Protokoll från kommunala handikapprådets arbetsutskott. Datum: Tid Plats: Tumborummet, Stadshuset

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll från kommunala handikapprådets arbetsutskott. Datum: 090120 Tid 0930-1200 Plats: Tumborummet, Stadshuset"

Transkript

1 Kommunstyrelsen Datum Kommunstyrelseförvaltningen Demokrati - och medborgarenheten Bibbi Molander Protokoll från kommunala handikapprådets arbetsutskott Datum: Tid Plats: Tumborummet, Stadshuset Närvarande: Benny Karlsson (s) ordförande Yngve Eriksson, SRF Lisbeth Flodman, Dyslexiförb. FMLS/HSO Ingvar Edin, HSO Carina Jansson, FUB Benny Broberg, EDH 1 Mötets öppnande och godkännande av dagordningen Ordföranden hälsar alla välkomna till dagens sammanträde. Dagordningen godkänns. 2 Val av protokolljusterare Carina Jansson väljs att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll. 4 Samordnade servicedeklarationer Vuxenförvaltningen har tagit fram förslag på servicedeklarationer som de önskar synpunkter på. Förslagen delas ut på mötet och skickas även digitalt. Synpunkter lämnas till sekreteraren.

2 5 Rådets innehåll och syfte Önskemål har framförts från organisationerna att föra en diskussion om rådets syfte och innehåll. Sekreteraren delar ut material om den nya konventionen, om kommunal handbok i handikappfrågor och samverkan gör skillnad. Au beslutar att till årets arbetsutskott bjuda in ordförande och förvaltningschefer i kommunens nämnder i ordningen Stadsbyggnadsnämnden, Vuxennämnden, barn- och utbildningsnämnden och Miljö- och räddningstjänstnämnden. 6 Verksamhetsberättelse Sekreteraren presenterar förslag på verksamhetsberättelse. Synpunkter lämnas till sekreteraren för justering inför nästa råd. 7 Aktivitetsplan och mötesdatum Ordföranden och sekreteraren tar fram förslag till mötesdagar och aktivitetsplan utifrån dagens diskussion. 5 Information och frågor 6 Avslutning Ordföranden tackar för visat intresse och förklarar mötet avslutat. Bibbi Molander Sekreterare Justeras Benny Karlsson Ordförande Carina Jansson FUB

3 Eskilstuna kommun Protokoll Kommunala handikapprådet Bibbi Molander , fax e-post 1 (6) Benny Karlsson (s) ordf Ingvar Edin, HSO Yngve Eriksson, SRF Lisbeth Flodman, FMLS/HSO Benny Broberg, EDF Möte med Kommunala handikapprådets arbetsutskott Datum 15 maj 2009 Tid Plats Visionären, Stadshuset Dagordning 1. Mötets öppnande och godkännande av dagordning Ordföranden hälsar alla välkomna 2. Val av protokolljusterare Yngve Eriksson väljs att justera dagens protokoll 3. Thure Morin, Vuxenförvaltningen informerar Kostnaderna i förvaltningen ska sänkas med 27 miljoner i år och ännu mer nästa år. Ramen är totalt sänkt med 45 miljoner på en budget som är 1.1miljard. Av den totala verksamheten är 95 % lagbunden. Det är framförallt icke lagstadgade områden som drabbas. I slutet av maj tas beslut om olika åtgärder för att få en budget i balans. Ökande kostnader är bland annat utgifter för elever som går från Barn- och utbildningsförvaltningen till Vuxenförvaltningen, ett tiotal varje år. Viss samordning kan ske mellan arbete, fritid och boendedelen. Gruppbostäder kan utvecklas i en mer självständig form.

4 Eskilstuna kommun 2 (6) Just nu är tillgången god på äldrebostäder och det är balans mellan behov och tillgång inom flera områden. Men en reserv behöver finnas för kommande behov av bostäder för äldre och personer med funktionsnedsättning. Flera tjänster kommer att omregleras och poolpersonal kan kompensera en del av de nedskärningar som görs. Totalt blir det färre vikarietjänste. Ambitionen att ge ökad sysselsättningsgrad kommer inte att kunna fullföljas. En utredning om kyld mat till brukare har genomförts. Den visar att det finns många fördelar med kyld mat, dels sänkta kostnader, 3-6 miljoner men också näringsmässigt och ur miljösynpunkt. Hemsändning av mat ska inte ske till dem som kan gå till restaurang. Förändring kan ske vad gäller hjälp att handla hem dagligvaror. Man undersöker vad som görs i andra kommuner. Bland annat Norrköping och Landskrona har hemhandling via internet. Stora kostnader finns för outnyttjade platser som planerats för att klara betalningsansvar för personer som är färdigbehandlade på sjukhus men ej kan beredas plats inom kommunal omsorg. Neddragningar planeras på Sveagården och Trumslagargården. Det är svårt att påverka lokalkostnader, det är framförallt minskade personalkostnader som ger effekter i budget. Neddragningar på särskilda boenden med per plats ger 7 miljoner i sänkta personalkostnader. En översyn ska göras av vad som är skälig levnadsnivå på boenden och vad kommunen måste bistå med. I vilken grad ska behov tillgodoses? Folkhälsoarbetet, den uppsökande verksamheten för alla över 75 år dras ner från 6 tjänster till en tjänst. Den tjänsten ska finnas kvar för gruppaktiviteter som Passion för livet. Fixartjänsterna dras ned då efterfrågan är liten. Kanske kan frivilligkrafter ta över denna verksamhet? Samordning föreslås av IT liksom löneadministration.

5 Eskilstuna kommun 3 (6) Vid jämförelse med Västerås har Eskilstuna en högre personaltäthet per brukare liksom högre kostnad för verksamheterna för funktionsnedsättningar. Eskilstuna har också en högre andel nöjda brukare. Krisen bedöms fortsätta fram till 2011 då den ser ut att plana ut. Men LSSkostnaderna kan öka liksom kostnader för bostadsanpassning. Det finns ett stort behov av kontaktpersoner och det kan vara svårt att matcha tillgång mot efterfrågan. En översyn ska ske av alla boenden så att de får mer lika resurser. Synpunkter från organisationerna Ingvar, HSO Kvalitetsbedömning kan vara svår att göra då det kan handla mer om bemötande än tillgång på personal. Kyld mat, svårt att förstå det heta i frågan. Tråkigt att det dras ned på folkhälsoarbetet. Viktigt att frivilligorganisationer engagerar sig. Fler lösningar kan komma inom den sociala ekonomin. Hur är folkhälsoarbetet när det gäller exempelvis fallprevention? Hur kan förvaltningen nå föreningslivet? Kommunen behöver stimulera de ideella krafterna. Lisbeth, Dyxlesiförbundet FMLS/HSO Hur hänger det ihop att det blivit minskade kostnader för färdigbehandlade? Deltidsanställda har inte råd att arbeta deltid. Hur ska internethandeln gå till? Det är viktigt med mer folkhälsoarbete och att vi hittar ett sätt att mobilisera frivilliga krafter. Thure svarar: När det gäller internethandeln upphandlas en leverantör till exempel Coop. Produktionskök ska kopplas till restaurangerna som ska behållas. Restaurangerna är även viktiga som mötesplatser. FN konventionens rätt att välja boende med mera. Hoppas att de nya byggplanerna ger människor ökade valmöjligheter. Thure påpekar att bostadsanpassningsbidraget kan vara en hjälp för att ge ökad valfrihet. Även alla stadsdelar ska tillgänglighetsanpassas.

6 Eskilstuna kommun 4 (6) Frågor från FUB Fråga: Hur ser boende situationen u Kommer det att byggas fler bostäder. Vi vet att kön inte är lång men det beror på det nuvarande kösystemet. Föräldrar vågar inte eller orkar inte hela tiden förklara sig varför inte vissa boende som erbjuds inte passar och hamnar sist i kö? Svar: Det är svårt med valfriheten när bostadstillgången är begränsad. Man hamnar sist i kön när man tackar nej. Ett byte kan ske om man flyttar in i den bostad som erbjudits och samtidigt anmäler att man önskar bo någon annanstans. Det blir mer sällan nya platser i gruppbostäder än i äldreboenden där personer flyttar in i slutet av sitt liv. Fråga: Vad är det för skillnad mellan arbete och fritid när man lägger vissa fritidsaktiviteter på arbetstid? Får brukarna i dessa lägen full habiliteringsersättning? Svar: Dessa delar kan inte alltid särskiljas. Ibland ingår fritidssysselsättningen i arbetstiden. Full ersättning betalas ut även vid dessa tillfällen. Det finns en nyöppnad verksamhet i Kanonhuset. Det är i princip öppet för alla oavsett funktionsnedsättning, oavsett om man har insatser enligt Sol eller LSS. Fråga: På Klostergatan fanns ett fint gym med redskap för vår grupp detta finns inte kvar, men var finns redskapen det borde finnas andra alternativ för att använda dessa redskap. Det kanske finns ett rum ledigt i kommunens lokaler som vi kan använda? Svar: Klostergatans gym nyttjades i liten grad av arbetsterapeuter och sjukgymnaster till vissa brukare. Redskapen flyttades till Oxen och

7 Eskilstuna kommun 5 (6) används fortfarande i liten utsträckning kanske av 3-4 personer. Träning kan ordnas på annat sätt till exempel genom landstinget. Att flytta redskapen är inte ekonomiskt försvarbart 5. Deltagande i demokrativeckan Förslag väcks om att Östra teatern ska engageras även i år. Andra förslag är föreläsare som Odelberg, Wadén och stå upp komiker. Sekreteraren återkommer efter att ha undersökt vilket utrymme som finns i budgeten. 6. Utställning om punktskrift Yngve berättar om en utställning om punktskrift, 8 planscher samt informationsmaterial. Frimärken har tagits fram i punktskrift till normalpris. 7. Tillgänglighetsmarschen Ingvar rapporterar om den Tillgänglighetsmarsch som ska genomföras den 13 juni samling vid Cityvaruhuset för marsch till Fristadstorget. Sekreteraren undersöker möjlighet att annonsera i kommunens veckoannons. 8. Tidigare väckta frågor Frågor som tidigare väckts tas upp på nästa råd. 9. Nya frågor frågor från organisationerna Lisbet påpekar att Nyforsgatan fått en gatubeläggning som är svår att orientera sig på. Gatan går i vågor vilket ger osäkerhetskänsla och ökad svårighet för personer med funktionsnedsättning. Bibbi Molander sekreterare Benny Karlsson ordförande Justeras Yngve Eriksson

8 Eskilstuna kommun 6 (6)

9 Eskilstuna kommun Protokoll Kommunala handikapprådet Bibbi Molander , fax e-post 1 (4) Benny Karlsson (s) ordf Ingvar Edin, HSO Yngve Eriksson, SRF Bo Pettersson, DHR Lisbeth Flodman, FMLS/HSO Inger Karlsson, HSO Sammanträde med Kommunala handikapprådets arbetsutskott Datum onsdag 3 juni Tid Plats Rademacherrummet, Stadshuset Dagordning 1. Mötets öppnande och godkännande av dagordning Ordföranden hälsar alla välkomna 2. Miljö-och räddningstjänstnämnden informerar Eila Clarstedt, ordförande i Miljö- och räddningstjänstnämnden inleder med att betona vikten av dialog och ansvaret när det till exempel gäller att underlätta för personer med astma och allergi. Owe Thörn, chef för Räddningstjänsten beskriver förvaltningens uppdrag som 1. uttryckande 2. förebygga frångänglighet och insatser vid brand Frågor ställs bland annat om personer med funktionsnedsättning får hjälp om de ramlar, om trygghetslarm och om vad som händer med dörrar med kodlås när strömmen bryts. Frångänglighet i Lokomotivet och på teatern tas upp. Räddningstjänsten utbildar cirka barn och ungdomar per år 6 åringar och elever ur 4:e klass.

10 Eskilstuna kommun 2 (4) Ingvar betonar att au borde veta mer om dessa frågor, till exempel om hur brandlarm och utrymning fungerar. Kan Räddningstjänsten bjudas in till föreningarna? Räddningstjänsten arbetar också för ökad säkerhet i hemmet och i lokaler. Fixar Malte är ett exempel på förebyggande tjänst som tyvärr försvinner på grund av för liten efterfrågan. Utbildning sker även till Länsförsäkringars kunder och all kommunal personal med riktade insatser till exempelvis hemvården. Sekreteraren undrar om Risklinjen finns kvar, möjlighet att ringa ett gemensamt nummer för att slå larm om olika faror i miljön. Det är osäkert om denna service finns kvar. Däremot kan synpunkter och påpekanden om brister i miljön lämnas via kommunens Synpunktshantering. Frågan om säkerhet bör finnas med i nästa verksamhetsplan. Säkerheten i stadshuset tas upp, översvämningslarm och skydd av växel, dataserver och liknande centrala funktioner. Flera orter har fått brandvarnare installerade i så gott som samtliga bostäder. Tidigare var antalet bränder högt i Eskilstuna men ligger nu normalt jämfört med andra städer i samma storlek. Antalet larm är ungefär 50/ år. Det är värdefullt att få ta del av kompetensen i handikappråd och liknande organisationer. Ulf Lindstrand, miljöchef berättar om funkafunktionen på webben som ger ökad tillgänglighet. Ambitionen är att alltid skriva och bemöta med hänsyn till alla olika grupper av funktionsnedsättning. Problemet med att vara kortväxt ventileras. Lagen om tillsyn av offentliga lokaler ställer krav på utföraren till exempel när det gäller städning, astma och allergier. Skyldighet vad gäller tillsyn av dagvattenbrunnar diskuteras. Rådgivning sker i stor utsträckning från miljöförvaltningen. Men resurserna har minskat för mer uppsökande insatser.

11 Eskilstuna kommun 3 (4) 6. Nya frågor frågor från organisationerna Brister när det gäller trappmarkeringar tas upp av Lisbeth. Milersättning och arvode hur går det? Benny hänvisar till den grupp som arbetar med att få enhetliga riktlinjer för alla kommunens samverkansorgan. Ingvar pekar på möjligheten att ta upp med föreningarna om ersättning. Får inte alla åka med buss eller färdtjänst? Några personer med permobil har nekats på grund av att fordonen är för tunga. Bosse undrar hur det fungerar med kommunbetalda och andra hjälpmedel. Det påpekas också att det är återkommande problem med talsyntesen på bussarna. Det kontantlösa systemet borde ha annonserats bättre. Alla har inte tidning. Det saknas handikapparkering på Careliigatan och handikappmarkering vid Skatteverket. På grund av att det saknas hörselpedagoger på skolorna har barn nekats följa med på utflykt. Frågan tas med barn och utbildning i höst. Inger tar upp frågan om hjälpmedel till barn. Varför sker två bedömningar när det gäller hemmet och skolan? Frågan tas till Hjälpmedelsnämnden. Benny informerar om att personer över 18 år har rätt till sammanhållen hemsjukvård om de ej kan ta sig till vårdinrättning. Hjälpmedelscentralen har en skylt på Fraktgatan men det finns ingen vid Schröderstiernas väg. Frågan tas med Stadsbyggnadsförvaltningen. Bosse tar upp om IT tjänsten på E 18. Jimmy Jansson har lovat kontakta Jörgen Danielsson i denna fråga. Kommunen och landstinget borden dela på kostnaden. Är lönebidrag i kombination med fas 3 (medel för långtidsarbetslösa) en lösning? Det finns en ny butik vi E 18. Kan man parkera på gärdet?

12 Eskilstuna kommun 4 (4) När det gäller det Handikappolitiska programmet ska synpunkter och åtaganden vävas in i alla dokument. Dessa åtaganden sammanställs sedan i ett mindre dokument. Ingvar påpekar att det är bra med integration men att det också behövs ett sammanfattande dokument. Ännu har au inte fått återkoppling efter vårens möte med ansvariga. Benny lovar ta med sig frågan. 7. Övriga frågor Tips på föreläsare och arrangemang under Demokrativeckan är bland annat Tomas Fogdö, David Lega Hultin, läkare med inriktning på sex och samlevnad, in formation om Konventionen till exempel från Handisam och Handikappförbunden. Hur är rådets budget? En ekonomisk redovisning efterlyses. Hur fungerar KHR och hur sprids informationen vidare? Varför uteblir så många representanter för handikappföreningarna? Beror det på bristen på politiker och minskade möjligheter till dialog? En utbildningsdag om konventionen ska arrangeras. Bibbi Molander sekreterare Benny Karlsson ordförande

13 Eskilstuna kommun Minnesanteckningar Kommunala handikapprådet Bibbi Molander , fax e-post 1 (6) Benny Karlsson (s) ordf Yngve Eriksson, SRF Bo Pettersson, DHR Lisbeth Flodman, FMLS/HSO Benny Broberg, EDH Carina Jansson, FUB Sammanträde med Kommunala handikapprådets arbetsutskott Datum onsdag 9 september Tid Plats Inspiratören, Stadshuset Dagordning 1. Mötets öppnande och godkännande av dagordning Ordföranden hälsar alla välkomna och dagordningen godkänns. 2. Information om bostadsförsörjningsprogrammet Ann-Marie Engman, Mark och fastighet går igenom förslag till bostadsförsörjningsprogram. Au ställer sig frågande till att programmet inte ger någon skyldighet att genomföra det som föreslås. Ann-Marie förklarar att dokumentet ska ses som ett underlag för planering av bostäder och närmiljö, en strategisk plan som ger stöd bland annat vid framtagande av detaljplaner. Frågor ställs om valfrihet i boendet och hur man tillgodoser olika gruppers behov. Ska inte alla ha rätt att välja bostad? Idag hänvisas de som har särskilda behov till en bestämd bostad. I planen anges behovet av särskilda bostäder, SÄBO till 15 per år. Det är särskilt socialpsykiatrin som har detta behov.

14 Eskilstuna kommun 2 (6) Det är bostadsföretagens ansvar att bidra till valfrihet i boendet genom att tillgänglighetsanpassa alla bostäder och bygga in gemensamhetsutrymmen. Benny undrar om det finns möjlighet att bo kollektivt och Carina frågar om bostadsförsörjningsprogrammet bara är en vision, vad utgår den då ifrån? 50 procent av ungdomar med Downs syndrom drabbas av demenssjukdomar när de blir äldre. Finns en beredskap för detta? Benny svarar att äldre med funktionsnedsättning är Vuxennämndens ansvar. Det finns ett finskt boende som är en form av kategoriboende men det behövs fler. Det som byggs nu är framförallt trygghetsbostäder med extra service. Att anpassa bostäder i befintligt bostadsbestånd är viktigt för att undvika kostnader för bostadsanpassning. Tillgänglighet gäller vid all ny- och ombyggnation. De kommunala bostadsföretagen har tagit till sig detta. De privata bör också nås med denna information. Särskilt bygglov behövs inte. Benny föreslår att au ska göra ett studiebesök i Fröslunda som nu byggs om till trygghetsbostäder på ett annorlunda sätt. Det är viktigt med tillgänglighet i utomhusmiljön. Torsten Gustafsson bjuds in till ett kommande möte för att rapportera hur det går med arbetet med tillgänglighetsanpassning. Det finns mycket att göra med stöd av bostadsförsörjningsprogrammet och det underlag som Vuxenförvaltningen tagit fram i arbetet med Framtidens boende. Samtliga fastighetsägare var inbjudna att delta men endast de kommunala deltog. Utformningen av Brunnsbacken är ett gott exempel. Bostadsförsörjningsprogrammet är en strategisk plan som kan användas för dialog med bland annat bostadsbolag. På ett seminarium med bostadsförsörjningsprogrammet som utgångspunkt borde både mäklare, bostadsföretag och människor som representerar olika grupper och organisationer bjudas in. Forskningen säger idag att yngre personer vill bo i hyresrätt liksom seniorer som också vill ha lägre boendekostnader för att ha till exempel ha ekonomiskt utrymme för att resa.

15 Eskilstuna kommun 3 (6) Lisbeth menar att de bostäder som byggs idag är för dyra. Det statliga bidraget till hyresrätter har nyligen tagits bort. Ann-Marie berättar om ett seminarium hon deltagit i och tipsar om några länkar som kan vara intressanta att ta del av: jag vill ha bostad. nu och bygg bort bostadskrisen. Au beslutar att sekreteraren får i uppdrag att utforma ett remissvar med stöd av den diskussion som förts. 3. Förslag till riktlinjer för LSS Torshälla har samlat sin LSS handläggning. Förslag finns nu att centralisera handläggningen. FUB vill att barnperspektivet ska beaktas och är ej intresserade av att handläggning sköts centralt i kommunen. Lisbeth menar att det är fel att bara tala om LSS gruppen. Det finns många andra med särskilda behov som inte ryms inom gruppen. När man talar om grupper som ett kollektiv är det oklart vad som egentligen menas. Kunskap behöver utvecklas men det behöver också bli mer tydligt vad man menar med olika begrepp. Bemötandet är viktigt för alla grupper menar Bosse. Funktionsnedsättningen kanske inte syns. Utbilda alla handläggare tycker Benny. Det finns LSS berättigade personer med nedsättningar som inte syns. Handläggarna är inte alltid kompetenta att bemöta olika människor. Praktiska erfarenheter ska tas tillvara. Utbildning i bemötande är viktigt för all personal i kommunala servicefunktioner. 4. Information om arbetet med det Handikappolitiska programmet Information om arbetet med handikappolitiska programmet presenteras nästa gång av Tryggve Lundh som idag anmält förhinder på grund av sjukdom. 5. Samhällsbetalda resor Handikapprådet har fått en motion om samhällsbetalda resor för synpunkter. Förslag till skrivelse presenteras. Det råder osäkerhet kring förslag till ny kollektivtrafiklag. Om den går igenom blir det svårt att få ett samlat grepp om transporterna. I så fall

16 Eskilstuna kommun 4 (6) omöjliggörs flexlinjen. Det är viktigt med ett samlat grepp för att kunna erbjuda god service till så låg kostnad som möjligt. Inga kommuner vill ha den nya lagen och protester har lämnats in. Idag är 70 procent av busstrafiken kommunal och 30 procent landstingsfinansierad. Au beslutar att ställa sig bakom förslag till yttrande på motionen om samhällsbetalda resor. 6. Aktiviteter under demokrativeckan Au beslutar att genomföra de föreslagna aktiviteterna, Östra teatern - två föreställningar och föreläsningen Livet rullar vidare. 7. Övergångsställen bort i centrum Att ta bort övergångsställen i centrum är ok men det är viktigt för den som har svårt att se eller uppfatta hur trafiksituationen är att det på övriga platser finns markerade övergångsställen med skyltar och signaler. Många går i långsam takt med rullstol, rullator, käpp eller utan hjälpmedel. Ordföranden berättar om hur väl Skvallertorget i Norrköping fungerar. Där har alla skyltar och signaler tagits bort vilket medfört att de som rör sig där är försiktiga. Skyltar och övergångsställen ska underhållas och det innebär avsevärda årliga kostnader. Benny påpekar att debatt och forskning tidigare hävdade motsatsen när det gäller övergångsställen och olycksrisker. AU beslutar att sekreteraren får i uppdrag att lämna synpunkterna till Stadsbyggnadsförvaltningen. 8. Information Länshandikapprådet inbjuder till ett seminarium om konventionen. Särskild inbjudan skickas till Handikapprådets ledamöter och ersättare. Materialet om onödig hälsa ska skickas ut till alla. Ska ett seminarium med denna rubrik arrangeras 2010? Tidskriften Stiletten skickas runt.

17 Eskilstuna kommun 5 (6) 10. Nästa handikappråd Ordföranden föreslår att nästa Handikappråd ställs in på grund av svininfluensan och för att skydda sårbara grupper. Au beslutar att nästa Handikappråd ställs in. Au beslutar att avvakta utvecklingen av influensan innan beslut om decembermötet tas. Au träffas enligt planen. Nya frågor frågor från organisationerna Organisationerna har på sitt förmöte diskuterat frågan om bemötande. Exempelvis bör alla som presenterar information också läsa upp text som visas och berätta vad bilder föreställer. Det är särskilt viktigt att sprida kunskap och förståelse för icke synliga funktionsnedsättningar och att utbilda i bemötande. Finns det speciellt utbildade hörsellärare? Måste alla resa till Örebro? Det finns en särskild hörselklass på Djurgårdsskolan men den har inte haft tillräckligt med barn. Det behövs en utbildning om konventionen både för handikapprörelsens förtroendevalda och för tjänstemän. Varför blir det aldrig någon ordning på färdtjänsten? SamRes erbjöd sig att komma till ett möte med organisationerna. Har de bjudits in? De ska medverka på Vita käppens dag men har på grund av sjukdom inte bjudits in till E 18. Representanter för au menar att problemet är att SamRes lovar och lovar. Hur många gånger ska vi prata med dem? Ingen tar ansvar. De skyller bara på varandra. Vi har deltagit i utbildning av chaufförer men de missar ändå säger man. Oftast är taxin försenad vilket medför stora problem för de föräldrar som ska till jobbet. När vi klagar på något som är fel kan det ta upp till 14 dar att utreda vad som gått fel. Det är mycket problem med de fasta tidsresorna. Det borde finnas en reseförsäkring är andra synpunkter. Hur går det med IT tjänsten? Jimmy har lovat kontakta Jörgen

18 Eskilstuna kommun 6 (6) Danielson. Frågan tas upp på ett onsdagsfika på E 18 där Kommunledningsgruppen medverkar den 7 oktober. Utropen på bussarna fungerar inte. Peter Dädeby har pratat med Trafikledningen men det fungerar ändå mycket dåligt. Datasystemet fungerar inte och är dåligt koordinerat. Varför dröjer det så länge innan det blir någon lösning? Det kontantlösa systemet drabbar personer med funktionsnedsättning. De saknar ofta mobiltelefon och betalkort. Engångsbiljetter kan bara köpas i centrum. Rabattkortet borde kunna tankas på med andra summor än hundralappar. Shoppingrabatt kan ej köpas via sms. När ska systemet utvärderas? Övriga frågor När blir Nyforsvandringen undrar Lisbeth. Au beslutar att nästa träff den 22 september förläggs till Nyfors och inleds med lunch. Bibbi Molander sekreterare Benny Karlsson ordförande

19 Eskilstuna kommun Minnesanteckningar Kommunala handikapprådet Bibbi Molander (5) Benny Karlsson (s) ordf Ingvar Edin, HSO Yngve Eriksson, SRF Lisbeth Flodman, FMLS/HSO Benny Broberg, EDF Möte med Kommunala handikapprådets arbetsutskott Datum 22 september 2009 Tid Plats Underhund, Nyforsgatan 22 Dagordning 1. Mötets öppnande och godkännande av dagordning Ordföranden hälsar alla välkomna 2. Samtal med Stadsbyggnadsnämnden Samtal förs med nämndens ordförande Mikael Edlund, stadsbyggnadschef Gunnar Persson och avdelningschef Mathias Thuen. Ingvar inleder med att redovisa hur au ser på sitt uppdrag, att detaljfrågor är viktiga men att de kan bli för många. Handikapprörelsen önskar komma in tidigt i diskussionen då förändringar i miljön ska ske. Det finns inte så goda resurser hos föreningarna när det gäller remissyttranden. Därför är det viktigt med dialog i ett tidigt skede. Enkelt avhjälpta hinder har kommit i frontlinjen men än återstår mycket och frågan måste ner på gräsrotsnivå. Ett exempel är Pubgatan där det är lätt att fastna med en elrullstol. Det måste göras rätt redan i upphandlingen. Ett annat exempel är Biblioteksplan. Arkitekterna är centrala när det gäller tillgänglighet. Ytterligare ett

20 Eskilstuna kommun 2 (5) exempel är Tunaområdet där det är svårt att komma in i husen på grund av kodlås och tunga ytterdörrar. Gunnar säger att det fortfarande saknas lagstiftning för många områden. Detaljfrågor är inte oviktiga och bygglov kan vara ett sätt att komma år problem. Det är en lång kedja av beslut som föregår förändringar i miljön, nybyggnad eller ombyggnation. Planerna ska alltid granskas utifrån tillgänglighetsaspekter. Ofta engageras konsulter i ett genomförandeskede och det är inte alltid de är experter utan information måste inhämtas också från andra håll. Lisbeth påpekar att det blir stora kostnader att göra om något som blivit fel ur tillgänglighetssynpunkt. Det är viktigt att få tillgänglighet ur en bred synvinkel med hänsyn också till dem som har svårt att uppfatta exempelvis skyltar eller markeringar. Det behövs många kompetenser för att verkligen få en bred tillgänglighet. Andra kommuner har bättre system för skyltar. Vems ansvar är skyltarna? Lisbeth påpekar att det är stor halkrisk på de nedfasade trottoarkanterna om det inte uppmärksammas i samband med snöröjning och sandning. FN konventionen ska spridas så att kunskap finns på alla nivåer. Kunskap bör också finnas om exempelvis utveckling när det gäller rullstolar. Olika fordon kräver olika anpassning i miljön. Mikael menar att självklart ska konventionen följas och utbildning ske. Barnkonsekvensanalyser är ett redskap i planeringen där förvaltningen granskats. Det visade sig då att även om inte så många analyser gjorts så har åtgärder i linje med barnperspektivet ändå genomförts. Ingvar menar att många bra åtgärder har gjorts i Eskilstuna för att underlätta för personer med synnedsättning. Vilken teknikutveckling sker? Några olika exempel nämns. Det är viktigt att förvaltningen kommer ut i verksamheterna och marknadsför sin profession. Även handikapprörelsen borde oftare bjuda in tjänstemän.

21 Eskilstuna kommun 3 (5) Gunnar berättar att vid nyinvesteringar är det viktigt att tänka både på trygghet, säkerhet, tillgänglighet och attraktivitet. Den ombyggnad som gjorts av Västergatan har inneburit 75 % färre olyckor. Totalt har antalet trafikolyckor minskat trots att antalet bilar ökat. Förra året dog inget barn i trafiken. Ingvar påpekar att åtgärder i trafikmiljön tyvärr också bidragit till att whiplashskadorna ökar. Gatubrunnar är ett problem för personer som har svårt att ta sig fram i gatumiljön. De är nedsänkta och bidrar därför till fallrisk. Gunnar föreslår att alla synpunkter ska lämnas till synpunktshanteringen. Stadsbyggnadsförvaltningen är den förvaltning som tar emot flest synpunkter, särskilt trafikfrågor. Använd gärna e-posten eller lämna synpunkter via medborgarkontoret. 3. Inspektion av utemiljön Au visar på bister i den nyligen renoverade utemiljön. Bland annat gör gatubeläggningen att marken går i vågor, stolpar är svåra att se för personer med synnedsättning och en skarp kantsten innebär fallrisk. 4. Synpunkter inför upphandling av färdtjänst Sekreteraren har skickat en sammanställning av tidigare synpunkter till Åsa Strandberg, Vuxenförvaltningen som önskat synpunkter från Handikapprådet. Det är önskvärt att i avtalet få med en förseningsklausul som ger rätt till ersättning. Det är också angeläget att de som tar emot beställningar behärskar svenska språket och har god förmåga att kommunicera så att inga onödiga missförstånd uppstår. De som ringer kan ha svårighet både att tala, uppfatta och höra. De som arbetar på beställningscentralen liksom chaufförerna måste ha goda kunskaper om den lokala geografin. Ett skrämmande exempel finns på hur en blind dam med rullator satts av på helt fel plats på landsbygden och sedan inte fått hjälp att komma rätt på flera timmar. Det är också viktigt vid beställning en dag i förväg att kunna få den tid som man önskar beställa, särskilt när tiden avser lågtrafik 9-14.

22 Eskilstuna kommun 4 (5) Organisationerna har lovat bjuda in SamRes så att alla får den information som au fick vid besöket på SamRes. Detta har av olika anledningar inte skett. Önskvärt är att KHR tar initiativ till en träff. Au beslutar att KHR arrangerar en träff med SamRes. 5. Aktivitetsplan för 2010 Sekreteraren rapporterar vilka aktiviteter som återstår i årets aktivitetsplan. Med hänsyn till pandemiläget och önskemål om att avvakta med större arrangemang föreslås att en del av årets aktiviteter skjuts till Au beslutar att ordförande och sekreterare sammanställer en aktivitetsplan för nästa år med hänsyn till vad som kvarstår från 2009 samt övriga förslag som au har presenterat. 5. Information och rapporter Sekreteraren informerar om att Underhund är ett av fyra demokraticentra med möjlighet att ge samhällsinformation bland annat på finska och arabiska, möjlighet för allmänheten att låna dator och för föreningar hyra lokal utan kostnad. Ordföranden berättar att Eskilstuna nu blivit finskt förvaltningsområde. Vad innebär det för gruppen med funktionsnedsättning? Ordföranden undersöker detta med Sirpa Lindelöv som är insatt i frågor som rör finskt förvaltningsområde. 6. Övriga frågor Är det möjligt för busschaufförer att stänga av utropen på bussarna undrar Lisbeth. Det är bra med det kontantlösa systemet säger Ingvar men varför finns inte fler inköpsställen? Det behövs en utvärdering av hur systemet fungerar. Det saknas representant för den psykiska sidan. Vad gör vi? Sekreteraren lovar undersöka hur vi kan få bättre representation. Kan någon tillfälligt ersätta DHRs representant som är förhindrad att delta på grund av sjukdom? Ordföranden beslutar att så är möjligt och ber organisationerna återkomma med förslag.

23 Eskilstuna kommun 5 (5) 6. Avslutning Bibbi Molander sekreterare Benny Karlsson ordförande

24 Eskilstuna kommun Minnesanteckningar Kommunala handikapprådet (2) Marianne Södergren Benny Karlsson (s) ordf Ingvar Edin, HSO Lisbeth Flodman, HSO Carina Jansson, FUB Inbjudna: Johan Nilsson, ordf. BUN Tommy Svensson, BUF Möte med Kommunala handikapprådets arbetsutskott Datum: 20 januari 2010 Tid: 10:30-11:40 Plats: Tingssalen, Stadshuset Eskilstuna Dagordning 1. Mötets öppnande och godkännande av dagordning Ordföranden hälsade alla välkomna och informerade om att mötet är begränsat till dialogen med ordförande och förvaltningschefen i Barn- och utbildningsnämnden.övriga punkter på dagordningen tas upp på nästa möte den 26 januari. 2. Dialog med Barn och utbildningsnämndens representanter Johan Nilsson ordförande i barn och utbildningsnämnden och förvaltningschef Tommy Svensson hälsas välkomna. Dialog förs mellan Handikapprådet och de inbjudna. - Ingvar Edin berättade om syftet med att Johan Nilsson och Tommy Svensson är inbjudna - Diskussion fördes om att ha en tydlig kommunikation mellan personal och föräldrar.

25 Eskilstuna kommun 2 (2) - Utvecklingssamtal med utvecklingsplan har alla elever dessutom kan elever vid behov ha en extra åtgärdsplan. - Handikapprådet med alla medlemsföreningar skall ses som en resurs både för enskilda och för kommunen. - Då ärenden skrivs fram till nämnden följer man en checklista för att man inte skall missa att bevaka bland annat handikappfrågor. Kopia på en sådan checklista skickas till Benny Karlsson för vidarebefordran till Handikapprådet. - Handikapprådets protokoll skall skickas till Barn och utbildningsnämnden för kännedom. - Förslag att handikappföreningarna träffar Barn- och utbildningsnämnden/förvaltningen 1 gång/år. Träffen kan ske på E 18. Ingvar får i uppdrag att undersöka detta. Alla parter var nöjda med dialogen. Benny Karlsson tackade Johan Nilsson och Tommy Svensson för bra information och hoppas att samarbetet kommer att fortsätta i positiv anda. 3. Avslutning Nästa möte är med SAMRES 26 januari kl 16:00. Ordföranden förklarade mötet avslutat. Benny Karlsson ordförande Marianne Södergren sekreterare handikappradet@eskilstuna.se

26 Eskilstuna kommun Minnesanteckningar Kommunala handikapprådet Bibbi Molander (3) Benny Karlsson (s) ordf från 1600 Ingvar Edin, HSO från 1600 Yngve Eriksson, SRF Lisbeth Flodman, FMLS/HSO Benny Broberg, EDF Carina Jansson, FUB Helena Brobäck, DHR/NHL?? Möte med Kommunala handikapprådets arbetsutskott Datum 26 januari 2010 Tid Plats Ebelingsrummet, Stadshuset 1. Mötets öppnande och godkännande av dagordning Bibbi öppnar mötet då ordföranden fått förhinder. 2. Verksamhetsrapport Bibbi presenterar förslag till verksamhetsrapport och uppmanar rådets ledamöter att höra av sig med förslag till justeringar. 3. Arrangemang med Vibbarna Musikgruppen Vibbarna, som består av en grupp med funktionsnedsättning i form av lindrig utvecklingsstörning, har hört av sig om möjlighet till ett arrangemang i kommunens regi. Bibbi har varit i kontakt med Kultur och fritid samt socialpsykiatrin för att efterhöra intresse för detta. Scen kan erbjudas till förmånligt pris. Det kan finnas behov av kringarrangemang, transporter samt övriga kostnader vid ett arrangemang. Uppgift om kostnad för gruppen saknas. Skulle gruppen till exempel kunna engageras i samband med information på ett köpcentra, vid kommunala danser eller olika möten? Carina berättar att gruppen är populär och har spelat bland annat på FUBdanser för personer och då haft ett

27 Eskilstuna kommun 2 (3) framträdande på 2-3 timmar. Bibbi får i uppdrag att fortsätta undersöka möjlighet till ett kommunalt arrangemang. 4. Information och rapporter En skrift från Handisam presenteras samt svar på motion om samordning av samhällsbetalda resor. Motionen har bifallits. 5. Nya frågor Helena framför att det är viktigt att se personer med funktionsnedsättning som en resurs i samhället och att deras erfarenheter tillvaratas på ett positivt sätt. Organisationerna är viktiga när det gäller att förmedla denna syn. HSO har påbörjat en diskussion med många idéer som de önskar återkomma med. Frågan om att vara en resurs tas upp vid nästa möte. Hur sprider vi kunskap om inlärningens betydelse. Lisbeth refererar till ett föredrag medhjärnforskaren David Ingvar. Skulle ett samarrangemang kunna ske med Barn- och utbildning där detta uppmärksammas? 6. Presentation Ledamöterna presenterar sig eftersom Helena Brobäck är ny i arbetsutskottet. 7. Samtal med företrädare för SamRes Jasna Gafurovic, SamRes har bjudits in för presentation av verksamheten och dialog om möjlighet till ett större informationstillfälle riktat till alla som använder färdtjänst.. Jasna redovisar hur verksamheten fungerar, jämför med andra kommuner där företaget samordnar resor och svarar på frågor. I Eskilstuna finns resenärer och det sker ungefär resor/månad. Frågor ställs bland annat om brottsregister, alkolås, synpunktskort, och om förarnas lokalkännedom när de kör i flera kommuner. Om GPS inte fungerar fel adress är inlagd och kunden inte kan tala. Hur löser man det? Ingvar framför önskemål om att ett större möte ska arrangeras där

28 Eskilstuna kommun 3 (3) kommunen och entreprenörer bjuds in och även transportörer är representerade. SamRes bara är en av alla entreprenörer som kommunen har avtal med. Ett möte skulle kunna arrangeras på E18 och läggas upp med en gemensam information och sedan möjlighet att i mindre grupper diskutera och möta ansvariga utifrån olika perspektiv och behov. Färdtjänsten är en fantastisk möjlighet och det är viktigt att få bort skitsnacket om färdtjänsten. Arrangemanget kan annonseras exempelvis på kommunens anslagstavla och ibland annat Smejournalen. Kanske kan även direktutskick ske genom organisationerna eller på annat sätt. 8. Avslutning Ordföranden tackade Jasna för en bra och klargörande information samt förklarade mötet avslutat. Bibbi Molander sekreterare Benny Karlsson ordförande

29 Eskilstuna kommun Minnesanteckningar Kommunala handikapprådet Bibbi Molander (4) Benny Karlsson (s) ordf Rickard Hellfors(v) v.ordf Ingvar Edin, HSO Yngve Eriksson, SRF Lisbeth Flodman, FMLS/HSO Carina Jansson, FUB Helena Brobäck, NHR Möte med Kommunala handikapprådets arbetsutskott Datum 24 mars 2010 Tid Plats Visionären, Stadshuset Dagordning 1. Mötets öppnande och godkännande av dagordning Ordföranden hälsar alla välkomna 2. Samtal med Arbetsmarknad- och familjenämnden Samtal förs med arbetsmarknad- och familjenämndens ordförande Sarita Hotti. Efter en presentationsrunda inleder Ingvar med att redovisa hur au ser på sitt uppdrag. Handikapprörelsen önskar komma in tidigt i diskussionen då förändringar sker. Sarita redovisar nämndens uppdrag när det gäller insatser för olika grupper och ambitionen att var tillgänglig på hemsidan. AMA ger möjlighet till individuellt stöd och sysselsättning som förberedelse för ett riktigt jobb. De får däremot inte ersätta vad som skulle kunna vara ett riktigt arbete. I Funka.nu:s undersökningar hamnar kommunen på en medelnivå.

30 Eskilstuna kommun 2 (4) På funka.nu finns bra redskap för vilka teckensnitt med mera som bör användas. På arbetsförmedlingen är det nu ett hårdare klimat när det gäller vilka grupper som får stöd. Det är viktigt att få en bra dialog och samverkan för att underlätta för ungdomar och andra grupper som har svårt att få sysselsättning. Lyftet är ett nytt initiativ som fungerar ungefär som plusjobben. Lyftet ska erbjuda ungdomar som har haft försörjningsstöd sysselsättning efter 3 månaders arbetslöshet. Det innebär ett riktigt arbete som ger mer pengar i plånboken, rätt till a-kassa och andra sociala rättigheter. Handikapprörelsen är en viktig part när det gäller sysselsättningsåtgärder. Det är viktigt att få möjlighet att pröva ett arbete utan att mista sin ekonomiska försörjning. Det finns service att få från AMA med olika insatser som gräsklippning och liknande som är svårt att klara för en person med funktionsnedsättning. Det är vanlig taxa utan särskild prövning av behovet. Verksamheten vid AMA har inte dragits ner och det är viktigt att finna nya arbetstillfällen. Sarita betonar hur viktiga frivilligorganisationerna är för arbetsmarknads- och familjenämndens verksamhet. De är särskilt betydelsefulla när det gäller att erbjuda alternativ. Kommunen ger exempelvis bidrag till LPstiftelsen i detta syfte. Lisbeth betonar att Hitta vägen är exempel på ett bra projekt liksom Framsteget. Det är viktigt att tillvarata gamla guldkorn. Hur får handikapprörelsen vetskap om vad som finns och hur blir rörelsen delaktig? Inom Vuxenförvaltningen pågår en positiv samordning av olika föreningsverksamheter och samordning av frivilligarbetet. Benny betonar att när det gäller mjuka frågor sker även samordning mellan Arbetsmarknad- och familj, Barn- och utbildning, Kultur- och fritid, Vuxen och Torshälla.

31 Eskilstuna kommun 3 (4) Medel från Allmänna arvsfonden Helena berättar att NHR just beviljats pengar från Allmänna arvsfonden för att ge stöd till personer med funktionsnedsättning att utveckla eget företagande. Det är viktigt att samverka med olika parter bland annat olika delar av kommunen som Näringsliv, socialpsykiatrin och Arbetsmarknadsförvaltningen liksom handikapprörelsens olika föreningar och även med andra frivilligorganisationer. Uppföljning av tidigare väckta frågor Fråga ställs om var namnfrågan handläggs och hur synpunkter på reglementet tagits tillvara. Namnfrågan handläggs centralt i kommunen. Hur går det med äldreboende för personer med utvecklingsstörning? Benny svarar att frågan finns med i diskussionen om framtida boenden. På nya äldreboenden som planeras idag har varje enhet 11 platser där personer med samma prognos bor i varje enhet. Det är viktigt att det finns tillräckligt med bänkar runt om i staden för den som behöver vila. Övriga frågor Utrymning av Sporthallen fungerar dåligt trots tidigare syn tillsammans med ansvariga och räddningstjänsten. Värdar och spelare vet ej hur de ska agera. Hur tar sig exempelvis en person med permobil ut? Enligt Benny pågår uppföljning av Sporthallens plan för utrymning. Representanter från au En representant önskas till den äldredag som ska genomföras under hösten. Frågan beslutas på nästa au. Till ny representant för samråd med Stadsbyggnadsförvaltningen utses Helena Brobäck. Visning av lägenhet på Hästskobacken Benny uppmanar de som inte sett den tillgänglighetsanpassade lägenheten på Hästskobacken att höra av sig till honom för planering av ett nytt besök.

32 Eskilstuna kommun 4 (4) Möte på E 18 Mötet angående färdtjänsten bör under kvällen innehålla två mer övergripande informationstillfällen till alla samt tre diskussionstillfällen där informationen riktas till olika grupper. Åsa Strandberg, Vuxenförvaltningen bjuds in liksom representanter för utförare och SamRes. Avslutning Bibbi Molander sekreterare Benny Karlsson ordförande

Minnesanteckningar från AU för Rådet för funktionshinderfrågor

Minnesanteckningar från AU för Rådet för funktionshinderfrågor Eskilstuna kommun Minnesanteckningar Rådet för funktionshinder frågor 2013-01-16 Anna-Maarit Tirkkonen Tfn 016-710 24 28, 073-950 65 89 e-post: anna-maarit.tirkkonen@eskilstuna.se Närvarande Joel Hamberg

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET 2009

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET 2009 Kommunstyrelsen 2010-01-18 Kommunala pensionärsrådet Demokrati- och medborgarservice Jack Roger Bäckstrand, 016-710 19 91 1 (5) Kommunala pensionärsrådet VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET

Läs mer

Rådet för funktionshinder frågor 120511 Anna-Maarit Tirkkonen Tfn 016-710 24 28, 073-950 65 89 e-post: anna-maarit.tirkkonen@eskilstuna.

Rådet för funktionshinder frågor 120511 Anna-Maarit Tirkkonen Tfn 016-710 24 28, 073-950 65 89 e-post: anna-maarit.tirkkonen@eskilstuna. Eskilstuna kommun Minnesanteckningar Rådet för funktionshinder frågor 120511 Anna-Maarit Tirkkonen Tfn 016-710 24 28, 073-950 65 89 e-post: anna-maarit.tirkkonen@eskilstuna.se Närvarande Joel Hamberg (v),

Läs mer

Kommunstyrelsen 1 (5) Kommunala pensionärsrådet 2011-12-05 Demokratikansliet Jack Roger Bäckstrand, 710 19 91

Kommunstyrelsen 1 (5) Kommunala pensionärsrådet 2011-12-05 Demokratikansliet Jack Roger Bäckstrand, 710 19 91 Kommunstyrelsen 1 (5) Kommunala pensionärsrådet 2011-12-05 Demokratikansliet Jack Roger Bäckstrand, 710 19 91 MINNESANTECKNINGAR 2011-12-02 Kommunala pensionärsrådets arbetsutskott 2011-12-02 Närvarande:

Läs mer

Beslut: Frågan skickas till alla föreningar som är med i rådet. Frågan tas upp på nästa råd, 12 juni. Eskilstuna kommun 2014-03-06 2 (6)

Beslut: Frågan skickas till alla föreningar som är med i rådet. Frågan tas upp på nästa råd, 12 juni. Eskilstuna kommun 2014-03-06 2 (6) Kommunstyrelsen 2014-05-08 1 (6) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd Anna-Maarit Tirkkonen, 2428 Närvarande: Mikael Englund (S), ordförande Benny Broberg, Hörselskadegruppen Helena Brobäck, Rörelsehindergruppen

Läs mer

Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor

Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor Kommunstyrelsen Datum 1 (8) Kommunledningskontoret 2013-02-07 Rådet för funktionshinderfrågor Anna-Maarit Tirkkonen Tfn. 016-710 24 28 Mobil: 073-950 65 89 Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor

Läs mer

Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor

Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor Kommunstyrelsen Datum 1 (8) Kommunledningskontoret 2012-09-25 Rådet för funktionshinderfrågor Anna-Maarit Tirkkonen Tfn. 016-710 24 28 Mobil: 073-950 65 89 Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor

Läs mer

Minnesanteckningar för rådet för funktionshinderfrågor 2014-11-12 Lokal: Samlingssalen Strigeln. Sekreterare: Sara Molander

Minnesanteckningar för rådet för funktionshinderfrågor 2014-11-12 Lokal: Samlingssalen Strigeln. Sekreterare: Sara Molander xxxx-xx-xx 1 (5) Minnesanteckningar för rådet för funktionshinderfrågor 2014-11-12 Lokal: Samlingssalen Strigeln Närvarande: Mikael Edlund, Lena Ilhag, Richard Karlsson (FP ersättare för Erika Rydja Sanvik)

Läs mer

Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor

Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor Kommunstyrelsen Datum 1 (8) Kommunledningskontoret 2013-11-15 Rådet för funktionshinderfrågor Anna-Maarit Tirkkonen Tfn. 016-710 24 28 Mobil: 073-950 65 89 Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor

Läs mer

Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor

Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor Kommunstyrelsen Datum 1 (7) Kommunledningskontoret Rådet för funktionshinderfrågor Anna-Maarit Tirkkonen Tfn. 016-710 24 28 Mobil: 073-950 65 89 Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor

Läs mer

Tid: Torsdag 24 augusti 2006 kl Plats: Fleminggatan 4, Gamla Biblioteket.

Tid: Torsdag 24 augusti 2006 kl Plats: Fleminggatan 4, Gamla Biblioteket. s HANDIKAPPRÅDET VID FASTIGHETS- OCH SALUHALLSNÄMNDEN, MARKNÄMNDEN, TRAFIK- NÄMNDEN OCH STOCKHOLMS STADS PARKERINGS AB. Protokoll nr 9, 2006. Tid: Torsdag 24 augusti 2006 kl. 14.00 17.00. Plats: Fleminggatan

Läs mer

Tillgänglighetsplan 2013-2015

Tillgänglighetsplan 2013-2015 Tillgänglighetsplan 2013-2015 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-04-29, KF 36 1 Bakgrund Det är av stor vikt att tillgänglighetsfrågor beaktas i all kommunal planering. Ledamöter i Kommunala Handikapprådet

Läs mer

Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor

Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor Kommunstyrelsen Datum 1 (7) Kommunledningskontoret Rådet för funktionshinderfrågor Anna-Maarit Tirkkonen Tfn. 016-710 24 28 Mobil: 073-950 65 89 Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor

Läs mer

Möte med Rådet för funktionshinderfrågor 110517. 1. Mötets öppnande och godkännande av dagordning Ordföranden öppnar mötet och dagordningen godkänns.

Möte med Rådet för funktionshinderfrågor 110517. 1. Mötets öppnande och godkännande av dagordning Ordföranden öppnar mötet och dagordningen godkänns. Kom Komm Kommunstyrelsen Datum Minnesanteckningar Kommunstyrelseförvaltningen 2011-06-28 Rådet för funktionshinderfrågor Möte med Rådet för funktionshinderfrågor 110517 Plats Eleonoragatan 18 Tid 1800-2030

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Föregående protokoll 3 Information från socialnämnden 4 Tillgänglighet 5 Tillgänglighetspris 6 Information om Mötesplats Krokom

Läs mer

Intervju i Kävlinge med representanter för KPR

Intervju i Kävlinge med representanter för KPR Uppföljning av föreskriften om ledningssystem 2017-02- 1(5) Intervju i Kävlinge med representanter för KPR Deltagare: Bengt Nilsen och Leif Singbrant SPF och Håkan Eriksson PRO. Gun-bengt@telia.com Leif.singbrant@telia.com

Läs mer

Möte med Rådet för funktionshinderfrågor

Möte med Rådet för funktionshinderfrågor Eskilstuna kommun Minnesanteckningar Rådet för funktionshinder frågor 120227 Anna-Maarit Tirkkonen Tfn 016-710 24 28 Mobil: 073-950 65 89 Möte med Rådet för funktionshinderfrågor Datum: Tisdag den 14 februari

Läs mer

Minnesanteckningar Rådet för funktionshinderfrågor

Minnesanteckningar Rådet för funktionshinderfrågor Kommunstyrelsen 2018-11-27 1 (5) Konsult och uppdrag Nina Ekblom Minnesanteckningar Rådet för funktionshinderfrågor Datum: Måndag den 26 november 2018 Tid: Kl 18-20 Plats: Eleonoragatan 18 1. Mötets öppnande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala handikapprådet Datum Sid 2011-12-08 1 (14)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala handikapprådet Datum Sid 2011-12-08 1 (14) 2011-12-08 1 (14) Plats och tid Sjögläntan, Vinslöv, sammanträdesrum 1 Kl 13.30-15.15 ande Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Anna Gustavsson (kd) ordförande, ON Ernst Herslow (m) tekniska utskottet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Handikapprådet Datum Sid 2007-05-31 1 (11)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Handikapprådet Datum Sid 2007-05-31 1 (11) 2007-05-31 1 (11) Plats och tid Senioren Kl 13.30 15.45 Beslutande Ersättare Anna Gustavsson, ON ordf Arne Johansson, SRF v ordf Gun Arhag, Reumatikerföreningen Birgitta Nilsson, NHR Helen Larsson, FUB

Läs mer

Protokoll från rådet för funktionshinder

Protokoll från rådet för funktionshinder Socialtjänstavdelningen Östermalms stadsdelsförvaltning Protokoll Sida 1 (6) 2018-01-09 Protokoll från rådet för funktionshinder Protokollet har justerats per mejl 2018-01-11 Närvarande ledamöter: Jan

Läs mer

Gunilla Wallengren DHR. Ivar Nielsen Eva Borgede. Eva Carlbrand Doris Persson. Kommunhuset, Alafors. Rådet för funktionshinderfrågor

Gunilla Wallengren DHR. Ivar Nielsen Eva Borgede. Eva Carlbrand Doris Persson. Kommunhuset, Alafors. Rådet för funktionshinderfrågor 1(14) Plats och tid: Hövdingasalen Nödinge, kl13:00-15:00 Beslutande Rose-Marie Fihn, ordf Kommunstyrelsen och tjänstgörande ersättare Eva Eriksson Omsorg- och arbetsmarknadsnämnden Tyrone Hansson Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet Kommunala handikapprådet Protokoll Tid torsdagen den 6 november 2008, kl. 13.30-16.00 Plats Rådhuset, sammanträdesrum Kupolen Närvarande Jonas Eriksson ordförande (MP) Veronika Plamén-Lemke (M) Ingeborg

Läs mer

Protokoll Skärholmens råd för funktionshinderfrågor

Protokoll Skärholmens råd för funktionshinderfrågor Protokoll Sida 1 (5) Protokoll Skärholmens råd för funktionshinderfrågor Tidpunkt: 2016-04-08, kl. 10.00 12.00 Lokal: Norrholmen,, plan 7. Lotta Rosenström Ordförande Närvarande: Stig-Joeran Samuelsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sid 1 (6) Sammanträdesprotokoll 2015-03-02 Plats och tid Amsterdam, kl. 13:00-15:30 Närvarande Se sidan 2 Justeringens tid 2015-03-17 kl 11.00 Stadshuset Sekreterare Veronica Silén Ordförande Daniel Olsson

Läs mer

Lars Eriksson, Fritidschef Mora kommun Två(2) skrivtolkar Rutger Brodd, sekreterare. Henning Norström

Lars Eriksson, Fritidschef Mora kommun Två(2) skrivtolkar Rutger Brodd, sekreterare. Henning Norström Mora Kommun Handikapprådet Sammanträdesprotokoll Sammanträdes datum 12-03-12 sida1-14 Plats och tid Beslutande KS salen, Mora kommunhus Peter Helander, KS/ordförande Ingvar Niilimaa, KS Carina Renhall,

Läs mer

Ärendeförteckning Välkommen Avslutning

Ärendeförteckning Välkommen Avslutning 2015-10-23 Sida Ärendeförteckning Välkommen 1 Godkännande av dagordningen 2 Presentation av mötets deltagare 3 Föregående minnesanteckningar 4 Föreningsbyrån informerar om föreningsbidrag m.m 5 Allmän

Läs mer

Innehållsförteckning. Representation för perioden 2015 2018 4. Information från socialnämnden om projektet Den goda maten 7

Innehållsförteckning. Representation för perioden 2015 2018 4. Information från socialnämnden om projektet Den goda maten 7 Kommunala handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Föregående protokoll 3 Representation för perioden 2015 2018 4 Mötestider 2015 5 Tillgänglighet 6 Information från socialnämnden

Läs mer

Lidingö stad hälsans ö för alla

Lidingö stad hälsans ö för alla 1 (7) DATUM DNR 2016-10-10 KS/2016:126 Lidingö stad hälsans ö för alla Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning Antagen av kommunfullmäktige den 19 december 2016 och gällande från och

Läs mer

I tjänsten deltog Sven-Göran Södergren, avd chef 1-10 Lena Fax avd chef 1-10 Anna Magnfors 7 Ulla Bäckman 7

I tjänsten deltog Sven-Göran Södergren, avd chef 1-10 Lena Fax avd chef 1-10 Anna Magnfors 7 Ulla Bäckman 7 HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSDIREKTÖRENS STAB HANDIKAPPRÅD PROTOKOLL 11:2009 SAMMANTRÄDE 7 DECEMBER 2009 SID 1 (5) Närvarande: Ordförande Marita Innergård DHR Vice ordförande Heidi

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Handikapprådet Datum Sid 2007-09-20 1 (11)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Handikapprådet Datum Sid 2007-09-20 1 (11) 2007-09-20 1 (11) Plats och tid Trädhuset Kl 13.30 15.40 Beslutande Ersättare Anna Gustavsson, ON ordf Birgitta Nilsson, NHR Ingvar Malmström, Hjärt o lungsjukas förening Helen Larsson, FUB Kerstin Rittbo,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Handikapprådet Datum Sid 2008-09-25 1 (12)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Handikapprådet Datum Sid 2008-09-25 1 (12) 2008-09-25 1 (12) Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum 1. Kl 13.30 16.00 ande Anna Gustavsson, ordf, ON Arne Johansson, v ordf SRF Ingvar Malmström, HLR Gun Arhag, Reumatikerför Yvonne Gustavsson,

Läs mer

Uppföljning av färdtjänstavtalet

Uppföljning av färdtjänstavtalet Karin Jacobsen Åsa Enrot MINNESANTECKNINGAR Uppföljning av färdtjänstavtalet Tid Fredag den 20 april 2012 kl 9.00-10.30 Plats Närvarande SL, Färdtjänsten Karin Jacobsen, KSL Åsa Enrot, Färdtjänstavdelningen

Läs mer

PROTOKOLL. Inger Höij, sekreterare Anneli Nordh. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal

PROTOKOLL. Inger Höij, sekreterare Anneli Nordh. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal Plats och tid Sunnanåsrummet, 13:15 - Beslutande: Markus Evensson (S), ordförande Jörgen Brink, FUB Annelie Nordh, Reumatikerföreningen Birgith Persson, Ljusdals Diabetesförening Otto Forsberg, HRF Tomas

Läs mer

Minnesanteckningar Rådet för funktionshindersfrågor

Minnesanteckningar Rådet för funktionshindersfrågor Kommunstyrelsen Datum 1 (6) Kommunledningskontoret 20171203 Rådet för funktionshindersfrågor Minnesanteckningar Rådet för funktionshindersfrågor 1. Mötets öppnande och godkännande av dagordning En extra

Läs mer

Äldredialog i Lysekil

Äldredialog i Lysekil Äldredialog i Lysekil Inledning och bakgrund Som ett led i att förverkliga Lysekils kommuns vision Lysekils kommun ska vara ett levande samhälle året runt och präglas av positiva människor som inspirerar

Läs mer

Tillgänglighetsplan för Strängnäs kommun 2012-2014

Tillgänglighetsplan för Strängnäs kommun 2012-2014 Reviderad 2012-03-26 1/8 Tillgänglighetsplan för Strängnäs kommun 2012-2014 Strängnäs kommun Nygatan 10 645 80 Strängnäs Tel 0152-291 00 Fax 0152-290 00 kommunstyrelsen@strangnas.se www.strangnas.se Bankgiro

Läs mer

Vallsjösalen, Kommunalhuset. Tisdagen den 21 mars

Vallsjösalen, Kommunalhuset. Tisdagen den 21 mars 1(13) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Justeringens plats och tid Vallsjösalen, Kommunalhuset. Tisdagen den 21 mars 2017. 14.00-16.00 Kommunens representanter Ingrid Ivarsson, (ordf), kommunstyrelsen

Läs mer

Gunilla Wallengren DHR. Ivar Nielsen Doris Persson

Gunilla Wallengren DHR. Ivar Nielsen Doris Persson 1(12) Plats och tid: Hövdingasalen Ale Torg, kl13:00-15:00 Beslutande Rose-Marie Fihn, ordf Kommunstyrelsen och tjänstgörande ersättare Boel Holgersson Omsorg- och arbetsmarknadsnämnden Tyrone Hansson

Läs mer

Stig Ögren, Reumatikerna RMR Ros-Marie Eriksson, HRF Syrene Öberg, HCK Yvonne Grenholm, PSO Elsa Eriksson, SRF. Gunnar Westerlundh, ersättare HRF

Stig Ögren, Reumatikerna RMR Ros-Marie Eriksson, HRF Syrene Öberg, HCK Yvonne Grenholm, PSO Elsa Eriksson, SRF. Gunnar Westerlundh, ersättare HRF 1(12) Plats och tid: Kommunhusets konferensrum 10.00 11.25 Beslutande: Margareta Gustavsson, (s), ordförande Ingvar Kleinert (fp), vice ordförande Anneli Kuosmanen, (s), ersättare Stig Ögren, Reumatikerna

Läs mer

Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5. Information från socialnämnden 6. Ändring av sammanträdestider 8

Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5. Information från socialnämnden 6. Ändring av sammanträdestider 8 Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Presentationsrunda 3 Föregående protokoll 4 Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5 Information från socialnämnden 6 Tillgänglighet 7 Ändring av

Läs mer

Kommunala handikapprådet 2012-06-12 10

Kommunala handikapprådet 2012-06-12 10 Kommunala handikapprådet 2012-06-12 10 Plats och tid Tullbackagården, 2012-06-12 kl. 17:30-19:10 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Britt Spiik, DHR Stig Broms, DHR Birgitta Wahlund, SRF Gunbritt

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 15.00 17.30 Beslutande Pehr Magnusson, SN, ordförande Linda Gottschalk, HRF, vice ordförande Boel Rosdahl, BN Bertil Ek, NHR Kjell Carlström, RMA

Läs mer

Rosie Persson, sekreterare. LSS-enheten ANSLAG / BEVIS LSS-enheten

Rosie Persson, sekreterare. LSS-enheten ANSLAG / BEVIS LSS-enheten 1(10) Plats och tid Beslutande LSS-enheten. Tisdagen den 12 maj 2015. 14.00-15.30 Kommunens representanter Ingrid Ivarsson, (ordf), kommunstyrelsen Kerstin Hvirf, socialnämnden Bo Nilvall, myndighetsnämnden

Läs mer

Handikappolitiskt program, datum för träff 8

Handikappolitiskt program, datum för träff 8 Kommunala handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Nya ledamöter i handikapprådet 3 Tillgänglighet 4 Föregående protokoll 5 Information från socialnämnden 6 Information från Pia

Läs mer

Lokala Diarienummer: Datum:

Lokala Diarienummer: Datum: Lokala Diarienummer: Datum: Pensionärsrådet Öster Protokoll 201 s-09-22 Tid Tisdag den 22 september 2015 kl. 10.00-12.00 ÖREBRO Plats Dojan, Ringgatan 32 Ledamöter och ersättare Ordi11a1ie Urban Boström,

Läs mer

Lättläst tillgänglighetsprogram från år 2011 till år 2016. Gävle kommuns program för funktionshindersfrågor

Lättläst tillgänglighetsprogram från år 2011 till år 2016. Gävle kommuns program för funktionshindersfrågor Lättläst tillgänglighetsprogram från år 2011 till år 2016 Gävle kommuns program för funktionshindersfrågor Den här informationen kan du också beställa i DAISY-format. Den finns också på teckenspråk och

Läs mer

Annika Sällberg, sekreterare. Omsorgs- och socialförvaltningen. Underskrifter Sekreterare Annika Sällberg. Ordförande Anna Johansson

Annika Sällberg, sekreterare. Omsorgs- och socialförvaltningen. Underskrifter Sekreterare Annika Sällberg. Ordförande Anna Johansson Kommunens råd i frågor om funktionsnedsättning 2011-11-23 1 Plats och tid Stadshuset Mjölby, Sammanträdesrum Högby kl. 16.00 18.00 Beslutande Anna Johansson, S, ordf. Iréne Karlsson, M, Sven Törnquist,

Läs mer

3. Nya frågor/ärenden. Vuxenförvaltningens svar: vuxenförvaltningen har beslutat att fortsätta ersätta personalens kostnader i samband med ledsagning.

3. Nya frågor/ärenden. Vuxenförvaltningens svar: vuxenförvaltningen har beslutat att fortsätta ersätta personalens kostnader i samband med ledsagning. Eskilstuna kommun Minnesanteckningar Rådet för funktionshinder frågor 2013-03-19 Anna-Maarit Tirkkonen Tfn 016-710 24 28, 073-950 65 89 e-post: anna-maarit.tirkkonen@eskilstuna.se Närvarande Mikael Edlund

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Handikapprådet Datum Sid (11)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Handikapprådet Datum Sid (11) 2008-12-04 1 (11) Plats och tid Högalidshemmet, salongen. Kl 13.30 16.20 ande Anna Gustavsson, ordf, ON Arne Johansson, v ordf SRF Ingvar Malmström, HLR Gun Arhag, Reumatikerför Yvonne Gustavsson, HRF

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Typ av sammanträde Styrelsemöte Sammanträdesdatum 2013-06-12 Tid 13.00 16.00 Handikappalliansen, Hantverksgatan 43 Nyköping. Viola Pettersson + ass

Typ av sammanträde Styrelsemöte Sammanträdesdatum 2013-06-12 Tid 13.00 16.00 Handikappalliansen, Hantverksgatan 43 Nyköping. Viola Pettersson + ass Sida 1 av 8 SÖRMLAND PROTOKOLL 06/2013 Typ av sammanträde Styrelsemöte Sammanträdesdatum 2013-06-12 Tid 13.00 16.00 Plats Handikappalliansen, Hantverksgatan 43 Nyköping Närvarande: Bo Erixon Helge Andersson

Läs mer

Anneli Karlsson, sekreterare. Anneli Karlsson. Sten Fransson

Anneli Karlsson, sekreterare. Anneli Karlsson. Sten Fransson Sammanträdesprotokoll 1 (13) Plats och tid Biblioteket, Arvika, kl. 13.30 15.30 Beslutande ledamöter Sten Fransson, ordförande (S) Börje Wahlund (M), ersättare för Lena Kandergård (S) Bertil Nilsson (HSO)

Läs mer

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Handikappråd 2013-09-03 15 (24) Plats och tid Kommunhuset, Vingåker, den 03 september 2013, klockan 17.00-19.30 Beslutande Anneli Bengtsson, socialnämnden, ordf Bo Sävhammar, socialnämnden Marie-Louise

Läs mer

Sessionssalen Stadshuset, kl 15:00-16: 30

Sessionssalen Stadshuset, kl 15:00-16: 30 Kommunala Handikapprådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(12) Plats och tid Sessionssalen Stadshuset, kl 15:00-16: 30 Beslutande ledamöter Åsa Bergkvist ordförande, vård- och omsorg Monika Utter, vård- och omsorg

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum Sida Funktionshindrades samarbetsråd 2009-02-23 1-6

KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum Sida Funktionshindrades samarbetsråd 2009-02-23 1-6 KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum Sida Funktionshindrades samarbetsråd 2009-02-23 1-6 Plats och Tid Stadshuset 9:30-12:00 Beslutande Kurt Svensson, ordförande Bengt Petersson, DHR Bror Jordansson, RMR

Läs mer

Politiskt program med åtgärder för personer med funktionsnedsättning

Politiskt program med åtgärder för personer med funktionsnedsättning Politiskt program med åtgärder för personer med funktionsnedsättning Fastställt av kommunfullmäktige 2010-06-17 102 2 Inledning Kommunstyrelsen beslutade i augusti 2009 att uppdra åt beredningen för Vuxenfrågor

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala handikapprådet Datum Sid (17)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala handikapprådet Datum Sid (17) 2011-02-17 1 (17) Plats och tid Senioren, stora sammanträdesrummet Hässleholm 13.30-15.00 ande Förtoendevalda: Anna Gustavsson (kd) ordförande, ON Irene Nilsson (s) ON Peter Groth (mp) BN Ernst Herslow

Läs mer

Organ: Kommunala Funktionshinderrådet AU. Tid: Tisdagen den 2 februari 2016, kl. 13:30-17:00

Organ: Kommunala Funktionshinderrådet AU. Tid: Tisdagen den 2 februari 2016, kl. 13:30-17:00 PROTOKOLL Organ: Kommunala Funktionshinderrådet AU Tid: Tisdagen den 2 februari 2016, kl. 13:30-17:00 Plats: Mötesrummet i biblioteket, Kinna Närvarande: Janåke Sjöquist, HSO, ledamot Kicki Staffas, Neuro,

Läs mer

Tinna Forsling, kommunstyrelsekontoret May-Britt Waghorn, vård- och serviceförvaltningen

Tinna Forsling, kommunstyrelsekontoret May-Britt Waghorn, vård- och serviceförvaltningen Handikapprådet 2006-02-15 Plats och sammanträdestid Beslutare Kommunhuset onsdagen den 15 februari 2006, kl. 13.15-15.30 Maud Sundquist, Astma- och Allergiföreningen, ordf. Lena Åhlin, s Ritva Sunnanå-Ericson,

Läs mer

Tid och plats: Klockan , Stöd- och serviceenheten, Ö Kaserngatan 6, Kristianstad

Tid och plats: Klockan , Stöd- och serviceenheten, Ö Kaserngatan 6, Kristianstad Kommunala Rådet för 2010-04-08 Funktionsnedsatta Tid och plats: Klockan 13.15 15.45, Stöd- och serviceenheten, Ö Kaserngatan 6, Kristianstad Beslutande Bo Silverbern (m) ordförande Barbro Kärrstrand (fp)

Läs mer

176 Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut enligt Lagen om stöd och service, LSS, kvartal 1 2015 (KSKF/2015:5)

176 Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut enligt Lagen om stöd och service, LSS, kvartal 1 2015 (KSKF/2015:5) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2015-08-11 Sida 1(2) 176 Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut enligt Lagen om stöd och service, LSS, kvartal 1 2015 (KSKF/2015:5) Beslut

Läs mer

Kenneth Henningsson, Handikappkonsulent Carin L Andersson, Sekreterare

Kenneth Henningsson, Handikappkonsulent Carin L Andersson, Sekreterare KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET (KHR) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(6) Plats och tid Trineholme, Kristinehamns Konferens Center, 13.15-14.50 Beslutande Ledamöter Bosse Pettersson, Ordförande Inga-Lill Röhr, Överförmyndarnämnden

Läs mer

KALLELSE. Justerande:... Handikapprådet 2003-11-20

KALLELSE. Justerande:... Handikapprådet 2003-11-20 Handikapprådet 2003-11-20 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Bällstarummet, Tuna torg 1, Vallentuna torsdagen den 20 november 2003 kl 19.00. Handikappföreningarna träffas kl 18.00 Anhörig-

Läs mer

Helen Larsson, FUB för Lisen Ekdahl Astrid Strömblad, Hjä-Lungsj för Ingvar Malmström. Iréne Persson, Sekreterare. Anna-Lena Päkkilä.

Helen Larsson, FUB för Lisen Ekdahl Astrid Strömblad, Hjä-Lungsj för Ingvar Malmström. Iréne Persson, Sekreterare. Anna-Lena Päkkilä. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Plats och tid Högalid Storstugan, kl. 13.30 15.40 ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Anna Gustavsson (KD) ordförande Evert Storm, AstmAll, V ordf Irene Nilsson (S) ON Lena

Läs mer

Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig för alla.

Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig för alla. Handikappolitiskt program för Mora kommun 2011-2014 1 Inledning Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig

Läs mer

Glödlampan. hsod.se. December 2015. Innehåll detta nummer Handikappföreningarna. Besök oss på

Glödlampan. hsod.se. December 2015. Innehåll detta nummer Handikappföreningarna. Besök oss på Glödlampan December 2015 2010-02-15 SÖRMLAND Innehåll detta nummer Handikappföreningarna Sörmland 50-års Jubileum Att ta tag i inför 2016 Alla föreningar skall ha möjlighet att driva sina frågor i LRFF.

Läs mer

Tillgänglighet, Bemötande, Delaktighet

Tillgänglighet, Bemötande, Delaktighet Tillgänglighet, Bemötande, Delaktighet Politiskt program för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Beredningen för samhällets omsorger Antaget av kommunfullmäktige 2012-02-23 Alla foton kommer

Läs mer

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Tisdagen den 12 februari 2013, kl 13:00-

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Tisdagen den 12 februari 2013, kl 13:00- SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (13) r Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Tisdagen den 12 februari 2013, kl 13:00- Beslutande Laila Furskog, ordförande Sigrid Mattsson Ove Nilsson Kerstin

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 Kommunala Tillgänglighetsrådet 1 Uppdrag För att bereda personer med funktionsnedsättning medinflytande och insyn i handläggning av frågor av allmän karaktär skall finnas ett

Läs mer

Kl. 16.00 18.30. Margareta Svensson, Demensföreningen. Paragrafer 1 15. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson. Ordförande Anne-Marie Wigertz

Kl. 16.00 18.30. Margareta Svensson, Demensföreningen. Paragrafer 1 15. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson. Ordförande Anne-Marie Wigertz Plats och tid Stadshuset, Sal B Kl. 16.00 18.30 Politiker och representanter Anne-Marie Wigertz (m), ordf Hjördis Hultgren (c), ers Lilian Persson (s), ers Jim Grönman (Diabetesföreningen) Allan Häll (FUB)

Läs mer

10 förslag för bättre boende för seniorer

10 förslag för bättre boende för seniorer Socialdemokraterna i Uppsala Uppsala 2013-06-27 10 förslag för bättre boende för seniorer För oss socialdemokrater är en god äldreomsorg grundläggande för ett välfärdssamhälle. När man jobbat och kämpat

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Handikapprådets arbetsutskott Datum Sid 2008-03-13 1 (13)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Handikapprådets arbetsutskott Datum Sid 2008-03-13 1 (13) 2008-03-13 1 (13) Plats och tid Finjagatan 44, sammanträdesrum Gäddan. Kl 13.30 15.30 ande Anna Gustavsson, ordf, ON Arne Johansson, v ordf SRF Ingvar Malmström, HLR Gun Arhag, Reumatikerför Yvonne Gustavsson,

Läs mer

1 Mötets öppnande, upprop Ordförande hälsade välkommen förklarade mötet öppnat och ett upprop gjordes.

1 Mötets öppnande, upprop Ordförande hälsade välkommen förklarade mötet öppnat och ett upprop gjordes. PROTOKOLL ORGAN: Kommunala funktionshinderrådet, KFR TID: Onsdagen den 6 maj 2009 klockan 13.30 16.30 PLATS: Svansjörummet, Kommunhuset Kinna Närvarande: Karin Jageby ordförande Eva-Karin Torhem-A vice

Läs mer

Underskrifter Paragrafer Sofia Nilsson, (C)

Underskrifter Paragrafer Sofia Nilsson, (C) Sida 1 av 5 Tid och plats 28 november 2017 kl. 15.30 17.30, Kommunhuset Broby Närvarande Ledamöter Sofia Nilsson, (C), ordförande Sven-Arne Persson (S), vice ordförande Jan-Åke Lennartsson Mats-Erik Nilsson

Läs mer

Kommunala rådet för funktionshindrade

Kommunala rådet för funktionshindrade 2017-03-07 1 (8) Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal, kl. 10.00-11.45 Beslutande Från handikapporganisationerna Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Agneta Lindberg (S),

Läs mer

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer:

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer: Introduktion LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt till särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till personer med funktionshinder. Socialtjänstlagen,

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justering har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justering har tillkännagivits genom anslag Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2015-11-02, kl. 13:30-15:00 ande: Susanne Jönsson, ordförande, ledamot kommunstyrelsen Elisabeth Sandberg Kullenberg, ledamot kommunstyrelsen Hans Bengtsson,

Läs mer

Kommunala Funktionshinderrådet. Tid: Tisdagen den 7 april 2015 kl. 13:30-16:10. Örestensrummet i kommunhuset, Kinna

Kommunala Funktionshinderrådet. Tid: Tisdagen den 7 april 2015 kl. 13:30-16:10. Örestensrummet i kommunhuset, Kinna PROTOKOLL Organ: Kommunala Funktionshinderrådet Tid: Tisdagen den 7 april 2015 kl. 13:30-16:10 Plats: Örestensrummet i kommunhuset, Kinna Närvarande: Marita Johansson, SRF, ledamot Ingela Börjesson, RMR,

Läs mer

Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde den 5 april 2016

Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde den 5 april 2016 Pensionärsrådet Protokoll nr 3 2016 Sida 1 (7) 2016-04-05 Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde den 5 april 2016 Förvaltningen, Besöksrum 1. Kl. 10.00 12.00 Närvarande Rolf Lindquist ordförande

Läs mer

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi Tillgänglighet och delaktighet för alla Strategi Innehållsförteckning Inledning 3 Tillvägagångssätt 4 Tillgänglig fysisk miljö 5 Information och dialog 6 Ett samhälle för alla 7 Diarienummer: 2016/449

Läs mer

Handikappsamverkans representation till handikapprådet 4. Information från socialnämnden 5. Sammanträdestider för 2011 8

Handikappsamverkans representation till handikapprådet 4. Information från socialnämnden 5. Sammanträdestider för 2011 8 Kommunala handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Föregående protokoll 3 Handikappsamverkans representation till handikapprådet 4 Information från socialnämnden 5 Tillgänglighetspriset

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Barbro Gustavsson Evert Magnusson Gun-Lis Wärngren. Inger Andersson

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Barbro Gustavsson Evert Magnusson Gun-Lis Wärngren. Inger Andersson Nr Kommunala handikapprådet 2009-11-11 1(12) Plats och tid Melleruds kommunkontor, Bolstadsrummet klockan 13.00-16.00 Beslutande Daniel Jensen (kd) Barbro Gustavsson Evert Magnusson Gun-Lis Wärngren John

Läs mer

Ingrid Lindahl Socialkontoret, måndagen den 12 december, kl. 11.00. Paragrafer 25-35. Plats och tid Sal Stinsen, Bjurbäcksgatan, 2011-11-28, kl 13-16

Ingrid Lindahl Socialkontoret, måndagen den 12 december, kl. 11.00. Paragrafer 25-35. Plats och tid Sal Stinsen, Bjurbäcksgatan, 2011-11-28, kl 13-16 2011-11-28 1 (8) Plats och tid Sal Stinsen, Bjurbäcksgatan, 2011-11-28, kl 13-16 Beslutande Gabriela Håveland, ordförande Aina Nilsson, FUB Annelie Danielsson, medicingruppen Eva Andersson, DHR Ingrid

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred 11 september 2018 kl. 08:30-11.35 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Rosie Folkesson, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande Lars

Läs mer

Informationsbroschyr till dig som har ett funktionshinder.

Informationsbroschyr till dig som har ett funktionshinder. Informationsbroschyr till dig som har ett funktionshinder. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Lagen om stöd och service åt vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag som

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Handikapprådet Datum Sid (13)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Handikapprådet Datum Sid (13) 2007-03-06 1 (13) Plats och tid Stadshuset sammanträdesrum 1, Kl 09.00-11.00 Beslutande Ersättare Anna Gustavsson, ON, ordf, Arne Johansson, SRF vice ordf Kl 09.00-10.00 Johan Berglund, BUN Per-Ingvar

Läs mer

Minnesanteckningar. Typ av möte: Mötesdatum: Plats: Rådet för frågor kring funktionsnedsättning kl STH Jelgava

Minnesanteckningar. Typ av möte: Mötesdatum: Plats: Rådet för frågor kring funktionsnedsättning kl STH Jelgava 1 (5) Minnesanteckningar Typ av möte: Mötesdatum: Plats: Rådet för frågor kring funktionsnedsättning 2013-10-02 kl.18-20 STH Jelgava Närvarande: Elisabeth Därth ordförande, Andreas Falk 2:e vice ordförande,

Läs mer

Sessionssalen 18.30 20.30. Göran Sjögren, Kultur och Fritidsnämnden Marianne Carlson, sekreterare. Boris Svensson Rönngården 2010-

Sessionssalen 18.30 20.30. Göran Sjögren, Kultur och Fritidsnämnden Marianne Carlson, sekreterare. Boris Svensson Rönngården 2010- 2010-03-10 Sida 1 av 10 Plats och tid Sessionssalen 18.30 20.30 Beslutande Övriga deltagare Kurt Johansson NHR, vice ordförande Boris Svensson (s) Socialnämnden Kent Lodesjö (s) Plan-och byggnadsnämnden

Läs mer

Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut enligt Lagen om stöd och service, LSS (Kvartal 1 2015)

Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut enligt Lagen om stöd och service, LSS (Kvartal 1 2015) Kommunstyrelsen 2015-07-09 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2015:5 Vedad Begovic 016-710 87 58 1 (2) Kommunstyrelsen Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut enligt Lagen

Läs mer

Gruppbostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Gruppbostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Gruppbostad VAD ÄR DET? Lättläst VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Gruppbostad Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Reglemente. Kommunala handikapprådet (KHR) Antagen av kommunfullmäktige KF 67/ Reviderad av kommunfullmäktige KF 45/

Reglemente. Kommunala handikapprådet (KHR) Antagen av kommunfullmäktige KF 67/ Reviderad av kommunfullmäktige KF 45/ Reglemente Kommunala handikapprådet (KHR) Antagen av kommunfullmäktige KF 67/2008-09-29 Reviderad av kommunfullmäktige KF 45/2015-04-27 (KHR) i Degerfors kommun GRUNDER Följande lagrum föreskriver att

Läs mer

Boende former enligt LSS

Boende former enligt LSS FUB ordnade en paneldebatt om boende den 21 oktober. Här är noteringar från debatten. I panelen ingick följande personer. Rolf Södervall Harald Strand Emanuel Mörk Peter Rinman Tomas Eriksson Ulf Uddsten

Läs mer

Protokoll Skärholmens råd för funktionshinderfrågor

Protokoll Skärholmens råd för funktionshinderfrågor Protokoll Sida 1 (5) Protokoll Skärholmens råd för funktionshinderfrågor Tidpunkt: 2016-09-16, kl. 10.00 12.00 Lokal: Norrholmen,, plan 7. Lotta Rosenström Ordförande Mikael Erdefelt Justerare Närvarande:

Läs mer

Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Vem har rätt till LSS För att ha rätt till LSS-insatser måste din funktionsnedsättning omfattas av någon av följande punkter, vilket

Läs mer

Handikappolitiskt program

Handikappolitiskt program SORSELE KOMMUN 1 (1) Handikappolitiskt program SORSELE KOMMUN Handikappolitiskt program 2 (2) INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING...3 Vad är ett handikappolitiskt program...3 Vad är handikapp...3 MÅLSÄTTNING

Läs mer

Sammanträdesdatum Paragrafer Sid Pensionärsrådet (6) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl

Sammanträdesdatum Paragrafer Sid Pensionärsrådet (6) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl Pensionärsrådet 2010-09-15 17-24 1(6) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl 13.30 16.00 Ordinarie ledamöter Tjänstgörande ersättare Närvarande ersättare Sören Bertilsson, ordförande, landstinget Gunnar

Läs mer

Kenneth Henningsson, Handikappkonsulent Carin L Andersson, sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 85-102 Carin L Andersson

Kenneth Henningsson, Handikappkonsulent Carin L Andersson, sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 85-102 Carin L Andersson KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET (KHR) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(6) Plats och tid Stora Björn, Nya Kyrkogatan 21, 13.00-14.20 Beslutande Ledamöter Bosse Pettersson, Ordförande Gert Cordes, Miljö- och byggnadsnämnden

Läs mer

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättighet

Läs mer