Vad är kvalitet i APU/APL?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad är kvalitet i APU/APL?"

Transkript

1 Vad är kvalitet i APU/APL? IPK:sYrkesutbildningsdagar december 2011

2 Gymnasial lärlingsutbildning med fokus på kvalitet Slutbetänkande SOU 2011:72 Hur höjer vi kvaliteten i gymnasial lärlingsutbildning? Erfarenheter av tre års försöksverksamhet med förslag och en blick framåt!

3 Lärlingsutbildning som utbildningsmodell Ur-modellen för all utbildning! Svag lärlingstradition i Sverige Många länder i Europa har partsöverenskommelser och lagstiftning som förutsättning för det duala systemet (växelvis yrkesskola o arbetsplats) Företagens inflytande ger incitament till engagemang Flertalet lärlingsländer har lärlingar som anställda Lärlingsutbildning kan ge eleverna bättre förutsättningar att välja inför yrkesvalet samt att underlätta övergången till arbetslivet och minska ungdomsarbetslösheten Ungdomar i Sverige och Finland har svårare att etablera sig på arbetsmarknaden (än Dk o. No) enligt Nordisk rapport.

4 Arbetsplatsen som utbildningsmiljö + Verklighetsnära och realistisk miljö ( på riktigt! ) + Tillgång på moderna, tekniskt avancerade utrust-ningar och produktionsmetoder. + Resurser i form av skickliga yrkesarbetare. + Erbjuder utbildning inom små yrken - Högt produktionsnära tempo. - Brist på handledare. - Bristande utbildningskompetens. - Ensidig produktion kan ge begränsat yrkeskunnande.

5 Behovet av Arbetslivskontakter PRAO, praktisk arbetslivsorientering, Grundskola år 8 o 9. Arbetsplatsförlagt lärande (APU/APL)- yrkesprogram, minst 15 veckor Gymnasial lärlingutbildning, minst 50 veckor Traditionell avtalsreglerad lärlingsutbildning IV-lärling ( ) Yrkesintroduktion (2011-) Yrkesvux, Komvux. inkl. vuxenlärling Yrkeshögskolan Kvalificerad Yrkesutbildning (KY)-LIA SFI, komplettering Arbetsförmedlingens olika åtgärdsprogram Industriskolor, renässans som friskolor College, Teknik, Vård och Omsorg, Service

6 Uppföljningar av den arbetsplatsförlagda utbildningen 1995 Kommunförbundet (nu SKL) 1998 Skolverket 2006 Yrkesdelegationen och MSU 2011 Skolinspektionen Stora skillnader mellan de olika programmen (1998) Omvårdnadsprogrammet 88% 93% Barn- & fritidsprogrammet 88 % 88% Naturbruksprogrammet 85 % Snitt 63% 68% Mediaprogrammet 29 % 26% Elprogrammet 21 % 41%

7 Skolinspektionens kvalitetsgranskning av gymnasieskolans yrkesutbildningar 2011 Skolinspektionen har granskat kvaliteten i gymnasie-skolans yrkesutbildningar vid 39 skolor, kommunala och fristående. Fokus har legat på elevernas arbetsplats-förlagda utbildning samt hur skolorna samverkar med arbetslivet. Granskningen visar att flertalet av de granskade skolorna inte samverkar med arbetslivet i tillräcklig utsträckning för att anpassa utbildningen till arbetslivets behov samt att många av skolorna har problem att ge eleverna en arbetsplatsförlagd utbildning av god kvalitet. Granskningen har inte funnit några systematiska skillna-der mellan kommunala och fristående skolor.

8 Låg kvalitet i den arbetsplats förlagda utbildningen Bara var femte skola i granskningen klarar av att ge APU med den kvalitet som krävs. Det förekommer också kvalitetsskillnader mellan olika program på en och samma skola. På många skolor är ambitionerna för låga, och man nöjer sig med att få ut eleverna. Många elever får enbart vara med på en arbetsplats, se hur det går till och prova på att jobba. Eleverna får praktik, men utbildningskraven uppfylls inte.

9 Kursplanerna används inte, det är yrket som gäller Vid 31 av 39 skolor inriktas inte den arbetsplatsförlagda utbildningen mot målen i läroplanen, programmålen och kursplanerna. Som förklaring till detta uppger en del lärare att det är yrket som gäller, att verkligheten är viktigare än kursplanerna och att arbetsplatserna inte kan anpassa sig efter skolans kursplaner. Flera handledare uppger dock att de vill veta vad det är tänkt att eleverna ska lära sig. Några handledare menar också att arbetsplatsen visserligen inte kan anpassa sin verksamhet efter skolan, men att det ändå är möjligt att ge en elev olika arbetsuppgifter utifrån vad de ska lära sig enligt kursplanerna.

10 Lärare ges inte möjlighet att följa elevernas under APU:n Läraren finns inte tillhands när eleven är på APU. Läraren har ansvar för att planera undervisningen och arbetet tillsammans med eleverna. Det finns elever som inte har fått något besök av läraren på arbetsplatsen. Läraren ska följa elevernas lärande, stötta och ge återkoppling samt bedöma elevernas prestationer och kunskaper. Några elever har inte heller hört något från läraren via telefon eller mejl under sin APU-tid. Andra uppger att de fått besök, men att besöken har varit korta och ofta handlat om hur eleven trivs. I granskningen finns också handledare som uppger att skolan inte hört av sig sedan de fick klartecken att skicka ut en elev till arbetsplatsen.

11 Bedömning och betyg sker på oklara grunder 15 veckor på en arbetsplats innebär att motsvarande två till fyra, eller i extremfallet ända upp till sju, olika kurs-betyg baseras på bedömningar av elevens lärande på arbetsplatsen. Några vanliga brister är följande: Fel saker bedöms, ofta bedöms elevens personliga egenskaper och beteenden snarare än kursplanernas yrkeskunskaper. Ibland bedöms APU:n inte alls, vilket medför att den elev som har lättare att lära på en arbetsplats än i skolan kommer att missgynnas. Några skolor har dock bra rutiner kring betygssättning. Innan eleverna går ut på sin APU vet de vad de ska få lära sig. I trepartssamtal mellan lärare, handledare och elev diskuteras dessa moment och hur elevens prestationer motsvarar kursplanernas krav.

12 Arbetslivet ska få större inflytande över yrkesprogrammen Nationella och lokala samverkansorgan i form av programråd ska skapas Bred representation: branscher, fack och myndigheter De nationella råden ska säkerställa kvaliteten på yrkesprogrammen och visa på näringslivets utbildningsbehov och hjälpa Skolverket att ta fram styrdokument De lokala råden ska fungera som samverkansorgan mellan kommunen och avnämarna.

13 Organisation av Lokala Programråd : Lokala Programråd blir obligatoriska från 2011/12. Det finns inga riktlinjer för hur verksamheten ska bedrivas. Huvudmän och skolor ges betydande frihets-grader. Programråd som spänner över flera branschområden kan få problem med att etablera ett tillräckligt starkt yrkes-fokus. I dag finns inget utvecklat system för att utse arbetslivs-företrädare i lärlingsråden. Detta kan föranleda godtycke ur representations- och inflytandeperspektiv. Det skapar dessutom oklarheter gällande lärlingsrådens och leda-möternas mandat.

14 Tänkbara Uppgifter för Programråd : Inventering av möjliga APL-företag Frågor om avtal med företag utbildningskontrakt, försäk-rings- och arbetsmilöfrågor Anskaffning och godkännande (certifiering) av APL- platser; Konkretisering av yrkeskurser- och ämnesplaner; Elevfrågor, uppföljnings- och trepartssamtal; Handledarutbildning Medelsfördelning/resursfrågor.

15 Företagsundersökning, 1162 företag Motiv till att delta/ta emot lärlingar? rekryteringsbehov anpassning till arbetslivets kompetenskrav lokalt samhällsengagemang Hur det har fungerat? Nio av tio företag som har tagit emot lärlingar är positiva Kommentarer! Efterfrågan på större intresse från skolans sida, mer dialog och kommunikation och en tydligare beställning av uppdraget Skolan i tacksamhetsskuld till företaget, passivt förhållningssätt Mer fokus på det sociala ansvaret när eleverna kommer ut på arbetsplatsen, ny vuxenmiljö och andra krav än i skolan Osäkerhet om vilken typ av APL

16 OECD 2000: Högkvalitativ skolorganiserad arbetsplatsförlagd utbildning karaktäriseras av: 1. Arbetsplatsplaceringar så långa att verklig inlärning sker. 2. Systematisk analys av arbetsplatsens utbildnings-kapacitet, för att se vad arbetsplatsen kan bidra med 3. En formell utbildningsplan, som bestämmer vad som ska läras ut och läras in och som klargör vilka delar som är skol- resp arbetsplatsförlagda 4. Arbetsgivaren medverkar vid placering av elever 5. En utbildad samordnare, som kan skapa kommunikation mellan skola och företag och medla när problem uppstår

17 6. Använda av kvalificerade högkompetenta medarbetare som handledare eller mentorer. 7. Regelbunden personlig kontakt mellan samordnare och handledare. 8. Kontinuerlig utvärdering av elevens prestation på arbetsplatsen gentemot utbildningsplanen. 9. Omfattande ansträngningar av skolan att relatera det som lärts in på arbetsplatsen till den skolbaserade inlärningen.

18 OECD har även genomfört en analys av Sverige (2008) : Arbetsgivare tenderar att se sig själva som utanförstående som betjänas av utbildningssektorn, inte som partners och medansvariga som skapar yrkesutbildning Sveriges relativt omfattande separation mellan arbetets värld och den skolbaserade yrkesutbildningens ökar risken att utbildningen inte når upp till arbetslivets krav. Den standard och det kvalifikationssystem som används i gymnasial utbildning tenderar att sakna trovärdighet på arbetsmarknaden. Överhuvudtaget andas rapporten kritik mot att arbetsmarknadens parter har alltför lite inflytande på den Gymnasiala yrkesutbildningen och att samarbetet mellan skola och arbetsliv är otillräckliga.

19 KVALITETSSÄKRING Kvalitetssäkring, god bedömning och betygssättning är verktyg för att uppnå en bra kvalitet i utbildningen. Konkretisering av utbildningsmål och nedbrytning av kurser till utbildningsmoment på arbetsplats Bedömning och betygsättning av elevens prestation och kunskaper till lämpliga kurser i ämnesplanen Kontinuerlig dokumentation, där skolans betygssystem tillämpas Tillgång till kunniga yrkeslärare och handledare

20 FRAMGÅNGSFAKTORER APL / GY. LÄRLING Större engagemang från arbetsmarknadens organisationer Resurser för samordnare av APL på skolan Tidigare planering och förberedelser Engagerade programråd Regelbundna besök av yrkeslärare på arbetsplatsen Utbildade handledare med tid för lärande och reflektion System för kvalitetsuppföljning Fortsatt nationellt stöd

21 1. Förslag till ökad kvalitet Skolans övergripande ansvar för hela utbildningen bör förtydligas En kort och obligatorisk introduktion för handledare inom den gymnasiala lärlingsutbildningen bör utarbetas Nationella föreskrifter om programrådens sammansättning och funktion samt att Skolinspektionen bör följa utvecklingen av formerna för samråd mellan skola och arbetsliv Kommittén vill undersöka om det bör etableras ett nationellt råd för kvalitetssäkring av yrkesutbildning

22 2. Förslag till ökad kvalitet Skolverket bör ta fram generella anvisningar för kvalitetssäkring och uppföljning av arbetsplatsförlagt lärande och Skolinspektionen bör stärka sin kvalitetsgranskning och inspektion avseende yrkesutbildning och särskilt arbetsplatsförlagt lärande. Skolverket bör jämföra och analysera kostnader för gymnasial lärlingsutbildning i förhållande till skolförlagd yrkesutbildning Skolverket bör ges i uppdrag att slututvärdera lärlingsförsöket efter det tredje året och eleverna kommer ut i arbetslivet och jämföra med elever som följt de mer skolförlagda utbildningarna Insatser behövs för att öka rekryteringen till yrkesutbildning. Det behövs mer informationen om lärlingsutbildning

23 Kommitténs hemsida: alt.

24 Tack för visat intresse!

Sammanfattning Rapport 2011:2. Arbetsplatsförlagd. utbildning i praktiken. en kvalitetsgranskning av gymnasieskolans yrkesförberedande utbildningar

Sammanfattning Rapport 2011:2. Arbetsplatsförlagd. utbildning i praktiken. en kvalitetsgranskning av gymnasieskolans yrkesförberedande utbildningar Sammanfattning Rapport 2011:2 Arbetsplatsförlagd utbildning i praktiken en kvalitetsgranskning av gymnasieskolans yrkesförberedande utbildningar 1 Sammanfattning Skolinspektionen har granskat kvaliteten

Läs mer

Traineegymnasiet i Hylte visade på hur deras regionala samarbete givit en framgångsrik väg inom försöket.

Traineegymnasiet i Hylte visade på hur deras regionala samarbete givit en framgångsrik väg inom försöket. NLK Den 28:e april genomfördes en konferens med tydlig regional prägel vid gamla Slagthuset i Malmö. Utbildningschef Matz Nilsson berättade om sin vision om hur Malmö stads unga befolkning ska beredas

Läs mer

NATIONELLA LÄRLINGSKOMMITTÉN Peter Holmberg Huvudsekreterare

NATIONELLA LÄRLINGSKOMMITTÉN Peter Holmberg Huvudsekreterare Gymnasial lärlingsutbildning Hur blev det? Erfarenheter från första försöksåret SOU 2009:85 Kommitténs uppdrag Följa utvecklingen inom den arbetsplatsförlagda utbildningen inom ramen för försöksverksamheten

Läs mer

Skolforum 2013 Viking Cinderella Kvalitetsgranskningar av lärande på arbetsplats

Skolforum 2013 Viking Cinderella Kvalitetsgranskningar av lärande på arbetsplats Skolforum 2013 Viking Cinderella Kvalitetsgranskningar av lärande på arbetsplats 10/21/2013 Kvalitetsgranskning gymnasial lärlingsutbildning Skolinspektionens uppdrag Utbildningsinspektion ett regeringsuppdrag

Läs mer

Lotta Naglitsch, Skolverket. Föreståndare Lärlingscentrum

Lotta Naglitsch, Skolverket. Föreståndare Lärlingscentrum Lotta Naglitsch, Skolverket Föreståndare Lärlingscentrum Lärlingscentrum Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att inrätta ett lärlingscentrum. Målet är fler gymnasiala lärlingar och ökad kvalitet i

Läs mer

Skolverkets lärlingscentrum. Björn Wärnberg Nationell lärlingssamordnare

Skolverkets lärlingscentrum. Björn Wärnberg Nationell lärlingssamordnare Skolverkets lärlingscentrum Björn Wärnberg Nationell lärlingssamordnare Detta gör lärlingscentrum Stödjer huvudmän och skolor samt arbetsgivare som tar emot gymnasiala lärlingar Utvärderar Ger råd och

Läs mer

Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan

Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan Styrkedjan för GY2011 från läroplan skollag gymnasieförordning examensmål ämnesplaner, Ny skollag 1 juli 2011, Ny gymnasieförordning för GY2011,

Läs mer

utifrån huvudmannens perspektiv

utifrån huvudmannens perspektiv Arbetsplatsförlagda lärandet utifrån huvudmannens perspektiv Anette Levin, Skolverket Göteborg 2015-04-17 Från apu till apl Regeringens proposition 2008/09:199 Regeringen anser att yrkesutbildning handlar

Läs mer

Samverkan skola och arbetsliv

Samverkan skola och arbetsliv Skolverket Samverkan skola och arbetsliv Vad säger gymnasieförordningen om apl? Arbetsplatsförlagt lärande, utdrag ur 4 kap. 12 Gymnasieförordningen (2010:2039) 12 Arbetsplatsförlagt lärande ska förekomma

Läs mer

Gymnasial lärlingsutbildning arbetsplatsförlagt lärande

Gymnasial lärlingsutbildning arbetsplatsförlagt lärande Gymnasial lärlingsutbildning arbetsplatsförlagt lärande Vi som medverkar Skolverket: Nationella lärlingskommittén: Program 9 30 12 00 Information om och möjligheter med skolförlagd yrkesutbildning och

Läs mer

Skolverket. Cecilia Hågemark, undervisningsråd. Växjö 9 oktober 2018

Skolverket. Cecilia Hågemark, undervisningsråd. Växjö 9 oktober 2018 Skolverket Cecilia Hågemark, undervisningsråd Växjö 9 oktober 2018 Vad gör Skolverket? Kursplaner, ämnesplaner, ämnesområdesplaner, allmänna råd Analyser och statistik Stöd till skolutveckling Fortbildning

Läs mer

I ärendets slutliga handläggning har Ulrika Lindén i Skolverkets ledningsgrupp deltagit.

I ärendets slutliga handläggning har Ulrika Lindén i Skolverkets ledningsgrupp deltagit. Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 1 (1) Redovisning av uppdrag om att föreslå insatser i syfte att stödja utvecklingen av gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande inom yrkesutbildning

Läs mer

Arbetsplatsförlagt lärande

Arbetsplatsförlagt lärande Arbetsplatsförlagt lärande Anette Levin Undervisningsråd, Skolverket Göteborg 2015-04-17 Syfte Aptitretare för att synliggöra utvecklingsmöjligheter för ökad kvalité i arbetsplatsförlagt lärande Mål Känna

Läs mer

Cecilia Wigerstad Undervisningsråd Stefan Karlsson Kristoffer Nilsson Nationella apl-utvecklare

Cecilia Wigerstad Undervisningsråd Stefan Karlsson Kristoffer Nilsson Nationella apl-utvecklare Kvalitet i det arbetsplatsförlagda lärandet Cecilia Wigerstad Undervisningsråd Stefan Karlsson Kristoffer Nilsson Nationella apl-utvecklare Program 13.15 Apl i styrdokumenten 14.00 Gruppdiskussion och

Läs mer

Gymnasial lärlingsutbildning för morgondagens arbetsliv?

Gymnasial lärlingsutbildning för morgondagens arbetsliv? Gymnasial lärlingsutbildning för morgondagens arbetsliv? Ingrid Berglund Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Göteborgs universitet Presentationen Gymnasial lärlingsutbildning under försöksverksamheten.

Läs mer

Lotta Naglitsch, Skolverket. Föreståndare Lärlingscentrum

Lotta Naglitsch, Skolverket. Föreståndare Lärlingscentrum Lotta Naglitsch, Skolverket Föreståndare Lärlingscentrum Lärlingscentrum Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att inrätta ett lärlingscentrum. Målet är fler gymnasiala lärlingar och ökad kvalitet i

Läs mer

Skolverkets lärlingscentrum

Skolverkets lärlingscentrum Skolverkets lärlingscentrum Hur går det? 21 nya huvudmän 16 lärlingar på gymnasiesär 48 Anställda lärlingar Piloter i Göteborg och Västerbotten Antal lärlingar sedan 2008 12000 10000 8000 6000 Antal lärlingar

Läs mer

För dig som är eller ska bli handledare för en elev på gymnasiet

För dig som är eller ska bli handledare för en elev på gymnasiet Handledarutbildning För dig som är eller ska bli handledare för en elev på gymnasiet Handledarutbildning Mål: Målet är att stärka handledaren i sin roll genom att informera om gymnasieskolan och samarbete

Läs mer

Högre krav i nya gymnasieskolan. Utbildningsdepartementet

Högre krav i nya gymnasieskolan. Utbildningsdepartementet Högre krav i nya gymnasieskolan Varför reformera gymnasieskolan? För många elever hoppar av eller avslutar gymnasiet utan att ha nått målen. Det lokala friutrymmet har, alltför ofta, använts för att sänka

Läs mer

Verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram

Verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram Bilaga 1 efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram vid hantverksprogrammet, inriktning florist, på Praktiska Södertälje 1 (10) Innehåll Bakgrund och frågeställningar Resultat Fakta

Läs mer

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Rätt förutsättningar och rätt förväntningar Utgångspunkt i Gy 2011 Exempel på problematik, diskussioner

Läs mer

Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande. Gymnasieskola 2011

Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande. Gymnasieskola 2011 Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande Gymnasieskola 2011 Gymnasial lärlingsutbildning Två vägar mot samma yrkesexamen. Gymnasial lärlingsutbildning är en utbildning inom ett yrkesprogram

Läs mer

Välja yrke. Svar på remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015

Välja yrke. Svar på remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015 Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-19 Handläggare Mats Öblad Telefon: 08-508 33 493 Åsa Eckhardt Telefon: 08-508 33 921 Till Utbildningsnämnden 2016-02-04

Läs mer

Rapport. efter kvalitetsgranskning av APL inom lärlingsutbildningen för vuxna vid Vuxenutbildningen i Borlänge kommun. Rapport.

Rapport. efter kvalitetsgranskning av APL inom lärlingsutbildningen för vuxna vid Vuxenutbildningen i Borlänge kommun. Rapport. Bilaga 1 efter kvalitetsgranskning av APL inom lärlingsutbildningen för vuxna vid Vuxenutbildningen i Borlänge kommun 1 (10) Innehåll Inledning Bakgrundsuppgifter om lärlingsutbildningen i Borlänge kommun

Läs mer

Lärlingsutbildning i Vård och omsorgsprogrammet. Goda exempel. från Luleå

Lärlingsutbildning i Vård och omsorgsprogrammet. Goda exempel. från Luleå Lärlingsutbildning i Vård och omsorgsprogrammet Goda exempel från Luleå Artur Nilsson, lärlingselev i årskurs 3 berättar Lärlingar i hela Sverige 9 398 lärlingar (hösten 2016) varav 877 studerar inom VO-programmet

Läs mer

Verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram

Verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram Bilaga 1 efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram vid restaurang- och livsmedelsprogrammet, inriktning kök och servering, på Björknäsgymnasiet i Bodens kommun 1 (11) Innehåll Bakgrund

Läs mer

Aktuellt från Skolverket

Aktuellt från Skolverket Aktuellt från Skolverket Kristina Dahlberg - grundsärskolan Sylvia Lindqvist - särskild utbildning för vuxna Anna Löfström - grundsärskolan Bengt Weidow - gymnasiesärskolan Grundsärskolan Stadieindelad

Läs mer

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser En evig kamp!? Skolans uppdrag Generella kompetenser Specialförberedelser Gymnasieskolans uppdrag (prop.2008/2009:199) Grundskolan ansvarar för att ge det var och en behöver Gymnasieskolan ska i högre

Läs mer

1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm

1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Välja yrke (SOU 2015:97) Västra Götalandsregionens

Läs mer

LATHUND. Arbetsplatsförlagt lärande, apl

LATHUND. Arbetsplatsförlagt lärande, apl LATHUND Arbetsplatsförlagt lärande, apl 1 (10) Arbetsplatsfö rlagt la rande Alla elever på gymnasieskolans yrkesprogram och inom gymnasiesärskolans nationella program ska genomföra delar av utbildningen

Läs mer

Regeringsuppdrag om yrkesutbildning

Regeringsuppdrag om yrkesutbildning Missiv Dnr: 403-3012:3815 Regeringsuppdrag om yrkesutbildning I enlighet med regleringsbrev för Statens skolinspektion 2012 överlämnas härmed bifogade regeringsuppdrag. I detta ärende har generaldirektör

Läs mer

Regeringsförslag obligatorisk prao åk 8 och åk 9

Regeringsförslag obligatorisk prao åk 8 och åk 9 Regeringsförslag obligatorisk prao åk 8 och åk 9 Lag om ändring i skollagen (2010:800) Innebär att en huvudman för grundskola eller specialskola ska ansvara för att praktisk arbetslivsorientering (prao)

Läs mer

Uppdraget. Yrkesprogramsutredningen

Uppdraget. Yrkesprogramsutredningen Uppdraget Stärka den gymnasiala yrkesutbildningens kvalitet och attraktionskraft Underlätta ungdomars övergång mellan skola och arbetsliv Förstärka den nationella kompetensförsörjningen Matchning vad är

Läs mer

Yrkesutbildning i Sverige;

Yrkesutbildning i Sverige; Yrkesutbildning i Sverige; vart är vi på väg Seminarium Köpenhamn 23 september 2009 1 Yrkesutbildning i Sverigeen tillbakablick 1846 Skråväsendet upphör, näringsfrihet införs och hantverksföreningar bildasutbildningsfrågor

Läs mer

RUTIN FÖR ORGANISATION AV APL (ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE) FÖR VÄSTRA GÖTALANDSREGIONENS NATURBRUKSSKOLOR.

RUTIN FÖR ORGANISATION AV APL (ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE) FÖR VÄSTRA GÖTALANDSREGIONENS NATURBRUKSSKOLOR. Skapades 2013-07-30 Rev 2017-03-30 RUTIN FÖR ORGANISATION AV APL (ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE) FÖR VÄSTRA GÖTALANDSREGIONENS NATURBRUKSSKOLOR. Inledning Alla elever på gymnasieskolans yrkesprogram och inom

Läs mer

Skolverkets lärlingscentrum. Björn Wärnberg Nationell lärlingssamordnare

Skolverkets lärlingscentrum. Björn Wärnberg Nationell lärlingssamordnare Skolverkets lärlingscentrum Björn Wärnberg Nationell lärlingssamordnare Detta gör lärlingscentrum Stödjer huvudmän och skolor samt arbetsgivare som tar emot elever i arbetsplatsförlagt lärande. 5 regionala

Läs mer

Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram. Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017

Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram. Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017 Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017 Sammanfattning Skolinspektionen har granskat om helhet och sammanhang i utbildningen skapas utifrån den kunskap

Läs mer

Arbetsplatsförlagd. utbildning i praktiken. Kvalitetsgranskning Rapport 2011:2

Arbetsplatsförlagd. utbildning i praktiken. Kvalitetsgranskning Rapport 2011:2 Kvalitetsgranskning Rapport 2011:2 Arbetsplatsförlagd utbildning i praktiken en kvalitetsgranskning av gymnasieskolans yrkesförberedande utbildningar Skolinspektionens rapport 2011:2 Diarienummer 40-2010:0482

Läs mer

RYK-träff Gammelkroppa 28 okt. 2009

RYK-träff Gammelkroppa 28 okt. 2009 RYK-träff Gammelkroppa 28 okt. 2009 Exempel på vad som är på gång Ny skollag Ny läroplan för förskolan Reformering av grundskolan Reformering av gymnasieskolan (21/10) Nya tillträdesregler till högskola/universitet

Läs mer

Lathund om apl. Information och praktiska tips om hur du planerar, genomför och följer upp arbetsplatsförlagt lärande.

Lathund om apl. Information och praktiska tips om hur du planerar, genomför och följer upp arbetsplatsförlagt lärande. 2017-12-11 Dnr 2.7.4-2017:1722 1 (12) Lathund om apl Information och praktiska tips om hur du planerar, genomför och följer upp arbetsplatsförlagt lärande. 2 (12) Innehåll Lathund om apl... 1 Inledning...

Läs mer

Yttrande över remissen Välja yrke (SOU 2015:97)

Yttrande över remissen Välja yrke (SOU 2015:97) r4th Skolinspektionen Utbildningsdepartementet u.rennissvararecierinqskansliet.se Yttrande 1 (5) Yttrande över remissen Välja yrke (SOU 2015:97) (Dnr U2015/05421/GV) Skolinspektionen har beretts möjlighet

Läs mer

Svensk Gymnasielärling

Svensk Gymnasielärling Med full fart på lärlingssidan behöver vi inte prata om enkla jobb. Carl Bennet Industriman med lärlingslön - en möjlighet för alla. Och den ljusnande framtid är vår. De bekanta orden har flertalet generationer

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om utveckling av gymnasieskolans teknikprogram (U 2014:01) Dir. 2014:50

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om utveckling av gymnasieskolans teknikprogram (U 2014:01) Dir. 2014:50 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om utveckling av gymnasieskolans teknikprogram (U 2014:01) Dir. 2014:50 Beslut vid regeringssammanträde den 20 mars 2014 Utvidgning av och förlängd tid

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram

Beslut efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram Beslut Vännäs kommun vannas.konnmunavannas.se Rektor vid Liljaskolan Jan-erik.eriksson@vannas.se Beslut efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram vid hantverksprogrammet inriktning

Läs mer

Riktlinjer för arbetsplatsförlagt lärande (APL) inom Vård-och omsorgsutbildningar i Norrbotten

Riktlinjer för arbetsplatsförlagt lärande (APL) inom Vård-och omsorgsutbildningar i Norrbotten Bilaga 5 Riktlinjer för arbetsplatsförlagt lärande (APL) inom Vård-och omsorgsutbildningar i Norrbotten - Redovisning av delprojekt i VO-College om APL-utveckling 2017-02-17 Ingrid Backfjärd Irma Eriksson

Läs mer

HALMSTAD GYMNASIESKOLA

HALMSTAD GYMNASIESKOLA UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Hotell- och turismprogrammet Hotell och konferens Barn- och fritidsprogrammet Pedagogiskt arbete Restaurang och livsmedelsprogrammet Kök och servering Bageri och konditori Handels-

Läs mer

Regional samverkan Regional styrka

Regional samverkan Regional styrka Regional samverkan Regional styrka GR fakta 13 medlemmar 860 000 innevånare Försöksverksamhet med gymnasial lärlingsutbildning Förordning (2997:1349) om försöksverksamhet med gymnasial lärlingsutbildning

Läs mer

Pedagogisk kvalitet i gymnasial yrkesutbildning

Pedagogisk kvalitet i gymnasial yrkesutbildning Pedagogisk i gymnasial yrkesutbildning Ingrid Berglund, ingrid.berglund@gu.se Kollegiet för yrkeskunnande Pedagogisk forskningsgrund Min forskning som utgångspunkt 2009 Doktorsavhandling om utbildning

Läs mer

Planera, genomför och följ upp arbetsplatsförlagt. en lathund som stöd för att skaffa nya apl-glasögon.

Planera, genomför och följ upp arbetsplatsförlagt. en lathund som stöd för att skaffa nya apl-glasögon. Planera, genomför och följ upp arbetsplatsförlagt lärande en lathund som stöd för att skaffa nya apl-glasögon. 2 Innehåll I den här lathunden om arbetsplatsförlagt lärande, apl, hittar du information om

Läs mer

Yttrande över remiss av Välja yrke (SOU 2015:97) Remiss från kommunstyrelsen

Yttrande över remiss av Välja yrke (SOU 2015:97) Remiss från kommunstyrelsen Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-01-21 Handläggare Tinna Nilsson Telefon: 08-508 35 906 Till Arbetsmarknadsnämnden den 2 februari 2016 Ärende

Läs mer

Nationell satsning på att öka kvalitet i det arbetsplatsförlagda lärandet.

Nationell satsning på att öka kvalitet i det arbetsplatsförlagda lärandet. Nationell satsning på att öka kvalitet i det arbetsplatsförlagda lärandet Två myndigheter för skolan styr och stödjer tillsynsansvar Tre insatser www.skolverket.se/apl-utveckling aplhandledare.skolverket.se

Läs mer

Skola arbetsliv Prioriterat område för Skolverket

Skola arbetsliv Prioriterat område för Skolverket Skola arbetsliv Prioriterat område för Skolverket Utökat uppdrag till Skolverket Instruktionen: Myndigheten ska bidra till att trygga den nationella kompetensförsörjningen och underlätta ungdomars etablering

Läs mer

Bedömning. Hur pratar vi bedömning? Anita Attestål

Bedömning. Hur pratar vi bedömning? Anita Attestål Bedömning Hur pratar vi bedömning? Gymnasieförordningen innehåller bestämmelser om gymnasieskolan och konkretiserar skollagens bestämmelser 4 kap. Lärotider Utbildningens innehåll och omfattning Arbetsplatsförlagt

Läs mer

Kvalitetssäkring av lärandet i yrkesintroduktion

Kvalitetssäkring av lärandet i yrkesintroduktion Kvalitetssäkring av lärandet i yrkesintroduktion Elin Landell Jonas Olofsson Helena Asp Peter Holmberg Annika Jervgren Uppdraget (Fi 2013:D) Kartlägga och analysera former av lärande på arbetsplatser arbetsgivarnas

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Stockholms El-utbildning AB ulf.friman@elektrikergymnasiet.se Rektorn vid Elektrikergymnasiet ulf.friman@elektrikergymnasiet.se för gymnasieskola efter tillsyn av Elektrikergymnasiet i Stockholms kommun

Läs mer

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Ge oss lärare mer tid. En undersökning om yrkeslärarnas syn på APL i gymnasieskolan

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Ge oss lärare mer tid. En undersökning om yrkeslärarnas syn på APL i gymnasieskolan RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Ge oss lärare mer tid En undersökning om yrkeslärarnas syn på APL i gymnasieskolan Innehåll Förord... 4 Sammanfattning och slutsatser... 5 Undersökning... 7 Yrkeslärarnas

Läs mer

Sammanfattnini. Kort om bakgrunden. Programspecifika riktlinjer för lärlingsutbildningen. Bilaga 2

Sammanfattnini. Kort om bakgrunden. Programspecifika riktlinjer för lärlingsutbildningen. Bilaga 2 Bilaga 2 Sammanfattnini Kort om bakgrunden Från och med hösten 2011 kommer det vara möjligt att inom ramen för yrkesprogrammen gå gymnasial lärlingsutbildning. Denna utbildning är ett alternativ till de

Läs mer

VÄLKOMNA till frukostmöte!

VÄLKOMNA till frukostmöte! VÄLKOMNA till frukostmöte! Första steget mot obligatorisk prao - hur kan skolan bygga en kvalitetssäker praoprocess? DAGENS PROGRAM 08:30 Frukost och mingel i GR lounge 08:45 Välkommen! 08:55 Vad säger

Läs mer

Eget ansvar och höga krav för lärlingselever i gymnasial yrkesutbildning

Eget ansvar och höga krav för lärlingselever i gymnasial yrkesutbildning Eget ansvar och höga krav för lärlingselever i gymnasial yrkesutbildning Ingrid Berglund och Karin Lumsden Wass, Göteborgs Universitet Bakgrund Ny gymnasiereform GY11 Lärlingsutbildning som ny utbildningsform

Läs mer

Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97)

Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97) BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Lejla Gros 2016-02-12 Dnr: RUN 2015-585 Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97) Bakgrund Intresset för gymnasieskolans yrkesprogram är vikande

Läs mer

Programråd. Inledning. LULEÅ KOMMUN APL RUTINER Dok: 4 Luleå Gymnasieskola

Programråd. Inledning. LULEÅ KOMMUN APL RUTINER Dok: 4 Luleå Gymnasieskola Programråd Inledning I detta dokument ges information om programrådens betydelse för kvalitén i yrkesprogrammen och en aktivitetsplan samt checklista för att utveckla kvalité i det lokala programrådet.

Läs mer

Sammanfattade synpunkter REMISSVAR MF/PB Rnr Utbildningsdepartementet STOCKHOLM

Sammanfattade synpunkter REMISSVAR MF/PB Rnr Utbildningsdepartementet STOCKHOLM 2010-11-22 REMISSVAR MF/PB Rnr 60.10 Dnr 298/10 U2010/5775/G Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Lärling en bro mellan skola och arbetsliv (SOU 2010:19) Lärarnas Riksförbund har givits möjlighet

Läs mer

LÄRLING EN LYCKAD FRAMTIDA REKRYTERING?

LÄRLING EN LYCKAD FRAMTIDA REKRYTERING? LÄRLING EN LYCKAD FRAMTIDA REKRYTERING? LÄRLING I GYMNASIET ELLER PÅ VUXENUTBILDNING När du tar emot en elev från gymnasieskolan eller vuxenutbildningen på arbetsplatsen stödjer du elevens yrkesutveckling

Läs mer

Bedömningsunderlag gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Bedömningsunderlag gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram 1 (5) Bedömningsunderlag gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Prioriterad tillsyn 1 Undervisning och lärande Skolan ska se till att den ordinarie undervisningen utgår från och genomförs på

Läs mer

Översikt över innehåll

Översikt över innehåll 1 (7) Regelbunden tillsyn av skolenhet Bedömningsunderlag Skolform: Gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Översikt över innehåll 1. Undervisning och lärande 2. Extra anpassningar och särskilt

Läs mer

Full fart mot Framtiden

Full fart mot Framtiden Strategidokument gäller from hösten 2013 Studie- och arbetsmarknadsfrågor Grundskola / Gymnasieskola Full fart mot Framtiden Strategi för Studie- och arbetsmarknadsfrågor - för utveckling i Södertäljes

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Yrkesprogramsutredningen (U 2014:01) Dir. 2015:15. Beslut vid regeringssammanträde den 12 februari 2015

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Yrkesprogramsutredningen (U 2014:01) Dir. 2015:15. Beslut vid regeringssammanträde den 12 februari 2015 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Yrkesprogramsutredningen (U 2014:01) Dir. 2015:15 Beslut vid regeringssammanträde den 12 februari 2015 Ändring av och förlängd tid för uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Älmhults kommun Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Haganässkolan 1 belägen i Älmhults kommun 2 (10) Uppföljning av tillsyn i Haganässkolan 1

Läs mer

2011-11-21. 1 Inledning

2011-11-21. 1 Inledning 2011-11-21 Särskild bilaga till reglemente för Gemensamma nämnden vård, omsorg och hjälpmedel (VOHJS-nämnden) avseende regionalt Vård och omsorgscollege Sörmland (VO-College) 1 Inledning Vård och omsorgscollege

Läs mer

Arbetsplatsfo rlagt la rande inom vuxenutbildning

Arbetsplatsfo rlagt la rande inom vuxenutbildning 1 (10) Arbetsplatsfo rlagt la rande inom vuxenutbildning Med arbetsplatsförlagt lärande, apl, avses ett lärande i en utbildning som genomförs på en eller flera arbetsplatser utanför skolan. Detta är möjligt

Läs mer

KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018

KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018 KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018 VUXENUTBILDNING KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN Den kommunala vuxenutbildningen i Åtvidaberg består av utbildning i Svenska för invandrare (SFI), Grundläggande vuxenutbildning

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram 2018-05-09 Gymnasieskolor i Syd AB Org.nr. 556930-6979 Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Fria Läroverken i Ystad belägen i Ystads kommun 2 (11)

Läs mer

Bilaga 3 till Samlad redovisning och analys på yrkesutbildningsområdet.

Bilaga 3 till Samlad redovisning och analys på yrkesutbildningsområdet. Regeringskansliet Utbildningsdepartementet Bilaga 3 till Samlad redovisning och analys på yrkesutbildningsområdet. Uppföljning av försöksverksamheten med gymnasial lärlingsutbildning Dnr U2010/2145,5767/GV,

Läs mer

Erfarenheter från Örebro län

Erfarenheter från Örebro län Erfarenheter från Örebro län Innehåll i kommande timme Övergripande tankar om tiden sedan första certifieringen Regionala mål, aktiviteter och effekter Vad har vi gjort och vad är på gång Framgångsfaktorer/Viktiga

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning. Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna

Studie- och yrkesvägledning. Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Studie- och yrkesvägledning Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Studie- och yrkesvägledning Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Beställningsuppgifter: Fritzes

Läs mer

1. När och hur har du lärt dig ett nytt språk senast? 2. Kommer du ihåg hur lång tid det tog innan du började kunna kommunicera på det nya språket?

1. När och hur har du lärt dig ett nytt språk senast? 2. Kommer du ihåg hur lång tid det tog innan du började kunna kommunicera på det nya språket? 1. När och hur har du lärt dig ett nytt språk senast? 2. Kommer du ihåg hur lång tid det tog innan du började kunna kommunicera på det nya språket? 3. Kan du fortfarande kommunicera på det språket? 4.

Läs mer

Kvalitetsgranskning av Dragonskolan i Umeå kommun

Kvalitetsgranskning av Dragonskolan i Umeå kommun Dragonskolan Dragongatan 1 903 22 UMEÅ 2010-06-18 1 (12) Umeå kommun 901 84 UMEÅ Kvalitetsgranskning av Dragonskolan i Umeå kommun Skolinspektionens beslut Skolinspektionen har genomfört en granskning

Läs mer

FÖRSLAG. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020

FÖRSLAG. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020 Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020 38 Regionalt Vård- och Omsorgscollege i Sörmland - särskild

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statsbidrag för lärlingsutbildning för vuxna; SFS 2010:2016 Utkom från trycket den 30 december 2010 utfärdad den 22 december 2010. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Naturbrukskonferens 2015

Naturbrukskonferens 2015 Naturbrukskonferens 2015 Västerås den 17 april 2015 Bengt Weidow Undervisningsråd Disposition 1. Statistik 2. Yrkesprogramutredningen 3. Ny utredning 4. Lärarlegitimationer 5. Kvalitet i yrkesutbildning

Läs mer

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Reviderad upplaga Januari 2018 Upplaga 4 Regional styrgrupp för Vård- och omsorgscollege Värmland beslutade i september 2011 att en handbok

Läs mer

Lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande inom gymnasieskolan och gymnasiesärskolan

Lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande inom gymnasieskolan och gymnasiesärskolan Promemoria U2014/4311/GV 2014-06-30 Utbildningsdepartementet Lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande inom gymnasieskolan och gymnasiesärskolan 2 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2.

Läs mer

Vi matchar arbetskraft med arbetsplats.

Vi matchar arbetskraft med arbetsplats. Vi matchar arbetskraft med arbetsplats. Framtidens arbetskraft finns här. Idag är matchningen på arbetsmarknaden under all kritik. Arbetsgivarna i flertal branscher skriker efter kompetens. Ungdomarna

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram Skolinspektionen Kävlinge kommun för gymnasieskola med introduktionsprogram efter tillsyn i Kävlinge Lärcentrum belägen i Kävlinge kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Den lokala styrgruppen består av representanter för parterna i samverkan:

Den lokala styrgruppen består av representanter för parterna i samverkan: April 2019 Lokal ansökan Utvecklingen av VO-College sker i en process vilket innebär att det inte finns en exakt mall för hur det lokala arbetet ska ske. Men det ska finnas en trygg plattform för arbetet.

Läs mer

PROGRAMRÅDSGUIDEN. Elbranschens Centrala Yrkesnämnd 2010 03 02

PROGRAMRÅDSGUIDEN. Elbranschens Centrala Yrkesnämnd 2010 03 02 PROGRAMRÅDSGUIDEN ett hjälpmedel till dig i programrådet när du, och vi gemensamt, ska bevaka våra intressen i elteknikbranschen Elbranschens Centrala Yrkesnämnd 2010 03 02 Som ledamot i våra programråd

Läs mer

Information till arbetsgivare Lärlingsakademin Skåne Nordost

Information till arbetsgivare Lärlingsakademin Skåne Nordost Information till arbetsgivare Lärlingsakademin Skåne Nordost Utbildningen Utbildningen är en del av den kommunala vuxenutbildningen och följer en statlig förordning. Minst 70 % av utbildningstiden ska

Läs mer

Kvalitet i LIA inom yrkeshögskolan.

Kvalitet i LIA inom yrkeshögskolan. Kvalitet i LIA inom yrkeshögskolan Kvalitet i LIA studerande Växlingen mellan skolbaserad undervisningen och LIA är styrkan. Att anordnare och handledare talar med varandra. Kunnig, engagerad och tillgänglig

Läs mer

Skolforum Yrkesförarutbildning!

Skolforum Yrkesförarutbildning! Skolforum Yrkesförarutbildning! Ej körkortsutbildning! Skolforum Fordons- och transportprogrammet inriktning transport Yrkesförarutbildning inom kommunal vuxenutbildning Skolforum Ny regering Yrkesprograms

Läs mer

Åstorps kommuns. Kommunikationsstrategi

Åstorps kommuns. Kommunikationsstrategi Åstorps kommuns Kommunikationsstrategi 2(15) Innehållsförteckning 1 Styrdokument... 3 1.1 Förskola... 4 1.2 Grundskola/Grundsärskola... 4 3 Ansvarsfördelning förskola/grundskola... 6 5 Handlingsplan för

Läs mer

En gymnasieskola för alla

En gymnasieskola för alla Partimotion L Motion till riksdagen 2018/19:2054 av Jan Björklund m.fl. (L) En gymnasieskola för alla Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om inrättandet

Läs mer

Anita Ferm. Eva Edström Fors Anna Tammelin Östlind Cecilia Sandberg Björn Johansson Christer Blomkvist Magnus Åhammar. Gymnasieutredningen

Anita Ferm. Eva Edström Fors Anna Tammelin Östlind Cecilia Sandberg Björn Johansson Christer Blomkvist Magnus Åhammar. Gymnasieutredningen Anita Ferm Eva Edström Fors Anna Tammelin Östlind Cecilia Sandberg Björn Johansson Christer Blomkvist Magnus Åhammar Mina utgångspunkter Stärk elevens rätt till en god utbildning Förtydliga ansvar, struktur

Läs mer

Apl-utvecklarutbildning

Apl-utvecklarutbildning och kursbeskrivning Apl-utvecklarutbildning Stockholms universitet hösten 2016 1 (7) Apl-utvecklarutbildning Våren 2017 Datum: Frescati, Stockholm: 7-8/2, 10/3, 6/4, 17/5 Arlanda, Stockholm: 1-2/2, 8/3,

Läs mer

Gymnasial lärlingsutbildning

Gymnasial lärlingsutbildning Kvalitetsgranskning Rapport 2013:02 Gymnasial lärlingsutbildning En kvalitetsgranskning av gymnasial lärlingsutbildning Skolinspektionens rapport 2013:02 Diarienummer 400-2011:6484 Stockholm 2013 Foto:

Läs mer

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Reviderad upplaga Mars 2019 Upplaga 5 Regional styrgrupp för Vård- och omsorgscollege Värmland beslutade i september 2011 att en handbok

Läs mer

Betyg i gymnasieskolan

Betyg i gymnasieskolan Sammanfattning Rapport 2011:4 Betyg i gymnasieskolan 2011 En kvalitetsgranskning av betygssättning i historia A, kemi A och svenska B 1 Sammanfattning Betygssättningen i kurserna historia A, kemi A och

Läs mer

Nytt från Skolverket. Särskolans Rikskonferens Bengt Weidow Undervisningsråd

Nytt från Skolverket. Särskolans Rikskonferens Bengt Weidow Undervisningsråd Nytt från Skolverket Särskolans Rikskonferens 2016 Bengt Weidow Undervisningsråd Disposition 1. Gymnasiesärskolearbetet 2. Gymnasiesärskola 2013 reformens syfte 3. Mottagande i gymnasiesärskolan hänvisning

Läs mer

Österänggymnasiet. Innehållsförteckning

Österänggymnasiet. Innehållsförteckning Innehållsförteckning Österänggymnasiet Vad innebär APL? 2 Att vara handledare 5 Några tips till handledaren 7 Checklista för din elev 8 Programplan 9 Programråd 10 Närvarorapport 11 Elevens reflektion

Läs mer

Handledaren idag en av tre nyckelpersoner i AIL och LIA

Handledaren idag en av tre nyckelpersoner i AIL och LIA Handledaren idag en av tre nyckelpersoner i AIL och LIA Yrkesutbildning i brännpunkten 26 september 2012 Anna Bengtsson, butikschef MQ Gunilla Eek, gymnasielärare, handel Att ta tillvara på lärande i arbete

Läs mer

Mål/handlingsplan VO-College Värmland under certifieringsperioden 1 juli juni 2021

Mål/handlingsplan VO-College Värmland under certifieringsperioden 1 juli juni 2021 Mål/handlingsplan VO-College Värmland under certifieringsperioden 1 juli 2016 30 juni 2021 KRITERIE 1 a. Vård- och omsorgs college Öka attraktionskraften för branschen och utbildningar inom vård och omsorg

Läs mer