Protokoll Kommunfullmäktige Innehållsförteckning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll Kommunfullmäktige Innehållsförteckning"

Transkript

1 Protokoll Kommunfullmäktige Innehållsförteckning Ärenden behandlade på kommunfullmäktiges sammanträde Information - Genomlysning av organisation för hemtjänsten i kommunen. 27 Information Kommunens Kvalitet i Korthet. 28 Allmänhetens frågestund. 29 Anläggande av konstgräsplan i Nossebro. 30 Medborgarförslag om lekplats i centrala Nossebro. 31 Dränering av campingområdet i Nossebro. 32 Kapitalförstärkning Kommuninvest. 33 Budgetramar Delårsrapport Motion angående utmaningsrätten. 36 Revidering av färdtjänstreglemente för kommunerna i Västtrafiks affärsområde Skaraborg. 37 Utvärdering av färdtjänstresandet. 38 Arkivreglemente för Essunga kommun. 39 Arkivbeskrivning för Essunga kommun. 40 Plan för extra ordinära händelser. 41 Risk och sårbarhetsanalys. 42 Försäljning av Essunga 2:26 med mera, (Essunga skjutbana). 43 Redovisning av motioner. 44 Redovisning av medborgarförslag. 45 Delgivning av utförda granskningsuppdrag av kommunens revisorer. 46 Fråga till byggnadsnämndens ordförande. 47 Medborgarförslag om parkeringsplatser i centrala Nossebro. 48 Motion om byggande av hyresrätter 46 Delgivning.

2 Sida 1 Sammanträdesdatum Plats och tid Nossebro skolas aula, kl Beslutande Se separat närvarolista Övriga Kjell Karlsson, kommunchef Mikael Lind, konsult KPMG, 26 Bosse Svensson, förvaltningschef, 26 och 27 Emelie Widarson, assistent Pia Fahlgren, ej tjänstgörande ersättare Justerande Inger Johansson och Kerstin Karlberg Justeringstid Kommunkontoret, , kl Paragrafer Kjell Karlsson, Sekreterare Barbro Gustafsson, Ordförande Inger Johansson och Kerstin Karlberg Justerande Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Organ Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Kommunkontoret Agnes Granath Storm

3 Sida 2 Kf 26 Dnr Genomlysning av organisation för hemtjänst Ärendebeskrivning Konsultförtaget KPMG har av socialnämnden fått i uppdrag att genomföra en genomlysning av organisationens ändamålsenlighet och effektivitet inom hemtjänstverksamheten. Konsult Mikael Lind har gjort utredningen där huvuduppdraget var hemtjänsten men han tittade även på helheten inom äldreomsorgen. I utredningen gör Mikael Lind en jämförelse med kommuner i Västra Götalands län, samt en grupp på tio kommuner som har en likartad struktur som Essunga kommun när det gäller äldreomsorg. Utifrån befolkningsutveckling och de insatser som kommunen ger bedömer konsulten, att omfattning och servicegrad av verksamheten inom äldreomsorgen inte är helt logisk. Kommunen borde ha en tydligare ökning av insatser i ordinärt boende/hemtjänst samt betydligt lägre nivå av insatser i särskilt boende. Essunga kommun har en betydligt högre kostnadsnivå än jämförelsegrupperna gällande hela äldreomsorgen. Om man jämför Essunga kommuns kostnader med genomsnittskostnaden för gruppen kommuner med liknade struktur, har Essunga kommun en merkostnad av 7,9 miljoner kronor för år Om man jämför enbart med särskilt boende är skillnaden hela 14 miljoner kronor. Utredningen indikerar att det finns möjlighet att sänka kostnaderna, mot bakgrund av kommunens höga servicegrad. Det kräver dock en förändrad struktur och inriktning av den framtida verksamheten. Det behövs också en utvecklad ledningsstruktur samt en fortsatt analys och uppföljning av verksamheten. Poängteras att det ytterst handlar om politiska prioriteringar när det gäller vilken nivå och tillgång till äldreomsorg som erbjuds. Det är därför av stor vikt att den politiska nivån i kommunen är tydlig med vilken inriktning och omfattning av äldreomsorg vi vill ha. Mikael Lind redovisar utredningen för kommunfullmäktige som ges möjlighet att ställa frågor.

4 Sida 3 Kf 27 Dnr Kommunens Kvalitet i Korthet Ärendebeskrivning Essunga kommun är tillsammans med drygt 68 andra kommuner med i Sveriges Kommuner och Landstings projekt Kommunens Kvalitet i Korthet. Projektet har tagit fram och identifierat viktiga egenskaper hos kommunernas välfärdstjänster, egenskaper som är jämförbara över tid och rum. Resultatet gör att det går att jämföra med andra kommuner men framför allt är resultatet en bra grund för ett fortsatt kvalitetsarbete. Emelie Widarson presenterar 2009 års resultat. Vissa justeringar har skett vad gäller måtten, vissa är nya medan andra har strukits sedan föregående undersökning. Det kan konstateras att vid jämförelse med 2008 års resultat har kommunen förbättrat sig på så gott som alla punkter. Antecknas att i 2010 års budget presenteras också några av måtten i form av mål.

5 Sida 4 Kf 28 Allmänhetens frågestund Vid dagens fullmäktigmöte ges allmänheten möjlighet att ställa frågor till fullmäktiges ledamöter: Ruth Jonsson ställer frågan om framtaget nytt förslag till färdtjänstreglemente. Jerry Bylund frågar vad som gäller beträffande placering av konstgräsplan på Stallaholm. Hans Bahrenfuss och Arne Abelsson frågar och lämnar synpunkter om hantering av ärendet för försäljning/avstyckning av Essunga skjutbana. Anette Hillström frågar om äldreomsorgens omorganisation och schemaläggning.

6 Sida 5 Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsen Au 79 Ks 65 Dnr Kf 29 Anläggande av konstgräsplan i Nossebro Au Ärendebeskrivning Stallaholmsvisionen är en viktig del i kommunens visionsarbete. Tanken i visionen är bland annat att tillskapa anläggningar och lokaler för fritidsändamål och inte minst för ungdomar. Fotbollsklubbarna i kommunen (5 st) har nu sedan ett par månader tillbaka diskuterat behovet av att iordningsställa en funktionell konstgräsanläggning på Stallaholmsområdet, IP Nossebro. Kostnaderna har beräknats till ca 4,5 miljoner kronor och IK Elmer, Essunga IS, Främmestads IK, Fåglums IF och Nossebro IF har i skrivelse , hemställt till kommunen om ett investeringsbidrag med 2,5 miljoner kronor. Förhoppningen är att planen skall kunna anläggas redan innevarande sommar fram till och med september månad. Det är positivt att 5 av kommunens föreningar är överens om en gemensam satsning på konstgräs. Kommunen åtar sig ingen form av driftskostnader och skötsel skall ligga på föreningarna. Konstateras att det är viktigt att efterhöra skolans synpunkter på att anlägga en konstgräsplan på Stallaholmsområdet. Arbetsutskottet beslutar Kjell Karlsson får i uppdrag att arbeta vidare med förslaget att anlägga en konstgräsplan i Nossebro och till kommunstyrelsens möte den 17 maj presentera förslag till överenskommelse med föreningarna. Efterhöra skolans synpunkter på att anlägga en konstgräsplan på Stallaholm. Ks Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Anslå upp till 2,5 miljoner kronor för anläggande av konstgräsplan, förråd med mera på IP Stallaholm.

7 Sida 6 Medel disponeras från Stallaholmsområdets investeringsbudget ansvar 15, verksamhet 25020, projekt Uppdra åt kommunstyrelseförvaltningen att i samverkan med Stallaholmsvallen AB (under bildande), upphandla och uppföra konstgräsplan med tillhörande anordningar så snart finansieringen är klar. Uppdra åt kommunstyrelsen att upprätta och teckna avtal om anläggningsarrende för konstgräsplan med Stallaholmsvallen AB (under bildande). Essunga kommun svarar för dränering från IP-området till en kostnad av upp till 100 tusen kronor. Ärendet överlämnas till utbildningsnämnden för synpunkter vad gäller friidrottsverksamheten på IP Stallaholm. Yrkanden Christer Aronsson (C) och Marie-Louise Svensson (M) yrkar att kommunstyrelsen får i uppdrag att närmare granska och bevaka placering och utformning av konstgräsplanen bland annat med tanke på skolans friidrottsundervisning. Christer Aronsson (C) och Maria Radivoj (S) tillstyrker kommunstyrelsens förslag och ovanstående tilläggsyrkande. Anslå upp till 2,5 miljoner kronor för anläggande av konstgräsplan, förråd med mera på IP Stallaholm. Medel disponeras från Stallaholmsområdets investeringsbudget ansvar 15, verksamhet 25020, projekt Uppdra åt kommunstyrelseförvaltningen att i samverkan med Stallaholmsvallen AB (under bildande), upphandla och uppföra konstgräsplan med tillhörande anordningar så snart finansieringen är klar. Uppdra åt kommunstyrelsen att upprätta och teckna avtal om anläggningsarrende för konstgräsplan med Stallaholmsvallen AB (under bildande). Essunga kommun svarar för dränering från IP-området till en kostnad av upp till 100 tusen kronor. Ärendet överlämnas till utbildningsnämnden för synpunkter vad gäller friidrottsverksamheten på IP Stallaholm.

8 Sida 7 Kommunstyrelsen får i uppdrag att närmare granska och bevaka placering och utformning av konstgräsplanen bland annat med tanke på skolans friidrottsundervisning.

9 Sida 8 Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsen Au 58 Dnr Ks 68 Kf 30 Återremitterat medborgarförslag om lekplats i centrala Nossebro Au Ärendebeskrivning Kommunfullmäktige 16, , beslutade att remittera nedanstående medborgarförslag från Magdalena Karlsson till kommunstyrelsen för beredning. I området söder om Industrigatan blir barnfamiljerna fler och fler och något vi saknar är en lekplats. Mitt förslag är att behålla det fina grönområdet mellan Lindbacken och busstationen/taxi och anlägga en lekplats där som är anpassad även för mindre barn. En centralt belägen lekplats till glädje för de boende på Lindbacken, bra för föräldrar som är och handlar, en kan handla och en förälder gå till lekplatsen med barnen. Lägg på lite jord på kullen så har vi en fin pulkabacke också. Ibland är det de små tingen i vardagen som är betydelsefulla. Vi barnfamiljer finns här idag och barnen blir fler och fler, en lekplats höjer vardagen för oss och gör att vi vill bo kvar här. Stora visioner finns för Stallaholmsprojektet men vi finns här redan idag och med ganska enkla medel kan man göra boendet trivsammare för oss. Ärendet överlämnades till tekniska kontoret som fick i uppdrag att undersöka tillgången på lekplatser i centrala Nossebro. Vid arbetsutskottet 131, , lämnades följande kommentar. Tekniska kontoret har utrett frågan om lämpligt läge och kostnader för en ny lekplats vid Järnvägsgatan/Bankgatan. Antecknas att den i medborgarförslaget föreslagna platsen i den nya detaljplanen är avsedd för bostäder. Eventuellt kommer omprioritering av befintliga lekplatser i Nossebro att bli nödvändiga. Kommunstyrelsen 185, , föreslog att medborgarförslaget skulle besvaras enligt följande:

10 Sida 9 Medborgarförslaget bifalls. Idén om en lekplats i den föreslagna delen av samhället är bra och överlämnas till budgetberedningen för att tas med i investeringsplan för den kommande 3- årsperioden. Medborgarförslaget ansågs därmed besvarat. Vid Kf 94, , behandling av medborgarförslaget framkom följande synpunkter, varvid ärendet återremitterades. Lena Erlingson anser att det är ett bra förslag med lekplats i centrala Nossebro. Men är platsen vald med omsorg? Det känns som att man hamnar mitt i trafiken och ur föräldraperspektiv för centralt och därmed mindre barnvänligt. Lena Erlingson yrkar på återremiss av ärendet. Christer Aronsson yrkar bifall till förslaget, alternativen har diskuterats flera gånger. Vi vill ha ett levande centrum med en anpassad lekplats. Gunilla Hermansson föreslår en dialog med föräldrarna innan lokalisering fastställs. Kommunstyrelsens arbetsutskott 10, , beslutade att remittera ärendet till tekniska kontoret för utredning om det är möjligt med alternativ placering av lekplats i centrala Nossebro. Tekniska kontorets utredning behandlas vid arbetsutskottets möte den 1 mars. Bertil Arfvidsson kommenterade vid arbetsutskottets möte , 20, alternativa platser för lekplats i centrala Nossebro. Tekniska kontoret fick uppdraget att kontakta förslagsställaren om alternativ placering av lekplats i centrala Nossebro. Bertil Arfvidsson rapporterar till arbetsutskottet den 26 april att han varit i kontakt med förslagsställaren och informerat om att den plats som föreslagits i medborgarförslaget i den nya detaljplanen är avsedd för bostäder. Tekniska kontorets förslag om att istället anlägga en lekplats vid Järnvägsgatan/ Bankgatan anser förslagsställaren vara en bra lösning eftersom önskemålet var att få en centralt belägen lekplats. Eventuellt kommer omprioritering av befintliga lekplatser i Nossebro att bli nödvändig. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen

11 Sida 10 Idén om en lekplats i den föreslagna delen av samhället är bra och överlämnas till budgetberedningen för att tas med i investeringsplan för den kommande 3- årsperioden. Medborgarförslaget bifalls. Medborgarförslaget anses därmed besvarat. Ks Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Enligt arbetsutskottets förslag. Lena Erlingson tackar för att ärendet beretts ytterligare, hennes förhoppning är att alla blir nöjda med det förslag som nu ligger. Idén om en lekplats i den föreslagna delen av samhället är bra och överlämnas till budgetberedningen för att tas med i investeringsplan för den kommande 3- årsperioden. Medborgarförslaget bifalls. Medborgarförslaget anses därmed besvarat.

12 Sida 11 Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsen Au 73 Dnr Ks 69 Kf 31 Dränering av campingområdet i Nossebro Au Ärendebeskrivning Under sommaren 2009 har behovet av dränering av campingområdet i Nossebro aktualiserats. Kommunstyrelsens arbetsutskott 144, , beslutade uppdra åt Bertil Arfvidsson att projektera för dränering av campingområdet. Medel disponeras från investeringskontot för Stallaholmsprojektet, ansvar 15, verksamhet 25020, projekt Bertil Arfvidsson presenterar alternativ till dränering av området. Synpunkter har kommit från campingarrendator och brukarföreträdare. En upphandling av dränering behöver göras. Frågan är vilken standard som efterfrågas och vilken kostnadsnivå som kan accepteras. Kommunstyrelsen 247, , gav Bertil Arfvidsson i uppdrag att ta fram förslag till dräneringsplan, väganläggning på campingområdet samt kostnadskalkyl. Bertil Arfvidsson kommenterar förslag till dränering av campingområdet. De föreslagna åtgärderna skall ses som en långsiktig satsning, för att kunna erbjuda bra plats för olika evenemang. Kartskiss över området skall tillställas partigrupperna. Tidplan för behandling av ärendet: Information för kommunstyrelsens arbetsutskott den 26 april. Förslag till beslut, kommunstyrelsen den 17 maj. Beslut i kommunfullmäktige den 31 maj. Vid arbetsutskottets möte , 40, lämnades ovanstående information. Handlingar i ärendet har lämnats till partigrupperna för information.

13 Sida 12 Bertil Arfvidsson kommenterar det ursprungliga förslaget samt hur man sedan har diskuterat omfattningen av dränering av området. Samtal har förts med campingarrendatorn om planerna. Kostnaderna att dränera nuvarande campingområde beräknas till ca 100 tkr. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Uppdra åt tekniska kontoret att dränera nuvarande campingområde på Stallaholm. Medel disponeras från Stallaholmsområdets investeringsbudget ansvar 15, verksamhet 25020, projekt Ks Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Enligt arbetsutskottets förslag. Uppdra åt tekniska kontoret att dränera nuvarande campingområde på Stallaholm. Medel disponeras från Stallaholmsområdets investeringsbudget ansvar 15, verksamhet 25020, projekt 0013.

14 Sida 13 Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsen Au 63 Dnr Ks 71 Kf 32 Kapitalförstärkning Kommuninvest Au Ärendebeskrivning Kommuninvest har tagit fram ett förslag till kapitalförstärkning av Kommuninvest i Sverige AB. Förslaget innebär sammanfattningsvis följande: Föreningen stärker Kommuninvest i Sverige AB:s kapital med 1 miljard kronor. Åtgärden syftar till att ge bolaget en kapitalbas som minst uppgår till 1 procent av balansomslutningen. Föreningen finansierar denna åtgärd genom att ta upp tidsbegränsade förlagslån från medlemmarna med samma belopp. Åtgärden är frivillig. Den enskilde medlemmen kan avstå från erbjudandet eller teckna sig för ett större belopp. För Essunga kommun som har 0,09 % av föreningens kapital blir andelen i emissionen 0,9 miljoner kronor. Kommunchef Kjell Karlsson skall inhämta ytterligare information innan kommunstyrelsens behandling den 1 februari. Vid kommunstyrelsens sammanträde informerade Kjell Karlsson om förslaget till kapitalförstärkning av Kommuninvest i Sverige AB samt effekterna för Essunga kommun. Kommunstyrelsen beslutade att ta upp ärendet efter Kommuninvests stämma den 25 mars. Kommuninvest årsstämma 25 mars beslutade enhälligt att ge ut ett 30-årigt förlagslån på högst miljoner kronor. Kommuninvests ekonomiska föreningen erbjuder medlemmarna att teckna förlagslån. Teckningen är således frivillig. Varje medlem har rätt att teckna så stor andel av förlagslånet som svarar mot medlemmens procentuella andel i föreningens insatskapital. För Essunga kommuns del motsvarar detta 1 miljon kronor. Förlagslånet löper med en rörlig

15 Sida 14 ränta kopplad till 3 månaders STIBOR. Förlagslånet har en löptid på 30 år och utformas som enkelt skuldebrev. Medlemmarnas besked om deltagande i förlagslånet skall lämnas senast den 30 september Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Essunga kommun tecknar förlagslån på 1 miljon kronor med villkor enligt Kommuninvests erbjudande. Ks Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Enligt arbetsutskottets förslag. Essunga kommun tecknar förlagslån på 1 miljon kronor med villkor enligt Kommuninvests erbjudande.

16 Sida 15 Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsen Au 64 Dnr Ks 72 Kf 33 Budgetramar 2011 Au Ärendebeskrivning Arbetet med att ta fram budgetramar för år 2011 har påbörjats och förutsättningarna för detta diskuteras. Anne Wramdemark har sammanställt ett förslag till budgetramar. Prognosen baseras på nu kända förutsättningar. Minnesanteckningar från budgetdialog den 24 mars, skickas med handlingarna. Ledningsgruppen har diskuterat budgetramar för år 2011 och tagit fram två alternativa förslag. Arbetsutskottets beslutar Uppdra åt ledningsgruppen att till kommunstyrelsens sammanträde ta fram förslag till ramar Budgetramar för år 2011 behandlas av kommunstyrelsen 17 maj och fastställs av kommunfullmäktige den 31 maj. Ks Anne Wramdemark presenterar reviderat förslag till budgetramar 2011 utifrån senaste skatteprognos. Två alternativa förslag till budgetramar diskuteras. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

17 Sida 16 Bilaga Två alternativa rambudgetförslag enligt bilaga skall presenteras av nämnder och styrelser. Yrkanden Christer Aronsson (C) yrkar att fullmäktige beslutar att nämnder och styrelser skall presentera rambudgetförslag enligt alternativ B. Maria Radivoj (S), Stig Dahlqvist (KD) och Mats Olsson (MP) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Bilaga Två alternativa rambudgetförslag enligt bilaga skall presenteras av nämnder och styrelser.

18 Sida 17 Kommunstyrelsen Ks 73 Dnr Kf 34 Delårsrapport 2010 Ks Ärendebeskrivning Delårsrapport för första tertialet 2010 med resultatprognos för 2010 presenteras av Anne Wramdemark och Kjell Karlsson. Kommunstyrelsen beslutar Bilaga Bilaga Delårsrapport för första tertialet 2010 redovisas för kommunfullmäktige. Delårsrapporten för första tertialet 2010 läggs till handlingarna.

19 Sida 18 Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsen Au 65 Dnr Ks 74 Kf 35 Motion angående utmaningsrätten Au Ärendebeskrivning Kommunfullmäktige 134, , beslutade att remittera följande motion från Carl Dicander, Moderata samlingspartiet, till kommunstyrelsen för beredning. Bakgrundsbeskrivning Den ekonomiska krisen känner alla till. Alla kommuner letar efter kostnadsbesparingar. Sveriges kommuner omsätter uppemot miljarder kronor varje år. Detta betyder att det finns betydande möjligheter till kostnadsbesparingar om man konkurrenssätter verksamheter. Detta kan göras från smått till stort. En dagmamma kan starta eget, en kommunanställd kan starta eget företag och utföra en del av arbetet i egen regi på deltid, ett företag kan startas och ta hand om den tekniska servicen etc. etc. Syftet med kommunal utmaningsrätt: Syftet skall vara att pröva verksamheter som ligger under kommunens ansvar och ta tillvara det intresse som visas och den möjlighet som det kan ge att utveckla kvalité och effektivitet, en ny marknad eller stärka en redan befintlig sådan. På detta vis kan även mångfalden och valfriheten öka för kommuninvånarna. I motionen föreslås: att kommunen utreder och tar fram riktlinjer för hur den kommunala verksamheten kan utmanas i stort som smått. För Moderata samlingspartiet i Essunga kommun Kyrkås Carl Dicander Arbetsutskottet beslutade , 12, att remittera motionen till partigrupperna för synpunkter. Med svar till kansliet senast den 15 april.

20 Sida 19 Tidplan för behandling av ärende: arbetsutskottet den 26 april, kommunstyrelsen den 17 maj och kommunfullmäktige den 21 juni. Centerpartiet, Moderaterna och Socialdemokraterna har lämnat in synpunkter på rubricerad motion. Yrkande Christer Aronsson och Maria Radivoj yrkar avslag på motionen, med hänvisning till inlämnade synpunkter. Barbro Gustafsson yrkar bifall till motionen, med hänvisning till det som motionären föreslår. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Motionen avslås. Ks Yrkanden Barbro Gustafsson med flera yrkar bifall till motionen. Maria Radivoj med flera yrkar bifall till arbetsutskottets förslag om att motionen avslås. Propositionsordning Ordföranden ställer proposition på Barbro Gustafssons med fleras yrkande och arbetsutskottets förslag och finner att kommunstyrelsen bifallit arbetsutskottets förslag. Omröstning begärs: Kommunstyrelsen godkänner följande propositionsordning: Ja-röst för bifall till arbetsutskottets förslag. Nej-röst för bifall till Barbro Gustafssons med flera yrkande.

21 Sida 20 Omröstningsresultat: Ja-röster: Nej-röster: Christer Aronsson (C), Maria Radivoj (S), Martin Alfborger (FP), Lars-Erik Högemark (C) och Torbjörn Forsström (S). Barbro Gustafsson (M), Gunilla Hermansson (KD), Bengt Viktorsson (M) och Fredrik Almgren (M). Med 5 ja-röster och 4 nej-röster har kommunstyrelsen bifallit arbetsutskottets förslag. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Yrkanden Carl Dicander (M) och Gunilla Hermansson (KD) yrkar bifall till motionen. Eva Aronsson (C), Christer Aronsson (C) och Maria Radivoj (S) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Propositionsordning Ordföranden ställer proposition på yrkandena och finner att fullmäktige bifallit kommunstyrelsens förslag. Omröstning begärs: Kommunfullmäktige godkänner följande propositionsordning: Ja-röst för bifall till kommunstyrelsens förslag. Nej-röst för bifall till Carl Dicander och Gunilla Hermansson yrkande. Omröstningsresultat: 22 ja-röster och 13 nej-röster. Kommunfullmäktige har därmed beslutat avslå motionen. Motionen avslås.

22 Sida 21 Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsen Au 66 Dnr Ks 75 Kf 36 Revidering av färdtjänstreglemente för kommunerna i Västtrafiks affärsområde Skaraborg Au Ärendebeskrivning Vid 2006 års genomgång av färdtjänstreglementet för Skaraborgs kommuner gjordes även en översyn av avgifterna. Då översynen slutfördes i december 2006 fanns det ett förslag framme till en ny kontanttaxa för Västtrafik och det föll sig då naturligt att låta revidera färdtjänsttaxan enligt Västtrafiks förslag. Den nya färdtjänsttaxan infördes i april 2007, medan Västtrafiks förslag om kontanttaxa aldrig infördes. I mitten av maj 2009 inför Västtrafik en ny prismodell där utgångspunkten är ett baspris till vilket de olika taxorna relateras. För närvarande är baspriset lika med kostnaden för en enkelresa inom kommunen. En resa inom en kommun kostar 38 kronor medan en resa inom en tätort kostar 25 kronor. Vid resa mellan kommuner räknas fågelvägen. Zonpåslaget vid enkelbiljettresa är 75 % av baspriset per kommun. Västtrafiks takpris för enkelbiljett är 185 kronor. Vid kommunala handikapp - och pensionärsrådets möte informerades organisationerna om förslaget till nytt färdtjänstreglemente inklusive nya avgifter. Budgetberedningen 6, , beslutade föreslå fullmäktige att Essunga kommun ansluter sig till Skaraborgs Kommunalförbunds revideringar av färdtjänstreglemente för kommunerna i Västtrafiks affärsområde Skaraborg. Kommunstyrelsens arbetsutskott 201, , beslutade föreslå fullmäktige att Essunga kommun ansluter sig från och med till Skaraborgs Kommunalförbunds revideringar av färdtjänstreglemente för kommunerna i Västtrafiks affärsområde Skaraborg. För att göra färdtjänstområdet mer anpassat för kommunens färdtjänstberättigade ändras färdtjänstområdet till att omfatta följande kommuner:

23 Sida 22 Essunga, Falköping, Grästorp, Götene, Lidköping, Mariestad, Skara, Skövde, Vara, Alingsås, Vårgårda, Herrljunga, Trollhättan, Vänersborg, Uddevalla, Ale, Lilla Edet, Kungälv, Stenungsund, Bollebygd, Borås, Göteborg, Lerum, samt Partille. Kommunstyrelsen 229, , beslutade att bifall arbetsutskottets förslag och att allmänheten skall informeras genom EssInfo och kommunens hemsida. Vid kommunfullmäktiges behandlig av ärendet 120, , återger Christer Aronsson en skrivelse från Skaraborgs Kommunalförbund, som vill bereda ärendet på nytt vid sammanträde den 4 december. att återremittera ärendet till kommunstyrelsen. Carina Svantesson, kommunens handläggare när det gäller färdtjänst kommenterar förslaget till förändring i färdtjänstreglementet vid arbetsutskottets möte den 26 april. I nuvarande reglemente ingår följande kommuner i färdtjänstområdet: Essunga, Falköping, Gullspång, Götene, Hjo, Karlsborg, Lidköping, Mariestad, Sara, Skövde, Tibro, Tidaholm, Töreboda, Vara, Alingsås, Askersund, Grästorp, Habo, Herrljunga, Kristinehamn, Laxå, Mullsjö, Trollhättan, Ulricehamn samt Vårgårda. Vänersborg kommun kommer i och med det nya reglementet att tillhöra det ordinarie färdtjänstområdet. Förslag till eventuell förändring som kan göras gällande färdtjänstområde. För att göra färdtjänstområdet mer anpassat till kommunens färdtjänstberättigade är förslaget, att ändra färdtjänstområde genom att ta bort följande kommuner: Gullspång, Hjo, Karlsborg, Tibro, Tidaholm, Mullsjö, Askersund, Habo, Kristinehamn, Laxå, och istället tillföra kommunerna Bollebygd, Borås, Lerum, Partille, Ale, Kungälv, Stenungsund, Lilla Edet samt Uddevalla. Detta för att öka möjligheter för kommunens färdtjänstberättigade att resa i de kommuner som ligger bättre till geografiskt i förhållande till Essunga kommun. Därmed behöver de färdtjänstberättigade inte regionfärdtjänst för att resa till Borås och Uddevalla. Kommunens färdtjänstområde kommer att sträcka sig till de områden där regionfärdtjänstresorna idag görs. Förslag till ändring av kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 229, , gällande färdtjänstområde. Eftersom antalet regionfärdtjänstresor i och med det nya reglementet blir oförändrat föreslås att Göteborg tas bort från det ordinarie färdtjänstområdet, möjligheterna att komma till Göteborg finns genom regionfärdtjänsten. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen

24 Sida 23 Bilaga Ks Essunga kommun beslutar att anta de föreslagna taxe och regelförändringarna i Skaraborgs färdtjänstreglemente. De nya reglerna antas att gälla från och med 1 juni Allmänheten informeras genom EssInfo och kommunens hemsida. Carina Svantesson kommenterar föreliggande förslag till färdtjänstreglemente. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Bilaga Enligt arbetsutskottets förslag. Antecknas att Carina Svantesson inte deltar i beslutet av ärendet. Bilaga Kommunfullmäktige bifaller kommunstyrelsens förslag. Denna paragraf förklaras omedelbart justerad.

25 Sida 24 Kommunstyrelsen Ks 76 Dnr Kf 37 Utvärdering av färdtjänstresandet Ks Ärendebeskrivning Upprättad sammanställning av färdtjänstresandet 2009 presenteras av Carina Svantesson. Antalet resor har ökat med cirka 300 resor. Regionfärdtjänstresorna har varit fler 2009 jämfört med Kommunstyrelsen beslutar Bilaga Bilaga Utvärderingen av färdtjänstresandet 2009 redovisas för kommunfullmäktige. Utvärderingen av färdtjänstresandet 2009 läggs till handlingar.

26 Sida 25 Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsen Au 68 Dnr Ks 77 Kf 38 Arkivreglemente för Essunga kommun Au Ärendebeskrivning Ett reviderat förslag till arkivreglemente för Essunga kommun har tagits fram i samarbete mellan förvaltningarna. Antecknas att en dokumenthanteringsplan upprättas för varje nämnd/förvaltning och beskriver hur handlingar hanteras efter avslutad handläggning, förvaring, bevarande/gallring, gallringsintervaller med mera. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Bilaga Ks Bilaga Bilaga Reviderat arkivreglemente för Essunga kommun antas. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Enligt arbetsutskottets förslag. Reviderat arkivreglemente för Essunga kommun antas.

27 Sida 26 Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsen Au 69 Dnr Ks 78 Kf 39 Arkivbeskrivning för Essunga kommun Au Ärendebeskrivning Ett reviderat förslag till arkivbeskrivning har tagits fram i samarbete mellan förvaltningarna. Av arkivbeskrivningen framgår myndighetens organisation och arbetsuppgifter när det gäller arkivansvar. Arkivbeskrivningen anger att nämndernas dokumenthanteringsplaner skall ajourhållas och beslutas i respektive nämnd minst vart fjärde år. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Bilaga Ks Bilaga Bilaga Reviderad arkivbeskrivning för Essunga kommun fastställs. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Enligt arbetsutskottets förslag. Reviderad arkivbeskrivning för Essunga kommun fastställs.

28 Sida 27 Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsen Au 70 Dnr Ks 79 Kf 40 Plan för extra ordinära händelser Au Ärendebeskrivning Plan för extraordinära händelser skall enligt särskild lagstiftning fastställas för varje mandatperiod. Med extraordinär händelse avses händelse som avviker från det normala, innebär allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner eller kräver skyndsamma insatser i kommun. Inom de geografiska gränserna ansvarar kommunen för att samordna arbetet mellan olika aktörer i krishanteringssystemet. Vid behov organiseras kommunens insatser genom en politisk krisledningsnämnd (kommunstyrelsen) och en beredningsgrupp bestående av tjänstemän. Plan för extra ordinära händelser har fastställdes av kommunfullmäktige 25/03 och reviderades av kommunstyrelsen 195/04. Förslag till reviderad plan har upprättats Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Bilaga Ks Fastställa upprättad plan för extraordinära händelser. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

29 Sida 28 Bilaga Bilaga Enligt arbetsutskottets förslag. Fastställa upprättad plan för extraordinära händelser i Essunga kommun.

30 Sida 29 Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsen Au 71 Dnr Ks 80 Kf 41 Risk och sårbarhetsanalys Au Ärendebeskrivning Risk och sårbarhetsanalys skall uppdateras och fastställas varje mandatperiod. Lagen innehåller bestämmelser om de åtgärder som stat och kommuner skall vidta till skydd vid extra ordinära händelser. Kommunfullmäktige 115/04 fastställde handlingsprogram vid skydd mot olyckor med risk och sårbarhetsanalys. Förslag till reviderad analys har upprättats. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Bilaga Ks Bilaga Bilaga Godkänna upprättat förslag till risk och sårbarhetsanalys. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Enligt arbetsutskottets förslag. Godkänna upprättat förslag till risk och sårbarhetsanalys.

31 Sida 30 Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens arbetsutskott och Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsen Au 7 Ks 23 Dnr Au 31 Ks 51 Kf 23 Au 52 Ks 81 Kf 42 Försäljning av Essunga 2:26 med mera, (Essunga skjutbana) Au Ärendebeskrivning Fastigheten Essunga 2:26 är en skjutbana som ägs av Essunga kommun och ingår bland de fastigheter som enligt fastighetsutredningen skall avyttras. Vid kommunstyrelsens behandling av ärendet 250, , kommenterade Bo Cerdier att det vid anbudstidens utgång hade kommit in två anbud. Bo Cerdier fick då i uppdrag att kontakta anbudsgivarna om avsikten med hur fastigheten skall användas i framtiden. Antecknades att Daniel Andersson på grund av jäv inte var närvarande vid behandlingen av ärendet. Christer Aronsson och Kjell Karlsson informerar om att man har träffat företrädare för anbudsgivarna för att klargöra vissa frågeställningar. En skrivelse daterad har inkommit från Varatraktens Skyttekrets. Arbetsutskottet diskuterar frågan mycket ingående. Efter avslutad debatt framställs följande yrkanden.

32 Sida 31 Yrkanden Christer Aronsson (C) anser att man skall anta det högsta anbudet, för att anbudsgivaren är villig att teckna ett långvarit arrendeavtal med skytteföreningen. På så sätt säkras skytteföreningens fortsatta verksamhet. Barbro Gustafsson (M) yrkar att kommunen säljer fastigheten till Essunga Skytteförening. Maria Radivoj (S) anser att de inkomna anbuden ligger alldeles för lågt i förhållande till fastighetens taxeringsvärde. Maria Radivoj yrkar att de tidigare inkomna anbuden förkastas och att ny upphandling genomförs. Ordföranden har nu tre förslag att ta ställning till. Barbro Gustafsson (M) tar tillbaka sitt tidigare yrkande och yrkar bifall till Maria Radivojs yrkande. Proposition Ordföranden ställer proposition på yrkandena och finner att arbetsutskottet bifallit Maria Radivojs och Barbro Gustafssons yrkande. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen beslutar Tidigare inkomna anbud förkastas och ny upphandling genomförs. Ks Christer Aronsson sammanfattar behandlingen av ärendet och bakgrunden till uppdraget om att avyttra fastigheten. Barbro Gustafsson (M) anser att kommunen skall sälja fastigheten till skytteföreningen enligt deras anbud som var på kronor. Maria Radivoj (S) yrkar att fastigheten avstyckas och att skjutbanedelen säljs till Essunga Skytteförening för en krona. Christer Aronsson (C) vidhåller att man skall sälja till den som lämnat högst anbudet som var på kronor. Gunilla Hermansson (KD) yrkar att hela fastigheten behålls i kommunens ägo. Ajournering Kommunstyrelsen beslutar att ajournera mötet 5 minuter. Mötet återupptas efter ajourneringen.

33 Sida 32 Efter avslutad diskussion framförs följande yrkanden. Yrkanden Maria Radivoj (S) yrkar att de tidigare inkomna anbuden förkastas. Vidare skall möjligheten utredas via Lantmäteriet att fastigheten avstyckas i två delar och skogsdelen säljs via mäklare på den öppna marknaden enligt tidigare beslut. Skjutbanedelen erbjuds skytteföreningen att köpa för en krona. Christer Aronsson (C) och Martin Alfborger (FP) yrkar bifall till Maria Radivojs förslag. Barbro Gustafsson (M) yrkar att kommunen säljer fastigheten till Essunga Skytteförening för kronor. Arbetsutskottets förslag om att tidigare anbud förkastas och ny upphandling genomförs. Propositionsordning 1 Ordföranden ställer proposition på Maria Radivojs med flera yrkande, Barbro Gustafssons yrkande och arbetsutskottets förslag och finner att arbetsutskottets förslag skall utgå. Propositionsordning 2 Ordföranden ställer proposition på Maria Radivojs med fleras yrkande och Barbro Gustafssons yrkande och finner att kommunstyrelsen beslutar enligt Maria Radivojs med flera yrkande. Omröstning begärs: Kommunstyrelsen godkänner följande propositionsordning: Ja-röst för bifall till Maria Radivojs med fleras yrkande. Nej-röst för bifall till Barbro Gustafssons yrkande. Omröstningsresultat: Ja-röster: Nej-röster: Maria Radivoj (S), Martin Alfborger (FP), Lars-Erik Högemark (C), Torbjörn Forsström (S) och Christer Aronsson (C). Barbro Gustafsson (M), Gunilla Hermansson (KD), Bengt Viktorsson (M) och Fredrik Almgren (M). Med 5 ja-röster och 4 nej-röster har kommunstyrelsen bifallit Maria Radivojs med fleras yrkande.

34 Sida 33 Kommunstyrelsen beslutar Tidigare inkomna anbud på fastigheten Essunga 2:26 förkastas. Kommunchefen får i uppdrag att kontakta Lantmäteriet för att utreda möjligheten att avstycka fastigheten och sälja skogsdelen via mäklare enligt tidigare beslut. Övrig del av fastigheten erbjuds Essunga Skytteförening att köpa för en krona. På så sätt säkras föreningens verksamhet. Au Vid dagens möte diskuterar arbetsutskottet mycket ingående den fortsatta hanteringen av ärendet. Arbetsutskottets beslut Ärendet överlämnas till kommunstyrelsen för ställningstagande. Ks Christer Aronsson gör en sammanfattning över ärendets gång. Kjell Karlsson kommenterar att Lantmäteriet anser att avstyckning av skogen kan genomföras. Kommunstyrelsen diskuterar ärendet mycket ingående. Konstateras att alla vill värna om skytteförenings fortsatta existens. Efter avslutad debatt framförs följande yrkanden: Yrkanden Barbro Gustafsson (M) vidhåller med stöd av Gunilla Hermansson (KD) tidigare yrkande att kommunen säljer fastigheten till Essunga Skytteförening för kronor. Maria Radivoj (S) med stöd av Christer Aronsson (C) yrkar att skogen genom lantmäteriförrättning avstyckas och säljs som rationaliseringsförvärv. Vidare skänker Essunga kommun skjutbanedelen med tillhörande byggnader till Essunga Skytteförening via gåvobrev. Propositionsordning Ordföranden ställer proposition på Barbro Gustafssons och Gunilla Hermanssons yrkande mot Maria Radivojs och Christer Aronssons yrkande och finner att kommunstyrelsen bifallit Maria Radivojs och Christer Aronssons yrkande.

35 Sida 34 Omröstning begärs: Kommunstyrelsen godkänner följande propositionsordning: Ja-röst för bifall till Maria Radivojs och Christer Aronssons yrkande. Nej-röst för bifall till Barbro Gustafssons och Gunilla Hermanssons yrkande. Omröstningsresultat: Ja-röster: Nej-röster: Maria Radivoj (S), Martin Alfborger (FP), Lars-Erik Högemark (C), Torbjörn Forsström (S) och Christer Aronsson (C). Barbro Gustafsson (M), Gunilla Hermansson (KD), Bengt Viktorsson (M) och Fredrik Almgren (M). Med 5 ja-röster mot 4 nej-röster har kommunstyrelsen bifallit Maria Radivojs och Christer Aronssons yrkande. Reservation Barbro Gustafsson (M), Gunilla Hermansson (KD) och Bengt Viktorsson (M) reserverar sig till förmån för eget yrkande. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Skogen på fastigheten Essunga 2:26 avstyckas genom lantmäteriförrättning och säljs som rationaliseringsförvärv. Essunga kommun skänker skjutbanedelen med tillhörande byggnader till Essunga Skytteförening genom gåvobrev. Kf Antecknas att Daniel Andersson inte är närvarande vid behandlingen av detta ärende. Yrkanden Bengt Viktorsson (M) och Barbro Gustafsson (M) yrkar att kommunen säljer fastigheten till Essunga Skytteförening för kronor. Gunilla Hermansson (KD) med stöd av Carl Dicander (M) yrkar att ärendet återremitteras för ytterligare beredning. Christer Aronsson (C) och Maria Radivoj (S) tillstyrker kommunstyrelsens förslag.

36 Sida 35 Propositionsordning Ordföranden ställer proposition på om ärendet skall avgöras idag eller återremitteras. Den som vill att ärendet skall avgöras idag röstar ja, den som vill att ärendet skall återremitteras röstar nej. Om minst en tredjedel av de närvarande ledamöterna röstat nej har fullmäktige beslutat att återremittera ärendet. Omröstningsresultat: 19 ja-röster, 12 nej-röster och 1 ledamot som avstår. Kommunfullmäktige har därmed beslutat att återremittera ärendet. Ärendet återremitteras för ytterligare beredning. Au Ks Arbetsutskottet diskuterar ärendet mycket ingående som överlämnas till kommunstyrelsen för beslut. Konstateras att ärendet vid flera tillfällen diskuterats varvid många olika förslag framkommit. Efter avslutad diskussion i kommunstyrelsen framförs följande yrkanden. Yrkande Barbro Gustafsson yrkar att kommunchefen får i uppdrag att ta en förhandling med de båda anbudsgivarna, och därefter ta upp ärendet igen. Lars-Erik Högemark yrkar att man skall sälja till den som lämnat högst anbud. Maria Radivoj anser att ingivna anbud ligger alldeles för lågt i förhållande till fastighetens taxeringsvärde. Maria Radivoj yrkar att de ingivna anbuden förkastas och att en ny upphandling genomförs med preciserade villkor i form av angivet lägstapris samt beredskap att förlänga ett befintligt arrendeavtal. Ajournering Kommunstyrelsen beslutar att ajournera mötet. Mötet återupptas efter ajourneringen.

37 Sida 36 Propositionsordning Proposition 1 Ordföranden ställer proposition på yrkandena och finner att Maria Radivojs yrkande är huvudförslag. Proposition 2 Ordföranden ställer proposition på Barbro Gustafssons yrkande och Lars-Erik Högemarks yrkande för att utse motförslag till huvudförslaget och finner att Lars-Erik Högemarks yrkande utses till motförslag. Omröstning begärs: Kommunstyrelsen godkänner följande propositionsordning: Ja-röst för bifall till Lars-Erik Högemarks yrkande. Nej-röst för bifall till Barbro Gustafsson yrkande. Omröstningsresultat: Ja-röster: Nej-röster: Christer Aronsson (C), Maria Radivoj (S), Martin Alfborger (FP), Lars-Erik Högemark (C) och Torbjörn Forsström (S). Barbro Gustafsson (M), Gunilla Hermansson (KD), Bengt Viktorsson (M) och Fredrik Almgren (M). Med 5 ja-röster mot 4 nej-röster har Lars-Erik Högemarks yrkande utsetts som motförslag. Proposition 3 Ordföranden ställer proposition på Lars-Erik Högemarks och Maria Radivojs yrkanden och finner att kommunstyrelsen bifallit Lars-Erik Högemarks yrkande. Omröstning begärs: Kommunstyrelsen godkänner följande propositionsordning: Ja-röst för bifall till Maria Radivojs yrkande. Nej-röst för bifall till Lars-Erik Högemarks yrkande.

38 Sida 37 Omröstningsresultat: Ja-röster: Nej-röster: Avstår: Maria Radivoj (S), Martin Alfborger (FP), Torbjörn Forsström (S) och Fredrik Almgren (M). Christer Aronsson (C) och Lars-Erik Högemark (C). Barbro Gustafsson (M), Gunilla Hermansson (KD) och Bengt Viktorsson (M). Med 4 ja-röster, 2 nej-röster och 3 ledamöter som avstår har kommunstyrelsen bifallit Maria Radivojs yrkande. Reservation Barbro Gustafsson (M) reserverar sig till förmån för eget förslag. Gunilla Hermansson (KD) ansluter sig till reservationen. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Ingivna anbud förkastas och en ny upphandling genomförs med preciserade villkor i form av angivet lägstapris samt beredskap att förlänga ett befintligt arrendeavtal. Antecknas att Daniel Andersson på grund av jäv inte deltar vid behandlingen av detta ärende. Yrkanden Bengt Viktorsson (M), Gunilla Hermansson (KD) och Martin Alfborger (FP) yrkar att fastigheten säljs till skytteföreningen för 50 tkr. Maria Radivoj (S) vidhåller sitt yrkande från kommunstyrelsen att, de ingivna anbuden förkastas och att en ny upphandling genomförs med preciserade villkor i form av angivet lägstapris 200 tkr, samt beredskap att förlänga ett befintligt nyttjanderättsavtal. Mats Olsson (MP) yrkar att om ny upphandling genomförs, måste befintlig skytteverksamhet med eventuella miljökrav för fastigheten tydligt beskrivas. Inger Johansson (C) anser att ärendet inte är tillräckligt utrett och skall därför återremitteras till kommunstyrelsen.

39 Sida 38 Christer Aronsson (C) yrkar att fastigheten skall säljas till den som lämnat högst anbud. Ajournering att ajournera mötet. Mötet återupptas efter ajourneringen. Inger Johansson och Christer Aronsson tar tillbaka sina förslag. Proposition Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag med Maria Radivojs tilläggsyrkande och Bengt Viktorssons med fleras yrkande och finner att kommunstyrelsen beslutat enligt kommunstyrelsens förslag. Omröstning begärs. Kommunfullmäktige godkänner följande propositionsordning: Ja-röst för bifall till kommunstyrelsens förslag med Maria Radivojs tilläggsyrkande. Nej-röst för bifall till Bengt Viktorssons med fleras yrkande. Omröstningsresultat 18 ja-röster och 16 nej-röster och fullmäktige har därmed beslutat enligt kommunstyrelsens förslag med Maria Radivojs tilläggsyrkande. Ingivna anbud förkastas och en ny upphandling genomförs med preciserade villkor i form av att angivet lägstapris skall vara 200 tkr, samt beredskap att förlänga ett befintligt nyttjanderättsavtal. Reservation Barbro Gustafsson (M), Bengt Viktorsson (M), Gunilla Hermansson (KD), Marie-Louise Svensson (M), Sören Aghamn (M), Martin Alfborger (FP), Inga-Brith Ask (M), Stig Dahlqvist (KD), Mats Olsson (MP), Uno Löfman (M), Birgitta Nielsen (V), Fredrik Almgren (M), Carl Dicander (M), Lena Erlingson (KD), Carina Svantesson (M) och Leif Avlskarl (FP) reserverar sig mot beslutet.

40 Sida 39 Kf 43 Dnr Redovisning av motioner Kommunstyrelsen skall i enlighet med kommunfullmäktiges arbetsordning en gång varje år redovisa de motioner som behandlats och de motioner som inte är färdigbehandlade. Följande motioner har besvarats av fullmäktige 2009: Kf 59, Motion om sjukersättning. Besvarad av fullmäktige (Dnr ). Kf 17, Motion angående anläggning av lastbilsparkering i Nossebro. Besvarad av fullmäktige (Dnr ). Kf 60, Motion om elektroniska informationstavlor. Besvarad av fullmäktige (Dnr ). Kf 123, Motion om Nossebro marknad. Besvarad av fullmäktige (Dnr ). Kf 111, Motion angående brottsförebyggande arbete. Besvarad av fullmäktige (Dnr ). Kf 134, Motion angående utmaningsrätten. (Dnr ). Besvarad av fullmäktige Följande motioner har inte färdigbehandlats: Kf 144, Motion angående kommunfullmäktiges sammanträden. Delvis besvarad av fullmäktige Återremitterad till kommunstyrelsen (Dnr ). Kf 117, Motion angående en tobaksfri kommun. Återremitterad till kommunstyrelsen. (Dnr ). Redovisningen godkänns och läggs till handlingarna.

41 Sida 40 Kf 44 Dnr Redovisning av medborgarförslag Kommunstyrelsen skall i enlighet med kommunfullmäktiges arbetsordning en gång varje år redovisa de medborgarförslag som behandlats (jämställs med motioner). Följande medborgarförslag har besvarats av fullmäktige: Kf 56, Medborgarförslag angående handikapparkeringsplatser vid Kerstinsås. Besvarad av fullmäktige (Dnr ). Kf 57, Medborgarförslag angående asfaltering av gång och cykelvägar. Besvarad av fullmäktige (Dnr ). Kf 51, Medborgarförslag om utarbetande av livsmedelspolicy. Inlämnat av Kjell Johnson. Besvarad av fullmäktige (Dnr ). Kf 17, Medborgarförslag om skidbacken på Hagaberget. Besvarad av fullmäktige (Dnr ). Kf 120, Medborgarförslag Satsa på ungdomar i vår kommun, de är vår framtid. Besvarad av fullmäktige (Dnr ). Kf 100, Medborgarförslag om ny idrottshall. Besvarad av fullmäktige (Dnr ). Kf 17, Medborgarförslag om lekplats i centrala Nossebro. Besvarad av fullmäktige (Dnr ). Redovisningen godkänns och läggs till handlingarna.

42 Sida 41 Kf 45 Dnr Delgivning av utförda granskningsuppdrag av kommunens revisorer Revisionen har under 2009 genomfört följande granskningsuppdrag: Revisionsrapport Tillämpning av reglementet för intern kontroll. (Delgavs fullmäktige ) Revisionsrapport Internkontroll i rutiner för utbetalning av försörjningsstöd och förmedlande medel. (Delgavs fullmäktige ). Revisionsrapport Fakturering av Va-avgifter. (Delgavs fullmäktige ) Revisionsberättelse för år (Delgavs fullmäktige ). Antecknas att revisorernas rapporter finns samlade på kommunkontoret. Delgivningen av revisorernas genomförda granskningsuppdrag läggs till handlingarna.

43 Sida 42 Kf 46 Dnr Fråga till byggnadsnämndens ordförande Ärendebeskrivning Christer Aronsson har inlämnat nedanstående fråga till kommunfullmäktige: Inför budget 2010 samlades som brukligt alla nämndsordförande och chefstjänstemän för en budget- och framtidsdialog. Vid denna dialog framfördes byggnadsnämndens brister på ekonomiska resurser för den myndighetsutövning de är skyldiga att utföra. Det framförda problemet diskuterades och budgetberedningen tog till sig önskemålen från dialogmötet och äskade på kronor extra till byggnadsnämndens förfogande. Detta beslutade kommunfullmäktige när budgeten togs i november 2009 för detta verksamhetsår. I 6:e kapitlet i kommunallagen står det att kommunstyrelsen har uppsiktsplikt över nämnderna. Det går ännu inte att utläsa i något protokoll att nämnden har anlitat eller diskuterat någon extra personalresurs för de extra medel byggnadsnämnden blivit tilldelade i år. Med hänvisning till ovanstående är frågan; Varför har det ännu inte beslutats i byggnadsnämnden hur de extra tilldelade medlen om kronor i år skall användas? att frågan får ställas. Frågan överlämnas till byggnadsnämndens ordförande för besvarande.

44 Sida 43 Kf 47 Dnr Medborgarförslag om parkeringsplatser i centrala Nossebro Ärendebeskrivning Dan Gustafsson har inlämnat följande medborgarförslag. Föreslås att en fordonsparkering inrättas på tomten på Storgatan i Nossebro där tidigare tandläkarvillan fanns. Det är ett stort behov av parkeringsplatser i centrala Nossebro, speciellt på lördagar och vid speciella större evenemang. Med enkla ingrepp kan den lediga tomten göras om till parkering för bilar. Tomten behöver bara grusas upp, och två skyltade inpassager tas upp. Genom att ta bort en sektion av staketet mot Casa Mia fås en gåendepassage mot övergångs-ställen där. Det ligger i tiden med miljötänk att folk kan parkera centralt och sedan promenera till affärerna. Medborgarförslaget remitteras till kommunstyrelsen för beredning.

Protokoll Kommunstyrelsen 2011-03-28. Innehållsförteckning. 53 Beslut om byggnation i kv. Mejeriet m fl.

Protokoll Kommunstyrelsen 2011-03-28. Innehållsförteckning. 53 Beslut om byggnation i kv. Mejeriet m fl. Protokoll Kommunstyrelsen 2011-03-28 Innehållsförteckning 53 Beslut om byggnation i kv. Mejeriet m fl. 54 Natur- och kulturvårdsinsatser längs Nossan i Nossebro. 55 Finansiering konstgräsplan i Nossebro.

Läs mer

Jörgen Dimenäs (M) Lena Brolin (M) Yvonne Dahlqvist (KD) Kerstin Karlberg (S) Niclas Johansson (S), tjänstgörande ersättare

Jörgen Dimenäs (M) Lena Brolin (M) Yvonne Dahlqvist (KD) Kerstin Karlberg (S) Niclas Johansson (S), tjänstgörande ersättare Sida 1 Sammanträdesdatum 2010-03-24 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 17.55 Beslutande Eva Aronsson (C), ordförande Jörgen Dimenäs (M) Lena Brolin (M) Yvonne Dahlqvist (KD) Pia Fahlgren

Läs mer

Innehållsförteckning. Protokoll Kommunfullmäktige

Innehållsförteckning. Protokoll Kommunfullmäktige Protokoll Kommunfullmäktige Innehållsförteckning Ärenden behandlade på kommunfullmäktiges sammanträde 2013-04-08 12 Information om Patientnämndens verksamhet. 13 Essunga Ryttarförening ansöker om ändring

Läs mer

3 Val av 3 ledamöter och 3 ersättare samt ordförande och vice ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott för mandatperioden

3 Val av 3 ledamöter och 3 ersättare samt ordförande och vice ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott för mandatperioden Protokoll Innehållsförteckning 1 Inledning 2 Tid för kommunstyrelsens sammanträden. 3 Val av 3 ledamöter och 3 ersättare samt ordförande och vice ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott för mandatperioden

Läs mer

Byggnation/projektering av inomhusbad i Nossebro

Byggnation/projektering av inomhusbad i Nossebro Sida 5 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2013-03-04 Kommunstyrelsen 2013-03-18 Kommunfullmäktige 2013-04-08 Au 38 2013.0052 Ks 28 Kf 14 Byggnation/projektering av inomhusbad i Nossebro Au 130304 Ärendebeskrivning

Läs mer

Protokoll Kommunstyrelsen 2010-08-16 Innehållsförteckning

Protokoll Kommunstyrelsen 2010-08-16 Innehållsförteckning Protokoll Innehållsförteckning 98 Samråd angående detaljplan för del av Bäreberg 3:13 m. fl. 99 Samråd angående detaljplan för Stallaholm 1:212 m. fl. 100 Remiss av kollektivtrafikprogram för Skaraborg.

Läs mer

Övriga Elisabeth Eriksson 40 Bosse Svensson, social- och utbildningschef. Justeringstid Socialkontoret 2009-04-30 kl. 07.30 Paragrafer 37-48

Övriga Elisabeth Eriksson 40 Bosse Svensson, social- och utbildningschef. Justeringstid Socialkontoret 2009-04-30 kl. 07.30 Paragrafer 37-48 Sida 1 Sammanträdesdatum 2009-04-22 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 16.40 Beslutande Eva Aronsson (C), ordförande Pia Fahlgren (C) Erik Mali (S) Kerstin Karlberg (S) Lena Brolin (M) Stefan

Läs mer

Kommunstyrelsen 2012-09-27. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05. Lars-Åke Gustavsson

Kommunstyrelsen 2012-09-27. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05. Lars-Åke Gustavsson 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05 Beslutande Bengt Torstensson Lotta Husberg Kerstin Gadde Veronica Almroth Claes Nordevik Hans Pernervik Els-Marie Ragnar Bo Andersson

Läs mer

Närvarolista. Kommunfullmäktige. Beslutande. Övriga närvarande

Närvarolista. Kommunfullmäktige. Beslutande. Övriga närvarande 2(12) Närvarolista Beslutande Ledamöter Barbro Gustafsson (M), ordförande Bengt-Göran Henningsson (S), 1:e vice ordförande Christer Aronsson (C), 2:e vice ordförande Bengt Viktorsson (M) Maria Radivoj

Läs mer

Protokoll Kommunstyrelsen Innehållsförteckning

Protokoll Kommunstyrelsen Innehållsförteckning Protokoll Innehållsförteckning 55 Medborgarförslag angående säker landningsplats i samhället. 56 Avtal om IT-stöd i verksamhetsuppföljning. 57 Lokalutredning. 58 Samråd om ändring av detaljplan för del

Läs mer

Anslag/bevis. Sida 1 Sammanträdesprotokoll. Datum: 2012-10-15 Nämnd/styrelse: Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2012-10-15

Anslag/bevis. Sida 1 Sammanträdesprotokoll. Datum: 2012-10-15 Nämnd/styrelse: Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2012-10-15 Sida 1 Sammanträdesdatum 2012-10-15 Plats och tid Kommunkontoret kl. 08.30 12.30 Beslutande Bengt Viktorsson (M), ordförande Maria Radivoj (S) Anita Carlsson (C), tjänstgörande ersättare Barbro Gustafsson

Läs mer

Yvonne Dahlqvist. Pia Fahlgren (C) Stefan Algebäck (M), tjänstgörande ersättare Kerstin Karlberg (S)

Yvonne Dahlqvist. Pia Fahlgren (C) Stefan Algebäck (M), tjänstgörande ersättare Kerstin Karlberg (S) Sida 1 Sammanträdesdatum 2010-04-21 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 17.00 18.00 Beslutande Eva Aronsson (C), ordförande Erik Mali (S) Jörgen Dimenäs (M) Yvonne Dahlqvist (KD) Pia Fahlgren (C)

Läs mer

Ärenden behandlade på kommunfullmäktiges sammanträde 2011-05-23

Ärenden behandlade på kommunfullmäktiges sammanträde 2011-05-23 Protokoll Kommunfullmäktige Innehållsförteckning Ärenden behandlade på kommunfullmäktiges sammanträde 2011-05-23 22 Resultatredovisning av Kommunens Kvalitet i Korthet 2010. 23 Ansökan om bidrag till energieffektivisering.

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Anslag/bevis. Sida 1 Sammanträdesprotokoll Datum: Nämnd/styrelse: Socialnämnden

Anslag/bevis. Sida 1 Sammanträdesprotokoll Datum: Nämnd/styrelse: Socialnämnden Sida 1 Sammanträdesdatum 2008-08-19 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 19.00 Beslutande Eva Aronsson (c), ordförande Kerstin Karlberg (s) Pia Fahlgren (c) Niclas Johansson (s), tjänstgörande

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2015-05-25

PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2015-05-25 KOMMUNSTYRELSEN Tid Kl. 10:00 11:50 Ajournering 11.40 11.45 för överläggningar Plats Ledamöter Skeppet, Kommunhuset Se bilaga Övriga Kicki Nordberg kommunchef Anette Oscarsson sektorschef sektor stödfunktioner

Läs mer

Protokoll Kommunstyrelsen 2012-06-04 Innehållsförteckning

Protokoll Kommunstyrelsen 2012-06-04 Innehållsförteckning Protokoll Innehållsförteckning 80 Strategiarbete i kommunen 81 Förfrågan från Nossans Golfklubb om ekonomiskt bidrag. 82 Framtid Nossebro ansökan om förlusttäckningsgaranti. 83 Kommunutveckling genom byte

Läs mer

Sammanträde med Valnämnden

Sammanträde med Valnämnden Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Valnämnden Tid: Måndagen den 16 Maj 2016, kl 18.00 Plats: Rådslaget, Rådhuset, Alingsås Information och överläggningar A/ Principer för indelning i valkretsar och

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6)

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret, Astrakanen, klockan 17.30-17.35 Beslutande: Anette Åkesson (m) ordförande Bertil Mattsson (bp) Rune Andersson (c), tjg.ers. för Kurt Nilsson

Läs mer

Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A.

Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. 1 Sessionssalen, kommunhuset, kl. 18:30 20:35 44-52 Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. Plats och tid Paragrafer

Läs mer

Kommunkansliet kl omedelbar justering

Kommunkansliet kl omedelbar justering 1(17) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-21.10 Beslutande Ledamöter 28 ledamöter eller tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Övriga Christer Pålsson, kommunchef Göran Skoog,

Läs mer

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum 1(19) Plats och tid: Mötesrum Hövdingasalen, kl 08:30-09:20 Beslutande och tjänstgörande ersättare: Närvarande ersättare och övriga deltagande: Mikael Berglund (S), ordf Dan Björk (M) Isabell Korn (M)

Läs mer

Anslag/bevis. Sida 1 Sammanträdesprotokoll Datum: 2010-02-01 Nämnd/styrelse: Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2010-02-01

Anslag/bevis. Sida 1 Sammanträdesprotokoll Datum: 2010-02-01 Nämnd/styrelse: Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2010-02-01 Sida 1 Sammanträdesdatum 2010-02-01 Plats och tid Kommunkontoret kl. 08.30-12:25 Beslutande Christer Aronsson (C), ordförande Barbro Gustafsson (M) Maria Radivoj (S) Gunilla Hermansson (KD) Martin Alfborger

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

Vårgårda kommunfullmäktige Namn Parti Närvar. Ja Nej Ja Nej Ja Nej

Vårgårda kommunfullmäktige Namn Parti Närvar. Ja Nej Ja Nej Ja Nej KOMMUNFULLMÄKTIGE Nya hyrestaxor för kommunens idrottsanläggningar 2 Åtgärder för att få budget i balans 200 3 Kommunbidrag 2002, kommunfullmäktige och revisionen 4 Exploateringsavtal, Västra Degrabo 5

Läs mer

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdeslokalen Karpen, kl. 18.00 19.00 1 (15) Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt

Läs mer

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Vänersalen klockan 13.00-15.00 Beslutande Johan Abrahamsson (M) Ordförande, deltog ej 99 Christer Dalvik (MAP) 1: e vice ordförande Marianne

Läs mer

Yvonne Dahlqvist. Justeringstid Socialkontoret 2008-12-11 kl. 11.00 Paragrafer 104-117. Bosse Svensson, Sekreterare. Eva Aronsson, Ordförande

Yvonne Dahlqvist. Justeringstid Socialkontoret 2008-12-11 kl. 11.00 Paragrafer 104-117. Bosse Svensson, Sekreterare. Eva Aronsson, Ordförande Sida 1 Sammanträdesdatum 2008-12-03 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 8.00 10.40 Beslutande Eva Aronsson (c), ordförande Pia Fahlgren (c) Erik Mali (s) Kerstin Karlberg (s) Lena Brolin (m) Yvonne

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 2. Kommunfullmäktige (14) Ingmar Johansson, kommunchef Bo S. Carlén, sekreterare

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 2. Kommunfullmäktige (14) Ingmar Johansson, kommunchef Bo S. Carlén, sekreterare Nr 2 Kommunfullmäktige 2005-02-23 1(14) Plats och tid Tingshuset, Mellerud, onsdagen den 23 februari 2005, klockan 19.00 20.25 Beslutande Enligt närvarolista Övriga närvarande Ingmar Johansson, kommunchef

Läs mer

Lars-Erik Högemark. Justeringstid Kommunkontoret, 2010-03-18, kl. 16.00 Paragraf 29-54. Agnes Granath Storm, Sekreterare

Lars-Erik Högemark. Justeringstid Kommunkontoret, 2010-03-18, kl. 16.00 Paragraf 29-54. Agnes Granath Storm, Sekreterare Sida 1 Sammanträdesdatum 2010-03-15 Plats och tid Kommunkontoret kl. 08.30-12.10 13.00-15.10 Beslutande Christer Aronsson (C), ordförande Barbro Gustafsson (M) Maria Radivoj (S) Gunilla Hermansson (KD)

Läs mer

Ärenden behandlade på kommunfullmäktiges sammanträde 2012-10-29

Ärenden behandlade på kommunfullmäktiges sammanträde 2012-10-29 Protokoll Kommunfullmäktige Innehållsförteckning Ärenden behandlade på kommunfullmäktiges sammanträde 2012-10-29 95 Information om förstudie Nossebrobadet. 96 Avstämning av arvoden för förtroendevalda.

Läs mer

Anslag/bevis. Sida 1 Sammanträdesprotokoll Datum: 2008-02-27 Nämnd/styrelse: Socialnämnden

Anslag/bevis. Sida 1 Sammanträdesprotokoll Datum: 2008-02-27 Nämnd/styrelse: Socialnämnden Sida 1 Sammanträdesdatum 2008-02-27 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 16.40 Beslutande Eva Aronsson (c), ordförande Erik Mali (s) Lena Brolin (m) Stefan Algebäck (m), tjänstgörande ersättare

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD) Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid A-salen kl. 09:00-11:50 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD)

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen Harmånger. Tid: Tisdag 7 juni 2005 kl. 19:00. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2010-02-22 11 Plats och tid Kommunhuset, måndag 22 februari 2010, kl. 19.00 19.30 och 19.35 21.10 Beslutande Lars-Åke Bergman (S), Bengt Sjöberg (M), Karl-Johan Gustafson (C), Anne- Charlotte

Läs mer

Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl

Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl Sida 1 Sammanträdesdatum 2011-04-20 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 18.10 Beslutande Elsy Lundberg Östrand (FP), ordförande Lena Brolin (M) Jörgen Dimenäs (M) Pia Fahlgren (C) Bengt Axelsson

Läs mer

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08 TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Plats och tid Torskolans bibliotek torsdagen den 8 mars kl. 17.30-18.45. Beslutande Sören Bondesson (s), ordförande Ann Ludwigsson (s) Sebina Masinovic (s)

Läs mer

Innehållsförteckning. Protokoll Kommunfullmäktige

Innehållsförteckning. Protokoll Kommunfullmäktige Protokoll Kommunfullmäktige Innehållsförteckning Ärenden behandlade på kommunfullmäktiges sammanträde 2012-06-18 47 Budgetramar för år 2013. 48 Fullmäktiges mål år 2013. 49 Nämndsmål i verksamheterna 2013.

Läs mer

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD)

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD) 1(16) Plats och tid Riddarsalen i Ödeshög, kl 19:00 20:50 Beslutande Ledamöter Se särskild närvarolista. Ersättare Se särskild närvarolista. Övriga närvarande Se särskild närvarolista. Justerare Justeringens

Läs mer

Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Eva Engström Sekreterare. Hans-Åke Bergman (c) Sven-Erik Sjölund (s)

Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Eva Engström Sekreterare. Hans-Åke Bergman (c) Sven-Erik Sjölund (s) NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (6) Sida Plats och tid Beslutande Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Se närvarolista. Övriga deltagande Eva Engström Sekreterare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2018-10-17, kl. 08:00-12:00 Sammanträdesdatum s. 1 (9) Beslutande Övriga deltagare Robert Wenglén (M) Jerry Ahlström (M) Christian Idström (M) Remco Andersson (L) Lisa

Läs mer

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Kommunfullmäktige 2009-05-27 65 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-05-27 kl 19.00-19.30 Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

Thim Borg. Kommunkontoret 2011-02-25. Cecilia Håkansson. Ordförande Arnold Andréasson. Justerande Thim Borg

Thim Borg. Kommunkontoret 2011-02-25. Cecilia Håkansson. Ordförande Arnold Andréasson. Justerande Thim Borg Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrummet Karpen, kl 14.00-14.50, 15.05-15.55 1 (16) Beslutande Arnold Andréasson (c), ordförande Bo Dahlqvist (pf), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (s), 2:e vice

Läs mer

Justeringstid Kommunkontoret, 2008-06-02, kl.16.00 Paragrafer 52-64. Bo Cerdier, Sekreterare. Lars-Erik Högemark, Ordförande

Justeringstid Kommunkontoret, 2008-06-02, kl.16.00 Paragrafer 52-64. Bo Cerdier, Sekreterare. Lars-Erik Högemark, Ordförande Sida 1 Sammanträdesdatum 2008-05-26 Plats och tid Nossebro skolas aula, kl. 18.30 19.10 Beslutande Se separat närvarolista Övriga Bo Cerdier, kommunchef Justerande Niclas Johansson och Anita Persson Justeringstid

Läs mer

Kommunkontoret Djurås , kl. 14:

Kommunkontoret Djurås , kl. 14: Kommunstyrelsen 2018-11-08 1 (17) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 13:00-13:30 Beslutande Ledamöter Fredrik Jarl (C), ordförande Kerstin Stenquist (C) Erik Warg (C) Irene Homman (S) Tomas Fredén

Läs mer

Sammanträdesdatum 2012-09-12 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 16:10

Sammanträdesdatum 2012-09-12 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 16:10 Sida 1 Sammanträdesdatum 2012-09-12 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 16:10 Beslutande Elsy Lundberg Östrand (FP), ordförande Bengt-Göran Henningsson (S) Pia Fahlgren (C) Gunilla Ekblad

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2006-10-31 1 Organ Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 18.00-19.45 Beslutande Övriga deltagande Christer Gustafsson (kd) Lars-Åke Magnusson (kd) Dorota Westlund (kd) Bertil Nilsson (m)

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 21. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2005-10-11 1(21)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 21. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2005-10-11 1(21) Nr 21 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2005-10-11 1(21) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 11 oktober 2005, klockan 08.30-12.15, 13.00 16.45 Beslutande Robert Svensson (c) Johnny Stücken

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Samlingssalen, Kyrkbacksskolan, Kopparberg Tid 18.30-20.05 Beslutande Enligt bilaga. Övriga deltagande Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, tillförordnad

Läs mer

Kulturhuset Bergsjögården i Bergsjö. 1. Upprop, val av justerare/rösträknare jämte tid och plats för protokollets justering.

Kulturhuset Bergsjögården i Bergsjö. 1. Upprop, val av justerare/rösträknare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige OBS! Lokal KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Kulturhuset Bergsjögården i Bergsjö. Tid: Måndag 3 november 2014 kl. 18:00. 1. Upprop, val av

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl Kommunstyrelsen 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl. 13.00 14.00 ajournering kl. 13.30-13.40 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen

PROTOKOLL Kommunstyrelsen PROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-02-24 Sida 1 (6) Paragrafer 23-25 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 17.00-17.30 Beslutande Bengt Svensson (M), ordförande Carl-Axel

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2005-12-19 1 (10) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2005-12-19 kl. 19.00-19.10. Beslutande Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Eva Arvidsson (s) Siv Ahlstrand

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN Beslutsärenden

KOMMUNSTYRELSEN Beslutsärenden KOMMUNSTYRELSEN 2004-01-21 Beslutsärenden KS 1 Internbudget 2004 2 Optionsavtal, Trivselhus AB 3 Markanvändning, Grindvaktaren 8 och 9 4 Riktlinjer för anställda i Vårgårda kommun vid hantering av IT-system

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2010-01-27 1-9

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2010-01-27 1-9 2010-01-27 1-9 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.35 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Kommunchef Svante Melander Kommunsekreterare Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Utses

Läs mer

Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl , Ajournering kl

Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl , Ajournering kl 1 (8) Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl 15-16.10, Ajournering kl 15.40-15.55 Beslutande: Övriga närvarande: Justerare: Christer Bäckman (fp), ordförande Ingemar Sandström (c) Kerstin Sjöström (c) Kent

Läs mer

Erik Mali (S) Yvonne Dahlqvist (KD) Jörgen Dimenäs (M) Pia Fahlgren (C) Niclas Johansson (S), tjänstgörande ersättare

Erik Mali (S) Yvonne Dahlqvist (KD) Jörgen Dimenäs (M) Pia Fahlgren (C) Niclas Johansson (S), tjänstgörande ersättare Sida 1 Sammanträdesdatum 2010-06-02 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 13.00 15.45 Beslutande Eva Aronsson (C), ordförande Lena Brolin (M) Erik Mali (S) Yvonne Dahlqvist (KD) Jörgen Dimenäs (M)

Läs mer

26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2011-06-29 104 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-06-29 kl 18.00-19.30 Beslutande 26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Upprop Utlysning Val av justeringsmän Godkännande av dagordningen

KOMMUNFULLMÄKTIGE Upprop Utlysning Val av justeringsmän Godkännande av dagordningen KOMMUNFULLMÄKTIGE 2004-09-0 Upprop Utlysning Val av justeringsmän Godkännande av dagordningen Meddelande 2 Ägardirektiv för Vårgårda bostäder AB 3 Svar på motion, besparingsåtgärder avseende förtroendevaldas

Läs mer

Kansli- och utvecklingsenheten

Kansli- och utvecklingsenheten 1(15) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 13.00 14.10 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Kay Stark (S) Övriga närvarande

Läs mer

Kommunstyrelsen (6) Osby, fredagen den 13 januari 2012, kl

Kommunstyrelsen (6) Osby, fredagen den 13 januari 2012, kl Kommunstyrelsen 2012-01-13 1 (6) Plats och tid Osby, fredagen den 13 januari 2012, kl 16.00-16.10 Beslutande Anders Pettersson, ordförande (C) Erland Nilsson (S) Dag Ivarsson (M) Monica Svensson (S) Clas

Läs mer

KROKOMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 13 augusti Innehållsförteckning

KROKOMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 13 augusti Innehållsförteckning Sammanträdesdatum Innehållsförteckning Sida * Medborgarförslag angående nedläggning av Västbygdens skola och finansiering av skolans driftkostnader, 108...2-3 * Medborgarförslag angående nedläggning av

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Rum 226 kl. 09:00-10:10 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Marie Östh Karlsson (S) (ordförande) Hans Bergfelt (M) (vice ordförande) Stefan Gustafsson (S) Ulrika Frick (MP)

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Elisabeth Stenberg Michalski (S)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Elisabeth Stenberg Michalski (S) 1(16) Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 8.30 10.35 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD)

Läs mer

Barbro Wallin (M) Kommunkontoret Djurås , kl. 16:45 1. Margareta Marjeta. Ann-Gret Olsson (S) Barbro Wallin (M)

Barbro Wallin (M) Kommunkontoret Djurås , kl. 16:45 1. Margareta Marjeta. Ann-Gret Olsson (S) Barbro Wallin (M) Socialnämnden 2018-02-12 1 (4) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 13:00-17:15 Beslutande Ledamöter Ann-Gret Olsson (S), ordförande Daniel Bergman (S) Patrik Andersson (KOSA) Marie Karlsson (L) Tjänstgörande

Läs mer

Kommunstyrelsens protokoll 2012-11-07

Kommunstyrelsens protokoll 2012-11-07 Datum: Onsdagen den 7 november Tid: 08.00 11.00 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Paragrafer: 108-116 Utses att justera: Peder Engdahl (M) Underskrifter: Sekreterare Maria Olegård Ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

Protokoll 1 (18) Se nästa sida. Cornelia Englén, sekreterare. Cornelia Englén. Lena Axelsson (S) Sylve Qvillberg (S) Anslag/bevis

Protokoll 1 (18) Se nästa sida. Cornelia Englén, sekreterare. Cornelia Englén. Lena Axelsson (S) Sylve Qvillberg (S) Anslag/bevis Protokoll 1 (18) Plats och tid Politikerrummet, 2017-11-14, kl. 13.00 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Cornelia Englén, sekreterare Justerade paragrafer 48-57 Justeringens plats och tid Sekreterare

Läs mer

Se bilagd förteckning

Se bilagd förteckning Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Sid Kommunfullmäktige 2007-03-22 1 Plats och tid Torsdag 22 mars 2007 kl 19.00-19.50 Beslutande Se bilagd förteckning Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp)

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp) Kommunfullmäktige 2000-10-16 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 16 oktober 2000 kl 19.00-21.00.

Läs mer

Barbro Johansson, kontorschef Nina Thiel, resultatenhetschef Väsby Vård och Omsorg Lidia Wasniewski, controller Jenny Magnusson, nämndsekreterare

Barbro Johansson, kontorschef Nina Thiel, resultatenhetschef Väsby Vård och Omsorg Lidia Wasniewski, controller Jenny Magnusson, nämndsekreterare Produktionsstyrelsen 2012-05-15 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, lokal: Ragnvald Tisdagen den 15 maj 2012, klockan 19:00-21.40 Ledamöter: Johan Hjelmstrand (M), ordf. Kent Hjalmarsson

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2010-11-24 205 Plats och tid Nora Stadshotell 2010-11-24 kl 18.00-19.00 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Media på andra språk än svenska Västra Götalands regionen 2005 Mediainköp

Media på andra språk än svenska Västra Götalands regionen 2005 Mediainköp Mediainköp Borås Göteborg Ale Alingsås Bengtsfors Bollebygd 66 40 41 22 1 7 2 3 1 65 31 544 222 2 2 8 15 5 20 10 5 2 1 1 1 350 250 12 2 214 7 5 48 16 20 49 9 20 2 41 35 438 180 2 1 4 13 2 188 18 348 37

Läs mer

28 Dnr 2010/116. James Bucci (V) har lämnat in kompletterande handlingar i form av skrivelse daterad med bilagor.

28 Dnr 2010/116. James Bucci (V) har lämnat in kompletterande handlingar i form av skrivelse daterad med bilagor. 2012-03-28 17 (40) 28 Dnr 2010/116 Svar på motion om att initiera utredning och granskning av förtroendevalda, anställda och/eller anlitade konsulter om de har brutit mot lagar, reglementen i projekt Arena

Läs mer

Vid uppropet antecknas närvaro för 42 ordinarie ledamöter, 6 tjänstgörande ersättare och 10 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A.

Vid uppropet antecknas närvaro för 42 ordinarie ledamöter, 6 tjänstgörande ersättare och 10 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum 2018-06-12 Sessionssalen, kommunhuset, kl. 16:00 21:45 Ajournering kl, 17:30-18:00 samt kl. 21:15-21:25 64-69 Vid uppropet antecknas närvaro för 42 ordinarie

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN. Beslutsärenden

KOMMUNSTYRELSEN. Beslutsärenden KOMMUNSTYRELSEN Beslutsärenden KS 1 Preliminär verksamhetsplan 2004-2006 2 Regionalt renhållningssamarbete 3 Handlingsplan, trafiknätsanalys 4 Upphandling av IT-infrastruktur med bredbandskapacitet 5 Delegation

Läs mer

Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården

Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 8 (37) Kommunfullmäktige 2015-12-17 Kf 140 Kf 125 KS/2015-0486 Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården Kommunfullmäktiges presidium

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2010-08-24 Sid: 1 Instans Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 15.00-16.15 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera LarsÅke Magnusson (KD), ordförande Kristina

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

Carina Persson. Karl-Erik Olsson 2018-

Carina Persson. Karl-Erik Olsson 2018- 1 1 Plats och tid Rådhuset, Stora salen, kl 13.3014.15 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats och tid

Läs mer

Taieb Khessib (FP) Gunnel Gyllander, kommunchef. Irené Homman (S) och Sofia Jarl (C)

Taieb Khessib (FP) Gunnel Gyllander, kommunchef. Irené Homman (S) och Sofia Jarl (C) Kommunfullmäktige 2014-11-03 1 (6) Plats och tid IOGT-lokalen Björbo, kl. 18.30 ajournering kl. 20.20-20.25. Beslutande Ledamöter Alf Johansson (S), ordförande 161-162 Margareta Meissner (KOSA) ordförande

Läs mer

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen Plats och tid Hotell de Geer, kl. 11.00 11.05 2008-08-27 1 (7) Beslutande Stig Andersson (s), ordförande Elisabet Rehn (v) Denny Lawrot (c) Rune Haagel (s) Jan-Erik Svenblad (s) Stefan Pettersson (s) Inge

Läs mer

Chatarina Gustafsson (m), ersättare Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl 10.

Chatarina Gustafsson (m), ersättare Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl 10. 1 (5) Plats och tid: Kommunkontoret, kl 8.30-9.15 Beslutande: Övriga närvarande: Utses att justera: Ulla-Maj Andersson (s), ordförande Bengt Åberg (s) Thomas Johansson (s), tj ers. Assar Nilsson (s) Mona

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 114 Plats och tid Kulturhuset Björnen kl 19.00-20.20 Beslutande Enligt sammanträdeslista, Bilaga A Övriga närvarande Ulf Carlsson (m) Ewa Rawlings-Olsson Ulf Cronbring (s) Ulf Strömstedt,

Läs mer

Sammanträde med Överförmyndarnämnden

Sammanträde med Överförmyndarnämnden Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Överförmyndarnämnden Tid: Tisdagen den 1 Mars 2016, kl 17.00 Plats: Rådslaget, Rådhuset, Alingsås Information och överläggningar Ärendelista Val av justerare och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2004-12-02 1 Plats och tid Norra Station, sal 1, kl 15.00-15.35, information -16.30 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2009-02-25 1 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-02-25 kl 19.00-19.15 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunfullmäktige 2018-12-12 227 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden Arvidsjaur klockan 19.00-20.20. Beslutande Samtliga kommunfullmäktigeledamöter med undantag av: Samuel Wigenstam, Kristina Taimi, Marcus

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S) 1(12) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 11.15 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S) Tjänstgörande ersättare Eric Berntsson

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (15) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-10.55 Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämndens arbetsutskott

Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll Tid och plats 2013-04-18 Sturup Airport Hotel, kl 07.15-16.20 Beslutande Övriga deltagande Björn Zorec (FP) - ordförande Theresa Lindahl (M) - förste vice ordförande Thomas Bjertner

Läs mer

Protokoll Utbildningsnämnden Innehållsförteckning. 19 Utbildning. 20 Bokslut

Protokoll Utbildningsnämnden Innehållsförteckning. 19 Utbildning. 20 Bokslut Protokoll Innehållsförteckning 19 Utbildning 20 Bokslut 21 Omdisponering av anslag i investeringsbudgeten från 2010 till 2011 22 Beslut fattade enligt delegation 23 Delgivningar 24 Information 25 Extra

Läs mer

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör. Pierre Esbjörnsson (S) Jörgen Sjöslätt (C) Anslag/bevis

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör. Pierre Esbjörnsson (S) Jörgen Sjöslätt (C) Anslag/bevis Protokoll 1 (12) Plats och tid Nils/Holger, kommunhuset i Skurup, 2016-11-16, kl. 18.00 18.15 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör Justerade

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 13.30 17.35 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Lisa Dahlberg S Christopher Thorsson

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 35 Besök i Förrskolan på Spinnet... 39 36 Budgetramar 2012-2014... 40 37 Mål och satsningar 2011-2014... 41 38 Remiss utredning om alternativ till lösning av allaktivitetshus Träffpunkt

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, administrative chefens tjänsterum torsdagen den 21 september 1995, kl

Plats och tid Stadshuset, administrative chefens tjänsterum torsdagen den 21 september 1995, kl 1 KUMLA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 1995-09-18 Plats och tid Kumla Folkets Hus, Husaren måndagen den 18 september 1995, kl 18.30-19.10 Beslutande Samtliga ledamöter

Läs mer

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2014-09-01 1() Plats och tid Sockenstugan, Lövnäs, Hammarö, kl 18:30-19:15 Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Siw Gidlöf (S) Bengt-Gustav Persson (S) Leif Sandberg

Läs mer

Datum Anna Engström, kommunchef. Gunnie Davidsson (C) och Annie Fredriksen (S)

Datum Anna Engström, kommunchef. Gunnie Davidsson (C) och Annie Fredriksen (S) 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Lokal: Gnosjösalen, kl. 18.30-19.40 Beslutande Ledamöter Sture Jonsson (M), ordf Lizbeth Johansson (C), 1:e vice ordf Stig Axelsson (S), 2:e vice ordf Ingmar Johansson

Läs mer