ETH Zurich läsåret 16/17

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ETH Zurich läsåret 16/17"

Transkript

1 RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Filip Mattsson, Utbytesuniversitet ETH Zurich Utbildningsprogram Civinlingenjör elektroteknik, masterprogram Systemteknik och Robotik HT16, VT17 ETH Zurich läsåret 16/17 Under mitt fjärde år på KTH åkte jag på utbytesstudier vid ETH Zurich i Schweiz. Det var en fantastisk upplevelse, en av de bästa perioderna i mitt liv och jag är otroligt glad att jag åkte. Jag valde att studera vid ETH för att det är ett bra och högt ansett universitet, och Schweiz verkade vara ett väldigt vackert, välorganiserat och trevligt land att bo i. Innan avresa Ansökan till universitet genomfördes online och var väldigt rättfram, det gavs tydlig information om vad som behövde göras. Man behövde ange en preliminär studieplan när man sökte så det var bra att tidigt se vad det fanns för kurser. Det största kravet från ETH på studieplanen var att två tredjedelar av poängen skulle tas från avdelningen man sökte utbytesstudier till. I mitt fall är min master på KTH ganska interdisciplinär så jag fick godkänt från ETH att ta en större andel kurser från andra avdelningar, men i detta fall bör man nog ha kontaktat och fått det godkänt av ansvariga på avdelningen innan man skickar in ansökan. Ankomst Jag kom till Schweiz några veckor innan studiestarten. Från universitetet får man information om viktiga saker som man behöver göra och hur, till exempel införskaffande av sjukförsäkring (som man är undantagen från som europé) och registrering hos schweiziska myndigheterna. De sista två veckorna innan terminen börjar erbjuds det intensivkurser i tyska i alla nivåer av ETH tillsammans med UZH (University of Zurich), vilket jag deltog i och kan starkt rekommendera. Kurserna består förutom språkstudier till stor del av introduktion till Schweiz och Zürich och innehåller många aktiviteter för att lära känna varandra. Dessa två veckor var väldigt roliga, och mina bästa vänner under mitt utbyte träffade jag under kursen. Kurserna kostar ca 100 CHF och är väldigt populära, anmälan sker någon gång under sommaren och platserna kan ta slut på ett par timmar så det gäller att anmäla sig snabbt om man vill läsa den. Det finns en organisation som organiserar event för utbytesstudenter, ESN Zurich. Under de första veckorna har de flera tillfällen för att lära känna folk, till exempel en grillkväll och några fester, sedan har de event under terminen också. Genom dem kunde man också ansöka om att få en fadder. ETH har likt KTH sektioner för de olika programmen, vilka anordnade en kort introduktion den första studiedagen. De har också aktiviteter under årets gång men jag deltog inte i dessa. 1 (8)

2 Ekonomi Klassen i intensivkursen i tyska, med utsikt över Zürich i bakgrunden. Schweiz är dyrt och Zürich är en av de dyraste städerna i världen, så det är bra att budgetera för lite större utgifter än i Sverige. En stor faktor som kan variera är hyran, vissa hade billiga rum runt 400 CHF och vissa hade dyrare upp till Att till exempel äta på restauranger är dyrare än hemma, men i mensan vid universitetet var det billigare (ca 6 CHF). I övrigt är det mesta lite dyrare än i Sverige, som kläder, mat i butiker, etc, men det är inga enorma skillnader. Eftersom Schweiz inte är med i Erasmus får man inget Erasmusstipendium, men alla utbytesstudenter får ett stipendium från ETH som när jag studerade låg på 1800 CHF per termin. Om man skulle behöva ytterligare pengar går det oftast att ta merkostnadslån från CSN. För kollektivtrafiken kostar ett månadskort ca 60 CHF för den inre kollektivtrafikzonen, vilken de flesta studenter bodde i. Om man bor längre ut vilket jag gjorde blir det dyrare, upp till ca 170 CHF. I Schweiz är det smidigt att åka tåg för att upptäcka landet, men tågresor är relativt dyra. Det finns ett årskort som heter Halbtax, det kostar 185 CHF och gör att man åker tåg till halva priset. Detta är troligtvis värt att köpa även om man bara är en termin i Schweiz för man tjänar in det på några resor. Det finns också Gleis 7 för ca 130 CHF, ett tillägskort till Halbtax med vilket man åker gratis efter klockan 7 på kvällen. Det finns också dyra månads-/årskort, kallat GA, för hela Schweiz. Boende Det är inte helt lätt att hitta boende i Zürich. Som utbytesstudent kan man ansöka om boende via universitetet, men de har bara ett visst antal boenden och man är inte garanterad att få ett. Jag fick inget den vägen och fick leta på egen hand. Min bostad fick jag via WOKO, det största studentbostadsföretaget i Zürich. Skillnaden från t.ex. SSSB i Stockholm är att man inte får bostad efter ködagar utan man ansöker direkt till lediga bostäder. Mitt boende låg en bit utanför Zürich i staden Winterthur. Det gick ofta tåg därifrån till Zürich som tog ca 20 minuter och dörr till dörr hade jag ca 45 minuter till skolan. Min hyra låg på 730 CHF vilket är i det dyrare laget för en studentbostad men absolut ingen ovanligt hög hyra. Vi var 13 studenter som delade på toaletter, dusch och kök. Jag uppskattade att bo i delad bostad eftersom jag lärde känna folk både från Schweiz och från andra länder. 2 (8)

3 Förutom studentbostäder är det vanligt att folk delar lägenheter i så kallat WG (Wohngemeinschaft). Det finns hemsidor där folk lägger upp privata annonser efter nya medboende (t.ex. wgzimmer.ch). Det var vissa som inte hade hittat någon bostad innan de ankom i Schweiz utan fick bo på vandrarhem ett tag. Men det är lättare att få en bostad när man är på plats och kan besöka visningar och det löste sig för alla efter ett par veckor. Universitetet och studierna ETH är lite större än KTH och bedriver verksamhet inom i stort sett samma områden. Det finns två campus, Zentrum och Hönggerberg. Huvudcampus Zentrum ligger centralt nära tågstationen. Campuset Hönggerberg är ett nyare campus som ligger lite längre bort uppe på en kulle, men det nås fortfarande lätt med kollektivtrafik och det går bussar mellan campusarna för ETH-studenter. Olika ämnesområden ges generellt i ett campus, till exempel är bland annat elektroteknik och data i Zentrum medan fysik, arkitektur med flera är i Hönggerberg. ETH huvudbyggnad. Studierna på ETH anses vara ganska krävande med högt tempo och jag upplevde det som att det krävdes mer tid än på KTH, men det är hanterbart om man är motiverad och disciplinerad och jag kände att jag också hade gott om tid över för fritid. Kurserna och föreläsarna håller generellt hög kvalitet. Kurserna omfattar för det mesta färre högskolepoäng, ofta 4-6, och går över hela terminen vilket innebär att man kommer läsa många kurser. En termin läste jag sju kurser samtidigt, vilket tog ett tag att vänja sig vid men gick bra. Poängen motsvarar de svenska, d.v.s. heltidsstudier omfattar 30 HP/ECTS per termin, och det är inte rekommenderat att läsa mer än 30 HP per termin. Alla masterkurser ges på engelska, medan kurser på kandidatnivå ges på tyska. Vissa kurser examineras muntligt, vilket var en intressant upplevelse och jag tyckte det var ett väldigt bra examinationssätt. Många kurser har som vanligt skriftliga tentor, ofta ca två timmar. Tentorna kändes väldigt stressiga och svåra, men det gick att få bra betyg även om det inte kändes så bra under tentan. Viktigt att ha i åtanke är terminsdatumen vid ETH. Det finns två olika examinationsperioder: end-ofsemester och session examination. Vilken period examinationen ligger i beror på vilken kurs det är. 3 (8)

4 Exakta terminsdatum finns på hemsidan, men sammanfattningsvis ligger end-of-semester efter kursernas slut och session examinations senare. Under höstterminen är session examinations i februari och under vårterminen i augusti. De flesta kurser jag läste hade session examination, men jag försökte också välja några kurser som examinerades tidigare för att dela upp arbetsbördan. Eftersom man läser många kurser är tentaperioderna långa och man får räkna med att lägga ned mycket tid under dem (d.v.s. troligtvis plugga ett antal veckor under sommaren om man är där vårterminen). Kurser Polybahn, en kort bergbana som leder upp till ETH Zentrum. De första två veckorna kunde man lägga till och ta bort kurser, så man kan till exempel gå på en föreläsning och se om det verkar intressant. Jag gjorde ganska stora förändringar i min studieplan under terminsstarterna på grund av schemakrockar och för att pussla ihop med mastern på KTH. Kursutbudet var stort, jag hade inga större problem att hitta intressanta och relevanta kurser för mitt program och kunde tillgodoräkna allt. Totalt läste jag 14 kurser under mitt utbytessår. I slutet av dokumentet skriver jag korta beskrivningar och tankar om kurserna som jag läste. Staden och landet Zürich med ca invånare är den största staden i Schweiz. Det en ren och vacker stad bredvid en sjö och har utsikt över Alperna i fjärran. Kollektivtrafiken består av tåg, spårvagn och buss och fungerar väldigt bra. Utsikten över Zürich i den översta bilden i dokumentet är från det lilla berget Üetliberg som ligger i staden. Toppen kan nås till fots eller via tåg och erbjuder skön natur bara några minuter från stadscentrum. Zürich är tillräckligt litet för att vara charmigt men också stort nog för att kännas som en storstad och har därmed mycket att erbjuda när det gäller kultur, shopping, uteliv och liknande. Ett populärt nöje under sommaren är att bada i sjön eller i floden som går genom staden. Landskapet i Schweiz är fantastiskt då stora delar av landet ligger i Alperna. Att vandra i bergen är nog det jag tyckte mest om under mitt utbyte, och något jag önskar att jag gjorde mer av. Det finns otaliga vandringsleder i alla svårighetsgrader och bergen nås med ett par timmars tågresor från Zürich, så det är lätt att åka på kortare dagsvandringar och komma tillbaka samma dag. Det finns självklart väldigt bra möjligheter för skidåkning i Alperna men jag åkte inget under mitt utbyte. Schweiz har också många vackra städer och det tar inte lång tid att åka till dem. Schweiz ligger centralt i Europa så det lämpar sig bra för att besöka närliggande länder med tåg, buss eller flyg. Jag gjorde kortare resor med tåg till bland annat Paris och norra Italien. 4 (8)

5 Höga berg vid byn Grindelwald. Jag vid en bergssjö vid namn Oberblegisee. 5 (8)

6 Språk och kultur Schweiz har fyra officiella språk, Zürich ligger i den tysktalande delen så där är det officiella språket tyska. Till vardags pratar folket däremot så kallad schweizertyska som snarare är ett eget språk än en dialekt och kan vara väldigt svår att förstå, även folk från tysktalande länder har svårt att förstå schweizarna. Dock så kan de också högtyska/standardtyska så det går att öva och använda den med. De flesta yngre talar engelska men inte alla äldre. Man klarar sig troligtvis bra utan tyskakunskaper men jag rekommenderar ändå att lära sig så mycket som möjligt. Människorna och kulturen skiljer sig inte jättemycket från i Sverige så det sker inga stora kulturkrockar. Runtom i landet finns det diverse festivaler och karnevaler (framför allt Fasnacht) som kan vara roligt att kolla på eller delta i. I Zürich finns till exempel Sechseläuten som lockar många åskådare, ett slags vårfirande som börjar med en parad och avslutas med brännande av en stor snögubbe med huvuded fyllt av fyverkerier. Fritid och sociala aktiviteter Sechseläuten med brinnande snögubbe i centrala Zürich. Det finns ett väldigt stort utbud av idrott på universitetet. Alla studenter är medlemmar i ASVZ, en sportorganisation som drivs av ETH samt ett par andra universitet. Medlemskap är gratis och man har tillgång till en mängd sporter. De allra flesta sporter har lärarledda lektioner som man kan delta i utan kostnad. Jag gick regelbundet till ultimate frisbee samt bouldering, och provade på bland annat yoga och boxning. Det finns också flera gym för den som tycker om det. Att delta i idrottslektioner var också ett bra sätt att lära känna både lokala och internationella studenter. ESN Zurich organiserar diverse event, till exempel middagar, pubkvällar, fester och resor, ofta till rabatterade priser. Jag deltog i vissa, bland annat ett besök till ett bryggeri och en fonduemiddag. Rekommendationer och övriga reflektioner Mitt råd är att ta chansen att åka på utbytesstudier! Även om du bara är lite intresserad av att åka. Jag var osäker innan jag sökte men det är ett av de bästa besluten jag tagit. Schweiz är ett underbart land och jag kan bara rekommendera det. Så länge man är beredd på att studierna kräver lite tid. Till sist, tveka inte att ta kontakt med mig eller andra studenter som varit på utbyte om du har frågor eller bara vill veta mer. Jag delar jättegärna av mig av mina erfarenheter och troligtvis andra också. Filip Mattsson, E-13 filipmat@kth.se 6 (8)

7 Kursbeskrivningar Nedan följer korta beskrivningar av kurserna jag läste. Höstterminen 2 HP: Intensive Course for Exchange or Master Students, A2.1 Tidigare nämnd intensivkurs innan höstterminen började. Väldigt rolig, rekommenderas. 2 HP: Post-Beginners German for Exchange and Master Students, A2.2 Tyskakurs under terminens gång. Bra kurs, jag upplevde det inte som att den krävde mycket arbete. 4 HP: System Identification Kursen handlar om hur man kan modellera ett okänt system genom att skicka in signaler och se vad som kommer ut. Jag tyckte att föreläsaren, Roy Smith, var väldigt bra. Han förklarar bra, ger ofta exempel av verkliga problem och presenterar materialet på ett sätt som ger intuition. 6 HP: Image Analysis and Computer Vision Introduktionskurs till datoreseende. Hade några datorlaborationer där man fick implementera teorin. Kursen innehöll väldigt mycket information inom många områden och krävde en hel del jobb, men den var lärorik och gav en bra grund inom datorseende. 6 HP: Wearable Systems I Kursen handlar om apparater som bärs på kroppen i avsikt för att samla data och analysera den. Den behandlar vad som krävs av sensorerna, lite grundläggande maskininlärning, lite om tidsserier och crowd-sourcing m.m. Hade datorlaborationer efter varje föreläsning som man behövde göra men som tyvärr kunde vara lite stressiga och man lärde sig inte så mycket av dem. Annars bra kurs. 4 HP: Theory of Robotis and Mechatronics Kursen handlar framför allt om hur man beskriver en robots position och rörelse, tex slutpositionen av en robotarm bestående av flera rörliga delar. Intressant, inte så svår, mycket linjär algebra. 4 HP: Dynamic Programming and Optimal Control Väldigt bra och framstående föreläsare, Raffaelo D Andrea. Också bra kurs om dynamic programming. 2 HP: Technology Entrepreneurship Introduktion till entreprenörskap med fokus på teknologiska startups. Huvudföreläsaren var väldigt bra, ca hälften av föreläsningarna gavs av gästföreläsare av varierande kvalitet från industrin. Inte så svår kurs så länge man är uppmärksam på föreläsningarna. Jag valde den lite på måfå när jag behövde ett par poäng till men jag är glad att jag läste den. Vårterminen 2 HP: Einsteig ins Niveau B1 (Deutsch) Tyskakurs under terminen. Se beskrivning av föregående tyskakurs. 8 HP: Learning and Intelligent Systems Introduktionskurs till maskinlärning. Väldigt populär kurs, bra föreläsare, bra kurs. Kursinnehållet var ganska teoretiskt, olika maskininlärningsmetoder beskrevs med mycket matematik. Innehöll laborationer som gav bonuspoäng till tentan. Kursen krävde mycket jobb men omfattar också många högskolepoäng. 4 HP: Model Predictive Control Det var inte den bästa kursen jag läst, även om ämnet är intressant. Föreläsningarna gick väldigt snabbt med mycket innehåll, det krävdes mycket arbete för mängden poäng och det var oklart vad 7 (8)

8 man förväntades kunna i slutet. Dock så var det första gången på ett tag som den gavs som terminkurs (var tidigare en blockkurs), så den kanske förbättras nästkommande omgångar. 5 HP: Autonomous Mobile Robots En grundläggande kurs om robotar på ben eller hjul som rör sig i diverse miljöer. Hur man beskriver dess rörelse, estimerar position, konstruerar kartor utifrån vad kameran ser, planerar väg m.m. Intressant, ganska lätt. 6 HP: Nonlinear Systems and Control Väldigt teoretisk med många bevis, teorem o.s.v., men välstrukturerad och relevant om man tycker om reglerteknik. Föreläsarna är från ABB och har koll på hur det kan se ut i industrin, även om fokus i kursen är teoretisk kunskap. 6 HP: Control Systems II Fortsättningskurs i reglerteknik, handlar mycket om robusthet av reglersystem och en del om multivariabel reglering. Samma föreläsare som i System Identification. 8 (8)

Utbyte till ETH Zürich

Utbyte till ETH Zürich RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet ETH Zürich, Swiss Federal Institute of Technology Utbildningsprogram Industriell Ekonomi HT2017 Utbyte till ETH Zürich Innan avresa Jag sökte

Läs mer

Ledarskap, matematik och skidåkning

Ledarskap, matematik och skidåkning RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet ETH Zürich Utbildningsprogram Civilingenjör Industriell Ekonomi Johan HT2018 Ledarskap, matematik och skidåkning Innan avresa Jag sökte utbytesstudier

Läs mer

Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete

Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Magnus Jansson Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete 2015 HT- 2016 VT Innan avresa När jag valde

Läs mer

Fem månader i Nederländerna, Eindhoven

Fem månader i Nederländerna, Eindhoven RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Linnea Gabrielsson Utbytesuniversitet TU/e Utbildningsprogram Masterprogram, Fastigheter och Byggledning HT18 Fem månader i Nederländerna, Eindhoven Innan avresa

Läs mer

Université Francois Rabelais de Tours, vårterminen 2018

Université Francois Rabelais de Tours, vårterminen 2018 RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet Université Francois Rabelais Utbildningsprogram Samhällsbyggnad Erik Blomquist VT18 Université Francois Rabelais de Tours, vårterminen 2018

Läs mer

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta Reserapport efter utbytesstudier - Sara-Li LÄK T 8 - Liverpool 1. Vilket program läser du på? Läkarprogrammet 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? University of Liverpool, Storbritannien,

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Zürich År/termin som du var på utbyte: VT19 Varför valde du att studera utomlands? Jag har alltid älskat att resa och besöka nya kulturer och kände att det var dags att

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Fudan University - Shanghai År/termin som du var på utbyte: VT 2019 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med studiekulturen

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Surrey. År/termin som du var på utbyte: VT19 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet?

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia Varför valde du att studera utomlands? Jag hade velat studera utomlands sen jag började juristprogrammet på Stockholms Universitet

Läs mer

Information om utbytet: Mikael Simberg Systemvetenskaper ETH Zürich, vårterminen 2013, Erasmusutbyte

Information om utbytet: Mikael Simberg Systemvetenskaper ETH Zürich, vårterminen 2013, Erasmusutbyte Information om utbytet: Mikael Simberg Systemvetenskaper ETH Zürich, vårterminen 2013, Erasmusutbyte En stor del (eller alla) av magisterskurserna vid ETH Zürich föreläses på engelska. Alla mina kurser

Läs mer

En termin på NUS i Singapore

En termin på NUS i Singapore RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Emil Fröberg HT18 Utbytesuniversitet National University of Singapore Utbildningsprogram Industriell Ekonomi En termin på NUS i Singapore Innan avresa En av

Läs mer

En termin på Australiens östkust

En termin på Australiens östkust RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet University of Wollongong Utbildningsprogram Civilingenjör Samhällsbyggnad Magnus Hård af Segerstad HT18 En termin på Australiens östkust

Läs mer

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona. Varför valde du att studera utomlands?

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona. Varför valde du att studera utomlands? Partneruniversitet: Universitat de Barcelona Varför valde du att studera utomlands? Jag tycker utbyte är en bra möjlighet att prova bo i en annan stad, plugga på ett annat språk och få ett välbehövt avbrott

Läs mer

Reseberättelse München hösttermin 2017/2018

Reseberättelse München hösttermin 2017/2018 RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Rebecka Patzauer HT17 Utbytesuniversitet Technische Universität München Utbildningsprogram Civilingenjör Medicinsk Teknik Reseberättelse München hösttermin

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Auckland University of Technology År/termin som du var på utbyte: VT19 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med

Läs mer

Padova, Italien HT -16

Padova, Italien HT -16 RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet Unversita degli studi di Padova Utbildningsprogram CMEDT Victoria Kim Termin 7, 2016 Padova, Italien HT -16 Innan avresa Jag sökte mig till

Läs mer

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Datorer och framförallt utskrifter fungerade dåligt, i övrigt var det bra.

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Datorer och framförallt utskrifter fungerade dåligt, i övrigt var det bra. Partneruniversitet: Freie Universtität HT18 Varför valde du att studera utomlands? För att jag kände att jag behövde en ny utmaning, både socialt men även på juristutbildningen. Vilka kurser läste du och

Läs mer

Reseberättelse Polen

Reseberättelse Polen Reseberättelse Polen Utgången från centralstationen Introduktion Jag åkte på utbytesstudier till Polen och studerade vid Warsaw University of Technology höstterminen 2013/2014. Jag valde Polen för min

Läs mer

RESEBERÄTTELSE. I Milano finns allt, det gäller bara att hitta det. Det underlättar om man kan

RESEBERÄTTELSE. I Milano finns allt, det gäller bara att hitta det. Det underlättar om man kan RESEBERÄTTELSE Italien - Università Degli Studi di Milano - Hösttermin 2015 Staden I Milano finns allt, det gäller bara att hitta det. Det underlättar om man kan språket och kan fråga sig fram. Men jag

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn)

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Partneruniversitet: University of Southampton År/termin som du var på utbyte: VT 2018 Valde att studera utomlands för att få lite ombyte av miljö

Läs mer

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Alldeles utmärkt. Universitetet hade bra bibliotek och jag hade med egen dator.

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Alldeles utmärkt. Universitetet hade bra bibliotek och jag hade med egen dator. Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Erasmus Universiteit Varför valde du att studera utomlands? För upplevelsen att bo utomlands. Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen

Läs mer

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona HT18. Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva hur det var att studera utomlands.

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona HT18. Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva hur det var att studera utomlands. Partneruniversitet: Universitat de Barcelona HT18 Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva hur det var att studera utomlands. Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen

Läs mer

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer?

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Partneruniversitet: Universitetet i Bergen Varför valde du att studera utomlands? Jag valde att studera utomlands av många anledningar, men främst för att jag trodde att det skulle kunna vara en mycket

Läs mer

Iowa State University in my heart!

Iowa State University in my heart! RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet Iowa State University Utbildningsprogram Civilingenjör Design och Produktframtagning Reseberättelse Josefine Johansson HT16 Iowa State University

Läs mer

Reseberättelse Budapest

Reseberättelse Budapest Reseberättelse Budapest Förberedelser Att komma till Budapest några dagar innan själva terminen börjar är att rekommendera så att du får tid att hitta och styra upp praktiska saker. Innan vi började anordnades

Läs mer

Reseberättelse Utbytesstudier vid ETH Zürich, Schweiz. Läsåret 2017/2018 Max Parkosidis

Reseberättelse Utbytesstudier vid ETH Zürich, Schweiz. Läsåret 2017/2018 Max Parkosidis Reseberättelse Utbytesstudier vid ETH Zürich, Schweiz Varför Schweiz, och varför i hela friden ETH? Det bör sägas att det aldrig var självklart för mig att söka till ETH det enda jag var säker på var att

Läs mer

Upplevde du någon kulturchock? Nederländerna är ganska likt Sverige men det finns självklart vissa saker som man som svensk reagerar på.

Upplevde du någon kulturchock? Nederländerna är ganska likt Sverige men det finns självklart vissa saker som man som svensk reagerar på. Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Rijksuniversiteit Groningen (RUG) HT17 Varför valde du att studera utomlands? Främst för att få träffa människor från andra länder med andra erfarenheter men

Läs mer

École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) Vårterminen 2014

École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) Vårterminen 2014 École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) Vårterminen 2014 Lavaux, Schweiz. Staden Jag har spenderat vårterminen under första året på min masterutbildning på EPFL i Lausanne, Schweiz. Lausanne är

Läs mer

Bästa tänkbara utbytet

Bästa tänkbara utbytet RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Lovisa Sörensson VT18 Utbytesuniversitet Universitat Politècnica de València Utbildningsprogram Civilingenjör Samhällsbyggnad, Fastigheter och Byggande inriktning

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn)

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Partneruniversitet: Albert-Ludwigs-Universität Freiburg im Breisgau År/termin som du var på utbyte: 2017/2018 Varför valde du att studera utomlands?

Läs mer

Stanford University - 13-14

Stanford University - 13-14 Stanford University - 13-14 Reseberättelse av Saman Bidgol Läsåret 13-14 Under årskurs tre på KTH bestämde jag mig för att åka och studera mitt fjärde år utomlands. Valet stod mellan Tyskland, Schweiz

Läs mer

Skön atmosfär på vackra Trinity College där det finns något för alla

Skön atmosfär på vackra Trinity College där det finns något för alla RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet Trinity College Dublin Utbildningsprogram Teknisk Fysik Sean Belfrage VT2016 Skön atmosfär på vackra Trinity College där det finns något

Läs mer

På vilket sätt tycker du att du har utvecklats under utbytesstudierna? (Akademiskt, språkligt, kulturellt, personligt, etc)

På vilket sätt tycker du att du har utvecklats under utbytesstudierna? (Akademiskt, språkligt, kulturellt, personligt, etc) Partneruniversitet: Université de Fribourg, Schweiz HT18 Varför valde du att studera utomlands? Jag ville ha ett miljöombyte och testa på något nytt. Jag kände också att jag ville förbättra min franska.

Läs mer

Reseberättelse, Hugo Bergström

Reseberättelse, Hugo Bergström Reseberättelse, Hugo Bergström Mitt namn är Hugo Bergström och jag studerade under HT17 på Chung-Ang University i Seoul, Sydkorea. Jag läste under terminen 15hp FEK C med inriktning på Management and Control

Läs mer

Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK

Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet Vilket universitet,stad och land åkte du till? Moi University, Eldoret och Kenya Vilken termin åkte du och hur länge

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet på hälsouniversitetet, Linköpings universitet, campus Norrköping. 2. Vilket universitet,

Läs mer

Reseberättelse Prag hösten 2008 CVUT

Reseberättelse Prag hösten 2008 CVUT Reseberättelse Prag hösten 2008 Prag är en unik och underbar stad att studera i och jag rekommenderar alla som har möjlighet att åka dit och uppleva staden. Prag har ungefär lika många invånare som Stockholm

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Southampton År/termin som du var på utbyte: Vårterminen 2019 du någon kulturchock? Hur var det att studera på ett annat språk? Hur fungerade

Läs mer

Imperial College London

Imperial College London Imperial College London Reseberättelse av Akash Patel September 2012 - Juni 2013 Vintern 2011 besluter jag att ansöka om studier vid Imperial College London, ett av världens bästa tekniska universitet

Läs mer

Vilken termin ska man åka?

Vilken termin ska man åka? Under höstterminen 2012 åkte jag till Kina som utbytestudent till ett universitet som heter Shanghai Jiao Tong University (SJTU). Jag valde Jiao Tong för att det ligger i min favoritstad Shanghai och är

Läs mer

Hårdträning bland Sapporos snöhögar

Hårdträning bland Sapporos snöhögar RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Anton Schillen 2015 2016 Utbytesuniversitet Hokkaido University Utbildningsprogram Special Research Student Hårdträning bland Sapporos snöhögar Innan avresa

Läs mer

Utbytestermin på Politecnico di Milano

Utbytestermin på Politecnico di Milano RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet Politecnico di Milano Utbildningsprogram Industriell Ekonomi Magnus Orrsveden VT2018 Utbytestermin på Politecnico di Milano Innan avresa

Läs mer

Wageningen University, Nederländerna

Wageningen University, Nederländerna En utbytestermin på Wageningen University, Nederländerna Februari-Juli 2016 Maja Henoch Landskapsarkitektprogrammet SLU Alnarp INLEDNING VARFÖR NEDERLÄNDERNA? Jag har studerat en termin på Wageningen University

Läs mer

Partneruniversitet: Alma Mater Studiorum Universitá di Bologna.

Partneruniversitet: Alma Mater Studiorum Universitá di Bologna. Partneruniversitet: Alma Mater Studiorum Universitá di Bologna. Varför valde du att studera utomlands? Jag ville utveckla min akademiska engelska och min italienska. Utöver detta ville jag även testa på

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Universidad de Deusto År/termin som du var på utbyte: HT2017 Varför valde du att studera utomlands? För att lära mig spanska, lära känna elever från

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Université Aix-Marseille År/termin som du var på utbyte: VT 19 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med studiekulturen

Läs mer

Reserapport. - Shanghai, Jan-April 2015

Reserapport. - Shanghai, Jan-April 2015 Reserapport - Shanghai, Jan-April 2015 1. Jag läser Sjuksköterskeprogrammet på Linköping Hälsouniversitet och via Jiao Tong University s och Linköpings Hälsouniversitet relation med varandra så fick jag

Läs mer

University of New South Wales, Sydney, Australien, VT 2007

University of New South Wales, Sydney, Australien, VT 2007 University of New South Wales, Sydney, Australien, VT 2007 Den 26 februari 2007 landade jag med fjärilar i magen på Sydneys internationella flygplats i Australien. Det var en riktigt trist sommardag med

Läs mer

Skidåkning i Dolomiterna i norra Italien

Skidåkning i Dolomiterna i norra Italien Erasmus-utbyte på Universität Wien vårterminen 2013 Skidåkning i Dolomiterna i norra Italien Tanken om att åka på utbyte hade jag haft redan när jag började studera på Kostvetarprogrammet i Uppsala. Men

Läs mer

Reseberättelse Berlin läsåret 2009-2010

Reseberättelse Berlin läsåret 2009-2010 Reseberättelse Berlin läsåret 2009-2010 Mitt utbytesår i Berlin har varit helt fantastiskt. När jag precis slutat gymnasiet var jag en vecka på semester i Berlin och kände direkt att här vill jag bo!.

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn)

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Partneruniversitet: Erasmus Universiteit Rotterdam År/termin som du var på utbyte: VT2018 Varför valde du att studera utomlands? Jag ville testa

Läs mer

RESERAPPORT 2017 ETH

RESERAPPORT 2017 ETH RESERAPPORT 2017 ETH UNITECH International Department of Management, Technology and Economics Erica Petersson Chalmers University of Technology Introduktion Först och främst, om du läser denna rapport

Läs mer

En väl investerad tid i Delft

En väl investerad tid i Delft RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Ofelia Isberg Utbytesuniversitet Delft University of Technology (TU Delft) Utbildningsprogram Architecture, Urbanism and Building Science 2016 - HT En väl investerad

Läs mer

Reseberättelse från Monterrey, México Fredrik Arbegard A01294964

Reseberättelse från Monterrey, México Fredrik Arbegard A01294964 Reseberättelse från Monterrey, México Fredrik Arbegard A01294964 Reseberättelse Utlandsstudier Ort: Monterrey, N.L, México Stockholm, Sverige 2012-07-22 1 Inledning Våren 2012 fick jag chansen att studera

Läs mer

Agenda. Vem gör vad Studieplan Tillgodoräkning Frågor

Agenda. Vem gör vad Studieplan Tillgodoräkning Frågor Agenda Vem gör vad Studieplan Tillgodoräkning Frågor 2 Vem gör vad? Utlandsstudier - studieplan och tillgodoräkning Karin Karltorp, utbildningsledare karin.karltorp@liu.se tillgodorakning-il@liu.se +46

Läs mer

Utbytesstudier i Belgien hösten 2012

Utbytesstudier i Belgien hösten 2012 Utbytesstudier i Belgien hösten 2012 Madeleine, SSK-student, Linköpings Universitet, Norrköping Jag heter Madeleine och jag läser sjuksköterskeprogrammet vid Linköpings universitet, campus Norrköping.

Läs mer

Imperial College London

Imperial College London Imperial College London Gustaf Rydholm La sa ret 16-17 1 Innan Avresa Utbytesstudier i ett annat land var alltid ett mål för mig under min studietid på KTH, redan innan jag hade börjat. Men var jag skulle

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: År/termin som du var på utbyte: Varför valde du att studera utomlands? Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet?

Läs mer

Innan KAIST Första dagarna Studierna

Innan KAIST Första dagarna Studierna Reseberättelse 2018 Innan KAIST Jag hade bestämt mig tidigt i min utbildning att utbytesstudier var något jag ville göra. När det äntligen blev läge att söka radade jag upp ett axplock av tänkbara länder

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Leicester VT2017

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Leicester VT2017 Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Leicester VT2017 Varför valde du att studera utomlands? För att det är en bra merit i mitt CV och en bra erfarenhet generellt. Samtidigt är det

Läs mer

Reseberättelse HKUST HT17

Reseberättelse HKUST HT17 Reseberättelse HKUST HT17 Namn: Helen Afeworki Termin: 5 Kontakt: helen-afe@hotmail.com Mottagande Jag fick två buddys, den ena var tilldelad av UST och den andra av business school. Ingen mötte upp mig

Läs mer

Amanda Axman. RWTH Aachen Höstterminen 2016/17

Amanda Axman. RWTH Aachen Höstterminen 2016/17 Amanda Axman RWTH Aachen Höstterminen 2016/17 Förberedelser Efter att ha blivit antagen till UNITECH är det en del blanketter som behöver fyllas i innan man åker. För att få ERASMUS stipendiet fyller man

Läs mer

RESEBERÄTTELSE: Valencia

RESEBERÄTTELSE: Valencia RESEBERÄTTELSE: Valencia Jenny Holmberg, Vårterminen 2010 Vårterminen 2010 spenderade jag i Valencia på Universidad Politecnica de Valencia (UPV), som utbytesstudent från KTH:s Samhällsbyggnadsprogram

Läs mer

Introduktion. Förberedelser inför resan

Introduktion. Förberedelser inför resan Introduktion I samband med min femte termin på Halmstad Högskola hade vi som läste Arbetsvetenskap chansen att studera utomlands under en termin. Ett avtal med Ritsumeikan Asia Pacific University (APU)

Läs mer

RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet Utbildningsprogram Min tid i Delft Innan avresa Ankomst

RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet Utbildningsprogram Min tid i Delft Innan avresa Ankomst RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Erika Laurén Utbytesuniversitet Delft University of Technology Utbildningsprogram Architecture, Urbanism and Building Science HT-16 Min tid i Delft Innan avresa

Läs mer

Vad kunde du tillgodoräkna inom ditt program? I och med projektet kunde jag tillgodoräkna mig kursen som valbar kurs på avancerad nivå 7,5 Hp.

Vad kunde du tillgodoräkna inom ditt program? I och med projektet kunde jag tillgodoräkna mig kursen som valbar kurs på avancerad nivå 7,5 Hp. Vilket program läser du på? Logopedprogrammet Vilket universitet, land och stad åkte du till? Moi University, Kenya, Eldoret Vilken termin åkte du och hur länge var du där? Sommaren mellan T6 och T7 Vad

Läs mer

Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport

Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet i Norrköping. 2. Vilket Universitet, land och stad åkte du till? Jiao Tong University i Shanghai,

Läs mer

Kvalitén var över lag hög. Engagerade, kunniga och hjälpsamma lärare. Undervisningen skedde tillsammans med tyska studenter.

Kvalitén var över lag hög. Engagerade, kunniga och hjälpsamma lärare. Undervisningen skedde tillsammans med tyska studenter. Partneruniversitet: Freie Universität Berlin HT18 Varför valde du att studera utomlands? Jag ville först och främst utveckla mina kunskaper i engelska och tyska. Jag ville även utveckla mina sociala förmågor

Läs mer

Reserapport från Hasselt i Belgien, vårterminen 2016

Reserapport från Hasselt i Belgien, vårterminen 2016 Reserapport från Hasselt i Belgien, vårterminen 2016 Mitt namn är William Marcopoulos och studerar Sjuksköterskeprogrammet på Linköpings Universitet, campus Norrköping. Januari 2016 så började jag Termin

Läs mer

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer?

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Varför valde du att studera utomlands? Jag har studerat en termin i USA förut och tyckte att det var en väldigt givande upplevelse, framför allt socialt, och

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Surrey År/termin som du var på utbyte: VT 2019 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med studiekulturen

Läs mer

Spelningar, Guinness och roadtrips

Spelningar, Guinness och roadtrips RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet Trinity College Utbildningsprogram Industriell ekonomi Linnea Lundberg VT 2018 Spelningar, Guinness och roadtrips Innan avresa Jag valde

Läs mer

Reserapport Namibia. Johanna, ssk, ht 2011

Reserapport Namibia. Johanna, ssk, ht 2011 Reserapport Namibia Johanna, ssk, ht 2011 1. Vilket program läser du på? Jag läser på sjuksköterskeprogrammet i Linköping. 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? Jag åkte till University of

Läs mer

Det finns inga ord som jag rättvist kan beskriva det med

Det finns inga ord som jag rättvist kan beskriva det med RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Rebecca Ahlstrand VT 2016 Utbytesuniversitet National University of Singapore Business School Utbildningsprogram ilead Det finns inga ord som jag rättvist kan

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Liverpol År/termin som du var på utbyte: Ht 2018 (termin 8) Varför valde du att studera utomlands? För att uppleva andra kulturer, träffa

Läs mer

Information för utresande inom MD

Information för utresande inom MD Information för utresande inom MD Studieplanering, tillgodoräkning av utlandsstudier, kursanmälan och uppflyttning 2015/2016 Karin Björsten och Lennart Hågeryd TFK, Origo Agenda Studieplan Tillgodoräkning

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier Sara SSK England hösten 2012

Reserapport efter utbytesstudier Sara SSK England hösten 2012 Reserapport efter utbytesstudier Sara SSK England hösten 2012 Vilket program läser du på? Jag läser på sjuksköterskeprogrammet på Hälsouniversitet i Linköping. Vilket universitet, land och stad åkte du

Läs mer

Sofie - Reserapport efter utbytesstudier vid Université Libre de Bruxelles, Belgien HT2012

Sofie - Reserapport efter utbytesstudier vid Université Libre de Bruxelles, Belgien HT2012 Sofie - Reserapport efter utbytesstudier vid Université Libre de Bruxelles, Belgien HT2012 Läkarprogrammet, termin 9, 13 v kliniska placeringar 1. Tillgodoräknande Jag kunde tillgodoräkna mig 12 veckor

Läs mer

- En praktisk guide för du som vill åka på utbytestermin utomlands

- En praktisk guide för du som vill åka på utbytestermin utomlands Intresserad av att studera utomlands? Så går du tillväga! - En praktisk guide för du som vill åka på utbytestermin utomlands Till dig som har tänkt åka utomlands och studera: det är glädjande att du har

Läs mer

Partneruniversitet: University of Deusto HT18

Partneruniversitet: University of Deusto HT18 Partneruniversitet: University of Deusto HT18 Varför valde du att studera utomlands? Jag valde att studera utomlands delvis för att jag började studera ganska direkt efter gymnasiet och ville därför uppleva

Läs mer

Utbytesuniversitet Oxford Brookes University Utbildningsprogram Civilingenjör Samhällsbyggnad

Utbytesuniversitet Oxford Brookes University Utbildningsprogram Civilingenjör Samhällsbyggnad RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet Oxford Brookes University Utbildningsprogram Civilingenjör Samhällsbyggnad Hanna Käck VT2019 4 månader i Oxford Innan avresa När jag började

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Warszawa Universitet År/termin som du var på utbyte: VT19 Varför valde du att studera utomlands? Jag såg det som en möjlighet till att utvecklas, utmana

Läs mer

Tre månader i Modena

Tre månader i Modena Tre månader i Modena Jag läser sjuksköterskeprogrammet på Hälsouniversitetet i Linköping och jag har spenderat 12 veckor i italienska Modena. Universitetet där heter Università degli studi di Modena e

Läs mer

International Office (IO)

International Office (IO) International Office (IO) http://lnu.se/student/studera-utomlands/mobilitetsgruppen Jobbar med utresande utbytesstudenter och inresande utbytesstudenter. Vi på International Office är 5 internationella

Läs mer

Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl

Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl Jag studerar Samhällsbyggnad med inriktning anläggningsprojektering. Efter att ha velat lite för mycket över utbytesstudier såg jag äntligen

Läs mer

Indien som land är som ett litet Europa i sig. De olika delstaterna har olika språk och olika kulturer, så att beskriva hur Indien är som land är i

Indien som land är som ett litet Europa i sig. De olika delstaterna har olika språk och olika kulturer, så att beskriva hur Indien är som land är i UNIVERSITY OF PUNE Jag läser Design och Produktframtagning, och har valt Teknik och Hållbar utveckling som inriktning på min master. Våren 2015, dvs andra delen på mitt fjärde år på KTH åkte jag till Pune

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn)

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Partneruniversitet: LUISS Guido Carli År/termin som du var på utbyte: HT-17 Varför valde du att studera utomlands? För att uppleva en annan kultur

Läs mer

Information för utresande studenter

Information för utresande studenter Information för utresande studenter Biologi, Kemi, Y, Yi, MED, D, IT Studieplanering, tillgodoräkning av utlandsstudier, kursanmälan och uppflyttning 2015/2016 Kia Ölvander,Torun Berlind, Tea Nygren TFK,

Läs mer

Lydia von Lode University of Exeter HT18 Studier

Lydia von Lode University of Exeter HT18 Studier Studier Kurserna jag läste i Exeter var alla väldigt intressanta och jag var mycket nöjd med mina val. Kursvalsprocessen kan vara rätt krånglig eftersom man måste se till att kurserna inte krockar på schemat,

Läs mer

Att studera vid TU Wien våren -09

Att studera vid TU Wien våren -09 Att studera vid TU Wien våren -09 Jag valde att förlägga min utlandstemin i Wien därför att jag ville förbättra min tyska från gymnasiet och samtidigt hade jag hört att Wien skulle vara en väldigt vacker

Läs mer

Melbourne, blandning mellan storstad och natur

Melbourne, blandning mellan storstad och natur RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Emilia Eriksson Utbytesuniversitet RMIT, Royal Melbourne Institute of Technology Utbildningsprogram Sustainable Urban Planning and Design 2017 HT Melbourne,

Läs mer

RESEBERÄTTELSE. Queen s University. Johan Persson Sjödin

RESEBERÄTTELSE. Queen s University. Johan Persson Sjödin RESEBERÄTTELSE Queen s University Johan Persson Sjödin Johanperssonsjodin@hotmail.com 2 Staden Kingston Queen s University ligger i staden Kingston, som i sin tur tillhör provinsen Ontario i centrala Kanada.

Läs mer

Information för utresande I/Ii-studenter 2016/2017. Studieplanering, tillgodoräkning av utlandsstudier

Information för utresande I/Ii-studenter 2016/2017. Studieplanering, tillgodoräkning av utlandsstudier Information för utresande I/Ii-studenter 2016/2017 Studieplanering, tillgodoräkning av utlandsstudier Agenda Vem gör vad Studieplan Tillgodoräkning Frågor Vem gör vad? Utlandsstudier - studieplan och tillgodoräkning

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Amsterdam År/termin som du var på utbyte: Vårterminen 2019 Varför valde du att studera utomlands? Södra husen på SU har en tendens att kännas lite tradiga efter 3,5 år,

Läs mer

UNITECH. Reserapport. RWTH Aachen höst/vinter 2014/2015. Simon Johansson

UNITECH. Reserapport. RWTH Aachen höst/vinter 2014/2015. Simon Johansson UNITECH Reserapport RWTH Aachen höst/vinter 2014/2015 Simon Johansson Sammanfattning Jag var på utbyte i Aachen under höst- och vinterterminen 2014-2015. Under min tid i staden hann man träffa väldigt

Läs mer

Reseberättelse EPFL Lausanne HT-13

Reseberättelse EPFL Lausanne HT-13 Reseberättelse EPFL Lausanne HT-13 Martin Hedengren CINEK-10 Precis hemkommen från en, i det stora hela, fantastisk utbytestermin på Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, ska jag nu återge min bild

Läs mer

Tokyo Institute of Technology Daniel Haverås E12 Reseberättelse VT16

Tokyo Institute of Technology Daniel Haverås E12 Reseberättelse VT16 Tokyo Institute of Technology Daniel Haverås E12 Reseberättelse VT16 Är du sugen på att studera i Japan, och framförallt vid Tokyo Institute of Technology? Jag heter Daniel Haverås och går Elektroteknik.

Läs mer

Reseberä ttelse ERASMUS

Reseberä ttelse ERASMUS Reseberä ttelse ERASMUS Axel Bronder Varför jag sökte till ETH Inför mitt utlandsår visste jag att jag ville studera två terminer någonstans inom Europa och eftersom jag hade lite högstadietyska i bagaget

Läs mer