetterat, nyskapande och kvalitativt kulturutbud.

Läs mer

Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA. Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09

Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA. Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09 Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09 Sidan 2 av 14 Inledning Barn- och ungdomskulturen är

Läs mer

Lär dig mer om de. kulturella näringarna!

Lär dig mer om de. kulturella näringarna! Lär dig mer om de kulturella näringarna! Fortbildning av affärsrådgivare De kulturella näringarna skapar jobb och hållbar ekonomisk tillväxt. Dessa branscher teater och scenkonst, bildkonst, kulturarvsinstitutioner,

Läs mer

Folkuniversitetets verksamhetsidé

Folkuniversitetets verksamhetsidé folkuniversitetet Box 26 152. 100 41 Stockholm Tel 08-679 29 50. Fax 08-678 15 44 info@folkuniversitetet.se www.folkuniversitetet.se Folkuniversitetets verksamhetsidé Att genom kunskap och skapande ge

Läs mer

Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun

Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun Bildningsnämndens handling 9-2011 Inledning Katrineholms kommun har flera aktörer som påverkar barns och ungas kulturliv. Inte bara det traditionella

Läs mer