Välkommen till Prata Landsbygd!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till Prata Landsbygd!"

Transkript

1 Välkommen till Prata Landsbygd! Sverige har under senare år upplevt en kraftig urbanisering. Det innebär att befolkning, näringsliv och andra samhällsfunktioner har koncentrerats i större städer. Befolkningen på många platser utanför städerna har minskat, särskilt unga har flyttat. Detta i sin tur har bidragit till en minskad service på landsbygden, både privat och offentlig. En av landsbygdens samtida utmaningar är därför att bemöta denna trend, inte bara för att våra orter ska finnas kvar utan även kunna växa i framtiden. Skellefteås landsbygd har trots trenderna stora förutsättningar för att öka sin tillväxt. Kommunen har en jämförelsevis mycket väl utbyggd offentlig service, dessutom finns ett väl utbyggt vägnät. Kommunen är även rankad tvåa i Svenska stadsnätsföreningens undersökning över antal hushåll med bredband vilket skapar förutsättningar för internetbaserade näringar att etablera sig på landsbygden. För att inte tala om det entreprenörskap, lokalproducerade produkter, rekreation, gemenskap och samverkan som går att finna på landsbygden. Landsbygdernas sociala och ekonomiska ut veckling bygger i högre grad än t ätorternas på et t samspel mellan privata, offentliga och ideella insatser. Enskilda människor, byalag och organisat ioners engagemang st år för en ökande del av initiativ och ent reprenörskap. (Utvecklingskraft, regeringskansliet) Hur kan vi samverka på landsbygden för att motverka de övergripande utvecklingstrenderna med minskande befolkning och förändrad service? Låt oss prata om eventuella utmaningar, vad som behöver göras och vem som ska göra det. Tanken är att Prata landsbygd ska bli ett verktyg för att samla och sprida goda idéer, stötta engagemag, bygga nätverk och förmedla kontakter. Samtidigt som det ökar kommunens kunskap om utmaningar och lösningar och samlar underlag för både småskaligt förbättringsarbete och långsiktiga planer. Nedan finns mer information om cirklarnas upplägg, och en sammanställning av delar av den information som finns att läsa på

2 Studiecirklarnas upplägg Studiecirklarna är uppdelade i två faser. Den första lägger fokus på vilka utmaningar landsbygden står inför idag, både lokalt och i resten av landet. Den andra fokuserar på möjligheter att skapa utveckling i framtiden. Exempel på teman att diskutera är näringsliv och sysselsättning, offentlig och kommersiell service, trafik och infrastruktur, boende, trygghet, fritid och kultur och samverkan/gemensamma lösningar med andra byar/aktörer. Fas 1) Fördjupa er i förutsättningarna för modern landsbygdsutveckling idag På hemsidan och i detta häfte finns underlagsmaterial för samtal och reflektion. På hemsidan: finns utförligt material om nuläge och utveckling framförallt i Skellefteå kommun, men även i Skellefteregionen och resten av landet. Där finns även en karta med statistik på bya- och kommundelsnivå. Hur påverkas landsbygden allmänt avomvärldens förändringar? Hur förändrar den nat ionella politiken förutsättningarna på landsbygden? Vilka ut maningar måste bemöt as för att skapa långsiktigt hållbar ut veckling hos er? Fas 2) Samtala kring framtida möjligheter Fas två handlar om att hitta lösningar på de utmaningar och möjligheter som diskuterats i del ett. Fokus ligger på hur långsiktig utveckling kan skapas på er plats. Vilka möjligheter finns att ta vara på/ut veckla för att skapa långsiktigt hållbar ut veckling? Konkretisera sedan vad som behöver göras. Vilka insat ser behövs? På kort sikt På lång sikt Avsluta med att reflektera kring vem som har mandat och resurser att bidra till att de föreslagna insatserna blir verklighet. Vilka akt örer har möjlighet att genomföra insatserna? Vad är er roll, och vad är andra akt örers roll?

3 Mötesplats för cirklarna, och med samarbetspartners Skellefteå kommuns förhoppning är att det kommer att pågå cirklar på flera håll i kommunen samtidigt. Många av de frågor som kommer upp under cirklarnas gång, och många utvecklingsidéer, kommer säkert att vara intressanta även för de andra cirklarna, och inte minst för Prata landsbygds samarbetspartners. Därför finns en mötesplats på internet där cirklarna kan kommunicera med varandra, och med Prata landsbygds samarbetspartners. blogg.skelleftea.se/pratalandsbygd/ Cirkelledare och samarbetspartners kan skriva på mötesplatsen. Du som cirkeldeltagare kan läsa vad som står där. Vill du även ha tillgång att skriva så kontakta din cirkelledare. Samarbetspartners: Skellefteå byautvecklingsråd LRF Hushållningssällskapet Västerbottens idrottsförbund Västerbottens läns bildningsförbund Länsbygderådet Västerbotten Föreningen social ekonomi Övre Norrland Destination Skellefteå Umeå universitet Företagarorganisationer Folkhögskolor och studieförbund som är verksamma i Skellefteå kommun Skellefteå Kraft Folketshus och Parker Återkoppling Skellefteå kommun vill ta del av cirklarnas kunskap och slutsatser! Därför ska cirklarna avslutningsvis skicka in en sammanfattning av sina samtal. Observera att cirkeln får pågå så länge ni önskar.

4 Vid önskemål återkopplar kommunen gärna med ett avslutande möte med respektive cirkel. Sedan skickas en skriftlig återkoppling på reflektionerna och idéerna i ert formulär. Slutsatserna som skickas in kommer att användas till både långsiktigt kommunövergripande arbete så som kommande strategi för att nå invånare år 2030 och en trafikstrategi, och till mera fysiska planer. De kommer även att bli underlag i arbetet med att utveckla befintlig verksamhet.

5 Sammanfattning av underlagsmaterial på hemsidan Nedan följer en kort sammanfattning av delar av den information som presenteras på Prata landsbygds hemsida. Där kan du hitta utförlig information och statistik som visar utveckling i enskilda byar och kommundelar, samt mera läsning om du vill fördjupa dig. Statistiken nedan är framförallt hämtad från SCB. Slutsatserna och analyser är baserade på rapporter, strategier och planer framtagna av Skellefteå kommun. Befolkningsutveckling 2012 ökade Skellefteås befolkning med 194 personer, från till invånare. Detta var den största ökningen på 20 år, och ett slut på den negativa trend kommunen har haft sedan Den månadsvisa statistiken för 2013 pekar mot att 2013 i sin t ur blir ett bättre tillväxtår än Den 30 juni i år hade Skellefteås befolkning ökat till invånare, vilket är en större ökning än samma period förra året. Kommunen hade under denna period ökat sitt invånarantal mest i hela länet! Befolkningen i Skellefteå kommun har minskat något under 2000-talet men inte i samma omfattning som under 1990-talet. En förbättrad konjunktur torde vara en viktig förklaring till detta. Skellefteå har haft ett negativt födelsenetto (antalet döda överstiger antalet födda) och inrikes flyttnetto (det flyttar ut fler personer till övriga Sverige än som flyttar in från övriga Sverige) under talet. Under hela perioden har Skellefteå haft ett positivt invandringsnetto som har dämpat befolkningsminskningen, men ökningen under 2012 berodde i första hand på att det inrikes flyttnettot förbättrades även om det fortfarande var negativt. Ca åtta av tio invånare bor i någon av kommunens 20 tätorter. År 2012 bodde personer eller 50 % av kommunens invånare i Skelleftedalen. Förutom Skellefteå stad så finns alltså 19 andra tätorter i kommunen varav sju uppvisar en befolkningsökning sett över de senaste tio åren, t.ex. Boliden, Bureå, Byske och Ersmark. Skellefteå stads andel av den totala befolkningen ökar dock. Det finns även mindre samhällen som på senare år ökat sin befolkningsmängd något, som till exempel Österjörn/Dalliden, Grönliden och Boviken/Fällbäcken.

6 Sveriges befolkning har ökat med drygt invånare de senaste 30 åren, vilket är en ökning med nästan 15 %. Utan inflyttning från andra länder under dessa 30 år hade Sverige knappt haft någon befolkningstillväxt över huvudtaget; immigrationsnettot står för över 70 % av tillväxten, medan födelsenettot står för resterande 30 %. En annan stark trend är inflyttningen till storstadsområden. Enligt ny statistik från Eurostat är Sverige det land i EU som haft den allra starkaste urbaniseringstrenden sedan Åldersfördelning Medelåldern i Skellefteå kommun är 43år vilket är något högre än riket som helhet. Samtidigt har landsbygden i Skellefteå har en högre andel äldre personer än Skelleftedalen. En åldrande befolkning är en global trend som sträcker sig långt över kommungränsen. Det föds färre barn och lever längre än tidigare. Dessutom förstärks trenden på många platser på landsbygden av att fler unga människor att flyttar till städer. Enligt prognoser från Arbetsförmedlingen beräknas omkring 1,6 miljoner personer lämna arbetslivet av åldersskäl i Sverige fram till och med 2025, vilket är drygt fler åldersavgångar än under de gångna 15 åren. För första gången i modern tid blir antalet nytillträdande ungdomar på arbetsmarknaden därmed lägre än åldersavgångarna. Av alla kommuner i landet står 90 % inför ett underskott på sin arbetsmarknad. Balastal är ett mått på förhållandet mellan antalet ungdomar som beräknas tillträda arbetsmarknaden och antalet som beräknas lämna arbetsmarknaden av åldersskäl. Skellefteå kommer enligt prognosen få ett balanstal på 0,69. Det betyder att när 100 personer lämnar arbetsmarknaden av åldersskäl, finns endast 69 ungdomar att träda in i deras ställe. Att tillgodose framtida personalbehov kommer därmed att bli en utmaning, inte minst inom vård- och omsorgssektorn eftersom andelen äldre ökar. Befolkningstäthet Befolkningstäthet anger hur tätt befolkat ett område är, det vill säga kvoten mellan folkmängd och area. Av Skellefteå kommuns invånare bor cirka hälften inom Skelleftedalen vilket omfattar områdena Centrala Skellefteå, Myckle, Falkträsket, Tjärn, Bergsbyn, Södra Bergsbyn, Ursviken, Skelleftehamn samt Örviken. Att befolkningstätheten är större i kommunens centrala delar är ingen trend

7 unik för Skellefteå. Däremot är det mer unikt att så stor del av befolkningen bor utanför de centrala delarna. Förutom Skelleftedalen kan vi se att koncentrationer av människor finns i alla väderstreck. Bureå, Lövånger, Burträsk, Boliden, Jörn, Kåge och Byske hade år 2011 sammanlagt ca invånare, i dessa orter är även koncentrationen av service som störts utanför Skelleftedalen. Andra platser med hög koncentration av människor är bland annat samhällen som Medle, Bygdsiljum och Fällfors. Flyttnetto Personer i åldern år står för merparten av alla flyttar i Sverige, och så även i Skellefteå. Unga vuxna både flyttar till och från Skellefteå i högre utsträckning än andra ålderskategorier. Merparten av in- och utflyttningen sker från och till kommuner i Skellefteås närområde, storstadsregioner och kommuner med etablerade universitet. Skellefteå har en positiv attraktionskraft på framför allt boende i Norsjö, men även Malå, Lycksele, Robertsfors med flera. Umeå är den kommun till vilken Skellefteå har störst negativt flyttnetto (räknat som årligt genomsnitt för perioden ). Skellefteå förlorar nästan 100 personer netto varje år till Umeå och drygt 50 personer till Stockholm. Därefter följer Uppsala, Linköping och Göteborg (ca personer). Alla är de universitetsstäder. Förutom centrala Skellefteå är det främst Bureå, Kåge, Boliden, Byske, Jörn, Lövånger samt Burträsk som visat högre positivt flyttnetto under åren Även Boviken/Fällbäcken har under denna period haft en stark inflyttning på i snitt 13 personer per år. Skellefteå har idag en hög förvärvsfrekvens (den andel av befolkningen som har eller söker ett förvärvsarbete), som har ökat kraftigt under senare år och ligger på en högre nivå än i riket. En utmaning är dock att klara av att integrera de unga snabbare på arbetsmarknaden, inte minst för att klara av att möta framtida kompetensförsörjningsbehov. Arbete utifrån näringsgren De största näringarna i kommunen är vård och omsorg samt tillverkning och utvinning. Runt om i kommunen jobbar 35 till 43 % av befolkningen inom dessa näringar. År 2012 var Skellefteå den kommun som presterade bäst i Västerbotten i undersökningen Årets företagarkommun. Hela 62 % av kommunens aktiebolag redovisade en ökad omsättning. Näringslivet har också återhämtat sig relativt snabbt efter finanskrisen, även om konjunkturläget framöver är mycket osäkert.

8 Sysselsättningen ökade med 5 % i Skellefteå och med 8 % i riket under perioden Industriella verksamheter minskade med 11 % under perioden, vilket relativt sett ändå är en mindre tillbakagång än i riket. Däremot har sysselsättningsutvecklingen i Skellefteå inte varit lika god i flertalet av de tjänstenäringar som i riket. I den privata sektorn handlar det framför allt om företagstjänster, detaljhandel och personliga tjänster. Inom den offentliga sektorn handlar det om utbildning samt hälso- och sjukvården, där den sistnämnda uppvisar centraliseringstendenser till regionsjukhusen. En framtida utmaning är att få fler i Skellefteå att starta företag. För det behövs fler företagare, särskilt som många av dagens företagare förväntas gå i pension under de kommande åren. Arbete utifrån yrkesställning 2011 hade Lövånger störst andel egna företagare i kommunen. Hela 15 % av alla boende inom det området (som arbetar) var egenföretagare. Även Jörn och Burträsk hade allmänt högre andel egna företagare än resterande områden i kommunen, vardera 10 % av befolkningen som arbetar. För en ort är nyföretagande viktigt ur flera perspektiv. För det första bidrar nyetablering av företag till att inkomstmöjligheterna förbättras för enskilda individer som på så vis finner sysselsättning. För det andra kan nyetableringar minska sårbarheten i näringslivsstrukturen. En ort med en mer diversifierad företagssammansättning och fler arbetsställen, är mindre sårbar vid rationaliseringar och nedläggningar av större företag. Hur många nya företag som etableras påverkas bland annat av allmänna förhållanden på arbetsmarknaden och konjunkturläget men också av förändringar i statlig och kommunal näringslivspolitik samt attityder till företagande. Ett sätt att mäta nyföretagandet är etableringsfrekvensen, det vill säga antalet nystartade företag per invånare. I landet som helhet startades år 2010 cirka 11,2 företag per invånare, där storstäderna drar upp genomsnittet avsevärt. Skellefteås nyföretagande, enligt detta mått, har ökat sedan år 2009 och uppgick år 2010 till 6,3 företag per invånare (totalt 280 företag). Det är fortfarande en relativt låg nivå i jämförelse med de andra kommunerna. Företagen som startades år 2011 sysselsatta totalt 582 personer i Skellefteå.

9 Utbildningsnivå År 2011 hade 19,6 % av Skellefteåborna en eftergymnasial utbildning på minst 3 år, en ökning med drygt 58 % under 10 år. Utbildningsnivån i Skellefteå har stigit t.o.m. mer än i riket motsvarande period. Samtidigt ligger kommunen fortfarande under rikssnittet. Andelen med högre utbilningsnivå är högst i centrala Skellefteå. En viktig förutsättning för näringslivets fortsatta tillväxt är tillgången på högutbildad arbetskraft. Ett sätt att ytterligare höja utbildningsnivån är att erbjuda fler attraktiva utbildningar på Campus Skellefteå. Konkurrensen om studenter kommer dock att öka mellan lärosätena framöver, vilket kan bli en särskilt stor utmaning för utlokaliserade campus (som i Skellefteå, där universitetens huvudkontor ligger på annan ort). En trend inom den högre utbildningen är nämligen att centralisera verksamhet till huvudorten. Vägnät Skelleftebon väljer av tradition bilen som sitt primära färdmedel. Andelen resor som sker med kollektivtrafik är låg jämfört med många andra kommuner. Vad gäller kollektivtrafik återfinns den största trafikomfattningen på linjerna mellan större tätorter och centralorten. I de glesare befolkade områdena är linjetrafik baserad på skolskjutsen. Skellefteå kommun har ett väl utbyggt vägnät. Något som är viktigt med tanke på den stora inomkommunala pendling som kommunen har. Kartan på hemsidan visar vilka vägar som ägs av kommunen, staten eller är enskilda vägar (privata) som ägs av bland annat vägföreningar, företag eller privatpersoner fast där kommunen ansvarar för driften. På kartan framgår att många av de större vägarna i kommunen ägs av staten ( oftast Trafikverket). Tekniska kontoret ansvarar för driften av de kommunala vägarna, vilket är cirka 370 km gator och vägar, 90 km gång- och cykelvägar samt 950 km enskilda vägar. De arbetar för att kunna erbjuda alla invånare i kommunen så bra och trafiksäkra gator som möjligt. I driften ingår bland annat snöröjning, halkbekämpning, renhållning, lagningar och beläggningar. Fibernät För att lättare kunna utföra privata ärenden, få tillgång till service och samhällsviktigt information, driva företag eller jobba hemifrån är en väl utbyggd informationsteknisk infrastruktur viktig.

10 Genom ett utbyggt fibernät kan servicen till viss del tryggas i kommunens mest glesa delar och företag lättare hantera de geografiska konkurrensnackdelar som finns. Det ökar möjligheten att bo och verka på valfri plats. Bredband via fiber erbjuder idag den mest framtidssäkra infrastrukturen med den högsta kapaciteten och Skellefteå kommun är rankad tvåa på Svenska stadsnätsföreningens undersökning över antal hushåll med bredband. Vi har ett relativt utbyggt nätverk där nästan 80 % av kommunens invånare har tillgång till fiberoptik. Enligt Post - Och Telestyrelsen har näst intill hela kommunen tillgång till någon form av mobilt internet där hastigheten dock kan variera kraftigt. Bland annat beroende på vilket 3G det finns tillgång till, tekniska förutsättningar (enheten som surfas på), förhållanden i närmiljön samt hur många som nyttjar nätet samtidigt. Föreningar Föreningslivet är en viktig kugge i samhället, inte minst för barn och ungdomars utveckling och fostran. Genom engagemang och aktivering skapas naturliga mötesplatser. Skellefteås föreningsliv är rikt, med olika verksamheter inom många områden. Idag 2013 finns det ungefär 880 föreningar registrerade i Skellefteå kommun. Föreningslivet representerar många olika specialområden och är spritt över hela kommunen. Kartan på Prata landsbygds hemsida visar fördelningen av olika sorters föreningar runt om i kommunen. Centrala Skellefteå har överlägset flest antal föreningar. Men för att skapa en rättvisare bild visar graferna i kartan andelen (%) av olika slags föreningar för att lättare kunna utläsa vilken föreningstyp som dominerar i de olika områdena. Efter övriga föreningar är idrottsföreningar den föreningsform som är överlägset störst runt om i kommunen, förutom i Jörn och Lövånger där samlingslokalföreningar är till andelen störst. Pendling Pendlingen är viktig för kommunens orter, den stärker utbud och efterfrågan på arbetskraft och kompetensförsörjning. Den bidrar också till ökad konkurrenskraft och bättre fungerande lokala arbetsmarknader. Efter centrala Skellefteås samt Skelleftehamn/Ursviken har Kåge den största inpendlingen i kommunen med 752 inpendlare till sitt område. Därefter följer i

11 ordningsföljd Boliden (447), Byske (334) samt Burträsk (298). Tabellen nedan visar att det endast är i Boliden samt Centrala Skellefteå där högre antal personer pendlar in till området än pendlar ut från området. Antal in- och utpendlare år2011 Nyckelkodsområde Utpendlare Inpendlare Centrala Skellefteå Skelleftehamn / Ursviken Kåge Byske Bureå Burträsk Boliden Lövånger Jörn Skellefteå kommun har förhållandevis få invånare som jobbar i andra kommuner. Antalet pendlare över kommungränsen ökade avsevärt mellan 1980 och 1990 men har efter det stabiliseras något. Skellefteå kommuns struktur, såväl som angrändande kommuners, medför att arbetspendlingen över kommungränsen är förhållandevis låg. Däremot är den inomkommunala pendlingen desto högre. Från Skellefteå kommun arbetspendlar cirka människor ut till andra kommuner, varav män och 900 kvinnor. Största målet för utpendling är Umeå, dit cirka 300 män och lika många kvinnor pendlar. Piteå och Luleå är också populära mål, med cirka 200 utpendlare var från Skellefteå. Till de kommunerna är det dock 75 % män som pendlar. I närområdet pendlar även många till Robertsfors och Norsjö, med 100 respektive 150 utpendlare jämnt fördelade mellan könen. Den sista betydande utpendlingen är utomregional och sker till Stockholm, dit 150 män och 100 kvinnor pendlar vilket gör det till största utpendlingsmål näst efter Umeå. Vad gäller inpendling så är flödena mindre. Cirka 1800 människor pendlar in till Skellefteå kommun, varav drygt män och drygt 500 kvinnor. Den största kommunen är återigen Umeå, med 200 män och 100 kvinnor som pendlar till Skellefteå. Även Luleå, Piteå, Robertsfors och Norsjö återfinns i topp, precis som vad gäller utpendlingen. Från de kommunerna är det mellan 50 % och 80 % män som pendlar in.

12 Statistiken är framräknad baserat på folkbokföringsort och lokalisering av arbetsplats. De som jobbar i en kommun och bor i en annan klassas därigenom som pendlare. Värt att nämna är att statistiken inte tar hänsyn till de som jobbar hemifrån men har sin anställning på annan kommun. Dessa klassas som pendlare. Avstånd till service Landsbygden bidrar till städernas utveckling och hållbara tillväxt, på samma sätt som städer och tätorter bidrar till landsbygdens. Många människor jobbar på en ort men bor på en annan. Samtidigt finns det även många som bor i någon av kommunens större ort er men har ett fritidsboende på landsbygden. Vare sig det handlar om arbete eller service är vi alla beroende av att hela kommunen lever. Stor del av kommunens befolkning har inom rimliga avstånd tillgång till den mest grundläggande servicen, så som matvarubutik, bränslepump och apotek/apoteksombud. Under de senaste åren har dock antalet butiker och annan service minskat kraftigt i hela landet, vilket resulterar i att all fler har fått ökat avstånd till närmaste butik. I Skellefteå kommuns västra delar har sedan länge de största servicebristerna funnits. Det gäller främst de tidigare församlingarna Kalvträsk, Jörn och Fällfors där avstånden till närmaste butik kan uppgå till km. Landsbygdsbutikens fördelar är närhet, tillgänglighet samt möjligheten till annan service i anslutning till butiken. Handlarens intresse och idealitet samt kundernas behov och lojalitet är viktiga förut sättningar för ett fortbestånd, samtidigt är antalet kunder inom rimligt avstånd helt avgörande. Turism Den ökande turismen innebär en möjlighet för landsbygden då den inte bara bidrar till ökad ekonomisk omsättning, utan även arbetstillfällen och ökar aktivitetsutbudet. En definition på turism är människors aktiviteter när de reser till och vistas på platser utanför sin vanliga omgivning för fritid, affärer eller andra syften för kortare tid än ett år. Besöksnäringen kan sägas bestå av alla de leverantörer som levererar varor och tjänster till turister.

13 År 2012 genererade besöksnäringen i Skellefteå kommun en omsättning på drygt en miljard kronor, en ökning med 14 % från år Turismen sysselsatte dessutom ca 763 personer på helårsbasis. Daggästerna var den kategori som spenderade mest under 2012, nästan 50 % av turismens totala omsättning. Men den främsta orsaken till den ökade omsättning beror till stor del på ett ökat antal övernattningar. Totalt genomfördes 1,6 miljoner turistiska övernattningar i Skellefteå Kommun år Shoppingen står för den största andelen av den turistrelaterade omsättningen, hela 39 %. Därefter kommer restaurangverksamheten (19 %), transport inklusive bensin (14 %) samt Logi (11 %). Turismen påverkas av faktorer som väder, ekonomin och olika typer av omvärldshändelser och under de senaste åren har turismen förändrats mycket. Det finns några nationella trender när det kommer till turismen: - Vi gör hellre flera längre övernattningsresor än få korta, mätt i avstånd - Resan blir kortare, mätt i tid (ex weekendresor eller kortveckosemester) - Generellt kräver turister allt mer innehåll i sin resa, mer att göra - Generellt kräver turister större tillgänglighet, kortare tid till resmålet

Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen

Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen Rapport 2014:10 Regionutvecklingssekretariatet Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen ingår i en serie rapporter som beskriver förutsättningar för tillväxt

Läs mer

Tema. analys. Utpendlare: En person som är bosatt i Eskilstuna kommun, men förvärvs arbetar i en annan kommun.

Tema. analys. Utpendlare: En person som är bosatt i Eskilstuna kommun, men förvärvs arbetar i en annan kommun. Nyhetsbrev 2-216 Tema Arbetspendling över kommungränsen Ur ett kommunekonomiskt perspektiv är pendling något positivt. Tillgängligheten till fler arbetsmarknader leder till att fler kan få ett jobb. Att

Läs mer

Tillväxt och utveckling i Sjuhärad

Tillväxt och utveckling i Sjuhärad Rapport 2014:8 Regionutvecklingssekretariatet Tillväxt och utveckling i Sjuhärad Tillväxt och utveckling i Sjuhärad ingår i en serie rapporter som beskriver förutsättningar för tillväxt och utveckling

Läs mer

Befolkning, sysselsättning och pendling

Befolkning, sysselsättning och pendling Kommunstyrelseförvaltningen Ylva Petersson 21-3-3 Innehåll 1 Inledning 5 2 Befolkningsutveckling 6 3 Befolkningsförändring 7 3.1 Födda... 8 3.1.1 Födda i Arboga jämfört med riket, index... 8 3.1.2 Fruktsamhet...

Läs mer

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Kommunstyrelseförvaltningen Ylva Petersson 215-4-27 Innehåll 1 Inledning 5 2 Befolkningsutveckling 6 3 Befolkningsförändring 7 3.1 Födda... 8 3.1.1 Födda

Läs mer

SVERIGES NYA GEOGRAFI Så funkar tillväxten i våra lokala arbetsmarknadsregioner

SVERIGES NYA GEOGRAFI Så funkar tillväxten i våra lokala arbetsmarknadsregioner SVERIGES NYA GEOGRAFI 2016 Så funkar tillväxten i våra lokala arbetsmarknadsregioner Emma Andersson Samhällsplanerare Allt större och färre lokala arbetsmarknadsregioner Sverige är indelat i 73 lokala

Läs mer

Befolkning, arbetsmarknad och bostadsbyggande i MalmöLundregionen 2000-2011. MalmöLundregionen. Augusti 2012

Befolkning, arbetsmarknad och bostadsbyggande i MalmöLundregionen 2000-2011. MalmöLundregionen. Augusti 2012 Befolkning, arbetsmarknad och bostadsbyggande i MalmöLundregionen 2000-2011 MalmöLundregionen Augusti 2012 Rapporten är framtagen av Avdelningen för samhällsplanering, stadskontoret, Malmö stad Innehållsförteckning

Läs mer

StatistikInfo. Arbetspendling till och från Västerås år 2013. Statistiskt meddelande från Västerås stad, Konsult och Service 2015:6.

StatistikInfo. Arbetspendling till och från Västerås år 2013. Statistiskt meddelande från Västerås stad, Konsult och Service 2015:6. StatistikInfo Statistiskt meddelande från Västerås stad, Konsult och Service 2015:6 Arbetspendling till och från Västerås år 2013 [Skriv text] Konsult och Service, 721 87 Västerås 021-39 00 00, www.vasteras.se

Läs mer

Tillväxt och utveckling i Fyrbodal

Tillväxt och utveckling i Fyrbodal Rapport 2014:9 Regionutvecklingssekretariatet Tillväxt och utveckling i Fyrbodal Tillväxt och utveckling i Fyrbodal ingår i en serie rapporter som beskriver förutsättningar för tillväxt och utveckling

Läs mer

Befolkning, sysselsättning och pendling

Befolkning, sysselsättning och pendling Kommunstyrelseförvaltningen Ylva Petersson 213-4-24 Innehåll 1 Inledning 5 2 Befolkningsutveckling 6 3 Befolkningsförändring 7 3.1 Födda... 8 3.1.1 Födda i Arboga jämfört med riket, index... 8 3.1.2 Fruktsamhet...

Läs mer

Tuff demografisk utveckling med utmaningar och möjligheter. Reglab 31 oktober2012 Per Sandgren

Tuff demografisk utveckling med utmaningar och möjligheter. Reglab 31 oktober2012 Per Sandgren Tuff demografisk utveckling med utmaningar och möjligheter Reglab 31 oktober2012 Per Sandgren Demografi Vetenskapen om en befolknings fördelning, storlek och sammansättning Källa: Dagens Nyheter 30 okt.

Läs mer

Arena för Tillväxt. En oberoende plattform för lokal och regional tillväxt och utveckling i Sverige

Arena för Tillväxt. En oberoende plattform för lokal och regional tillväxt och utveckling i Sverige Arena för Tillväxt En oberoende plattform för lokal och regional tillväxt och utveckling i Sverige Primär målgrupp: lokala och regionala beslutsfattare inom privat och offentlig sektor Vad gör vi? Omvärldsbevakning

Läs mer

Tillväxt och utveckling i Skaraborg

Tillväxt och utveckling i Skaraborg Rapport 2014:7 Regionutvecklingssekretariatet Tillväxt och utveckling i Skaraborg Tillväxt och utveckling i Skaraborg ingår i en serie rapporter som beskriver förutsättningar för tillväxt och utveckling

Läs mer

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Kommunstyrelseförvaltningen Ylva Petersson 217-4-3 Innehåll 1 Inledning 5 2 Befolkningsutveckling 6 3 Befolkningsförändring 7 3.1 Födda... 8 3.1.1 Födda

Läs mer

De nya arbetstillfällena tillkom främst i branscherna Utbildning, Byggverksamhet samt Transport och magasinering.

De nya arbetstillfällena tillkom främst i branscherna Utbildning, Byggverksamhet samt Transport och magasinering. FS 2018:8 2018-12-04 FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2017 65 840 Norrköpingsbor förvärvsarbetade år 2017. Det var en ökning med 1 580 personer sedan året innan. Andelen av befolkningen

Läs mer

KONJUNKTURLÄGE VÄSTERBOTTEN

KONJUNKTURLÄGE VÄSTERBOTTEN KONJUNKTURLÄGE VÄSTERBOTTEN HÖSTEN 2013 KONJUNKTURLÄGE VÄSTERBOTTEN publiceras av Region Västerbotten. Här analyseras den regionala konjunkturutvecklingen och de långsiktiga förutsättningarna för framtida

Läs mer

Uppländsk Drivkraft 3.0

Uppländsk Drivkraft 3.0 Uppländsk Drivkraft 3.0 Regionens utveckling 2010-2014. Regionalekonomisk beskrivning Kontigo AB November 2015. Inledning Syfte Att ge en kort överblick över Uppsalaregionens ekonomiska utveckling. Underlag

Läs mer

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Kommunstyrelseförvaltningen Ylva Petersson 2016-05-03 Innehåll 1 Inledning 5 2 Befolkningsutveckling 6 3 Befolkningsförändring 7 3.1 Födda... 8 3.1.1 Födda

Läs mer

Regional tillväxt, den svenska urbaniseringen och Norrbotten. Linnéa Hassis Processledare, Arena för tillväxt

Regional tillväxt, den svenska urbaniseringen och Norrbotten. Linnéa Hassis Processledare, Arena för tillväxt Regional tillväxt, den svenska urbaniseringen och Norrbotten Linnéa Hassis Processledare, Arena för tillväxt Arena för Tillväxt En oberoende plattform för lokal och regional tillväxt och utveckling i Sverige

Läs mer

Arbetspendling till och från Västerås år 2014

Arbetspendling till och från Västerås år 2014 Arbetspendling till och från Västerås år 2014 Denna artikel beskriver pendlingen till och från Västerås år 2014. Eftersom det är en viss eftersläpning när det gäller statistik om pendling så är detta den

Läs mer

FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2015

FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2015 FS 216:5 216-12-21 FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 215 Antalet förvärvsarbetande Norrköpingsbor var 62 57 personer 215. Det var en ökning med 1 41 personer sedan et innan och den

Läs mer

Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2013

Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2013 FS 2014:8 2014-12-08 FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2013 Antalet förvärvsarbetande Norrköpingsbor ökade under 2013 med 730 personer till 60 820. Antalet arbetstillfällen i kommunen

Läs mer

Pendlingsmönster in, ut och inom länet

Pendlingsmönster in, ut och inom länet 2013:2 Pendlingsmönster in, ut och inom länet Det har sedan länge varit känt att regionens arbetsmarknadsområde är betydligt större än själva länet. Betydande in- och utpendling sker på såväl dag- som

Läs mer

Helena Lund. Sweco Eurofutures 2013-02-06

Helena Lund. Sweco Eurofutures 2013-02-06 Helena Lund Sweco Eurofutures 2013-02-06 1 Vårt uppdrag Analys av kommunens näringsliv, arbetsmarknad och kompetensförsörjning med prognos till 2030. Statistisk analys i kombination med kvalitativa intervjuer.

Läs mer

FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2016

FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2016 FS 2017:4 2017-12-05 FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2016 Antalet förvärvsarbetande Norrköpingsbor var 64 260 personer år 2016. Det var en ökning med 1 700 personer sedan året innan

Läs mer

Gemensamma planeringsförutsättningar. Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 8. Arbetsmarknad och näringsliv

Gemensamma planeringsförutsättningar. Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 8. Arbetsmarknad och näringsliv Gemensamma planeringsförutsättningar 2018 Gällivare en arktisk småstad i världsklass 8. Arbetsmarknad och näringsliv 8. Arbetsmarknad och näringsliv 8.1 Inledning 8.1.1 Arbetsmarknad Det finns två varianter

Läs mer

PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR Detta kapitel syftar till att beskriva kommunen samt de förutsättningar som ligger till grund för översiktsplaneringen. Poängteras bör att presentationen är en nulägesbeskrivning

Läs mer

Läget i Kalmar län 2016

Läget i Kalmar län 2016 Läget i Kalmar län 2016 Befolkningen i Kalmar län 2015 237 200 invånare 1 nov. 2015 2,4 % av Sveriges befolkning Fler äldre, färre yngre än rikssnittet Ökande försörjningskvot: färre i arbete ska försörja

Läs mer

Arbetspendling till och från Västerås år 2015

Arbetspendling till och från Västerås år 2015 Arbetspendling till och från Västerås år 2015 När det gäller pendling så råder en viss eftersläpning i statistiken, vilket innebär att den mest aktuella statistiken är från år 2015. Inledningsvis kan du

Läs mer

Hur går det för Halland? Marie Karlsson, Region Halland

Hur går det för Halland? Marie Karlsson, Region Halland Hur går det för Halland? Marie Karlsson, Region Halland 2015-09-04 Resan mot bästa livsplatsen - en mer attraktiv, inkluderande och konkurrenskraftig region år 2020 än 2014 ATTRAKTIVITET Befolkning Boende

Läs mer

Befolkningsutveckling 2016

Befolkningsutveckling 2016 170221 Befolkningsutveckling 2016 Innehållsförteckning Sammanfattande beskrivning... 2 Befolkningsutveckling 2016... 3 Befolkningen i Kronobergs län ökade med 3 259 personer under 2016... 3 Befolkningen

Läs mer

Lund i siffror 2009:03 1 (9) pendlingen har utvecklats det senaste året. Kontakt: Daniel.svard@lund.se, 046-355046 Jens.nilson@lund.

Lund i siffror 2009:03 1 (9) pendlingen har utvecklats det senaste året. Kontakt: Daniel.svard@lund.se, 046-355046 Jens.nilson@lund. Kontakt: Daniel.svard@lund.se, 46-5546 Jens.nilson@lund.se, 46-5869 (9) Inledning Lund står sig relativt väl i den lågkonjunktur som drabbat Sverige. Lunds attraktivitet som studie-, boende- och arbetsort

Läs mer

STAD OCH LAND PROCESSER AV ANPASSNING I DET SVENSKA BOENDEMÖNSTRET

STAD OCH LAND PROCESSER AV ANPASSNING I DET SVENSKA BOENDEMÖNSTRET Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien STAD OCH LAND PROCESSER AV ANPASSNING I DET SVENSKA BOENDEMÖNSTRET Lars Westin Professor I Regionalekonomi Centrum för Regionalvetenskap (CERUM) Umeå universitet NÅGRA

Läs mer

Arbetsmarknadsstatistik för Norrköpings kommun 2014

Arbetsmarknadsstatistik för Norrköpings kommun 2014 FS 2016:2 2016-03-02 FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköpings kommun 2014 Antalet förvärvsarbetande Norrköpingsbor ökade under 2014 med 340 personer till 61 160. Antalet arbetstillfällen

Läs mer

BOTNIAREGIONEN Norrlands största arbetsmarknadsregion

BOTNIAREGIONEN Norrlands största arbetsmarknadsregion BOTNIAREGIONEN Norrlands största arbetsmarknadsregion Umeå LA + Ö-vik LA = Botniaregionen? (o) sant Båda städerna är idag självständiga centra i var sin arbetsmarknadsregion De måste bli mer beroende av

Läs mer

Storstadens tillväxt och samspel med andra regioner

Storstadens tillväxt och samspel med andra regioner Storstadens tillväxt och samspel med andra regioner Ann-Katrin Berglund, WSP Analys & Strategi Vid nordisk konferens i Göteborg 15-16 mars 2012 WSP och Ann-Katrin WSP är ett globalt analys- och teknikföretag

Läs mer

Näringsliv. Näringslivsstruktur 2010-08-10 Antal företag 1923 AB 494 HB/KB 143 Enskild firma 1127

Näringsliv. Näringslivsstruktur 2010-08-10 Antal företag 1923 AB 494 HB/KB 143 Enskild firma 1127 Näringsliv Näringslivsstruktur 2010-08-10 Antal företag 1923 AB 494 HB/KB 143 Enskild firma 1127 Enmansföretag 1320 1-4 anställda 315 50-16 415 årssysselsatta inom turismen Källa: UC-företagsregister och

Läs mer

5. Befolkning, bostäder och näringsliv

5. Befolkning, bostäder och näringsliv 5. Nationella mål Det här kapitlet berör det andra folkhälsomålet Ekonomiska och sociala förutsättningar. Ekonomisk och social trygghet är en av de mest grundläggande förutsättningarna för folkhälsan.

Läs mer

Utvecklingsavdelningen Stark återhämtning på Umeås arbetsmarknad

Utvecklingsavdelningen Stark återhämtning på Umeås arbetsmarknad Utvecklingsavdelningen Stark återhämtning på Umeås arbetsmarknad 1 (10) Utredningar och rapporter från Utvecklingsavdelningen, nr 2, mars 2012 INNEHÅLL sida Inledning 3 Företagstjänster och byggverksamhet

Läs mer

Befolkningsutveckling 2018

Befolkningsutveckling 2018 Befolkningsutveckling 218 www.goteborg.se 7 8 nya göteborgare 218 blev ytterligare ett år med en hög befolkningstillväxt. Stadens invånarantal ökade med 7 829 till 571 868. Därmed har stadens befolkning

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

Gör såhär! Steg 1. LOKAL BILAGA

Gör såhär! Steg 1. LOKAL BILAGA Gör såhär! Steg 1. LOKAL BILAGA Innan du börjar med Steg 1. Lokal bilaga ska du läsa igenom detta dokument. Här finner du strategins prioriteringar samlat. Du ska matcha ditt projekt med strategin och

Läs mer

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning.

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning. Utveckling för Skellefteå 2012 2014 Må alla samlas. Det här är det första steget i en lokal utvecklingsstrategi för allas vårt Skellefteå. Därför vill vi att så många som möjligt i Skellefteå ska läsa

Läs mer

19 procent av de förvärvsarbetande Norrköpingsborna pendlade till arbete i annan kommun

19 procent av de förvärvsarbetande Norrköpingsborna pendlade till arbete i annan kommun 212-8-24 FOKUS: STATISTIK Arbetspendling 21 19 procent av de förvärvsarbetande Norrköpingsborna pendlade till arbete i annan kommun Medianinkomsten för en person som arbetspendlade till annan kommun var

Läs mer

Planering. Allt fler i Umeåregionen arbetspendlar

Planering. Allt fler i Umeåregionen arbetspendlar Planering Allt fler i Umeåregionen arbetspendlar Utredningar och rapporter från Planering, nr 4, juni 2013 Innehållsförteckning sid. 1. INLEDNING 3 Bakgrund 3 Syfte 3 2. PENDLING TILL OCH FRÅN UMEÅ 4 Total

Läs mer

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 2010-03-02 Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen Jens Tjernström Boendeplan för Skellefteå kommun 1 Sammanfattning Skellefteå kommun har en vision som

Läs mer

2011:4 Eskilstunas befolkning, dess ursprung och hur befolkningens sammansättning förändrats.

2011:4 Eskilstunas befolkning, dess ursprung och hur befolkningens sammansättning förändrats. 2011-08-08 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2011:4 Eskilstunas befolkning, dess ursprung och hur

Läs mer

Befolkningsprognos 2013-2033 Mora kommun. Näringslivs- och utvecklingsenheten

Befolkningsprognos 2013-2033 Mora kommun. Näringslivs- och utvecklingsenheten Befolkningsprognos 213-233 Mora kommun Näringslivs- och utvecklingsenheten Sammanfattning Mora kommuns befolkning vid 213 års slut uppgick till 19998 personer med en befolkningsminskning på -84 personer.

Läs mer

Sysselsättningen i Kronobergs län 2015

Sysselsättningen i Kronobergs län 2015 Sysselsättningen i Kronobergs län 2015 201 6-12-16 Innehållsförteckning Inledning och bakgrund... 2 Sysselsättning 2015... 2 Antalet sysselsatta ökade... 2 Tillväxt i sex av åtta kommuner... 3 Stark tillväxt

Läs mer

2011:2 Arbetspendling till och från Eskilstuna

2011:2 Arbetspendling till och från Eskilstuna 2011-02-25 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2011:2 Arbetspendling till och från Eskilstuna I denna

Läs mer

Befolkningsförändringar under 2014

Befolkningsförändringar under 2014 FS 215:1 215-2-19 FOKUS: STATISTIK Befolkningsförändringar under 214 Antalet invånare i Norrköping ökade under 214 med 1 534 personer till 135 283 invånare Antalet födda under året var 1 663 barn, 93 färre

Läs mer

Befolkningsutveckling

Befolkningsutveckling Hållbar stad öppen för världen Befolkningsutveckling Statistik och analys SAMMANFATTNING 564 000 invånare (folkbokförda) bor i Göteborgs 280 000 bostäder 70 000 så mycket ökade stadens befolkning (de senaste

Läs mer

Sveriges Nya Geografi. Strukturella attraktivitetsfaktorer i ett lokalt utvecklingsperspektiv

Sveriges Nya Geografi. Strukturella attraktivitetsfaktorer i ett lokalt utvecklingsperspektiv Sveriges Nya Geografi Strukturella attraktivitetsfaktorer i ett lokalt utvecklingsperspektiv Strukturella attraktivitetsfaktorer kartlagd Befolkning Befolkningsutveckling 2013 Arbetsmarknad Förändring

Läs mer

Jämställd regional tillväxt?

Jämställd regional tillväxt? Rapport 2016:6 Jämställd regional tillväxt? Faktaunderlag om nuläget i Västra Götaland inom befolkningsutveckling, utbildning, arbetsmarknad och ekonomiska förutsättningar. Rapporten är första delen av

Läs mer

Konjunkturrapport Familjen Helsingborg kvartal

Konjunkturrapport Familjen Helsingborg kvartal Konjunkturrapport Familjen Helsingborg kvartal 4 2012 Flera ljuspunkter i en fortsatt osäker ekonomisk omvärld Det är ingen överdrift att påstå att 2012 kännetecknades av stor ekonomisk oro på flera olika

Läs mer

Halvtidsutvärdering av Östersunds kommuns tillväxtplan Mer [*] Östersund en plan för hållbar tillväxt i ett attraktivt Östersund

Halvtidsutvärdering av Östersunds kommuns tillväxtplan Mer [*] Östersund en plan för hållbar tillväxt i ett attraktivt Östersund Halvtidsutvärdering av Östersunds kommuns tillväxtplan Mer [*] Östersund en plan för hållbar tillväxt i ett attraktivt Östersund 2014-2020 Område tillväxt, Östersunds kommun Hannele Lanner Johansson, Jessica

Läs mer

Här kan du ta del mer information om vad fibernät, bredbandsanslutning med hög kapacitet, innebär.

Här kan du ta del mer information om vad fibernät, bredbandsanslutning med hög kapacitet, innebär. Fiber är en bredbandslösning som erbjuder bäst prestanda idag och i framtiden. Fiber är driftsäkert, okänsligt för elektroniska störningar såsom åska och har näst intill obegränsad kapacitet. Här kan du

Läs mer

Befolkningsstatistik och övergripande fakta

Befolkningsstatistik och övergripande fakta Befolkningsstatistik och övergripande fakta Senast uppdaterad: 2019-08-23 Befolkningen i Sundsvalls kommun Befolkningsökningen i Sundsvall har varit stabil över en lång tid. Kommunens befolkning har ökat

Läs mer

Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2012

Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2012 FS 2013:8 2013-12-11 FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2012 Antalet sysselsatta Norrköpingsbor ökade under år 2012 med 750 personer och uppgick till 60 090 personer. Förvärvsfrekvensen

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Statistik Nybro kommun 2015

Statistik Nybro kommun 2015 Statistik Nybro kommun 215 216-5-19 Innehåll Inledning s. 4 Befolkning s. 5 Flyttningar Nybro kommun s. 9 Befolkningsförändringar i regionen s. 13 Arbetsmarknad s. 17 Käll- och diagramhänvisning s. 22

Läs mer

Halland LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Halland LEADER LEADER HALLAND HALLAND Halland g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Halland Workshops i Halland Under september och oktober 2013 genomfördes 6 workshops i Halland, en i

Läs mer

Oktober Kommunbeskrivning för Norbergs kommun Översiktlig planering 2016

Oktober Kommunbeskrivning för Norbergs kommun Översiktlig planering 2016 Kommunbeskrivning för Norbergs kommun Översiktlig planering 216 1 Innehåll Inledning... 2 Befolkning... 3 Storlek och sammansättning... 3 Befolkningsutveckling och befolkningsframskrivning... 5 Utbildning

Läs mer

Halmstad LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Halmstad LEADER LEADER HALLAND HALLAND Halmstad g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Halmstad Workshop i Halmstad kommun Den 3 oktober 2013 samlades 26 personer på Kvibille Gästgivaregård

Läs mer

Sysselsättningen i Kronobergs län 2017

Sysselsättningen i Kronobergs län 2017 Sysselsättningen i Kronobergs län 2017 Författarens namn: Martin Hedlund Avdelning: Regional utveckling Publiceringsdatum: 181213 Kontakt: martin.hedlund@kronoberg.se Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten 2012 VÄRMLANDS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Områdesbeskrivning 2017

Områdesbeskrivning 2017 Områdesbeskrivning 217 Områdesbeskrivningen beskriver Ängelholms kommun och dess olika tätorter. Det finns sju olika beskrivningar. Ängelholms kommun,, Hjärnarp, Munka-Ljungby, Strövelstorp, Vejbystrand/Magnarp

Läs mer

Gemensamma planeringsförutsättningar. Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 4. Befolkning

Gemensamma planeringsförutsättningar. Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 4. Befolkning Gemensamma planeringsförutsättningar 2018 Gällivare en arktisk småstad i världsklass 4. Befolkning 4. Befolkning 4.1 Inledning De historiska befolkningsuppgifterna är sammanställda av SCB. Samtliga befolkningsprognoser

Läs mer

Flyttmönster i Örnsköldsvik - fördjupat underlag för befolkningsprognoser 2018

Flyttmönster i Örnsköldsvik - fördjupat underlag för befolkningsprognoser 2018 Flyttmönster i Örnsköldsvik - fördjupat underlag för befolkningsprognoser 2018 Befolkningsprognoser bygger i grunden på antaganden om antal födda, döda, inflyttare och utflyttare. Den stora osäkerheten

Läs mer

Gemensamma planeringsförutsättningar. Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 4. Befolkning

Gemensamma planeringsförutsättningar. Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 4. Befolkning Gemensamma planeringsförutsättningar 2019 Gällivare en arktisk småstad i världsklass 4. Befolkning 4. Befolkning 4.1 Inledning De historiska befolkningsuppgifterna är sammanställda av SCB. Samtliga befolkningsprognoser

Läs mer

Bilaga 1 till Skellefteå 2030 - Utvecklingsstrategi

Bilaga 1 till Skellefteå 2030 - Utvecklingsstrategi Bilaga 1 Mått och uppföljning Skellefteå 2030 är en strategi som syftar till att göra vårt lokala samhälle starkare och mer attraktivt, och för att veta om utvecklingen går åt rätt håll måste den mätas.

Läs mer

Attraktiva platser för tillväxt

Attraktiva platser för tillväxt Attraktiva platser för tillväxt SmåKom Rikskonferens 24 April 2014 Arena för Tillväxt Katrien Vanhaverbeke Sverige En del av en alltmer komplex värld Globalisering några trender Internationalisering Produktivitetsjakt

Läs mer

Norrköping. Kommunfakta Riket Antal Män

Norrköping. Kommunfakta Riket Antal Män Norrköping Kommunfakta 2007 2008 Landareal: 1 491 km 2 Invånare per km 2 : 84 stycken Folkmängd efter ålder 31 december Ålder Norrköping Riket Män Kvinnor antal Procentuell fördelning Procentuell fördelning

Läs mer

Sysselsättning och utanförskap i Skåne

Sysselsättning och utanförskap i Skåne EN KORT ANALYS OM SKÅNES TILLVÄXT OCH UTVECKLING JANUARI 212 Sysselsättning och utanförskap i Skåne Åldersfördelningen bland Skånes befolkning ger regionen en betydande fördel, då en stor andel av invånarna

Läs mer

Statistikinfo 2018:01

Statistikinfo 2018:01 Statistikinfo 218:1 Linköping ökade med 2 73 invånare Folkmängden i Linköpings kommun ökade med 2 73 personer. Det är den tredje största ökningen någonsin i Linköping, och 148 färre än förra året. Vid

Läs mer

Uppföljning Tillväxtstrategi Halland

Uppföljning Tillväxtstrategi Halland Uppföljning Tillväxtstrategi Halland Del 4. Fler i arbete En rapport från regionkontoret 2015 Inledning Region Halland har ansvar för att leda det regionala utvecklingsarbetet. För att säkerställa att

Läs mer

Hur ser det ut i Trelleborg? En befolkningsstatistisk presentation

Hur ser det ut i Trelleborg? En befolkningsstatistisk presentation Hur ser det ut i Trelleborg? En befolkningsstatistisk presentation 2017 06 26 Befolkning Under de senaste drygt 30 åren har allt fler upptäckt fördelen av att bosätta sig i Trelleborgs kommun. Med början

Läs mer

Statistikinfo 2017:01

Statistikinfo 2017:01 Statistikinfo 217:1 Rekordökning med 2 851 nya invånare i Linköping Folkmängden i Linköpings kommun ökade med 2 851 personer 216. Det är den största ökningen någonsin i Linköping, och 24 fler än det tidigare

Läs mer

Områdesbeskrivning 2017

Områdesbeskrivning 2017 Områdesbeskrivning 217 Områdesbeskrivningen beskriver Ängelholms kommun och dess olika tätorter. Det finns sju olika beskrivningar. Ängelholms kommun, Ängelholm tätort, Hjärnarp, Munka-Ljungby,, Vejbystrand/Magnarp

Läs mer

Planeringsfolkmängd i Gävle kommun för år 2030

Planeringsfolkmängd i Gävle kommun för år 2030 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Planeringsfolkmängd i Gävle kommun för år 2030 Översyn år 2014 Kommunledningskontoret 2014-05-12 - Planeringsfolkmängd i Gävle kommun för år 2030 - Översyn år 2014 Per-Erik Mårtensson,

Läs mer

Inpendlingen bromsar in medan utpendlingen ökar

Inpendlingen bromsar in medan utpendlingen ökar 2015:4 Inpendlingen bromsar in medan utpendlingen ökar Att arbetsmarknadsregionen är betydligt större än själva länet har länge varit känt. Betydande in- och utpendling sker på såväl dag- som veckobasis

Läs mer

Katrineholm. Hur har det gått i Sörmland?...-2011 års redovisning av länets Lissabonindikatorer

Katrineholm. Hur har det gått i Sörmland?...-2011 års redovisning av länets Lissabonindikatorer .Sörmland i siffror Katrineholm Hur har det gått i Sörmland?...-211 års redovisning av länets Lissabonindikatorer 211 1 Bakgrunden till de valda indikatorerna i den gamla Sörmlandsstrategin Våren 27 beslutade

Läs mer

NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11. Näringslivspolicy. för Vallentuna kommun

NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11. Näringslivspolicy. för Vallentuna kommun NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11 Näringslivspolicy för Vallentuna kommun Näringslivspolicy Innehåll Näringslivspolicy... 1 1. Inledning... 1 2. Syfte... 1 3. Övergripande planer

Läs mer

Underlag till regionalt serviceprogram (RSP)

Underlag till regionalt serviceprogram (RSP) Samhällsanalys VGR Analys 2018:25 Västra Götalandsregionen 2018-11-06 Underlag till regionalt serviceprogram (RSP) 2019-2020 Fakta om demografi, sysselsättning, pendling och tillgång till service. 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Områdesbeskrivning 2017

Områdesbeskrivning 2017 Områdesbeskrivning 217 Områdesbeskrivningen beskriver och dess olika tätorter. Det finns sju olika beskrivningar., Ängelholm tätort, Hjärnarp, Munka-Ljungby, Strövelstorp, Vejbystrand/Magnarp och övrig

Läs mer

Inrikes omflyttning. www.scb.se. Från glesbygd till tätortssamhälle 1)

Inrikes omflyttning. www.scb.se. Från glesbygd till tätortssamhälle 1) Inrikes omflyttning Under 2010 registrerades i genomsnitt 3 607 flyttningar per dag hos Skatteverket. Totalt flyttade 1 156 563 personer under året vilket motsvarar var åttonde person i befolkningen. 139

Läs mer

Arbetslöshet och sysselsättning i Malmö 2014 en översikt

Arbetslöshet och sysselsättning i Malmö 2014 en översikt Arbetslöshet och sysselsättning i Malmö 2014 en översikt April 2015 Irma Cupina, Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildnings-förvaltningen, irma.cupina@malmo.se, Tel. 040-344072 Bristyrken i Skåne

Läs mer

Vad sker i dynamiken mellan städer och landsbygder? Platsens betydelse för innovation, förnyelse och tillväxt

Vad sker i dynamiken mellan städer och landsbygder? Platsens betydelse för innovation, förnyelse och tillväxt Vad sker i dynamiken mellan städer och landsbygder? Platsens betydelse för innovation, förnyelse och tillväxt Lina Bjerke, doktor i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan, Jönköpings universitet

Läs mer

Utvecklingsavdelningen God ekonomisk tillväxt i Umeåregionen

Utvecklingsavdelningen God ekonomisk tillväxt i Umeåregionen Utvecklingsavdelningen God ekonomisk tillväxt i Umeåregionen 1 (12) Utredningar och rapporter från Utvecklingsavdelningen, nr 4, maj 212 INNEHÅLL sida Inledning 3 Högre ekonomisk tillväxt än rikssnittet

Läs mer

Norrköping. Kommunfakta Riket Antal Män. Totalt antal

Norrköping. Kommunfakta Riket Antal Män. Totalt antal Norrköping Kommunfakta 2006 2007 2006-06-12 Landareal: 1 491 km 2 Invånare per km 2 : 84 stycken Folkmängd efter ålder 31 december Ålder Norrköping Riket Män Kvinnor Totalt antal Procentuell fördelning

Läs mer

Blekinges befolkningsutveckling 2017

Blekinges befolkningsutveckling 2017 Blekinges befolkningsutveckling 2017 Befolkningsrapporten har för avsikt att ge en bild av hur Blekinge ser ut där centrala aspekter lyfts fram för att belysa skillnader och trender i Blekinges befolkningsutveckling.

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN NÄRINGSLIVSPLAN

TOMELILLA KOMMUN NÄRINGSLIVSPLAN TOMELILLA KOMMUN NÄRINGSLIVSPLAN NÄRINGSLIVSPLAN Syfte Planen syftar till att förbättra och utveckla samarbetet mellan näringslivet och kommunförvaltningen. Ett bra samarbete mellan förvaltning och näringsliv

Läs mer

HÖRBY KOMMUN. Koncept utställningshandling 2015-09-07

HÖRBY KOMMUN. Koncept utställningshandling 2015-09-07 3 HÖRBY KOMMUN.1 HÖRBY KOMMUN Koncept utställningshandling 2015-09-07 6 5 HÖRBY KOMMUN Läget mitt i regionen, med högst en timmes bilresa till Skånes alla kuster, är en av Hörby kommuns största fördelar.

Läs mer

Områdesbeskrivning 2017

Områdesbeskrivning 2017 Områdesbeskrivning 217 Områdesbeskrivningen beskriver Ängelholms kommun och dess olika tätorter. Det finns sju olika beskrivningar. Ängelholms kommun, Ängelholm tätort, Hjärnarp, Munka-Ljungby, Strövelstorp,

Läs mer

Statistikinfo 2019:01

Statistikinfo 2019:01 Statistikinfo 219:1 Linköping ökade med 2 514 invånare 218 Folkmängden i Linköpings kommun ökade med 2 514 personer 218. Det är den fjärde största ökningen någonsin i Linköping, även om ökningen var 189

Läs mer

Umeå tätorts centrum utom cityområdena Bostad. Umeå tätorts yttre cityområde Bostad. Umeå tätorts inre cityområde Bostad

Umeå tätorts centrum utom cityområdena Bostad. Umeå tätorts yttre cityområde Bostad. Umeå tätorts inre cityområde Bostad Sida: 1 ( 9 ) 2401 2480094 Umeå tätorts centrum utom cityområdena 2480095 Umeå tätorts yttre cityområde 2480096 Umeå tätorts inre cityområde 2480098 Umeå tätorts inre delar utom city- och centrumområdena

Läs mer

Regional utveckling och förnyelse för framtiden

Regional utveckling och förnyelse för framtiden Regional utveckling och förnyelse för framtiden Tillväxt- och utvecklingsstrategi 2014-2020, Skaraborg 8 november 2013 Katrien Vanhaverbeke Sveriges nya geografi 2013 Den lokala och regionala utvecklingen

Läs mer

Regional befolkningsprognos

Regional befolkningsprognos Regional befolkningsprognos Typ: Kommun Kod: 019200 Namn: Nynäshamn År: 2014-2034 Befolkningsprognos för Nynäshamns kommun gjort på SCB för period 2014-2034(bearbetat av Irina Martin) 1 Antal Personer

Läs mer