Efterlysning Anhöriggrupper för närstående till patienter i hemsjukvård

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Efterlysning Anhöriggrupper för närstående till patienter i hemsjukvård"

Transkript

1 Nyhetsbrev september 2010 nr 82 årgång 9 Hej nu är det snart höst och då är det bland annat dags för SPN:s nyhetsbrev igen. Det är 9:e året vi skickar ut nyhetsbrevet och nu har vi snart 2500 e postadresser som mottagare. Vi vill veta lite mer vad ni tycker om nyhetsbrevet och här finns en länk till en kort e postenkät som vi hoppas ni vill besvara. Det tar bara några minuter och det betyder mycket för oss att få veta vad ni som mottagare tycker om nyhetsbrevet. Efterlysning Anhöriggrupper för närstående till patienter i hemsjukvård MOH -Medicinskt Omfattande Hemsjukvård- Borlänge/Säter är i startgroparna med att starta anhöriggrupper, för närstående till patienter vilka är inskrivna i MOH. Dessa grupper kommer att ledas av teamets präst, knuten till sjukhuskyrkan och en sjuksköterska från teamet. Förfrågan går till er som i dagsläget har eller har haft etablerade närståendegrupper till patienter som är inskrivna i avancerad hemsjukvård, eftersom vi är på G att starta upp detta vill vi gärna komma i kontakt med er för att ta del av er erfarenhet av detta koncept. Vi har ett startpaket men vi är intresserade av att komma i kontakt med er för att utveckla vår ide. Vänligen kontakta Avdelningschef MOH, Ulrika Gärdsback, Tel: ulrika.gardsback@ltdalarna.se eller Sjukhuspräst, Boel Johansson Tel: boel.johansson@ltdalarna.se Tack på förhand. Vänliga hälsningar,ulrika. Professor Carol Tishelman deltog i konferensen och skriver om sina reflektioner av att delta i just denna forskningskonferens. Rapporten hittar du på under Ladda ner filer i mappen Glasgow I samma mapp på hemsidan finns de svenska postrarna från konferensen. SPN Nyhetsbrev september 2010 nr 82 årgång 9 1 (8)

2 Nästa stora EAPC kongress äger rum i Lissabon i mitten på maj nästa år. Sista dag för att skicka in abstrakt är den 15 oktober Instruktioner och ytterligare information får du genom att klicka på länken Socialmedicinsk tidskrift 2010 häfte 2 har temanummer Kultur och hälsa. En av artiklarna berör den palliativa vården och heter : Att återvända till livet. Några tankar om en hälsofrämjande hälso och sjukvård av Bo J.A. Haglund Sammanfattning Utgångspunkten för tankarna om en hälsofrämjande hälso- och sjukvård är en personlig upplevelse av att vara cancer- patient på dagvårdsavdelningen vid Stockholms sjukhem. Kreativa / meningsskapande kulturella aktiviteter var kärnan i dagvårdsverksam-heten. Den präglades av ett salutogent (hälsofrämjande) perspektiv som gav möjligheter att dela erfarenheter med personer i samma situation. Den kreativa/ meningsskapande dagvården spelar en viktig roll genom skapandet av en hälso-främjande miljö som stimulerar de friska sidorna hos de patienter som drabbats av livshotande sjukdom. Du kan läsa eller ladda ner hela artikeln på Magisteruppsats Sjuksköterskors upplevelse av andlig och existentiell omvårdnad i palliativ vård av Mahnaz Haghanegi och Marie Louise Strömberg las fram vid Lunds Universitet i maj Sammanfattning: Sjuksköterskor inom palliativ vård bör dagligen kunna hantera patienters fysiska, psykiska, sociala och andliga/existentiella problem. Många studier har undersökt patienters och anhörigas upplevelse av andliga och existentiella frågor i palliativ vård men få studier har undersökt ämnet utifrån sjuksköterskans perspektiv. Syftet var att belysa sjuksköterskors upplevelser av andlig och existentiell omvårdnad i palliativ vård. En kvalitativ studie genomfördes där tolv sjuksköterskor medverkade från fyra olika enheter SPN Nyhetsbrev september 2010 nr 82 årgång 9 2 (8)

3 som bedriver palliativ vård inom Region Skåne. Data analyserades med hjälp av innehållsanalys. Resultatet visade på att samtalet framstod som den främsta omvårdnadsåtgärden. Sjuksköterskan använde sig av personliga egenskaper och förmågor tillika med ett professionellt förhållningssätt. Detta gav sjuksköterskan möjlighet att hålla en balansgång mellan närhet och distans i mötet med patienten. Tiden och vårdmiljön var faktorer som påverkade samtalet. Det är av betydelse att andliga och existentiella behov får utrymme i palliativ vård och inte medikaliseras bort. För att kunna utvärdera, förbättra och utveckla sjuksköterskans profession och synliggöra de insatser som görs inom den andliga och existentiella omvårdnaden behövs flera studier i ämnet. Marie-Louise Strömberg, e-post: millis_777@hotmail.com; Mahnaz Haghanegi, e-post: haghanegi@hotmail.com Hela uppsatsen finns på under Ladda ner filer International Palliative Care Family Carer Research Collaboration Dear Colleagues, Please refer to the following link for the latest International Palliative Care Family Carer Research Collaboration Newsletter Nationella utbildningsdagar i hjärtsvikt oktober 2010 i Göteborg Hjärtsviktsgruppen inom VIC- vårdpersonal inom cardiologi - arrangerar nationella utbildningsdagar för vårdpersonal med akademisk utbildning som är intresserade av frågor som rör prevention, vård, behandling, rehabilitering och palliativ vård för patienter med hjärtsvikt och deras närstående. Att främja hälsa vid kronisk hjärtsvikt är temat för VIC:s nationella utbildningsdagar i hjärtsvikt som i år åter arrangeras i Göteborg. Vi har även i år bjudit in Michael Fu för senaste nytt inom det medicinska området och dietist Henrietta Philipsson och psykolog Mahnaz Gholipor på begäran utifrån förra årets utvärderingar. Jan Mårtensson föreläser om hälsorelaterad livskvalitet, genus och primärvårdsperspektivet, samt palliativ vård vid hjärtsvikt ur ett europeiskt och globalt perspektiv. Mats Börjesson berättar om motion och fysiskaktivitet på temat hälsa vid hjärtsvikt. Eva Drevenhod ska lära oss om motiverande samtal. Nya ämnen på programmet är Cajsa Tengblad som berättar om självbild och Jonna Norman som tar upp träning i medveten närvaro - mindfulness och erfarenheter vid hjärtsvikt. Plats: Arvid Karlssons hörsal, Medicinaregatan 3, nära Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Tidpunkt: oktober 2010 Kursavgift: VIC medlem 2500 kr och icke VIC-medlem 3500 kr SPN Nyhetsbrev september 2010 nr 82 årgång 9 3 (8)

4 Sista anmälningsdag: 27 september 2010 Mer information och anmälningsformulär finns på hemsidan Obs! Deltagarantalet är begränsat! Välkomna! Arbetsgruppen för hjärtsvikt inom VIC Utlottning av böcker Till september månads utlottning har författaren Sara Natt och Dag bidragit med 5 exemplar av Sabina och draken krigarprinsessans kamp mot det maligna melanomet. Såhär står det om boken: Du kanske känner Sabina genom bloggen, mittlivsabina74.bloggspot.com eller från boken Livet kan inte vänta, som följer tre unga kvinnor med obotlig cancer. Det här är Sabinas bok. Författare är Sara Natt och Dag, till vardags kurator vid Stockholms Sjukhem. Sabina ville att Sara skulle skriva den här boken och då blev det så. Vi får följa Sabinas kamp mot det maligna melanomet och draken, den enorma metastasen i nacken. Boken utgår från Sabinas blogg med kommentarer, Saras och Sabinas möten, Uppsalaprojektet och Saras reflektioner. De flesta bilderna är Sabinas egna. Fotograf Urban Brådhe har tagit några. Det här är boken om krigarprinsessans magiska kamp mot det maligna melanomet. Det är en bok om livet och i livet ingår döden. Dessutom lottar vi ut 2 ex av boken Livet kan inte vänta av samma författare: Boken presenteras enligt följande: Hanne 28, Sabina 34 och Ulrica 35 är tre tjejer med en sak gemensam: obotlig cancer med hot om snar död men med en nästintill obeskrivbar vilja att leva fullt ut. Livet är för kort för att slösas bort och varje dag och varje timme blir viktig. Fotograf Urban Brådhe följer tjejerna och deras familjer på nära håll. Starka bilder varvas med fakta om sjukdomen, behandling och förmågan att gå vidare. Vad är coping egentligen? Existentiell ångest och kris? Hur kommer Gud in i bilden? Cancerläkaren och professorn Peter Strang delar med sig av sin kunskap och erfarenhet liksom pastor Pär Lewin-Ronnås. Varje dag får cirka 100 människor i Sverige diagnosen cancer. Den här boken är för dem och alla de som står dem nära. Den här boken är för alla. Den här boken handlar om livet och inte bara om döden. Vill du vara med på utlottningen av böckerna så skicka e-post till infospn@stockholmssjukhem.se senast den 20 september 2010 och meddela vilken av böckerna du vill vinna - glöm inte namn och adress dit boken ska skickas om du vinner SPN Nyhetsbrev september 2010 nr 82 årgång 9 4 (8)

5 Palliativ vård på agendan i Almedalen Från vänsterkjell Asplund r, Peter Strang, Eva Thoren Todoulos, Lennart Ottefalk Ann-Britt Nilsson och Helen Sjögren I myllret av människor och möten under Almedalsveckan 4 10 juli 2010 fanns också många företrädare för palliativ vård. Ämnet berördes i flera seminarier och möten. Stockholms Sjukhem ordnade två seminarier som mer direkt handlade om palliativ vård Att leva med cancer och Vårdval i livets slut. -Almedalsveckan är ett koncentrat av människor och möten med aktuella samhällsfrågor i fokus. Media speglar framför allt olika politiska utspel och ger ofta bilden av att allt handlar om lobbying och påverkan, men parallellt med detta pågår en mängd inspirerande möten, samtal och seminarium. Att leva med cancer Allt fler lever länge med en svår sjukdom. Vad ställer det för krav på vården och samhället, och vad kan den palliativa vården erbjuda när sjukdomen inte går att bota? Det var ämnet för Stockholms Sjukhems första Almedalsseminarium som modererades av Eva Thoren Todoulos, Verksamhetschef på Stockholms sjukhem och ordf. i Svensk Förening för Palliativ Medicin. I seminariet deltog Lennart Ottfalk som bor på Gotland och lever sedan drygt fem år tillbaka med en cancersjukdom. Ann-Britt Nilsson och Helen Sjögren onkologisjuksköterskor på Visby lasarett. De arbetar på mottagningen respektive inom ASIH och berättade om hur de arbetar på Gotland och om sina erfarenheter av att möta patienter som lever länge med sin sjukdom. Professor Peter Strang gav en bild av cancerpanoramat idag när det gäller insjuknande och överlevnad. Professor Kjell Asplund har på regeringens uppdrag arbetat med en nationell cancerstrategi. Vid seminariet presenterade han kort arbetet och vad som sker nu. -Svensk cancervård är inte dålig. Den är mycket bra, men det finns tydliga brister, konstaterar Kjell Asplund som i sitt arbete med den nationella cancerstrategin har mött företrädare för cancervården i hela landet och för 14 patientföreningar. En av de slutsatser som kommit fram i arbetet med nationella cancerstrategin är att det finns ett stort gap SPN Nyhetsbrev september 2010 nr 82 årgång 9 5 (8)

6 mellan vårdgivarnas rapporter om kvalitet och resultat och de erfarenheter som cancerpatienterna har. I arbetet har det också blivit tydligt att behovet av trygghet i vården är mycket stort. Och att trygghet skapas genom tillgänglighet, kompetens och kontinuitet. Därför blir det ett problem när vården är alltför fragmentiserad. Vårdval i livets slut Vad menar vi med vårdval i livets slut, vad definierar vi som livets slut och vad är det som är viktigt att välja. Detta var några frågeställningar som diskuterades vid Stockholms Sjukhems andra Almedalsseminarium. I detta seminarium deltog Eva Thoren Todoulos, Peter Strang, Ann-Britt Nilsson och Helena Sjögren. Val i livets början och i livets slut Att den som vill och kan ska få möjlighet att välja hur man vårdas och var man vistas i livets slut är en självklarhet för de flesta. Däremot kan mycket diskuteras kring formerna för vårdvalet och vid seminariet poängterade flera att man ska ha möjlighet att välja någon som tar ansvar för och hjälper till hela vägen. Patienten och de närstående ska inte behöva välja och välja om beroende på hur man mår utan vårdvalet ska vara en helhetslösning. På samma sätt som vi vänder oss till en mödravårdscentral skulle vi ha möjlighet att vända oss till någon som hjälper oss i livets slut. Det ska helt enkelt till en vårdgaranti för palliativ vård i livets slut för dem som behöver det. Eva Thoren Todoulos e-post: Eva.thoren.todoulos@stockholmssjukhem.se Nätverksträff / fördjupningsdag för LCP användare fredag 29 oktober 2010 För tredje året kan vi erbjuda en dag för erfarenhetsutbyte och fördjupande kunskaper om LCP och Svenska Palliativregistret. Dagen vänder sig till kontaktsjuksköterskor och läkare vid enheter som kommit igång med att använda LCP. Temat för i år är uppföljning och samverkan. Plats: Aulan, Stockholms Sjukhem, Mariebergsgatan 22, Stockholm Pris: 750:- kronor För program och anmälan kontakta marie-louise.ekestrom@stockholmssjukhem.se Magisteruppsats Varför dör patienter i avancerad hemsjukvård på sjukhus? heter uppsatsen som lades fram av Marie Svensson på Karolinska Institutet i maj 2010 Sammanfattning: Inläggningar i slutenvård av patienter i sent palliativt skede kan vara ett problem, om patienterna inte själva önskar inläggning. Enligt aktuella vårdprogram inom palliativ vård ska patienter kunna vårdas och dö i sitt hem, om de så önskar. Syftet med studien var att få ökad kunskap om den sista inläggningen i slutenvård, av patienter som SPN Nyhetsbrev september 2010 nr 82 årgång 9 6 (8)

7 vårdas i avancerad hemsjukvård, men som avlider på vårdavdelning. I studien har patientjournaler från ett ASiH-team använts. Tio journaler granskades gällande patienter som lagts in i slutenvård sista 10 dagarna av sitt liv och avlidit Studien gjordes som en retrospektiv, beskrivande journalgranskningsstudie. Resultaten visar att trots en vilja att få dö i hemmet hade patienterna, där det förekom stark oro hos dem eller de närstående, svårt att få göra det. Detta var även fallet där det fanns andra symtom som inte var optimalt lindrade och där det saknades stöd av hemtjänst eller det egna nätverket. Det blev även inläggning när de inblandade inte var tillräckligt informerade om situationen och inte kände sig trygga. De studerade journalerna visade att ASiH s personal i genomsnitt endast gjorde ett besök per dag, sista veckan före inläggning. Frågan om hur bristande stöd och trygghet inverkar på den sista slutenvårdsinläggningen, får utforskas vidare. Marie Svensson e-post: maries.norrtalje@forenadecare.com Hela uppsatsen finns på under Ladda ner filer Möjligheter att söka arbete på Hospice West Auckland, New Zeeland Nu övergår vi till engelska: The following vacancies are taken from Help the Hospices listing of vacancies in hospice and palliative care. The full list of vacancies can be viewed online at: Social Worker, Community Specialist Palliative Care (full and part time) Palliative Care Clinical Nurse Specialist (RN) The closing date for applications is 30 September 2010 To apply - your CV to frog@frogrecruitment.co.nz. To find out more about Hospice West Auckland visit Magisteruppsats Att som äldre möta sorg i grupp tillsammans, men ändå inte av Peter Andersson Sammanfattning: Syftet med studien är att öka kunskapen om betydelsen av leva vidare - grupper för äldres anhöriga. Studien baseras på nio stycken intervjuer med före detta deltagare från Ersta Hospice leva-vidare grupper som för två till tre år sedan deltog i den berörda gruppen. Det huvudsakliga resultatet visar att ett gruppdeltagande av denna karaktär har en betydande roll för den enskilda individen både under själva deltagande, men också i längre livsperspektiv. Ett deltagande kan hjälpa den enskilda individen att åter skapa mening i livet. Till exempel stärks, på ett ömsesidigt sätt, individens sociala samt psykologiska sfär. Vidare har det visat sig att ett gruppdeltagande i förlängningen spelat en stor och viktig roll för den enskilda individen eftersom många fortsatt att träffas. Det har också, delvis, visat sig att ett deltagande i gruppen ej beror på det egna sociala nätverket och SPN Nyhetsbrev september 2010 nr 82 årgång 9 7 (8)

8 dess stödjande förmågor. Ett gruppdeltagande är därmed oavsett nätverk väldigt stärkande. Avslutningsvis visar också studien att initiativ såsom Ersta Hospice uppvisar i och med deras sorgegrupper är väl värda att anamma av övriga samhället och då ej enbart i den frivilligsektorn. Sammanfattning bygger på mitt examensarbete inom ramen för socionomlinjen med inriktning äldre vid Ersta Sköndal högskola. Kontakt e-post: peterandersson8@gmail.com Uppsatsen finns på under Ladda ner filer Några aktuella och intressanta länkar I New England Journal of Medicine finns artikeln: Early Palliative Care for Patients with Metastatic Non Small Cell Lung Cancer Artikeln beskriver att patienter med icke småcellig lungcancer som fått tidig palliativ vård mår bättre och lever längre än de som får den ordinära behandlingen mot sin lungcancer. Läs hela artikeln: I The New Yorker Annals Of Medicine finns artikeln Letting Go What should medicine do when it can t save your life? av Atul Gawande Reflektioner över palliativ vård och döende - av specialister som annars skriver vetenskapligt i dessa frågor. Läs hela artikeln på: Vänliga hälsningar Sylvia Sauter Carl Johan Fürst Detta nyhetsbrev har gått ut till alla som anmält intresse för att delta i nätverket. Vill du inte längre ha Nyhetsbrevet eller har du bytt e-postadress, vänligen hör av dig till infospn@stockholmssjukhem.se SPN Nyhetsbrev september 2010 nr 82 årgång 9 8 (8)

Svenska döda köar allt längre

Svenska döda köar allt längre Nyhetsbrev april 2011 nr 89 årgång 10 En dag om den nationella cancerstrategin Måndagen den 23 maj 2011 arrangerar Socialdepartementet en heldagskonferens i Stockholm om regeringens initiativ för att förverkliga

Läs mer

Supportive care av den geriatriska onkologiska patienten

Supportive care av den geriatriska onkologiska patienten Supportive care av den geriatriska onkologiska patienten Gabriella Frisk, Onkolog, Sektionschef Sektionen för cancerrehabilitering, Onkologiska kliniken, Karolinska Universitetssjukhuset Agenda Bakgrund

Läs mer

Existentiellt stöd att samtala om livsfrågor i den palliativa vården

Existentiellt stöd att samtala om livsfrågor i den palliativa vården Existentiellt stöd att samtala om livsfrågor i den palliativa vården Att möta och uppmärksamma patienters behov av existentiellt stöd vid livets slut Annica Charoub Specialistsjuksköterska palliativ vård

Läs mer

Motionssvar: Kvalificerad vård i livets slutskede

Motionssvar: Kvalificerad vård i livets slutskede Thomas Kunze, chefläkare Ärendenr HSN 2016/264 1 (5) Handlingstyp Beslutsärende Datum 5 juli 2016 Hälso- och sjukvårdsnämnden Motionssvar: Kvalificerad vård i livets slutskede Förslag till beslut Hälso-

Läs mer

Stockholms Sjukhem. Marie-Louise Ekeström projektledare. Stockholms Sjukhem. MaryJane Windus projektledare. Stockholms Sjukhem

Stockholms Sjukhem. Marie-Louise Ekeström projektledare. Stockholms Sjukhem. MaryJane Windus projektledare. Stockholms Sjukhem Palliativ vård Gå 4 betala för 3! Psykisk ohälsa i palliativ vård skillnaden mellan sorg och depression som kräver behandling Kulturella skillnader i synen på smärta, sjukdom och död LCP, Liverpool Care

Läs mer

Palliativ vård ett förhållningssätt

Palliativ vård ett förhållningssätt Palliativ vård ett förhållningssätt Professor Peter Strang Överläkare, professor Sthlms sjukhem och Karolinska institutet Hur såg rötterna ut? medeltiden: kloster tog hand om sjuka - tid, värme, mat, medkänsla

Läs mer

VI vill TACKA! 2012-11-06 VIC Nationella utbildningsdagar i hjärtsvikt - Jonna Norman Stockholm 2012

VI vill TACKA! 2012-11-06 VIC Nationella utbildningsdagar i hjärtsvikt - Jonna Norman Stockholm 2012 VI vill TACKA! GOTT och BLANDAT vid HJÄRTSVIKT Nationella utbildningsdagar i hjärtsvikt Stockholm 2012 Arbetsgruppen i hjärtsvikt Alicja Arasimowicz Anna Forssell Eva Ruberg Helena Sköldbäck Jonna Norman

Läs mer

Nyhetsbrev maj 2011 nr 90 årgång 10

Nyhetsbrev maj 2011 nr 90 årgång 10 Nyhetsbrev maj 2011 nr 90 årgång 10 Välkommen till disputation! Marit Karlsson disputerar den 25 maj kl. 13.00 i Stockholm i Radiumhemmets föreläsningssal på CCK på sin avhandling: End of life care and

Läs mer

Hospice och andra vårdformer i livets slutskede. LD-staben/planeringsavdelningen Ärende: 2016/01503

Hospice och andra vårdformer i livets slutskede. LD-staben/planeringsavdelningen Ärende: 2016/01503 Hospice och andra vårdformer i livets slutskede LD-staben/planeringsavdelningen 2016-11-25 Ärende: 2016/01503 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Palliativ vård... 3 Vård i livets

Läs mer

Palliativ vård. betala för 3! Gå 4

Palliativ vård. betala för 3! Gå 4 Palliativ vård Gå 4 betala för 3! Symtomlindring av smärta, illamående och andnöd Psykisk ohälsa i palliativ vård sorg och depression som kräver behandling Våga prata om döendet och döden att hantera svåra

Läs mer

SFPM 20 år. Peter Strang Professor i palliativ medicin, överläkare Karolinska institutet och Stockholm Stockholms Sjukhem

SFPM 20 år. Peter Strang Professor i palliativ medicin, överläkare Karolinska institutet och Stockholm Stockholms Sjukhem SFPM 20 år Peter Strang Professor i palliativ medicin, överläkare Karolinska institutet och Stockholm Stockholms Sjukhem Hur svensk palliativ medicin startade Varför är vetenskapen viktig för en specialitet?

Läs mer

Nationella utbildningsdagar i hjärtsvikt 2018

Nationella utbildningsdagar i hjärtsvikt 2018 Nationella utbildningsdagar i hjärtsvikt 2018 Vård och rehabilitering vid hjärtsvikt - vilka är möjligheterna VIC Nationella utbildningsdagar i hjärtsvikt - Jonna Norman Stockholm 2012 2018-10- 31 VI TACKAR!

Läs mer

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal 2018-07-04 Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal Presentation av Verksamhetsförlagd utbildning för fysioterapeutprogrammet Hemsjukvårdsenheten i Mölndals stad är till för personer som av olika orsaker inte kan

Läs mer

God palliativ vård state of the art

God palliativ vård state of the art God palliativ vård state of the art Professor i palliativ medicin, överläkare Karolinska institutet, Stockholm Stockholms sjukhem 2015-03-11 Professor P Strang Vård av döende Vård av döende har alltid

Läs mer

Närståendestöd. Svenska palliativregistret. För fortsatt utveckling av vården i livets slutskede

Närståendestöd. Svenska palliativregistret. För fortsatt utveckling av vården i livets slutskede Närståendestöd Svenska palliativregistret För fortsatt utveckling av vården i livets slutskede Svenska palliativregistret Södra Långgatan 2 392 32 Kalmar Telefon 0480-41 80 40 http://palliativ.se Steget

Läs mer

runt cancerpatienten Stöd för dig i teamet Hör av dig till oss! och cancerrehabilitering. aktiva överlämningar, Min vårdplan

runt cancerpatienten Stöd för dig i teamet Hör av dig till oss! och cancerrehabilitering. aktiva överlämningar, Min vårdplan Hör av dig till oss Saknade du något i materialet? Vill du veta mer om de områden som ingår, eller få tips på hur man kan arbeta med frågorna i din verksamhet? Kontakta oss gärna Stöd för dig i teamet

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammans för en bättre cancervård Regionala cancercentrum

Läs mer

Palliativ vård i Sverige Carl Johan Fürst. 1:a Nationella Konferensen i Palliativ Vård Stockholm april 2010

Palliativ vård i Sverige Carl Johan Fürst. 1:a Nationella Konferensen i Palliativ Vård Stockholm april 2010 Palliativ vård i Sverige Carl Johan Fürst 1:a Nationella Konferensen i Palliativ Vård Stockholm 12-13 april 2010 Palliativ vård i Sverige - olika perspektiv Den svårt sjuka och döende människan och de

Läs mer

Onkologisk omvårdnad

Onkologisk omvårdnad Gå 4 betala för 3! Onkologisk omvårdnad för sjuksköterskan i cancervården Cancerrelaterad smärta symtomkontroll och de senaste behandlingsmetoderna! Kroppsuppfattning och sexualitet i samband med cancer

Läs mer

PALLIATIV VÅRD I HEMMET

PALLIATIV VÅRD I HEMMET inbjudan till konferens i Stockholm den 27-28 november 2012 TALARE FRÅN Ersta Sköndal högskola Anna Whitaker Lektor och docent i socialt arbete Mittuniversitetet Titti Melin-Johansson Sjuksköterska och

Läs mer

Brytpunktssamtal i cancervården. rden VAD ÄR DET OCH VARFÖR ÄR DET VIKTIGT?

Brytpunktssamtal i cancervården. rden VAD ÄR DET OCH VARFÖR ÄR DET VIKTIGT? Brytpunktssamtal i cancervården rden VAD ÄR DET OCH VARFÖR ÄR DET VIKTIGT? Retrospektiv journalstudie med frågest geställning information kring döendetd Jakobsson 2006: Genomgång av 229 journaler i VGRslutenvård.

Läs mer

Cancerrehabilitering

Cancerrehabilitering Cancerrehabilitering Cancerrehabilitering psykosocialt stöd och fysisk rehabilitering Livskvalitet att hjälpa patienten att hitta tillbaka till ett fungerande vardagsliv Så här kan ett rehabiliteringsprogram

Läs mer

Nationella Rådet för Palliativ Vård NRPV

Nationella Rådet för Palliativ Vård NRPV Nyhetsbrev maj 2013 nr 110 årgång 12 Nationella Rådet för Palliativ Vård NRPV har startat en ny multiprofessionell tidskrift - Svensk Palliativ Tidskrift den riktar sig till samtliga professioner inom

Läs mer

65% AV DEM SOM FÅR CANCER LEVER OM 10 ÅR HUR HJÄLPER VI PATIENTER MED KRONISK CANCER?

65% AV DEM SOM FÅR CANCER LEVER OM 10 ÅR HUR HJÄLPER VI PATIENTER MED KRONISK CANCER? 65% AV DEM SOM FÅR CANCER LEVER OM 10 ÅR HUR HJÄLPER VI PATIENTER MED KRONISK CANCER? CANCER HAR BLIVIT EN KRONISK SJUKDOM Politikerveckan i Almedalen är en viktig del av Nätverket mot cancers arbete för

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammas för en bättre cancervård Regionala cancercentrum

Läs mer

Loved ones within palliative care understanding, strategies and need for support

Loved ones within palliative care understanding, strategies and need for support Nyhetsbrev juni 2011 nr 91 årgång 10 Loved ones within palliative care understanding, strategies and need for support heter Inger Benkels avhandling som hon försvarade i maj 2011 på institutionen för medicin,

Läs mer

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos.

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. --Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammas för en bättre cancervård Regionala

Läs mer

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos.

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. --Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas

Läs mer

Min vårdplan introduktion och manual

Min vårdplan introduktion och manual Min vårdplan introduktion och manual Nationella cancerstrategin lyfter i många stycken fram sådant som stärker patientens ställning. Ett kriterium för en god cancervård är att varje cancerpatient får en

Läs mer

Seminarium i Palliativ vård

Seminarium i Palliativ vård Seminarium i Palliativ vård Länets palliativa rådgivningsteam arrangerade ett stort seminarium i Palliativ vård 28 september 2010 på Nordkalotten Konferens & Hotell i Luleå. Seminariet vände sig till chefer

Läs mer

Cancerrehabilitering 2012

Cancerrehabilitering 2012 Succé! Nu för andra gången! Cancerrehabilitering 2012 Cancerrehabilitering psykosocialt stöd och livskvalitet Att hjälpa patienten att hitta tillbaka till ett fungerande vardagsliv Hur påverkas kroppsuppfattning

Läs mer

Den palliativa vårdens utveckling och utmaningar

Den palliativa vårdens utveckling och utmaningar Den palliativa vårdens utveckling och utmaningar Professor Peter Strang Överläkare, professor Sthlms sjukhem och Karolinska institutet Hur såg rötterna ut? medeltiden: kloster tog hand om sjuka - tid,

Läs mer

Introduktion TILL NATIONELL VÅRDPLAN FÖR PALLIATIV VÅRD-NVP

Introduktion TILL NATIONELL VÅRDPLAN FÖR PALLIATIV VÅRD-NVP Introduktion TILL NATIONELL VÅRDPLAN FÖR PALLIATIV VÅRD-NVP Inledning Nationell Vårdplan för Palliativ Vård, NVP, är ett personcentrerat stöd för att identifiera, bedöma och åtgärda en enskild patients

Läs mer

Onkologisk omvårdnad

Onkologisk omvårdnad Onkologisk omvårdnad för sjuksköterskan i cancervården Gå 4 betala för 3! Cancerrelaterad smärta symtomkontroll och de senaste behandlingsmetoderna! Kognitiva biverkningar av cancerbehandling Hur påverkas

Läs mer

Stockholms Sjukhem. Carl Johan Fürst docent. Stockholms Sjukhem. Marie-Louise Ekeström projektledare. Stockholms Sjukhem

Stockholms Sjukhem. Carl Johan Fürst docent. Stockholms Sjukhem. Marie-Louise Ekeström projektledare. Stockholms Sjukhem Palliativ vård 2009 Psykisk ohälsa i palliativ vård skillnaden mellan sorg och depression som kräver behandling Kulturella skillnader i synen på smärta, sjukdom och död LCP, Liverpool Care of dying Pathway

Läs mer

Palliativ vård för icke palliativa enheter

Palliativ vård för icke palliativa enheter Uppskattad konferens nu tillbaka med nytt innehåll Palliativ vård för icke palliativa enheter Brytpunkter när inträffar de och vad innebär de? Det dåliga beskedet så hjälper du de drabbade och hanterar

Läs mer

OMVÅRDNADSBLADET. generationsväxling. i serien! GY/VUX Hösten 2009 GRÄNSLÖST LÄRANDE

OMVÅRDNADSBLADET. generationsväxling. i serien! GY/VUX Hösten 2009 GRÄNSLÖST LÄRANDE GY/VUX Hösten 2009 OMVÅRDNADSBLADET GRÄNSLÖST LÄRANDE generationsväxling i serien! TESTA EN NY GENERATION omvårdnadsbladet Utgivare liber, 113 98 Stockholm redaktion Miriam Barzelatto linda Ericsson layout

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas för en bättre

Läs mer

När mamma eller pappa dör

När mamma eller pappa dör När mamma eller pappa dör Anette Alvariza fd Henriksson Docent i palliativ vård, Leg Specialistsjuksköterska i cancervård och diplomerad i palliativ vård, Lektor Palliativt forskningscentrum, Ersta Sköndal

Läs mer

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal 2018-07-04 Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal Presentation av Verksamhetsförlagd utbildning för arbetsterapeutprogrammet Hemsjukvårdsenheten i Mölndals stad är till för personer som av olika orsaker inte

Läs mer

RPR (Regionalt Palliativt Råd) på RCC Stockholm-Gotland

RPR (Regionalt Palliativt Råd) på RCC Stockholm-Gotland RPR (Regionalt Palliativt Råd) på RCC Stockholm-Gotland Syfte En expertgrupp som består av olika yrkeskategorier med erfarenhet av vård, framför allt palliativ cancervård, från olika verksamheter, samt

Läs mer

Hälsosamma levnadsvanor är även viktigt för patienter med cancer, men hur når vi dit?

Hälsosamma levnadsvanor är även viktigt för patienter med cancer, men hur når vi dit? Hälsosamma levnadsvanor är även viktigt för patienter med cancer, men hur når vi dit? Hans Hägglund Överläkare, docent Verksamhetschef Akademiska Sjukhuset Hemsjukvård efter benmärgstransplantation har

Läs mer

Palliativ vård 7,0 högskolepoäng Grundnivå Johan Stålvant

Palliativ vård 7,0 högskolepoäng Grundnivå Johan Stålvant Palliativ vård 7,0 högskolepoäng Grundnivå Johan Stålvant 2016 06-13 Varför är palliativ vård viktigt? Världen har en åldrande befolkning. Cancer ökar kraftigt (från 14 miljoner 25 miljoner inom 20 år).

Läs mer

Att möta den döendes existentiella behov

Att möta den döendes existentiella behov Att möta den döendes existentiella behov Peter Strang Professor i palliativ medicin Onkolog, överläkare Karolinska institutet och Stockholm Stockholms Sjukhem Vetenskaplig ledare för Palliativt Kunskapscentrum

Läs mer

Palliativ vård uppdragsbeskrivning

Palliativ vård uppdragsbeskrivning 01054 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Regionkontoret Hälso- och sjukvård Datum Diarienummer 2014-04-01 HSS130096 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Palliativ vård uppdragsbeskrivning Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Läs mer

Nationellt vårdprogram för Palliativ vård i livets slutskede Helena Adlitzer PKC-dagen

Nationellt vårdprogram för Palliativ vård i livets slutskede Helena Adlitzer PKC-dagen Nationellt vårdprogram för Palliativ vård i livets slutskede 2017-11-28 Helena Adlitzer PKC-dagen Är det möjligt att ge god vård utan kunskap? Är det möjligt att hålla all kunskap i huvudet? 2017-11-28

Läs mer

Österlenprojektet palliativ vård utan gränser. Christel Wihlborg Medicinskt ansvarig läkare Palliativ vård och ASIH Ystad

Österlenprojektet palliativ vård utan gränser. Christel Wihlborg Medicinskt ansvarig läkare Palliativ vård och ASIH Ystad Österlenprojektet palliativ vård utan gränser Christel Wihlborg Medicinskt ansvarig läkare Palliativ vård och ASIH Ystad 180216 Österlenprojektet palliativ vård utan gränser ett samarbete mellan Palliativ

Läs mer

OBS: All inrapportering görs digitalt efter inloggning via www.palliativ.se

OBS: All inrapportering görs digitalt efter inloggning via www.palliativ.se Fylls i av ansvarig läkare eller sjuksköterska gärna efter samråd i arbetslaget. Förtydligande till frågorna hittar du genom att klicka på dödsfallsenkäten efter inloggning. - symbolen i den digitala 1.

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas för en bättre

Läs mer

Palliativ vård 2013. Datum: 2 3 december 2013, Stockholm

Palliativ vård 2013. Datum: 2 3 december 2013, Stockholm Palliativ vård 2013 Symtomkontroll och symtomlindring smärta och andnöd Brytpunkt, etik och etiska dilemman Det svåra samtalet att våga prata om döendet och döden med patienter och anhöriga Så får du teamarbetet

Läs mer

Att få leva tills man dör

Att få leva tills man dör Att få leva tills man dör Studiematerial kring palliativ vård och omsorg om äldre Mötesplats äldreomsorg 9-10 okt Sara Nordenhielm, FoU i Väst/GR Gunilla Karaviotis, Flatås gård Lotta Ekberg, Flatås gård

Läs mer

Palliativ vård en introduktion. pkc.sll.se

Palliativ vård en introduktion. pkc.sll.se Palliativ vård en introduktion pkc.sll.se Palliativt kunskapscentrum UPPDRAGET? pkc.sll.se På programmet 9:00-10:10 Palliativ vård och förhållningssätt 10:10-10:40 FIKA 10:40-12:30 Grupparbete Etiska överväganden

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse Tyresö/Söderort 2016 Innehållsförteckning Verksamhetsbeskrivning 3 Vision och värdegrund 3 Kvalitet och patientsäkerhet 4 Riskbedömningar 5 Vård i livets slut 5 Kompetens i teamet

Läs mer

Vård i livets slutskede med stöd av Svenska Palliativregistret - riktlinje

Vård i livets slutskede med stöd av Svenska Palliativregistret - riktlinje Vård i livets slutskede med stöd av Svenska Palliativregistret - riktlinje Bakgrund Vården ska så långt som möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten. Patienten ska ges sakkunnig och omsorgsfull

Läs mer

Bilaga 1. Artikelmatris

Bilaga 1. Artikelmatris 1/5 Bilaga 1. Artikelmatris Ben Natan, M. & Garfinkel, D. End of life needs as perceived by terminally ill older adult patients, family and staff 2010 Att jämföra den betydelse som olika behov i slutet

Läs mer

Framtidsplan för Specialiserad Palliativ Vård

Framtidsplan för Specialiserad Palliativ Vård Framtidsplan för Specialiserad Palliativ Vård Specialitetsgruppen i palliativ vård. Ulrika Gärdsback, ordförande specialitetsgruppen palliativ vård. Palliativ vård definieras enligt Världshälsoorganisationen

Läs mer

Onkologisk omvårdnad för sjuksköterskan i cancervården

Onkologisk omvårdnad för sjuksköterskan i cancervården De 10 först anmälda erhåller boken Perspektiv på onkologisk vård av Maria Hellbom och Bibbi Thomé. Gå 4 betala för 3! Onkologisk omvårdnad för sjuksköterskan i cancervården Cancerrelaterad smärta symtomkontroll

Läs mer

WPCA World Palliative Care Alliance har kommit med en ny rapport. Nyhetsbrev december 2011 nr 95 årgång 10

WPCA World Palliative Care Alliance har kommit med en ny rapport. Nyhetsbrev december 2011 nr 95 årgång 10 Nyhetsbrev december 2011 nr 95 årgång 10 Nya nationellt överenskomna termer, begrepp och definitioner har publicerats i Socialstyrelsens termbank. De rör bland annat palliativ vård, nutrition och handläggning

Läs mer

Åstorps kommun. Granskning av samverkan kring palliativ vård/vård i livets slutskede. Revisionsrapport 2010:8

Åstorps kommun. Granskning av samverkan kring palliativ vård/vård i livets slutskede. Revisionsrapport 2010:8 Granskning av samverkan kring palliativ vård/vård i livets KPMG AB 2011-03-03 Antal sidor: 9 Antal bilagor:1 Innehåll 1. Inledning 1 1.1 Bakgrund 1 1.2 Syfte 1 1.3 Genomförande och metod 1 1.4 Bemanning

Läs mer

Palliativ vård. Vård vid. slutskede

Palliativ vård. Vård vid. slutskede Palliativ vård Vård vid slutskede Grafisk produktion: Mediahavet Foto: Cia Lindkvist/Mediahavet att leva tills man dör Palliativ vård handlar om sjukdomar som vi inte kan läka och hela. Inför svår sjukdom

Läs mer

Regional cancerplan Dialogmöte med allmänheten i Visby 19 mars 2019

Regional cancerplan Dialogmöte med allmänheten i Visby 19 mars 2019 Regional cancerplan 2020-2023 Dialogmöte med allmänheten i Visby 19 mars 2019 Cancer berör alla! Regionalt cancercentrum Stockholm Gotlands uppdrag är att utveckla cancervården i regionen. En ny cancerplan

Läs mer

Arbetsmaterial webbutbildning i allmän palliativ vård

Arbetsmaterial webbutbildning i allmän palliativ vård Arbetsmaterial webbutbildning i allmän palliativ vård Allmän palliativ vård Det här arbetsmaterialet riktar sig till dig som i ditt yrke möter personer i livets slutskede som har palliativa vårdbehov samt

Läs mer

Anslutna till specialiserad palliativ vård

Anslutna till specialiserad palliativ vård PM namn: Vård i livets slut. Hemsjukvård, primärvård i Blekinge Ägare Landstinget, Kommunerna Förvaltningschef: Anders Rehnholm Förvaltning: Primärvårdsförvaltningen, Äldreförvaltningarna Godkänt datum:

Läs mer

Vinster med ett palliativt förhållningssätt tidigt

Vinster med ett palliativt förhållningssätt tidigt Vinster med ett palliativt förhållningssätt tidigt Bertil Axelsson Lungcancervård Shin J, Temel J. Integrating palliative care: When and how? Curr Opin Pulm Med 2013, 19:344 349 Upprepad genomgång av Smärtor

Läs mer

Svenskt Palliativt Nätverk SPN Med hjälp av ett nyhetsbrev och en hemsida sprids information om palliativ vård över yrkes- och organisationsgränserna

Svenskt Palliativt Nätverk SPN Med hjälp av ett nyhetsbrev och en hemsida sprids information om palliativ vård över yrkes- och organisationsgränserna Svenskt Palliativt Nätverk SPN Med hjälp av ett nyhetsbrev och en hemsida sprids information om palliativ vård över yrkes- och organisationsgränserna tema Sylvia Sauter 1 Carl Johan Fürst 2 1 Redaktör,

Läs mer

Handlingsplan för palliativ vård i Fyrbodal

Handlingsplan för palliativ vård i Fyrbodal Handlingsplan för palliativ vård i Fyrbodal 2008-2010 1. Bakgrund En av slutsatserna som gjordes i en utredning om cancervården i Västra Götalands regionen 2007 var att den palliativa vården behöver förbättras

Läs mer

Nutrition i palliativ vårdv. Ylva Orrevall, leg dietist, med dr Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholm

Nutrition i palliativ vårdv. Ylva Orrevall, leg dietist, med dr Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholm Nutrition i palliativ vårdv Ylva Orrevall, leg dietist, med dr Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholm Bakgrund Flertal studier visar att viktnedgång och undernäring i samband

Läs mer

Anhörigstöd på akutmottagningen

Anhörigstöd på akutmottagningen Anhörigstöd på akutmottagningen sabet ix/eli Scanp Foto: n Omsé 1 Anhörigstöd på akutmottagningen Sedan hösten 2011 finns ett fungerande anhörigstöd på akutmottagningen vid Danderyds sjukhus. Stödet har

Läs mer

Äldreomsorgens. värdegrund. Att möta människor i livets slutskede

Äldreomsorgens. värdegrund. Att möta människor i livets slutskede Äldreomsorgens värdegrund Att möta människor i livets slutskede Värdegrunden gäller ända till slutet Att jobba inom äldreomsorgen innebär bland annat att möta människor i livets slutskede. Du som arbetar

Läs mer

Oro och tankar inför framtiden - att drabbas av cancersjukdom och livet efteråt

Oro och tankar inför framtiden - att drabbas av cancersjukdom och livet efteråt Oro och tankar inför framtiden - att drabbas av cancersjukdom och livet efteråt Anna Kagelind Kurator Kirurgiska kliniken Universitetssjukhuset Örebro 2019-05-13 Presentationens upplägg Kurators del i

Läs mer

Anna Forssell. AHS-Viool Skellefteå. Copyright Anna Forssell

Anna Forssell. AHS-Viool Skellefteå. Copyright Anna Forssell Anna Forssell AHS-Viool Skellefteå VIC Vårdpersonal inom cardiologi www.v-i-c.nu Hjärtsviktsdagar i Göteborg 15-16 oktober 2009 Ur programmet; Teamet runt patienten Palliativ vård Hjärtsvikt och palliativ

Läs mer

Randiga Huset är en organisation för barn, unga och vuxna som förlorat eller håller på att förlora en anhörig eller närstående. Randiga Huset är en

Randiga Huset är en organisation för barn, unga och vuxna som förlorat eller håller på att förlora en anhörig eller närstående. Randiga Huset är en Randiga Huset är en organisation för barn, unga och vuxna som förlorat eller håller på att förlora en anhörig eller närstående. Randiga Huset är en rikstäckande organisation som är partipolitiskt och religiöst

Läs mer

Ännu bättre cancervård

Ännu bättre cancervård Ännu bättre cancervård Överenskommelser mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om insatser i enlighet med nationella cancerstrategin Varför cancerstrategi? Dubblering av antalet personer som

Läs mer

RIKS-STROKE - 3 MÅNADERS - UPPFÖLJNING

RIKS-STROKE - 3 MÅNADERS - UPPFÖLJNING Version 13.0 Används vid registrering av alla som insjuknar i akut stroke 2013-01-01 och därefter. RIKS-STROKE - 3 MÅNADERS - UPPFÖLJNING Dessa uppgifter fylls i av vårdpersonalen på strokeenheten Personnummer

Läs mer

Brytpunktssamtal. Staffan Lundström, Docent, Överläkare Palliativt Centrum och FoUU-enheten Stockholms Sjukhem Karolinska Institutet, Stockholm

Brytpunktssamtal. Staffan Lundström, Docent, Överläkare Palliativt Centrum och FoUU-enheten Stockholms Sjukhem Karolinska Institutet, Stockholm Brytpunktssamtal Staffan Lundström, Docent, Överläkare Palliativt Centrum och FoUU-enheten Stockholms Sjukhem Karolinska Institutet, Stockholm Ämnen: Brytpunktsbedömning Brytpunktssamtal Definition Utmaningar

Läs mer

Motionssvar - Starta ett hospice i Sörmland

Motionssvar - Starta ett hospice i Sörmland MOTIONSSVAR SID 1(2) Monica Johansson (S) Landstingsstyrelsens ordförande D A T U M D I A R I E N R 2016-10-05 LS-LED16-0462-4 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen Landstingsfullmäktige M Ö T E S D

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL STOCKHOLMS SJUKHEM

VÄLKOMMEN TILL STOCKHOLMS SJUKHEM VÄLKOMMEN TILL STOCKHOLMS SJUKHEM STOCKHOLMS SJUKHEMS ÄNDAMÅLSPARAGRAF ÄR DENSAMMA IDAG SOM VID GRUNDANDET: Stockholms Sjukhem har för ändamål att till vård emottaga av obotlig eller långvarig sjukdom

Läs mer

Utredning - Palliativ vård i Region Halland

Utredning - Palliativ vård i Region Halland 01054 1(8) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2013-11-11 HSS130096 Hälso- och sjukvård Utredning - Palliativ vård i Region Halland Bakgrund Palliativ vård, det vill säga symptomlindrande

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-05-30 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

OKEJ med SAMARBETE vid HJÄRTSVIKT VIC nationella utbildningsdagar Stockholm 2016

OKEJ med SAMARBETE vid HJÄRTSVIKT VIC nationella utbildningsdagar Stockholm 2016 OKEJ med SAMARBETE vid HJÄRTSVIKT VIC nationella utbildningsdagar Stockholm 2016 VIC Nationella utbildningsdagar i hjärtsvikt - Jonna Norman Stockholm 2012 2016-12- 06 Arbetsgruppen i hjärtsvikt Alicja

Läs mer

sjukvård i hemmet m e d vå r ko m p e t e n s, på d i n a v i ll ko r

sjukvård i hemmet m e d vå r ko m p e t e n s, på d i n a v i ll ko r Avancerad sjukvård i hemmet m e d vå r ko m p e t e n s, på d i n a v i ll ko r ASIH Tullinge - Botkyrka och Huddinge ASIH Handen ASIH Nynäshamn ASIH Tyresö ASIH Södertälje att välja avancerad sjukvård

Läs mer

Riktlinjer för vård av personer med demenssjukdom/kognitiv sjukdom

Riktlinjer för vård av personer med demenssjukdom/kognitiv sjukdom 1(7) OMSORGSFÖRVALTNINGEN Riktlinjer för vård av personer med demenssjukdom/kognitiv sjukdom Antagna i Omsorgsnämnden 2019-06-04 2(7) Innehållsförteckning Riktlinjer för vård av personer med demenssjukdom/kognitiv

Läs mer

Varje dag möter vi människor som befinner sig i eller står inför stora och märkvärdiga förändringar. Förändringar som väcker stora och märkvärdiga

Varje dag möter vi människor som befinner sig i eller står inför stora och märkvärdiga förändringar. Förändringar som väcker stora och märkvärdiga Stockholms Sjukhem Varje dag möter vi människor som befinner sig i eller står inför stora och märkvärdiga förändringar. Förändringar som väcker stora och märkvärdiga frågor. Om vad som är viktigt här

Läs mer

Referat från SFPO:s utbildningsdagar 8-9 maj 2014, Umeå

Referat från SFPO:s utbildningsdagar 8-9 maj 2014, Umeå Referat från SFPO:s utbildningsdagar 8-9 maj 2014, Umeå Gick av stapeln i Umeå och det var runt 50 deltagare som lyssnade på mycket intressanta och bra föreläsare. Vi tackade även av Elenor Granström från

Läs mer

Nationellt vårdprogram för palliativ vård i livets slutskede Helena Adlitzer Utbildning

Nationellt vårdprogram för palliativ vård i livets slutskede Helena Adlitzer Utbildning Nationellt vårdprogram för palliativ vård i livets slutskede 2017-03-29 Helena Adlitzer Utbildning 1. Information om grunden för VP 2. Revideringen 3. Arbetsprocessen 4. Innehållet 5. Axplock ur VP ---------------------------------------------------

Läs mer

Närstående i palliativ vård

Närstående i palliativ vård Närstående i palliativ vård Anette Alvariza fd Henriksson Docent i palliativ vård Leg Specialistsjuksköterska i Cancervård, Diplomerad i Palliativ vård, Institutionen för vårdvetenskap, Palliativt forskningscentrum,

Läs mer

Minnesanteckningar Palliativa rådet 2014-11-11

Minnesanteckningar Palliativa rådet 2014-11-11 MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Marit Raninen Lundin 023-77 70 59 Datum 2014-11-11 Minnesanteckningar Palliativa rådet 2014-11-11 1. Välkomna Nya ordförande Gunilla Lundquist och alla närvarande

Läs mer

Undersköterska i palliativ vård vilken är din roll? pkc.sll.se

Undersköterska i palliativ vård vilken är din roll? pkc.sll.se Undersköterska i palliativ vård vilken är din roll? Välkomna till seminarium! Program 12.45 13.00 Registrering 13.00 14.00 Ett palliativt förhållningssätt 14.00 14.30 FIKA 14.30 15.30 Symtom och vård i

Läs mer

Fakta om lungcancer. Pressmaterial

Fakta om lungcancer. Pressmaterial Pressmaterial Fakta om lungcancer År 2011 drabbades 3 652 personer i Sverige av lungcancer varav 1 869 män och 1 783 kvinnor. Samma år avled 3 616 personer. Det är med än tusen personer fler som dör i

Läs mer

Att vara tonåring när mamma eller pappa dör

Att vara tonåring när mamma eller pappa dör Att vara tonåring när mamma eller pappa dör Anette Alvariza Docent i palliativ vård, Leg Specialistsjuksköterska i cancervård och diplomerad i palliativ vård, Lektor Palliativt forskningscentrum, Ersta

Läs mer

Välkommen till Leverkirurgins kontaktsjuksköterskor och dagvård Information till patient och närstående

Välkommen till Leverkirurgins kontaktsjuksköterskor och dagvård Information till patient och närstående Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Transplantationscentrum Välkommen till Leverkirurgins kontaktsjuksköterskor och dagvård Information till patient och närstående Att vara under utredning för misstänkt

Läs mer

Vård i livets slutskede Innehållsförteckning

Vård i livets slutskede Innehållsförteckning Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller för Vård och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Godkänd av Monica Holmgren chef Vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 198/15 Version 3 Gäller från 2015-01-18

Läs mer

Palliativ vård 2013. Datum: 14 15 maj 2013, Stockholm

Palliativ vård 2013. Datum: 14 15 maj 2013, Stockholm Palliativ vård 2013 Symtomkontroll och symtomlindring smärta och andnöd Brytpunkt, etik och etiska dilemman Det svåra samtalet att våga prata om döendet och döden Närståendestöd kring den palliativa patienten

Läs mer

Svenska Palliativregistret -ett kraftfullt verktyg för att förbättra vården i livets slut!

Svenska Palliativregistret -ett kraftfullt verktyg för att förbättra vården i livets slut! Svenska Palliativregistret -ett kraftfullt verktyg för att förbättra vården i livets slut! Maria Taranger Överläkare internmedicin och hematologi Sektionschef 353 Med/Ger/Akutenhet Östra Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Läs mer

Avdelning för specialiserad hemsjukvård (ASH)

Avdelning för specialiserad hemsjukvård (ASH) ASH Uppsala Avdelning för specialiserad hemsjukvård (ASH) Avdelning för specialiserad hemsjukvård (ASH) finns för dig som bor i Uppsala och Knivsta kommun och är i behov av vård och symtomlindring genom

Läs mer

SJUKVÅRD. Ämnets syfte

SJUKVÅRD. Ämnets syfte SJUKVÅRD Ämnet sjukvård är tvärvetenskapligt och har sin grund i vårdvetenskap, pedagogik, medicin och etik. Det behandlar vård- och omsorgsarbete främst inom hälso- och sjukvård. I begreppet vård och

Läs mer

Vad är viktigast för just Dig? PER-ANDERS HEEDMAN, PROJEKTSAMORDNARE, RCC SYDÖST

Vad är viktigast för just Dig? PER-ANDERS HEEDMAN, PROJEKTSAMORDNARE, RCC SYDÖST Vad är viktigast för just Dig? PER-ANDERS HEEDMAN, PROJEKTSAMORDNARE, RCC SYDÖST Nicolas Rolin grundar Hôtel-Dieu Hospices de Beaune i Frankrike (1443) Medicinska kliniken Lunds lasarett, 3 4 september

Läs mer

Psykosocial onkologi och cancerrehabilitering

Psykosocial onkologi och cancerrehabilitering Psykosocial onkologi och cancerrehabilitering Maria Hellbom Leg psykolog, fil dr Enheten för rehabilitering och stöd Skånes Onkologiska klinik 1 Cancer berör oss alla 2 Varför ska vi tänka på rehabilitering?

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning onkologisk vård

Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning onkologisk vård 1 (5) Medicinska fakultetsstyrelsen (MFS) Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning onkologisk vård 60 högskolepoäng (hp) Avancerad nivå (A) VASOV Programbeskrivning Utbildningen syftar till att utbilda

Läs mer

Rum för själen. 7-9 oktober 2014 i Växjö Peter

Rum för själen. 7-9 oktober 2014 i Växjö Peter Rum för själen 7-9 oktober 2014 i Växjö Peter Du är på helig mark. Ditt uppdrag är oändligt. Du är en bärare av Guds nåd. Den stund som man får dela vid en sjukhussäng, vid en dödsbädd eller i samtalsrummet

Läs mer