Lingonets. kvalitetsredovisning. 2010/2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lingonets. kvalitetsredovisning. 2010/2011"

Transkript

1 Lingonets kvalitetsredovisning. 2010/2011

2

3 Barns inflytande. Mål från läroplanen: Förskolan ska sträva efter att varje barn - utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka sin situation. -utvecklar sin förmåga att ta ansvar för sina egna handlingar och för förskolans miljö. Våra mål. Vi vill även i år fortsätta vårt arbete med att barnen ska känna att vi bejakar deras lekar och intressen. Att vi kan vara spontana och flexibla när tillfälle ges. Vi vill ha barn som känner att vi lyssnar på dem och tar dem på allvar. Vi vill utmana barnen inom olika områden. Hur ska vi nå målen? Genom att vara bejakande och bygga vidare på deras lekar och idéer. Vi vill fortsätta med våra åldersgrupper men även vara spontana och flexibla för att barnen ska kunna fortsätta sin lek länge. Genom att hela tiden tänka på miljöns utformning, så den bäst fångar upp barnens lek. Vi vill se på resultatet i juni 2011.

4 Hur gjorde vi? Vi har varit bejakande och nappat på deras ideér och förslag. Vi har delat oss i smågrupper och varit väldigt flexibla med vilka som ingått i gruppen. De har fått leka länge och vi har stöttat och försökt utveckla leken tillsammans med dem. Vi har tagit hänsyn till deras önskemål och smak i matsituationen, de får äta det de vill, så länge det räcker till alla. Vi har ätit i lugn och ro, samtalat och tagit tillvara den stunden att ha ett bra samspel med varandra. När vi äter och ska lägga barnen har vi varit väldigt noga med att inte stressa till allas gagn. Resultat: Vad blev det av det vi gjorde och hur vet vi det? Barnen är mer entusiastiska för de vet att vi oftast säger ja! till deras önskemål. Barnen leker bra,men det krävs att vi är uppdelade genomtänkt så att alla känner sig trygga. Vi försöker vara flexibla för det blir roligare och spontanare tillsammans med små barn. Mycket tid har dock lagts på punktbevakning av barn som har bitits och rivits. Matstunden och läggningen upplevs av alla som mycket positiv nu. Vi tror att barnen känner att vi tar dem på allvar för de frågar mer nu och har mer önskemål. Bedömning: 5 Målet är nära. Analys: Varför blev det som det blev? Vi tänker på att vara bejakande och flexibla och ta tillvara barnens önskemål. Att de ska få uttrycka sig och göra sin röst hörd.

5 Vi hade alla upplevt matsituationen och läggningen som stressig för både barn och personal och vi behövde få en förändring. Åtgärder förutveckling: Hur går vi vidare? Vi fortsätter vara bejakande och funderar på hur våra små kan få ännu mer inflytande och ansvar.

6 Utveckling och lärande. Mål från läroplanen: Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin identitet och känner trygghet i den. utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära. Utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga. Våra mål: Vi vill jobba vidare och låta barnen möta grundfärgerna på ett lekfullt sätt. Sista maj ska alla barn känna till grundfärgerna. Vi vill fortsätta införliva matematiken på ett lustfyllt roligt sätt. Sista maj ska alla barn känna till 0-3. Vi vill fortsätta miljötänket med vår kompost. maskar och gråsuggor. Sista Maj ska alla barn känna till komposten, maskar. gråsuggor,tusenfotingar mm. Barnen ska få prova på lite olika skapande tekniker, matte, språk rytmik, musik, motorik mm. på ett roligt sätt i vårt tema : BOLLAR. Hur ska vi nå målen?

7 Göra färgtunnlar färdigt. Prata om färger, måla mycket, göra bollar i olika färger. Brainstorma om bollar, söka i böcker, på nätet mm. för att utmana barnen på olika sätt. Vara lyhörda för barnens intresse för bollar. Följa deras lekar och introducera olika slags bollar. Låta dem utforska likheter, olikheter, tyngd, form, färg,struktur, räkna bollar mm. Hitta bollmusik, göra bollsånger, leka bolllekar. Tillverka bollar i olika material. Hur gjorde vi? Vi har gjort färgtunnlarna färdigt: röd, gul, grön, blå. Vi har pratat färger, målat mycket.. I temat BOLLAR har vi gjort bollar i papier maché som vi har målat. Vi har sjungit och lyssnat på bollsånger. Vi har gjort gympa med olika rörelser. bl.a bolla, bolla Vi har köpt in bollar i alla möjliga modeller som barnen har haft tillgång till hela tiden. Vi har ordnat bollhav i vår läsebassäng. Barnen har lekt med, räknat, känt på, kastat, rullat och upplevt bollar på många olika sätt. De har rullat bollar i play doh lera och gjort bollkakor. Siffror och bokstäver finns runt barnen i deras innemiljö och vi har tagit tillfället i akt när barnen har visat intresse. Maskar, gråsuggor och tusenfotingar har varit väldigt

8 populärt och barnen och vi har tittat på dem både ute och inne. Resultat: Vad blev det av det vi gjorde och hur vet vi det? Alla barn har kommit i kontakt med röd, gul, grön och blå och siffrorna 0-3. Allt finns i vår innemiljö. Inom temat BOLLAR har rymts matte, språk,naturvetenskap, teknik, fysik, rytmik, musik mm. Barnen gillar verkligen bollar och leker med dem dagligen. De är mycket bra att träna samarbete med,för de lite större barnen. Barnen känner till komposten och är intresserade av att följa med och mata den med fruktskal. De pratar mycket om småkryp och intresserar sig väldigt mycket för naturen. Gympan som vi körde dagligen ett tag var verkligen efterfrågad av barnen och de utvecklade sina rörelser och sin fantasi där. Vi kunde kanske ha jobbat ännu mer under temat: Bollar. Bedöming: 5 Målet är nära. Analys: Varför blev det som det blev? Gympa, bollar, småkryp intresserar små barn och alla har varit entusiastiska. Vi hade kanske kunnat jobba ännu mer med det, men arbetet med att få barnen trygga och

9 förhindra bett och konflikter har tagit sin tid. Personalbyte och ny personal har också krävt sin tid, att lära känna alla. Åtgärder för utveckling: Vi vill tillsammans med barnen hitta ett nytt tema som inspirerar till lärande och utveckling. Vi vill ha samma tema i hela huset. För att kunna inspirera varandra och få nya infallsvinklar. Vi vill fortsätta att ha bokstäver, siffror, färger i barnens innemiljö. Vi kanske kan komma på ett sätt att utveckla miljötänket och komposten.

10 Normer och värden. Mål från läroplanen: Förskolan ska sträva efter att varja barn utvecklar Förståelse för att alla männinskor har lika värde oberoende av social bakgrund och oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionsnedsättning. Respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö. Våra mål: Vi vill att barnen ska respektera och hjälpa varandra. Ta lite ansvar för att deras kläder kommer på rätt plats. Vara rädda om förskolans saker och miljön. Ska vara klart 1 Maj Barnen ska kunna förhandla med varandra. Få en ökad samsyn mellan oss pedagoger. Ha en bra atmosfär i gruppen där alla uppskattas för den de är. Hur ska vi nå målen? Vi ska gå in i smågrupper och i god tid. Uppmuntra och lotsa barnen till att plocka ihop sina kläder och skor själva. Städa och sortera leksaker ihop med barnen. Fortsätta att titta på innemiljön för att göra den lätt att hålla iordning på. Visa respekt för alla,även smådjur. Hejda oss lite och se vad barnen kan ifråga om att förhandla med varandra. Vi pedagoger ska fortsätta diskutera värdegrund, bemötande, barns sociala utveckling mm.

11 Vi ska ha ett roligt tema i gruppen i gruppen med olika utmaningar och gemensamma aktiviteter som skapar en vi anda.

12 Hur gjorde vi? Vi delade oss i smågrupper i de olika rummen och gick ofta ut och in i olika omgångar. Vi uppmuntrade barnen att hjälpa varandra och plocka ihop sina egna kläder på rätt plats. Vi har städat och plockat iordning tillsammans med barnen och ibland har vi fått göra det själva. Vi har tittat och samtalat om våra småkryp som vi har i ett akvarie inne. Vi har letat efter maskar och andra småkryp. Barnen har fått träna på att förhandla och lösa konflikter. Vi är rädda om förskolans saker och hoppas att barnen uppfattar det. Vi har lagt mycket tid på att punktmarkera barn som har bitits och rivits. Vi har hela tiden försökt vara före och avstyra och rädda de små. Vi har haft kontakt och stöttning av specialpedagog. Vi pedagoger har inte diskuterat värdegrund, bemötande mm. på något formellt sätt. Det har varit mer det dagliga pratet och reflektionerna. Vi har haft temat BOLLAR som gemensam nämnare. Vad blev resultatet av det vi gjorde och hur vet vi det? Det blir lugnare och tryggare med smågrupper. Barnen får mer uppmärksamhet och kvalitetstid att göra sin röst hörd och bli lyssnad på av både kompisar och oss. Respekten för småkryp har stärkts genom deras stora intresse för gråsuggor, maskar och tusenfotingar. Barnen tycker det är roligt att hjälpa varandra och försöker så gott det går att ställa sina skor på rätt plats. Vi försökte att få barnen mer delaktiga i städning och undanplockning men de kan inte, vill inte, någon annan får göra det! Innemiljön upplever vi är enkel att hålla iordning på. Att lära sig förhandla och lösa konflikter är något som ständigt är under process på en småbarnsavdelning och vi försöker lära oss att våga låta barnen försöka själva. Med hjälp av specialpedagogen fick vi

13 en lösning på bitandet och en tryggare barngrupp. Samsynen mellan oss pedagoger har stått stilla. Barnen och vi har haft roligt och känt gemenskap med temat: BOLLAR. Bedömning: 4 Arbetet har påbörjats och vi är på god väg mot målet. Analys varför blev det som det blev? När barnen har hjälpt varandra eller bemött varandra på ett positivt sätt har vi visat hur mycket vi uppskattar det och uppmuntrat det. Vi har föregått med gott exempel och haft en positiv anda. Att städa och plocka undan struntas ofta i för det är något annat som lockar. T. ex. gå ut. Att hänga upp sina kläder själv är inte lätt när man är liten och inte når upp. Men skorna klarar de oftast. Småkrypen har lärt barnen väldigt mycket om empati, naturvetenskap, matematik, språk mm. Deras intresse har ju varit väldigt stort för allt smått liv i naturen. Och vi har givetvis bejakat, uppmuntrat och utmanat dem. I en stor barngrupp blir en del barn stressade och andra avundsjuka, detta kanske utlöser bitandet och kränkande av de små. Kanske har mycket ny personal också påverkat barngruppen. Arbetet med samsyn har stått stilla eftersom vi har haft mycket ny personal under vårterminen. BOLLTEMAT har varit uppskattat och roligt, för alla gillar ju bollar. Åtgärder för utveckling Hur går vi vidare? Vi fortsätter med vår positiva anda och lyssnar på barnen och visar på lösningar om det behövs.

14 Vi ska försöka göra städning och undanplockning i sig till en rolig lek. Vi pratar inte om vad vi ska göra efteråt. utan koncentrerar oss på hur vi ska få barnen delaktiga i leken. Kanske kan vi sänka ner deras hyllor så att de kan nå krokarna bättre. Småkryp kommer vi att jobba med så länge det finns intresse för det ger så väldigt mycket. Vi kommer att fortsätta jobba med flexibla smågrupper. Vi vill lära oss mer om barns konfliktlösning och förhandling med varandra. Vi vill jobba mer med samsynen mellan oss pedagoger på ett mer formellt sätt. Samverkan med förskoleklassen-fritids - Skola. Mål från läroplanen: Arbetslaget ska utbyta kunskaper och erfarenheter med personalen i förskoleklass, skola och fritidshem och samverka med dem. Våra mål: Vi vill att barnen ska känna sig trygga med skolgården, personalen och skolbarnen. Att de längtar och ser fram emot att börja skolan. Att vi utbyter lite erfarenheter med varandra. Att alla barn ska ha varit på skolgården innan 1 juni 2011.

15 Hur ska vi nå målen? Vi pratar om skolan - fritids i positiva ordalag, berättar om den och hälsar på skolbarnen och personalen. Låter barnen leka på skolgården ibland och träffa sina syskon och vänner, kanske prata med personalen. Vi äter i matsalen när det är lov ibland, och pratar med kökspersonalen samt tackar för maten. Hur gjorde vi? Vi har lekt ganska ofta på skolgården, så barnen får en naturlig kontakt med skolbarn och skolpersonal. Resultat: Vad blev det av det vi gjorde? Det känns naturligt att gå till skolgården och leka. Det gör vi titt som tätt även med de minsta. Bedömning: 6 Målet är uppnått. Analys: Vi är mer bejakande och ser det som mer naturligt att även de små barnen bekantar sig med skolans miljö. Åtgärder för utveckling: Hur går vi vidare? Vi fortsätter att bekanta oss med skolans miljö i samma utsträckning.

16 Förskola- hem. Mål från läroplanen: Arbetslaget ska föra fortlöpande samtal med barnens föräldrar om barnets trivsel, utveckling och lärande både i och utanför förskolan samt genomföra utvecklingssamtal. Våra mål. Vi vill visa bra bilder mer ur barnens perspektiv. Hitta en form för mer kontinuitet med fotoramen. Vi vill ha en nystart för barnens boklån med föräldrarna. Vi ska jobba fram en ny form för föräldrarsamtal innan Maj Vi vill att alla barn ska ha en pekbok med bilder på barnets värld.( familj, hus, djur, släktingar, leksaker mm.) Hur ska vi nå målen: Köpa in en ny kamera med bra kvalitet. Söka litteratur om fotografering. En pedagog ansvarar för fotoramen. Boklånekassar görs av föräldrarna på vårt föräldrarmöte i Oktober. Detta hoppas vi ska bli en nystart. I maj ska alla barn låna böcker från förskolan. Undersöka möjligheten att läsa en bok eller lyssna på ett föredrag om föräldrarsamtal- utvecklingssamtal. Föra pedagogiska samtal utifrån detta.

17 I Maj ska vi ha en gemensam modell för föräldrarsamtalen. Pekböcker ska göras i samarbeta med föräldrarna vid inskolningen. Hur gjorde vi? En ny kamera köptes in. Någon litteratur om fotografering har inte lästs. En del bilder har vi visat i fotoramen. Boklånekassar har gjorts till alla barn av deras föräldrar. Två av personalen har gått en föreläsning om professionellt förhållningsätt till föräldrar. De pedagogiska samtalen om detta och den nya modellen för föräldrarsamtal är flyttad till höstterminen Pekböckerna är påbörjade men alla har vi inte hunnit göra. Vad blev resultatet av det vi gjorde och hur vet vi det? Vi har en bättre kamera att ta bilder med, Vi har fortfarande ingen riktig kontinuitet med fotoramen och ingen som ansvarar för den. Vi har inte förkovrat oss i fotografering. Två personal blev inspirerade av föreläsningen professsionellt förhållningsätt till föräldrar Pekböckerna är inte klara. Boklåningen har inte blivit den nystart som vi hoppades på. Endast några få barn har lånat böcker. Bedömning: 3 Vi har enats om hur vi ska arbeta mot målet. Analys: Varför blev det som det blev?

18 Vi har haft mycket ny personal och inte riktigt hittat våra roller och ansvarsfördelning. Vi har lagt mycket tid på att få trygga barn i barngruppen, med en hel del barn som bitits och rivits. Det var endast två personal som fick gå föreläsningen. Framtagandet av en ny modell för föräldrarsamtal flyttades fram eftersom arbetet med Läroplansimplementeringen tar en del tid. Pekböckerna har inte gjorts klara, då vi inte har fått bilder från föräldrarna. Boklåningen har inte tagit fart trots nya boklånekassar. Vi tror att föräldrar har många egna böcker hemma och inte efterfrågar boklån. Åtgärder för utveckling- hur går vi vidare? Vi vill hitta en kontinuitet med fotoramen och en ansvarsfördelning. Vi vill hitta en ny form för pedagogisk dokumentation. Kanske för hela gruppen och vem som har ansvar för den. Kameran behöver ett batteri till att varva med. Vi låter boklånen vara då vi har försökt i så många år. Vi ska låna ut kameran till föräldrarna så att de kan ta kort hemma. Vi hoppas att alla kan gå föreläsningen och ser fram emot att arbeta fram en ny modell för föräldrarsamtal.

19 Våra mål i svenska. Vi vill att barnens miljö ska innehålla språket på många olika plan. Vi vill att barnen ska uppleva hur man använder sig av språk och skrift för att förmedla sig med varandra. Vi vill leka med och utforska språket så att barnen får en nyfikenhet och vill lära sig mer. Vi vill att barnen ska omges av sånger, ramsor,rytmik och musiksom stärker deras språkliga förmåga. Hur når vi våra mål? Bokstäver,ord, siffror på golv, väggar, stolar mm. Lek med namnlappar, träbokstäver, spel, små pekböcker med bild och text och knasiga ramsor som barnen gillar. En mysig läsebassäng där man kan dra sig undan och läsa i lugn och ro vill vi köpa in. Vi pedagoger ska använda ett nyanserat och lekfullt språk. Vi ska tänka på att lyssna på och samtala med barnen - låta alla komma till tals. Mycket musik, rytmik, rörelse där de lär med kroppen varje dag. Barnen ska se, och gärna härma oss när vi använder dator, skriver och antecknar mm. och få en förståelse för språkets användningsområden. Vi vill ha språkglädje!

20 Ska vara klart i maj Hur gjorde vi? Vi har fixat bokstäver, siffror, färger mm. i barnens miljö, på golv väggar stolar mm. Vi har skaffat en läsebassäng där vi kan dra oss undan och läsa i lugn och ro. Vi har haft sång, musik, gympa där de har lärt med hela kroppen varje dag. Vi har läst ramsor vid matbordet varje dag. Vi har försökt använda ett nyanserat och lekfullt språk. Vi har börjat på barnens pekböcker. Vi har försökt lyssna på och samtala med barnen ur deras perspektiv. Resultat: Vad blev det av det vi gjorde och hur vet vi det? Barnen tycker det är roligt med bokstäver och siffror och man får ta tillvara på de stunder som ges när barnen intresserar sig. När det finns inbyggt i deras miljö kommer de stunderna oftare och det blir mer naturligt. Några träbokstäver har inte inhandlats. Gympan har varit väldigt uppskattad av barnen. De har pekat på cdspelaren och önskat att få gympa och dansa. Eftersom vi skriver använder dator mm. bland barnen, blir de naturligt nyfikna på skriftspråket. Bedömning: 4 Arbetet har påbörjats och vi är på god väg mot målet.

21 Analys: Varför blev det som det blev? Det blev inte av att köpa träbokstäver. Barnen har en naturlig nyfikenhet på bokstäver och siffror och det gäller att ta tillvara på det tidigt. Rörelseglädjen i gympan och att vi vuxna var med och visade gjorde att den blev så uppskattad. Åtgärder för utveckling: Träbokstäver ska inhandlas, och sättas upp på väggen. Vi ska fortsätta vårt arbete med siffror och bokstäver i barnens miljö. Vi ska fortsätta med gympan och kanske utveckla den. Vi ska fortsätta med ramsor vid olika tillfällen. Vi ska utveckla vår dokumentation och barnens pekböcker. Pedagogerna på Lingonet Juni 2011.

22

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården Sid 1 (13) Handlingsplan för Nya Lurbergsgården X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan

Läs mer

Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM

Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM Arbetslaget skall föra fortlöpande samtal med barnens föräldrar om trivsel, utveckling och lärande både i och utanför förskolan

Läs mer

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014 2011-10-31 Sid 1 (11) Handlingsplan för Valbo förskoleenhet Förskola Markheden Avdelning solen 2013/2014 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (11) 2.1 NORMER

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola 1(7) Lokal arbetsplan Lövåsens förskola 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 4 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och

Läs mer

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området NORMER OCH VÄRDEN Varje enhet har ett väl fungerande och förebyggande likabehandlingsarbete och en väl dokumenterad likabehandlingsplan

Läs mer

Blåbärets Kvalitetsredovisning

Blåbärets Kvalitetsredovisning Blåbärets Kvalitetsredovisning ht-2011/vt-2012 Sammanställt av: Maria Henriksson Normer och värden. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar.. Förskolan

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Junibacken Nyckelpigan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T 2011-10-17 Sid 1 (14) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelningen Gula 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (14) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan För Gröna Markhedens förskola 2014/2015 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017.

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer

Lingonets kvalitetsredovisning Normer och värden.

Lingonets kvalitetsredovisning Normer och värden. Lingonets kvalitetsredovisning Normer och värden. Mål från läroplanen: Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja

Läs mer

Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014

Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

Arbetsplan. Lillbergetsförskola avd /2015. Barn och utbildning

Arbetsplan. Lillbergetsförskola avd /2015. Barn och utbildning Arbetsplan Lillbergetsförskola avd 5 2014/2015 Barn och utbildning 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet

Läs mer

Sida 1(8) Lokal arbetsplan. Skåpafors förskola

Sida 1(8) Lokal arbetsplan. Skåpafors förskola 1(8) Lokal arbetsplan Skåpafors förskola 2011/2012 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 4 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 5 2.4 Förskola och

Läs mer

Arbetsplan. KILSMYRANS förskola 2014/2015. Barn och utbildning

Arbetsplan. KILSMYRANS förskola 2014/2015. Barn och utbildning Arbetsplan KILSMYRANS förskola 2014/2015 Barn och utbildning 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och

Läs mer

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Nyckelpigan Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Normer och värden Avsnittet Normer och värden i läroplanen handlar om att vi som personal ska se till att barnen får träna sig i att förstå att man

Läs mer

Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014

Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden Avdelning Gröna 2015/2016

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden Avdelning Gröna 2015/2016 2011-05-30 Sid 1 (16) Handlingsplan för Valbo förskoleenhet Förskola Markheden Avdelning Gröna 2015/2016 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (16) 2.1 NORMER

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk omsorg i Tranås kommun

Arbetsplan för Pedagogisk omsorg i Tranås kommun FAMILJEDAGHEM/ FAMILJEFRITIDSHEM Arbetsplan för Pedagogisk omsorg i Tranås kommun Innehåll 1. Förord... 3 2. och riktlinjer... 4 2.1 Normer och värden... 4 2.2 Utveckling och lärande... 5 2.3 Barns inflytande...

Läs mer

Handlingsplan. Storhagens förskola 2015/2016

Handlingsplan. Storhagens förskola 2015/2016 Handlingsplan Storhagens förskola 2015/2016 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga

Läs mer

Arbetsplan. Killingens förskola

Arbetsplan. Killingens förskola Arbetsplan Killingens förskola 2016-2017 Inledning Killingen är förskola med endast en avdelning som utgörs av 24 barn i åldrarna 1-5 och 5 pedagoger samt en kock som tillagar lunch och mellanmål. Förskolan

Läs mer

Lingonets pedagogiska planering 2013/2014.

Lingonets pedagogiska planering 2013/2014. Lingonets pedagogiska planering 2013/2014. Normer och värden. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö. Vi vill i vårt tema införliva empati

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Arbetsbeskrivning för

Arbetsbeskrivning för Arbetsbeskrivning för HT 2011 VT 2012 Arbetsbeskrivning Mästerkatten HT-11 VT-12 Barn: 5 4 3 2 1 Pojkar Flickor 0 2010 2009 2008 2007 2006 Personal: Namn Arbetstid Utbildning Jonas 100 % Förskollärare

Läs mer

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Senast uppdaterad mars 2010 1. Verksamhetsplan för Vasa Neon Förskola 1.1 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

Handlingsplan för. Guldsmedens förskola 2014/2015. Lådbilen Grön

Handlingsplan för. Guldsmedens förskola 2014/2015. Lådbilen Grön 2014-06-05 Sid 1 (10) Handlingsplan för Guldsmedens förskola 2014/2015 Lådbilen Grön X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (10) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Skriven av Elisabeth Fors, Ulrika Söderström Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utveckla öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar.

Läs mer

Handlingsplan för. Brynäs-Nynäs förskoleenhet. Förskola Hammargården 2011/2012

Handlingsplan för. Brynäs-Nynäs förskoleenhet. Förskola Hammargården 2011/2012 2011-10-17 Sid 1 (19) Handlingsplan för Brynäs-Nynäs förskoleenhet Förskola Hammargården 2011/2012 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (19) 2.1 NORMER OCH

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten Inledning: Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Igelkottens

Läs mer

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bjo rnens fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Gäller till: 2018-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Förskoleavdelningen Kvalitetsredovisning 2016-2017 Organisation Avdelning: Gullvivan Antal barn: 16 Åldersfördelning: 2014: 6. 2015: 8. 2016: 2 Antal pojkar: 10 Antal flickor: 6 Antal flerspråkiga barn:

Läs mer

Handlingsplan för Markhedens Förskola GULA 2012/2013

Handlingsplan för Markhedens Förskola GULA 2012/2013 2011-10-17 Sid 1 (13) Handlingsplan för Markhedens Förskola GULA 2012/2013 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avdelning Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019

Läs mer

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER GENERELL KARAKTÄR FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE MÅL Målen anger inriktningen på förskolans arbete och därmed

Läs mer

Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014

Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Östangården 2014-2015

Lokal Arbetsplan för Östangården 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Östangården 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. FörskolanVillekulla. Avdelning Masken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. FörskolanVillekulla. Avdelning Masken Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 FörskolanVillekulla Avdelning Masken Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen

Läs mer

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Hösten 2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Arbetsplan Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Örsängets förskola Örsängets förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi lägger stor vikt vid den dagliga kontakten, där vi skapar en god relation till vårdnadshavarna

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Lokal arbetsplan för Bensby förskola

Lokal arbetsplan för Bensby förskola Lokal arbetsplan för Bensby förskola 2013 2014 Lokal arbetsplan för Bensby förskola 2013 2014 Bensby förskola erbjuder ca 70 platser till barn i åldrarna 1-6 år. Verksamheten bedrivs i en huvudbyggnad

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Furuby förskola 2013/14

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Furuby förskola 2013/14 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Furuby förskola 2013/14 Arbetet med likabehandlingsplanen regleras i två regelverk: Diskrimineringslagen och 14 a kap, i skollagen Syftet med detta är

Läs mer

Arbetsplan för Parkens Förskola

Arbetsplan för Parkens Förskola Arbetsplan för Parkens Förskola Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar för att

Läs mer

Handlingsplan. Storhagens förskola. Ht16/Vt17

Handlingsplan. Storhagens förskola. Ht16/Vt17 Handlingsplan Storhagens förskola Ht16/Vt17 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra

Läs mer

Handlingsplan för. Tallåsgårdens förskola 2012/2013

Handlingsplan för. Tallåsgårdens förskola 2012/2013 2012-06-27 Sid 1 (10) Handlingsplan för Tallåsgårdens förskola 2012/2013 I detta dokument kan du som besökare eller vårdnadshavare läsa om hur hela Tallåsgården tillsammans arbetar för att säkerställa

Läs mer

Handlingsplan för. Trollgårdens förskola 2013/2014

Handlingsplan för. Trollgårdens förskola 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan för Trollgårdens förskola 2013/2014 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 2 2. Mål och riktlinjer sida 3 2.1 Normer och värden sida 3 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Sparvens & Skatans Utvecklingsplan

Sparvens & Skatans Utvecklingsplan Sparvens & Skatans Utvecklingsplan Utveckling och lärande Den pedagogiska verksamheten ska genomföras så att den stimulerar och utmanar barnets utveckling och lärande. Miljön ska vara öppen, innehållsrik

Läs mer

Rubinens förskola. Lek är utveckling och barnets arbete. Genom lek utvecklar barn sin fantasi och. problem eller konfl ikter.

Rubinens förskola. Lek är utveckling och barnets arbete. Genom lek utvecklar barn sin fantasi och. problem eller konfl ikter. Rubinens förskola Lokal arbetsplan Lek är utveckling och barnets arbete. Genom lek utvecklar barn sin fantasi och kreativitet. Här lär de sig att själva lösa problem eller konfl ikter. Ylva Ellneby Rubinen

Läs mer

Lokal Arbetsplan för VALEN

Lokal Arbetsplan för VALEN Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för VALEN 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Lokal arbetsplan. för. Nallens Förskola

Lokal arbetsplan. för. Nallens Förskola Lokal arbetsplan för Nallens Förskola En lokal arbetsplan beskriver vilken vision och vilka mål förskolan har inom varje målområde i läroplanen. Planen beskriver också hur förskolan tänker sig arbeta för

Läs mer

Förskolans Arbetsplan 2016/2017

Förskolans Arbetsplan 2016/2017 Förskolans Arbetsplan 2016/2017 Avdelning Fantasiresan Stigens Friskola Innehållsförteckning Fokus under 2016-2017 Åtgärder enligt föregående utvärdering Mål och riktlinjer Normer och värden Utveckling

Läs mer

Arbetsplan 2018/2019. Sjöängens förskola. Avdelning Lingon. Förskolechef Thomas Edström. Upprättad Utvärderad:

Arbetsplan 2018/2019. Sjöängens förskola. Avdelning Lingon. Förskolechef Thomas Edström. Upprättad Utvärderad: Sjöängens förskola Avdelning Lingon Förskolechef Thomas Edström Upprättad 2018-09-13 Utvärderad: 2019-05-17 5.1. Normer och vä 1. NORMER OCH VÄRDEN Förskolans mål Vi strävar efter: att varje barn utvecklar

Läs mer

Gruppens sammansättning 19 barn 4 barn födda barn födda barn födda 2015

Gruppens sammansättning 19 barn 4 barn födda barn födda barn födda 2015 Arbetsplan för Snöflingan 2016/2017 På Snöflingan arbetar vi alltid utifrån läroplanen, den finns med som en röd tråd i allt vi gör och planerar. Eftersom vi har en ny grupp med ny personal och många nya

Läs mer

Verksamhetsplan för förskolan Pelikanen 2013/2014

Verksamhetsplan för förskolan Pelikanen 2013/2014 Verksamhetsplan för förskolan Pelikanen 2013/2014 Prioriterade områden 2013/2014 Med utgångspunkt utifrån måluppfyllelse och angivet uppdrag prioriteras följande åtgärder Ökat fokus på barns skriftspråk,

Läs mer

UTBILDNING KVALITET & UTVECKLING

UTBILDNING KVALITET & UTVECKLING Läsåret 2016-2017 UTBILDNING KVALITET & UTVECKLING Barns inflytande Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka

Läs mer

Senast uppdaterad: april Kristina Westlund

Senast uppdaterad: april Kristina Westlund Senast uppdaterad: april 2016 Kristina Westlund kristina.westlund@malmo.se 0708-133376 Innehåll ANALYSSTÖD FÖRSKOLA... 3 2.1 Normer och värden... 4 2.2 Utveckling och lärande... 4 2.3 Barns inflytande...

Läs mer

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 1. FÖRSKOLEENHETERNAS RESULTATREDOVISNING I SAMMANDRAG 1 1. NÄMNDMÅL:... 1 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan 2014/2015 Dokumentation Mål: Vårt mål med dokumentationen är att utveckla verksamheten och ge barnen bästa möjliga förutsättningar i sitt

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018 Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018 Gruppens sammansättning Vi har 11 barn, 8 flickor och 3 pojkar 2 barn födda 16 1 barn födda 15 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12

Läs mer

Funktionell kvalitet V E R K T Y G F Ö R B E D Ö M N I N G A V F Ö R S K O L A N S M Å L U P P F Y L L E L S E

Funktionell kvalitet V E R K T Y G F Ö R B E D Ö M N I N G A V F Ö R S K O L A N S M Å L U P P F Y L L E L S E Børne- og Undervisningsudvalget 2014-15 BUU Alm.del Bilag 107 Offentligt Funktionell kvalitet V E R K T Y G F Ö R B E D Ö M N I N G A V F Ö R S K O L A N S M Å L U P P F Y L L E L S E Språk och kommunikation

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017 Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017 Gruppens sammansättning Vi har 10 barn, 8 flickor och 2 pojkar 1 barn födda 15 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12 1 barn födda 11

Läs mer

Lokal arbetsplan för

Lokal arbetsplan för Lokal arbetsplan för 2013-2014 Arbets- och utvecklingsplan Arbets- och utvecklingsplan är ett redskap för det inre pedagogiska arbetet samt ett redskap för att beskriva och systematisera arbetet med Läroplanens

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Mangårdens förskola Vår grundverksamhet:

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Mangårdens förskola Vår grundverksamhet: Kvalitetsberättelse Verksamhet och datum: Mangårdens förskola 2017 Vår grundverksamhet: Lämning Vi vill att barn och föräldrar ska känna sig välkomna till Mangården. Det ska kännas tryggt att lämnas/bli

Läs mer

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012 2011-10-17 Sid 1 (13) Handlingsplan för XXX förskoleenhet FörskolanNyckelpigan 2011/2012 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Västertorps förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Sörgården 2014-2015

Lokal Arbetsplan för Sörgården 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Sörgården 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3. 2. Mål och riktlinjer sida 3 2.1 Normer och värden sida 3 2.2 Utveckling och lärande

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Arbetsplaner. Förskolan Gläntan, avd Krokodilen läsåret 2013-2014

Arbetsplaner. Förskolan Gläntan, avd Krokodilen läsåret 2013-2014 er Förskolan Gläntan, avd Krokodilen läsåret 2013-2014 Inflytande och ansvar Förskolan Gläntan/ Krokodilen Förskolan ska sträva efter att varje barn ska utveckla sin förmåga att ta ansvar för sina handlingar

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Lejonkulan

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Lejonkulan Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Lejonkulan 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande

Läs mer

Arbetsplan Violen Ht 2013

Arbetsplan Violen Ht 2013 Arbetsplan Violen Ht 2013 Normer och värden: MÅL VAD GÖRA HUR UTVÄRDERA HUR GICK DET Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar: - öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar - förmåga att ta

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Förskoleavdelningen Kvalitetsredovisning 2016-2017 Organisation Avdelning: Sörgården Antal barn: 15 Åldersfördelning:1st född 2016, 9st född 2015, 2st född 2014, 3st född 2013 Antal pojkar: 9 Antal flickor:

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor

Verksamhetsplan för Malmens förskolor Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Verksamhetsplan 2017

Verksamhetsplan 2017 Verksamhetsplan. 2017 Drakens vision Draken är en plats för gemenskap, lärande, möten och vänskap. En plats där olikheter samspelar och värden skapas. Förskolans uppdrag och verksamhet Förskolans ska lägga

Läs mer

Arbetsplan 2013-2014. Med fokus på barns lärande

Arbetsplan 2013-2014. Med fokus på barns lärande Arbetsplan 2013-2014 Med fokus på barns lärande Postadress Besöks adress Telefon Fax E-mail Skolvägen 20, 952 70 Risögrund Skolvägen 20 0923-65838 0923-65838 rison1@edu.kalix.se Förord Förskolan ska lägga

Läs mer

Handlingsplan för 2012/2013

Handlingsplan för 2012/2013 2012-06-27 Sid 1 (16) Handlingsplan för Östers förskola 2012/2013 X X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (16) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Bäckängen

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Bäckängen 1(7) Lokal arbetsplan Bäckängen 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 3 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och hem 4 Målsättning

Läs mer

Sida 1(8) Lokal arbetsplan. Mellangårdens förskola

Sida 1(8) Lokal arbetsplan. Mellangårdens förskola 1(8) Lokal arbetsplan Mellangårdens förskola 2011-2012 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 4 Mål 4 4 2.3 Barns inflytande 5 Mål 5 5 2.4 Förskola

Läs mer

Förskolan Klockarängens Arbetsplan

Förskolan Klockarängens Arbetsplan Förskolan Klockarängens Arbetsplan 1. Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer

Verksamhetsplan. Myggans förskola. Verksamhetsåret 2013

Verksamhetsplan. Myggans förskola. Verksamhetsåret 2013 Verksamhetsplan Myggans förskola Verksamhetsåret 2013 Vår verksamhet bygger på Lpfö 98 som är förskolans egen läroplan. Läroplanen innefattar förskolans gemensamma värdegrund och de övergripande mål och

Läs mer

Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014. Vår vision

Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014. Vår vision Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014 Vår vision På förskolan Solstrålen ska vi arbeta för att få trygga barn som är glada, positiva, har upptäckarglädje och trivs tillsammans med varandra och oss

Läs mer

Arbetsbeskrivning för Peter Lundhs förskola avd. Snövit ht-11/vt-12.

Arbetsbeskrivning för Peter Lundhs förskola avd. Snövit ht-11/vt-12. Arbetsbeskrivning för Peter Lundhs förskola avd. Snövit ht-11/vt-12. barn födda 2006-2010 Ur Lpfö-98, Förskolans uppdrag: Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig,

Läs mer

Systematiska kvalitetsarbetet

Systematiska kvalitetsarbetet LULEÅ KOMMUN Systematiska kvalitetsarbetet Årans förskola 2012-2013 Eriksson, Anne-Maj 2013-08-19 Prioriterade mål hösten 2012 och våren 2013 - Årans förskola 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Förskolan ska aktivt

Läs mer

Arbetsplan för Avdelningen Svampen Älvdansens förskola

Arbetsplan för Avdelningen Svampen Älvdansens förskola Arbetsplan för Avdelningen Svampen Älvdansens förskola Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och

Läs mer

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten. Verksamhetsplan för förskolan Solrosen 2015-2016

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten. Verksamhetsplan för förskolan Solrosen 2015-2016 Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Verksamhetsplan för förskolan Solrosen 2015-2016 Innehållsförteckning Kommunens värdegrund... 3 Verksamhetsidé... 3 Vision... 4 Förskolans

Läs mer

Namn: Pedagogisk planering för enskilda barnet. I samverkan med vårdnadshavare. Höstterminen 2013

Namn: Pedagogisk planering för enskilda barnet. I samverkan med vårdnadshavare. Höstterminen 2013 Namn: Pedagogisk planering för enskilda barnet I samverkan med vårdnadshavare Höstterminen 2013 Trygghet, normer och värden: Vad kan vi pedagoger göra för att (namn) ska kunna känna sig mer trygg på Stegatorp

Läs mer

Normer och värden (Detta är ett fast och ständigt återkommande inslag i vår verksamhet).

Normer och värden (Detta är ett fast och ständigt återkommande inslag i vår verksamhet). Utgår från kvalitetsredovisning 2014-15 samt utifrån barnens ålder och mognad. Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles

Läs mer