REVISIONSRAPPORT. Granskning av den interna kontrollen. Leif Johansson. Primärvårdsnämnden i Laholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "REVISIONSRAPPORT. Granskning av den interna kontrollen. Leif Johansson. Primärvårdsnämnden i Laholm 2004-10-04"

Transkript

1 REVISIONSRAPPORT Granskning av den interna kontrollen Primärvårdsnämnden i Laholm Leif Johansson

2 Innehållsförteckning 1. Inledning Uppdraget Bakgrund Syfte och metod Måldokument Allmänt Avtal privata vårdgivare Allmänt Avtalen Principer för ersättningsmodell Medicinsk service Verksamhetsuppföljning Betalning av leverantörsfakturor Registrering och utanordning Kassa- och redovisningsrutiner Allmänt Kassa- och redovisningsrutiner Säkerhet Inventarieförteckningar datorer Aktuell inventarieförteckning Utrangering...10 (2)

3 1. Inledning 1.1 Uppdraget Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers har på uppdrag av revisorerna i Landstinget Halland granskat den interna kontrollen vid primärvårdsnämnden i Laholm. 1.2 Bakgrund Av kommunallagen framgår att landstinget skall ha kontroll över sin verksamhet. Detta innebär att nämnderna själva ansvarar för att ha en ändamålsenlig styrning så att verksamheten bedrivs på ett effektivt sätt, att det finns säkra rutiner som förhindrar förluster och som säkerställer att redovisningen är rättvisande. Intern kontrollplan saknas inom nämnden men det pågår ett centralt arbete med att ta fram detta. 1.3 Syfte och metod Syftet har varit att bedöma nämndens kontrollsystem och den interna kontrollen i väsentliga rutiner. Särskild vikt läggs vid granskning av att rutiner är dokumenterade. Administrativa tjänster köps från Södra Primärvårdsförvaltningen. Följande revisionsfrågor är aktuella: - Hur är nämndens måldokument uppbyggt? Vilken uppföljning skall bedrivas? - Avtal privata vårdgivare, antal besök, lab och röntgen? - Vilka kontrollaktiviteter sker inom organisationen? Inbyggda rutiner och kontroller i efterhand? - Är rutinen för betalning av leverantörsfakturor ändamålsenlig och säker? - Är rutinen för kontanthanteringen vid vårdcentraler och tandvårdkliniker ändamålsenlig och säker? Vilka kontroller sker på förvaltningen? - Inventarieförteckningar datorer? Vilka rutiner gäller för utrangering av datorer? Vi har genomfört intervjuer med förvaltningschefen samt ansvarig ekonom. Vidare har vi genomfört stickprovskontroller vid några basenheter samt tagit del av befintliga privatläkaravtal och övrig dokumentation avseende rutinbeskrivningar. 2. Måldokument 2.1 Allmänt Primärvårdsnämnden Laholm antog måldokument för verksamheten Utgångspunkten för primärvårdens mål är Mål i Landstinget Halland och ett flertal antagna (3)

4 policyprogram för landstinget samt Framtidens Primärvård innehåll och utveckling. Här anges ett antal mål inom olika områden bl a för medborgare, hälso- och sjukvård, ekonomi och medarbetare. Vidare anges hur nämndens mål skall följas upp. För medborgarna uppges ett av målen vara att primärvården skall utgöra förstahandsvalet av hälso- och sjukvård för medborgarna. Uppföljning skall ske genom att mäta andelen läkarbesök i primärvård av total andel läkarbesök. Ett annat mål är patientnöjdhet. Här skall patienternas syn på vården mätas genom patientenkäter. Ett av målen för ekonomi är att verksamheten skall bedrivas kostnadseffektivt i syfte att nå budget i balans. Detta skall enligt måldokumentet uppnås bl a genom månadsvis ekonomisk uppföljning, följa kostnaderna för lab och röntgen samt läkemedelskostnaderna på enhetsnivå. Vi ser positivt på att nämnden anger mål och uppföljning av dessa i måldokumentet. Något mått på måluppfyllelsegrad anges dock inte. Detta måste införas efterhand som mätningar av olika slag utförs. 3. Avtal privata vårdgivare 3.1 Allmänt Primärvården Laholm har vårdavtal med fem olika privata vårdgivare där parterna kommit överens om vilka åtaganden och ersättningar som skall gälla. Avtalen slöts från början med Fyrverkeriets Förbundsstyrelse. Tre avtal omfattar perioden (4 år), varav ett med möjlighet till förlängning på fyra år och två där överenskommelse om eventuell förlängning skall tecknas senast Resterande två avtal omfattar perioden (2 år) och där överenskommelse om eventuell förlängning skall tecknas senast Avtalen Nettokostnaderna för vårdavtalen under 2003 uppgick till ca 20,6 mkr. Budgeterat belopp för 2004 är ca 21 mkr. Entreprenörernas åtaganden omfattar bl a aktivt listade personer och patienter som har behov av akut sjukvård. Tre kliniker har ett definierat områdesansvar medan två saknar detta. (4)

5 En av entreprenörerna har ett mer omfattande åtagande. Här regleras öppettider för läkar- och distriktssköterskeverksamhet samt barnhälsovård vid BVC. Vidare skall läkarna vid kliniken medverka vid bemanningen av jourverksamheten i Laholm. Entreprenörens åtagande anges i ett flertal punkter och vidare anges ett antal optioner där entreprenören tillhandahåller tilläggstjänster efter avrop från beställaren Principer för ersättningsmodell Ett par olika ersättningsmodeller tillämpas inom nämnden. För en av entreprenörerna skall 65% av den totala maximala ersättningen utgå såsom fast ersättning samt 35% som rörlig ersättning. Det maximala belopp som nämnden skall erlägga uppgår till 10,3 mkr per år exkl ersättning för avropade optioner. Den fasta ersättningen uppgår till 6,7 mkr per år och utgör ersättning för områdesansvar. Dessutom erhålls en rörlig ersättning per patientbesök f.n uppgående till 723:- inkl kostnader för medicinsk service (180-) och patientavgifter (130-). Antalet ersättningsberättigade läkarbesök är maximerat till per år. De fyra andra entreprenörerna har fasta ersättningar i varierande storlek från 240 tkr till 1,8 mkr. De rörliga ersättningarna uppgår till 510:- per patientbesök varav 130:- erlägges av patienten. Även antalet ersättningsberättigade läkarbesök är maximerade, varierande antal beroende på avtal. Via en kontrollfunktion i Priva sker en bevakning av när det maximala ersättningstaket uppnås. Vidare sker löpande avstämningar och rimlighetsbedömningar av underlag innan utbetalning av ersättning görs. I avtalen anges att stickprovskontroller kommer att utföras för att se att begärda ersättningar överensstämmer med utförda åtgärder. Sådana kontroller har dock inte utförts Medicinsk service För fyra av entreprenörerna är kostnaderna för lab och röntgen en s k fri nyttighet dvs primärvården svarar för kostnaderna. Budgetutfallet anses som en gemensam angelägenhet för hela primärvårdens läkarverksamhet, såväl privat som offentlig. Avvikelser från förväntat utfall skall enligt avtalen bli föremål för utvärdering. En av entreprenörerna har en fast ersättning för medicinsk service. Ersättningen uppgår till 180:- per besök för besök per tolvmånadersperiod. Vid avvikelse mellan verklig kostnad och antagen hanteras detta enligt följande: (5)

6 0-10% avvikelse, entreprenören får själv behålla överskottet alternativt själv täcka underskottet % avvikelse, entreprenören och beställaren delar lika på över-/underskott. Hela avvikelsen mellan 10-20% ligger då till grund för justering. Om avvikelsen är större än 20% skall nivån per besök omförhandlas så att den överensstämmer med den verkliga kostnaden. För 2003 uppgick kostnaden till 120:- per besök vilket innebar att beloppet omförhandlades. För 2004 är ersättningen sänkt till 150:- per besök. Kostnader för medicinsk service, privata och offentliga per april 2004: Offentliga Läkarmottagn Laholm C Läkarmottagn Glänninge 221-/besök 338:-/besök Privata Familjeläkarna i Laholm 169:-/besök (S Anker + Ionita S AB) GS Husläkarmottagn 121:-/besök Larsson&Larsson 204:-/besök Gränsbygdskliniken uppgift saknas för :-/besök för Kostnaderna för medicinsk service ligger genomgående på en lägre nivå för de privata läkarmottagningarna jämför med de offentliga. Utvärdering av den medicinska servicen pågår för närvarande. Nämndens budget för medicinsk service för 2004 uppgår till 6,3 mkr. Prognosen per april förutser en kostnad uppgående till ca 7,1 mkr, således en negativ avvikelse på 0,8 mkr Verksamhetsuppföljning Fyra av fem avtal har identiska skrivningar angående uppföljning. Under denna punkt anges att entreprenören skall medverka till att den egna verksamheten årligen följs upp och utvärderas. Här anges att verksamhetsberättelsen bl a ska redovisa: (6)

7 -antal läkarbesök per åldersgrupp -antal remisser till länssjukvård -tillgänglighet -hur vårdgarantikravet uppfylls Vidare ska entreprenören medverka till att patientenkäter kan genomföras samt utföra tillgänglighetsmätningar två ggr per år. I avtalen anges också att det skall finnas möjlighet att utföra medicinska revisioner avseende verksamhetens innehåll och behandlingsresultat. I avtalen anges att stickprovskontroller kommer att utföras för att se att de begärda ersättningarna överensstämmer med utförda åtgärder. I det kvarvarande avtalet finns uppsatt ett antal mål för Vård och behandling och Mål för rehabilitering. I det förra fallet skall entreprenören bl a redovisa måluppfyllelse för ett antal uppsatta mål samt utföra enkätundersökningar och tillgänglighetsmätningar. När det gäller målen för rehabilitering skall entreprenören bl a redovisa rehabiliteringsplaner för patienter som varit sjukskrivna mer än 28 dagar. Uppföljningen av avtalen är mycket viktig, bl a måste verksamhetsberättelserna innehålla de uppgifter som krävs. Huvuddelen av entreprenörerna följer upprättade avtal. Enligt förvaltningen föreligger dock svårigheter att följa upp gjorda överenskommelser till fullo med några läkare. Exempelvis är det några som inte lämnar verksamhetsberättelser. Vår bedömning är att detta inte är acceptabelt. Tillgängligheten mäts två gånger per år. Avsikten är vidare att patientkäter skall utföras under hösten Några medicinska revisioner har inte utförts. Dessa sker inte rutinmässigt utan endast vid eventuella klagomål, avvikelser i sjukskrivningsmönstret m m. Däremot genomför förvaltningen för närvarande en genomgång av några läkares förskrivning av läkemedel. (7)

8 4. Betalning av leverantörsfakturor 4.1 Registrering och utanordning Dokumenterade rutiner för betalning av leverantörsfakturor finns upprättade. Fakturor skickas till förvaltningen eller verksamheterna för ankomststämpling/registrering. Därefter lämnas fakturorna till respektive enhet för attest, kontroll och kontering. Fakturor som innehåller sekretessuppgifter behandlas enligt särskild rutin. Tre personer har rätt att utanordna. Betalning av fakturor till post- eller bankgirokonto görs av person som ej registrerat fakturorna. Utanordnaren kontrollerar samtliga fakturor över ett visst belopp och gör stickprovskontroller av övriga fakturor. Kontroller görs av adress, postgirokonto, belopp, datum m m. Vi anser att förvaltningen har goda rutiner för registrering, utanordning och betalning av fakturor samt att förvaltningens personal besitter en god kompetens inom området. Stickprovskontroller av verifikationsmaterialet föranleder inga kommentarer. 5. Kassa- och redovisningsrutiner 5.1 Allmänt Vi har gjort en genomgång av förvaltningens kontroll- och uppföljningsrutiner för dagskassor. Vidare har vi besökt en vårdcentral och en tandvårdsklinik och granskat avstämningsrutiner och insättningar i värdebox. Stickprovskontroller har genomförts av att dagskassor har lämnats i värdebox (kassadag) och att fax erhållits inom rimlig tid från Securitas på motsvarande insättning (insättningsdag). Vi har också granskat respektive enhets förvaringsmöjligheter samt larm- och säkerhetsanordningar. Förvaltningen utför inga egna kontroller av nämnda rutiner. (8)

9 5.2 Kassa- och redovisningsrutiner Dokumenterade rutiner för avstämning och kontroll av dagskassor finns. Någon basenhet hade upprättat egna mer detaljerade rutinbeskrivningar. Förvaltningen gör avstämningar av vårdcentralernas och tandvårdsklinikernas kassaredovisning i systemen OPUS och BMS en gång per månad. Nya rutiner infördes fr o m 2002 i samband med att Securitas tog över tömning och insättning av kontantkassor. Basenheterna stämmer av redovisade dagskassor mot fax på insatt belopp från Securitas. Vår bedömning är att såväl förvaltningen som basenheterna har bra och ändamålsenliga redovisningsrutiner. Vi vill ändå framföra några synpunkter enligt följande: -Förvaltningens avstämning av redovisade dagskassor mot insatta belopp bör ske enligt upprättade anvisningar dvs två gånger per månad. -Basenheternas avstämning av dagskassor mot fax från Securitas bör inte göras av samma person som har stämt av kassan. En smärre justering kan göras av blanketten Avstämning av dagskasseinsättning. -Vid uppkomna differenser (över 100:-) gjorde tandvårdskliniken justering mot en s k Felkassa. Det finns inget stöd i landstingets rutiner för detta. Alla differenser skall redovisas till förvaltningen. 5.3 Säkerhet En av enheterna hade nyligen haft inbrott där datorernas hårddiskar blivit stulna samtidigt som viss skadegörelse förekommit. Båda enheterna hade en god säkerhet med larm, kassaskåp och bra förvaring av kontanter, frikort m m. En av enheterna hade larm i hela anläggningen. Vid den andra var det dock endast larmat i korridor och entré, inte i respektive arbetsrum. Vi förordar att larm installeras i samtliga rum. (9)

10 6. Inventarieförteckningar datorer 6.1 Aktuell inventarieförteckning Förteckning finns över samtliga datorer som tillhör Primärvården Laholm. Uppgifter finns om placering, datorernas fabrikat, serienr, modell, anskaffningsår samt notering om att stöldmärkning har utförts. Rutinen är att alla nya datorer skall stöldmärkas. Vi har jämfört aktuell förteckning med befintliga datorer på ett par enheter. Förteckningen var inte helt aktuell bl a var ett par datorer utbytta utan att detta var noterat. Vidare saknades stöldmärkning för ett antal datorer. 6.2 Utrangering Förteckning finns över utrangerade datorer. Även här finns uppgifter om placering, serienummer och modell. Vidare lämnas uppgift om anskaffningsår, kassationsdatum och i vissa fall notering om vad som skett med datorn efter kassation exempelvis såld, skänkt eller skrotad. I samband med utbyte av datorer gör förvaltningen alltid en besiktning. Datorerna töms på information. Utrustning som skall skrotas lämnas till Landstingsservice. Vid en eventuell försäljning sker detta i första hand till anställda. Köpeskillingen faktureras av förvaltningen, i vissa fall görs löneavdrag. Datorer som saknar värde har i några fall skänkts till hjälporganisation eller någon skola. Dokumenterade rutiner för utrangering av datorer och annan utrustning saknas. Muntlig information har lämnats till olika enheter angående vilka rutiner som gäller vid utrangering. Uppgifter om vad som skett med datorer som ej används längre finns i vissa fall men för mer än hälften saknas noteringar. Försäljning och gåvor av datorer bör dokumenteras på något sätt. (10)

Interna kontrollen Primärvårdsnämnden i Varberg 2004-10-06

Interna kontrollen Primärvårdsnämnden i Varberg 2004-10-06 REVISIONSRAPPORT Interna kontrollen Primärvårdsnämnden i Varberg Anita Andersson Leif Johansson 2004-10-06 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 1.1 Uppdraget...3 1.2 Bakgrund...3 1.3 Syfte och metod...3

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Interna kontrollen. Primärvårdsnämnden i Falkenberg. Anita Andersson Leif Johansson

REVISIONSRAPPORT. Interna kontrollen. Primärvårdsnämnden i Falkenberg. Anita Andersson Leif Johansson REVISIONSRAPPORT Interna kontrollen Primärvårdsnämnden i Falkenberg Anita Andersson Leif Johansson 2005-06-14 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 1.1 Uppdraget...3 1.2 Bakgrund...3 1.3 Syfte och metod...3

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Granskning av den ekonomiska uppföljning och avtalen med privata vårdgivare. Primärvårdsnämnden i Halmstad.

REVISIONSRAPPORT. Granskning av den ekonomiska uppföljning och avtalen med privata vårdgivare. Primärvårdsnämnden i Halmstad. REVISIONSRAPPORT Granskning av den ekonomiska uppföljning och avtalen med privata vårdgivare Primärvårdsnämnden i Halmstad Augusti 2003 Leif Johansson www.pwcglobal.com/se www.komrev.se 1. INLEDNING...3

Läs mer

Granskning av ersättning till privata vårdgivare

Granskning av ersättning till privata vårdgivare Granskning av ersättning till privata vårdgivare Landstinget Halland FÖRSTUDIE 2002-02-27 Leif Johansson Komrev AB Box 324, 301 08 Halmstad Tel 035-15 17 43 Fax 035-15 17 36 E-post: leif.johansson@komrev.se

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Landstinget Halland. Granskning av interna kontrollen. Handikappförvaltningen Anita Andersson.

REVISIONSRAPPORT. Landstinget Halland. Granskning av interna kontrollen. Handikappförvaltningen Anita Andersson. REVISIONSRAPPORT Granskning av interna kontrollen Handikappförvaltningen Landstinget Halland 2005-10-03 Anita Andersson Leif Johansson INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING...2 1. Uppdrag...3 2. Syfte

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Granskning av delårsbokslut och prognos 2003

REVISIONSRAPPORT. Granskning av delårsbokslut och prognos 2003 REVISIONSRAPPORT Granskning av delårsbokslut 2003-03-31 och prognos 2003 Primärvårdsnämnden i Halmstad Leif Johansson Komrev Box 324, 301 08 Halmstad Tel 035 15 17 00 Fax 035-15 17 36 Leif Johansson, Direkt:

Läs mer

Granskning av interna kontrollen

Granskning av interna kontrollen Revisionsrapport* Granskning av interna kontrollen Landstinget Halland Datum 2006-11-29 Författare Leif Johansson Anita Andersson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Uppdrag...3 2 Syfte och metod...3

Läs mer

Granskning av interna kontrollen Styrelsen för Landstingsservice

Granskning av interna kontrollen Styrelsen för Landstingsservice Revisionsrapport Granskning av interna kontrollen Styrelsen för Landstingsservice Landstinget Halland 2009-01-19 Anita Andersson Leif Johansson Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Uppdrag...4 3

Läs mer

REVISIONSRAPPORT GRANSKNING AV DELÅRSBOK- SLUT OCH PROGNOS Landstinget Halland Leif Johansson

REVISIONSRAPPORT GRANSKNING AV DELÅRSBOK- SLUT OCH PROGNOS Landstinget Halland Leif Johansson REVISIONSRAPPORT GRANSKNING AV DELÅRSBOK- SLUT 2003-08-31 OCH PROGNOS 2003 Landstinget Halland 2003-11-06 Leif Johansson www.pwcglobal.com/se www.komrev.se 1. INLEDNING...3 2. SYFTE OCH METOD...3 3. RESULTAT

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Landstinget Halland. Granskning av förrådsverksamheten. Servicenämnden Leif Johansson

REVISIONSRAPPORT. Landstinget Halland. Granskning av förrådsverksamheten. Servicenämnden Leif Johansson REVISIONSRAPPORT Granskning av förrådsverksamheten Servicenämnden Landstinget Halland 2005-10-25 Leif Johansson INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING...2 1. Uppdrag...3 2. Syfte och metod...3 3. Allmänt...3

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Revisorernas granskning av den interna kontrollen, Landstinget Halland

Tjänsteskrivelse. Revisorernas granskning av den interna kontrollen, Landstinget Halland G Landstinget Halland Tjänsteskrivelse (W t'a&a asa&i5 ht q 01031 Datum Diarienummer 2007-02-12 Ls070056 Konsult & stöd Mats Dahlgren, redovisningschef Ekonomiavdelningen Tfn 035-13 48 60 mats.dahlgren

Läs mer

Granskning av upphandling av utrustning Länssjukhuset i Halmstad

Granskning av upphandling av utrustning Länssjukhuset i Halmstad Revisionsrapport Granskning av upphandling av utrustning Länssjukhuset i Halmstad Landstinget Halland 2008-10-28 Leif Johansson Innehållsförteckning 1 Uppdrag, syfte och metod...3 2 Allmänt...3 3 Organisation...3

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Landstinget Halland. Granskning av projektredovisning. styrning och uppföljning 2004-05-18. Leif Johansson

REVISIONSRAPPORT. Landstinget Halland. Granskning av projektredovisning. styrning och uppföljning 2004-05-18. Leif Johansson REVISIONSRAPPORT Granskning av projektredovisning styrning och uppföljning Landstinget Halland 2004-05-18 Leif Johansson INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING...1 1. Uppdrag...2 2. Syfte och metod...2

Läs mer

Revisionsrapport. Löpande granskning av den interna kontrollen. vid Kostnämnden. Landstinget Västmanland. Inger Hansén Viveca Karlsson

Revisionsrapport. Löpande granskning av den interna kontrollen. vid Kostnämnden. Landstinget Västmanland. Inger Hansén Viveca Karlsson Revisionsrapport Löpande granskning av den interna kontrollen i administrativa rutiner vid Kostnämnden Landstinget Västmanland Inger Hansén Viveca Karlsson 18 mars 2014 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande

Läs mer

Granskning av kontanthanteringen vid café- och restaurangverksamheten Servicenämnden

Granskning av kontanthanteringen vid café- och restaurangverksamheten Servicenämnden Revisionsrapport Granskning av kontanthanteringen vid café- och restaurangverksamheten Servicenämnden Halmstads kommun 2009-05-25 Leif Johansson Carl-Magnus Stensson 2009-05-25 Namnförtydligande Namnförtydligande

Läs mer

BESKRIVNING AV PRINCIPER I PRIMÄRVÅRDENS ERSÄTTNINGSMODELL

BESKRIVNING AV PRINCIPER I PRIMÄRVÅRDENS ERSÄTTNINGSMODELL 2004-12-07 1 (6) 2005 BESKRIVNING AV PRINCIPER I PRIMÄRVÅRDENS ERSÄTTNINGSMODELL Ersättningen till primärvården består av flera delar där kapiteringsersättningen är den största (53%, exkl läkemedelsersättning).

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden.

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden. REVISIONSRAPPORT Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden Hylte Kommun November 2002 Rolf Bergman Tommy Karlsson www.pwcglobal.com/se

Läs mer

Granskning av intäktskonton Landstingsstyrelsen

Granskning av intäktskonton Landstingsstyrelsen Revisionsrapport Granskning av intäktskonton Landstingsstyrelsen Landstinget Halland 2008-11-18 Anita Andersson Leif Johansson Innehållsförteckning 1 Uppdrag...3 2 Syfte och metod...3 3 Dokumentation av

Läs mer

REVISIONSRAPPORT GRANSKNING AV DEN INTERNA KONTROLLEN NÄRSJUKVÅRDSNÄMNDEN KUNGSBACKA 2003-12-18. Leif Jacobsson Leif Johansson

REVISIONSRAPPORT GRANSKNING AV DEN INTERNA KONTROLLEN NÄRSJUKVÅRDSNÄMNDEN KUNGSBACKA 2003-12-18. Leif Jacobsson Leif Johansson REVISIONSRAPPORT GRANSKNING AV DEN INTERNA KONTROLLEN NÄRSJUKVÅRDSNÄMNDEN KUNGSBACKA 2003-12-18 Leif Jacobsson Leif Johansson www.pwcglobal.com/se www.komrev.se 1. INLEDNING...3 1.1 UPPDRAGET...3 1.2 BAKGRUND...3

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Tekniska nämnden. Hylte Kommun.

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Tekniska nämnden. Hylte Kommun. REVISIONSRAPPORT Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende Tekniska nämnden Hylte Kommun November 2002 Rolf Bergman Tommy Karlsson www.pwcglobal.com/se www.komrev.se Sammanfattning

Läs mer

Granskning av förlorad arbetsinkomst avseende politiker

Granskning av förlorad arbetsinkomst avseende politiker Revisionsrapport Granskning av förlorad arbetsinkomst avseende politiker Ängelholms kommun Januari 2010 Anna Eriksson Karin Andersson Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 4 1.1 Bakgrund...

Läs mer

Granskning av delårsbokslut 2002-08-31 och prognos 2002

Granskning av delårsbokslut 2002-08-31 och prognos 2002 Granskning av delårsbokslut 2002-08-31 och prognos 2002 Länssjukhuset i Halmstad Leif Johansson Inger Andersson Komrev Box 324, 301 08 Halmstad Tel 035 15 17 00 Fax 035-15 17 36 Leif Johansson, Direkt:

Läs mer

Revisionsrapport. Kontantkassor. Gällivare kommun. Februari 2011. Hans Forsström, certifierad kommunal revisor

Revisionsrapport. Kontantkassor. Gällivare kommun. Februari 2011. Hans Forsström, certifierad kommunal revisor Revisionsrapport Kontantkassor Gällivare kommun Februari 2011 Hans Forsström, certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning Sida 1. Sammanfattande bedömningar och förslag... 2 2. Inledning... 3 2.1

Läs mer

Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt nationell taxa 2002

Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt nationell taxa 2002 Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt nationell taxa 2002 Sammanställning av uppgifter avseende läkare och sjukgymnaster med ersättning enligt lag om läkarvårdsersättning

Läs mer

Revisionsrapport. Attestrutiner. Östhammars kommun. Datum: 080918. Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg

Revisionsrapport. Attestrutiner. Östhammars kommun. Datum: 080918. Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg Revisionsrapport Attestrutiner Östhammars kommun Datum: 080918 Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg Sammanfattning Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers har fått i uppdrag av de förtroendevalda

Läs mer

Granskning av Intern kontroll

Granskning av Intern kontroll www.pwc.se Revisionsrapport Lars Wigström Cert. kommunal revisor Granskning av Intern kontroll Vingåkers kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer... 1 2. Inledning...3

Läs mer

Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2009

Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2009 Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009 Haninge kommun Granskning av delårsbokslut 2009 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...2 3. Kommunens resultat och balansräkning...2

Läs mer

Hantering av kontantkassor Kalix kommun

Hantering av kontantkassor Kalix kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anna Carlénius Hantering av kontantkassor Kalix kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed Revisionsrapport Delårsrapport 2009 Smedjebackens kommun Oktober 2009 Robert Heed Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...2 2 Inledning...3 2.1 Bakgrund...3 2.2 Syfte, revisionsfråga och avgränsning...3

Läs mer

Granskning av delårsbokslut och prognos 2003

Granskning av delårsbokslut och prognos 2003 Granskning av delårsbokslut 2003-03-31 och prognos 2003 Sjukhuset i Varberg 2003-05-13 Leif Johansson Komrev Box 324, 301 08 Halmstad Tel 035 15 17 00 Fax 035-15 17 36 Leif Johansson, Direkt: 035 15 17

Läs mer

Granskning av utbetalningar

Granskning av utbetalningar Revisionsrapport Granskning av utbetalningar Trelleborgs kommun Bengt-Åke Hägg Godkänd revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 1 2.1. Bakgrund... 1 2.2. Revisionsfråga... 1

Läs mer

Granskning av miljö- och hälsoskyddsnämndens interna kontroll avseende faktureringsrutiner

Granskning av miljö- och hälsoskyddsnämndens interna kontroll avseende faktureringsrutiner Revisionsrapport Granskning av miljö- och hälsoskyddsnämndens interna kontroll avseende faktureringsrutiner Solna stad April 2010 Josefin Loqvist 2010-04 Namnförtydligande Namnförtydligande Innehållsförteckning

Läs mer

Primärvårdsnämnden i Halmstad

Primärvårdsnämnden i Halmstad Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-02-03 Primärvårdsnämnden i Halmstad Tid: Tisdagen den 3 februari 2004 kl. 14:00 Plats: Primärvårdsförvaltningen, Torsgatan 1 1 Justering Primärvårdsnämnden i Halmstad

Läs mer

Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013

Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013 Revisionsrapport Cecilia Axelsson Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013 Gästrike Räddningstjänst Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Delårsrapport

Läs mer

Intern kontroll Psykiatrin i Halland.

Intern kontroll Psykiatrin i Halland. Revisionsrapport Intern kontroll Psykiatrin i Halland. Landstinget Halland Januari 2010 Leif Johansson Carl-Magnus Stensson 2010-02-24 Namnförtydligande Namnförtydligande Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...1

Läs mer

Granskning av rutiner och vissa kostnader avseende telefon- och Internet. Jönköpings kommun. Juni 2006 Johan Bokinge

Granskning av rutiner och vissa kostnader avseende telefon- och Internet. Jönköpings kommun. Juni 2006 Johan Bokinge Granskning av rutiner och vissa kostnader avseende telefon- och Internet Jönköpings kommun Juni 2006 Johan Bokinge Innehållsförteckning 1INLEDNING 3 1.1Sammanfattning 3 1.2 Bakgrund 4 1.3 Syfte, metod

Läs mer

Granskning av intern kontroll Arbetsmarknadscentrum. Finspångs kommun. Revisionsrapport. Karin Jäderbrink Certifierad kommunal revisor 2011-05-24

Granskning av intern kontroll Arbetsmarknadscentrum. Finspångs kommun. Revisionsrapport. Karin Jäderbrink Certifierad kommunal revisor 2011-05-24 Granskning av intern kontroll Arbetsmarknadscentrum Revisionsrapport 2011-05-24 Karin Jäderbrink Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 5 2.1 Bakgrund...

Läs mer

Revisionsrapport* Regionvård. Landstinget Halland. November 2006 Christel Eriksson

Revisionsrapport* Regionvård. Landstinget Halland. November 2006 Christel Eriksson Revisionsrapport* Regionvård Landstinget Halland November 2006 Christel Eriksson Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...3 BAKGRUND...5 GENOMFÖRANDE...5 GRANSKNINGSRESULTAT...5 REVISIONELL BEDÖMNING...9

Läs mer

Stadsrevisionen i Örebro kommun Översiktlig granskning av intern kontroll

Stadsrevisionen i Örebro kommun Översiktlig granskning av intern kontroll Revisionsrapport* Stadsrevisionen i Örebro kommun Översiktlig granskning av intern kontroll 2008-03-16 Irene Deravian Kurt Westerback, certifierad kommunal revisor *connectedthinking INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Riktlinjer för kontanthantering

Riktlinjer för kontanthantering STYRDOKUMENT RIKTLINJE 2017-11-06 DNR: Antagen av KS den 15 september 2015 187 Gäller från och med den 15 september 2015 tillsvidare Riktlinjer för kontanthantering Syftet med riktlinjerna... 2 Allmänt

Läs mer

Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll Tandvårdsnämnden 2015

Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll Tandvårdsnämnden 2015 Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll Tandvårdsnämnden 2015 Emil Forsling Auktoriserad revisor Fredrik Winter Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 1.1 Revisionsfråga... 3 1.2 Metod...

Läs mer

Granskning av delårsrapport per 31 aug Kommunalförbundet Västmanlandsmusiken

Granskning av delårsrapport per 31 aug Kommunalförbundet Västmanlandsmusiken Revisionsrapport 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna september 2016 Granskning av delårsrapport per 31 aug 2016 Kommunalförbundet Västmanlandsmusiken INNEHÅLLSFÖRTECKNING Granskning av delårsrapport

Läs mer

Läkemedelsfakturor intern kontroll

Läkemedelsfakturor intern kontroll 1 Revisorerna Johan Magnusson 2005-09-29 Rev/05045 Läkemedelsfakturor intern kontroll Rapport 4-05 2 Läkemedelsfakturor intern kontroll Bakgrund Landstingets revisorer har att genomföra årlig granskning

Läs mer

Uppföljning av granskning av användning av bemanningsföretag i Närsjukvården

Uppföljning av granskning av användning av bemanningsföretag i Närsjukvården Revisionsrapport Uppföljning av granskning av användning av bemanningsföretag i Närsjukvården Landstinget Halland Februari 2009 Anita Andersson Margareta Bertin Christel Eriksson certifierad kommunal revisor

Läs mer

Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt

Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Läkare... 3 Sjukgymnaster... 3 Inledning... 4 Redovisningens innehåll och syfte... 4 Bakgrund... 4 Redovisning...

Läs mer

Hantering och redovisning av folktandvårdens intäkter

Hantering och redovisning av folktandvårdens intäkter LANDSTINGET I VÄRMLAND RAPPORT Revisorerna AM/VHL 2013-02-19 Rev/12012 Hantering och redovisning av folktandvårdens intäkter Sammanfattning Vi har granskat om det finns tillfredsställande rutiner som säkerställer

Läs mer

Revisionsrapport Försäljningsverksamhet, januari 2004

Revisionsrapport Försäljningsverksamhet, januari 2004 2004-02-25 Kultur- och fritidsnämnden Utbildningsnämnden Socialnämnden BSN-Söder Kommunstyrelsen Revisionsrapport Försäljningsverksamhet, januari 2004 Kommunrevisionen har låtit granska tillämpningen av

Läs mer

Revision av registreringar inom psykiatrisk öppenvård

Revision av registreringar inom psykiatrisk öppenvård Revision av registreringar inom psykiatrisk öppenvård Barn- och ungdomspsykiatri Beroendevård Vuxenpsykiatri Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2011-10-19 Diarienummer: HSN1103-0243

Läs mer

Privata läkare och sjukgymnaster i. öppen vård som verkar enligt lag om läkarvårdsersättning respektive lag om. ersättning för sjukgymnastik 2012

Privata läkare och sjukgymnaster i. öppen vård som verkar enligt lag om läkarvårdsersättning respektive lag om. ersättning för sjukgymnastik 2012 öppen vård som verkar enligt lag om läkarvårdsersättning respektive lag om 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Läkare... 3 Sjukgymnaster... 3 Inledning... 4 Redovisningens innehåll och syfte... 4 Bakgrund...

Läs mer

Revisionsrapport. Kommunal momskompensation. Lars Edgren Henrik Bergh. Landstinget Halland 2003-01-29

Revisionsrapport. Kommunal momskompensation. Lars Edgren Henrik Bergh. Landstinget Halland 2003-01-29 Revisionsrapport Kommunal momskompensation Lars Edgren Henrik Bergh Landstinget Halland 2003-01-29 1 1 SAMMANFATTNING Komrev har granskat hanteringen av kommunal momskompensation inom två (sjukhuset i

Läs mer

Stadsledningskontorets system för intern kontroll

Stadsledningskontorets system för intern kontroll Bilaga Stadsledningskontorets system för intern kontroll Inledning I dokumentet redovisas de grundläggande lagarna och reglerna som styr den interna kontrollen samt en definition av begreppet intern kontroll

Läs mer

Granskning intern kontroll

Granskning intern kontroll Revisionsrapport Granskning intern kontroll Kinda kommun Karin Jäderbrink Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Bakgrund 2 2.1 Uppdrag och revisionsfråga 2 2.2 Avgränsning

Läs mer

PM 2009-05-19 Uppföljning av internkontroll inom hotell- och restaurangprogrammet

PM 2009-05-19 Uppföljning av internkontroll inom hotell- och restaurangprogrammet PM 2009-05-19 av internkontroll inom hotell- och restaurangprogrammet Bakgrund och uppdrag Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers granskade under 2007 intern kontroll vid hotell- och restaurangprogrammet

Läs mer

Rutiner och intern kontroll vid ansökan om särskild ersättning

Rutiner och intern kontroll vid ansökan om särskild ersättning Revisionsrapport Rutiner och intern kontroll vid ansökan om särskild ersättning - sektorn för socialtjänst samt sektorn för utbildning och kultur Härryda kommun Juni 2009 Henrik Bergh Innehållsförteckning

Läs mer

Månadsuppföljning september 2007

Månadsuppföljning september 2007 Primärvården Skåne Sydost Gina Klint, ekonom Tel 040-62 393 09 gina.klint@skane.se Datum 2007-11-07 Dnr Månadsuppföljning september 2007 1 Sammanfattning Verksamhetsresultatet för Primärvården Skåne Sydost

Läs mer

Rapport över granskning avseende privata vårdgivare. Jämtlands läns landsting 2003

Rapport över granskning avseende privata vårdgivare. Jämtlands läns landsting 2003 Rapport över granskning avseende privata vårdgivare Jämtlands läns landsting 2003 1 INLEDNING...3 1.1 Uppdrag...3 1:2 metod...3 2 GRANSKNING...3 2.1 Rutin privat vårdgivare...3 2:2 Rutin landstingets kansli...4

Läs mer

Rutiner och intern kontroll vid ansökan om särskild ersättning

Rutiner och intern kontroll vid ansökan om särskild ersättning Revisionsrapport Rutiner och intern kontroll vid ansökan om särskild ersättning Marks kommun November 2009 Henrik Bergh Innehållsförteckning 1 Uppdrag och genomförande... 3 2 Bakgrund... 3 3 Revisionsfråga...

Läs mer

Granskning av intern kontroll

Granskning av intern kontroll Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Gemensamma Taxe- och Avgiftsnämnden för Hallsberg, Laxå, Lekeberg och Askersund Hallsbergs kommun Lars Wigström Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning

Läs mer

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Palliativ vård, uppföljning Landstinget i Halland Revisionsrapport Mars 2011 Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Metod och genomförande... 4 Granskningsresultat...

Läs mer

Granskning av intern kontroll

Granskning av intern kontroll Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Finspångs kommun 2010-01-25 Karin Jäderbrink, Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning Bakgrund och revisionsfrågor...1 1.1 Bakgrund...1 1.2 Revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av kommunens hantering av privata medel i Motala kommun

Granskning av kommunens hantering av privata medel i Motala kommun Granskning av kommunens hantering av privata medel i Motala kommun Maj 2007 Karin Jäderbrink Karolina Granath Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och förbättringsförslag...3 2. Bakgrund...4 3. Uppdrag

Läs mer

Intern kontroll avseende fakturahantering

Intern kontroll avseende fakturahantering Revisionsrapport* Intern kontroll avseende fakturahantering Eskilstuna kommun Mars 2008 Matti Leskelä Pär Lindberg *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund och syfte...3 1.2

Läs mer

Regionens uppföljning av externa utförare inom primärvården

Regionens uppföljning av externa utförare inom primärvården Regionens uppföljning av externa utförare inom primärvården Dnr: Rev 34-2011 Genomförd av: Revisionsenheten Vilhelm Rundquist Behandlad av Revisorskollegiet den 14 december 2011 Regionens uppföljning av

Läs mer

Granskning av interna kontrollrutiner Sjukhuset i Varberg

Granskning av interna kontrollrutiner Sjukhuset i Varberg Revisionsrapport* Granskning av interna kontrollrutiner Sjukhuset i Varberg Landstinget Halland Datum 2007-08-20 Författare Anita Andersson Leif Johansson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3

Läs mer

Miljö och samhällsnämndens ledning och styrning av parkeringsverksamheten

Miljö och samhällsnämndens ledning och styrning av parkeringsverksamheten Revisionsrapport Miljö och samhällsnämndens ledning och styrning av parkeringsverksamheten Östersunds kommun 2010-10-21 Kjell Pettersson, Certifierad kommunal revisor Kjell Pettersson, projektledare Anneth

Läs mer

Stadsrevisionen i Örebro kommun Översiktlig granskning av intern kontroll

Stadsrevisionen i Örebro kommun Översiktlig granskning av intern kontroll Revisionsrapport Stadsrevisionen i Örebro kommun Översiktlig granskning av intern kontroll 2009-03-30 Irene Deravian Kurt Westerback, certifierad kommunal revisor INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Övergripande granskning

Läs mer

Regler för kontanthantering

Regler för kontanthantering Regler för kontanthantering Antagen av kommunfullmäktige 2009-12-14 204 REGLER FÖR KONTANTHANTERING Syftet med reglerna Syftet med dessa regler är att skapa förutsättningar för en god intern kontroll

Läs mer

Avrapportering intern revision 2012

Avrapportering intern revision 2012 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Sara Andersson 2012-11-28 BUN 2012/2352 0480-45 30 09 Barn- och ungdomsnämnden Avrapportering intern revision 2012 Förslag till beslut Barn- och ungdomsnämnden

Läs mer

Granskning av läkemedelsprövningar

Granskning av läkemedelsprövningar Revisionsrapport* Granskning av läkemedelsprövningar Landstinget Halland Datum 2006-10-19 Leif Johansson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Uppdrag...5 3 Syfte och metod...5

Läs mer

Uppföljning av rapport 2002-02-04 gällande rutiner för intern kontroll på fordonsprogrammet vid Birger Sjöberggymnasiet.

Uppföljning av rapport 2002-02-04 gällande rutiner för intern kontroll på fordonsprogrammet vid Birger Sjöberggymnasiet. Revisionsrapport* Uppföljning av rapport 2002-02-04 gällande rutiner för intern kontroll på fordonsprogrammet vid Birger Sjöberggymnasiet. Vänersborgs kommun 2007-11-06 Henrik Bergh *connectedthinking

Läs mer

Granskning av intern kontroll

Granskning av intern kontroll Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Kerstin Sikander Cert. kommunal revisor Mars 2013 Landstinget i Jönköpings län Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund och revisionsfråga...

Läs mer

Vård i livets slut, uppföljning

Vård i livets slut, uppföljning Revisionsrapport* Vård i livets slut, uppföljning Landstinget Halland Oktober 2007 Christel Eriksson, certifierad kommunal yrkesrevisor Sammanfattning *connectedthinking Innehållsförteckning Sammanfattning...2

Läs mer

Kontanthantering vid fritidskontoret

Kontanthantering vid fritidskontoret Revisionsrapport Kontanthantering vid fritidskontoret Fritidsnämnden 2009-11-05 Carin Hultgren Certifierad kommunal revisor Viveca Karlsson Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning Innehållsförteckning

Läs mer

Dnr: Revisorerna 20/2016. Sundbybergs stad. Granskning av delårsrapport per

Dnr: Revisorerna 20/2016. Sundbybergs stad. Granskning av delårsrapport per Dnr: Revisorerna 20/2016 Sundbybergs stad Granskning av delårsrapport per 2016-08-31 Revisionsrapport 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2016 Innehåll Inledning...2 Resultaträkning

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2010

Granskning av årsredovisning 2010 Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2010 Finansiell samordning i Norra Örebro län SOFINT 2011-04-14 Bert Hedberg Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning...

Läs mer

Granskning av intern kontroll

Granskning av intern kontroll Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Hallsbergs kommun Lars Wigström Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning Inledning... 1 Uppdrag och bakgrund... 1 Revisionsfråga... 1 Metod... 1 Intern

Läs mer

Vilma Lisboa April 2010

Vilma Lisboa April 2010 Revisionsrapport Falkenbergs kommun Uppföljning av rapport : Intern kontroll och säkerhet vid elektronisk Vilma Lisboa April 2010 Bakgrund- revisionsfråga- genomförande PricewaterhouseCoopers har på uppdrag

Läs mer

Intern kontroll avseende redovisning och räkenskaper 2013. Växjö Kommun. Genomförd på uppdrag av revisorerna

Intern kontroll avseende redovisning och räkenskaper 2013. Växjö Kommun. Genomförd på uppdrag av revisorerna Intern kontroll avseende redovisning och räkenskaper 2013 Växjö Kommun Genomförd på uppdrag av revisorerna September 2013 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 2 1.1 SYFTE OCH METOD... 2 2. ALLMÄNNA REVISIONSÅTGÄRDER...

Läs mer

Förstudie ekonomistyrning investeringar Oxelösunds kommun

Förstudie ekonomistyrning investeringar Oxelösunds kommun Linköping 2007-11-21 Kommunens revisorer Förstudie ekonomistyrning investeringar Oxelösunds kommun Inledning och bakgrund Om anläggningstillgångar ska bibehålla sitt värde och funktionalitet krävs omfattande

Läs mer

Granskning av utbetalningar

Granskning av utbetalningar Revisionsrapport Granskning av utbetalningar Trelleborgs kommun Bengt-Åke Hägg Godkänd revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 1 2.1. Bakgrund... 1 2.2. Revisionsfråga... 1

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av Bisysslor Landstinget Halland Anita Andersson. Leif Jacobsson

Revisionsrapport. Granskning av Bisysslor Landstinget Halland Anita Andersson. Leif Jacobsson Revisionsrapport Granskning av Bisysslor Landstinget Halland 2004-12-10 Anita Andersson Leif Jacobsson 1. Uppdrag...2 2. Revisionsfrågor...2 3. Metod...2 4. Allmänt om bisyssla...3 4.1 Förtroendeskadliga

Läs mer

Granskning av delårsrapport per

Granskning av delårsrapport per Revisionsrapport Granskning av delårsrapport per 2009-08-31 Motala kommun 2009-10-01 Karin Jäderbrink Matti Leskelä Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...1 2 Inledning...2 2.1 Bakgrund...2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport Vilhelmina kommun

Granskning av delårsrapport Vilhelmina kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund... 4 2.2. Syfte och

Läs mer

Förslag till Intern kontrollplan 2011

Förslag till Intern kontrollplan 2011 1 (1) Handläggare Datum Åsa Ottosson 2010-11-26 Barn- och ungdomsnämnden Förslag till Intern kontrollplan 2011 Barn- och ungdomsnämnden ska enligt kommunens Reglemente för intern kontroll, KF 256, 2000-12-18,

Läs mer

Folktandvårdens intäkter -uppföljning

Folktandvårdens intäkter -uppföljning Revisionskontoret AM/KS Rev/16014 Folktandvårdens intäkter -uppföljning Rapport 9-16 Folktandvårdens intäkter uppföljning Bakgrund Landstingets revisorer har ansvar för att genomföra årlig granskning av

Läs mer

pwc Granskningsrapport

pwc Granskningsrapport pwc Granskningsrapport Innehållsförteckning i Sammanfattande bedömning Inledning.i Bakgrund. Syfte, revisionsfrågor och avgränsning i 3.3 Revisionskriterier.4 Metod Granskningsresultat 3.i Allmänna iakttagelser

Läs mer

Granskning av inköpskort, uppföljning. Halmstads kommun. Revisionsrapport. Februari 2012. Kerstin Sikander Carl-Magnus Stensson

Granskning av inköpskort, uppföljning. Halmstads kommun. Revisionsrapport. Februari 2012. Kerstin Sikander Carl-Magnus Stensson Granskning av inköpskort, uppföljning Halmstads kommun Revisionsrapport Februari 2012 Kerstin Sikander Carl-Magnus Stensson Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund, syfte, avgränsning och metod...

Läs mer

Region Skåne Granskning av sakattest vid inköp

Region Skåne Granskning av sakattest vid inköp Region Skåne Granskning av sakattest vid inköp Per Stomberg Teodora Heim Deloitte AB Februari 2016 2 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4 2.1 Bakgrund och syfte... 4 2.2 Revisionskriterier...

Läs mer

Laholmshem AB & Kommunfastigheter i Laholm AB

Laholmshem AB & Kommunfastigheter i Laholm AB Revisionsrapport 2017 Genomförd på uppdrag av revisorerna september 2017 Laholmshem AB & Kommunfastigheter i Laholm AB Granskning av styrning, uppföljning och kontroll av leverantörsfakturor Innehåll 1.

Läs mer

Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt nationell taxa 2006

Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt nationell taxa 2006 Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt nationell taxa 2006 Sammanställning av uppgifter avseende läkare och sjukgymnaster med ersättning enligt lag om läkarvårdsersättning

Läs mer

RÄTTVISANDE RÄKENSKAPER...2

RÄTTVISANDE RÄKENSKAPER...2 Rapport Åtvidabergs kommun Granskning delårsrapport 2006-08-31 2006-10-17 Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Åtvidabergs kommun Susanne Svensson Lars Rydvall Innehåll 1 SAMMANFATTNING...1

Läs mer

Revisionsrapport. Norrbottens läns landsting. Granskning av Patientnämnden. Februari Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003

Revisionsrapport. Norrbottens läns landsting. Granskning av Patientnämnden. Februari Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003 Revisionsrapport Februari 2004 Granskning av Patientnämnden Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003 Norrbottens läns landsting Innehållsförteckning 1. Uppdrag, revisionsfråga och metod... 1 2.

Läs mer

Revisionsrapport: Översiktlig granskning av delårsrapport per

Revisionsrapport: Översiktlig granskning av delårsrapport per Revisorerna 1 (1) Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport: Översiktlig granskning av delårsrapport per 2018-08-31 Revisorerna har uppdragit till KPMG att genomföra en

Läs mer

Rapport avseende Frisktandvården. November 2004

Rapport avseende Frisktandvården. November 2004 Rapport avseende Frisktandvården. November 2004 Innehåll Inledning...1 Redovisning av intäkter i frisktandvården...2 Granskningsansats...3 Intern kontroll...3 Substansgranskning...3 Omfattning...3 Utfört

Läs mer

Granskning av delårsbokslut och prognos 2002

Granskning av delårsbokslut och prognos 2002 Granskning av delårsbokslut 2002-08-31 och prognos 2002 Sjukhuset i Varberg Leif Johansson Inger Andersson Komrev Box 324, 301 08 Halmstad Tel 035 15 17 00 Fax 035-15 17 36 Leif Johansson, Direkt: 035

Läs mer

Hallstahammars kommun

Hallstahammars kommun Revisorerna REVISIONSRAPPORT Granskning av Intern kontroll Hallstahammars kommun Utarbetad av Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers på uppdrag av kommunens revisorer och antagen vid revisorernas

Läs mer

Granskning av leverantörsreskontran

Granskning av leverantörsreskontran www.pwc.se Revisionsrapport Linda Yacoub Granskning av leverantörsreskontran Botkyrka kommun 2013-12-04 Linda Yacoub Projektledare Janne Nilsson Uppdragsledare Botkyrka kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande

Läs mer

Granskning av Delårsrapport 2 2015

Granskning av Delårsrapport 2 2015 Landstingets revisorer 2015-10-14 Rev/15036 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2015 Rapport 4-15 1 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

Landstingets innehav av företagskort (kontokort)

Landstingets innehav av företagskort (kontokort) 1 (2) Landstingets revisorer 2007-12-18 Dnr REV /26/2007 Revisionschef Lennart Ledin 063-14 75 27 Landstingsstyrelsen Landstingets innehav av företagskort (kontokort) På vårt uppdrag har revisionskontoret

Läs mer

Blekingesjukhuset. Internkontroll. Marie Edvardsson 2014-11-18

Blekingesjukhuset. Internkontroll. Marie Edvardsson 2014-11-18 Blekingesjukhuset Internkontroll 2014 Marie Edvardsson 2014-11-18 Rapport uppföljning av 2014 års interna kontrollplaner Utanordning av lön. Kontrollmoment att rätt person belastar rätt ansvar och period.

Läs mer