KONCEPT FÖRSKOLEINREDNING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KONCEPT FÖRSKOLEINREDNING"

Transkript

1 KONCEPT FÖRSKOLEINREDNING Inredningskonceptet belyser viktiga aspekter vid val av inredning till Södertäljes förskolor. Inredningskonceptet ska kunna fungera för alla förskolor, befintliga, ombyggda och nyproducerade förskolor. Dokumentet kan även användas vid komplettering av inredning såväl som vid helt ny inredning och även kunna ge inspiration utan möbelinvestering. Förskolorna är organiserade efter vår förskola. De har inga avdelningar. Viktiga utgångspunkter i inredningsvalet är: HELHET OCH SAMMANHANG KVALITET, HÅLLBARHET, MILJÖVÄNLIGHET & VACKERT ÅLDRANDE PEDAGOGIK & BARNENS DELAKTIGHET FUNKTIONALITET & ERGONOMI ESTETIK & KOMMUNIKATION LJUS, ÖPPENHET, TRANSPARENS & SYNLIGHET GENERALITET MÅNGANVÄNDBARHET

2 GENERELLT Inredningen skall inspirera till experiment och självständigt tänkande. Inredningen skall vara konstruktivt enkel, samtidigt som den ska stimulera tanken och ge möjlighet till nya användningssätt. Inredningen skall vara hållbar. Inredningen skall väljas utifrån barnperspektiv men även med hänsyn till att vuxna kan använda förskolan. Miljömedvetenhet är en grundbult i inredningsvalen. Detta gäller både materialval, tillverkning och inredning som stöder barnens miljöhänsyn. Naturliga material skall användas. Allergena material (t ex krom) skall undvikas. Material och lösningar som dämpar ljud, det vill säga som tar del i den akustiska planeringen föredras. Som ett led i hållbarhet ingår vackert åldrande, vilket ska tas hänsyn till i val av produkter och material och färger. Skötsel är en annan viktig aspekt. Det betyder bland annat tåliga tyger som är avtagbara och tvättbara, och lättavtorkade bord. I varje projekt skall undersökas om återanvändning av befintliga möbler är möjlig av miljöskäl, och för att skapa identitet och delaktighet som ett led i att skapa vår förskola. Förskolan skall inte vara helt färdig, utan kompletteras efterhand. Den lösa inredningen skall underlätta mångfald i arbetssätt. Rummens innehåll och profil skall vara lätt föränderliga genom omställbarhet i den lösa inredningen. All inredning, där det är möjligt, skall vara rullbar med låsbara hjul. Möbler skall i viss omfattning vara höj- och sänkbara. Färgerna och materialen är en del av kommunikationen. Färgvalen bör organiseras efter labbstationer/verkstäder med olika funktionsinnehåll. Färgerna skall bilda harmoniska helheter. Naturliga och solida material är att föredra, gärna omålade alternativt en behandling djupare än ytan. Kombinationen av rumsfunktioner varierar i appliceringen, men generellt kan sägas att rum ges olika karaktär. Något inreds för det mjuka bemötandet, ett annat kan ställas om till mötesrum under del av dagen. Hjärtat skall kunna användas till det mesta, med omställbarhet mellan det stora och lilla, enbart fantasin sätter gränser. Allrummen är som ett mindre hjärta, men mera temabaserade. Allrummen är inte grupprelaterade utan ett gemensamt arbetsrum med hand- och datorarbete i samklang. Det innebär möjlighet till kreativt och konstruktivt arbete och möjlighet att låta sig inspireras och fånga stunden. Barnen ska själva kunna göra allt i största möjliga utsträckning och möblerna ska stödja det. Det betyder bland annat anpassade höjder på förvaring och väggmonteringar. Papperskorgar skall vara av typen sorteringskärl och kommunicera sin användbarhet, som ett led i barnens delaktighet i ansvaret för vår miljö.

3 RUMSAVDELARE / -BILDARE TEXTILIER Textilier kan vara visuella avgränsare rumsbildare. De kan enkelt ställas om från det stora till det lilla. De är även en del i det ljuddämpande i inredningen. Textilierna är ljusavgränsande i olika nivåer från genomskinliga till täta. Textilier skall kunna hängas i fria former, skapa krypin och ha flera passeringsmöjligheter. De kan vara uppbyggda av fritt formade element, till exempel olika typer av stavar. FÖRVARING Förvaring skall vara exponerande och samtidigt rumsbildande i olika grad, så att samverkan mellan olika åldrar och grupper understöds. Förvaringen ska utformas så att barnet själv kan plocka fram och ställa tillbaka sakerna. Förvaringen ska vara dubbelsidigt öppen alternativt en rygg som ger exponeringsmöjlighet. EXPONERING Exponering av barnens arbete skall uppmuntras, t ex takupphängningar och arrangemang mellan våningar. Utsmyckningar på väggar skall vara lättskiftade, enhetliga och organiserade genom att t ex fasta ramar med lättutbytt innehåll. Flyttbara skärmar, tavlor och utställningsmöbler, allt på hjul, är med och skapar rum. BELYSNING Armaturer och förändringsmöjligheter av belysning används i skapandet av rumsligheter och för att ge varierade miljöer. Miljöer formas med olika armaturer med olika ljusbilder och ljuskällor och även genom variation mellan väggarmaturer, dikt tak och pendlar.

4 FUNKTIONSGRUPPER Inredningen beskriven utifrån funktionsgrupper, som kan ske i en del av ett rum eller under en tid i ett rum, eftersom konceptet ska kunna appliceras på många olika planlösningar. VÄLKOMNA Reception, café och gemensam paus skall anslå verksamhetens bemötande. Möbler för budskapsförmedling även i visuell form. En plats att säga hej och hejdå på. VILA Möjligheten till siesta. En möbel för förvaring av madrasser, kuddar eller sovsäckar till ungefär en tredjedel av barnen. Det är förvaringsenheter som blir neutrala i rummet och kan vara del av rumsbildarna. Platsen för vila förses med täta ljuddämpande draperier, som avgränsar ljud och ljus. Det kan vid andra tider på dagen vara platsen för exempelvis samling, sång och miniröris. LÄSA / MYSA Grupper av kuddhörnor och mjuka möbler skall finnas för uppsamling och avkoppling. Mjuka madrasser eller soffor med sitt- och liggytor där grupper av barn kan samlas med någon pedagog för att läsa och berätta. Även kryp-in inredning skall finnas. Böcker får gärna exponeras i närheten. RÖRA SIG / LEKA Yta för rörelse och fri lek skall samtidigt fungera för samling och uppvisning. Den skall kunna användas för konferens och möten när den dagliga verksamheten inte pågår. AVutrustning för bildvisning mm. Möbler som utvecklar motorik.

5 IDÉVISUALISERING TOREKÄLLBERGETS FÖRSKOLA Södertälje : Tanken är en byggnad, som är lågmäld med sparsmakade detaljer och med en organisk form. Taket mot museet går ner lågt och tas även upp i formningen av de utrymmen, som behövs vid köksintaget. Vilket ytterligare bidrar till ett lågt intryck. Taket är tänkt sedumklätt. Taksprångets utsprång ökas mot kortändarna. Fasaden utförs som en stående skivpanel med skivorna i grå-gröna kulörer som knyter an till naturen. Vissa skivor är i glas. Omfattningen varierar med vad som finns bakom. Entrén är en fristående vägg ansluten med glas till huvudkroppen, så att entrén är en tydlig addition. Och att huvudkroppen upplevs hel. SAMTALA ENSKILT Enskilda samtal kan vara föräldrasamtal, barnsamtal och interna personalsamtal. Flera skilda rum, där krav ställs på ljudklassning i byggnaden, skall fungera för det privata samtalet. Möten med två till tio personer, vanligtvis fem, som kan sitta vid ett gemensamt bord lämpat för skrivande. Rummen förses med magnetisk whiteboard och projiceringsduk. Konferensutrustning i de större mötesrummen. Samtalsrummet kan vara ett grupprum som är enkelt omställbart och kan ljudavskiljas. Förhoppningsvis har samtalsrummet försetts med glaspartier mot verksamheten och i inredningen förses de med dubbla uppsättningar textilier, både de täta, ljudabsorberande och de transparenta. ÄTA / ARBETA Barn och vuxna äter gemensamt i hjärtat. Måltiden, och det som sker runt den är en del i pedagogiken. Barnens arbetsbord är även matbord. Hjulförsedda bord som ger möjlighet för 6-10 personer att sitta tillsammans vid ätande och arbete. Hjul för omställbarhet. En del av möblerna ska enkelt kunna paketeras så att fri golvyta skapas. En ökande del av arbetet är datorknutet och samlade datorarbetsplatser bör organiseras och möbleras på bord där 2-3 barn kan arbeta gemensamt framför en dator. Inredningen ska stödja experimenterande och dokumenterande med tillgång till ljusbord och dator i arbetet. Exponering sker digitalt på skärm eller projicering med AV-utrustning. En tillgång även vid konferens och möten som kan äga rum när den dagliga verksamheten inte pågår.

6 PLANERA Planering sker delvis tillsammans med barnen, som en del i det pedagogiska arbetet. Det kan ske vid barnens arbetsplatser. Personalens arbetsplatser delas. Borden placeras gärna mitt emot varandra för att bidra till det spontana samtalet i arbetet. I samma rum finns hyllor för gemensamt material och låsbara skåp för sekretesskänsligt material. Några enheter är mobila arbetsstationer som kan rullas med ut i verksamheten. I förskola med ledningsrum möbleras de med bord, stol, bordslampa, anslagstavla och låsbar förvaring i kontorsstandard. Beroende på behov och storlek kan rummet innehålla en till tre arbetsplatser. Om rummet delas bör det dock ligga i närhet till något samtalsrum. BYGGA / RITA / DOKUMENTERA Utrymme för ateljé och verkstad inreds med robusta arbetsbänkar, gärna typ slöjdbänk med 4-6 platser kring ett lägre bord. Inredningen skall understödja de levande experimentella verkstäderna som t ex kan organiseras i snickarboden, formateljén, ekolabbet och ljuslabbet. Förvaringshyllor på hjul, även de robusta, för förvaring av material och alster, definierar de olika verkstäderna. De kan med fördel vara i sitthöjd. Möjlighet för målande på väggmonterade stafflier och rumsbildare med målningsyta i närheten. Plats för reflektion skall finnas. KLÄ OM Inredningen skall ha plats för inne- o uteskor, regnställ, byteskläder, varma kläder, cykelhjälmar för varje barn och personal. Placeringen av enheterna skall vara så genomsynlig som möjligt. Inredningen skall vara robust och så långt möjligt främja att barnen kan göra själva, som en del i eget ansvar. Arbetsmiljövänliga avoch påklädningsbänkar skall finnas. Inredningen organiseras så att den skapar visuell skärm mot receptionen, samtidigt som blicken leds vidare in i verksamheten.

BOO GÅRDS FÖRSKOLA INREDNINGSKONCEPT AIX ARKITEKTER

BOO GÅRDS FÖRSKOLA INREDNINGSKONCEPT AIX ARKITEKTER BOO GÅRDS FÖRSKOLA INREDNINGSKONCEPT AIX ARKITEKTER 2015.11.24 SID 2 / 12 HUSETS TRE BASKULÖRER- HEMKÄNSLA, ORIENTERING, TRYGGHET AVDELNINGAR Kreativt. Ordnat. Hemkänsla. Ett kulörtema per huskropp. Aktiv

Läs mer

GU - ROSENLUNDSGATAN 4 DESIGNKONCEPT LÖS INREDNING 2015.08.17

GU - ROSENLUNDSGATAN 4 DESIGNKONCEPT LÖS INREDNING 2015.08.17 GU - ROSENLUNDSGATAN 4 PLAN 3 SKALA 1:250 (A3) 2 / 16 PLAN 4 SKALA 1:250 (A3) 3 / 16 DESIGN BAS Neutral bas TILLÄGG Kulörta detaljer Kulörta detaljer återkommer i ny inredning Gröna växter och lekfulla

Läs mer

Inredning för skolan. Matsal & uppehållsrum

Inredning för skolan. Matsal & uppehållsrum Inredning för skolan Matsal & uppehållsrum fika skoja mötas pausa återhämta planera Bänk Pausa Bord Pausa Äntligen paus... Såväl elever som lärare behöver pausa mellan lektionerna för att hämta ny energi.

Läs mer

Inredning för skolan. Klassrummet

Inredning för skolan. Klassrummet Inredning för skolan Klassrummet lära lyssna planera förvara utvecklas Den kreativa arbetsplatsen för stora och små Få arbetsmiljöer ska tillfredställa så många olika behov som klassrummet. Elever ska

Läs mer

Käppala förskola. Arbetsplan Nyckelpigan Fjärilen Myran Ekorren Räven Lodjuret

Käppala förskola. Arbetsplan Nyckelpigan Fjärilen Myran Ekorren Räven Lodjuret Käppala förskola Arbetsplan 2016-2017 Nyckelpigan Fjärilen Myran Ekorren Räven Lodjuret Välkommen till Käppala förskola! Vi ger barnen möjlighet att upptäcka och utveckla sin fantasi och kreativitet genom

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 Arbetsplan för Hagens förskola 2010/11 Våra styrdokument är skollagen, läroplan för förskolan, diskrimineringslagen, förskola skolas vision: I vår kommun arbetar vi för att alla

Läs mer

En skolmiljö som inspirerar och motiverar

En skolmiljö som inspirerar och motiverar En skolmiljö som inspirerar och motiverar 3 I grunden handlar det om trivsel Första dagen efter sommarlovet. Hela kroppen pirrar av förväntan och nervositet. Att träffa samma lärare och samma kamrater,

Läs mer

Standardmodeller för administrativa lokaler

Standardmodeller för administrativa lokaler Standardmodeller för administrativa lokaler UPPRÄTTAT AV FASTIGHET Innehåll Sida Inledning - Adminstrativa lokaler vid VLL - Adminstrativa lokaler sett ur ett förvaltningsperspektiv - Allmänt om kontorslokaler

Läs mer

Verksamhetsidé för Solkattens förskola

Verksamhetsidé för Solkattens förskola Verksamhetsidé för Solkattens förskola VERKSAMHETSIDÉ Solkattens förskola är en demokratisk mötesplats för barns lek, lärande och utveckling, inflytande och delaktighet. En välkomnande förskola som genomsyras

Läs mer

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 1. FÖRSKOLEENHETERNAS RESULTATREDOVISNING I SAMMANDRAG 1 1. NÄMNDMÅL:... 1 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Årstider ARKITEKTRITAT KONTOR FRÅN FRONT

Årstider ARKITEKTRITAT KONTOR FRÅN FRONT Årstider ARKITEKTRITAT KONTOR FRÅN FRONT ARKITEKTRITADE KONTOR TILL ALLA Med Architection lanserar vi på Senab ett enklare sätt att förverkliga drömmen om ett arkitektritat kontor. Ett koncept som uppfyller

Läs mer

CHECKLISTA LJUDGUIDE FÖR FÖRSKOLAN

CHECKLISTA LJUDGUIDE FÖR FÖRSKOLAN CHECKLISTA LJUDGUIDE FÖR FÖRSKOLAN VÄGLEDNING TILL CHECKLISTAN I de situationer där pedagogen eller barnet önskar en tystare ljudmiljö eller en ljudmiljö som inte stör pågående verksamhet behövs en åtgärd.

Läs mer

Plusserien AllsiDiG, FÄrGsTArK, HÅllBAr D e s i G n e u r o B i B D i r e c T

Plusserien AllsiDiG, FÄrGsTArK, HÅllBAr D e s i G n e u r o B i B D i r e c T Plusserien ALLSIDIG, FÄRGSTARK, HÅLLBAR DESIGN Eurobib direct plusserien ALLSIDIG, FÄRGSTARK, HÅLLBAR PLUSSERIEN omfattar mycket; allt från bokvagnar till bilderbokslådor. Gemensamt för alla möbler med

Läs mer

KREATIV OCH LJUDABSORBERANDE

KREATIV OCH LJUDABSORBERANDE PRIM 2 Prim Prim 3 PRIM Prim är ett musikintervall mellan två toner där Prim är den första rena tonen. Ordet kommer från latinets primus som betyder första. Vår Prim är en kreativ rumsavdelare som har

Läs mer

EFG Room, EFG play & EFG Flow. Screens for focusing

EFG Room, EFG play & EFG Flow. Screens for focusing EFG Room, EFG play & EFG Flow Screens for focusing Design med respekt för miljön Här är systemen som låter dig förena trivseln och den personliga integriteten i det egna rummet, med den öppna planlösningens

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016

Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Förskolan Trollets Miljösäkring 2017 Tankar kring basmiljöer och ställningstagande

Förskolan Trollets Miljösäkring 2017 Tankar kring basmiljöer och ställningstagande Förskolan Trollets Miljösäkring 2017 Tankar kring basmiljöer och ställningstagande Sammanställningen om allas tankar kring miljö och ljus 2017-02-21 Vår pedagogiska miljö, inne och ute Texter från verksamhetsidén

Läs mer

Att barn- och ungdomsanpassa den fysiska miljön

Att barn- och ungdomsanpassa den fysiska miljön Att barn- och ungdomsanpassa den fysiska miljön Kanske en fåtölj eller nåt att sitta i och så här, och sedan att det var litet annan rolig tapet eller någonting så att det blev litet mer hemmakänsla. Så

Läs mer

Inredning för skolan. Slöjden & NO-salen

Inredning för skolan. Slöjden & NO-salen Inredning för skolan Slöjden & NO-salen lyssna sy & snickra skapa exprimentera prova Tillklippningsbord 238 Pall 116 Lust att skapa! Hur gör man för att ge eleverna lust och motivation? Det är den ständiga

Läs mer

60/30 Klassisk Stålhylla DESIGN BCI

60/30 Klassisk Stålhylla DESIGN BCI 60/30 Klassisk Stålhylla DESIGN BCI 60/30 KLASSISK STÅLHYLLA Funktionell, flexibel och estetisk 60/30 klassisk stålhylla är ett fristående hyllsystem som är resultatet av många års erfarenhet och framgång.

Läs mer

FUNKTIONSPROGRAM FÖRSKOLA 100621

FUNKTIONSPROGRAM FÖRSKOLA 100621 För att verksamheten i förskolan skall kunna bedrivas i riktning mot läroplanens mål är det viktigt att skapa miljöer, där barnen inspireras till olika typer av verksamheter och handlingar, till utforskande

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

TEAMPLAN FÖR HT 2010 VT 2011

TEAMPLAN FÖR HT 2010 VT 2011 TEAMPLAN FÖR HT 2010 VT 2011 Avdelning - Lilla My Teamplanen beskriver den pedagogiska verksamheten utifrån de mål och målområden som anges i den lokala arbetsplanen. Den lokala arbetsplanen gäller för

Läs mer

Förskolan som mötesplats

Förskolan som mötesplats Förskolan som mötesplats Vision för byggnation Mål- och styrdokument Utifrån uppdraget i läroplanen för förskolan (Lpfö 98), Göteborgs Stads mål och Ramprogrammet för förskole- och skolbyggnader, ska förskolan

Läs mer

Arbetsplan 2018/2019. Sjöängens förskola. Avdelning Lingon. Förskolechef Thomas Edström. Upprättad Utvärderad:

Arbetsplan 2018/2019. Sjöängens förskola. Avdelning Lingon. Förskolechef Thomas Edström. Upprättad Utvärderad: Sjöängens förskola Avdelning Lingon Förskolechef Thomas Edström Upprättad 2018-09-13 Utvärderad: 2019-05-17 5.1. Normer och vä 1. NORMER OCH VÄRDEN Förskolans mål Vi strävar efter: att varje barn utvecklar

Läs mer

Easy ARKITEKTRITAT KONTOR FRÅN TEA

Easy ARKITEKTRITAT KONTOR FRÅN TEA Easy ARKITEKTRITAT KONTOR FRÅN TEA ARKITEKTRITADE KONTOR TILL ALLA Med Architection lanserar vi på Senab ett enklare sätt att förverkliga drömmen om ett arkitektritat kontor. Ett koncept som uppfyller

Läs mer

Stenhamra och Drottningholms förskolor. Arbetslaget är navet i förskolans utveckling!

Stenhamra och Drottningholms förskolor. Arbetslaget är navet i förskolans utveckling! PEDAGOGISK PLATTFORM Stenhamra och Drottningholms förskolor Arbetslaget är navet i förskolans utveckling! Vad är viktigast för kvalitet i förskolan? I vår enhet har vi barnet i fokus vilket innebär att

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

play by the book PLAYBOOK

play by the book PLAYBOOK play by the book PLAYBOOK PLAYBOOK Vi har en aktivitetsbaserad arbetsplats. Det innebär att vi fritt väljer arbetsplats utifrån den arbetsuppgift, aktivitet eller sinnesstämning som vi har för dagen. Det

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN. Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

GRUNDVERKSAMHET Lämning

GRUNDVERKSAMHET Lämning Kvalitetsberättelse Verksamhet och datum: Ringblommans förskola 2017-2018 Vår grundverksamhet: GRUNDVERKSAMHET Lämning Bjuder in barn och föräldrarna i verksamheten, kom till mig. Barn som redan kommit

Läs mer

Arbetsplan Äppelbo förskola

Arbetsplan Äppelbo förskola Arbetsplan 2016-2017 Äppelbo förskola 1 Vår syn på uppdraget Vi ser ett barn med stor kompetens, ett barn som vill och kan. Vi ser ett barn som utforskar och undersöker omvärlden och som lär i samspel

Läs mer

Inspiration för förskolor & skolor

Inspiration för förskolor & skolor Inspiration för förskolor & skolor Tysta leksaker. Vår nya katalog är här. Har du inte fått den, hör av dig så skickar vi en bums! Huvudkatalog Färgade klossar 11 cm Gigantiska klossar, 11 cm tjocka, 32

Läs mer

Betyg MVG. Inredning för utbildning

Betyg MVG. Inredning för utbildning Betyg MVG Inredning för utbildning VÄLJ MELLAN TVÅ INREDNINGSSYSTEM För att möta nya krav på estetik och valmöjligheter erbjuder iab två omfattande inredningssystem för utbildning iab EDU och ST. Med utgångspunkt

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR

ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR 2015-12-15 ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR SIG3000, v4.0, 2012-09-24 [Skriv rubrik] Steninge förskolor 2015-2016 Vår vision: Att förskolan är en plats där både barn och vuxna känner sig trygga, kan mötas

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN: Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

INREDNING PERSONAL UTRYMMEN

INREDNING PERSONAL UTRYMMEN INREDNING PERSONAL UTRYMMEN PERSONALUTRYMMEN - INREDNING I denna broschyr hittar du ett komplett inredningssortiment för personalutrymmen. Sortimentet spänner över kontor, konferens och lunchrum. Allt

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Notbladets förskola

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Notbladets förskola Kvalitetsberättelse Verksamhet och datum: Notbladets förskola 2017-2018 Vår grundverksamhet: Vad/Syfte: Lämning. Vi anser att det är bra att förälder och barn får en stund för sig själva i hallen på morgonen.

Läs mer

Verksamhetsplan 2017

Verksamhetsplan 2017 Verksamhetsplan. 2017 Drakens vision Draken är en plats för gemenskap, lärande, möten och vänskap. En plats där olikheter samspelar och värden skapas. Förskolans uppdrag och verksamhet Förskolans ska lägga

Läs mer

V ERSAT I L. Betong är ur estetisk synpunkt de stora möjligheternas material.

V ERSAT I L. Betong är ur estetisk synpunkt de stora möjligheternas material. Betong är ur estetisk synpunkt de stora möjligheternas material. Tage Hertzell, Betongens ytor, 2013. I förslaget Versatil visas några av dessa möjligheter upp och förhoppningsvis kan det ge mässans besökare

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Barnantal Gubbo Förskola Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo Förskola Födda -08 Födda -09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 7 st 5 st 5 st 2 st 3 st Personal

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 Presentation Lilla Solen, pedagogisk omsorg, kommer att erbjuda barn från 1-5 år en flexibel och stimulerande verksamhet. Lilla Solens hemvist är en lokal på Domarvägen i Huddinge

Läs mer

Checklista för inredning av städvänliga lokaler

Checklista för inredning av städvänliga lokaler 1 (8) Checklista för inredning av städvänliga lokaler Checklistan beskriver vad ni själva ska göra för att underlätta städningen av era lokaler. Checklistan tar både upp sådant som kan förbättras i befintliga

Läs mer

ELEMENT detalj ull & silke. Design: Karin Kloth. eldblå Othem Norrbys 563 624 46 Slite tel/fax: 0498-22 60 11 info@eldbla.se www.eldbla.

ELEMENT detalj ull & silke. Design: Karin Kloth. eldblå Othem Norrbys 563 624 46 Slite tel/fax: 0498-22 60 11 info@eldbla.se www.eldbla. ELEMENT detalj ull & silke ELEMENT 2 x 3 meter ull & silke ELEMENT detalj ull & silke COLLIER 2 x 1,35 meter ull & silke FOCUS 2 meter i diameter ull & silke FOCUS detalj ull & silke ROUND AND ROUND 4

Läs mer

Systematiska kvalitetsarbetet

Systematiska kvalitetsarbetet LULEÅ KOMMUN Systematiska kvalitetsarbetet Årans förskola 2012-2013 Eriksson, Anne-Maj 2013-08-19 Prioriterade mål hösten 2012 och våren 2013 - Årans förskola 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Förskolan ska aktivt

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

En uteklädeshylla och en hylla för innekläder om man kissar på sig och så Olivia

En uteklädeshylla och en hylla för innekläder om man kissar på sig och så Olivia Det är sju robotar och barnen sätter sig på den här stolen och roboten hissar ner från taket och klär barnen i tyg. Stora förråd till kläderna för det är mycke barn, men mammor och pappor tar in kläderna

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017

VERKSAMHETSPLAN 2017 VERKSAMHETSPLAN 2017 VERKSAMHETSPLAN 2017 Presentation Lilla Bruket, pedagogisk omsorg, erbjuder barn från 1-5 år en flexibel och stimulerande verksamhet. Lilla Brukets hemvist är en lokal i området Tumba

Läs mer

Stenhamra och Drottningholms förskolor samt Sånga-Säby flerfamiljssytem. Grunden för ett livslångt lärande

Stenhamra och Drottningholms förskolor samt Sånga-Säby flerfamiljssytem. Grunden för ett livslångt lärande Stenhamra och Drottningholms förskolor samt Sånga-Säby flerfamiljssytem Grunden för ett livslångt lärande Dagordning. Lpfö 98 reviderad 2010 Pedagogisk plattform Miljöns betydelse för barns lärande Lotus

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Kåge förskola vårtermin Vår grundverksamhet: Vad barnen får ut av läsning/boksamtal

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Kåge förskola vårtermin Vår grundverksamhet: Vad barnen får ut av läsning/boksamtal Kvalitetsberättelse Verksamhet och datum: Kåge förskola vårtermin 2017 Vår grundverksamhet: Vad barnen får ut av läsning/boksamtal En av våra rutiner efter lunch är att vi läser för/tillsammans med barnen.

Läs mer

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Senast uppdaterad mars 2010 1. Verksamhetsplan för Vasa Neon Förskola 1.1 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 Presentation Lilla Bruket, pedagogisk omsorg, erbjuder barn från 1-5 år en flexibel och stimulerande verksamhet. Lilla Brukets hemvist är en lokal i området Tumba

Läs mer

Inskolning. Lämning. Hämtning. Barnens egna lekar

Inskolning. Lämning. Hämtning. Barnens egna lekar Inskolning Mål: Barnet skall introduceras på avdelningen för att lära känna lokaler, barn och personal. Barnet visas runt på avdelningen. Barnet får bekanta sig med de andra barnen och personal. De gamla

Läs mer

NÄSTAN HEMMA NEONATALAVDELNINGEN ÖSTRA SJUKHUSET

NÄSTAN HEMMA NEONATALAVDELNINGEN ÖSTRA SJUKHUSET NÄSTAN HEMMA NEONATALAVDELNINGEN ÖSTRA SJUKHUSET LIVIA WINKLER, ELIN EKMAN CTH VT 2008 INLEDNING Utvecklingen inom neonatalvården går mot att föräldern bli alltmer delaktig i vårdprocessen. Det är viktigt

Läs mer

FUNKTIONSPROGRAM FÖRSKOLA 100621

FUNKTIONSPROGRAM FÖRSKOLA 100621 Förskolans verksamhet skall präglas av en pedagogik, där omvårdnad, omsorg, fostran och lärande bildar en helhet. Såväl omvårdnad och omsorg som vila och andra aktiviteter skall vägas samman på ett balanserat

Läs mer

AR AV STÅL SAMLA BJUDA IN ÖPPNA UPP UTVIDGA ÖAR AV STÅL

AR AV STÅL SAMLA BJUDA IN ÖPPNA UPP UTVIDGA ÖAR AV STÅL K O N C E P T SAMLA "Ingen människa är en ö, hel och fullständig i sig själv; varje människa är ett stycke av fastlandet, en del av det hela. John Donne Att utforma en mötesplats för människor, en punkt

Läs mer

Det är inte riktigt färdigt runt omkring biblioteket än.

Det är inte riktigt färdigt runt omkring biblioteket än. Studieresa till Halland I början av mars fick jag, Anna Persson, möjlighet att följa med Ljungby bibliotek på en studieresa till Mölndals nya bibliotek och Varbergs bibliotek. Här kommer ett bildreportage

Läs mer

VITTRA I TIDEN Bilaga 4(4)

VITTRA I TIDEN Bilaga 4(4) RAMPROGRAM SYMBOLMÖBLER 20140403 SYMBOLMÖBLER VITTRA I TIDEN Bilaga 4(4) SYMBOLMÖBLER VITTRA I TIDEN Ramprogrammet innehåller delarna: 1. Inredningskoncept 2. Material, kulörer & ytskikt 3. Produkter 4.

Läs mer

SCREENS FOR FOCUSING

SCREENS FOR FOCUSING SCREENS FOR FOCUSING Design med respekt för miljön Här är systemen som låter dig förena trivseln och den personliga integriteten i det egna rummet, med den öppna planlösningens möjligheter till flexibilitet

Läs mer

Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande

Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande 1 Strävansmål för Tamburen, på- och avklädning. För tambursituationen har vi följande strävansmål. vilja att hjälpa ansvar * självständighet och tillit till sin egen förmåga att klä av- och på sig själv.

Läs mer

Skeppsklockan -en hälsofrämjande förskola

Skeppsklockan -en hälsofrämjande förskola Skeppsklockan -en hälsofrämjande förskola Våra profileringsmål Vi vill främja att alla mår bra till kropp och själ. Verksamheten skall syfta till att barnens förmåga till empati och omtanke om andra utvecklas.

Läs mer

Arbetsplan Skogssidan 2017/2018

Arbetsplan Skogssidan 2017/2018 Orrvikens förskola Avd. Skogssidan Förskolechef Thomas Edström Upprättad:170908 1. NORMER OCH VÄRDEN Vi strävar efter att varje barn får sina behov respekterade, blir tillgodosedda och får uppleva att

Läs mer

Lokal arbetsplan för förskolan

Lokal arbetsplan för förskolan Lokal arbetsplan för förskolan Förskola Graniten Ort Boliden Ansvarig förskolechef Isabella Ahlenius Kontaktinformation Kundtjänst 0910 73 50 00 Kundtjanst@skelleftea.se 1 1. Vår grundverksamhet Granitens

Läs mer

Inredning för skolan. Förskolan

Inredning för skolan. Förskolan Inredning för skolan Förskolan mysa busaleka utvecklas pyssla fantisera Leken kan börja! Fråga ett barn vad det vill göra, och svaret blir nästan alltid leka. För barnen är leken det centrala, medan vi

Läs mer

En skolmiljö som inspirerar och motiverar

En skolmiljö som inspirerar och motiverar En skolmiljö som inspirerar och motiverar 3 I grunden handlar det om trivsel Första dagen efter sommarlovet. Hela kroppen pirrar av förväntan och nervositet. Att träffa samma lärare och samma kamrater,

Läs mer

Stenhamra och Drottningholms förskolor samt Sånga-Säby flerfamiljssytem. Grunden för ett livslångt lärande

Stenhamra och Drottningholms förskolor samt Sånga-Säby flerfamiljssytem. Grunden för ett livslångt lärande Stenhamra och Drottningholms förskolor samt Sånga-Säby flerfamiljssytem Grunden för ett livslångt lärande Dagordning. Lpfö 98 reviderad 2010 Pedagogisk plattform Miljöns betydelse för barns lärande Lotus

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

DESIGNFöRSL G ALFA LAVAL

DESIGNFöRSL G ALFA LAVAL DESIGNFöRSL G ALFA LAVAL Uppdrag Skapa rumsmöjligheter för tre parallella möten, helst två mindre och ett större mötesrum. De små rummen skall anpassas för 2-4 personer och det större för upp till 15 personer.

Läs mer

Orange Centrals Förskola

Orange Centrals Förskola Orange Orange Centrals Förskola Vi som arbetar på Orange heter Ulrica, Sara, Lisbeth och Hafije. Telefonnumret till avdelningen är 044-13 49 62. Arbetslaget består av två förskollärare, två barnskötare.

Läs mer

Sparring entreprenören som blev ett begrepp

Sparring entreprenören som blev ett begrepp Svensk klassiker sedan 2015 Sparring entreprenören som blev ett begrepp Birger Sparring var en stor svensk entreprenör och innovatör. Redan på 1930-talet grundade han Sparring AB och utvecklade samt patenterade

Läs mer

Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner

Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner Avdelningen Rosa avdelning har barn i åldern 1-3 år och ca:18-20 barn. Arbetslaget består av Eivor som är avdelningsansvarig, Melek,

Läs mer

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan skall lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten skall vara trygg, rolig och lärorik. Alla barn skall känna en tillhörighet, gemenskap och

Läs mer

T I L L B E H Ö R - F Ö R S K O L A. Förbättra din vardag med hjälp av Indus kompletta tillval

T I L L B E H Ö R - F Ö R S K O L A. Förbättra din vardag med hjälp av Indus kompletta tillval T I L L B E H Ö R - F Ö R S K O L A Förbättra din vardag med hjälp av Indus kompletta tillval F Ö R B E R E D A N D E A R B E T E N Bygglov Indus kan åta sig att sköta bygglovsansökan. Bygglovsritningar

Läs mer

Primärvårdens värdskap Ett vänligt och professionellt bemötande i en harmonisk miljö. Forsythiadokumentet. Primärvården Göteborg

Primärvårdens värdskap Ett vänligt och professionellt bemötande i en harmonisk miljö. Forsythiadokumentet. Primärvården Göteborg Primärvårdens värdskap Ett vänligt och professionellt bemötande i en harmonisk miljö. Forsythiadokumentet Syftet med Forsythiaprojektet har beslutat sig för att tydliggöra sin roll som primär vårdgivare

Läs mer

Ett träd växer ej högre mot himlen än vad rötterna orkar bära det!

Ett träd växer ej högre mot himlen än vad rötterna orkar bära det! Självförtroende; (göra) Självkänsla; (vara) Ett träd växer ej högre mot himlen än vad rötterna orkar bära det! Självförtroende: Vi vill att barnen ska våga uttrycka sig, stå för sina åsikter. Ett gott

Läs mer

Resultat för I Ur och Skur Tallrotens förskola för verksamhetsår 2012/2013

Resultat för I Ur och Skur Tallrotens förskola för verksamhetsår 2012/2013 2013-08-19 Resultat för I Ur och Skur Tallrotens förskola för verksamhetsår 2012/2013 Ett systematiskt kvalitetsarbete Förskolechef har en pedagogisk utvecklare anställd på deltid i sina verksamheter.

Läs mer

Ljudlig miljö och TAKK-kommunikatör utmaningar och möjligheter

Ljudlig miljö och TAKK-kommunikatör utmaningar och möjligheter Ljudlig miljö och TAKK-kommunikatör utmaningar och möjligheter Ljudmiljöprojekt i förskolan Varje barns rätt till kommunikation Olika förutsättningar Motion Beslut Bullergrupp Kartläggning Handlingsplan

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Förskolan Skattkammaren 2018

Kvalitetsredovisning. Förskolan Skattkammaren 2018 Kvalitetsredovisning Förskolan Skattkammaren 2018 Förskolan Skattkammaren Villa Göta Stadsparken 544 33 Hjo Telefon: 0503 35090 E-post: skattkammaren@hjomail.se Innehållsförteckning Identifierade utvecklingsområden

Läs mer

Postadress: Trosa kommun, 619 80 Trosa Tel: 0156-520 00 Fax: 0156-520 17 E-post: trosa@trosa.se www.trosa.se

Postadress: Trosa kommun, 619 80 Trosa Tel: 0156-520 00 Fax: 0156-520 17 E-post: trosa@trosa.se www.trosa.se Förskola; Tallbacken Avdelning; Nyckelpigan Välkomna till förskolan Tallbacken Nyckelpigan. Vi som arbetar här är engagerade pedagoger som brinner för barns lust och nyfikenhet till sitt eget lärande i

Läs mer

Avdelningsplan! för! Solstrålen/! Regnbågen!

Avdelningsplan! för! Solstrålen/! Regnbågen! Avdelningsplan för Solstrålen/ Regnbågen Strumpans förskola Verksamhetsår 2015/2016 Grundfakta och förutsättningar 14 st barn på yngrebarns avdelningen Solstrålen. 27 st barn på äldrebarnsavdelningen Regnbågen.

Läs mer

Gruppens sammansättning 19 barn 4 barn födda barn födda barn födda 2015

Gruppens sammansättning 19 barn 4 barn födda barn födda barn födda 2015 Arbetsplan för Snöflingan 2016/2017 På Snöflingan arbetar vi alltid utifrån läroplanen, den finns med som en röd tråd i allt vi gör och planerar. Eftersom vi har en ny grupp med ny personal och många nya

Läs mer

2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014

2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014 2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014 Vi som arbetar på Forellen är; Kristina Lindqvist Taban Hama Saeed Elisabet Hammare Mariam Hammoud 35h/v Barngruppen består just nu av 11 barn. Det finns

Läs mer

Arbetsplan Snäckans förskola 2008

Arbetsplan Snäckans förskola 2008 Arbetsplan Snäckans förskola 2008 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand

Läs mer

Rumstyp Funktion/aktivitet Inredning Teknik InTibro

Rumstyp Funktion/aktivitet Inredning Teknik InTibro InTibro Mottagande av besökare Yta för försäljning Receptionsdisk, öppen miljö, ergonomiskt utformad arbetsplats. Konstnärlig utsmyckning och växter som stämmer överens med övrig inredning. Besöksstolar,

Läs mer

Skyltar. Fasad. Samhalls logotypskyltar är avsedda att utföras i färg. Vid praktiska problem, kontakta alltid Stab Kommunikation. SAMHALL PROFILMANUAL

Skyltar. Fasad. Samhalls logotypskyltar är avsedda att utföras i färg. Vid praktiska problem, kontakta alltid Stab Kommunikation. SAMHALL PROFILMANUAL 3.8 Skyltar 3.8.1 Fasad 3.8.2 Val av fasad 3.8.3 Val av storlek 3.8.4 Placering på yta 3.8.5 Placering på färg och material 3.8.6 Placering i grupp 3.8.7 Utomhus varumärkesskylt 3.8.8 Utomhus hänvisningsskyltar

Läs mer

Rapport från tillsynsbesök. Beskrivning av verksamheten: Sammanfattning: RAPPORT 2012-06-11. BARN- OCH GRUNDSKOLAN Charlotte Bergh

Rapport från tillsynsbesök. Beskrivning av verksamheten: Sammanfattning: RAPPORT 2012-06-11. BARN- OCH GRUNDSKOLAN Charlotte Bergh RAPPORT 2012-06-11 BARN- OCH GRUNDSKOLAN Charlotte Bergh Rapport från tillsynsbesök Faktauppgifter Mätdatum:2011-10-15 Heltidstjänster I barngrupp: 4,75 Tjänster med högskoleutb: 3,0 (60%) Antal barn:

Läs mer

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Ängen Barn- och utbildningsförvaltningen

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Ängen Barn- och utbildningsförvaltningen Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Ängen Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning) Förskolan

Läs mer

Västfastigheter. mail. lunch. entré. team-arbete. Fika. paus fly. möten. idéer. projektarbete vilorum prata i telefon. växter.

Västfastigheter. mail. lunch. entré. team-arbete. Fika. paus fly. möten. idéer. projektarbete vilorum prata i telefon. växter. Västfastigheter förråd toalett entré projektplancher sitta skönt checka in information idéer lunch större möte konst konferens konsulter frukostklubb färg paus fly team-arbete Fika växter personlig yta

Läs mer

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Arbetsplan Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Sovrum med angränsande badrum. Genom att välja färger som är lugnande och tilltalande skapas en harmoni mellan rummen. Bild från IKEA katalogen 2007.

Sovrum med angränsande badrum. Genom att välja färger som är lugnande och tilltalande skapas en harmoni mellan rummen. Bild från IKEA katalogen 2007. Inter IKEA Systems B.V. Sovrum med angränsande badrum. Genom att välja färger som är lugnande och tilltalande skapas en harmoni mellan rummen. Bild från IKEA katalogen 2007. Inter IKEA Systems B.V. Här

Läs mer

Kontorshuset fyllt av möjligheter

Kontorshuset fyllt av möjligheter Kontorshuset fyllt av möjligheter Vision Vi vill förvandla det gamla hamnområdet till en attraktiv och levande stadsdel som präglas av hållbarhet och mångfald. Var först med att se möjligheterna! Värtahamnen

Läs mer

Förskolan Lövholmens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Lövholmens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Lövholmens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter: Ansvariga för planen: Förskolechef Joanna Maculewicz Pedagogisk utvecklare Anna Christiansen Förskolans förskollärare

Läs mer

Möten, dialog och berättande

Möten, dialog och berättande Stadsöskolan, Luleå 2 Möten, dialog och berättande Det berättande klassrummet har tagits fram isamarbete mellan Kinnarps och utbildnings- och utvecklingsföretaget Learnlab. Konceptet bygger på att alla

Läs mer

Handlingsplan för Logen, Båset och Spiltan

Handlingsplan för Logen, Båset och Spiltan Månsagårdens förskola Handlingsplan för Logen, Båset och Spiltan Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som

Läs mer

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan För Gröna Markhedens förskola 2014/2015 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

MÅLBILDER FÖR LÄRMILJÖN I SKELLEFTEÅS GRUNDSKOLOR

MÅLBILDER FÖR LÄRMILJÖN I SKELLEFTEÅS GRUNDSKOLOR MÅLBILDER FÖR LÄRMILJÖN I SKELLEFTEÅS GRUNDSKOLOR Övergripande vision Flexibla lärmiljöer som optimerar lärandet, anpassade för framtiden i ekologiskt, ekonomiskt och socialt perspektiv Lärmiljö - definition

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Förskolan i Östra Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi

Läs mer

Verksamhetsplan Stretereds och Vommedalens förskolor.

Verksamhetsplan Stretereds och Vommedalens förskolor. Verksamhetsplan 2013-2015 Stretereds och Vommedalens förskolor. Tillsammans skapar vi utveckling" Bakgrund och syfte Av stadens styrprinciper framgår att samtliga nämnder ska upprätta verksamhetsplaner

Läs mer