KRAFTSAM STRATEGI FÖR ELFÖRSÖRJNING ^^

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KRAFTSAM STRATEGI FÖR ELFÖRSÖRJNING 1987-2010^^"

Transkript

1 KRAFTSAM STRATEGI FÖR ELFÖRSÖRJNING ^^

2 STRATEGIFÖR SVERIGES ELFÖRSÖRJNING

3 SAMMANFATTNING STRATEGI FÖR SVERIGES ELFÖRSÖRJNING Grundläggande förutsättningar för denna rapport är att kärnkraften skall vara ersatt år Samhällets och industrins energiförsörjning skall tryggas. En säker elförsörjning är speciellt viktig. En utgångspunkt har varit att den svenska kärnkraften fyller högt ställda säkerhetskrav och behöver ej snabbavvecklas av säkerhetsskäl. - Ur samhällsekonomisk synvinkel bör den direkta urfasningen av de svenska kärnkraftaggregaten komma så sent som möjligt under avvecklingsperioden eftersom kärnkraften ger låga elproduktionskostnader. Energihushållning och effektiv energianvändning är av avgörande betydelse för den framtida elförsörjningen. Omfattande kunskapsuppbyggnad samt utveckling och demonstration av nya tekniska lösningar och system ^»-fordras. Kraftföretagen är beredda att samor ra och utöka sina insatser inom nämnda område.? sultatet av utvecklingsarbetet förutsätts. i? till praktisk tillämpning redan i börjar v 1990-talet och därefter ge successivt ökad»j Jrag för att dämpa elkonsumtionen. Kostnaden för ny el.oduktion, som behövs för att tillsammans nuit energihushållning ersätta kärnkraften, leder till ett behov att höja högspänningstariffer till innemot en fördubbling. Lågspänningstarifwrna behöver höjas med storleksordningen 50 %. Elkonsumtionen år "310 kan inte nu förutses. Osäkerheten beträf;ande ekonomisk utveckling, industristruktur, oljepriser, konsumentreaktioner på högre elpriser, hushållningsresultat m m är betydande på så lång sikt. Som ett räkneexempel antages en elkonsumtionsnivå i intervallet TWh år I denna rapport har räknats med en möjlig utbyggnad av kraftvärmeverk om 6 TWh, 7 TWh vattenkraft och 3 TWh vindkraft. En utbyggnad av ny kondenskraft erfordras i samband med kärnkraftens ersättning. Storleken på detta tillskott blir beroende av elkonsumtionsutvecklingen.

4 Utbyggnaden av kondenskraft bör förberedas så att tiden mellan beslut och idrifttagning för ett nytt block kan begränsas till 5-6 år. Utveckling och demonstration inom elproduktionsområdet är nödvändigt för att få fram beslutsunderlag för en framtida miljöanpassad och ekonomisk produktionsutbyggnad. Kraftindustrin avser att samordna och utöka sina insatser inom detta område. STRATEGI Den övergripande strategin för kärnkraftens ersättning bör vara följande: Utökade och omedelbara insatser för utveckling och demonstration av ny teknik för elhushållning m m. Program för utveckling av elproduktionsteknik. Höjning av elpriserna successivt med storleksordningen % beroende på kundkategori.

5 STRATEGI FÖR SVERIGES ELFÖRSÖRJNING Denna rapport har utarbetats av KRAFTSAM som är ett samarbetsorgan för de större svenska kraftföretagen. Bakgrunden till rapporten är de överväganden som f n pågår om den svenska kärnkraften och om den framtida svenska elförsörjningen. 2. FÖRUTSÄTTNINGAR Det förutsattes att den svenska kärnkraften i sin helhet skall vara ersatt senast år 2010 samt att samhällets och industrins behov av en säker energiförsörjning skall tryggas. Energihushållning och effektiv energianvändning skall prioriteras. Energiförsörjningen skall utformas så att lägsta möjliga kostnad erhålles. Energiproduktion och energianvändning skall uppfylla högt ställda miljökrav. Vid utformning av kraftsystemet skall hittills tillämpad leveranssäkerhet gälla. 3. ELKONSUMTIONSUTVECKLINGEN KRAFTSAM tar regelbundet fram prognoser över elefterfrågan de närmsta 10 åren. Den senaste bedömningen utgörs av den prognosöversyn som genomfördes våren 1986 och sträcker sig till år I denna uppskattas elförbrukningen ligga inom intervallet TWh år 1995 med ett riktvärde om ca 135 TWh. När perspektivet utsträcks längre ökar osäkerheten i bedömningarna alltmer. Erfarenheter från tidigare prognoser av långsiktig karaktär visar att prognosfelen ofta kan bli så stora att prognoserna relativt snabbt helt kan sakna relevans. Att med någon precision förutse elkonsumtionsnivån år 2010 är således ej möjligt. För att träffa någorlunda rätt måste man kunna förutse den ekonomiska utvecklingen internationellt och i Sverige med beaktande av strukturella förändringar, nya produkter och produktionsprocesser. Som exempel kan nämnas att en ökning av produktionstillväxten med endast 0,5 %/år, jämt fördelad över industrin, motsvarar ca 6 TWh högre elkonsumtion år Osäkerheten vad gäller produktionstillväxten!<an vara avsevärd större än 0,5 %/år. Under talet var tillväxten ca 6 % för att under 1970-talet falla till ca 1 % och av KRAFTSAM antages bli 2 % under 1980-talet. De senaste bedömningarna indikerar högre tillväxt.

6 Strukturförändringar har stor inverkan på industrins elförbrukningsnivå. Dessa kan komma att accentueras vid den högre elprisnivå som antagits gälla. Oljeprisutvecklingen är svår att förutse både på kort och lång sikt. Inverkan på elefterfrågan kan vara betydande. Ett högt oljepris kan exempelvis innebära att konsumenterna föredrar elvärme. Det är vidare svårt att i detta och i andra sammanhang veta vilka attityder och konsumtionsinriktningar som kan vara rådande om 25 år. Vid en god ekonomisk utveckling kan konsumtionsutrymmet utökas betydligt. En del av detta utrymme kan komma att utnyttjas för ökad elkonsumtion. En uppskattning är dock mycket svår att göra. Förutom de ovan nämnda skäxen till osäkerhet tillkommer de som följer av den kraftigt höjda elprisnivån. Elkundernas reaktion på denna är svår att förutse. Nedan redovisas uppskattningar av tentativa nivåer för den långsiktiga elkonsumtionen. Värden för år 2000 och 2010 bör som anges i tabellen betraktas som räkneexempel. Sektor Möjliga 1985 Korr. värde intervall ]y90 Prognos för elefterfrågan TWh Räknexempel Industri 45, Elvärme 28, Hushållsel 12, Driftel 23, Förluster 10, Summa Egentligen borde intervallen vara större än de redovisade om man skulle beakta all osäkerhet i olika grundläggande förutsättningar. Intervallen har dock krymts till att motsvara vad som för närvarande kan anses vara någorlunda sannolika förutsättningar, För industrin räknas generellt med en strukturförändring mot mindre elintensiv industri. En årlig produktionstillväxt om 2 resp 3 % per år vid oför-

7 ändrad struktur och specifik elanvändning skulle ge en elnivå om 73 resp 95 TWh år 2010 att jämföra med de 60 TWh som lagts in som högsta värde i tabellen. Vid ett högt oljepris torde elvärmen kunna bli TWh, dvs TWh högre än det högre värdet i tabellen medan lägre värden än 15 TWh enligt lågalternativet synes svårare att åstadkomma. Standardhöjningen inom servicesektorerna kan också medverka till högre värden än de angivna. Sammanfattningsvis kan konstateras att det inte finns några möjligheter att med rimlig precision prognosera elkonsumtionens utveckling i ett så långt tidsperspektiv som till år Såväl värdet 105 som 140 TWh är tänkbara som utfall. I extremfall kan värden under 105 TWh vara tänkbara. Sannolikheten för värden över 140 TWh bedöms som högre. 4. HANDLINGSPROGRAM FÖR ELMARKNADEN Vattenfall, Sydkraft m fl kraftföretag har utvidgat sina affärsidéer till att omfatta energitjänster i stort, dvs tillhandahållande av olika energislag (exempelvis naturgas), värmeleveranser och hushållningsåtgärder. Vid en ersättning av kärnkraften under perioden finns goda möjligheter att genom aktivt marknadsarbete underlätta omställningen och kundernas anpassning till högre elpriser. Elpriserna bör utformas så att de bidrar till en riktig styrning av energimarknaden. Trögheter finns genom de ofta mycket stora investeringar det är fråga om i kundernas anläggningar. Därför bör prissättningen kombineras med ett handlingsprogram på marknadssidan. Ett sådant program för de närmaste fem till tio åren bör inriktas på såväl utvecklingsarbete som konkreta marknadsaktiviteter. Vattenfalls projekt Uppdrag 2000 har som mål att kartlägga möjligheterna till effektivare elanvändning. Genom noggrann genomgång och utprovning av metoder att minska elanvändningen i bebyggelse och industri kan kraftföretagen successivt ge kunderna råd och information om riktiga energilösningar. Även om de direktelvärmda husen genomsnittligt har lägre elförbrukning än andra hus och därmed kan bära högre elpriser finns skäl att göra insatser för att hjälpa dessa kunder att möta högre elpriser. Kraftindustrin kommer att satsa på utveckling av alternativa system för de direktelvärmda husen.

8 I elvärmda hus med vattenburet system med eller utan bränslepanna erfordras inte lika stora åtgärder för att gå över från el till andra energislag. Vid en snabbavveckling av kärnkraften idag skulle det dock ske en återgång till olja i stor omfattning. Andra praktiska och ekonomiska alternativ saknas i huvudsak. Inhemska fasta bränslen bedöms av bekvämlighets-, kostnads-och miljöskäl inte bli något reellt alternativ. En ersättning av kärnkraften enligt förutsättningarna i denna rapport ger däremot möjlighet till ytterligare utveckling av nya system, t ex konkurrenskraftiga värmepumpsys tern. För industrins elanvändning kan sannolikt en betydande anpassning till högre elpriser ske över en års period. Kraftindustrin bygger upp kompetens oirt industrins elanvändning för att bättre kunna samverka med industrin om rationella energilösningar. Inom industrin liksom i sektorerna flerbostadshus och lokaler kan det bli aktuellt med direkt engagemang av kraftindustrin genom investeringar i värmeanläggningar. Härigenom kan kraftindustrin hjälpa kunderna till långsiktigt riktiga energilösningar. Avsikten med här beskrivna åtgärder på marknadssidan är att inför den tidpunkt då elpriset höjts, så att det motsvarar kostnaden för ny elproduktion, ha åstadkommit en anpassning av elanvändningen till den nivå som är kostnadsmässigt motiverad. 5. KRAFTSYSTEMETS UTBYGGNAD Vattenkraft Nu pågående utbyggnader inom ramen för av riksdagen angiven utbyggnadsplan beräknas med nu gällande förutsättningar medföra att nuvarande produktionsförmåga om ca 62,5 TWh, angiven som medelårsproduktion, kan ökas till TWh. Denna nivå bör kunna nås omkring mitten av 1990-talet. Effektivisering av kraftsystemet bl a vattenkraften är en naturlig del av kraftföretagens utbyggnadsplanering. Åtgärderna samordnas ofta med förnyelseåtgärder. Potentialen för effektivisering av vattenkraften har tidigare bedömts till ca 1 TWh. Därav har ca 0,5 TWh redan utnyttjats. Även om motiven för effektivisering ökar med högre marginella produktionskostnader och högre elpriser torde ekonomiskt motiverade effektiviseringsåtgärder, utöver de som redan är genomförda, endast kunna ge mycket begränsade tillskott. Ekonomiskt motiverade effektiviseringsåtgärder bör självfallet genomföras.

9 En utbyggnad av ytterligare vattenkraft kommer att ta lång tid i anspråk. Vid en sen ersättning av kärnkraften bibehålls handlingsfriheten att ersätta en del av kärnkraften med vattenkraftutbyggnader utöver angivna TWh. Mot bakgrund av att inhemska och förnybara energikällor skall prioriteras bör en utbyggnad av vattenkraft utöver nu gällande riktlinjer genomföras. Med hänsyn till de betydande ekonomiska fördelarna med en ytterligare vattenkraftutbyggnad borde det ligga i samhällets intresse att ersätta en del av kärnkraften med vattenkraft. Som räkneexempel antas att en utbyggnad till 70 TWh kan genomföras under de kommande 20 åren. Denna nivå kan nås dels genom utbyggnad av projekt i redan utbyggda älvar, dels genom utbyggnad av en av de fyra outbyggda huvudälvarna. Genom en sådan utbyggnad skulle ett belopp om Mkr/år i 1986 års penningvärde sparas. Beloppet är beräknat som årskostnadsskillnaden mellan kondenskraft och vattenkraft vid 4 % realränta. Kraftvärmeverk Utredningar om potentialen och ekonomin vad gäller utbyggnad av kraftvärmeverk har under de senaste åren gjorts av såväl Statens Energiverk som KRAFTSAM. Ett resultat av dessa är bl a att den ekonomiska utbyggnadspotentialen i det korta tidsperspektivet är begränsad. Detta beror främst på att fjärrvärmesystemens värmeproduktionssystem i betydande utsträckning redan är utbyggda med anläggningar som ger låga rörliga kostnader. I ett längre tidsperspektiv när dessa värmeproduktionsanläggningar (t ex hetvattencentraler för fast bränsle) behöver förnyas förbättras ekonomin för kraftvärmeverk. Vid en snabbb ersättning av kärnkraften måste utbyggnaden av nya kraftverk forceras. Ekonomin för nya kraftvärmeverk försämras i detta fall vilket innebär att kraftvärme i de flesta fall torde bli dyrare än kondenskraft. Vid en senare ersättning av kärnkraften bör det däremot vara möjligt att bygga nya ekonomiskt motiverade kraftvärmeverk. Det bedöms möjligt att till år 2010 öka den totala produktionsförmågan i kraftvärmeverk med ca 6 TWh till totalt ca 10 TWh, varav 1 TWh förutsätts bestå av s k småskaliga anläggningar med en eleffekt mindre än 25 MW.

10 Industriella mottrycksverk Befintliga industriella mottrycksverk har en produktionsförmåga om ca 5 TWh. Något mer än hälften eldas med annat bränsle än olja och utnyttjas f n. Resterande anläggningar eldas med olja och kan utnyttjas i en situation med större kraftbehov än f n. Ombyggnad av befintliga anläggningar till eldning med fasta bränslen bör på sikt vara möjlig. Omstrukturering av industrin och energibesparing beräknas medföra att någon ny kapacitet sannolikt inte kommer till stånd. Det kan inte uteslutas att befintlig kapacitet kan komma att minska beroende på övergång till processer som kräver mindre ånga. Vindkraft Mindre vindkraftverk i 0,2-0,4 MW-klassen har byggts i ett större antal och uppvisar kostnadsnivåer och driftserfarenheter som är bättre än stora anläggningar om 2-3 MW. Vid en kommersiell utbyggnad av mindre anläggningar blir å andra sidan produktionstillskottet från ett givet geografiskt område avsevärt mindre. Här räknas med en vindkraftutbyggnad om 3 TWh till år Detta innebär storleksordningen aggregat om utbyggnaden sker med aggregat i storleksklassen 0,4-1,0 MW. Om utbyggnaden sker under perioden erfordras aggregat/år. Oljekondenskraftverk och gasturbiner Befintliga oljekondenskraftverks uppgift är att utgöra s k toppkraft samt energi- och effektreserv. Detta innebär t ex att de utnyttjas under torrår, under de tider under året när elkonsumtionen når sina högsta värden eller vid haveri på värmekraftverk. Detta kan, vissa enstaka år, innebära en avsevärd drifttid. Den genomsnittliga drifttiden är dock kort. Anläggningarna är utformade för sådan drift. För topp- och reservkraft kan ett relativt dyrt bränsle accepteras. Gasturbiner drivs med ännu dyrare bränsle och har därför ännu kortare genomsnittlig drifttid. I princip förändras inte behovet av topp- och reservkraft av kärnkraftens ersättning. Behovet av sådana produktionstillgångar beroende av produktionssystemets storlek och sammansättning. Om elbehovet i framtiden minskar kan således topp- och reservkraftkapaciteten minskas i motsvarande grad. Det bör emellertid samtidigt konstateras att en betydande del av oljekondenskraftverkens livslängd redan är förbrukad. Utrangering av äldre anläggningar kan förväntas under den långa tidsperiod som här är 10

11 aktuell. Behov av nya topp-och reservkraftverk kan därför uppstå oberoende av i vilken takt kärnkraften ersätts. Ombyggnad till annat bränsle, t ex kol eller gas, har i olika sammanhang aktualiserats. Med hänsyn till anläggningarnas roll i kraftsystemet har sådan ombyggnad hittills ej visat sig motiverad. Ökande ålder hos oljekondenskraftverken minskar successivt motiven ytterligare för en sådan ombyggnad. Slutsatsen av ovanstående är att oljekondenskraftverken, i varje fall i ett längre tidsperspektiv, inte kan ersätta någon del av kärnkraften samt att oljekondenskraftverken överhuvudtaget har helt marginell inverkan på frågan om kärnkraftens ersättning. Nya kondenskraftverk Med ovan angivna förutsättningar vad gäller elkonsumtionsnivåer och produktionstillskott erfordras utbyggnad av ny kondenskraft för fasta bränslen eller gas för att elefterfrågan skall kunna tillgodoses. Förbränningstekniken kan vara kolpulvereldning i pannor av nyutvecklad typ kombinerad med rening av rökgaserna från stoft, svaveloxider och kväveoxider i den utsträckning som krävs. Annan ny teknik i form av olika svävbäddstekniker eller förgasning kan också bli aktuella för att uppnå goda miljöegenskaper redan vid förbränningen. Naturgas kan komma att utnyttjas i kraftverk för att minska miljöproblemen. Med s k kombinerad cykel med gasturbin och ångturbin kan verkningsgraden ökas. Det bör noteras att viss utbyggnad av kondenskraft kan erfordras redan under första hälften av talet. Skälet härtill kan i första hand vara att undvika utbyggnad av storkraftnätet och att tillgodose ett kraftbehov inom en viss region. Storkraftnät och distributionsnät Ersättningen av kärnkraften kommer att påverka kraftöverföringssystemen. I vilken omfattning detta sker är främst beroende av var ersättande produktion lokaliseras och den framtida elkonsumtionsnivån. Om erforderliga nya kondenskraftverk kan lokaliseras till och på ett lämpligt sätt fördelas mellan samtliga kärnkraftlägen erfordras mycket måttliga kompletteringar av storkraftnätet för anslutning och överföring av kraften från dessa nya kraftverk. Om något eller några kärnkraftlägen inte kan utnyttjas II

12 för nya kraftverk kan en obalans uppstå på stamnätet som måste kompenseras genom utbyggnad av överföringsanläggningar i Syd- och mellansverige. Elkonsumtionsnivån påverkar också överföringsnätet. En minskad elkonsumtion medför att vattenkraftöverskottet i Norrland ökar. Om vattenkraften kan byggas ut ökar överskottet ytterligare. En utbyggnad av överföringsnätet från Norrland erfordras om denna situation uppstår. Kraftsystemets marginella kostnader kommer att öka avsevärt i samband med kärnkraftens ersättning. Detta innebär motsvarande ökning av kostnaderna för överföringsförlusterna. Ökade motiv för förstärkningar och reinvesteringar för att minska överföringsförlusterna erhålles. För vissa nätdelar kan kraftöverföringen minska, vilket får motsatt verkan. Den för distributionsnäten väsentliga faktorn, när det gäller kärnkraftens ersättning, är elkonsumtionens utveckling. Ökningen av kostnaderna för överföringsförlusterna kommer att ge motiv för förstärkningar för att minska överföringsförlusterna. Motiven för sådana åtgärder kommer att dämpas om och i takt med att elkonsumtionsnivån minskar. Sammantaget medför således kärnkraftens ersättning motiv för förstärkningar av såväl överföringssom distributionsnäten. Såväl storkraftnätets som distributionsnätens kostnader är huvudsakligen fasta. Vid en minskad elkonsumtionsnivå kommer detta att medföra en viss ökning av elpriserna i öre/kwh utöver den ökning som erhålles genom ökade produktionskostnader. 6. PLANERING FÖR ERSÄTTANDE ELPRODUKTION Den under avsnitt 4 bedömda elkonsumtionsutvecklingen och de under avsnitt 6 bedömda möjligheterna till utbyggnad av produktionsanläggningar har kombinerats. Därvid har två tänkbara tidplaner för kärnkraftens ersättning studerats nämligen: Alt 1: Alt 2: Ersättningen av kärnkraften inleds år 2005 och genomförs i sin helhet under perioden Första kärnkraftverket tas ur drift strax före år Därefter tas ett block ur drift ungefär varje år så att ersättningen är genomförd år

13 I inget av fallen har någon tidplan för när de enskilda blocken skall tas ur drift övervägts. En sådan tidplan bör bestämmas av säkerhetsmässiga bedömningar av de enskilda blocken. Sådana bedömningar kan inte göras redan nu. De under avsnitt 5 redovisade bedömningarna av utbyggnadsmöjligheterna för olika kraftslag exkl ny kondenskraft har lett till följande resultat: Produktionsförmåga 1986/ Tillskott TWh TWh TWh Vattenkraft 62,5 70 7,5 Kraftvärmeverk 3,6-6,3 10 3,7-6,4 Ind mottryck Vindkraft Summa ca Kraftförsörjningen för perioden tom 2010 har studerats med utgångspunkt från de räkneexempel som redovisas i avsnitt 4 och ovan angivna produktionstillskott. Behovet av ny kondenskraftproduktion är självfallet beroende av elkonsumtionens utveckling. Den har under avsnitt 4 angetts med nivåerna 105 resp 140 TWh. Behovet av ny kondenskraft kan beräknas till följande värden: Vid 105 TWh Vid 140 TWh ca 2000 MW eller ca 12 TWh ca 8000 MW eller ca 50 TWh. Slutsatsen av ovanstående är att ny kondenskraft erfordras för kärnkraftens ersä'. tning. Storleken på erforderligt tillskott kan dock inte anges. Utöver den angivna osäkerheten tillkommer en osäkerhet beträffande tillskott från vattenkraft, vindkraft och kraftvärmeverk. Ett sammantaget tillskott om 16 TWh har antagits från dessa kraftslag. Ett större tillskott medför att kondenskraftutbyggnaden kan minskas i motsvarande grad och vice verca. Planeringen inför kärnkraftens ersättning bör vara flexibel så att olika situationer kan klaras. Detta innebär att planeringen bör baseras på ett alternativ med högt utbyggnadsbehov, förslagsvis den angivna utbyggnaden av kraftvärmeverk, vattenkraft och vindkraft samt 8000 MW ny kondenskraft. Inom ramen för en sådan planering bör de flesta situationer kunna klaras. En planering bör bestå i 13

14 att lokaliseringen av kraftverken klarläggs och att erforderliga undersökningar av inverkan av utsläpp till luft och vatten m m genomförs. Vidare bör en projektering genomföras för att klarlägga läge m m för enskilda block och den totala utbyggnadsmöjligheten för olika kraftverkslägen. Tillståndsfrågorna för de första blocken bör snabbt klaras av. Utbyggnaden av vattenkraft, kraftvärme och vindkraft bör starta snarast och pågå undar hela perioden till år 2010 med tanke på den tid som åtgår för utbyggnad av nämnda kraftslag. Påbörjandet av ett utbyggnadsprogram för ny kondenskraft i större omfattning är beroende av främst utvecklingen av elkonsumtionen och kan inte nu anges. Det måste med skärpa understrykas att det inte är möjligt att nu ange i vilken utsträckning en sådan utbyggnadsplan behöver genomföras. Beslut om utbyggnad tas successivt block för block. I varje enskilt fall måste besluten baseras på den utveckling som ägt rum fram till utbyggnadsbeslutet och på bedömningar bl a av elkonsumtionsutvecklingen för de kommande 5-6 åren. Det angivna tidsperspektivet förutsätter att förberedelser och tillståndsfrågor har klarats av i förväg. 7. EKONOMI En omställning av elsystemet leder till avsevärda investeringar och betydande kostnadsökningar för elkonsumenterna. De sammanlagda investeringarna för nya produktionsanläggningar uppgår till ca 75 miljarder kronor i dagens penningvärde. För beräkning av kostnadsutvecklingen för den svenska elförsörjningen utnyttjas en företagsmodell för det svenska kraftsystemet. De alternativ för utvecklingen av det svenska kraftsystemet, som redovisas i denna rapport, studeras år från år fram till år Bl a studeras alternativen med en elkonsumtion år 2010 om 120 respektive 140 TWh. Fasta och rörliga produktionskostnader för såväl befintliga som nya produktionsanläggningar har beräknats för varje år. Den nominella räntan antages vara 11 % och inflationen 5 %. Avskrivningar räknas mot anläggningarnas ekonomiska livslängd. För varje år upprättas balans- och resultaträkningar samt finansieringsanalys. Avkastningskravet uttryckt i räntabilitet på totalt kapital sättes till 11 %. Resultatet blir ett intäktsbehov för respektive år. Intäktsbehovet omräknas till real eltaxa i öre/kwh, penningvärde

15 De olika alternativen ger en genomsnittlig ökning av erforderlig intäktsnivå om 70 till 130 % realt år Därvid har även variationer av bränslepriserna med +50 % beaktats. Den angivna utvecklingen innebär att elpriset behöver höjas till en nivå som ligger nära kostnaden för ny kondenskraft räknad med 6 % realränta. Om elkonsumtionen skall reduceras till nivån 120 TWh tillkommer ytterligare kostnader för konsumenten. Investeringar i huvudsak hos elvärmekunder för energibesparande åtgärder och installation av nytt värmesystem beräknas kosta 40 miljarder kronor. En enskild direktelvärmekund kominer att få en ökad uppvärmningskostnad om kronor per år. Här ingår kapitalkostnader för t ex ett värmepumpsystem med distributionssystem inom huset och ökad elkostnad. Om vi i stället fortsätter med befintligt system och bygger ut produktionssystemet med kondensanläggningar kominer de rörliga totalkostnaderna för direktelvärmekunden att öka med a kronor per år. Allt räknat realt i 1986 års penningvärde. För industrin är motsvarande kostnader svåra att uppskatta. En del består av omställningskostnader, dvs utrangering av anläggningar inom elintensiva industrier och överföring av resurser till annan verksamhet. Nedläggning av viss elintensiv industri kan bli aktuell. Kostnaden för industrins elförsörjning kommer totalt att öka med ca 8 miljarder kronor per år i 1986 års penningvärde. Detta motsvarar i genomsnitt kr/anställd och år. För exempelvis cellulosaindustrin blir ökningen ca kr/anställd och år. En överslagskalkyl vad gäller kostnadsskillnaden mellan de två studerade alternativen för kärnkraftens avveckling visar att det snabbaste avvecklingsalternativet är miljarder dyrare än det senare. Kostnaderna avser såväl kapital- som driftkostnader och är angivna i 1986 års penningvärde. Diskontering till nuvärde har ej gjorts.

16 8. MILJÖASPEKTER Intresset för förbränningsteknisk utveckling är f n mycket stort i de stora kolländerna, främst i Tyskland, USA och Japan. Denna utveckling tyder på att vi med ytterligare några års respit kan få tillgång till en mer avancerad teknik som med rimlig kostnad sänker utsläppen under den nivå vi i dag diskuterar. Det gäller främst fluidicerande bäddar och Integrated Gasification Combined Cycle. Inget av dessa system är ännu prövat i fullskaleanlaggningar och en sådan prövning bör rimligen föregå en massiv utbyggnad. Således erbjuder dessa tekniker inget alternativ på kort sikt. Även utveckling av nu tillämpad teknik kan ge avsevärda förbättringar. En snabb ersättning av kärnkraften medför att utbyggnaden av kolkraftverk måste ske med mindre utvecklad teknik. Miljöpåverkan blir då större jämfört med en senare ersättning, varvid bättre tekniska lösningar vad gäller rökgasrening och förbränning bör finnas tillgängliga. Oberoende av eldningsteknik medför eldning med fasta bränslen, t ex kol, betydande askmängder. Rökgasreningsanläggningar ger också stora avfallsmängder. Hanteringen och omhändertagandet av dessa avfall bör beaktas vid miljöjämförelser mellan olika alternativ. Bnergisparande och hushållning har i många sammanhang framhållits som en självklar och oomstridd väg till ett mindre energibehov och därmed mindre miljöpåverkan. Detta resonemang är inte alldeles odiskutabelt. Ett exempel på detta är att tätning av hus har lett till både höjda radonhalter i radonhus och problem med mögel. Detta är i och för sig inget motiv för att avstå från energihushållning utan endast exempel på att ny teknik och nya tillämpningar måste prövas under rimlig tid då annars oönskade effekter för både hälsa och miljö kan bli följden. Slutsatsen måste bli att även när det gäller energisparande måste en kritisk granskning ske och rimlig tid ges för att samla erfarenhet innan tekniken tillämpas i stor skala. Slutligen bör kanske frågan om var gränsen går för rimliga miljökrav för el- och värmeförsörjningen diskuteras och ställas i relation till annan miljöpåverkan. 16

17 9. DEMONSTRATION OCH UTVECKLING Ersättningen av kärnkraften kommer att medföra betydande förändringar och omställningar av den svenska energiförsörjningen. Mycket stora investeringar kommer att behöva göras för såväl energianvändning som elproduktion. Det är självfallet ytterst angeläget att de nya anläggningar och system, som kommer att uppföras och installeras, uppfyller högt ställda miljökrav. Eftersom omställningen kommer att medföra stora kostnader för elkonsumenterna och för samhället är det också viktigt att begränsa dessa kostnader så mycket som möjligt. Utveckling och demonstration av ny teknik är därför en mycket viktig förberedelse för den omställning av energiförsörjningen som erfordras i samband med kärnkraftens ersättning. Vattenfall har nyligen startat projektet Uppdrag Målsättningen med projektet är att få fram underlag som möjliggör en optimal avvägning mellan utbyggnad av elproduktionsresurser och åtgärder hos kunderna för att begränsa elanvändningen. Det underlag som skall tas fram inom projektet är: realistiska bedömningar av vilka möjligheter som finns att minska elanvändningen och därmed bättre kunna bedöma det framtida elbehovet. övergripande och entydig kunskap om hur elenergi skall användas så att dess nytta är minst lika stor som dess kostnad. Projektet skall i första hand bedrivas till årsskiftet 1987/88 varvid kostnaderna uppskattas till ca 70 Mkr. Sedan denna etapp är slutförd kan projektet komma att fortsätta i en andra etapp under en 5-årsperiod till år 1993, varvid tekniska lösningar i full skala skall prövas. Samarbete sker med expertis utanför Vattenfall, bl a representanter från Statens Energiverk, BFR, STU, Kommunförbundet och Industriförbundet. Det utvecklingsarbete som bedrivs i Sverige behöver utökas och intensifieras. De svenska elproducenterna har med detta syfte bildat ett speciellt bolag - Kraftföretagens Vindkraft AB -för utvecklingsarbete inom vindkraftområoet. 17

18 För att ytterligare och avsevärt utöka insatserna avser de svenska kraftproducenterna att samordna sina utvecklingsinsatser. Målsättningen är att klarlägga och demonstrera nya tekniska lösningar och system inom energiområdet vad gäller såväl konsumentsom producentledet, bl a enligt följande. elersättning helt eller delvis med andra energiformer genom användning av gas eller andra bränslen i processer och genom användning av värmepumpar och andra komponenter i uppvärmningssystem. - elsnål teknik för minskad elåtgång i apparater och processer samt system för styrning och reglering. olika behandlings- och reningsåtgärder vid befintliga förbränningsanläggningar för att åstadkomma minskad miljöbelastning. el-, värme- och kombinerade anläggningar baserade på fasta bränslen och gas. Utvecklingsinsatserna skall avse såväl storskalig som småskalig teknik. frågeställningar från miljö- och infrastruktursynpunkt avseeende bränsletillförsel och bränslehantering och vindkraftens och annan elproduktionstekniks tekniska och ekonomiska möjligheter i det svenska kraftsystemet. Utvecklingsarbetet avser tekniska lösningar och system som bedöms vara möjliga att demonstrera i full skala eller möjliga att utnyttja kommersiellt under 1990-talet. Inom programmets ram skall bl a demonstrations-och prototypanläggningar uppföras för att visa tekniska och ekonomiska förutsättningar och verifiera tekniken. Verksamheten beräknas pågå under minst 10 år. Utöver ovan angivna insatser tillkommer det utvecklingsarbete som bedrivs av andra organisationer. Trots det omfattande arbete som bedrivs och beräknas komma att bedrivas inom Sverige kommer utvecklingsarbetet i de stora industriländerna att vara helt dominerande. Insatserna för att följa detta parallellt med arbetet inom Sverie är därför av vital betydelse. Trots den breddning, utökning och samordning av utvecklingsarbetet som beskrivits ovan kommer mera betydande resultat knappast att finnar, förrän ett

19 antal år in på 1990-talet. För att de tekniska lösningar som förutses skall kunna utnyttjas bör tidplanen för kärnkraftens ersättning anpassas härtill. 10. STRATEGI FÖR ELFÖRSÖRJNINGEN Prissättningen för elenergi har betydelse för hela energimarknaden och också för att elhushållning och substitution från el till andra energiformer skall kunna motiveras. Under avsnitt 7 har redovisats att kraftsystemets kostnader medför att nuvarande högspänningstariffer behöver ungefär fördubblas. Den nya elprisnivån behöver uppnås senast när all kärnkraft är ersatt. De totala överförings- och distributionskostnaderna påverkas inte nämnvärt av att kärnkraften ersätts. Eftersom distributionskostnaderna utgör ca 50 % av lågspänningstarifferna behöver de sistnämnda höjas med ca 50 % om högspänningstarifferna fördubblas. Tidsförloppet för angivna elprishöjningar kan inte nu preciseras. Höjningarna bör genomföras successivt. Utöver ovan skisserade höjning av eltarifferna, som förväntas medföra en dämpning av elkonsumtionen, är det nödvändigt att också vidtaga andra åtgärder, vilket redovisas under avsnitt 5. Vattenfall har redan startat projektet Uppdrag 2000 som avser att skapa kunskap och underlag om elhushållning m m. Det bedöms nödvändigt att utöka dessa insatser. Kraftföretagen överväger f n att utöka och samordna sina insatser inom nämnda område. Det utvecklingsarbete som behöver genomföras redovisas under avsnitt 9. Angivna utvecklingsarbete behöver bedrivas minst under en 10-årsperiod. Konkreta åtgärder bör i viss utsträckning kunna komma igång redan mot slutet av 1980-talet och sedan successivt öka i omfattning. Även om åtgärderna fö" att reducera elkonsumtionen ger önskad eller t o i.i bättre resultat än vad som nu bedömts sannolikt är det nödvändigt att ersätta en del av kärnkraften med nya kraftstationer. Det är ytterst angeläget att dessa produktionsanläggningar kan väljas och utformas på ett miljöanpassat och ekonomiskt riktigt sätt. Även för detta krävs ett omfattande utvecklings- och demonstrationsarbete. Kraftföretagens Vindkraftbolag har redan startat 19

20 arbete inom sitt område. Avsikten är att kraftföretagen skall samordna sina insatrer för utveckling och demonstration inom elproduktionsområdet. Inriktningen av utvecklingsarbetet redovisas närmare under avsnitt 10. En utbyggnad av kol- och gaseldade kraftverk bör påbörjas mot slutet av 1990-talet så att erforderligt antal anläggningar hinner tas i drift till år 2010 när kärnkraften skall vara ersatt. Ovan angivna utvecklings- och demonstrationsarbete bör då vara avslutat. 20

21 Kraftsam är en samarbetsorganisation för Vattenfall och Svenska Kraftverksföreningen, vilka tillsammans representerar Draktiskt tåset all elproduktion i Sverige.

Biokraftvärme isverigei framtiden

Biokraftvärme isverigei framtiden Biokraftvärme isverigei framtiden Kjell Andersson Svebio Ekonomisk tillväxt och utsläpp av växthusgaser 1990 2009 1 Sveriges energianvändning 2010 Vindkraft; Naturgas; 3,2 TWh (0,8%) 14,4 TWh 3,6%) Värmepumpar

Läs mer

LATHUND olika begrepp som förekommer i branschen

LATHUND olika begrepp som förekommer i branschen LATHUND olika begrepp som förekommer i branschen Januari 2010 Siffror 1 TWh = 1 000 GWh = 1 000 000 MWh = 1 000 000 000 kwh Sveriges totala elproduktionseffekt år 2009 = cirka 34 000 MW Sveriges sammanlagda

Läs mer

Farväl till kärnkraften?

Farväl till kärnkraften? Farväl till kärnkraften? En analys av Sveriges framtida elförsörjning Per Kågeson Svensk Energi 2014-10-01 Kärnkraften i världen 2014 Antal reaktorer USA 104 Ryssland 23 Kanada 19 Kina 20 EU 132 Indien

Läs mer

Konsekvenser av höjda kvotnivåer i elcertfikatsystemet på elmarknaden

Konsekvenser av höjda kvotnivåer i elcertfikatsystemet på elmarknaden Konsekvenser av höjda kvotnivåer i elcertfikatsystemet på elmarknaden Harald Klomp Riksdagsseminarium om förnybar el och elmarknaden 14-05-07 14-05-08 1 Mikael Lundin, vd Nordpool, 3 februari 14: - Om

Läs mer

hur bygger man energieffektiva hus? en studie av bygg- och energibranschen i samverkan

hur bygger man energieffektiva hus? en studie av bygg- och energibranschen i samverkan hur bygger man energieffektiva hus? en studie av bygg- och energibranschen i samverkan Miljöpåverkan berör oss alla Att minska energianvändning och utsläpp av växthusgaser är ett övergripande samhällsmål

Läs mer

POTENTIAL ATT UTVECKLA VATTENKRAFTEN - FRÅN ENERGI TILL ENERGI OCH EFFEKT

POTENTIAL ATT UTVECKLA VATTENKRAFTEN - FRÅN ENERGI TILL ENERGI OCH EFFEKT POTENTIAL ATT UTVECKLA VATTENKRAFTEN - FRÅN ENERGI TILL ENERGI OCH EFFEKT Energilunch den 2 december 2015 Gun Åhrling-Rundström, Svensk Energi Bakgrund Idag och i framtiden förväntas mer elproduktion som

Läs mer

Sysselsättningseffekter

Sysselsättningseffekter BILAGA 2 1(3) Underlag gällande Sysselsättningseffekter Sysselsättningseffekter - Underlag till Dalarnas Energi- och klimatstrategi 2012 2 Bakgrund och syfte I Dalarnas energi- och klimatstrategi 2012

Läs mer

100 procent förnybart, elcertifikat och havsbaserad vind

100 procent förnybart, elcertifikat och havsbaserad vind 100 procent förnybart, elcertifikat och havsbaserad vind 10 maj 2017 Martin Johansson Enheten för förnybar energi Några viktiga utgångspunkter 100 procent förnybart till 2040 Ingen tvångsnedstängning av

Läs mer

Överföring av vindkraftgenererad el från norra till södra Sverige, Sveca- Söder december 2002

Överföring av vindkraftgenererad el från norra till södra Sverige, Sveca- Söder december 2002 Överföring av vindkraftgenererad el från norra till södra Sverige, Sveca- Söder december 22 Vid konferensen VIND-22 i Malmö 6-7 november, 22 presenterade Julija Sveca resultatet av en studie om konsekvenserna

Läs mer

SVERIGEDEMOKRATISKT INRIKTNINGSPROGRAM FÖR ENERGIPOLITIK

SVERIGEDEMOKRATISKT INRIKTNINGSPROGRAM FÖR ENERGIPOLITIK SVERIGEDEMOKRATISKT INRIKTNINGSPROGRAM FÖR ENERGIPOLITIK Antogs av Landsdagarna 2011. Tryckversion 2.0-2014-03-04 VISION För att Sverige ska kunna upprätthålla en hög internationell konkurrenskraft och

Läs mer

Energisystem som utgår från miljö- och hälsovärderingar. Gunnar Hovsenius

Energisystem som utgår från miljö- och hälsovärderingar. Gunnar Hovsenius Energisystem som utgår från miljö- och hälsovärderingar. Gunnar Hovsenius Inga enkla systemavgränsningar Äldre tiders produktionssystem och utsläpp begränsar dagens möjligheter Till vad och hur mycket

Läs mer

Basindustrin finns i hela landet

Basindustrin finns i hela landet Basindustrin finns i hela landet Viktig på orter med svag arbetsmarknad Efterfrågan på produkterna ökar varje år 375 000 direkt och indirekt sysselsatta 27 procent av varuexporten 1/3 del av industrins

Läs mer

Elåret 2013. Diagram ur rapporten

Elåret 2013. Diagram ur rapporten Elåret 2013 Diagram ur rapporten Källa: Nord Pool Spot Omsättning på den fysiska respektive finansiella elmarknaden Elanvändningen i Norden sedan år 1996, TWh Källa: Nord Pool Spot Källa: Nord Pool Spot,

Läs mer

Motion 1983/84:2825. Karin Söder m. fl. Fortsatt vattenkraftsutbyggnad (prop. 1983/84: 160)

Motion 1983/84:2825. Karin Söder m. fl. Fortsatt vattenkraftsutbyggnad (prop. 1983/84: 160) 29 Motion 1983/84:2825 Karin Söder m. fl. Fortsatt vattenkraftsutbyggnad (prop. 1983/84: 160) Grundläggande för centerns energipolitik är hushållning med tillgängliga resurser. Detta innebär en strävan

Läs mer

Sverigedemokraterna 2011

Sverigedemokraterna 2011 Energipolitiskt program S 2011 Vision För att Sverige ska kunna upprätthålla en hög internationell konkurrenskraft och levnadsstandard vill S föra en energipolitik som säkerställer en prisvärd och tillförlitligenergiförsörjning,

Läs mer

1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om inriktningen av energipolitiken.

1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om inriktningen av energipolitiken. Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:1641 av Penilla Gunther (KD) Inriktningen av energipolitiken Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs

Läs mer

SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson REMISSYTTRANDE N2014/734/E

SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson REMISSYTTRANDE N2014/734/E SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson 2014-05- 16 REMISSYTTRANDE N2014/734/E Till Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande över Energimyndighetens uppdragsredovisning Kontrollstation

Läs mer

Elåret Diagram ur rapporten

Elåret Diagram ur rapporten Diagram ur rapporten Omsättning på den fysiska respektive finansiella elmarknaden Källa: Nord Pool Spot Elanvändningen i Norden sedan år 1996, TWh Källa: Nord Pool Spot Elspotpris Nord Pool Spot respektive

Läs mer

Vindkraft - ekonomi. Sara Fogelström 2013-03-26

Vindkraft - ekonomi. Sara Fogelström 2013-03-26 Vindkraft - ekonomi Sara Fogelström 2013-03-26 Ekonomi Intäkter: Försäljning av el på Nord Pool Försäljning av elcertifikat Elpris Spotpris Fleråriga avtal 40 öre/kwh Elcertifikat Elcertifikatsystemet

Läs mer

Energiläget 2018 En översikt

Energiläget 2018 En översikt Energiläget 218 En översikt ENERGILÄGET 218 En samlad bild över energiläget i Sverige Energimyndigheten ansvarar för att ta fram den officiella energistatistiken i Sverige. Vi sammanställer denna statistik

Läs mer

Erfarenheter från det svenska elcertifikatsystemet Erfaringer fra Sverige med grønne sertifikat

Erfarenheter från det svenska elcertifikatsystemet Erfaringer fra Sverige med grønne sertifikat Erfarenheter från det svenska elcertifikatsystemet Erfaringer fra Sverige med grønne sertifikat Anna Bergek Linköpings universitet & UiO Presentationen är baserad på en rapport till Finansdepartementets

Läs mer

Fjärrvärmens roll i ett elsystem med ökad variabilitet. Finns dokumenterat i bland annat:

Fjärrvärmens roll i ett elsystem med ökad variabilitet. Finns dokumenterat i bland annat: Fjärrvärmens roll i ett elsystem med ökad variabilitet Finns dokumenterat i bland annat: Fjärrvärmens bidrag till variationshantering på elmarknaden Fjärrvärmen kan i olika hög grad underlätta för ett

Läs mer

Innovate.on. Bioenergi. störst betydelse för att EUs klimatmål ska uppnås

Innovate.on. Bioenergi. störst betydelse för att EUs klimatmål ska uppnås Innovate.on Bioenergi störst betydelse för att EUs klimatmål ska uppnås Förnybar energi som minskar utsläppen Bioenergi är en förnybar energiresurs som använder som bränsle. Utvecklingen av förnybar energi

Läs mer

11 Fjärrvärme och fjärrkyla

11 Fjärrvärme och fjärrkyla 11 Fjärrvärme och fjärrkyla Fjärrvärmen har en viktig funktion i ett energisystemperspektiv då den möjliggör utnyttjandet av energi som i hög utsträckning annars inte kommer till användning. Fjärrvärmen

Läs mer

Energisituation idag. Produktion och användning

Energisituation idag. Produktion och användning Energisituation idag Produktion och användning Svensk energiproduktion 1942 Energislag Procent Allmänna kraftföretag, vattenkraft 57,6 % Elverk 6,9 % Industriella kraftanläggningar (ved mm) 35,5 % Kärnkraft

Läs mer

Simulering av Sveriges elförsörjning med Whats Best

Simulering av Sveriges elförsörjning med Whats Best Simulering av Sveriges elförsörjning med Whats Best Sammanfattning Projektet gick ut på att simulera elförsörjningen med programmet Whats Best för att sedan jämföra med resultaten från programmet Modest.

Läs mer

Remissvar Havsbaserad vindkraft M2015/2349/Ee, ER 2015:12

Remissvar Havsbaserad vindkraft M2015/2349/Ee, ER 2015:12 Skellefteå 2015-06-16 1(6) Dokumentnummer 641955-v4 Handläggare Stefan Skarp Affärsområde Produktion Telefon 0910-77 25 00 Energienheten Kansliråd Fredrik von Malmborg Telefon 08-405 19 59 E-post fredrik.vonmalmborg@regeringskansliet.se

Läs mer

ENERGIKÄLLOR FÖR- OCH NACKDELAR

ENERGIKÄLLOR FÖR- OCH NACKDELAR ENERGIKÄLLOR Vindkraft släpper i stort sett inte ut någon koldioxid alls under sin livscykel Har inga bränslekostnader. Påverkar det omgivande landskapet och ger upphov till buller Beroende av att det

Läs mer

ENERGISEMINARIUM I GLAVA

ENERGISEMINARIUM I GLAVA www.svenskvattenkraft.se ENERGISEMINARIUM I GLAVA 2011-09-12 Svensk Vattenkraftförening Ideell, politiskt oberoende förening. Intresseförening för småskalig vattenkraft. Grundades 1980. 800 medlemmar.

Läs mer

TROLLEBODA VINDKRAFTPARK

TROLLEBODA VINDKRAFTPARK TROLLEBODA VINDKRAFTPARK VINDKRAFTPARK I TROLLEBODA Vi undersöker möjligheten att bygga mer vindkraft i Kalmarsund. Våren 2008 fick vi tillstånd av miljödomstolen att bygga 30 vindkraftverk med totalhöjden

Läs mer

Grön el i Västra Götaland

Grön el i Västra Götaland Grön el i Västra Götaland Mats Johansson mats.johansson@kanenergi.se Med stöd av: Introduktion Elanvändning och produktion i VG Attityder till energi Läget inom resp. teknik Sammanfattning Statistik (enligt

Läs mer

SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson. Synpunkter på kontrollstation 2015 för elcertifikatsmarknaden

SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson. Synpunkter på kontrollstation 2015 för elcertifikatsmarknaden SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson 2013-11- 15 REMISSYTTRANDE Till Energimyndigheten Eskilstuna Synpunkter på kontrollstation 2015 för elcertifikatsmarknaden Svebio, Svenska Bioenergiföreningen,

Läs mer

Hur mycket energi behöver vi egentligen i framtiden?

Hur mycket energi behöver vi egentligen i framtiden? Hur mycket energi behöver vi egentligen i framtiden? STF - Kärnkraft 2009 Paul Westin, Energimyndigheten Hypotesen och frågan Elbilar och elhybridbilar, mer järnvägstransporter och en betydande värmepumpsanvändning.

Läs mer

Vad gör STEM?? - Ställer om energisystemet, - från svart till grön energi - utan magi - men med hårt arbete. Thomas Korsfeldt Generaldirektör

Vad gör STEM?? - Ställer om energisystemet, - från svart till grön energi - utan magi - men med hårt arbete. Thomas Korsfeldt Generaldirektör Vad gör STEM?? - Ställer om energisystemet, - från svart till grön energi - utan magi - men med hårt arbete Thomas Korsfeldt Generaldirektör Energipolitikens tre huvudmål Låg negativ miljö- och klimatpåverkan

Läs mer

Elproduktionskostnader nya anläggningar?

Elproduktionskostnader nya anläggningar? Elproduktionskostnader nya anläggningar? EnergiTing Sydost Västervik 2015-11-12 Solvie Herstad Svärd, Civ Ing Seniorkonsult Kraft&Värme, WSP Agenda Bakgrund/Utblick Elproduktion Övergripande resultat och

Läs mer

Energiläget En översikt

Energiläget En översikt Energiläget 219 En översikt ENERGILÄGET 218 En samlad bild över energiläget i Sverige Energimyndigheten ansvarar för att ta fram den offciella energistatistiken i Sverige. Vi sammanställer statistiken

Läs mer

100% FÖRNYBART MED FJÄRRVÄRME OCH KRAFTVÄRME

100% FÖRNYBART MED FJÄRRVÄRME OCH KRAFTVÄRME 100% FÖRNYBART MED FJÄRRVÄRME OCH KRAFTVÄRME FRANK KRÖNERT 1 Utmaningar med 100% förnybart? Vilka utmaningar? Utmaningar i framtida kraftsystemet med en stor andel förnybart Tröghet Frekvensstabilitet

Läs mer

Seminarium om elsystemet

Seminarium om elsystemet 2014-06-04 1 (5) Seminarium om elsystemet Under seminariet om elsystemet ställdes följande frågor till grupperna: Vad krävs för att uppnå långsiktig hållbarhet (ekonomisk, ekologisk och social) i det svenska

Läs mer

Hot mot energiförsörjningen i ett globalt perspektiv

Hot mot energiförsörjningen i ett globalt perspektiv Hot mot energiförsörjningen i ett globalt perspektiv Sophie Grape Avdelningen för Tillämpad kärnfysik, Uppsala universitet sophie.grape@fysast.uu.se Innehåll Krav på framtidens energiförsörjning Riskerna

Läs mer

Regleringen av elnätsföretag i Sverige från år 2012. Anders Pettersson. Oslo 27 september 2011

Regleringen av elnätsföretag i Sverige från år 2012. Anders Pettersson. Oslo 27 september 2011 Regleringen av elnätsföretag i Sverige från år 2012 Anders Pettersson Oslo 27 september 2011 Grunderna Förhandsreglering Tillsynsperioden är 4 år Första perioden är 2012-2015 En intäktsram för hela perioden

Läs mer

GoBiGas. Gothenburg Biomass Gasification Project. Elforsk 28 okt 2010 Malin Hedenskog

GoBiGas. Gothenburg Biomass Gasification Project. Elforsk 28 okt 2010 Malin Hedenskog GoBiGas Gothenburg Biomass Gasification Project Elforsk 28 okt 2010 Malin Hedenskog 1 Klimatmål år 2020 EU Koldioxidutsläppen ska ha minskat med 20 procent (jämfört med 1990 års nivå) Energianvändningen

Läs mer

Känslighetsanalys för nuvärdeskalkyl för vindkraft för Sundbyberg stad

Känslighetsanalys för nuvärdeskalkyl för vindkraft för Sundbyberg stad Känslighetsanalys för nuvärdeskalkyl för vindkraft för Sundbyberg stad 1. Bakgrund och syfte Jag har med PM benämnd Nuvärdeskalkyl för vindkraft för Sundbyberg stad daterad 2014-03-13 redovisat utfallet

Läs mer

Hur utvecklas vindbranschen i Sverige? Eric Birksten

Hur utvecklas vindbranschen i Sverige? Eric Birksten Hur utvecklas vindbranschen i Sverige? Eric Birksten Varför vindkraft? Möjligheter Utbyggnaden Ekonomi Våra frågor 2 Våra budskap Billigaste förnybara energikällan som finns att tillgå Bidrar till försörjningstrygghet

Läs mer

Bräcke kommun 2008-2012

Bräcke kommun 2008-2012 Målsättningar for Energi- och klimatstrategi Bräcke kommun 2008-2012 Antagen av Bräcke kommunfullmäktige 118/2007 Energi- och klimatstrategi for Bräcke kommun 2008 2012 2 1. I n l e d n i n g Föreliggande

Läs mer

Solelsinvestering i Ludvika kommun. Underlag för motion

Solelsinvestering i Ludvika kommun. Underlag för motion Solelsinvestering i Ludvika kommun Underlag för motion Vänsterpartiet i Ludvika 2013 Vänsterpartiet vill att Ludvika kommun tar en aktiv roll i omställningen av samhällets energiproduktion. Genom att använda

Läs mer

Kent Nyström Lars Dahlgren

Kent Nyström Lars Dahlgren Kent Nyström Lars Dahlgren Proposal for a Directive of the European Parliament and the Council of the promotion of electricity from renewable energy sources in the internal electricity market I korthet

Läs mer

Sol, ved, vind, muskelkraft och strömmande vatten var de enda större energikällor människan hade tillgång till, ända fram till 1700-talet.

Sol, ved, vind, muskelkraft och strömmande vatten var de enda större energikällor människan hade tillgång till, ända fram till 1700-talet. 3 Utgåva KÄRN KRAFT Sol, ved, vind, muskelkraft och strömmande vatten var de enda större energikällor människan hade tillgång till, ända fram till 1700-talet. Med ångmaskinens hjälp utvecklades industrisamhället

Läs mer

2016- Konsekvensanalys till förordning om effektreserv

2016- Konsekvensanalys till förordning om effektreserv Promemoria 2016- Miljö- och energidepartementet Energienheten Joakim Cejie Telefon 08 405 20 26 E-post joakim.cejie@regeringskansliet.se Konsekvensanalys till förordning om effektreserv Syfte med den föreslagna

Läs mer

%LUJLWWD5HVYLN 7UROOKlWWDQIHEUXDUL. om näringslivets syn på energiforskning

%LUJLWWD5HVYLN 7UROOKlWWDQIHEUXDUL. om näringslivets syn på energiforskning %LUJLWWD5HVYLN 7UROOKlWWDQIHEUXDUL om näringslivets syn på energiforskning 7U\JJWLOOJnQJWLOOHQHUJLPHGOLWHQNOLPDWSnYHUNDQWLOO NRQNXUUHQVNUDIWLJDSULVHUJHUElWWUHWLOOYl[WL6YHULJH Den svenska energi- och klimatpolitiken

Läs mer

El från förnybara källor. Den nya torktumlaren

El från förnybara källor. Den nya torktumlaren El från förnybara källor Den nya torktumlaren Många stora förändringar Ved (förnybart) Kol och olja Kol och olja Kol, olja och vattenkraft (förnybart) Kol, olja och vattenkraft Vattenkraft och kärnkraft

Läs mer

Optimering av el- och uppvärmningssystem i en villa

Optimering av el- och uppvärmningssystem i en villa UMEÅ UNIVERSITET 2007-05-29 Institutionen för tillämpad fysik och elektronik Optimering av el- och uppvärmningssystem i en villa Oskar Lundström Victoria Karlsson Sammanfattning Denna uppgift gick ut på

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av energipolitiken. Dir. 2015:25. Beslut vid regeringssammanträde den 5 mars 2015

Kommittédirektiv. Översyn av energipolitiken. Dir. 2015:25. Beslut vid regeringssammanträde den 5 mars 2015 Kommittédirektiv Översyn av energipolitiken Dir. 2015:25 Beslut vid regeringssammanträde den 5 mars 2015 Sammanfattning En kommitté i form av en parlamentariskt sammansatt kommission ska lämna underlag

Läs mer

Skatteverkets allmänna råd

Skatteverkets allmänna råd Skatteverkets allmänna råd ISSN 1652-1439 * Skatteverkets allmänna råd om riktvärdeangivelser och grunderna för taxeringen och värdesättningen av elproduktionsenheter vid 2013 års allmänna fastighetstaxering

Läs mer

BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB

BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB Bioenergiutveckling internationellt, nationellt och regionalt samt några aktuella regionala satsningar på bioenergi för värme och elproduktion. Hans Gulliksson Energi som en

Läs mer

Vindkraft. Varför? Finns det behov? Finns det ekonomi i vindkraft? Samverkan ett recept till framgång!

Vindkraft. Varför? Finns det behov? Finns det ekonomi i vindkraft? Samverkan ett recept till framgång! Vindkraft Varför? Finns det behov? Finns det ekonomi i vindkraft? Samverkan ett recept till framgång! Klimatförändring är ett faktum V i t ä n k e r p å m o r g o n d a g e n s e n e r g i b e h o v -

Läs mer

Ramöverenskommelsen från Energikommissionen, juni konsekvenser för värmemarknaden

Ramöverenskommelsen från Energikommissionen, juni konsekvenser för värmemarknaden Ramöverenskommelsen från Energikommissionen, juni 2016 - konsekvenser för värmemarknaden 2016-10-13 Ramöverenskommelsen från energikommissionen, juni 2016 Fem riksdagspartier står bakom: Socialdemokraterna

Läs mer

Energipolitikens mål om en 100% förnybar elförsörjning kräver mer Fjärrvärme och Kraftvärme.

Energipolitikens mål om en 100% förnybar elförsörjning kräver mer Fjärrvärme och Kraftvärme. Energipolitikens mål om en 100% förnybar elförsörjning kräver mer Fjärrvärme och Kraftvärme. Bengt-Göran Dalman, Målet kommer inte att nås med dagens styrmedel!! Källa: Scenarier över Sveriges framtida

Läs mer

Energikommissionen och energiöverenskommelsen Hur klarar vi Sveriges elförsörjning?

Energikommissionen och energiöverenskommelsen Hur klarar vi Sveriges elförsörjning? och energiöverenskommelsen Hur klarar vi Sveriges elförsörjning? Bo Diczfalusy Kanslichef 1970 1972 1974 1976 1978 1980 1982 1984 1986 1988 1990 1992 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006 2008 2010 2012 2014

Läs mer

www.svenskvattenkraft.se Vattenkraft SERO:s energiseminarium 2011-03-12 i Västerås

www.svenskvattenkraft.se Vattenkraft SERO:s energiseminarium 2011-03-12 i Västerås Vattenkraft SERO:s energiseminarium 2011-03-12 i Västerås Småskalig vattenkraft naturnära energiutvinning F = H * Q * g F är effekten i kw H är fallhöjden i meter Q är flödet i m 3 /s g är jordens dragningskraft

Läs mer

6 Högeffektiv kraftvärmeproduktion med naturgas

6 Högeffektiv kraftvärmeproduktion med naturgas 6 Högeffektiv kraftvärmeproduktion med naturgas El och värme kan framställas på många olika sätt, genom förbränning av förnybara eller fossila bränslen, via kärnklyvningar i kärnkraftsverk eller genom

Läs mer

Miljövärdering av el

Miljövärdering av el Miljövärdering av el med fokus på utsläpp av koldioxid foto: vattenfall I allt fler sammanhang ställs krav på miljövärdering av den energi som konsumeras. Det gäller inte minst redovisning av utsläppen

Läs mer

Till vem, till vad och hur mycket? Olof Samuelsson Industriell Elektroteknik & Automation

Till vem, till vad och hur mycket? Olof Samuelsson Industriell Elektroteknik & Automation Elenergi Till vem, till vad och hur mycket? Olof Samuelsson Industriell Elektroteknik & Automation Översikt Små och stora strömavbrott Trender inom elanvändning Statistik Sverige Energiläget g 2007 Världen

Läs mer

Sektorsbeskrivning Energiproduktion

Sektorsbeskrivning Energiproduktion EM1000b, v5.0, 2016-09-01 SEKTORSBESKRIVNING 1 (6) Datum Avdelningen för förnybar energi & klimat Enheten för förnybar energi Maria Stenkvist 016-544 23 49 maria.stenkvist@energimyndigheten.se Sektorsbeskrivning

Läs mer

Strategi för Hållbar Bioenergi. Delområde: Bränslebaserad el och värme

Strategi för Hållbar Bioenergi. Delområde: Bränslebaserad el och värme Strategi för Hållbar Bioenergi Delområde: Bränslebaserad el och värme Energiforskningens utmaningar Nio temaområden Transportsystemet Industri Bioenergi Hållbart samhälle Byggnader i energisystemet Elproduktion

Läs mer

HUR UTVECKLAS ELPRISERNA? Lina Palm, Energidirektör Skogsindustrierna

HUR UTVECKLAS ELPRISERNA? Lina Palm, Energidirektör Skogsindustrierna HUR UTVECKLAS ELPRISERNA? Lina Palm, Energidirektör Skogsindustrierna Vad påverkar elkostnaden? Elpris Sätts på marknaden, utbud och efterfrågan avgör Skatter och subventioner Beslutas av politiken, nationellt

Läs mer

Enkätundersökning. Villaägarnas Riksförbund 2010-04-20

Enkätundersökning. Villaägarnas Riksförbund 2010-04-20 Enkätundersökning Villaägarnas Riksförbund 2010-04-20 Pronto Communication AB Kammakargatan 48 111 60 Stockholm T +46 8 23 01 00 F +46 8 23 01 05 info@prontocommunication.se Bakgrund Pronto har på uppdrag

Läs mer

På väg mot ett koldioxidneutralt samhälle med el i tankarna!

På väg mot ett koldioxidneutralt samhälle med el i tankarna! På väg mot ett koldioxidneutralt samhälle med el i tankarna! Världen, och särskilt den industrialiserade delen av världen, står inför stora krav på minskning av växthusgasutsläpp. I Sverige har regeringen

Läs mer

Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. 1 Administrativa uppgifter. 2 Bakgrund BILAGA A9.

Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. 1 Administrativa uppgifter. 2 Bakgrund BILAGA A9. Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. E.ON Värme Sverige AB April 2007 1 Administrativa uppgifter Sökandes namn: E.ON Värme Sverige AB Anläggning:

Läs mer

Elenergi Till vem, till vad och hur mycket? Ingmar Leisse Industriell Elektroteknik och Automation

Elenergi Till vem, till vad och hur mycket? Ingmar Leisse Industriell Elektroteknik och Automation Elenergi Till vem, till vad och hur mycket? Ingmar Leisse Industriell Elektroteknik och Automation Översikt Stora och små strömavbrott Trender inom elanvändning Världen Statistik Sverige Värmebehov Installerad

Läs mer

Vattenkraften i ett framtida hållbart energisystem Innehåll Vattenkraften i Sverige (bakgrund) Framtida möjligheter

Vattenkraften i ett framtida hållbart energisystem Innehåll Vattenkraften i Sverige (bakgrund) Framtida möjligheter Vattenkraften i ett framtida hållbart energisystem Innehåll Vattenkraften i Sverige (bakgrund) Framtida möjligheter! Klimatförändringen?! Förändrat produktionssystem?! Vattendirektivet? Vattenkraften i

Läs mer

Strategi för den fortsatta avvecklingen av kärnkraften

Strategi för den fortsatta avvecklingen av kärnkraften Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 6 O 1 4 oktober 2004 Strategi för den fortsatta avvecklingen av kärnkraften Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet är eniga om en strategi

Läs mer

Körschema för Umeå Energis produktionsanläggningar

Körschema för Umeå Energis produktionsanläggningar Körschema för Umeå Energis produktionsanläggningar Karl-Johan Gusenbauer Caroline Ödin Handledare: Lars Bäckström Inledning och syfte Ungefär hälften av all uppvärmning av bostäder och lokaler i Sverige

Läs mer

2-1: Energiproduktion och energidistribution Inledning

2-1: Energiproduktion och energidistribution Inledning 2-1: Energiproduktion och energidistribution Inledning Energi och energiproduktion är av mycket stor betydelse för välfärden i ett högteknologiskt land som Sverige. Utan tillgång på energi får vi problem

Läs mer

Kontrollskrivning 1 i EG2050 Systemplanering, 6 februari 2014, 9:00-10:00, Q31, Q33, Q34, Q36

Kontrollskrivning 1 i EG2050 Systemplanering, 6 februari 2014, 9:00-10:00, Q31, Q33, Q34, Q36 Kontrollskrivning 1 i EG2050 Systemplanering, 6 februari 2014, 9:00-10:00, Q31, Q33, Q34, Q36 Instruktioner Studenter måste anlända till kontrollskrivningen inom 45 minuter efter skrivningens start. Ingen

Läs mer

myter om energi och flyttbara lokaler

myter om energi och flyttbara lokaler 5 myter om energi och flyttbara lokaler myt nr: 1 Fakta: Värmebehovet är detsamma oavsett vilket uppvärmningssätt man väljer. Det går åt lika mycket energi att värma upp en lokal vare sig det sker med

Läs mer

För en bred energipolitik

För en bred energipolitik 2008-07-09 För en bred energipolitik 1 Socialdemokraterna ENERGISAMTAL Det behövs en bred energiuppgörelse Det är nu två år sedan centerpartiet ensidigt bröt den breda och mångåriga blocköverskridande

Läs mer

Nivåer på kärnavfallsavgift vid olika förutsättningar några räkneexempel

Nivåer på kärnavfallsavgift vid olika förutsättningar några räkneexempel Sida: 1/7 Promemoria Datum: 2013-02-25 Vår referens: SSM2013-1408 Författare: Peter Stoltz Fastställd: Björn Hedberg Nivåer på kärnavfallsavgift vid olika förutsättningar några räkneexempel 1 Bakgrund

Läs mer

Energisamhällets framväxt

Energisamhällets framväxt Energisamhällets framväxt Energisamhället ett historiskt perspektiv Muskelkraft från djur och människor den största kraftkällan tom 1800-talets mitt Vindkraft, vattenkraft och ångkraft dominerar Skogen

Läs mer

Figur 1 Energitillförsel och energianvändning i Sverige 2000, TWh

Figur 1 Energitillförsel och energianvändning i Sverige 2000, TWh Energiläget 2001 Förluster Kol och koks Fjärrvärme Figur 1 Energitillförsel och energianvändning i Sverige 2000, TWh Elimport elexport 5 Råolja och oljeprodukter Naturgas inkl. stadsgas 8 Kol Värmepump

Läs mer

FÖRSTUDIE. 1. Bakgrund och nuläge. 2. Upplevt problem och mål Bakgrund Nuläge. FÖRSTUDIE Grupp

FÖRSTUDIE. 1. Bakgrund och nuläge. 2. Upplevt problem och mål Bakgrund Nuläge. FÖRSTUDIE Grupp Projektnamn Svensk industris framtida elförsörjning Projektledare Tobias Rörstam Projektgrupp Tobias Rörstam, Jimmy Larsson, Johan Mikkelsen, Joakim Nilsson, Anton Strandberg, Marie-Louise Edlund Projektperiod

Läs mer

El- och värmeproduktion 2010

El- och värmeproduktion 2010 Energi 2011 El- och värmeproduktion 2010 El- och värmeproduktionen ökade år 2010 Den inhemska elproduktionen gick upp med 12 procent, fjärrvärmeproduktionen med 9 procent och produktionen av industrivärme

Läs mer

Effektiv elanvändning i olika branscher och processer minskar kostnader och utsläpp

Effektiv elanvändning i olika branscher och processer minskar kostnader och utsläpp Effektiv elanvändning i olika branscher och processer minskar kostnader och utsläpp El till vad och hur mycket i svensk industri IKP Energisystem Sven-Olof Söderberg, Louise Trygg, Peter Karlsson, Alemayehu

Läs mer

Jenny Hedström. Energimyndigheten Enheten för operativa styrmedel

Jenny Hedström. Energimyndigheten Enheten för operativa styrmedel Elcertifikatsystemet - Nya möjligheter för elproducenterna Jenny Hedström Energimyndigheten Enheten för operativa styrmedel ÅF värme och kraftkonferensen 11 november 2009 Agenda Ny tilldelningsperiod för

Läs mer

Ett 100 procent förnybart elsystem till år 2040

Ett 100 procent förnybart elsystem till år 2040 Ett 100 procent förnybart elsystem till år 2040 Martin Johansson Power West 19 januari 2018 Hur når vi ett hållbart energisystem? Hur kan vi på bästa sätt nå ett 100 procent förnybart elsystem? Frågor

Läs mer

Utsläppsrätter och elcertifikat att hantera miljöstyrmedel i praktiken. Karin Jönsson E.ON Sverige, Stab Elproduktion

Utsläppsrätter och elcertifikat att hantera miljöstyrmedel i praktiken. Karin Jönsson E.ON Sverige, Stab Elproduktion Utsläppsrätter och elcertifikat att hantera miljöstyrmedel i praktiken Karin Jönsson E.ON Sverige, Stab Elproduktion E.ON Sveriges el- och värmeproduktion 2005 Övrigt fossilt 6 % Förnybart (vatten, vind,

Läs mer

El- och värmeproduktion 2011

El- och värmeproduktion 2011 Energi 2012 El- och värmeproduktion 2011 Energiproduktionen och fossila bränslen nedåtgående år 2011 Komplettering 18.10.2012. Tillägg av översikten El- och värmeproduktionen samt bränslen 2011. Den inhemska

Läs mer

André Höglund Energimyndigheten Enheten för operativa styrmedel andre.hoglund@energimyndigheten.se

André Höglund Energimyndigheten Enheten för operativa styrmedel andre.hoglund@energimyndigheten.se Förnybar el med Gröna certifikat André Höglund Energimyndigheten Enheten för operativa styrmedel andre.hoglund@energimyndigheten.se Agenda Allmänt om elcertifikatsystemet - hur det fungerar Statistik,

Läs mer

Energiplan för Botkyrka kommun

Energiplan för Botkyrka kommun 1 [5] Energiplan för Botkyrka kommun I varje kommun skall finnas en aktuell plan för tillförsel, distribution och användning av energi. En särskild grupp med representanter från politiska partier i kommunstyrelsen

Läs mer

Hur blåser vindarna. Potential, vad kan man göra, vad får man plats med och tekniska möjligheter. Power Väst - Chalmers, 5 september 2014

Hur blåser vindarna. Potential, vad kan man göra, vad får man plats med och tekniska möjligheter. Power Väst - Chalmers, 5 september 2014 Hur blåser vindarna Potential, vad kan man göra, vad får man plats med och tekniska möjligheter Power Väst - Chalmers, 5 september 2014 Lennart Söder Professor i Elektriska Energisystem, KTH Vindkraft

Läs mer

Figur 1 Energitillförsel och energianvändning i Sverige 2001, TWh

Figur 1 Energitillförsel och energianvändning i Sverige 2001, TWh Energiläget 22 Förluster Kol och koks Figur 1 Energitillförsel och energianvändning i Sverige 21, TWh Elimport - elexport -7 Naturgas inkl. stadsgas Råolja och oljeprodukter 192 9 Kol Värmepump Biobränslen,

Läs mer

Ett svensk-norskt elcertifikatsystem. Kjell Jansson Svensk Energi

Ett svensk-norskt elcertifikatsystem. Kjell Jansson Svensk Energi Ett svensk-norskt elcertifikatsystem Kjell Jansson Svensk Energi Alltid i fokus 2 3 155 000 153 000 151 000 GWh Elanvändningen i Sverige 1990- (rullande 12-månadersvärde) Total förbrukning inkl. förluster

Läs mer

Mars 2013. En hållbar energi- och klimatpolitik. Försäkringslösningar lyft för kvinnors företagande

Mars 2013. En hållbar energi- och klimatpolitik. Försäkringslösningar lyft för kvinnors företagande Mars 213 En hållbar energi- och klimatpolitik Försäkringslösningar lyft för kvinnors företagande Är energi- och klimatpolitiken en ny version av Kejsaren utan kläder? Maria Sunér Fleming, Ansvarig Energi-

Läs mer

Samhällsekonomisk analys av fjärrvärme

Samhällsekonomisk analys av fjärrvärme Samhällsekonomisk analys av fjärrvärme Bidrar fjärrvärmen till den samhällsekonomiska nyttan? Sirje Pädam, WSP Analys & Strategi 2013-10-30 Forskningsprojekt inom fjärrsyn samarbete mellan WSP och Luleå

Läs mer

Behövs en omfattande vindkraftsutbyggnad i Sverige? Harry Frank. IVA och KVA. Harry Frank KVA - 1. 7 maj 2014 5/10/2014

Behövs en omfattande vindkraftsutbyggnad i Sverige? Harry Frank. IVA och KVA. Harry Frank KVA - 1. 7 maj 2014 5/10/2014 Harry Frank KVA - 1 5/10/2014 Harry Frank IVA och KVA Behövs en omfattande vindkraftsutbyggnad i Sverige? 7 maj 2014 - Harry Frank KVA - 2 Behövs en omfattande vindkraftsutbyggnad i Sverige? För att besvara

Läs mer

Energikällor Underlag till debatt

Energikällor Underlag till debatt Energikällor Underlag till debatt Vindkraft Vindkraft är den förnybara energikälla som ökar mest i världen. År 2014 producerade vindkraften i Sverige 11,5 TWh el vilket är cirka 8 procent av vår elanvändning.

Läs mer

Vindkraftutbyggnad. Svensk Vindenergi Tomas Hallberg

Vindkraftutbyggnad. Svensk Vindenergi Tomas Hallberg Vindkraftutbyggnad Svensk Vindenergi 2016-10-04 Tomas Hallberg Vind 2016 26-27 oktober Münchenbryggeriet, Stockholm Välkommen, vi ses på Vind! Vindkraftsutbyggnad 2016 Totalt vid utgången av 2015 Vindkraftverk:

Läs mer

Mot en ny nätreglering i Sverige

Mot en ny nätreglering i Sverige Mot en ny nätreglering i Sverige Mats Johansson, Vattenfall Eldistribution AB Strategy & Regulation 2009-10-15 Nätstruktur i Sverige Stamnätet (400/220 kv) ägs och drivs av Svenska Kraftnät (100 % statsägt)

Läs mer

Kraftbalansen i Sverige under timmen med högst elförbrukning

Kraftbalansen i Sverige under timmen med högst elförbrukning Kraftbalansen i Sverige under timmen med högst elförbrukning Erik Hellström Marknads- och systemutveckling Energianalys (ME) Kraftbalansrapporten > Enligt regleringsbrevet ska affärsverket Svenska Kraftnät

Läs mer

Försämrad miljö efter stängning av Barsebäck

Försämrad miljö efter stängning av Barsebäck Försämrad miljö efter stängning av Barsebäck Detta är Faktablad nr 25 från 2000. Den kan även hämtas ned som pdf (0,18 MB) En miljökonsekvensbeskrivning av barsebäcksstängningen har upprepade gånger efterlysts

Läs mer