I KTHs grafiska profil finner du skrivregler som anger när man bör undvika att använda förkortningar.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "I KTHs grafiska profil finner du skrivregler som anger när man bör undvika att använda förkortningar."

Transkript

1 1 Förkortningslexikon I KTHs grafiska profil finner du skrivregler som anger när man bör undvika att använda förkortningar. Undvik förkortningar av skolnamnen som KTH, ABE och så vidare i extern kommunikation. Att skriva ut hela namnet, till exempel Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad är tydligare. I de fall institutionsnamn ska skrivas så skriv ut hela namnet. Till exempel, institutionen för byggvetenskap, använd inte förkortningar. ABE Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad Våra utbildningsprogram och vår forskning handlar om framtidens samhälle; om hur städer, byggnader och infrastruktur ska utformas och byggas. ABE-A Arkitektur, institutionen för arkitektur, arkitekturskolan ABE-S Samhällsbyggnad AG Arbetsgivaren Används i samband med samverkan. Syftar på arbetsgivarrepresentanter såsom rektor, personalchef, skolchef, prefekt, personalansvarig, ekonomiansvarig. Samverkan handlar om öppenhet och delaktighet i beslut och är grunden i KTH:s utvecklingsarbete. Samverkan sker på olika nivåer inom organisationen där beslut fattas, central samverkan, skolsamverkan och lokal samverkan på institutionsnivå. AO Arbetstagarorganisationerna Används i samband med samverkan. Syftar på företrädare från de lokala personalorganisationerna, vanligtvis SACO och ST. Samverkan handlar om öppenhet och delaktighet i beslut och är grunden i KTH:s utvecklingsarbete. Samverkan sker på olika nivåer inom organisationen där beslut fattas, central samverkan, skolsamverkan och lokal samverkan på institutionsnivå. AFS Avdelningen för studentservice inom universitetsförvaltningen Avdelningens ansvarsområden är central antagning till grundutbildningens program och kurser, examenshantering och utfärdande av examensbevis, läsårsindelning, schemaläggning för grundutbildningen, central studievägledning, samordning av stöd för studenter med funktionsnedsättning, studenthälsa och kuratorsfunktion, lokalbokning, infocenter, KTH Bostad. APT Arbetsplatsträff Chefen skall regelbundet hålla arbetsplatsträffar med sina medarbetare, minst en gång per månad. Då ges kontinuerlig information från närmaste chef om såväl KTH-gemensamma som arbetsplatsspecifika aktuella frågor.

2 2 BIO Skolan för bioteknologi Verksamheten omfattar området bioteknik, för att inom detta område skapa en stark generisk kunskapsbas inom bland annat biokemi och teoretisk kemi. Den innebär också utveckling och forskning kring sambandet mellan geners och proteiners funktion och att omsätta denna kunskap i tillämpningar inom bioteknik, riktad mot kliniska tillämpningar mot sjukvård eller mot tillämpningar inom skogs- och jordbruksbioteknik. CDU Centrum för drift och underhåll av infrastruktur, Skolan för arkitektur och Samhällsbyggnad Centrum för Drift och Underhåll, CDU, fokuserar som enda svenska forskningsorgan enbart på drift och underhåll av infrastruktur, vägar, järnvägar etc. CeFin Centrum för bank och finans, Skolan för arkitektur och Samhällsbyggnad Centrum för bank och finans (Cefin) är ett centrum för forskning, utbildning och näringslivssamverkan inom områdena bank och finans. CESC Centre for Sustainable Communications, Skolan för arkitektur och Samhällsbyggnad Centrum för hållbar kommunikation utför tvärvetenskaplig forskning kring avancerad, innovativ media och kommunikationsteknologi för hållbarhet. CHE Skolan för kemivetenskap Verksamheten om fattar användandet av grund- och Teknikvetenskapliga principer för design, analys och förståelse av molekylära system samt tillämpningar av dessa på bland annat bioorganiska material, energiomvandlingsprocesser, miljöfrågeställningar och framställning av kemikalier och läkemedel. CSC Skolan för datavetenskap och kommunikation Utbildning och forskning inom datavetenskapens traditionella kärnområden numerisk analys och datalogi; från teoribildning och analys av matematiska modeller via algoritmutveckling till datorimplementering och simulering. Teknik och metoder för stöd av mänsklig kommunikation och datorstödd samverkan över avstånd i tid och rum är andra kärnområden med växande betydelse. CSG Central samverkansgrupp Samverkan på Central nivå inför rektorsbeslut och inför beslut i fakultetsnämnden eller motsvarande kollegialt organ. Samverkan sker på olika nivåer inom organisationen där beslut fattas. Samverkan handlar om öppenhet och delaktighet i beslut och är grunden i KTH:s utvecklingsarbete. CTR Centrum för trafikforskning, Skolan för arkitektur och Samhällsbyggnad CTS Centrum för transportstudier, Skolan för arkitektur och Samhällsbyggnad DK Avdelningen för dokumenthantering och kontorsservice inom universitetsförvaltningen. Avdelningen ansvarar för ärenden inom, arkiv och registratur samt kontorsservice. DKV Drottning Kristinas väg

3 3 ECE Skolan för teknikvetenskaplig kommunikation och lärande Skolan har i uppdrag att utveckla KTH:s akademiska miljö kring utbildningsvetenskap och teknikvetenskaplig kommunikation och lärande. EA Ekonomiavdelningen inom universitetsförvaltningen Avdelningen svarar för, ekonomistyrning och uppföljning, universitetets gemensamma ekonomiadministration, ekonomiadministrativt stöd till alla nivåer i organisationen mm. EAE Education Assessment Exercise, intern utbildningsutvärdering, 2011 EE Skolan för elektro- och systemteknik Verksamheten omfattar utbildning och forskning inom systemteknik, informations- och kommunikationsteknik, elektroteknik, plasmavetenskap och elektroniska system. FA Forskarutbildningsansvarig Ansvar för ärenden gällande utbildning på forskarnivå inom ABE-skolan. t.ex. antagning, individuella studieplaner, licentiatseminarier, disputationer och examensärenden. Fofu Forskning- och forskningsutbildning Används ofta i ekonomiska sammanhang för att benämna de statliga anslag som kommer via centrala KTH för finansiering av forskning. FR Fakultetsrådet Vid KTH finns ett fakultetsråd som företräder hela fakulteten (lärarkåren) och som är ett rådgivande organ till rektor. Fakultetsrådet har ansvar för utbildningens kvalitet (grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå), för forskningens kvalitet och kvaliteten i samhällssamverkan. Fakultetsrådet ska inom ramen för sitt uppdrag fatta beslut om innehåll, planering, uppföljning och samordning av utbildning. Fakultetsrådet har även ett ansvar för kvaliteten i läraranställningsprocessen, vilket bland annat innebär att bereda läraranställningar och besluta om anställningsprofil för samtliga läraranställningar, att prioritera bland kandidater till sådana anställningar. Fakultetsrådet har även ansvar för beredningen av förslag till befordringar vad avser läraranställningar. Fakultetsrådet har även till uppgift att ge förslag till rektor angående handledarutbildning och övrig pedagogisk utveckling inom utbildningen. GA Grundutbildningsansvarig Ansvarig för den pedagogiska utvecklingen av utbildningen inom samhällsbyggnad. Ledamot i skolans ledningsgrupp och sammankallande för grundutbildningsrådet GRU Grundutbildning Avser ersättning för grundutbildning, statliga anslag.

4 4 HPR Helårsprestation Även den del av grundutbildningsersättningen som baseras på årets prestation. Prestationen är godkända tentor och andra poänggivande aktiviteter. HST Helårsstudent Inom ekonomi, även den del av grundutbildningsersättningen som baseras på föregående läsår. ICT Skolan för informations- och kommunikationsteknik Verksamheten omfattar hela bredden av området informations- och kommunikationsteknik och därtill hörande, möjliggörande teknologier såsom nanoteknik, nya material, komponenter, elektriska och optiska kretsar, via systemens tekniska infrastruktur, till de tjänster systemen förväntas erbjuda. Tillämpningarna ligger inom trådbundna och trådlösa informations- och kommunikationssystem. ITA IT-avdelningen inom universitetsförvaltningen IT-avdelningen drifthåller och utvecklar KTHs centrala nätverk, telekommunikation, administrativa system och gemensamma informationssystem. Därutöver stödjer avdelningen personal i datorrelaterade frågor. IT-avdelningen samordnar KTHs systemgrupper. ITM Skolan för industriell teknik och management Verksamheten omfattar de ingenjörs-, teknik och ekonomivetenskaper som är nödvändiga för att kunna utveckla nya produkter, material och produktionsprocesser på ett tekniskt ledande, ekonomiskt lönsamt och miljömässigt uthålligt sätt. INV KTH Innovation inom universitetsförvaltningen KTH Innovation stödjer kommersialisering av idéer från KTH:s forskare och studenter, erbjuder kommersiell support för innovationsprojekt i alla faser på vägen från forskningsresultat eller idé till marknadsfärdig produkt eller tjänst. JUR Juridiska avdelningen inom universitetsförvaltningen Juridiska avdelningen har ett övergripande ansvar för juridiska frågor som uppstår inom KTH. Avdelningen ansvarar för utredningar och utarbetande av remissvar inom det juridiska området, framtagande av interna regelverk samt för att bevaka rättsfrågor som berör KTH:s verksamhet. KIR Avdelningen för kommunikation och internationella relationer inom universitetsförvaltningen Avdelningen kommunikation och internationella relationer, KIR, är uppdelad i fyra grupper: Kommunikation, internationella relationer, studentrekrytering samt konferens och evenemang. KTH Kungliga Tekniska högskolan (KTH Skrivregler) I första hand skriver vi KTH. I vissa texter kan det vara bra att initialt skriva ut hela namnet, men därefter skrivs KTH. Om hela namnet ska skrivas ut skriver vi Kungliga Tekniska högskolan. Observera att högskolan skrivs med liten begynnelsebokstav. I extern kommunikation skriver vi ut hela namnet.

5 5 LG Ledningsgruppen Rektors ledningsgrupp: För operativa frågor, och som informations och diskussionsforum, har rektor till sig knutit en ledningsgrupp. Ledningsgruppen består, förutom av rektor, av prorektor, dekanus, prodekanus, vicerektorer, samtliga skolchefer, förvaltningschef och två studeranderepresentanter. ABE Skolans ledningsgrupp: I skolans ledningsgrupp ingår dekan, prodekan, skolans prefekter, grund- och forskarutbildningsansvariga, administrativ chef, personalansvarig och ekonomiansvarig. LKP Lönekostnadspåslag De sociala avgifter som betalas på lönetransaktioner. Denna avgift ska täcka bland annat pensioner för de anställda. LKP är 55,5% 2012 för de flesta befattningar. LSG Lokal samverkansgrupp på institutionsnivå eller motsvarande MBA Miljö- och byggnadsavdelningen inom universitetsförvaltningen Svarar för KTHs lokalförsörjning, hanterar ny- och ombyggnadsprojekt, inredningsfrågor och hyresavtal, hanterar internpris på lokaler, hanterar intern lokalförmedling inom KTH Campus Valhallavägen samt skolornas lokalbehov. NLS KTH Näringslivssamverkan inom universitetsförvaltningen KTH Näringslivssamverkan arbetar för att skapa goda relationer med företag, alumner och organisationer. NOR Utmärkelse för nit och redlighet i rikets tjänst Priset som kan bestå av en guldklocka, medalj eller kristallskål tilldelas vid årlig ceremoni som belöning till de som arbetat 30 år i statlig tjänst. OH Overhead kostnad Kostnader för att täcka administrativa, gemensamma kostnader. PAA Personalavdelningen inom universitetsförvaltningen Avtals- och arbetsrättsliga frågor, löneförhandlingar, ekonomi, personalsociala frågor, personalutbildning, rekrytering, pensionsfrågor, löneadministration. PA Programansvarig Ansvarar för den pedagogiska utvecklingen av utbildningsprogrammet i enlighet med högskoleförordning, lokala examensföreskrifter och specifika utbildningsmål. PPK Personalplanerings kommittén Tar upp ansökningar om rekryteringstillstånd för att se om det finns personer inom KTH som kan passa för tjänsten, t.ex. omplaceringar. Personalpolitiska och personaladministrativa ärenden, anställningar och anställningsförmåner, enskilda personalärenden, MBL-förhandling i enskilda personalärenden. Sex

6 6 arbetsgivarrepresentanter varav en är personalchefen, tillika ordförande. Sammanlagt sex arbetstagarrepresentanter från SACO-S, SEKO och ST. R Rektor Rektor är myndighetschef och har under universitetsstyrelsen det övergripande ansvaret för KTH:s verksamhet. Rektor utses av regeringen för högst sex år efter förslag av KTHs universitetsstyrelse. Rektor är sedan 2007 Peter Gudmundsson. RAE Research Assessment Exercise, KTHs internationella forskningsutvärdering SCI Skolan för teknikvetenskap Verksamheten omfattar fysik, matematik och teknisk mekanik. Utbildning och forskning bedrivs inom de grundläggande och tillämpade vetenskaperna. SFF Avdelningen för Strategiskt Forskningsfinansieringsstöd inom universitetsförvaltningen KTH:s avdelning för Strategisk Forskningsfinansiering (Research Office) systematiserar stödet till KTHs forskare. I frågor som rör finansiering av forskning och genomförande av forskningsprojekt. SINK Särskild inkomstskatt för personer som arbetar i Sverige och bor utomlands Handläggs av personaladministratör på institutionen för utomlands bosatta som arbetar i Sverige i mindre än 6 mån eller t.ex. deltar i seminarium och får ersättning för vissa kostnader. Personer som visas i Sverige i mindre än 6 mån kan välja att betala 25 % skatt och slipper deklarera i Sverige. SSG Skolsamverkansgrupp, samverkan på skola eller motsvarande Samverkan handlar om öppenhet och delaktighet i beslut och är grunden i KTH:s utvecklingsarbete. Samverkan sker på olika nivåer inom organisationen där beslut fattas, central samverkan, skolsamverkan och lokal samverkan på institutionsnivå. Skolsamverkan består av skolchefen (ordf.) personalansvarig samt HR handläggare och representanter för personalorganisationerna ST och SACO. STH Skolan för teknik och hälsa Verksamheten innebär utveckling inom tvärvetenskapliga området mellan teknik och medicin i en vid bemärkelse, där även teknisk forskning med betydelse för hälsa och sjukvård ingår. Tyngdpunkten inom forskningen ligger på medicinsk teknik, logistik, design och ergonomi som begränsar och förebygger skada samt främjar hälsa. SUHF Sveriges Universitet och Högskolors Förbund Förbundet tillvaratar universitetens och högskolornas intressen utåt och verkar inåt i frågor där samordning behövs. 40 universitet och högskolor är medlemmar på frivillig grund. Förbundet är en arena för diskussioner och ställningstagande i högskolepolitiska frågor. SUHF-modellen Den modell KTH använder sedan 2010 för att fördela overheadkostnader Det finns tre olika overheadkostnader, KTH-gemensamt, Skolgemensamt samt Avdelningsgemensamt. För ABE-skolan är avdelningsgemensamt institutionsgemensamt.

7 7 UF Universitetsförvaltningen Universitetsförvaltningen är en organisatorisk enhet till rektors förfogande som stöd för arbetet med central administration, planering, policyskapande, samordning, kvalitetskontroll, uppföljning och utvärdering. UF ger även administrativt stöd till skolor/motsvarande. US Universitetsstyrelsen Universitetsstyrelsen har tillsyn över universitets alla angelägenheter och svarar för att dess uppgifter fullgörs. Enligt högskoleförordningen ska styrelsen besluta i viktigare frågor om verksamhetens övergripande inriktning och universitetets organisation, häribland att besluta om förslag till rektor, utse rektors ställföreträdare och besluta om inrättande av personalansvarsnämnd. Vidare ska styrelsen bland annat besluta om årsredovisning och budgetunderlag, revisionsplan, viktigare frågor om den interna resursfördelningen, viktigare föreskrifter, antagningsordningar, anställningsordning och arbetsordning. USB Universitetsförvaltningens stab inom universitetsförvaltningen USB utgör stabsfunktion i universitetsförvaltningens linjeorganisation och är en knutpunkt mellan KTH:s styrelse och ledningsgrupp. UTA Utredningsavdelningen inom universitetsförvaltningen Avdelningen stödjer universitetsstyrelse och rektorsgrupp med utredning och analys. Avdelningen ansvarar särskilt för verksamhetsplan och verksamhetsuppföljning, förslag till budget och tilldelningar, årsredovisning och delårsrapport, budgetunderlag, beredning av rektors och övriga rektorsgruppens beslut, interna utredningar och kvalitetsredovisningar mm. VoS Verksamhetsuppföljning och studiedokumentation (VoS) tillhör Administrativa avdelningen, universitetsförvaltningen VoS arbetar med utbildningsstöd exempelvis systemstöd för studieadministration, processer, statistik mm.

Organisationsplan för Karolinska Institutet

Organisationsplan för Karolinska Institutet Organisationsplan för Karolinska Institutet Fastställd av konsistoriet 2018-12-03 Dnr: 1-93/2019 Ersätter 1-106/2018 Gäller från och med 2019-01-01 Organisationsplan för Karolinska Institutet Dnr: 1-106/2018

Läs mer

Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH

Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH Strategiskt råd Det strategiska rådet har uppgifter och ansvar enligt KTH:s arbetsordning och utgör rådgivande organ till skolchefen i följande ärenden: Viktigare

Läs mer

HS 1. Lönestatistik tjänstekategori 10:e o 90:e perc

HS 1. Lönestatistik tjänstekategori 10:e o 90:e perc HS 1. Lönestatistik tjänstekategori 10:e o A Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad (ABE), B Skolan för bioteknologi (BIO), D Skolan för datavetenskap och kommunikation (CSC), E Skolan för elektro-

Läs mer

HS 1. Lönestatistik tjänstekategori 10:e o 90:e perc

HS 1. Lönestatistik tjänstekategori 10:e o 90:e perc HS 1. Lönestatistik tjänstekategori 10:e o A Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad (ABE), B Skolan för bioteknologi (BIO), D Skolan för datavetenskap och kommunikation (CSC), E Skolan för elektro-

Läs mer

Arbetsordning Högskolan Dalarna

Arbetsordning Högskolan Dalarna Arbetsordning Högskolan Dalarna Styrelsens ansvarsområde och rektors uppdrag vid Högskolan Dalarna. Beslut: Högskolestyrelsen, 2011-12-15 Reviderad: 2016-12-15 Dnr: DUC2011/2027/10 Gäller fr o m: 2016-12-15

Läs mer

Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen

Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen UFV 2011/1902 Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid Fastställd av universitetsdirektören 2012-01-12 Reviderad 2012-09-04 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Organisation och ansvarsfördelning

Läs mer

Rektors delegationsordning för Röda Korsets Högskola Organisation

Rektors delegationsordning för Röda Korsets Högskola Organisation Rektors delegationsordning för Röda Korsets Högskola Organisation 2017-10-01 Fastställd av högskolestyrelsens presidium 2015-12-11 Reviderad av presidiet 2016-02-17 Reviderad av rektor 2017-10-01 Dnr:

Läs mer

Arbetsordning för Kungliga Tekniska högskolan

Arbetsordning för Kungliga Tekniska högskolan Arbetsordning för Kungliga Tekniska högskolan 1. Inledning Denna arbetsordning beskriver Kungliga Tekniska högskolans, förkortat KTH, interna organisation och vilket ansvar som åligger de olika funktionerna

Läs mer

Organisationsplan för Högskolan i Halmstad

Organisationsplan för Högskolan i Halmstad Organisationsplan för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2015-09-04, dnr 10-2010-2598. Ersätter organisationsplan beslutad av högskolestyrelsen 2015-06-05. Organisationsplan för Högskolan

Läs mer

Rektors delegationsordning

Rektors delegationsordning Rektorsbeslut Datum: 2010-10-04 Dnr: 2010/1 Rektors delegationsordning Allmänna regler för delegation vid Linnéuniversitetet Delegation kan avse en grupp av ärenden eller ett enskilt ärende. Delegation

Läs mer

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Senast reviderad

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Senast reviderad Regeldokument Organisationsplan Beslutat av Universitetsstyrelsen Gäller från 2013-01-01 Organisationsplan Med stöd av 2 kap. 2 8p högskoleförordningen (1993:100) meddelar Linnéuniversitetet följande övergripande

Läs mer

Arbetsordning. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Arbetsordning. Samhällsvetenskapliga fakulteten Dnr SAMFAK 2017/30 Arbetsordning Samhällsvetenskapliga fakulteten Beslut 2017-05-04 Arbetsordningen gäller från och med 2017-10-01 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ledningsorgan 3 2.1 Fakultetskollegium

Läs mer

Arbetsordning för Malmö högskola

Arbetsordning för Malmö högskola Dnr Mahr 12-2012/530 Arbetsordning för Malmö högskola Fastställd av högskolestyrelsen 2012-09-28 1. Inledning 3 2. Generella begrepp och beslutande grupper 3 Begreppet vetenskaplig kompetens 3 Beslutande

Läs mer

GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB)

GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT 1 (8) Dnr 796-13 GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning (SOB)

Läs mer

Arkivbeskrivning för Kungliga Tekniska Högskolan (KTH)

Arkivbeskrivning för Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) 1 Arkivbeskrivning för Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) För närmare upplysningar om myndighetens allmänna handlingar, deras användning och sökmöjligheter kontakta arkivet@kth.se eller registrator@kth.se

Läs mer

Fakultetsrådets arbetsordning

Fakultetsrådets arbetsordning Arbetsordning Gäller från och med Diarienummer 2019-01-01 V-2018-1040 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Fakultetsrådet 2018-12-12 UF/PLU Fakultetsrådets arbetsordning Med utgångspunkt

Läs mer

Dnr: LNU 2012/ Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från

Dnr: LNU 2012/ Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från 2012-12-12 Regeldokument Organisationsplan Beslutat av Universitetsstyrelsen Gäller från 2013-01-01 Organisationsplan Med stöd av 2 kap. 2 8p högskoleförordningen (1993:100) meddelar Linnéuniversitetet

Läs mer

Kungl. Tekniska högskolans Arbetsordning

Kungl. Tekniska högskolans Arbetsordning FÖRESKRIFT V-2017-0942 Träder i kraft 2018-01-01 Kungl. Tekniska högskolans Arbetsordning Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 8 p högskoleförordningen (1993:100), har universitetsstyrelsen den 4 december

Läs mer

Rektors delegationsordning

Rektors delegationsordning Rektors delegationsordning Rektors delegationsordning är fastställd 2017-06-13 och träder i kraft samma datum. Dnr HS 2017/474 1 Inledning Beslut i alla frågor som ankommer på Högskolan förutom de frågor

Läs mer

GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB)

GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) HÖGSKOLAN I BORÅS BESLUT fattat av förvaltningschef den 1 februari 2008 1 (7) Dnr 434-11-11 GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättandet av en ny högskola som omfattar verksamheterna vid tre konstnärliga högskolor i Stockholm. Dir.

Kommittédirektiv. Inrättandet av en ny högskola som omfattar verksamheterna vid tre konstnärliga högskolor i Stockholm. Dir. Kommittédirektiv Inrättandet av en ny högskola som omfattar verksamheterna vid tre konstnärliga högskolor i Stockholm Dir. 2012:121 Beslut vid regeringssammanträde den 6 december 2012. Sammanfattning En

Läs mer

Arbetsordning för den Samhällsvetenskapliga fakulteten

Arbetsordning för den Samhällsvetenskapliga fakulteten Sid 1 (6) Arbetsordning för den Samhällsvetenskapliga fakulteten Bakgrund Universitetsstyrelsen har den 6 oktober 2016 fastställt en revidering av Arbetsordning för Umeå universitet (dnr: FS 1.1.2-20-14).

Läs mer

Organisation och arbetsordning vid Universitetsbiblioteket

Organisation och arbetsordning vid Universitetsbiblioteket MIUN 2012/1290:21 Organisation och arbetsordning vid Universitetsbiblioteket Innehåll Organisation... 1 1. Avdelningar... 1 2. Bibliotekskansli... 1 3. Ledningsforum... 1 4. Biblioteksråd... 1 5. Samverkan...

Läs mer

Godkänna halvtidsutvärdering för biträdande lektorer. Avge förslag på sakkunniga och utse skolrepresentant vid befordringsärenden.

Godkänna halvtidsutvärdering för biträdande lektorer. Avge förslag på sakkunniga och utse skolrepresentant vid befordringsärenden. Befattningar Skolchef Skolchefen leder skolans arbete och ansvarar mot rektor för skolans verksamhet. Skolchef har en ställföreträdare, benämnd 1: vice skolchef. Skolchefen är arbetsgivarens representant

Läs mer

Arbetsordning Högskolan Dalarna

Arbetsordning Högskolan Dalarna Arbetsordning Högskolan Dalarna Beslut: Högskolestyrelsen 2011-12-15 Reviderad: 2013-12-19, 2014-12-15 Dnr: DUC 2011/2027/10 Gäller fr o m: 2014-12-15 Ersätter: Arbetsordning, DUC 2011/2027/10, 2013-12-19

Läs mer

Lokalt samverkansavtal

Lokalt samverkansavtal Lokalt samverkansavtal på institutions- och avdelningsnivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Tecknat 27 september 2012 mellan arbetsgivaren (KMH) och arbetstagarorganisationerna (SACO-S, OFR/S och

Läs mer

Rektors besluts- och delegationsordning

Rektors besluts- och delegationsordning Dnr: ST 2013/165-1.1 Regeldokument Rektors besluts- och delegationsordning Beslutat av Rektor Gäller från 2013-04-22 Reviderad 2014-01-27 Beslutat av: rektor Beslutsdatum: 2013-04-22 Dnr: ST 2013/165-1.1

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2008/09 Sacos lokalförening vid KTH Årsmötet 2008 Styrelsen Arbetsfördelning inom styrelsen

Verksamhetsberättelse 2008/09 Sacos lokalförening vid KTH Årsmötet 2008 Styrelsen Arbetsfördelning inom styrelsen Verksamhetsberättelse 2008/09 Sacos lokalförening vid KTH Årsmötet 2008 Sacos lokalförening vid KTH höll sitt årsmöte 2008 05 22. Styrelsen redovisade sin verksamhetsberättelse för året som gått, vilken

Läs mer

Universitetets organisation. www.gu.se

Universitetets organisation. www.gu.se Universitetets organisation Universitetsstyrelse ska bland annat besluta om Universitetets organisation Årsredovisning, budget, intern styrning och kontroll Antagningsordning Arbetsordning Anställningsordning

Läs mer

Delegationsordning för konstnärliga fakulteten vid Lunds universitet

Delegationsordning för konstnärliga fakulteten vid Lunds universitet Dnr STYR 2014/310 1 2014-04-23 Konstnärliga fakulteten i Malmö Delegationsordning för konstnärliga fakulteten vid Lunds universitet Fastställd av Konstnärliga fakultetsstyrelsen den 23 april 2014. Detta

Läs mer

Anvisning om uppdragsutbildning vid KTH

Anvisning om uppdragsutbildning vid KTH ANVISNING Gäller från och med 2007-07-01 Anvisning om uppdragsutbildning vid KTH Gäller fr o m 2007-07-01 Fastställd av rektor 2004-09-29 och 2005-03-31 Denna anvisning grundar sig på: Förordning om uppdragsutbildning

Läs mer

Chefen för UU Innovations uppgifter och beslutanderätter

Chefen för UU Innovations uppgifter och beslutanderätter UFV 2014/1003 Chefen för UU Innovations uppgifter och beslutanderätter Fastställt av rektor 2014-09-16 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Organisation och ansvarsfördelning 3 Rättsliga förutsättningar

Läs mer

f) O l a /f Linköpings universitet

f) O l a /f Linköpings universitet tvi0j a. 2 n 1 3 0 / c r i ; lkos 2013-01-28 BESLUT Dnr L1U-2013-00168 Instruktion för Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering (CMIV) Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering

Läs mer

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet.

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet. Kvalitetssystem 2014-2016 Humanistisk fakultet Humanistisk fakultet www.umu.se/humfak Kvalitetssystem för Humanistiska fakulteten 2014-2016 1. Målsättning med kvalitetsarbete Humanistisk fakultet vill

Läs mer

Rektors delegationsordning för Sophiahemmet Högskola

Rektors delegationsordning för Sophiahemmet Högskola Rektors delegationsordning för Sophiahemmet Högskola Målgrupp Sophiahemmet Högskola Dokumentansvarig Johanna Adami Fastställd 207-0-30 Dokumentkategori Reg.nr. - utgåva Giltig fr.o.m. Organisation, ansvar

Läs mer

ARBETSORDNING UPPSALA UNIVERSITET senast reviderad Dnr: UTBVET 2017/441. Arbetsordning för. Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper

ARBETSORDNING UPPSALA UNIVERSITET senast reviderad Dnr: UTBVET 2017/441. Arbetsordning för. Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper Arbetsordning för Fakulteten för utbildningsvetenskaper 1 Innehåll 1. Inledning 3 2. Fakultetsnämnd och dekan 3 3. Fakultetskollegiet för utbildningsvetenskaper 3 4. 4 5. Arbetsutskottet 5 6. Programkommittén

Läs mer

1 (2) Catharina Sitte Durling Kanslichef Arbetsordning för lärarförslagsnämnden vid Juridiska fakulteten (fastställd av Juridiska fakultets

1 (2) Catharina Sitte Durling Kanslichef Arbetsordning för lärarförslagsnämnden vid Juridiska fakulteten (fastställd av Juridiska fakultets 1 (2) 2012-03-12 Catharina Sitte Durling Kanslichef Arbetsordning för lärarförslagsnämnden vid Juridiska fakulteten (fastställd av Juridiska fakultetsnämnden 2012-03-12, reviderad genom delegationsbeslut

Läs mer

Besluts- och delegationsordning för utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning

Besluts- och delegationsordning för utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning Besluts- och delegationsordning för utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning 1 Denna besluts- och delegationsordning beslutades av UFL 2009-06-16 och gäller från 2009-07-01 tills vidare.

Läs mer

Arbetsordning för Högskolan i Halmstad

Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2018-04-20, dnr L 2018/42. Ersätter arbetsordning beslutad av högskolestyrelsen 2014-12-05. Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Föreliggande

Läs mer

Universitetsdirektörens delegationsordning

Universitetsdirektörens delegationsordning Dnr: 2017/812-1.1 Universitetsdirektörens delegationsordning Beslutat av Universitetsdirektör Gäller från 2017-03-20 Ersätter 2013/32-1.1 Inledning Inom ramen för rektors delegation till universitetsdirektören

Läs mer

Arbetsordning för Karolinska Institutet Dnr: 1-599/2013. Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet vid Karolinska Institutet Dnr: 1-953/2018

Arbetsordning för Karolinska Institutet Dnr: 1-599/2013. Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet vid Karolinska Institutet Dnr: 1-953/2018 Arbetsordning för Karolinska Institutet Dnr: 1-599/2013 Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet vid Karolinska Institutet Dnr: 1-953/2018 Fastställt av konsistoriet Gäller från 2019-01-01 Arbetsordning

Läs mer

Instruktion för institutionerna vid Linköpings universitet fr.o.m. 2012

Instruktion för institutionerna vid Linköpings universitet fr.o.m. 2012 LJS p 2. 0 (( -=r. 8 C 2011-11-07 BESLUT Dnr LiU-2011-01659 Instruktion för institutionerna vid fr.o.m. 2012 Universitetsstyrelsen har genom beslut den 13 september 2011 - "Organisation för " - lagt fast

Läs mer

Uppgifter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen

Uppgifter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen UFV 2016/2019 Uppgifter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen Fastställd av universitetsdirektören 2016-12-19 Giltighet från och med 2017-01-01 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Inledning

Läs mer

Besluts- och delegationsordning för Områdesnämnden för humaniora, juridik och samhällsvetenskap

Besluts- och delegationsordning för Områdesnämnden för humaniora, juridik och samhällsvetenskap 1 (8) BESLUT 2012-06-07 Dnr SU 31-1926-12 Doknr 1 Områdesnämnden för humaniora, juridik och samhällsvetenskap Susanne Thedéen FD, områdeskanslichef Besluts- och delegationsordning för Områdesnämnden för

Läs mer

HS 1. Lönestatistik tjänstekategori

HS 1. Lönestatistik tjänstekategori A Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad (ABE), B Skolan för bioteknologi (BIO), D Skolan för datavetenskap och kommunikation (CSC), E Skolan för elektro- och systemteknik (EES), H Skolan för teknik

Läs mer

STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET

STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: Regel Datum: 2018-02-20 Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument:

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA Typ av dokument: Instruktion Datum: (beslutsdatum) Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01 - tillsvidare Område: Organisation, delegation och beslutsstruktur

Läs mer

Roller och ansvar inom grundutbildningen

Roller och ansvar inom grundutbildningen Roller och ansvar inom grundutbildningen Fastställt av prefekten på delegation av Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionens institutionsstyrelse den 2011-11-07. Beskrivningen av roller och ansvar inom

Läs mer

Delegationsordning. Science for Life Laboratory SciLifeLab

Delegationsordning. Science for Life Laboratory SciLifeLab Delegationsordning Science for Life Laboratory SciLifeLab 1. BAKGRUND Nationellt centrum för livsvetenskaplig forskning (Science for Life Laboratory, SciLifeLab) är ett nationellt centrum vid Kungliga

Läs mer

Arbets- och delegationsordning

Arbets- och delegationsordning Institutionen för Historiska studier Arbets- och delegationsordning gällande från 2015-01- 01 Bakgrund I samband med att Göteborgs universitet omorganiseras träder en ny arbets- och delegationsordning

Läs mer

Beslutsordning för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2013-06-14, dnr 19-2003-1087. Ersätter beslut av högskolestyrelsen 2012-04-12.

Beslutsordning för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2013-06-14, dnr 19-2003-1087. Ersätter beslut av högskolestyrelsen 2012-04-12. Beslutsordning för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2013-06-14, dnr 19-2003-1087. Ersätter beslut av högskolestyrelsen 2012-04-12. Beslutad av rektor 2014-03-25, dnr 10-2012-725. Ersätter

Läs mer

6 MBL 6.1 FÖRHANDLINGSORDNING

6 MBL 6.1 FÖRHANDLINGSORDNING 1 6.1 Förhandlingsordning vid 6.1.1 MBL och dess tillämpning Allt fackligt medinflytande i gällande arbetsrättslig lagstiftning och andra för statsförvaltningen gemensamma lagar och avtal har sin grund

Läs mer

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION Typ av dokument: Regel Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2018-09-01 2024-08-31 Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter

Läs mer

HISTORISKT LINKÖPINGS UNIVERSITET. Klassificeringsstruktur vid Linköpings universitet version 1.2. Gäller från

HISTORISKT LINKÖPINGS UNIVERSITET. Klassificeringsstruktur vid Linköpings universitet version 1.2. Gäller från I LIM/ me LiU-2017-03732 1(7) vid Linköpings universitet version 1.2 Gäller från 2 0 1 8-0 1-0 1 2(7) 1 Styra och leda verksamheten I denna process framtas planer och strategiska 1.1 Planera och styra

Läs mer

Översyn av skolorganisationen. Hearing 14 juni 2017

Översyn av skolorganisationen. Hearing 14 juni 2017 Översyn av skolorganisationen Hearing 14 juni 2017 GrU KTHs skolor per 2016 SKOLA OMS [MSEK] ABE 232 BIO 19 CHE 57 CSC 105 EES 47 ICT 79 ITM 221 SCI 205 STH 74 SCI 20% Från resultaträkning för 2016, VIS

Läs mer

Diskussion om vilka punkter som är viktigast att ta upp i ett svar. Ärendet tas upp som en beslutspunkt på nästa möte.

Diskussion om vilka punkter som är viktigast att ta upp i ett svar. Ärendet tas upp som en beslutspunkt på nästa möte. PROTOKOLL USP 2011-7 3(4) 7 Underlag till regeringen inför den kommande forsknings- och innovationspolitiska propositionen (inklusive universitetets forsknings- och innovationsstrategi 2013-2016) Föredragande:

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2107

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2107 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2107 Saco-S lokalförening vid KTH Verksamhetsåret 2017 har omfattat 12 månader, från och med 170220 180220. ÅRSMÖTET 2107 Årsmötet hölls måndagen den 20 februari kl. 17.15 i sal E1.

Läs mer

Kartor arkiv/diarium UF 2000

Kartor arkiv/diarium UF 2000 Kartor arkiv/diarium UF 2000 Kartorna visar förändringar i UF:s arkiv och diariestruktur from 2000. (Huvudarkiv III, IV samt nybildade arkiv) Senast uppdaterad 2010 12 14 1 Huvudarkiv III Huvudarkiv IV

Läs mer

Högskolestyrelsens arbets-, besluts- och delegationsordning

Högskolestyrelsens arbets-, besluts- och delegationsordning Förvaltningschef Björn Sandahl STYRDOKUMENT Dnr: GIH 2018/400 Datum: 2018-09-17 Författare: Björn Sandahl Beslutat av: Högskolestyrelsen Beslutsdatum: 2018-09-27 Giltighetstid: tills vidare Högskolestyrelsens

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR DEMOGRAFI OCH ÅLDRANDEFORSKNING (CEDAR)

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR DEMOGRAFI OCH ÅLDRANDEFORSKNING (CEDAR) INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR DEMOGRAFI OCH ÅLDRANDEFORSKNING (CEDAR) Typ av dokument: Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-07-01 - tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter dokument:

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Fördjupad KTH-rapport 21922 Ekonomi- och verksamhetsuppföljning 16/1 KTH-rapport Fördjupad KTH-rapport Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Ett KTH i en global värld 4/12 KTH-rapport Fördjupad KTH-rapport

Läs mer

Besluts och delegationsordning

Besluts och delegationsordning Skapat av Johanna Stellan, adm.chef Besluts och delegationsordning Delegationer till skolchefen och dennes vidaredelegationer Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad Gällande från 2015-10-15. Sammanfattning

Läs mer

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS).

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS). MAH / Fakulteten för teknik och samhälle 1(5) Thomas Strandberg Adm PM 20150121, Dnr TS 122015/116 Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS). Beslut i olika är delegerade rektor

Läs mer

Arbetsordning för Blekinge Tekniska Högskola

Arbetsordning för Blekinge Tekniska Högskola Dnr: BTH-1.2.1-0261-2018 Arbetsordning för Blekinge Tekniska Högskola Beslutad av högskolestyrelsen 2018-09-25, 69 Gäller från och med 2018-09-25 Ersätter dnr: BTH-1.2.1-0325-2017 Innehållsförteckning

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012/2013. Verksamhetsåret 2012/13 har omfattat ca 10 månader, från och med 120322 130128.

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012/2013. Verksamhetsåret 2012/13 har omfattat ca 10 månader, från och med 120322 130128. VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012/2013 Saco-S lokalförening vid KTH Verksamhetsåret 2012/13 har omfattat ca 10 månader, från och med 120322 130128. ÅRSMÖTET 2012 Årsmötet hölls torsdagen den 22 mars kl. 16.00

Läs mer

Verksamhetsplan för Planerings- och utredningsavdelningen (PLU) 2013-2014.

Verksamhetsplan för Planerings- och utredningsavdelningen (PLU) 2013-2014. 2013-05-13 Verksamhetsplan för Planerings- och utredningsavdelningen (PLU) 2013-2014. Avdelningen stödjer KTH:s ledning med uppföljning, analys, styrning, planering, kvalitetssamordning och utredning inom

Läs mer

Arbetsordning vid Högskolan i Skövde

Arbetsordning vid Högskolan i Skövde Arbetsordning vid Högskolan i Skövde Arbetsordningen är fastställd av styrelsen 20 juni 2019 och den träder ikraft 1 juli 2019. Arbetsordningen innehåller organisationsplan och beslutsordning. I bilagor

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Dokumentdatum Ev. diarienummer 2016-02-11 Skapat av Personalstaben ITM

VERKSAMHETSPLAN Dokumentdatum Ev. diarienummer 2016-02-11 Skapat av Personalstaben ITM 2016-02-11 Skapat av Personalstaben ITM Verksamhetsplan 2016 För Personalstaben vid skolan för Industriell Teknik och Management, ITM 2016-02-11 Skapat av Personalstaben ITM 1 MÅL 2016 Ledarwebb Personalstaben

Läs mer

Forskarutbildningssatsning (FUS) / Doctoral Studies Initiative (DSI) KTH

Forskarutbildningssatsning (FUS) / Doctoral Studies Initiative (DSI) KTH Projektplan Forskarutbildningssatsning (FUS) / Doctoral Studies Initiative (DSI) KTH 2014-2015 Bakgrund I handlingsplanen till KTH:s kvalitetspolicy slås fast att kvalitetsuppföljning ska göras regelbundet.

Läs mer

Lokalt samverkansavtal på akademi- och avdelningsnivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm

Lokalt samverkansavtal på akademi- och avdelningsnivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm 2012-09-27 med ändringar 2019-02-06 Dnr. 12/468 med ändringar Dnr 19/48 Lokalt samverkansavtal på akademi- och avdelningsnivå vid i Stockholm Tecknat 27 september 2012 mellan arbetsgivaren (KMH) och arbetstagarorganisationerna

Läs mer

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Dokumenttyp: Regel Dnr: 100-828-10 Område: Beslutsfattare: Universitetsstyrelsen

Läs mer

Förslag till process för rekrytering av rektor

Förslag till process för rekrytering av rektor Sid 1 (7) Förslag till process för rekrytering av rektor Föredragande Ordförande Lennart Evrell Bakgrund Föreliggande dokument utgör handläggningsordning och tidsplan för processen att rekrytera rektor

Läs mer

Besluts- och delegationsordning för Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa

Besluts- och delegationsordning för Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa Besluts- och delegationsordning för Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa Inledning En delegation innebär ett överförande av viss beslutsbefogenhet från ett organ till ett underordnat organ. Att bestämma

Läs mer

Introduktion... 2 Studentrepresentant - uppdraget... 2 Vad gör jag som studentrepresentant?... 3 Vad får jag ut av att vara studentrepresentant?...

Introduktion... 2 Studentrepresentant - uppdraget... 2 Vad gör jag som studentrepresentant?... 3 Vad får jag ut av att vara studentrepresentant?... 1 Introduktion... 2 Studentrepresentant - uppdraget... 2 Vad gör jag som studentrepresentant?... 3 Vad får jag ut av att vara studentrepresentant?... 4 Hur blir jag studentrepresentant?... 4 Var finns

Läs mer

Regler för studentinflytande vid Umeå universitet

Regler för studentinflytande vid Umeå universitet Regler för studentinflytande vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2015-12-22 Dnr: FS 1.1-1950-15 Denna regel ersätter tidigare fastställt beslut av rektor 2013-08-20 Typ av dokument: Beslutad av:

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR POLISUTBILDNING

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR POLISUTBILDNING INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR POLISUTBILDNING Typ av dokument: Instruktion Datum: Dnr: FS 1.2.1-1691-18 Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01 - tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter

Läs mer

HISTORISKT. me LINKÖPINGS. Klassificeringsstruktur vid Linköpings universitet version 1.1 UNIVERSITET. Gäller från

HISTORISKT. me LINKÖPINGS. Klassificeringsstruktur vid Linköpings universitet version 1.1 UNIVERSITET. Gäller från me LINKÖPINGS UNIVERSITET LIU-2017-01676 1(7) vid Linköpings universitet version 1.1 Gäller från 2017-05-01 L1U-2017-0167 2(7) 1 Styra och leda verksamheten 1.1 Planera och styra verksamheten I denna process

Läs mer

Tillsammans med dig förädlar vi framtiden

Tillsammans med dig förädlar vi framtiden Tillsammans med dig förädlar vi framtiden Teknisk utveckling ger oss fantastiska möjligheter att skapa innovativa lösningar på vår tids globala samhällsutmaningar något som KTH med vår breda bas och världsledande

Läs mer

Studeranderepresentanter Eric Landström. Sandra Strandberg Kia Vejdegren, protokollförare

Studeranderepresentanter Eric Landström. Sandra Strandberg Kia Vejdegren, protokollförare 15/2018 1 (6) Beslutsorgan Anställningsutskottet Anställningsutskottet Datum för mötet: 2018-10-16 Närvarande (beslutande): Lärarrepresentanter Sören Östlund, professor, SCI, ordförande Åsa Emmer, professor,

Läs mer

Akademiskt chef- och ledarskap några tankar kring uppdrag, roller och utmaningar. Eva Åkesson och Anders Malmberg

Akademiskt chef- och ledarskap några tankar kring uppdrag, roller och utmaningar. Eva Åkesson och Anders Malmberg Akademiskt chef- och ledarskap några tankar kring uppdrag, roller och utmaningar Eva Åkesson och Anders Malmberg Eva Åkesson - bakgrund Professor kemisk fysik (femtokemi, dissociationsreaktioner, energi

Läs mer

Avtal om samverkan mellan Stockholms läns landsting och Kungliga Tekniska högskolan

Avtal om samverkan mellan Stockholms läns landsting och Kungliga Tekniska högskolan Ji Stockholms läns landsting Ankom Stockholms läns landsting 2011-09- 2 0 DnrV2011-0599 Doss 16 Avtal om samverkan mellan Stockholms läns landsting och Kungliga Tekniska högskolan Stockholms läns landsting

Läs mer

Arbetsordning för Malmö universitet

Arbetsordning för Malmö universitet 1 (av 10) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Strategidokument xx Universitetsstyrelsen Tillsvidare Chef

Läs mer

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Fastställd av rektor vid Umeå universitet 2015-01-27 Sid 2 (7) Innehåll 1 Namn...3 HandelshögskolanvidUmeåuniversitet(HH)UmeåSchoolofBusinessandEconomics(USBE)

Läs mer

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Reviderad

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Reviderad Regeldokument Organisationsplan Beslutat av Universitetsstyrelsen Gäller från 2013-01-01 Reviderad 2015-02-19 Organisationsplan Med stöd av 2 kap. 2 8p högskoleförordningen (1993:100) meddelar Linnéuniversitetet

Läs mer

Föreskrift: Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle. Fastställd av Högskolestyrelsen Dnr HIG-STYR 2016/125

Föreskrift: Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle. Fastställd av Högskolestyrelsen Dnr HIG-STYR 2016/125 Föreskrift: Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle Fastställd av Högskolestyrelsen 2016-10-14 Dnr 1 1(6) Föreskrift: Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle fr o m 2016-10-14 Högskolestyrelsens

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle. Fastställd av Högskolestyrelsen 2015-02-13 Dnr HIG-STYR 2011/1731

Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle. Fastställd av Högskolestyrelsen 2015-02-13 Dnr HIG-STYR 2011/1731 Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle Fastställd av Högskolestyrelsen 2015-02-13 Dnr 1 1(6) Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle fr o m 2015-03-01 Högskolestyrelsens sammansättning

Läs mer

Medarbetarhandbok. Guiden till din arbetsplats. KTH Arkitektur och samhällsbyggnad

Medarbetarhandbok. Guiden till din arbetsplats. KTH Arkitektur och samhällsbyggnad Medarbetarhandbok Guiden till din arbetsplats KTH Arkitektur och samhällsbyggnad Skolchefen hälsar välkommen Jag vill hälsa dig välkommen till Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad. Vi är en av fem

Läs mer

Arbetsordning LUNDS UNIVERSITET

Arbetsordning LUNDS UNIVERSITET Arbetsordning LUNDS UNIVERSITET ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET 3 Dnr LS 2010/625 11 november 2011 Arbetsordning för Lunds universitet Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 8p högskoleförordningen (1993:100),

Läs mer

Riktlinjer för centrum för utbildning och/eller forskning

Riktlinjer för centrum för utbildning och/eller forskning BESLUT 1 Dnr RÄ 2007/302 Styrelsen Centrum vid Lunds universitet Riktlinjer för centrum för utbildning och/eller forskning 1. Inledning Universitetet beslutar härmed att följande riktlinjer ska gälla för

Läs mer

Arbetsordning för Blekinge Tekniska Högskola

Arbetsordning för Blekinge Tekniska Högskola Dnr: BTH-1.2.1-0051-2017 Arbetsordning för Blekinge Tekniska Högskola Beslutad av högskolestyrelsen 2017-02-14, 17 Gäller från och med 2017-02-15 Ersätter dnr: BTH-1.2.1-0150-2016 Innehållsförteckning

Läs mer

Ansvarig revisor Avvikelse nr Avvikelse Avvikelse mot. Office

Ansvarig revisor Avvikelse nr Avvikelse Avvikelse mot. Office Skola Office Revisionsdat um Office Office Ansvarig revisor Avvikelse nr Avvikelse Avvikelse mot Office Office Office ABE-skolan 2017-11-07 Jonatan Henschen, intern miljörevisor, KTH, IR-2017-ABE-AV-001

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN UNIVERSITETSPEDAGOGIK OCH LÄRANDESTÖD (UPL)

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN UNIVERSITETSPEDAGOGIK OCH LÄRANDESTÖD (UPL) INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN UNIVERSITETSPEDAGOGIK OCH LÄRANDESTÖD (UPL) Typ av dokument: Instruktion Datum: 2018-12-18 Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01-2022-01-01 Område: Organisation Ansvarig

Läs mer

Studeranderepresentanter Eric Landström Sebastian Wahlqvist. Maggi Nilsson Kia Vejdegren, protokollförare

Studeranderepresentanter Eric Landström Sebastian Wahlqvist. Maggi Nilsson Kia Vejdegren, protokollförare 7/2018 1 (5) Beslutsorgan Anställningsutskottet Anställningsutskottet Datum för mötet: 2018-04-24 Närvarande (beslutande): Lärarrepresentanter Sören Östlund, professor, SCI, ordförande Åsa Emmer, professor,

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB Typ av dokument: Datum: Dnr: FS 1.2.1-1942-18 Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument:

Läs mer

PROTOKOLL Anställningsutskottet Sammanträdesdatum Protokoll nr 4/05

PROTOKOLL Anställningsutskottet Sammanträdesdatum Protokoll nr 4/05 PROTOKOLL Anställningsutskottet Sammanträdesdatum 2005-04-20 Protokoll nr 4/05 Närvarande ledamöter: Lärarrepresentanter Lars Holst, ordförande Lena Häggström Lena Mårtensson Göran Stemme Studeranderepresentanter

Läs mer

2 Förutom styrelsen finns följande organ vid SciLifeLab:

2 Förutom styrelsen finns följande organ vid SciLifeLab: Bilaga A. Arbetsordning för styrning och ledning av SciLifeLab Kap. 1. Inledning 1 Nationellt centrum för livsvetenskaplig forskning (Science for Life Laboratory, SciLifeLab) är ett nationellt resurscentrum

Läs mer

Arbetsordning för universitetsstyrelsen vid Göteborgs universitet

Arbetsordning för universitetsstyrelsen vid Göteborgs universitet Arbetsordning för universitetsstyrelsen vid Göteborgs universitet Fastställd av styrelsen 2013-12-17, reviderad 2015-12-03. 1. Ansvar och uppgifter Enligt arbetsordningen för Göteborgs universitet, fastställd

Läs mer

Arbets- och beslutsordning. Styrelsen för forskning

Arbets- och beslutsordning. Styrelsen för forskning Arbets- och beslutsordning Styrelsen för forskning Dnr 841/2012-010 Arbets- och beslutsordning Styrelsen för forskning Fastställd vid sammanträde 2012-01-30 Innehåll Inledning... 2 Övergripande ansvar

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdag 15 september Tid: Torsdagen den 15 september 2016 Plats: Clasonsalen, Akademihotellet

PROTOKOLL Sammanträdesdag 15 september Tid: Torsdagen den 15 september 2016 Plats: Clasonsalen, Akademihotellet 1(5) Tid: Torsdagen den Plats: Clasonsalen, Akademihotellet Närvarande ledamöter: Carola Lemne, ordf. docent Birgitta Ed entreprenör Jakob Ekengard fil stud ej 65 Danuta Fjellestad Uli Hacksell Peter Luthersson

Läs mer

Överbibliotekariens uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/1902

Överbibliotekariens uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/1902 Överbibliotekariens uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/1902 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Organisation och ansvarsfördelning 3 Rättsliga förutsättningar 3 Delegation av beslutanderätt 3

Läs mer