Verksamhetsrapport Flyktingbarnteamet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsrapport Flyktingbarnteamet"

Transkript

1 Verksamhetsrapport Flyktingbarnteamet UNHCR/L. Taylor UNHCR/R. Arnold UNHCR/R. Chalasani UNHCR/J. Stejskal UNHCR/S. Boness 2010 E TT SAMARBETE MELLAN: Barn- och ungdomsmedicin och Barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning, Gamlestaden

2 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 INLEDNING... 4 FLYKTINGBARNTEAMETS BEMANNING... 5 PATIENTFALL... 5 Pojke 15 år... 5 Flicka 16 år... 6 ÅLDERSGRÄNS... 7 REDOVISNING AV VERKSAMHETEN... 7 ANTAL BARN OCH FAMILJER... 9 REPRESENTERADE NATIONALITETER PÅGÅENDE ÄRENDEN AVSLUTADE ÄRENDEN REMITTERANDE INSTANSER FÖREKOMST AV DIAGNOSER ANTAL ASYLSÖKANDE OCH NYANLÄNDA BARN I GÖTEBORG ÖVRIG VERKSAMHET KONSULTATIONER FÖRELÄSNINGAR OCH INFORMATION SAMVERKAN TILLGÄNGLIGHET INTERNUTBILDNING OCH UTVECKLING ADMINISTRATIV UTVECKLING UTBILDNING PUBLIKATIONER METODUTVECKLING FRAMTIDEN (20)

3 Sammanfattning Flyktingbarnteamet har i uppdrag att utgöra en samlad barn- och ungdomsmedicinsk och barn- och ungdomspsykiatrisk kompetens med inriktningen migration och flyktingskap. Teamet har ett uppdrag dels att göra bedömningar av och erbjuda insatser för barn och deras familj samt att sprida kunskap inom områden rörande migration, flyktingskap och trauma. Flyktingbarnteamet utgör en resurs på specialistnivå (enligt Västbusavtalet). Under 2010 har antalet remisser ökat och mer tid har lagts på behandling och konsultation jämfört med föregående år. Under 2009 hade Flyktingbarnteamet starkt fokus på att nå ut till olika verksamheter och informera om teamets existens eftersom det var en ny resurs. Det grundläggande informationsarbetet har givit resultat, vilket märks exempelvis på det ökande antalet förfrågningar som kommer per telefon eller mail. Men nya kontaktytor uppstår ständigt och behovet av att kontinuerligt ge information om verksamheten kvarstår. Under året har antalet remisser gällande ensamkommande barn och ungdomar ökat märkbart, vilket sammanfallit med att flera ungdomsboenden har börjat ta emot ensamkommande barn samt Göteborgs kommun har öppnat ett eget boende för ensamkommande liksom föregående år har majoriteten av de remitterade barnen kommit via Introduktionsenheterna och socialtjänsten. Totalt har 56 barn remitterats till teamet och 47 patientärenden avslutades under året. De insatser som gjorts kring dessa barn innefattar förutom behandling också konsultationer, rådgivning, nätverksmöten, remisser till och samverkan med andra vårdgivare. Teamet har också deltagit i kunskapsutbyte och utveckling i form av nätverkssamarbeten och annan samverkan. Det pågår ett fortlöpande arbete med att finna former och administrativa rutiner för verksamheten. Efter sommaren gick verksamheten in på sitt tredje verksamhetsår och vissa rutiner är osynliga eftersom de fungerar medan andra behöver omprövas inte bara en utan flera gånger. Att skapa en fungerande helhet av två till formen helt olikartade verksamheter som en Barn- och ungdomspsykiatrisk (BUP) och en Barnoch ungdomsmedicinsk mottagning (BUM) kräver tid för att förstå varandras roller och uppdrag. Arbetet med detta sker dels dag för dag då vardagsstrukturen diskuteras, dels genom planeringsdagar då arbetet i ett större perspektiv planeras. Det finns en inbyggd utmaning i att skapa ett fungerande team av yrkesmänniskor som har sin hemvist i två helt olikartade verksamheter och organisationstraditioner. Detta arbete har hittills varit konstruktivt och givit positiva resultat och fortsätter under (20)

4 Inledning Flyktingbarnteamet drivs i samverkan mellan Barn- och ungdomsmedicinska (BUM) och Barn- och ungdomspsykiatriska (BUP) mottagningarna i Gamlestaden och startade sin verksamhet på uppdrag av Hälso- och sjukvårdsnämnd 12 (Nordost). Från att ursprungligen varit tänkt att vara kopplat till Enheten för vuxna flyktingar omformulerades uppdraget i december 2008 så att Flyktingbarnteamet blev en fristående enhet. I samråd med Anita Nilsson på Hälso- och sjukvårdskansliet, lade Flyktingbarnteamet i januari 2009 fram ett förslag på en omformulering av Flyktingbarnteamets uppdrag, vilket ledde till att en ny uppdragsbeskrivning formulerades (Bilaga 1). Denna trädde i kraft och är det dokument som Flyktingbarnteamet sedan dess har arbetat utefter. I början av 2011 träffades Flyktingbarnteamet och Hälso- och sjukvårdskansliet för att följa upp verksamheten och diskutera det kommande året och de förändringar som skulle ske i flyktingmottagandet från december De kommunala introduktionsverksamheterna för introduktion av nyanlända fördes över till arbetsförmedlingen och stadsdelarna har fått ansvaret för barnen och ungdomarna. I dagsläget har Flyktingbarnteamet fortfarande inte vetskap om hur arbetet med barnen kommer att läggas upp stadsdelarna och hur omorganiseringen kommer att påverka teamets arbete. Det Flyktingbarnteamet har märkt under 2010 är att det blivit fler och andra remittenter. Denna utveckling kommer att följas upp under början av 2011 med fler möten med uppdragsgivare och samarbetspartners. Något annat som påverkat Flyktingbarnteamets verksamhet under 2010 är genomförandet av vårdvalet hösten 2009 genom att fler vårdcentraler har startat. Problem som dykt upp i vårdvalets kölvatten är exempelvis svårigheter att reda ut var ett barn som remitterats till Flyktingbarnteamet har gjort hälsokontroll och osäkerhet hos vårdcentralerna vad som ingår i en hälsokontroll eller vilka rättigheter asylsökande och gömda barn har. Flyktingbarnteamets uppdrag rörande ensamkommande barn och ungdomar har inte berörts av att introduktionen förändras. Göteborgs kommun öppnade i september sitt första boende för ensamkommande barn, vilket har gjort att Flyktingbarnteamet fått fler remisser gällande ensamkommande barn från både socialtjänst och andra verksamheter som kommer i kontakt med dessa barn. Även flera privata ungdomsboenden i Göteborg började under året ta emot ensamkommande flyktingbarn och -ungdomar. 4(20)

5 Flyktingbarnteamets bemanning Barn- och ungdomsmedicin (BUM) Sofia Olausson, barn- och ungdomsläkare Henry Ascher, barn- och ungdomsläkare Nadja Barenthin Lindblad, sjuksköterska Barn- och ungdomspsykiatri (BUP) Maria Wadman, socionom Ole Hultman, psykolog Hedvig Kalén, psykolog Caroline Nilsson, psykolog Anna Zackrisson-Toller, sekreterare 0,5 barnläkare, 1 sjuksköterska 1,5 psykolog/socionom, 0,5 sekreterare Flyktingbarnteamet har 3,5 heltidstjänster som bemannas av sammanlagt åtta fasta personer samt efter behov även av övrig personal på BUP. Tanken med att ha flera personer som delar på tjänsterna i stället för exempelvis en barnläkare och en psykolog, är att förankra teamet på BUM och BUP så att teamet kan vara en integrerad del av dessa verksamheter. Patientfall För att ge en bild av hur hanteringen av Flyktingbarnteamets patientärenden kan se ut ges här exempel på två patientfall, två ungdomar varav en är ensamkommande. Pojke 15 år En i dag 15-årig pojke skadades i ett attentat i sitt ursprungsland vid nio års ålder. Han såg barn som dog och skadades själv så illa att han blev döv på ena örat och fick bestående fysiska skador som nedsatt rörlighet i vänster arm på grund av gamla frakturer, besvär från örat som är dåligt läkt och ser konstigt ut. Han bekymrar sig därför för utseendet, men har också svidande smärta i magen, ont i huvudet och ont i rygg och axlar. Han har svårt att koncentrera sig i skolan och svårt att sitta still och vara tyst. Det framkommer att han plågas av minnesbilder och att han inte kan sluta tänka på det som har hänt. I Flyktingbarnteamet får han träffa barnläkare och psykolog som tillsammans gör en första bedömning. Flera remisser skrivs, bland annat till öron-näsa-hals, till plastikkirurg och till ortoped. På rond beslutas att patienten erbjuds en depressionsbedömning och en traumascreening. Screening och bedömning görs varvid det bedöms att patienten lider av måttlig depression samt PTSD (Posttraumatiskt stressyndrom). Pojkens symtom och funktionsnivå skattas på en så kallad GAF-skala (Global Assesment Functioning) och får 55 respektive 70 poäng. Poäng motsvarande 55 eller lägre indikerar att insatser på specialistnivå (BUP) behövs. 5(20)

6 Barnläkare genomför en hälsoundersökning och ordinerar prover utifrån Smittskyddsinstitutets riktlinjer samt övriga prover utifrån symtom. Det framkommer att patienten har en helicobacterinfektion och får behandling för denna. Patienten visar sig även ha d-vitaminbrist. Patienten erbjuds samtalskontakt med psykolog för att lära sig hantera sina känslor och sin ilska. Det finns många tankar relaterade till de somatiska besvären, men även tankar om hur framtiden skall bli. Patienten erbjuds sedan ögonrörelsebehandling (EMDR) vid fem tillfällen. Efter denna behandling uppfyller patienten inte längre kriterierna för depression och PTSD och kontakten avslutas. Patienten kommer också på återbesök till barnläkare för att följa upp de remisser som har skickats angående de somatiska besvären. Kontakt tas med skolpersonal för att initiera en anpassning av skolgång för patienten. Flicka 16 år En ensamkommande somalisk flicka på 16 år är asylsökande i Sverige sedan några månader. Modern är död och fadern har försvunnit i kriget. Patienten har en moster i Sverige som hon bodde med som liten och som bor i Sverige med uppehållstillstånd sedan några år tillbaks. Patienten remitteras till Flyktingbarnteamet efter signaler från familjehemmet att hon inte mår bra. Patienten har skrämmande mardrömmar varje natt och kan enligt egen utsago inte sluta tänka. Hon är ofta rädd och spänd, har återkommande ont i huvudet, dålig aptit, ingen lust att göra något. Hon undviker också att utsätta sig för situationer där hon påminns om det som har hänt henne. Hon väntar på att få börja skolan. Hittills har patienten sökt på vårdcentral flera gånger för sina fysiska symtom. På flyktingbarnteamet träffar patienten läkare och psykolog för en bedömning och sedan tas ett gemensamt teambeslut om vilka insatser som skall erbjudas. Journaler från tidigare läkarbesök på vårdcentral beställs och det visar sig att patienten inte har genomgått en fullständig hälsoundersökning. Läkare kompletterar hälsoundersökningen med provtagning och vaccinationsbedömning. Det framkommer att patienten har d-vitaminbrist. Psykolog gör traumascreening som visar att patienten lider av allvarlig posttraumatisk stress. Patienten erbjuds stabiliserande insatser för att kunna hantera sina symtom. Patienten har ett gott stöd i sin moster som tar hand om henne och som hon känner sig trygg med. Patienten och moster får information om trauma och hur man reagerar när man varit utsatt för skrämmande händelser. Patienten lär sig också hantera dessa reaktioner och mostern får stöd och råd i hur hon kan hjälpa patienten. När patienten börjar skolan förs samtal med skolpersonal och god man i hur de kan förhålla sig till och hjälpa patienten. Dessutom får patienten hjälp med att hitta en fritidsaktivitet som hon tycker om. Efter att patienten fått uppehållstillstånd inleds en bearbetande behandling. Patienten får göra en historia om sig själv och sin familj, samt berätta om de skrämmande händelser hon varit med om i sitt hemland och på flykten hit. Så småningom berättas hela berättelsen för patientens moster, som en del i att knyta samman dem. När behandlingen avslutades säger sig patienten må bra. 6(20)

7 Åldersgräns Flyktingbarnteamet tar emot barn och ungdomar upp till 18 år. Våren 2009 gjorde Flyktingbarnteamet en behovsbeskrivning av den nuvarande åldersgränsen, eftersom Introduktionsenheterna hade påtalat ett stort behov av insatser för flyktingar i åldersgruppen år. Introduktionssekreterarnas erfarenhet var att dessa ungdomar tillhör en åldersgrupp där många har komplexa problem, men som tenderade att falla mellan stolarna just på grund av förskjutningen i vårdansvaret från barn över till vuxensidan. BUP har en strikt åldersgräns vid 18 års ålder, vilket även gäller för Flyktingbarnteamet, medan BUM har en flexibel övergång där vissa ungdomar kan gå kvar tills de slutar gymnasiet. Behovsbeskrivningen innehöll en redovisning av antal barn/ung samt ensamkommande barn/unga som var inskrivna hos Introduktionsenheterna och Socialtjänsten samt information om hur antalet barn/ungdomar och deras behov fördelade sig i åldersgrupperna 0-18 och år. Efter det att frågan diskuterats med BUM och BUPs chefer beslutades att Flyktingbarnteamet kan tillämpa en flexibel övergång då en patient fyller 18 och redan befinner sig under behandlig, men att teamet i övrigt inte kan ta emot unga mellan Flyktingbarnteamet ställde sig positiva till att ta emot unga vuxna mellan år och som i övrigt uppfyller kriterierna för en remittering, men har inte mandat att fatta ett sådant beslut. När det gäller ensamkommande barn och ungdomar är de enligt tillgänglig forskning en sårbar grupp som underkonsumerar sjukvård (Dittman & Jensen, 2010). De få studier som gjorts på ensamkommande barns psykiska och sociala hälsa, tyder på att många bär på traumatiska upplevelser (Ehntholt & Yule, Monica Brendler- Lindqvist, Rädda Barnen: Att möta de ensamkommande barnen, 2004 och Vem tar ansvaret för de ensamkommande barnen, 2005). De erfarenheter som Flyktingbarnteamets behandlare har av ensamkommande barn och ungdomar är av liknande art. (Ascher Ensamkommande flyktingbarn måste få stöd. Läkartidningen, nr 18-19, vol 106, sid Hultman Ensamkommande barn psykologiska perspektiv. Aetolia Vol II, Nr 3.) Redovisning av verksamheten Under 2009 lade Flyktingbarnteamet mycket tid på att etablera och utveckla verksamheten, att sprida information till kollegor och samarbetspartners och samverka med andra vårdgivare kring barnen och deras familjer. I och med att Flyktingbarnteamet nådde många verksamheter med information har intresset och efterfrågan ökat. Detta har lett till ett ökat inflöde av remisser och att antal patienter och besök har ökat. Under året ankom 56 remisser, vilket var en ökning på 20 procent jämfört med Av de 56 barn som remitterades till Flyktingbarnteamet uteblev endast tre. Två återsändes till remittenten med hänvisning till annan vårdgivare. Att Flyktingbarnteamet har få uteblivna patienter kan bero på att teamet lägger stor kraft på att få patienterna att komma, men framför allt att patienterna är motiverade att komma. 7(20)

8 Den behandling som ges inom Flyktingbarnteamet sker på barnet/familjens uppdrag och utifrån barnets behov. Att barnets behov styr innebär att det kan röra sig om olika typer av behandling eller åtgärder såsom medicinsk behandling, samtalsstöd, psykoedukativa insatser, kognitiv beteendeterapi, familje- och föräldrastöd, andra stabiliserande insatser eller traumabehandlingar av olika slag. Det spelar också roll ifall barnet har uppehållstillstånd eller ej eftersom otrygghet påverkar möjligheterna till bearbetande behandling. Remisskriterier för målgruppen är att de är i behov av vård på specialistnivå, i de flesta fall en kombinerad medicinsk och psykiatrisk problematik. I praktiken innebär det på den somatiska sidan sjukdomstillstånd som hör hemma på BUM samt på BUPsidan psykiatriska symtom av tillräckligt allvarlig grad. Antal remisser Antal remisser totalt; Antal uteblivna; 3 Antal vidarehänvisade; 2 8(20)

9 Antal barn och familjer De barn och ungdomar som remitterades till Flyktingbarnteamet under 2010 har olika legal status och social situation. Av de 56 remitterade barnen och ungdomar var 22 ensamkommande och 34 hade föräldrar i Sverige. Antalet familjer var 24 eftersom det i vissa fall var flera syskon som remitterades samtidigt eller att det vid ett nybesök kom fram att det fanns syskon som inte mådde bra. Familjesituation Ensamkommande 43% Med familj 57% Patienterna kan delas in i grupperna utifrån om de har permanent uppehållstillstånd (PUT), tillfälligt uppehållstillstånd (TUT), är asylsökande eller gömda. Status - totalt TUT 2% Gömd 12% Asylsökande 37% PUT 49% 9(20)

10 Gruppen ensamkommande barn och ungdomar är annorlunda i fråga om juridisk status, 73% hade tillfälligt uppehållstillstånd jämfört med de övriga barnen där majoriteten hade uppehållstillstånd. Ensamkommande - Status Gömd 9% PUT 18% 0% TUT 0% Asylsökande 73% 3 av de asylsökande har under behandlingsperioden fått uppehållstillstånd Åldersgruppen år är störst med 57 procent. Året innan var åldersfördelningen jämnare, troligtvis beror förändringen på att det 2010 kommit fler ensamkommande ungdomar och att fler av dessa är äldre jämfört med Antal patienter fördelat på ålder år 6% 6-12 år 37% år 57% 10(20)

11 Åldersfördelningen bland de ensamkommande barnen såg ut som följande: Ensamkommande Antal ensamkommande Ålder år Ålder 6 år Flickor Pojkar Bland de barn som togs emot och kom till mottagningen var könsfördelningen liksom föregående år 40% flickor och 60% pojkar. Fördelning antal flickor och pojkar 2009 & Pojkar 2010; Pojkar 2009; Flickor 2009; 16 Flickor 2010; (20)

12 Representerade nationaliteter Liksom 2009 kom den största gruppen barn från Irak. Därefter följer Somalia, Afghanistan och Palestina, vilket speglar situationen i stort med de flyktinggrupper som under året sökte asyl i Sverige. Ursprungsland Turkiet 4% Uganda 2% Afghanistan 14% Somalia 18% Eritrea 2% Ryssland 2% Palestina 8% Kenya 2% Iran 4% Irak 44% Pågående ärenden Vid årets slut pågick 29 ärenden, varav fyra var bokade för nybesök i januari Det har varit ett jämnt remissflöde under året med i genomsnitt 4,25 nybesök per månad (3 per månad 2009). Totalt var det 51 nybesök under året. Avslutade ärenden Under 2010 avslutades 47 patientärenden (17 patienter 2009), varav hälften var barn som påbörjat kontakten under De patienter som avslutades under 2010 hade sammanlagt under hela vårdtiden varit på 243 besök. Antalet besök per patient skiljer sig mycket åt: 10 patienter gjorde 1 besök 30 patienter hade 2-7 besök 5 patienter hade 8-12 besök 2 patienter hade över 12 besök 12(20)

13 Behandlingstiden för de 47 avslutade ärendena från nybesök till avslut var i genomsnitt 22 veckor (15,5 veckor 2009) med drygt fem behandlingstillfällen per patient (tre behandlingstillfälle/patient år 2009). Som vi kan se ovan är det stor spridning i behandlingstid och i antal besök. Flyktingbarnteamet har samverkat i mer eller mindre grad med andra vårdgivare och även antalet remisser till andra vårdgivare har stor spridning, från inga eller en hos flertalet patienter till fyra-fem hos några få. I genomsnitt samverkades med en annan instans så som skola, andra vårdgivare, Migrationsverket, gode män eller juridiska ombud. Men det var endast fem av patienterna där det krävdes 3 eller flera samverkansparter. Det kan verka som en lång tid med endast fem behandlingstillfällen på 22 veckor. Behandling och samtal sker ofta varje eller var annan vecka till en början och glesas sedan ut. I vissa fall har patienter uteblivit och får då en ny tid, vilket gör att behandlingstiden förlängs och i slutet av kontakten är det oftast några veckor utan att patienterna kommer till mottagningen när man exempelvis inväntar remissvar från andra vårdgivare eller andra typer av svar som skall leda till att patienterna avslutar sin kontakt med Flyktingbarnteamet. Remitterande instanser Liksom föregående år var det introduktionsenheterna som remitterade flest barn under Därefter kommer Socialtjänsten som har remitterat majoriteten av ensamkommande barnen. I övrigt har vi blivit kontaktade av andra vårdgivare som remitterar framför allt ensamkommande barn. Dessa remisser har oftast tagits emot efter överenskommelse per telefon. I väntan på tydliga riktlinjer om vilka som skall remittera till Flyktingbarnteamet, har teamet tagit emot remisser från många olika håll. Detta sker alltid efter en remissförfrågan och överenskommelse per telefon. Remitterande enhet Övriga 21% Introduktionsenheterna 31% BVC/SHV 9% BUP 5% BUM 7% Socialstjänsten 27% 13(20)

14 Förekomst av diagnoser Under 2010 hade Flyktingbarnteamet 51 nybesök varav två remitterades i slutet av 2009, en med remiss från 2010 fick istället tid på BUP och en kom på nybesök först Vid sammanställningen av diagnoserna menas diagnoser ställda på första besöket hos flyktingbarnteamet. Vissa patienter har varit på hälsokontroll vid första besöket. På grund av Flyktingbarnteamets uppdrag finns stor variation i vilka somatiska och psykiska besvär patienterna har. Alla patienter diagnostiseras enligt DSM IV med ICD 10-koder. Patienternas kroppsliga besvär sträcker sig från vanliga problem som förstoppning och enures (barn som av olika anledningar kissar i sängen på natten), vitaminbrist och bakterieinfektioner till ovanligare åkommor som ljumskbråck, affektkramp, amöbadysenteri, tillväxthormonbrist och familjär medelhavsfeber. De psykiatriska diagnoserna är oftast stressrelaterade eller depressiva och patienter får ofta mer än en diagnos. Nio patienter fick diagnoser inom depression (ledsna barn) och elva fick diagnoser inom området ångest, oftast posttraumatisk stress (rädda barn). 46 patienter fick så kallade omgivningsdiagnoser, alltså att de varit med om eller lever under olika belastande omständigheter som exempelvis att de varit med om krig och förföljelse, eller har aktuellt problem med boende. Antal diagnoser: F 30-39: 9 F 40-48: 11 Z 55-- : 46 Ett sätt att utvärdera behandlingen är att jämföra diagnoser i början och i slutet av behandlingen. Antal asylsökande och nyanlända barn i Göteborg De barn och ungdomar som remitteras till Flyktingbarnteamet är som tidigare beskrivits framför allt barn under introduktion, ensamkommande barn samt asylsökande barn. Det är svårt att få en helhetlig bild av hur många barn och ungdomar som egentligen gömmer sig i statistiken där det skiljs på asylsökande barn, barn som mottagits i Göteborg (dvs med uppehållstillstånd), barn i skolan etc. Informationen får sökas på olika håll. Följande stycke gör därför ett rörigt intryck, men finns med för att ge läsaren en bild av vilka och hur stora grupper av barn och ungdomar som utgör befolkningsunderlag. Något som inte nämns någonstans är antalet gömda barn. Dessa barn kan efter överenskommelse också remitteras till Flyktingbarnteamet, de utgör dock en mycket liten del av teamets patienter. Av naturliga skäl är det ingen som vet hur många gömda barn och ungdomar det finns i Göteborg. Alla gömda barn som Flyktingbarnteamet kommer i kontakt med går i skolan, men de syns inte i statistiken. Enligt Göteborgs flyktingadministration fanns följande antal asylsökande och mottagna barn i Göteborgs kommun 2009: 14(20)

15 Asylsökande barn i skola under höstterminen 2009: 110 (varav 19 ensamkommande) Asylsökande barn i förskola höstterminen 2009: 23 (4-5 åringar, varav en ensamkommande) Avseende de asylsökande barnen som ingår i familj, så informeras kommunen av Migrationsverket endast gällande barn som skall erbjudas plats i förskola 4-5 år och grundskola. Barn som fått uppehållstillstånd som mottagits i Göteborg under januari-september 2010 (siffror för hela året ännu inte tillgängliga): 0-6 år: 53 barn (126 barn år 2009) år: 78 barn och ungdomar (162 barn år 2009) Mottagna år: 36 ungdomar (68 ungdomar år 2009) Ensamkommande barn i Göteborg: Ensamkommande asylsökande familjehemsplacerade barn, ca under året (47 år 2009). Ensamkommande barn med uppehållstillstånd: 27 (110 barn år 2009). I stort fanns det 89 ensamkommande barn/ungdomar med uppehållstillstånd i Göteborg som bodde i så kallat eget boende, det vill säga hos släktingar, samt ca 12 asylsökande barn i eget boende. Förutom dessa finns andra barn som kommit enligt överenskommelse med Migrationsverket. Antalet barn och ungdomar utan vårdnadshavare som kommit till Sverige har ökat de senaste åren. År 2010 kom det enligt Migrationsverket 2393, år 2009: 2250, år 2008: I dagsläget finns ingen prognos över hur situationen kommer att utvecklas, den förändring man kunde se i slutet av 2010 var att fler ensamkommande barn stannade i Malmö, därför var det färre ansökningar i Göteborg och Stockholm. Mölndal är ankomstkommun för många ensamkommande barn. Flyktingbarnteamet har fått förfrågan från BUP i Mölndal om att ge konsultation och ta emot barn därifrån. Eftersom BUP-mottagningen i Mölndal är en del av BUP kliniken, och dessutom är ankomst kommun, har de därigen möjlighet att remittera till Flyktingbarnteamet. Majoriteten av de ensamkommande barnen och ungdomarna utgörs av pojkar mellan år från Afghanistan, Somalia och Irak. Sedan 2009 har Afghanistan gått om Somalia som ursprungsland, något som återspeglas i antalet remisser till Flyktingbarnteamet. År 2010 beviljades 1285 ensamkommande barn uppehållstillstånd av Migrationsverket (1060 år 2009), de flesta bedömdes ha skyddsbehov. (Ytterligare kan ha beviljats i migrationsdomstolarna.) Asylsökande ensamkommande barn 2010 till Sverige (Inom parentes samma siffra år 2009) Ålder Flickor Pojkar Totalt 0-6 år 43 (25) 33 (22) 76 (47) 7-12 år 48 (50) 77 (77) 125 (127) år 153 (142) 677 (678) 830 (820) år 220 (266) 1142 (990) 1362 (1256) totalt 464 (483) 1929 (1767) 2393 (2250) (källa: Migrationsverket) 15(20)

16 Övrig verksamhet Konsultationer Flyktingbarnteamet har under 2010 givit konsultation dels till grupper av personal från exempelvis förskolor och barn- och ungdomsverksamheter, dels specifikt kring enskilda barn eller familjer till skolor, socialtjänst och andra vårdgivare. Föreläsningar och information Föreläsningar och informationsinsatser som genomförts av Flyktingbarnteamet har varit av skiftande karaktär beroende på syfte och efterfrågan. Alltifrån kortare informationstillfället och mottagande av studiebesök till föreläsningar på konferenser och eller föreläsningar riktade till specifika yrkesgrupper. Under 2010 höll teamets medlemmar bland annat ett flertal föreläsningar på temat kris och trauma, om gömda barn, mänskliga rättigheter och rätten till vård samt om flyktingmedicin och hälsokontroller av nyanlända. Flyktingbarnteamet har också haft föreläsningar utanför uppdragsområdet, Göteborg, men då tagit en avgift för föreläsningen. Detta görs i mån av tid och möjlighet. Utöver detta har medarbetare varit ute och informerat om Flyktingbarnteamets verksamhet exempelvis på boenden för ensamkommande, på samtliga BUPmottagningar och introduktionsverksamheterna. Samverkan Flyktingbarnteamet ingår i flera nätverk i Göteborg. I en del fall handlar det om referensgrupper till projekt, då teamet besitter särskilda kunskaper och flyktingskap och trauma. Exempel på sådana löpande nätverk är Introduktion på sent anlända barns villkor (EU-projekt, Gunnared) och Rädda barnens projekt Förbättrat mottagande för iranska, afghanska och andra flyktingbarn. Några nätverk deltar Flyktingbarnteamet i på lika villkor som andra aktörer, t.ex. Nätverket för nyanlända barns hälsa (RIB) och Nätverket för ensamkommande barn (Flyktingadministrationen). Flyktingbarnteamet har tillfrågats om att ingå i ett nätverk på GR om ensamkommande barn. Flyktingbarnteamet både får och ger information och kunskap i dessa sammanhang. Eftersom en lång rad aktörer (Migrationsverket, skolhälsovård, Resursenheten för introduktion av nyanlända barn, Gymnasieskola, Flyktingadministration, Angereds närsjukhus med flera) är med på dessa möten, blir frågorna som tas upp av mycket olika karaktär. Några sammanhang definieras av det formella uppdraget. Det gäller till exempel samverkan med cheferna för Introduktionsenheterna i Göteborg och samarbetet med Enheten för vuxna flyktingar och Kris- och traumaenheten Flyktingbarnteamet har tillsammans med Kris- och traumaenheten, Flyktingfrågor i vården och Enheten för vuxna flyktingar en gemensam utbildningsplan med ett utbud 16(20)

17 av de föreläsningsområden som teamet kan erbjuda som publicerats på Primärvårdens hemsida: Flyktingbarnteamet samverkar också med frivilligorganisationer i samband med patientkontakter, som Rädda Barnen, Rosengrenska stiftelsen, nätverket Ingen människa är illegal, Barn i Väntan/Barn i Start och olika kyrkor. Utöver patientrelaterad information, ges också konsultation till dessa samarbetspartners. Tillgänglighet Det ska vara lätt att komma i kontakt med Flyktingbarnteamet. Oftast tas den första kontakten via teamets kontakttelefon och samtalen gäller oftast konsultation- och remissförfrågningar, allmänna frågor kring flyktingbarn och gömda eller önskemål om utbildning och föreläsningar. Användningen av telefonen ökar men det handlar oftast om ett eller några samtal per dag. Konsultationer och remissförfrågningar har fortsatt att öka och under 2010 kom ett 50-tal remissförfrågningar via telefonen. Personal som arbetar med eller kommer i kontakt med flyktingbarn ringer ofta med specifika frågor, andra ringer för att de behöver hjälp att orientera sig generellt. En remissförfrågan på telefon kan leda till en konsultation eller stöd att hamna i rätt vårdinstans. Exempel på personer och verksamheter som vänder sig till Flyktingbarnteamet är socialarbetare av olika kategorier, lärare, anställda inom skolhälsovård som skolsköterskor, psykologer och kuratorer, BUP-personal och personal på boenden för ensamkommande barn och ungdomar. Exempel på frågor som kom till telefonen: Skolpsykolog som önskade konsultera teamet kring ett specifikt barn. Fick konsultation per telefon och råd om vart de kunde vända sig med de specifika frågeställningarna. Remissförfrågan från en skolpsykolog. Barnet bedömdes höra till teamets målgrupp och en remiss skickades. Sjuksköterska från en ungdomsmottagning ringer för att få information om remissgången samt Flyktingbarnteamets uppdrag. En primärvårdsläkare ringer och vill remittera en patient. Patienten remitteras och får tid till barnläkare. Gymnasiekurator ringer med en remissförfrågan. Får stöd utifrån situationen per telefon. Remissförfrågan från privatperson utanför Göteborg. Personen får konsultation av psykolog. Förfrågan från en familjecentral som vill ha information om Flyktingbarnteamet. Önskemål om att Flyktingbarnteamet ska föreläsa om kris och trauma för ett elevhälsoteam. Föreläsning planeras under våren Andra exempel på frågor som ofta kommer upp är från personal inom vården som undrar hur de ska journalföra och handskas med gömda barn, hur man ska stödja ensamkommande, vart man ska vända sig med barn och ungdomar som mår dåligt men inte har svåra symtom samt olika frågor om hälsoundersökning av nyanlända 17(20)

18 barn. Det kommer ett flertal samtal som berör barn som mår dåligt men som inte uppvisar psykiatriska symtom. Internutbildning och utveckling Administrativ utveckling Under våren 2010 fortgick arbetet med att skapa en användbar hemsida för Flyktingbarnteamet. Tanken var att inte bara tillhandahålla kontaktinformation och nedladdningsbara broschyrer om verksamheten, utan att samla ihop information om och resurser för flyktingbarn, som en hjälp till personal som möter denna grupp av barn i sitt arbete. Hemsidan publicerades i början av sommaren och sedan fortlöpande uppdaterats och kompletterats. Hittills har de användare som givit respons varit nöjda med innehållet. Förutom arbetet med hemsidan har teamets sekreterare också skapat en enhetlig grafisk profil för Flyktingbarnteamets arbets- och informationsmaterial. Teamet arbetar också med att utveckla registreringssystem för att kunna se exempelvis antal besök hos olika yrkeskategorier och att registrera de övriga insatser som görs utifrån uppdraget. Utbildning Flyktingbarnteamets medlemmar har också deltagit i utbildning och information för intern kompetenshöjning. Exempel på detta är seminarier om traumabehandling och smittskydd samt information om SkolFam. En utbildningsdag i migrationsrelaterad juridik har planerats under året och kommer att genomföras i slutet av januari Publikationer Dr Henry Ascher har under året medverkat i följande publikationer: 1. Lindberg T, Ascher H. Arbetsgruppen för flyktingbarn. Barnläkaren. 2010(6): Envall E, Vestin S, Björngren Cuadra C, Ascher H, Staaf A, Khosravi S. Papperslösa. Social rapport 2010: Socialstyrelsen; p Björnberg U, Eastmond M, Ascher H. Asylsökande barn. Socialpolitik. 2010(4): Ascher H, Mellander L, Tursunovic M. Mottagandets policy och praktik rekommendationer och åtgärdsområden. In: Andersson H, Ascher H, Björnberg U, Eastmond M, editors. Mellan det förflutna och framtiden Asylsökande barns välfärd, hälsa och välbefinnande. Göteborg: Göteborgs universitet, Centrum för Europaforskning; p Ascher H, Mellander L. Asylsökande barns tankar om hälsa. In: Andersson H, Ascher H, Björnberg U, Eastmond M, editors. Mellan det förflutna och framtiden Asylsökande barns välfärd, hälsa och välbefinnande. Göteborg: Göteborgs universitet, Centrum för Europaforskning; p (20)

19 6. Ascher H. Att möta asylsökande och papperslösa barn och deras familjer. In: Söderbäck M, editor. Barns och ungas rätt i vården: Stiftelsen Allmänna Barnhuset; p Ascher H. Rätten till hälsa för papperslösa migranter i Sverige. In: Lundberg A, editor. Mänskliga rättigheter juridiska perspektiv. Stockholm: Liber; p Metodutveckling I och med det ökande antalet ensamkommande barn började Flyktingbarnteamet under senhösten att utveckla metoder kring mottagandet av de ensamkommande barn och ungdomar som remitterats till teamet. De har behov av ett bättre och mer helhetligt omhändertagande inledningsvis där barnet träffar både läkare och psykolog och kontakt tas med socialtjänsten och andra övriga aktörer. Detta är ett just påbörjat arbete som utvärderas vid nästa årsskifte. Arbete med Flyktingbarnteamets uppdrag pågår också fortlöpande, dels genom avstämningar med uppdragsgivare, dels genom att följa omorganiseringar och förändrade behov hos de verksamheter Flyktingbarnteamet möter och samverkar med kring patienterna. Framtiden År 2010 ägde en rad organisatoriska förändringar rum som mer eller mindre påverkade Flyktingbarnteamets verksamhet. Den Barn- och ungdomsmedicinska mottagningen i Gamlestaden flyttades organisatoriskt till Angereds Närsjukhus den 1 januari 2010 vilket inte påverkade patientunderlaget men väl strukturen för dem i teamet som är anställda på BUM med exempelvis omflyttning av journalsystemet. I slutet av året genomfördes övergången till ett annat system för att registrera patientbesök och dessa förändringar fortsätter under 2011 med övergång till nytt journalsystem. Det fria vårdvalet med öppnandet av nya Vårdcentraler hösten 2009 är också en pågående process som kommer att ha verkningar en tid framåt. Hälsokontrollerna av nyanlända skulle till en början ske på alla Vårdcentraler men har nu koncentrerats till åtta för att garantera god kvalitet (Primärvården i Göteborg, PM , publicerat ). De förändringar som påverkat Flyktingbarnteamets arbete mest är dock avvecklingen av introduktionsenheterna och ökningen av ensamkommande flyktingbarn i Göteborg, genom de privata boendena men också Kommunens boende på Londongatan. Vid årsskiftet visste Flyktingbarnteamet fortfarande för lite om hur omorganiseringen kommer att påverka arbetet och om det innebär att uppdragsbeskrivningen behöver omformuleras. Flyktingbarteamet har därför tagit initiativ till samtal med Center för skolutveckling och sektorscheferna i samtliga stadsdelar, eftersom skolan i praktiken kommer att ansvara för introduktion av nyanlända. Skolan kommer troligtvis att bli en viktig samarbetspartner för 19(20)

20 Flyktingbarnteamet när det gäller nyanlända barn i familj. När det gäller de ensamkommande barnen kommer det att behövas en närmare kontakt med boenden och socialsekreterare. Under våren 2011 finns flera föreläsningar inplanerade, bland annat inom Göteborgsregionen för att utbilda gode män för ensamkommande barn och ungdomar, för barnpsykiatrin och för ST-läkare (psykiatri) under utbildning och läkarstudenter. Bedömningen av framtida behov av utbildning och konsultation är att det under 2011 kommer att efterfrågas i ännu större utsträckning. Dels hör nya verksamheter av sig med önskemål om information och utbildning, dels finns önskemål från tidigare besökta verksamheter om att få besök på nytt. Antalet utbildningstillfällen och konsultationer har hållit sig på en tämligen jämn nivå under året. Det är svårt att göra en bedömning, men eventuellt kommer efterfrågan att öka något vartefter tiden går eftersom fler får kunskap om Flyktingbarnteamets verksamhet. 20(20)

21 Bilaga 1 Uppdragsbeskrivning för Flyktingbarnteamet Barn- och ungdomsmedicin (BUM) och Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) skall i samverkan driva Flyktingbarnteamet. Verksamheten startade 1 augusti Flyktingbarnteamet är ett medicinskt och psykosocialt konsultteam med syfte att stärka arbetet med nyanlända flyktingbarn. Teamets uppdrag består primärt i att utgöra en specialistresurs för: Nyanlända barn med komplex problematik samt föräldrar och andra vuxna som verkar i barnens vardagsmiljö. Med nyanlända barn avses barn och unga som befinner sig under introduktion. Ensamkommande barn och unga under introduktion. Har kontakt påbörjats innan 18 år ska den unge vid behov, kunna vara kvar under hela introduktionstiden. Remisser ska främst komma från Introduktionsenheterna och Enheten för vuxna flyktingar eller Socialtjänsten i de fall det rör sig om ensamkommande barn. I mån av utrymme och efter konsultation med teamet kan remisser även tas emot från andra verksamheter som kommer i kontakt med flyktingbarn och nyanlända. Någon formell begränsning avseende barnens flyktingstatus finns inte i denna del av uppdraget. Flyktingbarnteamets uppdrag Uppdraget består av två huvuddelar: Barnmedicinsk och barnpsykiatrisk konsultation Klinisk bedömning och adekvat insats för barn och deras föräldrar. Utifrån barnens behov vara en länk till och förmedla kontakt med exempelvis barnavårdscentraler, elevhälsoteam, vårdcentraler, barn- och ungdomsmedicinsk mottagning och/eller barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning. Klinisk konsultation (rådgivning och stöd) till verksamheter varifrån barnet erhåller stöd och vård. Utgöra en samlad kompetens kring medicinska och psykosociala aspekter av flyktingproblematik med inriktning på barn-, familje- och föräldra-perspektivet. Bistå med kompetens och kunskap om flyktingfrågor och trauma till samhällets verksamheter för barn och unga genom konsultation och utbildning. Vidareutveckla och sprida kvalitetshöjande metoder och arbetssätt. Uppdragets första del har första prioritet. En plattform för kunskap och kompetensöverföring skall utformas i samarbete med Enheten för vuxna flyktingar och Kris- och traumaenheten.

22 Bilaga 1 Flyktingbarnteamets bemanning och lokalisering BUM bemannar med 1 sjuksköterska och 0,5 läkare BUP bemannar med 1,5 psykolog/socionom och 0,5 sekreterare Verksamheten bedrivs i anslutning till BUM/BUP:s lokaler i Gamlestaden, Göteborg. Uppföljning En redovisning av antalet barn och familjer, kliniska kontakter, konsultations- och utbildningstillfällen som verksamheten har haft fram till och med , En behovsbeskrivning ska tas fram som redovisar det antalet barn/unga och det antalet ensamkommande barn/unga som finns inskriva hos Introduktionsenheterna respektive Socialtjänsten, Beskrivning av beräknat behov av utbildning och konsultationer. Redovisningen skall lämnas till Hälso- och sjukvårdskansliet senast första veckan i maj. En sammanhållen utvärdering av Flyktingbarnteamets uppdrag skall redovisas för Hälso- och sjukvårdnämnden i årsredovisningen för 2009.

Verksamhetsrapport Flyktingbarnteamet

Verksamhetsrapport Flyktingbarnteamet Verksamhetsrapport Flyktingbarnteamet 2013 E T T S A M A R B E T E M E L L A N : Barn- och ungdomsmedicinsk och Barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning i Gamlestaden Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...

Läs mer

Verksamhetsrapport Flyktingbarnteamet

Verksamhetsrapport Flyktingbarnteamet Verksamhetsrapport Flyktingbarnteamet 2012 E TT SAMARBETE MELLAN: Barn- och ungdomsmedicin och Barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning, Gamlestaden Innehållsförteckning Inledning...3 Förändringar under

Läs mer

Flyktingbarnteamet Rapport 2009 2010-02-01

Flyktingbarnteamet Rapport 2009 2010-02-01 FLYKTINGBARNTEAMET BUM/BUP Gamlestaden Gamlestadsvägen 2-4, Hus B2 415 02 Göteborg Telefon: 0736-60 17 58 Hälso- och sjukvårdsnämnden Regionens hus Hälso- och sjukvårdskansliet 405 44 Göteborg Flyktingbarnteamet

Läs mer

HELHETSSYN OCH SAMVERKAN FÖR BARNETS BÄSTA

HELHETSSYN OCH SAMVERKAN FÖR BARNETS BÄSTA HELHETSSYN OCH SAMVERKAN FÖR BARNETS BÄSTA Maria Wadman aukt. socionom, leg. psykoterapeut Nadja Barenthin Lindblad leg. sjuksköterska Flyktingbarnteamet Gamlestaden Barn- och ungdomspsykiatri Barn- och

Läs mer

Ensamkommande barn som upplevt kris och trauma. Disposition. Ensamkommande Sverige 1/1-1/12 2010

Ensamkommande barn som upplevt kris och trauma. Disposition. Ensamkommande Sverige 1/1-1/12 2010 Ensamkommande barn som upplevt kris och trauma Presentation Konferens kring Ensamkommande barn och ungdomar 19 januari 2010 Ole Hultmann, psykolog, psykoterapeut Disposition Hur mår ensamkommande ungdomar?

Läs mer

Flyktingbarnmottagningen Göteborg

Flyktingbarnmottagningen Göteborg UNHCR/M.Maguire Specialistcentrum barn och unga Gamlestaden en Göteborg UNHCR UNHCR / B. Szandelszky UNHCR / F. Noy UNHCR UNHCR UNHCR / D. Lom UNHCR / B. Szandelszky en Verksamheter som ansvarar för barns

Läs mer

Flyktingbarnteamet Göteborg

Flyktingbarnteamet Göteborg UNHCR/M.Maguire Ett samarbete mellan: Barn- och ungdomspsykiatri, Gamlestaden Flyktingbarnteamet Göteborg UNHCR UNHCR / B. Szandelszky UNHCR / F. Noy UNHCR UNHCR UNHCR / D. Lom UNHCR / B. Szandelszky Nadja

Läs mer

Ensamkommande barns och ungdomars hälsa, kriser och trauma

Ensamkommande barns och ungdomars hälsa, kriser och trauma Ensamkommande barns och ungdomars hälsa, kriser och trauma Monica Brendler Lindqvist, socionom, leg. psykoterapeut, handledare, verksamhetschef Röda Korsets Center för torterade flyktingar Innehåll: Från

Läs mer

Flyktingbarnteamet Göteborg

Flyktingbarnteamet Göteborg UNHCR/M.Maguire Ett samarbete mellan: Barn- och ungdomspsykiatri, Gamlestaden Flyktingbarnteamet Göteborg UNHCR UNHCR / B. Szandelszky UNHCR / F. Noy UNHCR UNHCR UNHCR / D. Lom UNHCR / B. Szandelszky Att

Läs mer

Psykiatrisk mottagning Arvika. Projekt unga vuxna

Psykiatrisk mottagning Arvika. Projekt unga vuxna Psykiatrisk mottagning Arvika Projekt unga vuxna Presentation framtidsmöte 2014-10-03 Psykisk ohälsa bland unga vuxna Internationellt perspektiv Nationellt perspektiv Värmland Arvika, Eda, Årjäng Projekt

Läs mer

HELHETSSYN OCH SAMVERKAN FÖR BARNETS BÄSTA

HELHETSSYN OCH SAMVERKAN FÖR BARNETS BÄSTA HELHETSSYN OCH SAMVERKAN FÖR BARNETS BÄSTA Maria Wadman aukt. socionom, leg. psykoterapeut Caroline Nilsson leg. psykolog Flyktingbarnteamet Gamlestaden FLYKTINGBARNTEAMET GAMLESTADEN Uppdrag: 1. Barnmedicinska

Läs mer

anse skrivelsen från M, FP, KD och C den 18 juni 2013 besvarad.

anse skrivelsen från M, FP, KD och C den 18 juni 2013 besvarad. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Pia Skarin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-11-05 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-12-11, P 24 1 (3) HSN 1306-0685 Svar på skrivelse från Moderata Samlingspartiet, Folkpartiet

Läs mer

Psykiatrisk öppenvårdsmottagning för asylsökande. Katrin Sepp, psykolog

Psykiatrisk öppenvårdsmottagning för asylsökande. Katrin Sepp, psykolog Psykiatrisk öppenvårdsmottagning för asylsökande Katrin Sepp, psykolog Södra Älvsborgs Sjukhus Skaraborgsvägen 21, Borås Asylsökandes rättigheter och begränsningar Asylsökande barn Asylsökande barn har

Läs mer

Datum: Händelseanalys. Suicid utförd på boende för ensamkommande flyktingbarn. Februari 2017

Datum: Händelseanalys. Suicid utförd på boende för ensamkommande flyktingbarn. Februari 2017 Datum: 2018-01-18 Händelseanalys Suicid utförd på boende för ensamkommande flyktingbarn Februari 2017 1 Sammanfattning Person som tidigare varit på ett bedömningssamtal på den aktuella mottagningen. Bedömdes

Läs mer

Barn och ungdomar med erfarenheter av flykt och trauma bemötande och insatser. Projekt Nya grannar

Barn och ungdomar med erfarenheter av flykt och trauma bemötande och insatser. Projekt Nya grannar Barn och ungdomar med erfarenheter av flykt och trauma bemötande och insatser Projekt Nya grannar 2017-04-21 Ole Hultmann, leg. Psykolog och psykoterapeut. Fil. Dr. Rubriker för föreläsningen Kris och

Läs mer

BARN OCH UNGDOMSPSYKIATRISK MOTTAGNING KUNGSHÖJD

BARN OCH UNGDOMSPSYKIATRISK MOTTAGNING KUNGSHÖJD BARN OCH UNGDOMSPSYKIATRISK MOTTAGNING KUNGSHÖJD Uppdrag Att för barn och ungdom 0-18 år igenkänna, bota och lindra psykisk sjukdom och störning som utgör hinder för personlig tillväxt och mognad. Hur?

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK

Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 9 Tillgänglighet... 10 Medicinska resultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011 BUP MSE

Kvalitetsbokslut 2011 BUP MSE Kvalitetsbokslut 2011 BUP MSE Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Förord. Linköping 9 april 2013. Doris Nilsson Docent i psykologi Linköpings Universitet

Förord. Linköping 9 april 2013. Doris Nilsson Docent i psykologi Linköpings Universitet Förord Den här boken vill förmedla vikten av att våga se och bemöta det potentiella våld som barn och ungdomar kan vara utsatta för. Det gäller både det våld ett barn kan bevittna samt egen våldsutsatthet.

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Cathrine Malmqvist, sjukvårdschef

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Cathrine Malmqvist, sjukvårdschef Cathrine Malmqvist, sjukvårdschef Ärendenr HSN 2015/110 Datum 14 april 2015 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Konsekvenser för hälso- och sjukvården angående ökat flyktingmottagande Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Barnets bästa för flyktingbarn i förskolan. Johannes Lunneblad

Barnets bästa för flyktingbarn i förskolan. Johannes Lunneblad Barnets bästa för flyktingbarn i förskolan Johannes Lunneblad Migration Legal migration : Tvingad migration Familjeanknytning Illegal migration (pappers lösa) Flyktingar och nyanlända Konventionsflykting:

Läs mer

Vuxenpsykiatrin finns de med i de lokala Västbusgrupperna? Svar: Vuxenpsykiatrin finns inte med i lokala Västbusgrupper. Det gäller hela regionen.

Vuxenpsykiatrin finns de med i de lokala Västbusgrupperna? Svar: Vuxenpsykiatrin finns inte med i lokala Västbusgrupper. Det gäller hela regionen. BUP efterfrågar en regional utbildning med uppföljningar som ska vara obligatoriska för våra familjehem. Svar: Socialstyrelsen har under år 2013 anordnat en utbildning för familjehemsutbildare med utgångspunkt

Läs mer

Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland. 10 moderata förslag för att vända trenden

Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland. 10 moderata förslag för att vända trenden Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland 10 moderata förslag för att vända trenden Hur ser det ut i Västmanland? Barn och ungdomar i Västmanland har det generell sett bra, men det

Läs mer

Flyktingbarnteamet Göteborg

Flyktingbarnteamet Göteborg UNHCR/M.Maguire E@ samarbete mellan: Barn- och ungdomsmedicin och Barn- och ungdomspsykiatri, Gamlestaden Flyktingbarnteamet Göteborg UNHCR UNHCR / B. Szandelszky UNHCR / F. Noy UNHCR UNHCR UNHCR / D.

Läs mer

HÄLSOVÅRD VID BARNAVÅRDSCENTRAL (BVC)

HÄLSOVÅRD VID BARNAVÅRDSCENTRAL (BVC) Sid 1 (5) HÄLSOVÅRD VID BARNAVÅRDSCENTRAL () 1 Mål och inriktning Barnhälsovården utgör en viktig del i det samlade folkhälsoarbetet. Verksamheten skall utgå från ett folkhälsoinriktat och psykosocialt

Läs mer

Nyanlända och specialistpsykiatri

Nyanlända och specialistpsykiatri Grundintroduktion: Nyanlända och specialistpsykiatri Kortfattad fakta introduktion och tips om var du hittar fördjupande information kring nyanländas situation, transkulturell psykiatri, information på

Läs mer

Svar till socialstyrelsen angående beslut gällande handläggning och diagnos av neuropsykiatriska tillstånd (SoS Dnr 978/2008)

Svar till socialstyrelsen angående beslut gällande handläggning och diagnos av neuropsykiatriska tillstånd (SoS Dnr 978/2008) HSN 2009-01-27 p 11 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2008-12-19 HSN 0811-1330 Handläggare: Eva Bohlin Svar till socialstyrelsen angående beslut gällande handläggning och

Läs mer

Elevhälsoteam i Göteborg Flyktingbarn i Sverige 2012 120903. Flyktingbegreppet. Antal på flykt i världen

Elevhälsoteam i Göteborg Flyktingbarn i Sverige 2012 120903. Flyktingbegreppet. Antal på flykt i världen Elevhälsoteam i Göteborg Flyktingbarn i Sverige 2012 120903 Rosengrenska / Röda Korset Andra Långgatan 19 413 28 Göteborg Teamledare: 031 741 6207 Jourtelefon: 0704 066670 Rosengrenska pg: 462154-6 Röda

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-31 Dnr 1300977 1 (5) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens ansvar, skyldigheter och möjligheter Lag 2013: 407 Ett etiskt perspektiv

Hälso- och sjukvårdens ansvar, skyldigheter och möjligheter Lag 2013: 407 Ett etiskt perspektiv Hälso- och sjukvårdens ansvar, skyldigheter och möjligheter Lag 2013: 407 Ett etiskt perspektiv 2018-02-08 Flykting Någon som har välgrundade skäl att vara rädd för förföljelse på grund av ras, nationalitet,

Läs mer

Utbildningskatalog Utbildningar som erbjuds inom programmet Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända

Utbildningskatalog Utbildningar som erbjuds inom programmet Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända Utbildningskatalog 2017 Utbildningar som erbjuds inom programmet Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända Utbildning i flera led för effektiv kunskapsspridning Hälsa i Sverige för asylsökande och

Läs mer

När världen kommer till vårdcentralen. Joakim Lindqvist distriktsläkare Anne Johansson Olsson distriktssköterska/vårdlärare Transkulturellt Centrum

När världen kommer till vårdcentralen. Joakim Lindqvist distriktsläkare Anne Johansson Olsson distriktssköterska/vårdlärare Transkulturellt Centrum När världen kommer till vårdcentralen Joakim Lindqvist distriktsläkare Anne Johansson Olsson distriktssköterska/vårdlärare Transkulturellt Centrum Bakgrund och syfte Transkulturellt centrum Stockholmsläns

Läs mer

15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381

15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381 15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381 Ärendet En god psykisk hälsa har stor betydelse för en lyckad integration. I Region Halland krävs en ökad

Läs mer

April Information om ensamkommande barn

April Information om ensamkommande barn April 2017 Information om ensamkommande barn Asylsökande ensamkommande barn 2000 200 2004, 388 barn 2005, 398 barn 2006, 816 barn 2007, 1264 barn 2008, 1510 barn 2009, 2250 barn 2010, 2393 barn 2011, 2657

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Psykosocial resurs vid hälsocentral

Uppdragsbeskrivning för Psykosocial resurs vid hälsocentral Beskrivning Diarienr: Ej tillämpligt 1(6) Dokument ID: 04-62379 Fastställandedatum: 2015-11-10 Upprättare: Charlotte G Agnevik Jonsson Giltigt t.o.m.: 2017-11-10 Fastställare: Roger Olof Nilsson Uppdragsbeskrivning

Läs mer

Asylsökande, nyanlända och personer som vistas i Sverige utan tillstånd (tidigare kallade gömda och papperslösa)

Asylsökande, nyanlända och personer som vistas i Sverige utan tillstånd (tidigare kallade gömda och papperslösa) Asylsökande, nyanlända och personer som vistas i Sverige utan tillstånd (tidigare kallade gömda och papperslösa) Begrepps förklaring Asylsökande En person som benämns asylsökande har kommit till Sverige

Läs mer

Barn i Barnahus. Sjukvårdssökande före, under och efter barnahusärende. Therése Saksø & Lars Almroth Barnläkare, Centralsjukhuset Kristianstad

Barn i Barnahus. Sjukvårdssökande före, under och efter barnahusärende. Therése Saksø & Lars Almroth Barnläkare, Centralsjukhuset Kristianstad Barn i Barnahus Sjukvårdssökande före, under och efter barnahusärende Therése Saksø & Lars Almroth Barnläkare, Centralsjukhuset Kristianstad Barnahus Modell för samarbete mellan åklagare, polis, socialtjänst,

Läs mer

Utlåtande från hälso- och sjukvården

Utlåtande från hälso- och sjukvården Utlåtande från hälso- och sjukvården När ett barn utreds är det viktigt att socialsekreterare konsulterar den medicinska kompetens som finns runt barnet. Denna mall kan användas om socialtjänsten behöver

Läs mer

Februari 2015. Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande

Februari 2015. Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande Februari 2015 Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 14; Envar har rätt att i andra länder söka och åtnjuta fristad från förföljelse

Läs mer

Bilaga 1. Redogörelse

Bilaga 1. Redogörelse Bilaga 1 Redogörelse Ärendet Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har begärt stadsdelsnämndens yttrande över placeringar av ensamkommande barn på Positivum AB och Caremore Migration AB. IVO vill veta

Läs mer

Barn och unga, med psykisk ohälsa och dess vårdnadshavare ska erbjudas tidiga och samordnade insatser samt optimal hantering på rätt nivå.

Barn och unga, med psykisk ohälsa och dess vårdnadshavare ska erbjudas tidiga och samordnade insatser samt optimal hantering på rätt nivå. Upprättat av Utfärdsdatum Sida 1 av 7 SIMBA- teamen inom ramen för SIMBA-modellen för tidiga och samordnade insatser för barn och unga med psykisk ohälsa Inledning För att på bästa sätt ge barn, unga och

Läs mer

Politikerhelg i Skåne

Politikerhelg i Skåne 1 Politikerhelg i Skåne 29 augusti 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 2 Barn har dödats i sina klassrum och i sina sovrum. De har blivit föräldralösa, kidnappade, torterade och till

Läs mer

Etablering av verksamhet för ensamkommande barn

Etablering av verksamhet för ensamkommande barn Kommunstyrelsen 2007-06-04 129 296 Arbets- och personalutskottet 2007-05-28 125 279 07.94 13 juniks17 Etablering av verksamhet för ensamkommande barn Bilaga: Faktablad Migrationsverket Migrationsverket

Läs mer

Utvärdering av verksamheterna Horisonten barn och unga och Bryggan

Utvärdering av verksamheterna Horisonten barn och unga och Bryggan 2018-08-14 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr SOCN 2018/88 Socialnämnden Utvärdering av verksamheterna Horisonten barn och unga och Bryggan Förslag till beslut 1. Socialnämnden tar del av informationen i utvärderingsrapporten.

Läs mer

Fördjupad analys och handlingsplan

Fördjupad analys och handlingsplan Fördjupad analys och handlingsplan Barn och unga till och med 24 år inklusive ungdomsmottagningarna 31 oktober 2017 Datum Handläggare 2017-10-30 Henrik Kjellberg Landstingets kansli Hälso och sjukvård

Läs mer

Teamet för krigs- och tortyrskadade BUP Skåne Björn Ramel

Teamet för krigs- och tortyrskadade BUP Skåne Björn Ramel Teamet för krigs- och tortyrskadade BUP Skåne Björn Ramel 181206 Ensamkommande flyktingbarn Heterogen grupp, begreppet problematiskt Högre sysselsättning än barn som kommer med familj Fler trauma än flyktingbarn

Läs mer

Psykisk ohälsa. Analys av inkomna synpunkter. Patientnämnden Skåne. 1 juli juni 2017

Psykisk ohälsa. Analys av inkomna synpunkter. Patientnämnden Skåne. 1 juli juni 2017 Patientnämnden Skåne Psykisk ohälsa Analys av inkomna synpunkter 1 juli 216-3 juni 217 Februari 218 3 lagen (217:372) om stöd vid klagomål mot hälso- och sjukvården: Patientnämnderna ska bidra till kvalitetsutveckling,

Läs mer

Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015

Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015 Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015 Inledning Sedan 2009 har frågeställningen neuropsykiatriska funktionshinder

Läs mer

Föräldrastöd i Jönköping

Föräldrastöd i Jönköping Föräldrastöd i Jönköping SKL modellområdesarbetet 2009-2011 Svart hål Landsting- Kommun (Politiska beslut) Psynkprojektets andra fas 2011-2014 - synkronisera insatserna för barns och ungdomars psykiska

Läs mer

Shirin Pettersson Henare. Tel: 010-4855499. Teamledare på Mottagningsenheten i Borås. shirin.petterssonhenare@migrationsver. ket.

Shirin Pettersson Henare. Tel: 010-4855499. Teamledare på Mottagningsenheten i Borås. shirin.petterssonhenare@migrationsver. ket. Januari 2013 Shirin Pettersson Henare Tel: 010-4855499 Teamledare på Mottagningsenheten i Borås shirin.petterssonhenare@migrationsver ket.se Migrationsverkets uppdrag Vi prövar ansökningar från de som

Läs mer

Arvika Kommun. Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa. KPMG AB 26 januari 2017 Antal sidor: 6

Arvika Kommun. Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa. KPMG AB 26 januari 2017 Antal sidor: 6 ABCD Arvika Kommun Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa KPMG AB 26 januari 2017 Antal sidor: 6 ABCD Arvika Kommun Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Organisation och resurser (elevhälsa och socialtjänst)

Läs mer

Hur stöttar vi barn med traumatiska upplevelser? Ole Hultmann Leg. Psykolog och psykoterapeut Fil Dr Flyktingbarnteamet, Göteborg

Hur stöttar vi barn med traumatiska upplevelser? Ole Hultmann Leg. Psykolog och psykoterapeut Fil Dr Flyktingbarnteamet, Göteborg Hur stöttar vi barn med traumatiska upplevelser? Ole Hultmann Leg. Psykolog och psykoterapeut Fil Dr Flyktingbarnteamet, Göteborg 1 Våld och trauma 1. Vad har du varit med om? 2. Hur mår du? 3. Barn som

Läs mer

Integrationsenheten Haparanda Stad

Integrationsenheten Haparanda Stad Integrationsenheten Haparanda Stad Verksamhetsbeskrivning Innehåll Verksamhetsbeskrivning... 3 Överenskommelse med Migrationsverket... 3 Integrationsenheten... 3 Kvalitetsarbete... 3 Mottagning och integration

Läs mer

FÖRSLAG TILL DAGORDNING

FÖRSLAG TILL DAGORDNING Närvårdsområde Alingsås LEDNINGSGRUPP NÄRVÅRDSOMSRÅDE ALINGSÅS Datum: 2015-05-08 Tid: Kl 09:00-12:00 Plats: Vård och äldreomsorgsförvaltningen, Kungsgatan 9 Lokal: Sunnerö, plan 0 FÖRSLAG TILL DAGORDNING

Läs mer

regionvastmanland.se Migrationsrelaterad psykisk och fysisk ohälsa Asyl- och integrationshälsan

regionvastmanland.se Migrationsrelaterad psykisk och fysisk ohälsa Asyl- och integrationshälsan regionvastmanland.se Migrationsrelaterad psykisk och fysisk ohälsa Asyl- och integrationshälsan regionvastmanland.se Genomsnittlig handläggningstid regionvastmanland.se Genomsnittlig handläggningstid 2012-2017

Läs mer

Migrationsverket arbetar med asylsökande och flyktingar genom att

Migrationsverket arbetar med asylsökande och flyktingar genom att December 2015 Migrationsverket arbetar med asylsökande och flyktingar genom att ansvara för boendet försöjning ansvara för förvarsverksamheten bistå vid återvändande till hemlandet. Vilka asylsökande får

Läs mer

SDQ och RHS Klinisk användbarhet i mötet med barn och unga som flytt

SDQ och RHS Klinisk användbarhet i mötet med barn och unga som flytt SDQ och RHS Klinisk användbarhet i mötet med barn och unga som flytt Eleonor Arén, samordnande sjuksköterska, Comos Kajsa Ådahl, projektledare, CHAP, Uppsala Universitet Cosmos asyl-och integrationshälsan

Läs mer

Tidig och samordnad rehabilitering Årsrapport 2009

Tidig och samordnad rehabilitering Årsrapport 2009 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN ARBETSFÖRMEDLINGEN REGIONEN Tidig och samordnad rehabilitering Årsrapport 2009 1. VERKSAMHETENS UPPDRAG

Läs mer

RUTINER FÖR UTBILDNING AV NYANLÄNDA ELEVER I HANINGE KOMMUN GFN 2016/268 och GVN 2017/47

RUTINER FÖR UTBILDNING AV NYANLÄNDA ELEVER I HANINGE KOMMUN GFN 2016/268 och GVN 2017/47 Juni 2017 RUTINER FÖR UTBILDNING AV NYANLÄNDA ELEVER I HANINGE KOMMUN GFN 2016/268 och GVN 2017/47 Inledning Dessa rutiner är en del av Utbildningsförvaltningens arbete med att skapa en utbildning som

Läs mer

Upplevelsen av att arbeta med nyanlända i elevhälsan. - En enkätundersökning

Upplevelsen av att arbeta med nyanlända i elevhälsan. - En enkätundersökning Upplevelsen av att arbeta med nyanlända i elevhälsan - En enkätundersökning 1 Sammanfattning Elevhälsan är en av de offentliga verksamheter som i hög grad påverkats av det ökande antalet nyanlända barn

Läs mer

Svar på skrivelse gällande ensamkommande asylsökande barn som försvinner

Svar på skrivelse gällande ensamkommande asylsökande barn som försvinner Socialförvaltningen Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-07-09 Handläggare Nina Mörman Aldunge Telefon: 08 50825006 Till Socialnämnden Svar på skrivelse gällande ensamkommande asylsökande

Läs mer

Konsultation med BVC och elevhälsa

Konsultation med BVC och elevhälsa Konsultation med BVC och elevhälsa När ett barn utreds är det viktigt att socialsekreterare konsultera den medicinska komptens som finns runt barnet. Nedanstående punkter är ett stöd vid konsultation kring

Läs mer

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Västbus Skaraborg Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Bakgrund Vårdsamverkan Skaraborg är en samverkansgrupp mellan Skaraborgs Sjukhus, Primärvården Skaraborg och kommunerna i Skaraborg.

Läs mer

Checklista ensamkommande barn

Checklista ensamkommande barn Checklista ensamkommande barn Du bevakar barnets rätt mot myndigheter, förvaltar dess tillgångar och ser till att barnet får den dagliga vård och omsorg som det behöver under asylprocessen. Sammanfattningsvis

Läs mer

Hälsa en nyckel till integration. Britt Tallhage verksamhetschef

Hälsa en nyckel till integration. Britt Tallhage verksamhetschef Hälsa en nyckel till integration Britt Tallhage verksamhetschef Flyktingmedicinsk mottagning Vi utför hälsoundersökningar för nyanlända asylsökande, vuxna/barn för Närhälsan i Göteborg Utreder och behandlar

Läs mer

layout/illustration: So soifo@home.se Produktion:

layout/illustration: So soifo@home.se Produktion: SLSO P s y k i a t r i n S ö d r a T R A N S K U L T U R E L L p s y k i a t r i layout/illustration: So I fo soifo@home.se Produktion: R L P 08-722 01 00 Oktober 2006 Transkulturell psykiatri Transkulturell

Läs mer

Sammanställning av kommunernas behov av regionalt stöd gällande mottagandet av ensamkommande barn samt förslag till handlingsplan.

Sammanställning av kommunernas behov av regionalt stöd gällande mottagandet av ensamkommande barn samt förslag till handlingsplan. Version 151113 Sammanställning av kommunernas behov av regionalt stöd gällande mottagandet av ensamkommande barn samt förslag till handlingsplan. Bakgrund Under 2014 kom 7049 ensamkommande barn till Sverige

Läs mer

Nationella riktlinjer Ångestsjukdomar

Nationella riktlinjer Ångestsjukdomar Nationella riktlinjer Ångestsjukdomar Syftet med riktlinjerna är att både stimulera användandet av vetenskapligt utvärderade och effektiva åtgärder inom detta område och vara ett underlag för prioriteringar

Läs mer

UPPDRAGSHANDLING FÖR SKOLSKÖTERSKOR I ÖREBRO KOMMUN

UPPDRAGSHANDLING FÖR SKOLSKÖTERSKOR I ÖREBRO KOMMUN UPPDRAGSHANDLING FÖR SKOLSKÖTERSKOR I ÖREBRO KOMMUN Elevhälsan och särskilt den medicinska delen av elevhälsan har ett omfattande regelverk. Det handlar om allt från internationella konventioner och överenskommelser

Läs mer

Handlingsplan 2017 NOSAM Lundby

Handlingsplan 2017 NOSAM Lundby Handlingsplan 2017 NOSAM Lundby Temagrupp barn- och unga 2016-11-28 Handlingsplanen för NOSAM Lundbys temagrupp barn och unga för 2017 är ett levande dokument och uppdateras löpande under året. NOSAM`s

Läs mer

Älvens grupphem - verksamhetsbeskrivning. 1 Övergripande mål och förhållningssätt. 2 Målgrupp

Älvens grupphem - verksamhetsbeskrivning. 1 Övergripande mål och förhållningssätt. 2 Målgrupp Älvens grupphem - verksamhetsbeskrivning 1 Övergripande mål och förhållningssätt Älvens grupphems mål är att ge ungdomarna en trygg, meningsfull och lärorik tid oavsett asylutredningens resultat. Målet

Läs mer

Redovisning av BUS-avvikelserapporter som inkommit till BUS- sekretariatet under perioden

Redovisning av BUS-avvikelserapporter som inkommit till BUS- sekretariatet under perioden Redovisning av BUS-avvikelserapporter som inkommit till BUS- sekretariatet under perioden 2017-01-01 2017-12-31 Bakgrund För att ersätta allmänna, svepande klagomål med en tydligare bild av vilken typ

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av mottagandet av asylsökande ensamkommande barn. Dir. 2011:9. Beslut vid regeringssammanträde den 17 februari 2011

Kommittédirektiv. Översyn av mottagandet av asylsökande ensamkommande barn. Dir. 2011:9. Beslut vid regeringssammanträde den 17 februari 2011 Kommittédirektiv Översyn av mottagandet av asylsökande ensamkommande barn Dir. 2011:9 Beslut vid regeringssammanträde den 17 februari 2011 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska se över bestämmelsen

Läs mer

Ensamkommande flyktingbarn i Sverige Mötesplats Ensamkommande flyktingbarn, Voksenåsen den 9 juni 2016

Ensamkommande flyktingbarn i Sverige Mötesplats Ensamkommande flyktingbarn, Voksenåsen den 9 juni 2016 Ensamkommande flyktingbarn i Sverige Mötesplats Ensamkommande flyktingbarn, Voksenåsen den Aycan Çelikaksoy och Institutet för social forskning (SOFI), Stockholms universitet Undersökningen 1. Att konstruera

Läs mer

Strategi för flyktingmottagande i Botkyrka kommun

Strategi för flyktingmottagande i Botkyrka kommun Strategi för flyktingmottagande i Botkyrka kommun Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: SN/2015:242 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: skriv

Läs mer

Hälsofrämjande och förebyggande insatser inom mödrahälsovård och barnhälsovård

Hälsofrämjande och förebyggande insatser inom mödrahälsovård och barnhälsovård BESKRIVNING AV ARBETSUPPGIFTER I NATIONELLA MÅLBESKRIVNINGEN Publicerad 2015, uppdaterad 2016 Hälsofrämjande och förebyggande insatser inom mödrahälsovård och barnhälsovård Konsultation till personal angående

Läs mer

Svenska Röda Korsets ståndpunkter om Ensamkommande barn och unga

Svenska Röda Korsets ståndpunkter om Ensamkommande barn och unga Svenska Röda Korsets ståndpunkter om Ensamkommande barn och unga 2017-10-11 Det här är Svenska Röda Korsets ståndpunkter om Ensamkommande barn och unga. Dokumentet beskriver SRK:s ståndpunkt i en av flera

Läs mer

Samverkan kring barns och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området FAS II

Samverkan kring barns och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området FAS II Samverkan kring barns och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området FAS II 2016-09-01 - - 2018-06-30 Barn och unga 6 18 år Fast konsultationstid med specialistnivån, BUP Samverkan med BUM vid behov Samverkan

Läs mer

Rapport Granskning av samverkan kring barnoch ungas psykiska hälsa. Härnösands kommun

Rapport Granskning av samverkan kring barnoch ungas psykiska hälsa. Härnösands kommun Rapport Granskning av samverkan kring barnoch ungas psykiska hälsa. Härnösands kommun November 2013 Innehåll Sammanfattning 1 1. Inledning 3 2. Granskningsresultat 4 3. Bedömning och rekommendationer 12

Läs mer

Möte i Lunds arbetarekommun

Möte i Lunds arbetarekommun 1 Möte i Lunds arbetarekommun 5 oktober 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 2 Barn har dödats i sina klassrum och i sina sovrum. De har blivit föräldralösa, kidnappade, torterade och

Läs mer

Information om ensamkommande barn

Information om ensamkommande barn Information om ensamkommande barn Uppehållstillstånd 2013 Kvottuttagna 2 % Vem är ensamkommande? Under 18 år. Skilt från båda sina föräldrar vid ankomsen till Sverige. Övergivet barn. Migrationsverkets

Läs mer

Kurser föreläsningar & konferenser

Kurser föreläsningar & konferenser Kurser föreläsningar & konferenser Information och verktyg för att förstå och stödja de sköraste flickorna Att förstå och hantera psykisk skörhet är bland det svåraste en förälder kan ställas inför. Samarbete

Läs mer

Remisskriterier fö r habiliteringmöttagningarna

Remisskriterier fö r habiliteringmöttagningarna Remisskriterier fö r habiliteringmöttagningarna För att habiliteringen ska anta en remiss eller en egen vårdbegäran krävs: att individen tillhör eller förmodas tillhöra habiliteringens målgrupp att svårighetsgraden

Läs mer

Verksamhetsberättelse Psykiatripartners barn och ungdom 2015

Verksamhetsberättelse Psykiatripartners barn och ungdom 2015 Verksamhetsberättelse Psykiatripartners barn och ungdom 2015 Verksamhetsform, uppdrag och innehåll: Mottagningen i Motala ansvarar för Motala och Vadstena kommuner. I kommunerna finns nästan 10 000 barn

Läs mer

Flyktingmottagande. Bjuvs kommun. Hur kan du göra för att hjälpa till?

Flyktingmottagande. Bjuvs kommun. Hur kan du göra för att hjälpa till? Flyktingmottagande i Bjuvs kommun Hur kan du göra för att hjälpa till? Just nu kommer det många människor till Sverige som är på flykt från förtryck, övergrepp och förföljelse. I denna folder har vi samlat

Läs mer

Kommunledningskonferens Skåne

Kommunledningskonferens Skåne 1 Kommunledningskonferens Skåne 5 juni 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 2 Barn har dödats i sina klassrum och i sina sovrum. De har blivit föräldralösa, kidnappade, torterade och

Läs mer

Ensamkommande flyktingbarn i Sverige Centrum för kommunstrategiska studier i Motala den 28 april 2016

Ensamkommande flyktingbarn i Sverige Centrum för kommunstrategiska studier i Motala den 28 april 2016 Ensamkommande flyktingbarn i Sverige Centrum för kommunstrategiska studier i Motala den 28 april 2016 Aycan Çelikaksoy och Eskil Wadensjö Institutet för social forskning (SOFI), Stockholms universitet

Läs mer

Krigstrauma i bagaget och mobbad i skolan

Krigstrauma i bagaget och mobbad i skolan Krigstrauma i bagaget och mobbad i skolan Anders Hjern, barnläkare, professor, Sachsska Barnsjukhuset och KI/CHESS Monica Brendler-Lindqvist psykoterapeut, verksamhetschef, Röda korsents center för torterade

Läs mer

BARNFETMABEHANDLING OCH

BARNFETMABEHANDLING OCH BARNFETMABEHANDLING OCH BARNPSYKIATRI SAMVERKAN OCH GRÄNSDRAGNINGAR BORISDAGEN 2013 Emilia Löttiger, psykolog Karolinska Gudrun Furumark, psykolog BUP DISPOSITION Psykisk ohälsa hos barn och ungdomar med

Läs mer

Tilläggsavtal om hälsoundersökningar för asylsökande m.fl. avseende Södertälje

Tilläggsavtal om hälsoundersökningar för asylsökande m.fl. avseende Södertälje Mellan Stockholms läns landsting genom, organisationsnummer 232100-0016, ( Beställaren ) och, organisationsnummer XXXXXX-XXXX ( Vårdgivaren ), har slutits följande Tilläggsavtal om hälsoundersökningar

Läs mer

VISIT VISIT. En mottagning för barn, ungdomar, deras familjer och unga vuxna, 0-25 år med uppgift att förebygga och behandla psykisk ohälsa.

VISIT VISIT. En mottagning för barn, ungdomar, deras familjer och unga vuxna, 0-25 år med uppgift att förebygga och behandla psykisk ohälsa. VISIT VISIT En mottagning för barn, ungdomar, deras familjer och unga vuxna, 0-25 år med uppgift att förebygga och behandla psykisk ohälsa. Verksamhetens framväxt Närsjukvårdsprojekt 2007 Avtal mellan

Läs mer

Ensamkommande flyktingbarn inom barn- och ungdomspsykiatrisk slutenvård i Malmö

Ensamkommande flyktingbarn inom barn- och ungdomspsykiatrisk slutenvård i Malmö Ensamkommande flyktingbarn inom barn- och ungdomspsykiatrisk slutenvård i Malmö Björn Axel Johansson, Överläkare Psykiatri Skåne, Division BUP VO Slutenvård, Akutavdelningen BUP:s vårmöte, Tylösand, 2013-04-24

Läs mer

Ensamkommande flyktingbarn

Ensamkommande flyktingbarn Ensamkommande flyktingbarn Reflektioner, data och goda exempel BUP TKT, Malmö Björn Ramel Psykiatrisera eller inte? Ensamkommande är ingen enhetlig grupp Troligen relativt selekterade och ofta resursstarka

Läs mer

Gemensamma riktlinjer för samverkan kring barn och unga i Nordvästra Skåne

Gemensamma riktlinjer för samverkan kring barn och unga i Nordvästra Skåne Gemensamma riktlinjer för samverkan kring barn och unga i Nordvästra Skåne Innehåll Sid. Gemensamma grundläggande värderingar 3 Bas- och specialistnivå förtydligande av ansvar 3-4 Samverkan 4-5 Samverkan

Läs mer

Gemensamma kriterier! Innehållet i ett Barnahus i tio punkter

Gemensamma kriterier! Innehållet i ett Barnahus i tio punkter Gemensamma kriterier! Innehållet i ett Barnahus i tio punkter Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen. Vår vision är en

Läs mer

Lagstiftning kring samverkan

Lagstiftning kring samverkan 1(5) Lagstiftning kring samverkan För att samverkan som är nödvändig för många barn och unga ska komma till stånd finns det bestämmelser om det i den lagstiftning som gäller för de olika verksamheterna

Läs mer

Hjälpredan. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning

Hjälpredan. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning Hjälpredan Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning * Med under skoltiden avses barn i fritidshem, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasiesärskola och gymnasieskola.

Läs mer

Känner vi varandra? Elevhälsans uppdrag. BUP-kongressen, Linköping 21-22 maj 2015

Känner vi varandra? Elevhälsans uppdrag. BUP-kongressen, Linköping 21-22 maj 2015 BUP-kongressen, Linköping 21-22 maj 2015 Känner vi varandra? Elevhälsans uppdrag Anna Sandell, Psykolog i förskola/skola Stenungsunds kommun Ordf. Psifos Vägledning för Elevhälsan Samarbete mellan Skolverket

Läs mer

~ ARBETSFÖRMEDLINGEN 0 J SWED ISH PUBLIC EMPLOYMENT SERVICE. InSam. Delårsrapport april-september Författare: Johanna Beckmann #1

~ ARBETSFÖRMEDLINGEN 0 J SWED ISH PUBLIC EMPLOYMENT SERVICE. InSam. Delårsrapport april-september Författare: Johanna Beckmann #1 ~ ARBETSFÖRMEDLINGEN J SWED ISH PUBLIC EMPLOYMENT SERVICE Delårsrapport april-september 8 Författare: Johanna Beckmann # Af 9_._(8-6-9, AF) Arbetsförmedlingen Författare: Johanna Beckmann Datum: 8--9 Diarienummer:

Läs mer