Metoder för mätning av kväveoxider, NO 2 /NO/NO x

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Metoder för mätning av kväveoxider, NO 2 /NO/NO x"

Transkript

1 Metoder för mätning av kväveoxider, NO 2 /NO/NO x 1 Kväveoxider kontinuerlig punktmätning, kemiluminescens 2 Kväveoxider kontinuerlig linjemätning, DOAS 3 Kvävedioxid, NO 2 manuell metod, aktiv provtagning 4 Kväveoxider manuell metod, passiv provtagning Metoder_Kväveoxider sid 1 (10)

2 1 Kväveoxider NO 2 /NO/NO x kontinuerlig punktmätning, kemiluminescens Användningsområden Metoden har stort mätområde, hög känslighet och frånvaro av betydande interferensproblem. Detta gör metoden lämplig som förstahandsmetod vid kontinuerliga mätningar med krav på timupplösning eller högre. Mätning enligt denna metod är referensmetod (SS-EN 14211) för kontroll av miljökvalitetsnormer (MKN) enligt NFS 2007:7. Kan användas i de flesta miljöer, från mätningar i renodlade bakgrundsluft till mätningar i starkt trafikbelastade miljöer som gaturum och tunnlar. Metodbeskrivning Kemiluminiscensprincipen för att mäta NO x baseras på följande reaktion mellan kvävemonoxid och ozon: 2 NO + 2 O 3 NO 2 + NO 2 * + 2 O 2 NO 2 * NO 2 + hv En del av den NO 2 som bildas vid reaktionen mellan NO och O 3 befinner sig i exciterat tillstånd. Vid återgång till grundtillståndet kan dessa molekyler avge ljus, vars intensitet beror på innehållet av NO och påverkas av trycket samt närvaron av andra gaser. I en kemiluminscensanalysator provtas gas genom en provgasledning och tillförs med konstant flöde till analysatorns reaktionskammare, där gasen blandas med ett överskott av ozon och mängden NO bestäms. Den emitterade strålningen (kemiluminescens) är proportionell mot mängden NO i provgasen. Den emitterade strålningen filtreras med hjälp av ett selektivt optiskt filter och omvandlas till en elektrisk signal med hjälp av en fotomultiplikator. För bestämning av mängden kvävedioxid tillförs provgasen via en konverter i vilken kvävedioxiden reduceras till kvävemonoxid och analyseras på samma sätt som beskrivits ovan. Den elektriska signalen som erhålls från fotomultiplikatorn är proportionell mot summan av koncentrationerna av kvävedioxid och kvävemonoxid. Mängden kvävedioxid beräknas ur skillnaden mellan denna koncentration och den som erhålls för endast kvävemonoxid (då provgasen inte har passerat genom konvertern). Om en analysator med två kanaler används, bestäms både NO och NO x kontinuerligt, se Figur 1. I en analysator med endast en kanal tillförs reaktionskammaren omväxlande obehandlad gas och gas som passerat konvertern där NO 2 reducerats till NO. Därför bestäms NO och NO x omväxlande. Metoder_Kväveoxider sid 2 (10)

3 Figur 1 Exempel på mätning med kemiluminescensmetoden (instrument med dubbla reaktionskamrar) Prestanda Mätområde: Metoden har ett stort mätområde, vilket tillåter allt från mätningar i renodlad bakgrundsmiljö till mätningar i starkt trafikbelastade miljöer som tunnlar. Lägsta mätområde är cirka μg/m 3 och högsta cirka μg/m 3. Tidsupplösning: Metoden tillåter en hög tidsupplösning, ned till storleksordningen sekunder. Tidsupplösningen från instrumentet är sekunder, men lagring av rådata sker oftast som 1-timmesmedelvärden. Detektionsgräns: Ofta angiven detektionsgräns för det mest använda mätområdet för luftkvalitetsmätningar (cirka μg/m 3 ) är cirka 2 μg/m 3 (som NO 2 ). Precision: Mätosäkerheten ska enligt MKN vara < 15 % för ett mätvärde motsvarande timmedelvärdet (90 μg/m 3 ). Interferenser/begränsningar: Andra kväveföreningar än NO 2, t ex HNO 2, HNO 3 /NO 3 -, NH 3, kan omvandlas till NO i den katalytiska konvertern och ge en positiv interferens. Detta är främst ett problem vid mätningar i bakgrundsluft. Kvalitetssäkring, kalibrering Mätningarnas tillförlitlighet är primärt beroende av hur noggranna kalibreringar som görs i fält och med vilken frekvens dessa sker. För att uppnå kraven enligt MKN bör kalibrering ske av såväl noll-nivå som span-nivå (= nivå med förhöjd halt, motsvarande ca 80 % av fullt mätområde) en gång per dygn med syntetisk luft respektive med certifierad gasblandning för NO. Sådana rutiner kan skötas automatiskt med kommersiellt tillgängliga kalibrersystem som justerar för eventuell drift hos instrumentet. En fullständig kalibrering med ett flertal spannivåpunkter fördelade över hela mätområdet samt en kontroll av den katalytiska konverterns effektivitet genom gasfastitrering (vanlig tillgänglig funktion hos kommersiella kalibrersystem) bör utföras minst en gång per år och efter varje tillfälle med fullständig service. Metoder_Kväveoxider sid 3 (10)

4 Tillsyn, underhåll, service En lämplig tillsynsfrekvens, bland annat för byte av partikelfilter till provluftsintaget på instrumentet, är en gång var fjortonde dag (för vissa instrumentfabrikat behöver även torkmedel bytas regelbundet). För skydd av instrumentets vakuumpump krävs en termisk katalysator för att reducera ozon samt aktivt kol, vilket behöver bytas ungefär en gång per år. Om instrumentet används utan längre avbrott i mätningarna bör en fullständig service, enligt instrumentets manual, genomföras en gång per år. Vid mätningar i mycket förorenade miljöer (gaturum, tunnlar) kan filterbyte och full service behöva ske oftare, medan vid mätningar i miljöer av mer renluftskaraktär längre tillsynsintervall kan tillåtas, dock högst en månad. Metoder_Kväveoxider sid 4 (10)

5 2 Kväveoxider NO 2 /NO/NO x kontinuerlig linjemätning, DOAS Användningsområden Mätning av NO 2 (och NO) med DOAS är i första hand lämpligt då man har krav på hög tidsupplösning och samtidigt inga krav på hög rumsupplösning eller i miljöer där haltvariationerna i rummet är relativt små. DOAS-mätningar är därför lämpligast för NO 2 i renodlad bakgrund alternativt i urban bakgrund. DOAS-tekniken kan också ha vissa fördelar framför kemiluminescensmetoden vid mätningar av NO 2 och NO i tunnlar, eftersom man med ett instrument kan mäta den integrerade halten längs ett tvärsnitt av tunneln. Metodbeskrivning DOAS (Differential Optical Absorption Spectroscopy) är en fjärranalysteknik som finns kommersiellt tillgänglig för mätningar av kväveoxider, främst NO 2, men även NO kan mätas. Tekniken bygger på principen att såväl NO 2 som NO absorberar ljus i UV-området. Systemet består av en ljuskälla (vanligen xenon) och i motsatta ändan av mätsträckan en mottagare, se Figur 2. Ljusets färdväg kan fördubblas genom att placera mottagare och ljuskälla på samma sida och istället sätta en retroreflektor i motsatta ändan av mätsträckan. I analysatorn spektraluppdelas ljuset med hjälp av gitter. Dessa spektra omvandlas till digitala signaler. Datorn jämför efter mätperiodens slut det integrerade spektrumet med ett referensspektrum eller ett kalibrerspektrum för NO 2 och NO. Figur 2 Principskiss för ett DOAS-instrument. Prestanda Mätområde: Mätområde för NO 2 på en 500 meter lång sträcka är μg/m 3 och för en sträcka på 200 meter μg/m 3. Tidsupplösning: Metoden tillåter en relativt hög tidsupplösning, utläst som den integrationstid som instrumentet utnyttjar för att slå ihop (medelvärdesbilda) spektra. Ofta används en integrationstid på 1 minut, medan rådata oftast rapporteras som 1 h-medelvärden. Metoder_Kväveoxider sid 5 (10)

6 Detektionsgräns: Detektionsgränsen hos DOAS-instrumentet beror av mätsträckan (längre mätsträcka ger, upp till en viss gräns, lägre detektionsgräns). För en mätsträcka på 500 m och en integrationstid på 1 minut anges en detektionsgräns för NO 2 på 0,5 μg/m 3. Precision: Mätosäkerheten uppges vara jämförbar med den för kontinuerliga mätningar med kemiluminescensmetoden. Interferenser/begränsningar: För mätning av NO 2 och NO med DOAS skall normalt inga interferensproblem föreligga. Mätproblem kan dock uppstå generellt vid dimma, dis, regn samt snöfall, oftast i form av rent databortfall på grund av för kraftiga ljusförluster längs mätsträckan. Av detta skäl bör man inte välja längre mätsträcka än vad den lokala föroreningsbelastningen kräver. Kvalitetssäkring, kalibrering Eftersom DOAS-tekniken bygger på mätning över en lång sträcka kan kalibrering inte ske enligt konventionella metoder. Detta innebär att den enskilde instrumentoperatören inte själv kan kontrollera instrumentets respons på traditionellt vis gentemot en nollnivå (renluft) och en spannivå (förhöjd känd haltnivå längs mätsträckan). Detta sätter traditionell kvalitetssäkring och kvalitetskontroll ur spel. Instrumentets mätprincip baseras på kända fysikaliska konstanter (de s.k. absorptionstvärsnitten) för de aktuella gaserna, men man måste dock räkna med en viss drift och instabilitet även hos DOAS-instrument. I vissa fall görs laboratoriebaserade kalibreringar av DOAS-instrumenten med utnyttjande av s.k. Whiteceller eller enklare kyvettsystem. För kvalitetssäkring under normal drift kan enklare kyvettsystem också användas. Vidare kan kvalitetsrutiner införas baserade på en granskning av spridningen (standardavvikelsen) för enskilda mätvärden och variationer/avvikelser i ljusintensitet. Tillsyn, underhåll, service Behovet av tillsyn, underhåll och service är jämförbart med det för kontinuerliga mätningar med kemiluminescens, dvs tillsyn ca en gång var 14:e dag, full service ca en gång per år enligt instrumentets manual. Underhåll består främst av byte av lampa och rengöring av reflektorer. Metoder_Kväveoxider sid 6 (10)

7 3 Kvävedioxid, NO 2 manuell metod, aktiv provtagning Användningsområden Metoden har genom den höga känsligheten, det stora mätområdet och frånvaron av betydande interferenser ett brett användningsområde, från mätningar i mycket ren bakgrundsluft till mätningar i kraftigt trafikpåverkade miljöer. Detta gör den lämplig som metod vid bestämning av dygnsmedelvärden för NO 2 i de flesta miljöer. Metodbeskrivning Ett flertal metoder har tidigare relativt utbrett använts för aktiv mätning av NO 2 i såväl bakgrunds- som urbanluft, baserade på absorption i vätskemedium, t ex Saltzman-metoden (ISO 6768, 1998; UNEP, WHO, 1994) och TGS-ANSA metoden (UNEP, WHO, 1994; NILU, 1977). Gemensamt för samtliga dessa metoder är nackdelarna med hantering av giftiga kemikalier i vätskeform samt interferens- och lagringsproblem. Den mest använda manuella metoden för NO 2 i Sverige för bestämning av dygnsmedelvärden inom EMEP-nätet och Urbanmätnätet utgörs av ett impregnerat glasfilter, se Figur 3. Denna metod har flera fördelar jämfört med aktiva metoder som bygger på absorption i vätskemedium, t ex vid transport och lagring av prover samt eliminerad kemikalieexponering vid provbyten. Ett luftflöde på ca 0,4 liter per minut sugs med hjälp av en pump genom ett sintrat glasfilter (porstorlek μm) impregnerat med en sorbent vilken stökiometriskt omvandlar NO 2 till nitrit, NO 2 -, på filtret. Mängden absorberad nitrit analyseras spektrofotometriskt (efter lakning av filtret med avjoniserat vatten och tillsats av färgreagens) genom så kallad Flow Injection Analysis (FIA). Provtagen luftvolym bestäms med gasmätare. Provtagningen av NO 2 kan automatiseras med en provtagare utrustad med åtta kanaler. Figur 3 Sintrat glasfilter för aktiv provtagning av NO 2 Prestanda Mätområde En övre gräns för metodens mätområde uppskattas till μg/m 3 för ett 24- timmarsprov. Tidsupplösning: Den oftast använda tidsupplösningen med metoden är ett dygn, men mätningar med en upplösning av storleksordningen timmar är tekniskt möjliga i mer föroreningsbelastade miljöer samt vid personburna provtagare. Detektionsgräns: Ca 0,7 μg/m 3 (NO 2 ) för ett dygnsprov vid ett provtagningsflöde på 0,4 liter per minut. Detektionsgränsen kan sänkas genom ett ökat provtagningsflöde ned till i bästa fall ca 0,2 μg/m 3. Precision/repeterbarhet: Såväl repeterbarhet (överensstämmelsen mellan parallella mätningar med metoden) som precision utläst som överensstämmelsen med kontinuerligt registrerande metoder för NO 2 (kemiluminescens och DOAS) har uppskattats till bättre än ± 5 %. Metoder_Kväveoxider sid 7 (10)

8 Interferenser/begränsningar: De enda interferenser som kunnat påvisas är från salpetersyrlighet, HNO 2, och peroxiacetylnitrat, PAN, vilka i de flesta fall är negligerbara. Kvalitetssäkring, kalibrering Behov av kalibrering av själva provtagningsmetoden i fält föreligger inte. Kvalitetssäkringen i fält består i att sörja för så kort uppehållstid som möjligt för provluften från provluftsintaget fram till filtret och att använda provluftsslangar av inert material, t.ex. decoron eller teflon, för att undvika förluster av NO 2. Vidare bör precisionen hos gasmätaren kontrolleras regelbundet mot referensmetod för luftvolymsbestämning (s.k. våtgasur). Nitritanalyserna bör utföras av ett ackrediterat laboratorium. Tillsyn, underhåll, service För att minimera tid och kostnader för provbyten genomförs mätningarna oftast med hjälp av halvautomatisk provtagare, s.k. veckoprovtagare ("sequential sampler"), som kan laddas med upp till åtta provtagare och automatiskt kopplar in en ny provtagare för mätning efter varje dygnsskifte. Vid bestämning av dygnsmedelvärden begränsas då provbytes- och tillsynsfrekvensen till en gång per vecka. Veckoprovtagaren är praktiskt taget underhållsfri och endast undantagsvis i behov av service. Metoder_Kväveoxider sid 8 (10)

9 4 Kväveoxider NO 2 /NO/NO x manuell metod, passiv provtagning Användningsområden Passiv provtagning av NO 2 är utprovad och validerad för mätningar i ett flertal miljöer, vilket gör den lämplig vid bestämning av långtidsmedelvärden för NO 2 i de flesta miljöer. Metoden kan också användas som personburen provtagare vid exponeringsmätningar. Metodbeskrivning Olika provtagare för passiv (diffusiv) provtagning av NO 2 i omgivningsluft har utvecklats sedan slutet av 80-talet och har använts rutinmässigt i stor skala inom såväl nationella som internationella luftövervakningsprogram. Nu finns det också en standard i tre delar: SS-EN 13528:2003 "Omgivningsluft Diffusionsprovtagare för koncentrationsbestämning av gaser och ångor Krav och provningsmetoder". Del 1: Allmänna krav; Del 2: Specifika krav och provningsmetoder; Del 3: Vägledning för urval, användning och underhåll. Provtagningsprincipen för diffusionsprovtagare baseras på molekylär termisk diffusion. Den drivande kraften är koncentrationsskillnaden mellan luften närmast adsorbenten och omgivande luft på så vis att masstransporten är proportionell mot antalet molekyler och diffusionen strävar efter att utjämna koncentrationsskillnaderna. Masstransportens storlek beror av rörets tvärsnittsarea, diffusionssträckan, omgivningshalten samt diffusionskonstanten, som är en teoretisk konstant specifik för varje luftförorening. För att skydda provet från vindförhållanden som skapar en turbulent diffusion inne i provet skyddas inloppet med ett tunt poröst membran. Figur 4 visar exempel på passiv provtagare för NO 2. Figur 4 Exempel på passiv provtagare för NO 2 Den i Sverige mest använda passiva NO 2 -provtagaren baseras på samma kemiska princip som den aktiva provtagaren för NO 2. Under senare år har även passiva provtagare för NO x (NO+NO 2 ) utvecklats. Den kemiska principen liknar den för NO 2 -provtagaren, med undantag för att en organisk radikal har tillsatts det absorberande filtret för oxidation av NO till NO 2 innan överföringen till nitrit. Parallella mätningar med både NO x - och NO 2 -provtagaren möjliggör även bestämning av NO-halten som differensen mellan NO x - och NO 2 -halten. Metoder_Kväveoxider sid 9 (10)

10 Prestanda Mätområde: En övre gräns för mätområdet för NO 2 -provtagaren uppskattas till 400 μg/m 3 för ett månadsprov och cirka μg/m 3 som veckoprov. En övre gräns för mätområdet för NO x -provtagaren är ännu ej fastställd. Tidsupplösning: Passiv mätning av NO 2 sker oftast på månadsbasis. Passiv mätning av NO x sker oftast på veckobasis, eftersom längre provtagningstid än två veckor inte rekommenderas i detta fall. I föroreningsbelastade miljöer, såsom tätortscentra eller i kraftigt trafikpåverkade miljöer, kan man dock minska provtagningstiden till ett dygn. Detektionsgräns: För NO 2 vid månadsprovtagning ca 0,1 µg/m 3. För NO x vid veckoprovtagning ca 1 µg/m 3. För dygnsprov av NO 2 och NO x uppgår detektionsgränsen till ca 5 µg/m 3. Precision/repeterbarhet: Repeterbarheten (överensstämmelsen mellan parallella mätningar med metoden) har uppskattats till ca ± 5 %. Precisionen, utläst som överensstämmelsen med den aktiva provtagningen för NO 2 och kontinuerligt registrerande metod för NO 2 (kemiluminescens), har uppskattats till ca ± 15 %. Interferenser/begränsningar: I likhet med den aktiva provtagningen av NO 2 har den passiva metoden inga betydande interferensproblem. Under vissa, ännu ej klarlagda omständigheter, kan den organiska radikalen för omvandling av NO till NO 2 i den passiva NO x -provtagaren förbrukas innan provtagningsperiodens slut, vilket ger databortfall (att radikalen är slutförbrukad framgår i den våtkemiska analysen). Vid låg NO/NO 2 -kvot, vilket främst förekommer i mindre belastade områden, kan problem med provtagningen uppstå. Kvalitetssäkring, kalibrering Metoderna kräver ingen kalibrering i fält. Mätningar bör genomföras med dubbelprov som extra kvalitetskontroll. Kontroll av att sorbenten (och för NO x -provtagaren den organiska radikalen) finns i överskott kan behöva ske i samband med analysen. Analyserna bör utföras av ett ackrediterat laboratorium. Tillsyn, underhåll, service Behovet av tillsyn beror på provbytesfrekvensen, som normalt är en månad (NO 2 ) respektive en vecka (NO x ). Det finns inget egentligt behov av underhåll och service i fält. Undantagsvis behöver stativ och hållare för provtagarna bytas ut. Metoder_Kväveoxider sid 10 (10)

Metoder för mätning av ozon

Metoder för mätning av ozon Metoder för mätning av ozon 1 Mätning av ozon (O 3 ) - kontinuerligt 2 Mätning av ozon (O 3 ) - kontinuerligt med DOAS 3 Mätning av ozon (O 3 ) - passiv mätning Metoder_Ozon sid 1 (6) 1 Mätning av ozon

Läs mer

Referenslaboratoriets rekommendation angående godkännande

Referenslaboratoriets rekommendation angående godkännande Institutionen för tillämpad miljövetenskap (ITM) Referenslaboratoriet för tätortsluft 2012-01-24 Referenslaboratoriets rekommendation angående godkännande Mätmetod: Mätning av svaveldioxid med ultraviolett

Läs mer

Mätningar av kvävedioxid och partiklar i Piteå under januari - maj 2004

Mätningar av kvävedioxid och partiklar i Piteå under januari - maj 2004 U 1010 För Miljö- och byggkontoret i Piteå Mätningar av kvävedioxid och partiklar i Piteå under januari - maj 2004 Annika Svensson Karin Persson Göteborg 2004-09-20 Organisation/Organization IVL Svenska

Läs mer

Mätningar av kvävedioxid med diffusionsprovtagare parallellt med direktvisande instrument

Mätningar av kvävedioxid med diffusionsprovtagare parallellt med direktvisande instrument Mätningar av kvävedioxid med diffusionsprovtagare parallellt med direktvisande instrument Västra Götalandsregionens Miljömedicinska Centrum (VMC) IVL Svenska Miljöinstitutet Miljöförvaltningen i Göteborg

Läs mer

Referenslaboratoriets rekommendation angående likvärdig metod

Referenslaboratoriets rekommendation angående likvärdig metod Institutionen för tillämpad miljöforskning Enheten för atmosfärsvetenskap Referenslaboratoriet för tätortsluft - mätningar 2013-12-16 Referenslaboratoriets rekommendation angående likvärdig metod Mätmetod:

Läs mer

Mätningar av bakgrundshalter NOx, NO2 och NO i Stockholm

Mätningar av bakgrundshalter NOx, NO2 och NO i Stockholm Mätningar av bakgrundshalter NOx, NO2 och NO i Stockholm Mätperiod 2018-01-01 till 2018-12-31 Magnus Brydolf, Peter Strömberg och Lars Burman Internt uppdrag, SLB-analys Maj år 2019 SLB 9:2019 Uppdragsnummer

Läs mer

Jämförande mätningar av bensen och toluen på Södermalm,

Jämförande mätningar av bensen och toluen på Södermalm, RAPPORTER FRÅN SLB-ANALYS NR 6:00 Jämförande mätningar av bensen och toluen på Södermalm, BTX GC/FID Punktmätare för NO2 och O3 DOAS 487 m Sträcka Passiva provtagare Stockholm SLB-analys, augusti 2000

Läs mer

Jämförande mätning av ozon utomhus med Ogawa diffusionsprovtagare och referensmetoden UV-fotometri

Jämförande mätning av ozon utomhus med Ogawa diffusionsprovtagare och referensmetoden UV-fotometri Jämförande mätning av ozon utomhus med Ogawa diffusionsprovtagare och referensmetoden UV-fotometri Rapport till Naturvårdsverket Programområde: Hälsorelaterad miljöövervakning, Överenskommelse Nr 215 1115

Läs mer

Luftkvalitetsutredning vid. Prospect Hillgatan. bild. Foto: Emma Björkman

Luftkvalitetsutredning vid. Prospect Hillgatan. bild. Foto: Emma Björkman Luftkvalitetsutredning vid Prospect Hillgatan bild Foto: Emma Björkman Förord Utredningen är gjord på uppdrag av Göteborgs Stads stadsbyggnadskontor. Mätningar och rapportskrivning är utförda av Emma

Läs mer

Sammanställning av halter PM10/PM2,5 och NO2 vid Svärdsjögatan 3 i Falun

Sammanställning av halter PM10/PM2,5 och NO2 vid Svärdsjögatan 3 i Falun Sammanställning av halter PM10/PM2,5 och NO2 vid Svärdsjögatan 3 i Mätningar av PM10/PM2,5 och NO 2 under kalenderåret 2016 och NO 2 under januariapril år 2017 Magnus Brydolf och Billy Sjövall På uppdrag

Läs mer

Handbok för vägtrafikens luftföroreningar Appendix. Publikation 2001:128

Handbok för vägtrafikens luftföroreningar Appendix. Publikation 2001:128 Handbok för vägtrafikens luftföroreningar Appendix Publikation 2001:128 Metodblad: Appendix 1... 4 I. Metoder för mätning av kväveoxider, NO 2 /NO/NO x... 4 I.1 Kväveoxider NO 2 /NO/NO x - kontinuerlig

Läs mer

Månadsrapport Miljösamverkan Värmland Januari - December 2018

Månadsrapport Miljösamverkan Värmland Januari - December 2018 Månadsrapport Miljösamverkan Värmland Januari - December 2018 1. Mätuppdrag och Mätteknik... 3 1.1. Kvävedioxid (NO2) & Svaveldioxid (SO2)... 3 1.2. Partiklar, PM10... 4 2. Mätresultat... 5 2.1. Timmedelvärde,

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... November 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

LUFTKVALITETEN I LANDSKRONA

LUFTKVALITETEN I LANDSKRONA Miljöförvaltningen LUFTKVALITETEN I LANDSKRONA Kalenderåret 2008 och vinterhalvåret 2008/2009 Resultat från mätningar inom Urbanmätnätet Amir Ghazvinizadeh Rapport 2010:5 Miljöinspektör Miljöförvaltningen

Läs mer

Mätning av luftföroreningar i Lomma

Mätning av luftföroreningar i Lomma Nr U 5836 Maj 2017 Mätning av luftföroreningar i Lomma På uppdrag av Lomma kommun Jenny Lindén, Karin Persson Författare: Jenny Lindén, Karin Persson På uppdrag av: Lomma kommun Fotograf: Klicka och ange

Läs mer

månadsmedelvärden Programområde: Skog Mål och syfte med undersökningstypen Att tänka på Strategi

månadsmedelvärden Programområde: Skog Mål och syfte med undersökningstypen Att tänka på Strategi Föroreningar i luft, månadsmedelvärden 1 Programområde: Luft Skog : Föroreningar i luft, månadsmedelvärden Mål och syfte med undersökningstypen att få underlag till beräkningar av torrdepositionen av svavel

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juni 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juni 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Juni 2015 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juni 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Referenslaboratoriets rekommendation angående godkännande av mätinstrument som likvärdigt med referensmetoden

Referenslaboratoriets rekommendation angående godkännande av mätinstrument som likvärdigt med referensmetoden Institutionen för tillämpad miljövetenskap (ITM) Referenslaboratoriet för tätortsluft 2013-05-08 Referenslaboratoriets rekommendation angående godkännande av mätinstrument som likvärdigt med referensmetoden

Läs mer

Månadsrapport Miljösamverkan Värmland Januari - December 2016

Månadsrapport Miljösamverkan Värmland Januari - December 2016 Månadsrapport Miljösamverkan Värmland Januari - December 2016 1. Mätuppdrag och Mätteknik... 3 1.1. Kvävedioxid (NO2) & Svaveldioxid (SO2)... 3 1.2. Partiklar, PM10... 4 2. Mätresultat... 5 2.1. Timmedelvärde,

Läs mer

Passiva gaturumsmätningar Norrköpings tätort, februari Rapportserie 2015:7

Passiva gaturumsmätningar Norrköpings tätort, februari Rapportserie 2015:7 Passiva gaturumsmätningar Norrköpings tätort, februari 2015 Rapportserie 2015:7 Luftmätningarna är utförda av bygg- och miljökontoret i Norrköping. Ansvarig för denna rapport är Pontus Edqvist. Vid frågor

Läs mer

Luften i Lund: Rapport för sommarhalvåret 2008 Dnr

Luften i Lund: Rapport för sommarhalvåret 2008 Dnr RAPPORT 1 (7) Luften i Lund: Rapport för sommarhalvåret 28 Dnr 28.1127.3 Sammanfattning Miljöförvaltningen har under sommarhalvåret 28 utfört kontinuerliga luftkvalitetsmätningar i taknivå avseende svaveldioxid,

Läs mer

Luften i Lund: Rapport för vinterhalvåret Miljöförvaltningen

Luften i Lund: Rapport för vinterhalvåret Miljöförvaltningen Luften i Lund: Rapport för vinterhalvåret 2008-2009 Miljöförvaltningen RAPPORT 2 (13) Innehållsförteckning Sammanfattning och resultat... sid 3 Svaveldioxid. sid 3 Kvävedioxid.. sid 3 Ozon.. sid 3 Bensen..

Läs mer

luft, diffusionsprovtagare

luft, diffusionsprovtagare 1 Programområde: Luft : Svavel- och kväveföreningar i luft, diffusionsprovtagare Mål och syfte med undersökningstypen att få underlag till beräkningar av torrdepositionen av svavel och kväve att övervaka

Läs mer

LUFTKVALITETEN I LANDSKRONA KOMMUN

LUFTKVALITETEN I LANDSKRONA KOMMUN Miljöförvaltningen LUFTKVALITETEN I LANDSKRONA KOMMUN Sommaren 2005 Vintern 2005/2006 Resultat från mätningar inom URBAN-projektet Rose-Marie Stigsdotter Miljöinspektör Rapport 2006:13 Miljöförvaltningen

Läs mer

Passiva gaturumsmätningar Norrköpings tätort, februari Rapportserie 2016:4

Passiva gaturumsmätningar Norrköpings tätort, februari Rapportserie 2016:4 Passiva gaturumsmätningar Norrköpings tätort, februari 2016 Rapportserie 2016:4 Luftmätningarna är utförda av bygg- och miljökontoret i Norrköping. Ansvarig för denna rapport är Pontus Edqvist. Vid frågor

Läs mer

1. FÖRORD 3 2. SAMMANFATTNING 5 3. BAKGRUND 7. EU-direktiv och miljöbalken 7. Tidigare mätningar 8. Uppdraget 9 4. METODBESKRIVNING 11

1. FÖRORD 3 2. SAMMANFATTNING 5 3. BAKGRUND 7. EU-direktiv och miljöbalken 7. Tidigare mätningar 8. Uppdraget 9 4. METODBESKRIVNING 11 Innehållsförteckning 1. FÖRORD 3 2. SAMMANFATTNING 5 3. BAKGRUND 7 EU-direktiv och miljöbalken 7 Tidigare mätningar 8 Uppdraget 9 4. METODBESKRIVNING 11 Val av mätplatser 11 Mätparametrar 11 DOAS 11 Diffusionsmätningar

Läs mer

Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 2012

Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 2012 Handläggare: Tomas Sjöstedt/ Kari Nyman Sid 1(7) Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort Sammanfattning Mätningar av kvävedioxid och partiklar i luften på Viktoriagatan har nu pågått kontinuerligt

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, mars 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, mars 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Mars 2015 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, mars 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Mätningar av luftföroreningar i Västra Götaland 2011 U-3725

Mätningar av luftföroreningar i Västra Götaland 2011 U-3725 Mätningar av luftföroreningar i Västra Götaland 2011 U-3725 PM 2.5 - och - mätningar i Bengtsfors Foto: David Svenson Göteborg 2012-04-16 Karin Persson IVL Svenska Miljöinstitutet AB David Svenson Luft

Läs mer

LUFTKVALITETEN I LANDSKRONA KOMMUN

LUFTKVALITETEN I LANDSKRONA KOMMUN Miljöförvaltningen LUFTKVALITETEN I LANDSKRONA KOMMUN SOMMAREN 2003 VINTERN 2003/04 Resultat från mätningar inom URBAN-projektet Rose-Marie Stigsdotter Miljöinspektör Rapport 2004:9 Miljöförvaltningen

Läs mer

Alingsås Kyrkogårds- och fastighetsförvaltning Nolby krematorium Mätning av kvicksilver maj 2011

Alingsås Kyrkogårds- och fastighetsförvaltning Nolby krematorium Mätning av kvicksilver maj 2011 Alingsås Kyrkogårds- och fastighetsförvaltning Nolby krematorium Mätning av kvicksilver maj 2011 Mikael Kronström FORCE TECHNOLOGY SWEDEN AB Dokumenttyp Dokumentnummer Rev Rev.datum Uppdragsnummer RAPPORT

Läs mer

Kvalitetssäkringsprogram för luftkvalitetsmätningar

Kvalitetssäkringsprogram för luftkvalitetsmätningar NR C 133 NOVEMBER 2015 RAPPORT Kvalitetssäkringsprogram för luftkvalitetsmätningar Avseende IVL:s mätningar inom Urbanmätnätet och liknande uppdrag för kommuner och samverkansområden Henrik Fallgren Författare:

Läs mer

Mätning av. Luftföroreningar

Mätning av. Luftföroreningar 2008-11-24 Miljö- och byggförvaltningen Mätning av Luftföroreningar I Gnosjö kommun Januari Juli 2008 Sammanfattning Miljö- och byggförvaltningen har under perioden 2008-01-21 2008-07-14 mätt luftföroreningar

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juli 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juli 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Juli 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juli 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

En sammanställning av den utrustning som används för övervakning av MKN i Sverige

En sammanställning av den utrustning som används för övervakning av MKN i Sverige En sammanställning av den utrustning som används för övervakning av MKN i Sverige Bakgrund I EU direktivet 2008/50/EG ställs vissa krav på de instrument som skall användas för övervakning av luftkvaliteten

Läs mer

Mätningar av luftföroreningar i Västra Götaland 2012 U-4227

Mätningar av luftföroreningar i Västra Götaland 2012 U-4227 Mätningar av luftföroreningar i Västra Götaland 2012 U-4227 PM 10 - mätningar i Mariestad Foto: Håkan Magnusson Göteborg 2013-04-11 Karin Persson IVL Svenska Miljöinstitutet AB Barbara Sandell Luft i Väst

Läs mer

LUFTKVALITETSMÄTNINGAR I GATUNIVÅ AVSEENDE KVÄVEDIOXID Dnr

LUFTKVALITETSMÄTNINGAR I GATUNIVÅ AVSEENDE KVÄVEDIOXID Dnr Miljöförvaltningen RAPPORT 1 (5) LUFTKVALITETSMÄTNINGAR I GATUNIVÅ AVSEENDE KVÄVEDIOXID Dnr 2006.0007.2 Sammanfattning Miljöförvaltningen har under februari, mars och april månad 2006 utfört luftkvalitetsmätningar

Läs mer

MILJÖLABORATORIET RAPPORT 1 (6)

MILJÖLABORATORIET RAPPORT 1 (6) MILJÖLABORATORIET RAPPORT 1 (6) utfärdad av ackrediterat laboratorium REPORT issued by an Accredited Laboratory Bestämning av emissioner från pyrolysugn Projektnr: Utgåva. nr: 1 Uppdragsgivare: PUMP &

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om mätmetoder, beräkningsmodeller och redovisning av mätresultat för kvävedioxid, kväveoxider, svaveldioxid, kolmonoxid,

Läs mer

Luften i Umeå Sammanställning av mätresultat från bibliotekstaket 2007

Luften i Umeå Sammanställning av mätresultat från bibliotekstaket 2007 Luften i Umeå Sammanställning av mätresultat från bibliotekstaket 2007 Samhällsbyggnadskontoret Miljö och hälsoskydd Rapport 2007-03 Sammanfattning Uppmätta halter av kvävedioxid (NO 2 ) som dygns- och

Läs mer

diffusionsprovtagare Programområde: Mål och syfte med undersökningstypen Att tänka på Strategi Ozon med diffusionsprovtagare Version 1 :

diffusionsprovtagare Programområde: Mål och syfte med undersökningstypen Att tänka på Strategi Ozon med diffusionsprovtagare Version 1 : 1 Programområde: Luft : Ozon med diffusionsprovtagare Mål och syfte med undersökningstypen geografisk kartläggning av ozonhalter regionalt eller nationellt att få kunskap om de haltnivåer av ozon som förekommer

Läs mer

Luftkvalitetsutredning förskola Bergakungen

Luftkvalitetsutredning förskola Bergakungen Utredningsrapport 2016:01 Infovisaren Stadsbyggnadskontoret Luftkvalitetsutredning förskola Bergakungen Foto: Marit Lissdaniels Förord Miljöförvaltningen har gjort en utredning av luftkvaliteten på taket

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, oktober Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, oktober Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... Oktober 2015 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, oktober 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Arbetsmaterial :

Arbetsmaterial : 1 Programområde: Hälsa och urban miljö : Mål och syfte med undersökningstypen att få underlag för hälsoriskuppskattningar; att finna långsiktiga förändringar av kolvätehalten i tätortsluft; att få underlag

Läs mer

Bakgrundshalter av partiklar (PM10, PM2,5) och kväveoxider (NOx, NO2) vid Alva Myrdals gata 5 i Eskilstuna.

Bakgrundshalter av partiklar (PM10, PM2,5) och kväveoxider (NOx, NO2) vid Alva Myrdals gata 5 i Eskilstuna. Bakgrundshalter av partiklar (PM10, PM2,5) och kväveoxider (NOx, NO2) vid Alva Myrdals gata 5 i Eskilstuna. Mätperiod 2018-01-01 till 2018-12-31 Magnus Brydolf och Billy Sjövall Utfört på uppdrag av Östra

Läs mer

Luftkvalitetsmätningar på Åland

Luftkvalitetsmätningar på Åland NR U 5148 MARS 2015 RAPPORT Luftkvalitetsmätningar på Åland För Ålands landskapsregering, Miljöbyrån Kjell Peterson,Karin Persson Författare: Kjell Peterson På uppdrag av: Ålands landskapsregering Rapportnummer:

Läs mer

VOC-mätningar på Sprängkullsgatan i Göteborg vinterhalvåret 1999/00

VOC-mätningar på Sprängkullsgatan i Göteborg vinterhalvåret 1999/00 VOC-mätningar på Sprängkullsgatan i Göteborg vinterhalvåret 1999/00 Karin Persson Per-Arne Svanberg IVL Svenska Miljöinstitutet AB rapport 124 22 augusti 2000 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Sammanfattning...

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... November 2015 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Denna rapport får endast återges i sin helhet, om inte utfärdat laboratorium i förväg skriftligt godkänt annat.

Denna rapport får endast återges i sin helhet, om inte utfärdat laboratorium i förväg skriftligt godkänt annat. RAPPORT utfärdat av ackrediterat laboratorium REPORT issued by an Accredited Laboratory DGE Mark och Miljö RAPPORT Periodisk mätning 1 vid Lillesjöverket 2013 Uddevalla Kraft AB, Uddevalla 2013-04-12 Rapport

Läs mer

SPEKTROSKOPI (1) Elektromagnetisk strålning. Synligt ljus. Kemisk mätteknik CSL Analytisk kemi, KTH. Ljus - en vågrörelse

SPEKTROSKOPI (1) Elektromagnetisk strålning. Synligt ljus. Kemisk mätteknik CSL Analytisk kemi, KTH. Ljus - en vågrörelse Kosmisk strålning Gammastrålning Röntgenstrålning Ultraviolet Synligt Infrarött Mikrovågor Radar Television NMR Radio Ultraljud Hörbart ljud Infraljud SEKTROSKOI () Kemisk mätteknik CSL Analytisk kemi,

Läs mer

Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 2009

Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 2009 Handläggare: Tomas Sjöstedt Sid 1(8) Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 29 Sammanfattning Miljökvalitetsnormernas riktvärde för ozon överskreds två dagar i april 29. Övriga lagstadgade

Läs mer

Mätningar av fallande stoft samt PM 10 i Skövde under 2007

Mätningar av fallande stoft samt PM 10 i Skövde under 2007 RAPPORT Bilaga 1 Mätningar av fallande stoft samt PM 10 i Skövde under 2007 Erica Steen 2008-05-14 U 2289. Box 21060, SE-100 31 Stockholm Box 5302, SE-400 14 Göteborg Valhallavägen 81, Stockholm Aschebergsgatan

Läs mer

Luftföroreningssituationen i Norrköping

Luftföroreningssituationen i Norrköping Luftföroreningssituationen i Norrköping foto: Ahmet Kurt Halvårsrapport sommarhalvåret april 2008 till oktober 2008 LUFT 2008:7 1 BAKGRUND...1 2 SAMMANFATTNING...2 3 RESULTAT...3 3.1 UPPMÄTTA KVÄVEDIOXIDHALTER...3

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, augusti Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, augusti Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... Augusti 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, augusti 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

LUFTKVALITETEN I LANDSKRONA KOMMUN

LUFTKVALITETEN I LANDSKRONA KOMMUN Miljöförvaltningen LUFTKVALITETEN I LANDSKRONA KOMMUN SOMMAREN 2002 VINTERN 2002/03 Resultat från mätningar inom URBAN-projektet Rose-Marie Stigsdotter Miljöinspektör Rapport 2003:4 Miljöförvaltningen

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om kontroll av miljökvalitetsnormer för utomhusluft; beslutade den 23 oktober 2007 NFS 2007:7 Utkom från trycket den

Läs mer

Luftmätningar i urban bakgrund

Luftmätningar i urban bakgrund Luftmätningar i urban bakgrund Linköpings kommun, Miljökontoret 213 Helga Nyberg Linköpings kommun linkoping.se Mätningar i Linköpings tätort Miljökontoret har sedan vinterhalvåret 1986/87 undersökt bakgrundshalter

Läs mer

Miljöförvaltningen. Luftutredning. Gullbergsvass. Utredningsrapport 2016:17.

Miljöförvaltningen. Luftutredning. Gullbergsvass. Utredningsrapport 2016:17. Miljöförvaltningen Luftutredning Gullbergsvass www.goteborg.se Innehåll Förord... Fel! Bokmärket är inte definierat. Innehåll... 2 Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Mätplats... 6 Resultat... 8 Slutsatser...

Läs mer

Kvalitetssäkringsprogram och kontrollstrategi-luftövervakning

Kvalitetssäkringsprogram och kontrollstrategi-luftövervakning Rutin Dokumentansvarig: Helena Hallgren Godkänd av: Helena Hallgren och Joakim Linder Dokumentdatum: 2015-10-27 Reviderad: 2019-03-25 Kvalitetssäkringsprogram och kontrollstrategi-luftövervakning Kvalitetssäkringsprogram

Läs mer

Luften i Umeå Sammanställning av mätresultat från bibliotekstaket 2006

Luften i Umeå Sammanställning av mätresultat från bibliotekstaket 2006 Luften i Umeå Sammanställning av mätresultat från bibliotekstaket 2006 Samhällsbyggnadskontoret Miljö och hälsoskydd Rapport 2006-03 Inledning I denna rapport presenteras resultaten av luftföroreningsmätningar

Läs mer

LUFTEN I LUND RAPPORT FÖR TREDJE KVARTALET

LUFTEN I LUND RAPPORT FÖR TREDJE KVARTALET Miljöförvaltningen RAPPORT Diarienummer 2005-10-17 2005.2261.3 1(8) LUFTEN I LUND RAPPORT FÖR TREDJE KVARTALET 2005 Sammanfattning Miljöförvaltningen utför kontinuerliga luftkvalitetsmätningar avseende

Läs mer

Luftkvalitetsutredning Theres Svensson Gata

Luftkvalitetsutredning Theres Svensson Gata Miljöförvaltningen Luftkvalitetsutredning Theres Svensson Gata Utredningsrapport 2016:16 www.goteborg.se Förord Miljöförvaltningen har gjort en utredning av luftkvaliteten vid kontorslokalen Smedjan på

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, september Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, september Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... September 2015 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, september 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Luftkvalitet i Kronobergs län/tätortsluft

Luftkvalitet i Kronobergs län/tätortsluft SAMMANSTÄLLNING Sidan 1 av 5 Luftkvalitet i Kronobergs län/tätortsluft Beräknade luftföroreningshalter i tätorter I början av 26 genomförde Luftvårdsförbundet, tillsammans med SMHI och länets kommuner,

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, oktober Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, oktober Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... Oktober 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, oktober 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad 2013

Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad 2013 Handläggare: Tomas Sjöstedt/ Kari Nyman Sid 1(8) Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad 2013 Sammanfattning Miljökvalitetsnormerna för kvävedioxid och partiklar (PM 10) överskrids inte i Halmstads

Läs mer

Luftutredning Partille

Luftutredning Partille Luftutredning Partille Februari-juni 2004 Jonny Andersson Linus Theorin Miljöförvaltningen Göteborg Rapport 136 16 september 2004 Förord Rapporten Luftutredning Partille har tagits fram av Göteborgs Miljöförvaltning,

Läs mer

Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad 2014

Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad 2014 Handläggare: Tomas Sjöstedt/ Kari Nyman Sid 1(10) Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad 2014 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsnämnden utför på kommunstyrelsens uppdrag lagstadgade mätningar

Läs mer

Passiva gaturumsmätningar i Norrköpings tätort

Passiva gaturumsmätningar i Norrköpings tätort Passiva gaturumsmätningar i Norrköpings tätort Vintern 2004 RAPPORT 2004:2 2 Passiva gaturumsmätningar i Norrköpings tätort, vintern 2004 Innehåll Sammanfattning...... 4 1 Inledning..... 5 2 Uppdrag och

Läs mer

Sensorer, effektorer och fysik. Mätning av flöde, flödeshastighet, nivå och luftföroreningar

Sensorer, effektorer och fysik. Mätning av flöde, flödeshastighet, nivå och luftföroreningar Sensorer, effektorer och fysik Mätning av flöde, flödeshastighet, nivå och luftföroreningar Innehåll Volymetriska flödesmätare Strömningslära Obstruktionsmätare Mätning av massflöde Mätning av flödeshastighet

Läs mer

Jämförelser av halter PM10 och NO2 vid Kungsgatan 42 och Kungsgatan 67 i Uppsala

Jämförelser av halter PM10 och NO2 vid Kungsgatan 42 och Kungsgatan 67 i Uppsala Jämförelser av halter PM10 och NO2 vid Kungsgatan 42 och Kungsgatan 67 i Uppsala Mätningar under februari-april år 2017 Magnus Brydolf och Billy Sjövall Utförd på uppdrag av Uppsala kommun [Skriv här]

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om kontroll av miljökvalitetsnormer för utomhusluft; beslutade den 6 april 2006. Med stöd av 13 förordningen (2001:527)

Läs mer

Månadsrapport för luftövervakning i oktober 2018

Månadsrapport för luftövervakning i oktober 2018 Februari 19 På uppdrag av Luftvårdsförbundet i Göteborgsregionen Malin Fredricsson Författare: Malin Fredricsson På uppdrag av: Luftvårdsförbundet i Göteborgsregionen Fotograf: Malin Fredricsson Rapportnummer

Läs mer

SPEKTROFOTOMETRISK BESTÄMNING AV KOPPARHALTEN I MÄSSING

SPEKTROFOTOMETRISK BESTÄMNING AV KOPPARHALTEN I MÄSSING 1 SPEKTROFOTOMETRISK BESTÄMNING AV KOPPARHALTEN I MÄSSING Spektrofotometri som analysmetod Spektrofotometrin är en fysikalisk-kemisk analysmetod där man mäter en fysikalisk storhet, ljusabsorbansen, i

Läs mer

LUFTEN I LUND MÅNADSRAPPORT FÖR AUGUSTI

LUFTEN I LUND MÅNADSRAPPORT FÖR AUGUSTI Miljöförvaltningen RAPPORT Datum Diarienummer 25-9-21 25.2261.1 1(7) LUFTEN I LUND MÅNADSRAPPORT FÖR AUGUSTI 25 Sammanfattning Miljöförvaltningen utför kontinuerliga luftkvalitetsmätningar avseende svaveldioxid,

Läs mer

Automatiserad fukthaltsmätning vid bränslemottagning

Automatiserad fukthaltsmätning vid bränslemottagning Automatiserad fukthaltsmätning vid bränslemottagning Mikael Karlsson Bestwood Panndagarna 2009-02-04--05 1 Innehåll NIR (kortfattat) Bakgrund till analysen Nuvarande metod (ugnsmetoden) Mottagningsmätning

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, januari Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, januari Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... Januari 2015 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, januari 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Mätning av luftkvaliteten i Halmstad tätort 2008

Mätning av luftkvaliteten i Halmstad tätort 2008 Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2009-04-16 9 Mhn 42 Dnr: 2009 1927 Mätning av luftkvaliteten i Halmstad tätort 2008 Beslut 1 Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att överlämna ärendet till kommunstyrelsen.

Läs mer

Luftföroreningar i Sydöstra korridoren mätningar och beräkningar av

Luftföroreningar i Sydöstra korridoren mätningar och beräkningar av Luftföroreningar i Sydöstra korridoren mätningar och beräkningar av kvävedioxidhalter och andra luftföroreningar utefter Rv 40 från Göteborg till Rävlanda under oktober december 2002 Erica Steen Miljöförvaltningen

Läs mer

Arbets- och miljömedicin Lund

Arbets- och miljömedicin Lund AMM Rapport nr 37/2011 Arbets- och miljömedicin Lund Pilotstudie: Exponeringsmätningar av dieselavgaser på företag i Södra Sjukvårdsregionen Maria Hedmer 1 Bakgrund På Arbets- och miljömedicin pågår ett

Läs mer

Kontroll av luftkvalitet i Motala tätort under vinterhalvår 2011/12 samt vinterhalvår 2012/13

Kontroll av luftkvalitet i Motala tätort under vinterhalvår 2011/12 samt vinterhalvår 2012/13 Kontroll av luftkvalitet i Motala tätort under vinterhalvår 2011/12 samt vinterhalvår 2012/13 Dnr 2011-MH1675-5 Dnr 2012-MH1639-5 Motala kommun Miljö- och hälsoskyddsenheten Cajsa Eriksson, miljöskyddsinspektör

Läs mer

Luftkvalitet och överskridanden av miljökvalitetsnormer i svenska kommuner

Luftkvalitet och överskridanden av miljökvalitetsnormer i svenska kommuner 0 Luftkvalitet och överskridanden av miljökvalitetsnormer i svenska kommuner Karin Persson, IVL Svenska Miljöinstitutet Miljökvalitetsnormer ur ett mätperspektiv 1 Vilka kommuner mäter vad och hur? Luftkvaliteten

Läs mer

Mätningar av lättflyktiga kolväten i Göteborg 2014

Mätningar av lättflyktiga kolväten i Göteborg 2014 NR U 5178 MARS 2015 RAPPORT Mätningar av lättflyktiga kolväten i Göteborg 2014 För Göteborgsregionens luftvårdsprogram Karin Persson Författare: Karin Persson På uppdrag av: Göteborgsregionens luftvårdsprogram

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juli Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juli Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Juli 2015 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juli 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Löpande kontroll av likvärdiga partikelinstrument

Löpande kontroll av likvärdiga partikelinstrument REF-M RAPPORT: 218:1 Löpande kontroll av likvärdiga partikelinstrument Västerås 218 Referenslaboratoriet för tätortsluft mätningar Löpande kontroll av likvärdiga partikelinstrument Västerås 218 Ref-m rapport:

Läs mer

BEKRÄFTELSE SS

BEKRÄFTELSE SS BEKRÄFTELSE SS 02 81 52 SIS/TK 424 Fastställd 1993-05-12 Datum 2004-11-05 Utgåva 2 Vattenundersökningar Atomabsorptionsspektrometri i flamma Speciella anvisningar för aluminium, bly, järn, kadmium, kobolt,

Läs mer

Luftkvalitetsutredning Mjölktorget

Luftkvalitetsutredning Mjölktorget Luftkvalitetsutredning Mjölktorget bild Foto: Emma Björkman Förord Utredningen är gjord på uppdrag av stadsbyggnadskontoret. Mätningar och rapportskrivning är gjort av Emma Björkman och Erik Svensson på

Läs mer

Mätningar av lättflyktiga kolväten i Göteborgsregionen 2008/09

Mätningar av lättflyktiga kolväten i Göteborgsregionen 2008/09 Mätningar av lättflyktiga kolväten i Göteborgsregionen 2008/09 Karin Persson IVL Svenska Miljöinstitutet AB Rapport 148 Juni 2009 1 Sammanfattning Under 2008/09 har en uppföljande mätning av VOC-halten

Läs mer

Luftrapport Antagen Miljö- och byggnämnden 27 augusti 2009, 53. Rapport: Miljö- och Byggnämnden 2009:1

Luftrapport Antagen Miljö- och byggnämnden 27 augusti 2009, 53. Rapport: Miljö- och Byggnämnden 2009:1 Luftrapport 2008 Antagen Miljö- och byggnämnden 27 augusti 2009, 53 Rapport: Miljö- och Byggnämnden 2009:1 Titel: Författare: Utgiven av: Beställningsadress: Luftrapport 2008, Burlövs kommun Johan Rönnborg

Läs mer

Miljö- och hälsoskydd. Rapport Luften i Umeå. Sammanställning av mätresultat från bibliotekstaket 2010

Miljö- och hälsoskydd. Rapport Luften i Umeå. Sammanställning av mätresultat från bibliotekstaket 2010 Miljö- och hälsoskydd Rapport 2010-01 Luften i Umeå Sammanställning av mätresultat från bibliotekstaket 2010 Inledning I denna rapport presenteras resultaten av luftföroreningsmätningar från kommunens

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, april Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, april Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... April 2015 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, april 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Kvalitetssäkringsprogram

Kvalitetssäkringsprogram Rutin Dokumentansvarig: Annika Söderlund Godkänd av: Annika Söderlund, Helena Hallgren Kvalitetssäkringsprogram och kontrollstrategi -luft Dokumentdatum: 2015-10-27 Reviderad: 2017-03-28 Kvalitetssäkringsprogram

Läs mer

Luftkvalitetsmätningar i Lunds kommun för år 2015 samt luftmätningsdata för åren

Luftkvalitetsmätningar i Lunds kommun för år 2015 samt luftmätningsdata för åren Luftkvalitetsmätningar i Lunds kommun för år 2015 samt luftmätningsdata för åren 1990 2015 Miljöförvaltningen Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Metod i taknivå... 1 DOAS... 1 Metod i gatunivå...

Läs mer

Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet juni Var mäter vi? Luftföroreningar juni Samlad bedömning...

Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet juni Var mäter vi? Luftföroreningar juni Samlad bedömning... Juni 217 Innehållsförteckning Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet juni 217... 1 Vad mäter vi?... 1 Var mäter vi?... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Luftföroreningar juni 217...

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, februari Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, februari Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... Februari 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, februari 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Mätosäkerhet. Tillämpningsområde: Laboratoriemedicin. Bild- och Funktionsmedicin. %swedoc_nrdatumutgava_nr% SWEDAC DOC 05:3 Datum 2011-08-19 Utgåva 2

Mätosäkerhet. Tillämpningsområde: Laboratoriemedicin. Bild- och Funktionsmedicin. %swedoc_nrdatumutgava_nr% SWEDAC DOC 05:3 Datum 2011-08-19 Utgåva 2 %swedoc_nrdatumutgava_nr% Tillämpningsområde: Laboratoriemedicin Bild- och Funktionsmedicin Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990 900 Innehållsförteckning...

Läs mer

Mätningar av kvävedioxid (NO 2 ) och partiklar (PM 10 ) i Piteå under januari juni 2007

Mätningar av kvävedioxid (NO 2 ) och partiklar (PM 10 ) i Piteå under januari juni 2007 MILJÖ OCH BYGGKONTORET PITEÅ Mätningar av kvävedioxid (NO 2 ) och partiklar (PM 10 ) i Piteå under januari juni 2007 Karin Persson 2007 11 15 U-1268 Organisation/Organization IVL Svenska Miljöinstitutet

Läs mer

Luften i Lund - Luftkvalitetsmätningar i Lunds kommun

Luften i Lund - Luftkvalitetsmätningar i Lunds kommun MR 2018.1056.1 MN 2018/0047.1 Luften i Lund - Luftkvalitetsmätningar i Lunds kommun Luftmätningsdata för 2017 samt perioden 1990 2017 Miljöförvaltningen 2018-03-26 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Rapport till Naturvårdsverket. Programområde: Hälsorelaterad miljöövervakning, överenskommelse Nr

Rapport till Naturvårdsverket. Programområde: Hälsorelaterad miljöövervakning, överenskommelse Nr Utvärdering av Ogawa diffusionsprovtagare för mätning av NO 2 och NO x i inomhusmiljö, samt jämförelse mellan två diffusionsprovtagare för mätning av NO 2 Rapport till Naturvårdsverket Programområde: Hälsorelaterad

Läs mer

Luftmätningar i Luleå 2010

Luftmätningar i Luleå 2010 projekt RAPPORT augusti 2011 MILJÖKONTORET Luftmätningar i Luleå 2010 www.lulea.se/luft Per Andersson Adress: Miljökontoret, Rådstugatan 11, 971 85 Luleå Besök oss: Rådstugatan 11 Telefon: 0920-45 30 00

Läs mer